Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse. Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 29 augusti 2018

2 Bygg- och miljönämnden Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärenden: Val av justerare 1. Delegationsbeslut och meddelanden. Bilaga Information. 3. Verksamhetsprognos januari-juli 2018 för Bygg- och miljönämnden. 4. Förslag till svar på KPMG:S revisionsrapport granskning av offentlig struktur. 5. Ansökan om tillstånd till enskilt avlopp. 6. Samråd enligt 6 kap miljöbalken inför ansökan om nätkoncession för en ny markkabel från Hammarforsens kraftverk till ny transformatorstation söder om Hammarstrand. 7. Ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av jaktstuga. Ammer 1: Ansökan om bygglov av vattenreservoar. Stugubyn 5: Ansökan om strandskyddsdispens för utbyggnad med veranda. Byn 1:82.

3 Bygg- och miljönämnden Ansökan om strandskyddsdispens för utökad tomtmark. Stugubyn 5: Beslut om debitering, bygglov anläggning, Jämtkraft Midskog. Stugubyn 1: Remiss Förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft. 13. Remiss Förslag till riksintresse energiproduktion, vattenkraften. 14. Dokumenthanteringsplan uppdatering. OBS! Kallelsen tillställs suppleanterna för kännedom

4 Bygg- och miljönämnden BMN DELEGATIONSBESLUT OCH MEDDELANDEN BILAGA 1.

5 Bygg- och miljönämnden BMN INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 29 augusti Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. 4. Information om budget Information om badvattenprover Information angående anmälan, höga temperaturer inomhus, Nyviksvägen. 7. Information om Länsstyrelsens tillsynsbesök hösten Information om sommarens skogsbränder i Ragunda. Byggnadsingenjör Patrik Lindberg 9. Information om OVK Gulldalen. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Lina Åberg 10. Information om livsmedelstillsyn. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Martin Ekman 11. Information om avvikelselista- avlopp.

6 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr VERKSAMHETSPROGNOS JANUARI JULI 2018 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden godkänner verksamhetsuppföljningen för Perioden januari-juli Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden fullgör de uppgifter som ankommer på kommunen enligt bestämmelser i plan- och bygglag, miljöbalken, livsmedelslagen med flera lagar. Nämndens huvudsakliga verksamhet är myndighetsutövning mot enskilda och företag och består av prövning och tillsyn enligt gällande lagstiftning. Andelen tillsyn i arbetet överväger stort. För samtliga verksamheter som nämnden har ett ansvar för görs varje år en behovsutredning för de kommande tre åren och en verksamhets/kontrollplan upprättas för det kommande årets arbete baserad på tillgängliga resurser för verksamheten. Prioriteringar förekommer vilket framgår av nämndsbeslutet och planerna. Verksamhetsplanen 2018 är fastställd av nämnden På samma nämnd godkändes behovsutredning och internkotrollplan samt mål för bygg- och miljönämnden Bygg- och miljöchefen redovisar verksamhetsuppföljning för bygg- och miljönämnden för tiden januarijuli 2018.

7 Bygg- och miljönämnden Verksamhetsuppföljning görs med syftet att dels kunna följa utvecklingen och agera om något avviker stort från verksamhetsplanen, dels för att följa upp och mäta verksamheten inom nämndens ansvarsområde. Bygg- och miljökontoret vill särskilt påpeka att det vid länsstyrelsens revision av kommunens livsmedelskontroll i år, framkom rekommendation om att införa specifika, mätbara och tidsatta indikatorer för att följa upp kontrollens ändamålsenlighet och effekt. Exempel på sådana indikatorer är antal avvikelser, antal smittspårningar, antalet extra offentliga kontroller, etc. Här föreslås att det inför 2019-års verksamhetsuppföljningar preciseras sådana mätbara indikatorer för samtliga verksamheter som nämnden ansvarar för.

8 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr FÖRSLAG TILL SVAR PÅ KPMG:S REVISIONSRAPPORT GRANSKNING AV OFFENTLIG STRUKTUR FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att avge följande synpunkter över de förslag och rekommendationer som lyfts fram i rapporten. Under punkten utbildning rekommenderas att nämnden ska säkerställa att alla anställda och förtroendevalda har kunskap om lagstiftning och kommunens rutiner gällande offentlighet, sekretess, arkivering och informationshantering utifrån dataskyddsförordningen. Bygg- och miljönämnden föreslår här att samtliga förtroendevalda och samtliga anställda erbjuds möjlighet att gå den utbildning som blir i och med ny mandatperiod Utbildningen anpassas så att den omfattar de lagstiftningsområden som revisionen tittat på. Bygg- och miljönämndens ledamöter kommer även internt att erbjudas utbildning inom de respektive specialområden, miljöbalkstillsyn, livsmedelstillsyn, alkohollagstiftning mm, som nämnden ansvarar för, vilket också brukar ske varje ny mandatperiod. Här kan utbildningen varvas med praktik och faktiska ärenden som nämnden har hanterat. Bygg- och miljönämnden har ett antal återkommande fasta punkter under året bl a genomförs en risk- och väsentlighetsanalys inför upprättandet av internkontrollplanen för kommande år. Detta sker normalt vid nämndens möte i november. Här föreslås att det i risk- och väsentlighetsanalysen från och med i år, även ingår nämndens hantering av frågor som berör offentlighet, sekretess, arkivering och information. Avlutningsvis så kommer bygg-och miljönämnden att som stående punkt vid första mötet varje år göra en översyn av sin dokumenthanteringsplan.

9 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL ENSKILT AVLOPP FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden förbjuder med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, Marcus Jonsson att enligt ansökan inrätta enskilt avlopp på fastigheten Stugubyn 6:68. Ärendebeskrivning En ansökan om att inrätta ett enskilt avlopp på fastigheten Stugubyn 6:68 med ansluten vattentoalett inklusive BDT-vatten, inkom till bygg- och miljönämnden Ansökan På fastigheten finns ett fritidshus och avloppet föreslås lösas genom att installera en Baga biotank som är en typ av minireningsverk. Utsläppet efter rening i biotanken skulle ske på den egna fastigheten. Av handlingarna framgår att dricksvattenbrunnar finns inom 100 meter från planerat avloppsutsläpp (40 och 60 meter). Utredning Grundvattenytan i området ligger grunt på ca 1 meter under marknivå. Från fastigheten sluttar marken mycket svagt söder ned mot Mörtsjöns badplats som är en frekvent använd badplats. Norr om fritidshusområdet finns myrmark och en liten tjärn. Vid en inventering av området 2008 framkom att i stort sett alla fastigheter hade egen vattentäkt och sluten tank. Bygg- och miljökontoret förordar med anledning av detta att möjligheten till att bygga gemensamt avlopp för flera fastigheter undersöks.

10 Bygg- och miljönämnden Tidigare utredningar och principbeslut har sagt att avlopp från fastigheterna ska lösas med att både vattentoalett och BDT-vattnet ansluts till sluten tank (se Kommunstyrelsens beslut samt bygg- och miljönämndens beslut , 82). Risk finns att avloppsvattnet från avloppsanläggningen som ska inrättas på fastigheten Stugubyn 6:68 förorenar de vattentäkter som finns och i förlängningen också den badplats som ligger söder om fastigheten. Ansökan bör därför avslås.

11 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr SAMRÅD ENLIGT 6 KAP MILJÖBALKEN INFÖR ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR EN NY MARKKABEL FRÅN HAMMARFORSENS KRAFTVERK TILL EN NY TRANSFORMATORSTION SÖDER OM HAMMARSTRAND FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att förorda att arbetet fortsätter med att titta på de två huvudalternativen och sträckningen som redovisas i figur 4 och 5 i samrådshandlingen. Ärendebeskrivning E.ON har lämnat Ragunda kommun möjlighet att yttra sig över planerad ny 130 kv markkabel som ska löpa från Hammarforsens kraftverk till en ny transformatorstation som planeras byggas söder om Hammarstands tätort. Dessa ledningsdragningar ingår i ett större komplex av om- och nybyggnationer. Prövning av den nya transformatorstationen och rasering av ledningar kommer att hanteras i separata ärenden. Ragunda kommuns översiktsplan Övergripande planeringsförutsättningar för kommunen finns i Ragunda kommuns översiktsplan, antagen Här anges att starkströmsföreskrifterna ska beaktas vid prövning av bygglov. Inget särskilt sägs i övrigt om kraftledningar i mark eller i luft. Då alternativen som föreslås avser markförlagd kabel kommer landskapsbildsfrågan inte att vara aktuell. Viktigare är då att studera hur dragningen påverkar nuvarande och kommande bebyggelse och infrastruktur.

12 Bygg- och miljönämnden Markkabel tar en yta frizon om 1 meter ovan jord. De magnetfält som uppstår får enligt rekommendationer inte var högre än 0,4 ut vid bostadshus, vilket tas hänsyn till vid planeringen av ledningsdragning och ska enligt E.ON inte vara ett problem vid samtliga studerade alternativ.

13 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR NYBYGGNAD AV JAKTSTUGA Sökande : FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken. Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för att bygga en jaktstuga på fastigheten Ammer 1:32. Platsen i fråga är vald då dom sökande är bekanta och jaktvänner med ägaren till fastigheten Ammer 1:69. Byggnaden kommer stå på en naturlig platå meter från vattenbrynet och kommer ej kräva en tomtplatsavgränsning då sökande eftersträvar att göra minimal åverkan på naturen. Byggnaden kommer att uppföras på arenderad mark, arendekontrakt skrivet på 50 år och kommer ligga som krav för bygglovet.

14 Bygg- och miljönämnden Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Platsen i fråga är av kommunen utpekat LISområde. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har tjänstemannautlåtande lämnats.

15 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för fastigheten Ammer 1:32 för uppförande av en jaktstuga på 55kvm. Sökande Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Bygg- och miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18d miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Området är ett av kommunens utpekade LIS-områden. Yttrande Ansökan avser uppförande av en jaktstuga på fastigheten Ammer 1:32. Området är i dags läge ej bebyggt men angränsar till fastigheten Ammer 1:69 som har en huvudbyggnad som ligger inom 70meter från den aktuella platsen. Vattendraget i fråga är gillerån som rinner mellan Ytterstvattnet och krokvågssjön, den aktuella sträckan av ån är av kommunen utmärkt som LIS-område. Byggnaden i fråga kommer ligga i närhet av befintlig bebyggelse och har en social samt skogsvårdande anknytning till angränsande fastigheter. Tomtplatsavgränsning, kan anses vara något större än den aktuella Byggnaden och kan uppskattas till 100kvm. Ansökan bedöms därmed uppfylla de särskilda skäl som finns angivna i MB 7 kap 18c. Dispens får endast beviljas om ansökan stämmer överens med de i 18c angivna skälen. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll och funnit att det i området finns fornlämningar men att dessa ligger längre nedström mot Krokvågssjön, den aktuella platsen för byggnaden har inga kända fornlämningar. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna för åtgärden. Hammarstrand 21 augusti 2018 Patrik Lindberg Bygg- och miljöavdelningen

16 Bygg- och miljönämnden Befintlig bostad på Ammer 1:69 jakstuga 27m Ca 70m Befintlig fastighet: Aktuellt område

17 Bygg- och miljönämnden Övriga upplysningar 1. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 2. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 3. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. 4. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). 5. Ansvar Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. 6. Faktura Faktura avseende avgiften skickas separat. Bilagor Hur man överklagar

18 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR NYBYGGNAD AV VATTENRESERVOAR Sökande Ragunda kommun Box Hammarstrand Fastighet : Stugubyn 5:13 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg och miljönämnden beviljar bygglov. Byggnadsarbeten får inte påbörjas förrän bygg- och miljönämnden har utfärdat ett starbesked. Byggnadsverket får inte tas i bruk i de delar som omfattas av startbeskedet förrän bygg- och miljönämnden har utfärdat ett slutbesked. Bygg- och miljönämndens beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om bygglov upphör att gälla Sökande erinras om att lovet upphör att gälla om inte åtgärden påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år (PBL 9:43 ). Beslut om avgift tas i samband med beslut om bygglov. Enligt plan- och bygglagen (PBL) 10 kap 5, ska byggherren se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet..

19 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för uppförande av en vattenreservoar på fastigheten stugubyn 5:13. Byggnaden består av en betongbyggnad med platsgjuten platta och prefab väggar i betong. Taket är i betong och kommer ligga jämt med marknivå efter återfyllnad. Byggnaden har en byggarea på totalt 130kvm. Byggnadsreglerande bestämmelser Fastigheten är belägen utom gällande detaljplaner. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Byggnaden är belägen utanför detaljplan och har låg inverkan på den aktuella miljön. Detta gör att ingreppet är ringa men att den allmänna nyttan är av betydande art.

20 Bygg- och miljönämnden Tekniskt samråd Enligt Plan- och bygglagen (PBL) 10 kap 14 skall tekniskt samråd hållas om det inte är uppenbart obehövligt. Samrådet skall hållas mellan bygg- och miljönämnden, byggherren (sökande), kontrollansvarig samt andra som bestäms av nämnden. Tidpunkt för tekniskt samråd för projektet beslutas efter bygglovsprövningen. Kontrollansvarig Den som ska fungera som kontrollansvarig enligt den nya plan- och bygglagen, PBL (2010:900) måste vara certifierad enligt 10 kap. 9 Byggnaden är av komplex art art och därför är det behov av kontrollansvarig. Byggherren åläggs inkomma med en anmälan av kontrollansvarig innan startbesked kan ges. Klagomål över detta beslut eller delar av beslutet skall ställas till länsstyrelsen i Jämtlands län, men lämnas in till bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun, senast tre veckor efter att beslutet mottagits

21 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UTBYGGNAD MED VERANDA Sökande : FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken. Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för att bygga ut huvudbyggnaden på fastigheten Byn 1:82 genom att anlägga en altan på sjösidan. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har tjänstemannautlåtande lämnats.

22 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för fastigheten Byn 1:82 för en utbyggnad av huvudbyggnaden med en altan på sjösidan. Sökande Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Bygg- och miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18d miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser en utökad byggarea av huvudbyggnaden på fastigheten Byn 1:82 och ligger strandnära. Området är i dags läge bebyggt med angränsande fastigheter som går hela vägen ut till strandlinjen. Den aktuella platsen får anses vara tagen i anspråk som tomtmark och kan ej anses vara för almänhetens förfogande. Tomtplatsavgränsning enligt karta, kan anses vara lika stor som den aktuella fastigheten som är 1000kvm stor. Ansökan bedöms därmed uppfylla de särskilda skäl som finns angivna i MB 7 kap 18c. Dispens får endast beviljas om ansökan stämmer överens med de i 18c angivna skälen. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna för åtgärden. Hammarstrand 21 augusti 2018 Patrik Lindberg Bygg- och miljöavdelningen

23 Bygg- och miljönämnden Huvudbyggnad Befintlig fastighet: Befintlig fastighet

24 Bygg- och miljönämnden

25 Bygg- och miljönämnden Övriga upplysningar 7. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 8. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 9. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. 10. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). 11. Ansvar Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. 12. Faktura Faktura avseende avgiften skickas separat. Bilagor Hur man överklagar

26 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UTÖKAD TOMTMARK Sökande : FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken.

27 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för att utöka tomtarean på fastigheten Stugubyn 5:79. Fastigheten ligger i anslutning till Indalsälven och nyttjar idag en gammal smedja som ligger på en angränsande fastighet. Då man fått erbjudande om att köpa lös marken som omger smedjan så ansöker nu om en strandskyddsdispens för att underlätta markägarförrättningen. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Området är ett av kommunens LIS-områden. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har tjänstemannautlåtande lämnats.

28 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för fastigheten Stugubyn 5:79 för en framtida markförrättning Sökande Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Bygg- och miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18d miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser en utökad tomtplatsavgränsning vid en framtida markägarförrättning Den aktuella platsen får anses vara tagen i anspråk som tomtmark då den gamla smedjan ståt på platsen och brukats av fastigheten Stugubyn 5:79 under lång tid. Tomtplatsavgränsning enligt karta, ca 1500 kvm. Den mark som tillförs kommer bestå om det direkta området av och kring smedjan Ca 100kvk så att den nya tomtgränsen blir ca 1600kvm. Ansökan bedöms därmed uppfylla de särskilda skäl som finns angivna i MB 7 kap 18c. Dispens får endast beviljas om ansökan stämmer överens med de i 18c angivna skälen. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna för åtgärden. Hammarstrand 21 augusti 2018 Patrik Lindberg Bygg- och miljöavdelningen

29 Bygg- och miljönämnden Huvudbyggnad Befintligt Smedja Befintlig fastighet: Oskraverat område Befintlig fastighet

30 Bygg- och miljönämnden Övriga upplysningar 13. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 14. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 15. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. 16. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). 17. Ansvar Ansvaret för att bygg- och miljönämndens beslut och föreskrifter följs åligger den som för egen räkning utför åtgärden. 18. Faktura Faktura avseende avgiften skickas separat. Bilagor Hur man överklagar

31 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: BESLUT OM DEBITERING, BYGGLOV ANLÄGGNING, JÄMTKRAFT MIDSKOG. Sökande Jämtkraft Elnät AB Box Östersund Fastighet : Stugubyn 1:40 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden debiterar Jämtkraft AB en avgift på kr för bygglov för anläggningen vid stugubyn 1:40. Bygg- och miljönämnden överlåter till handläggaren att besluta om debitering för byggnader på platsen.

32 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för uppförande av en ställvärksanläggning på fastigheten Stugubyn 1:40. Anläggningen har tillsammans med Svenska kraftnäts anläggning fått positivt förhandsbesked av Bygg och miljönämnden den 31/ Area Jämtkraft Area Svenska kraftnät 7 000kvm kvm Vid bygglov för anläggningar så är den maximala arean vi kan debitera kvm (OF 100). Detta får till följd att Svenska kraftnäts anläggning debiterats kr. Sett till detta skulle Jämtkraft debiteras för den näst högsta nivån (OF 80) vilket skulle ge en avgift på kr. Detta skulle betyda att Jämtkraft debiteras 80 % av Svenska kraftnäts avgift men för en anläggningsarea som motsvarar endast 8.21 % av Svenska kraftnäts anläggning. För att försöka debitera de två olika projekten i enlighet med lika behandlings principen så har vi försökt att komma fram till en jämkning där arean mellan de två anläggningarna är nyckelvärdena. Detta skulle betyda att Jämtkraft får betala 8.21 % av Svenska kraftnäts avgift på kr således *0,0821= kr Denna avgift skulle precis som för svenska kraftnät vara exklusive byggnader och endast omfatta anläggningens area. Avgiften för byggnaderna inom anläggningen bedöms och debiteras enl. plan och bygglovstaxa 2011, Kf Klagomål över detta beslut eller delar av beslutet skall ställas till länsstyrelsen i Jämtlands län, men lämnas in till bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun, senast tre veckor efter att beslutet mottagits.

33 Bygg- och miljönämnden

34 Bygg- och miljönämnden

35 Bygg- och miljönämnden

36 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr REMISS-FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER FÖR KRAFTIGT MODIFIERADE VATTEN PÅ GRUND AV VATTENKRAFT Beredningens förslag till beslut Bygg- och miljönämnden lämnar skrivelsen som yttrande över förslag till miljökvalitetsnorm för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft. Ärendebeskrivning Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt distribuerade ett underlag för aktförvaring/samråd den 2 maj 2018 vilket den 31 maj 2018 kompletterades med ett förtydligande att inbjudan om samråd gällde samtliga länsstyrelser/kommuner. Svar önskas senast 15 september Ragunda kommun berörs särskilt av åtgärdsplan för Indalsälvens avrinningsområde med sina 10 vattenkraftverk, varav 9 stora i själva Indalsälven. Sammanfattningsvis föreslås att i stort sett samtliga vattenförekomster som berörs av vattenkraften i kommunen klassas som kraftigt modifierade vatten och att naturmiljö/återställningsåtgärder i dessa vatten kraftigt begränsas eller helt utgår. Enda undantaget är Stadsforsens kraftverk. Om förslaget genomförs innebär detta att möjligheterna till att nå miljömålet god ekologisk potential slutligen försvinner för i stort sett samtliga större vattenförekomster i Ragunda kommun. Bygg- och miljönämnden föreslår att kommunen kompenseras för det bortfall av ekologisk potential i form av grön infrastruktur och ekologisk mångfald som naturresurserna vid Indalsälven annars skulle tillföra. En särskild utredning bör därför tillsättas där bortfallet av ekologisk potential bestäms och kostnaden för detta beräknas och ersättning utbetalas till kommunen.

37 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr REMISS-FÖRSLAG TILL RIKSINTRESSE ENERGIPRODUKTION, VATTENKRAFTEN Beredningens förslag till beslut Bygg- och miljönämnden lämnar skrivelsen som yttrande över förslag till riksintresse energiproduktion, vattenkraften. Ärendebeskrivning Energimyndigheten har via Länsstyrelsen distribuerade ett underlag för samråd gällande riksintresse energiproduktion den 5 juli Som underlag för samrådet finns karterade ytor för riskintresset samt en rapport 2016:11 om vattenkraftens reglerbidrag och värde för elsystemet. Kommunernas svar kan samordnas via länsstyrelsen som önskar svar senast 4 september I direktivet anges att svar även kan skickas direkt till energimyndigheten. Ragunda kommun berörs också av samtidig remiss om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraften. Av underlaget framgår att de ytor som berörs av förslag till riksintresse motsvarar de områden eller delar av anläggningen som är nödvändiga för funktionen t ex dammar, tekniska vattenvägar som tuber och kanaler och naturliga vattenvägar med onaturlig flödesregim t ex torrfåror.

38 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr DOKUMENTHANTERINGSPLANEN - UPPDATERING

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 29 augusti 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 29 augusti 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 29 augusti 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-08-29 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-31 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-28 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-08 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S)

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-16 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot 1(8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot Övriga närvarande Marie-Christine Svensson,

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2017-04-18 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 05-0- Tid: 0:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 September 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-09-01 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-18 2017-1912 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gösbäck 2:95 Fastighetens adress: Sökande: Kalmar kommun Serviceförvaltningen Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-11-14 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg (S) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L)

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg (S) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/10 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 17:30 Beslutande Övriga Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 1/3 Folkabo, 2019-03-21 13:00-14.15 4-10 Beslutande Henrik Vang (V), ordförande, Torgny Hedlund (KD) Tjänstgörande ersättare Gunilla Djurberg (S) Ersättare Lena Alteg (M) Tjänstemän Anna Eklund, förvaltningschef

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C)

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:20 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation Datum Dnr 2016-01-20 BYGG.2015.6160 Roger Hagelin roger.hagelin@varmdo.se 08-570 481 47 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID. 213447, Ref Per Olov Johansson RU 2560 169 92 STOCKHOLM Tjänsteskrivelse

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer