Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (385) MSEK. Ökad gruvproduktion och förbättrade utbyten i Garpenberg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 102 (385) MSEK. Ökad gruvproduktion och förbättrade utbyten i Garpenberg."

Transkript

1 Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (385) MSEK. Effekten av starkare USD och förbättrade smältvillkor översteg påverkan från lägre metallpriser. Flera mindre processtörningar i Smältverk gav lägre avverkning än föregående kvartals mycket starka produktion. Ökad gruvproduktion och förbättrade utbyten i Garpenberg. Vinterförhållanden och underhållsarbeten i Aitik medförde lägre produktion. Överklagande avseende dieselskatt i Aitik avslogs. Boliden driver frågan vidare.

2 Försäljningsintäkterna ökade under kvartalet till (8 550) MSEK till följd av starkare USD och högre försäljningsvolym av ädelmetaller. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (385) MSEK, vilket var en avsevärd förbättring mot ifjol och i nivå med föregående kvartal. Starkare USD påverkade kvartalets resultat positivt och översteg effekten från lägre metallpriser. Dessutom bidrog förbättrade smältlönevillkor och högre metallpremier till resultatet. Högre gruvproduktion förklarade även resultatökningen jämfört med ifjol. Upprampningen av Garpenberg och förvärvet av Kylylahti medförde förutom högre produktion även högre kostnader och avskrivningar. Däremot var Gruvors produktion lägre än föregående kvartal till följd av lägre anrikad volym i Aitik och Garpenberg. Även smältverkens avverkning var lägre än föregående kvartals mycket starka produktion i och med vissa processtörningar. Lageruppbyggnad under kvartalet bidrog också till negativ volymeffekt. Den lägre produktionen tillsammans med lägre energipris innebar minskade kostnader jämfört med föregående kvartal. Under kvartalet har värderingen av processlagret justerats för att ta hänsyn till expansionen av Garpenberg och förvärvet av Kylylahti. Förändringen medför att en större del av lagret värderas till intern kostnad, vilket gjorde att processlagerförändringen om 103 (-120) MSEK var cirka 40 MSEK lägre än vad den annars skulle ha varit. Resultat efter finansiella poster var (210) MSEK och nettoresultatet 896 (153) MSEK motsvarade ett resultat per aktie om 3,27 (0,56) SEK. Avkastning på sysselsatt kapital för de senaste 12 månaderna uppgick till 11 procent.

3 Den högre rörelsekapitalbindningen i kvartalet berodde på höga råmateriallager och på osedvanligt lågt rörelsekapital i slutet av fjärde kvartalet. Finansnettot var i kvartalet -59 (-55) MSEK. Genomsnittlig ränta på lånen var 1,6 procent (1,7). Vid kvartalets utgång var nettoskulden (9 172) MSEK och nettoskuldsättningsgraden 33 (40) procent. Genomsnittlig löptid på totala beviljade låneramar var vid periodens slut 3,1 (2,4) år och räntebindningstiden på utnyttjade lån uppgick till 0,6 (0,6) år. Vid utgången av första kvartalet uppgick Bolidens betalningsberedskap till (5 930) MSEK, bestående av likvida medel samt outnyttjade bindande kreditlöften längre än ett år. Som kommunicerats i tidigare rapporter påfördes Boliden energiskatt om 212 MSEK för felaktig infärgning av diesel i Aitikgruvan under perioden april 2009 till oktober Boliden överklagade Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten och sedan till Kammarrätten i Sundsvall som under kvartalet avslog Bolidens överklagande. Boliden har nu begärt att Högsta Förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd så att målet kan prövas i högsta instans. För det fall prövningstillstånd inte erhålls eller vid negativt utfall i Högsta Förvaltningsdomstolen avser Boliden att begära betalningsbefrielse på den påförda skatten hos regeringen. Boliden erlade i juni 2013 betalning med 173 MSEK (netto efter beviljad omprövning av Bolidens deklarationer för taxeringsåren ). Betalningen är inte kostnadsförd.

4 Genomsnittligt zinkpris i USD var 2 procent högre än första kvartalet ifjol men 7 procent lägre än fjärde kvartalet. I SEK var motsvarande siffror 32 procent respektive 5 procent högre. Global metallefterfrågan ökade i första kvartalet med drygt 1 procent och i Kina med drygt 2 procent. Det finns fortsatt en osäkerhet om tillväxtnivån i Kina under Den positiva prisutvecklingen jämfört med andra metaller drivs av en förväntan om stängning av flera gruvor och få nya tillkommande gruvor. I Europa var aktiviteten på metallmarknaden lägre än normalt men metallpremierna på spotmarknaden var oförändrade mot fjärde kvartalet. Global smältverksproduktion ökade jämfört med fjolåret, främst i Kina där koncentratvillkoren förbättrades avsevärt från de låga nivåer som rådde under första delen av Produktionen var fortsatt lägre än metallefterfrågan varför lagernivåerna minskade. Global gruvproduktion ökade de senaste två kvartalen till följd av ökad produktion i Indien och Kina. Produktionen har dock inte kunnat möta efterfrågan på koncentrat och smältlönerna på spotmarknaden stabiliserades efter en längre period av uppgång. Smältlönerna i flera vägledande kontrakt förväntas höjas med drygt 20 USD till omkring 245 USD/ton koncentrat för Kopparpriset i USD var i genomsnitt 17 procent lägre än i fjolårets första kvartal och 12 procent lägre än i fjärde kvartalet. I SEK var motsvarande siffror 7 procent högre respektive 1 procent lägre. Efterfrågetillväxten för kopparmetall jämfört med motsvarande period ifjol var låg. I mogna ekonomier ökade efterfrågan med knappt 2 procent och i Kina med knappt 1 procent. Den svaga prisutvecklingen drivs av en låg efterfrågetillväxt och ökat metallutbud. Kostnadsnivån för högkostnadsgruvor har sjunkit vilket inneburit att endast några få koppargruvor har stängts på grund av det lägre kopparpriset. Aktiviteten hos metallförbrukande företag i Europa var låg och spotpremierna var kvar på samma nivå som i december. Den globala smältverksproduktionen fortsatte att öka och var högre än metallefterfrågan. De synliga lagernivåerna, vid börser i Europa, Asien och USA, sjönk under 2014 men har sedan årsskiftet ökat med 290 kton. Under 2014 var störningarna i nya och expanderande gruvor omfattande och i Indonesien infördes handelsrestriktioner som under en stor del av året hindrade export av kopparkoncentrat. Under inledningen av 2015 ökade produktionen snabbare i världens koppargruvor och exporten från Indonesien startades åter. Trots detta var koncentratmarknaden mer knapp än vad som tidigare förväntades. Inför 2015 höjdes smältlönen i flera vägledande kontrakt till 107 (92) USD/ton koncentrat på förväntningar om ett ökat gruvutbud. En låg aktivitet på spotmarknaden och fortsatta störningar i gruvor medförde att smältlönerna på spotmarknaden sjönk något jämfört med fjärde kvartalet. 1 Data i avsnittet Marknadsutveckling kommer från CRU Ltd, mars/april 2015.

5 Blypriset i USD var i genomsnitt 14 procent lägre jämfört med samma kvartal ifjol och 10 procent lägre än i fjärde kvartalet. I SEK ökade blypriset med 11 procent jämfört med ifjol och med 2 procent jämfört med fjärde kvartalet. Efterfrågetillväxten utvecklades svagare än väntat på grund av en generellt sett svagare global eftermarknad för bilbatterier. Metallefterfrågan i Kina sjönk något jämfört med fjolåret. Den globala smältverksproduktionen ökade något men kapacitetsutnyttjandet i Kina var lågt vilket till del berodde på säsongen. Gruvproduktionen sjönk jämfört med fjolårets första kvartal. Smältverksindustrin och gruvindustrin har än så länge inte kommit överens om nya vägledande kontraktsnivåer för Guldpriset i USD var i genomsnitt 6 procent lägre än under första kvartalet ifjol och silverpriset var 18 procent lägre. Däremot ökade guldpriset i SEK med 22 procent och med 5 procent för silver. Jämfört med fjärde kvartalet steg guld- och silverpriserna i USD med 2 respektive 1 procent. I SEK var motsvarande siffra en ökning med 14 procent för såväl guld som silver. Geopolitisk osäkerhet, osäkerhet gällande global ekonomisk tillväxt, stark USD och låga räntor påverkar normalt prisutvecklingen för guld och silver positivt. Globalt var utbudet av svavelsyra lägre till följd av underhållsstopp för ett antal smältverk och priserna på spotmarknaden steg något. I Europa var efterfrågan fortsatt god och priserna var oförändrade från fjärde kvartalet.

6 Boliden Gruvor omfattar fem gruvområden; Aitik, Boliden, Garpenberg, Kylylahti och Tara. Affärsområdet omfattar också prospektering, teknikutveckling, miljöteknik och försäljning av gruvkoncentrat. Huvuddelen av Gruvors försäljning sker till koncernens smältverk till marknadsmässiga villkor. Starkare USD kompenserade för lägre metallpriser och högre smältlönevillkor. Lägre anrikad volym i Aitik och Garpenberg jämfört med föregående kvartal. Upprampningen av Garpenberg på plan. Förbättringsprogram implementerades i Tara för att öka produktionen. Gruvors rörelseresultat förbättrades kraftigt mot ifjol och var något högre än föregående kvartal. Positiv effekt från valutor översteg påverkan från lägre metallpriser och högre smältlönevillkor. Lägre anrikad volym i Aitik och Garpenberg påverkade dock resultatet negativt jämfört med föregående kvartal. Den lägre volymen bidrog till lägre kostnader och avskrivningar. Jämfört med motsvarande period ifjol medförde upprampningen av Garpenberg och förvärvet av Kylylahti såväl högre produktion som högre kostnader och avskrivningar. Ökningen av avskrivningar mot ifjol berodde även på högre avskrivningar i Aitik.

7 Aitiks produktion påverkades av större underhållsarbeten i anrikningsverket. Vidare bidrog vinterförhållanden till försämrad tillgänglighet på utrustningar i dagbrottet. Anrikad volym sjönk således till 8,5 Mton. Högre kopparhalt kunde inte kompensera för lägre anrikad volym, vilket resulterade i lägre produktion av koppar i koncentrat. Däremot ökade produktionen av guld i koncentrat till följd av betydligt högre guldhalt. Mineralsammansättningen medförde lågt utbyte för koppar. I planen för 2015 och 2016 ligger produktionen fortsatt i områden med halter något under mineralreservens medelhalt. Anrikad volym för 2015 förväntas uppgå till 40 Mton. I Bolidenområdet ökade anrikad volym och malmmixen ändrades vilket ledde till ökad produktion av zink och lägre produktion av koppar i koncentrat. Upprampningen av produktionen i Garpenbergsgruvan fortsatte enligt plan. Malmlagret som användes under 2014 resulterade i att anrikningsverket ifjol hade högre genomsättning än aktuell malmproduktion. Malmlagret tog som planerat slut vid början av 2015 varför anrikad volym nu styrs av malmproduktionen. Jämfört med föregående kvartal var anrikad volym i kvartalet således lägre. Utbyten förbättrades ytterligare till följd av fortsatt intrimning av det nya anrikningsverket. Högre utbyte och zinkhalt kunde inte kompensera för lägre anrikad volym varför produktionen av zink i koncentrat sjönk. Lägre silverhalt jämfört med föregående kvartal bidrog till att produktionen av silver i koncentrat minskade. Vid slutet av 2015 bedöms årstakten uppgå till 2,5 Mton för såväl anrikad volym som malmproduktion. Kylylahtis anrikade volym var stabil. Högre halter medförde högre produktion av koppar och zink i koncentrat jämfört med föregående kvartal. Produktionen i Tara fortsatte att påverkas negativt av omställning till djupare delar av gruvan. Dessutom medförde tidigare kvartals förseningar i tillredningsarbetet en lägre brytningstakt. För att öka produktionen har en åtgärdsplan satts in som bland annat innehåller översyn av underentreprenörer och förhandlingar för att nå ett treårigt kollektivavtal. Planen är att under senare delen av 2015 åter vara på normal produktionsnivå. Under kvartalet ökade anrikad volym något jämfört med föregående kvartal men lägre halter resulterade i lägre produktion av metall i koncentrat. Projektet är ännu i ett tidigt skede och följer gällande plan såsom kommunicerats i tidigare kvartalsrapporter. Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för Laverfyndigheten handläggs av Bergsstaten, se rapport för tredje kvartalet I mars 2015 yttrade sig Länsstyrelsen i ärendet och avstyrkte ansökan med hänvisning till områdets naturvärden och områdets betydelse för rennäringen. Boliden har skickat in ett svarsyttrande till Bergsstaten och om Bergsstaten anser att en koncession ska beviljas kommer de att överlämna ärendet till regeringen för avgörande.

8 Boliden Smältverk omfattar zinksmältverken Kokkola och Odda, kopparsmältverken Rönnskär och Harjavalta samt blysmältverket Bergsöe. I affärsområdet ingår också inköp av gruvkoncentrat och material för återvinning samt försäljning av metall och biprodukter. Starkare USD samt förbättrade smältlöner och metallpremier påverkade resultatet positivt. Flera mindre processtörningar medförde lägre avverkning mot föregående kvartals mycket starka produktion. Lägre driftskostnader jämfört med föregående kvartal. Smältverks resultat förbättrades kraftigt mot ifjol och var i nivå med föregående kvartal. Starkare USD påverkade kvartalets resultat positivt och kompenserade mer än väl för lägre metallpriser, vilket bland annat påverkar värdet av fria metaller. Högre smältlöner och metallpremier bidrog också till resultatförbättringen. Ovanligt låga lager i början på kvartalet ledde till att en stor del av de nya smältlönevillkoren för 2015 realiserades i kvartalet. Vissa processtörningar i Kokkola och Rönnskär medförde lägre avverkning än föregående kvartals mycket starka produktion. Den lägre produktionen tillsammans med lägre energipris innebar minskade kostnader jämfört med föregående kvartal.

9 Arbetet med Rönnskärs åtgärdsplan fortsätter planenligt. Under kvartalet medförde ändrad koncentratmix att kapaciteten att hantera föroreningar minskade, varför avverkningen av såväl sekundärmaterial som mellanlager sjönk. Produktionen av kopparkatoder påverkades således negativt. Högt ädelmetallinnehåll i råmaterial och en väl fungerande ädelmetallprocess medförde ökad produktion av ädelmetaller. Harjavaltas produktion var stabil. Produktionen av ädelmetaller ökade till följd av förbättrad processtabilitet. Processtörningar i Kokkolas varmlakningsprocess resulterade i lägre zink- och silverproduktion. Arbete pågår med att fastställa rotorsaken och åtgärder. På grund av processtörningarna är silverutbytet fortsatt lägre än förväntat. Oddas avverkning och produktion var hög och stabil. Bergsöes produktion av blylegeringar var stabil. Under 2015 beräknas underhållstopp i smältverken påverka rörelseresultatet med -280 MSEK, varav -180 MSEK i andra kvartalet, -80 MSEK i tredje kvartalet och -20 MSEK i fjärde kvartalet. Ökningen från tidigare kommunicerade nivåer beror på förbättrade priser och villkor.

10 Medelantalet anställda (heltidsekvivalenter) var under kvartalet (4 943), varav antalet anställda i Sverige var (3 057), Finland (942), Irland 607 (637), Norge 303 (288) och övriga länder 19 (19). Sjukfrånvaron var under första kvartalet 4,7 (4,5) procent, vilket är en minskning jämfört med fjärde kvartalet då sjukfrånvaron var 5,2 procent. Koncernens mål är att sjukfrånvaron inte ska överstiga 3,0 procent vid utgången av Boliden analyserar kort- och långtidssjukfrånvaro och genomför åtgärder inom bland annat rehabilitering och alternativa arbeten. Olycksfallsfrekvensen 1 (antal olycksfall per en miljon arbetade timmar) var 9,0 (6,3), vilket är en minskning sedan föregående kvartal. Bolidens mål är att alla enheter skall ha noll olycksfall varje månad. Arbetet med att sänka antalet olycksfall intensifieras. En säkerhetskulturenkät genomfördes under februari-mars Resultatet följs upp och relevanta åtgärder sätts på plats i ett utbildningsprogram för cirka 100 chefer och i arbetsmöten. Den 3 mars brann det under jord i Garpenberg. Branden uppkom i en container där kapning av bergbult med gasskärutrustning föranledde antändning av en mindre volym brännbart material som felaktigt fanns i flaket. I gruvan befann sig vid tillfället 165 personer. Inga personskador uppkom vid händelsen och produktionen kunde återupptas senare samma dag. Verksamheten vid Bolidens samtliga anläggningar är tillståndspliktig och bedrivs enligt gällande lagstiftning i respektive land. För perioden har koncernövergripande miljömål definierats. Målen innefattar miljöolyckor, utsläpp av metaller till luft och vatten samt utsläpp av svaveldioxid och koldioxid till luft. Målen följs upp på månadsbasis. Boliden eftersträvar noll miljöolyckor. 2 För att lyckas med detta krävs effektiva system och stabila processer i alla delar av värdekedjan men också ett fokuserat arbete med riskbedömningar, rutiner, avancerade tekniska lösningar samt genomförande av åtgärder. Odda rapporterade en A-incident 2 rörande problem med inträngning av ytvatten i kommunens avloppssystem, vilket föranledde att metallhaltigt vatten släpptes ut till fjorden via det kommunala avloppet under sammanlagt tre veckors tid. Händelsen har anmälts till myndigheterna och åtgärder vidtas för att förhindra en upprepning. Påverkan på den yttre miljön bedöms som mindre allvarlig. Vid Kokkola överskreds det månatliga tillståndsgivna gränsvärdet för totala lösliga ämnen i den interna avfallsdeponin för jarositavfall. Påverkan på den yttre miljön bedöms vara minimal. Boliden har som mål att stabilisera koldioxidintensiteten (ton bildad CO 2 per ton producerad metall). Boliden arbetar med systematiska genomgångar av energianvändning och andra koldioxidutsläppskällor, för att identifiera möjliga förbättringar och effektiviseringar. Initialt är målet att stabilisera CO 2- intensiteten och på sikt identifiera hållbara lösningar för att minska utsläppen. Bolidens arbete inom detta område är främst inriktat på verksamhetens direkta utsläpp. Det nya stabiliseringsmålet har lett till ökad fokusering och uppföljning av energianvändningen och CO 2-utsläppen. Den nuvarande CO 2 intensiteten är 0,70 vilket är lägre än målvärdet 0,77. Utsläpp av metaller till vatten 3 var under det första kvartalet något högre än de interna målen vilket främst kan härledas till högre vattenflöden. Även målen för utsläpp av metaller till luft 4 överskreds, vilket främst var kopplat till ett tillfälligt okontrollerat utsläpp i samband med uppstart efter ett planerat underhållsstopp. Det interna målet för svaveldioxid till luft har innehållits under det första kvartalet. ₂ 1 Inkluderar entreprenörer 2 En allvarlig incident som orsakar, eller potentiellt kan orsaka, betydande miljöpåverkan och/eller resulterar i överskridande av tillståndsgivna begränsningsvärden. 3 Zn, Cu, Pb, Ni, Cd, As, Hg, Sb 4 Zn, Cu, Pb, Ni, Cd, As, Hg

11 Moderbolaget Boliden AB bedriver ingen verksamhet och har inga anställda. Resultat- och balansräkningar för moderbolaget återfinns på sidan 17. Koncernens och moderbolagets väsentliga risk- och osäkerhetsfaktorer inkluderar marknads- och omvärldsrisker, finansiella risker, verksamhets- och affärsrisker samt legala risker. Den globala konjunkturen och i synnerhet den globala industriproduktionen, påverkar efterfrågan av zink, koppar och andra basmetaller. För mer information om risker och riskhantering hänvisas till Bolidens årsredovisning för 2014: Riskhantering sidorna Bolaget bedömer att ingen förändring skett avseende dessa. Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med de av EU godkända International Financial Reporting Standards (IFRS), samt Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR1, kompletterande redovisningsregler för koncerner, vilken specificerar de tillägg till IFRS-upplysningar som krävs enligt bestämmelserna i årsredovisningslagen. Denna kvartalsrapport är för koncernen upprättad enligt IAS 34, delårsrapportering, och årsredovisningslagen samt för moderbolaget enligt årsredovisningslagen. Redovisningsprinciper och beräkningsmetoder är oförändrade från dem som tillämpades i 2014 års årsredovisning. Undertecknad försäkrar att kvartalsrapporten ger en rättvisande översikt av moderbolagets och koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som moderbolaget och de företag som ingår i koncernen står inför. Stockholm den 5 maj 2015 Lennart Evrell VD och koncernchef

12 17 juli 2015 Rapport för andra kvartalet oktober 2015 Rapport för tredje kvartalet februari 2016 Rapport för fjärde kvartalet och helåret 2015

13

14

15

16

17 Verkligt värde på derivat baseras på aktuella köp- och säljpriser på balansdagen samt på en diskontering av beräknade kassaflöden. Marknadspriser för metaller hämtas där metallderivaten handlas, London Metal Exchange (LME) samt London Bullion Market Association (LBMA). Diskonteringsräntor utgår ifrån aktuella marknadsräntor per valuta och tid till förfall för det finansiella instrumentet. Valutakurser hämtas från Riksbanken. Vid upplysning om verkligt värde på skulder till kreditinstitut beräknas verkligt värde som diskonterade avtalade amorteringar samt räntebetalningar till bedömda marknadsmässiga räntenivåer. Per 31 mars 2015 bedöms räntevillkoren i aktuella låneavtal vara i nivå med marknadsmässiga räntor på kreditmarknaden. Verkligt värde överensstämmer därför väsentligen med det redovisade värdet. Kundfordringarnas och leverantörsskuldernas redovisade värde anses vara detsamma som det verkliga värdet med anledning av kort förfallotid, att reserveringar görs för osäkra kundfordringar samt att eventuell dröjsmålsränta kommer att debiteras. Bolidens innehav av finansiella instrument som redovisas till verkligt värde i balansräkningen tillhör samtliga nivå två i verkligt värdehierarkin med undantag för ett litet belopp i andra aktier och andelar som tillhör nivå tre. Se vidare under redovisningsprinciper i årsredovisningen.

18 I tabellen nedan redovisas en uppskattning av hur förändringar i marknadsvillkor påverkar koncernens rörelseresultat (EBIT) ett år framåt i tiden. Beräkningen baseras på noteringar per den 31 mars 2015 samt på Bolidens planerade produktionsvolymer. Känslighetsanalysen beaktar inte effekter av metallprissäkringar, valutakurssäkringar, kontrakterade smältlöner eller omvärderingar av processlager i smältverken. Nedanstående tabeller visar Bolidens utestående pris- och valutakurssäkringar per den 31 mars I övrigt är Bolidens produktion fullt ut exponerad mot marknadspriser.

19

20 ⁴ ⁴

21

22

23

24

25

Hög produktion för Gruvor trots produktionsstörningar. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 257 (374) MSEK.

Hög produktion för Gruvor trots produktionsstörningar. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 257 (374) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 257 (374) MSEK. Fritt kassaflöde var 1 557 (920) MSEK. Hög produktion för Gruvor trots produktionsstörningar i Aitik. Underhållsstopp i Smältverk

Läs mer

Sjunkande metallpriser under kvartalet. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (711) MSEK.

Sjunkande metallpriser under kvartalet. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (711) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 055 (711) MSEK. Fritt kassaflöde var 953 (728) MSEK och nettoskuldsättningsgraden uppgick till 24 (35) procent. Sjunkande metallpriser under

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 134 (548) MSEK. Koppargruvan Kylylahti ingår från 1 oktober.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 134 (548) MSEK. Koppargruvan Kylylahti ingår från 1 oktober. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 134 (548) MSEK. Rekordproduktion i Harjavalta och Odda under 2014. Starkare USD kompenserade för lägre metallpriser. Koppargruvan Kylylahti

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (1 744) MSEK. Hög produktion i Aitik och Garpenberg.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (1 744) MSEK. Hög produktion i Aitik och Garpenberg. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till 2 020 (1 744) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 822 (1 715) MSEK. Hög produktion i Aitik och Garpenberg. Ökad produktion inom Smältverk

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (1 318) MSEK till följd av förbättrade metallpriser.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (1 318) MSEK till följd av förbättrade metallpriser. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 1 744 (1 318) MSEK till följd av förbättrade metallpriser. Produktionsstörningar och omfattande underhåll påverkade gruvproduktionen negativt.

Läs mer

Försämrat resultat till följd av lägre priser. Provdrift i nya Garpenbergsgruvan.

Försämrat resultat till följd av lägre priser. Provdrift i nya Garpenbergsgruvan. Kvartal 12 mån Helår MSEK 1-1-213 4-213 apr-mar 213 Försäljningsintäkter 8 55 9 249 8 653 33 71 34 49 Rörelseresultat exkl. omvärdering av processlager 385 751 548 1 96 2 271 Rörelseresultat 265 695 486

Läs mer

Delårsrapport Januari juni 2008

Delårsrapport Januari juni 2008 Delårsrapport Januari juni 2008 Lennart Evrell VD och koncernchef Carina Wång T.f. Ekonomi- och finansdirektör 1 Viktiga händelser kvartal 2 Marknad Stabil global efterfrågan på basmetaller Stabil prisutveckling

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (901) MSEK till följd av förbättrade metallpriser och hög gruvproduktion.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (901) MSEK till följd av förbättrade metallpriser och hög gruvproduktion. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 2 196 (901) MSEK till följd av förbättrade metallpriser och hög gruvproduktion. Fritt kassaflöde uppgick till 2 152 (-4 794) MSEK. Förvärvet

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (2 061) MSEK. Höga halter i Aitik och Tara.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (2 061) MSEK. Höga halter i Aitik och Tara. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 2 724 (2 061) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 1 431 (1 060) MSEK. Nettoskuldsättningsgraden minskade under kvartalet från 11 till

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef

Delårsrapport januari-mars 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef Boliden AB 1 Delårsrapport januari-mars 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef Metallmarknaden Boliden AB 2 Boliden AB 3 Fortsatt stark efterfrågan på zink och koppar Globalt Kv 2007/ Kv Cu-konsumtion

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 724) MSEK. Stabil produktion i både Gruvor och Smältverk.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 724) MSEK. Stabil produktion i både Gruvor och Smältverk. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till 2 048 (2 724) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till -323 (1 431) MSEK bland annat till följd av lägre resultat och högre investeringar.

Läs mer

Fritt kassaflöde uppgick till (210) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (769) MSEK.

Fritt kassaflöde uppgick till (210) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var (769) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 2 061 (769) MSEK. Förbättrade marknadsvillkor och högre produktion i koppargruvorna förklarar resultatökningen. Fritt kassaflöde uppgick till

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 196) MSEK. Fortsatt goda priser och villkor.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 196) MSEK. Fortsatt goda priser och villkor. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till 2 329 (2 196) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 1 718 (2 152) MSEK. Fortsatt goda priser och villkor. Ny kross i Aitik är i produktion.

Läs mer

Bokslutskommuniké 2007 preliminär. Full-year Report 2007

Bokslutskommuniké 2007 preliminär. Full-year Report 2007 Boliden AB 1 Bokslutskommuniké 2007 preliminär Full-year Report 2007 Lennart Evrell, VD och koncernchef Lennart Evrell, President & CEO Boliden AB 2 Viktiga händelser kvartal 4 Rörelseresultatet kv 4 uppgick

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2008

Delårsrapport januari-mars 2008 Delårsrapport januari-mars 2008 Lennart Evrell VD och koncernchef Carina Wång T.f. Ekonomi- och finansdirektör Boliden AB 1 Boliden AB 2 Viktiga händelser kvartal 1 Marknad Stabil global efterfrågan på

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2011 Inkörningsproblem i Aitik

Delårsrapport januari-mars 2011 Inkörningsproblem i Aitik 3 maj 2011 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-mars 2011 Inkörningsproblem i Aitik Första

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2012

Delårsrapport januari-mars 2012 3 maj 2012 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-mars 2012 Första kvartalet 2012 Försäljningsintäkter

Läs mer

Fritt kassaflöde påverkades negativt av höga lager och uppgick till 91 (953) MSEK.

Fritt kassaflöde påverkades negativt av höga lager och uppgick till 91 (953) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 1 318 (1 055) MSEK. Förbättrade metallpriser påverkade resultatet positivt. Fritt kassaflöde påverkades negativt av höga lager och uppgick

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2009 Högre priser och stabil gruvproduktion under andra kvartalet

Delårsrapport januari juni 2009 Högre priser och stabil gruvproduktion under andra kvartalet 2009-07-20 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari juni 2009 Högre priser och

Läs mer

Fritt kassaflöde var (1 557) MSEK. I kassaflödet ingår betalningen för Kevitsa med knappt 6 miljarder SEK.

Fritt kassaflöde var (1 557) MSEK. I kassaflödet ingår betalningen för Kevitsa med knappt 6 miljarder SEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager minskade till 901 (1 257) MSEK främst beroende på lägre metallpriser. I resultatet ingår jämförelsestörande poster och avsättning för efterbehandling

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2007 Svante Nilsson, tf vd och koncernchef

Delårsrapport januari-september 2007 Svante Nilsson, tf vd och koncernchef Delårsrapport januari-september 2007 Svante Nilsson, tf vd och koncernchef Boliden AB 1 Metallmarknaden Boliden AB 2 Utveckling Marknad Q1-Q3 2007 BNP prognos 2007-2008 Global (IMF) 5,2% 2007 4,8% 2008

Läs mer

Högre kopparavverkning i Smältverk och högre gruvproduktion än föregående kvartal.

Högre kopparavverkning i Smältverk och högre gruvproduktion än föregående kvartal. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 596 (1 134) MSEK. Resultatutvecklingen förklaras främst av sjunkande metallpriser. Högre kopparavverkning i Smältverk och högre gruvproduktion

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef

Delårsrapport januari-juni 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef Boliden AB 1 Delårsrapport januari-juni 2007 Jan Johansson, vd och koncernchef Metallmarknaden Boliden AB 2 Boliden AB 3 Utveckling Marknad Fortsatt hög industriproduktion med 4,7% Kina ca 18%, USA 2%

Läs mer

sdelårsrapport Delårsrapport januari juni 2010 Ökad gruvproduktion men högre kostnader Andra kvartalet 2010

sdelårsrapport Delårsrapport januari juni 2010 Ökad gruvproduktion men högre kostnader Andra kvartalet 2010 2010-07-19 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari juni 2010 Ökad gruvproduktion

Läs mer

Boliden AB Boliden. Delårsrapport januari september 2006

Boliden AB Boliden. Delårsrapport januari september 2006 Boliden AB 1-1-31 Boliden Delårsrapport januari september Gruvor Smältverk Zink Koppar Fortsatt stark global efterfrågan på koppar och zink Globalt 9 månader * - Cu-konsumtion 4,2 % - Cu-produktion 4,

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2011 Ökad malmproduktion i Aitik

Delårsrapport januari-juni 2011 Ökad malmproduktion i Aitik 19 juli 2011 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-juni 2011 Ökad malmproduktion i Aitik

Läs mer

Höga metallhalter och ökad smältverksproduktion

Höga metallhalter och ökad smältverksproduktion 2009-10-26 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari september 2009 Höga metallhalter

Läs mer

Boliden AB Boliden. Delårsrapport januari mars 2006

Boliden AB Boliden. Delårsrapport januari mars 2006 Boliden AB 1 Boliden Delårsrapport januari mars 2006 Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 2 Fortsatt stark tillväxt i Kina lägre tillväxttakt i övriga världen Globalt Kv 1 2006* - Cu-konsumtion 5,5

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (2 106) MSEK. Hög anrikning och höga halter i Gruvor.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (2 106) MSEK. Hög anrikning och höga halter i Gruvor. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 2 912 (2 106) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 2 382 (1 692) MSEK. Nettoskuldsättningsgraden minskade under kvartalet från 19 till

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 912) MSEK. Stabil produktion inom Smältverk.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 912) MSEK. Stabil produktion inom Smältverk. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till 2 001 (2 912) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 1 721 (2 382) MSEK. Stabil produktion inom Smältverk. Stabil gruvproduktion men med

Läs mer

Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation

Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation Boliden levererar metaller till det moderna samhället Ledande metallföretag med fokus på hållbar utveckling Kärnkompetens inom prospektering,

Läs mer

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 329) MSEK.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till (2 329) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager uppgick till 1 631 (2 329) MSEK. Stabil produktion i Gruvor, men lägre halter i Tara, Kevitsa och Aitik. Fritt kassaflöde uppgick till 789 (1 718)

Läs mer

Fallande metallpriser orsakar resultatnedgång i tredje kvartalet

Fallande metallpriser orsakar resultatnedgång i tredje kvartalet Delårsrapport januari september 2008 Fallande metallpriser orsakar resultatnedgång i tredje kvartalet Tredje kvartalet 2008 Försäljningsintäkterna uppgick till 7 513 (8 166) msek. Rörelseresultatet var

Läs mer

Boliden. Delårsrapport januari-juni Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB

Boliden. Delårsrapport januari-juni Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB Boliden Delårsrapport januari-juni 2005 Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 1 Boliden AB 2 Fortsatt stark tillväxt i Kina lägre tillväxttakt i övriga världen Globalt Kv 2 2005* - Cu-konsumtion -0,7

Läs mer

sdelårsrapport Delårsrapport januari mars 2010 Förbättrat resultat Produktionen vid Aitikgruvan igång Första kvartalet 2010

sdelårsrapport Delårsrapport januari mars 2010 Förbättrat resultat Produktionen vid Aitikgruvan igång Första kvartalet 2010 2010-04-27 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari mars 2010 Förbättrat resultat

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2011

Delårsrapport januari-september 2011 25 oktober 2011 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-september 2011 Tredje kvartalet 2011

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖRSTA KVARTALET 2014

DELÅRSRAPPORT FÖRSTA KVARTALET 2014 DELÅRSRAPPORT FÖRSTA KVARTALET 2014 Första kvartalet Nettoomsättningen uppgick till 88,6 (85,4) Mkr Rörelseresultatet uppgick till 31,6 (28,2) Mkr, vilket motsvarade en marginal på 36 (33) % Resultatet

Läs mer

Boliden. Delårsrapport januari-december 2004. Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB 1 2005-02-09

Boliden. Delårsrapport januari-december 2004. Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB 1 2005-02-09 Boliden AB 1 Boliden Delårsrapport januari-december 2004 Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 2 Stark återhämtning i världsekonomin Tillväxt 2004 Globalt - Cu-konsumtion 7 % - Cu-produktion 6 % - Zn-konsumtion

Läs mer

Boliden. Bokslutskommuniké 2005. Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB 1 2006-02-06

Boliden. Bokslutskommuniké 2005. Gruvor Smältverk Zink Koppar. Boliden AB 1 2006-02-06 Boliden Bokslutskommuniké 2005 Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 1 Fortsatt stark tillväxt i Kina lägre tillväxttakt i övriga världen Globalt Kv 4 2005* - Cu-konsumtion 4,0 % - Cu-produktion 5,1

Läs mer

Boliden 2011 - Koncernpresentation

Boliden 2011 - Koncernpresentation Boliden - Koncernpresentation Detta är Boliden Ett ledande europeiskt metallföretag med kärnkompetens inom prospektering, gruvdrift, smältverk och återvinning. Huvudmetallerna är zink och koppar. Andra

Läs mer

Delårsrapport januari-juni Andra kvartalet Sex månader 2013

Delårsrapport januari-juni Andra kvartalet Sex månader 2013 17 juli 2013 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-juni 2013 Andra kvartalet 2013 Försäljningen

Läs mer

Fritt kassaflöde uppgick till (36) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (596) MSEK.

Fritt kassaflöde uppgick till (36) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till (596) MSEK. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 2 106 (596) MSEK. Förbättrade marknadsvillkor och hög produktion påverkade resultatet positivt. Fritt kassaflöde uppgick till 1 692 (36)

Läs mer

sdelårsrapport Delårsrapport januari mars 2009 Positivt resultat i fortsatt svag marknad Första kvartalet 2009

sdelårsrapport Delårsrapport januari mars 2009 Positivt resultat i fortsatt svag marknad Första kvartalet 2009 29 april 2009 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Investor Relations Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari mars

Läs mer

Boliden. Delårsrapport januari-september Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 1

Boliden. Delårsrapport januari-september Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 1 Boliden AB 1 Boliden Delårsrapport januari-september 2004 Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden AB 2 Stark återhämtning i världsekonomin Tillväxt kvartal 3, 2004 Globalt - Cu-konsumtion 7 % - Cu-produktion

Läs mer

Boliden redovisar ett positivt resultat efter finansiella poster för helåret 2002 på MSEK 111 (-3 756).

Boliden redovisar ett positivt resultat efter finansiella poster för helåret 2002 på MSEK 111 (-3 756). Boliden redovisar ett positivt resultat efter finansiella poster för helåret 2002 på MSEK 111 (-3 756). Resultatet efter finansiella poster för fjärde kvartalet 2002 uppgick till MSEK 78 (-320). Kassaflödet

Läs mer

Högre priser men lägre metallhalter under fjärde kvartalet

Högre priser men lägre metallhalter under fjärde kvartalet 2010-02-12 sdelårsrapport Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Bokslutskommuniké januari december 2009 Högre priser

Läs mer

Delårsrapport januari-juni Andra kvartalet 2012

Delårsrapport januari-juni Andra kvartalet 2012 19 juli 2012 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-juni 2012 Andra kvartalet 2012 Försäljningsintäkter

Läs mer

Bokslutskommuniké januari-december Fjärde kvartalet Helåret 2013

Bokslutskommuniké januari-december Fjärde kvartalet Helåret 2013 12 februari 2014 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Bokslutskommuniké januari-december 2013 Fjärde kvartalet

Läs mer

Boliden. Delårsrapport januari-juni Gruvor Smältverk Zink Koppar

Boliden. Delårsrapport januari-juni Gruvor Smältverk Zink Koppar Boliden Delårsrapport januari-juni 2004 Gruvor Smältverk Zink Koppar Stark återhämtning i världsekonomin Tillväxt kvartal 2, 2004 Globalt - Cu-konsumtion 5 % - Cu-produktion 1 % - Zn-konsumtion 5 % - Zn-produktion

Läs mer

Kvartalsrapport per 31 mars 2009 för Lovisagruvan AB

Kvartalsrapport per 31 mars 2009 för Lovisagruvan AB Kvartalsrapport per 31 mars 2009 för Lovisagruvan AB Jan-mars 2009 Fakturerat malmvärde plus retroaktiv priskorrigering uppgick till 7,0 MSEK (8,1 jan-mars 2008). Rörelseresultatet efter avskrivningar

Läs mer

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen.

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen. 1 SECO TOOLS AB Delårsrapport januari - september år Kvartalets resultat före skatt var oförändrat jämfört med föregående år. Försäljningen för kvartalet steg totalt med 12 procent. En fortsatt konjunkturförsvagning

Läs mer

Bokslutskommuniké januari december 2010 Stark avslutning på 2010

Bokslutskommuniké januari december 2010 Stark avslutning på 2010 2011-02-11 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Bokslutskommuniké januari december 2010 Stark avslutning på 2010

Läs mer

Delårsrapport januari-september Tredje kvartalet Nio månader 2012

Delårsrapport januari-september Tredje kvartalet Nio månader 2012 25 oktober 2012 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-september 2012 Tredje kvartalet 2012

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2003 Jan Johansson, VD och koncernchef 6 maj 2003

Delårsrapport januari mars 2003 Jan Johansson, VD och koncernchef 6 maj 2003 Delårsrapport januari mars 2003 Jan Johansson, VD och koncernchef 6 maj 2003 1 LME kopparpris och lager USc/t 95 Ton 1000000 90 900000 85 800000 80 700000 75 600000 70 500000 65 400000 60 300000 2 USc/t

Läs mer

Delårsrapport januari-september Tredje kvartalet Nio månader 2013

Delårsrapport januari-september Tredje kvartalet Nio månader 2013 22 oktober 2013 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-september 2013 Tredje kvartalet 2013

Läs mer

Stabil utveckling under första kvartalet

Stabil utveckling under första kvartalet Delårsrapport januari mars 2008 Stabil utveckling under första kvartalet Första kvartalet 2008 Försäljningsintäkterna steg till 9 303 (8 455) MSEK. Rörelseresultatet uppgick till 1 231 (1 286) MSEK. Resultatet

Läs mer

AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass

AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass Bildplatshållare AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass SveMins höstmöte Hans Jönsson Projektledare Boliden 1 Bolidens produktionsenheter Aitik (Sverige) Koppargruva Rönnskär Boliden (Sverige) Kopparsmältverk

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2015

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2015 AGES INDUSTRI AB (publ) Delårsrapport 1 januari s Delårsperioden Nettoomsättningen var 213 MSEK (179) Resultat före skatt uppgick till 23 MSEK (18) Resultat efter skatt uppgick till 18 MSEK (14) Resultat

Läs mer

Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB

Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB Kvartalet, april-juni 2008 Fakturerat malmvärde uppgick till 7,6 MSEK (10,6 april-juni 2007). Rörelseresultatet efter avskrivningar blev 7,6 MSEK (5,6),

Läs mer

Q1 Kvartalsrapport januari mars 2010

Q1 Kvartalsrapport januari mars 2010 Q1 Kvartalsrapport januari mars 2010 Koncernen januari mars Nettoomsättning 115,1 Mkr (120,3) Resultat före skatt 17,4 Mkr (17,0) Resultat efter skatt 12,9 Mkr (12,7) Resultat per aktie 0,61 kr (0,60)

Läs mer

Nilörngruppen AB (Publ) (Org.nr )

Nilörngruppen AB (Publ) (Org.nr ) Nilörngruppen AB (Publ) (Org.nr. 556322-3782) RAPPORT FÖR FÖRSTA KVARTALET 28 Orderingången ökade till 78,6 MSEK (74,4) Omsättningen ökade till 65,4 MSEK (65,2) Bruttomarginalen förbättrades till 47,5

Läs mer

Q1 Delårsrapport januari mars 2013

Q1 Delårsrapport januari mars 2013 Q1 Delårsrapport januari mars 2013 Koncernen januari-mars Nettoomsättning 102,0 Mkr (106,6) Resultat före skatt 9,1 Mkr (8,8) Resultat efter skatt 7,1 Mkr (6,6) Resultat per aktie 0,34 kr (0,31) Nettoomsättning

Läs mer

För 2009 blev nettoomsättningen 482,2 Mkr (514,3), en minskning med 6 % jämfört med föregående år.

För 2009 blev nettoomsättningen 482,2 Mkr (514,3), en minskning med 6 % jämfört med föregående år. Q4 Bokslutskommuniké januari december 2009 Koncernen januari december oktober december Nettoomsättning 482,2 Mkr (514,3) Nettoomsättning 132,4 Mkr (124,6) Resultat före skatt 76,5 Mkr (98,3)* Resultat

Läs mer

Koncernen. Avskrivningar Avskrivningarna för första halvåret 2011 uppgick till 9,8 Mkr (10,0).

Koncernen. Avskrivningar Avskrivningarna för första halvåret 2011 uppgick till 9,8 Mkr (10,0). Q2 Delårsrapport januari juni 2011 Koncernen Januari - Juni April - Juni Nettoomsättning 236,4 Mkr (232,8) Nettoomsättning 113,4 Mkr (117,7) Resultat före skatt 41,2 Mkr (38,7) Resultat före skatt 20,2

Läs mer

Delårsrapport januari-mars Första kvartalet 2013

Delårsrapport januari-mars Första kvartalet 2013 3 maj 2013 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Delårsrapport januari-mars 2013 Första kvartalet 2013 Försäljningsintäkter

Läs mer

Koncernen. Kvartalsrapport januari mars 2009

Koncernen. Kvartalsrapport januari mars 2009 Q1 Kvartalsrapport januari mars 2009 Koncernen Omsättningen uppgick till 120,3 Mkr (138,4) Resultatet före skatt 17,0 Mkr (25,8)* Resultatet efter skatt 12,7 Mkr (18,5)* Vinst per aktie 0,60 kr (0,87)*

Läs mer

Delårsrapport januari - juni 2004

Delårsrapport januari - juni 2004 Delårsrapport januari - juni Nettoomsättning 669 (721) MSEK Resultat efter finansnetto 16,4 (50,7) MSEK Resultat efter skatt 11,4 (36,3) MSEK Resultat per aktie 0,92 (2,93) kronor Orderingång 709 (766)

Läs mer

Bokslutskommuniké Fjärde kvartalet Tolv månader

Bokslutskommuniké Fjärde kvartalet Tolv månader 11 februari 2013 Boliden AB (publ) Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.com Reg. nr 556051-4142 Bokslutskommuniké 2012 Fjärde kvartalet 2012 Försäljningsintäkter

Läs mer

Lägre zinkpriser och svagare dollar gav försämrat resultat

Lägre zinkpriser och svagare dollar gav försämrat resultat Delårsrapport januari juni 2008 Lägre zinkpriser och svagare dollar gav försämrat resultat andra kvartalet 2008 Försäljningsintäkterna uppgick till 7 885 (9 292) MSEK. Rörelseresultatet var 406 (2 220)

Läs mer

Resultatet för första kvartalet är i stort i paritet med fjärde kvartalet 2011 (exkl. reavinst på fastighetsförsäljningen i Finland).

Resultatet för första kvartalet är i stort i paritet med fjärde kvartalet 2011 (exkl. reavinst på fastighetsförsäljningen i Finland). Q1 Delårsrapport januari mars 2012 Koncernen januari-mars Nettoomsättning 106,6 Mkr (123,0) Resultat före skatt 8,8 Mkr (21,0) Resultat efter skatt 6,6 Mkr (15,5) Resultat per aktie 0,31kr (0,73) Nettoomsättning

Läs mer

Pressmeddelande 8/2005. Finansiella rapporter omräknade med hänsyn till ny affärssegmentsindelning och IFRS. Stockholm 21 april 2005

Pressmeddelande 8/2005. Finansiella rapporter omräknade med hänsyn till ny affärssegmentsindelning och IFRS. Stockholm 21 april 2005 Pressmeddelande 8/2005 Stockholm 21 april 2005 Finansiella rapporter omräknade med hänsyn till ny affärssegmentsindelning och IFRS Bolidens styrelse och ledning har beslutat att från och med 2005 segmentsredovisa

Läs mer

Koncernen. Nettoomsättning och resultat. Marknadsutsikter Investeringar. Avskrivningar Avskrivningarna 2011 uppgick till 19,8 Mkr (20,0).

Koncernen. Nettoomsättning och resultat. Marknadsutsikter Investeringar. Avskrivningar Avskrivningarna 2011 uppgick till 19,8 Mkr (20,0). Q4 Bokslutskommuniké januari december 2011 Koncernen januari december oktober december Nettoomsättning 436,7 Mkr (435,4) Nettoomsättning 112,2 Mkr (114,1) Resultat före skatt 68,1 Mkr (62,0) Resultat före

Läs mer

Bokslutskommuniké 2001 och delårsrapport för fjärde kvartalet

Bokslutskommuniké 2001 och delårsrapport för fjärde kvartalet 1 SECO TOOLS AB Bokslutskommuniké och delårsrapport för fjärde kvartalet Rörelseresultatet för, 787 MSEK, var bättre än. Kvartalets försäljning steg totalt med 4 procent, men resultatet försvagades. Förvärv

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2008

Delårsrapport januari - september 2008 Delårsrapport januari - september 2008 Koncernen * - Omsättningen uppgick till 389,7 Mkr (389,1) - Resultatet före skatt 77,3 Mkr (80,5)* - Resultatet efter skatt 56,1 Mkr (59,2)* - Vinst per aktie 2,65

Läs mer

HÖGANÄS AB (publ) Org. Nr 556005-0121 DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2005 KONCERNEN. Utvecklingen i sammandrag

HÖGANÄS AB (publ) Org. Nr 556005-0121 DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2005 KONCERNEN. Utvecklingen i sammandrag HÖGANÄS AB (publ) Org. Nr 556005-0121 DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2005 Utvecklingen i sammandrag Nettoomsättning 1 095 Mkr +5% Resultat efter skatt 106 Mkr -5% Vinst per aktie 3,10 Kr (3,30) Resultat före

Läs mer

VELCORA HOLDING AB Delårsrapport andra kvartalet 2016

VELCORA HOLDING AB Delårsrapport andra kvartalet 2016 VELCORA HOLDING AB Delårsrapport andra kvartalet 2016 Denna delårsrapport kompletterar tidigare publicerad delårsrapport avseende andra kvartalet 2016, vilken publicerades den 11 augusti 2016. Andra kvartalet

Läs mer

Bokslutskommuniké januari - december 2008

Bokslutskommuniké januari - december 2008 Bokslutskommuniké januari - december 2008 Koncernen - Omsättningen uppgick till 514,3 Mkr (526,6) - Resultat före skatt uppgick till 98,3 Mkr (108,3)* * Exklusive jämförelsestörande poster för avvecklad

Läs mer

Delårsrapport Q1 januari mars 2014

Delårsrapport Q1 januari mars 2014 Delårsrapport Q1 januari mars 2014 Koncernen januari-mars Nettoomsättning 99,7 Mkr (102,0) Resultat före skatt 13,3 Mkr (9,1) Resultat efter skatt 10,3 Mkr (7,1) Resultat per aktie 0,49 kr (0,34) Fortsatt

Läs mer

Delårsrapport. 6 februari 2006. Boliden redovisar ett rekordresultat för 2005

Delårsrapport. 6 februari 2006. Boliden redovisar ett rekordresultat för 2005 6 februari 2006 Delårsrapport Boliden AB (publ) Investor Relations Box 44, 101 20 Stockholm, Sverige Tel +46 8 610 15 00, Fax +46 8 31 55 45 www.boliden.se Reg. nr 556051-4142 Bokslutskommuniké 2005 Nyckeltal

Läs mer

Fortsatta prisfall för zink och koppar försämrade resultatet

Fortsatta prisfall för zink och koppar försämrade resultatet Bokslutskommuniké januari december 2008 Fortsatta prisfall för zink och koppar försämrade resultatet Fjärde kvartalet 2008 Försäljningsintäkterna uppgick till 6 287 (7 290) MSEK. Rörelseresultatet var

Läs mer

DELÅRSRAPPORT Q1 2013

DELÅRSRAPPORT Q1 2013 DELÅRSRAPPORT Q1 2013 Första kvartalet Nettoomsättningen uppgick till 85,4 (98,2) Mkr Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster uppgick till 28,2 (40,9) Mkr, vilket motsvarade en marginal på 33

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER

DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER 2002-12-01--2003-08-31 H&M-koncernens omsättning uppgick till MSEK 40.235 (37.369), en ökning med 8 procent. Med jämförbara valutakurser blev ökningen 10 procent. Resultatet

Läs mer

HALVÅRSRAPPORT

HALVÅRSRAPPORT HALVÅRSRAPPORT 2002-12-01--2003-05-31 H&M-koncernens omsättning uppgick till MSEK 27.025 (24.706), en ökning med 9 procent. Med jämförbara valutakurser blev ökningen 12 procent. Resultatet efter finansiella

Läs mer

Boliden

Boliden 1 USc/lb 85 Ton 1000000 80 900000 75 800000 70 700000 65 600000 60 500000 jan-02 mar-02 maj-02 jul-02 sep-02 nov-02 jan-03 mar-03 maj-03 jul-03 2 ! USc/lb 40 Ton 800000 38 700000 36 600000 34 500000 32

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER

DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER DELÅRSRAPPORT FÖR NIO MÅNADER 2001-12-01--2002-08-31 H&M-koncernens omsättning uppgick till MSEK 37.369, en ökning med 15 procent. Med jämförbara valutakurser blev ökningen 14 procent. Omsättningen under

Läs mer

Kvartalsrapport, Q3. nov jan 2015/2016 Förberedelse för långsiktig hållbarhet

Kvartalsrapport, Q3. nov jan 2015/2016 Förberedelse för långsiktig hållbarhet Förberedelse för långsiktig hållbarhet Om Bolaget: Maxkompetens är ett av Sveriges ledande företag inom bemanning och rekrytering inriktat mot teknik, IT och industri samt elevhälsa. Bolaget startade sin

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2005

Delårsrapport januari juni 2005 Delårsrapport januari juni 2005 - Omsättningen för perioden uppgick till 215,1 Mkr (202,2) - Resultatet efter finansiella poster blev 42,2 Mkr (36,7) - Resultat efter skatt uppgick till 30,4 Mkr (26,5)

Läs mer

Delårsrapport Januari - Mars 2010

Delårsrapport Januari - Mars 2010 Delårsrapport Januari - Mars 2010 Januari Mars 2010 Nettoomsättningen uppgick till 8,0 (12,6) mkr Rörelseresultatet uppgick till -0,7 (0,5) mkr Resultat efter skatt uppgick till -0,6 (0,4) mkr Resultat

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2006

Delårsrapport januari-september 2006 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2006 Delårsrapport januari-september 2006 Nettoomsättningen för årets första nio månader uppgick till 7,5 MSEK (8,2 MSEK för helår 2005) Rörelseresultat -24,5 MSEK (-32,7

Läs mer

Kvartalsrapport januari-mars 2013 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL

Kvartalsrapport januari-mars 2013 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Kvartalsrapport januari-mars 2013 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Väsentliga händelser under perioden januari-mars 2013 Försäljningen av extemporeläkemedel inom affärsområde Vård och tjänsteförsäljningen

Läs mer

Delårsrapport januari - mars 2008

Delårsrapport januari - mars 2008 Delårsrapport januari - mars 2008 Koncernen * - Omsättningen ökade till 138,4 Mkr (136,9) - Resultatet före skatt 25,8 Mkr (28,6)* - Resultatet efter skatt 18,5 Mkr (20,6)* - Vinst per aktie 0,87 kr (0,97)*

Läs mer

Golden Heights. 29 maj 2015. Bolaget bedriver detaljhandelsförsäljning av smycken och guldsmedsvaror i Sverige och Finland.

Golden Heights. 29 maj 2015. Bolaget bedriver detaljhandelsförsäljning av smycken och guldsmedsvaror i Sverige och Finland. 29 maj BOKSLUTSRAPPORT FÖRSTA KVARTALET Bolaget bedriver detaljhandelsförsäljning av smycken och guldsmedsvaror i Sverige och Finland. Förändring Omsättning, TSEK 305 477 285 539 19 938 Bruttomarginal

Läs mer

www.boliden.com ÅRSREDOVISNING 2012

www.boliden.com ÅRSREDOVISNING 2012 ÅRSREDOVISNING 2012 ÅRSREDOVISNING 2012 Årsredovisningen 2012 är Bolidens första integrerade rapport där information om företagets finansiella utveckling beskrivs tillsammans med arbetet med hållbarhetsfrågorna

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2004

Delårsrapport januari - september 2004 Delårsrapport januari - september Nettoomsättning 992 (1 048) MSEK Resultat efter finansnetto 45,9 (80,4) MSEK Resultat efter skatt 31,9 (57,5) MSEK Resultat per aktie 2,57 (4,64) kronor Orderingång 1

Läs mer

Bolidens värderingar. Entusiasm för förbättringar. Ansvar för värdekedjan. Personligt engagemang

Bolidens värderingar. Entusiasm för förbättringar. Ansvar för värdekedjan. Personligt engagemang Det här är Boliden Nordiskt metallföretag med fokus på hållbar utveckling Kärnkompetens inom prospektering, gruvor, smältverk och metallåtervinning Bryter, producerar och säljer koppar, zink, bly, silver

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2011 Januari mars. Aktietorgetlistade bolaget Relation & Brand AB (556573-6500) presenterar idag första kvartalet 2011.

DELÅRSRAPPORT 2011 Januari mars. Aktietorgetlistade bolaget Relation & Brand AB (556573-6500) presenterar idag första kvartalet 2011. STOCKHOLM 2011-04-21 DELÅRSRAPPORT 2011 Januari mars Aktietorgetlistade bolaget Relation & Brand AB (556573-6500) presenterar idag första kvartalet 2011. Viktiga händelser under första kvartalet Omsättningen

Läs mer

Koncernen. Delårsrapport. Januari Juni

Koncernen. Delårsrapport. Januari Juni Q2 Delårsrapport Januari Juni 2009 Koncernen Januari Juni April - Juni - Omsättningen uppgick till 252,9 Mkr (277,2) - Omsättningen uppgick till 132,7 (138,8) - Resultat före skatt 41,0 Mkr (55,3)* - Resultat

Läs mer

Lovisagruvan AB, org.nr

Lovisagruvan AB, org.nr Sidan 1 av 8 LOVISAGRUVAN AB (PUBL) Kvartalsrapport nr 1, 2011, januari-mars Intäkterna från malmleveranserna under första kvartalet 2011 uppgick till 15,5 MSEK (mot 10,1 för samma period 2010), en ökning

Läs mer

Juli september Juli september 2014

Juli september Juli september 2014 Delårsrapport januari Studsvik delårsrapport januari Försäljningen under kvartalet uppgick till 217,6 (225,1) Mkr. I lokala valutor minskade försäljningen med 8 procent. Rörelseresultatet för kvartalet

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2015

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2015 AGES Industri AB (publ) Delårsrapport 1 januari i Delårsperioden Nettoomsättningen var 449 MSEK (380) Resultat före skatt uppgick till 52 MSEK (38) Resultat efter skatt uppgick till 41 MSEK (29) Resultat

Läs mer