Protokoll Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Arbetsutskottet. Regionförbundets arbetsutskott"

Transkript

1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Halltorps Gästgiveri, Öland Onsdagen den 13 augusti 2008, kl Torsdagen den 14 augusti 2008, kl ande: Leif Larsson ordförande , Eddie Forsman vice ordförande , , ordförande 166 Akko Karlsson vice ordförande Åke Nilsson Mona Jeansson 148C-182 Ulf Nilsson Björn Holgersson tjänstgörande ersättare 148, , ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare: Håkan Brynielsson Ingemo Ullman sekreterare Kerstin Johansson Maria Agestam 148, 159 Thomas Bjerkman 148, 159 Helena Ervenius 148F-157 Mattias Andersson 158 Suzanne Bergfeldt Lena Westman Lennart O Werner 166 Utses att justera: Karin Helmersson 148, 159 Kjell Lindström 148A Agneta Gefors 148B Karin Parrott 148C Martin Eneborg 148D Ida Qvarnström 148D Maria Malmlöf 148E Klas Börjesson 148F Erik Åström 159 Peter Gustafsson 168 Lars-Erik Andersson 168 Akko Karlsson Paragrafer:

2 Kultur och upplevelse som kreativ kraft Företrädare för länets kulturinstitutioner samt Reaktor Sydost informerar om sina respektive verksamheter. A Länsmusiken Kalmar Läns Musikstiftelse Länsmusikchef Kjell Lindström informerar om Länsmusikens verksamhet. Länsmusiken, som är ett serviceorgan för musiklivet i länet och som producerar konserter, finansieras av staten, Regionförbundet i Kalmar län samt av egna intäkter. Ett av Länsmusikens viktigaste områden är musik för barn och ungdom. Som aktivt musiklän finns en ökad efterfrågan på Länsmusikens verksamhet, såväl på barn- och ungdomssidan som på vuxensidan. Som exempel på den utvecklingsverksamhet som bedrivs kan nämnas samarbete med Västra Götalands län och Östersjösamarbete. Kjell Lindström informerar vidare om minskningen av det statliga anslaget se vidare 161/08. B Hemslöjdskonsulenterna/Kalmar läns Hemslöjdsförening Hemslöjdskonsulent Agneta Gefors informerar om hemslöjdsföreningens och hemslöjdskonsulenternas verksamhet. Kalmar läns Hemslöjdsförening är en ideell förening som bildades 1908 och firar sitt 100 årsjubileum med utställningen Lust för slöjd. Hemslöjdsföreningen och hemslöjdskonsulenterna samarbetar för att främja slöjdens betydelse och utveckling i Kalmar län genom att anordna kurser och projekt. Hemslöjdskonsulenterna anordnar även utställningar samt ger råd om material, redskap m m. Verksamheten finansieras till 50 % av statliga medel, under förutsättning att regionen bidrar med motsvarande finansiering. C Byteatern Kalmar läns teater Teaterchef Karin Parrot-Jonzon informerar om Byteatern och dess verksamhet. Teatern bildades 1971 och är sedan 1992 länsteater i Kalmar län. Byteatern producerar scenkonst för barn, ungdom och vuxna och turnerar i sydostlänen och övriga Sverige. Teaterns ambition och vision är att göra teatern till en angelägen mötesplats genom att spegla nutiden och vår region, belysa tendenser i samhället och skapa debatt.

3 Teatern spelar 3-4 pjäser årligen, varav flera för barn och ungdom. Pjäserna är ofta nyskrivna, men även klassiker sätts upp i nybearbetning. D Reaktor Sydost Martin Eneborg och Ida Qvarnström från Reaktor Sydost informerar om verksamheten. Reaktor Sydost är ett resurscentrum för film och ung kommunikation som finansieras av Regionförbundet i Kalmar län, Region Blekinge, Regionförbundet södra Småland samt Svenska Filminstitutet. Under 2007 inleddes diskussioner kring styrelsesammansättning och ordförandeskap och vid ett möte den 8 februari 2008 enades man om att föreslå styrelserna i respektive region att fr o m den 1 januari 2009 ombilda Reaktor Sydost till en förening fristående från finansiärerna. En interrimsstyrelse har tillsatts bestående av fem personer samt ersättare från finansiärerna. Regionförbundet i Kalmar län representeras av Karin Helmersson (c) och Lennart Beijer (v). Reaktor har bl a som mål att vara ett regionalt resurscentrum för film och ung kommunikation med fokus på barn och ungdomar. Vidare vill man ge barn, ungdomar och unga vuxna verktyg att delta i samhällsutvecklingen. Reaktor Sydost står tillsammans med Musik i Blekinge bakom projektet BlekingeUPP. Tanken är att projektet med hjälp av lokala coacher skall bygga nätverk och stötta crossmedialt arbete inom musik och rörlig media. Arbetet har sin utgångspunkt i att utveckla befintliga fysiska och virtuella mötesplatser. E Kalmar Läns Museum Museichef Maria Malmlöf informerar om Kalmar Läns Museum och dess verksamhet. Länsmuseet arbetar utifrån följande fokusområden Lyfta fram den lokala/regionala historien och mångfalden Samarbete, nätverk och delaktighet K-märkt tillväxt Bygga upp kunskap Berätta, lära och tillgängliggöra Förvalta och vårda Därutöver har museet ambitionen att få fler besökare till museet, synas utåt samt vara en serviceinriktad och kompetent organisation. Länsmuseet omsätter cirka 50 miljoner kronor, varav hälften är fasta anslag.

4 F Kalmar Konstmuseum Museichef Klas Börjesson informerar om Kalmar Konstmuseum och dess verksamhet. Kalmar Konstmuseum är ett regionalt museum för konst i Kalmar län. Som en avdelning inom konstmuseet ingår också Designarkivet i Pukeberg, Nybro. Kalmar konstmuseum bedriver även projekt i samarbete med kommuner och andra institutioner i Kalmar län, nationellt och internationellt. Inom konstmuseet driver barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar kommun en ateljé med uppdrag att ta emot barn och unga från Kalmar kommuns förskolor, skolor och fritidshem. Även kompetensutbildning för lärare inom förskola och skola erbjuds. tar informationen med godkännande till protokollet.

5 Dagordning beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg Ärende 5 Lägesrapport om Kinaforumet Lägesrapport om arbetet med Riskkapital i Kalmar län Ärende 6 Justitiedepartementets remiss Länsrättsutredningen 150 Rapport från överläggning om infrastrukturen den 30 juli 2008 Håkan Brynielsson rapporterar från överläggning om infrastrukturen den 30 juli Vid överläggningen, där bl a informerades om det troliga innehållet i de kommande infrastrukturpropositionerna och dess konsekvenser för länet, deltog representanter för länets kommuner och Landstinget i Kalmar län. Vid överläggningen enades man om att skriva till regeringen med en önskan om att inleda en dialog med regeringen om medfinansiering av infrastrukturprojekt och vad det skulle innebära för länet och länets kommuner. tar informationen med godkännande till protokollet.

6 D 2007/ Lägesrapport om infrastrukturplaneringen Helena Ervenius ger en lägesrapport om infrastrukturplaneringen Regionförbundet i Kalmar län har under våren tillsammans med Regionförbundet Östsam, Regonförbundet Jönköpings län, Regionförbundet södra Småland och Region Blekinge arbetat med en gemensam regional systemanalys. Arbetsläget redovisades för trafikverken den 19 juni Arbetet fortsätter nu med att precisera, och om möjligt prioritera, vad som är mest viktigt att åtgärda under den kommande planeringsperioden Vid ett möte med representanter för de fem länen den 3 september 2008 skall ett förslag till gemensam systemanalys presenteras. Den slutliga rapporten skall skickas till regeringen senast den 30 september Under hösten kommer regeringen att presentera infrastrukturpropositionerna och samtidigt bör länen få ekonomiska ramar och direktiv hur åtgärdsplaneringen skall genomföras. Regionförbundets styrelse kommer i februari-mars 2009 att få ett förslag till infrastrukturplan, vilken därefter skickas på remiss under våren. tar informationen med godkännande till handlingarna.

7 D 2008/ Skrivelse från Miljöpartiet De Gröna angående E22:an Miljöpartiet De Gröna tar i skrivelse till Regionförbundet i Kalmar län den 3 juni 2008 upp överenskommelsen mellan berörda regioner längs E22:an och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren om principen mötesfri väg. Miljöpartiet i samtliga berörda regioner förespråkar en 2+1-utbyggnad av E22 i de delar där trafiksäkerhetsåtgärder så kräver. Av förslag till svar på miljöpartiets skrivelse framgår att Regionförbundet i Kalmar län i alla sammanhang fört fram att E22 skall vara en säker 110-väg utan att precisera hur detta skall gå till. Regionförbundets styrelse har 111/07 beslutat att godkänna bolagsordning, konsortialavtal samt avtal om betalningsåtagande för Samverkansprojekt E22 AB. Av bolagsordningens 3 framgår att bolaget skall verka för att åstadkomma en utbyggnad av väg E22 mellan Norrköping och Trelleborg till minst 4-fältsstandard samt bedriva därmed förenlig verksamhet. beslutar att godkänna upprättat svar på Miljöpartiet De Grönas skrivelse angående E22:an, kompletterat med skrivningen i 3 i bolagsordningen för E22 AB, för beslut i styrelsen.

8 D 2008/ Remiss Regionförbundet södra Smålands visionsdokument på infrastruktur- och kommunikationsområdet Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över Regionförbundet södra Smålands remiss om visionsdokument på infrastruktur- och kommunikationsområdet. Man vill ha svar på såväl visionsdokumentets upplägg, ambitioner som innehåll. Visionsdokumentets övergripande syfte är att enas kring en gemensam bild av södra Smålands behov av såväl infrastrukturella satsningar som andra typer av kommunikationssatsningar, inklusive kollektivtrafiken, för att stå väl rustade i konkurrensen om statliga ekonomiska medel inför den kommande infrastrukturplaneringsomgången. Regionförbundet södra Småland målar upp en mycket attraktiv framtidsbild med god utveckling inom de flesta områden i samhället, något som Regionförbundet i Kalmar län ställer sig bakom i sitt förslag till yttrande. Framtidsbilden rymmer även en ny administrativ indelning som heter Sydsverige med nuvarande Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Regionförbundet i Kalmar län anser att det, oavsett indelning, är viktigt att stärka banden i södra Sverige och att bra infrastruktur mellan större målpunkter är nödvändig. Regionförbundet anser vidare att de framtida Linnétågen kan ingå i ett koncept som knyter samman Linnéuniversitets bägge lokaliseringar (Växjö och Kalmar) och att anpassningar då behövs av såväl trafikupplägg som stationslägen. Föreslås ett antal förtydliganden, bl a vad gäller Linnétågens trafikering. Ulf Nilsson (s) påpekar vikten av att varje regions visionsarbete synkroniseras med arbetet med de regionala systemanalyserna. godkänner upprättat förslag till yttrande över remissen Regionförbundet södra Smålands visionsdokument på infrastruktur- och kommunikationsområdet med förtydliganden för beslut i styrelsen.

9 D 2007/ ; 2008/ Infrastruktursatsningar i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län har i skrivelse till regeringen den 24 juni 2008 uppmanat regeringen att satsa på Kalmar län i höstens infrastrukturpropositioner. Regionförbundet förutsätter att gällande infrastrukturplaner kommer att bekräftas av regeringen i höst, vilket innebär att objekten E22 förbi Mönsterås, riksväg 25 utbyggnaden Eriksmåla-Boda måste fullföljas, Tjustbanan delen Linköping- Åtvidaberg samt Kust till kustbanan delen Emmaboda-Karlskrona påbörjas 2008/2009. I skrivelsen påpekar regionförbundet även att det i Kalmar län behövs långsiktiga satsningar på tåg, vägar och hamnar. I samband härmed informerar Helena Ervenius om de båda utredningar som Banverket låtit göra under våren 2008 en om lågtrafikerade banor och en om höghastighetståg. Båda utredningarna skall användas i det fortsatta arbetet med infrastrukturplaneringen. Vid en traditionell samhällsekonomisk bedömning klassas länets lågtrafikerade banor, utom Kust till kustbanan, som olönsamma. Vad gäller höghastighetsbanor konstaterar Banverket att Sverige bör överväga att anlägga sådana. De marknadsmässiga förutsättningarna för Götalandsbanan och Europabanan är goda. Dock är befolkningsunderlaget i den planerade Europabanan genom Småland svagt och östra Sverige tenderar att komma allt längre bort. Föreslås att Regionförbundet i Kalmar län går in som medlem i lobbyrörelsen stambanan.com. tar informationen med godkännande till protokollet samt föreslår att Regionförbundet i Kalmar län går in som medlem i lobbyrörelsen stambanan.com.

10 D 2007/ Remiss Vägutredning E22 förbi Rinkabyholm Regionförbundet i Kalmar län har beretts möjlighet att yttra sig över Vägverkets Region Sydöst remiss angående Vägobjekt E22 förbi Rinkabyholm. I remissen presenteras två alternativ, Ny sträckning respektive Kraftig förbättring av befintlig väg. Regionförbundet anser att E22 generellt behöver byggas ut till en vägstandard som medger hastighet 110 eller 120 km/h. Av yttrandet framgår vidare regionförbundets mening att alternativet med ny sträckning på E22 väster om Rinkabyholm ger bättre möjligheter för Rinkabyholm att utvecklas än om E22 ligger kvar i nuvarande sträckning. Yttrandet har skickats till Vägverket den 2 juli godkänner yttrande över Vägobjekt E22 förbi Rinkabyholm och föreslår att styrelsen godkänner vidtagen åtgärd att skicka in yttrande till Vägverket. 156 D 2008/ Näringsdepartementets remiss Kommissionens paket om grönare transporter beslutar att ärendet utgår från dagordningen för att eventuellt behandlas vid senare tillfälle.

11 D 2008/ Remiss Rapporter om konsekvenser vid införandet av kilometerskatt. Redovisning av regeringsuppdrag till Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA) och Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över Finansdepartementets remiss Rapporter om konsekvenser vid införandet av kilometerskatt. Redovisning av regeringsuppdrag till Statens institut för kommunikationsanalys och Institutet för tillväxtpolitiska studier. En allmän utgångspunkt i transportpolitiken har länge varit att vägtrafiken, inklusive den tunga trafiken, bör betala för de samhällskostnader den orsakar i form av buller, utsläpp av luftföroreningar, trängsel och slitage. Ett kostnadsansvar som internaliserar de externa kostnaderna skulle även kunna bidra till att styra mot en lägre grad av miljöpåverkan. Föreslås att kansliet, inför beslut i styrelsen, får i uppdrag att ta fram förslag till yttrande där bl a hänvisas till regionförbundets arbete med fossilbränslefri region. beslutar att kansliet, inför beslut i styrelsen, får i uppdrag att ta fram förslag till yttrande över remissen Rapporter om konsekvenser vid införandet av kilometerskatt. Redovisning av regeringsuppdrag till Statens institut för kommunikationsanalys och Institutet för tillväxtpolitiska studier.

12 D 2006/ Projektet Fler broar Projektledare Mattias Andersson ger en redovisning av projektet Fler broar. Projektet Fler broar, som har pågått under perioden 1 augusti juli 2008, är ett metodutvecklingsprojekt vars huvudsyfte har varit att prova en ny metod att rusta arbetsgivare att förebygga missbruk bland de anställda. Metoden att via företagsgrupper nå ut med förebyggande metoder direkt till arbetsgivarna har inte provats tidigare. Projektet har finansierats från nationell nivå via Socialdepartementet och riskbruksprojektet samt från regional nivå via Länsstyrelsen Kalmar län. Åtta företagsgrupper har deltagit i projektet. Dessa företagsgrupper har arrangerat utbildningar för såväl privata som offentliga arbetsgivare i sitt närområde. Utbildningsträffarna har haft 193 deltagare från 67 arbetsgivare. tar informationen med godkännande till protokollet.

13 Regionförbundets arbete med kulturfrågorna Maria Agestam redogör för regionförbundets arbete med kulturfrågorna. Kulturrapportörer och kulturreferensgrupp För arbetet med kulturfrågor har styrelsen tillsatt två kulturrapportörer och en politisk referensgrupp vars uppdrag bl a är att företräda regionförbundet i dialogen med kulturinstitutioner och -organisationer samt bereda budget avseende kulturfrågor. Kulturprojektmedel Regionförbundet kan ge stöd till kulturprojekt som stärker kulturlivet och utvecklar regionen. För att få stöd skall projektet uppfylla ett eller flera fastställda kriterier. Kulturstipendier Regionförbundet delar årligen ut kulturstipendier i form av arbetsstipendium och belöningsstipendium till inom Kalmar län verksam person, grupp eller organisation. I arbetet med att utse kulturstipendiater deltar de båda kulturrapportörerna. I övrigt arbetar regionförbundet med nätverk och utveckling med kulturinstitutioner, konsulenter och kulturorganisationer, nätverk med kommunernas kulturförvaltningar, nätverk och samarbete inom sydostregionen samt nationell lobbying. tar redogörelsen med godkännande till protokollet.

14 D 2008/ Strategi för kulturens roll för regionens utveckling Styrelsen har 69/08, efter förfrågan hos länets kommuner och Landstinget i Kalmar län, beslutat att en strategi för kulturens roll för regionens utveckling skall tas fram. Som bakgrund till strategin ligger bl a att den offentligstödda kulturens förutsättningar förändras samt den demokratiska tanken om kvalitetskultur åt alla. Syftet med en utvecklingsstrategi är att göra Kalmar län till en attraktiv region, skapa ett kreativt klimat samt se kulturen som en tillväxtkraft. Under den efterföljande diskussionen betonas vikten av en strategi för kulturens roll för regionens utveckling samt att frågan noga förankras hos länets kommuner, landstinget och företrädare för kulturen i länet inför beslut i styrelsen den oktober tar informationen med godkännande till protokollet samt uppdrar åt kansliet att återkomma till styrelsen den 4 september 2008 med en presentation av arbetet med en strategi för kulturens roll för regionens utveckling inför beslut i styrelsen den oktober 2008.

15 D 2008/ Konsekvenser av minskade statliga anslag till Länsmusiken Det statliga anslaget till Länsmusiken minskade med 2 % 2007 och 3 % Kulturrådet har nu aviserat ytterligare neddragningar inför bidragsfördelningen Som en konsekvens av de redan minskade anslagen kommer en rad åtgärder att genomföras. Exempelvis kommer en heltidstjänst för barn- och ungdomsverksamheten att dras in och arrangörsbidraget till arrangerande föreningar minskas från max kronor/arrangemang till max kronor/arrangemang. Aviserade neddragningar kommer att begränsa musikstiftelsens verksamhet ytterligare. Föreslås att företrädare för Länsmusiken, Landstinget i Kalmar län och Oskarshamns kommun bjuds in till ett möte för att diskutera finansiering och konsekvenser av fortsatta neddragningar av Länsmusikens statliga anslag. tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att bjuda in företrädare för Länsmusiken, Landstinget i Kalmar län samt Oskarshamns kommun för att diskutera finansiering och konsekvenserna av fortsatta neddragningar av Länsmusikens statliga anslag. 162 Kultur och entreprenörskap konferens i Tällberg den oktober 2008 Regionförbundet i Kalmar län har fått en inbjudan till konferensen Kultur och entreprenörskap i Tällberg den oktober Idén med konferensen är att synliggöra ett utvecklat entreprenörskap inom kultursektorn som en resurs i lokal och regional utveckling och tillväxt. beslutar att regionförbundets kulturrapportörer Karin Helmersson (c) och Lennart Beijer (v) deltar i konferensen Kultur och entreprenörskap i Tällberg den oktober 2008.

16 D 2007/ Delårsrapport 2008 Suzanne Bergfeldt redovisar delårsrapport för första halvåret 2008 för Regionförbundet i Kalmar län. I rapporten redogörs för områdena Näringsliv och tillväxt, Välfärd, Kultur och fritid, Infrastruktur och kommunikationer, Lärande på alla nivåer, Information och profilering, Administration samt de båda resultatenheterna AV-Media och Fokus Kalmar län. Budgeten för årets resultat är 45 tkr. Delårsrapportens resultat, liksom årsprognosen, är bättre än vad som budgeterats och beror i huvudsak på att AV-Medias kostnader för de stora filminköpen kommer under hösten samt att finansnettot är högre än förväntat. Likviditeten, dvs betalningsförmågan på kort sikt, är 115 % mot 116 % förra året. Uppsatt mål är 100 %. Likvida medel uppgick per den 30 juni 2008 till 47,4 miljoner kronor jämfört med 25,2 miljoner kronor förra året. Soliditeten, dvs betalningsförmågan på lång sikt, är 22 % mot 25 % förra året. Uppsatt mål är 10 %. Större finansieringskällor är medlemsavgifter för kansli, AV-Media och Fokus Kalmar län, 15,3 miljoner kronor och landstingsbidraget 26,2 miljoner kronor. föreslår att styrelsen godkänner delårsrapport för perioden 1 januari - 30 juni 2008 och att delårsrapportenen lämnas till revisorerna för granskning samt att den sänds till regionförbundets ägare för kännedom. 164 D 2008/ Budget 2009 beslutar att budgetläget inför budget 2009 redovisas vid kommande sammanträde med arbetsutskottet.

17 Östersjöfrågor Håkan Brynielsson informerar om regionförbundets arbete med Östersjöfrågor. Utgångspunkterna för regionförbundets arbete i Östersjön är bl a det historiska perspektivet och globala drivkrafter och trender. I Östersjöområdet sker en snabb ekonomisk tillväxt. De ekonomiska skillnaderna är dock fortfarande stora. Regionförbundets Östersjöarbete sker bl a genom Euroregion Baltic, South Baltic, Baltic Tangent och Baltic Development Forum. South Baltic är ett gränsöverskridande program som löper under perioden Syftet med programmet är att stärka redan existerande samarbeten i Östersjöregionen men även att utveckla nya. Baltic Tangent är ett projekt som skall skapa förutsättningar för att näringslivet skall kunna nyttja det strategiska läget i Östersjöregionen. Samtliga regeringar i Östersjöregionen har uttalat sitt stöd för projektet. Baltic Development Forum är ett självständigt nätverk för beslutsfattare och experter inom olika områden. Forumet arbetar för att stödja tillväxt, innovation och konkurrenskraft i Östersjöregionen. Regionförbundet i Kalmar län är sedan 2006 medlem i Baltic Development Forum. I samband härmed informerar Akko Karlsson (mp) om arbetet i Vitryssland samt diskuteras regionförbundets engagemang där. Föreslås vidare att regionförbundet yttrar sig över EU-kommissionens strategi för Östersjöfrågor. Föreslår även att till styrelsens sammanträde den oktober 2008 bjuda in Ulf Savbäck från Näringsdepartementet. tar informationen med godkännande till protokollet för information och diskussion i styrelsen den oktober beslutar att regionförbundet yttrar sig över EU-kommissionens strategi för Östersjöfrågor och ger kansliet i uppdrag att i samarbete med presidiet ta fram ett yttrande för beslut i styrelsen den 4 september 2008.

18 D 2008/ Nationellt centrum för utomhuspedagogik ansökan om regionalt stöd Vimmerby kommun har inkommit med en ansökan om regionalt stöd för etablering av en nod för utomhuspedagogik i Vimmerby. Den totala projektkostnaden är 28,55 miljoner kronor under 3 år. Detta finansieras med 9,0 miljoner kronor från Linköpings Universitet (beslutat i avtal), 11,42 miljoner kronor från Nutek/- Regionala fonden (ansökan inlämnad), 4,14 miljoner kronor från Regionförbundet i Kalmar län och 3,99 miljoner kronor från Vimmerby kommun. Projektets mål är att etablera en nod för utomhuspedagogik i Vimmerby och skapa en permanent verksamhet tillsammans med Linköpings Universitet. Det långsiktiga målet är att noden skall bli samordnande för utbildning, forskning och utveckling inom området barns lek, lärande och hälsa. Föreslås att Regionförbundet i Kalmar län beviljar stöd (33:1-medel) i nivå med vad Vimmerby kommun går in med i form av nya, extra resurser och att stödet ges med villkor att projektet under det första året etablerar en tydlig organisation där projektledning och akademisk ledning tydligt skiljs åt, anger hur långsiktig finansiering och huvudmannaskap skall/kan se ut, etablerar regional förankring hos utbildningsaktörer i Kalmar län samarbete med Högskolan i Kalmar/Linnéuniversitetet och den verksamhet som gäller fortbildning av lärare som finns i regionen, samt utvecklar och konkretiserar näringslivskopplingen. Mål och strategi för hur företag skall engageras och dra nytta av satsningen på kort och lång sikt. föreslår att styrelsen beviljar stöd (33:1-medel) i nivå med vad Vimmerby kommun går in med i form av nya, extra resurser samt att stödet ges i enlighet med uppsatta villkor för det första året. På grund av jäv deltar ej Leif Larsson (c) i ärendets handläggning.

19 Avstämning av frågan om framtida regioner Ordföranden och Ulf Nilsson (s) informerar kortfattat om arbetet med frågan om framtida regioner. Tillsammans med Östergötlands och Jönköpings län har man enats om att fortsätta arbetet i grupper, varvid Kalmar län har ledningsansvaret för sjukvårdsfrågor. Region Skåne har bjudit in till en överläggning den 12 september tar informationen med godkännande till protokollet.

20 D 2008/ Presentation om NTF:s framtida verksamhet i Kalmar län NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) har den 26 juni 2008 inkommit till Regionförbundet i Kalmar län med ansökan om verksamhetsstöd från länets kommuner för arbetet med ökad trafiksäkerhet i Kalmar län. Med anledning härav har representanter för NTF bjudits in till dagens sammanträde med arbetsutskottet för att informera om verksamheten. NTF är en oberoende organisation med drygt 70 medlemsorganisationer, som arbetar för allas rätt till en säker trafik. NTF:s mål är en trygg och säker vägtrafik där ingen accepterar att någon dödas eller skadas allvarligt. Prioriterade områden inom NTF:s verksamhetsinriktning är sänkta hastigheter, ökad trafiknykterhet, drogfrihet och minskad trötthet samt ökad användning av skyddssystem som bälten, bilbarnstolar och hjälmar. I kommunerna arbetar NTF bl a med pensionärsutbildning, konsumentupplysning, skolinformation samt trafikinformation och kunskapsstöd till allmänheten. tar informationen med godkännande till protokollet och beslutar att överlämna ärendet till primärkommunala nämnden.

21 D 2008/ Styrgruppen för Uthållig kommun Samtliga länets kommuner har antagit utmaningen att delta i Energimyndighetens program Uthållig kommun. Styrelsen har 62/08 beslutat att primärkommunala nämnden skall föreslå fyra representanter att ingå i styrgruppen för Uthållig kommun. Primärkommunala nämnden har 25/08 föreslagit följande kommunpolitiker att ingå i styrgruppen: Peter Wretlund, Oskarshamns kommun Eva Baranyai, Nybro kommun Ewa Engdahl, Högsby kommun Jens Robertsson, Mönsterås kommun Därutöver skall regionförbundets styrelse utse en ledamot som också skall vara ordförande. föreslår att styrelsen utser Peter Wretlund, Oskarshamns kommun Eva Baranyai, Nybro kommun Ewa Engdahl, Högsby kommun Jens Robertsson. Mönsterås kommun att ingå i styrgruppen för Uthållig kommun. föreslår vidare att styrelsen utser en ledamot i styrgruppen för Uthållig kommun och som också skall vara ordförande för styrgruppen.

22 D 2008/ Yttrande över Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna; domkretsar, lokalisering och handläggningsregler (SOU 2008:31) Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över Miljödepartementets remiss angående Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna; domkretsar, lokalisering och handläggningsregler (SOU 2008:31. Miljöprocessutredningen har bl a haft i uppdrag att utreda och föreslå förändringar beträffande instansordningen för mål enligt Plan- och bygglagen (PBL), utreda organisatoriska och processuella frågor som rör miljödomstolarna samt föreslå förändringar för en samordning av miljödomstolarna och fastighetsdomstolarna. Uppdragen är redovisade i två delbetänkanden. Utredningens förslag avseende instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen innebär att domstolsprövning av kommunernas och länsstyrelsens beslut enligt PBL skall ske vid de nuvarande miljödomstolarna. Regionförbundet framhåller här i sitt yttrande vikten av att miljödomstolarna, om förslaget träder i kraft, tillförs kompetens inom den fysiska samhällsplaneringens område. I delbetänkandet avseende miljödomstolarnas domkretsar och lokalisering föreslår utredningen att Kalmar län även fortsättningsvis kommer att tillhöra miljödomstolen vid Växjö tingsrätt, något som regionförbundet inte har något att invända emot. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna; domkretsar, lokalisering och handläggningsregler (SOU 2008:31).

23 D 2008/ Yttrande över Slutbetänkandet En utvecklad havsmiljöförvaltning (SOU 2008:48) Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över Miljödepartements remiss Slutbetänkandet En utvecklad havsmiljöförvaltning (SOU 2008:48). Havsmiljöutredningen tillsattes 2006 för att utreda hur det svenska havsmiljöarbetet kan förbättras nationellt och i samverkan med andra länder. Utredningens bedömning är att det är dags för tredje generationens miljöpolitik innebärande en helhetssyn och en fullständig integrering av miljöfrågorna i alla politikområden, ett starkare politiskt ledarskap och i betydligt större utsträckning ett internationellt fokus. Utredningen föreslår bl a att Sverige tar initiativ till ett fördjupat samarbete med angränsande länder och att Östersjön utses till pilotområde för mellanstatligt samarbete för att förbättra havsmiljön. Utredningen föreslår vidare att ansvaret för att ta fram planering av Sveriges havsområden blir uppdelat enligt följande Kommunerna föreslås ansvara för skärgårdsområden och inre vatten i sina översiktsplaner, vilka inte är bindande för myndigheter och enskilda Regionala organ föreslås ansvara för territorialhavet från den s k baslinjen genom att upprätta havsplaner Staten genom Boverket föreslås ansvara för Sveriges ekonomiska zon genom upprättande av havsplan Utredning anser vidare att staten bör ha det övergripande ansvaret för planering i hela det svenska havsområdet. Utredningen föreslår också lösningar på ett antal mer specifika miljöproblem. Regionförbundet i Kalmar län menar att utredningens förslag i stora delar är bra och instämmer i förslaget att Sverige skall verka för att Östersjön utses till pilotområde för mellanstatligt samarbete. ställer sig positivt till att regionförbundet tar över frågan om havsplanerna, dock under förutsättning att resurserna följer med uppdraget. Vidare föreslås att i yttrandet även ta upp frågan om fisket och den biologiska mångfalden. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Slutbetänkandet En utvecklad havsmiljöförvaltning (SOU 2008:49) med föreslagna kompletteringar.

24 D 2008/ Nya regionala miljömål för Kalmar län Länsstyrelsen i Kalmar län och Skogsstyrelsen fastställde i juni 2008 länets nya regionala miljömål, vilka ersätter de hittillsvarande miljömålen. Föreslås att de av länsstyrelsen och Skogsstyrelsen fastställda regionala miljömålen antas som utgångspunkt för det fortsatta arbetet med regionala utvecklingsfrågor och kommande upplagor av det regionala utvecklingsprogrammet. Vidare föreslås att i perspektivet om regional utveckling och tillväxt lyfta fram följande regionala miljömål som speciellt viktiga att fokusera på i länet de närmaste åren: Säkra god vattenkvalitet i grundvatten, sjöar, vattendrag och kustvatten med särskild vikt på minskade utsläpp av fosfor och kväve Minska utsläppen av olja och kemikalier från fartyg Stoppa ökningen av mängden genererat avfall och minska mängden deponerat avfall Reducera utsläppen av växthusgaser Bibehålla och förbättra värdefulla biotoper och miljöer i länet Föreslås även möjligheten till en ambitiösare utbyggnad av vindkraft i Kalmar län än vad de regionala miljömålen anger samt att instämma i behovet av att under hösten 2008 komplettera de regionala miljömålen med ett regionalt klimatmål för transportsektorn. föreslår att styrelsen beslutar i enlighet med redovisat förslag.

25 D 2008/ Europa Direkt Regionförbundets styrelse beslutade 126/04 att godkänna ansökan om Europa Direktkontor. Styrelsen har därefter 30/05 beslutat att inrätta ett Europa Direktkontor. Verksamheten har under åren byggts upp kring två delar: Kontoret inom regionförbundets verksamhet och lokaler med fokus på den kompetens och de frågor som regionförbundet ansvarar för (75 % tjänst) Filialer på kommunbiblioteken med en samordning (25 % tjänst) via stadsbiblioteket i Oskarshamn för att kunna erbjuda allmänheten uppdaterad och lättillgänglig information kring EU Gällande avtal mellan Kommissionen och Regionförbundet i Kalmar län löper ut i december Den 30 juli 2008 utlystes en ny ansökningsomgång för perioden Jämfört med tidigare avtalsperiod innebär perioden en rad förändringar i verksamheten och nya krav för att få det årliga bidraget. Regionförbundet i Kalmar län har i dagsläget inga möjligheter att ensamt söka om en fortsättning eftersom man inte kan uppfylla de nya kraven. Föreslås att Oskarshamns stadsbibliotek eller något av de övriga kommunbiblioteken erbjuds möjlighet att ansöka om att ta över rollen som huvudansvarig för Europa Direktkontoret i Kalmar län. En eventuell ansökan kan anpassas efter aktuella möjligheter hos huvudmannen och omfatta en eller flera av de i kraven uppsatta modulerna. Via ett Europa Direktkontor kopplat till biblioteken bibehålls den kanal och det nätverk som byggts upp i Sverige under åren Regionförbundet i Kalmar län kvarstår som nära samarbetspart och ansvarar även fortsättningsvis via Projektkontoret för bevakning och kompetens kring EU:s strukturfonder och övriga program. föreslår styrelsen besluta att erbjuda Oskarshamns stadsbibliotek eller något av de övriga kommunbiblioteken att ansöka om att ta över rollen som huvudansvarig för Europa Direktkontoret i Kalmar län, samt att Regionförbundet i Kalmar län kvarstår som nära samarbetspart och även fortsättningsvis via Projektkontoret ansvarar för bevakning och kompetens kring EU:s strukturfonder och övriga program.

26 D 2008/ Processledning för utveckling av träindustrin i Småland Regionförbundet i Kalmar län har av Träcentrum i Nässjö fått en ansökan om medfinansiering av EU-projektet Processledning för utveckling av träindustrin i Småland. Projektet är ett samverkansprojekt där även Kronobergs och Jönköpings län är delaktiga. har 132/06 gett kansliet i uppdrag att ta fram en handlingsplan för arbetet med träföretagen i Kalmar län. I den av arbetsutskottet 118/06 antagna handlingsplanen ingick att ta fram ett paket av insatser. Det nu aktuella projektet är ett led i det arbetet. Syftet med projektet är att kartlägga roller och ansvar och därigenom hitta en väg för strukturerad samverkan, att effektivare genomföra utvecklingsaktiviteter och få bättre riktade aktiviteter. Projektet syftar vidare till att uppnå synergieffekter vid samordning av olika projekt och aktiviteter, att utnyttja regionens utvecklingsresurser effektivare samt förenkla för den enskilde företagaren att kunna genomföra utvecklingsprojekt. Målet är att fastställa rutiner kvalitetssäkring för samarbetet, ta fram och teckna samverkansavtal, utveckla och tillhandahålla en plattform för kommunikation, skapa ett skarpt fungerande flexibelt nätverk för hela regionens utveckling, samt skapa en arena för olika aktörer inom trärelaterad industri och att tillsammans identifiera och initiera samverkan mellan företag och forskningsvärlden Målgrupp är aktörer i Småland som arbetar mot trärelaterade företag och som ser vinster i att delta i ett samverkansprojekt. Projektets resultat skall i nästa steg komma små och medelstora företag, med anknytning till träbranschen, tillgodo. Finansiärer för perioden är Regionförbundet i Jönköpings län ( kronor), Regionförbundet i Kalmar län ( kronor), Regionförbundet södra Småland ( kronor), Högskola och Universitet ( kronor), Mål 2 Småland & Öarna ( kronor), NUTEK samt Stiftelsen Träcentrum Nässjö. De båda sistnämnda bidrar med respektive kronor för åren

27 155 beslutar att, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel), bevilja projektet Processledning för utveckling av träindustrin i Småland kronor för år kronor för år kronor för år kronor för år 2011 enligt nämnda förordning får inte överklagas.

28 D 2007/ Tecknande av aktier i IUC Teknikcentrum AB IUC Sydpoolen AB försätts den 1 oktober 2008 i frivillig likvidation. Nuvarande ägare har erbjudits att teckna aktier i IUC Teknikcentrum AB. De som väljer att inte teckna aktier kommer att erhålla inlösen i ett senare skede. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län inte tecknar några aktier i IUC Teknikcentrum AB. 176 D 2008/ Riskkapitalstudie i Kalmar län ALMI Företagspartner AB har för avsikt att i nära samarbete med regionala aktörer etablera en investeringsstruktur med investeringsbolag på regional basis över hela landet. Investeringsbolagen skall ha en tydlig regional förankring och vara samordnade i en gemensam organisation. Det primära syftet med verksamheten är att ta vara på mindre företags tillväxtpotential. har 140/08 ställt sig positivt till bildandet av ett riskkapitalbolag men att beslutet inte är ett slutgiltigt ställningstagande. Detta skall ske när en slutversion av riskkapitalstudien presenteras. har samma paragraf beslutat att ta upp frågan för vidare behandling vid dagens sammanträde med arbetsutskottet för beslut i styrelsen den 4 september Någon riskkapitalstudie har ännu inte presenterats. beslutar att ärendet återkommer vid senare tillfälle.

29 Lägesrapport om China Baltic Business Forum den september 2008 Håkan Brynielsson informerar kortfattat om China Baltic Business Forum den september Vid forumet erbjuds seminarier om affärsskapande och affärskultur men framförallt matchmaking med tänkbara kinesiska affärspartners. Cirka 50 kinesiska företag och 40 svenska företag har hittills anmält sitt deltagande i forumet. Intresse finns även från företag i länderna kring Östersjön. tar informationen med godkännande till protokollet.

30 D 2008/ Yttrande över Domstolsverkets promemoria den 30 maj 2008 angående särskilda tingsställen i mellersta och södra Sverige Regionförbundet i Kalmar län är formellt inte remissinstans för remissen över Domstolsverkets promemoria den 30 maj 2008 angående tingsställen i mellersta och södra Sverige men väljer ändå att avge yttrande. I regeringens skrivelse En långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation gör regeringen bedömningen att de särskilda tingsställena i Norrland där det idag hålls mindre än två förhandlingsdagar per vecka bör avvecklas. Av skrivelsen framgår att regeringen avser att även överväga de särskilda tingsställen som finns i övriga delar av landet. Domstolsverket har med anledning av detta genomfört en kartläggning av de särskilda tingsställena i mellersta och södra Sverige. De tingsställen det rör sig om för Kalmar tingsrätts del är tingsställena i Oskarshamn och Västervik. Kalmar tingsrätt avstyrker i sitt yttrande att tingsställena läggs ner. Regionförbundet i Kalmar län ställer sig i sitt yttrande bakom tingsrättens yttrande och avstyrker att tingsställena i Oskarshamn och Västervik läggs ner. Yttrandet har skickats till Justitiedepartementet den 22 augusti beslutar att godkänna yttrande över Domstolsverkets promemoria den 30 maj 2008 angående särskilda tingsställen i mellersta och södra Sverige och föreslår att styrelsen godkänner vidtagen åtgärd att sända in yttrandet till Justitiedepartementet.

31 D 2008/ Remiss Länsrättsutredningen Regionförbundet i Kalmar län har beretts tillfälle att yttra sig över Justitiedepartementets remiss Länsrättsutredningen. Yttrande skall vara Justitiedepartementet tillhanda senast den 15 september Sedan länsrätterna blev självständiga allmänna förvaltningsområden för mer än 25 år sedan har deras målområde utvidgats betydligt, men den yttre organisationen har i princip inte ändrats. För att kunna möte de nya krav som i olika avseenden ställs på förvaltningsmålens hantering är det viktigt att den framtida organisationen för förvaltningsdömandet i första instans består av större, fristående och självbärande förvaltningsdomstolar. Mot denna bakgrund har Domstolsverket haft regeringens uppdrag att utreda länsrättsorganisationen och lämna förslag till en ny organisation med färre och större domstolar och att föreslå deras geografiska placering. Idag finns 23 länsrätter vars domkretsar följer länsindelningen. Utredningen föreslår att den framtida domstolsorganisationen bör bestå av tio förvaltningsdomstolar i första instans, var och en med endast en kansliort. Utredningens förslag är att domstolarna placeras i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Linköping, Jönköping och Växjö. beslutar att uppdra åt kansliet att inför beslut i styrelsen ta fram förslag till yttrande, vilket stäms av med Länsrättens i Kalmar yttrande. 180 D 2006/ Valärende SOS Alarms lokala styrelse Anders Andersson (kd) har i skrivelse den 2 juni 2008 avsagt sig sitt uppdrag som ledamot för perioden i SOS Alarms lokala styrelse. Föreslås att Klaus Leidecker (kd) utses till ny ledamot. föreslår att styrelsen utser Klaus Leidecker (kd) till ny ledamot i SOS Alarms lokala styrelse efter Anders Andersson (kd).

32 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden Skrivelse den 20 maj 2008 från Miljöpartiet De Gröna Vindsäkra Regionens Hus D 2008/ från SALA IDA Kommunalt Partnerskap mellan Regionförbundet i Kalmar län och Changxing i Kina, kronor D 2008/ Lednings- och samordningsinsatser för det kommunala partnerskapet med Cape Winelands i Sydafrika, kronor D 2007/ Best Practice in Cleaner Technology, Cape Winelands i Sydafrika, kronor D 2007/ Avslag på ansökan avseende Capacity Building for Sustainable Development D 2007/ Ny plan avseende Arbetsmiljö-Jämställdhet-Diskriminering-Kris D 2008/ Förstudie Portal för vuxnas lärande kronor beviljade av Kulturrådet. Nils Grönlund anställs 10 timmar per vecka under perioden september till december Förstudie Bibliotekets roll i lokal och regional utveckling projektledare kronor beviljade från Sociala Fonden Projekt OS Gothia Kulturrådet har beviljat ytterligare medel, kronor, avseende byggande av databas över lokallitteratur från Småland, Öland och Blekinge D 2006/ Attestregler och Attestförteckning D 2008/ Budgetläget för företags- och projektstöd (33:1) tar anmälningarna med godkännande till protokollet.

33 D 2008/ Färjetrafik Öland-Gotland Eddie Forsman (m) väcker frågan om färjetrafik mellan Öland-Gotland. ger kansliet i uppdrag att se över möjligheten att skapa förutsättningar för färjetrafik mellan Öland och Gotland. Leif Larsson Eddie Forsman ordförande , ordförande 166 Akko Karlsson justerare Ingemo Ullman sekreterare

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby Torsdagen den 4 september 2008, kl 10.00-15.15 ande: Leif Larsson ordförande 79-81, 83-108 Akko Karlsson vice ordförande 79-81,

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Kallelse till styrelsesammanträde den 4 september 2008

Kallelse till styrelsesammanträde den 4 september 2008 2008-08-28 Styrelsens ledamöter Styrelsens ersättare för kännedom Kallelse till styrelsesammanträde den 4 september 2008 Styrelsens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid och plats Torsdagen

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Styrelsens delårsrapport

Styrelsens delårsrapport -08-23 Styrelsens delårsrapport -01-01 06-30 Verksamhet Infrastrukturfrågorna har haft hög prioritet under våren. De statliga och regionala infrastrukturplanerna ska revideras och ett gemensamt yttrande

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

Länsrättsutredningen

Länsrättsutredningen DOMSTOLSVERKETS RAPPORTSERIE 2008:2 Länsrättsutredningen DOMSTOLSVERKET SVERIGES DOMSTOLAR Länsrättsutredningen INNEHÅLL Sammanfattning Författningsförslag 5 1. Förslag till lag om ändring i lagen (1971:289)

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Protokoll 2009-10-23 Styrelsen

Protokoll 2009-10-23 Styrelsen 112 Organ Regionförbundets styrelse Plats och tid Stabygården, Högsby Fredagen den 23 oktober 2009, kl 10.00-11.15 ande Leif Larsson ordförande Eddie Forsman vice ordförande Evy Annér Monica Bengtsson

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (71) Tid och plats ande 09.30-15.00 Kalmar läns museum Maria Ixcot Nilsson (S) ordförande Ingegerd Petersson (C) Eddie Forsman (M) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson Görel Abramsson

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23) 2010-03-24 1 (23) Plats och tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdag den 24 mars 2010, kl.09.00-11.45 Sunnerbo, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Bo Frank (m), ordförande Charlotta

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76 Protokoll 56 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 3 maj 2007, kl 10.00-14.50 ande: Leif Larsson ordförande 63-75, 77-80 Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Myndigheten Ungdomsstyrelsen Fördelar ca 8 miljoner till 7 regioner i Sverige Regional samverkan för Förebyggande, främjande

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111)

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE 2008-08-26 Stockholm Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 312/08 Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna;

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande 49 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Möre Hotell, Söderåkra Onsdagen den 4 maj 2011, kl 09.00-14.30 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1

Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1 Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 1 Lagförslag från Miljöprocessutredningens betänkande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2011-01-25 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavd, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 januari 2011, kl. 09.00 11.40 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 17 Föreningsbidrag 2011... 19 18 Redovisning av intern kontrollplan för 2010... 20 19 Budgetramar 2012 2014... 21 20 Mål och satsningar 2011-2014... 22 21 Reglemente för fritids- och

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt ~ ' ÖREBRO Protokoll Ks 27/2017 Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Datum: 2017-03-14 Klockan: 09:00-10:35 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Per-Åke Sörman

Läs mer

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Stadgar för NTF SYDOST 2012-02-16 1 ÄNDAMÅL NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sydost är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 14 maj 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 14 maj 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 14 maj 2014 Ärende 2 Dnr 2014/000001 Aktuella kommundirektörsfrågor Föredragande: Jan Lagerqvist, kommundirektör Under ärendet informeras

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-263 Regionstyrelsen Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB Inledning Energikontoret Östra Götaland AB förvärvades

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sörmland-Örebro län-östergötland är en fri,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN 1. UPPDRAG VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN Nuläge NTF Kalmar län har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet samt planera, leda och samordna

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (7) Tid och plats ande 10.00 16.00, Västerviks museum Maria Ixcot Nilsson (S), ordförande Eddie Forsman (M) Johan P Hammarstedt (MP) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson, bildningschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15.

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15. .,~, 1(7) JÖNKÖPING$ län 2014-09-25, kl13-15 Plats: Träcentrum, Framtidsvägen l, Nässjö Närvarande: Beslutande Margareta Andersson, Kd, Lennart Bo gren, C, Tommy Bohman, S, Anders Carlsson, S, Nils-Erik

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset 2017-09-01 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Harriet Hedlund (S), ordförande, nämnden för folkhälsa

Läs mer

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till Dnr 08/0086 2011-01-14 Heidi Samuelsson Tel: 0470-778602 Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg 2011-01-01 till 2012-12-31 Bakgrund I det regionala utvecklingsprogrammet för södra

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum Närvarande: ande: Rune Backlund, ordf Per Hansson Jeanette Söderström Övriga Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör 3-9 Carl-Johan

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Regionala utvecklingsdelegationen 102-111. Tid: 2011-10-17 kl. 13.30-16.00 Plats: Landstingets kansli, sal A

Regionala utvecklingsdelegationen 102-111. Tid: 2011-10-17 kl. 13.30-16.00 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(5) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Rune Backlund (C) Anders Pansell (KD) Malin Wengholm (M) Jarl Karlsson (S) Övriga: Ola Lundmark, regional utvecklingsdirektör Jörgen Lindvall,

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2004-04-13 Ärendeförteckning Sid nr 80 Justering...3 81 Årsbudget 2005 med plan för 2006-2007 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommungemensamma verksamheter samt kommunstyrelsekontoret...4

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018

Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018 Regionsamverkan Sydsverige Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018 www.regionsamverkan.se beslutad av representantskapet 17 mars 2016 1 (7) INNEHÅLL 1. Övergripande syfte och målsättning med

Läs mer

Protokoll 2011-06-22 Styrelsen. Onsdagen den 22 juni 2011, kl 09.00-14.15 Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande

Protokoll 2011-06-22 Styrelsen. Onsdagen den 22 juni 2011, kl 09.00-14.15 Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande 58 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Länssjukhuset, Kalmar Onsdagen den 22 juni 2011, kl 09.00-14.15 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-05-17 13:30-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Hotel Tylösand, lokal Gessle, Halmstad Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision

Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Stadgar för den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag, förslag till revision Antagna xx april 2014. 1 FIRMA Föreningens firma är Biosfärområde Blekinge Arkipelag. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2009-05-26 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Bertil Axelsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 maj 2009, kl. 08.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen,

Läs mer

Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari. Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte.

Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari. Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run Ärende

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 1(9) Plats: Närvarande: ande Sekreterare: Övriga närvarande: Träcentrum, Nässjö Erik Lagärde, Kd, Lennart Bogren, C, Tommy Bohman, S, Maria Frisk, Kd, Björn Fälth, Sd, Britt-Marie Glaad, S, Anders Karlgren,

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Regionstyrelsen 2014-03-28

Regionstyrelsen 2014-03-28 2014-03-28 kl 11.00-13.00, CFL, Söderhamn Sven-Åke Thoresen, S, ordf Lena Roos, M, 1:e v ordf Stig Eng, C, 2:e v ordf Eva Tjernström, S Carina Blank, S Magnus Jonsson, S Marie-Louise Dangardt, S Yoomi

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer