fakulteten för konst och humaniora 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "fakulteten för konst och humaniora 2016"

Transkript

1 Fakulteten för Verksamhetsplan för fakulteten för 2016 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för fakulteten för Gäller från

2 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående forskning 8 4. Samhällelig drivkraft Globala värden Ledning och verksamhetsstöd 13 2 (14)

3 »Linnéuniversitetet en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet.«verksamhetsplan för fakulteten för 2016 Inledning Den 9 december fattade universitetsstyrelsen beslut om budget och verksamhetsplan för De prioriterade områdena för 2016 är: kompetensförsörjning, utbildningskvalitet, översyn av utbildningsutbudet, externfinansiering och vetenskaplig publicering, internationalisering på hemmaplan och den studiesociala miljön, interna samverkansformer samt effektiv administration. Fakulteten har sedan universitetsstyrelsens beslut om inriktning och ekonomiska ramar i juni 2015 arbetat med verksamhetsplanen för 2016 i olika mötesformer. Fakultetens verksamhetsplan har diskuterats på dialoger med rektor och med Nämnden för lärarutbildning under hösten. Planen har beretts i fakultetens olika råd och arbetats fram med fakultetens ansvariga/samordnare för forskningsfinansiering (GIO), samverkan, internationalisering, hållbar utveckling och lika villkor. Innan jul genomfördes workshopar kring mål och kritiska faktorer med först fakultetens prefekter och sedan med de nuvarande och de tillträdande ledamöterna i fakultetsstyrelsen, inklusive ersättare. Vid dessa workshopar framgick tydligt att de mål som är fastslagna i fakultetens strategi har stor relevans, men i några fall behöver arbetet intensifieras eller få en lite annan tyngdpunkt. Fakulteten behöver intensifiera arbetet särskilt när det gäller kompetensförsörjning. En del av fakultetens miljöer upplever stora svårigheter både vad det gäller att rekrytera och behålla kompetent personal. Vikten av att behålla kompetensen får inte glömmas bort i det långsiktiga arbetet. Internationell rekrytering kan vara en lösning när det är svårt att hitta rätt kompetens. Förutsättningarna för att rekrytera internationellt behöver underlättas genom att rutiner kring utlysning och mottagning ses över, men inte minst behövs en diskussion om vilken arbetsmiljö vi erbjuder våra anställda, särskilt internationellt rekryterad personal. De kan bidra starkt till internationalisering på hemmaplan. Fakultetsstyrelsen har givit dekanen i uppdrag att arbeta vidare med den frågan i nära samarbete med prefekterna, kommunikationsavdelningen och personalavdelningen. Arbetet med att säkra utbildningskvaliteten och utveckla utbildningsutbudet fortgår under Fakulteten behöver generellt förbättra söktrycket till sina utbildningar, 3 (14)

4 både program och fristående kurser. En uppföljning under 2015 gav många insikter i vilka svårigheter som behöver övervinnas och många goda exempel på åtgärder som kan spridas till flera. Fakulteten är engagerad i utbildning i svenska för nyanlända och under hösten startar ett nytt kandidatprogram inom integrations- och mångfaldssstudier. Flera andra intressanta samarbeten pågår över fakultetsgränserna inom till exempel digital humanities och medical humanities med närliggande beteckningar. Vi måste fortsätta arbeta för att underlätta sådana initiativ till att lösa svåra samhällsutmaningar i samklang med det omgivande samhället. Inom dessa områden finns också en stor potential för uppdragsutbildning. De globala värdena och fakultetens bidrag till dessa frågor behöver problematiseras för att kunna leda till mer konkreta åtgärder på olika nivåer i organisationen. Kvalitetsarbetet inom utbildning på forskarnivå kommer att intensifieras och en doktorandantagning sker till forskningsplattformen inom intermediala och multimodala studier tidigt Fakulteten har gjort stora framsteg inom publicering. Den utvecklingen behöver understödjas. Genom ett fördjupat samarbete med Grants and Innovation Office vill fakulteten öka andelen externfinansierad forskning. Som ett led i det behöver beviljandegraden på ansökningarna stiga. En möjlighet är att söka medel från mindre traditionella finansiärer. Alla större forskningsansökningar behöver ha genomgått en kollegial granskning i till exempel seminarieform för att höja kvaliteten på ansökningarna. Arbetsglädje är ett nyckelord i fakultetens arbete! Resultaten i medarbetarenkäten visar att arbetsmiljön behöver förbättras. Det kan ligga bakom många av de kritiska faktorer som fakulteten behöver arbeta med. Kanske finns uppfattningen att fokus hamnat lite för mycket på prestationer inom forskning och kvalitetsmätande i utbildning. Likaså behöver fakulteten arbeta mer aktivt med upplevelsen av att vara ett sammanhållet universitetet med två campus, det vill säga integrationen mellan campus Kalmar och campus Växjö. Hur skapar vi mer arbetsglädje tillsammans? Fakulteten vill göra verklighet av medarbetarnas goda idéer. Niklas Ammert Tf dekan 4 (14)

5 1. Kompetensförsörjning 1. satsa på offensivare insatser för att främja rekrytering, särskilt internationell rekrytering 2. förtydliga meritvägarna, särskilt de pedagogiska, konstnärliga och samverkansorienterade meritvägarna, i enlighet med LNU:s program för befordringsgångar 3. systematiskt ta hänsyn till globala värden (internationalisering, hållbar utveckling och lika villkor) vid anställning, meritering, lönesättning och befordran 4. satsa på snabbare hantering vid rekrytering och befordran med bibehållen kvalitet 1.1 och 3.4 Ge nyrekryterade forskare en initial forskningsplattform (dekan) 1.1, 5.1, 5.2, 5.3 och 6.4 I samråd med personalavdelningen och kommunikationsavdelningen förbättra stöd och rutiner för att kunna utveckla och stärka den internationella miljön på hemmaplan (dekan) 1.1 Behov av ämnesdidaktisk kompetens beaktas särskilt vid rekrytering till ämnen som ingår i lärarutbildningen (prodekan) 1.1, 3.3, 3.4, 3.5 och 3.7 Anställa flera tvååriga postdoktjänster vid fakulteten (dekan) 1.2 och 2.8 Fakulteten utvecklar arbetet enligt Linnéuniversitetets modell för pedagogisk meritering (prodekan) 1.2 Utveckla DiVa-systemet för att bättre fånga upp konstnärliga prestationer i samarbete med andra lärosäten. Arbetet sker i samarbete med universitetsbiblioteket. (dekan) 1.2 och 1.3 Särskilt stöd via rektor för personer av underrepresenterat kön som vill professorsmeritera sig 1.2 En standardformulering om universitetet och fakulteten som inkluderar globala värden för befattningsprofilerna fastställs. (dekan) 1.3 Rekryteringsprocessen påskyndas enligt handlingsplanen för rekrytering (ordförande i anställningsnämnden) 1.4 Anställningsnämnden och ledningsgruppen involveras vid formulering av befattningsprofiler (dekan) 2. Utmanande utbildningar 1. kvalitetssäkra utbildningarna på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå 2. förstärka utbildningarnas forskningsanknytning 5 (14)

6 3. utveckla förmågan att bygga utbildningar över ämnes-, institutions- och fakultetsgränser 4. utveckla forskarutbildningens roll i att skapa kompletta akademiska miljöer, samt öka externfinansiering inom forskarutbildningen 5. öka andelen utbildning på avancerad nivå 6. förbättra prestationsgraden och examensfrekvensen inom hela utbildningsutbudet 7. öka söktrycket, särskilt till utbildningar på avancerad nivå och rekrytera fler inresande studenter 8. stödja pedagogisk utveckling 9. förtydliga utbildningarnas koppling till arbetsmarknaden och främja ett entreprenöriellt förhållningssätt i utbildningarna 10. utveckla utbildningarnas förhållande till samhällsutmaningar 11. förbättra förutsättningarna för flexibelt lärande 12. etablera universitetsgemensamma och fakultetsövergripande bildningskurser inom programutbildningar 2.1 Kvalitetsuppföljning av programutbildningar och fristående kurser enligt fakultetens kvalitetsplan och utifrån kvalitetsuppföljningen planera kommande utbildningsutbud (ordförande i utbildningsrådet) 2.1 Fakulteten deltar i utvecklingen av det nya universitetsgemensamma kvalitetssäkringssystemet (prodekan) 2.1 Bevaka kvaliteten i kurser som ingår i lärarutbildningens program (ordförande i utbildningsråd) 2.1 Följa upp nya examenrättigheter enligt fastställd rutin (ordförande i utbildningsråd) 2.1 Se över forskarutbildningens kvalitetssystem (ordförande i utbildningsrådet för forskarnivå) 2.1 Se över kvalitetssäkringen av fakultetens uppdragsutbildningar (ordförande i utbildningsrådet) 2.1, 2.3 och 2.4 Etablera fakultetens ämnesövergripande utbildning på forskarnivå (dekan) 2.2 och 2.3 Verka för att fakultetens lärare i ökad utsträckning får möjlighet att bidra med sin kompetens i lärarutbildningens UVK-kurser (prodekan) 2.2 Öka antalet disputerade lärare genom internationella lärarutbyten bland annat inom lärarutbildningen (internationaliseringssamordnare) 2.2 och 2.3 Använda strategiska medel för att rekrytera nyckelkompetens som behövs för att bygga forskningsmiljöer av strategisk betydelse (dekan) 2.3 och 6.4 Skriva fram ett avtal mellan Ekonomihögskolan och FKH för programmet inom butikskommunikation (Det nuvarande namnet på programmet är PIB-programmet.) (kanslichef) 2.3, 2.7, 2.8, 2.11 och 5.1 Program vid fakulteten ingår i piloten för projektet Global classroom (internationaliseringssamordnare) 6 (14)

7 2.3, 2.5, 2.7 och 2.10 Utveckla utbildning på avancerad nivå inom Big Data/Digital Humanities (ordförande i utbildningsrådet) 2.4 Ett särskilt råd för forskarutbildningen inrättas med uppdrag att utveckla möjligheterna till externfinansiering av forskarutbildningen (ordförande i utbildningsrådet för forskarnivå) 2.4 Det nya rådet för forskarutbildningen är knutet till Utbildningsrådet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå för att främja kopplingen mellan utbildning på olika nivåer (ordförandena i utbildningsråden) 2.4 Antagning av studerande på forskarnivå inom design inom ramen för The Bridge-samarbetet (ordförande i utbildningsrådet för forskarnivå) 2.3, 2.9 och 2.10 Starta kandidatprogrammet för integrations- och mångfaldsstudier (ordförande i utbildningsrådet) 2.5 Följa upp avsättningen av strategiska medel som redskap för att utveckla utbudet på avancerad nivå (controller) 2.5 och 2.7 Fakultetsledningen träffar programrådet för masterprogrammet i kulturvetenskaper, samt masterprogrammet för språklärare med fokus på söktryck och uppföljning av breddningen av huvudområden som ingår i programmet (ordförande i utbildningsrådet) 2.6 Förbättra fakultetens internationella avtal för att främja ett ökat söktryck och prestationsgrad (internationaliseringssamordnare) 2.7 Delta aktivt i sommarakademin (LUSA), (prodekan) 2.7 och 6.1 Intensifiera marknadsföring mot presumtiva studenter särskilt för nya utbildningar (prodekan med hjälp av kommunikationsavdelningen) 2.7 Utbildningskollegium med workshop om att förbättra utbildningarnas söktryck (ordförande i utbildningsrådet) 2.7 och 2.11 Uppgradera utrustningen i Språklabbet (kanslichefen och berörda prefekter) 1.2 och 2.8 Fakulteten börjar arbeta enligt Linnéuniversitetets modell för pedagogisk meritering (prodekan) 2.8 Identifiera och prioritera kompetenshöjande insatser för den undervisande personalen i UPE:s regi, exempelvis gällande betygssättning enligt A-F-skalan och stöd till studenters språkfärdigheter (prodekan) 7 (14)

8 2.8 och 2.11 Genomföra sex projekt inom studentaktivt lärande, varav en MOOC. Projekten redovisas på ett symposium mot slutet av året. (ordförande i utbildningsrådet) 2.9 och 4.2 Musikämnet utvecklar nya utbildningsprogram med stark branschanknytning som möter arbetsmarknadsbehov och nya utmaningar inom musikindustrin (ordförande i utbildningsrådet) 2.9 och 4.5 Göra en genomlysning av arbetsmarknadsdagar, alumnverksamhet och liknande satsningar för fakultetens utbildningar (ordförande i utbildningsrådet) 2.9 Bidra till uppbyggnaden av Lnu:s gemensamma webbportal My Career (kanslichef) 2.9 Öka andelen programstudenter som genomför studier, praktik och verksamhetsförlagd utbildning utomlands (internationaliseringssamordnare) 2.9 Utveckla mentorsprogram vid fler av fakultetens programutbildningar (ordförande i utbildningsrådet) 2.9 Följa upp universitetets alumnenkät för programstudenter, enligt fakultetens kvalitetsplan (ordförande i utbildningsrådet) 2.9 Bevaka universitetets alumnprojekt inklusive avnämarstudie (samverkansansvarig) 2.9 Utbildningsinsatser för den undervisande personalen när det gäller ett entreprenöriellt förhållningssätt sker via universitetsgemensam koordinator (dekan) 2.9 Utbildningsinsatser för studenter när det gäller ett entreprenöriellt förhållningssätt sker via Drivhuset (dekan) 2.9 Branschföreträdare ingår i programråden för fakultetens utbildningsprogram (dekan) 2.9 och 2.10 Verka för att införa en verksamhetsintegrerad profil på ämneslärarprogrammet vid campus Kalmar (prodekan) 3. Framstående forskning 1. finna goda former för att öka forskningens roll i att bygga utmanande utbildningar och kompletta akademiska miljöer 2. öka externfinansieringen av forskningen både från traditionella och nya källor som Familjen Kamprads stiftelse och EU:s ramprogram Horizon främja högt värderad publicering och offentliggörande (konstnärlig forskning) 4. öka andelen disputerade lärare bland annat genom internationell rekrytering 5. förstärka och etablera tvärvetenskapliga forskarmiljöer 6. utveckla och stödja konstnärlig forskning 7. öka andelen post doc tjänster 8 (14)

9 8. använda Lnuc som kraft för strategisk utveckling 3.1 och 3.8 Uppmuntra goda forskningsmiljöer att ingå i nya och befintliga utbildningsprogram, exempelvis Lnuc och centrum för kultursociologi (ordförande i utbildningsrådet) 3.2 Forskningsrådgivaren vid Grants and Innovation Office (GIO) träffar företrädare för alla forskningsmiljöerna inom fakulteten för att diskutera forskningsfinansiärer och forskningsansökningar. Miljöer med svagare forskningsbas prioriteras. (forskningsrådgivare vid GIO och forskningsmiljöerna) 3.2 Forskningens externfinansiering ska öka med minst fem procent från 2015 till 2016 enligt universitetets verksamhetsplan (dekan) 3.2 Forskningsrådgivaren vid GIO deltar regelbundet på seminarier och andra aktiviteter av vikt. (forskningsrådgivare på GIO) 3.2 Presentera en processbeskrivning för erbjudandet att använda sig av GIO:s expertkompetens i forskningsansökningsprocessen. Processen inkluderar uppföljning av ansökningar som fått avslag. (forskningsrådgivare på GIO) 3.2 Anordna seminarier/workshops riktade mot fakulteten utefter önskemål från forskningsmiljöerna (forskningsrådgivare på GIO) 3.3 Stödja utvecklingen av fakultetens gemensamma elektroniska tidskrift (dekan) 1.1, 3.3, 3.4, 3.5 och 3.7 Anställa flera tvååriga postdoktjänster vid fakulteten (dekan) 3.3 och 3.6 Implementera policy för bedömning av konstnärlig kvalitet (dekan) 3.3 och 3.6 Utveckla DiVa-systemet för att bättre fånga upp konstnärliga prestationer i samarbete med andra lärosäten (dekan) 3.4 Söka medel för internationella forskningsnätverk inför ansökan Horizon 2020 (GIO-medel) och ta hjälp av Lnu:s Brysselkontor (forskningsrådgivare vid GIO informerar om möjligheterna) 3.4 Stödja Marie Curie-ansökningar och andra finansiärer för internationell rekrytering (forskningsrådgivare vid GIO informerar om möjligheterna) 3.4 Stödja KK-ansökningar för finansiering av forskning (forskningsrådgivare vid GIO informerar om möjligheterna) 1.1 och 3.4 Ge nyrekryterade forskare en initial forskningsplattform (dekan) 3.5 Lärarutbildningens utpekade forskningsmiljöer ges stöd genom driftmedel från Nämnden för 9 (14)

