Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016

2 Bygg- och miljönämnden Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök S S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga deltagande: Utses att justera: Justeringens plats och tid: Göran Hansson Thor-Leif Svärdby Patrik Larsson Martin Ekman Gunnel Sundqvist Andreas Bergwall Ann Natanaelsson Karl Borglund Kommunhuset, Hammarstrand Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Ann Natanaelsson Ordförande.. Annica Eklund Justerande Karl Borglund Organ: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och miljönämnden : Datum för anslagets uppsättande: Datum för anslagets nedtagande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Bygg- och miljökontoret, Hammarstrand Ann Natanaelsson Justerandes sign

3 Bygg- och miljönämnden ÄRENDEN 59. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga. 61. Information. 6. Förslag till sammanträdesdagar Ekonomisk halvårsprognos 016. Bilaga Ändring av taxa för livsmedelskontroll. Bilaga Beslut om byggsanktionsavgift för olovligt byggande. Hammaren 1:87. Bilaga Förslag till åtgärder med anledning av Livsmedelsverkets föreläggande. Bilaga Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av Transformatorstation. Ragundabotten 1:498.

4 Bygg- och miljönämnden BMN 59 DELEGATIONSBESLUT BILAGA 1. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

5 Bygg- och miljönämnden BMN 60 MEDDELANDE BILAGA BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

6 Bygg- och miljönämnden BMN 61 INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 30 september Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. Miljö och hälsoskyddsinspektörer Martin Ekman 4. Information om avloppsinventeringen. Bygg- och miljönämnden tackar för informationen.

7 Bygg- och miljönämnden BMN 6 Dnr FÖRSLAG TILL SAMMANTRÄDESDAGAR 017 Ärendebeskrivning: För 017 föreslås följande tidpunkter för beredning och sammanträden. Obs! Beredning och Bygg- och miljönämnd är fr om 017 ändrad från tisdagar till onsdagar. BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Beredning Bygg- och miljönämnd 11 januari 1 februari 15 februari 8 mars 6 april 17 maj 7 juni 8 juni 9 augusti 30 augusti 0 september 11 oktober 5 oktober 15 november BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

8 Bygg- och miljönämnden BMN 63 Dnr EKONOMISK HALVÅRSPROGNOS 016 Ärendebeskrivning Ekonomisk prognos för bygg- och miljönämndens verksamhetsområde per den 31 augusti 016, se bilaga 1. Bygg- och miljönämnden konstaterar att de medel som budgeterats för bostadsanpassningsbidrag (BaB) i princip har förbrukats fram till den sista augusti. Fram till den sista augusti i år så har 53 st bostadsanpassningsärenden registrerats jämfört med 67 stycken under motsvarande tid 015. Nämnden gör bedömningen att bostadsanpassningsverksamheten för 016 kommer att gå med ett underskott på 643 kkr. Överskottet i kontot för nämnden beror till stor del på att nämnden inte varit fullbemannad utan saknat en ledamot vid nämndsmöten. I övrigt bedöms att intäkterna inte når upp till bedömd nivå. Totalt sett bedöms de övriga verksamheterna ge ett litet plus och prognosen för hela nämndens verksamhet till ett underskott på 43 tkr. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat förslag till prognos för bygg- och miljönämndens verksamhetsområde 016. Bygg- och miljönämnden beslutar vidare att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställelse. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 3.

9 Bygg- och miljönämnden BMN 64 Dnr ÄNDRING AV TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL Ärendebeskrivning Från och med år 01 gäller en ny riskklassning av livsmedelsanläggningar där en beräkning av kontrolltid för varje verksamhet tillämpas. Det innebär i korthet att alla livsmedelsföretag årligen klassas och delges nytt beslut om klassningen samt om den årliga avgiften som de skall betala ändras. Antalet kontrolltimmar baseras på de risker som finns i verksamheten och utgår från råvara och hantering samt antal portioner eller ton utgående produkt samt årsarbetskrafter. Tillkommer gör sen en informationsdel som bygger på hur företaget packar, märker och presenterar sin produkt gentemot konsument. Slutligen används en erfarenhetsmodell som ger olika poäng beroende på hur företagen skött sig under föregående kontroller som exempelvis brister inom hantering och egenkontroll. Detta ger slutligen den årliga avgiften genom att antalet kontrolltimmar per år multipliceras med kommunens timavgift för livsmedelskontroll. I Ragunda kommun har kontrollavgiften för livsmedelstillsyn varit oförändrad sedan 013 (800 kr/timme). Efter påpekande från livsmedelsverket görs nu en ny beräkning av kontrollavgiften. Vid beräkningen av den nya avgiften har SKLs beräkningsmodell, version 1.0 använts. Använda grunduppgifter framgår av bifogat beräkningsunderlag, se bilaga. Enligt beräkning hamnar den nya kontrolltiden inklusive resor på 883 kr/timme. Avgiften för extra offentlig kontroll hamnar på 833 kr/timme.

