Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO"

Transkript

1 Edison är en streckkodsläsande robot som på ett engagerande och roligt sätt lär ut elektronik och programmering. Edison har alla sensorer, utgångar och motorer som behövs för göra robotprogrammering riktigt roligt. Det låter fantastiskt men vad är egentligen en robot? Enligt Edisons uppfinnare Brenton O Brien är en robot är en maskin som kan göra saker självständigt. Det innebär att roboten kan tänka eller själv ta beslut och agera efter besluten. Det finns många andra definitioner men vi gillar den här eftersom den är trevlig, enkel och fungerar på allt som du kommer att lära dig. Edison roboten som går at bygga ihop med LEGO Robotar skulle inte vara möjliga utan elektronik så Edison har sin egen och du kan se den genom den genomskinliga ovansidan. Det finns resistorer, kondensatorer, transistorer, motorer och ännu mer men det allra viktigaste är Edisons mikrokontroll. Edisons mikrokontroll

2 Mikrokontrollen är som Edisons hjärna. Det är där allt tänkande görs. Mikrokontrollen är väldigt lik processornchippet i en dator, bara mycket mindre. Precis som processorchippet har mikrokontrollen program. Det är programmen som gör att Edison kan ta egna beslut och tänka själv. Edison levereras med förinstallerade program som kan aktiveras genom att köra roboten över speciella streckkoder. Streckkoden nedanför aktiverar programmet som gör att Edison följer en linje. Streckkod som aktiverar Edisons program för att följa linjer

3 Öppna batteriluckan och ta ut programmeringskabeln. Sätt i fyra AAA-batterier. Kontrollera att batterierna sitter som på bilden och sätt tillbaka batteriluckan. Montera Edisons däck på hjulen. Kontrollera att batterierna sitter åt rätt håll Starta Edison genom att flytta strömbrytaren till på-symbolen (se bild). Edisons LED-lampor blinkar rött och Edison är klar att använda. Flytta strömbrytaren till på-symbolen För att kunna använda Edison behöver du veta var alla sensorer sitter och de tre knappar gör. Titta på bilden nedanför för att se var de sitter. Du kan behöva backa och titta igen medan vi går igenom äventyret

4 Edisons sensorer och knappar Startknapp Startar program Stoppknapp Stoppar program Inspelningsknapp ett tryck laddar ner program, tre tryck läser streckkod Edisons sensor för att följa linjer består av två delar en röd LED-lampa och en ljussensor, båda sitter på robotens undersida. LED-lampan lyser på underlaget, om marken är vit reflekteras ljuset och ljussensorn känner av hur mycket ljus som reflekteras. Om underlaget är svart reflekteras mycket mindre ljus än om underlaget är ljust. EdComm-sladden används för att ladda över program från dator eller surfplatta till Edison. Den kopplas in i hörlursuttaget på datorn eller plattan. EdComm programmeringskabel

5 Edison har en ljudsensor och kan höra höga ljud som till exempel när du klappar händerna. Den här streckkoden aktiverar Edisons program som göra att roboten kan styras med handklappning. Programmet lyssnar efter höga ljud och roboten svänger höger om du klappar händerna en gång. Om du klappar två gånger åker roboten framåt och stannar. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod Handklappningsstyrning Sätt ner Edison på en plan yta och tryck på startknappen (triangel). Klappa händerna en gång i närheten av Edison. Roboten kommer att svänga höger. Klappa händerna två gånger Edison kommer att åka cirka 30 centimeter framåt. Försök också att trumma med fingret på Edison först en gång och sedan två.

6 Samma sorts ljudsensorer som finns i din Edison används i moderna bilar för att känna efter när varje cylinder tänds. Informationen skickas till bilens dator för att se till att tändningen sker vid precis rätt tillfälle. Om tändningen är för långsam kan det skada motorn. Att tändningen görs vid precis rätt tillfälle gör också att bilen drar så lite bensin som möjligt.

7 Edison kan se i mörkret genom att använda osynligt ljus för att upptäcka hinder och undvika att krocka med dem. Den här streckkoden gör så att Edisons undvik-hinder-program aktiveras. Programmet gör så att Edison kör framåt tills roboten upptäcker ett hinder då backar den vänder och fortsätter att köra 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod undvik hinder Sätt ut lite hinder som Edison ska undvika, till exempel väggar byggda av LEGO. Hindret måste vara minst lika högt som Edison (3,5 cm). Du kan till och med bygga en labyrint som roboten ska försöka klara. Tryck på startknappen (triangel) och se hur Edison åker mot hindret och vänder

8 strax innan för att inte krocka. Edisons använder samma osynliga ljus för att upptäcka hinder som din fjärrkontroll använder för att tala ofm för TV:n att byta kanal. Ljuset kallas för infrarött ljus eller IR och är osynligt eftersom det har längre våglängd än andra ljus som ditt öga kan se. Edison lyser med IR från två LED-dioder, en på höger sida och en på vänster. Mellan dioderna sitter en IR-sensor. Sensorn känner när IR studsar tillbaka från hindret. Om IR studsar tillbaka från vänstra LED-dioden står hindret till vänster och om IR studsar tillbaka från den högra dioden står hindret till höger. Uppför sig Edison inte som den ska? Åker roboten in i hinder eller hoppar för skuggor? Läs under Kalibrera upptäck-hindersensorn sist i den här instruktionen för att se hur du kan kalibrera sensorn som upptäcker hinder.

9 Edison älskar ljus! Roboten åker mot den ljusaste punkten även om det innebär att roboten åker ner från bordet. Den här streckkoden gör så att Edisons ljus-följar-program aktiveras. Programmet använder Edisons ljussensorer och motorer för att följa en ficklampa. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod - följ ljuset Du behöver en ficklampa och en plan yta som inte är i närheten av alltför starkt ljus (till exempel solljus). Tryck på startknappen (triangel) och lys med ficklampan på Edison. När roboten ser ljuset kommer den att åka mot det. Genom att flytta på ficklampan kan du påverka hur Edison åker. Påminner det här beteendet dig om något?

10 Det här är ett av Edisons mest intressanta program eftersom det liknar hur en del insekter flyger mot ljuset. Du har säkert sett nattfjärilar och hur de dras mot ljuset en varm sommarnatt. Det här beteendet kallas för fototropism och ses också i naturen hos växter som växer mot solen. Programmet är också intressant eftersom Edison reagerar helt själv. Roboten tänker alltså själv och ändrar sitt beteende efter hur ljuset ändras. Är roboten levande?

11 Följa linjer är robotentusiasternas favorit. Det är roligt att titta på roboten när den följer en linje. Räkna hur många personer som frågar om linjen är magnetisk. Den här streckkoden aktiverar Edisons linje-följar-program. Programmet använder Edisons linje-följar-sensor och motorer för att följa kanten på en svart linje. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod följa linje Först behöver du en linje som du antingen kan göra själv med hjälp av en svart tejp på vitt underlag (linjen måste vara minst 1,5 cm bred) eller skriva ut en EdMat från meetedison.com/downloads.

12 Sätt Edison på ena sidan av linjen så att linje-följar-sensorn är på det vita. Tryck på startknappen (triangel) och titta när Edison följer linjen. Edisons linje-följar-sensor lyser på underlaget och mäter hur stor del av ljuset som reflekteras tillbaka. Vitt reflekterar mycket ljus och svart väldigt lite. För att följa linjen måste Edison hela tiden vara på helspänn. När roboten inte är på linjen svänger den höger för att komma tillbaka och när roboten är på linjen svänger den vänster för att komma bort från linjen. Det här gör att roboten hela tiden vaggar fram på kanten av linjen.

13 Har du hört talas om dromofobi rädsla för att korsa gator. Nu ska vi ge en version av fobin till Edison. Den här streckkoden aktiverar Edisons studsa-mot-linjerprogram. Programmet använder sig av Edisons linje-följarsensor och motorer för att hindra roboten från att åka över en svart linje. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod Studsa mot linjer Du antingen kan göra en egen bana (en ruta, oval eller annan figur som Edison ska hålla sig inom) med hjälp av en svart tejp på vitt underlag (linjen måste vara minst 1,5 cm bred) eller skriva ut en EdMat från meetedison.com/downloads. Sätt Edison innanför banan och tryck på startknappen (triangel). Edison kör framåt tills linje-följar-sensorn upptäcker linjen, då backar roboten, svänger och fortsätter köra.

14 Att följa linjer och studsa mot linjer är roliga program men det är också väldigt användbart. Lager som använder robotar för att flytta saker använder linjer eller markeringar på golvet för att visa hur robotarna ska åka. De här robotarna använder streckkodsmärkningar som finns på golvet för att hitta på Amazons lager.

15 Robotwars! Den här streckkoden aktiverar Edisons sumo-brottningsprogram. Programmet kombinerar studsa-mot-linjerna-programmet för att stanna i ringen och undvik-hinderprogrammet för att hitta jaga och hitta motståndaren. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod Sumobrottning Gör din egen sumbobrottningsring genom att tejpa svart eltejp på en vit yta. Ringen ska vara cirka 40 cm i diameter. Sätt två Edison-robotar (programmerade med streckkoden ovanför) inuti ringen och tryck på startknappen på båda samtidigt. Båda Edison kommer nu att köra långsamt framåt och stanna inne i ringen medan de tittar efter motståndaren. Om Edison upptäcker motståndaren åker roboten framåt med full fart tills den kommer till kanten på ringen, sedan backar den segrande och fortsätter att leta efter en ny motståndare.

16 Striderna går inte alltid enligt planen eftersom situationen kan se så olika ut, vinkeln mot motståndaren kan variera, det är olika hur nära det är till kanten eller bara ren otur.

17 Vill du verkligen styra Edison!? Här har du chansen och det går med hjälp av din egen fjärrkontroll till TV:n. De här streckkoderna gör så att Edison lär sig kommandon från din TV- eller DVD-kontroll. 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden 4. Tryck på valfri knapp på fjärrkontrollen (välj helst den knapp som mest motsvarar det Edisons ska göra) Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod IR lär sig köra framåt Streckkod IR lär sig köra bakåt

18 Streckkod- IR lär sig snurra åt vänster Streckkod IR lär sig snurra åt höger Streckkod IR lär sig svänga åt vänster

19 Streckkod IR lär sig svänga höger Streckkod IR lär sig leka pip Streckkod IR lär sig spela en melodi Lär Edison alla streckkoderna, en i taget. Använd knappar på fjärrkontrollen som stämmer med det Edison ska göra, som till exempel pilen uppåt (volymkontrollen) för att åka framåt och så vidare. Du kan ändra det när du vill så det är bara att testa vilket som passar bäst. Nu är det bara att köra!

20 Edison fungerar med cirka 75% av alla TV och DVD-kontroller. Om fjärrkontrollen inte verkar fungera så testa med en annan. Om ingen av dina kontroller fungerar kan du köpa en billig universalfjärrkontroll och ställa in den som en Sony DVDkontroll.

21 Du kan anpassa hur känslig Edison ska vara för att upptäcka hinder. Genom att göra roboten mer känslig kan den upptäcka hinder längre bort och gör du den mindre känslig upptäcker den bara hinder som är väldigt nära 1. Ställ Edison mot streckkoden på höger sida om streckkoden 2. Tryck på inspelningsknappen (runda) tre gånger 3. Edison kör framåt och läser in streckkoden Streckkod kalibrera upptäck-hinder-sensorn Skanna streckkoden och tryck sedan på startknappen (triangel). Nu är Edison i kalibreringsläge. Ta bort alla hinder framför Edison. Känsligheten på vänster sida kalibreras först. 1. Tryck på startknappen (det ökar känsligheten) tills den vänstra röda LEDlampan blinkar. 2. Tryck på inspelningsknappen (runda knappen) (det minskar känsligheten) tills LED-lampan helt slutar blinka. 3. Tryck på stoppknappen (fyrkantiga knappen) för att kalibrera den högra sidan 4. Tryck på startknappen tills den röda LED-lampan blinkar tryck sedan på inspelningsknappen tills LED-lampan helt slutar blinka. 5. Tryck på stoppknappen och kalibreringen är klar Du kan ställa in avståndet som du vill att Edison ska upptäcka hinder på genom att sätta ett hinder framför Edison och göra om steg 1-5.

Lär känna Edison. Det här är Edison, den programmeringsbara roboten.

Lär känna Edison. Det här är Edison, den programmeringsbara roboten. Edison och EdBlocks Övning 1 Programmerarens namn Lär känna Edison Det här är Edison, den programmeringsbara roboten. Vad är en robot? En robot är en maskin som man kan få att utföra saker på egen hand.

Läs mer

2. Sätt in fyra AAA-batterier. Titta på bilden för att se hur de ska sitta. Se till att stänga batteriluckan

2. Sätt in fyra AAA-batterier. Titta på bilden för att se hur de ska sitta. Se till att stänga batteriluckan Edisonroboten levereras i en liten orange låda. Öppna lådan och ta ut Edison genom att rulla ut kartongen. Innan du sätter igång behöver du göra några saker med din Edison och datorn / plattan som du ska

Läs mer

Möt Edison. Detta är Edison, den programmerbara roboten. Vad är en robot? En robot är en maskin som man kan få att göra en uppgift på egen hand.

Möt Edison. Detta är Edison, den programmerbara roboten. Vad är en robot? En robot är en maskin som man kan få att göra en uppgift på egen hand. Edison och EdBlocks Aktivitet 1 Programmerarens namn Möt Edison Detta är Edison, den programmerbara roboten. Vad är en robot? En robot är en maskin som man kan få att göra en uppgift på egen hand. Det

Läs mer

Lektion 1 Arbetsblad 1.1 Möt Edison

Lektion 1 Arbetsblad 1.1 Möt Edison Lektion 1 Arbetsblad 1.1 Möt Edison Edison är en liten LEGOanpassad och programmerbar robot. Edison kan kommunicera med omvärlden med hjälp av sina sensorer. I bilden finns Edisons sensorer, knappar och

Läs mer

Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för

Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för Laborationer i SME094 Informationsteknologi I för basår Programmering av LEGO Mindstorms med ROBOLAB Johan Carlson Luleå tekniska universitet Inst. för Systemteknik EISLAB Email: johanc@ltu.se 25 mars

Läs mer

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009 Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Sid 2 (6) Legorobot Sid 3 (6) LEGOROBOT Syfte Syftet med denna praktiska uppgift är att man ska få

Läs mer

Roboten. Sida 1 av 11

Roboten. Sida 1 av 11 EV3 ipad Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

3 augusti (G) Programmering: Lego

3 augusti (G) Programmering: Lego 3 augusti (G) Programmering: Lego Idag ska vi gå igenom vad en robot är, hur programmeringsmiljön ser ut och skriva våra första program. Vi kommer gå igenom flera gröna programmeringsblock, samt det orangea

Läs mer

EdBuild - EdRoboClaw

EdBuild - EdRoboClaw EdBuild - EdRoboClaw Bygga och programmera en robotarm Svårighet: The EdRoboClaw EdBuild by Microbric Education is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Översatt

Läs mer

EdBuild. Bygga stridsvagnen EdTank

EdBuild. Bygga stridsvagnen EdTank EdBuild Bygga stridsvagnen EdTank Svårighet: Svårighet: The EdTank EdBuild by Microbric Education is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Översatt av Alega

Läs mer

Kör framåt i <TID> sekunder. Kör bakåt i <TID> sekunder. Sväng vänster i <TID> sekunder. Sväng höger i <TID> sekunder

Kör framåt i <TID> sekunder. Kör bakåt i <TID> sekunder. Sväng vänster i <TID> sekunder. Sväng höger i <TID> sekunder Kör framåt i sekunder Kör bakåt i sekunder Sväng vänster i sekunder Sväng höger i sekunder Kör framåt Kör framåt när ljus lyser på vänster sida Kör framåt när ljus lyser på höger

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

EdBuild. Bygga kranen EdCrane

EdBuild. Bygga kranen EdCrane EdBuild Bygga kranen EdCrane Svårighet: The EdCrane EdBuild by Microbric Education is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. EdBuild the EdCrane EdCrane är

Läs mer

Hur ser Blue-Bot ut i aktion?

Hur ser Blue-Bot ut i aktion? Hur ser Blue-Bot ut i aktion? Tydliga knappar för barnen att använda vid programmering av Blue-Bot. Möjlighet att spara upp till 80 instruktioner i Blue- Bots minne. Blue-Bot rör sig i samma riktning 15

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet 2016-03-03 Digitalt lärande och programmering i klassrummet Blue-Bot Introduktion Vi kommer i denna övning att bekanta oss med små charmiga robotar som heter Blue-Bots. Dessa robotar är bra för att introducera

Läs mer

OzoCodes FÄRG KODER VINST/ UTGÅNG FART RÄKNARE RIKTNING TIMER COOLA RÖRELSER REFERENSSCHEMA VINST/UTGÅNG (SPELA IGEN) CRUISE SNABB TURBO NITRO BOOST

OzoCodes FÄRG KODER VINST/ UTGÅNG FART RÄKNARE RIKTNING TIMER COOLA RÖRELSER REFERENSSCHEMA VINST/UTGÅNG (SPELA IGEN) CRUISE SNABB TURBO NITRO BOOST OzoCodes FÄRG KODER REFERENSSCHEMA FART VINST/ UTGÅNG SNIGELFART LÅNGSAM CRUISE VINST/UTGÅNG (SPELA IGEN) RIKTNING SNABB TURBO NITRO BOOST VINST/UTGÅNG (GAME OVER) RÄKNARE GÅ TILL VÄNSTER GÅ RAKT FRAM

Läs mer

Strukturerad problemlösning. Metoder och verktyg för datavetare Ht09

Strukturerad problemlösning. Metoder och verktyg för datavetare Ht09 Strukturerad problemlösning Metoder och verktyg för datavetare Ht09 Syfte Syftet med uppgiften är att få kännedom om ett strukturerat arbetssätt för hur ett problem kan angripas i de olika steg som svarar

Läs mer

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB FlyBot FlyBot är en flyplansmodell med fyra lysdioder, en tuta och en motor som driver propellern. Här lär du dig att programmera DC-motorns fart och riktning. 41 Robotfakta LED-kort På LED-kortet sitter

Läs mer

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT?

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Om NXTprogrammering RCX-modul (Robotic Commander explorer) Styrenhet som innehåller liten dator Vad innehåller lådan? Liten dator, sensorer, motorer, hjul Massor av legobitar RCX-modulen Skärm Gå vänster

Läs mer

Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9

Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9 Konstruera, styra, reglera och programmera en röd tråd F-9 Icke vinstdrivande grundskola F-9, grundad 1914. LGR-11 rev 2017 Centralt innehåll Årskurs 1-3 Teknik Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4 GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4 INTRODUKTION... 4 UPPGIFT 1 : ANVÄNDA MOTORER... 4 NÄR ANVÄNDER DU EN MOTOR?... 4 HUR MAN ANVÄNDER EN LEGO

Läs mer

Programmeringspalett. Pr o gr a mvar a

Programmeringspalett. Pr o gr a mvar a Pr o gr a mvar a en innehåller alla programmeringsikoner du behöver för att göra dina program. Varje programmeringsikon innehåller instruktioner som din NXT-enhet kan tolka. Du kan kombinera ikonerna för

Läs mer

Lego Robot [ ] [ ] [ ]

Lego Robot [ ] [ ] [ ] Lego Robot av [ ] [ ] [ ] INNEHÅLLSFÖRTECKNING LABB1 (INFORMATION) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT 2 # UPPGIFT 3 # LABB2 (OPERATÖRER) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT 2 # UPPGIFT 3 # LABB3 (VARIABLER) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT

Läs mer

4 augusti (G) Programmering: Lego

4 augusti (G) Programmering: Lego 4 augusti (G) Programmering: Lego Idag ska vi gå igenom loopar, valblock (switchar), parallella program program. Robotar upprepar ofta samma sak om och om igen. T.ex. en industrirobot som ska tillvecka

Läs mer

Servicemanual. Autonomous Pallet System 800 Prototyp. Utfärdat: 2008-05-14

Servicemanual. Autonomous Pallet System 800 Prototyp. Utfärdat: 2008-05-14 Servicemanual Autonomous Pallet System 800 Prototyp Utfärdat: 2008-05-14 Servicemanual APS800 1. NIOS II... 3 1.1 Koppla till NIOS II... 3 1.2 Kopplingar till batteri...3 1.3 Utökad spänningsgren...4 1.4

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

Dagens robot. Copyright Sagitta Pedagog AB

Dagens robot. Copyright Sagitta Pedagog AB Dagens robot RaceBot är utrustad med lysdioder och två motorer med var sitt hjul. Här lär du dig att programmera den så att den går framåt, bakåt eller svänger. Kanske kan du få den att köra i ett L eller

Läs mer

Hur gör man. Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det

Hur gör man. Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det 2. Svart låda Hur gör man Kika försiktigt in genom hålen i luckorna. Vilken färg är det på insidan av lådan? Så fungerar det Skåpet: Det enda vi kan se är ljus. Vi kan inte se hundar, bilar, bollar eller

Läs mer

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Linefollower Med LEGO Mindstorms och NXC Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 Sammanfattning Rapporten är för labbmomentet som utförs i introduktionskursen

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

HEMISSON. Webots-Botstudio laborationsbok. Sida1

HEMISSON. Webots-Botstudio laborationsbok. Sida1 HEMISSON Webots-Botstudio laborationsbok Sida1 Allmänt om Hemisson Hemisson är en mobil minirobot för utbildning. Liknande enheter förekommer i en mängd sammanhang i dagens samhälle. Det kan vara i form

Läs mer

Manual Nya Akka-SMART

Manual Nya Akka-SMART Manual Nya Akka-SMART Detta är en förenklad Manual för Akka SMART som gjorts på Center för sinnestimulering Lagunen Slingan utifrån erfarenheter vid användandet av Akka SMART. Vid behov av mer detaljerad

Läs mer

Blockly är en av apparna som används för att styra roboten Dash. Den är väldigt enkel i sin utformning och kan med fördel användas av yngre barn.

Blockly är en av apparna som används för att styra roboten Dash. Den är väldigt enkel i sin utformning och kan med fördel användas av yngre barn. Manual till appen Blockly till Dash Blockly är en av apparna som används för att styra roboten Dash. Den är väldigt enkel i sin utformning och kan med fördel användas av yngre barn. Du måste ha en Dashrobot

Läs mer

Systemskiss. Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0. Status:

Systemskiss. Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0. Status: Systemskiss Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0 Status: Granskad Alla 6 december 2010 Godkänd Markus (DOK) 6 december 2010 PROJEKTIDENTITET Segway, HT 2010 Tekniska högskolan vid

Läs mer

Bruksanvisning Robosapien

Bruksanvisning Robosapien Bruksanvisning Robosapien Introduktion Grattis till valet av Robosapien, en sofistikerad mix av teknologi och personlighet. Med ett dynamiskt rörelsemönster, interaktiva sensorer och en unik personlighet

Läs mer

Instruktioner för hantering. av ljudanläggningen på. Limhamnsvägen 111. Reviderad

Instruktioner för hantering. av ljudanläggningen på. Limhamnsvägen 111. Reviderad Instruktioner för hantering av ljudanläggningen på Limhamnsvägen 111 Reviderad 2018-11-23 Läs denna noggrant innan du börjar ÖDF mixer sid 1 ÖDF mixer sid 2 Slå på ljudanläggningen För att undvika att

Läs mer

Enkel rak plastplog. Fäst med eltejp som ovan eller på annat sätt. Såga till plogen eller skär ut den med mattkniv

Enkel rak plastplog. Fäst med eltejp som ovan eller på annat sätt. Såga till plogen eller skär ut den med mattkniv Mekinstruktioner Enkel rak plastplog Mät längden. Den bör bara 9-10 cm bred. Maxbredd gör passningen mer kinkig. Såga till plogen eller skär ut den med mattkniv Fäst med eltejp som ovan eller på annat

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA 1 Glydea TM Mått Montering skena 1. Märk ut var hållarna skall sitta 2. Borra i taket eller på väggen där fästena skall sitta 3. Montera fästena 4.

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Skapa spelet Bug-race i Scratch

Skapa spelet Bug-race i Scratch 1 Skapa spelet Bug-race i Scratch Välj en figur (Sprajt) Ta bort katten med hjälp av saxen i menyraden. Välj en ny figur med knappen. Det ska vara en figur som pekar åt vänster, och helst visas ovanifrån,

Läs mer

Felsökande av en Lego Mindstorm robot

Felsökande av en Lego Mindstorm robot KTH Felsökande av en Lego Mindstorm robot Med hjälp av NXC Hampus Liljedahl 3/9-12 hliljed@kth.se Introduction to Computer Studies II1310 Sammanfattning Jag har gjort en labb där jag felsökte en färdigskriven

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS... GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 SKÄRMUPPBYGGNAD... 4 ROBOT EDUCATOR... 5 PROGRAMMERINGSRUTAN... 5 KNAPPARNA OCH KLOSSARNA... 6 UPPGIFTER... 8 ATT ANVÄNDA

Läs mer

Laborationsrapport av robotprogrammering

Laborationsrapport av robotprogrammering KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laborationsrapport av robotprogrammering Programmering av LEGO MINDSTORMS robot Rikard Bjärlind 2012-09-07 E-post: bjarlind@kth.se Introduktionskurs i datateknik (H12) II1310

Läs mer

Touch Memo 1 PACKA UPP KOM IGÅNG Spela in ett meddelande till en etikett Lyssna på en inspelad etikett...

Touch Memo 1 PACKA UPP KOM IGÅNG Spela in ett meddelande till en etikett Lyssna på en inspelad etikett... 120131 Innehållsförteckning 1 PACKA UPP... 2 2 KOM IGÅNG... 3 2.1 Spela in ett meddelande till en etikett... 3 2.2 Lyssna på en inspelad etikett... 3 3 BESKRIVNING AV TOUCH MEMO... 4 3.1 Ovansidan... 4

Läs mer

Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot

Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot Ayumi Sjöbergh Miyake 1 september 2012 miyake@kth.se II1310 Introduktionskurs i datateknik 1 Sammanfattning Laborationen gick ut på att hitta och rätta

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Programmering eller Datalogiskt tänkande

Programmering eller Datalogiskt tänkande Programmering eller Datalogiskt tänkande I förskolan handlar programmering om att få en begynnande förståelse vad det kan innebära. Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen

Läs mer

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22 Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen Version 1.1 2014-10-22 Swivl Robot kan användas för att spela in en föreläsning eller lektion. Kameran som är placerad på Roboten följer automatiskt

Läs mer

Bruksanvisning för AKKA smart och dataprogrammet AKKA Config.

Bruksanvisning för AKKA smart och dataprogrammet AKKA Config. Bruksanvisning för AKKA smart och dataprogrammet AKKA Config. Rullstol, ståstativ och liknande SKALL spännas fast i plattan. ETT MÅNGSIDIGT HJÄLPMEDEL 1. Vem har nytta av en AKKA smart? AKKA smart kan

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Cecilia Ingard. Boksidan

Cecilia Ingard. Boksidan Cecilia Ingard Boksidan Innehåll Vad som händer när datorn startar 3 Hur ser en dator bokstäverna? 12 Vad kan hända när man skriver ett brev 14 Inuti datorlådan 22 Moderkortet 23 Processorn 24 RAM-minnet

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Svensk manual Version 0231-0234 Revision 3

Svensk manual Version 0231-0234 Revision 3 BJ5µP Svensk manual Version 0231-0234 Revision 3 Innehåll Sida 1. Förord. 3 2. Installation 3 3. Översiktstabell funktioner. 4 4. Detaljerat om funktioner nivå A med direkta knappar. 5 5. Detaljerat om

Läs mer

PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare

PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare PowerView Motorisering Smarta gardiner som gör ditt liv lite enklare Scene Quickstart guide En fantastisk utveckling för gardinvärlden. Denna guide hjälper dig att enkelt komma igång med ditt nya PowerView

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd.

Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd. Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd. Vårt användarvänliga system låter dig styra dina solskydd som du vill, när du vill. Fjärrkontroller Sensorer Motorer

Läs mer

Smart Rogic Manual. Robostick Manual

Smart Rogic Manual. Robostick Manual Smart Rogic Manual Robostick Manual Ladda ner Smart Rogic Programfönster Programmera 4 Kopiera / Klipp ut 5 Ta bort symbol 6 Ångra / Gör om 7 Funktion 8 Ta bort program 9 Anslut via Bluetooth 0 Överföra,

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Lättläst om Victor Classic X

Lättläst om Victor Classic X Lättläst om Victor Classic X Viktiga knappar på spelaren Sätta på spelaren Till höger på spelarens ovansida finns en knapp. När du trycker på sätter du på spelaren. Du hör ett pip och en röst som säger:

Läs mer

Gyroway X-7. En självbalanserande scooter. Användarmanual. www.gyroway.se

Gyroway X-7. En självbalanserande scooter. Användarmanual. www.gyroway.se Gyroway X-7 En självbalanserande scooter Användarmanual www.gyroway.se 1 Innehåll 1. Introduktion......2 2. Modell.....3 3. Produktspecifikation 3 4. Produktfakta 4 4.1 Styre... 4 4.2 Kontrollpanel...5

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Danmark Telefon mv-nordic.com

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Danmark Telefon mv-nordic.com 1 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Aktiviteter med fokus på matematik Här får ni förslag på aktiviteter som använder LEGO MINDSTORMS Education EV3-materiel tillsammans med vår matematikmatta. Fokus i de beskrivna

Läs mer

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda.

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda. Micro:bit- Namnskylt Vi börjar med att döpa programmet till något. Till exempel ditt namn. Det gör du längst ner i mitten. Nu ska vi göra ett enkelt program som med lysdioderna skriver ditt namn. När du

Läs mer

Programmera i teknik - kreativa projekt med Arduino

Programmera i teknik - kreativa projekt med Arduino NYHET! Utkommer i augusti 2017 Smakprov ur boken Programmera i teknik - kreativa projekt med Arduino av Martin Blom Skavnes och Staffan Melin PROJEKT LJUS s 1 I det här projektet kommer du att bygga en

Läs mer

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska Funktioner: 1. Antenn 2. Display, visar aktuell kanal, och andra aktuella funktioner. 3. Pil upp, tryck för att justera ner ljudet, och byta kanal. 4. Pil

Läs mer

Micro:bit och servomotorer

Micro:bit och servomotorer Micro:bit och servomotorer Servomotorer som beskrivs här är så kallade micro servos och har beteckningarna: FS90 FS90R En servomotor har tre kablar. En brun som kopplas till GND, en röd som är för strömförsörjning

Läs mer

Den intelligenta dammsugaren

Den intelligenta dammsugaren Institutionen för Datavetenskap presenterar: Den intelligenta dammsugaren En laboration i fyra delar Laborationen utvecklad av KogVet- studenter Reviderad 2007: Jenny Dalenius 1 Hej och välkommen! Bilden

Läs mer

Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu. När appen öppnas kommer man till denna bild.

Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu. När appen öppnas kommer man till denna bild. Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu När appen öppnas kommer man till denna bild. Klicka på 3D-modeller för att se delarna på Sphero Klicka här för att ansluta Sphero till ipad Programmet för att

Läs mer

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad

Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Dokumentversion 1.1 Sida 1/16 Instruktion för Skylift Dino 125T Detaljerad Innehåll Påskjutsbroms / Backa uppför 2 Parkera 2 Låsa 2 Inkoppling 3 Uppstart 4 Flytta och placera 5 Stödbenen 6 Kommer man nå

Läs mer

Telis 4 RTS fjärrkontroll

Telis 4 RTS fjärrkontroll Telis 4 RTS fjärrkontroll Bruksanvisning Telis 4 RTS Pure Artnr. 8063 Telis 4 RTS Silver Artnr. 80638 Telis 4 RTS Patio Artnr. 80644 Telis 4 RTS Lounge Artnr. 8065 Telis 4 RTS fjärrkontroll 5 Kanal fjärrkontroll

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning

Läs mer

En resa genom robotarnas värld!

En resa genom robotarnas värld! En resa genom robotarnas värld! Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång.

Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. Snabbstartsguide 1 Vad medföljer? Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. Basstation Strömadapter till basstation Helt trådlösa kameror Ethernet-kabel Magnetiska väggfästen

Läs mer

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare.

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare. 1 Montering av motor Ta fram Löpvagnen (Svart eller blå) och studera dess funktion. Skjut in löpvagnen med den rundade sidan först in I spåret på kedjeprofilen. Skjut fram löpvagnen så att den klickar

Läs mer

indream WR-201 Windows Cleaning Robot Bruksanvisning

indream WR-201 Windows Cleaning Robot Bruksanvisning indream WR-201 Windows Cleaning Robot Bruksanvisning Tack för köpet av din fönsterputsrobot. Vi hoppas du ska bli riktigt nöjd med produkten. Läs mer om roboten på www.indream.dk Copyright Copyright 2012

Läs mer

Falck 5716 FjärrKontroll

Falck 5716 FjärrKontroll Bruksanvisning Falck 5716 FjärrKontroll Art.nr.: 538 080 Innehållsförteckning Exempel på användning... 2 Inledning... 3 Möjligheter... 3 Programmering... 4 Överföring av IR-signaler... 4 Illustration för

Läs mer

Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer

Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer Makeriet Lärarhandledning 6. Sensorer Makeriet Om programserien Makeriet är en programserie med åtta program där respektive avsnitt är femton minuter långt. I serien besöker barn programledarna Arantxa

Läs mer

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen?

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? ICT LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? Daniel Lindfors 12/9/07 dlindf@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Denna laboration

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Felsökning och programmering av LEGO NXT robot Daniel Willén 2012 09 06 dwill@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Syftet med

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11 Loggbok lag 1 Datum: 7/1115 Brainstorming av kravspec 7/11 Datum: 10/1215 Funderade på kravsspecen, brainstormade lite Per vill ha en R2D2 Första skiss i CAD 10/12 Vidare på kravspec 19/1 Research av komponenter

Läs mer

Elektro och Informationsteknik LTH. Laboration 3 RC- och RL-nät i tidsplanet. Elektronik för D ETIA01

Elektro och Informationsteknik LTH. Laboration 3 RC- och RL-nät i tidsplanet. Elektronik för D ETIA01 Elektro och Informationsteknik LTH Laboration 3 R- och RL-nät i tidsplanet Elektronik för D ETIA01??? Telmo Santos Anders J Johansson Lund Februari 2008 Laboration 3 Mål Efter laborationen vill vi att

Läs mer

Användarbok. Briv Balance Scooter

Användarbok. Briv Balance Scooter Användarbok Briv Balance Scooter Tack för att du valde Smart Balance Scooter från BRIV! Innan du åker på din Smart Balance Scooter första gången, läs noga igenom hela användarhandboken! Kom ihåg att, varje

Läs mer

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero Kommentarer och tips från robotanvändare LEGO WeDo 2.0 "Hade tagit hem lådan för påseende och intro för kollegorna. Väckte varierande intresse. Konceptet var främmande för många. Mycket gedigen handledning.

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

Rörelsesensor PIR med kabel. Best nr CM, CR, R6, V6 V1.00

Rörelsesensor PIR med kabel. Best nr CM, CR, R6, V6 V1.00 Rörelsesensor PIR med kabel Best nr. 648230CM, 648230CR, 648230R6, 648230V6 V1.00 Art nr. 64 USE 600 Datum 11 01 05 2 (8) Installations och Bruksanvisning Rörelsesensor PIR med kabel Inledning Rörelsesensorn

Läs mer

Instruktion elektronikkrets till vindkraftverk

Instruktion elektronikkrets till vindkraftverk Instruktion elektronikkrets till vindkraftverk Färdig koppling D1 R2 IC1 R1 D2 R3 D3 R7 R5 T1 T2 R6 T3 R6 Uppgiften innehåller: Namn Värde Utseende Antal R1 11 kω brun, brun, svart, röd, brun 1 st R2 120

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

Rörelsesensor PIR 169 MHz. Best nr D V1.10

Rörelsesensor PIR 169 MHz. Best nr D V1.10 Rörelsesensor PIR 169 MHz Best nr. 648233D V1.10 Art nr. 64 USE 593 Datum 11 01 05 2 (8) Installations och Bruksanvisning Rörelsesensor PIR 169 MHz Inledning Rörelsesensorn är en sensor som ansluts till

Läs mer

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip TELECO AUTOMATION SRL - Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TELEFON: ++9.0.5 FAX: ++9.0.5 - www.telecoautomation.com Det här dokumentet tillhör Teleco Automation Srl som förbehåller sig

Läs mer

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning]

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] Kevin Lane 28/8-12 klane@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 1 Sammanfattning I denna laboration så fick vi programmera och felsöka en LEGO-robot.

Läs mer

Blue bot programmering F-3

Blue bot programmering F-3 Blue bot programmering F-3 Annika Lundholm-Bergström Madeleine Björn Örbyskolan, Älvsjö Cetis 2018-10-18 Presentation Vår programmeringsresa Programmeringsgruppen Lärandematriser Förskoleklass Jag...kan

Läs mer

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot Josef Karlsson Malik 2015-09- 02 jkmalik@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II0310) Sammanfattning

Läs mer