SIPBox. Ett verktyg för samordning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SIPBox. Ett verktyg för samordning"

Transkript

1 SIPBox Ett verktyg för samordning

2 HandläggarBox Innehåll

3 Innehåll Kort 1 Vad är en SIP? "Vad är SIP" förklarar vad en SIP är och varför SIP används. Kort 2 SIPProcessen En förklaring de steg som SIPprocessen består av ur en handläggares perspektiv. Kort 3 Guide till SIP Denna broschyr innehåller en utförlig guide som förklarar vad en handläggare behöver göra för att initiera och driva en SIP.

4 HandläggarBox 1 Vad är SIP?

5 1 Vad är SIP? SIP står för Samordnad Individuell Plan och är ett verktyg för att öka samverkan mellan olika myndigheter. En fungerande samverkan förenklar för handläggaren, brukaren, och dess närstående då de inte behöver lägga ner tid och energi på att själva samordna olika insatser som ges av kommunen eller landstinget. En SIP ska alltid upprättas tillsammans med den person som har behov av insatserna, det gäller oavsett personens ålder eller problem. Planen som tas fram under ett SIP-möte ska tydliggöra vem som gör vad.

6 HandläggarBox 2 SIP- processen

7 2 SIPProcessen 7Uppföljningsmöte 5Kalla till SIP-möte 2Introducera brukare till SIP. 6SIPmötet 4Förmöte med handläggare 3 månader senare 1Introducera handläggare till SIP. 3Samtycke från brukare

8 HandläggarBox 3 SIPGuide

9 Guide till SIP En SIP är till för att förenkla arbetet för dig som handläggare och dina kollegor på andra myndigheter. Oavsett om det är första gången som du är medverkande eller ansvarig i en SIP, så ska du känna att du vet exakt vad du har för uppgifter. Därför finns det för dig som är handläggare en guide, som beskriver dina aktiviteter under hela SIP-processen. Guiden förklarar vad dina uppgifter är och hur du kan utföra dem med hjälp av SIPBoxen. Steg 1 Introducera handläggare till SIP Du som handläggare måste avgöra ifall brukaren är i behov av en SIP eller inte. Utifrån den information du fått och kommer få om SIP-processen kan du lättare identifiera om brukaren i fråga skulle behöva SIP. För att få en större och djupare kunskap om hela SIP-processen bör man som ny med detta läsa igenom alla dessa steg och gå igenom allt material i HandläggarBoxen noggrant. Allt detta material finns till för dig för att du ska känna dig mer trygg och säker i alla delar av processen. Tips! Det kan vara bra för dig att bekanta dig med alla boxar och dess innehåll så att du inte känner dig tveksam kring något när du sedan ska presentera det för brukaren. Steg 2 Introducera brukare till SIP När du beslutat dig för att brukaren är i behov av en SIP bör ni boka in ett möte för att tillsammans gå igenom vad SIP är för något. Detta för att brukaren ska känna sig mer trygg kring valet att initiera en SIP eller inte. Till din hjälp har du IntroBoxen som innehåller material för att underlätta arbetet för dig att introducera SIP till brukaren och för brukaren att förstå processen. Det material som finns i denna box är bland annat en kort beskrivning om SIP för att ge brukaren en överblick till vad det är. Dessutom finns det ett brukarfall tillgängligt som kan visas eller berättas för brukaren för att ge ett konkret exempel på hur en SIP kan gå till. Slutligen finns det en förklaring till brukaren kring samtycke till SIP samt en blankett för brukaren att skriva på för samtycke.

10 Tips! Titta på ett kort i taget tillsammans med brukaren och låt brukaren se på varje kort i sin egna takt. Steg 3 Samtycke från brukare För att kunna gå vidare i SIP-processen behöver brukaren skriva på samtycke. På grund av detta är det ytterst viktigt att brukaren känner en trygghet kring hela processen. Om brukaren inte känner sig trygg finns det en risk att de väljer att inte genomföra det. SIP är till för att brukaren ska känna sig trygg och finna en väg ut ur sina problem. Efter att ett samtycke givits från brukaren är det fördelaktigt att boka in ett möte inom en snar framtid där ni tillsammans går igenom mötesprocessen. Tips! Låt brukaren ta med sig samtyckesdokumentet hem och fundera om detta behövs. Steg 4 Förmöte med brukare Förmötet med brukaren rekommenderas för att kartlägga problembilden för brukaren och tydliggöra mötesstukturen för brukaren. Som hjälpmedel i detta möte kan du använda dig av FörmötesBoxen. Denna box innehåller en visualisering över mötesstrukturen som ska användas för att förtydliga och simplifiera denna process för brukaren. Utöver denna visualisering finns tre blanketter. Den första blanketten ni bör besvara är blanketten för kartläggning. Med denna blankett klargörs vad brukaren har för problem och vilka myndigheter som brukaren har och haft kontakt med. Nästa blankett är den för mötesmiljö där ni tillsammans klargör vad som får brukaren att känna sig trygg och vad som får brukaren att känna sig osäker. Den sista blanketten är till för att skriva ihop en kallelse till de relevanta personer ni diskuterat fram bör vara med på mötet. Kallelsen skrivs ihop utifrån det ni diskuterat kring vid föregående blanketter. I kallelsen är det bra om ni även bestämmer tid och datum för när ni vill genomföra SIP mötet. Tips! Var noggrann med att få brukaren att känna sig sedd och att allt görs för brukarens skull. Detta kan lätt brista vis exempelvis mötesmiljöblanketten ifall du inte ställer frågorna på rätt sätt och framhäver dem på ett positivt sätt.