10 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden föreslår kommunfullmäktige fastställa att Livsmedelstaxan enligt Livsmedelslagen för planerad kontroll fastställs till 883 kr och avgiften för extra offentlig kontroll fastställs till 833 kr att gälla from 1 januari 017. Vidare att bygg- och miljönämnden har rätten att varje kalenderår besluta om att höja de fasta avgifterna och timavgifterna som antagits i denna taxa. Höjningen baseras på den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL: s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad 016 (kommunfullmäktiges beslutsår). BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 4.

11 Bygg- och miljönämnden BMN 65 Dnr BESLUT OM BYGGSANKTIONSAVGIFT FÖR OLOVLIGT BYGGANDE Fastighet: Hammaren 1:87 Lingränd Hammarstrand Fastighetsägare: Ärendebeskrivning Under genomfört tillsynsbesök på fastigheten Hammaren 1:87 kunde konstateras att ett skärmtak uppförts på fastigheten utan bygglov. Byggnationen består av ett skärmtak med en byggnadsarea på 40 m har uppförts på fastigheten. Fastighetsägaren lämnade vid tillsynsbesöket en ofullständig ansökan om bygglov. Ansökan inkom Begäran om komplettering skickades och gav den sökande fram till på sig att komma in med komplettering, ingen komplettering har inkommit. Innan byggnationen påbörjades togs kontakt med bygg- och miljökontoret rörande en eventuell byggnation. REGLERANDE BESTÄMMELSER Enligt Plan- och bygglagen 11 kap 51. Om någon bryter mot en bestämmelse i 8-10 kap. eller i föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap. -10 eller mot en bestämmelse i en EU-förordning om krav på byggnadsverk eller byggprodukter, ska tillsynsmyndigheten ta ut en särskild avgift (byggsanktionsavgift) enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap 1.

12 Bygg- och miljönämnden UTREDNING Efter genomfört tillsynsbesök på fastigheten kunde konstateras att byggnationen utförts utan giltigt byggnadslov. Fastighetsägaren inkom med en ofullständig bygglovsansökan. Begäran om komplettering skickades , ingen komplettering gjordes. Byggsanktionsavgiftens omfattning bestäms enligt Plan- och Byggförordningen 9 kap 7, enligt tredje stycket för en handelsbyggnad till 1 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,0 prisbasbelopp per kvadratmeter av byggnadens sanktionsarea. Kostnaden blir då ( x 40 m x 0,0)= Med sanktionsarea avses i Plan- och byggförordningen enligt 1 kap 7, en loveller anmälningspliktig åtgärd motsvarar brutto- eller öppenarean eller en kombination av dessa minskad med 15 kvadratmeter. Med prisbasbelopp avses prisbasbeloppet enligt kap. 6 och 7 socialförsäkringsbalken. Enligt detta blir då tillägget med 0,0 prisbasbelopp beräknat på 40 kvadratmeter sanktionsarea för aktuellt ärende. Enligt PBL 11 kap 53a får en byggsanktionsavgift i enskilt fall skrivas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel.

13 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Att Bygg- och miljönämnden beslutar att byggsanktionsavgift skall erläggas av fastighetsägaren med 1 prisbasbelopp plus 0.0 prisbasbelopp x 40 kvm och att denna avgift sätts ned till en fjärdedel vilket resulterar i en byggsanktionsavgift på kronor. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 8. Besvärshänvisning

14 Bygg- och miljönämnden BMN 66 Dnr FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV LIVSMEDELSVERKETS FÖRELÄGGANDE Ärendebeskrivning Livsmedelsverket meddelade ett föreläggande om att Byggoch miljönämnden senast 15 oktober 016 ska säkerställa: Att livsmedelskontrollen är riskbaserad, utförs regelbundet och i lämplig omfattning. Att kontrollens utfall följs upp regelbundet och jämförs med kommunens plan för kontrollen, samt att åtgärder vidtas vid behov för att säkerställa att kontrollen blir utförd i den omfattning som den ska. Att kontrollavgifterna är tillräckliga för att bedriva en riskbaserad och ändamålsenlig livsmedelskontroll, samt säkerställa att avgifterna används till finansieringen av livsmedelskontroll. För att säkerställa att kontrollen är riskbaserad använder Bygg-och miljönämnden den modell för riskklassning som livsmedelsverket tagit fram. Modellen finns inlagt i det register över livsmedelsobjekt som finns tillgängligt i Miljöreda. Nämnden tar varje år fram ett underlag (behovsutredning) för nästa års kontroller inom livsmedelsområdet. Underlaget utgörs av kontrolltiden för kända riskklassade livsmedels-objekt, klagomål, provtagning, registrering av livsmedelsanläggningar samt icke debiterbar tid för kontroll. Underlaget har nyligen uppdaterats, se bilaga 7. Bygg- och miljönämnden tar nu fram en ny kontrollplan för livsmedel som ska gälla Beslutet om den nya planen tas den 15 november i år samtidigt med övriga verksamhetsplaner som nämnden har ansvar för.

15 Bygg- och miljönämnden Nämnden kontrollerar utfallet av verksamheten två gånger per år, se bilaga 5. Nämnden kan då fördela om resurser eller påtala behov av särskilda åtgärder för att kontrollplanen ska följas. Här behövs rutiner för hur redovisning av utfallet ska ske. Bygg- och miljökontoret kommer att ta fram en sådan rutin som ska användas from 017. Bygg- och miljökontoret föreslår här också att verksamheten livsmedelstillsyn redovisar statistiskt hur kontrollen framskrider vid varje möte som nämnden har. Samma modell ska tas fram för samtliga områden nämnden har ansvar för. Nämnden fattar också beslut om en internkontrollplan på årets sista möte. Delar av internkontrollen berör alltid direkt livsmedelskontrollen. Internkontrollplanen för 016 bifogas, bilaga 6. Avslutningsvis har ett förslag till ny taxa för kontroll enligt livsmedelslagen tagits fram för beslut i kommunfullmäktige, se bilaga 4). Planen är att den nya kontrollavgiften ska gälla from 017. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att som svar på Livsmedelsverkets föreläggande översända denna skrivelse. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 4-7.

16 Bygg- och miljönämnden BMN 67 Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV TRANSFORMATORSTATION Sökande : E.on Elnät Sverige AB Box Sundsvall Fastighet : Ragundabotten 1:498 Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för uppförande av en transformatorstation på fastigheten Ragundabotten 1:498. Byggnadsarean är angiven till ca 6 m (,6 m X, m). Platsen ligger inom 100 m från Indalsälven och således inom område för strandskydd. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har stadsarkitekten har lämnat ett tjänsteutlåtande.

17 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för nybyggnad av transformatorstation på fastigheten Ragundabotten 1:498 Sökande E.on Elnät Sverige AB, Box 787, 851 Sundsvall Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Byggoch miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18b miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser nybyggnad av en mindre transformatorstation på,6 x, m. Platsen är belägen ca 90 m från stranden av Indalsälven. Åtgärden innebär ingen inskränkning av allmänhetens tillträde till stranden och bedöms inte påverka livsvillkoren i området för djur- och växtlivet. Transformatorn placeras i nära anslutning till befintlig bebyggelse. Ansökan avser ett angeläget allmänintresse och bedöms uppfylla de krav på särskilda skäl som finns angivna i MB 7 kap 18c. Dispens får endast beviljas om ansökan stämmer överens med de angivna skälen. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna. Hammarstrand 7 okt 016 K Ulf Alexandersson Stadsarkitekt 1:914 Ny transformatorstation

18 1: 17 1: 171 1: 170 4: 4 4: 5 4: 6 4: 7 4: 8 4: 9 4: 16 4: 10 4: 18 4: 19 4: 0 4: 1 4: 4: 17 4: : 14 4: 1 s: 5 1: 41 1: 40 1: 38 1: 39 1: 37 1: 3 1: 191 1: 35 1: 36 1: 19 1: 31 1: 194 1: 193 1: 197 1: 195 1: 6 1: 7 1: 196 1: 198 1: 0 1: 01 1: 19 1: 0 1: 04 1: 13 1: 19 1: 03 1: 06 1: 05 1: 1 1: 18 1: 07 1: 17 1: 3 1: 4 1: 5 1: 08 1: 16 1: 1 1: 1: 1 1: 15 1: 14 1: 0 1: 79 1: 78 1: s: 1 1: 75 1: 161 1: 7 1: 76 1: 80 1: 81 1: 11 s: 1 3 1: 64 1: : 74 1: 115 1: 65 1: 109 1: : 493 1: 89 1: : 40 s: 10 1: 57 1: 5 s: 3 3 1: 66 1: 491 1: 814 1: 818 S : 107 1: 148 1: 810 1: 6 s: 9 4 1: 10 1: 15 1: 14 s: 1 6 1: 16 1: 5 1: 17 1: 4 1: 1048 s: 9 1: 89 1: 3 1: 58 1: 893 1: 631 1: 1101 s: : 1 s: : 856 1: 75 1: 858 1: : : 108 1: 49 1: : : 98 s: 1 4 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden Byggnadsplats 1:67 Fänmyrbäcken 1:43 s:1 1:4 1:44 1:59 1 Sko 1:58 1:7 1:7 Vackerudden s:9 1:1015 1:9 1:974 3 :36 :3 1 :9 :7 S Gullbacken 1:4 1:5 Hammaren MUNSÅKER 1:53 : 108 4: 4:3 MUNSÅKER 1:84 1:7 4 1:41 9 Rödmyran PÅLGÅRD 1:39 1:39 1 HAMMAREN 1:47 8: 1:11 1:47 1:94 3 1:90 1:91 4:3 Hammarstrand 4: 1:47 Badplats 1 Campingplats1:1140 HAMMAREN 1:7 3 1:41 1:110 1:7 1:49 1 1:108 1:104 1:937 1:471 1:498 Koppelhäll an 1:914 1:47 1: :915 Furuvik 1:90 Servicehus Nyvik Vårdcentral 1:84 1:11 1:144 1:46 1:977 1:1099 1:497 1:1044 1:1094 s:1 5 1: :1043 1:161 s:1 1 1:868 1:933 1:854 S :64 1:45 s:15 S43-1 1:897 1:11 1:610 6:1 Vågen 1:1138 1:1138 1:1014 1:366 8:1 1:1040 1:918 1:1014 1:1101: :835 s:11: :998 1:1131 1:113 1:9 1: 1:113 1:498 1 Hedvigs- lund Hammar- 1 forsen 1:979 1:43 1 3: 1: m

19 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Att nämnden beviljar strandskyddsdispens enligt stadsarkitektens förslag. Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken. Beslut om avgift tas separat enligt gällande delegationsordning. Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. OBS! Länsstyrelsen kan enligt 19 kap 3b MB överpröva detta beslut inom tre veckor från det att länsstyrelsen fått beslutet. Eventuella arbeten bör inte påbörjas förrän beslutet vunnit laga kraft.

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-31 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 112 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2015 113 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad på utan

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-28 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-16 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 05-0- Tid: 0:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82 1 (14) Paragrafer 72-82 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C) (vice ordförande)

Läs mer

Jävsnämnden 2014-08-27

Jävsnämnden 2014-08-27 Jävsnämnden 2014-08-27 Jn 6 Påföljd för fasadändring samt ändrad användning utan bygglov och startbesked på fastigheten Idun 1... 2 Jn 7 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jävsnämnden 2014-08-27 1

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 TAXA FÖR PRÖVNING OCH KONTROLL INOM LIVSMEDELS- OMRÅDET I EKSJÖ KOMMUN Kf 32, 2018-11-15 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet i Eksjö kommun Inledande bestämmelser

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Taxa för prövning och offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lycksele kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016

TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 TAXA FÖR PRÖVNING OCH OFFENTLIG KONTROLL AV LIVSMEDEL Antagen av Kommunfullmäktige den 28 november 2016 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Nybro kommuns kostnader för offentlig kontroll

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-18 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid 45 52 Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun KF 2015-11-12 109 Taxan träder i

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-08 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-25 1(17) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.45, Smedjan, Nämndhuset Torbjörn Holm (V), ordförande Leif Grönberg (V), vice ordförande Lena Lindkvist (MP) Stina Borjo (V) Virpi Ljung

Läs mer

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Författning 4.6.2 Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter för Staffanstorps kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Tisdag 29 augusti 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-08-29 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl

Läs mer

Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv Beslutande Ledamöter

Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv Beslutande Ledamöter 1 Plats och tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 14.00-16.20, ajournering kl 15.00-15.15 och 15.50-16.00, i Gruesalen, Bjuv ande Ledamöter Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson (S) Alf Persson (S)

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel

TAXA för offentlig kontroll av livsmedel TAXA för offentlig kontroll av livsmedel MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2015-11-30, Kf 146 Taxan träder i kraft 2016-01-01 2 (5) Inledande

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Miljökontoret Taxa för livsmedelskontroll 2017 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, att gälla från 2017-01-01 Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen - 2017 Taxan är fastställd

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen

Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 1(5) Taxor och avgifter Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen 2(5) Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedelslagstiftningen i Älvkarleby kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 44 Förslag till verksamhetsplan 2014 presenteras... 101 45 om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus... 102 46 Yttrande gällande avfallsplan med tillhörande renhållningsordning för Mullsjö

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.16 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 119, att gälla från 2016-01-01. Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober

Taxa för kontroll. inom livsmedelsområdet. Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober Taxa för kontroll inom livsmedelsområdet Taxan antagen av fullmäktige den 21 oktober 2015 171 2 Taxa för offentlig kontroll, prövning och registrering inom livsmedelsområdet Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD) 1 (15) Paragrafer 68-78 Plats och tid Vita huset kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden förslplats och tid Svarvaren, tisdagen den 27 juni 2017 kl 17:00 19.00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Gustafsson (C) Jan Holm (S) Janeric Dahlin (L) Jan

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (14) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ulf Henningsson (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen 10 September 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-09-10 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer