Inkludering och delaktighet lärande i matematik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inkludering och delaktighet lärande i matematik"

Transkript

1 Inkludering och delaktighet lärande i matematik Det finns fyra inriktningar på modulen Inkludering och delaktighet. De tre inledande delarna och den avslutande delen är gemensam för samtliga inriktningar medan del 4-7 har specifikt innehåll för respektive inriktning. Den här modulen syftar till att anpassa matematikundervisningen så att den blir tillgänglig för varje elev. Modulens matematikinnehåll rör i huvudsak taluppfattning, från grundläggande aspekter av tal till förtrogenhet med aritmetiska beräkningar. Alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. Av skollagen framgår att eleverna ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska sträva mot att uppväga skillnader i elevers förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Alla som arbetar i skolan har också ett särskilt och gemensamt ansvar för de elever som av olika anledningar behöver stöd i sitt lärande. Inkludering talar för idén att skolan ska utformas utifrån elevers olika förutsättningar, där eleverna kan vara delaktiga i sin utbildning och få ett utbyte både kunskapsmässigt och socialt i ett gemensamt sammanhang. Samtida forskning har visat att skolans förmåga att skapa inkluderande lärmiljöer, att anpassa undervisningen utifrån varje elev samt att öka elevers delaktighet är viktiga framgångsfaktorer för en likvärdig utbildning. Modulen består av följande delar: 1. Stöd till elever en tillbakablick 2. Inkludering vad betyder det? 3. Alla elevers inflytande över sitt eget lärande 4. Tillgänglighet till matematik 5. Begrepp och representationer 6. Matematikängslan och motivation 7. Trösklar i matematiklärandet 8. Förbereda och planera för inkludering Revision: 1 Datum:

2 Del 4. Tillgänglighet till matematik I den inledande texten introduceras några specialpedagogiska begrepp som tillgänglighet och inkludering. En diskussion förs kring de specialpedagogiska perspektiven kategoriskt/kompensatoriskt, relationellt/kritiskt och dilemmaperspektivet. Matematiksvårigheter har flera förklaringsgrunder och några orsaker beskrivs översiktligt. Ett tiotal lektionsaktiviteter med fokus på tals placering på tallinjen beskrivs i Från talrad till tallinje. Syftet med den här delen är att fördjupa kunskapen om hur matematikundervisningen kan göras tillgänglig för alla elever genom att utveckla och tillämpa relationella och didaktiska anpassningar. Del 4: Moment A individuell förberedelse I texten introduceras några specialpedagogiska begrepp och perspektiv. Från talrad till tallinje består av ett tiotal lektionsaktiviteter som handlar om hur tal kan representeras på en tallinje. Läs de tre inledande lärarsidorna. Titta igenom aktiviteterna som förberedelse för diskussion om klassrumsaktivitet i moment B. Material (åk 1-3) Helena Roos, Ann-Louise Ljungblad (åk 4-6) Helena Roos, Ann-Louise Ljungblad (åk 7-9) Helena Roos, Ann-Louise Ljungblad Från talrad till tallinje (åk 1-9) NCM Revision: 1 Datum:

3 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1-3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 4: Tillgänglighet till matematik Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska Helena Roos, Linnéuniversitetet och Ann-Louise Ljungblad, Göteborgs universitet Välkomna till en matematiklektion i årskurs 3 Under några veckor har temat för klassens arbete varit taluppfattning. När vi kommer in på lektionen arbetar eleverna med att utforska sin egen personliga talrad. Inledningsvis får de ett blankt papper och färgpennor. Det är tyst och stilla när eleverna sitter enskilt och reflekterar. Uppgiften handlar om att försöka rita en bild av hur de personligen ser talen 1 20 samt hur de ser högre tal. Läraren går runt och samtalar med eleverna. Några av dem tycker det är enkelt att beskriva och rita sina inre talrader. Andra elever tycker det är svårt att klä i ord hur deras inre talrader ser ut. Efter en stund sätter sig eleverna i grupper och redovisar för varandra. Nu blir det livliga diskussioner. Yasmina beskriver sin inre talrad som en spiral (Figur 1): Hm Den snurrar runt, runt och uppåt som en hög spiral. Varje varv är lite flyttat åt vänster så att man ser vissa av siffrorna under, ungefär från 1 till 4 eller Spiralen går lite snett uppåt sidan så är det! Man ser alltså 11, 12, 13, 14. Sedan döljs resten av den talraden ovanför, fram till 21, 22, 23, 24 som sedan syns och så vidare. Figur 1. Illustration av Yasminas inre talrad. Victor beskriver och ritar sin inre talrad mellan 10 och 20 på följande sätt (Figur 2): 11, 13, 12, 14, 15, 17, 16, 18, 30, 20, säger Victor. Jag ser inte att 19 är med, undrar läraren försiktigt. Du frågade ju om talraden och den ser ut så här. 19 ligger på utsidan av 20 och kommer där borta. (Eleven pekar på höger sida av 20). När jag ska räkna med den här talraden blir det ju fel, så jag räknar på fingrarna eller skriver upp en talrad. Den kan jag skriva rätt om jag tänker noga, talar och tänker rytmen. Men om jag bara tänker talraden så är det svårt att se 12 efter 11. Då kommer 13 in liksom, så känns det, sedan kommer (11)

4 Figur 2. Illustration av Victors inre talrad. Noah förtydligar att hans talrad ser ut som ett rutnät (Figur 3). Där är siffrorna i rutor med linjer runt omkring, liksom som en ram runt varje siffra. I första rutan finns 1 och i nästa ruta finns 2 och så vidare. Och så sitter alla rutor ihop. Figur 3. Illustration av Victors inre talrad. Billy är mycket tydlig med hur han ser sin inre talrad (Figur 4 och 5). Först är det ju en 1:a här. Sedan gör jag en linje till 20 och i mitten har jag 10. Så har jag en massa småstreck och delar in halva linjen vid 10. När det gäller hundratal så är det likadant upp till Ett hundra, två hundra, tre hundra det är likadant avstånd mellan alla Figur 4. Illustration av Billys inre talrad Figur 5. Illustration av Billys inre talrad Dessa konkreta exempel är ett axplock av den naturliga mångfald som matematiklärare dagligen möter i ett klassrum. Eleverna har under sin skoltid mött olika slags undervisning och utvecklat olika personliga bilder av talraden. Dessutom har Yasmina, Victor, Noah och Billy under sin skoltid kämpat med olika svårigheter. För Yasmina har det varit en läs- och 2 (11)

5 skrivsvårighet där bokstäverna orsakat problem. Det innebär att Yasmina hamnar i svårigheter i matematiken när hon på egen hand ska läsa uppgifter i läroboken. Läs- och skrivsvårigheterna är av fonologisk karaktär, där språkets ljudmässiga form ibland leder till att hon inte alltid hör skillnad mellan tal som låter lika (till exempel tretton trettio, sjutton sjuttio). Dessutom orsakar hennes inre spiralformade bild av talraden att det tar tid för henne att få fram talen, även om raden är korrekt. För Victor har det varit en räknesvårighet där siffrorna och förståelse för den grundläggande taluppfattningen skapat svårigheter. Detta skapar stora svårigheter i utvecklingen av hans antalsuppfattning och ger problem i allt matematikarbete. Det är svårt för Victor att se ett antal, till exempel 17 och hur det kan delas in i olika delar (7 + 10, och så vidare). Denna problematik i relation med en icke fungerande talrad gör att han hamnar i fingerräkning där han räknar upp eller drar ifrån en i taget hela tiden. Noah har kämpat med en koncentrationssvårighet som stundtals skapar problem i matematik. Om uppmärksamheten och koncentrationen riktas mot den aktuella matematikuppgiften så fungerar talraden väl. Tappas koncentrationen uppstår det problem med att använda talraden. Billy å andra sidan har haft väldig lätt för matematik och kan obehindrat använda talraden som ett redskap i sitt lärande, men ogillat matematik och uppvisat negativa känslor mot ämnet. I klassrummet finns också ytterligare två personer som behöver nämnas, nämligen matematikläraren Adele samt Isabelle som är lärarstudent. Hur ser deras inre talrader ut? Adele kan enkelt beskriva sin talrad som en linje där talen kommer på rad och som lätt flyttas fram till de tal hon för tillfället vill se. Isabelle är mer konfunderad och har inte tidigare reflekterat över hur hennes inre talrad ser ut. Talraden är svårfångad och det tar en stund innan hon kan beskriva att den är utformad som en ringpärm som pingisdomare använder, där blad efter blad med talen viks framåt eller bakåt (Figur 6). Men det är alltid rätt tal som kommer upp. Figur 6. Illustration av Isabelles talrad. Den bild matematikläraren har av ett matematiskt begrepp eller matematiskt område behöver inte stämma överens med de bilder som eleverna utvecklar eftersom begrepp kan uppfattas på olika sätt. En av de pedagogiska utmaningarna för Adele och Isabelle är att undervisa och stödja utvecklingen av elevernas talrader till tallinjer som blir allt mer förfinade. Vilket stöd kan eleverna i denna klass behöva? En grundläggande pedagogisk utmaning för matematiklärare är således att kunna identifiera den matematiska mångfalden och samtidigt möta elever där de befinner sig och på så sätt skapa tillgänglighet till matematik. 3 (11)

6 Perspektiv på inkludering Vad inkludering i matematikundervisningen är finns det inga enkla och entydiga svar på och i modulen diskuteras inkluderingsbegreppet. Hur lärare kan sträva efter att skapa inkluderande undervisningsmiljöer i matematik sätts i relation till hur lärare uppfattar elevers behov. Inkludering påverkas också av nationella styrdokument, syn på lärande och undervisning, samt hur lärare förstår matematik och matematiksvårigheter. Utgångspunkten i undervisning är elevers mångfald och elevers deltagande i relation till läroplanen och kursplanens mål. Ett annat begrepp som återkommer är extra anpassningar i undervisningen, vilket enligt skriften Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram, Skolverkets allmänna råd med kommentarer (2014) innebär: en stödinsats av mindre ingripande karaktär som normalt är möjlig att genomföra för lärare och övrig skolpersonal inom ramen för den ordinarie undervisningen. Extra anpassningar är således något som läraren ständigt gör i sin planering och dessa kan vara såväl didaktiska som relationella anpassningar (Ljungblad, 2018). Didaktiska anpassningar kan innebära att läraren i sin planering förbereder för att eleven ges stöd i form av olika representationer, en extra genomgång, uppläst text, extra tid på prov, anpassade uppgifter och extra dialogtid med en lärare. Relationella anpassningar kan innebära att läraren reflekterar över hur den mellanmänskliga miljön kan anpassas. Lärarens relationella blick riktas således mot hur lärare och elever samverkar och hur hon eller han kan skapa en tillitsfull miljö. Konkret innebär detta att den relationella miljön anpassas så att eleven vågar ställa och svara på frågor samt vågar göra fel. Det kan också handla om att i grupparbete placera en elev i behov av stöd tillsammans med kamrater som eleven är trygg med. Vid elevredovisningar kan en elev som upplever det jobbigt att redovisa för hela klassen ges möjlighet att redovisa för en mindre grupp. En relationell anpassning kan också vara extra dialogtid med en lärare som eleven har förtroende för. Genom att reflektera över didaktiska och relationella anpassningar utifrån elevers olika behov av stöd kan tillgängligheten i matematik öka. När lärare, både i sin lektionsplanering och i undervisningssituationen, riktar blicken mot utmaningar som de möter synliggörs aspekter av undervisningen som kan förändras och nya möjligheter för lärande framträder. När frågan Vad gör jag nu? ställs handlar det om att utgå ifrån tidigare erfarenheter av anpassningar som fungerat, men också att vara kreativ och utveckla nya anpassningar. Om vi relaterar till eleverna i textens inledning är frågan vilka anpassningar som skulle vara utvecklande för dessa elevers lärande i matematik. Yasmina kan vara hjälpt av anpassningar i form av uppläst text, extra tid och extra genomgångar. Hon behöver även en talrad på sin plats där talen som hon har svårt att höra skillnad mellan är markerade. Victor behöver bildstöd och extra dialogtid med läraren för att befästa matematikens grunder. Han behöver dessutom konkreta talrader samt laborativa material som stödjer honom att utveckla sin antalsuppfattning, och laborera med för att se antal som helhet och delar. En annan viktig anpassning är att Victor får använda miniräknaren vid till exempel problemlösning. Noah behöver små pauser under lektionen för att hålla fokus. Det innebär konkret att han exempelvis arbetar med två uppgifter eller delar av en större uppgift och sedan pausar en 4 (11)

7 minut. På så sätt undviks många onödiga fel i problemlösningen. En annan anpassning är att han får använda laborativa material och anpassade läromedel som stödjer honom att hålla uppmärksamheten och koncentrationen mot ett särskilt innehåll. Billy behöver extra dialogtid och anpassade uppgifter och problem som utmanar honom på hans nivå. Utrymme för extra dialogtid kan skapas genom att klasslärare, speciallärare och/eller specialpedagog samverkar så att stunder för fördjupade matematiska samtal blir möjliga. Dessutom finns det ytterligare anpassningar som gynnar dessa elevers lärande beroende på situationen och vilken matematik som är i fokus. Särskilda utbildningsbehov i matematik SUM Särskilda utbildningsbehov i matematik, SUM, är ett begrepp som under 2000-talet använts både inom forskning och praktik för att belysa den mångfald lärare har att hantera i matematikundervisningen. Forskare definierar SUM på olika sätt. Olof Magne (2006) definierar på en generell nivå SUM som låga prestationer i matematik, att eleven presterar under förväntad nivå. Denna definition har problematiserats av Anette Bagger och Helena Roos (2015) som istället definierar SUM som en svårighet som kan förekomma oavsett om man är hög- eller lågpresterande, under en kortare eller längre period, i en specifik avgränsad del av matematiken, eller mer generellt i matematik. Det kan exempelvis innebära att en elev uppvisar svårigheter i geometri men inte har några uttalade problem inom andra matematiska områden. Här utkristalliserar sig således olika slags behov av stöd. Stöd som utmanar elever som är extra intresserade av matematik likväl som stöd som utmanar elever i svårigheter. Det kan också handla om att eleven har behov av stöd ibland, likväl som att behovet av stöd är kontinuerligt. När det gäller fältet SUM förekommer varierande begrepp som beskriver matematiksvårigheter av olika slag, exempelvis allmänna respektive specifika matematiksvårigheter. Begreppet allmänna matematiksvårigheter är ett bredare mer generellt perspektiv som kännetecknas av svaga prestationer inom matematikens samtliga delar (och ibland även inom andra ämnen). Specifika matematiksvårigheter snävar in sig mot ett mer avgränsat fenomen som till exempel svårigheter inom en viss del inom matematiken såsom antalsuppfattning. Dessutom används ibland begreppet dyskalkyli för att definiera en specifik räknesvårighet. Det finns också olika förklaringar till att matematiksvårigheter uppstår. Fältet matematiksvårigheter kan delas in i fyra skilda förklaringsgrunder (Lunde, 2011): 1. Didaktiska förklaringar problematiserar hur vissa didaktiska arbetssätt inte fungerar för elever i matematiksvårigheter. Det kan också handla om räknefel som inte diagnostiseras och därmed inte kompenseras, eller färdighetsträning med mer av samma sort som inte utvecklar elevens matematiska kunnande. 2. Sociologiska förklaringar utgår ifrån sociologiska relationer på samhällsnivå, gruppnivå och individnivå. Inom sociologi söks orsaksförklaringar inom de sociala strukturer som eleverna ingår i och man söker förstå samspelet mellan olika roller såsom relationer mellan lärare och elev eller relationer mellan elever. Forskning kring barns sociala och kulturella sammanhang lyfter fram den 5 (11)

8 sociala dimensionen med social interaktion, normer, värden och förväntningar i olika kontexter. 3. Medicinska eller neurologiska förklaringar tar utgångspunkt ur neurologisk forskning där man studerar mer eller mindre aktivitet i olika områden i hjärnan. Här söks orsaksförklaringen således i nedsatt neurologisk funktion hos den enskilda individen. 4. Kognitiva förklaringar utgår ifrån generella kognitiva funktioner såsom läs- och skrivfärdigheter och fonologisk bearbetning, arbetsminne, långtidsminne eller koncentration och uppmärksamhet. Orsaken söks i nedsatt kognitiv funktion hos den enskilda individen. Ett exempel på en sociologisk och didaktisk förklaring kan sökas i att elevens faktiska arbetsinsats är låg i relation till undervisningstiden (Sjöberg, 2006). Det som framträder som en matematiksvårighet orsakas av att eleven inte arbetat så många timmar med matematik. Eleven har under lektionstid och annan tid då det förväntats att eleven arbetar med matematik inte deltagit aktivt. Då handlar den pedagogiska utmaningen således om att få eleven att bli en aktiv deltagare i matematiken genom didaktiska och relationella anpassningar. När det gäller neurologiska och kognitiva förklaringsgrunder lyfter dessa vanligtvis fram specifika matematiksvårigheter och problematik inom den grundläggande antalsuppfattningen. Här blir den pedagogiska utmaningen att skapa en genomtänkt undervisning där eleven återkommande ges möjlighet att arbeta med laborativa material och bilder som stödjer en utveckling av elevens antalsuppfattning. Genom att rikta sökljuset mot olika svårigheter blir det lättare att ta fram hållbara anpassningar (Ljungblad, 2016b). Rent konkret i undervisningen leder det till didaktiska skillnader i val av metod när elever uppvisar en räknesvårighet jämfört med en läs- och skrivsvårighet eller en koncentrationssvårighet. Dessa olika grundproblem skapar olika svårigheter i matematikarbetet för exempelvis eleverna som beskrivs ovan. Genom att försöka förstå vilken svårighet som eleven kämpar med kan också mer kvalitativa didaktiska anpassningar tas fram som stödjer elevers olika behov. Perspektiv på matematiksvårigheter Sammantaget visar dessa olika förklaringsgrunder hur flerdimensionellt fältet matematiksvårigheter är. Det finns ofta flera orsaker till att en elev hamnar i matematiksvårigheter och elever uppvisar således olika behov av stöd. Följaktligen är det en betydelsefull skillnad i hur elevers problem med matematik beskrivs. Av tradition har definitionen varit elever med matematiksvårigheter. I ett sådant perspektiv blir eleven bärare av problemet. Under det senaste decenniet har ett alternativt perspektiv vuxit fram, där man genom begreppet elever i matematiksvårigheter istället lägger problemet i miljön. Dessa skillnader synliggörs när olika perspektiv anläggs på fältet matematiksvårigheter. Om man antar en kategorisk eller kompensatorisk syn på matematiksvårigheter innebär det att elevens brister och problem fokuseras, och man söker skapa metoder för att kompensera för 6 (11)

9 problemen som man ser finns hos eleven. Om man istället antar ett relationellt eller kritiskt perspektiv lägger man fokus på lärmiljön och hur matematikundervisningen kan anpassas för elevers olika behov. Ytterligare ett perspektiv, dilemmaperspektivet, lyfter fram grundläggande dilemman i skolans vardag. Dilemman innebär konkret att lärare ställs inför svåra val och överväganden som inte har någon direkt lösning. Frågan är hur lärarna hanterar dessa motstridiga krav som uppkommer i det dagliga arbetet. Både det kategoriska/kompensatoriska perspektivet och det relationella/kritiska har såväl sina svagheter och risker som fördelar. En risk med det kategoriska/kompensatoriska perspektivet är att eleven blir betraktad som väsensskild från andra elever. Risken med det relationella/kritiska perspektivet är att skolan inte uppfattar att eleven befinner sig i svårigheter och är i behov av särskilt stöd. Inkluderande matematikundervisning Barnets rättigheter betonas i såväl Barnkonventionen Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter (UD, 2006) som i Salamancadeklarationen (Svenska Unescorådet, 2006). Salamancadeklarationen är en handlingsram som beskriver hur länder ska arbeta med inkludering. I deklarationen från 2006 lyfts för första gången begreppet inkludering fram i relation till elever i behov av särskilt stöd. Inkludering används i Salamancadeklarationen för att signalera ett nytt sätt att se på särskilda utbildningsbehov. Deklarationen slår fast att utbildningen ska genomföras så att den breda mångfalden av elevers olika behov tillvaratas. För att skapa inkluderande undervisning riktas sökljuset mot delaktighetsprocesser i det att barn som lär tillsammans lär sig att leva tillsammans. Det räcker dock inte med en inkluderande policy, den pedagogiska utmaningen handlar om att inkluderande processer måste förverkligas i klassrummet genom anpassningar så att elever får tillgång till och kan utveckla förmågor och kunnande. Inkludering i matematikundervisning problematiserar således på vilka sätt och i vilken utsträckning tillgänglighet till matematik skapas. Inkluderande klassrumsstudier I Skandinavien har det under senare år genomförts klassrumsstudier inom ramen för inkludering och matematikundervisning. Dessa studier ger en fingervisning om hur lärare kan arbeta med elevers deltagande och hur lärare kan skapa en ökad tillgänglighet i matematik. Nedan beskrivs resultatet av dessa studier i förhållande till hur lärare kan möta de pedagogiska utmaningarna. Tre dimensioner av lärares ledarskap I en dansk studie (Secher Schmidt, 2015) framträder tre dimensioner av ledarskap som påverkar elevers lärande i matematik. Den första är lärande ledarskap som påvisar vikten av att lärare leder elevens lärande och utveckling i dialog utifrån frågor av utforskande karaktär, istället för fokus på utvärdering av elevers prestationer. Den andra lyfter fram ett handlingsinriktat ledarskap som uttalar tydliga rutiner för elevers deltagande i undervisningen. Den innebär också att läraren betonar att elever spenderar tid på att tänka och inte enbart fokuserar på att snabbt komma fram till rätt svar. Slutligen den tredje dimensionen relationellt ledarskap skapar en miljö där elever känner sig trygga, vågar svara på frågor utan 7 (11)

10 rädsla för om svaret är korrekt eller inte, samt att det finns en samverkan där lärare tror på eleverna och där man stödjer varandra. I en lärares ledarskap samverkar dessa tre former av ledarskap ständigt grundat i värden där elever och lärare gemensamt löser matematiska problem. Tre former av inkludering I en svensk studie beskrivs inkludering i matematik utifrån begreppen dynamisk inkludering, innehållsinkludering och deltagande inkludering (Roos, 2015). Den dynamiska inkluderingen har ett fokus på hur undervisningen för elever i särskilda utbildningsbehov i matematik organiseras. Här synliggörs viktiga aspekter på inkludering, såsom hur skolan utnyttjar olika kompetenser, hur undervisningen organiseras i det ordinarie klassrummet och hur elever i behov av stöd under korta perioder kan ges intensivundervisning. Dessa olika aspekter av inkludering reflekteras kring i samband med att man lyssnar på eleverna och vad de vill. I innehållsinkludering ligger fokus på själva undervisningen i matematik i relation till att möta mångfalden i klassrummet, alltså matematikdidaktik ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Viktiga frågor att ställa i relation till det matematiska innehållet är: Vilka representationer använder vi i undervisningen? Vilka representationer är lämpliga för det aktuella matematiska innehållet? Vilka representationer passar den enskilda eleven? En annan viktig aspekt inom innehållsinkludering är reflektionen kring vilka uppgiftstyper, exempelvis problemlösning, färdighetsträning eller uppgifter som tränar begreppslig förståelse, som är bra att använda i relation till den aktuella matematiken och eleven. Till innehållsinkludering hör val av lämpliga strategier och generaliseringar för klassen, men också för eleven i särskilda utbildningsbehov i matematik, och hur de synliggörs för eleverna. För att kunna skapa ökad tillgänglighet till matematik och stödja eleverna i att känna igen likheter i matematiken bör de få arbeta med samma innehåll, strategier och uppgiftstyper i olika situationer i matematikundervisningen. När eleverna arbetar i dessa olika situationer är det av stor vikt att läraren synliggör för eleverna att det är samma matematiska innehåll de jobbar med. Det vill säga, att läraren återkopplar till situationer där läraren har uppfattat att eleverna hade förståelse för det aktuella begreppet eller talet. På så sätt får eleverna hjälp med att känna igen och förstå att det är samma matematiska innehåll, även om det är olika situationer eller olika tal. I matematikundervisningen är det lätt att ibland ta för givet att eleverna själva kan göra dessa kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheterna. För att kunna nå och utmana elever i behov av särskilt stöd inom klassrummets ram krävs en förtrogenhet med det matematiska innehåll som ska undervisas, hur det kan undervisas på olika sätt samt hur det relaterar till elevernas tidigare kunskaper. Allt detta sammantaget gör att eleverna kan få hjälp att göra kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheter, vilket stödjer tillgängligheten till matematik. I den deltagande inkluderingen ligger fokus på eleven och dennes deltagande. Centrala aspekter här är lyhördhet, aktivt lyssnande på eleverna samt att undersöka vad eleverna vill i den aktuella situationen. Av vikt är uppmuntrande av elevens aktiva deltagande och stärkandet 8 (11)

11 av elevernas självförtroende och självkänsla i samband med matematik. Det handlar om att utveckla förtroendefulla relationer så läraren kan nå och utmana varje elev. Takt och hållning I en svensk relationell studie (Ljungblad, 2016a) utforskas hur läraren kan skapa respektfulla och tillitsfulla relationer till sina elever. Inom det matematikdidaktiska fältet skulle en metafor för detta kunna vara att studien gör en relationell vändning då människors relationer till varandra sätts i förgrunden. Resultatet visar ett samstämmigt mönster där respektfulla och tillitsfulla relationer mellan lärare och elev växer fram i undervisningen. Här får vi ny kunskap om hur lärarna konkret agerar i undervisningen så att dessa relationella värden kan utvecklas. Lärarnas sätt att relatera till elever framträder som takt och hållning. Studien utforskar lärarnas följsamhet i deras blickar, gester och tonfall, vilket beskrivs som pedagogisk takt. Men lärarens takt kan inte planeras i lektionsplaneringar utan måste improviseras i stunden. Genom lärarens pedagogiska takt skapas och upprätthålls en kontakt med eleven som gör att eleven vågar ställa frågor och tala med sin egen röst. I dessa klassrum ligger inte fokus på rätt eller fel svar utan istället är processen i centrum där man utforskar olika sätt att lösa problem. Samtidigt är det en svår taktfull balansgång för läraren att möta unika elever i undervisningen. När det gäller lärarens hållning får vi kunskap om hur lärarna utvecklat ett sätt att vara i nuet, i mötet med eleven. Här har studien fångat en sekund av särskild betydelse i matematikundervisningen, den sekund när eleven talar med sin unika röst. Det kan konkret förstås som när eleven säger eller gör något som läraren aldrig tidigare mött, eller inte har redskap för att hantera. Vad sker i den sekunden? Vad visar sig i lärarens ansiktsuttryck och tonfall? I det ögonblicket lyssnar de deltagande lärarna nyfiket och försöker förstå hur eleven tänker. Lärarna är toleranta och icke värderande och avstår ifrån omdömet och låter eleven tala med sin egen röst. Denna hållning, eller sätt att vara i nuet, skapar rum för elevens intellektuella frihet att lösa matematiska problem på olika sätt. Samarbete mellan yrkeskategorier vid inkluderande undervisning Med stöd av pedagogiska och didaktiska kartläggningar går det att kollegialt problematisera orsaker till att svårigheter uppstår i klassrumspraktiken. Vid framtagning och planering av inkluderande anpassningar i matematik är det betydelsfullt med samarbete mellan matematiklärare, speciallärare, specialpedagoger, studiehandledare och assistenter. Vem kan vad? är en fråga som konkret handlar om att diskutera och använda olika kompetenser för att fånga och utveckla elevers kunnande och förmågor. Ett sätt att genomföra detta är att exempelvis specialläraren i matematik och den ordinarie läraren byter roller för att kunna nå och utmana eleverna vid olika tillfällen. Sammanfattningsvis visar denna text på vikten av att skapa tillgänglighet till ämnesinnehållet för varje elev i matematikundervisningen. De pedagogiska utmaningarna handlar om att ta fram ett brett spektrum av anpassningar i undervisningen av såväl didaktisk som relationell karaktär för att kunna möta varje elev. Inledningsvis behöver läraren i lektionsplaneringen ta fram anpassningar på gruppnivå som fungerar väl för hela gruppen. Dessutom behövs en 9 (11)

12 djupare analys av elever i behov av stöd i matematik och deras behov av stöd och anpassningar på individnivå. Anpassningar på såväl gruppnivå som individnivå behöver analyseras i relation till situation och specifikt matematikinnehåll. De texter och aktiviteter som presenteras kan ni konkret prova i klassrummet. Syftet är att utveckla kunnande om att ta fram olika slags anpassningar i matematikundervisningen som stödjer elevers deltagande och ökar tillgängligheten till matematikinnehållet. Genom att dessutom diskutera erfarenheter av undervisningsstöd och anpassningar utvecklas kollegialt kunnande på skolnivå kring samarbete och stöd i en inkluderande strävan att möta varje elev i klassrummet. Referenser Bagger, A. & Roos, H. (2015). How research conceptualises the student in need of special education in mathematics. I O. Helenius, A. Engström, T. Meaney, P.Nilsson, E. Norén, J. Sayers, & M. Österholm, M. (red), Development of Mathematics Teaching: Design, Scale, Effects. (27 36). Proceedings from MADIF9: The Swedish Education Research Seminar, Umeå, February 4 5, Linköping: SMDF. Ljungblad, A-L. (2016a). Takt och hållning en relationell studie om det oberäkneliga i matematikundervisningen. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet. Ljungblad, A-L. (2016b). Matematikens grunder kvalitativ kartläggning. Stockholm: Askunge. Ljungblad, A-L. (2018). Relationell lärarskap och pedagogiska möten. Lund: Studentlitteratur. Lunde, O. (2011). När siffrorna skapar kaos. Matematiksvårigheter ur ett specialpedagoiskt perspetkiv. Sockholm: Liber. Magne, O. (2006). Historical aspects on special education in mathematics. Nordic Studies in Mathematics Education, 11(4), Roos, H. (2015). Inclusion in mathematics in primary school: what can it be? Licentiate thesis. Växjö: Linnéuniversitetet, Växjö. Secher Schmidt, M-C. (2015). Inklusionsbestræbelser i matematikundervisningen. En empirisk undersøgelse af matematiklæres klasseledelse og elevers deltagelsesstrategier i folkeskolen. Doktorsavhandling. Aarhus: Aarhus Universitet. Sjöberg, G. (2006). Om det inte är dyskalkyli vad är det då? En multimetodstudie av eleven i matematikproblem ur ett longitudinellt perspektiv. Doktorsavhandling i pedagogiskt arbete. Umeå universitet. Skolverket (2014). Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Skolverkets allmänna råd med kommentarer. Stockholm: Fritzes. Svenska Unescorådet (2006). Salamancadeklarationen och Salamanca +10. Svenska Unescorådets skriftserie, 2/2006. Stockholm (11)

13 UD. (2006). Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter. Rev, Stockholm: Regeringskansliet (11)

14 Revision: 1 Datum:

15 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 4 6 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 4: Tillgänglighet till matematik Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska Helena Roos, Linnéuniversitetet och Ann-Louise Ljungblad, Göteborgs universitet Välkomna till en matematiklektion i årskurs 6 Under några veckor har temat för klassens arbete varit taluppfattning. När vi kommer in på lektionen arbetar eleverna med att utforska sin egen personliga talrad. Inledningsvis får de ett blankt papper och färgpennor. Det är tyst och stilla när eleverna sitter enskilt och reflekterar. Uppgiften handlar om att försöka rita en bild av hur de personligen ser talen 1 20 samt hur de ser högre tal. Läraren går runt och samtalar med eleverna. Några av dem tycker det är enkelt att beskriva och rita sina inre talrader. Andra elever tycker det är svårt att klä i ord hur deras inre talrader ser ut. Efter en stund sätter sig eleverna i grupper och redovisar för varandra. Nu blir det livliga diskussioner. Yasmina beskriver sin inre talrad som en spiral (Figur 1): Hm Den snurrar runt, runt och uppåt som en hög spiral. Varje varv är lite flyttat åt vänster så att man ser vissa av siffrorna under, ungefär från 1 till 4 eller Spiralen går lite snett uppåt sidan så är det! Man ser alltså 11, 12, 13, 14. Sedan döljs resten av den talraden ovanför, fram till 21, 22, 23, 24 som sedan syns och så vidare. Figur 1. Illustration av Yasminas inre talrad. Victor beskriver och ritar sin inre talrad mellan 10 och 20 på följande sätt (Figur 2): 11, 13, 12, 14, 15, 17, 16, 18, 30, 20, säger Victor. Jag ser inte att 19 är med, undrar läraren försiktigt. Du frågade ju om talraden och den ser ut så här. 19 ligger på utsidan av 20 och kommer där borta. (Eleven pekar på höger sida av 20). När jag ska räkna med den här talraden blir det ju fel, så jag räknar på fingrarna eller skriver upp en talrad. Den kan jag skriva rätt om jag tänker noga, talar och tänker rytmen. Men om jag bara tänker talraden så är det svårt att se 12 efter 11. Då kommer 13 in liksom, så känns det, sedan kommer (11)

16 Figur 2. Illustration av Victors inre talrad. Noah förtydligar att hans talrad ser ut som ett rutnät (Figur 3). Där är siffrorna i rutor med linjer runt omkring, liksom som en ram runt varje siffra. I första rutan finns 1 och i nästa ruta finns 2 och så vidare. Och så sitter alla rutor ihop. Figur 3. Illustration av Victors inre talrad. Billy är mycket tydlig med hur han ser sin inre talrad (Figur 4 och 5). Först är det ju en 1:a här. Sedan gör jag en linje till 20 och i mitten har jag 10. Så har jag en massa småstreck och delar in halva linjen vid 10. När det gäller hundratal så är det likadant upp till Ett hundra, två hundra, tre hundra det är likadant avstånd mellan alla Figur 4. Illustration av Billys inre talrad Figur 5. Illustration av Billys inre talrad Dessa konkreta exempel är ett axplock av den naturliga mångfald som matematiklärare dagligen möter i ett klassrum. Eleverna har under sin skoltid mött olika slags undervisning och utvecklat olika personliga bilder av talraden. Dessutom har Yasmina, Victor, Noah och Billy under sin skoltid kämpat med olika svårigheter. För Yasmina har det varit en läs- och 2 (11)

17 skrivsvårighet där bokstäverna orsakat problem. Det innebär att Yasmina hamnar i svårigheter i matematiken när hon på egen hand ska läsa uppgifter i läroboken. Läs- och skrivsvårigheterna är av fonologisk karaktär, där språkets ljudmässiga form ibland leder till att hon inte alltid hör skillnad mellan tal som låter lika (till exempel tretton trettio, sjutton sjuttio). Dessutom orsakar hennes inre spiralformade bild av talraden att det tar tid för henne att få fram talen, även om raden är korrekt. För Victor har det varit en räknesvårighet där siffrorna och förståelse för den grundläggande taluppfattningen skapat svårigheter. Detta skapar stora svårigheter i utvecklingen av hans antalsuppfattning och ger problem i allt matematikarbete. Det är svårt för Victor att se ett antal, till exempel 17 och hur det kan delas in i olika delar (7 + 10, och så vidare). Denna problematik i relation med en icke fungerande talrad gör att han hamnar i fingerräkning där han räknar upp eller drar ifrån en i taget hela tiden. Noah har kämpat med en koncentrationssvårighet som stundtals skapar problem i matematik. Om uppmärksamheten och koncentrationen riktas mot den aktuella matematikuppgiften så fungerar talraden väl. Tappas koncentrationen uppstår det problem med att använda talraden. Billy å andra sidan har haft väldig lätt för matematik och kan obehindrat använda talraden som ett redskap i sitt lärande, men ogillat matematik och uppvisat negativa känslor mot ämnet. I klassrummet finns också ytterligare två personer som behöver nämnas, nämligen matematikläraren Adele samt Isabelle som är lärarstudent. Hur ser deras inre talrader ut? Adele kan enkelt beskriva sin talrad som en linje där talen kommer på rad och som lätt flyttas fram till de tal hon för tillfället vill se. Isabelle är mer konfunderad och har inte tidigare reflekterat över hur hennes inre talrad ser ut. Talraden är svårfångad och det tar en stund innan hon kan beskriva att den är utformad som en ringpärm som pingisdomare använder, där blad efter blad med talen viks framåt eller bakåt (Figur 6). Men det är alltid rätt tal som kommer upp. Figur 6. Illustration av Isabelles talrad. Den bild matematikläraren har av ett matematiskt begrepp eller matematiskt område behöver inte stämma överens med de bilder som eleverna utvecklar eftersom begrepp kan uppfattas på olika sätt. En av de pedagogiska utmaningarna för Adele och Isabelle är att undervisa och stödja utvecklingen av elevernas talrader till tallinjer som blir allt mer förfinade. Vilket stöd kan eleverna i denna klass behöva? En grundläggande pedagogisk utmaning för matematiklärare är således att kunna identifiera den matematiska mångfalden och samtidigt möta elever där de befinner sig och på så sätt skapa tillgänglighet till matematik. 3 (11)

18 Perspektiv på inkludering Vad inkludering i matematikundervisningen är finns det inga enkla och entydiga svar på och i modulen diskuteras inkluderingsbegreppet. Hur lärare kan sträva efter att skapa inkluderande undervisningsmiljöer i matematik sätts i relation till hur lärare uppfattar elevers behov. Inkludering påverkas också av nationella styrdokument, syn på lärande och undervisning, samt hur lärare förstår matematik och matematiksvårigheter. Utgångspunkten i undervisning är elevers mångfald och elevers deltagande i relation till läroplanen och kursplanens mål. Ett annat begrepp som återkommer är extra anpassningar i undervisningen, vilket enligt skriften Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram, Skolverkets allmänna råd med kommentarer (2014) innebär: en stödinsats av mindre ingripande karaktär som normalt är möjlig att genomföra för lärare och övrig skolpersonal inom ramen för den ordinarie undervisningen. Extra anpassningar är således något som läraren ständigt gör i sin planering och dessa kan vara såväl didaktiska som relationella anpassningar (Ljungblad, 2018). Didaktiska anpassningar kan innebära att läraren i sin planering förbereder för att eleven ges stöd i form av olika representationer, en extra genomgång, uppläst text, extra tid på prov, anpassade uppgifter och extra dialogtid med en lärare. Relationella anpassningar kan innebära att läraren reflekterar över hur den mellanmänskliga miljön kan anpassas. Lärarens relationella blick riktas således mot hur lärare och elever samverkar och hur hon eller han kan skapa en tillitsfull miljö. Konkret innebär detta att den relationella miljön anpassas så att eleven vågar ställa och svara på frågor samt vågar göra fel. Det kan också handla om att i grupparbete placera en elev i behov av stöd tillsammans med kamrater som eleven är trygg med. Vid elevredovisningar kan en elev som upplever det jobbigt att redovisa för hela klassen ges möjlighet att redovisa för en mindre grupp. En relationell anpassning kan också vara extra dialogtid med en lärare som eleven har förtroende för. Genom att reflektera över didaktiska och relationella anpassningar utifrån elevers olika behov av stöd kan tillgängligheten i matematik öka. När lärare, både i sin lektionsplanering och i undervisningssituationen, riktar blicken mot utmaningar som de möter synliggörs aspekter av undervisningen som kan förändras och nya möjligheter för lärande framträder. När frågan Vad gör jag nu? ställs handlar det om att utgå ifrån tidigare erfarenheter av anpassningar som fungerat, men också att vara kreativ och utveckla nya anpassningar. Om vi relaterar till eleverna i textens inledning är frågan vilka anpassningar som skulle vara utvecklande för dessa elevers lärande i matematik. Yasmina kan vara hjälpt av anpassningar i form av uppläst text, extra tid och extra genomgångar. Hon behöver även en talrad på sin plats där talen som hon har svårt att höra skillnad mellan är markerade. Victor behöver bildstöd och extra dialogtid med läraren för att befästa matematikens grunder. Han behöver dessutom konkreta talrader samt laborativa material som stödjer honom att utveckla sin antalsuppfattning, och laborera med för att se antal som helhet och delar. En annan viktig anpassning är att Victor får använda miniräknaren vid till exempel problemlösning. Noah behöver små pauser under lektionen för att hålla fokus. Det innebär konkret att han exempelvis arbetar med två uppgifter eller delar av en större uppgift och sedan pausar en 4 (11)

19 minut. På så sätt undviks många onödiga fel i problemlösningen. En annan anpassning är att han får använda laborativa material och anpassade läromedel som stödjer honom att hålla uppmärksamheten och koncentrationen mot ett särskilt innehåll. Billy behöver extra dialogtid och anpassade uppgifter och problem som utmanar honom på hans nivå. Utrymme för extra dialogtid kan skapas genom att klasslärare, speciallärare och/eller specialpedagog samverkar så att stunder för fördjupade matematiska samtal blir möjliga. Dessutom finns det ytterligare anpassningar som gynnar dessa elevers lärande beroende på situationen och vilken matematik som är i fokus. Särskilda utbildningsbehov i matematik SUM Särskilda utbildningsbehov i matematik, SUM, är ett begrepp som under 2000-talet använts både inom forskning och praktik för att belysa den mångfald lärare har att hantera i matematikundervisningen. Forskare definierar SUM på olika sätt. Olof Magne (2006) definierar på en generell nivå SUM som låga prestationer i matematik, att eleven presterar under förväntad nivå. Denna definition har problematiserats av Anette Bagger och Helena Roos (2015) som istället definierar SUM som en svårighet som kan förekomma oavsett om man är hög- eller lågpresterande, under en kortare eller längre period, i en specifik avgränsad del av matematiken, eller mer generellt i matematik. Det kan exempelvis innebära att en elev uppvisar svårigheter i geometri men inte har några uttalade problem inom andra matematiska områden. Här utkristalliserar sig således olika slags behov av stöd. Stöd som utmanar elever som är extra intresserade av matematik likväl som stöd som utmanar elever i svårigheter. Det kan också handla om att eleven har behov av stöd ibland, likväl som att behovet av stöd är kontinuerligt. När det gäller fältet SUM förekommer varierande begrepp som beskriver matematiksvårigheter av olika slag, exempelvis allmänna respektive specifika matematiksvårigheter. Begreppet allmänna matematiksvårigheter är ett bredare mer generellt perspektiv som kännetecknas av svaga prestationer inom matematikens samtliga delar (och ibland även inom andra ämnen). Specifika matematiksvårigheter snävar in sig mot ett mer avgränsat fenomen som till exempel svårigheter inom en viss del inom matematiken såsom antalsuppfattning. Dessutom används ibland begreppet dyskalkyli för att definiera en specifik räknesvårighet. Det finns också olika förklaringar till att matematiksvårigheter uppstår. Fältet matematiksvårigheter kan delas in i fyra skilda förklaringsgrunder (Lunde, 2011): 1. Didaktiska förklaringar problematiserar hur vissa didaktiska arbetssätt inte fungerar för elever i matematiksvårigheter. Det kan också handla om räknefel som inte diagnostiseras och därmed inte kompenseras, eller färdighetsträning med mer av samma sort som inte utvecklar elevens matematiska kunnande. 2. Sociologiska förklaringar utgår ifrån sociologiska relationer på samhällsnivå, gruppnivå och individnivå. Inom sociologi söks orsaksförklaringar inom de sociala strukturer som eleverna ingår i och man söker förstå samspelet mellan olika roller såsom relationer mellan lärare och elev eller relationer mellan elever. Forskning kring barns sociala och kulturella sammanhang lyfter fram den 5 (11)

20 sociala dimensionen med social interaktion, normer, värden och förväntningar i olika kontexter. 3. Medicinska eller neurologiska förklaringar tar utgångspunkt ur neurologisk forskning där man studerar mer eller mindre aktivitet i olika områden i hjärnan. Här söks orsaksförklaringen således i nedsatt neurologisk funktion hos den enskilda individen. 4. Kognitiva förklaringar utgår ifrån generella kognitiva funktioner såsom läs- och skrivfärdigheter och fonologisk bearbetning, arbetsminne, långtidsminne eller koncentration och uppmärksamhet. Orsaken söks i nedsatt kognitiv funktion hos den enskilda individen. Ett exempel på en sociologisk och didaktisk förklaring kan sökas i att elevens faktiska arbetsinsats är låg i relation till undervisningstiden (Sjöberg, 2006). Det som framträder som en matematiksvårighet orsakas av att eleven inte arbetat så många timmar med matematik. Eleven har under lektionstid och annan tid då det förväntats att eleven arbetar med matematik inte deltagit aktivt. Då handlar den pedagogiska utmaningen således om att få eleven att bli en aktiv deltagare i matematiken genom didaktiska och relationella anpassningar. När det gäller neurologiska och kognitiva förklaringsgrunder lyfter dessa vanligtvis fram specifika matematiksvårigheter och problematik inom den grundläggande antalsuppfattningen. Här blir den pedagogiska utmaningen att skapa en genomtänkt undervisning där eleven återkommande ges möjlighet att arbeta med laborativa material och bilder som stödjer en utveckling av elevens antalsuppfattning. Genom att rikta sökljuset mot olika svårigheter blir det lättare att ta fram hållbara anpassningar (Ljungblad, 2016b). Rent konkret i undervisningen leder det till didaktiska skillnader i val av metod när elever uppvisar en räknesvårighet jämfört med en läs- och skrivsvårighet eller en koncentrationssvårighet. Dessa olika grundproblem skapar olika svårigheter i matematikarbetet för exempelvis eleverna som beskrivs ovan. Genom att försöka förstå vilken svårighet som eleven kämpar med kan också mer kvalitativa didaktiska anpassningar tas fram som stödjer elevers olika behov. Perspektiv på matematiksvårigheter Sammantaget visar dessa olika förklaringsgrunder hur flerdimensionellt fältet matematiksvårigheter är. Det finns ofta flera orsaker till att en elev hamnar i matematiksvårigheter och elever uppvisar således olika behov av stöd. Följaktligen är det en betydelsefull skillnad i hur elevers problem med matematik beskrivs. Av tradition har definitionen varit elever med matematiksvårigheter. I ett sådant perspektiv blir eleven bärare av problemet. Under det senaste decenniet har ett alternativt perspektiv vuxit fram, där man genom begreppet elever i matematiksvårigheter istället lägger problemet i miljön. Dessa skillnader synliggörs när olika perspektiv anläggs på fältet matematiksvårigheter. Om man antar en kategorisk eller kompensatorisk syn på matematiksvårigheter innebär det att elevens brister och problem fokuseras, och man söker skapa metoder för att kompensera för 6 (11)

21 problemen som man ser finns hos eleven. Om man istället antar ett relationellt eller kritiskt perspektiv lägger man fokus på lärmiljön och hur matematikundervisningen kan anpassas för elevers olika behov. Ytterligare ett perspektiv, dilemmaperspektivet, lyfter fram grundläggande dilemman i skolans vardag. Dilemman innebär konkret att lärare ställs inför svåra val och överväganden som inte har någon direkt lösning. Frågan är hur lärarna hanterar dessa motstridiga krav som uppkommer i det dagliga arbetet. Både det kategoriska/kompensatoriska perspektivet och det relationella/kritiska har såväl sina svagheter och risker som fördelar. En risk med det kategoriska/kompensatoriska perspektivet är att eleven blir betraktad som väsensskild från andra elever. Risken med det relationella/kritiska perspektivet är att skolan inte uppfattar att eleven befinner sig i svårigheter och är i behov av särskilt stöd. Inkluderande matematikundervisning Barnets rättigheter betonas i såväl Barnkonventionen Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter (UD, 2006) som i Salamancadeklarationen (Svenska Unescorådet, 2006). Salamancadeklarationen är en handlingsram som beskriver hur länder ska arbeta med inkludering. I deklarationen från 2006 lyfts för första gången begreppet inkludering fram i relation till elever i behov av särskilt stöd. Inkludering används i Salamancadeklarationen för att signalera ett nytt sätt att se på särskilda utbildningsbehov. Deklarationen slår fast att utbildningen ska genomföras så att den breda mångfalden av elevers olika behov tillvaratas. För att skapa inkluderande undervisning riktas sökljuset mot delaktighetsprocesser i det att barn som lär tillsammans lär sig att leva tillsammans. Det räcker dock inte med en inkluderande policy, den pedagogiska utmaningen handlar om att inkluderande processer måste förverkligas i klassrummet genom anpassningar så att elever får tillgång till och kan utveckla förmågor och kunnande. Inkludering i matematikundervisning problematiserar således på vilka sätt och i vilken utsträckning tillgänglighet till matematik skapas. Inkluderande klassrumsstudier I Skandinavien har det under senare år genomförts klassrumsstudier inom ramen för inkludering och matematikundervisning. Dessa studier ger en fingervisning om hur lärare kan arbeta med elevers deltagande och hur lärare kan skapa en ökad tillgänglighet i matematik. Nedan beskrivs resultatet av dessa studier i förhållande till hur lärare kan möta de pedagogiska utmaningarna. Tre dimensioner av lärares ledarskap I en dansk studie (Secher Schmidt, 2015) framträder tre dimensioner av ledarskap som påverkar elevers lärande i matematik. Den första är lärande ledarskap som påvisar vikten av att lärare leder elevens lärande och utveckling i dialog utifrån frågor av utforskande karaktär, istället för fokus på utvärdering av elevers prestationer. Den andra lyfter fram ett handlingsinriktat ledarskap som uttalar tydliga rutiner för elevers deltagande i undervisningen. Den innebär också att läraren betonar att elever spenderar tid på att tänka och inte enbart fokuserar på att snabbt komma fram till rätt svar. Slutligen den tredje dimensionen relationellt ledarskap skapar en miljö där elever känner sig trygga, vågar svara på frågor utan 7 (11)

22 rädsla för om svaret är korrekt eller inte, samt att det finns en samverkan där lärare tror på eleverna och där man stödjer varandra. I en lärares ledarskap samverkar dessa tre former av ledarskap ständigt grundat i värden där elever och lärare gemensamt löser matematiska problem. Tre former av inkludering I en svensk studie beskrivs inkludering i matematik utifrån begreppen dynamisk inkludering, innehållsinkludering och deltagande inkludering (Roos, 2015). Den dynamiska inkluderingen har ett fokus på hur undervisningen för elever i särskilda utbildningsbehov i matematik organiseras. Här synliggörs viktiga aspekter på inkludering, såsom hur skolan utnyttjar olika kompetenser, hur undervisningen organiseras i det ordinarie klassrummet och hur elever i behov av stöd under korta perioder kan ges intensivundervisning. Dessa olika aspekter av inkludering reflekteras kring i samband med att man lyssnar på eleverna och vad de vill. I innehållsinkludering ligger fokus på själva undervisningen i matematik i relation till att möta mångfalden i klassrummet, alltså matematikdidaktik ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Viktiga frågor att ställa i relation till det matematiska innehållet är: Vilka representationer använder vi i undervisningen? Vilka representationer är lämpliga för det aktuella matematiska innehållet? Vilka representationer passar den enskilda eleven? En annan viktig aspekt inom innehållsinkludering är reflektionen kring vilka uppgiftstyper, exempelvis problemlösning, färdighetsträning eller uppgifter som tränar begreppslig förståelse, som är bra att använda i relation till den aktuella matematiken och eleven. Till innehållsinkludering hör val av lämpliga strategier och generaliseringar för klassen, men också för eleven i särskilda utbildningsbehov i matematik, och hur de synliggörs för eleverna. För att kunna skapa ökad tillgänglighet till matematik och stödja eleverna i att känna igen likheter i matematiken bör de få arbeta med samma innehåll, strategier och uppgiftstyper i olika situationer i matematikundervisningen. När eleverna arbetar i dessa olika situationer är det av stor vikt att läraren synliggör för eleverna att det är samma matematiska innehåll de jobbar med. Det vill säga, att läraren återkopplar till situationer där läraren har uppfattat att eleverna hade förståelse för det aktuella begreppet eller talet. På så sätt får eleverna hjälp med att känna igen och förstå att det är samma matematiska innehåll, även om det är olika situationer eller olika tal. I matematikundervisningen är det lätt att ibland ta för givet att eleverna själva kan göra dessa kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheterna. För att kunna nå och utmana elever i behov av särskilt stöd inom klassrummets ram krävs en förtrogenhet med det matematiska innehåll som ska undervisas, hur det kan undervisas på olika sätt samt hur det relaterar till elevernas tidigare kunskaper. Allt detta sammantaget gör att eleverna kan få hjälp att göra kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheter, vilket stödjer tillgängligheten till matematik. I den deltagande inkluderingen ligger fokus på eleven och dennes deltagande. Centrala aspekter här är lyhördhet, aktivt lyssnande på eleverna samt att undersöka vad eleverna vill i den aktuella situationen. Av vikt är uppmuntrande av elevens aktiva deltagande och stärkandet 8 (11)

23 av elevernas självförtroende och självkänsla i samband med matematik. Det handlar om att utveckla förtroendefulla relationer så läraren kan nå och utmana varje elev. Takt och hållning I en svensk relationell studie (Ljungblad, 2016a) utforskas hur läraren kan skapa respektfulla och tillitsfulla relationer till sina elever. Inom det matematikdidaktiska fältet skulle en metafor för detta kunna vara att studien gör en relationell vändning då människors relationer till varandra sätts i förgrunden. Resultatet visar ett samstämmigt mönster där respektfulla och tillitsfulla relationer mellan lärare och elev växer fram i undervisningen. Här får vi ny kunskap om hur lärarna konkret agerar i undervisningen så att dessa relationella värden kan utvecklas. Lärarnas sätt att relatera till elever framträder som takt och hållning. Studien utforskar lärarnas följsamhet i deras blickar, gester och tonfall, vilket beskrivs som pedagogisk takt. Men lärarens takt kan inte planeras i lektionsplaneringar utan måste improviseras i stunden. Genom lärarens pedagogiska takt skapas och upprätthålls en kontakt med eleven som gör att eleven vågar ställa frågor och tala med sin egen röst. I dessa klassrum ligger inte fokus på rätt eller fel svar utan istället är processen i centrum där man utforskar olika sätt att lösa problem. Samtidigt är det en svår taktfull balansgång för läraren att möta unika elever i undervisningen. När det gäller lärarens hållning får vi kunskap om hur lärarna utvecklat ett sätt att vara i nuet, i mötet med eleven. Här har studien fångat en sekund av särskild betydelse i matematikundervisningen, den sekund när eleven talar med sin unika röst. Det kan konkret förstås som när eleven säger eller gör något som läraren aldrig tidigare mött, eller inte har redskap för att hantera. Vad sker i den sekunden? Vad visar sig i lärarens ansiktsuttryck och tonfall? I det ögonblicket lyssnar de deltagande lärarna nyfiket och försöker förstå hur eleven tänker. Lärarna är toleranta och icke värderande och avstår ifrån omdömet och låter eleven tala med sin egen röst. Denna hållning, eller sätt att vara i nuet, skapar rum för elevens intellektuella frihet att lösa matematiska problem på olika sätt. Samarbete mellan yrkeskategorier vid inkluderande undervisning Med stöd av pedagogiska och didaktiska kartläggningar går det att kollegialt problematisera orsaker till att svårigheter uppstår i klassrumspraktiken. Vid framtagning och planering av inkluderande anpassningar i matematik är det betydelsfullt med samarbete mellan matematiklärare, speciallärare, specialpedagoger, studiehandledare och assistenter. Vem kan vad? är en fråga som konkret handlar om att diskutera och använda olika kompetenser för att fånga och utveckla elevers kunnande och förmågor. Ett sätt att genomföra detta är att exempelvis specialläraren i matematik och den ordinarie läraren byter roller för att kunna nå och utmana eleverna vid olika tillfällen. Sammanfattningsvis visar denna text på vikten av att skapa tillgänglighet till ämnesinnehållet för varje elev i matematikundervisningen. De pedagogiska utmaningarna handlar om att ta fram ett brett spektrum av anpassningar i undervisningen av såväl didaktisk som relationell karaktär för att kunna möta varje elev. Inledningsvis behöver läraren i lektionsplaneringen ta fram anpassningar på gruppnivå som fungerar väl för hela gruppen. Dessutom behövs en 9 (11)

24 djupare analys av elever i behov av stöd i matematik och deras behov av stöd och anpassningar på individnivå. Anpassningar på såväl gruppnivå som individnivå behöver analyseras i relation till situation och specifikt matematikinnehåll. De texter och aktiviteter som presenteras kan ni konkret prova i klassrummet. Syftet är att utveckla kunnande om att ta fram olika slags anpassningar i matematikundervisningen som stödjer elevers deltagande och ökar tillgängligheten till matematikinnehållet. Genom att dessutom diskutera erfarenheter av undervisningsstöd och anpassningar utvecklas kollegialt kunnande på skolnivå kring samarbete och stöd i en inkluderande strävan att möta varje elev i klassrummet. Referenser Bagger, A. & Roos, H. (2015). How research conceptualises the student in need of special education in mathematics. I O. Helenius, A. Engström, T. Meaney, P.Nilsson, E. Norén, J. Sayers, & M. Österholm, M. (red), Development of Mathematics Teaching: Design, Scale, Effects. (27 36). Proceedings from MADIF9: The Swedish Education Research Seminar, Umeå, February 4 5, Linköping: SMDF. Ljungblad, A-L. (2016a). Takt och hållning en relationell studie om det oberäkneliga i matematikundervisningen. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet. Ljungblad, A-L. (2016b). Matematikens grunder kvalitativ kartläggning. Stockholm: Askunge. Ljungblad, A-L. (2018). Relationell lärarskap och pedagogiska möten. Lund: Studentlitteratur. Lunde, O. (2011). När siffrorna skapar kaos. Matematiksvårigheter ur ett specialpedagoiskt perspetkiv. Sockholm: Liber. Magne, O. (2006). Historical aspects on special education in mathematics. Nordic Studies in Mathematics Education, 11(4), Roos, H. (2015). Inclusion in mathematics in primary school: what can it be? Licentiate thesis. Växjö: Linnéuniversitetet, Växjö. Secher Schmidt, M-C. (2015). Inklusionsbestræbelser i matematikundervisningen. En empirisk undersøgelse af matematiklæres klasseledelse og elevers deltagelsesstrategier i folkeskolen. Doktorsavhandling. Aarhus: Aarhus Universitet. Sjöberg, G. (2006). Om det inte är dyskalkyli vad är det då? En multimetodstudie av eleven i matematikproblem ur ett longitudinellt perspektiv. Doktorsavhandling i pedagogiskt arbete. Umeå universitet. Skolverket (2014). Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Skolverkets allmänna råd med kommentarer. Stockholm: Fritzes. Svenska Unescorådet (2006). Salamancadeklarationen och Salamanca +10. Svenska Unescorådets skriftserie, 2/2006. Stockholm (11)

25 UD. (2006). Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter. Rev, Stockholm: Regeringskansliet (11)

26 Revision: 1 Datum:

27 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 7 9 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 4: Tillgänglighet till matematik Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska Helena Roos, Linnéuniversitetet och Ann-Louise Ljungblad, Göteborgs universitet Välkomna till en matematiklektion i årskurs 7 Under några veckor har temat för klassens arbete varit taluppfattning. När vi kommer in på lektionen arbetar eleverna med att utforska sin egen personliga talrad. Inledningsvis får de ett blankt papper och färgpennor. Det är tyst och stilla när eleverna sitter enskilt och reflekterar. Uppgiften handlar om att försöka rita en bild av hur de personligen ser talen 1 20 samt hur de ser högre tal. Läraren går runt och samtalar med eleverna. Några av dem tycker det är enkelt att beskriva och rita sina inre talrader. Andra elever tycker det är svårt att klä i ord hur deras inre talrader ser ut. Efter en stund sätter sig eleverna i grupper och redovisar för varandra. Nu blir det livliga diskussioner. Yasmina beskriver sin inre talrad som en spiral (Figur 1): Hm Den snurrar runt, runt och uppåt som en hög spiral. Varje varv är lite flyttat åt vänster så att man ser vissa av siffrorna under, ungefär från 1 till 4 eller Spiralen går lite snett uppåt sidan så är det! Man ser alltså 11, 12, 13, 14. Sedan döljs resten av den talraden ovanför, fram till 21, 22, 23, 24 som sedan syns och så vidare. Figur 1. Illustration av Yasminas inre talrad. Victor beskriver och ritar sin inre talrad mellan 10 och 20 på följande sätt (Figur 2): 11, 13, 12, 14, 15, 17, 16, 18, 30, 20, säger Victor. Jag ser inte att 19 är med, undrar läraren försiktigt. Du frågade ju om talraden och den ser ut så här. 19 ligger på utsidan av 20 och kommer där borta. (Eleven pekar på höger sida av 20). När jag ska räkna med den här talraden blir det ju fel, så jag räknar på fingrarna eller skriver upp en talrad. Den kan jag skriva rätt om jag tänker noga, talar och tänker rytmen. Men om jag bara tänker talraden så är det svårt att se 12 efter 11. Då kommer 13 in liksom, så känns det, sedan kommer (11)

28 Figur 2. Illustration av Victors inre talrad. Noah förtydligar att hans talrad ser ut som ett rutnät (Figur 3). Där är siffrorna i rutor med linjer runt omkring, liksom som en ram runt varje siffra. I första rutan finns 1 och i nästa ruta finns 2 och så vidare. Och så sitter alla rutor ihop. Figur 3. Illustration av Victors inre talrad. Billy är mycket tydlig med hur han ser sin inre talrad (Figur 4 och 5). Först är det ju en 1:a här. Sedan gör jag en linje till 20 och i mitten har jag 10. Så har jag en massa småstreck och delar in halva linjen vid 10. När det gäller hundratal så är det likadant upp till Ett hundra, två hundra, tre hundra det är likadant avstånd mellan alla Figur 4. Illustration av Billys inre talrad Figur 5. Illustration av Billys inre talrad Efter dessa gemensamma diskussioner får klassen en ny utmaning nämligen att beskriva talraden 0 1. Det innebär att utforskandet fortsätter från naturliga tal via decimaltal till rationella tal. Dessa konkreta exempel är ett axplock av den naturliga mångfald som matematiklärare dagligen möter i ett klassrum. Eleverna har under sin skoltid mött olika slags undervisning och utvecklat olika personliga bilder av talraden. Dessutom har Yasmina, Victor, Noah och Billy under sin skoltid kämpat med olika svårigheter. För Yasmina har det varit en läs- och 2 (11)

29 skrivsvårighet där bokstäverna orsakat problem. Det innebär att Yasmina hamnar i svårigheter i matematiken när hon på egen hand ska läsa uppgifter i läroboken. Läs- och skrivsvårigheterna är av fonologisk karaktär, där språkets ljudmässiga form ibland leder till att hon inte alltid hör skillnad mellan tal som låter lika (till exempel tretton trettio, sjutton sjuttio). Dessutom orsakar hennes inre spiralformade bild av talraden att det tar tid för henne att få fram talen, även om raden är korrekt. För Victor har det varit en räknesvårighet där siffrorna och förståelse för den grundläggande taluppfattningen skapat svårigheter. Detta skapar stora svårigheter i utvecklingen av hans antalsuppfattning och ger problem i allt matematikarbete. Det är svårt för Victor att se ett antal, till exempel 17 och hur det kan delas in i olika delar (7 + 10, och så vidare). Denna problematik i relation med en icke fungerande talrad gör att han hamnar i fingerräkning där han räknar upp eller drar ifrån en i taget hela tiden. Noah har kämpat med en koncentrationssvårighet som stundtals skapar problem i matematik. Om uppmärksamheten och koncentrationen riktas mot den aktuella matematikuppgiften så fungerar talraden väl. Tappas koncentrationen uppstår det problem med att använda talraden. Billy å andra sidan har haft väldig lätt för matematik och kan obehindrat använda talraden som ett redskap i sitt lärande, men ogillat matematik och uppvisat negativa känslor mot ämnet. I klassrummet finns också ytterligare två personer som behöver nämnas, nämligen matematikläraren Adele samt Isabelle som är lärarstudent. Hur ser deras inre talrader ut? Adele kan enkelt beskriva sin talrad som en linje där talen kommer på rad och som lätt flyttas fram till de tal hon för tillfället vill se. Isabelle är mer konfunderad och har inte tidigare reflekterat över hur hennes inre talrad ser ut. Talraden är svårfångad och det tar en stund innan hon kan beskriva att den är utformad som en ringpärm som pingisdomare använder, där blad efter blad med talen viks framåt eller bakåt (Figur 6). Men det är alltid rätt tal som kommer upp. Figur 6. Illustration av Isabelles talrad. Den bild matematikläraren har av ett matematiskt begrepp eller matematiskt område behöver inte stämma överens med de bilder som eleverna utvecklar eftersom begrepp kan uppfattas på olika sätt. En av de pedagogiska utmaningarna för Adele och Isabelle är att undervisa och stödja utvecklingen av elevernas talrader till tallinjer som blir allt mer förfinade. Vilket stöd kan eleverna i denna klass behöva? En grundläggande pedagogisk utmaning för matematiklärare är således att kunna identifiera den matematiska mångfalden och samtidigt möta elever där de befinner sig och på så sätt skapa tillgänglighet till matematik. 3 (11)

30 Perspektiv på inkludering Vad inkludering i matematikundervisningen är finns det inga enkla och entydiga svar på och i modulen diskuteras inkluderingsbegreppet. Hur lärare kan sträva efter att skapa inkluderande undervisningsmiljöer i matematik sätts i relation till hur lärare uppfattar elevers behov. Inkludering påverkas också av nationella styrdokument, syn på lärande och undervisning, samt hur lärare förstår matematik och matematiksvårigheter. Utgångspunkten i undervisning är elevers mångfald och elevers deltagande i relation till läroplanen och kursplanens mål. Ett annat begrepp som återkommer är extra anpassningar i undervisningen, vilket enligt skriften Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram, Skolverkets allmänna råd med kommentarer (2014) innebär: en stödinsats av mindre ingripande karaktär som normalt är möjlig att genomföra för lärare och övrig skolpersonal inom ramen för den ordinarie undervisningen. Extra anpassningar är således något som läraren ständigt gör i sin planering och dessa kan vara såväl didaktiska som relationella anpassningar (Ljungblad, 2018). Didaktiska anpassningar kan innebära att läraren i sin planering förbereder för att eleven ges stöd i form av olika representationer, en extra genomgång, uppläst text, extra tid på prov, anpassade uppgifter och extra dialogtid med en lärare. Relationella anpassningar kan innebära att läraren reflekterar över hur den mellanmänskliga miljön kan anpassas. Lärarens relationella blick riktas således mot hur lärare och elever samverkar och hur hon eller han kan skapa en tillitsfull miljö. Konkret innebär detta att den relationella miljön anpassas så att eleven vågar ställa och svara på frågor samt vågar göra fel. Det kan också handla om att i grupparbete placera en elev i behov av stöd tillsammans med kamrater som eleven är trygg med. Vid elevredovisningar kan en elev som upplever det jobbigt att redovisa för hela klassen ges möjlighet att redovisa för en mindre grupp. En relationell anpassning kan också vara extra dialogtid med en lärare som eleven har förtroende för. Genom att reflektera över didaktiska och relationella anpassningar utifrån elevers olika behov av stöd kan tillgängligheten i matematik öka. När lärare, både i sin lektionsplanering och i undervisningssituationen, riktar blicken mot utmaningar som de möter synliggörs aspekter av undervisningen som kan förändras och nya möjligheter för lärande framträder. När frågan Vad gör jag nu? ställs handlar det om att utgå ifrån tidigare erfarenheter av anpassningar som fungerat, men också att vara kreativ och utveckla nya anpassningar. Om vi relaterar till eleverna i textens inledning är frågan vilka anpassningar som skulle vara utvecklande för dessa elevers lärande i matematik. Yasmina kan vara hjälpt av anpassningar i form av uppläst text, extra tid och extra genomgångar. Hon behöver även en talrad på sin plats där talen som hon har svårt att höra skillnad mellan är markerade. Victor behöver bildstöd och extra dialogtid med läraren för att befästa matematikens grunder. Han behöver dessutom konkreta talrader samt laborativa material som stödjer honom att utveckla sin antalsuppfattning, och laborera med för att se antal som helhet och delar. En annan viktig anpassning är att Victor får använda miniräknaren vid till exempel problemlösning. Noah behöver små pauser under lektionen för att hålla fokus. Det innebär konkret att han exempelvis arbetar med två uppgifter eller delar av en större uppgift och sedan pausar en 4 (11)

31 minut. På så sätt undviks många onödiga fel i problemlösningen. En annan anpassning är att han får använda laborativa material och anpassade läromedel som stödjer honom att hålla uppmärksamheten och koncentrationen mot ett särskilt innehåll. Billy behöver extra dialogtid och anpassade uppgifter och problem som utmanar honom på hans nivå. Utrymme för extra dialogtid kan skapas genom att klasslärare, speciallärare och/eller specialpedagog samverkar så att stunder för fördjupade matematiska samtal blir möjliga. Dessutom finns det ytterligare anpassningar som gynnar dessa elevers lärande beroende på situationen och vilken matematik som är i fokus. Särskilda utbildningsbehov i matematik SUM Särskilda utbildningsbehov i matematik, SUM, är ett begrepp som under 2000-talet använts både inom forskning och praktik för att belysa den mångfald lärare har att hantera i matematikundervisningen. Forskare definierar SUM på olika sätt. Olof Magne (2006) definierar på en generell nivå SUM som låga prestationer i matematik, att eleven presterar under förväntad nivå. Denna definition har problematiserats av Anette Bagger och Helena Roos (2015) som istället definierar SUM som en svårighet som kan förekomma oavsett om man är hög- eller lågpresterande, under en kortare eller längre period, i en specifik avgränsad del av matematiken, eller mer generellt i matematik. Det kan exempelvis innebära att en elev uppvisar svårigheter i geometri men inte har några uttalade problem inom andra matematiska områden. Här utkristalliserar sig således olika slags behov av stöd. Stöd som utmanar elever som är extra intresserade av matematik likväl som stöd som utmanar elever i svårigheter. Det kan också handla om att eleven har behov av stöd ibland, likväl som att behovet av stöd är kontinuerligt. När det gäller fältet SUM förekommer varierande begrepp som beskriver matematiksvårigheter av olika slag, exempelvis allmänna respektive specifika matematiksvårigheter. Begreppet allmänna matematiksvårigheter är ett bredare mer generellt perspektiv som kännetecknas av svaga prestationer inom matematikens samtliga delar (och ibland även inom andra ämnen). Specifika matematiksvårigheter snävar in sig mot ett mer avgränsat fenomen som till exempel svårigheter inom en viss del inom matematiken såsom antalsuppfattning. Dessutom används ibland begreppet dyskalkyli för att definiera en specifik räknesvårighet. Det finns också olika förklaringar till att matematiksvårigheter uppstår. Fältet matematiksvårigheter kan delas in i fyra skilda förklaringsgrunder (Lunde, 2011): 1. Didaktiska förklaringar problematiserar hur vissa didaktiska arbetssätt inte fungerar för elever i matematiksvårigheter. Det kan också handla om räknefel som inte diagnostiseras och därmed inte kompenseras, eller färdighetsträning med mer av samma sort som inte utvecklar elevens matematiska kunnande. 2. Sociologiska förklaringar utgår ifrån sociologiska relationer på samhällsnivå, gruppnivå och individnivå. Inom sociologi söks orsaksförklaringar inom de sociala strukturer som eleverna ingår i och man söker förstå samspelet mellan olika roller såsom relationer mellan lärare och elev eller relationer mellan elever. Forskning kring barns sociala och kulturella sammanhang lyfter fram den 5 (11)

32 sociala dimensionen med social interaktion, normer, värden och förväntningar i olika kontexter. 3. Medicinska eller neurologiska förklaringar tar utgångspunkt ur neurologisk forskning där man studerar mer eller mindre aktivitet i olika områden i hjärnan. Här söks orsaksförklaringen således i nedsatt neurologisk funktion hos den enskilda individen. 4. Kognitiva förklaringar utgår ifrån generella kognitiva funktioner såsom läs- och skrivfärdigheter och fonologisk bearbetning, arbetsminne, långtidsminne eller koncentration och uppmärksamhet. Orsaken söks i nedsatt kognitiv funktion hos den enskilda individen. Ett exempel på en sociologisk och didaktisk förklaring kan sökas i att elevens faktiska arbetsinsats är låg i relation till undervisningstiden (Sjöberg, 2006). Det som framträder som en matematiksvårighet orsakas av att eleven inte arbetat så många timmar med matematik. Eleven har under lektionstid och annan tid då det förväntats att eleven arbetar med matematik inte deltagit aktivt. Då handlar den pedagogiska utmaningen således om att få eleven att bli en aktiv deltagare i matematiken genom didaktiska och relationella anpassningar. När det gäller neurologiska och kognitiva förklaringsgrunder lyfter dessa vanligtvis fram specifika matematiksvårigheter och problematik inom den grundläggande antalsuppfattningen. Här blir den pedagogiska utmaningen att skapa en genomtänkt undervisning där eleven återkommande ges möjlighet att arbeta med laborativa material och bilder som stödjer en utveckling av elevens antalsuppfattning. Genom att rikta sökljuset mot olika svårigheter blir det lättare att ta fram hållbara anpassningar (Ljungblad, 2016b). Rent konkret i undervisningen leder det till didaktiska skillnader i val av metod när elever uppvisar en räknesvårighet jämfört med en läs- och skrivsvårighet eller en koncentrationssvårighet. Dessa olika grundproblem skapar olika svårigheter i matematikarbetet för exempelvis eleverna som beskrivs ovan. Genom att försöka förstå vilken svårighet som eleven kämpar med kan också mer kvalitativa didaktiska anpassningar tas fram som stödjer elevers olika behov. Perspektiv på matematiksvårigheter Sammantaget visar dessa olika förklaringsgrunder hur flerdimensionellt fältet matematiksvårigheter är. Det finns ofta flera orsaker till att en elev hamnar i matematiksvårigheter och elever uppvisar således olika behov av stöd. Följaktligen är det en betydelsefull skillnad i hur elevers problem med matematik beskrivs. Av tradition har definitionen varit elever med matematiksvårigheter. I ett sådant perspektiv blir eleven bärare av problemet. Under det senaste decenniet har ett alternativt perspektiv vuxit fram, där man genom begreppet elever i matematiksvårigheter istället lägger problemet i miljön. Dessa skillnader synliggörs när olika perspektiv anläggs på fältet matematiksvårigheter. Om man antar en kategorisk eller kompensatorisk syn på matematiksvårigheter innebär det att elevens brister och problem fokuseras, och man söker skapa metoder för att kompensera för 6 (11)

33 problemen som man ser finns hos eleven. Om man istället antar ett relationellt eller kritiskt perspektiv lägger man fokus på lärmiljön och hur matematikundervisningen kan anpassas för elevers olika behov. Ytterligare ett perspektiv, dilemmaperspektivet, lyfter fram grundläggande dilemman i skolans vardag. Dilemman innebär konkret att lärare ställs inför svåra val och överväganden som inte har någon direkt lösning. Frågan är hur lärarna hanterar dessa motstridiga krav som uppkommer i det dagliga arbetet. Både det kategoriska/kompensatoriska perspektivet och det relationella/kritiska har såväl sina svagheter och risker som fördelar. En risk med det kategoriska/kompensatoriska perspektivet är att eleven blir betraktad som väsensskild från andra elever. Risken med det relationella/kritiska perspektivet är att skolan inte uppfattar att eleven befinner sig i svårigheter och är i behov av särskilt stöd. Inkluderande matematikundervisning Barnets rättigheter betonas i såväl Barnkonventionen Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter (UD, 2006) som i Salamancadeklarationen (Svenska Unescorådet, 2006). Salamancadeklarationen är en handlingsram som beskriver hur länder ska arbeta med inkludering. I deklarationen från 2006 lyfts för första gången begreppet inkludering fram i relation till elever i behov av särskilt stöd. Inkludering används i Salamancadeklarationen för att signalera ett nytt sätt att se på särskilda utbildningsbehov. Deklarationen slår fast att utbildningen ska genomföras så att den breda mångfalden av elevers olika behov tillvaratas. För att skapa inkluderande undervisning riktas sökljuset mot delaktighetsprocesser i det att barn som lär tillsammans lär sig att leva tillsammans. Det räcker dock inte med en inkluderande policy, den pedagogiska utmaningen handlar om att inkluderande processer måste förverkligas i klassrummet genom anpassningar så att elever får tillgång till och kan utveckla förmågor och kunnande. Inkludering i matematikundervisning problematiserar således på vilka sätt och i vilken utsträckning tillgänglighet till matematik skapas. Inkluderande klassrumsstudier I Skandinavien har det under senare år genomförts klassrumsstudier inom ramen för inkludering och matematikundervisning. Dessa studier ger en fingervisning om hur lärare kan arbeta med elevers deltagande och hur lärare kan skapa en ökad tillgänglighet i matematik. Nedan beskrivs resultatet av dessa studier i förhållande till hur lärare kan möta de pedagogiska utmaningarna. Tre dimensioner av lärares ledarskap I en dansk studie (Secher Schmidt, 2015) framträder tre dimensioner av ledarskap som påverkar elevers lärande i matematik. Den första är lärande ledarskap som påvisar vikten av att lärare leder elevens lärande och utveckling i dialog utifrån frågor av utforskande karaktär, istället för fokus på utvärdering av elevers prestationer. Den andra lyfter fram ett handlingsinriktat ledarskap som uttalar tydliga rutiner för elevers deltagande i undervisningen. Den innebär också att läraren betonar att elever spenderar tid på att tänka och inte enbart fokuserar på att snabbt komma fram till rätt svar. Slutligen den tredje dimensionen relationellt ledarskap skapar en miljö där elever känner sig trygga, vågar svara på frågor utan 7 (11)

34 rädsla för om svaret är korrekt eller inte, samt att det finns en samverkan där lärare tror på eleverna och där man stödjer varandra. I en lärares ledarskap samverkar dessa tre former av ledarskap ständigt grundat i värden där elever och lärare gemensamt löser matematiska problem. Tre former av inkludering I en svensk studie beskrivs inkludering i matematik utifrån begreppen dynamisk inkludering, innehållsinkludering och deltagande inkludering (Roos, 2015). Den dynamiska inkluderingen har ett fokus på hur undervisningen för elever i särskilda utbildningsbehov i matematik organiseras. Här synliggörs viktiga aspekter på inkludering, såsom hur skolan utnyttjar olika kompetenser, hur undervisningen organiseras i det ordinarie klassrummet och hur elever i behov av stöd under korta perioder kan ges intensivundervisning. Dessa olika aspekter av inkludering reflekteras kring i samband med att man lyssnar på eleverna och vad de vill. I innehållsinkludering ligger fokus på själva undervisningen i matematik i relation till att möta mångfalden i klassrummet, alltså matematikdidaktik ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Viktiga frågor att ställa i relation till det matematiska innehållet är: Vilka representationer använder vi i undervisningen? Vilka representationer är lämpliga för det aktuella matematiska innehållet? Vilka representationer passar den enskilda eleven? En annan viktig aspekt inom innehållsinkludering är reflektionen kring vilka uppgiftstyper, exempelvis problemlösning, färdighetsträning eller uppgifter som tränar begreppslig förståelse, som är bra att använda i relation till den aktuella matematiken och eleven. Till innehållsinkludering hör val av lämpliga strategier och generaliseringar för klassen, men också för eleven i särskilda utbildningsbehov i matematik, och hur de synliggörs för eleverna. För att kunna skapa ökad tillgänglighet till matematik och stödja eleverna i att känna igen likheter i matematiken bör de få arbeta med samma innehåll, strategier och uppgiftstyper i olika situationer i matematikundervisningen. När eleverna arbetar i dessa olika situationer är det av stor vikt att läraren synliggör för eleverna att det är samma matematiska innehåll de jobbar med. Det vill säga, att läraren återkopplar till situationer där läraren har uppfattat att eleverna hade förståelse för det aktuella begreppet eller talet. På så sätt får eleverna hjälp med att känna igen och förstå att det är samma matematiska innehåll, även om det är olika situationer eller olika tal. I matematikundervisningen är det lätt att ibland ta för givet att eleverna själva kan göra dessa kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheterna. För att kunna nå och utmana elever i behov av särskilt stöd inom klassrummets ram krävs en förtrogenhet med det matematiska innehåll som ska undervisas, hur det kan undervisas på olika sätt samt hur det relaterar till elevernas tidigare kunskaper. Allt detta sammantaget gör att eleverna kan få hjälp att göra kopplingar mellan olika situationer och känna igen likheter, vilket stödjer tillgängligheten till matematik. I den deltagande inkluderingen ligger fokus på eleven och dennes deltagande. Centrala aspekter här är lyhördhet, aktivt lyssnande på eleverna samt att undersöka vad eleverna vill i den aktuella situationen. Av vikt är uppmuntrande av elevens aktiva deltagande och stärkandet 8 (11)

35 av elevernas självförtroende och självkänsla i samband med matematik. Det handlar om att utveckla förtroendefulla relationer så läraren kan nå och utmana varje elev. Takt och hållning I en svensk relationell studie (Ljungblad, 2016a) utforskas hur läraren kan skapa respektfulla och tillitsfulla relationer till sina elever. Inom det matematikdidaktiska fältet skulle en metafor för detta kunna vara att studien gör en relationell vändning då människors relationer till varandra sätts i förgrunden. Resultatet visar ett samstämmigt mönster där respektfulla och tillitsfulla relationer mellan lärare och elev växer fram i undervisningen. Här får vi ny kunskap om hur lärarna konkret agerar i undervisningen så att dessa relationella värden kan utvecklas. Lärarnas sätt att relatera till elever framträder som takt och hållning. Studien utforskar lärarnas följsamhet i deras blickar, gester och tonfall, vilket beskrivs som pedagogisk takt. Men lärarens takt kan inte planeras i lektionsplaneringar utan måste improviseras i stunden. Genom lärarens pedagogiska takt skapas och upprätthålls en kontakt med eleven som gör att eleven vågar ställa frågor och tala med sin egen röst. I dessa klassrum ligger inte fokus på rätt eller fel svar utan istället är processen i centrum där man utforskar olika sätt att lösa problem. Samtidigt är det en svår taktfull balansgång för läraren att möta unika elever i undervisningen. När det gäller lärarens hållning får vi kunskap om hur lärarna utvecklat ett sätt att vara i nuet, i mötet med eleven. Här har studien fångat en sekund av särskild betydelse i matematikundervisningen, den sekund när eleven talar med sin unika röst. Det kan konkret förstås som när eleven säger eller gör något som läraren aldrig tidigare mött, eller inte har redskap för att hantera. Vad sker i den sekunden? Vad visar sig i lärarens ansiktsuttryck och tonfall? I det ögonblicket lyssnar de deltagande lärarna nyfiket och försöker förstå hur eleven tänker. Lärarna är toleranta och icke värderande och avstår ifrån omdömet och låter eleven tala med sin egen röst. Denna hållning, eller sätt att vara i nuet, skapar rum för elevens intellektuella frihet att lösa matematiska problem på olika sätt. Samarbete mellan yrkeskategorier vid inkluderande undervisning Med stöd av pedagogiska och didaktiska kartläggningar går det att kollegialt problematisera orsaker till att svårigheter uppstår i klassrumspraktiken. Vid framtagning och planering av inkluderande anpassningar i matematik är det betydelsfullt med samarbete mellan matematiklärare, speciallärare, specialpedagoger, studiehandledare och assistenter. Vem kan vad? är en fråga som konkret handlar om att diskutera och använda olika kompetenser för att fånga och utveckla elevers kunnande och förmågor. Ett sätt att genomföra detta är att exempelvis specialläraren i matematik och den ordinarie läraren byter roller för att kunna nå och utmana eleverna vid olika tillfällen. Sammanfattningsvis visar denna text på vikten av att skapa tillgänglighet till ämnesinnehållet för varje elev i matematikundervisningen. De pedagogiska utmaningarna handlar om att ta fram ett brett spektrum av anpassningar i undervisningen av såväl didaktisk som relationell karaktär för att kunna möta varje elev. Inledningsvis behöver läraren i lektionsplaneringen ta fram anpassningar på gruppnivå som fungerar väl för hela gruppen. Dessutom behövs en 9 (11)

36 djupare analys av elever i behov av stöd i matematik och deras behov av stöd och anpassningar på individnivå. Anpassningar på såväl gruppnivå som individnivå behöver analyseras i relation till situation och specifikt matematikinnehåll. De texter och aktiviteter som presenteras kan ni konkret prova i klassrummet. Syftet är att utveckla kunnande om att ta fram olika slags anpassningar i matematikundervisningen som stödjer elevers deltagande och ökar tillgängligheten till matematikinnehållet. Genom att dessutom diskutera erfarenheter av undervisningsstöd och anpassningar utvecklas kollegialt kunnande på skolnivå kring samarbete och stöd i en inkluderande strävan att möta varje elev i klassrummet. Referenser Bagger, A. & Roos, H. (2015). How research conceptualises the student in need of special education in mathematics. I O. Helenius, A. Engström, T. Meaney, P.Nilsson, E. Norén, J. Sayers, & M. Österholm, M. (red), Development of Mathematics Teaching: Design, Scale, Effects. (27 36). Proceedings from MADIF9: The Swedish Education Research Seminar, Umeå, February 4 5, Linköping: SMDF. Ljungblad, A-L. (2016a). Takt och hållning en relationell studie om det oberäkneliga i matematikundervisningen. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet. Ljungblad, A-L. (2016b). Matematikens grunder kvalitativ kartläggning. Stockholm: Askunge. Ljungblad, A-L. (2018). Relationell lärarskap och pedagogiska möten. Lund: Studentlitteratur. Lunde, O. (2011). När siffrorna skapar kaos. Matematiksvårigheter ur ett specialpedagoiskt perspetkiv. Sockholm: Liber. Magne, O. (2006). Historical aspects on special education in mathematics. Nordic Studies in Mathematics Education, 11(4), Roos, H. (2015). Inclusion in mathematics in primary school: what can it be? Licentiate thesis. Växjö: Linnéuniversitetet, Växjö. Secher Schmidt, M-C. (2015). Inklusionsbestræbelser i matematikundervisningen. En empirisk undersøgelse af matematiklæres klasseledelse og elevers deltagelsesstrategier i folkeskolen. Doktorsavhandling. Aarhus: Aarhus Universitet. Sjöberg, G. (2006). Om det inte är dyskalkyli vad är det då? En multimetodstudie av eleven i matematikproblem ur ett longitudinellt perspektiv. Doktorsavhandling i pedagogiskt arbete. Umeå universitet. Skolverket (2014). Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Skolverkets allmänna råd med kommentarer. Stockholm: Fritzes. Svenska Unescorådet (2006). Salamancadeklarationen och Salamanca +10. Svenska Unescorådets skriftserie, 2/2006. Stockholm (11)

37 UD. (2006). Mänskliga rättigheter konventionen om barnets rättigheter. Rev, Stockholm: Regeringskansliet (11)

38 Revision: 1 Datum:

39 strävorna 2A Från talrad till tallinje begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Denna sträva består av delaktiviteter med syfte att utveckla elevernas förståelse för tal, från naturliga till irrationella, och för talens placering på tallinjen. Den mentala eller inre talraden ser olika ut för olika elever och skiljer sig i hur användbar den är för eleven. För några elever är det just en rad med tal, medan andra har utvecklat sin talrad till en tallinje. Denna utveckling sker i varierande takt och därför är det en god idé att diskutera med eleverna hur deras talrad ser ut upprepade gånger under deras skolgång. Eleverna ska ges möjlighet att möta talbegreppet ur olika perspektiv, göra begreppet till sitt eget och över tid utveckla och förfina det. Talramsa och talrad Några ord som används i delaktiviteterna är talramsa, talrad, talbild, talsymbol, tallinje och talföljd. När vi räknar antalet föremål i en mängd sker det med en talramsa: 1, 2, 3, där räkneorden kommer i en bestämd ordning. Varje givet tal i talramsan har ett bestämt tal både före och efter sig. Vi kan synliggöra denna ordning (ordinalitet) visuellt med hjälp av en talrad som illustreras med talbilder som exempelvis prickarna på en tärning eller en dominobricka, eller talsymboler som siffror. Talens storlek markeras genom talradens riktning. Ju längre till höger ett tal har sin plats på talraden, desto större är talet. Talen på talraden är diskreta, det finns inga tal emellan dem. Vill vi se talen i en kontinuerlig kontext kan vi placera dem på en tallinje där talen illustreras som punkter och mellanrum på linjen. Noll är starten och när vi rör oss framåt går vi mot allt större tal, negativa tal finns på andra sidan om nollan. På tallinjen kan vi mellan två heltal placera in rationella tal som en halv, 3/8, 17/3 och irrationella tal som π och 2. Punkter eller avstånd Det är väl känt att en del elever gör fel när de ska mäta längder. Ett skäl kan vara att de har vant sig vid att fokusera enbart på punkterna på tallinjen och inte på avståndet, det vill säga mellanrummen mellan punkterna. Skillnaden mellan 2 och 7 är 5 om vi räknar mellanrummen mellan talen, men 4 om vi tittar på antalet punkter. Det är inte alltid självklart vad som ska uppmärksammas. Handlar det om ett koordinatsystem är det punkterna som ska fokuseras, men mäter eleven med måttband eller linjal är det mellanrummen som är intressanta. I matematikundervisningen används tallinjer med olika markeringar som exempelvis heltal från noll och uppåt, ibland med markeringar för varje tal, ibland är bara vissa tal utsatta, andra tallinjer är mer eller mindre centrerade runt nollan och visar både negativa och positiva tal. När tallinjen används vid aritmetiska beräkningar kan det vara tillräckligt att utgå ifrån en tom tallinje. På den tallinjen markeras starttalet och sedan används pilar som visar i vilken riktning beräkningen görs. I följande delaktiviteter används tallinjen enbart för att placera in tal. Talföljder Räkneramsan 1, 2, 3, är den vanligaste och mest grundläggande talföljden. Andra talföljder som elever möter är exempelvis jämna och udda tal (2, 4, 6, resp 1, 3, 5, ), primtal (2, 3, 5, 7, 11, ), femskutt (5, 10, 15, 20, ). Dessa får yngre elever rabbla ofta så de blir säkra på dem. Senare kan eleverna vara behjälpta av att även få rabbla talföljder som 0,25; 0,50; 0,75; och 0,01; 0,02; ; 0,09; 0,10; 0,11; och 1/2, 1/3, 1/4, Samtidigt bör såväl skrivsätt som uttal tas upp till diskussion. En andradel eller till och med tvådjedel har säkert alla lärare hört. Talföljder kan vara både ändliga och oändliga. Talföljden 2, 4, 6, 8, 10, 12 är ändlig då den beskriver husnumren på en speciell gata, medan övriga nämnda talföljder är oändliga. nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

40 strävorna Förkunskaper Vilka förkunskaper som bör finnas inför respektive delaktivitet varierar, men eftersom de delvis bygger på varandra kan det vara klokt att titta på föregående aktiviteter och avgöra om eleverna är bekanta med det innehållet. Material Alla aktiviteter innehåller arbete med tallinjer men hur tallinjerna ser ut varierar. Som basutrustning är det bra om det finns färdigtryckta tallinjer för olika talområden och tomma tallinjer som exempelvis kan ritas på textiltejp eller räknemaskinsrullar. Snöre, klädnypor, magneter och tärningar kan också komma till användning liksom siffer- och talkort. Dessutom bör eleverna ha tillgång till flera material som de kan använda då talen ska representeras, som kort med tärningsprickar, talblock, tiobasmaterial, pengar och plockmaterial av olika slag. Vissa tallinjer, talblock och talkort av olika slag finns att skriva ut från ncm.gu.se/matematikpapper. Beskrivning Samtliga delaktiviteter presenteras på sidor med den layout som brukar användas till elevsidor, men här är alla sidor skrivna för läraren. Gemensamt för alla delaktiviteterna är att de behandlar tal med hjälp av tallinjen. Även om varje aktivitet är relativt begränsad i sig kan alla öppnas upp och ligga till grund för fortsatt diskussion om tal. Ett enkelt sätt att få fatt i fler funderingar är att låta eleverna diskutera resultatet av en aktivitet i små grupper med uppdrag att ställa ytterligare en fråga eller att kommentera något som de har upptäckt. I några aktiviteter finns en eller ett par avslutande punkter med förslag som kan användas för elever som behöver extra utmaningar under tiden som andra elever får extra stöttning. Det finns även hänvisningar till andra, liknande, tallinjeaktiviteter inlagda. Vissa kan tjäna som färdighetsträning, andra som extra utmaning. Introduktion En övergripande introduktionsidé som fungerar till samtliga delaktiviteter är att anknyta det aktuella talområdet till elevernas vardag. När använder de tal upp till 20? 100? ? tal i decimalform? i bråkform? tal som är negativa? irrationella? Samtala och uppmuntra eleverna att ge så konkreta exempel som möjligt. Bland annat genom moduler i Matematiklyftet har EPA kommit att bli ett begrepp i matematikundervisningen, det vill säga att låta elever arbeta med en uppgift eller lösa ett problem först Enskilt, sedan i Par eller liten grupp och slutligen avsluta arbetet med en gemensam redovisning och diskussion i helklass, för Alla. Här är arbetsgången den omvända. Aktiviteterna introduceras i helklass. Tänk i förväg igenom frågor som du vet eller tror kommer att ställas av eleverna och hur du kan besvara dem. Fundera på vilka alternativa svar eller exempel du kan ge och om det finns laborativa material eller bilder som du bör ha tillgängliga. För elever i matematiksvårigheter som inte har de aktuella begreppen klara för sig, eller har svårt att komma igång, kan det vara en god hjälp att använda kamraterna som en resurs. Om du medvetet agerar mer som samtalsledare än som föreläsande lärare ges eleverna möjlighet att dela med sig av exempel och förslag. Ordet fördelas så att alla elever kan vara delaktiga, vilket inte behöver betyda att alla ska säga sin mening vid varje tillfälle, men där alla olika förslag kommer fram och värderas lika. Den gemensamma introduktionen sammanfattas och du kompletterar om något saknas. Sedan fortsätter arbetet som par- eller grupparbete och/eller enskilt arbete för att slutligen sammanfattas i en helklassdiskussion. nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

41 strävorna Uppföljning Låt eleverna dokumentera det de precis varit med om. Ta ett foto eller rita av tallinjen så att eleverna kan skriva en egen kort text om vad de har gjort, lärt sig eller fortfarande funderar på. En variant är att istället göra det som en diktering där eleverna berättar vad de vill att läraren ska skriva. Spara dokumentationerna och titta sedan på vad eleverna lärt sig över tid. Ofta säger elever att något som de tidigare tyckte var svårt är enkelt nu. Den insikten motiverar elever att fortsätta lära matematik även om det tar emot ibland. Utveckling Utveckla användningen av tallinjer till ett stöd för de fyra räknesätten. Under Att läsa finns några Nämnarenartiklar där lärare och forskare har beskrivit beprövade metoder. På grundskolenivå kan orden talföljd och talserie ses som synonyma, men vill man göra någon distinktion så kan man säga att talserier är namn på talföljder. Ett exempel är den kända Fibonacciserien som består av talföljden 1, 1, 2, 3, 5, I strävornaaktiviteten 6A4B Talserier kan elever öva upp sin färdighet i att hantera talserier. Ursprung De inledande aktiviteterna har utprovats av lärare i Timmersdala och Lerdala skolor och publicerades på Nämnaren på nätet som ett komplement till artikeln Intensivundervisning med gott resultat i Nämnaren 2011:1. Här har aktiviteterna bearbetats och kompletterats med fler. Att läsa Dahl, H. H. & Nohr, M. E. (2010). Perlesnor og tom tallinje. Nämnaren 2010:4. Holmberg, B. & Kilhamn, C. (2014). Subtraktion på den tomma tallinjen. Nämnaren 2014:3. Kilhamn, C. (2014). Tallinjen som ett didaktiskt redskap. Nämnaren 2014:2. Petersson, J. (2017). Potenser och logaritmer på tallinjen. Nämnaren 2017:2. nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

42 strävorna Från talrad till tallinje 1n Talen 0 10 Vi arbetar med talraden Arbeta med talraden ofta, gör övningarna flera gånger. Syftet är att barnen ska kunna läsa och skriva talen De ska också kunna ordningen. Ramsräkna på olika sätt, räkna t ex alla elever som är närvarande varje dag och markera antalet med streck. Till denna övning använder vi fotografier på eleverna som vi sätter upp på tavlan. När eleverna är säkra på att uttrycka antalet med streck skriver vi antalet även med siffror. Låt barnen gå på sifferkort på golvet och samtidigt räkna högt. Detta kan de göra när de går in eller går ut från klassrummet. Så småningom kan de räkna både uppåt och nedåt på talraden. Räkna trappsteg, 0 10 (eller så många trappsteg som finns) när barnen går uppåt och 10 0 när de går neråt. Detta stärker förståelse för benämningarna högre respektive lägre tal. Ge barnen varsitt sifferkort med ett av talen Be dem att ställa sig på rad så att talföljden stämmer. I en större grupp kan några istället för sifferkort få kort med andra representationer som tärningsprickar eller oklädda spelkort. Hur löser barnen problemet att två då vill stå på samma plats? nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

43 strävorna Från talrad till tallinje 2n Talen 0 20 Placera talen på tallinjen Syftet är att eleverna ska kunna läsa och skriva talen De ska också kunna ange siffrornas värde (ental eller tiotal) och placera talet korrekt på en tallinje. 1. Rita en tallinje på tavlan och markera talen 0 och Dela ut talkort 0 20 till eleverna och be dem att sätta upp korten på tallinjen. 3. Diskutera gemensamt placeringen av korten och avståndet mellan talen när alla korten är uppsatta: Måste avstånden mellan två tal vara lika stora? Varför? Låt eleverna motivera sina uppfattningar. 4. Låt eleverna representera varje tals storlek med talblock som placeras under respektive talkort. 5. Fortsätt eventuellt med att varje elev hämtar sitt talkort och motsvarande talblock. Därefter ska de hämta eller leta rätt på det antal föremål som kortet anger. Talblock kan fungera som hjälp för osäkra elever då de kan lägga ett föremål i varje ruta. 6. Låt elever som behöver extra utmaning ta reda på vad summan av alla tal 0 20 är. Delas 210 med 5 är kvoten 42 och eleverna kan få i uppdrag att hitta de fyra kort som tillsammans ger summan 42. Delas 210 med 10 ska summan av två kort bli 21 etc. Låt eleverna fortsätta undersöka olika sätt att kombinera korten och att titta efter mönster. Hemliga tal på rad Syftet är att göra eleverna ännu säkrare på talens placering i förhållande till varandra. 1. Ge eleverna ett kort med något av talen Talet ska hållas hemligt för kompisarna och det ska vara helt tyst i rummet. 2. Markera platser för talen 0 och 20. Låt sedan eleverna försöka att ställa sig i rätt ordning utan att tala om sitt tal. De får inte säga sitt eget tal rakt ut eller fråga kompisarna om deras tal, när de ska försöka hitta sin egen position i den tänkta talraden. 3. När alla placerat sig får eleverna i tur och ordning vända på sina kort och säga sitt tal. Denna övning kan utvecklas så att några i gruppen får ett hemligt tal och får ställa sig på rätt plats i raden. De andra får gissa vilket tal respektive elev har placerat. Gemensamt får de möjlighet att flytta på den som de anser står fel. Diskutera placeringen tillsammans. nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

44 strävorna Från talrad till tallinje 3n Talen Tiotal på tallinjen Syftet är att eleverna ska kunna läsa, jämföra och storleksordna tiotalen i talområdet Rita en tallinje på tavlan och markera talen 0 och Dela ut talkort med hela tiotal till eleverna och be dem att sätta upp korten på tallinjen. 3. Diskutera talkortens placering och gör tillsammans eventuella justeringar. 4. Sätt tillsammans upp flera olika representationer av tiotalen under respektive tal. 5. Ramsräkna gemensamt 10, 20, 30,, 100 både framåt och bakåt. Aktiviteten kan varieras med femstegshopp på en tallinje 0 50, femstegshopp 0 100, tvåstegshopp på 0 20 och så vidare. Var ligger talet? Syftet är att eleverna inser att om de vet var talen 0, 50 och 100 har sin plats på tallinjen kan de utnyttja den kunskapen när de funderar över andra tals placeringar på tallinjen. Innan aktiviteten startar bör innebörden i ordet ungefär diskuteras. 1. Rita en tom tallinje på tavlan. Markera talen 0 och 100 i ändarna. Be eleverna att enskilt fundera över var talet 50 bör placeras på tallinjen. För sedan en pekpinne utmed tallinjen och låt eleverna säga stopp när de tycker att pinnen visar talets ungefärliga rätta plats. Markera alla förslag på tallinjen. 2. Låt eleverna motivera sina förslag. Det är särskilt spännande när de har olika uppfattning om var talet bör placeras. 3. Upprepa aktiviteten med talen 25 och 75. Även om inte ordet referenspunkt används så samtala om vilka punkter som är bra att känna till och vilken nytta man kan ha av att veta var på tallinjen de ligger. nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

45 strävorna Från talrad till tallinje 4n Talen Upp till tusen på tallinjen Eleverna ska bedöma relativ storlek av hela 100-tal och 50-tal och placera talen på en tom tallinje inom talområdet De ska också bedöma tals relativa storlek och placera dem på en tallinje inom talområdet Spänn upp ett snöre i klassrummet som symboliserar en tallinje. Talen 0 och markeras med hjälp av talkort och klädnypor. Ett hundratal, t ex 400, markeras där det ska vara. 2. Dela ut talkort med 100-tal och 50-tal till eleverna. Låt dem fästa korten på lämpligt ställe på tallinjen (snöret). Diskutera tillsammans kortens placeringar och låt eleverna förklara hur de har kommit fram till dem. 3. Gör motsvarande aktivitet med talen från 0 till 100 och låt eleverna uppskatta var t ex talen 17, 56 eller 73 ska placeras. Låt dem motivera sina förslag. 4. Utöka till alla heltal på tallinjen Låt varje elev skriva ett heltal med tre siffror på en lapp, blanda och dela ut dem så alla får någon annans tal. Sätt upp, diskutera, justera. 5. Variera med att slå tärningar för att få nya tal att sätta på tallinjen. Använd tiosidiga tärningar, antingen tre märkta 0 9 eller en av vardera 0 9, 00 90, nämnaren/ncm ncm.gu.se/stravorna sidan får kopieras

Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska utmaningarna?

Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska utmaningarna? Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 7 9 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 4: Tillgänglighet till matematik Att skapa tillgänglighet till matematik vilka är de pedagogiska

Läs mer

Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen. Mätningens tidevarv. Det levda livet i klassrummet!

Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen. Mätningens tidevarv. Det levda livet i klassrummet! Syftet a r att empiriskt utforska lärare-elevrelationer i undervisning Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen Oslo 14-15 november 2017 Ann-Louise Ljungblad Universitetslektor,

Läs mer

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara?

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? Helena Roos Linnaeus University Matematiksvårigheter en pedaogisk utmaning 9 september 2016, Stockholm Syfte med föreläsningen Syftet med föreläsningen är att

Läs mer

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Vad ska man ha matematik till? Vardagslivet Yrkeslivet Skönheten och konsten Underbart att veta att det finns räcker inte det+ LGR11 Undervisningen ska

Läs mer

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning?

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Singapore tillhör sedan länge toppnationerna i internationella undersökningar som Pisa och TIMSS. Deras framgångar har gjort att många andra

Läs mer

Matematiksvårigheter en trasslig historia

Matematiksvårigheter en trasslig historia Matematiksvårigheter en trasslig historia Föreläsning 4/5 Helena Roos Vad är matematiksvårigheter? Matematiksvårigheter är ett relativt begrepp, vi ställer elevers kunskaper i matematik i relation till

Läs mer

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Arbete med anknytning till matematiklyftet Filmer Nya moduler: Matematikundervisning med digitala verktyg II Matematikdidaktik och specialpedagogik

Läs mer

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik Jessica Håkansson Bedömningsarbete på Nydalaskolan Genom ett strukturerat arbete med Bedömningsstöd i taluppfattning görs eleverna i hög grad delaktiga i sitt matematiklärande. Författaren beskriver också

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Lokal handlingsplan Matematik Att ge stöd till en positiv matematikutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att förebygga matematiksvårigheter

Läs mer

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom Program 09.30 10.30 Inledning, Skolverket 10.30 12.15 Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Tromsø 12.15 13.15 Lunch 13.15 13.55 Skolverket 14.00 14.45

Läs mer

Tummen upp! Matte ÅK 6

Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: RESONERA OCH KOMMUNICERA Provlektion Följande provlektion är

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

Matematikängslan och låsningar i matematik

Matematikängslan och låsningar i matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 4 6 Modul: Matematikdidaktik och specialpedagogik Del 3: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

STÖDINSATSER I SKOLAN

STÖDINSATSER I SKOLAN 2017-02-14 STÖDINSATSER I SKOLAN FRÅN NOLL TILL SUPERKOLL annabe.moobis.se ANNA BENGTSSON @annabengtsson9 annabeutveckling.se Ledning & stimulans Åtgärdsprogram Behov Särskilt stöd Extra anpassningar Utredning

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Görel Sterner Artikel ur Svenska Dyslexiföreningens och Svenska Dyslexistiftelsens tidskrift Dyslexi aktuellt om läs- och skrivsvårigheter

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Matematiksvårigheter. Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping

Matematiksvårigheter. Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping Modul: Vuxendidaktiska perspektiv på matematiklärandet Del 6: Matematiksvårigheter Matematiksvårigheter Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping Inledning Anders kom fram efter matematiklektionen och uttryckte

Läs mer

Strukturerad intensivundervisning

Strukturerad intensivundervisning Susanne Lantz & Helena Roos Strukturerad intensivundervisning i aritmetik I en undervisning som är inkluderande betraktas olikheter som tillgångar och alla elever ges möjligheter att vara aktiva. Här beskriver

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft

Fuengirola den 8 november Matematiklyftet. Margareta Oscarsson #malyft Fuengirola den 8 november 2014 Matematiklyftet Margareta Oscarsson 08 52733327 margareta.oscarsson@skolverket.se #malyft Dagens program Matematiklyftet i korthet Materialet på lärportalen De didaktiska

Läs mer

Specialpedagogik för lärande

Specialpedagogik för lärande Specialpedagogik för lärande Allas rätt till lärande I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SPPS30, Matematiksvårigheter-orsaker och pedagogiska konsekvenser, 15,0 högskolepoäng Disabilities in Mathematics - Causes and Educational Consequenses, 15.0 higher

Läs mer

Lärarhandledning matematik

Lärarhandledning matematik Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Lärarhandledning matematik 1 2 Steg 3 Det här materialet är det tredje steget i kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper. Det syftar till att ge läraren

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Didaktik. - vad är det? Anja Thorsten, IBL

Didaktik. - vad är det? Anja Thorsten, IBL Didaktik - vad är det? Anja Thorsten, IBL Skapa relationer Undervisa Instruera Leda grupper Vara en förebild Trösta Uppmuntra Förklara Vad behöver en lärare kunna? Administrera Bedöma Planera Sitt ämne

Läs mer

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Handbok med förslag och råd till lärare för att kartlägga, analysera och åtgärda elevers svårigheter och begreppsliga missuppfattningar inom området tal och

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning?

Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning? Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Känsla för problem Lovisa Sumpter När vi arbetar med matematik är det många faktorer som påverkar det vi gör. Det är inte bara våra kunskaper i ämnet som

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever 2016 Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever Louise Helgesson Piteå Kommun 2016-09-08 Inledning att uppmärksamma de särskilt begåvade eleverna I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen

Läs mer

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar Skolinspektionen gav universitetslektorerna Jan Håkansson och Daniel Sundberg, Linnéuniversitetet, i uppdrag att ta fram en forskningsöversikt som skulle belysa sambanden mellan olika undervisningsfaktorer

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många?

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många? 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? Exempel a) 1 2 b) 4 5 a) b) c) c) 6 7 3. Hur många? 4. Beräkna. Exempel 1 + 2 = 3 a) 3 + 1 = 4 a) 4 b) 5 b) 4 + 2 = 6 c) 3 + 3 = 6 c) 3 d) 2 GILLA

Läs mer

Vad är det som gör skillnad?

Vad är det som gör skillnad? Vad är det som gör skillnad? Pedagogisk Inspiration Maria Dellrup Elisabeth Pettersson Nafi Zanjani Team Munkhättan Lotta Appelros Morin Iwona Charukiewicz Gudrun Einarsdottir Dammfriskolan Emma Backström

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Anne-Marie Körling föreläsning c 2019 Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Frågor jag ställer mig Vill jag vara elev i mitt eget klassrum? Hör jag om jag sitter på elevens plats? Ser jag om

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument NPF-podden, UR www.aspeflo.se Språk och kommunikation i skolan Lek social interaktion, i olika sammanhang Information söka använda - värdera

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt K. Drageryd, M. Erdtman, U. Persson & C. Kilhamn Tallinjen en bro mellan konkreta modeller och abstrakt matematik Fem matematiklärare från Transtenskolan i Hallsberg har under handledning av Cecilia Kilhamn

Läs mer

Matematiksvårigheter. Dyskalkyli

Matematiksvårigheter. Dyskalkyli Matematiksvårigheter Dyskalkyli Vad det är och hur du lever med det Svårt med siffror? Du är inte ensam. Att ha svårt med matematiken är förmodligen lika vanligt som att ha svårt med att läsa och skriva.

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under Christina Skodras Muffles truffles Undervisning i multiplikation med systematiskt varierade exempel I Nämnaren 2015:4 beskrivs ROMB-projektet övergripande i Unga matematiker i arbete. Här redovisas och

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola INTERKULTURALITET PÅ SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Begreppet interkulturalitet är inte värdemässigt neutralt utan har vuxit fram i en specifik intellektuell,

Läs mer

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutinen är skapad efter att bestämmelserna kring stödinsatser förändrats från och med den 1 juli 2014. I de nya bestämmelserna används

Läs mer

Erfarenheter av intensivundervisning i matematik. Görel Sterner Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM)

Erfarenheter av intensivundervisning i matematik. Görel Sterner Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) Erfarenheter av intensivundervisning i matematik Görel Sterner Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) gorel.sterner@ncm.gu.se Intensivundervisning i matematik Bakgrund Vad är Responsiveness to

Läs mer

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den Saman Abdoka Elevens bakgrund en resurs De senaste tjugo åren har inneburit stora förändringar för såväl samhälle som skolmatematik. Ur en lång erfarenhet av att undervisa i mångkulturella klassrum ger

Läs mer

Motivation för matematik

Motivation för matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson,

Läs mer

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM Intensivundervisning i matematik Görel Sterner, NCM gorel.sterner@ncm.gu.se Tal och räkning, geometri Lärare, förskola, f-klass-åk 6 Undervisande lärare i matematik, åk 4 9 Rektorer Matematikutvecklare

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6.

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6. DIAMANT NaTionella DIAgnoser i MAtematik En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6 Matematikdelegationens betänkande Det är vår övertygelse att alla barn och ungdomar som kan klara en normal

Läs mer

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan Cecilia Eriksson 2017-01-09 1 Följ med på en resa från en idé om fördjupningsgrupper, till samarbete mellan speciallärare och lärare, till elevhälsa

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Kunskap om samband mellan lässvårigheter

Kunskap om samband mellan lässvårigheter görel sterner Lässvårigheter och räknesvårigheter Här presenteras några exempel på hur specialundervisning i matematik kan läggas upp med tanke på svårigheter kopplade till fonologi, arbetsminne, automatiseringsprocesser

Läs mer

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa Åsa Brorsson Algebra för lågstadiet I denna artikel beskriver en lärare hur hon arbetar med algebra redan i de tidiga skolåren. Det är ett arbete som hjälper elever att förstå likhetstecknets betydelse,

Läs mer

Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Var och en av oss har föreställningar om vad matematik är. Dessa föreställningar är ofta ganska

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:13. Undervisningen i matematik i gymnasieskolan

Sammanfattning Rapport 2010:13. Undervisningen i matematik i gymnasieskolan Sammanfattning Rapport 2010:13 Undervisningen i matematik i gymnasieskolan 1 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i undervisningen i matematik på 55 gymnasieskolor spridda över landet.

Läs mer

Bedömning. Ett redskap för att öka likvärdigheten i skolan inom språk och matematik

Bedömning. Ett redskap för att öka likvärdigheten i skolan inom språk och matematik Bedömning Ett redskap för att öka likvärdigheten i skolan inom språk och matematik Jessica Magnusson /Mia Walther - SPSM Elisabeth Lindén - Skolverket Skolans uppdrag Läroplanen Skollagen Ökad likvärdighet

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Matematik Förskoleklass Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG262, Specialpedagogik och funktionsnedsättningar inom autismspektrat, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education and Disabilities in the Spectrum of Autism,

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna Mikaela Thorén Motivation för matematik Författaren ger här en bild av vilka faktorer som kan påverka elevers motivation för att lära matematik. Artikeln bygger på författarens examensarbete som belönades

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan Sammanfattning Rapport 2010:9 Undervisningen i svenska i grundsärskolan 1 Sammanfattning Skolinspektionens kvalitetsgranskning av undervisningen i särskolan har genomförts i 28 grundsärskolor spridda över

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer