2016 års avtalsrörelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2016 års avtalsrörelse"

Transkript

1 2016 års avtalsrörelse Under våren har nya avtal för 72 avtalsområden av de 75 som förhandlas under 2016 års avtalsrörelse. Resterande tre avtalsområden löper ut och förhandlas under hösten. Beslut om inriktning, delegationer och motioner m.m. E er ett förberedelsearbete som i princip startade i anslutning till 2013 års avtalsrörelse och en insamlingsfas under november 2014 april 2015 med enkäter, konferenser och rapporter från regionstyrelserna m.m. så hölls extra förbundsråd den 8-9 juni. Vid förbundsrådet togs förutom beslut om delegationer, inriktning och motioner också beslut om ett första avtalspolitiskt program, Unionens syn på kollektivavtalen deras utformning och utveckling. Inriktningsbeslutet för 2016 års förhandlingar ly e fram fyra områden; lön, arbetstid, flexpension och jämställdhet. På varje avtalsområde ska Unionens avtal: ange ett siffersatt utrymme för årliga löneökningar på arbetsplatserna och höjd lägsta lön för att uppnå höjda reallöner under avtalsperioden. Det lokala fackliga inflytandet och det individuella inflytandet i de löneprocesser som ska leda fram till den individuella löneökningen ska stärkas. innehålla flexpension och på de avtalsområden där flexpension redan införts ska avsättningarna till flexpension utökas. skapa ökade förutsättningar för balans i livet - även i dagens arbetsliv - genom stärkta möjligheter till återhämtning. Utifrån varje avtalsområdes behov innebär det t.ex. förkortad arbetstid vid o-arbetstider, skydd för sammanhängande återhämtning eller tydliggörande av hur och under vilka förutsättningar tjänstemannen ska vara tillgänglig. genom systematiska åtgärder för jämställdhet, som t.ex. löneanalys, bidra till att löneskillnader mellan kvinnor och män minskar. alla Unionens löneavtal ska innehålla en siffersatt individgaranti. Branschdelegationerna utarbetar förslag till avtalskrav Branschdelegationerna utarbetar och föreslår de konkreta avtalskraven för varje avtalsområde och vid behov ska förankring ske inför framtagande av avtalsspecifika krav. Delegationerna behandlar också de motioner som förbundsrådet hänskjuter till behandling av berörda branschdelegationer. Den juni 2015 genomfördes en gemensam delegationsuppstart med både gemensamma genomgång och möten i respektive delegation samt introduktion för nya ledamöter. Varje delegation arbetade däre er med kravformulering, prioriteringar och med att förbereda sig inför kommande förhandlingar. Rapport om avtal 16 - Sid 1(14)

2 Diagram: Delegationsledamöter om delegationsuppstarten och delegationens roll. Anser du att delegationens roll har varit tydlig både inför, under och efter avtalsförhandlingarna? 1 = Inte alls tydlig = Mycket tydlig Vet ej/vill ej svara 0% 4% 9% 0% 40% 48% Snittbetyg: 4,3 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,8 0% 20% 40% 60% 80% 100% Snittbetyg: 3,9 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,5 En viktig del utvecklandet av de konkreta avtalskraven och i förberedelser inför kommande förhandlingar är samordning med fackliga medparter. Löpande diskussioner förs med medparterna på respektive område och i vissa fall har gemensamma delegationsmöten genomförts. Plattform för Facken inom Industrin Inom FI-samverkan ledde diskussionerna fram till en plattform för industriförhandlingarna där de gemensamma kraven (avsnitt D) som vanligt utgick från en ettårig avtalsperiod och rörde lön, arbetstidsförkortning/flexpension, jämställdhet och arbetsmiljö och i punktform kan uttryckas som: Rapport om avtal 16 - Sid 2(14)

3 Ökad reallön genom totalt löneutrymme om 2,8 procent. Löneökningsbestämmelser med lokalt fackligt inflytande som stöder utveckling av de anställdas kompetens och arbetsuppgi er Siffersatt individgaranti om 450 kr Lägsta löner ska höjas i relation till utgående lön Fasta ersättningar höjas med 2,8 procent Ytterligare avsättning till flexpension Införande av partsgemensam modell för systematiskt jämställdhetsarbete Permanent partsgemensamt arbete i arbetsmiljöfrågor och gemensamma tillämpningsanvisningar inför och kring implementerinigen av föreskri en om organisatorisk och social arbetsmiljö Förbundsstyrelsen beslutade den 4 november att ställa sig bakom de gemensamma kraven i förslaget till FI-plattform och denna fastställdes senare inom FI. I förhållande till förbundets inriktningsbeslut så kan en god överensstämmelse inom områdena lön, flexpension och jämställdhet noteras. Arbetet med arbetsmiljö och implementeringen av den nya föreskri en om organisatorisk och social arbetsmiljö täcker också en del av de aspekter som gäller möjligheterna till återhämtning. Dock var det liksom tidigare svårare att i samverkans-diskussionerna hitta gemensamma nämnare inom arbetstidsområdet. Även inom förbundet hade i samband med förslag till inriktning konstaterats att de branschvisa förutsättningarna och behoven skiljer sig åt mellan avtalsområden på arbetstidsområdet och att lösningarna därmed kan behöva variera. Avtalskrav Branschdelegationerna föreslog däre er avtalskrav för förhandlingarna på olika avtalsområden e er diskussioner i delegationerna, i samverkan mellan delegationer inom industrin respektive Almega, i samverkan med andra delegationer avseende avtalsområden som påverkar varandra samt även e er diskussioner i delegationsordförandegruppen. Två frågor som diskuterades mer än andra var kravet på siffersatt individgaranti samt möjligheterna till samordning kring avtalskrav kring bortavtalad övertid. Förbundsstyrelsen beslutade om avtalskrav för förhandlingar på 42 områden vid sitt sammanträde i december. För ytterligare 24 respektive sju områden förelåg förslag till FS i januari respektive mars. Krav för avtal för callcenter och idrott fastställdes i september inför höstens förhandlingar. E er att krav fastställts inleddes förhandlingarna. Förhandlingarna understöddes av det mobiliseringsarbete och det kommunikativa arbete som bedrevs på ett ännu mer utvecklat sätt än under tidigare avtalsrörelser. Gemensamt för Unionens krav var att de utgick från en ettårig avtalsperiod och löneutrymme om 2,8 procent. Kraven innehöll därutöver yrkanden utifrån mål enligt beslut om gemensam inriktning samt olika avtalskrav för olika avtalsområden utifrån branschspecifika förhållanden och behov samt de motioner som behandlats m.m. Rapport om avtal 16 - Sid 3(14)

