Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,"

Transkript

1 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Handläggare E-post Mary Folkesson Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, för gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskolor i Stockholms läns landsting Det är många som är inblandade i APL/LIA-verksamheten; skolor, studerande, verksamheter, handledare med flera. Alla måste ha en enhetlig bild av hur utbildningen inom landstinget är upplagd, vem som ansvarar för vad och vilka krav som ställs på respektive part. Detta för att säkerställa kvaliteten och för att utnyttja de resurser som finns på bästa sätt. Därför finns dessa riktlinjer. Prioriteringar vid APL/LIA-platsfördelning Önskemålen om APL/LIA överstiger landstingets möjligheter att erbjuda platser. För att i möjligaste mån tillmötesgå efterfrågan gäller följande prioritering. 1) Studerande på gymnasiet över 18 år i årskurs tre (åk3), studerande på vuxenutbildningen som går fördjupningskurs/termin tre (T3), samt studerande på yrkeshögskoleutbildningar som ingår i Vårdoch omsorgscollege region Stockholm. 2) Studerande på yrkeshögskoleutbildningar som leder till vårdyrken som Stockholms läns landsting har behov av. 3) Studerande på gymnasiet över 18 år i årskurs tre (åk3) samt studerande på vuxenutbildningen som går fördjupningskurs/termin tre (T3), båda grupperna från skolor i Stockholms län. 4) Studerande på gymnasiet över 18 år i årskurs tre (åk3), alternativt studerande på vuxenutbildningen i fördjupningskurs/termin tre (T3), skrivna i Stockholms län, som går distansutbildning i omvårdnadsprogram på skolor utanför Stockholms län. På akutsjukhus och vårdcentraler prioriteras studerande som läser kursen akutsjukvård. Inom psykiatrin prioriteras studerande som läser kursen psykiatri 2.

2 2 (7) Begränsningsperioder För att utnyttja verksamheternas kapacitet maximalt finns det begränsningsperioder. En begränsningsperiod innebär att APL/LIAperioderna, oavsett längd, måste förläggas inom respektive begränsningsperiod. För att bedömning av den studerande ska kunna göras måste APL/LIA-perioden omfatta minst tre veckor. Under vårterminen är begränsningsperioderna fem veckor och under höstterminen fyra veckor Period VT1 Period VT2 Period VT3 Period VT Period HT5 Period HT6 Period HT7 Period HT8 Förfrågningsrutiner Landstinget har ingen central antagning för APL/LIA-platser. Skolorna gör förfrågan om platser direkt till respektive verksamhets APL/LIA-samordnare (verksamheternas mottagare av platsförfrågan). För att vi ska kunna erbjuda platser till ett större antal vård- och omsorgsstuderande kan endast en APL/LIA-period per studerande i årskurs 3 erbjudas. Skolorna får inte avsiktligt göra överbeställningar. För höstterminen ska önskemålen vara hos verksamheternas samordnare senast den 31 mars. Besked om antal platser och placering ska vara skolan tillhanda senast den 15 maj. För vårterminen ska önskemålen vara hos verksamheternas samordnare senast den 30 september. Besked om antal platser och placering ska vara skolan tillhanda senast den 15 november.

3 3 (7) Blanketten Förfrågan om APL/LIA-platser ska användas för platsförfrågan. Lovveckor ska preciseras. Platsförfrågningar handläggs enbart av skolornas utsedda APL/LIAsamordnare. Övrig skolpersonal, de studerande eller anhöriga får inte själva kontakta verksamheterna för att söka platser. Inskickad platsförfrågan ska bekräftas av mottagande verksamhets APL/LIA samordnare. Placeringar Den studerande ska inte göra sin APL/LIA på en vårdcentral där hen är listad och inte heller på en avdelning där hen har varit patient. Kontaktuppgifter enligt dokument Formulär - Information om studerande till mottagande verksamhet ska skickas till arbetsplatsen, med kopia till verksamhetens APL/LIA-samordnare, senast två veckor innan första APLdagen. Det är för att det ska finnas möjlighet att ordna med lokala behörigheter. Även mål för praktiken, bedömningsunderlag etc. ska bifogas. Ny rutin för besked om placering inom psykiatrin: Skolorna beställer platser enligt riktlinjerna. Så fort skolan har namn på den studerande, dock senast två veckor innan APL perioden börjar, meddelar skolan namnet till verksamhetens APL-samordnare. När namn och kontaktuppgifter på den studerande har inkommit till verksamhetens APL-samordnare får skolan meddelande om placeringen samt kontaktuppgifter till handledare. Den studerande ska uppmanas att i god tid inför APL/LIA-periodens början läsa sin e-post. Den studerande ska ha med legitimation och ett underskrivet dokument om de sekretessregler som gäller. Detta intyg ska lämnas till ansvarig handledare eller chef när praktiken börjar och sparas av verksamheten. Dessutom ska den studerande ha med sig ett hälsointyg enligt Smittskydd Stockholms regler som finns att hämta på Vårdgivarguiden. den/halsodeklaration-vid-anstallning/

4 4 (7) Landstinget kräver att skolan gör minst ett kontaktbesök under respektive APL/LIA-period samt vid behov ger det stöd som handledare efterfrågar. Uppstår problem under studerandes APL/LIA är det viktigt att de har blivit informerade om vem de kan vända sig till i verksamheten. Skolans lärare och rektor ska genast informeras av verksamheten. Avbokningar Eventuella avbokningar ska meddelas både till arbetsplatsen och till verksamhetens APL/LIA-samordnare. Avbokning ska ske senast fredagen tre kalenderveckor innan APL/LIA-start och bekräftas av mottagande verksamhets samordnare. Sker avbokningen senare eller under redan påbörjad praktik, har verksamheten rätt att fakturera skolan för ej utnyttjad APL/LIA-plats. Med avbokning menas alla orsaker till att skolan inte utnyttjar en erbjuden plats. Checklista vem gör vad? För att göra det enkelt att stämma av vem som ansvarar för vad finns det en checklista. Skolans ansvar: Att informera den studerande om att det enbart är skolornas APL/LIA-samordnare som gör förfrågan om plats, inte den studerande själv eller dennes anhöriga. Att samtliga studerande som går ut på APL i landstingets verksamheter har läst och är godkända i kurserna Vård och Omsorgsarbete De som ska göra sin APL inom akutsjukvård ska dessutom ha läst och vara godkänd i kursen Medicin 1 eller motsvarande. Studerande som ska göra sin APL inom psykiatri ska dessutom ha läst och vara godkänd i kursen Psykiatri 1 eller motsvarande. Förutom avklarade kurser ska de studerande vara så väl förberedda att de har möjlighet att nå kunskapskraven inom kursen och målen för APL.

5 5 (7) Att lämna kontaktuppgifter angående studerande enligt dokument Formulär - Information om studerande till mottagande verksamhet senast två veckor innan den första APL-dagen. Att den studerande har tillräckligt goda kunskaper i svenska språket för att kunna kommunicera med patienter och personal. Att ingen annan undervisning planeras under APL/LIA-perioden. Att de skolor som får APL/LIA-platser inom landstingets verksamheter, eller verksamheter med avtal, bjuder in till handledarkurs för handledande undersköterskor. Skolverkets nationella handledarutbildning kan användas som introduktion för att ge möjlighet till mer fördjupad kunskap under kursen. Handledarkursen kan göras enskilt eller tillsammans med andra skolor. Den ska vara minst en heldag per läsår. Att informera den studerande om o att följa det schema som handledaren gjort. o att det är 100 procents närvaro av planerad tid, under minst tre veckor, för att bli bedömd av handledaren. o rutinerna angående hälsointyg (se Vårdgivarguiden). o gällande sekretessregler. o att genomgå e-utbildningen Vårdhygien (se Vårdgivarguiden). o att APL/LIA aldrig ska göras på avdelning/mottagning där hen har varit patient eller är listad. Den studerandes ansvar: Att inte själv eller med hjälp av anhöriga söka APL/LIA-plats. Att i god tid innan APL/LIA-periodens början läsa sin e-post, även på den adress som eventuellt erhållits från skolan. Att i god tid innan APL/LIA-perioden startar ta kontakt med kommande APL/LIA-plats. Att ha en giltig legitimation samt ett hälsointyg att visa för ansvarig handledare eller chef. (se Vårdgivarguiden)

6 6 (7) Att ha läst igenom och skrivit under dokumentet om de sekretessregler som gäller. Detta ska lämnas till ansvarig handledare eller chef. Att ha gått igenom e-utbildningen Vårdhygien (se Vårdgivarguiden). Att följa det schema som gjorts upp av handledaren. Att närvara 100 procent av den planerade tiden. Det är en förutsättning för att få en bedömning. Att ta del av och följa de lokala riktlinjer som gäller på APL/LIAplatsen. Det kan gälla exempelvis rökning och telefonanvändning. Att lämna anhörigs namn och telefonnummer till APL/LIA-platsen. Att, om verksamheten så önskar, skriva/fylla i en utvärdering efter APL/LIA-periodens slut. Ersättning Detta hanteras enbart av landstingets verksamheter och verksamheter med landstingsavtal, inte av skolor. (Undantag sena avbokningar, se nedan). Ersättning utgår endast till Stockholms läns landstings egna verksamheter eller verksamheter med vårdavtal med landstinget. Ersättning ges för de studerande som finns upptagna i prioriteringsordningen på sidan 1 i detta dokument. Fakturering görs inte lokalt av mottagande enheter utan samordnat för respektive verksamhet. APL och LIA ska faktureras separat. APL och LIA ersätts med 700 kr per studerande och vecka. Tre dagar eller mer = en vecka. Kortare tid ersätts per dag. Lovveckor ersätts inte.

7 7 (7) Fakturering bör ske terminsvis, dock senast den 1 december respektive år. Vid för sen avbokning av plats, se under rubriken Avbokningar, faktureras inte landstinget. För sådan APL/LIA-period har verksamheten rätt att fakturera skolan med 700 kr per studerande och outnyttjad vecka. Tre dagar eller mer = en vecka. Kortare tid ersätts per dag. Faktureringsadress: Stockholms läns landsting/lsf Ref: Box Stockholm

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, Regionledningskontoret Personal och utbildning 1 (7) Diarienummer RS 2019 0299 Handläggare Mary Folkesson Telefon 08-123 130 60 E-post mary.c.folkesson@sll.se Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt

Läs mer

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Handläggare E-post Mary Folkesson mary.c.folkesson@sll.se Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA för

Läs mer

Ingmar Steinbruck ingmar.steinbruck@sll.se 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning

Ingmar Steinbruck ingmar.steinbruck@sll.se 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning Handläggare E-post Ingmar Steinbruck ingmar.steinbruck@sll.se Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande,

Läs mer

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Persnal ch utbildning Handläggare E-pst Mary Flkessn mary.c.flkessn@sll.se Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, ch lärande i arbete,

Läs mer

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Färgelanda, Orust och Uddevalla Färgelanda kommun Orust kommun 1 Bakgrund Det arbetsplatsförlagda

Läs mer

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal omso L 0 VARI oc ~ s c cr P7(Y FY-RBODAL Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Öst Bengtsfors kommun Dals Eds kommun Melleruds

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Vård och omsorg 2014-2015

Vård och omsorg 2014-2015 Vård och omsorg 2014-2015 Kursöversikt Vård- och omsorg karaktärsämneskurser 3 terminer heltid Termin 1 start HT 2014 Programgemensamma karaktärsämneskurser Kurskod Poäng Period/tid Termin Termin 1 Hälsopedagogik

Läs mer

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Sektor utbildning Antagen av Sektor utbildning Ledningsgrupp 2015-10-12 Reviderad 2018-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Ansökan om VFU i tjänsten

Ansökan om VFU i tjänsten Ansökan om VFU i tjänsten I yrkeslärarprogrammet kan en student göra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i egen tjänst under vissa förutsättningar. Följande villkor måste uppfyllas för VFU i egen tjänst:

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm.

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. HT 15 VT 16 Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. Grunden för definitioner och hur rutinen ska se ut för elever på skolan som

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Trainee Förslag till beslut Socialnämnden beslutar godkänna information och förslag

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning

Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning 2019-04-12 Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning Box 54, 54122 Skövde Kaplansgatan 16 a 0500-49 72 00 utbildning@skaraborg.se www.utbildningskaraborg.se Vad är

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Ersättningar och fakturering 2018

Ersättningar och fakturering 2018 1 (55) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Strategisk kompetensförsörjning Ersättningar och fakturering 2018 VIL-ersättning från Karolinska Institutet VIL-ersättning för studerande

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri En utbildning i samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet Utbildningsmål Syftet med utbildningen är att ge kunskap om centrala

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 /rev 14-08-18/ VFU- PM Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 Inom ramen för studie- och yrkesvägledarprogrammet skall studerande genomföra 17 veckors Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Anvisningar för anställning av personer med utbildning från Vård- och omsorgsprogrammet

Anvisningar för anställning av personer med utbildning från Vård- och omsorgsprogrammet 1 (5) Handläggare: Datum 2016-09-01 Gunilla Length Persson Diarienummer: RS 2016-04725 Koncernstab HR Koncernkontoret Tel: 0702 371486 gunilla.length-persson@vgregion.se Västra Götalandsregionen Anvisningar

Läs mer

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen.

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen. Detta papper behåller eleven PRAO åk 8 och 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Du får arbeta högst 7 tim/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

APL HT ÅK 3. Information om APL (arbetsförlagd lärande)

APL HT ÅK 3. Information om APL (arbetsförlagd lärande) APL HT ÅK 3 Information om APL (arbetsförlagd lärande) Kurser på APL Handledarens hjälp vid omdöme Omdömen Närvaroblankett Försäkringsinformation Skolans kontaktuppgifter Hotell och turismprogrammet Utsikten

Läs mer

APL HT ÅK 2. Information om APL (arbetsförlagd lärande)

APL HT ÅK 2. Information om APL (arbetsförlagd lärande) APL HT ÅK 2 Information om APL (arbetsförlagd lärande) Kurser på APL Handledarens hjälp vid omdöme Omdömen Närvaroblankett Försäkringsinformation Skolans kontaktuppgifter Hotell och turismprogrammet Utsikten

Läs mer

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE)

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: AKUTSJUKVÅRD PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till Er för att göra APL under

Läs mer

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp:

2012-10-24. Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning. Arbetsgrupp: 2012-10-24 Förslag på avtal om verksamhetsförlagd utbildning och avtal om handledarutbildning Arbetsgrupp: Anna Isaksson Lena Peltomaa Emma Krantz Sofie Persson Carin Engström-Olofsson Anne-Catrin Lofthus

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för lärare i naturvetenskap och teknik 2017/18

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för lärare i naturvetenskap och teknik 2017/18 Enheten för ämnesdidaktik Dnr: 2017:149 1 (6) Frågor i anmälan till handledarutbildningen för lärare i naturvetenskap och teknik 2017/18 Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

Prao åk 9, v ht-18

Prao åk 9, v ht-18 Detta papper behålls av eleven. Prao åk 9, v. 48-49 ht-18 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Handledarguiden. Dokumentation och tips till våra handledare om arbete med APL och elever.

Handledarguiden. Dokumentation och tips till våra handledare om arbete med APL och elever. Handledarguiden Dokumentation och tips till våra handledare om arbete med APL och elever. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning. Till handledare APL - Arbetsplatsförlagt lärande Goda skäl till skolkontakt

Läs mer

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld Information till elev och vårdnadshavare Rödabergsskolan anser att PRAO är en viktig aktivitet för att ge

Läs mer

Slutbetyg årskurs 9, T4-betyg och betyg i grundskoleämnen från IMprogram

Slutbetyg årskurs 9, T4-betyg och betyg i grundskoleämnen från IMprogram Gymnasieantagningen Kristianstad Slutbetyg årskurs 9, T4-betyg och betyg i grundskoleämnen från IM-program Läsåret 2017/2018 Skapad: 2018-04-01 Reviderad: 2018-05-31 2 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård

Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård ANTECKNINGAR APL-gruppen för vård och omsorg 2018-03-21 Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård Tid: onsdag 21 mars 2018, kl. 13.30-15:30 Plats: GR, Lokal 95:an Närvarande Sara Thunberg

Läs mer

DOKUMENATATION AV DIALOGER OM. Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg /Vård- och omsorgscollege Örebro län

DOKUMENATATION AV DIALOGER OM. Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg /Vård- och omsorgscollege Örebro län DOKUMENATATION AV DIALOGER OM Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg 160929 /Vård- och omsorgscollege Örebro län 1 Fråga 1 Vad blir konsekvenserna av de regionala branschkrav, Kriterier

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet Läsåret 2015/2016 (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter

Läs mer

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Gymnasiearbetet 27 mars 2015 Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Mål för gymnasiearbetet För gymnasiearbetet finns mål men varken ämnesplan eller kunskapskrav Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Ej HT18 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 1 100 Dagkurs Engelska 2 100 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler Kultur- och fritidskontoret LATHUND Söka/ skicka förfrågningar om lediga lokaler Lokalbokningar På kommunens hemsida kan man titta på bokningar, skicka bokningsförfrågningar och få information om lokaler

Läs mer

Ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem

Ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem Ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem Sökande Företagsnamn Organisationsnummer Postadress Postnummer och ort Telefonnummer till företaget Faxnummer e-postadress till företaget Kontaktperson

Läs mer

Kvalitativ och kvantitativ utveckling inom det lokala Vård- och omsorgscolleget

Kvalitativ och kvantitativ utveckling inom det lokala Vård- och omsorgscolleget Avtal om apl inom VO-College Sammanställning 170518 Alingsås, Ale, Härryda, Göteborg/Kungsbacka, Lerum, Mölndal 1 Avtalsparter Arbetsgivare Utbildare Fackliga företrädare 2 Bakgrund Syfte Mål VO-Colleges

Läs mer

Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan och

Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan och Detta papper behålls av eleven. PRAO åk 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans

Vård och omsorg Barn och fritid. Dag Distans Vård och omsorg Barn och fritid Dag Distans Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig väl förberedd

Läs mer

Riktlinjer för skolplacering och skolval

Riktlinjer för skolplacering och skolval Riktlinjer för skolplacering och skolval Riktlinjer för skolplacering och skolval i förskoleklass och grundskola Fastställda av Utbildningsnämnden den 23 augusti 2016 49 www.upplands-bro.se Skolplacering

Läs mer

Rutiner för placering av elev i

Rutiner för placering av elev i Barn & Utbildning Datum 2019-03-21 Ärendenr 2019-000023 641 Fastställt av Ledningsgruppen 2019-03-27 Rutiner för placering av elev i förskoleklass/grundskola/fritidshem Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se

Läs mer

Ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem

Ansökan om godkännande enligt lag om valfrihetssystem Sida 1 av 5 enligt lag om valfrihetssystem Sökande Företagsnamn Organisationsnummer Postadress Postnummer och ort Telefonnummer till företaget Faxnummer e-postadress till företaget Kontaktperson för ansökan

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Ansök om plats i förskola eller fritidshem

Utbildningsförvaltningen. Ansök om plats i förskola eller fritidshem Utbildningsförvaltningen 1(8) Ansök om plats i förskola eller fritidshem Barnet ska vara folkbokfört i kommunen och vara mellan 1 och 5 år för plats i förskola och mellan 6 och 12 år (men max t.o.m. vårterminen

Läs mer

Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen

Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen Syfte med snabbguiden Tolkportalen introduceras under hösten 2015 för landstingets vårdgivare med störst tolkbehov och under 2017 kommer Tolkportalen att

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren.

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren. ANMÄLAN TILL PRÖVNING (Lämnas i Informationen, Kulturum) Namn Klass Personnummer Adress Postnummer och ort Telefonnummer Jag anmäler mig till prövningen den Kurskod Kursnamn Informationen, Kulturum. Elev

Läs mer

Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium!

Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium! Välkommen till Tenhults Naturbruksgymnasium! Onsdagen den 21 augusti kl.10:00 är det upprop i skolans matsal. Under de första veckorna kommer all utbildning vara förlagd till den inriktning du valt. Därefter

Läs mer

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN Enligt beslut i Regional styrgrupp för Vård-och omsorgscollege

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) Ansökan för Vårdgivare med huvuduppdrag 1. Rehabilitering långvarig smärta med eller utan samsjuklighet och för utmattningssyndrom eller 2. Planerad specialiserad neurologisk rehabilitering Specialistläkarmottagning

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Att söka skola Språk Svenska

Att söka skola Språk Svenska på svenska Sida 1 (9) 2017-11-20 Språk Svenska Du som är vårdnadshavare till ett barn som fyller sex år under året, kan söka till förskoleklass för ditt barn under tidsperioden 15 januari till den 15 februari.

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn 6-13 år, inom Norsjö kommun Hos oss mår barn och unga bra Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Riktlinjer Utbildning Beslutsinstans

Läs mer

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Vad är Privera... 3 Skapa underlag... 3 Logga in i Privera... 3 Startsida... 3 1. Skicka fil... 4 2. Mottagna filer... 4

Läs mer

Validering vid VO-C Gävleborg

Validering vid VO-C Gävleborg VO-C GÄVLEBORG Validering vid VO-C Gävleborg Policy och struktur för validering av formell och reell kompetens inom ramen för Vård- och omsorgsprogrammet vid VO-C Gävleborg 2015-02-06 Bakgrund Validering

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Information för anmälan till distansutbildning

Information för anmälan till distansutbildning Information för anmälan till distansutbildning Förebyggandets konst - föräldrastöd 7.5 högskolepoäng, Kurskod: FH401U Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Örebro universitet inbjuder till en distansutbildning

Läs mer

Ny modell för övningsskolor vid LiU

Ny modell för övningsskolor vid LiU 2018-11-16 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-26 1(1) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Catarina Jeppsson dekan, ordförande koordinator,

Läs mer

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Dnr 8.1.2-2014:1190 1 (8) Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Det här dokumentet innehåller information om vilka regler som gäller för att ta del av bidraget, till exempel

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs

Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs Lokal styrgrupp Bollnäs/Ovanåker VO- College Fredag den 4 september 2015, Komvux Bollnäs Närvarande: Susan Almé (A), Bertil Lundquist (U), Anders Danielsson Lans (U), Gunilla Liljendahl (U), Nina Larsson

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje

Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje Ansökan för Husläkarmottagningar Tilläggsuppdrag gällande hälsoundersökningar för asylsökande m.fl. avseende Södertälje 1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1.1 Ansökningshandlingar 1.1.1 Ansökan Husläkarverksamheter

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU 1 (11) Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU Redovisningskrav och rutiner 1 januari 2018-31 december 2018 2 (11) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Landstingens kontaktpersoner... 3 3 Hantering av

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Vad är reell kompetens? Om du inte uppfyller förkunskapskraven med formella meriter kan du ansöka

Läs mer

Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År:

Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År: Till handledare vid företaget Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År: Målsättningen är att den studerande ska vara hos er 40 tim/vecka och följa

Läs mer

Välkommen till Lärcenter Falköping och Yh Guldsmed

Välkommen till Lärcenter Falköping och Yh Guldsmed Välkommen till Lärcenter Falköping och Yh Guldsmed Lärcenter är en mötesplats för lärande på olika nivåer. Med kompetenshöjning coachar vi mot framtidens arbetsmarknad eller fortsatta studier. Här kan

Läs mer

Riktlinjer för programråd, praktikstöd och marknadsföringsbidrag

Riktlinjer för programråd, praktikstöd och marknadsföringsbidrag Riktlinjer för programråd, praktikstöd och marknadsföringsbidrag Inom ramen för Gröna arbetsgivare Skogs kompetensförsörjningsarbete Uppdaterad 2019-07-17 Innehåll Inledning... 2 Programråd Skog... 2 Bakgrund...

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Vårterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Handledarrollen - steg 3 i VO-College Skåne

Handledarrollen - steg 3 i VO-College Skåne Handledarrollen - steg 3 i VO-College Skåne Handledarutbildning steg 3 Definition handledare steg 3 Uppdrag att handleda handledare (steg 1 och steg 2) enskilt eller i grupp, samordna samt utveckla det

Läs mer

till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp

till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp Så här söker du till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp Innehåll Behörighet... 2 Tidsplan... 2 Checklista... 3 Instruktioner för att ansöka... 3 Så här fyller du i anmälningsblanketten... 3 Bilagor som

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S)

Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S) Gemensam nämnd för vuxenutbildning i Leksand- Rättvik Plats och tid Alléskolan, 13:30 ande Ledamöter Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012

Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012 1 (6) Information till landstingen: Förutsättningar för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar 2012 Detta dokument beskriver de praktiska förutsättningarna för Försäkringskassans

Läs mer

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna.

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna. Kom igång med InfoMentors familjewebb Familjewebben är en del av InfoMentors lärplattform där du som förälder kan logga in i systemet. Här kan du få information och följa dokumentationen om ditt barns

Läs mer

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten Bilaga 5 Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom Vård-och omsorgsutbildningar i Norrbotten - Redovisning av delprojekt i VO-College om APL-utveckling 2017-02-17 Ingrid Backfjärd Irma Eriksson

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Höstterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola

Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola Riktlinjer för övergång från grund- till gymnasieskola Inför läsåret 2014/15 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Barn- och utbildningsenheten http://kompassen.jonkoping.se/sbf/ UTBILDNINGS FÖRVALTNINGEN PM Bun/2011:181

Läs mer