Kyrkostyrelsen/KCSA PB 210 (Södra kajen 8) Helsingfors

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kyrkostyrelsen/KCSA PB 210 (Södra kajen 8) Helsingfors"

Transkript

1 Protokoll 1/ (7) Tid Onsdagen den 3 februari 2016 kl Plats Kyrkostyrelsens mötesrum Frieda, Södra Kajen 8, våning 6 Närvarande biskop Björn Vikström, ordförande församlingspastor Mia Bäck informationsansvarig Olav S. Melin ungdomsarbetsledare Jeanette Ribacka-Berg kommundirektör Stefan Svenfors ( 6-11) stiftsdekan Magnus Riska direktor Sixten Ekstrand, sekreterare ledande sakkunnig Stefan Myrskog sakkunnig Maria Björkgren-Vikström ( 8) 1 SAMMANTRÄDET ÖPPNAS Sammanträdet öppnades med bön av ordföranden. 2 SAMMANTRÄDETS BEHÖRIGHET Möteskallelsen utsänd Sammanträdet konstateras vara lagenligt sammankallat och beslutfört. Enligt beslutsförslag. 3 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Jeanette Ribacka-Berg och Stefan Svenfors. Till protokolljusterare valdes Jeanette Ribacka-Berg och Mia Bäck

2 Protokoll 1/ (7) 4 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN Den utsända föredragningslistan jämte eventuella justeringar godkänns. Föredragningslistan godkändes. 7 behandlas p.g.a. sjukdomsfall vid nästa möte. 5 ANMÄLNINGSÄRENDEN KCSA Den 30 juni 2 juli deltog direktorn tillsammans med ecklesiastikrådet Pekka Huokuna i Almedalsveckan på Gotland för att studera kyrkornas arbete där. Den 7 september hölls en överläggning om märkesåret mellan direktorn och styrelsen för Frikyrklig samverkan r.f. Den september hölls höstens längre planeringsmöte (Kick-Off) för KCSA på Lärkkulla. Den 9 oktober arrangerades en SoMe-inspirationsdag för församlingsanställda. Huvudföreläsare var Jessica Parland-von Essen. Dagen hölls i Helsingfors och lockade 38 deltagare. Den 13 oktober föreläste direktorn vid en pastoralkurs på Lärkkulla. Den oktober föreläste direktorn på stiftets gudstjänstutbildning i Nykarleby. Den november deltog direktorn i det nordiska gudstjänstnätverket Leitourgias årskonferens i Reykjavik. Den 24 november deltog direktorn i auditeringsintervju vid Åbo Akademi. Programmet för de Nordiska diakonidagarna augusti färdigställdes och sattes ut på nätet i slutet av året. Den 13 januari deltog direktorn och sakkunnig Maria Sten i en gemensam planering av Svenska veckan och Finlandsarenan med Svenska Finlands folkting. Den 14 januari deltog direktorn i Kirkkopalveluts Ideapäivä inför kyrkodagarna i Åbo Den 15 januari höll direktorn, biskop Björn Vikström och kanslichef Jukka Keskitalo en överläggning med Leif Jakobsson och Veronica Granö- Suomalainen från Svenska kulturfonden. Under hösten gjordes en satsning med bilder och texter för webb och sociala medier, dels för våra egna kanaler, men dels som material till församlingarna i anslutning till allhelgona, advent och jul.

3 Protokoll 1/ (7) Chattjouren integrerades i Kyrkans samtalstjänst. Öppethållningstiderna fördubblades från september framåt, och chatten är nu öppen må-to kl Bloggen Andetag behandlar fortsättningsvis aktualiteter, bland annat engagerades en asylsökande som skrev fem blogginlägg om sin flyktinghistoria under hösten. Enheten för kyrkans verksamhet Den augusti ordnades Nordiskt nätverksmöte om katekumenatet i Träskända med Finland som värd. Den 2 23 september ordnades höstens tre Kyrktorg i Jakobstad, Vasa, och Helsingfors. Kyrktorgen samlade sammanlagt 250 deltagare under hela året. Den september arrangerades Forum för fostran i anslutning till Nordisk konfirmandledarkonferens. Den september ordnades Nordisk konfirmandledarkonferens i Helsingfors med 150 deltagare. Den 24 september hölls Eftermiddagsklubbarnas 70-års fest i Åbo. Den 24 september föreläste Stefan Myrskog om konfirmandarbete vid teologiska fakulteten vid Åbo Akademi. Den 30 september föreläste Maria Björkgren-Vikström om församlingen som dagvårdens och skolans samarbetspart på kontraktsmötet i Solf. Den 8 oktober deltog Maria Björkgren-Vikström i, och delade ut broschyrer om församlingen som dagvårdens och skolans samarbetspart, på Finlandssvenska rektorsdagar i Borgå. Den oktober deltog KCSA i Helsingfors bokmässa. Ca besökare i montern, där det även bjöds på kyrkkaffe. Den oktober deltog Stefan Myrskog i Nordiskt söndagsskolnätverks dagar på Färöarna. Den 3 november hölls konsert med Maria och Tomas Höglund i svenska veckan i Lojo. Maria Sten har även under hösten besökt språköarna och hållit svenska högmässor och skolandakter i Lahtis, Nummela och Kervo. Den 3 november ordnades Extempore utbildning för barnledare (Kredu) på Högbergsgården om morgon- eftermiddagsverksamheten och kristen fostran. Mirva Sandén deltog. Den 7 november medverkade Maria Lindberg med bön för det finlandssvenska teckenspråket på Teckenspråkigas svenska dagenfest i Helsingfors. Dagen firas den första lördagen efter Svenska dagen. Den 13 november föreläste Mirva Sandén på Practicum om morgon- och eftermiddagsverksamheten för barnledare och närvårdare. Den 15 november hölls gudstjänst på finlandssvenskt teckenspråk i Lilla församlingssalen i Vasa församlingshem för en grupp besökare från Umeå. 15 personer deltog i gudstjänsten. Den 17 november ordnades ett seminarium om samarbetet mellan kyrkan och yrkesläroanstalterna i Kyrkans hus.

4 Protokoll 1/ (7) Den november deltog Stefan Myrskog, Maria Björkgren-Vikström och Sara Åström i Rippikoulukonsulttien ja kehittäjien tapaaminen i Tammerfors. Den 8 december höll Maria Björkgren-Vikström en föreläsning för klasslärarstuderande om skola-kyrka samarbete samt märkesåret i Vasa. Den 10 december deltog Mirva Sandén i ett möte med temat Osallisuuden vahvistajat med barnombudsman Tuomas Kurttila på Ständerhuset. Den 14 december firades gudstjänst och julfest för döva (sve + fi) i Borgå tillsammans med dövprästen i Helsingfors distrikt, Janne Rissanen. 30 personer deltog. Den 20 december hölls tvåspråkig (teckenspråkig-svensk) mässa i Pojo kyrka i samarbete med Claus Terlinden. 10 döva + hörande församling deltog. Evangeliet och predikan endast på teckenspråk. Claus tecknade välsignelsen. Den januari hölls Mentoreringsutbildning på Kredu i Nykarleby. Den 16 januari medverkade Stefan Myrskog och Mirva Sandén i en Barnombudsdag i Nykarleby. Den 20 januari informerade Maria Björkgren-Vikström svenskspråkig daghemspersonal och lärare i Helsingfors om samarbetet mellan kyrka och daghem. Den januari hölls Ungdomens kyrkodagar i Karis med sammanlagt 200 deltagare. Den januari dejourerade och informerade Maria Björkgren-Vikström och Mirva Sandén på svenska om material för skolorna för märkesåret i kyrkans monter på Educamässan. Den 30 januari medverkade Stefan Myrskog vid barnombudsträff på Lärkkulla. Enheten för kommunikation Den 9-12 juni deltog Julia Abebe i European Christian Internet Conference i Helsingfors. Temat för dagarna, som lockade ca 25 deltagare, var Gamification. Den augusti deltog Åsa Holmvik och Lucas Snellman i de nordiska kommunikationsdagarna NordKom i Stockholm. Den 9-11 september deltog Hedvig Långbacka, Leif Lindgren och Lucas Snellman i det nordiska mötet för producenter av andakts-, gudstjänst- och livsåskådningsprogram. DR var arrangör för mötet som hölls i Köpenhamn och lockade 25 deltagare. Den 17 september avtackades tv- och radioredaktören Leif Lindgren för lång och trogen tjänst. Ca 40 personer deltog i avtackandet på Södra kajen i Helsingfors. Den 22 september ansvarade Julia Abebe, Simon Lampenius och Lucas Snellman för ett pass om webbkommunikation och sociala medier på kyrkoherdekonferensen på Lärkkulla.

5 Protokoll 1/ (7) Den september deltog Julia Abebe, Åsa Holmvik och Lucas Snellman i de av KT arrangerade Sakasti/Sacrista planeringsdagarna i Petäys. Rufus Hedengren anställdes på 70 % som t.f. redaktör för radio och tv, för tiden Den 8 oktober hölls en träff för kyrkliga informatörer i Helsingfors. Förutom en föreläsning om sociala medier av Laura Johansson behandlades nytt kommunikationsinnehåll på Sacrista, flyktingkrisen, satsningar under allhelgona, advent och jul, märkesåret och övergång från valreklamsatsning till branding. 14 personer deltog. Den 23 oktober ordnades ett radioseminarium i Helsingfors. Svenska Yles kanalchef Kaj Backman berättade kort om Radio Vegas utmaningar och journalisten Emmanuel Karlsten om Jesus i radio år 2020 kristen förkunnelse i en föränderlig medievärld. 25 personer deltog. Den 5 november ordnade Hedvig Långbacka en träff för andaktstalare i Åbo. 5 personer deltog. Den 14 november var KCSA aktiv i kommunikationen kring terrordåden i Paris. Under advent förverkligades tre tv-produktioner; De vackraste julsångerna i Jakobstads kyrka som sändes i Radio Vega den och på annandag jul i Yle Fem, Gudstjänst på första advent från Jakobstads kyrka och Julotta från Trefaldighetskyrkan i Vasa. Under perioden ansvarade Hedvig Långbacka för den svenska Julradion.fi. Långbacka valde musiken och skötte facebook-sidan med svenskspråkigt material. Den januari deltog Åsa Holmvik, Hanna Klingenberg och Lucas Snellman i Mediespråk i Vasa. Seminariet, som ordnas årligen, hade drygt 200 deltagare. Söndagen den 24 januari sändes gudstjänsten från Ungdomens kyrkodagar i Radio Vega. Samma gudstjänst bandades och sändes i Yle Fem den 31 januari. Den 25 januari var Lucas Snellman inbjuden till Närpes Arbis/FMC för att tala om Kyrkans närvaro i olika medier. Ca 20 personer deltog. I september-november ordnade Julia Abebe fortbildning i webbverktyget Klockaren för Ingå, Kimitoöns, Kronoby, Larsmo, Lovisanejdens och Väståbolands församlingar (och samfälligheter). Sammanlagt 121 personer deltog. I januari hölls fortbildningar för Åbo svenska, Korsholm, Kvevlax, Mustasaari, Malax, Petalax, Bergö, Vörå och Kristinestads församlingar. Sammanlagt 70 deltagare. Antecknas för kännedom. Enligt beslutsförslag.

6 Protokoll 1/ (7) 6 VERKSAMHETSBERÄTTELSEN FÖR KCSA Reglementet för kyrkostyrelsen stipulerar att nämnden för Kyrkans central för det svenska arbetet skall behandla centralens verksamhetsberättelse (32 b ). Den första delen består av centralens gemensamma verksamhetsberättelse bestående av ett resultatkort och en kompletterande utvärdering av resultatkortet. Den här kommer att översättas till finska och ingå i Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse för kyrkomötet. Utöver denna har KCSA:s två enheter gjort egna mera utförliga verksamhetsberättelser. (Eftersom enheten för kyrkans verksamhet ännu under 2015 bestod av ansvarsområdena Kristen fostran och Diakoni och samhällsansvar återspeglas detta i den enhetens verksamhetsberättelse). Enheternas egna verksamhetsberättelser syftar närmast till att betjäna nämnden, centralen själv och historieskrivningen. Verksamhetsberättelserna sänds i sin helhet till Borgå domkapitel och stiftsfullmäktige i Borgå stift för kännedom. Bilaga 1 7 Nämnden behandlar verksamhetsberättelsen för år Nämnden behandlade och godkände verksamhetsberättelsen för PRESENTATION AV PROJEKT KLOCKAREN Webbredaktör Julia Abebe presenterar kyrkans nya webbprojekt, Klockaren. Projektet inleddes under år 2015 med 21 församlingar i Borgå stift. Av dessa tog sammanlagt 12 församlingar sina nya hemsidor i bruk under året. Nämnden antecknar informationen för kännedom. Eftersom Julia Abebe p.g.a. sjukdom inte kunde delta i mötet beslöts att ärendet behandlas vid nästa sammanträde. 8 PRESENTATION AV SAMARBETET MELLAN KYRKA OCH SKOLA Sakkunnig för skolsamverkan och konfirmandarbete Maria Björkgren-Vikström informerar om samarbetet mellan kyrka och skola samt om religionsundervisningens situation. Nämnden antecknar informationen för kännedom. Enligt beslutsförslag.

7 Protokoll 1/ (7) 9 EVENTUELLA ÖVRIGA ÄRENDEN Inga övriga ärenden behandlades. 10 NÄSTA SAMMANTRÄDE Nästa möte hålls 23.5 eller alternativt 2.6 i Kyrkans hus. Beslöts att nästa sammanträde hålls den 20 maj kl i Kyrkans hus. 11 SAMMANTRÄDET AVSLUTAS Sammanträdet avslutades kl Björn Vikström Ordförande Sixten Ekstrand Sekreterare Protokollet justerat: Jeanette Ribacka-Berg Mia Bäck

Kyrkostyrelsen/KCSA Södra Kajen PB Helsingfors

Kyrkostyrelsen/KCSA Södra Kajen PB Helsingfors Protokoll 2/2015 1 (9) Tid Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 13.00-14.30 Plats Kyrkostyrelsens mötesrum Johannes, Södra Kajen 8, våning 6 Närvarande biskop Björn Vikström, ordförande församlingspastor Mia Bäck

Läs mer

Stiftsfullmäktiges protokoll

Stiftsfullmäktiges protokoll Stiftsfullmäktiges protokoll 11.10.2010 2/13 DOMKAPITLET I BORGÅ STIFT PROTOKOLL 3/2010 Stiftsfullmäktige Tid 11.10.2010 kl. 14.30 17.15 Plats Kyrkans central för det svenska arbetet, Hamngatan 9 i Helsingfors

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

Anmäl välsignelse inför skolstart

Anmäl välsignelse inför skolstart Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/2016 21.6.2016 Ur innehållet» Anmäl välsignelse inför skolstart» Anmäl dig till kommunikationsdagarna» Reformationens märkesår 2017» Märkesåret

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 9/2014 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 9/2014 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 9/2014 1 Ordförande hälsade Vasa finska församlings församlingspastor Outi Klapuri välkommen. Klapuri berättade att hon går kyrkans ledarskapsutbildning och att det till

Läs mer

Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.45-20.30. Närvarande medlemmar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande

Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.45-20.30. Närvarande medlemmar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande PROTOKOLL 120213 FÖRSAMLINGSRÅDET 13.2.2012 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.45-20.30 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON,

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 130903 3.9.2013 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.30-20.40 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv

Läs mer

Rätt att höra t ill! Finlandssvenska Diakonidagar. 17 19 oktober 2014 på Lärkkulla

Rätt att höra t ill! Finlandssvenska Diakonidagar. 17 19 oktober 2014 på Lärkkulla Rätt att höra t ill! Finlandssvenska Diakonidagar 17 19 oktober 2014 på Lärkkulla Medverkande Karin Strandberg är ledande diakonissa vid Diakonissanstalten i Helsingfors. Hon har arbetat som lärare inom

Läs mer

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 7/

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 7/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 7/2016 11.10.2016 Ur innehållet:» Alla helgons dag 5.11» Reformationens märkesår 2017» För barn i alla åldrar» Boka pjäs om Luther!» Intressant

Läs mer

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/2018 31.8.2018 Ur innehållet:» Forum för Kyrkans fostran 2 4.10» Himlalivsäsongen kör igång 24.9» Claus Terlinden ny omsorgspräst 1/8 En kyrka

Läs mer

I detta nyhetsbrev: DIREKTORNS RUTA 1/12. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här

I detta nyhetsbrev: DIREKTORNS RUTA 1/12. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 26.11.2015 I detta nyhetsbrev:» Aktuellt» Advent och jul» Kockaren» Publikationer» Kurser» Ungdomsarbetsledarnytt» Radio och tv» Böcker och publikationer

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 3/2015. Församlingsrådets sammanträde onsdag 11.3.2015 kl. 18 21.15

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 3/2015. Församlingsrådets sammanträde onsdag 11.3.2015 kl. 18 21.15 VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 3/2015 Församlingsrådets sammanträde onsdag 11.3.2015 kl. 18 21.15 Detta protokoll innehåller följande paragrafer: 47 Sammanträdets öppnande och andakt... 1 48 Sammanträdets

Läs mer

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/2018 20.3.2018 Ur innehållet:» Påskens texter på lättläst svenska» Zacharias Topelius» Kyrkan delar ut sitt första jämlikhetspris i maj 1/7

Läs mer

Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl Närvarande medlemmar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande GUSTAFSSON, Siv

Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl Närvarande medlemmar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande GUSTAFSSON, Siv 120314 FÖRSAMLINGSRÅDET 14.3.2012 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.00 20.25 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande GUSTAFSSON, Siv HELLSTRÖM, Gunnel HERMANSSON, Jonas

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

Vart är vi på väg? Diakonidagar

Vart är vi på väg? Diakonidagar Vart är vi på väg? Diakonidagar 2018 12 14.10 Olle Carlsson har arbetat som präst i 35 år. Han Välkommen! Vart är vi på väg? Den fråga som är tema för årets diakonidagar, ställs i dag ofta och i olika

Läs mer

KYRKOSTYRELSEN ARKIVFÖRTECKNING 1 (11)

KYRKOSTYRELSEN ARKIVFÖRTECKNING 1 (11) KYRKOSTYRELSEN ARKIVFÖRTECKNING 1 (11) ARKIVFÖRTECKNING FÖR KYRKANS CENTRAL FÖR DET SVENSKA ARBETET Kyrkans central för det svenska arbetet är en specialenhet inom kyrkostyrelsen. Arkivförteckningen omfattar

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 PROTOKOLL 3/2018 Sid 1 av 8 Tid Plats Tisdag 30.10 kl.17 Kyrkans övre brasrum Närvarande medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth, förhindrad Ehrström-Tegengren Mona, förhindrad Hedlund Turid 34-48, 50-53 Herold

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 2/2016

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 2/2016 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 31.5.2016 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid Herold

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 140513 13.5.2014 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.00 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv HIETA,

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 Tid Torsdag 11.09.2014, kl. 13.00 Plats: Stadskansli Ärenden 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 42 Val av protokolljusterare 43 Dagens gäst 44 Föregående mötesprotokoll 45 Utveckling av äldrerådens

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2015. Församlingsrådets sammanträde onsdag 9.9.2015 kl. 18 20.20. Plats: Lilla församlingssalen, Skolhusgatan 26

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2015. Församlingsrådets sammanträde onsdag 9.9.2015 kl. 18 20.20. Plats: Lilla församlingssalen, Skolhusgatan 26 VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2015 Församlingsrådets sammanträde onsdag 9.9.2015 kl. 18 20.20 Detta protokoll innehåller följande paragrafer: 128 Sammanträdets öppnande och andakt... 1 129 Sammanträdets

Läs mer

Björnberg-Enckell, Maria. Elving-Andersén, Christina. Träskman, Anhild Wallendahl, Mårten medlem, från 5. Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina

Björnberg-Enckell, Maria. Elving-Andersén, Christina. Träskman, Anhild Wallendahl, Mårten medlem, från 5. Hagmark, Viveca Laakkonen-Lähteenmäki, Nina JOHANNES FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL Nr 8/2014 Tid: onsdag 20.8.2014 kl. 17.30. Servering från kl. 17. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Närvarande Andersén Henrik t.f. kyrkoherde,

Läs mer

JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 5/2012

JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 5/2012 JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL 24.5.2012 Nr 5/2012 FÖRSAMLINGSRÅDET Plats: Johannessalen, Högbergsgatan 10 D II vån. Tid: 24.05.2012 kl. 17.30 Närvarande Djupsjöbacka, Stefan kyrkoherde, ordförande Anner,

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 16.2.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND 1 Sammanträdestid: Måndagen den Kl. 15.00 16.15 Sammanträdesplats: Kommungården i Bennäs Beslutande ordinarie Sandberg, Henrik, Pedersöre, ordförande Dahlin, Christian, Pedersöre, viceordförande Byggmästar,

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Tid kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1

Tid kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1 Församlingsrådet i Johannes församling PROTOKOLL Tid 03.06.2019 kl. 17:35-19:40 Plats S:t Jacobs församlingssal, Kvarnbergsbrinken 1 Närvarande Johan Westerlund, ordförande Markus Andersén Maria Björnberg

Läs mer

Diakoni. i förändring

Diakoni. i förändring Diakoni i förändring Forum för diakoni 14 16.4.2015 Hjärtligt välkommen till Forum för diakoni i Karleby! Vårt tema för dagarna är Diakoni i förändring. Det praktiska diakoniarbetet i församlingarna är

Läs mer

ARKIVFÖRTECKNING FÖR KYRKANS CENTRAL FÖR DET SVENSKA ARBETET

ARKIVFÖRTECKNING FÖR KYRKANS CENTRAL FÖR DET SVENSKA ARBETET ARKIVFÖRTECKNING FÖR KYRKANS CENTRAL FÖR DET SVENSKA ARBETET Kyrkans central för det svenska arbetet är en specialenhet inom kyrkostyrelsen. Arkivförteckningen omfattar centralens handlingar från år 2005

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 365:1-2, textläsning ur 1 Tim. 6:6-12 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 109 Konstaterades

Läs mer

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014 Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen (för kännedom). KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde tisdagen den 26 augusti 2014 kl.

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2014 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2014 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2014 1 Sammanträdet inleddes med psalm 486, textläsning ur Matteusevangeliet 5 och bön. Teologiepraktikant Emilia Kuni och församlingspastor Janne Hänninen hälsades

Läs mer

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Ett mångsidigt samarbete kan illustreras med fyra korgar. Med hjälp av korgarnas olika innehåll får man en klarare bild av samarbetets

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum RÅDET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT- NING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/19 Sammanträdestid Onsdagen den 12 december 2018, kl. 17:34-17:55 Sammanträdesplats Herberts Hus Beslutande: Ersättare: Sandbacka,

Läs mer

210/ Ändring av högmässotider i församlingen. Kyrkoherde Stefan Forsén

210/ Ändring av högmässotider i församlingen. Kyrkoherde Stefan Forsén 210/2016 22 Ändring av högmässotider i församlingen Beslutsförslag Kyrkoherde Stefan Forsén Behandling Församlingsrådet besluter att Matteus församlings gudstjänstliv ändras räknat från och med Första

Läs mer

PEDERSÖRE FÖRSAMLING 8/15 sid. 53

PEDERSÖRE FÖRSAMLING 8/15 sid. 53 PEDERSÖRE FÖRSAMLING 8/15 sid. 53 Sammanträdestid: 09.12.2015 kl. 18-20 Sammanträdesplats: Närvarande: Frånvarande: Övriga närvarande: Rosenlunds prästgård ordf. Hans Häggblom, Victoria Björk, Gerd Björklund,

Läs mer

ESSE FÖRSAMLING TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 22.05.2013

ESSE FÖRSAMLING TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 22.05.2013 ESSE FÖRSAMLING TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 22.05.2013 _ Härmed sammankallas Församlingsrådet till sammanträde som hålls den 28.05. 2013 kl. 19.00 i Kansliet Lillbackavägen 4, 68820 Esse. Protokollet

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 130211 11.2.2013 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.00 19.05 Närvarande medlemmar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON,

Läs mer

Kallade: Westerlund, Johan kyrkoherde, ordförande Anner, Rea medlem till 7. Björnberg-Enckell, Maria medlem från 7 Elving-Andersén, Christina

Kallade: Westerlund, Johan kyrkoherde, ordförande Anner, Rea medlem till 7. Björnberg-Enckell, Maria medlem från 7 Elving-Andersén, Christina JOHANNES FÖRSAMLING FÖRSAMLINGSRÅDET PROTOKOLL Nr 12/2014 Tid: måndag 15.12.2014 kl. 17.30. Plats: Högbergssalen, Högbergsgatan 10 E 2 våningen Kallade: Westerlund, Johan kyrkoherde, ordförande Anner,

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen (för kännedom). KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde torsdagen den 16 maj 2013 kl.

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2018. Församlingsrådets sammanträde tisdag kl

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2018. Församlingsrådets sammanträde tisdag kl VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 7/2018 Detta protokoll innehåller följande paragrafer: 132 Sammanträdets öppnande och andakt... 1 133 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 1 134 Val av två protokolljusterare...

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2012 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2012 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 8/2012 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 427: 1 och 5, textläsning ur Luk. 19:41-48 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 128 Konstaterades

Läs mer

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 02.09.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Pia-Maria Blomqvist-Schrey x Uolevi Salminen

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 2/2016. Församlingsrådets sammanträde tisdag kl Plats: Dragnäsbäcks kyrka

VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 2/2016. Församlingsrådets sammanträde tisdag kl Plats: Dragnäsbäcks kyrka VASA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 2/2016 Detta protokoll innehåller följande paragrafer: 19 Sammanträdets öppnande och andakt... 1 20 Sammanträdets laglighet och beslutsförhet... 1 21 Val av två protokolljusterare...

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012

FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012 FÖRSAMLINGSRÅDET 120605 5.6.2012 Plats och klockslag Församlingshemmet, sal 4, kl. 18.00 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv HELLSTRÖM, Gunnel

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

Program Föredrag av biskop Susanne Rappmann Fika till självkostnadspris Årsmöte c:a Mötet avslutas

Program Föredrag av biskop Susanne Rappmann Fika till självkostnadspris Årsmöte c:a Mötet avslutas KALLELSE TILL ÅRSMÖTE FÖR POSK I GÖTEBORGS STIFT Årsmötet äger rum lördagen den 21 april 2018 kl. 12.00 i Carl Johans församlingshem, Carl Johans kyrkoplan 1, Göteborg Program 12.00 Föredrag av biskop

Läs mer

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 6/

Ur innehållet: 1/7. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 6/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 6/2016 7.9.2016 Ur innehållet:» Mikaelidagen 2.10» Ekumeniska ansvarsveckan 23-30.10» Helsingfors Bokmässa 27-30.10» Kyrkans samtalstjänst 1/7

Läs mer

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 2/2017 15.2.2017 Ur innehållet:» Finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar 19-21.5» Kyrka nu - en ny blogg med tummen på tidens puls» Ekofasta 1.3-15.4»

Läs mer

Kyrkans samtalstjänst. Kirkon keskusteluapu

Kyrkans samtalstjänst. Kirkon keskusteluapu Kyrkans samtalstjänst Kirkon keskusteluapu Kyrkans samtalstjänst De senaste åren har Kyrkans samtalstjänst förnyats på många sätt. Det finns fyra olika kanaler för samtal. Telefonjour-verksamheten inleddes

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 6/2012 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 6/2012 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 6/2012 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 172, textläsning ur 1 Kor. 12 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 91 Konstaterades att sammanträdet

Läs mer

JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 10/2011. Plats: Konferensrummet, Högbergsgatan 10 D 3 våningen Tid: kl. 17.

JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 10/2011. Plats: Konferensrummet, Högbergsgatan 10 D 3 våningen Tid: kl. 17. JOHANNES FÖRSAMLING PROTOKOLL 22.11.2011 Nr 10/2011 FÖRSAMLINGSRÅDET Plats: Konferensrummet, Högbergsgatan 10 D 3 våningen Tid: 22.11.2011 kl. 17.30 Närvarande Djupsjöbacka, Stefan Anner, Rea Antas, Maria,

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 2. 2 Fastställande av föredragningslistan 3. 3 Justering av föregående mötesprotokoll 4

1 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 2. 2 Fastställande av föredragningslistan 3. 3 Justering av föregående mötesprotokoll 4 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2017 1 Ungdomsrådet Tid Måndag 30.1.2017 kl. 16.00 Plats Fullmäktigesalen, Stadshuset, vån. 3, Topeliusespl. 7 Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet

Läs mer

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi

Två förvaltningsspråk. Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Två förvaltningsspråk Nya forskningsrön, på Kommunmarknaden den 12 september 2012 PL Linnéa Henriksson, Åbo Akademi Ole Norrback, Vbl 20.01.2012 Två likvärdiga förvaltningsspråk i samma kommun kunde trygga

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg Ordförandens ruta Hejsan alla! HÖSTEN 2015 Hur har ni det? Bra hoppas jag. Själv har jag det bra, fullt upp som normalt. Om jag inte skulle ha det så skulle det kanske inte vara

Läs mer

ESSE FÖRSAMLING TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 27.10.2009

ESSE FÖRSAMLING TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 27.10.2009 TILLKÄNNAGIVANDE Församlingsrådet 27.10.2009 Härmed sammankallas Församlingsrådet till sammanträde som hålls den 3.11.2009 kl. 19.00 i Henriksborg, Lillbackavägen 4, Esse. et från sammanträdet finns framlagt

Läs mer

Till protokolljusterare valdes Hannu Härö och Christel Lax. Samarbetskommissionens protokoll 4/ läggs fram.

Till protokolljusterare valdes Hannu Härö och Christel Lax. Samarbetskommissionens protokoll 4/ läggs fram. VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 27.11.2014 klo 16.30 Sivu 1 154 Sammanträdet öppnas och beslutförhet konstateras Gemensamma kyrkorådet har utöver ordförande 11 medlemmar, och det är beslutfört när mer än

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

Välkommen till 17:e allmänna finlandssvenska kyrkomusikfesten i Raseborg den 22 24 maj 2015

Välkommen till 17:e allmänna finlandssvenska kyrkomusikfesten i Raseborg den 22 24 maj 2015 KÖRFEST Välkommen till 17:e allmänna finlandssvenska kyrkomusikfesten i Raseborg den 22 24 maj 2015 Välkommen på körfest! På den här platsen är det lätt att sjunga bra! Orden kom från en kvinna som hade

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005 KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005 KOLLEKTERNA ÅR 2006 Kyrkostyrelsen har i dag med stöd av 22 kap. 2 kyrkolagen beslutat att under år 2006 i Borgå stifts församlingar uppbärs följande kollekter:

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum KOMMITTÉ FÖR VÄNORTS- SAMARBETE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2017 1/1 Sammanträdestid Torsdagen, kl. 18.00-19.08 Sammanträdesplats Kommungården, bibliotek Beslutande: Ersättare: Saajoranta, Pekka Ranta,

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 21.11.2017 kl. 13.00 14.30. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Johansson

Läs mer

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell Språkklimatet i Finland år 2016 Kommunmarknaden 14.09.2016 Marina Lindell Språkbarometern Följer upp hur den språkliga servicen förverkligas i tvåspråkiga kommuner. Hur väl får den lokala språkminoriteten

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/12

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/12 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/12 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 28.2.2012 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström - Christer Lindvik, ekonomidirektör

Läs mer

PROTOKOLL 6 /

PROTOKOLL 6 / Församlingsrådet PROTOKOLL 6 / 2013 3.9.2013 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SIDA 72 DISKUSSION OM GUDSTJÄNSTLIVET I ESBO

Läs mer

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn 16.11.2007 Stefan Svenfors Ca 289 000 = 5,5% av befolkningen (2005) Svenskfinland de områden där majoriteten av finlandssvenskarna lever och verkar Svenskfinland

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2012 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2012 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2012 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 310, textläsning ur Joh 15:15-16 och bönen Fader Vår. Val av lekmannaombud till kyrkomötet/lekmannamedlemmar till stiftsfullmäktige

Läs mer

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 4.4.2018 klo 18.00 Sivu 1 / 6 Innehåll Sammanträdets öppnande och beslutförhet... 2 Val av protokolljusterare... 2 Godkännande av föredragningslistan... 2 Anhållan om oavlönad

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012 KALLELSESIDA Utfärdat 6/63 Sammanträdestid Måndagen den 19 november 2012, kl. 10.00 Sammanträdesplats Kronoby Folkhögskola Ärendets nummer Ärende 51. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 52. PROTOKOLLJUSTERING 53.

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 4/2017 9.5.2017 Ur innehållet:» Mässa i sommartid under kyrkodagarna» Ett stort under - Plan för konfirmandarbetet 2017» Nordisk konfirmandledarkonferens

Läs mer

Helgseminarium för dig som vill nå din ort. Sociala medier och webb-tv för alla församlingar

Helgseminarium för dig som vill nå din ort. Sociala medier och webb-tv för alla församlingar Helgseminarium för dig som vill nå din ort Sociala medier och webb-tv för alla församlingar 17-18 September 2011 Men hur gör vi det på bästa sätt och hur säger vi det så man förstår? Den här helgen i Stockaryd

Läs mer

Kallelsedatum Nr 1/ Sammanträdesplats Sammanträdesdatum Klockslag Sida S:t Görans församlingshem

Kallelsedatum Nr 1/ Sammanträdesplats Sammanträdesdatum Klockslag Sida S:t Görans församlingshem S:t Görans församlingshem 13.01.2015 18.30 20.03 2 NÄRVARANDE Andersson Ove Andersson Ulla Beijar Christian Birney Julia Eriksson Hans Erik Eriksson Karl-Göran Fagerholm Inga-Britt Flink Margareta Forsbom

Läs mer

Projektet Skriv Till

Projektet Skriv Till Projektet Skriv Till 2007-2008 Gudstjänstkampanj våren 2008 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Catariina Salo Projektsekreterare Projektet Skriv Till Malax oktober 2008 Tryckt i 100 exemplar Finns även

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 172, textläsning ur 1 kor. 12 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 82 Konstaterades att sammanträdet

Läs mer

Välsignelse inför skolstart

Välsignelse inför skolstart Välsignelse inför skolstart I en riksomfattande kampanj under år 2016-2017 kommer välsignelse inför skolstart och Mikaelidagen att lyftas fram både på svenska och finska. Det övergripande temat är människovärdet.

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 1/2014 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 1/2014 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 1/2014 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång psb 202, textläsning ur Johannesevangeliet 4 samt bön. Ledande diakonitjänsteinnehavare Lena Streng berättade om aktuella

Läs mer

MARIEHAMNS FÖRSAMLING BESLUTSFÖRTECKNING Kyrkorådet NÄRVARANDE. Donning Stig Gammals Bror. Nylund Berit Öfverström Clas FRÅNVARANDE

MARIEHAMNS FÖRSAMLING BESLUTSFÖRTECKNING Kyrkorådet NÄRVARANDE. Donning Stig Gammals Bror. Nylund Berit Öfverström Clas FRÅNVARANDE Prästgårdssalen 13.10.2015 18.30 19.14 2 NÄRVARANDE Karlström Jan-Erik Donning Stig Gammals Bror Lindfors Nina Nylund Berit Öfverström Clas kyrkoherde vice ordförande FRÅNVARANDE Andersson Ulla Forsbom

Läs mer

Församlingen som samarbetspartner

Församlingen som samarbetspartner Församlingen som samarbetspartner Församlingen kan vara en samarbetspartner till skolan och läroinrättningar samt inom småbarnspedagogiken. Broschyren är tänkt för dem som arbetar med fostran. Den riktar

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2013 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2013 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 2/2013 1 Sammanträdet inleddes med textläsning ur Hebréerbrevet. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 25 Konstaterades att sammanträdet var lagenligt sammankallat

Läs mer

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015 Kommissionen för språklig service 03.09.2015 PROTOKOLL 2/2015 12 Öppnande av mötet 13 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 14 Protokolljusterare 15 Godkännande av arbetsordningen 16 Landskapsdirektören

Läs mer

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-03-10

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-03-10 Tid: 2015-03- 10 kl 18.45-20.15 Plats: K2R, Kungsgatan 45, Göteborg 17-27 Närvarande: Linnea Wulfsberg, ordförande Maria Henoch, vice ordförande ordinarie Andreas Lindhé, ordinarie Emma Boije, ordinarie

Läs mer

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 5/

Ur innehållet: 1/8. Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 5/ Om du hellre läser meddelandet i w ebbläddraren, klicka här 5/2017 1.6.2017 Ur innehållet: Diskussionstillfälle om ekonomi och rättvisa i Europa Skriba-andakter i radion En himmelsk paus vid vägkyrkan

Läs mer