Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse. Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 14 november 2018

2 Bygg- och miljönämnden Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärenden: Val av justerare 1. Delegationsbeslut och meddelande. Bilaga Information. 3. Förslag till beslutsattestanter för 2019-årsbudget. Bilaga Behovsutredning. Bilaga Verksamhetsplaner Bilaga Mål 2019 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Bygg- och miljönämndens budget Bilaga Förslag till internkontroll för Bygg- och miljönämnden Bilaga Ansökan om planbesked för ändring av del av detaljplan för 10. Förslag till dokumenthanteringsplan 2018 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Eget omhändertagande av avlopsslam. 12. Ansökan om bygglov för utbyggnad av garage med mindre avvikelse från detaljplanen.

3 Bygg- och miljönämnden Kontrollplan för livsmedelskontrollen Bilaga Åtgärdsplan för livsmedelsrevision Bilaga Årlig indexuppräkning för 2019 av Bygg- och miljönämndens taxa enligt miljöbalken, livsmedelslagen, tobakslagen, tillsyn enligt alkohollagen, lag om handel med vissa receptfria läkemedel samt lagen om elektroniska sigaretter och påfyllnadsbehållare. 16. Ansökan om bygglov för stenupplag. Bilaga 10. OBS! Kallelsen tillställs suppleanterna för kännedom

4 Bygg- och miljönämnden BMN DELEGATIONSBESLUT OCH MEDDELANDE BILAGA 1.

5 Bygg- och miljönämnden BMN INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 31 oktober Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. 4. Information om budget Information om Bygglovstaxa. 6. Information om Miljömålsuppföljning. 7. Information om Kommunal koldioxidbudget. 8. Information om samlat tillsynsbesök. 9. Information om 40 km/h i tätorter i Ragunda kommun. 10. Information om Radon. 11. Information om Revisorsbesök. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Patrik Larsson 12. Informaton om köldmedia.

6 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: FÖRSLAG TILL BESLUTSATTESTANTER FÖR 2019 ÅRS BUDGET Enligt kommunens utanordningsreglemente skall nämnden utse beslutsattestanter och ersättare inom sina verksamheter, BILAGA 2.

7 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: BEHOVSUTREDNING FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna behovsutredningen för Bygg- och miljönämndens alla verksamheter inför Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämndens arbete med miljöbalken regleras i miljötillsynsförordningen (2011:13). Förordningen säger att det hos tillsyns-myndigheten ska finnas en utredning om tillsynsbehovet för myndighetens hela ansvarsområde enligt miljöbalken. Behovsutredningen ska vara treårig och utredningen ska ses över minst en gång per år. Lämpligt är att behovsutredningen ses över två gånger per år inför budgetstarten för nästkommande år samt inför beslut om verksamhetsplanen när budgeten är känd. För livsmedelskontrollen ska Bygg-och miljönämnden som är kontrollmyndighet, upprätta en treårig kontrollplan som inför varje nytt verksamhetsår ska revideras. Planen beskriver hur kontrollarbetet ska bedrivas, vilka kontrollobjekt som finns samt vad som särskilt ska kontrolleras under aktuellt verksamhetsår. Det ska även finnas en beskrivning av hur planen följs upp och hur verksamheten utvärderas. Kraven på detta finns bland annat i förordning EG 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll. Det finns inget särskilt utpekat om behovsutredning enligt plan och bygglagen, men i 8 kap 2 plan och byggförordningen preciseras nämndens tillsynsansvar och de regler som nämnden ska tillsyna. Bygg- och miljönämnden har dock valt att i likhet med miljöbalk och livsmedelslagstiftning göra behovsutredning och treårig tillsynsplan med en översyn varje år för samtliga ansvarsområden vilka är hela eller delar av miljöbalken, livsmedelskontrollen, plan- och bygglagen, alkohollagen, tobakslagen, förordningen om receptfria läkemedel, trafiklagstiftningen samt lagen om bostadsanpassningsbidrag samt smittskyddslagen. BILAGA 11.

8 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: VERKSAMHETSPLANER FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna de upprättade verksamhetsplanerna för perioden Ärendebeskrivning Verksamhetsplaner för Bygg- och miljönämndens alla verksamheter har nu upprättats. Planerna som är treåriga, har tagits fram med stöd av den behovsutredning som arbetats fram vid verksamhetsplaneringsdagen den 8-9 november i år. Från och med förra året ingår även kontrollplanen för tillsyn av livsmedelsverksamheter, alkoholhandläggning samt tillsyn tobak och receptfria läkemedel. BILAGA 3.

9 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: MÅL 2019 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar anta föreslagna mål och överlämnar mål för verksamheten år 2019 till kommunfullmäktige för fastställelse. Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden har utarbetat förslag till mål för Målen omfattar verksamheterna Bygg- och plan/mbk, Miljö-och hälsoskydd/livsmedel samt Bostadsanpassning/Trafik, Alkoholhandläggning, tillsyn tobak samt receptfria läkemedel, se bilaga. BILAGA 4.

10 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS BUDGET 2019 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat förslag till budget för respektive verksamhet under Bygg- och miljönämnden beslutar vidare att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställelse. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. Ärendebeskrivning Förslag till preliminär budgetram togs på bygg- och miljönämndens möte i maj i år. Inga ändringar har gjorts utifrån lämnat ramförslag. 200 Bygg- och miljönämnden 201 Plan- och bygg 202 Miljö- och hälsoskydd 203 Trafik- och bostad BILAGA 5: Budgetförslag med underkonton

11 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: FÖRSLAG TILL INTERNKONTROLL FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2019 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att anta föreslagen internkontrollplan för Kommunfullmäktige har i beslut fastställt reglemente för internkontroll. Syftet är att upprätthålla en tillfredställande internkontroll av att nämnderna och kommunstyrelsens verksamhet är ändamålsenliga, kostnadseffektiva, har en tillförlitlig finansiell rapportering och information om sina verksamheter samt att efterlevnaden av lagar, föreskrifter, riktlinjer mm sker på ett riktigt sätt. Ny internkontrollplan ska antas varje år. Framtagandet har föregåtts av en riskvärdering. Bygg-och miljönämnden har även inhämtat synpunkter på internkontrollen från de revisioner som utförts av nämndens verksamhet under Rapportering av revisionerna föreligger delvis, t ex för revision av livsmedelsverksamheten finns ett förslag till beslut för ett åtgärdsprogram som efter nämndens beslut ska skickas in till länsstyrelsen. Förslag till internkontrollplan för 2019 föreligger nu för Bygg- och miljönämndens verksamhet, se bilaga. BILAGA 6.

12 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM PLANBESKED FÖR ÄNDRING AV DEL AV DETALJPLAN FÖR I STUGUN FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar lämna positivt planbesked. Sökande: Fastighet: Ärendebeskrivning: Ansökan avser planbesked för ändring av gällande detaljplan i syfte att möjliggöra byggnation av garage på fastigheten. Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område, för området gäller plan 2003-P03/13. Planändring söks då byggnaden blir belägen helt inom prickad mark som ej får bebyggas. På platsen har tidigare marklov (2008) lämnats för rivning av gammal källare och justering av marknivån. Planarbetet sker på sökandens initiativ och bekostas av sökanden.

13 Bygg- och miljönämnden Avgift och information För planbesked utgår timavgift. Två timmars avgift tas ut i detta ärende (2*900 kr= kr). Avgiften betalas mot faktura. Planbeskedet gäller i två år från beslutsdatum, vilket innebär att planarbetet ska påbörjas inom denna tidsperiod. Bilaga: Ansökan, karta över området och ritning/illustration garage

14 Bygg- och miljönämnden BMN 54 Dnr FÖRSLAG TILL DOKUMENTHANTERINGSPLAN 2018 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att sända dokumenthanteringsplan 2018 till kommunfullmäktige för beslut. Ärendebeskrivning Enligt kommunens arkivreglemente ska bygg- och miljönämnden upprätta en dokumenthanteringsplan för sin verksamhet. Planen ska årligen ses över, hållas aktuell och godkännas av nämnden. Bygg- och miljönämnden har därför under våren arbetat fram en uppdaterad dokumenthanteringsplan som nu ligger klar för beslut. Planen har nu anpassats för reglerna i den nya dataskyddsförordningen (GDPR). För att få en årlig översyn av dokumenthanteringsplanen har arbetet med översyn förts in i nämndens återkommande ärenden och lagts in under sammanträdet i januari varje år. BILAGA 7.

15 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: EGET OMHÄNDERTAGANDE AV AVLOPPSSLAM FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar ge sökanden tillstånd att inom fastigheten omhänderta slam från torrklosett samt organiskt material som uppkommer inom hushållet för kompostering. Slutprodukten ska sedan användas som gödningsmedel på fastigheten. Tillstånd ges med följande villkor: 1. Beslutet är tidsbegränsat och gäller i 6 år. Ny ansökan ska lämnas in i god tid innan detta tillstånd löper ut. 2. Tillståndet är personligt och gäller inte om fastigheten byter ägare. 3. Latrinkompostens skötselanvisningar ska följas noggrant. 4. Efterkompost ska ske i minst 12 månader utan tillförsel av nytt slam. 5. Samtliga behållare där slamkompost hanteras ska vara skadedjurssäkra. 6. Komposteringen ska på ett sådant sätt att olägenheter av betydelse för människors hälsa eller miljö inte uppkommer, exempelvis lukt och flugor. 7. Slamkomposten får endast användas på egen mark som angett i ansökan och får inte överlåtas. 8. Spridning får endast ske under perioden (1 maj - 1 oktober). 9. Tidpunkten för spridning ska anpassas till sådana väder- och vindförhållanden som minskar risken för luktolägenheter.

16 Bygg- och miljönämnden Försäljning av grönsaker och grödor som odlas med hjälp av det komposterade slammet är inte tillåten. 11. Tillstånd för eget omhändertagande av slam gäller endast nuvarande fastighetsägare och kan upphävas med omedelbar verkan om villkoren i detta beslut inte följs, om förutsättningarna för undantaget förändrats eller om olägenhet för människors hälsa eller miljön uppkommer. Ärendebeskrivning Bygg- och miljökontoret har mottagit ansökan om eget omhändertagande av avfall, i detta fall matavfall och latrin från torrklosett. Kompostanläggningen, Roslagskomposten Separett, som ska användas består av två behållare om 500 liter vardera. Kompostering och användning av det komposterade slammet ska ske på egna fastigheten och på särskild plats som framgår av kartan som bifogats anmälan. Två personer nyttjar fastigheten/komposten som ska användas under hela året. Ytan för spridning av komposten på den egna fastigheten framgår av bifogad karta och är ca m 2. Ytan för spridningen bedöms vara tillräckligt stor. Vattentoalett ska installeras inom en snar framtid. Ansökan om tillstånd för enskilt avlopp ska då sökas hos Bygg- och miljönämnden. Hanteringen av slammet från 3-kammarbrunnen kan då lämpligen regleras i beslutet om enskilt avlopp. Bygg- och miljökontoret bedömer att verksamheten kan tillåtas på platsen, men att villkor för verksamheten ska lämnas för att undvika att störningar för människors hälsa och miljön uppstår.

17 Bygg- och miljönämnden Lagstöd Beslutet tas med stöd av 15 kap 8 och 18 Miljöbalken, 45 avfalls-förordning (2011:927) samt med hänvisning till 1 kap 1 samt 2 kap 1-6 Miljöbalken. Avgift För handläggningen av ansökan inklusive beslutet debiteras, 794 kr (1 timme) enligt den av kommunfullmäktige antagna taxan, beslutad den 1 december 2010, KF 70. Faktura skickas ut separat. Bilaga Hur man överklagar beslutet

18 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR UTBYGGNAD AV GARAGE MED MINDRE AVVIKELSE FRÅN DETALJPLANEN. Sökande : FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och nämnden beviljar bygglov med mindre avvikelse från detaljplanen enligt tjänstemannaförslaget. Beslutet stödjer sig på 9 kap 31 b som medger en mindre avvikelse då den är förenlig med planens syfte. Beslut om avgift tas separat. Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för en 16 m 2 tillbyggnad av befintligt garage på fastigheten. Byggrätten för komplementsbyggnad är förbrukad då detaljplan 23-RAG-2564 från 1969 medger ett garage- eller uthusbyggnad icke större areal än 40 m 2. Garaget som bygglovet gäller är 40 m 2. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen inom detaljplan 23-RAG2564. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då åtgärden strider mot planen har tjänstemannautlåtande lämnats.

19 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om bygglov för en 16 m 2 tillbyggnad av befintligt garage på fastigheten Byggrätten för komplementsbyggnad är förbrukad då detaljplan 23-RAG-2564 från 1969 medger ett garage- eller uthusbyggnad icke större areal än 40 m 2. Garaget som bygglovet gäller är 40 m 2. Denna åtgärd medför en mindre avvikelse från detaljplanen. Tillbyggnaden skulle även innebära ett byte från pulpettak till sadeltak och således även en viss höjning av nockhöjd. Sökande Bestämmelser Platsen är belägen inom detaljplan 23-RAG 2564 där maximal storlek på garage- eller uthusbyggnad anges till 40 m 2 och en maximalhöjd på 4,4 m, d.v.s. den samma som bostadshusets. Övriga restriktioner gällande garagets takutformning eller höjd anges ej. Yttrande Utbyggnaden bedöms inte strida mot planens syfte. Gestaltningen av gatan påverkas inte av avvikelsen då volymökningen av garaget sker bort från gatan mot bakgården och blir således inte synligt från gatan. Vidare bedöms att det inte påverkar grannar nämnvärt då bakgårdarna består av tomtmark. Utformningen av taket styrs inte av detaljplanen. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden medger en mindre avvikelse från detaljplan 23-Rag 2564 i form av utökad byggrätt för en 2 meters förlängning av garaget i bakkant då gestaltningen av gatan utifrån sett påverkas lite. Hammarstrand 10 oktober 2018 Andreas Bergwall Bygg och miljökontoret Axvägen Utbyggnad

20 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLLEN FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljökontoret föreslår att Bygg- och miljönämnden fastställer förslaget till kontrollplan för Bakgrund Bygg- och miljönämnden är ansvarig kontrollmyndighet för livsmedelskontrollen i Ragunda kommun. Varje kontrollmyndighet ska ha en fastställd kontrollplan som beskriver myndighetens planering av verksamheten under perioden, för att uppnå målen för säkra livsmedel och redlighet. Kontrollplanen beskriver hur den offentliga livsmedelskontrollen som Bygg- och miljönämnden är ansvarig för är uppbyggd och hur den ska bedrivas under perioden Underlag för beslut Tjänsteskrivelse BILAGA 8.

21 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ÅTGÄRDSPLAN FÖR LIVSMEDELSREVISION 2018 FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljökontoret föreslår att Bygg- och miljönämnden faststället förslaget till åtgärdsplan. Bakgrund Länsstyrelsen Jämtland genomförde den 7 juni 2018 en revision av livsmedelskontrollen som bedrivs av Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun. Vid revisionen uppmärksammades avvikelser på 10 områden. I åtgärdsplanen framgår avvikelserna samt vilka åtgärder som skall genomföras för att komma till rätta med dessa. BILAGA 9.

22 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ÅRLIG INDEXUPPRÄKNING FÖR 2019 AV BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS TAXA ENLIGT MILJÖBALKEN OCH LIVSMEDELSLAGEN FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att timavgifterna inom nämndens ansvarsområde miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll för 2019 ändras enligt följande: Livsmedelslagen Planerad offentlig kontroll: 940 kronor/timme Extra offentlig kontroll: 887 kronor/timme Miljöbalken Timavgift: 810 kronor/timme Tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, tobakslagen, samt lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Timavgift: 810 kronor/timme

23 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden ska för varje (kalenderår)/avgiftsår besluta att höja de av kommunfullmäktige fastställda timavgifterna för tillsyn enligt miljöbalken och kontroll enligt livsmedelslagen med en procentsats som motsvarar de 12 senaste månadernas förändring i index. För livsmedelstaxan ska höjningen baseras på den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKI), vilket för 2019 är 3,6 %. För miljöbalkstaxan används istället konsumentprisindex KPI (totalindex) räknat fram till 1 oktober året före avgiftsåret som då är Detta innebär att miljöbalkstaxan ska räknas upp med 1,98 % för Även avgifterna för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen, lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, tobakslagen, samt lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, får räknas upp och då används prisindex för kommunal verksamhet (PKI).

24 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr: ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR STENUPPLAG Sökande Fastighet : Krångede 10:21 FÖRSLAG TILL BESLUT Att bygg och miljönämnden beviljar bygglov och startbesked för anläggningen. Byggnadsverket får inte tas i bruk i de delar som omfattas av startbeskedet förrän bygg- och miljönämnden har utfärdat ett slutbesked. Bygg- och miljönämndens beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om bygglov upphör att gälla Sökande erinras om att lovet upphör att gälla om inte åtgärden påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år (PBL 9:43 ). Beslut om avgift handläggas av nämnden utsedd tjänsteman. Enligt plan- och bygglagen (PBL) 10 kap 5, ska byggherren se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.

25 Bygg- och miljönämnden Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för etablering av ett upplag för sprängsten på fastigheten Krångede 10:21, upplagringen kommer ske på en yta på 100x100m. Verksamheten är belägen nära Indalsälvens strand och har av Bygg och miljönämnden på Ragunda kommun givits dispens från strandskyddet. Dispensen säkerställer en fri passage på 25m från strandlinjen. Anläggningens syfte är att vara en mellanlagring av de bergmassor som blir restprodukten från tunnelarbetet vid Krångede kraftverk. Ansökan i fråga är öppen och gäller även framtida bergmassor med krav på att bergmassorna skall vara fri från fint sediment och humus. Anläggningens avgränsning se bilaga 10. Byggnadsreglerande bestämmelser Fastigheten är belägen utom detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Åtgärden ligger utom detaljplanelagt område och på en plats som genom historien använts som upplag av bergmassor och avfall från arbeten i kraftverkets närhet. Platsen är idag uppstädad och återställd. Synpunkter har inkommit från Krångede-Dövikens Byförening, se bilaga 10. Verksamheten kommer enligt sökande att pågå stötvis, med en intensitet på 1 vecka/månad under tunnelns projekttid. Därefter ett par gånger per år för att köra ut krossat material.

26 Bygg- och miljönämnden Tekniskt samråd Enligt Plan- och bygglagen (PBL) 10 kap 14 skall tekniskt samråd hållas om det inte är uppenbart obehövligt. Samrådet skall hållas mellan bygg- och miljönämnden, byggherren (sökande), kontrollansvarig samt andra som bestäms av nämnden. Tidpunkt och behovet för tekniskt samråd för projektet beslutas efter bygglovsprövningen. Kontrollansvarig Den som ska fungera som kontrollansvarig enligt den nya plan- och bygglagen, PBL (2010:900) måste vara certifierad enligt 10 kap. 9 Byggnaden är av enklare art och därför finner det inte behov av kontrollansvarig. BILAGA 10. Klagomål över detta beslut eller delar av beslutet skall ställas till länsstyrelsen i Jämtlands län, men lämnas in till bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun, senast tre veckor efter att beslutet mottagits.

27 Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-14 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-11-15 Tid: 08:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Sida 1(7) Styrdokument Bygg- och miljökontoret 2019-02-08 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr KS/2019:40 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622)

Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt Alkohollagen (2010:1622) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 Sammanträdesdatum BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2019-05-22 BMN 63 ALLM.2019.36 Taxa för bygg- och miljönämndens verksamhet enligt Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter samt

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 September 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-09-01 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Miljökontoret 2016-08-30 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr MN/2016:69 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Om- och tillbyggnad av affärslokal till hälsocentral Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-12-05 2017-5175 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rimsmeden 7 Fastighetens adress: Rimsmedsvägen 21 Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Om- och

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel Bygg- och miljöenheten Diarienr: 2013-00015, antagen av KF 13-03-27 40 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledande bestämmelser...3

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN Bygg- och miljönämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-04-23 63 Indexuppräknad BMN 2014-533 119 Giltighetstid

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-17 190. Innehållsjusterad av kommunfullmäktige 2017-01-26 17. Indexjustering av miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 6 Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Antagen av kommunfullmäktige 10 november 2011 203 Gäller från och med 1 januari 2012 Ersätter KFS 2009

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Gäller från och med 2017-01-01 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel fastställd av kommunfullmäktige i Mjölby 2013-11-19, 116 fastställd av kommunfullmäktige

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Måndagen den 14 januari 2019 RAGUNDA KOMMUN Datum 2019-01-07 Kallelse/Kungörelse Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder måndagen den 14 januari 2019, kl. 17.00 Anders

Läs mer

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel 1 Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel Nedanstående taxa följer Sveriges kommuner och landstings underlag 2013-06-20. Underlag för utformning av taxa för offentlig kontroll av livsmedel.

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m.

Borås Stads Författningssamling. Rättslig grund. Inledande bestämmelser. Fastställd av Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel 1/7 Beslutad: 2019-06-17 145 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige MSN/2019:648-100 Gäller fr o m: 2019-07-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Taxa enligt tobakslagen,

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 20 oktober 2011, 166. Taxan reviderades av kommunfullmäktige 29 november 2018, 116 SIG2000, v4.1, 2015-11-12 MILJÖ-

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-08-28 2017-2582 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bisonoxen 15 Fastighetens adress: Nobelgatan 4, Verkstadsgatan 21 Sökande: P&s Kalmar AB

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen 1 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningen Gäller from 2016-01-01 Beslut i kommunfullmäktige 2015-11-18 2 Upplands-Bro kommun Taxa för offentlig kontroll

Läs mer