4 Diagram: Klubbordförande och RS-ledamöter om förberedelsearbetet inför avtalsrörelsen 2016 Klubbordförande Snittbetyg: 3,7 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,8 Regionstyrelseledamot Snittbetyg: 3,9 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,4 Förhandlingarna Förhandlingar på avtalsområden inom ramen för industriavtalet påbörjades med att krav utväxlades den 21 december Förhandlingarna inleddes däre er direkt e er jul- och nyårshelgerna. På andra avtalsområden startade förhandlingarna löpande under våren. För några stora avtalsområden så skedde kravöverlämningarna: Rapport om avtal 16 - Sid 4(14)

5 13 och 14 januari IT, Telekom och STD 1 februari Svensk Handel Tjänstemän och DT 10 februari Tjänstemän inom Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen 22 februari Bemanningsföretagen 11 mars Tjänstemän inom transportbranscherna Ett stort antal avtal förhandlades parallellt under våren. Parternas olika yrkanden diskuterades, utreddes, behandlades och förhandlades på varje avtalsområde. Våra krav, motparternas många gånger långtgående krav på ändringar, förhandlingarna och förhandlingsresultaten på varje avtalsområde skulle vart och ett kunna bli föremål för en längre beskrivning. Till viss del har dessa beskrivits i cirkulär på respektive avtalsområde e er avslutade förhandlingar samt på avtalsrörelsewebben. Det är ett intensivt arbete. Ett arbete kantat med diskussioner och förhandlingar med motparter, diskussioner och samordning med medparter och av med- och motgångar längs vägen. Allt i strävan mot nya avtal som slår vakt om och utvecklar avtalsvillkoren utifrån de förändringar vi vill se och de krav på förändringar vi möter. I det följande ges bara en övergripande, främst kronologisk, beskrivning över när olika avtal träffats. Mer information om de olika överenskommelsernas innehåll återfinns i förhandlingsprotokoll m.m. på Unionen.se. Diagram: Delegationsledamöter om informationsutbytet om utvecklingen på andra avtalsområden Snittbetyg: 3,8 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,5 Den 31 mars träffades de första avtalen inom industrin, se vidare Märkessättning nedan, e er förhandlingar där parterna på ömse håll in i det längsta höll fast vid sina positioner och förhandlingarna i de övergripande frågorna var låsta in till slutförhandlingen. Fram tills dess diskuterades de branschvisa frågorna på vissa områden, men på flera andra blev det inte så mycket diskussioner alternativt så resulterade de diskussioner som fördes i slutändan i få förändringar utöver de övergripande (samordnade inom FI-plattformen) frågorna. Rapport om avtal 16 - Sid 5(14)

6 6-7 april varslade Unionen sedan om konflikt på sex avtalsområden gentemot tre arbetsgivarorganisationer inom Almega. Berörda avtalsområden var IT- och Telekom-företagen/IT, IT- och Telekomföretagen/Telekom, Almega Tjänsteförbunden/STD, Almega Tjänsteförbunden, Säkerhetsföretag, Almega Tjänsteförbunden/Utveckling & Tjänster samt Medieföretagen/ Public Service. Almega gjorde en s.k. fredspliktsinvändning till Arbetsdomstolen och den 21 april meddelade Arbetsdomstolen sitt beslut i den interimistiska prövningen kring konflikträtt för kompletterande pensionspremier, vilket naturligtvis kom att få stor påverkan på den fortsatta avtalsrörelsen. Diagram: Medlemmarna om hur man följt avtalsförhandlingarna Medlemmar (ej Almega) Snittbetyg: 2,5 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 2,3 för medlemmar. Medlemmar inom Almega Snittbetyg: 2,7 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 2,3 för medlemmar. Rapport om avtal 16 - Sid 6(14)

7 Märkessättning 31 mars träffades första avtalen inom industrins förhandlingsavtal och märket om 2,2 procent sattes för de fortsatta förhandlingarna. Unionen träffade elva nya avtal denna dag; för Teknikarbetsgivarna, Innovations- och Kemiarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Teko, Grafiska Företagen, Trä- och Möbelföretagen avseende Träindustri respektive Stoppmöbel samt med Industriarbetsgivarna avseende Stål- & Metall, Gruvor, Sågverk respektive Massa & Papper. Avtalen kom att gemensamt innehålla: Löneökningar om 2 procent Ytterligare avsättning till flexpension om 0,2 procent Höjda lägstlöner med 2 procent och siffersatta individgarantier om kronor Arbetsgrupper om likabehandling och arbetsmiljö. De fortsatta nya avtalen Den 15 april antogs avtal med Sveriges Byggindustrier och den 18 april med Byggnadsämnesförbundet motsvarande dem som träffats den 31 mars. Den 21 april kom Arbetsdomstolens beslut i den interimistiska prövningen. Däre er träffades avtal enligt följande: 27 april SLA avseende Virkesmätarna 28 april Svensk Handel, Tjänstemän och DT-avtalet Den 29 april behandlade och antog förbundsstyrelsen 12 nya avtal (17 avtalsområden). Det var sex avtal inom Almega (IT, STD, Telekom, Tjänstemannaavtalet med Tjänsteföretagen/ Medieföretagen, Medieföretagen F.d. SIF samt Revision & Konsult), tre inom Transportföretagen (Tjänstemannaavtalet för transportbranscherna, MAF och PAF) och tre inom Bygg-Energi- Fastighet (EFA, Fastigo och Installatörerna). 2 maj Almega Tjänsteförbunden, Apotek 10 maj Svensk Scenkonst 11 maj Almega Tjänsteförbunden, Utveckling & Tjänster Industriarbetsgivarna, SveMek 13 maj Svensk Handel, Apotek 16 maj Bemanningsföretagen Almega Tjänsteförbunden, Säkerhetsföretag m.fl. Almega Tjänsteförbunden, Lagring & Distribution Svenska Flygbranschen, Kabinanställda Idea Rapport om avtal 16 - Sid 7(14)

8 18 maj Almega Tjänsteförbunden, Fastighetsarbetsgivarna Medieföretagen, Dagstidningar m.m. KFO, Industriföretag m.fl. 20 maj Almega Tjänsteförbunden, Utbildningsföretagen 23 maj Svensk Handel, Systembolaget Tele2 Almega Samhallförbundet, Anvisade respektive Direkt anställda KFS, Flygplatser KFS, Återvinning 24 maj Medieföretagen Public Service KFS Besöksnäringen. Teknikgrossisterna 25 maj Vårdföretagarna, Tandvård Vårdföretagarna, Dentallab. 29 maj Visita KFO, Tjänsteföretag SLA avseende 6 stycken avtalsområden 30 maj Tekniktjänstearbetsgivarna. 2 jun Almega Tjänsteföretagen, IT-hantverkarna 17 jun KFO, Ideella organisationer Almega Tjänsteförbunden, Spel och internationella casinon 21 jun Arbetsgivaralliansen, Ideella och idéburna organisationer 9 jul Arbetsgivaralliansen, Upplevelse & Kultur De avtal som slutits inom industrisektorn i övrigt och byggsektorn följer det gemensamma innehållet i industriavtalen från 31 mars och parterna har egna arbetsgrupper avseende likabehandling respektive arbetsmiljö eller ska följa det arbete som sker inom dessa områden inom industrin. Ytterligare ett antal arbetsgrupper inrättas dessutom i olika frågor. I avtalen med Svensk Handel, Visita och TGA följer löneökningarna de inom industrin. System för flexpension införs och första pensionsavsättningar görs. Vissa villkorsändringar och löneavtalsändringar har också överenskommits. Siffersatt individgaranti kronor. Avtalen inom Almega samt för ideella organisationer innebär i princip prolongering av nuvarande avtal med löneökningar och höjda lägstlöner om 2,2 procent. De avtal som tidigare ha siffersatt individgaranti har sådan om kronor. I Public Service har överenskommelse om ett antal villkorsändringar gjorts, t.ex. om möjlighet att byta semestertillägg mot ledig tid. Rapport om avtal 16 - Sid 8(14)

9 Avtalen inom transportsektorn följer avtalen inom industrin och man har därutöver kommit överens om vissa villkorsjusteringar. De innehåller liksom sedan 2013 inte siffersatt individgaranti Slutligen bör också betonas att en stor del i varje avtalsrörelse är att försvara uppnådda villkor mot försämringar. Krav på försämringar framfördes på bred front från arbetsgivarorganisationerna inför årets förhandlingar, men nya avtal utan några större försämringar har i princip kunnat träffas genomgående. Vissa villkorsbyten har dock skett och där delar är utifrån yrkanden från arbetsgivarsidan, t.ex. kring företrädesrätt till korta anställningar, regler kring provanställning och tid för ansökan om föräldraledighet. Diagram: Klubbordförande och regionstyrelseledamöter om informationen kring avtalsrörelsen Klubbordförande Snittbetyg: 3,9 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,8 Rapport om avtal 16 - Sid 9(14)

10 Regionstyrelseledamot Snittbetyg: 4,0 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,3 Innehåll i förhållande till gemensam inriktning Höjda reallöner: Centrala avtal värderade till 2,2 procent på alla områden bör under 2016 ge reallöneökningar. Höjd lägsta lön: 2,0 2,2 procent på samtliga träffade avtal och särskild satsning inom Systembolagsavtalet. Siffersatt individgaranti: Bibehållna siffersatta individgarantier på samtliga avtalsområden som tidigare hade sådan, kronor. Inget avtalsområde har dock gått från icke-siffersatt individgaranti till siffersatt. Ökat inflytande över lönen: Nytt löneavtal på Teknikarbetsgivarna, gemensamt arbete med löneprocesser m.m. på ett antal områden och utvecklade skrivningar om löneprocessen, lönesamtal etc. på några områden. Flexpension för alla: Utökade avsättningar på områden med flexpension. Införande av system för och första avsättningar inom Svensk Handel, Visita och TGA. Stopp för flexpension för alla inom Almega och avtalsområden utan flexpension utanför Svenskt Näringsliv e er ADs interimistiska beslut om fredsplikt. Arbetstid: Många krav, men mindre ändringar. Partsgemensamt arbetsmiljöarbete eller att industrins arbete ska följas på områden inom industri, bygg och transport samt KFO. Jämställdhet: Partsgemensam arbetsgrupp om likabehandling inom industrin eller eget motsvarande arbete eller att industrins arbete ska följas på områden inom industri, bygg och transport samt KFO. Vissa justeringar avseende föräldralön på något område. Rapport om avtal 16 - Sid 10(14)

11 Diagram: Klubbordförande och regionstyrelseledamöter om hur man upplevt intresset bland medlemmarna Klubbordförande Snittbetyg: 3,0 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,0 Regionstyrelseledamot Snittbetyg: 3,2 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,0 Rapport om avtal 16 - Sid 11(14)

12 Sammanfattande betyg i enkätundersökning Regionstyrelseledamot Snittbetyg: 3,6 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,2 Klubbordförande Snittbetyg: 3,5 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,3 Rapport om avtal 16 - Sid 12(14)

13 Delegationsledamot Snittbetyg: 3,7 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 3,3 Medlemmar (ej Almega) Snittbetyg: 2,8 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 2,7 för medlemmar Rapport om avtal 16 - Sid 13(14)

14 Medlemmar Almega Snittbetyg: 2,9 av 5 E er Avtal 2013 var motsvarande 2,7 för medlemmar Diagram bygger på de utvärderingsenkäter som skickats till alla delegationsledamöter och regionstyrelseledamöter samt till alla klubbordförande och ett urval av medlemmar inom ett antal avtalsområden e er avtalsrörelsen. Svarsfrekvensen var delegationsledamöter (73%), regionstyrelseledamöter (54%), klubbordförande (32%) och medlemmar (15%). Rapport om avtal 16 - Sid 14(14)

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5)

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5) Gemensam inriktning för 2017 års avtalsrörelse Förbundsrådet fastställer förbundets mål och övergripande inriktning för förhandlingar och väljer branschdelegationer. Inriktningen anger den allmänna inriktningen

Läs mer

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG Översiktlig information SEPTEMBER 2017 1 Innehåll Inledning...3 Varför införs Flexpension i Tjänsteföretag?...4 Vad är den kompletterande flexpensionspremien?...5 Vårt pensionssystem...6

Läs mer

En undersökning om förekomsten av centrala förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv

En undersökning om förekomsten av centrala förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv DECEMBER 2015 Centrala förhandlingar En undersökning om förekomsten av centrala förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv 2010 2014 Innehåll Förord... 2 Bakgrund...

Läs mer

Inrapporterade tecknade avtal till och med

Inrapporterade tecknade avtal till och med Inrapporterade tecknade avtal till och med 2017-06-02 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal_slöts Löneavtal_från Löneavtal_till Arbetsgivaralliansen Svenska Kommunalarbetareförbundet Liseberg

Läs mer

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Avtalskonferens 2017 Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Agenda Utgångspunkter inför avtalsförhandlingarna 2017 Ingångsvärden, ekonomi, parternas avtalskrav Nyheter i de avtal som träffats Avtalslängd,

Läs mer

Inför avtalsrörelsen 2017

Inför avtalsrörelsen 2017 Inför avtalsrörelsen 2017 Avtalsrörelsens sex steg 1. Medlemmarnas inflytande I god tid innan en avtalsrörelse startar ska medlemmarna i samarbete med den lokala organisationen få möjlighet att påverka

Läs mer

Avtal tecknade under 2016 fram till

Avtal tecknade under 2016 fram till Avtal tecknade under 2016 fram till 2016-05-31 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivareföreningen KFO Handelsanställdas förbund Butiker 2016-04-14

Läs mer

Vad är flexpension? Varför flexpension? Vem får flexpension? Flexpension en del i pensionssystemet... 6

Vad är flexpension? Varför flexpension? Vem får flexpension? Flexpension en del i pensionssystemet... 6 1 Vad är flexpension?.... 3 Varför flexpension?... 4 Vem får flexpension?... 5 Flexpension en del i pensionssystemet... 6 Möjlighet att gå ned i arbetstid... 8 Kontakta oss gärna... 9 Bilaga 1... 10 2

Läs mer

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Av Industriavtalet framgår att industrins parter samarbetar för att säkerställa en stabil lönebildning i Sverige. Det innebär att

Läs mer

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna yrkar följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2016 Avtalsperiod Utgångspunkten för avtalskraven är en

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

Information om nytt avtal inom Svensk Handel

Information om nytt avtal inom Svensk Handel 2013-05-30 Information om nytt avtal inom Svensk Handel Akademikerförbunden och Svensk Handel tecknade nytt kollektivavtal den 21 maj 2013 med giltighet från den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016.

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Akademikerförbunden Vård och omsorg Arbetsgivaralliansen. Fackförbundet ST Högskola

Akademikerförbunden Vård och omsorg Arbetsgivaralliansen. Fackförbundet ST Högskola Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Akademikerförbunden Högskola 2017-03-31 2017-01-01 2018-12-31 Akademikerförbunden Vård och omsorg 2017-05-11 2017-04-01

Läs mer

Avtals EXTRA. Reallöneökningar, utbyggd deltidspension och låglönesatsning i fackens gemensamma avtalskrav.

Avtals EXTRA. Reallöneökningar, utbyggd deltidspension och låglönesatsning i fackens gemensamma avtalskrav. Avtals EXTRA Reallöneökningar, utbyggd deltidspension och låglönesatsning i fackens gemensamma avtalskrav. NOVEMBER 12016 Enade fack med gemensam styrka i ny avtalsrörelse Facken inom industrin och samtliga

Läs mer

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön.

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Löner Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Ett löneutrymme skapas på avtalsområdet genom att varje individ bidrar med. 2,8%, dock lägst 672 kronor per månad. För Livsmedelsarbetareförbundets

Läs mer

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Fördjupad information om möjligheten att välja

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Fördjupad information om möjligheten att välja FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG Fördjupad information om möjligheten att välja SEPTEMBER 2017 1 Innehåll Inledning...3 Varför införs Flexpension i Tjänsteföretag?...4 Vad är den kompletterande flexpensionspremien?...5

Läs mer

Avtals EXTRA. Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna. försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans!

Avtals EXTRA. Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna. försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans! Avtals EXTRA Hög anslutningsgrad och sammanhållning är viktigast när arbetsgivarna kräver kraftiga försämringar i avtalen. Vi är starkast tillsammans! JANUARI 22017 Tillsammans är vi starka Vi är världens

Läs mer

Dokumentet skapat Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2011-10-11 2011-10-13 Yrke och villkor 1 Oskar Falk

Dokumentet skapat Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2011-10-11 2011-10-13 Yrke och villkor 1 Oskar Falk Internt PM Dokumentet skapat Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2011-10-11 2011-10-13 Yrke och villkor 1 Oskar Falk Avtalskonstruktioner Vad är lön? Kvitto på arbetsinsats Kvitto

Läs mer

Tecknade avtal till och med

Tecknade avtal till och med Tecknade avtal till och med 2017-04-28 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivareföreningen KFO Handelsanställdas förbund Butiker 2017-04-12 2017-04-01

Läs mer

Helsingborg 2 mars Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg

Helsingborg 2 mars Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg Helsingborg 2 mars 2016 Medlemsföretaget Fremlab i Helsingborg AVTAL 16 Den svenska arbetsmarknaden Den svenska modellen Villkoren på arbetsmarknaden sätts i hög grad av parterna kollektivavtal i stället

Läs mer

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen Parter Al mega Tj änsteföretagen Unionen IT-Hantverkarna Datum 2013-07-02 FÖRHANDLINGSPROTOKOLL arbetsliv. Delpension, innefattande ökad pensionsavsättning och möjlighet mellan Almega Tjänsteföretagen

Läs mer

Avtal om samordning i 2016 års avtalsförhandlingar mellan 6F förbunden

Avtal om samordning i 2016 års avtalsförhandlingar mellan 6F förbunden Avtal om samordning i 2016 års avtalsförhandlingar mellan 6F förbunden 6 F förbunden träffar överenskommelse om gemensamt uppträdande kring avtalskrav i avtalsförhandlingarna i 2016 års avtalsrörelse enligt

Läs mer

Urval av överenskommelser avtalsåret 2015 om lägstlöner/minimilöner

Urval av överenskommelser avtalsåret 2015 om lägstlöner/minimilöner Urval av överenskommelser avtalsåret 15 om lägstlöner/minimilöner Arbetsgivarorganisation/ arbetstagarorganisation/ avtalsnamn Ålder Krav på utbildning/ / stid Avtalsår 15 Almega Tjänsteförbunden./. Fackförbundet

Läs mer

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Detta vill Unionen i avtalsrörelsen Målet för avtalsrörelsen är att förbättra vår vardag och våra villkor. Utgångspunkten är vår

Läs mer

Inledning... 3 Varför flexpension?... 4 Vem får flexpension?... 5 Flexpension en del i pensionssystemet... 6 Möjlighet att avstå flexpension...

Inledning... 3 Varför flexpension?... 4 Vem får flexpension?... 5 Flexpension en del i pensionssystemet... 6 Möjlighet att avstå flexpension... 1 Inledning... 3 Varför flexpension?... 4 Vem får flexpension?... 5 Flexpension en del i pensionssystemet... 6 Möjlighet att avstå flexpension..... 7 Att tänka på inför valet... 11 Möjlighet att gå ned

Läs mer

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN Facken inom industrin Olof Palmes gata 11, 105 52 Stockholm Telefon: 08-786 8000 e-post: fi.kansli@fikansli.se Hemsida: www.fackeninomindustrin.se

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 3 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013 LOs stadgar innehåller tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar, samordnade förbundsförhandlingar och förbundsförhandlingar.

Läs mer

Program kurs och avtalskonferens januari 2018

Program kurs och avtalskonferens januari 2018 Program kurs och avtalskonferens 17-18 januari 2018 Tisdagen den 17 januari 10.00 Avfärd från Cityterminalen 10.45 Välkomstkaffe och smörgås 11.00 Jonas Nordling, förbundsordförande, hälsar välkommen.

Läs mer

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 4 april 2013 Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Den 2 april 2013 träffade Skogsindustrierna 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden från

Läs mer

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016 GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016 Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen framställer härmed sina gemensamma krav på prolongering av gällande avtal med följande

Läs mer

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 1 Namn och deltagare Facken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbund som organiserar anställda inom industrin och omfattas av Industriavtalet. De fem förbunden

Läs mer

SAMORDNING ENLIGT INDUSTRIAVTALET

SAMORDNING ENLIGT INDUSTRIAVTALET 70 Löner, vinster och priser FÖRDJUPNING Diagram 146 BNP, sysselsättning och arbetsmarknadsgap Årlig procentuell förändring 6 6 4 2 0-2 -4-6 -8 95 97 99 01 Timlön i näringslivet Sysselsättning Arbetsmarknadsgap

Läs mer

BI (Sveriges Byggindustrier) & Byggnads Enligt förordning Enligt förordning. Ungdomar (15 24 år) Ungdomar (15 24 år)

BI (Sveriges Byggindustrier) & Byggnads Enligt förordning Enligt förordning. Ungdomar (15 24 år) Ungdomar (15 24 år) Centrala kollektiv rörande yrkesintroduktionsanställningar, krav för ekonomiskt 20181113 = = = Buss (Transportföretagen) Sveriges Bussföretag (Transportföretagen) & (för bussförare och mekaniker) Bygg

Läs mer

FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega

FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega Inledning Frågan om flexpension skakade om avtalsrörelsen 2016 och vi hade en situation där över

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017

Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 Välkommen till partsgemensam avtalskonferens hösten 2017 2 Avtalsperiod Tillsvidareavtal med tjänstemannaorganisationerna Omförhandlat 2017 med samtliga tillsvidareparter Period för Lärarnas samverkansråd

Läs mer

Vår referens 2009-11-19 Lena Pesonen. 2009-11-02 Gothia Towers/Svenska Mässan

Vår referens 2009-11-19 Lena Pesonen. 2009-11-02 Gothia Towers/Svenska Mässan MINNESANTECKNINGAR Datum Vår referens 2009-11-19 Lena Pesonen Typ av möte Regionrådets höstmöte Tid 2009-11-02 Gothia Towers/Svenska Mässan Plats Mötets öppnande Val av mötesordförande Val av sekreterare

Läs mer

AVTALSKONFERENS. Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012

AVTALSKONFERENS. Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012 AVTALSKONFERENS Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012 2012-01-16 BAKGRUND Nytt Industriavtal Olika utlöpningstidpunkter inom industrin Kortad avtalsperiod 2012-01-16 2 Förhandlingsförlopp Krav

Läs mer

Industrin ska sätta märket varför då? Vad är märket? Vem sätter märket? Kan någon annan sätta märket? Varför just industrin? Hur sätts märket?

Industrin ska sätta märket varför då? Vad är märket? Vem sätter märket? Kan någon annan sätta märket? Varför just industrin? Hur sätts märket? Avtalsskolan Innehåll Industrin ska sätta märket varför då?... 4 Avtalsprocessen så växer den fram... 5 Så växer avtalskraven fram... 6-7 Vad innebär samarbetet mellan industrins fackförbund... 8 Förhandlingsprocessen

Läs mer

Praktikaliteter. Kl. 19:30 middag på Wärdshuset Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8 Kl. 09:00 börjar dag två Kl. 15:00 avslutning och kaffe

Praktikaliteter. Kl. 19:30 middag på Wärdshuset Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8 Kl. 09:00 börjar dag två Kl. 15:00 avslutning och kaffe Praktikaliteter Lunch båda dagarna kl. 12:00 i Stallet Kl. 16:00 slut dag ett Kl. 17:45 samling Storgatan 19 utanför EFAs kontor för vidare transport till Spritmuseum. Gemensam transport ordnas till middagen.

Läs mer

Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till SEKO Facket för Service och Bemanningsföretagen

Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till SEKO Facket för Service och Bemanningsföretagen Arbetsgivareföreningen KFO Akademikerförbunden Ideella organisationer 24-maj-16 2016-05-01 2017-04-30 Arbetsgivareföreningen KFO Akademikerförbunden Tjänsteföretag 26-maj-16 2016-04-01 2017-03-31 Arbetsgivareföreningen

Läs mer

Kollektivavtalet.

Kollektivavtalet. Kollektivavtalet ida.hellberg@jur.lu.se Upplägg Introduktion Definition och formkrav Avtalsparter Tvingande och normativa verkan Tolkning av kollektivavtal Några viktiga termer Kollektivavtal Arbetsmarknadens

Läs mer

AVTALSKONFERENS. LULEÅ 12 Januari

AVTALSKONFERENS. LULEÅ 12 Januari AVTALSKONFERENS LULEÅ 12 Januari 2012 2012-01-16 BAKGRUND Nytt Industriavtal Olika utlöpningstidpunkter inom industrin Kortad avtalsperiod 2012-01-16 2 Förhandlingsförlopp Krav överlämnades 30 september

Läs mer

BI (Sveriges Byggindustrier) & Byggnads Enligt förordning Enligt förordning. Ungdomar (15 24 år) Ungdomar (15 24 år)

BI (Sveriges Byggindustrier) & Byggnads Enligt förordning Enligt förordning. Ungdomar (15 24 år) Ungdomar (15 24 år) Centrala kollektiv rörande yrkesintroduktionsanställningar, krav för ekonomiskt 20181023 = = = Buss (Transportföretagen) Sveriges Bussföretag (Transportföretagen) & (för bussförare och mekaniker) Bygg

Läs mer

Sveriges Bussföretag (Transportföretagen) & Kommunal (för bussförare och mekaniker) Enligt förordning

Sveriges Bussföretag (Transportföretagen) & Kommunal (för bussförare och mekaniker) Enligt förordning Centrala kollektiv rörande yrkesintroduktionsanställningar 20180611 = Buss (Transportföretagen) Bygg Yrkesintroduktionsanställning El El ETGkonceptet Kraftverkset Sveriges Bussföretag (Transportföretagen)

Läs mer

Bransch Avtalsparter Kan anställas Förkunskap Längd (mån)

Bransch Avtalsparter Kan anställas Förkunskap Längd (mån) El El ETG-konceptet Energi Energi Bygg Yrkesintroduktionsanställning Entreprenadmaskinavtalet Fastighet BI (Sveriges Byggindustrier) & Byggnads Installatörsföretagen (f.d. EIO) & SEF (Svenska elektrikerförbundet)

Läs mer

Avtal 2013 i kronologisk ordning

Avtal 2013 i kronologisk ordning Avtal 2013 i kronologisk ordning Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Folkbildningsförbundet Handelsanställdas förbund Cirkelledare 2013-01-14 2012-09-01 2014-08-31 Folkbildningsförbundet

Läs mer

Bransch Avtalsparter Ålder Förkunskap Längd (mån)

Bransch Avtalsparter Ålder Förkunskap Längd (mån) El El (ETG-konceptet) Energi Energi Installatörsföretagen (f.d. EIO) & SEF (Svenska elektrikerförbundet) Installatörsföretagen (f.d. EIO) & SEF (Svenska elektrikerförbundet) KFS (a företagens KFS (a företagens

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag

Flexpension i Tjänsteföretag Flexpension i Tjänsteföretag 2017-03-28 Bakgrund Alla andra i SN har infört Flexpension Avsättningarna varierar, den allmänna kollektiva nivån är f.n. 0,7 % (mål: 2 %) Fackligt önskemål om att förstärka

Läs mer

Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012

Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012 Medlemsbrev från Kommunal Vallentuna Juni 2012 Omorganisation av Vallentuna Kommun Kommunstyrelsen har beslutata att dra tillbaka den tänkta omorganisationen angående att inte tillsätta någon kommundirektör.

Läs mer

Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april mars 2020

Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april mars 2020 Till lokala förtroendevalda inom Livsmedelsföretagens avtalsområde Avtalsperiod: 1 april 2017 31 mars 2020 Avtalsinformation Resultatet av avtalsrörelsen 2017 är en 3 årig avtalsperiod där det sista avtalsåret

Läs mer

En ny väg till jobb för ungdomar. För arbetsgivare om yrkesintroduktionsanställningar

En ny väg till jobb för ungdomar. För arbetsgivare om yrkesintroduktionsanställningar En ny väg till jobb för ungdomar För arbetsgivare om yrkesintroduktionsanställningar Varför yrkesintroduktionsanställning? Du får möjlighet att säkra kompetensförsörjningen på längre sikt Att anställa

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-06-13 Kari Andersson, Avtalsenheten 13.46. Avtal 2013 inom Spel och Internationella Kasinon

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-06-13 Kari Andersson, Avtalsenheten 13.46. Avtal 2013 inom Spel och Internationella Kasinon A-CIRKULÄR -- Till Klubbar och arbetsplatsombud inom avtalsområdet Spel och Internationella Kasinon. Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-06-13 Kari Andersson, Avtalsenheten

Läs mer

Avtal 2016 inom avtalsområdet Teknikarbetsgivarna

Avtal 2016 inom avtalsområdet Teknikarbetsgivarna Datum Dokument nr 2016-04-13 A-16.12 Vår referens Moa Andersson Ersätter nr Till Klubbar och APO inom avtalsområdet Teknikarbetsgivarna Enheten för Avtal och Politik Regionkontoren Facklig Rådgivning Avtal

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG Översiktlig information 1 OKTOBER 2017 Innehåll Inledning...3 Varför införs Flexpension i Tjänsteföretag?...4 Vad är den kompletterande flexpensionspremien?...5 Vårt pensionssystem...6

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Inledning Den 4 juni 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och Svenska Transportarbetareförbundet (Transport)

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

aktuellt EXTRA Arbetsgivar 24 FEBRUARI 2015 Innehåll Nytt kollektivavtal för bransch Idrott Bakgrund Endast till medlemmar inom bransch Idrott

aktuellt EXTRA Arbetsgivar 24 FEBRUARI 2015 Innehåll Nytt kollektivavtal för bransch Idrott Bakgrund Endast till medlemmar inom bransch Idrott Arbetsgivar aktuellt EXTRA 24 FEBRUARI 2015 Endast till medlemmar inom bransch Idrott Nytt kollektivavtal för bransch Idrott Förhandlingarna om ett nytt avtal för bransch Idrott är avslutade avseende både

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Nr 4 Februari 2009. Lönerevision 2009. Avtal för tjänstemän. Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna

Arbetsgivarfrågor. Nr 4 Februari 2009. Lönerevision 2009. Avtal för tjänstemän. Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna Arbetsgivarfrågor Nr 4 Februari 2009 Lönerevision 2009 Avtal för tjänstemän Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna Under våren 2007 träffades treåriga löneavtal med Sif (nuvarande Unionen), Sveriges

Läs mer

Kongressen föreslås besluta

Kongressen föreslås besluta 1 (9) 2 (9) Kongressen föreslås besluta att en omarbetad och uppdaterad lönepolitik, med utgångspunkt i detta dokument, tas fram till kongressen 2020 3 (9) Förslag till kongressen avseende STs framtida

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 16 Prolongerad med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Den 12 april 2017 enades parterna om Huvudöverenskommelse, HÖK 16 Prolongerad, för Kommunal.

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format AVTALSRÖRELSEN Klicka här för att ändra OCH format DET NYA på AVTALET Daniel Andersson, ansvarig förhandlare Vårdföretagarna Avtalskonferenser 27 och 30 oktober Stockholm 23 Klicka oktober här Malmö för

Läs mer

Stål och Metall Arbetsgivareförbundet AVTAL AVTALSKONFERENS:

Stål och Metall Arbetsgivareförbundet AVTAL AVTALSKONFERENS: Stål och Metall Arbetsgivareförbundet AVTAL 2013 2015 AVTALSKONFERENS: STOCKHOLM ÖREBRO 10 APRIL 11 APRIL Innehåll Nya Industriarbetsgivarna Strategiska prioriteringar Avtalsförhandlingarna Avtal 2013

Läs mer

Tecknade avtal till och med

Tecknade avtal till och med Tecknade avtal till och med 2016-09-30 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivaralliansen Akademikerförbunden Folkhögskolor 2016-08-30 2016-05-01

Läs mer

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Den 16 november 2015 enades parterna efter konstruktiva förhandlingar

Läs mer

Tecknade avtal

Tecknade avtal Tecknade avtal 2017-10-02 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivaralliansen Akademikerförbunden Folkhögskolor 2017-06-08 2017-05-01 2018-04-30 Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

Korttidsarbete. Ett partsgemensamt förslag för Sverige

Korttidsarbete. Ett partsgemensamt förslag för Sverige Korttidsarbete Ett partsgemensamt förslag för Sverige En partsgemensam rapport från Gruvornas Arbetsgivareförbund, GS, IF Metall, Industri- och KemiGruppen, Skogsindustrierna, Stål och Metall Arbetsgivareförbundet,

Läs mer

Välkomna till partsgemensam avtalsinformation EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen

Välkomna till partsgemensam avtalsinformation EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen Välkomna till partsgemensam avtalsinformation 2013 EFA - Sveriges Ingenjörer och Unionen EFA - Sveriges Ingenjörer - Unionen 3 juni 2013 Program Inledning Löneavtal EFA-Sv. Ingenjörer och Unionen Deltidspension

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Avtalsförhandlingarna med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet pågick i över fyra månader.

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare:

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 17, OFRs förbundsområde Läkare Ann-Sophie Svedhem Jeanette Hedberg

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare:

Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare: Cirkulärnr: 16:15 Diarienr: 16/02106 P-cirknr: 16-2:8 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 16 Svenska Kommunalarbetarförbundet Marianne Albemark Peter Öhrström Förhandlingssektionen Datum:

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Resultatet av avtalsrörelsen 2013 är en 3 årig avtalsperiod där det sista avtalsåret kan sägas upp senast den 30 september

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-01-25 Ert dnr: A2018/01812/AR M Arbetsrättssektionen Anna Svanestrand Arbetsmarknadsdepartementet Gunilla Qvarsebo 103 33 STOCKHOLM Fredsplikt på arbetsplatser där det finns

Läs mer

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Avtalsinformation Teknikavtalet 1 april 2013 31 mars 2016 Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Sveriges Ingenjörers avtal med Teknikarbetsgivarna ger ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent varav

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

Antal personer som beviljats omställningsstöd

Antal personer som beviljats omställningsstöd antal personer antal personer TSL-rapport kvartal tre 28 Antal personer som beviljats omställningsstöd 27-1-1-28-9-3 har vi beviljat omställningsstöd för 13 39 (1 992) personer, fördelade på 3 59 (2 453)

Läs mer

Fackförbund Arbetsgivarförbund Benämning Ålder Förkunskapskrav Fastighetsanställdas förbund Tjänsteförbunden (Fastighetsarbetsgivarna)

Fackförbund Arbetsgivarförbund Benämning Ålder Förkunskapskrav Fastighetsanställdas förbund Tjänsteförbunden (Fastighetsarbetsgivarna) Förordning om stöd för yrkesintroduktionsanställningar (2013:1157) sanställning 15 Unga personer som saknar relevant yrkeserfarenhet eller som är arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Fackförbund

Läs mer

Anna Falck. SUHF 14 november 2017

Anna Falck. SUHF 14 november 2017 Anna Falck SUHF 14 november 2017 Nyheter från Arbetsgivarverket Arbetsgivarpodden Stödjer den gemensamma arbetsgivarpolitiken Ny webbsida; Ledare i staten Ställningstaganden Myndighetschefsporträtt Filmer

Läs mer

Avtal klart - utökad sjuklön och ökat inflytande viktiga segrar

Avtal klart - utökad sjuklön och ökat inflytande viktiga segrar TIDNINGEN FÖR FÖRTROENDEVALDA Avtal 2010 15 OKTOBER ÅRGÅNG 22 Avtal klart utökad sjuklön och ökat inflytande viktiga segrar POSITIVT I AVTALET Förhandlingsorganet OFR/S/P/O*, där Fackförbundet ST är det

Läs mer

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016 Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april 2013-31 mars 2016 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2013 Som branschansvarig för avtalsområdena ger jag här nedan några

Läs mer

Avtal tecknade till och med den 1 november 2017

Avtal tecknade till och med den 1 november 2017 Avtal tecknade till och med den 1 november 2017 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivaralliansen Akademikerförbunden Folkhögskolor 2017-06-08 2017-05-01

Läs mer

Protokoll förbundsråd september 2016

Protokoll förbundsråd september 2016 Protokoll förbundsråd 26-27 september 2016 1. Förbundsrådets öppnande Unionens ordförande Martin Linder hälsade ombuden och gästerna välkomna och höll ett öppningsanförande. Vidare förklarades extra förbundsråd

Läs mer

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133 Utlåtande Kollektivavtalsteckning och tydliga avtal motionerna A126 A133 Motionerna A126 A128 tar upp förbundets arbete med att teckna lokalavtal. Förbundsstyrelsen tillsatte hösten 2013 en arbetsgrupp

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI)

NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI) NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI) IKEM Innovations- och kemiarbetsgivarna har träffat ett nytt ettårigt avtal med IF Metall. Inom ramen för industriavtalet har

Läs mer

Detta är flexpension EN HANDBOK

Detta är flexpension EN HANDBOK Detta är flexpension EN HANDBOK Förord Det har alltid varit en central uppgift för facket att bidra med lösningar på arbetsmarknadens utmaningar. Mycket som idag tas för givet i arbetslivet finns till

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Avtal om lönebildning Ledaravtal

Avtal om lönebildning Ledaravtal Avtal om lönebildning Ledaravtal 2016-01-01 Almega Tjänsteförbunden Ledarna Avtal om lönebildning Ledaravtal 2016-01-01 Almega Tjänsteförbunden branscherna: Säkerhetsföretag Almega Fastighetsarbetsgivarna

Läs mer