GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017"

Transkript

1 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017

2 Ordföranden har ordet: Lokal organisation; Att vara medlem i en fackförening betyder att facket tecknar ett kollektivavtal med arbetsgivaren som sedan förpliktigar. Är man några medlemmar på sin arbetsplats så är det bra, om man kan utse någon eller några som man vill ska företräda medlemmarna i fackliga frågor eller i arbetsmiljöfrågor. Man kan utse kontaktombud, skyddsombud eller om det är en större arbetsplats bilda en fackklubb. Varför är det så viktigt att utse detta då kan man fråga sig? När medlemmarna har valt ett kontaktombud t.ex. så registrerar avdelningen detta samt meddelar arbetsgivaren att arbetsplatsen har ett kontaktombud. Då finns det en lag som heter förtroendemannalagen (FML). Där står det att facklig förtroendeman har rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget, vilket avser den fackliga verksamheten på förtroendemannens egen arbetsplats. Den fackliga förtroendemannen har då samtidigt rätt till bibehållna anställningsförmåner. Det betyder att vi har en lokal organisation på arbetsplatsen, någon som medlemmarna kan komma till med sina olika frågor. Exempelvis kan det vara fel på lönen, eller vet du om att du har en försäkring som heter Medlemsolycksfall Fritid? Det innebär att du är försäkrad för vissa olyckor på fritiden. Vilken förmån det är att som facklig förtroendeman få hjälpa sina medlemmar på arbetsplatsen med bibehållna anställningsförmåner. En annan fördel är ju att man har lokalkännedom om arbetsplatsen och om de man företräder i en förhandling. Det kan t.ex. vara löneförhandling och då är det ju väldigt viktigt att se till att medlemmarna får ut sin del. Det är ju inte så enkelt om det kommer någon från avdelningen som ska förhandla utan den lokalkännedomen. Vi har även rätt till fem timmars facklig information årligen enligt utvecklingsavtalet 10. Det här måste vi bli bättre på att använda oss av! Till slut vill jag uppmana er medlemmar att har ni några arbetsrelaterade frågor eller om ni ser något som är fel eller konstigt på er arbetsplats, tveka inte att kontakta ert fackliga ombud eller ringa till avdelningen. Jörgen Johansson E-post: jorgen.johansson@gsfacket.se Tel: Avdelningen bjuder på fikabröd På avdelningsstyrelsemötet den 16 mars tog styrelsen ett beslut att uppmärksamma de företag som avdelningen har medlemmar på, när dessa ökar organisationsgraden. Vad innebär då detta? Exempel: Om man jobbar på ett företag med 10 kollektivanställda och 7 är med i facket, då har man en organisationsgrad på 70%. Om det börjar 2 till på arbetsplatsen som också går med i facket, då blir det 12 anställda och 9 medlemmar, lika med cirka 75% organisationsgrad. Avdelningen mäter organisationsgraden två gånger per år, den 1 maj och 1 november. De arbetsplatser som ökat organisationsgraden kommer avdelningen att bjuda medlemmarna på fikabröd. Detta kommer vi att starta med den 1 november och vi hoppas att vi kan bjuda medlemmarna på just din arbetsplats på fikabröd.

3 Avdelningens planeringskonferens Avdelningens ombudsmän, verksamhetsassistent, avdelningsstyrelsen med suppleanter samt samtliga kommittéer, var under 2 dagar samlade på Öland för att tillsammans planera avdelningens verksamhet för år De viktigaste målen är de som fastslagits av Förbundsstyrelsen: Nr 1: Att vi aktivt är ute på arbetsplatserna och försöker värva fler medlemmar. Nr 2: Att vi försöker hitta fler personer som tar på sig fackliga uppdrag, särskilt på de arbetsplatser där vi saknar sådana idag. Nr 3: Att vi genomför lönerevisioner på samtliga av avdelningens arbetsplatser. Viktiga beslut togs vid årets planeringskonferens Då avdelningens planeringskonferens är enda tillfället, då samtliga ovan nämnda verksamheter gemensamt träffas, fick man i blandade grupper diskutera hur avdelningens verksamhet skall ske under kommande år, för att sedan föra fram detta i storgrupp. Avdelningens sekreterare fick en hel del att skriva ned! Vi skall heller inte glömma bort våra medlemmar och även presumtiva medlemmar, som finna i skogen. Förbundets ombudsman Jonathan Lundberg redovisade hur projektet som riktats mot skogens verksamhet hittills utfallit. Vår avdelning kommer självklart fortsätta besöka skogsarbetsplatser under år Det fördes även fram synpunkter på avdelningens arbetsmiljöarbete. Vi når visserligen de mål som vi satt upp, men vem har sagt att vi inte kan bli ännu bättre! Ljusa fina lokaler mötte deltagarna vid konferensen Jonathan Lundberg redogjorde för hur projektet som riktats mot skogens verksamhet hittills utfallit.

4 Avdelning 3 på Pridefestivalen För GS och avdelning 3 är det självklart att medverka på Pride-veckan i Stockholm. En vecka som speglar kärlek, acceptans och vår rätt att vara den man är och älska vem man vill. GS stod tillsammans med bl.a. Handels, Elektrikerna, Kommunal, IF Metall och Målarna för att nämna några i LO:s tält på Pride park större delen av veckan! Vårt viktigaste jobb var att möta och prata med människor. Förklara hur vi i facket ställer oss i bl.a. HBTQ frågor men även vilka rättigheter vi har på arbetsplatsen och vad lagen säger gällande diskriminering. Det blev många bra samtal gällande samtliga fackliga frågor och många förstod vikten av att bli medlem. Hur mycket facket faktiskt påverkar samhället och driver viktiga frågor framåt. Vad är HBTQ? HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. På sidan 1 kan du se mig, Matilda Lövgren, i förgrunden och längst till höger på bilden skymtar vår ordförande P-O Sjöö.

5 Alla människors lika värde och lika rättigheter! Här i Sverige har vi kommit en bra bit på väg på det här området mycket tack vare den fackliga kampen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Vi har alla ett ansvar för dessa frågor och vi måste alla fortsätta att prata och uppmärksamma orättvisor i vårt samhälle och på våra arbetsplatser. En frizon för alla inom HBTQrörelsen Det är andra året för mig som värdegrundsansvarig att medverka på Pride och jag tycker att det är viktigt att visa sitt stöd. Ett bra tillfälle att ta ställning mot diskriminering och stötta de sexuella minoriteterna. Även om vi har kommit långt i lagstiftningen så blir ju tyvärr många fortfarande diskriminerade på sin arbetsplats och i samhället och utsätts för hatbrott. Vi ska inte nöja oss förrän vi har en arbetsmarknad och ett samhälle där alla känner sig välkomna och kan leva fritt utan diskriminering. - Matilda Lövgren. Värdegrundsansvarig avd 3, GS-facket Stockholm Pride genomfördes den 31 juli till den 6 aug och på lördagen den 5:e genomförs Pride Parade som är festivalveckan största evenemang och även Skandinaviens största prideparad. Paradtåget består av deltagare fördelat på ca 200 ekipage där LO var ett. Paraden samlar närmare en halv miljon åskådare!

6 Besök av danska fackföreningar Vår avdelning har sedan den gamla Skogs- och Trä-tiden (före bildandet av GS år 2009) haft ett samarbete med fackföreningen Trä-Industri-Bygg (TIB) i Roskilde i Danmark gick TIB upp i fackföreningen 3 F, som då organiserade cirka arbetare och var Danmarks största fackförbund. I mitten av april hade vi besök av Ole Holtse Olsen, ordförande i 3 F Roskildesektionen, Jesper Christiansen, ordförande på Dansk Metall i Roskilde samt Rasmus Dansted Andersen från fackföreningen Blik och Rör (organiserande plåtslagare, sotare, VVS och ventilation). På programmet stod en presentation av ombudsman Tommy Hallberg av hur våra kollektivavtal Från vänster ses Rasmus Dansted Andersen, Jesper är uppbyggda och vad som regleras där samt en ytlig Christiansen, Patrik T Nilsson, Magnus Johansson, genomgång av några arbetsmarknadslagar. Våra gäster Ole Holtse Olsen samt vår guide Peter Gustafsson blev imponerade av MBL (medbestämmandelagen) och berättade att de inte hade någon liknande motsvarighet i dansk lagstiftning. Det planerade företagsbesöket företogs på Villa Vida i Växjö där dess VD Lotta Fonsell tog emot oss och gav oss en presentation av företagets ägarförhållanden, personal, omsättning och berättade att man för tillfället har en större efterfrågan på sina produkter. Därefter gick vi ut i deras två produktionsenheter, där vi fick en guidad tur av Peter Gustafsson som redogjorde för tillverkningsprocessen av hus i industriliknande former och mindre lägenhetsmoduler enligt löpande bandprincipen. Detta är en av de branscher som växer och efterfrågan på bostäder har ju ökat både i Sverige och på den utländska marknaden. Våra danska gäster tyckte att bygg-i-trä-principen var intressant då man bygger det mesta i betong i vårt grannland. Valåret 2017! Nu tror säkert många av er som läser detta, att vi på avdelningskontoret blivit lite snurriga! Men så är det inte, utan söndagen den 17 september, är det kyrkoval i Sverige. Det är ett val som tyvärr många inte bryr sig om, men precis som till valet nästa år, är de politiska partierna representerade. Vissa på gemensamma listor, medan andra är strikt partipolitiska. Valresultatet kommer påverka kyrkans arbete. Kanske inte vad gäller själva gudstjänster och begravningar, utan det övriga viktiga arbetet som sker ute i våra församlingar! Därför en uppmaning! Gå och rösta i Kyrkovalet den 17 september!!!

7 Peter Berntsson ny studieansvarig Vår avdelning har fått en ny studieansvarig sedan vår ordinarie Jörgen Johansson blivit ordförande efter avgående Christer Gustavsson. Så här säger Peter om sig själv: - Jag heter Peter Berntsson och bor i Ljungby, är gift och har två vuxna barn. Jag jobbar på Post Nord Strålfors som sysslar med grafisk produktion och digitala tjänster. Där har jag varit anställd som tryckare sedan 1987 och varit förtroendevald som klubbordförande sedan Efter att ha varit med i avdelningens styrelse med diverse uppdrag ett antal år så har jag nu blivit utsedd till avdelningens studieansvarige. Det är ett uppdrag som förpliktar då utbildningar för våra medlemmar och förtroendevalda är mycket viktiga. Det är mycket nytt att lära sig men jag har stort stöd av avdelningens ordförande Jörgen Johansson som tidigare var studieansvarig och Ola Bengtsson med många års erfarenhet av studiearbetet. Det är vi tre tillsammans som utgör avdelningens studiekommitté. Studiekommittén ansvarar för att våra medlemmar erbjuds medlems-, ungdoms- och facklig politiska utbildningar. När det gäller förtroendevalda så är det viktigt att erbjuda dem de utbildningar de behöver för uppdraget. Peter Berntsson Det svåra är inte alltid att boka lokaler, handledare och allt annat som måste skötas runt utbildningarna utan det är många gånger att rekrytera till dessa utbildningar. Därför vill jag passa på att uppmana klubbar, studieorganisatörer och kontaktombud att göra sitt bästa för att rekrytera till de utbildningar som erbjuds. När ni får utbildningsinbjudningar är det viktigt att ni sprider dessa så att alla medlemmar och förtroendevalda på jobbet får informationen till sig. Får man dåligt gensvar så är det bra att uppmana/uppmuntra de som bör gå de utbildningar som erbjuds. Ju fler av våra medlemmar som vet mer om facket genom medlemsutbildning och ju bättre utbildade våra förtroendevalda är för sitt/sina uppdrag desto starkare blir vi som organisation. Är det något ni undrar över när det gäller studier så hör av sig till mig på Höstens utbildningar Vår avdelning erbjuder bland annat under hösten: 13 nov Skyddsombudsutbildning 30 nov Ordförandeutbildning 13 dec Studieorganisatörsutbildning Kontaktombudsutbildning och klubbstyrelseutbildning sker löpande efter behov. Ring avdelningen! OBS! Vi har även prioriterade cirklar under året, t.ex. Grundläggande datautbildning Matematik, Svenska, Engelska Samhällskunskap Övriga språkutbildningar

8 När facket försvagas, vad händer då? Fackföreningsrörelsen har haft en stor betydelse för den politiska utvecklingen i Sverige. En orsak har varit hög facklig organisationsgrad. Resultatet av detta har blivit ett stort inflytande på politiken, samtidigt som ett ansvarsfullt agerande varit en regel. I början av 1990-talet var organisationsgraden 84% att jämföra med dagens 63%!!! Nivån är trots detta hög i ett internationellt perspektiv. I länder med betydligt lägre organisationsgrad har öppna konfrontationer mellan fack och stat varit vanliga. En intressant synpunkt är att arbetsgivarna i vårt land är i betydligt högre grad anslutna till sina föreningar än vad som är fallet på kollektivsidan! Tittar man på statistiken och man räknar med de arbetsgivare som har ett så kallat hängavtal med facket, är anslutningsgraden cirka 95% och i offentlig sektor 100%. Man kan också ställa sig frågan, varför ishockeyspelare i NHL, vilka är mångmiljonärer, har en egen facklig organisation gentemot sin arbetsgivare. Vad har de insett som många på vår arbetsmarknad inte gjort? En annan fråga är varför så många av de yngre som kommer ut på arbetsmarknaden i dag anser att de kan klara sig själva om man drabbas av ett problem på arbetsplatsen. Endast 38% i åldersgruppen år är med i facket och i åldersgruppen år är 55% med i facket. Ju äldre man blir, desto större blir organisationsgraden. Är det så att man med ålderns rätt inser hur mycket trygghet på arbetsplatsen trots allt betyder? Källa: LO:s rapport facklig anslutning 2017

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019 Ordföranden har ordet: Allas intressen Vi läser och hör i media hur man i USA slår till mot olika arbetsplatser för att få tag i papperslösa människor.

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2014

Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Välkommen till IF Metall

Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall 1 IF Metall är en facklig organisation som arbetar för att du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och få bättre lön, bättre arbetsmiljö samt

Läs mer

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften.

Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Edin, Bra kompletterat! Nu är jag nöjd och då får såklart godkänt på inlämningsuppgiften. Hörde att du drillats av Lena och Krille i veckan så det klart att

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2018 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena.

Inlämningsuppgift. Lycka till! Hälsningar Lena Danås Jättebra Dennis, nu kan du gå vidare till Steg 2! Lycka till! Hälsn Lena. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Dennis! Nu har jag rättat dina svar och önskar kompletteringar på några frågor. Det är 1a), 5 a) och b) samt lite beskrivning av värvning och synlighet på sista

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2017 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING STUDIEKATALOG 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Information kring studier 3 Vald på jobbet 4 Agera 5 Kollektivavtalet 6 Lagar i arbetslivet 7 Förhandlarutbildning 8 Hållbart arbete Grund

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 2014-12-15 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka Studiekalender 2015 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4, 5, och 8 Löftet. 2-4 mars Kursen vänder sig till alla och handlar om kollektivavtalets värde. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2015

Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Steg 1. Inledning och presentation. Modul 1

Steg 1. Inledning och presentation. Modul 1 Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om dagen i sin helhet, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna ska presentera sig för övriga

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2018 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Januari 30 AMK Jobbet & Framtiden Umeå 6 Februari 5-10 Uppsökeri vecka 6 13-15 Steg 4, Skellefteå 7 14-15 Tjänstemannautbildning Skellefteå

Läs mer

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent Kongress var 3e år - 300 valda ombud från avdelningarna. - Högst beslutande organ. - Beslutar om mål och

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Introduktionsutbildning

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 dec 2014. Utbildningar sid 3 Kränkningar sid 6 Verksamhetsplanen sid 7 Gemensam satsning sid 8

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 dec 2014. Utbildningar sid 3 Kränkningar sid 6 Verksamhetsplanen sid 7 Gemensam satsning sid 8 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 dec 2014 Utbildningar sid 3 Kränkningar sid 6 Verksamhetsplanen sid 7 Gemensam satsning sid 8 Ordföranden har ordet: Ett år går fort. Sista månaden på 2014 är

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Fackliga förtroendemän

Fackliga förtroendemän Fackliga förtroendemän En facklig förtroendeman är en person som har utsetts av en lokal eller central kollektivavtalsbunden arbetstagarorganisation att företräda de anställda på en viss arbetsplats. De

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Kollektivavtalet bra för både arbetsgivare och arbetstagare Information till dig som är arbetsgivare

Kollektivavtalet bra för både arbetsgivare och arbetstagare Information till dig som är arbetsgivare et bra för både arbetsgivare och arbetstagare Information till dig som är arbetsgivare et bra för både arbetsgivare och arbetstagare 1 Stål och Metall 1 april 2013 31 mars 2016 ALLOKEMISK INDUSTRI 2013-04-01

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier.

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd 24 timmar ( 3 dagar ). Utbildningsstipendium

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

Med önskan om ett bra studieår!

Med önskan om ett bra studieår! Med önskan om ett bra studieår! 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 VERKSAMHETSPLAN 2014 Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 Verksamhetsplan 2014 för Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 17 Skövde Borås I alla delar av sina liv påverkas Transports medlemmar

Läs mer

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Studieprogram 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Region Bohuslän/Dalsland Region Skövde Region Lidköping Region Trollhättan/ Stenungsund Anmälan till

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2013 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Kalender för 2013 Januari 29-31 Steg 4, Umeå 7 Februari 5 Arbetsplatsen, Umeå 8 20 Arbetsplatsen, Skellefteå 9 26-28 Steg 5, Skellefteå

Läs mer

Kurser för dig som är. förtroendevald

Kurser för dig som är. förtroendevald Kurser för dig som är förtroendevald 2017 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud. MB och FFV. I den här broschyren

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2016 1 Organisering Mål och vision Att Byggnads är världens starkaste fackförening och organiserar minst 90 procent av byggnadsarbetarna. Att alla medlemmar ska gå en utbildning

Läs mer

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge 2017 1 Praktisk Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att

Läs mer

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal Regelverket Enskilt anställnings- avtal Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok Centralt kollektivavtal Svensk lag EU-regler FML Förtroendemannalagen Lag ( 1974 :358) om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-12-16 Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se Tvärfackliga studier Jönköpings län 2014 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Fackets roll i samhället

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 4 av 5 Facklig aktivitet och fackligt arbete 2003 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1458 6 LO 03.05 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Thomas, Nu har jag rättat dina kompletteringar och det var i stort sett rätt. Det som kvarstår som ett litet frågetecken är SACO frågan som jag har försökt

Läs mer

Projekt Stark lokal organisation

Projekt Stark lokal organisation Klubb 01 Projekt Stark lokal organisation Syfte Avdelningen ska bilda och upprätthålla klubbar som uppfyller kravet på att vara lokal facklig organisation enligt 16 och i övrigt enligt de riktlinjer som

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå.

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå. ÖVERENSKOMMELSE Bilaga till förhandlingsprotokoll 2018-08-22 Ärende: Parter: Medbestämmandets form i Samhall Samhall AB Fastighetsanställdas Förbund GS Handelsanställdas förbund Hotell- och Restaurangfacket

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 29 dec Din sektionsansvarige sid 3 Skyddsrond på Wabe sid 4-5 GS på Pridefestivalen sid 6

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 29 dec Din sektionsansvarige sid 3 Skyddsrond på Wabe sid 4-5 GS på Pridefestivalen sid 6 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 29 dec 2016 Din sektionsansvarige sid 3 Skyddsrond på Wabe sid 4-5 GS på Pridefestivalen sid 6 Ordföranden har ordet: Svensk fackförening står inför stora utmaningar

Läs mer

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka Studiekalender 2016 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4,5 och 8 Att sälja en idé. 25-26 feb Kursen vänder sig till alla och handlar om medlemsvärvning. Klubbordförande utb. 8-9 mars Kursen vänder

Läs mer

Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda

Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda 2019 Att sluta utbilda för att spara pengar är som att stanna klockan för att spara tid! Rev. 2019-01-02 IF Metalls studieorganisation Varför ska vi utbilda

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-13 Medlemsutbildningar sid 14 Arbetsmiljöutbildningar sid 15 Funktionsutbildningar sid 16 ABF sid 17 LO - Ung sid 18 Albins Folkhögskola

Läs mer

2018 GS avd 2 Östra Skåne/Blekinge

2018 GS avd 2 Östra Skåne/Blekinge GS avd 2 Östra Skåne/Blekinge FACKLIG UTBILDNING I en organisation eller i ett samhälle som är byggt på demokratins värdegrund är den breda delaktigheten själva kärnan. En kärna vars frukt mognar genom

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Kurser för dig som är. förtroendevald

Kurser för dig som är. förtroendevald Kurser för dig som är förtroendevald 2017 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud. MB och FFV. I den här broschyren

Läs mer

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Innehållsförteckning Välkommen! Mitt jobb & min karriär Utbildning för Vision-ombud Skyddsombudsutbildning Att anmäla sig till en utbildning Visions center i Stockholms

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 2 Ersättningsregler sid 3 Kurser sid 4-14 Medlemsutbildningar sid 15 1 Arbetsmiljöutbildningar sid 16 Funktionsutbildningar sid 17 ABF sid 18 LO - Ung sid 19 Albins Folkhögskola

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-06-12 Hej alla medlemmar! Nu närmar sig sommaren med snabba steg och som vanligt pågår diskussioner om sparåtgärder inom Bodens kommun. den strategiska planen

Läs mer

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu!

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu! Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare Bli medlem nu! Du är eftertraktad! Som byggnadsarbetare är du en eftertraktad, respekterad och attraktiv arbetskraft med hög status. Du har en lång och gedigen

Läs mer

Inför avtalsrörelsen 2017

Inför avtalsrörelsen 2017 Inför avtalsrörelsen 2017 Avtalsrörelsens sex steg 1. Medlemmarnas inflytande I god tid innan en avtalsrörelse startar ska medlemmarna i samarbete med den lokala organisationen få möjlighet att påverka

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Bilda klubb på arbetsplatsen

Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Att ha en egen klubb på arbetsplatsen är det bästa sättet att få vara med och påverka villkoren på jobbet, exempelvis arbetstider och omorganisationer.

Läs mer

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Innehåll Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? 3 Tvist 3 Skydd av skyddsombudet. 6 kap. 10 arbetsmiljölagen 4 Skydd av skyddskommittéledamot.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 2 Ersättningsregler sid 3 Kurser sid 4-14 Medlemsutbildningar sid 15 1 Arbetsmiljöutbildningar sid 16 Funktionsutbildningar sid 17 ABF sid 18 LO - Ung sid 19 Albins Folkhögskola

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2018 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Medlemsutbildningar 6 Facklig introduktion 7 Medlem i facket 8 Facket och samhället 9 Medlem i facket

Läs mer

Planering och budgetering av facklig tid. Jane, butiksanställd

Planering och budgetering av facklig tid. Jane, butiksanställd Jane, butiksanställd Planering och budgetering av facklig tid Genom Handels går vi samman, där trygga medlemmar skapar facklig styrka och bästa jobbet Detta är Handels vision och något vi alla tillsammans

Läs mer

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst S 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på a göra en individuell

Läs mer

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev ändringar.

Läs mer