Ingmar Steinbruck 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ingmar Steinbruck ingmar.steinbruck@sll.se 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning"

Transkript

1 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Utbildning och kompetensförsörjning Handläggare E-post Ingmar Steinbruck Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA - för gymnasieskolor, vuxenutbildning och yrkeshögskolor i Stockholms läns landsting Det är många som är inblandade i APL/LIA-verksamheten; skolor, studerande, verksamheter, handledare med flera. De måste ha en enhetlig bild av hur utbildningen inom landstinget är upplagd, vem som ansvarar för vad och vilka krav som ställs på respektive part. Detta för att säkerställa kvaliteten och för att utnyttja de resurser som finns tillgängliga på bästa sätt. Där för finns dessa riktlinjer. Prioriteringar vid APL/LIA-platsfördelning Önskemålen om APL/LIA överstiger landstingets möjligheter att erbjuda platser. För att i möjligaste mån tillfredsställa efterfrågan gäller följande prioriteringar: 1) Gymnasieelever över 18 år i årskurs tre (åk3) på vård- och omsorgscollege i Stockholms län 2) Elever i yrkeshögskoleutbildningar som leder till vårdyrken som Stockholms läns landsting har behov av 3) Gymnasieelever över 18 år i årskurs tre (åk3) från skolor i Stockholms län 4) Studerande på komvux som går fördjupningskurs/termin tre (T3) från skolor i Stockholms län 5) Gymnasieelever över 18 år i årskurs tre (åk3) alternativt i fördjupningskurs i termin 3 (T3), skrivna i Stockholms län, som går distansutbildning i omvårdnadsprogram i skolor utanför Stockholms län På akutsjukhusen och vårdcentralerna prioriteras elever som läser kursen akutsjukvård. Inom psykiatrin prioriteras elever som läser kursen psykiatri 2. Gymnasier som inte önskat och därmed inte fått APL-platser för höstterminen i åk3, prioriteras till vårterminen.

2 2 (6) Begränsningsperioder För att utnyttja verksamheternas kapacitet maximalt finns det begränsningsperioder. En begränsningsperiod innebär att APL/LIAperioderna, oavsett antal veckor, måste förläggas inom respektive begränsning. För att bedömning av den studerande ska kunna göras måste perioden omfatta minst tre veckor. Det är önskvärt att skolornas perioder fördelas jämnare över terminerna, då blir det också en mer rättvis fördelning. Detta kräver en bättre samverkan och planering mellan skolorna. Under vårterminen är APL/LIA-perioderna fem veckor och under höstterminen fyra veckor Period VT1 Period VT2 Period VT3 Period VT Period HT5 Period HT6 Period HT7 Period HT8 Förfrågningsrutiner Landstinget har ingen central antagning för APL/LIA-platser. Skolorna gör förfrågan om platser direkt till respektive verksamhets VIL-samordnare (samordnare för verksamhetsintegrerat lärande) med kopia till landstingets funktionsbrevlåda apl.lia.utbildning.lsf@sll.se Skolorna får inte göra parallella överbeställningar. I möjligaste mån ska hänsyn tas till geografisk närhet mellan den studerandes bostad och efterfrågad APL/LIA-plats. För höstterminen ska önskemålen vara hos verksamheternas samordnare senast den 31 mars och besked om antal platser och vilka ska vara skolan tillhanda senast den 15 maj. För vårterminerna ska önskemålen vara hos verksamheternas samordnare senast den 30 september och besked om antal platser och vilka ska vara skolan tillhanda senast den 15 november. En särskild blankett ska användas för platsförfrågan. Lovveckor ska preciseras.

3 3 (6) Alla platsförfrågningar handläggs enbart av skolornas utsedda APL/LIA-samordnare. Elever eller föräldrar får inte själva kontakta verksamheterna för att söka platser. Annan skolpersonal får inte heller kontakta verksamheternas avdelningar/mottagningar i samma ärende. Placeringar Placeringslistor där den studerandes namn, personnummer, telefonnummer, adress och e-posta samt kontaktuppgifter till ansvarig lärare ska, skickas till arbetsplatsen med kopia till verksamhetens VILsamordnare senast två veckor innan första APL-dagen. Även mål för praktiken, bedömningsunderlag etcetera ska bifogas. Den studerande ska uppmanas att i god tid inför APL/LIA-periodens början läsa sin e-post. Eleven ska ha med legitimation och ett underskrivet dokument om de sekretessregler som gäller. Detta intyg ska lämnas till ansvarig handledare eller chef när praktiken börjar och sparas av verksamheten. Dessutom ska eleven ha med sig ett hälsointyg eller en hälsodeklaration enligt Smittskydd Stockholms regler som finns på Vårdgivarguiden Landstinget kräver att skolan gör minst ett kontaktbesök under respektive APL/LIA-period samt vid behov ger det stöd som handledare efterfrågar. Avbokningar Eventuella avbokningar ska meddelas både till arbetsplatsen och till verksamhetens samordnare. Avbokning ska ske senast fredagen två kalenderveckor innan APL/LIA-start. Sker avbokningen senare eller under redan påbörjad praktik, har verksamheten rätt att fakturera skolan för ej utnyttjad APL/LIA-plats. Med avbokning menas alla orsaker till att eleven inte utnyttjar en erbjuden plats.

4 4 (6) Checklista vem gör vad? För att göra det enkelt att stämma av vem som ansvarar för vad finns det en checklista. Skolans ansvar: Att informera eleven om att det enbart är skolornas APL/LIAsamordnare som gör förfrågan om plats. Inte eleven själv eller dennes förälder. Att samtliga elever som går ut på APL i landstingets verksamheter, har läst och är godkända i kurserna Vård och Omsorgsarbete De som ska göra sin APL inom akutsjukvård ska dessutom ha läst och vara godkänd i kursen Medicin 1 eller motsvarande. Elever som ska göra sin APL inom psykiatri ska dessutom ha läst och vara godkända i kursen Psykiatri 1 eller motsvarande. Förutom avklarade kurser ska de studerande vara så väl förberedda att de har möjlighet att nå kunskapskraven inom kursen och målen för APL. Att eleven har tillräckligt goda kunskaper i svenska språket för att kunna kommunicera med patienter och personal. Att ingen annan undervisning planeras under APL/LIA-perioden. Att de skolor som får APL/LIA-platser inom landstingets verksamheter, eller verksamheter med avtal, bjuder in till handledarkurs för handledande undersköterskor. Det kan göras enskilt eller tillsammans med andra skolor. Det ska vara en heldag vid minst ett tillfälle per läsår. Att lämna uppgift om vem som är kursansvarig lärare, inklusive kontaktuppgifter, till verksamhetens handledare eller kontaktperson. Att informera den studerande om o att hon/han ska följa det schema som handledaren gjort. o att hon/han måste närvara 100 procent av planerad tid, under minst tre veckor, för att bli bedömd av handledaren. o rutinerna angående hälsointyg och hälsodeklaration (se Vådgivarguiden). o hanteringen angående sekretessregler.

5 5 (6) o att han/hon ska gå igenom e-utbildningen Vårdhygien (se Vårdgivarguiden). Den studerandes ansvar: Att inte själv eller med hjälp av förälder söka APL/LIA-plats. Att i god tid innan APL/LIA-periodens början läsa sin e-post, även på den adress som eventuellt erhållits från skolan. Att i god tid innan APL/LIA-perioden startar ta kontakt med kommande APL/LIA-plats. Att ha en giltig legitimation samt ett hälsointyg från skolhälsovården (gymnasiet) eller en signerad hälsodeklaration (Komvux och yrkeshögskolan) att visa för ansvarig handledare eller chef. (se Vårdgivarguiden) Att ha läst igenom och skrivit under dokumentet om de sekretessregler som gäller. Detta ska lämnas till ansvarig handledare eller chef. Att ha gått igenom e-utbildningen Vårdhygien (se Vårdgivarguiden). Att följa det schema som gjorts upp av handledaren. Att närvara 100 procent av den planerade tiden. Det är en förutsättning för att få en bedömning. Att ta del av och följa de lokala riktlinjer som gäller på APL/LIAplatsen. Det kan gälla exempelvis rökning och telefonanvändning. Att lämna anhörigs namn och telefonnummer på APL/LIA-platsen. Att, om verksamheten så önskar, skriva/fylla i en utvärdering efter APL/LIA-periodens slut.

6 6 (6) Ersättning Detta hanteras enbart av landstingets verksamheter och verksamheter med landstingsavtal. Inte av skolor. Ersättning utgår endast till Stockholms läns landstings egna verksamheter eller enheter med vårdavtal med landstinget. Ersättning ges för de elever som finns upptagna i prioriteringsordningen på sidan 1 i detta dokument. Fakturering görs inte lokalt av mottagande enheter utan samordnat för respektive verksamhet av utsedd APL/LIA-samordnare. APL och LIA ska faktureras separat. APL och LIA ersätts med 700 kr per elev och vecka. Tre dagar eller mer = en vecka. Kortare tid ersätts per dag. Lovveckor ersätts inte. Fakturering bör ske terminsvis, dock senast den 1 december respektive år. Vid för sen avbokning av plats, se under rubriken Avbokningar, faktureras inte landstinget. För sådan APL/LIA-period har verksamheten rätt att fakturera skolan med 700 kr per elev och outnyttjad vecka. Tre dagar eller mer = en vecka. Kortare tid ersätts per dag. Faktureringsadress: Stockholms läns landsting/lsf Ref: Box Stockholm

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA

Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Handläggare E-post Mary Folkesson mary.c.folkesson@sll.se Riktlinjer för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA för

Läs mer

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Handläggare E-post Mary Folkesson mary.c.folkesson@sll.se Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i

Läs mer

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, Regionledningskontoret Personal och utbildning 1 (7) Diarienummer RS 2019 0299 Handläggare Mary Folkesson Telefon 08-123 130 60 E-post mary.c.folkesson@sll.se Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt

Läs mer

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA,

Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärande i arbete, LIA, 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Persnal ch utbildning Handläggare E-pst Mary Flkessn mary.c.flkessn@sll.se Riktlinjer för vårdyrken, för arbetsplatsförlagt lärande, APL, ch lärande i arbete,

Läs mer

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande

Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende vård- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Färgelanda, Orust och Uddevalla Färgelanda kommun Orust kommun 1 Bakgrund Det arbetsplatsförlagda

Läs mer

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE)

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: AKUTSJUKVÅRD PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till Er för att göra APL under

Läs mer

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal

omso L [3 BENGTSFORS VARI Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande oc ~ c cr P7(Y Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal omso L 0 VARI oc ~ s c cr P7(Y FY-RBODAL Avtal om handledning och arbetsplatsförlagt lärande Avseende värd- och omsorgscollege Fyrbodal Lokalt college Fyrbodal Öst Bengtsfors kommun Dals Eds kommun Melleruds

Läs mer

Ersättningar och fakturering 2018

Ersättningar och fakturering 2018 1 (55) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Strategisk kompetensförsörjning Ersättningar och fakturering 2018 VIL-ersättning från Karolinska Institutet VIL-ersättning för studerande

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Sektor utbildning Antagen av Sektor utbildning Ledningsgrupp 2015-10-12 Reviderad 2018-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 /rev 14-08-18/ VFU- PM Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 Inom ramen för studie- och yrkesvägledarprogrammet skall studerande genomföra 17 veckors Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Läs mer

Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning

Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning 2019-04-12 Rutiner för beställning av fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning Box 54, 54122 Skövde Kaplansgatan 16 a 0500-49 72 00 utbildning@skaraborg.se www.utbildningskaraborg.se Vad är

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Vård och omsorg 2014-2015

Vård och omsorg 2014-2015 Vård och omsorg 2014-2015 Kursöversikt Vård- och omsorg karaktärsämneskurser 3 terminer heltid Termin 1 start HT 2014 Programgemensamma karaktärsämneskurser Kurskod Poäng Period/tid Termin Termin 1 Hälsopedagogik

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri

Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri Grundläggande psykoterapiutbildning för ST-läkare i psykiatri En utbildning i samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet Utbildningsmål Syftet med utbildningen är att ge kunskap om centrala

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Ekeskolan För information om ansökningsförfarandet, se: http://www.spsm.se/sokaskola

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Ekeskolan För information om ansökningsförfarandet, se: http://www.spsm.se/sokaskola Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Ekeskolan För information om ansökningsförfarandet, se: http://www.spsm.se/sokaskola 1. Personuppgifter Barnets fullständiga namn Barnets personnummer Barnets

Läs mer

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning?

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett Sofia Distansundervisning vänder sig till elever under studieår 6-9. Blanketter och information kan hämtas på vår hemsida (www.sofiadistans.nu)

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurser CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Ej HT18 Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 1 100 Dagkurs Engelska 2 100 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

Ansökan om VFU i tjänsten

Ansökan om VFU i tjänsten Ansökan om VFU i tjänsten I yrkeslärarprogrammet kan en student göra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i egen tjänst under vissa förutsättningar. Följande villkor måste uppfyllas för VFU i egen tjänst:

Läs mer

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm.

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. HT 15 VT 16 Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. Grunden för definitioner och hur rutinen ska se ut för elever på skolan som

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

APL (Arbetsplatsförlagt lärande) APL (Arbetsplatsförlagt lärande) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: BARN OCH UNGDOMSSJUKVÅRD PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till Er för att göra

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Anvisningar för anställning av personer med utbildning från Vård- och omsorgsprogrammet

Anvisningar för anställning av personer med utbildning från Vård- och omsorgsprogrammet 1 (5) Handläggare: Datum 2016-09-01 Gunilla Length Persson Diarienummer: RS 2016-04725 Koncernstab HR Koncernkontoret Tel: 0702 371486 gunilla.length-persson@vgregion.se Västra Götalandsregionen Anvisningar

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld Information till elev och vårdnadshavare Rödabergsskolan anser att PRAO är en viktig aktivitet för att ge

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Boendeschema och skolskjutsschema under läsåret 15/16

Boendeschema och skolskjutsschema under läsåret 15/16 Boendeschema och skolskjutsschema under läsåret 15/16 Vid växelvis boende inom kommunen har eleven rätt till skolskjuts från båda föräldrarnas adresser enligt gällande regler om minst en adress tillhör

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L FÖRLÄNGD GILTIGHET SKOLKORT I GÖTEBORGS STAD 1. Bakgrund Kommunen har

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2015-06-26 SN 2015/0269.04.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Trainee Förslag till beslut Socialnämnden beslutar godkänna information och förslag

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Överenskommelse om samverkan

Överenskommelse om samverkan Överenskommelse om samverkan Ansvarsfördelning och samordning av insatser till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning behöver vård och stödinsatser från samhället INNEHÅLL Syfte 3 Mål 3

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE)

APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: PSYKIATRI 2 PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till Er för att göra APL under

Läs mer

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser)

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser) På Komvux i Burlöv har vi kontinuerligt intag så du kan ansöka till en kurs när som helst under året. Studie- och yrkesvägledaren och läraren bestämmer när du kan starta dina studier, oftast inom ett par

Läs mer

Att söka skola Språk Svenska

Att söka skola Språk Svenska på svenska Sida 1 (9) 2017-11-20 Språk Svenska Du som är vårdnadshavare till ett barn som fyller sex år under året, kan söka till förskoleklass för ditt barn under tidsperioden 15 januari till den 15 februari.

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Dagkurs eller distanskurs Biologi 150 Dagkurs Data, orienteringskurs 50 Dagkurs Engelska 12 200 Dagkurs Engelska 3 200 Dagkurs Engelska 4 200 Dagkurs Fysik

Läs mer

Delegationsordning för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Delegationsordning för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Delegationsordning för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Förkortningar: SFS Svensk författningssamling Sl Skollagen Gf Gymnasieförordningen Vf Vuxenutbildningsförordningen Ärenden Lagrum Delegat Anmärkning

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013 VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD Informationsfolder Höstterminen 2013 Välkommen att studera på Vuxenutbildningen i Kristianstad! När du fått antagningsbeskedet ska du gå in på vår hemsida: http://www.kristianstad.se/vuxenutbildningen

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 Du som antagits till en kurs inom Lärarlyftet VT15 har möjlighet att ansöka om validering av dina kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) HT 2011 VT 2013 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Senast uppdaterad 140902 (IM) Innehåll: Ansvarsfördelning Registreringsblanketten allergi- och specialkost Information till elev Information till matsalskök

Läs mer

Rutin för skolpliktsbevakning

Rutin för skolpliktsbevakning Datum Diarienummer 2015-02 UBN- 2015 Rutin för skolpliktsbevakning Lagrum för skolplikt Skolplikt fastställs i 7 kap. skollagen där det framgår att skolplikt gäller alla barn från hösten det kalenderår

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna.

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna. Anteckningar NÄRVARANDE Ann Blomström Sahlgrenska sjukhuset Monica Beiring Frölunda sjukhus Eva-Lena Pommer Angereds närsjukhus Marie Rytteblad-Larsson Sahlgrenska sjukhuset Carmen Dedu Studium Göteborgs

Läs mer

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente Skolskjutsreglemente Grundskola Kommunen har enligt skollagen skyldighet att ordna gratis skolskjuts för de elever i förskoleklass och grundskolan som behöver det med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden,

Läs mer

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen.

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen. Detta papper behåller eleven PRAO åk 8 och 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Du får arbeta högst 7 tim/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet Läsåret 2015/2016 (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 1999:103 Diarienr: 1999/1794 Handläggare: Guy Mahlviker Sektion/Enhet: Skolsektionen/KUM-projektet Datum: 1999-07-14 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

ARBETSPLATS FÖRLAGT LÄRANDE APL INFORMATION. 15 veckor under 3 år

ARBETSPLATS FÖRLAGT LÄRANDE APL INFORMATION. 15 veckor under 3 år INFORMATION Alla yrkesförberedande program på gymnasiet har (arbetsplatsförlagt lärande). Totalt 15 veckor. -veckorna är uppdelade på 5 perioder under utbildningens 3 år. Varje period är mellan 2-5 veckor

Läs mer

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna.

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna. Kom igång med InfoMentors familjewebb Familjewebben är en del av InfoMentors lärplattform där du som förälder kan logga in i systemet. Här kan du få information och följa dokumentationen om ditt barns

Läs mer

Bedömningsunderlag för Arbetsplatsförlagt lärande (APL) Vård och Omsorgsarbete 1

Bedömningsunderlag för Arbetsplatsförlagt lärande (APL) Vård och Omsorgsarbete 1 Bedömningsunderlag för Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i kursen Vård och Omsorgsarbete 1 Elev: Födelsedata: Tfn/Mobil: Klass: Ansvarig lärare: Tfn/Mobil: E-post: APL plats: Tidsperiod: 1 Information och

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2010

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2010 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2010 Klass vecka datum 9:4A, B 39 27 sept 1 okt 9:1A, B 40 4 okt - 8 okt 9:2, 9:3 41 11 okt 15 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när

Läs mer

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren.

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren. ANMÄLAN TILL PRÖVNING (Lämnas i Informationen, Kulturum) Namn Klass Personnummer Adress Postnummer och ort Telefonnummer Jag anmäler mig till prövningen den Kurskod Kursnamn Informationen, Kulturum. Elev

Läs mer

Att söka skola Information på svenska

Att söka skola Information på svenska Sida 0 av 7 Att söka skola 2019 Information på svenska Du som är vårdnadshavare till ett barn som fyller sex år under året, söker till förskoleklass för ditt barn under tidsperioden 15 januari till den

Läs mer

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj 2014. Kommunförvaltningen 2014-12-05 1 (9)

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj 2014. Kommunförvaltningen 2014-12-05 1 (9) 2014-12-05 1 (9) Kommunförvaltningen Riktlinjer för utbetalning av skolpeng Ansvarig Maria Kvist Upprättad av Maria Kvist Upprättad den 2014-04-29 Reviderad den 2014-12-05 Riktlinjer för utbetalning av

Läs mer

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Senast uppdaterad 151012 (JÖ) Innehåll: Ansvarsfördelning Registreringsblanketten allergi- och specialkost Information till elev Information till matsalskök

Läs mer

Kurs: Psykiatri 2, 200p Bedömningsunderlag APL

Kurs: Psykiatri 2, 200p Bedömningsunderlag APL Kurs: Psykiatri 2, 200p Bedömningsunderlag APL Jan 2015 Vård och omsorgsprogrammet Bedömningsunderlag under APL Kurs: Psykiatri 2, PSYPSY02, 200 poäng Elev: Handledare: APL-plats: APL-tid: Diskutera bedömningsunderlaget

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG Avser lrä Avser läsåret. Elevens personuppgifter Efternamn och förnamn Bostadsadress (gata, nr, box, fack) Postnummer och ortsnamn Personnummer (10 siffror) Telefon Mobil

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Vårterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan)

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan) Ansökan Ansökan skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning

Läs mer

Information till elever och skolor om praktisk yrkesorientering (prao) inom Region Gävleborgs hälso-och sjukvård

Information till elever och skolor om praktisk yrkesorientering (prao) inom Region Gävleborgs hälso-och sjukvård Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 02-345699 Fastställandedatum: 2019-03-12 Giltigt t.o.m.: 2020-03-12 Upprättare: Therese B Liljenmalm Fastställare: Pia Johansson Information till

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Ansökan till spetsutbildning i samhällskunskap och historia vid Europaskolan Rogge med start höstterminen 2016

Ansökan till spetsutbildning i samhällskunskap och historia vid Europaskolan Rogge med start höstterminen 2016 Ansökan till spetsutbildning i samhällskunskap och historia vid Europaskolan Rogge med start höstterminen 2016 Så här ansöker du om plats på Europaskolan Rogges spetsutbildning. Ansökan ska fyllas i av

Läs mer

intk)1 4 21414...ne.,nek Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar av verksamheten

intk)1 4 21414...ne.,nek Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar av verksamheten ESLÖVS KOMMUN intk)1 4 21414...ne.,Nek SKANE SKANE Primärvården i Eslöv Psykiatri Skåne Båda huvudmännen har vidta it föl'ande åt ärder Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar

Läs mer

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål!

Vuxenutbildningen. På väg mot nya mål! Vuxenutbildningen På väg mot nya mål! Kurskatalog Vuxenutbildningen i Mjölby Höstterminen 2014 Välkommen till Norrgårdens Utbildningscentrum och Mjölby vuxenutbildning! En plats där Du hittar nya vägar

Läs mer

För vårdnadshavare på Skarpnäcks skola läsåret 2017/2018

För vårdnadshavare på Skarpnäcks skola läsåret 2017/2018 För vårdnadshavare på Skarpnäcks skola läsåret 2017/2018 Sjukanmälningar görs före kl. 07.45 med appen Anmäla frånvaro (endast heldag), på Stockholms Skolwebb eller via telefon till respektive fritids/klass

Läs mer

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-14 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Dnr: UN 18/ Sammanfattning av ärendet Enligt beslut i UN 2007-01-30

Läs mer

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg Delegationsbeslut Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg - för elever bosatta i Östra Göinge kommun Personuppgifter Efternamn och förnamn Personnummer Bostadsadress (gata, nr box, fack) Telefon Postnummer

Läs mer

APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

APL (Arbetsplatsförlagt lärande) APL (Arbetsplatsförlagt lärande) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: Vård- och omsorgsarbete 2 PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till er arbetsplats

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

DOKUMENATATION AV DIALOGER OM. Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg /Vård- och omsorgscollege Örebro län

DOKUMENATATION AV DIALOGER OM. Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg /Vård- och omsorgscollege Örebro län DOKUMENATATION AV DIALOGER OM Branschkrav och anställningsbarhet inom vård och omsorg 160929 /Vård- och omsorgscollege Örebro län 1 Fråga 1 Vad blir konsekvenserna av de regionala branschkrav, Kriterier

Läs mer

Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård

Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård ANTECKNINGAR APL-gruppen för vård och omsorg 2018-03-21 Anteckningar från möte i Apl-gruppen Vård och omsorg, sjukvård Tid: onsdag 21 mars 2018, kl. 13.30-15:30 Plats: GR, Lokal 95:an Närvarande Sara Thunberg

Läs mer

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se

Kurskatalog. Våren 2016. www.centrumvux.se Kurskatalog Våren 2016 www.centrumvux.se Period 1: 11 januari 18 mars sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 1-2: 11 januari 27 maj sista ansökningsdag 2 december 2015 Period 2: 21 mars 27 maj sista

Läs mer

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN Enligt beslut i Regional styrgrupp för Vård-och omsorgscollege

Läs mer

3. Högskolans roll och funktion

3. Högskolans roll och funktion 3. Högskolans roll och funktion 3.1 Behovsinventering och planering av kurser I oktober månad bjuds de regionala utbildningssamordnarna in till högskolan för att diskutera nästkommande läsårs fristående

Läs mer

Då den gemensamma gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upphörde 2014-06-30 ändras förutsättningarna för samverkan mellan Lysekil och Sotenäs.

Då den gemensamma gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upphörde 2014-06-30 ändras förutsättningarna för samverkan mellan Lysekil och Sotenäs. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2014-09-30 Förvaltning: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Handläggare: Pia Alhäll Telefon: 0523-61 32 90 E-post: pia.alhäll@lysekil.se SAMVERKANSAVTAL

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp

till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp Så här söker du till Kandidatprogrammet i dans, 180 hp Innehåll Behörighet... 2 Tidsplan... 2 Checklista... 3 Instruktioner för att ansöka... 3 Så här fyller du i anmälningsblanketten... 3 Bilagor som

Läs mer

Ursula Frising Birgitta Engberg Eriksson Kertin Sandgren VÅRD OCH OMSORG VÄGGA VUXENUTBILDNING KARLSHAMN

Ursula Frising Birgitta Engberg Eriksson Kertin Sandgren VÅRD OCH OMSORG VÄGGA VUXENUTBILDNING KARLSHAMN Ursula Frising Birgitta Engberg Eriksson Kertin Sandgren VÅRD OCH OMSORG VÄGGA VUXENUTBILDNING KARLSHAMN Vägga vuxenutbildning står på fem ben: 1. Grundläggande vuxenutbildning 2. Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti

Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti Här är det mycket sång, musik och glädje. Du får testa olika instrument, sånglektioner, träning i retorik, motorik samt dramaövningar är en del

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

Lathund. Uppsökande verksamhet i Tandvårdsfönster

Lathund. Uppsökande verksamhet i Tandvårdsfönster 1 (21) Lathund Uppsökande verksamhet i Tandvårdsfönster Sida 1/21 2 (21) Versionshistorik Version Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012 11 09 Lars Wennerholm Första version 0.2 2012 11 26 Lars Wennerholm

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete Flera känner kanske till vårt BARN- OCH FRITIDSPROGRAM, men för dig som inte gör det tänkte

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att du har möjlighet att ta emot en av våra elever som utbildar sig till MASKINFÖRARE INOM LANTBRUK vid det treåriga naturbruksprogrammet.

Läs mer

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Information Dnr:2012:720 2013-03-01 1 (6) Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Gymnasial lärlingsutbildning är ett alternativ inom yrkesprogrammen där eleven genomför

Läs mer