Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse. Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 15 november 2016

2 Bygg- och miljönämnden Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: Tid: 08:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärenden: Val av justerare 1. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga Information. 4. Ansökan om införande av nytt gatunamn. Bilaga 3 5. Ansökan om bygglov för övningsfält. Åsen 1: Ansökan om tidsbegränsat bygglov för vedbod. Bispgården 2:1. 7. Återställande av täkt. Ragundabotten 1: Uppskov återställande av täkt. Byn 1:10 och 2:5. 9. Bygg- och miljönämndens budget Bilaga Behovsutredning Bygg- och miljönämndens servicedeklarationer för 2017.

3 Bygg- och miljönämnden Förslag till internkontroll för Bygg- och miljönämnden Mål 2017 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Verksamhetsplaner Förslag till beslutsattestanter för 2017-årsbudget. OBS! Kallelsen tillställs suppleanterna för kännedom

4 Bygg- och miljönämnden BMN DELEGATIONSBESLUT BILAGA 1.

5 Bygg- och miljönämnden BMN MEDDELANDE BILAGA 2.

6 Bygg- och miljönämnden BMN INFORMATION Bygg- och Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 15 november Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. 4. Information om skrivelser angående vindkraftsparker. Miljö och hälsoskyddsinspektör Gunnel Sundqvist 5. Information om projektet Giftfri förskola.

7 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM INFÖRANDE AV NYTT GATUNAMN Ärendebeskrivning: Det finns två gränder i Hammarstrand som heter Forsgränd. Enligt en äldre karta fanns tanken att det skulle vara en och samma väg in från Strandvägen och som skulle gå runt (bilaga 3). Det genomfördes aldrig och det har nu växt igen mellan gränderna. Då det fram till slutet av 1940-talet fanns en Kvarn längst in på den övre gränden så föreslås det att Kvarngränd kan vara ett passande namn. TJÄNSTEMANNENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att den nya vägen får namnet Kvarngränd. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 3.

8 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR ÖVNINGSFÄLT Sökande: Fors Företagarförening Industrivägen Bispgården Fastighet: Åsen 1:38 Ärendebeskrivning Ansökan avser ett bygglov för ett övningsfält på fastigheten Åsen 1:38. Arean på området som berörs beräknas till ca m 2. Syftet är att möjliggöra övning och utbildningar inom elsäkerhet, räddning m.m. för bland annat gymnasieskolan och elföretag. REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen där byggnaden avses uppföras är belägen inom detaljplan 23-FOR-1427 och 23-FOR-1548, För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget vindkraft i Ragunda. UTREDNING Aktuell plats är i detaljplan beskriven som mark för industriändamål. Berörda sakägare har givits möjlighet att yttra sig i frågan med löptid till

9 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Att Bygg- och miljönämnden principiellt godkänner bygglovet med stöd av 9 kap 30 PBL under förutsättning att inga sakägare motsäger sig åtgärden samt överlåter till berörd bygglovshandläggare att ta beslut i ärendet.

10 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM TIDBEGRÄNSAT BYGGLOV FÖR VEDBOD Sökande: Fastighet: Bispgården 2:1 Ärendebeskrivning Ansökan avser ett tidsbegränsat bygglov för en vedbod på fastigheten Bispgården 2:1. Arean anges till 62,5m 2 och kommer utföras med stående glespanel samt tak av plåt. Syftet är att väderskydda ved som ska användas för uppvärmning av bostadshuset på fastigheten Bispgården 2:23. REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen där byggnaden avses uppföras är belägen inom detaljplan 23-FOR-1427 och 23-FOR-628 För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget vindkraft i Ragunda. UTREDNING Aktuell plats är i detaljplan beskriven som dels parkmark men även avsatt för en vägdragning enl. gällande detaljplaner. Planerna är sedan år 1950 resp. år Efter syn på platsen kunde det kostateras att platsen ej har karaktären av park utan snarare natur med spår efter en äldre väg som går genom fastigheten Bispgården 2:23 och vidare Björkallén. Området hålls öppet och slås av fastighetsägaren till Bispgården 2:23. Efter dialog med planavdelningen framkommer det att vägen som omnämns i detaljplanerna och dess dragning är inaktuell, och avsikten är att en planändring för området är ska ske.

11 Bygg- och miljönämnden Ett tillfälligt bygglov kan avse uppförande av enkla byggnader, ändrad användning av en byggnad eller andra åtgärder som är planstridiga eller inte långsiktigt lämpliga på platsen. Bygglov för tillfällig åtgärd syftade ursprungligen till att mark, som är planlagd för viss användning, tillfälligt skall kunna tas i bruk för andra ändamål som kan genomföras i avvaktan på att planen genomförs och inte försvårar genomförandet. I rättspraxis har bestämmelsen tolkats så att åtgärdens provisoriska karaktär måste framstå som reell med hänsyn till dess syfte och till de tekniska och ekonomiska möjligheterna att återgå till ett planenligt användningssätt (RÅ 1994 ref. 13). Prop 2006/07:122 sid. 52). Åtgärden och dess användning bedöms inte heller inverka menligt på trafiksäkerheten eller på annat sätt medföra fara eller betydande olägenheter för omgivningen. Byggnaden är av enkel art och konstruktion vilket medför att en avveckling vid lovets utgång ej blir oskäligt omfattande. Enl PBL 9 kap. 33 För en åtgärd som uppfyller någon eller några men inte alla förutsättningar enligt a får ett tidsbegränsat bygglov ges, om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid. Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst tio år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem år i taget. Berörda sakägare har givits möjlighet att yttra sig i frågan med löptid till

12 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Att Bygg- och miljönämnden principiellt godkänner bygglovet med stöd av 9 kap 33 PBL under förutsättning att inga sakägare motsäger sig åtgärden samt överlåter till berörd bygglovshandläggare att ta beslut i ärendet.

13 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Ragundabotten 1:770 Verksamhetsutövare: Reaxcer AB, Trådvägen ÖSTERSUND Org.nr: Ärendebeskrivning Reaxcer AB har anmält täkten på fastigheterna Ragundabotten 1:770, Ragunda kommun, som återställd. Med anledning av detta har Bygg- och miljökontoret inspekterat återställningen samt kommunicerat ärendet med berörda inför beslut. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Länsstyrelsen har meddelat att de inget har att erinra. Gällande regler och beslut Enligt Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och Hälsoskydd under rubriken särskilda bestämmelser för täkter 20 c ska tillsynsmyndigheten besluta att en täkt är avslutad, om verksamhetsutövaren begär det och det område där verksamheten har bedrivits har efterbehandlats på ett från hälso- och miljöskyddssynpunkt godtagbart sätt.

14 Bygg- och miljönämnden För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten. Bedömning Inför beslut har täkten besökts Vid avsyning av täkten framkom att den återställts enligt villkor i täkttillståndet. Ca ton färdigbearbetat material finns kvar i en hög mitt i täkten. Eventuell plantering i täkten får bestämmas av Skogsstyrelsen i samråd med markägaren. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift har tagits ut för 2016 års tillsyn samt detta ärende. Avgift för granskning av miljörapport för 2016 tas ut som timavgift när granskningen är utförd. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden godkänner den återställning som Reaxcer AB utfört då den genomförts på ett sådant sätt att täkten kan anses avslutad. Ärendet översänds härmed till Länsstyrelsen i Västernorrland. Kopia av beslutet skickas för kännedom till Länsstyrelsen i Jämtland, markägarna och skogsstyrelsen. Bilaga 1: Hur man överklagar beslutet

15 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr UPPSKOV ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Byn 1:10 och 2:5 Verksamhetsutövare: Org.nr: Ärendebeskrivning Ragnar Granlund har till Bygg- och miljönämnden ansökt om uppskov med att återställa moräntäkten på fastigheterna Byn 1:10 och 2:5. Täkten inspekterades av Bygg- och miljökontoret Nuvarande täkttillstånd löper ut Företaget önskar dock fortsätta verksamheten och har därför inlett en samrådsprocess i syfte att söka tillstånd för fortsatt täkt i området. Ingen ytterligare brytning eller bearbetning av material kommer att ske fram till dess att ett beslut fattas i frågan om nytt tillstånd för täkten. I ansökan framkommer också att fastighetsägaren inte har något emot att uppskov beviljas.

16 Bygg- och miljönämnden Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Länsstyrelsen har meddelat att de inget har att erinra mot att uppskov lämnas, men vill påminna om att Ragnar Granlund ska kontakta Länsstyrelsen i Jämtlands län i god tid innan säkerheten förfaller. Kontakt bör tas före den 1 juni 2017, förutsatt att inte nytt tillstånd erhållits och ny säkerhet beslutats innan dess. Gällande regler och beslut För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten. Bedömning Inför beslut har täkten besökts. Bearbetat material finns upplagt i ett antal högar. Vår bedömning är att ansökan kan komma att dra ut på tiden (2-3 år) och att uppskov med återställningen bör beviljas då det är en moräntäkt och att den tillgodoser bl a skogsbilvägar i området med lämpligt och bra material. Ingen ny brytning bör ske i täkten, utan endast uttransport av bearbetat material får ske. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift har tagits ut för 2016 års tillsyn där även detta ärende ingår. Avgiften för tiden fram till dess att frågan om tillstånd avgjorts ska vara timavgift.

17 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att uppskov med efterbehandling av täkten ska lämnas och beslutar ge uppskov fram till och med den 31 november Bilaga 1: Hur man överklagar beslutet

18 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS BUDGET 2017 Ärendebeskrivning Förslag till budgetram har upprättats enligt följande 200 Bygg- och miljönämnden 130,9 201 Plan- och bygg -13,5 202 Miljö- och hälsoskydd 3 854,8 203 Trafik- och bostad 1279,0 SUMMA 5251,2 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat förslag till budget för Bygg- och miljönämnden beslutar vidare att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställelse. BILAGA 4.

19 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr BEHOVSUTREDNING Ärendebeskrivning Enligt miljötillsynsförordningen (2011:13) ska det hos tillsynsmyndigheten finnas en utredning om tillsynsbehovet för myndighetens hela ansvarsområde enligt miljöbalken. Behovsutredningen ska vara treårig och utredningen ska ses över minst en gång per år. För livsmedelstillsynen ska Bygg-och miljönämnden (kontrollmyndigheten) upprätta en treårig kontrollplan som inför varje nytt verksamhetsår ska revideras. Planen beskriver hur kontrollarbetet ska bedrivas, vilka kontrollobjekt som finns samt vad som särskilt ska kontrolleras under aktuellt verksamhetsår. Det ska även finnas en beskrivning av hur planen följs upp och hur verksamheten utvärderas. Kraven på detta finns bland annat i förordning EG 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll. Det finns inget särskilt utpekat om behovsutredning enligt plan och bygglagen men i 8 kap 2 plan och byggförordningen preciseras nämndens tillsynsansvar och de regler som nämnden ska tillsyna. Bygg- och miljönämnden har dock valt att i likhet med miljöbalk och livsmedelslagstiftning göra behovsutredning och treårig tillsynsplan med en översyn varje år. Bygg- och miljökontoret har därför vid årets verksamhetsplanering gjort en behovsutredning för samtliga verksamheter som siktar tre år framåt. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna behovsutredningen för Bygg- och miljönämndens alla verksamheter inför

20 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS SERVICEDEKLARATION FÖR 2017 Ärendebeskrivning Många kommuner jobbar idag med servicedeklarationer där varje verksamhet utifrån sina ansvarsområden får ange en servicenivå som är rimlig i förhållande till de ekonomiska förutsättningarna. Vissa kommuner har också en övergripande allmän servicedeklaration som gäller alla verksamheter. Till servicedeklarationen finns ett antal dokument/beslut kopplade. Bygg- och miljönämnden har bland annat behovsutredning, verksamhetsplan och handläggningstider kopplat till servicedeklarationen. Annat beslutas av kommunfullmäktige och här finns bland annat reglementen, verksamhetsmål och budget. I Ragunda kommun finns för närvarande fem områden för vilka det finns angivna mål för varje förvaltning i kommunen nämligen kompetens, kommunikation, kundservice, kreativitet och kultur. Dessa kan i viss mån sägas vara en kvalitetsdimension för bygg- och miljönämnden. Nämndens kvalitetsdeklaration beskriver vad man kan förvänta sig när man använder bygg- och miljönämndens tjänster eller på annat sätt är i kontakt med nämnden, t ex lämnar synpunkter eller söker bygglov. Här framgår också vad som förväntas av den som på olika sätt kontaktar bygg- och miljönämnden. Av deklarationen framgår också tydligt vad som händer om någon part inte uppfyller sin del av ärendegången. För beslut föreligger följande servicedeklarationer: Enklare bygglov Planbesked Inspektionsrapport efter livsmedelskontroll och tillsyn enligt miljöbalken och PBL Inspektion av ny livsmedelsverksamhet

21 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att anta följande servicedeklarationer för 2017 års verksamhet. Enklare bygglov, planbesked och inspektionsrapport efter livsmedelskontroll, tillsyn enligt miljöbalken och PBL samt inspektion av ny livsmedelsverksamhet.

22 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: FÖRSLAG TILL INTERNKONTROLL FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017 Kommunfullmäktige har i beslut fastställt reglemente för internkontroll. Syftet är att upprätthålla en tillfredställande internkontroll av att nämndens verksamhet är ändamålsenlig, kostnadseffektiv, har en tillförlitlig finansiell rapportering och information om sin verksamhet samt att efterlevnaden av lagar, föreskrifter, riktlinjer mm sker på ett riktigt sätt. Ny internkontrollplan ska antas varje år. Förslag till internkontrollplan för 2017, se bilaga. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att anta föreslagen internkontrollplan för 2017.

23 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: MÅL 2017 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden har utarbetat förslag till mål för Målen omfattar verksamheterna Bygg- och plan/mbk, Miljö-och hälsoskydd/livsmedel samt Bostadsanpassning/Trafik, se bilaga. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna förslaget och överlämnar mål för verksamheten år 2017 till kommunfullmäktige för fastställelse. BILAGA 5

24 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: VERKSAMHETSPLANER Ärendebeskrivning Verksamhetsplaner för Bygg- och miljönämndens alla verksamheter har nu upprättats. Planerna som är treåriga, har tagits fram med stöd av den behovsutredning som arbetats fram vid verksamhetsplaneringsdagen den 7-8 november i år. Från och med i år ingår även kontrollplanen för tillsyn av livsmedelsverksamheter. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna de upprättade verksamhetsplanerna för perioden BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

25 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr FÖRSLAG TILL BESLUTSATTESTANTER FÖR 2017 ÅRS BUDGET Enligt kommunens utanordningsreglemente skall nämnden utse beslutsattestanter och ersättare inom sina verksamheter. VERKSAMHET BESLUTSATTESTANT ERSÄTTARE 104 Bygg- och miljönämnd Bygg- och Tf Byggoch 2151 Bygglovskontoret Bygg- och Tf Byggoch 2152 MBK-verksamhet Bygg- och Tf Byggoch 2153 Fysisk planering Bygg- och Tf Byggoch 2154 Bygglovsavgifter Bygg- och Tf Byggoch 2156 Bostadsanpassning Byggnadsingenjör, kontoansvar Byggoch 2157 Plan-och byggadm Bygg- och Tf Byggoch 2601 Miljö-och hälsoskyddsk Bygg- och Tf Byggoch 2602 Inspektionsverksamhet Bygg- och Tf Byggoch

26 Bygg- och miljönämnden Miljöavgifter Bygg- och Tf Byggoch 2653 Livsmedelstillsyn Bygg- och Tf Byggoch 2604 Kalkningsverksamhet Bygg- och Tf Byggoch 2654 Ersättning från enskilda Bygg- och Tf Byggoch 2606 Föreb verksamhet Bygg- och Tf Byggoch 248 Trafiksäkerhet Byggnadsingenjör, kontoansvar Byggoch

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-10 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-05-17 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-11-14 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-14 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-18 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-03 2016-3652 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Påryd 1:218 Fastighetens adress: Jonas Backe 2 Sökande: Kalmar kommun Ärende: Tidsbegränsat

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan Palmquist S tjg ers

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

MOTPARTER i Timrå kommun

MOTPARTER i Timrå kommun Beslut Sida 1 av 6 KLAGANDE Tanja Levin Lundevägen 8 Jonny Levin Lundevägen 8 Kamilla Bäckström Lundevägen 17 Kenn Östman Klaman Lundevägen 17 Fredrik Berggren Lundevägen 15 Marie Nordqvist Lundevägen

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

Kundcenter Vi garanterar: Om vi inte håller det vi lovar:

Kundcenter Vi garanterar: Om vi inte håller det vi lovar: Servicegaranti Ragunda Kommun skall upplevas som en professionell organisation. Kunder, invånare och näringsliv skall få ett korrekt och effektivt bemötande. Vi strävar alltid efter ett bra bemötande och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 14 december 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-02-16 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 16 februari 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118

BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118 BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118 Beskrivning av projektet Bygglovsansökan (i efterhand) avser nybyggnad av kiosk, s k gatukök. Kiosken är utformad med kundficka utan sittplatser. Formellt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30 Sammanträdesdatum Diarienummer 2011-11-08 BN 2011-250 Byggnadsnämnden 237 Kamraten 11, Hässleholm Olovligt byggande av uterum samt plank Beslut En byggnadsavgift motsvarande två

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 September 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-09-01 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen 10 September 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-09-10 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Karin Vistmyr (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-16 11 (16) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 15.00 ande Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M) Anette Eriksson (S) Stefan Wårdsäter (S) Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Ansätten, kl 10.00-11.45, 13.00-16.00 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Leif Jönsson, C, tjg ersättare Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (6)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (6) 2011-01-17 1 (6) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 januari 2011, klockan 14.00 14.20 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Benny

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7) 2012-10-29 1 (7) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 22 oktober, klockan 14.00 15.45 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Johanna

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD SID 1 (7) 2012-05-03 Handläggare: Anna Jarl Telefon: 08-508 28 19 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 p 8 Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm. Tidsbegränsat bygglov i efterhand för serveringsbyggnad, Östermalmsgrillen

Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm. Tidsbegränsat bygglov i efterhand för serveringsbyggnad, Östermalmsgrillen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE BYGGLOVSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-05-20 du Handläggare: Klas Modin Tfn 08-508 27 189 Till Stadsbyggnadsnämnden Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm Tidsbegränsat

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler 39(59) Mob 36 2018/0347 Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler Fastighet: Astrad 6 och 7 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. beviljar tidsbegränsat bygglov för nybyggnad

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(19) Kenneth Axelsson, (m), vice ordförande, 90 ordförande. Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m) Anna Thuresson, (c)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(19) Kenneth Axelsson, (m), vice ordförande, 90 ordförande. Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m) Anna Thuresson, (c) Bygg och räddningsnämnden 2013-08-27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(19) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, kl. 13.30 15.00 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, ej 90. Kenneth Axelsson,

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 8.00 11.00 ande Christina Bröms (C), ordförande Åke Falk (C), vice ordförande Margareta Ahlström (MOP) Karolina

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30 Förslag: Eivind Orvarsson

Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30 Förslag: Eivind Orvarsson KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Beslutsorgan Tid och plats Justerare Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (7) Bygg- och miljönämnden Datum 2016-02-23 Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 25 februari 2016, kl 15.00 Plats: Kulturhuset, Dävensö, pl. 6 Beredningen sammanträder

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (10) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-16:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ann-Christin Persson Georgsdotter (S) Jonas Tholén (S),

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2009-10-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, kl 14.00-15.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Gert Berlin (S) Karl-Bertil Wallin (S)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-11-09 2017-5007 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stockrosen 14 Fastighetens adress: Kylegatan 13,15 och 17 Ärende: Anmälan om olovlig

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Anneli Svensson, miljö- och byggsekreterare Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef Sofia Sköld, miljö- och hälsoskyddsinspektör, kl 15:00-15:05

Anneli Svensson, miljö- och byggsekreterare Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef Sofia Sköld, miljö- och hälsoskyddsinspektör, kl 15:00-15:05 Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:10 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S), kl 15:00-15:55,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer