Koncernkontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen"

Transkript

1 Koncernkontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Bo Lindholm Hälso- och sjukvårdsstrateg Rapport Datum Version 1.0 Dnr (11) Utredning - Digitala besök på vårdcentral via Hälsovalet Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden uppdrog, , 191, till hälso- och sjukvårdsdirektören att utreda hur digitala besök, till exempel distansbesök via videolänk och a besök, på bästa sätt kan erbjudas på vårdcentralerna via hälsovalet och återkomma till nämnden i april 2018 samt att utreda möjligheterna att införa patientavgift på distansbesök. Nedan redovisas den utredning som skett i ärendet avseende hur distansbesök kan erbjudas på vårdcentralerna samt möjligheter för att införa patientavgifter för distansbesök. Vidare redovisas en kartläggning av det förekommande utvecklingsarbetet som sker i kring digitalisering och e-hälsa. Digitala besök Digitala besök bör ses ur två perspektiv, invånaren/patientens och verksamhetens. I flera fall kan nyttan och intresset för digital sammanfalla men det finns en skillnad, på vems initiativ som en startas. Digitala besök förekommer idag både inom Hälsovalet och genom konkurrerande privata helt digitala verksamheter. Till största delen sker digitala besök genom mellan vårdgivare och patient, vanligast som meddelande som skickas efter säker identifiering i enlighet med Patientdatalagen (PDL). Digitala besök, vilka genomförs via av andra landsting kontrakterade underleverantörer i form av privata helt digitala verksamheter, belastar kostnadsmässigt Hälso- och sjukvårdsnämnden. Besluta har fattats vid samma datum som ovan anges för denna utredning att så även ska ske under Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Telefon (växel): Fax: Internet: skane.se

2 2 (11) de första sex månaderna under Kostnaderna för dessa besök har över tid kommit att öka och uppgår idag till betydande belopp. Initiativ från invånare/patient Ofta startas en då invånare/patient upplever ett problem med sin hälsa, önskar rådgivning, recept eller är i behov av att omboka en befintlig tid. Initiativ från verksamhet Verksamheten kan också behöva starta en, t ex för att rapportera att provsvar finns, att det föreligger avvikelser i provsvar eller för att uppmana till åtgärd som inte genomförts. Asynkrona besök Med a besök avses som inte kräver båda parters närvaro samtidigt, t ex genom e-post, brev, fax eller meddelande via 1177 Vårdguidens E-tjänster där avsändare och mottagare inte är beroende av samtidig närvaro. Synkrona besök Med synkrona besök avses som sker i realtid där båda parter måste vara på plats samtidigt. Telefon, videobesök och chatt är exempel på synkrona besök. Patientavgifter Regionfullmäktige har fattat beslut om att patientavgifter för digitala besök är avgiftsbefriade sedan Pilotprojekt digitala besök i I syfte att möta upp de behov som finns för digitala besök har beslut fattats om att starta en pilot för detta i regi av. Piloten som ska omfatta 300 patienter planeras starta under april 2018 och kommer genomföras med stöd av och via 1177 per telefon. Invånare som kontaktar 1177 vårdguiden per telefon för rådgivning kommer via sjuksköterska att triageras och selektera till digitala besök. Bedömningen utgår från att den som ringer har besvär som omfattas av en av de ca 20 besöksorsaker/symptom som kan hänföras som lämpligt för ett digitalt besök, dvs. är hemmahörande för vårdnivån för vårdcentral och också kan anstå till dagen efter. Även patientens digitala förmåga bedöms i syfte att erbjuda patientsäker vård.

3 3 (11) Om patienten bedöms lämplig för ett digitalt besök lämnas en kod för digital anslutning. När anslutning etablerats möts patienten av ett digitalt formulär där anamnes och besöksorsak noteras av patienten. Läkare kontaktar härefter patienten, via chatt eller telefon. Ett digitalt besök kan resultera i ordination av läkemedel som medför att läkaren ställer ut ett e-recept vilket då patienten kan få expedierat på samtliga apotek. Vid något tillfälle kan det bli aktuellt med provtagning eller för fysiskt besök. Patienter kommer då att hänvisas till sin vårdcentral eller till existerande kväll- och helgmottagningar. De digitala besöken kommer under pilotförsöket att vara kostnadsfria och inte heller medföra någon viktning i täckningsgradsberäkningen. Ersättning för digitala besök I enlighet med den ersättningsmodell som är beslutad för Vårdcentraler i vårdvalssystemet (LOV) ersätter leverantörerna enligt kapitation, dvs. ersättning efter antalet listade individer vid respektive vårdcentral. Kapitationsersättningen utifrån listade individer viktas efter Adjusted Clinical Groups (ACG) och Care Need Index (CNI) för att beskriva listade individers vårdbehov. Justering av ersättning sker också via täckningsgradsberäkning. Denna beräkning utgår från de för varje enhets listade personer och antal besök gjorda på primärvårdsnivå inom Skåne, oavsett på vilken vårdenhet besöket skett. Dessa besök ställs i relation till samtliga öppenvårdsbesök för samma enhets listade personer, inom både primärvård och specialistvård i Skåne. För listade patienter har Vårdcentralen ett kostnadsansvar för besök på annan vårdcentral inom vårdvalssystemet än den där patienten är listad (s.k. otrohetsbesök), ett avdrag sker med 350 kr oavsett vårdgivarkategori under dagtid och 1200kr för besök till läkare eller sjuksköterska vardagar från kl eller lördag, söndag eller helgdag. En distanskontakt via videolänk på annan enhet, till läkare, psykolog, kurator och dietist, medför ett avdrag på 300 kr. Täckningsgraden beräknas idag utifrån antal fysiska besök, hembesök, kvalificerade telefonkontakter och distanskontakt via videolänk med bildöverföring. Följande vikter används; 1,0 för fysiska besök, alla vårdgivarkategorier 1,0 för hembesök i SÄBO eller OBO, alla vårdgivarkategorier utom läkare och arbetsterapeut (sistnämnda ersätts med styckeersättning)

4 4 (11) 0,8 för distanskontakt via videolänk med bildöverföring för vårdgivarkategorier dietist, kurator, läkare och psykolog 0,6 för kvalificerade telefonkontakter utan bildöverföring för vårdgivarkategorier dietist, kurator, läkare och psykolog Av de digitala kontaktvägarna är det idag enbart kvalificerade videobesök med videolänk som ger ett bidrag till täckningsgradsberäkningen. Utveckling av nya kontaktformer För att ytterligare stimulera utvecklingen inom primärvården till ökad tillgänglighet med hög kontinuitet och hög kvalitet är utvecklingen av nya kontaktformer betydelsefull. Utgångspunkten bör vara att tillvarata de fördelar som kan skönjas för såväl invånare som verksamhet med till exempel som kan genomföras vid tidpunkter som passar båda parter oberoende av varandra och därmed innebär att tid möjliggörs för förberedelser och eftertanke. Denna typ av digitala besök så kallade a ingår inte i dag i vårdersättningen till Hälsovalsenheterna. Förslag till ersättningsmodell för digitala vårdkontakter med syfte till att stimulera utvecklingen av nya kontaktformer med utgångspunkt från patienternas och verksamhetens behov bör tas fram till 2019 års förfrågningsunderlag för vårdgivare. Ersättningsmodellen ska ge vårdgivarna frihet att anpassa kontaktform efter patients behov för ökad tillgänglighet, kontinuitet och hög kvalitet samt stimulera till att vårdkontakten används till egna listade individer. Patientavgift Det pågår för närvarande nationella diskussioner avseende patientavgifter för digitala besök. Fritt vårdsökande och de digitala lösningarnas möjligheter påkallar lika syn på kostnaden för invånaren. SKL har lämnat ett förslag om att minsta patientavgift vid digitala besök bör var 100 kronor men påtalar att ett gemensamt ställningstagande från alla landsting och regioner är att föredra i syfte att förhindra vårdsökande hos den part som har lägst avgift. Patientavgift för digitala besök riskerar att medföra en ökad mängd fakturor. Att fakturera är kostsamt varför en utredning i syfte att finna lämplig digital betalförmedlingssystem bör tillsättas.

5 Verksamhetsstartad synkron Verksamhetsstartad Patientstartad synkron Patientstartad 5 (11) Övriga digitala tjänster I syfte att påvisa delar vilka över tid kan ha betydelse för de vinster en utökad digitalisering av vården kan innebära redovisas nedan, i tabellform, nuvarande tjänster samt digitala tjänster under utveckling vidare behov som ännu inte har någon lösning. Digitala tjänster via 1177, se tabell 1 Pågående digitala projekt, se tabell 2 Identifierade behov utan lösning i vid dagens datum, se tabell 3 Tabell 1. Digitala tjänster redovisade som synkrona/a besök samt patient/verksamhetsstartad Nuvarande utbud i 1177 Vårdguiden e- tjänster Syfte Kommentar Tidbok Invånaren kan avboka, omboka och nyboka tid Journalen Invånaren kan läsa delar av sin journal, ffa journalanteckningar PMO Förnya recept Patienten kan begära receptförnyelse inne i e-tjänster Automatisering av det interna flödet pågår Läkemedel Patienten kan se sina uthämtade läkemedel samt kvarvarande på receptet/en Se förnya recept Meddelande Patienten kan kontakta den vårdcentral man är listad på t ex för att få en tid eller ett råd.

6 6 (11) Patientnämnden Journalkopior Klamydia och gonorré test Patienten kan anmäla ett ärende till patientnämnden Beställa papperskopior Patienten kan beställa hemtest Stöd och behandling Plattform för behandling och utbildning av patient där och uppföljning är en delmängd () () Finns ikbt för lättare psykisk ohälsa. Används av ett fåtal hälsovalsenheter och psykiatrin samt i andra syften av Habilitering och hjälpmedel. Projekt för utveckling till fler användningsområde pågår. Under 2018 kommer alla landsting att erbjudas att införa Min vårdplan i Stöd och behandling. Nationellt stöd kommer att ges genom ett projekt. Nyttjande av e-tjänsterna i 1177 kräver användarkonto och inloggning med e- legitimation, t ex MobiltBankId. Se nedan Komplexitet.

7 Verksamhetsstartad synkron Verksamhetsstartad Patientstartad synkron Patientstartad 7 (11) Tabell 2. Pågående digitala projekt redovisade som synkrona/a besök samt patient/verksamhetsstartad Pågående projekt i Syfte Kommentar Självincheckning, betalning och digitalt frikort (självbetjäningsapp en) Invånaren ska själv kunna checka in och betal patientavgiften via en app. Automatiserar högkostnadsskyddet Införs i hälsovalet Q Patientens egen provtagning Invånaren kan själv beställa provtagning via hemtest. En tjänst inom Se befintliga tjänster 1177, Klamydia/ Gonorré. Kan utvecklas med fler prov t ex HPV Tidbok online för mödravården Invånaren ska kunna nyboka, avboka och omboka alla tider till mödravården. Verksamheten ska få tillgång till de digitala bokningar som görs av labb för gynekologisk cellprovtagning Införs 2018

8 8 (11) Vård och Råd App där invånaren ska kunna genomföra videomöte med vårdpersonal. Framtida utvecklingsmöjlig het är chatt i realtid. () Integration med 1177 Vårdguidens e- tjänst, förnya recept samt Journalen. Integrera triageringstjäns t som upphandlas under Integration med betalningstjänst en i självincheckningsappen Sms-påminnelse och digitala kallelser Invånaren ska få påminnelser om bokade besök via sms, samt kunna säga ja till digitala kallelser. Gäller bokningar PASIS. Kan efter förstudie och utveckling kopplas med PMO. Använder 1177 Vårdguiden e- tjänster

9 9 (11) Stöd och behandling Digital behandling för allt som lämpar sig för detta. Utveckling av fler tillämpningar fortsätter 2018 () Primärvårdens och psykiatrins behandlingar av lättare ångest, depression och sömnproblem, mindfulness, stress mm. BUP har gjort en pilot och vill fortsätta. Behandling för hjärtsvikt och KOL, astma är under förstudie. Habilitering har både behandlingsoch utbildningsprogram. Video testat men kräver avtal mer utveckling. Formulärtjänst svar nås från PMO och Melior Invånaren kan fylla i formulär t ex hälsodeklaration inför operation, ge blod, levnadsvanor etc Standardisering av formulär - Skåne gemensamma. Verksamheten når ifyllda formulär från PMO och Melior.

10 Verksamhetsstartad synkron Verksamhetsstartad Patientstartad synkron Patientstartad 10 (11) Tabell 3. Identifierade behov vilka idag är utan lösning Identifierade behov som idag är utan lösning Syfte Kommentar Uppmärksamhetskontakt från verksamheten Patient kan meddelas när provsvar är klara, avvikande provsvar som kräver åtgärd eller uppmana till åtgärder som är patientåtagande men inte genomförts T ex diabetes patienter som inte besökt fotvård eller fått gjort ögonbotten fotografering inom utsatt tid. Komplexitet Personuppgifter Digital med patient/invånare kräver komplexa säkerhetstjänster då hanteringen av personuppgifter är strikt reglerade i lag, både i patientdatalagen (PDL), personuppgiftslagen (PUL) och den kommande Dataskyddsförordningen (GDPR eg. Genral Data Protection Regulation ). Stark autentisering krävs av alla inblandade parter t ex. e- legitimation med kod, Mobilt BankId etc. Digital plattform En tillgänglig tjänst ska vara nåbar oberoende av den hårdvara invånaren har valt. Flera digitala stjänster (t ex videotjänster) kräver att en app laddas ner av invånaren. Därför måste appen finnas åtkomlig för

11 11 (11) åtminstone de tre största operativsystemen, IOS (Apple), Windows (Microsoft) samt Android (Google). Brist på kompetens Ny utveckling bör integreras i möjlig utsträckning med befintliga IT-system i syfte att inte skapa dubbelregistrering och därmed ökad administration och försämrad patientsäkerhet En omfattande projektportfölj har medfört att redan idag måste prioritera bland beslutade projekt där några befintliga leverantörer inte har tillgång till resurser motsvarande Region Skånes behov Vårdguiden e-tjänster Cirka 43 % av Skånes invånare har någon gång loggat in på 1177 Vårdguidens e-tjänster. E-tjänsterna täcker flera behov av varför fler invånare borde uppmärksammas på tjänsterna. arbetar med att producera fler värdemängder för att öka invånarens kunskap om sin egen hälsa. Slutsats Det finns flera befintliga lösningar eller pågående projekt som kommer täcka de flesta behoven av digitala lösningar för besök på vårdcentral inom hälsovalet. Verksamhetens behov av att kontakta patient för meddelande om klara provsvar, avvikande provresultat eller för att påminna om patientåtagande som inte genomförts täcks inte av befintliga e-tjänster eller pågående projekt. En via 1177 Vårdguiden e-tjänster Journal finns redan avseende journalinformation Betaltjänst via mobil självincheckning, app, är under utveckling. Funktionen avser att hantera betalning vid fysiska besök som registrerats i tidbok. Utredning om nya betalförmedlingstjänster som avser digitala besök utan bokning i tidbok bör initieras. Ersättningsmodellen för digitala kontakter bör förändras i 2019 års förfrågningsunderlag

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Maria Kronogård Hälso- och sjukvårdsstrateg maria.kronogard@skane.se Datum 2017-12-18 Förfrågningsunderlag för

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Maria Kronogård Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 10 maria.kronogard@skane.se Datum 2017-11-14 Förfrågningsunderlag

Läs mer

E-hälsa och digitalisering i Region Skåne - Bilaga 1: Uppföljning AKTIVITET INSATSOMRÅDE BESKRIVNING ANSVAR

E-hälsa och digitalisering i Region Skåne - Bilaga 1: Uppföljning AKTIVITET INSATSOMRÅDE BESKRIVNING ANSVAR E-hälsa och i Region Skåne - Bilaga 1: Uppföljning AKTIVITET INSATSOMRÅDE BESKRIVNING ANSVAR 1177 Vårdguidens nationella e-tjänster. Utvecklingar som sker på nationell bidrar till. De tekniska lösningarna

Läs mer

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Status Region Skåne och 3R Beslut i regionstyrelsen Vision och målbild Upphandling ehälsa & mhälsa pilotprojekt Inera och Vårdguiden 1177 ehälsa i RS 2017 NPÖ Sammanträde

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2017-01-23 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-13 1 (6) HSN 2017-1592 Handläggare: Lisa Hagberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten

Läs mer

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län

Digitala vårdmöten. Erfarenheter från Region Jönköpings län Digitala vårdmöten Erfarenheter från Region Jönköpings län 2017-09-11 När vi bara gör på ett sätt får vi specialanpassa varje gång för en personcentrerad vård Med flexibla kommunikationssätt och förberedda

Läs mer

Basutbud i 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter) för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland

Basutbud i 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter) för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Invånartjänster e-hälsa Halland 2015-12-11 Charlotte Tavelin, samordnare 1177 Vårdguidens e-tjänster Halland Maria Brunefjäll, objektspecialist 1177 Vårdguidens e-tjänster Halland

Läs mer

Basutbud för digitala tjänster för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland

Basutbud för digitala tjänster för alla vård- och tandvårdsmottagningar inom eller med avtal med Region Halland 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Fredrik Stegmark Datum Digitaliseringsstrateg Hälso- och sjukvård 2018-03-21 Charlotte Tavelin Kommunikationsstrateg Tidigare har mål och basutbud sänts ut som ett enskilt dokument.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

utvecklas för senare användning av sjukvårdsv

utvecklas för senare användning av sjukvårdsv E-hälsa och digitalisering i Region Skåne Insatsområde A: Implementering och vidareutveckling av nationella e-tjä Insatsområde D: Innovation och processtöd för utveckling och införande AKTIVITET INSATSOMRÅDE

Läs mer

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER Anna Tisäter Akademiskt specialistcentrum Februari 2019 Innehåll Logga in i 1177... 2 Översikt 1177... 5 Inställningar för avisering... 6 Inkorg... 8 Meddelanden... 8 Ärenden...

Läs mer

ehälsa invånarperspektivet

ehälsa invånarperspektivet Ehälsa och stategisk IT ehälsa invånarperspektivet Ewa Printz ehälsa är. de digitala tjänster som ökar tillgängligheten till vården oavsett tid och plats, förbättrar samordningen av vårdinformationen,

Läs mer

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER

1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER Anna Tisäter Akademiskt specialistcentrum September 2018 Innehåll Logga in i 1177... 2 Översikt 1177... 5 Inställningar för avisering... 6 Inkorg... 8 Meddelanden... 8 Ärenden...

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-05-07 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra?

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Sofie Zetterström, vice vd Inera Eva Leach, chef Avdelning Invånartjänster ehälsomyndigheten 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)

Läs mer

Det finns en enkel väg till vården =

Det finns en enkel väg till vården = Det finns en enkel väg till vården = Mina vårdkontakter är en flexibel e-tjänst och hanteras av samma personal som du möter vid besök på din mottagning = Här finns Mina vårdkontakter Stockholm, Västra

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Digitalt Vårdmöte. Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video.

Digitalt Vårdmöte. Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video. Digitalt Vårdmöte Effektiv och smidig kommunikation, komplett med tal, text och video. VårdX3, en komplett digital tjänst med tal, text och video Med modern teknik kan patienten idag få professionell vård

Läs mer

70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Webbtidbokning Hur fungerar det och vad krävs för att få igång användning?

70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Webbtidbokning Hur fungerar det och vad krävs för att få igång användning? 70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Webbtidbokning Hur fungerar det och vad krävs för att få igång användning? Maria Brunefjäll, Region Halland Fredrik Sargren, Region Jönköpings

Läs mer

Digitala vårdtjänster

Digitala vårdtjänster Digitala vårdtjänster Smittskydd Stockholm 2017-10-03 Nya förutsättningar Patient bor i län A, men är folkbokförd i län B, doktor befinner sig i län C men är anställd i vårdföretag som är registrerat i

Läs mer

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera 2018 06 27 MÅLBILD FÖR FÖRSTA LINJENS VÅRD OCH FÖR 1177 VÅRDGUIDENS ROLL

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

1177 Vårdguiden i framtiden

1177 Vårdguiden i framtiden 1177 Vårdguiden i framtiden Maria Ekendahl, programledare, Inera Program Nya 1177 Vårdguiden 2017-09-11 Maria Ekendahl maria.ekendahl@inera.se Programmets vision 1177 Vårdguiden, som redan är ett mycket

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Reviderad 2016-12-08 1 (5) Registrering av verksamhetsdata och definitioner Huvuddiagnos Huvuddiagnos är det tillstånd

Läs mer

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (4) HSN 2017-0302 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING. Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg

ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING. Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg Det varierar! Översikt ersättning inom vårdval ffa primärvården Lagen om valfrihetssystem

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M T A N K E + H A N D L I N G S K R A F T + N Y T Ä N K A N D E Frågor och svar Får jag ersättning för vård hos vårdcentral?

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

ehälsa i Region Skåne

ehälsa i Region Skåne ehälsa i Region Skåne RS beslut 2016-2020 Strategi för ehälsa RD beslut Handlingsplan 2016 NPÖ Hälsa på plats Vision för e-hälsa i Region Skåne e-hälsa ska bidra till de nya lösningar och arbetssätt som

Läs mer

Nyhetsbrev. Medicinsk Service IT/MT Regionala Stödverksamheter. Nr 01 - januari Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt

Nyhetsbrev. Medicinsk Service IT/MT Regionala Stödverksamheter. Nr 01 - januari Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt Melior PMO MedSpeech E-intyg Läkemedel Övrigt Melior Nya diagnos- och åtgärdskoder Beställning är skickad till Siemens för att få de nya diagnos- och åtgärdskoderna införda i Melior, det kan ta cirka 1-2

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-10-03 Verksamhetsplanering

Läs mer

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera

Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll. Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera Målbild för första linjens vård och för 1177 Vårdguidens roll Gemensam målbild för kommuner, landsting, regioner, SKL och Inera MÅLBILD FÖR FÖRSTA LINJENS VÅRD: Digitalt när det går, fysiskt om det behövs

Läs mer

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet

Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Senast uppdaterad 2017-04-13 Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Internetbaserat stöd och behandling ska bli en del av hälso- och

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-11-27 1 (2) 79 Ackrediteringsvillkor vårdcentral 2018 Diarienummer 1703354 Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral

Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 1 (6) PM Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Anna Persson Telefon: 010-441 36 59 E-post: anna.c.persson@vgregion.se Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral Sammanfattning av förändringar

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Vårdcentralen Vikbolandet

Vårdcentralen Vikbolandet Vårdcentralen Vikbolandet Välkommen till Vårdcentralen Vikbolandet Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, bokning av tid eller telefontid samt receptförnyelse sker via sjuksköterska. Sjuksköterskor:

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

1177 Vårdguiden e-tjänster. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

1177 Vårdguiden e-tjänster. Beskrivning och tjänstespecifika villkor 1177 Vårdguiden e-tjänster Beskrivning och Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. Termer och begrepp... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 2 5.1 Allmänt... 2 5.2 Webbaserad personalingång...

Läs mer

Ledningsstrukturen för ehälsa

Ledningsstrukturen för ehälsa Ledningsstrukturen för ehälsa Nationella ledningsgruppen Inera och andra utförare Invånare Privata vårdgivare Invånartjänster Vårdpersonal Omsorgspersonal Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen

Läs mer

Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund

Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund Videotjänst inom ramen för Stöd och behandlingsplattformen Bakgrund och kort beskrivning av integrationsramverk Videoprojekt Stockholms

Läs mer

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti?

Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti. Område: Vilka patienter ingår i förstärkt vårdgaranti? Frågor och svar gällande utvidgad primärvårdsuppföljning inklusive förstärkt vårdgaranti Dokumentet revideras allt eftersom nya frågor inkommer. Frågor och svar grupperas i följande områden Vilka patienter

Läs mer

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E 1. Ladda ner appen Ladda ner vår app från App Store eller

Läs mer

Patientavgifter vid digitala vårdmöten

Patientavgifter vid digitala vårdmöten MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 5/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-03-16 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Patientavgifter vid digitala vårdmöten Ärendenr: 18/01267 Förbundsstyrelsens beslut Styrelsen

Läs mer

Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet

Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet Digital delaktighet, e-hälsa och jämlikhet Region Östergötland större kraft att växa tillsammans Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka

Läs mer

Vårdguidens e-tjänster,

Vårdguidens e-tjänster, tjänster, Ett projekt för att öka kännedomen om dessa tjänster Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Kristina Danielsson Kirurgmottagningen SU/Östra DEFINE Jag har upplevt

Läs mer

Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018

Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018 Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018 Syfte: Få hjälp med den egna tidboken samt påkoppling av önskade webbtidboksfunktioner Mål: Att det ska vara enkelt att

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso-och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso-och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso-och sjukvårdsstyrning Emelie Sundén Inga-Lill Rohdin Emelie.sunden@skane.se Inga-lill.rohdin@skane.se Datum 2014-12-01 Version 3 Dnr 1402517 1 (6) Förutsättningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017

Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Datum Hälsovalsenheten, Maria Persson 2017-01-01 Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017 För förklaring av ersättningsmodellen se Hälsoval Örebro län Krav- och kvalitetsbok.

Läs mer

Ökad patientdialog med digitala formulär

Ökad patientdialog med digitala formulär Ökad patientdialog med digitala formulär Nationell Handlingsplan 2013-2018 Målbild 2018 Ökad medverkan från individen, smartare e-hälsotjänster och samarbete över organisationsgränser Individen Kunna nå

Läs mer

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet!

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Innovationsroteln, Liberalerna i SLL Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Daniel Forslund (L) Innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting Varför är

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 140325 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande... 4

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet ehälsa- vad är det? e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2016-11-15 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer

Bilaga Ersättning 2019

Bilaga Ersättning 2019 Diarienr1 (10) Bilaga Ersättning 2019 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTE R.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL Tidigare ordnades en halvdagsutbildning av IT-avdelningen för primärvård, som handlade om primärvårdens specifika uppdrag och ersättningssystem. Den utbildningen

Läs mer

Från AI-sjuksköterska till kliniskt beslutsstöd. Jacob Stedman

Från AI-sjuksköterska till kliniskt beslutsstöd. Jacob Stedman Från AI-sjuksköterska till kliniskt beslutsstöd Jacob Stedman NGC 6752 1 Ny digifysisk modell för primärvården: Sjukvård 2.0 Idag Dålig tillgänglighet i primärvården (och patienterna börjar tröttna på

Läs mer

Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård

Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Samma avgifter gäller vid privat specialistmottagning som har avtal med Landstinget Sörmland. 1. Avgift för Folkbokförda i Sverige - Besöksavgift,

Läs mer

Bilaga Ersättning 2018

Bilaga Ersättning 2018 Diarienr1 (11) Bilaga Ersättning 2018 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Välkomna till Dialogmöte 23/ Avdelning för Digitalisering och IT

Välkomna till Dialogmöte 23/ Avdelning för Digitalisering och IT Välkomna till Dialogmöte 23/5-2017 Avdelning för Digitalisering och IT Agenda 17.00-17.05 Introduktion - Isabel Nilsson, Leveransansvarig privata vårdgivare 17.05-17.30 Information om nya IT-organisationen

Läs mer

nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du!

nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du! nu kan du läsa din journal via nätet Så här gör du! www.1177.se/halland Hur når jag min journal via nätet? För att kunna läsa uppgifter i din journal via nätet, så ska du gå in på www.1177.se. Där väljer

Läs mer

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården LATHUND Vårt dnr SKL Dnr 16/01539 2017-11-23 Utgåva 1.0 Avd. vård och omsorg Lisbeth Isaksson Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Läs mer

Bilaga Ersättning 2017

Bilaga Ersättning 2017 Diarienr1 (10) Bilaga Ersättning 2017 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Sammanställning erfarenheter kring support

Sammanställning erfarenheter kring support Sammanställning erfarenheter kring support Delrapport 5 Projekt Videomöten via 1177 Vårdguidens e-tjänster Om delrapport support Delrapporten är en sammanställning av hur projektet Videomöten via 1177

Läs mer

Är framtidens sjukvård virtuell? Lund Göran Stiernstedt

Är framtidens sjukvård virtuell? Lund Göran Stiernstedt Är framtidens sjukvård virtuell? ehealth@lu Lund 190117 Göran Stiernstedt Framtiden? Nya hus Nya lösningar Pg utredning Styrning för en mer jämlik vård fd. Ordning och reda i vården Direktiv dec 2017 Tilläggsdirektiv

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när?

Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Dalarna, februari 2019 Patientkontrakt Resultat: Vad ska vi åstadkomma, för vem och till när? Utgångspunkten för arbetet 2018 och fortsatt arbete under 2019 har varit att stödja primärvård för att fortsätta

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-10-15 Dnr 416/2014 1 (5) Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem Konkurrensverkets beslut Kravet på anslutning som

Läs mer

En enkel väg till Vårdguiden. https://www.minavardkontakter.se/c125755f00329208/p/startpage?opendocument

En enkel väg till Vårdguiden. https://www.minavardkontakter.se/c125755f00329208/p/startpage?opendocument En enkel väg till Vårdguiden https://www.minavardkontakter.se/c125755f00329208/p/startpage?opendocument Så här gör du e-legitimation eller sms Så använder du tjänsten För att använda Mina vårdkontakter

Läs mer

Digital vård kan det fungera?

Digital vård kan det fungera? Digital vård kan det fungera? Parminder Singh 0762434577 Specialist allmänmedicin parminder.singh@vgregion.se Gudrun Greim 076-0505805 Enhetschef gudrun.greim@vgregion.se Projektledare Charlotte Lundholm

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Inga-Lill Rohdin Emelie Sundén Inga-lill.rohdin@skane.se Emelie.sunden@skane.se Information Datum 2014-12-01 Version Dnr 1402518 1 (7) Förutsättningar

Läs mer

Bilaga Ersättning 2017

Bilaga Ersättning 2017 Diarienr1 (10) Bilaga Ersättning 2017 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Patientavgifter

Patientavgifter Patientavgifter 2018-01-01 Varför gjordes en översyn? Möta utveckling och behov inom vården Förtydliga och förenkla regelverket för att underlätta tolkning och minska administration Omarbeta och förenkla

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor

Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Godkänt den: 2019-04-08 Ansvarig: Christina Grzechnik Mörk Gäller för: Region Uppsala Lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor Innehåll Syfte och omfattning...1 1. Preventivmedelssubvention

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård 2019 Handbok besöksersättning 2019, gällande från 2019-01-01 Ersättningsnivåer fastställda av Vårdstyrelsen 2018-10-22 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral...

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 januari 2010 Senast uppdaterad

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Marcela Adamsson Hälso- och sjukvårdsstrateg Enheten för uppdragsstyrning Datum 2014-12-05 1 (7) Förutsättningar för Ackreditering och Avtal

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

ERSÄTTNING I SJUKVÅRDEN. Peter Lindgren

ERSÄTTNING I SJUKVÅRDEN. Peter Lindgren ERSÄTTNING I SJUKVÅRDEN Peter Lindgren 1 Syfte med rapporten Vilka olika modeller finns? Hur ersätts vården i Sverige idag? Effekter av de olika modellerna Rekommendationer Metod Genomgång av litteraturen

Läs mer

Koncernkontoret Läkemedelsenheten

Koncernkontoret Läkemedelsenheten Läkemedelsenheten Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2013-06-17 1 (6) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Ersättningen och e-hälsan

Ersättningen och e-hälsan Ersättningen och e-hälsan Peter Lindgren SNS 2019-03-20 Bakgrund Sjukvården står inför stora utmaningar med behov av betydande effektivisering för att möta den demografiska utvecklingen och förväntningar

Läs mer

Digitala vårdmöten i SLL idag och imorgon Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd (L)

Digitala vårdmöten i SLL idag och imorgon Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd (L) Dagordning 14.00 14.10 Välkommen och inledning Lisa Hagberg, enhetschef Verksamhetsplanering och uppföljning Sofia Clarin, avtalshandläggare enheten Allmänmedicin och geriatrik 14.10 14.40 Digitala vårdmöten

Läs mer