Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Handel vid Marconigatan inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Handel vid Marconigatan inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg"

Transkript

1 Samrådsredogörelse Datum: Diarienummer: 0750/07 Martin Nord Telefon: E-post: Detaljplan för Handel vid Marconigatan inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg Samrådsredogörelse Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 27 maj 2008 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget. Planförslaget har sänts för yttrande enligt bifogad lista över samrådskrets, bilaga 1, under tiden 7 okt 17 nov Förslaget har varit utställt på stadsbyggnadskontoret och på stadsdelsbiblioteket i under tiden 7 okt 17 nov Sammanfattning Allvarligaste invändningen bland inkomna synpunkter gäller befarade störningar samt negativa konsekvenser för trafiksituationen och den befintliga lokala handeln. Med stöd av genomförda utredningar bedömer dock kontoret att de befarade konsekvenserna ej kommer att uppstå. Framförda synpunkter har i övrigt till stor del kunnat beaktas genom mindre ändringar i planhandlingarna. Kopior av samtliga yttranden har överlämnats till fastighetskontoret, fastighetsägare och berörda konsulter för kännedom och ev. beaktande vid planens genomförande. 1(2)

2 Inkomna synpunkter och stadsbyggnadskontorets kommentarer Inkomna synpunkter har sammanfattats nedan. Personnamn anges inte. Synpunkterna finns i sin helhet på stadsbyggnadskontoret. Kommunala nämnder och bolag m.fl. 1. Fastighetsnämnden tillstyrker föreslagen detaljplan. 2. Miljönämnden anser att det är mycket viktigt att trafikmiljön kring butiken utformas på ett sätt som verkligen upplevs som säkert och lätt tillgängligt för fotgängare och cyklister. Detta gäller även för kunder som kommer från området söder om Marconigatan. Det angivna antalet parkeringsplatser för bilar, 60 stycken, är väl stort i förhållande till P-normen som anger 23 platser/1000 kvadratmeter handelsyta. Det ger att p-platserna bör minskas till cirka 40 stycken. Den frigjorda ytan kan då utnyttjas för exempelvis trafiksäkerhetsåtgärder för fotgängare och cyklister, för lokalt omhändertagande av dagvatten eller som grönyta. Förhållandena gällande markföroreningarna är korrekt beskrivna i planhandlingen, men det behöver förtydligas att ytterligare provtagning kan behövas, beroende på resultatet av miljökontrollen under entreprenadskedet. Kommentar: Frågorna om säkerhet och tillgänglighet för fotgängare och cyklister inom handelskvarteret är viktiga. Detaljplanen föreslås dock inte reglera utformningen av trafik- och parkeringsytor inom kvartersmark för att inte begränsa byggrättens flexibilitet. Detaljplanen detaljstyrs inte för den nu aktuella handelsetableringen utan skall även kunna fungera för annan eventuell handelverksamhet med andra behov i disponeringen av tomten. Den till planen hörande illustrationsritningen redovisar vad som ryms inom kvarteret dvs 60 besöksplatser och 9 platser för personalparkering. Dessa platser är dock inte reglerade i planen. Detaljplanen hänvisar endast till riktlinjerna i gällande p-norm för att säkerställa att tillräckligt med p-platser kan anordnas inom kvarteret. Detaljplanen avser inte reglera maximalt antal tillåtna p-platser. Den slutgiltiga bedömningen av att lämpligt utrymme för parkering är tillgodosett, enligt PBL 3 kap 15, sker i kommande mark- och bygglov utifrån då aktuellt handelsändamåls behov. Se bilaga 3 (PM Klarläggande av lämpligt utrymme för parkering inom detaljlanen för Handel vid Marconigatan). Den aktuella handelsetableringen vid Marconigatan har bedömts som ett övrigt centra enligt gällande parkeringsnormer. Planeringsnormen för denna kategori anger ett spann på p-platser per 1000 m 2 handel för besökande plus 5 7 p-platser per 1000 m 2 för sysselsatta. Föreslagen byggrätt på 1700 kvm innebär att utrymme för minst 48 p-platser för besökande och sysselsatta behövs inom kvarteret, när de lägsta talen i spannen används. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 2(9)

3 Värt att notera är att stadsbyggnadskontorets förslag till parkeringstal, remisshandling mars 2010, innebär en höjning av kraven på antalet p-platser för livsmedelshandel inom aktuellt planområde. Föreslagen byggrätt ger ett krav på 55 p- platser. Planbeskrivningen förtydligas avseende markföroreningarna. Med anledning av länsstyrelsens yttrande införs även en bestämmelse om sanering, se länsstyrelsens yttrande nedan. 3. Nämnden för Göteborg Vatten anser att dricks- och spillvattenanslutning kan ske till allmänt ledningsnät i Distansgatan. Kapaciteten på allmänt ledningsnät för dricksvatten medger uttag av brandvatten motsvarande områdestyp A1;VAV publikation P 83. Lägsta normala vattentryck i förbindelsepunkt motsvara nivån + 60 m. I de fall högre vattentryck önskas får detta ordnas av fastighetsägaren. Avloppsnätet inom kvartersmark skall utformas som duplikatsystem med skilda ledningar för dagoch dräneringsvatten respektive spillvatten. Dag- och dränvatten skall i första hand omhändertas lokalt inom kvartersmark och i andra hand fördröjas inom kvartersmark och tillsammans med dränvatten vid behov avledas till allmän dagvattenledning. Med tanke på markens beskaffenhet inom planområdet är det lämpligt med någon form av fördröjningsmagasin. Den effektiva magasinsvolymen skall motsvara minst 10 mm nederbörd på de anslutna hårdgjorda ytorna. Magasinet skall utformas så att funktionen bibehålls utan att magasinet sätter igen. Utvändiga material bör inte vara av koppar eller zink för att minska risken för föroreningar i dagvattnet. Kommentar: Planbeskrivningen förtydligas avseende VA och dagvattenhantering. Bestämmelse avseende omhändertagande av dagvatten införs. 4. Park- och Naturnämnden anser att planförslaget inte har någon påverkan på befintliga värden. Planförslagets överensstämmer med förvaltningens parkplanering. Förvaltningen har inga förslag på förändringar i planförslaget. 5. Trafiknämnden anser att planbeskrivningen bör kompletteras med uppgiften att även buss 84 har hållplats på Armlängdsgatan varför kollektivtrafiken är god inom aktuellt område. I genomförandebeskrivningen står att Trafiknämnden får en driftskostnad för cirkulationsplatsen. Trafikkontoret bedömer att driftskostnaden för cirkulationsplats mm är istort densamma som för dagens trafikytor. Trafikkontoret har I övrigt inget att erinra. Kommentar: Plan- och genomförandebeskrivningarna kompletteras i enlighet med yttrandet. 6. Göteborg Energi AB har inget att erinra. 7. Göteborg Energi Nät AB ifrågasätter värdet av att flytta högspänningsledningarna i planområdets nordvästra hörn. Kommentar: Föreslagen höjdsättning med avschaktning av kvartersmark för parkeringsplatser i nämnda hörn innebär att aktuella ledningar behöver flyttas. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 3(9)

4 8. Räddningstjänsten Storgöteborg anser att planen förutsätter att brandvattenförsörjning anordnas enligt tillämpbara delar i VAV P83 och VAV P76. För att tydliggöra hur brandvattenfrågan hanteras bör det i handlingarna redovisas, dels huruvida befintligt brandpostnät finns eller om nya brandposter kommer att anläggas, dels vilken områdestyp enligt tabell 2.3 i VAV P83 som gäller. Räddningstjänsten anser att Brandvattenförsörjningen skall ske enligt konventionellt system med vattenförsörjning från befintliga brandposter i anslutning till området. Räddningstjänstens ställer krav på åtkomst till kvarteret, dvs att räddningsfordon skall kunna placeras som längst 50 meter från entréer och eventuella uppställningsplatser. Det vore önskvärt med en egen rubrik i planbeskrivningen för räddningstjänstens frågor; säkerhetsavstånd till leder för transport av farligt gods, brandvattenförsörjning, tillgänglighet för räddningstjänsten och insatstid. Kommentar: Synpunkterna beaktas. Plan- och genomförandebeskrivningarna kompletteras i enlighet med yttrandet. Statliga och regionala myndigheter m.fl. 9. Länsstyrelsen: Synpunkter på sådant som kan aktualisera prövning Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 12 kap 1 PBL och nu kända förhållanden att frågor som berör hälsa/ säkerhet måste lösas på ett tillfredsställande sätt i enlighet med vad som anges nedan för att ett antagande inte skall prövas av Länsstyrelsen. Motiv för bedömningen Markföroreningarna efter den nedlagda bensinstationen måste saneras och de kvarvarande installationerna tas bort. Länsstyrelsen instämmer i rapporten från den översiktliga miljötekniska markundersökningen som bedömer att den förorenade jorden eventuellt kan utgöra en miljö- och hälsorisk. För att kunna bedöma att det som föreslås blir lämpligt med hänsyn till människors hälsa behöver följande frågor hanteras i det fortsätta planarbetet. - Petroleumkolväten analyserats i halter över Naturvårdsverkets riktvärden för mindre känslig mark (MKM), medan bly har analyserats i halter mellan KM och MKM. Länsstyrelsens anser att marken behöver saneras ner till Naturvårdsverkets riktvärden för känslig mark(km). - Asfalten på bensinstationsområdet innehåller stenkolstjära, vilket innebär att den måste tas om hand på ett miljösäkert sätt. - Installationer i form av cisterner, ledningar, oljeavskiljare m.m. från den nedlagda bensinstationen finns kvar och måste tas bort. - Det framgår inte klart hur dagvattnet ska tas om hand. Är lokalt omhändertagande praktiskt möjligt eller kommer dagvattnet att ledas bort via duplikatsystem? Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 4(9)

5 Råd om tillämpningen av PBL och MB Länsstyrelsen uppmärksammar att det finns en befintlig naturgasledning öster om planområdet. Detaljplanen bör reglera att byggnationen ska placeras utanför gasledningens skyddsområde. Synpunkter i övrigt Det är positivt att bullersituationen förbättras något för befintliga bostäder i hörnet Distansgatan och Armlängdsgatan pga den förenklade trafikföringen. Länsstyrelsen befarar inte att riksintresse enligt miljöbalken (MB) påtagligt kommer att skadas, att mellankommunal samordning blir olämplig, att miljökvalitetsnormer enligt miljöbalken inte iakttas. Behovsbedömning Kommunen bedömer att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Länsstyrelsen delar kommunens åsikt. Beredning Inför Länsstyrelsens bedömning i ärendet har berörda statliga sektorsföreträdare beretts tillfälle att lämna synpunkter. Vad som angivits ovan gäller som statens samlade myndighetsuppfattning vid en avvägning mellan olika framförda synpunkter. Länsstyrelsens samrådsyttrande har bilagts, se bilaga 2. Kommentar: Bestämmelse införs om att sanering av kvartersmarken skall ske så att kraven för känslig markanvändning enligt Naturvårdsverkets riktvärden uppfylls. Bestämmelse avseende lokalt omhändertagande av dagvatten införs: dag- och dränvatten skall fördröjas inom kvartersmark. Den effektiva magasinsvolymen skall motsvara minst 10 mm nederbörd. Gasledningens skyddsområde berör endast prickad förgårdsmark i kvarterets östra del, planbeskrivningen förtydligas. 10. Göteborgsregionens (GR) bedömer att planen inte berör sådana regionala intressen att den kommer att tas upp till politisk behandling inom GR. Styrgruppen för miljö- och samhällsbyggnad kommer att informeras i ärendet. 11. Svenska Kraftnät har inget att erinra. 12. Skanova Nätplanering D3N har inget att erinra, men anser att de inte skall behöva stå för kostnader för ledningsrätt, då de idag har avtal för befintlig ledning. Följande bör därtill ingå i genomförandebeskrivningen: Ändringar av Skanovas anläggningar inom exploateringsområdet kommer att debiteras fastighetsägaren/exploatören. I god tid innan några arbeten påbörjas i närheten av Skanovas anläggningar skall beställning på eventuell undanflyttning ha inkommit till Skanova. Kommentar: Noteras. 13. Vägverket, Region Väst har inget att erinra. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 5(9)

6 Sakägare 14. Swedegas, har ledningsrätt för en gasledning som ligger strax öster om planområdet. För gasledningar med högre tryck än 4 bar är skyddsavståndet 25 meter. Inom tätbebyggt område kan kortare skyddsavstånd medges, i detta fall 16 meter. De har därför inget att erinra mot förslaget. Bostadsrättsinnehavare, hyresgäster, boende 15. Hyresgästföreningen, Frölunda har inget att erinra. 16. Boende på Armlängdsgatan 9 anser att ett programskede skall genomföras eftersom planen kommer att ha stor påverkan på ett stort område, inte bara för marken där planen skall gälla. Det är fel att påstå att Lidl främst konkurrerar i närområdet och då främst med butiken vid Flatås torg. Lidl är en utpräglad lågpriskedja och kommer att förutom ICA vid Flatås torg även konkurrera med de stora livsmedelsbutikerna i Högsbo, Sisjön och Frölunda torg. Eftersom Lidl inte enbart säljer livsmedel kommer de även att konkurrera med de andra butikerna på Radiotorget och Flatås torg som kommer att slås ut och torgen kommer att bli öde och otrygga platser. Därför är det fel att påstå att ett tillskott av handel på aktuell plats bidrar till ökad blandning av funktioner i en stadsdel som idag till övervägande del består av bostäder. En ny Lidl-butik här kommer att starta en ond cirkel för de småföretagare som finns i området, Radiotorget och Flatåstorget. Om inte handeln i området skall försvinna helt är det viktigt att satsa på dessa platser istället. Det är bättre att satsa på en mindre livsmedelsbutik vid Radiotorget. Fler verksamheter ger fler besökare. Alla handlare vinner på att ha en livsmedelsbutik vid torget. När fler besöker torget blir det också en trevligare plats att vara på. Flatås torg behöver också rustas upp för att få butikerna där att stanna. Det är fel att påstå att Lidls kunder mest kommer att vara de som bor i närområdet. Lidl är en lågpriskedja som drar mycket kunder från ett stort område. Eftersom butiken ligger vid ett mot är det lätt för de som kör förbi att svänga av och handla på vägen. Butiken kommer at dra fler kunder än vad som sägs i planförslaget och trafiken kommer at bli olidlig. Lidls kunder kommer att parkera på parkeringsplatsen vid Armlängdsgatan eftersom Lidls egna platser inte kommer att räcka. Det större antalet kunder kommer att skapa trafikstockningar som ger mycket avgaser och buller. Varuleveranserna och sopoch avfallshanteringen kommer också att bli störande. Den ökade trafiken kommer att göra det svårare för fotgängare och cyklister att ta sig till och förbi platsen. Lidl är för stort för platsen och passar bättre i t ex Sisjön där det inte finns bostäder i närheten. Det är bättre att tomten planläggs för något mindre företag. Bygg gärna den föreslagna cirkulationsplatsen för den behövs ändå. Kommentar: Kontoret gör bedömningen att det inte är nödvändigt att upprätta något planprogram eftersom föreslagen förändrad markanvändning är i enlighet med gällande översiktsplanen. Kontoret ifrågasätter inte de bedömningar av etableringens konsekvenser som gjorts i den till planen hörande handelsutredningen. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 6(9)

7 Som handelsutredningen framhåller har det visat sig att de befintliga små lokala torgen har svårt att hysa ekonomiskt bärkraftig dagligvaruhandel. Det föreslagna handelskvarteret kommer att attrahera kunder från såväl närområdet som bilburna kunder utifrån. Hänsyn till detta har tagits vid bedömningar av framtida bullersituation och vid beräkning av antalet p-platser. Antalet redovisade p-platser överstiger kommunens krav enligt gällande p-norm. I de bedömningar som gjorts av den framtida trafiken, finns det inget som pekar mot framtida kapacitetsproblem i gatunätet. Tack vare den föreslagna cirkulationsplatsen i korsningen, Marconigatan Distansgatan, beräknas antalet fordon minska på Distansgatan trots den tillkommande trafiken till handelstomten, eftersom cirkulationen innebär att trafik på Marconigatan med målpunkt söder om gatan, inte längre behöver svänga vänster och köra via Distansgatan. Övriga 17. Boende på Antenngatan 8 b anser som helhet att förslaget är mycket positivt för att hålla ihop området Järnbrott och Flatås. Dessutom vore det vettigt med en matbutik efter det att den på Radiotorget slagit igen. Att det byggs en rondell är utmärkt, alla som besöker området finner det helt ologiskt så tankarna i planen är mycket goda och välartade. Den boende undrar däremot huruvida man tänkt igenom hydrogeologin i området (såg den geotekniska undersökningen) Detta eftersom flera fastigheter i Flatås fått kraftiga sänkningar utav marknivån, troligtvis pga dränering/byggandet utav Dag Hammarskjöldsleden. På sina ställen längs Distansgatan har marken sjunkt ihop mer än 50 cm på sina ställen, varvid husen fått extra trappsteg pålagt och uteplatser som förr låg i marknivå svävar nu i luften! Inte för att jag tror att ni inte tänkt på detta men jag påpekar det ändå då det blir en större byggnad på fastigheten. Kommentar: Hänsyn till sättningsproblematiken har tagits genom införande av bestämmelser med belastningsrestriktioner på plankartan. Dessa innebär bl a att nya byggnader på tomten antingen måste pålas ner till fast botten eller kompensationsgrundläggas med lättfyllnad. 18. Boende på Svängrumsgatan 6 menar att det visade sig redan inom ett decenium från tillkomsten, att det radband av mindre centra i Högsbo; Axel Dahlströms Torg, Marklandsgatans köpcenter, Kaverös Torg, Flatås Torg samt Radiotorget inte behövdes i fråga om antal och närhet sinsemellan. När biltätheten ökade uppstod de helt nya stormarknaderna inklusive Frölunda Torg, med rejäla parkeringar. Att etablera ytterligare ett handelscentrum, vilken skall konkurrera med Radiotorget och alla övriga närliggande torg (fem inom 0 10 min gångavstånd) samt 3-4 stormarknader (inom min gångavstånd) uppfattas vara en idé utan särskilt mycket substans i efterfrågehänseende. Vem har tänkt här? Handlar bakgrunden enbart om att, a) det fanns något där tidigare, detta rivs varefter b) livsmedelskedjan Lidl kommer med en propå om eget bygge på tomten och c) direkt beslutar Byggnadsnämnden om att i första hand och utan djupare reflektion, pröva en nyetablering på tomten? Blotta tanken om en etablering av ytterligare ett när-torg i dessa trakter grundar sig på bristande helhetsseende. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 7(9)

8 I remissvaren till planerna på exploatering av Flatås Park för bostäder föreslog jag att man borde vara lite mer långsiktig i tanken och faktiskt överväga om inte Flatås Torg (på samma sätt som Prismahallen på höjden av Norra resp. Södra Dragspelsgatan) borde tas bort, att istället bygga hela det nya området med entré från Distansgatan via Synhållsgatan, riva matvaruhuset och kanske även den byggnad vilken innehåller övriga kommersiella lokaler vid Flatås Torg och som skiljer torget från parken s.a.s. Envisas staden likväl med tanken om kommers i detta område, öppna istället för tanken att utveckla Distansgatan till stadsgata genom byggnader längs ostsidan (mot Hammarskiöldsleden) och att i dessas gatuplan etablera kommersiell verksamhet för detaljhandel e.d.! En lösning med längre sikt än att bara så fort som möjligt smälla upp subventionskrävande hyresbostäder för fullt brass! FÖRSLAG TILL BESLUT vilka sammanhänger: - Lägg ned, riv Flatås Torg (uppe på berget finns Kaverös Torg, i nord-sydlig riktning, mindre än 500 bort finns Axel Dahlströms Torg, Marklandsgatans köpcentrum respektive Radiotorget), - Avblås planerna på ytterligare ett kommersiellt närcentrum ( Marconitomten ), mindre än 200 från det redan existerande Radiotorget (parkeringar finns redan) samt fastslå att behovet av marknadsplatser emellan Axel Dahlströms Torg och Radiotorget inte finns. - Anpassa Radiotorget för en mindre expansion, bl.a. bör uthyrd yta för livsmedelsförsäljning förnyas och utökas. Var kreativa och reflektera över kommersialisering av övre plan i huset längs Antenngatan (idag bostäder). (Hissar, trappor och loftgång över trottoaren kanske kan skapa en mycket levande miljö för mindre verksamheter, bostäder kan läggas ovan, ett eller två plan!). Huskroppen med existerande livsmedelslokaler KAN förlängas söderut (vid lastbryggan och västra parkeringen), en bakre utvidgning av lokalerna utan att torgets utseende skadas! DÄR ÄR PLATSEN FÖR en livsmedelsbutik som LIDL! Alternativt kan omdisponering av lokalerna göras och en livsmedelshall byggas i gatuplanet på affärslängan längs Antenngatan vilken även kan få ett andra plan med kommersiella lokaler. Vill Lidl däremot bygga eget, då skall Lidl hänvisas till Högsbo-Sisjöns handels- och industriområde. - Underlätta genom ovanstående beslut, att de kommersiella verksamheterna vid Axel Dahlströms Torg respektive Radiotorget får förstärkta möjligheter att överleva. Fortsätter dagens planer dräneras istället samtliga mindre när-torg ännu mer än vad som redan är fallet, det tidiga 60-talets misstag upprepas! Kommentar: Som handelsutredningen framhåller har det visat sig att de befintliga små lokala torgen har svårt att hysa ekonomiskt bärkraftig dagligvaruhandel. Fördelen med den föreslagna tomtens läge är att den både uppfyller handels krav på ett bra trafikläge och kommunens vilja att ge förutsättningar för närservice i form av dagligvaruhandel på nära gångavstånd för de boende i stadsdelen. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 8(9)

9 Ändringar Stadsbyggnadskontoret bedömer att det med följande ändringar är lämpligt att gå vidare med förslaget. Utöver mindre justeringar föreslås följande: Planbeskrivningen förtydligas avseende markföroreninga,. bestämmelse om sanering införs. Planbeskrivningen förtydligas avseende VA och dagvattenhantering. Bestämmelse avseende omhändertagande av dagvatten införs. Plan- och genomförandebeskrivningarna kompletteras med ett avsnitt, rubricerat Räddningstjänst om; säkerhetsavstånd till led för transport av farligt gods, brandvattenförsörjning och tillgänglighet för räddningstjänsten. Planbeskrivningen förtydligas beträffande befintlig gasledning öster om planområdet. Birgitta Lööf Planchef Sirpa Antti-Hilli Planarkitekt Martin Nord Norconsult AB Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Samrådsredogörelse 9(9)

10 Bilaga 1 Detaljplan för Handel vid Marconigatan inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg Sändlista För yttrande Kommunala nämnder och bolag m.fl. Fastighetsnämnden Göteborg Energi Fjärrvärme AB Göteborg Energi Gasnät AB Göteborg Energi GothNet AB Göteborg Energi Nät AB Kretsloppsnämnden Miljönämnden Nämnden för Göteborg Vatten Park- och naturnämnden Räddningstjänsten Storgöteborg Stadsdelsnämnden i Frölunda Stadsdelsnämnden i Högsbo Trafiknämnden För kännedom Kommunala förvaltningar och bolag m.fl. Göteborgs Gatu AB Stadskansliet Statliga och regionala myndigheter m.fl. Business Region Göteborg AB Västtrafik Göteborgsområdet AB Övriga Handelsanställdas Förbund Statliga och regionala myndigheter m.fl. Göteborgsregionen (GR) Lantmäterimyndigheten i Göteborg Länsordningspolisen Länsstyrelsen Posten Meddelande AB Svensk Handel Svenska Kraftnät Skanova Nätplanering D3N Vägverket, Region Väst Sakägare Se särskild fastighetsförteckningen Bostadsrättsinnehavare, hyresgäster, boende Hyresgästföreningen Region V Sverige Övriga Handikappfören. Samarbetsorgan Lidl Sverige KB

11

12

13 Bilaga 3 PM Klarläggande av lämpligt utrymme för parkering inom detaljplanen för Handel vid Marconigatan Parkering i detaljplaner och bygglov En detaljplan ska säkerställa att lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning i skälig utsträckning kan anordnas på tomten eller i närheten av denna. Detaljplanen ska alltså möjliggöra lämpligt antal parkeringsplatser och utrymme för lastning och lossning. En detaljplan får ha planbestämmelser om skyldighet att anordna parkering, lastning och lossning eller placering och utformning av parkeringsplatser, men den måste inte ha sådana bestämmelser. Om detaljplanen syftar till att ge en flexibel markanvändning är planbestämmelser om parkering ofta onödiga och därmed olämpliga. Oavsett om detaljplanen reglerar parkering genom planbestämmelser eller ej ska Byggnadsnämnden alltid i samband med bygglov avgöra om lämpligt utrymme för parkering är tillgodosett i skälig utsträckning (PBL 3 kap 15 och 16 ). Parkeringspolicyn Parkeringspolicy för Göteborgs Stad antogs av Kommunfullmäktige, 8 oktober Parkeringspolicyn anger inriktningen för hur parkering ska hanteras och hur tillgängligheten till olika delar av staden ska ordnas genom parkering. Parkeringspolicyn ska medverka till att staden ska vara tillgänglig för alla. Vi ska ha en attraktiv och vacker stad med en hållbar stadsutveckling socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Parkeringspolicyn ska uppmuntra till att fler väljer kollektivtrafiken eller cykeln framför bilen. Utgångspunkten för parkeringspolicyn är att arbeta med sammanvägd tillgänglighet för alla trafikslag, vilket innebär att tillgängligheten med bil, cykel och kollektivtrafik ska vägas samman som ett gemensamt underlag för att tillgodose transportbehovet. Därefter kan efterfrågan på bilparkering analyseras. Gällande parkeringsnormer 1996 Gällande parkeringsnormer för Göteborg godkändes av Byggnadsnämnden, 10 december Parkeringsnormerna gäller som lokala anvisningar till plan- och bygglagens 2 kap 4, 3 kap 15 och 16 samt 5 kap 7. Det innebär att parkeringsnormerna ska betraktas som riktlinjer för att förenkla handläggningen av plan- och bygglovsärenden. Normerna har ingen direkt rättsverkan. Byggnadsnämnden ska i varje enskilt ärende avgöra om lämpligt utrymme för parkering är tillgodosett i skälig utsträckning. Parkeringsnormerna ska underlätta denna bedömning och ge vägledning så att likartade ärenden bedöms på ett likartat sätt. Gällande parkeringsnormer bygger på prognoser om framtida biltäthet och bilanvändning. Parkeringsnormerna för handel består av en byggnorm och en planeringsnorm. Byggnormen måste ordnas i samband med bygglov, medan planeringsnormen är ett reserverat utrymme som planen bör medge för ett framtida ökat bilplatsbehov.

14 Bilaga 3 Förslag till nya parkeringstal, remisshandling mars 2010 Stadsbyggnadskontoret och Trafikkontoret har tillsammans tagit fram ett förslag till nya parkeringstal som är avsedda att ersätta gällande parkeringsnormer från Arbetet initierades på uppdrag av Byggnadsnämnden. Förslaget till nya parkeringstal bygger på parkeringspolicyn. Orsaken till namnbytet från norm till tal är att förtydliga hur talen bör tillämpas. Parkeringstalen har, precis som gällande parkeringsnormer, ingen direkt rättsverkan utan ska betraktas som riktlinjer för att förenkla handläggningen av plan- och bygglovsärenden. Byggnadsnämnden ska i varje enskilt ärende avgöra om lämpligt utrymme för parkering är tillgodosett i skälig utsträckning. Parkeringsnormerna ska underlätta denna bedömning och ge vägledning så att likartade ärenden bedöms på ett likartat sätt. Förslaget till nya parkeringstal ligger hos Byggnadsnämnden för beslut om remiss till berörda nämnder och bolag (bordlades 6 april 2010 och 1 juni 2010). Avsikten med remissen är att inhämta synpunkter från berörda nämnder och bolag innan parkeringstalen beslutas av Byggnadsnämnden.

15 Bilaga 3 Detaljplanen för handel vid Marconigatan Såväl gällande parkeringsnormer från 1996 och förslaget till nya parkeringstal ger olika tal/normer för olika typer av handel. Enligt gällande parkeringsnormers terminologi utgör den föreslagna handeln vid Marconigatan övriga centra och enligt förslaget till nya parkeringstal utgör den blandad stadsbebyggelse, då den i huvudsak har lokalt upptagningsområde. Enligt gällande parkeringsnormer bör detaljplanen vid Marconigatan möjliggöra bilplatser. I samband med bygglovet krävs att man minst ordnar bilplatser. Resten bör ses som en reserv inför framtiden. Förslaget till nya parkeringstal anger en rekommenderad nivå som detaljplanen bör möjliggöra och en miniminivå som man bör kräva i samband med bygglovet. (Systemet liknar alltså det som i gällande normer kallar byggnorm och planeringsnorm.) Enligt förslaget till nya parkeringstal bör detaljplanen vid Marconigatan möjliggöra 55 bilplatser. I samband med bygglovet krävs att man minst ordnar 44 bilplatser. Resten kan antingen ses som en reserv inför framtiden eller en flexibilitet utifrån bygglovssökandes önskemål. Gällande parkeringsnormer (1996) "Övriga centra" bpl /1000 m2 bpl/1000 m2 byggnorm planeringsnorm sysselsatta % = 5-7 besökande % = Totalt bpl/1000 m byggnorm planeringsnorm Vid byggrätt om 1700 m2 handel vid Marcoonigatan bpl bpl Förslag nya parkeringstal (remisshandling mars 2010) "Blandad stadsbebyggelse" (lokalt kundunderlag) bygglov detaljplan bpl /1000 m2 bpl /1000 m2 sysselsatta (ganska god tillgänglighet med kollektivtrafik) 2 2,5 besökande (inkl. tillägg för livsmedel) Totalt bpl/1000 m ,5 bygglov detaljplan Vid byggrätt om 1700 m2 handel vid Marcoonigatan 44 bpl 55 bpl

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Utställningsutlåtande Datum: 2011-04-05 Diarienummer: 0750/07 (FIIa 5076) Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Handel vid Marconigatan inom

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg Aktbeteckning: 2-5233 Granskningsutlåtande Datum: 2014-03-20 Diarienummer: 0371/12 Petter Frid Telefon: 031-368 15 70 E-post: petter.frid@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder med särskild service vid

Läs mer

Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom stadsdelen Tolered i Göteborg, enkelt planförfarande

Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom stadsdelen Tolered i Göteborg, enkelt planförfarande Datum: 2010-10-07 Diarienummer: 0936/09 (FIIa 5098) Joanna Hagstedt Telefon: 031-368 17 06 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för samlingslokal med mera på fastigheten Tolered 152:3 inom

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning Granskningsutlåtande Datum: 2014-11-03 Diarienummer: 0370/14 Aktbeteckning: 2-5266 Eva Carlfjord-Mattsson Telefon: 031-368 18 53 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av del av detaljplan för

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Norr, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Norr, Plangruppen Samrådsredogörelse Datum: 2009-06-12 Diarienummer: 0319/07 Arkivnummer: EIIa 5019 Distrikt Norr, Plangruppen Johan Helgesson Telefon: 031-368 19 41 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 1363 och 2642 för kontor med mera vid Karlfeldtsgatan inom stadsdelen Bö i Göteborg

Ändring av del av detaljplan 1363 och 2642 för kontor med mera vid Karlfeldtsgatan inom stadsdelen Bö i Göteborg Samrådsredogörelse Datum: 2016-07-06 Diarienummer: 0453/09 Ingemar Jansson Telefon: 031-368 19 13 E-post: ingemar.jansson@sbk.goteborg.se Ändring av del av detaljplan 1363 och 2642 för kontor med mera

Läs mer

Utställningsutlåtande 1

Utställningsutlåtande 1 Utställningsutlåtande Datum: 2010-06-16 Diarienummer: 0797/07 (FIIa 5056) Filip Siewertz Telefon: 031-368 15 01 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder vid Elins gård inom stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för handel och kontor vid Södra Hamngatan inom stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg

Detaljplan för handel och kontor vid Södra Hamngatan inom stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg Samrådsredogörelse Datum: 2009-03-31 Diarienummer: 0312/09 (FIIa 5005) Distrikt Söder, Plangruppen Louise Österlin Telefon: 031-368 16 46 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för handel

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning Granskningsutlåtande Datum: 2017-03-21 Diarienummer: 0687/09 Aktbeteckning: 2-5393 Telefon: 031-368 18 04 E-post: stefan.rosen@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder i Kv Fulufjället inom stadsdelen Bagaregården

Läs mer

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2015-12-01 Diarienummer: 0506/12 Aktbeteckning: 2-5300 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg

Ändring av Detaljplan för Bro över Göta Älv inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen i Göteborg Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Utfärdat: 2019-10-01 Johan Stenson Diarienummer: 0441/19 Telefon: 031-368 18 38 Aktbeteckning: 2-5527 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av Detaljplan

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6.

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6. Datum Diarienummer Sida 2007-10-30 0911/04 (FIIa 4942) 1/4 Detaljplan för BOSTÄDER PÅ ARVID LINDMANSGATAN inom stadsdelen Tolered i Göteborg SAMRÅDSUTLÅTANDE GENOMFÖRANDE Byggnadsnämnden beslöt 2004-09-28

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse Datum: 2011-11-29 Diarienummer: 0835/06 Anna-Karin Nilsson Telefon: 031-368 16 52 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för kv Sturefors (Kungsprtsavenyen) inom stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg

Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-12-20 Diarienummer: 434/13 Aktbeteckning: 2-5364 Christer Persson Telefon: 031-368 18 56 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons

Läs mer

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten Detaljplan för SÄTER 5:4, del av Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2009-09-08 Planenheten Antagen BN 2009-09-17 Laga kraft 2009-10-12 Detaljplan för Säter 5:4, del

Läs mer

Ändring av EII 3596 och EII 2426, stadsplaner för delar av kvarteret Göta Kanal inom stadsdelen Nordstaden i Göteborg, enkelt planförfarande

Ändring av EII 3596 och EII 2426, stadsplaner för delar av kvarteret Göta Kanal inom stadsdelen Nordstaden i Göteborg, enkelt planförfarande Samrådsutlåtande Datum: 2012-06-20 Diarienummer: 0466/10 (FIIa 5181) Sirpa Ruuskanen Johansson Telefon: 031-368 17 87 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av EII 3596 och EII 2426, stadsplaner

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

Detaljplan för Hotell och Kontor vid August Barks gata inom stadsdelen Högsbo i Göteborg

Detaljplan för Hotell och Kontor vid August Barks gata inom stadsdelen Högsbo i Göteborg Samrådsredogörelse Koncept 2010-06-22 Datum: 2013-10-09 Diarienummer: 0552/12 och 0553/12 Silvia Orrego Briceño Telefon: 031-368 15 16 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Hotell och

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Datum: 2011-05-31 FN Diarienummer: 1791/10 Plannummer: (FIIa 5122) Exploateringsavdelningen Anders Alm Telefon: 031-368 10 63 E-post: anders.alm@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder

Läs mer

Granskningsutlåtande. Sammanfattning

Granskningsutlåtande. Sammanfattning Granskningsutlåtande Datum: 2014-08-12 Diarienummer: 0662/12 Aktbeteckning: 2-5248 Eva Carlfjord-Mattsson Telefon: 031-368 18 53 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av del av detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Ändring av detaljplan II-1363 för inredning av vind vid Topeliusgatan inom stadsdelen Bö i Göteborg, standard planförfarande

Ändring av detaljplan II-1363 för inredning av vind vid Topeliusgatan inom stadsdelen Bö i Göteborg, standard planförfarande Granskningsutlåtande Datum: 2017-08-29 Diarienummer: 0561/11 Aktbeteckning: 2-5413 Johan Wahlström Telefon: 031-368 16 11 E-post: johan.wahlstrom@sbk.goteborg.se Ändring av detaljplan II-1363 för inredning

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Bostad på Brännö 2:26 inom stadsdelen Styrsö i Göteborg

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Bostad på Brännö 2:26 inom stadsdelen Styrsö i Göteborg Samrådsredogörelse Datum: 2010-06-15 Diarienummer: 0727/06 Ida Thuresson Telefon: 031-368 19 45 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostad på Brännö 2:26 inom stadsdelen Styrsö i Göteborg

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

DETALJPLAN för del av Grytingen 1:2 och Smedseröd 1:8, Uddevalla kommun

DETALJPLAN för del av Grytingen 1:2 och Smedseröd 1:8, Uddevalla kommun Utställningshandling 1 (6) 2015-10-08 Dnr: SBN-EDP 2015/0081 SBN 2015/449 Handläggare Planarkitekt Maria Åkerkvist Telefon 0522-69 73 29 maria.akerkvist@uddevalla.se SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande DETALJPLAN

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Ändring av detaljplan för inredning av vind, Lunden 2:11 m.fl inom stadsdelen Lunden i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Ändring av detaljplan för inredning av vind, Lunden 2:11 m.fl inom stadsdelen Lunden i Göteborg Granskningsutlåtande Utfärdat: 2018-09-21 Åsa Åkesson Diarienummer: 0509/12 Telefon: 031-368 19 52 Aktbeteckning: 2-5482 E-post: asa.akesson@sbk.goteborg.se Ändring av detaljplan för inredning av vind,

Läs mer

Detaljplan för Bostäder på södra Plejadgatan inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg, enkelt planförfarande

Detaljplan för Bostäder på södra Plejadgatan inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg, enkelt planförfarande Samrådsutlåtande Koncept Datum: 2010-10-04 Diarienummer: 0492/10 (FIIa 5107) Maria Malone Telefon: 031-368 16 10 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder på södra Plejadgatan inom

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning Granskningsutlåtande Datum: 2016-04-08 Diarienummer: 0709/12 Aktbeteckning: 2-5339 Dzejna Dedic Telefon: 031 368 18 01 E-post: dzejna.dedic@sbk.goteborg.se Detaljplan för Ändring av del av detaljplan 1480K-II-3404

Läs mer

Detaljplan för BmSS vid Västra Palmgrensgatan inom stadsdelen Älvsborg i Göteborg

Detaljplan för BmSS vid Västra Palmgrensgatan inom stadsdelen Älvsborg i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2014-09-30 Diarienummer: 0464/12 Aktbeteckning: 2-5232 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: sirpa.antti-hilli@sbk.goteborg.se Detaljplan för BmSS vid Västra Palmgrensgatan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken)

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Granskningsutlåtande Upprättad Dnr PLAN.2018.14 Sektor samhällsbyggnad FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås med stöd av detta granskningsutlåtande anta detaljplaneförslaget

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Bostäder vid Kyrkbytorget inom stadsdelen Kyrkbyn i Göteborg

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Detaljplan för Bostäder vid Kyrkbytorget inom stadsdelen Kyrkbyn i Göteborg Samrådsredogörelse Koncept 2012-08-20 Datum: 2012-09-04 Diarienummer: 0785/07 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder vid Kyrkbytorget

Läs mer

HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr 2011.0028.214 Samrådsredogörelse 2011-05-18 1 (5) Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER NORR OM NORRKÖPINGSVÄGEN (RIKSVÄG 51) Hårstorp 1:1 m.fl Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Datum: 2013-06-20 rev. 2013-12-17 FN Diarienummer: 0751/07 Plannummer: (FIIa 5200) Exploateringsavdelningen Tomas Freiholtz Telefon: 031-368 10 61 E-post: tomas.freiholtz@fastighet.goteborg.se

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med :

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med : Detaljplan för Kaveldunet 1 samt del av Strömstad 3:13, Strömstads kommun Dnr: MBN/2010-1668 SÄRSKILT UTLÅTANDE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2010-10-14 156 att genomföra

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (6) Datum 2019-08-05 Dnr Samrådsredogörelse PL 2016/22 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 184 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget. Detaljplaneförslaget

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Juvelkvarnen på Eriksberg och del av Stadsplanen inom stadsdelen Sannegården i Göteborg, enkelt planförfarande

Ändring av Detaljplan för Juvelkvarnen på Eriksberg och del av Stadsplanen inom stadsdelen Sannegården i Göteborg, enkelt planförfarande Samrådsutlåtande Datum: 2011-02-08 Diarienummer: 0563/09 (FIIa 5104) Maria Malone Telefon: 031-368 16 10 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Ändring av Detaljplan för Juvelkvarnen på Eriksberg och

Läs mer

Utställningsutlåtande 1

Utställningsutlåtande 1 Utställningsutlåtande Datum: 2012-11-27 Diarienummer: 0930/04 (FIIa 5132) Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder vid Grässkärsgatan inom

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Utställningsutlåtande Datum: 2011-12-13 Diarienummer: 0326/07 (FIIa 5123) Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder i norra Kyrkbyn inom

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan Samrådsredogörelse Sida 1 av 7 Handläggare Christoffer Gissy 010-505 99 25 Diarienummer KS/2015:372 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan I denna

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

Detaljplan för bostäder m.m. vid Lantvärnsgatan inom stadsdelen Sandarna i Göteborg

Detaljplan för bostäder m.m. vid Lantvärnsgatan inom stadsdelen Sandarna i Göteborg Samrådsredogörelse Koncept: 2009-06-15 2009-08-25 Diarienummer: 0545/02 Distrikt Söder, Plangruppen Sirpa Ruuskanen Johansson Telefon: 031-368 17 87 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling 2011-01-12 FN Diarienummer: 0380/08 Plannummer: (FIIa xxxx) Exploateringsavdelningen Tordh Lindgren Telefon: 031-368 10 77 E-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Detaljplan för verksamheter

Läs mer

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården Laxå kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Global Care i Laxå AB äger fastigheten Laxåskogen 18:1. Företaget önskar möjlighet för fler typer av användningar

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

Samrådsredogörelse. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Verksamheter vid Rödgårdsvägen, Röd 111:1 inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Samrådsredogörelse. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Verksamheter vid Rödgårdsvägen, Röd 111:1 inom stadsdelen Torslanda i Göteborg Samrådsredogörelse Koncept 2014-11-28 Datum: 2015-01-07 Diarienummer: 0391/10 Sirpa Ruuskanen Johansson Telefon: 031-368 17 87 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-09-12 Dnr PL/2016:70 (189086) Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2017-02-09 70

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder vid Fridhemsgatan inom stadsdelen sandarna i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder vid Fridhemsgatan inom stadsdelen sandarna i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2013-06-20 Diarienummer: 0768/06 (FIIa 5188) Per Osvalds Telefon: 031-368 18 51 E-post: per.osvalds@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder vid Fridhemsgatan inom stadsdelen

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-08-10 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd Remiss från

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

Samrådsredogörelse. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Datum: 2009-08-25 Diarienummer: 0923/05 (FIIa 5031) Distrikt Söder, Plangruppen Sirpa Ruuskanen Johansson Telefon: 031-368 17 87 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för del av Anderbäck 1:50, Nyköping, Nyköpings kommun

Detaljplan för del av Anderbäck 1:50, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Samrådsredogörelse Datum Dnr SHB19/37 2019-05-06 Detaljplan för del av Anderbäck 1:50, Nyköping, Nyköpings kommun Hur samrådet bedrivits Förslag till detaljplan,

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Påbyggnad av hus i Kaverös. - Tilläggsbestämmelser för byggrätt för miljöhus

Ändring av Detaljplan för Påbyggnad av hus i Kaverös. - Tilläggsbestämmelser för byggrätt för miljöhus Ändring av Detaljplan för Påbyggnad av hus i Kaverös - Tilläggsbestämmelser för byggrätt för miljöhus Förslagshandling Juni 2010 Innehållsförteckning Tillägg till Planbeskrivning Tillägg till Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-04-23 Dnr. 2017-182 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av granskningsutlåtandet...

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 Planprocessen genomförs som ett normalt planförfarande. Planförslaget har varit

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2. inom Klockaretorpet i Norrköping.

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2. inom Klockaretorpet i Norrköping. Samrådsredogörelse 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft: 2019-07-12 Genomförandetidens

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid Östra Torpavägen-Fräntorpsgatan, del av Sävenäs 747:137 inom stadsdelen Sävenäs i Göteborg

Detaljplan för bostäder vid Östra Torpavägen-Fräntorpsgatan, del av Sävenäs 747:137 inom stadsdelen Sävenäs i Göteborg Datum Diarienummer Sida 2008-01-24 FN 500-1055/04 1/6 BN 0710/04 Handläggare: Emma Eliasson, FK Tfn: 031-368 10 70 SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för bostäder vid Östra Torpavägen-Fräntorpsgatan, del av Sävenäs

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse

Läs mer

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMMANFATTNING Planen har varit föremål för granskning under tiden 2018-06-25 2018-07-30. Under granskningstiden har

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund Kommunledningskontoret Samrådsredogörelse Michaela Lundqvist Sidan 1 av 5 Planarkitekt 08-579 221 31 UNDERRÄTTELSEHANDLING Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med Detaljplan för Del av Strömstad 4:16 m fl (Hålkedalskilens småbåtshamn) Strömstads Kommun SÄRSKILT UTLÅTANDE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2008-05-22 164. att genomföra ett

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE UTÖKAT FÖRFARANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1(7) GRANSKNINGSUTLÅTANDE ÄDP 190 Trafikplats Tierp Fastigheten Svanby 2:54 samt del av Svanby 2:50 och Svanby 40:1 Medborgarservice UTÖKAT FÖRFARANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Detaljplan för Rönnen 19

Detaljplan för Rönnen 19 Detaljplan för Rönnen 19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-05-28 Dnr. 2017-216 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden utan synpunkter... 4 Trafikverket 2019-04-26...

Läs mer