11 Steg 5 Kalla till SIP-möte Detta steg involverar enbart dig som handläggare där du ska kontakta de personer som du och brukaren tillsammans kommit fram till ska delta i mötet. Har ni fyllt i kallelsen kan detta underlätta för dig att kalla de relevanta personerna till SIP-mötet. Tips! Använd dig gärna av något typ av planeringsverktyg, exempelvis Doodle, sök på doodle.com. Detta underlättar för dig att hitta en tid som passar alla utan att bolla tider fram och tillbaka. Om inget planeringsverktyg används är det rekommenderat att ringa till varje person för att försäkra sig om att få ett svar och lättare övertyga dem att delta. Steg 6 SIP-möte I detta steg har du som handläggare ansvar att leda mötet och se till så att rätt saker tas upp. Eftersom alla inte är vana med att leda möten eller framförallt SIP-möten, så finns det flera hjälpmedel för dig i MötesBoxen. Denna box innehåller hjälpmedel av olika slag, där det första är en introduktion till dig som handläggare för hur ett möte bör se ut så att du ska känna dig säker som mötesledare. Detta kan du med fördel gå igenom innan mötet genomförs. De andra hjälpmedel som finns tillgängliga är checklista, mötesagenda och mötesregler. Checklistan är till för att hjälpa dig under mötet med att komma ihåg det som ska gås igenom på mötet. Mötesagendan bör presenteras för hela gruppen och kan fördelaktigt skrivas upp på en tavla om sådan finns tillgänglig. Mötesreglerna är till för alla, och bör därmed också läsas upp för alla, för att alla ska känna sig sedda och trygga genom hela mötet. Tips! Var noga med att mötet handlar om brukaren. Låt hen få säga sitt! Steg 7 - Uppföljningsmöte Det sista steget i en SIP är ett uppföljningsmöte. Detta steg liknar på många sätt SIP-mötet men med ett annat fokus. Fokus under uppföljningsmötet är att utvärdera de insatser som formulerats vid SIP-mötet och utifrån dessa bestämma om det finns behov av att upprätta en ny SIP. Om behov finns ska en ny behovsinventering genomföras och nya insatser formuleras. Hjälpmedel för denna del av processen finner du i den sista boxen, Uppföljningsboxen. Dessa hjälpmedel är bland andra en beskrivning av mötets upplägg och en checklista för dig som mötesledare att förhålla dig till under mötet. Tips! Var noga med att mötet handlar om brukaren. Låt hen få säga sitt!

12 IntroBox Innehåll

13 Innehåll Kort 1 Vad är SIP? Kort 2 Processbild Kort 3 Brukarfall Kort 4 Samtycke Blankett A Samtycke "Vad är SIP?"- kortet är till för att lära brukaren om vad SIP är och vad det innebär. Men även hur hen kan få hjälp och syftet med planen. Processbilden visar brukaren vilka steg som genomgås i en SIP-process. Det är en bra utgångspunkt för att ge brukaren en mer övergriplig förståelse av vad en SIP innebär. Brukarfallet visar på ett konkret fall med en brukare som gått igenom SIPprocessen och hur SIP hjälpte personen att komma på fötter igen. Samtyckeskortet går igenom vad samtycket innebär och att samordningen får genomföras. Till detta finns en samtyckesblankett som brukaren skall fylla i för att samtycket skall vara giltigt. Om en SIP skall utföras används denna blankett som både användare och handläggare ska fylla i för att godkänna samtycke.

14 IntroBox 1 Vad är SIP?

15 1 Vad är SIP? Om du har behov av insatser från flera myndigheter samtidigt, kan du få stöd genom en samordnad individuell plan. Planen formas utifrån dina behov och tas fram tillsammans med dig och de personer som du önskar ska närvara. Syftet med planen är att du ska få det samordnade stöd och den vård som du har rätt till och behöver. För att få rätt stöd genom processen får du gärna ha med dig en anhörig. I planen skall det framgå: Vilka insatser som ska göras Vem som ska ansvara för insatserna Vilken myndighet som skall ha det övergripande ansvaret Hur planen ska följas upp

16 IntroBox 2 SIP- Resan

17 2 Resan genom SIP 1Behov av samordning 3Förmöte med handläggare 2 Introduktion till SIP och samtycke 5 SIP- möte med alla handläggare 3 månader senare 4Handläggare kallar till möte Uppföljningsmöte 6

18 IntroBox 3 Brukarfall Bakgrund

19 3 Sam, 55 år Bakgrund Sam är ensamstående med vuxna barn och bor i Linköping. Sam har fram till ca ett år sedan varit heltidsarbetare på en industri tills hen drabbades av en plötslig allvarlig hjärtsjukdom. Operationen och eftervård fungerade initialt bra. Sam var sjukskriven och fick sjukpenning. Problem Problemet började efter 6 månader. Man bedömde att Sam inte kunde återgå till sitt arbete på sikt. Någon omplacering på företaget var inte möjlig och man kom överens om att Sam skulle vara tjänstledig för att prova ett annat arbete. Sam blev sjukskriven av läkare men Försäkringskassan avslog dock denna sjukskrivning och det blev inte någon ersättning från dem. Sam kontaktade även Arbetsförmedlingen men på grund av missförstånd med handläggare blev Sam inte inskriven där. Detta gjorde att när Sam skulle ansöka om A-kassa, gick inte detta då hen inte stod som inskriven och arbetssökande hos som inskriven och arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Utöver de fysiska besvären från sjukdomen så hade även Sams psykiska hälsa försämrats. Dels efter traumat som sjukdomen innebar men även insikten om att det skyddsnät som Sam förväntade sig skulle finnas runt honom inte riktigt fungerade som hen önskade. Sam fick kontakt med kurator på vårdcentralen som började nysta i hans ärende. Kuratorn på vårdcentralen började ta tag i situationen. Insåg att det fanns en stor komplexitet med många involverade och kontaktade därför Samordningsförbundet om en SIP. En undertecknad samtyckesblankett efter ett förmöte med Sam resulterade sedan i ett SIP-möte 3 veckor senare.

20 IntroBox 4 Brukarfall Lösning

21 4 Sam, 55 år Mötet Den ilska som fanns hos Sam och de anhöriga fick ventileras på mötet och man kunde strukturera upp en plan för insatser. De fokuserade på att få ordning på ekonomin i första hand. Socialtjänsten fick hela bilden klar för sig och insåg att man gjort fel och erbjöd stöttning i den kommande processen. Vården tar fortsatt ansvar för den medicinska och psykologiska behandlingen och så sattes en plan för hur AF och personen tillsammans skulle jobba vidare för att närma sig arbetsmarknaden på nytt. igång med en tydlig planering både på kortare och längre sikt. Bedömningen efter uppföljningsmötet blev att någon ytterligare SIP inte var nödvändig utan att planeringen höll. Om behovet uppstår i framtiden skulle man såklart kunna sammankalla nätverket på nytt. Uppföljning Vid uppföljningen tre månader senare var Sam som en helt annan person på mötet, glad och med en förmåga att se framåt. Fortfarande till och från mörka tankar och stunder men på det stora hela klart bättre. Sam har nu en fungerande, om än liten, ekonomi. Vårdkontakterna fungerar bra och samarbetet med Arbetsförmedlingen har kommit igång med en tydlig planering både på kortare och

22 IntroBox 5 Samtycke

23 5 Samtycke För att kunna genomföra en SIP behövs ditt samtycke. Samtycke innebär: Att Du ger Ditt medgivande till att medarbetare inom Arbetsförmedlingen, kommunen, Försäkringskassan och hälso- och sjukvården får lämna uppgifter om Dig till varandra för samverkansinsatser. Medarbetarna har sekretess, vilket innebär att de utåt inte får tala om Dig eller Ditt ärende. För att parterna ska kunna samordna insatser och tillsammans med Dig upprätta en samordnad individuell planering, behövs Ditt samtycke. Du kan när som helst återkalla samtycket. Jag har tagit del av ovanstående information och godkänner att uppgifter om mig får lämnas mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen och hälso- och sjukvården, om det är nödvändigt för arbetet med min samordnande individuella plan, SIP. Samtycket kan när som helst återkallas. Ett återkallande av samtycket ska vara skriftligt och sändas till den person/handläggare som var med sändas till den person/handläggare som var med när du skrev under samtycket. Det är nu dags att fylla i samtyckesblanketten som din handläggare har.

24 FörmötesBox Innehåll

25 Innehåll Kort 1 Mötesbeskrivning Blankett B Kartläggning Blankett C Mötesmiljö Blankett D Kallelse Detta kort ger en tydlig överblick för brukaren kring hur ett SIP-möte ser ut. Denna blankett hjälper handläggaren och brukaren att kartlägga brukarens problembild, samt syfte och frågeställningar för SIP-mötet. Denna blankett klarlägger vad brukaren behöver för att känna sig trygg i mötet. Utifrån den diskussion som skapats kring de föregående delarna kan en kallelse sättas ihop för de relevanta personer som ska delta.

26 FörmötesBox 1 Mötet

27 1 Mötesbeskrivning 1. Introduktion 2. Genomgång av dagordning 3. Belyser syfte/ frågeställningar 4. Behovsinventering 5. Fikapaus 6. Genomgång av behoven 9. Avslutning 8. Boka uppföljning 7. Avrundning

28 MötesBox Innehåll

29 Innehåll Kort 1 SIP-mötet Kort 2 Checklistan Kort 3 Mötesagenda Kort 4 Mötesregler Blankett E Möte Det första kortet är till för handläggaren och handlar om att få en bild över mötets struktur och vad som bör tas upp i varje steg. Checklistan är till för handläggaren att använda under mötet som ett stöd för att komma ihåg vad man bör gå igenom och hålla koll på vad som återstår att behandla i mötet. Kort 3 innehåller mötesagendan som bör presenteras för alla deltagare på mötet så att alla vet vad som kommer att ske. Det skrivs fördelaktigt upp på en tavla i rummet. Kortet "Mötesregler" är till för att läsas upp i början av mötet så att alla deltagare kan känna sig trygga och få känna sig delaktiga. Denna blankett innehåller en mall för SIPmötet som ska fyllas i under mötet.

30 MötesBox 1 Mötet

31 1 SIP-mötet 1. Inledning En tydlig inledning med presentation och ramarna för mötet skapar en trygghet för deltagarna. Låt den som mötet gäller presentera sig först, därefter övriga deltagare. Tydliggör förutsättningarna för mötet och innehållet i mötet. Säkerställ att samtliga deltagare kan närvara hela mötet. 2. Aktuell situation Här ska alla kort beskriva hur situationen ser ut just nu. Om den som mötet berör själv vill/kan, låt hen börja med att beskriva nuläget. Ta även upp saker som fungerar så att inte mötet upplevs alltför problematiskt. Låt alla kort beskriva nuläget i tur och ordning. Begränsa tiden. 3. Behov Mest tid ska avsättas till denna del. Utgå ifrån behoven när målen och insatserna ska formuleras. Om den som mötet berör vill, kan den börja med att beskriva vad den behöver hjälp med. Låt övriga berätta hur de ser på behoven och vad de kan berätta hur de ser på behoven och vad de kan bidra med. Tänk på att målen ska vara så konkreta att det går att följa upp dem. Om begrepp används som kan vara svåra att förstå, be den som använder begreppet att förklara. 4. Sammanfattning Sammanfatta vad som tagits upp på mötet och vad ni är överens om. Om det är något ni inte är överens om, tydliggör detta. Insatserna ska skrivas ner i planen. Huvudansvarig för planen ska utses och dennes roll ska vara klargjord. 5. Avslutning Samtliga deltagare på mötet ska få skriftlig plan. Planen ska följas upp vid ett uppföljningsmöte som med fördel kan bokas redan nu. Att undersöka hur mötet upplevdes är viktig information att ta reda på, det gäller såväl den som mötet berör som övriga deltagare. Låt alla få säga något kort om hur mötet upplevdes.

32 MötesBox 2 Checklista

33 2 Checklista 1. Inledning Välkomna deltagarna Låt alla presentera sig Presentera mötesordförande och den som för anteckningar Informera om: Samtycke och sekretess Syfte med mötet Frågeställningar Avsatt tid 2. Aktuell situation Låt alla kort beskriva sin kontakt med den som mötet gäller samt hur de uppfattar dennes situation just nu. Även det som fungerar bra. 3. Behov Utgå från de presenterade frågeställningarna och de behov den enskilde har. Formulera långsiktiga och kortsiktiga konkreta mål. Vad kan individen/familjen själv göra? Vilka insatser behövs för att målen ska uppnås? Vilka insatser behövs för att målen ska uppnås? När ska insatsen påbörjas? När ska insatsen ges? Hur ofta ska insatsen ges? Var ska insatsen ges? Vem ska utföra insatsen? 4. Sammanfattning Sammanfatta vad ni kommit överens om. Klargör om något kvarstår eller är oklart. Utse huvudansvarig. 5. Avslutning Efterfråga deltagarnas upplevelser av mötet. Boka in tid för uppföljning. Dela ut planen eller berätta när och hur de kan få ett exemplar av planen. Tacka alla deltagare.

34 MötesBox 3 Mötes- agenda

35 3 Mötesagenda 1. Introduktion och presentation av alla deltagare 2. Genomgång av dagordning 3. Belyser syfte och frågeställningar 4. Behovsinventering 5. PAUS 6. Diskussion och genomgång av behoven 7. Avrundning 8. Eventuell bokning av uppföljningsmöte 9. Avslutning

36 MötesBox 4 Mötes- regler

37 4 Mötesregler Gå igenom reglerna i början av mötet med samtliga närvarande. Detta skapar bra förutsättningar för ett lyckat SIP-möte. Tänk på! Mötet hålls på enkel svenska utan fackuttryck och förkortningar Deltagarna håller sig till mötets ämne Alla deltagare ges möjlighet att komma till tals Det är mötesledarens uppgift att hela dagordningen hinns med inom tidsramen Deltagarna respekterar varandras förutsättningar och uppdrag Beslut kan inte alltid lämnas vid mötet Vid oenighet som inte kan eller bör lösas på mötet begär rådrum/ erbjud samråd Om uppföljning inte ska göras ange orsak och tidsperiod för samordnarens uppdrag Tänk på att inte säga till annan aktör vad den ska göra

38 UppföljningsBox Innehåll

39 Innehåll Kort 1 Uppföljningsmöte Kort 2 Checklistan Kort 3 Mötesagenda Kort 4 Mötesregler Blankett Uppföljningsmall Det första kortet är till för handläggaren och handlar om att få en bild över hur mötets struktur ser ut och vad som bör tas upp i varje steg. Checklistan är till för handläggaren att använda under mötet som ett stöd för att komma ihåg vad man bör gå igenom och hålla koll på vad som återstår att behandla i mötet. Detta kort innehåller mötesagendan som bör presenteras för alla deltagare på mötet så att alla vet vad som kommer att ske. Agendan skrivs med fördel upp på en tavla i rummet. Kortet "Mötesregler" är till för att läsas upp i början av mötet så att alla deltagare kan känna sig trygga och få känna sig delaktiga. Denna blankett innehåller en mall för uppföljningsmötet som ska fyllas i under mötet.

40 UppföljningsBox 1 Mötet

41 1 Uppföljningsmötet Uppföljningsmötet är till för att följa upp de insatser som bestämdes under SIP-mötet. Strukturen för uppföljningsmötet är lik den för SIPmötet men med fokus på uppföljning. 1. Inledning En tydlig inledning med presentation och ramarna för mötet skapar en trygghet för deltagarna. Om deltagarna är andra än vid SIP-mötet genomförs en presentation av samtliga deltagare. Låt den som mötet gäller presentera sig först, därefter övriga deltagare. Tydliggör förutsättningarna för mötet och innehållet i mötet. Säkerställ att samtliga deltagare kan närvara hela mötet. 2. Uppföljning Här ska ansvariga för insatserna gå igenom respektive insats och utvärdera hur det gått. Om den som mötet berör själv vill/kan, låt hen börja med att beskriva nuläget. Var noga med att belysa de framsteg som gjorts så att inte situationen enbart upplevs som problematisk. Låt alla inblandade i insatserna ha ordet. Begränsa tiden. 3. Behov (om ny SIP) Om en ny SIP behöver upprättas ska nya insatser formuleras. För att kunna formulera relevanta insatser behöver en ny behovsinventering göras. Om den som mötet berör vill, kan den börja med att beskriva vad den behöver hjälp med. Låt övriga berätta hur de ser på behoven och vad de kan bidra med. Tänk på att målen ska vara så konkreta att det går att följa upp dem. Om begrepp används som kan vara svåra att förstå, be den som använder begreppet att förklara. 4. Sammanfattning Sammanfatta vad som tagits upp på mötet och vad ni är överens om. Om det är något ni inte är överens om, tydliggör detta. Insatserna ska skrivas ner i planen. Huvudansvarig för planen ska utses och dennes roll ska vara klargjord.

42 UppföljningsBox 2 Checklista

43 2 Checklista 1. Inledning Välkomna deltagarna Låt alla presentera sig. Om deltagarna är samma som vid SIP-mötet kan detta steg slopas. Presentera mötesordförande och den som för anteckningar Informera om: Samtycke och sekretess Syfte med mötet Avsatt tid. 2. Uppföljning Gå igenom samtliga insatser som formulerades vid SIP-mötet. Låt ansvariga beskriva hur det har gått och reflektera över varför. Låt även brukaren säga sitt. 3. Behov (om ny SIP) Utgå från de presenterade frågeställningarna vid SIP-mötet och de behov den enskilde har. Formulera långsiktiga och kortsiktiga konkreta mål. Vad kan individen/familjen själv göra? Vad kan individen/familjen själv göra? Vilka insatser behövs för att målen ska uppnås? När ska insatsen påbörjas? När ska insatsen ges? Hur ofta ska insatsen ges? Var ska insatsen ges? Vem ska utföra insatsen? 4. Sammanfattning Sammanfatta vad ni kommit överens om. Klargör om något kvarstår eller är oklart. Utse huvudansvarig. 5. Avslutning Efterfråga deltagarnas upplevelser av mötet. Boka in tid för uppföljning. Dela ut planen eller berätta när och hur de kan få ett exemplar av planen. Tacka alla deltagare.

44 UppföljningsBox 3 Mötes- agenda

45 3 Mötesagenda 1. Introduktion och presentation av alla deltagare 2. Genomgång av dagordning 3. Belyser syfte och frågeställningar från SIP-mötet 4. Uppföljning av målen, med reflektion 5. PAUS 6. Ny behovsinventering om ytterligare SIP behövs 7. Diskussion och genomgång av behoven om ytterligare SIP behövs 8. Avrundning 9. Bokning av nytt uppföljningsmöte om ytterligare SIP upprättats 10. Avslutning

46 UppföljningsBox 4 Mötes- regler

47 4 Mötesregler Gå igenom reglerna i början av mötet med samtliga närvarande. Detta skapar bra förutsättningar för ett lyckat SIP-möte. Tänk på! Mötet hålls på enkel svenska utan fackuttryck och förkortningar Deltagarna håller sig till mötets ämne Alla deltagare ges möjlighet att komma till tals Det är mötesledarens uppgift att hela dagordningen hinns med inom tidsramen Deltagarna respekterar varandras förutsättningar och uppdrag Beslut kan inte alltid lämnas vid mötet Vid oenighet som inte kan eller bör lösas på mötet begär rådrum/ erbjud samråd Tänk på att inte säga till annan aktör vad den ska göra

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Samordnad individuell plan SIP SIP

Samordnad individuell plan SIP SIP Samordnad individuell plan SIP SIP Innehåll 1. Vad och varför Vad är vad? SIP-arbete Varför är det viktigt att använda SIP 3. Start och förberedelser Bedöma behov och starta ett SIP-arbete Samtycke Familjens/anhörigas

Läs mer

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan enligt lag sedan 2010 Sedan 2010 står det i socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL, att för personer som behöver

Läs mer

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD UPPRÄTTAD: 2015-04-29 UTGÅVA: 1 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Ledningssystem DOKUMENTNAMN Samordnad individuell plan (SIP) ORGANISATION VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN HANDLÄGGARE Kvalitetshandläggare DOKUMENTTYP Riktlinje

Läs mer

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Information om Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Mötescirkeln är ett redskap som kan användas som en hjälp i möten där SIP upprättas. Syftet med cirkeln är att skapa trygga möten, vilket kan uppnås

Läs mer

Samverkansrutin för landsting och kommun

Samverkansrutin för landsting och kommun Omvårdnadsförvaltningen 2015-09-03 Samverkansrutin för landsting och kommun Samordnad Individuell Plan (SIP) Inledning Sedan 1 januari 2010 finns i 2 kap. 7 Socialtjänstlagen och i 3 f Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna 2(10) Innehåll Innehåll... 2 Definition av samordnad individuell plan (SIP)... 3 Syfte... 3 Exempel på tillfällen då SIP ska användas... 3 Mål för insatserna... 3 Målgrupper... 4 Relation till andra förekommande

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan

Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan Bakgrund Samordnad individuell plan är lag sedan 2010 Många olika verksamheter ställer höga krav på samverkan En SIP kan öka tydligheten för familjen

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP)

Samordnad individuell plan (SIP) Samordnad individuell plan (SIP) Dem vi är till för - Hur kan vi göra den enskildes röst mer tydlig? - Hur kan vi underlätta för den enskilde och dennes anhöriga? - Hur kan vi bidra till att öka den enskildes

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Samordnad Individuell Plan SIP

Samordnad Individuell Plan SIP Version 2016-05-26 Samordnad Individuell Plan SIP för barn och ungdomar För (Namn på barn/ungdom) När ett barn eller en ungdom har behov av insatser både från socialtjänst och från hälso- och sjukvård,

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN 2018-11-09 RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Ej fastställd av Chefsforum 2018-11-09 Innehållsförteckning Inledning... 1 Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård... 1 Den

Läs mer

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Aktivitet Hur? Verktyg ja nej Finns det en överenskommelse om samarbete mellan socialtjänst och sjukvård där ansvarsfördelning en framgår? Varje

Läs mer

SIP Samordnad Individuell Plan

SIP Samordnad Individuell Plan SIP Samordnad Individuell Plan Rutin Antaget av Socialförvaltningens ledningsgrupp Antaget 2018-10-12 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Verksamhetsutvecklare RUTIN 2(7) 1. Inledning Enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Anmälningsblankett - En dörr in

Anmälningsblankett - En dörr in Anmälningsblankett - En dörr in Jag vill bli kontaktad för ett första möte med En dörr in: För- och efternamn Personnummer Dagens datum Gatuadress Postadress Telefonnummer E-postadress Ombud Görs din anmälan

Läs mer

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka.

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka. VÄSTBUS PÅ VÄSTRA HISINGEN - SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGAS BÄSTA Sammanfattning om Västbus Vad och för vem? Västbus är en överenskommelse med riktlinjer om samverkan för barn och unga, 0-20 år, med sammansatt

Läs mer

Klargör vad som ingår i biståndshandläggarens samordnande ansvar. Bilaga 4.

Klargör vad som ingår i biståndshandläggarens samordnande ansvar. Bilaga 4. Lokal rutin för personal inom Stockholms stads äldreomsorg och Landstingets hälso- och sjukvård för samverkan och upprättande av samordnad individuell plan (SIP) Version 2016-08-26 1 Version 2016-08-26

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne SIP - Samordnad individuell plan Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne Agenda Vad är det som gäller Syftet med SIP Hur gör man en SIP Film från SKL Styrande dokument Ramavtal Lokal överenskommelse

Läs mer

SIP Samordnad individuell plan

SIP Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan 2-3 maj Östergötland Viveca Axelsson och Karin Lindström w w w. u p p d r a g p s y k i s k h ä l s a. s e 2018-04-25 Viveca Axelsson Karin Lindström www.uppdragpsykiskhalsa.se

Läs mer

ETT GOTT LIV VAR DAG. Samordnad individuell plan, SIP

ETT GOTT LIV VAR DAG. Samordnad individuell plan, SIP Vård och omsorgsprojektet ETT GOTT LIV VAR DAG Samordnad individuell plan, SIP Rutinen gäller för Äldreomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Samordnad individuell plan,

Läs mer

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Manual för samverkansmöten SIP. Att leda och delta för att nå gemensamma mål

Manual för samverkansmöten SIP. Att leda och delta för att nå gemensamma mål Manual för samverkansmöten SIP Att leda och delta för att nå gemensamma mål Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring barn och vuxna i behov av sammansatt

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Foto: HK Andersson/Scandinav. Foto: HK Andersson/Scandinav Simple. Manual för samverkansmöten SIP VUXNA

Foto: HK Andersson/Scandinav. Foto: HK Andersson/Scandinav Simple. Manual för samverkansmöten SIP VUXNA Foto: HK Andersson/Scandinav Simple Foto: HK Andersson/Scandinav Manual för samverkansmöten SIP VUXNA 2016-05-02 Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Socialförvaltning, Motala kommun Beslutsinstans: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP)

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) 1(5) Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) Lagstiftningen om samordnade individuella planer (SIP) avser alla 1. SIP är den enskildes

Läs mer

VÄLKOMMEN! Upplägg idag

VÄLKOMMEN! Upplägg idag VÄLKOMMEN! Upplägg idag 1 Arenasamverkan 2015 kort intro 2 Goda exempel från några grupper 3 Överenskommelsen om fortsatt Arenasamverkan och nya rutinen 4 Möjligt tekniskt stöd vid era möten 5 SIP hur

Läs mer

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen 2015-11-05 Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar det viktigaste som rör patienten

Läs mer

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund Lyckas med SIP-mötet - Samordnad individuell plan Vilka är vi? Anette Ståhl Socionom Kurator Barnsamordnare Handledare Psykiatri Sydväst Stockholms läns landsting Fanny Eklund Socionom SIP-samordnare Kungsholmen

Läs mer

Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos. Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA

Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos. Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA 2016-05-02 Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring barn och vuxna i behov av

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP)

Samordnad individuell plan (SIP) Samordnad individuell plan (SIP) Rutiner och material för LGS-området 2013-03-27 Projekt in- och utskrivningsklar patientvårdkedjan för de mest sjuka äldre www.samverkanstorget.se Skärgårdsgatan 4 414

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman Patientlagen 2015-11-17 Josefin Leijon och Sofie Tängman josefin.leijon@vll.se sofie.tangman@vll.se Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

Samordnad individuell plan, SIP

Samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan, SIP Viveca Axelsson Processledare Uppdrag Psykisk Hälsa SKL- Sveriges kommuner och Landsting Sollentuna kommun viveca.axelsson@sollentuna.se 073-9151048 Innehåll Syfte med SIP

Läs mer

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso och sjukvårdsledningens administrativa 1.0 5 enhet Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Annika Lind Beredningsgruppen

Läs mer

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP 2018 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län INLEDNING... 3 GEMENSAM LEDSTJÄRNA

Läs mer

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Guide för workshop identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Allmänna förutsättningar för workshopen Före workshop: förbered en inledning Formulera syfte

Läs mer

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018 Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland Agenda för dagen Sjukförsäkringens regelverk Sjukskriven vad händer? Olika roller i sjukskrivningsprocessen Alternativ till

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

CHECKLISTA REHABILITERING

CHECKLISTA REHABILITERING CHECKLISTA REHABILITERING För instruktion hur checklistan ska användas: se Namn (den anställde) Personnummer Åtgärd 1 Första kontakt (inom en vecka). Bedömning av sjukskrivningslängd* 2 Rehabiliteringsutredning

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin 1 Antagen KS 110315 61 1 (5) Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2011-03-15 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2009-04-07 38, Kommunstyrelsen

Läs mer

SIP samordnad individuell plan

SIP samordnad individuell plan SIP samordnad individuell plan Forum funktionshinder 20 mars 2018 Rebecca Hedenstedt, Samverkansstrateg Hässelby-Vällingby Vad är När ska SIP göras? Vad är När ska SIP göras? Vilka personer kan få Vad

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Kort bakgrund. Lunds kommun 119 000 invånare Ca. 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Hög andel får försörjningsstöd

Läs mer

Manual för samverkansmöten SIP. Att leda och delta för att nå gemensamma mål

Manual för samverkansmöten SIP. Att leda och delta för att nå gemensamma mål Manual för samverkansmöten SIP Att leda och delta för att nå gemensamma mål Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring barn och vuxna i behov av sammansatt

Läs mer

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre Vad menas med samordnad individuell plan och när ska planen upprättas Enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen ska den enskilde

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Intresseanmälan Samordningsförbundet Insjöriket

Intresseanmälan Samordningsförbundet Insjöriket Intresseanmälan Samordningsförbundet Insjöriket Insatser finansierade av samordningsförbundet vänder sig till dig som är i behov av stöd från flera myndigheter för att nå arbete eller studier. Vill du

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret HR och kommunikation Dokumentansvarig befattning: HR strateg Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer för arbetslivsinriktad

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Version 2014-04-10 Samordnad individuell plan Gemensamma riktlinjer för samverkan mellan kommunerna och landstinget avseende vuxna personer från 18 år som är i behov av insatser från båda huvudmännen samtidigt

Läs mer

H-Modellen. Samarbetsmodell kring barn och ungdomar. med neuropsykiatriska funktionshinder

H-Modellen. Samarbetsmodell kring barn och ungdomar. med neuropsykiatriska funktionshinder H-Modellen Samarbetsmodell kring barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder 2 H-Modellen 2009 designby Innehållsförteckning Förord...4 Mål...5 Målgrupp...5 Lots...6 Lots-utbildning...6 Lotsens

Läs mer

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Inledning Denna lathund har Riksföreningen Autism (RFA) och Riksförbundet för Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari Rollen som fast vårdkontakt och dirigent Nära vård och hälsa Seminarium 29 och 30 januari Inledning Torun Hall, Förvaltningsdirektör, Nära vård och hälsa Var är vi och vart ska vi? Nationellt lyfts vikten

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast:

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast: Socialpsykiatrin våra tjänster Reviderad senast: 180313 Socialpsykiatrin består av boendestöd och daglig verksamhet. Boendestödet är en hjälp i och utanför den egna bostaden. Målet är att stödja, upprätthålla

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Process vid behov av samordning efter utskrivning där SIP görs efter slutenvårdstillfället Patientfall: Viola Uppdaterad 2018-09-12

Läs mer

Förtydligande av samordningsansvar för SIP

Förtydligande av samordningsansvar för SIP 1(5) Projektet Trygg, säker och samordnad vård- och omsorgsprocess 2018-02-21 Förtydligande av samordningsansvar för SIP I dokumentet Samverkansrutin mellan landsting och kommuner vid in- och utskrivning

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län Begreppstrappan Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering 1 Begreppstrappan Begreppstrappan har utarbetats som ett stöd för medarbetare inom de fyra parterna Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Din väg tillbaka så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Allmänt Det är Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning Att vara sjukskriven är en aktiv behandling. Det ska finnas en plan

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Samordnad individuell plan Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Schema 13.00 Information om SIP Kaffe forts. info SIP Workshop Återsamling 16.30 Avslut Bakgrund, sammanhang Lag om överenskommelse

Läs mer

Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen

Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen Förberedelser Arbete utifrån lotsmodellen är ett erbjudande till barnen och deras vårdnadshavare. Tackar familjen nej, är det inte möjligt att använda denna form

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Manual för samverkansmöten SIP, barn. Att leda och delta för att nå gemensamma mål

Manual för samverkansmöten SIP, barn. Att leda och delta för att nå gemensamma mål Manual för samverkansmöten SIP, barn Att leda och delta för att nå gemensamma mål Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring barn och vuxna i behov av sammansatt

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun

Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun DOKUMENTNAMN Rehabiliteringsprocessen GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2013-02-11 DOKUMENTTYP Handbok BESLUTAT/ANTAGET KS 2013-02-11 11 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen

Läs mer

Integrerade arbetssätt inom området psykisk ohälsa och missbruk/beroende

Integrerade arbetssätt inom området psykisk ohälsa och missbruk/beroende Länsgemensam konferens 20181001 Integrerade arbetssätt inom området psykisk ohälsa och missbruk/beroende Göteborg Hur bra en SIP kan vara när det fungerar! och Samordnad individuell planering SIP i praktiken

Läs mer

Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län. Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län

Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län. Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län Inledning... 3 Syftet med SIP... 3 Mål med SIP... 3 Målgrupper för

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Projektbeskrivning Bakgrund 14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Skolsatsningen inom familjehemsvården i Halmstad kommun bygger på forskning om utbildningens betydelse för familjehemsplacerade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

Får vi lov att presentera MIA-projektet. 23 november 2018

Får vi lov att presentera MIA-projektet. 23 november 2018 Får vi lov att presentera MIA-projektet 23 november 2018 MIA-projektet April 2017- maj 2020 6 samordningsförbund 12 kommuner 75 medarbetare 2 500 deltagare 100 000 000 kr MIA s insatser Individuellt anpassade

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Så här jobbar vi med SIP i Nykvarn, Salem och Södertälje En gemensam lokal rutin

Så här jobbar vi med SIP i Nykvarn, Salem och Södertälje En gemensam lokal rutin Så här jobbar vi med SIP i Nykvarn, Salem och Södertälje En gemensam lokal rutin 2018-01-08 Förord Det här är en lokal rutin för SIP (Samordnad individuell plan). Den riktar sig till dig som arbetar i

Läs mer

VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) KOMMUN. Rehabilitering Regler och riktlinjer

VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) KOMMUN. Rehabilitering Regler och riktlinjer VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) REHABILITERINGSPROCESSEN är en process som innefattar flera skeden. Initiativet kan komma från den enskilde eller från ansvarig arbetsledare. En rehabiliteringsutredning är ett

Läs mer

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena 2019-05-15 Ny organisation - kanalförflyttningen Kunden har ett eller flera ärende/-n och inte bara en handläggare. Vi har gått ifrån min personliga handläggare.

Läs mer