Småsagor på arabiska. Astons stenar - arabiska. Djungelnatt - arabiska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Småsagor på arabiska. Astons stenar - arabiska. Djungelnatt - arabiska"

Transkript

1

2

3 Småsagor på arabiska Asmaa Houri läser bilderböcker på arabiska. Sagorna är översatta av Badiaa Darwich Magid. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på arabiska på urskola.se. Astons stenar - arabiska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - arabiska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 3.

4 Gittan och gråvargarna - arabiska Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - arabiska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Grodan i vida världen - arabiska En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 4.

5 Småsagor på finska Kända bilderböcker upplästa på finska av Tuomas Ojala. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på finska på urskola.se. Astons stenar - finska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - finska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 5.

6 Gittan och gråvargarna - finska Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - finska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Adjö, herr Muffin - finska Marsvinet Herr Muffin har blivi gammal. En dag får han ett brev. 6.

7 Lokvargen - finska Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. Pricken - finska Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar. Därför får han inte följa med till morfars födelsedagskalas. En berättelsen om utanförskap. Grodan och främlingen - finska Grisen och Ankan säger att Råttan stjäl och är smutsig. Grodan tror inte på det utan vill ta reda på det själv. 7.

8 Småsagor på lulesamiska Sagor upplästa på lulesamiska av Ann Christin Skoglund. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på lulesamiska på urskola.se. Astons stenar - lulesamiska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - lulesamiska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 8.

9 Gittan och gråvargarna - lulesamiska Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - lulesamiska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Adjö, herr Muffin - lulesamiska Marsvinet Herr Muffin har blivi gammal. En dag får han ett brev. 9.

10 Lokvargen - lulesamiska Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. Pricken - lulesamiska Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar. Därför får han inte följa med till morfars födelsedagskalas. En berättelsen om utanförskap. Grodan och främlingen - lulesamiska Grisen och Ankan säger att Råttan stjäl och är smutsig. Grodan tror inte på det utan vill ta reda på det själv. 10.

11 Grodan i vida världen - lulesamiska En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 11.

12 Småsagor på meänkieli Sagor upplästa på meänkieli av Mona Mörtlund. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på meänkieli på urskola.se. Astons stenar - meänkieli Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - meänkieli Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 12.

13 Gittan och gråvargarna - meänkieli Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - meänkieli Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Adjö, herr Muffin - meänkieli Marsvinet Herr Muffin har blivi gammal. En dag får han ett brev. 13.

14 Lokvargen - meänkieli Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. Pricken - meänkieli Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar. Därför får han inte följa med till morfars födelsedagskalas. En berättelsen om utanförskap. Grodan och främlingen - meänkieli Grisen och Ankan säger att Råttan stjäl och är smutsig. Grodan tror inte på det utan vill ta reda på det själv. 14.

15 Grodan i vida världen - meänkieli En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 15.

16 Småsagor på romani chib/kelderash Bilderböcker upplästa och gestaltade på romani kelderash av Dianna Kwiek. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på romani chib/kelderash på urskola.se. Adjö, herr Muffin - romani chib/kelderash Marsvinet Herr Muffin har blivi gammal. En dag får han ett brev. Grodan och främlingen - romani chib/kelderash Grisen och Ankan säger att Råttan stjäl och är smutsig. Grodan tror inte på det utan vill ta reda på det själv. 16.

17 Lokvargen - romani chib/kelderash Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. Pricken - romani chib/kelderash Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar. Därför får han inte följa med till morfars födelsedagskalas. En berättelsen om utanförskap. 17.

18 Småsagor på romani chib/lovari Bilderböcker upplästa på romani chib av Gregor Kwiek. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på romani chib/lovari på urskola.se. Astons stenar - romani chib/lovari Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - romani chib/lovari Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 18.

19 Gittan och gråvargarna - romani chib/lovari Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - romani chib/lovari Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Grodan i vida världen - romani chib/lovari En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 19.

20 Småsagor på somaliska Bilderböcker gestaltade på somaliska av Abdi-Mahdi Warsama. Översättning av Kenadid Mohamed. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på somaliska på urskola.se. Astons stenar - somaliska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - somaliska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 20.

21 Mina och Kåge - somaliska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Grodan i vida världen - somaliska En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 21.

22 Småsagor på svenska Denna QR-kod leder till serien Småsagor på svenska på urskola.se. Astons stenar - svenska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Adjö, herr Muffin - svenska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 22.

23 Mina och Kåge - svenska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Lokvargen- svenska Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. 23.

24 Småsagor på sydsamiska Sagor upplästa på sydsamiska av Sakka Nejne. Denna QR-kod leder till serien Småsagor på sydsamiska på urskola.se. Astons stenar - sydsamiska Aston tar hand om stenar som det är synd om. En berättelse om barns medkänsla och om glädjen i att trösta och ta hand om. Djungelnatt - sydsamiska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 24.

25 Gittan och gråvargarna - sydsamiska Vad skulle du göra om du mötte en flock vargar mitt i lekparken? Det är precis det som händer Gittan. Mina och Kåge - sydsamiska Om somliga björnar som reser långt bort och andra björnar som inte får följa med. En berättelse om tvåsamhet och ensamhet, om kärlek och svartsjuka och om rätten att få bli arg för att sedan kunna förlåta och bli vänner igen. Grodan i vida världen - sydsamiska En morgon bestämmer sig Råttan för att bege sig ut i den stora vida världen. På vägen träffar han Grodan som vill följa med. 25.

26 Lokvargen - sydsamiska Lokvargen är snällfarlig. Den är både och. Lokvargen är släkt med vargarna, har ett rödgulrandigt horn på huvudet, springer snabbare än X2000 och tycker att poliser är bra. Pricken - sydsamiska Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar. Därför får han inte följa med till morfars födelsedagskalas. En berättelsen om utanförskap. Grodan och främlingen - sydsamiska Grisen och Ankan säger att Råttan stjäl och är smutsig. Grodan tror inte på det utan vill ta reda på det själv. 26.

27 Adjö, herr Muffin - sydsamiska Medan Tom ligger och sover ger sig Lilla Kanin och Monstret Under Sängen ut på spaning efter farliga djungeldjur. Vad är det som knakar och vad är det som surrar? 27.

28 Till dig som pedagog Det här QR-koderna leder till olika sagor från radioserien Småsagor som finns på olika språk. På urskola.se finns fler avsnitt på respektive språk. Småsagor från UR är bilderböcker för öronen som läses upp av skådespelare. Musik och ljudeffekter är noggrant valda för att ge stöd till barnens inre bildskapande och förståelse för ord och begrepp, för att på så sätt verka språkutvecklande. Ur Lpfö98: Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska ska få möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling. Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Språkvariationer av Småsagor gör det enklare för dig att ge fler barn med olika språk möjligheten att ta del av samma berättelse. Programmen är tänkta för förskolan i första hand men flera av dem fungerar även i åk F-3. QR-koderna leder till en barnanpassad miljö där det inte går att klicka sig vidare till något innehåll för vuxna, och fungerar så länge respektive program finns tillgängligt på urskola.se. UR Skola

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola och skola

Nationella minoriteter i förskola och skola Sida 1 av 7 Nationella minoriteter i förskola och skola Innehåll Lag (2009:724) om nationella minoriteter Förskoleverksamhet Grundskola Gymnasieskola Tips och råd Sida 2 av 7 Lag (2009:724) om nationella

Läs mer

Språkutveckling. - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor

Språkutveckling. - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor Språkutveckling - ett vägledningsdokument för språkutvecklande arbetssätt inom enheten Fisksätra förskolor 1 Innehåll 1. Inledning sid 2 2. Vad säger styrdokumenten? sid 2 3. Förhållningssätt sid 3 4.

Läs mer

Flerspråkighet i förskolan

Flerspråkighet i förskolan Flerspråkighet i förskolan en handledning 1 www.karlskoga.se Inledning Andelen barn som växer upp med ett eller flera språk utöver svenska ökar inom förskolan i Karlskoga kommun. Det är barn vars föräldrar

Läs mer

Språkplan modersmålsstöd. Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö

Språkplan modersmålsstöd. Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö Språkplan modersmålsstöd Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö 2015/2016 Introduktion En stark grund i barnets modersmål har stor betydelse i utvecklingen av barnets identitet, självförtroende, normer,

Läs mer

Språk i förskolan. Lena Kristiansson Arbetslagschef & Pedagogista Tungelsta/Västerhaninge förskolor 2017

Språk i förskolan. Lena Kristiansson Arbetslagschef & Pedagogista Tungelsta/Västerhaninge förskolor 2017 Språk i förskolan Lena Kristiansson Arbetslagschef & Pedagogista Tungelsta/Västerhaninge förskolor 2017 Människan en social och språkande varelse. Språket har gjort att vi kan överskrida gränserna för

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Krashens monitormodell

Krashens monitormodell Krashens monitormodell INFORMELL FORMELL IMPLICIT INLÄRNING ACQUISITION EXPLICIT INLÄRNING LEARNING MENTAL GRAMMATIK MONITOR YTTRANDEN kontroll, olika stark i olika situationer Finland Norge Sverige =

Läs mer

BESTÄLLNINGSLISTA HÖSTEN 2009. Aktuella tv- och radioprogram från UR innehåller även program på olika språk som inte är egentliga språkprogram.

BESTÄLLNINGSLISTA HÖSTEN 2009. Aktuella tv- och radioprogram från UR innehåller även program på olika språk som inte är egentliga språkprogram. BESTÄLLNINGSLISTA HÖSTEN 2009 Namn: Skola: Ort: Tel: E-post: Aktuella tv- och radioprogram från UR innehåller även program på olika språk som inte är egentliga språkprogram Språk skicka din beställning

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan

Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan När du står inför valet att köpa in en digital bilderbokstjänst till din förskola kan det vara bra att utvärdera de olika alternativen

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1-104/2010 SID 1 (6) 2010-03-02 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Nationella

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet Utvecklingsplan Avdelning: Draken & Trollet 2018 2019 1 Normer och värden Bildningsnämndens mål Vi ska arbeta med värdegrundsfrågor och socialt förebyggande och hälsofrämjande. Ogiltig frånvaro ska minska,

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Grodan och främlingen PDF ladda ner LADDA NER LÄSA. Beskrivning

Grodan och främlingen PDF ladda ner LADDA NER LÄSA. Beskrivning Grodan och främlingen PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Max Velthuijs. En främling slår sig ner i skogsbrynet. Vem är han och vad vill han?misstänksamheten breder ut sig Grodan blir

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan

Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan Proposal for new organization to support children s development of their mother tongue

Läs mer

Katalog för BOKPUFFAR

Katalog för BOKPUFFAR Nynäshamns bibliotek Barn- och ungdomsavdelningen Katalog för BOKPUFFAR Bokpuffar är ett begrepp som bl.a kommer från böcker skrivna av Lisa Henriksson. I korthet går det ut på att läsa böcker tillsammans

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA. 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år

BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA. 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år Nu startar en resa i böckernas värld Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja läsa tillsammans. Förutom att det är roligt och

Läs mer

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Flerspråkig webbtillgänglighet Vägledningen för flerspråkig information

Läs mer

Sökuppdrag Sofia Kemi, Grupp 11

Sökuppdrag Sofia Kemi, Grupp 11 Sökuppdraget Margareta är specialpedagog och arbetar med barn i förskoleklasser upp till årskurs 6. De barn hon arbetar med är många gånger är traumatiserade och/eller kommer från trassliga hemförhållanden.

Läs mer

Lärarhandledning Ibbe och Jossi på utflykt

Lärarhandledning Ibbe och Jossi på utflykt Lärarhandledning Ibbe och Jossi på utflykt Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien

Läs mer

Minoritetsspråken i Sverige

Minoritetsspråken i Sverige Minoritetsspråken i Sverige Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk och alla svenska invandrarspråk. Visste du att

Läs mer

Lärarhandledning Josefs födelsedag

Lärarhandledning Josefs födelsedag Lärarhandledning Josefs födelsedag Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3 NY Lindesbergs kommuns Språkplan från förskolan till skolår 3 Fastställd av: Peter Lundell verksamhetschef grundskola och Kristina Öhrn verksamhetschef förskola Framtagen av: Åsa Jönsson, verksamhetsutvecklare,

Läs mer

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik Och så kom det sej att David fick sjunga för kungen, när kungen var orolig sjöng han tröstesånger, sånger om Gud. HERREN ÄR MIN HERDE Herren är

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR BAKGRUND Projektet Finska nu har som syfte att sätta fokus på flerspråkighet och minoritetsspråk i Sverige genom att lyfta fram det finska språket. Projektet

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Förändringar i Lpfö 98

Förändringar i Lpfö 98 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2508 av Richard Jomshof m.fl. (SD) Förändringar i Lpfö 98 Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID. Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID. Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012 Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012 1 Sammanfattning Andelen barn med annat modersmål har ökat något från 87 % år 2011 till 90 % i år. 86 olika språk talas av

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

Castor syr - Lars Klinting

Castor syr - Lars Klinting Alla får åka med - Anna-Clara Tidholm Alla får åka med är en barnbok för 2-3-åringar. Den handlar om gemenskap och vikten av den enkla, vardagliga samvaron. En liten flicka kör i sin blå lastbil. Hon tar

Läs mer

PENGASAGOR HANDLEDNING

PENGASAGOR HANDLEDNING PENGASAGOR HANDLEDNING 1 PENGASAGOR OM SERIEN för den egna nationella minoriteten. Låt gärna bilderna fungera som inspiration för eget skapande. Barnen kan rita, måla eller bygga och under tiden benämna

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND

Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND Modersmål lärande och länk Många unga i Lunds kommun har ett annat modersmål än svenska. För dessa elever är modersmålet en grund för lärande

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

SÄSONG 1. Lärarhandledning

SÄSONG 1. Lärarhandledning Lärarhandledning SÄSONG 1 PINOS DAGBOK Om programserien Programserien Pinos dagbok finns i två säsonger. Dessa innefattar tjugo avsnitt vardera där respektive avsnitt är fyra och en halv minuter långt.

Läs mer

Böcker för alla barn från liten till stor

Böcker för alla barn från liten till stor Böcker för alla barn från liten till stor Pelle Svanslös fyller år art.nr. 78831 Pelle Svanslös leker kurragömma art.nr. 78824 Pelle Svanslös Våga vara snäll art.nr. 78800 Berättelser om Pelle Svanslös

Läs mer

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion Årsberättelse Ht -13 Vt -14 Sörby förskoleområde Förskolan Orion Året som gått HT -13/VT -14 Under läsåret som gått har en till avdelning skapats på förskolan, avdelningen Stjärnan. Denna avdelning ligger

Läs mer

Lärarhandledning Carmen och hemligheten

Lärarhandledning Carmen och hemligheten Lärarhandledning Carmen och hemligheten Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien

Läs mer

Skolenkät vårdnadshavare grundskola, 2018

Skolenkät vårdnadshavare grundskola, 2018 Skolenkät vårdnadshavare grundskola, 2018 1) Vilken skola går ditt barn på? Aggarpsskolan Baraskolan Klågerupskolan Kyrkskolan Marbäcksskolan Naverlönnskolan Roslättsskolan Spångholmsskolan 2) I vilken

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Kulturdepartementet 2017-10-05 Enheten för diskrimineringsfrågor DNR: 44/2017 Ku2017/01534/DISK Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Sveriges Utbildningsradio

Läs mer

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2018/19

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2018/19 Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2018/19 Diarienummer: 2018:1562 1 (15) Sammanfattning... 2 Skolenheter... 2 Antal skolenheter... 2 Skolenheters storlekar och årskurser... 3 Inriktningar inom

Läs mer

Samer. Sveriges urbefolkning

Samer. Sveriges urbefolkning Samer Sveriges urbefolkning En liten film om Sapmí: (3:53 min) https://www.youtube.com/watch?v=jm13u5rjcmk För länge sedan levde samer av att jaga vilda djur och av att fiska. Samerna jagade bland annat

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hannes och Sara har varit ett par sedan den där dagen i juli. I morgon är det dags för skolstart och de ska gå dit ihop. Nu sitter de vid kiosken och äter glass

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor.

Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor. Författare: Adrian Forssander, projektledare Beslut BSN: 2017-05-15 Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor. P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E

Läs mer

Literacy tillsammans med empatidockor

Literacy tillsammans med empatidockor Literacy tillsammans med empatidockor Vilka elever kommer till vår skola? Skolverkets projekt med avseende på språk, lärande och identitet i svenskundervisning Övergripande syfte ge lärarna kunskap, möjligheter

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Nulägesanalys Vi har valt språk som ett utvecklingsområde, då språket är en viktig del i allt lärande. Det finns många fler uttrycksformer än det verbala språket såsom

Läs mer

Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet

Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet ÄLTA SKOLA MED FÖRSKOLOR Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet Rev 150903 Organisation Älta skola F-6 Kolarängens förskola 3

Läs mer

Förskolans handlingsplan för att möta barn med flera språk

Förskolans handlingsplan för att möta barn med flera språk Förskolans handlingsplan för att möta barn med flera språk Barn med flera språk i förskolan Förskolan är ansvarig för att arbeta med modersmålsstödet och för att arbeta med värderingar och attityder. Stödet

Läs mer

Förskolan Stormhatten

Förskolan Stormhatten Sid 1 (6) Förskolan Stormhatten Tensta Allé 40 Tenstas äldsta förskola Förskolan Stormhatten, med adressen Tensta Allé 40, är den äldsta förskolan i Tensta. Vi har varit verksamma sedan 1969. Förskolan

Läs mer

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder

Organisera för lärande i teknik genom QR-koder Organisera för lärande i teknik genom QR-koder CETIS 2018-10-16 Christina Svensson Lektor Grundskoleförvaltningen Malmö Stad Carina Bognäs Matematikutvecklare Pedagogisk Inspiration Malmö Dagens workshop

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Föräldrasynpunkter på Sandvikens förskolor februari 2016

Föräldrasynpunkter på Sandvikens förskolor februari 2016 Datum Arkåsen/Westerman-Annerborn KUN2016/75 2016-03-11 Föräldrasynpunkter på Sandvikens förskolor februari 2016 Bakgrund/metod Som ett led i arbetet att följa upp förskolans verksamhet och förbättra föräldrarnas

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

SÄSONG 2. Lärarhandledning

SÄSONG 2. Lärarhandledning Lärarhandledning SÄSONG 2 PINOS DAGBOK Om programserien Programserien Pinos dagbok finns i två säsonger. Dessa innefattar tjugo avsnitt vardera där respektive avsnitt är fyra och en halv minuter långt.

Läs mer

Hur hänger teknik och språk ihop i förskolan? Bötrius & Lukic Danielsson

Hur hänger teknik och språk ihop i förskolan? Bötrius & Lukic Danielsson Hur hänger teknik och språk ihop i förskolan? SoL i tre steg Steg 3 Uppföljning och implementering: SoL-inspiratörer på förskolor och skolor driver arbetet vidare i samarbete med förskolechefer/ rektorer

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

Böcker för alla barn från liten till stor

Böcker för alla barn från liten till stor Böcker för alla barn från liten till stor Ingrid och pappa art.nr. 79944 Ingrid har plåster art.nr. 72020 Ingrid ska resa art.nr. 67170 Ingrid och Bassiluskan art.nr. 75281 Ingrid vill bada art.nr. 73737

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Följ med in i det lilla huset och knacka

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Datum Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 170 Dokumentägare: Stabschef, klf Dokumentnamn: Strategi för

Läs mer

ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR

ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR HJÄRTEFRÅGOR ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR UR tar barn och unga på allvar. Genom våra program ska barn och unga få upplevelser som ger kunskap och väcker nyfikenhet. Och de program vi gör,

Läs mer

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Årsberättelse Ht 13- Vt 14 Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Biträdande förskolechef Mio Iller Givell Årsberättelse Andersbergsgårdens förskola 2014

Läs mer

Kyrkklockans förskola. Verksamhetsplan 2015

Kyrkklockans förskola. Verksamhetsplan 2015 Kyrkklockans förskola Verksamhetsplan 2015 Normer och värden Vi arbetar utifrån läroplanens mål och riktlinjer, där vi har uppdraget att aktivt lära barnen samhällets demokratiska värderingar. Kyrkklockans

Läs mer

P i j a L i n d e n b a u m

P i j a L i n d e n b a u m Pija Lindenbaum Ett litterärt geni som satt färg på bilderboken under 20 år Med dessa ord presenterades Pija Lindenbaum i Babel i våras. Pija Lindenbaum är en av vår tids största svenska bilderboksskapare

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning Sida Inledning... 3 Bakgrund... 3 Barnkonventionen... 3 Ur Lpfö-98/2010...

Läs mer

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Allas rätt till språk Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Språkvårdens stora frågor idag Språkval Översätta och tolka eller välja ett? Språkpolicy Normkritik och inkluderande språk Rensa

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN 1 RADIOSKRIVARKLUBBEN Radioskrivarklubben är ett projekt som UR drivit sedan mitten av 1990-talet. Målet

Läs mer

Lärarhandledning Dino och julen

Lärarhandledning Dino och julen Lärarhandledning Dino och julen Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

böcker att läsa innan du fyller

böcker att läsa innan du fyller 100 böcker att läsa innan du fyller 6 Häftet tillhör:. Ditt födelseår:.. Datum när ni läste bok nr. 1 i häftet:. Datum när ni läste bok nr. 100 i häftet:..... Favoritböcker:...... Det är aldrig för tidigt

Läs mer

UHR:s främjandeuppdrag

UHR:s främjandeuppdrag UHR:s främjandeuppdrag 12 Myndigheten ska 1. stimulera intresset för högskoleutbildning, och 2. främja breddad rekrytering till högskolan. 13 Myndigheten ska inom högskolan motverka diskriminering och

Läs mer

Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101

Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101 Sid 1 (6) Förskolan Solstrålen Tenstavägen 101 Musik och dans förskolan Det viktigaste i Förskolan är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli bra verksamhet.

Läs mer

Utvärdering av föräldraskap i Sverige

Utvärdering av föräldraskap i Sverige 1 Utvärdering av föräldraskap i Första steget: gruppledarchecklistor Preliminära resultat Erfarna gruppledare Stor spridning i grundproffessionerna hos gruppledarna Tolk användes i 70% av grupperna Varierande

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. SID 1 (6) 2010-01-18 Nationella minoriteter och minoritetsspråk Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad med anledning av ny lag (2009:724) Antagna av

Läs mer

Svenska barnboksinstitutet. Bokprovning Årgång 2005. Statistik. Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor?

Svenska barnboksinstitutet. Bokprovning Årgång 2005. Statistik. Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor? Svenska barnboksinstitutet Bokprovning Årgång 2005 Statistik Vilka titlar döljer sig bakom statistiken? Vill du ha boklistor? Sök i databasen ELSA www.sbi.kb.se Behöver du hjälp att söka i ELSA? Gå till

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag 2016-2017 Tema Babblarna 2016-2017 Avd kotten Babblarnasvärld skapad av barnen Vetlanda här växer människor och företag Syfte med Babblarna Mål / Syfte: Att barnen får utveckla sitt sociala samspel Att

Läs mer