10 lärarutbildningen (prodekan) 3.5 Ge prefekterna medel för stöd till exempelvis seminarier samt deltagande och arrangemang av konferenser, för att främja forskningen (dekan) 3.5 Främja forskningsmiljöernas seminarieverksamhet genom att stödja till exempel fakultetsövergripande seminarier och workshops kring forskning (dekan) 3.5 Förstärka den ämnesdidaktiska forskningen i interaktion med Nämnden för lärarutbildning och forskningsrådgivare vid GIO (föreståndare för Centrum för ämnesdidaktik vid FKH) 3.5 Stödja etableringen av tvärvetenskapliga centrumbildningar över institutions- och fakultetsgränserna (dekan) 3.6 Stödja en fakultetsgemensam konstnärlig seminarieserie (dekan) 3.8 och 5.1 Använda fakultetens två Lnuc för att främja ett in- och utflöde av kompetens inom undervisning och forskning (föreståndare för Lnuc och dekan) 4. Samhällelig drivkraft 1. tydliggöra och förnya formerna för värden och nyttiggörande av 2. bedriva utbildning och forskning i samverkan med aktörer i det omgivande samhället 3. se till att uppdrag inom samhällelig drivkraft är meriterande vid rekrytering och befordran 4. erbjuda fler attraktiva uppdragsutbildningar 5. utveckla programutbildningarnas alumnverksamhet 6. fördjupa samarbetet med universitetets övriga enheter för att nå målen 4.1 Fakulteten är involverad i den universitetsgemensamma satsningen på Kultur vid Lnu (dekan) 4.1 och 4.6 Uppmuntra till utbildning inom nyttiggörande av forskning, exempel på åtgärder: doktorandkurser, öppna föreläsningar och seminarier (vid behov genom Externa relationer) (dekan) 2.9 och 4.2 Musikämnet utvecklar nya utbildningsprogram med stark branschanknytning som möter arbetsmarknadsbehov och nya utmaningar inom musikindustrin (ordförande i utbildningsrådet) 4.2 Fortsatt samfinansiering av de nätverk som organiseras för lärare verksamma i ungdomsskolan (prodekan) 4.2 Etablera nya samarbeten med internationella företag och utveckla samarbetet inom The Bridge (samverkansansvarig) 4.2 Anlita kommunikationsavdelningen för fortsatt medieträning och populärvetenskaplig träning i dialog med verksamheten (samverkansansvarig) 10 (14)

11 4.3 Beakta meriter inom samhällelig drivkraft tydligare vid lönesättning och anställningsförfarande (dekan, prefekter respektive ordförande i anställningsnämnd) 4.4 Fakulteten är representerad i den arbetsgrupp som syftar till att främja uppdragsutbildning på hela Lnu (samverkansansvarig) 4.4 Utveckla uppdragsutbildningen så att intäkterna ökar med 10 procent på tre år ( ) enligt universitetets verksamhetsplan (dekan) 4.4 Främja utökat utbud av uppdragsutbildningar enligt fakultetens handlingsplan för uppdragsutbildning (samverkansansvarig) 4.4 Anordna ett utbildningskollegium på våren om uppdragsutbildning (samverkansansvarig) 2.9 och 4.5 Göra en genomlysning av arbetsmarknadsdagar, alumnverksamhet och liknande satsningar för fakultetens utbildningar (ordförande i utbildningsrådet) 4.5 Genomföra en alumnenkät på Språk, kultur och kommunikation-programmet (SKK) (ordförande i utbildningsrådet tillsammans med programansvarig) 4.5 Bevaka Externa relationers alumnprojekt inklusive avnämarstudie (samverkansansvarig) 4.6 Fortsätta utveckla samarbetet med universitetets avdelning för Externa relationer (dekan) 5. Globala värden 1. erbjuda och utöka internationellt utbyte i utbildning och forskning 2. främja internationalisering på hemmaplan 3. bredda rekryteringen av studenter och anställda 4. verka för att hållbar utveckling och lika villkor genomsyrar fler utbildningar Fakulteten ska vara representerad i universitetets olika organ/grupper inom globala värden (dekan) Uppmuntra fakultetens anställda att delta i olika utbildningsinsatser inom globala värden (fakultetens kontaktpersoner inom globala värden, kanslichef) Fakulteten följer arbetet med miljöcertifiering av Linnéuniversitetet och anpassar rutinerna. (dekan) Fakulteten utvecklar utbildningar i svenska för nyanlända. (dekan) 5.1 Se över fakultetens internationella avtal och en manual för kvalitetssäkring av avtalshantering (internationaliseringssamordnare) 11 (14)

12 5.1 Chefer inom fakulteten tar upp möjligheterna till utlandsvistelse för personalen i samband med medarbetarsamtal och för in det i tjänsteplaneringen (fakultetens chefer) 3.8 och 5.1 Utnyttja internationellt framstående forskningsmiljöer såsom Lnuc för att främja ett inoch utflöde av kompetens inom undervisning och forskning (föreståndare för Lnuc och dekan) 2.3, 2.7, 2.8, 2.11 och 5.1 Utbildningar vid fakulteten ingår i piloten för projektet Global classroom (internationaliseringssamordnare) 5.1 Fortsatt stöd för att främja internationell publicering av hög kvalitet (stöd till språkgranskning, konferenser och seminarier utomlands) (dekan) 5.1 Undersöka möjligheterna för programstudenter att genomföra studier, praktik och verksamhetsförlagd utbildning utomlands i samråd med programansvariga (internationaliseringssamordnare) 1.1, 5.1, 5.2, 5.3 och 6.4 I samråd med personalavdelningen och kommunikationsavdelningen förbättra stöd och rutiner för att kunna utveckla och stärka den internationella miljön på hemmaplan (dekan) 5.1 Samtliga studenter som studerar eller praktiserar utomlands har möjlighet att delta i ett program som fokuserar på kvalitet och resultat av utlandsvistelsen. Programmet ska vara integrerat i utlandsstudierna. (internationaliseringssamordnare) 5.1 och 5.2 Öka antalet disputerade lärare genom internationella lärarutbyten bland annat inom lärarutbildningen (internationaliseringssamordnare) 5.2 Chefer inom fakulteten använder strategiska internationaliseringsmedel för att bjuda in utländska lärare och/eller administratörer 5.2 Kartlägga kompetensen inom internationella och interkulturella perspektiv institutionsvis för att få fram behovet av kompetensutveckling (internationaliseringssamordnare) 5.2. Använda strategiska medel för internationell rekrytering och utveckla annonsering och utlysningstexter för att underlätta internationella rekryteringar (dekan) 5.2 och 5.3 Utveckla nya kurser inom sommarakademin (LUSA) för internationella studenter (prodekan) 5.2 och 5.3 Genomföra utbildningsinsatser inom A-F-skalan i samarbete med UPE (prodekan) 5.3 Särskilda insatser gentemot underrepresenterat kön, etnicitet, ålder etc vid marknadsföring av fakultetens utbildningar (kanslichef) 12 (14)

13 5.3 Kunskap och erfarenhet inom globala värden ska vara meriterande vid anställning vilket kräver uppmärksamhet i hela anställningsprocessen (ordförande i anställningsnämnden) 5.3 Göra insatser för att rekrytera studenter på avancerad nivå, särskilt internationella studenter (internationaliseringssamordnare) 5.4 Delta aktivt i arbetet med universitets nya hållbarhetsmål (kontaktperson för hållbar utveckling) 5.4 Utveckla valbara kurser och/eller temadagar för studenter inom hållbar utveckling (kontaktperson för hållbar utveckling) 5.4 Kursplaneutskotten uppmärksammas på att hållbar utveckling och lika villkor bör utgöra lärandemål i fler kursplaner (kontaktperson för hållbar utveckling) 5.4 Lägga större vikt vid lika villkor och hållbar utveckling vid utveckling av nya och befintliga utbildningar (ordförande i utbildningsrådet) 6. Ledning och verksamhetsstöd 1. förbättra kommunikationen internt och externt 2. ta tillvara och stödja kollegiala initiativ och forum 3. systematiskt främja och utveckla kompetenser för ledarskap 4. förbättra trygga och effektiva administrativa rutiner för verksamheten 5. utveckla en effektiv strategisk ledning och organisering av fakulteten 6. öka transparensen för förslag, beslut och resultat av verksamheten Bevaka fakultetens lokalbehov inför nybyggnationen av campus Kalmar, särskilt de estetiska och konstnärliga ämnenas behov av speciallokaler (dekan) 2.7 och 6.1 Intensifiera marknadsföring mot presumtiva studenter särskilt för nya utbildningar (prodekan med hjälp av kommunikationsavdelning) 6.1 Upprätta en presentation av fakulteten som kan användas vid intern och extern kommunikation (kanslichef med hjälp av kommunikationsavdelningen) 6.1 Förbättra forskningskommunikationen parallellt med införandet av en ny webb (dekan med hjälp av kommunikationsavdelning) 6.2 Utveckla nya och befintliga former för kollegial samverkan, särskilt inom forskning och konstnärlig verksamhet (dekan) 6.3 Undersöka möjligheterna att bedriva ett mer systematiskt och verksamhetsnära förbättringsarbete (dekan, prefekter) 13 (14)

14 6.3 Erfarenheter av ledarskap uppmärksammas i befattningsprofiler (dekan) 6.3 Prefekterna fångar upp ledarskapsfrågan i utvecklingssamtalen med sina medarbetare och beaktar kompetensutveckling inom ledarskap när de planerar medarbetarnas kompetensutvecklingstid (prefekter) 6. 3 Verka för att personalavdelningen skapar systematiska ledarskapsprogram för fler befattningar och personalgrupper (dekan) 1.1, 5.1, 5.2, 5.3 och 6.4 I samråd med personalavdelningen och kommunikationsavdelningen förbättra stöd och rutiner för att kunna utveckla och stärka den internationella miljön på hemmaplan (dekan) 6.4 Bevaka behörigheter, kompetenser och kommunikation kring administrativa system och åtgärda vid behov (kanslichef) 1.4 och 6.4 Rekryteringsprocessen påskyndas enligt handlingsplanen för rekrytering (ordförande i anställningsnämnden) 6.4 Institutionernas kompetensförsörjningsplaner uppdateras årligen med stöd från personalavdelningen (kanslichef) 6.4 Institutionernas kompetensförsörjningsplaner följs upp och diskuteras på fakultetens institutionsdialoger (dekan) 6.4 En sammanställning av kompetensförsörjningsplanerna diskuteras på rektorsdialogen (dekan) 6.4 Undersöka förutsättningarna för att införa den nya målrelaterade kompetensförsörjningsplanen (kanslichef) 6.4 Framtagande av flera fakultetsgemensamma handläggningsrutiner (kanslichef) 6.4 Utveckla arbetet med kursbudgetar och budgetbok (controller) 2.3 och 6.4 Skriva fram ett samarbetsavtal mellan Ekonomihögskolan och FKH när det gäller programmet inom butikskommunikation (Det nuvarande namnet på programmet är PIB-programmet.) (kanslichef) 6.5 och 6.6 Införa ett tydligare ISK-perspektiv (intern styrning och kontroll) vid verksamhetsplanering och beslutsfattande (utbildningsledare) 6.6 Utveckla tydligare processer för uppföljning av strategiska satsningar och genomförda åtgärder (utbildningsledare och controller) 6.6 Erbjuda utbildningsinsatser inom engelsk och svensk språkhantering, samt förvaltningsrätt för TApersonal (kanslichef) 14 (14)

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

fakulteten för konst och humaniora 2015

fakulteten för konst och humaniora 2015 Fakulteten för Verksamhetsplan för fakulteten för 2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för fakulteten för Gäller från 2015-02-02 1 (16) Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 7 2. Utmanande utbildningar

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1178 Institutionen för svenska språket DATUM: 2018-11-29 BESLUTAD AV: Karin Helgesson KONTAKTPERSON: Karin Helgesson FORSKNING

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam KONTAKTPERSON: Anna Engkvist FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier enligt

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Marie Demker DNR: V 2017/703 FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16 Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: 150910 BESLUTAD AV: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål för

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-12-03 AVSÄNDARE: Samhällsvetenskapliga fakulteten Birger Simonson, Marie Demker, Karin Fogelberg KONTAKTPERSON:

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

Verksamhetsplan för Grants and innovation office

Verksamhetsplan för Grants and innovation office 1 Verksamhetsplan för Grants and innovation office Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller sig,

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2017 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2017 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2017 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-28 Gällande, fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen AVSÄNDARE: Ingrid Elam KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Denna

Läs mer

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office

Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Chef Grants and Innovation Office Annika Bergman Uppföljning Verksamhetsplan juli 2016 Grants and Innovation Office Bakgrund Verksamhetsplan för Grants and innovation office 2016-2018 baseras på verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag)

Verksamhetsplan 2015-2017 för Grants and innovation office (förslag) Verksamhetsplan för Grants and innovation office (förslag) 1 Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: Dnr: V 2016/892 2016-11-29 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Ingrid Jarlsmark FORSKNING SOM PÅVERKAR Institutionen

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2017-02-15 KONTAKTPERSON: Fredrik Engström, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål är

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016-2018 & VERKSAMHETSPLAN 2016 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2016-03-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP DATUM: 2014-11-20 AVSÄNDARE: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM

VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTION/AVDELNING: KSM KSM är en institution som arbetar aktivt med sammanhållning. KSM har fyra viktiga kunskapsområden: Svenska, Engelska, De Estetiska Ämnena och Svenska som

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2019 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2019 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2019 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2019-01-10 BESLUTAD AV: Sanne Kofod Olsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål för perioden

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

SPRÅKPOLICY. Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22. Språkpolicyn sammanfattas i fem huvudpunkter:

SPRÅKPOLICY. Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22. Språkpolicyn sammanfattas i fem huvudpunkter: STYRDOKUMENT Dnr V 2015/495 SPRÅKPOLICY Publicerad Beslutsfattare Ansvarig enhet www.styrdokument.gu.se Rektor Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2015-10-28 BESLUTAD AV: Konstnärliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ingrid Elam FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Institutionen för Skolutveckling och ledarskap 2012-02-20 Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Utgångspunkter Förslaget följer föreslagen verksamhetsplan för Mah 2012,och LS 2012 där behovet

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2014-10-29 BESLUTAD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan 1 (7) -04-26 Beslutad på IS -06-08 Strategisk plan -2018 A. Lägesbeskrivning En av tidigare strategisk plan (2013-2015) visar att vi de tre senaste åren arbetat med fortsatt integration inom institutionen,

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer