Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018"

Transkript

1 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018

2 Bygg- och miljönämnden Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström C S tjg ers Övriga deltagande: Göran Hansson Ann Natanaelsson Andreas Bergvall Patrik Lindberg Martin Ekman Utses att justera: Justeringens plats och tid: Kjell Grafström Kommunhuset, Hammarstrand Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Ann Natanaelsson Ordförande.. Annica Eklund Justerande Kjell Grafström Organ: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och miljönämnden : Datum för anslagets uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Datum för anslagets nedtagande: Bygg- och miljökontoret, Hammarstrand Ann Natanaelsson Justerandes sign Utdragsbestyrkande

3 Bygg- och miljönämnden ÄRENDEN 79. Delegationsbeslut och meddelanden. Bilaga Information. 81. Externremiss-förslag tillgänglighetsstrategi för skyddade natur- och kulturområden i Jämtlands län. 82. Ekonomi- och målprognos januari-augusti Bilaga Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt alkohollagen, tobakslagen, lag om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om vissa receptfria läkemedel. 84. Yttrande över Naturvårdsverkets rapport Uppdrag att se över och föreslå förändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen. 85. Sammanträdesdagar Ansökan om strandskyddsdispens för utbyggnad av altan. 87. Ansökan om strandskydsdispens för uppförande av öppet förråd. 88. Yttrande rörande överprövning

4 Bygg- och miljönämnden BMN 79 DELEGATIONSBESLUT OCH MEDDELANDEN BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna. BILAGA 1.

5 Bygg- och miljönämnden BMN 80 INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 29 augusti Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. 4. Information om budget Information om tillsyn Miljöbalken 5 oktober. Bygg- och miljönämnden tackar för informationen.

6 Bygg- och miljönämnden BMN 81 Dnr EXTERNREMISS-FÖRSLAG TILLGÄNGLIGHETSSTRATEGI FÖR SKYDDADE NATUR- OCH KULTUROMÅRDEN I JÄMTLANDS LÄN BEREDNINGENS FÖRSLAG TIL BESLUT Bygg- och miljönämnden lämnar nedanstående skrivelse som yttrande över förslag till tillgänglighetsstrategi för skyddade natur- och kulturområden i Jämtlands län. Bygg- och miljönämnden lämnar nedanstående skrivelse som yttrande över Förslag tillgänglighetsstrategi för skyddade natur- och kulturområden i Jämtlands län. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Ärendebeskrivning Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län har lämnat intressenter i Jämtland möjlighet att yttra sig över ett förslag till strategidokument som bland annat ska fungera som övergripande vägledning i arbetet med prioriteringar. Eventuella synpunkter önskas senast 14 oktober Förslaget till strategi Tillgänglighetsstrategin inleds med en beskrivning av ett antal utgångspunkter och förutsättningar för arbetet med tillgänglighet i Jämtland, kapitel 1. Beskrivningen är enkel och bra men saknar en del som behandlar samarbete angående tillgänglighetsfrågor mellan närliggande regioner. Vidare bedömer vi att en stor och viktig del för tillgängligheten för dessa områden i framtiden är resande med tåg och anslutningstrafiken som hör till.

7 Bygg- och miljönämnden Under kapitel 2 beskrivs vad tillgänglighet kan innebära för Länsstyrelsen i Jämtlands län. Här beskrivs i inledningen vad funktionsnedsättning är och några aspekter på hur tillgänglighet kan beskrivas. Ragunda kommun menar att tillgängligheten för den enskilde även kan bero på psykisk funktionsnedsättning men även andra hinder som geografiska, etniska, språkliga och ekonomiska m fl. Under kapitel 2A, information, vill vi lägga till att informationen bör ges på flera språk. Vidare att ytterligare en punkt läggs till och beskrivs som handlar om digital tillgänglighet vid våra natur/kulturrum och andra större skyddade natur och kulturområden. I kapitel 3 beskrivs vad arbetet avser att leva upp till och här under tredje punkten angående samverkan bör kanske även samverkan med angränsande regioner omnämnas. Vidare bör tillgänglighetsåtgärderna sträva efter att vara klimatneutrala samt gynna grön infrastruktur. Avslutningsvis i kapitel 4 så bör beskrivningen av samarbete/samverkan även omfatta samverkan med angränsande regioner.

8 Bygg- och miljönämnden BMN 82 Dnr EKONOMI- OCH MÅLPROGNOS JANUARI-AUGUSTI 2018 BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat förslag till ekonomi- och målprognos för bygg- och miljönämndens verksamhetsområde perioden januari-augusti 2018 och överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställelse. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden konstaterar att medel för bostadsanpassningsbidrag ligger enligt plan i budget fram till den sista augusti. Nämnden gör dock den bedömningen att ett mindre underskott, 67 tkr, sett på hela 2018 kan förväntas. Fram till den sista augusti i år så har 46 stycken bostadsanpassningsärenden registrerats jämfört med 56 stycken under motsvarande tid Prognosen för hela nämndens verksamhet bedöms bli ett överskott på 675 tkr. Det prognostiserade överskottet för hela året 2018, beror bland annat på att bygg- och miljönämnden haft bortfall av en nämndsledamot samt att byggoch miljökontoret inte varit fullbemannat under året. Vidare bidrar också ökade intäkter för bygglov till det bedömda överskottet. BILAGA 2.

9 Bygg- och miljönämnden BMN 83 Dnr TAXA FÖR HANDLÄGGNING OCH TILLSYN AV ÄRENDEN ENLIGT ALKOHOLLAGEN, TOBAKSLAGEN, LAG OM ELEKTRONISKA CIGARETTER OCH PÅFYLLANDSBEHÅLLARE SAMT LAGEN OM HANDEL MED VISSA RECEPTFRIA LÄKEMEDEL BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar föreslå att Kommunfullmäktige med stöd 23 lagen (SFS 2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel, 8 kap 10 alkohollagen (SFS 2010:1062), 19b tobakslagen, (SFS 1993:581), 47, lagen om elektroniska cigaretter (SFS 2017:425) samt med hänvisning till 2 kap 5 kommunallagen (2017:725) antar förslag till nya taxor inom respektive område, enligt bilaga 4 som redovisas på Bygg- och miljönämnden. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Ärendebeskrivning Bygg och Miljönämnden har inom sitt verksamhetsområde ansvar för tillsyn över handeln med receptfria läkemedel, försäljning av tobak samt elektroniska cigaretter och tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen. Tillsynen och tillståndsgivning för dessa områden är omfattande och taxorna som är kopplade till respektive område är i behov av uppdatering och översyn. Handläggning, tillsyn och tillståndsgivning över dessa verksamheter ska betalas via avgift från den som är verksamhetsansvarig.

10 Bygg- och miljönämnden Då ingen indexreglering av taxorna har funnits, föreslås ett tillägg där byggoch miljönämnden i likhet med nämndens övriga taxor får möjlighet att årligen höja taxan med en procentsats som motsvarar utvecklingen av prisindex för kommunal verksamhet (PKV). För övrigt föreslås ändring av hur avgifter tas ut. Bygg och miljönämnden föreslår nu därför att taxorna samordnas för handläggning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. BILAGA 4.

11 Bygg- och miljönämnden BMN 84 Dnr YTTRANDE ÖVER NATURVÅRDSVERKETS RAPPORT UPPDRAG ATT SE ÖVER OCH FÖRESLÅ FÖRÄNDRINGAR I REGLERNA OM LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden lämnar följande yttrande över Naturvårdsverkets rapport uppdrag att se över och föreslå förändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Reservation Kjell Grafström (S) reserverar sig mot beslutet. BILAGA 3. Ärendebeskrivning I Naturvårdsverkets uppdrag ingick frågan om att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder. Regeringen konstaterar att Naturvårdsverkets skrivelse är begränsad i denna del. Regeringen avser därför att utreda frågan ytterligare. Inom ramen för denna remittering ges därför även möjlighet att inkomma med kompletterande förslag till åtgärder (t.ex. författningsändringar) när det gäller att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder för landsbygdsutveckling i strandnära lägen i områden med god tillgång till stränder samtidigt som de värden som strandskyddet syftar till inte äventyras.

12 Bygg- och miljönämnden Länsstyrelsen i Jämtlands län har lämnat kommunerna möjlighet att yttra sig över rapporten. Eventuella synpunkter önskas senast 26 oktober 2018 till länsstyrelsen via e-post. Yttrande Det vore mycket önskvärt om reglerna för kompletterande bebyggelse i strandnära områden kunde möjliggöra ny bebyggelse inte bara inom ca 200 m från befintlig bebyggelse, utan även inom övriga delar av utpekade LIS områden. I översynen av översiktsplanerna har strandområden med bevarandevärden, frekventerade frilutslivsområden, badplatser, sammanhängande partier med strömmande vatten, vildmarksområden m fl undantagits som tänkbara LIS områden. Därigenom har man redan selekterat ut de områden där strandskyddet bör vara intakt. LIS områdena i glesbygdskommuner omfattar som regel mindre än 10 % av stränderna, varför det bör vara rimligt att få nyttja hela de utpekade LIS områdena för strandnära bebyggelse. De värden som strandskyddet omfattar bedöms inte äventyras med en sådan ändring. Naturvårdsverkets rapport Uppdrag att se över och föreslå förändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen föreslår visserligen vissa små lättnader rörande dessa principer, men de är i praktiken så små att de inte skulle medföra någon nämnvärd ökning av strandnära bebyggelse. Det behövs kraftfullare ändringar.

13 Bygg- och miljönämnden BMN 85 Dnr FÖRSLAG TILL SAMMANTRÄDESDAGAR 2019 FÖRSLAG TILL BESLUT Beredning Bygg- och miljönämnd 9 januari 30 januari 13 februari 6 mars 17 april 15 maj 5 juni 26 juni 7 augusti 28 augusti 18 september 9 oktober 23 oktober 13 november BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Ärendebeskrivning: För 2019 föreslås ovanstående dagar för beredning och sammanträden.

14 Bygg- och miljönämnden BMN 86 Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR TILLBYGGNAD AV FARSTU. Sökande : Fastighet : FÖRSLAG TILL BESLUT Att nämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut

15 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för tillbyggnad av farstu på fastigheten huvudbyggnad. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då platsen omfattas av strandskydd har tjänstemannautlåtande lämnats.

16 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för tillbyggnad av farstu på fastigheten Sökande Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Byggoch miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18b miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser tillbyggnad av en ca 10 m 2 farstu på bostadshusets norra del bort från strandkanten. Den placeras inom ett i översiktsplan angivet LIS område. Tomten är belägen ca 2 km öster om Stugun, på ett ca 100 m brett bälte mellan väg 87 och Indalsälven. Platsen kan anses taget i anspråk med belagd tomt. Tomtplatsavgränsingen har en 17 meter lång naturlig avgränsning mot Indalsälven med en brant och bevuxen slänt ned mot strandkanten. Den aktuella platsen får anses vara tagen i anspråk som tomtmark och det nya huset innebär därför inte någon ytterligare inskränkning i det allemansrättsliga utnyttjandet av strandområdet. Detta stämmer väl överens med 7 kap, 18c 1 miljöbalken. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna samt lämna sökt bygglov. Hammarstrand 10 oktober 2018 Andreas Bergwall Bygg och miljökontoret Placering av 10 m 2 farstu Tomtplatsavgränsning

17 Bygg- och miljönämnden Tomtplats

18 Bygg- och miljönämnden Övriga upplysningar 1. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 2. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 3. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. 4. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). 5. Ansvar Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. 6. Faktura Faktura avseende avgiften skickas separat. Bilagor Hur man överklagar

19 Bygg- och miljönämnden BMN 87 Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV ÖPPET FÖRRÅD Sökande : Fastighet : FÖRSLAG TILL BESLUT Att nämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för uppförande av öppet förråd på fastigheten

20 Bygg- och miljönämnden Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har tjänstemannautlåtande lämnats.

21 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om bygglov för nybyggnad av öppet garage på fastigheten Sökande Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Byggoch miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18b 1. miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser uppförande av en nytt öppet förråd på ca 19,2 kvm inom en bebyggd tomt på ca 3050 kvm vid Bomsund Sättån. Förrådet placeras ca 40 m från det befintliga fritidshuset och ca 60 m från åns strandkant. Byggnaden är av enkel art med en öppen långsida, utan vatten, avlopp eller el. De aktuella platsen får anses vara tagen i anspråk som tomtmark och det nya huset innebär därför inte någon ytterligare inskränkning i det allemansrättsliga utnyttjandet av strandområdet. Hela den avstyckade tomten får tas i anspråk. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna och sökt bygglov. Hammarstrand Öppet förråd

22 Bygg- och miljönämnden Tomtplats Övriga upplysningar

23 Bygg- och miljönämnden Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 2. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 3. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. 4. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). 5. Ansvar Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. 6. Faktura Faktura avseende avgiften skickas separat. Bilagor Hur man överklagar

24 Bygg- och miljönämnden BMN 88 Dnr: YTTRANDE RÖRANDE ÖVERPRÖVNING BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att anta yttrandet som sitt eget. Ärende Avser överprövning av Bygg-och miljönämnden Ragunda kommuns beslut 70 den Sökande Yttrande Kompletterande uppgifter från Bygg och miljönämnden vid Ragunda kommun, rörande ärende Sökande har vid inledande samtal med Bygg-och miljökontoret pratat om att man vill anlägga ett fritidsboende på fastigheten Familjen har fram till idag haft möjlighet att vistas på platsen i samband med jakten men har nu för avsikt att ändra på detta. Sökande har valt att lösa detta genom att arendera mark för att bygga en fritidsbostad. Genom skriftligt avtal med har dom fått tillstånd att nyttja sig av en del av mellan landsvägen och Gillerån.

25 Bygg- och miljönämnden Under samtalen mellan den sökande och handläggande tjänsteman så användes i normalfallet fritidsboende som benämning för byggnationen men ordet jaktstuga förekom. I ansökan beskrivs byggnaden som en fritidsbostad men har av tjänstemannen titulerats som jaktstuga fast att det inte är det reella syftet för byggnationen. I bygglovsansökan avänder sökande utrycklingen benämningen fritidsbostad för att beskriva byggnaden. Bilagor Bygglovsansökan, Fasad/planritning

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-28 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-31 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-16 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Måndagen den 14 januari 2019 RAGUNDA KOMMUN Datum 2019-01-07 Kallelse/Kungörelse Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder måndagen den 14 januari 2019, kl. 17.00 Anders

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Fredag 1 juni 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-06-01 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kjell Grafström

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 29 augusti 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-08-22 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-08-29 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 29 augusti 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 29 augusti 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 29 augusti 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-08-29 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg Bygg och räddningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 15 20 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m)

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden 2010-04-19 35 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Moberg, Rådhusgatan 2, Emmaboda, måndagen den 19 april 2010, kl 13.00. Per Adolfsson, ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 1(7) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-01-24 1 () Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L) ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C)

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:20 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-09-27 Innehållsförteckning Ärende 71 Remiss Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen... 134 2018-09-27 133 Plats och tid

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox,

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2019-03-04 SBN 2019/0211 Samhällsbyggnadsnämnden Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, Miljö 2019-294 Förslag till beslut

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-08 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 1 (13) Paragrafer 36-45 Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen kl. 15.00 16.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm Förbundsdirektion 2013-09-18 Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset i Kungsör kl.13.30-15.00 Beslutande Övriga deltagare Dan Avdic Karlsson (V) ordförande, Arboga Urban Dahlgren (S), Kungsör Ingolf

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid: BUN:s lokaler Sparbanksgatan 1, kl 09.00 11.00. Beslutande: Ersättare: Tjänstemän: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S)

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, klockan 14.15-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Ulla Kindberg (S), ersättare för Kenneth Wåhlund

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Stadsparken, Stämmorna samt Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen,

Stadsparken, Stämmorna samt Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, f2 HJO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan I ( 16) Pfats och tid Stadsparken, Stämmorna samt Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl 14:00-17: I 0. Beslutande Ledamöter Björn Bröne (Fp), ordförande KAut IAdebetou

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl. 13:30 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2013-10-04 kl. 13:30 Beslutande: Övriga närvarande: Åsa Herbst (M) Kjell Erixon (MP), tjg. ersättare för Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Ola Carlsson

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden Plats och tid Stadshuset, Stora sessionssalen, kl. 10.00 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (s) Kenneth Wåhlund (s) Hysen Dembogaj (s), ersättare för Anders

Läs mer

Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v

Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Plats och tid Beslutande Ören, tisdagen den 21 april 2009, kl. 10 00 11 30. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg, kp Övriga

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer