Matematiksvårigheter. Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematiksvårigheter. Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping"

Transkript

1 Modul: Vuxendidaktiska perspektiv på matematiklärandet Del 6: Matematiksvårigheter Matematiksvårigheter Andreas Lindahl, Lärcenter Falköping Inledning Anders kom fram efter matematiklektionen och uttryckte med frustrerad röst Jag fattar inte ett skit! Det har jag aldrig gjort! Matematik har alltid varit svårt, det ligger i släkten. I vuxenutbildningen möter vi dessa elever, som är frustrerade över att de inte förstår matematiken på det ena eller andra sättet. Hos den vuxne eleven kan frustrationen vara djupt rotad efter många år av negativa erfarenheter av matematiken. Frustrationen kan ha många orsaker. Elever och lärare använder ofta begreppet matematiksvårigheter när de försöker förklara varför eleven inte förstår det matematiska innehållet. Men vad innebär det att vara i matematiksvårigheter? Hur vet jag om en elev är i matematiksvårigheter? Uppstår det i en inlärningsmiljö, eller finns det biologiska förklaringar till varför eleven har svårigheter att ta till sig matematiken? Hur ska lärare i matematik förhålla sig till elever som är i matematiksvårigheter? Det finns inga entydiga svar på dessa frågor. Den mesta forskningen som är gjord inom området är riktad mot grundskolan, men problematiken är likartad och lika aktuell på vuxenutbildningen. I denna text tas olika aspekter upp på matematiksvårigheter upp och tänkbara förklaringar till varför elever uppvisar tecken på matematiksvårigheter ges. Texten tar också upp tankar och funderingar kring hur lärare kan bemöta elever i matematiksvårigheter för att stödja och utveckla lärandet i matematik. Vad är matematiksvårigheter? Att matematiksvårigheter är ett komplext begrepp blir uppenbart då det är svårt att, från forskningen, få en tydlig definition på vad matematiksvårigheter är. En vanlig indelning är att skilja på allmänna respektive specifika matematiksvårigheter. Elever i allmänna matematiksvårigheter visar på generella problem med lärandet, oavsett ämne och inlärningssituation (Lunde, 2011). Vanligtvis behöver eleven längre tid på sig och ett förenklat material. Ljungblad (1999) beskriver elevgruppen på följande sätt: Dessa elever är ganska jämna i sina svårigheter, och man kan planera deras undervisning i förväg därför att man förstår hur de tänker. Det man planerat fungerar både på måndag och tisdag. (s.18) Elever i specifika matematiksvårigheter har inte generella problem med matematikinlärningen utan specifika, till exempel kan det handla om grundläggande taluppfattning eller den spatiala förmågan. Dessa elever kan också vara mer ojämna över tid och områden, vilket ställer andra krav på läraren när undervisningen ska planeras (Lunde,2011). 1 (8)

2 Ljungblad (1999) beskriver flera kännetecken, som elever i matematiksvårigheter kan uppvisa: Svårigheter med tal- och antalsuppfattning. Ojämnheter i sin kunskap i matematik som är mycket svårförklarade Svårigheter med tidsbegreppet. Både svårigheter när det gäller tid, klocka, år och veckor, men också förmågan att planera sitt eget arbete. Brister i problemlösning, logik och att tänka i flera steg. Problem i två steg och processproblem upplevs som svåra av eleverna. Problem att förstå enheter, vikt, volym och längd. Det som är svårt är framförallt när eleven ska arbeta med två eller tre dimensioner. Svårt att hantera pengar i vardagen. Har svårt att se bilder framför sig som till exempel cirkel, position och talrad. Pedagogiskt ifrågasättande som döljer ineffektivt matematiskt tänkande. Läs- och skrivsvårigheter som slår mot matematiken. I skolans värld används ibland begreppet dyskalkyli när lärare talar om elever i matematiksvårigheter. Begreppet är inte erkänt och väldefinierat och bör hanteras med försiktighet. Lundberg och Sterner (2009) föreslår att det reserveras till ett dåligt utvecklat talbegrepp som uppkommit till följd av en neurobiologisk baserad avvikelse. Magne (1998) är kritisk till indelningen av elever enligt definitionerna allmänna och specifika matematiksvårigheter. Detta för att det finns problem, både teoretiska och praktiska, att diagnostisera elever i specifika matematiksvårigheter. En risk menar Magne, är att allt för många elever diagnostiseras med specifika matematiksvårigheter. Han föreslår att vi som lärare istället talar om elever med särskilda utbildningsbehov. Engström (1999) anser att det är lämpligt att tala om matematiksvårigheter och elever i behov av särskilt stöd. Det som är gemensamt för olika beskrivningar av matematiksvårigheter är att eleven har någon form av inlärningssvårighet. Inlärningssvårighet ser Magne (1998) som ett samband mellan lärsituationen och miljön i elevens omgivning. I matematik handlar inlärningssvårigheten om räkning och taluppfattning, men det finns andra svårigheter, som till exempel bristande spatiala förmåga. Anledningarna till att dessa inlärningssvårigheter uppkommit är varierande, komplexa och ofta samspelande. Det kan vara medicinska, biologiska, kognitiva och känslomässiga eller miljömässiga orsaker. Medicinska orsaker, menar Östergren (2013), kan vara att det är aktiviteter i högra hjärnhalvan, tillexempel arbetsminnet eller den spatiala bearbetningsförmågan som är nedsatt hos eleven. Biologiska orsaker beror på ärftliga och genetiska faktorer, som påverkar matematiklärandet, till exempel en funktionsnedsättning. De kognitiva och känslomässiga orsakerna beskriver Lunde (2011) som bristande ansträngning/motivation eller koncentrationssvårigheter hos eleven, prestationsångest och attityder 2 (8)

3 till ämnet matematik. Vidare beskriver han att det även kan vara tankestrategier, perception eller tilltro till den egna förmågan som orsakar svårigheterna. Lunde utrycker de kognitiva och känslomässiga förklaringarna som att elevens yttre miljö påverkar och stör, den inre miljön så att matematiksvårigheter uppstår. Lundberg och Sterner (2009) beskriver miljömässiga orsaker som miljömässiga belastningar hos eleven och de kan uppstå genom dåliga uppväxtvillkor, försummelse, vanvård eller misshandel. Det kan också bero på att eleven flyttat många gånger, haft olika vårdnadshavare, oro, stress eller brist på trygg och stabil anknytning. Andra miljömässiga faktorer är att skolgången och undervisningen varit bristfällig (Lundberg och Sterner, 2009). Det är de sistnämnda faktorerna som läraren kan påverka och det är de som artikeln fortsättningsvis kommer fokusera på. Lundbergs modell Oavsett om det är ärftliga eller miljömässiga orsaker till att eleven är i matematiksvårigheter, så kan lärare påverka och stödja eleverna genom sin undervisning genom att förändra miljöfaktorer menar Lundberg och Sterner (2009). De beskriver det komplexa sambandet mellan arv och miljö med en figur, där den horisontella axeln är den genetiska belastningen hos en elev och den vertikala axeln är den miljömässiga belastningen. Om flera av de miljömässiga faktorerna, som beskrevs tidigare, läggs samman skapar det en hög miljömässig belastning som kan göra att eleven hamnar i svårigheter i matematik, även om den genetiska belastningen är låg (Individ D). Figur 1: Egen figur inspirerad av Lundberg och Sterner (2009,s29) En elev som har en högre genetisk belastning kan ändå klara sig bra tack vare att eleven har haft skyddsfaktorer som medfört att matematiksvårigheter inte har uppstått (individ C). Exempel på skyddsfaktorer är tidig och trygg anknytning, god och stimulerande förskolemiljö, goda syskonrelationer och möten med andra förebilder. I figuren ser vi att elever 3 (8)

4 (individ B och A) med samma genetiska belastning kan hamna i matematiksvårigheter om de inte har tillräckligt med skyddsfaktorer. Denna modell måste naturligtvis ses som en stark förenkling av de komplexa sambanden mellan neurobiologiska och psyko-sociala faktorer. Lundberg och Sterner (2009) menar att det ändå ger en bild av hur det hänger ihop. Vidare konstaterar de att det är svårt att påverka den genetiska belastningen, men att påverka de miljömässiga orsakerna är möjligt. Detta genom att införa arbetsätt och metoder i matematikundervisningen som leder till att de flesta eleverna tillgodogör sig matematiken, oavsett vilken genetisk belastning de har. Det är därför viktigt att läraren skaffar sig kunskap och verktyg för att möta elever i matematiksvårigheter. Att möta elever i matematiksvårigheter Utgångspunkten för vuxenutbildningen är att möta eleven där den befinner sig. Elever i matematiksvårigheter har lika stor rätt att få matematikinnehållet på grundläggande eller gymnasial nivå presenterat för sig, så att de kan ta till sig det som en elev som inte är i svårigheter. Det beskrivs i läroplanen för vuxenutbildningen (2012): Det är vuxenutbildningens ansvar att varje elev i kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare samt motsvarande utbildningar får stöd och undervisning utifrån sina individuella utbildningsmål, behov och förutsättningar. (s.10) Till skillnad från grundskolan och gymnasieskolan har vuxenutbildningen inget krav på sig att upprätta åtgärdsprogram. Däremot har varje lärare en skyldighet att ge eleverna extra anpassning om den befarar att eleven inte kommer nå kunskapskraven i enlighet med beskrivningen i skollagen. Om det inom ramen för undervisningen eller genom resultatet på ett nationellt prov, uppgifter från lärare, övrig skolpersonal, en elev eller en elevs vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, ska eleven skyndsamt ges stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen, (Skollagen 3 kap 5a ) Vad behöver lärare då tänka på vid mötet med elever i matematiksvårigheter? Östergren (2013) drar slutsatsen att det är elevens behov som ska vara det som bestämmer vilken anpassning som behöver göras, oavsett om eleven har en diagnos eller inte. Magne (1998) påpekar också vikten av att eleven är i centrum och beskriver olika insatser som läraren kan göra när den arbetar med elever i matematiksvårigheter. Han delar in dessa insatser i sex punkter där läraren måste välja insats utifrån varje enskild elevs behov: Individuell målplanering Individuell målplanering bygger på att kartlägga elevernas kunskaper i matematik och göra en undersökning om elevens styrkor och svagheter i samband med inlärning. Informationen ska sedan ligga till grund för hur undervisningen planeras så 4 (8)

5 att elevens styrkor tas tillvara för att lära sig ny kunskap i matematik och nå de individuellt uppsatta målen. Intensivmetodik Intensivmetodik handlar om att undervisningen kan göras intensiv på olika sätt, lärarintensiv, materialintensiv, tidsintensiv och känslomässigt intensiv. Med lärarintensiv menas att eleven får många inlärningstillfällen med en lärare som är specialist på elever i matematiksvårigheter. Materialintensiv undervisning ger eleven möjlighet att aktivt använda många olika material och läromedel. Tidsintensiv innebär att eleven under en begränsad tid får många inlärningstillfällen att ta till sig matematiken på. Om läraren försöker ge eleven många tillfällen till positiva upplevelser av matematik under en kort period, så kategoriseras det som känslomässigt intensiv undervisning. Individualisering och självaktivering Läraren och undervisningen ska syfta till att medvetandegöra elevens självkänsla. Många elever i matematiksvårigheter har ofta en dålig motivation och självkänsla i ämnet. Det är därför viktigt som lärare att individualisera med hänsyn till elevens intresse, förmåga och ambition. Bredfrontmetodik Bredfrontmetodik innebär att matematiken som finns både i matematikundervisningen och i elevens vardag och arbetsliv måste integreras. Att ta tillvara på matematik från olika delar av elevens vardag ger eleven olika infallsvinklar som skapar möjligheter att förstå och koppla samman matematiken. Det är också då viktigt att fler personer engageras i elevens matematiklärande såsom vänner och arbetskamrater. Multi-modell-metodik I denna metodik ska läraren använda sig av olika undervisningsmetoder och material. Det är viktigt att flera av elevens sinnen aktiveras. Det kan vara att kombinera konkret material, laborationer, diskussioner och eget arbete. Femfaldig balans I matematikinläringen och i undervisningen är det viktigt att hitta en bra balans menar Magne (1998). Han beskriver fem balanser att tänka på: balans mellan matematikens huvudområden balans mellan metoder att lära och undervisa balans mellan erfarenheter, logiskt tänkande, övning och tillämpning balans mellan läromedelstyper balans mellan organisationsformer, till exempel gruppsammansättningar. 5 (8)

6 Att arbeta med elever i matematiksvårigheter kan göras med två ingångar menar Lunde (2011). Dels kan läraren fokusera på att stycka upp svårigheterna i delar och arbeta med varje del för att sedan testa vilka effekter som insatsen gett, eller så fokuserar läraren mer på centrala områden, som elever i matematiksvårigheter ofta har problem med när den utvärderar om undervisningen gett effekt. De centrala områden som nämnts är taluppfattning, enkel aritmetik inom de fyra räknesätten och färdigheter i problemlösning. Problemlösningen måste kunna överföras och generaliseras till nya områden och situationer för att den ska bedömas ha utvecklats hos eleven. Det senare tankesättet är också det sätt som många av de digitala resurserna på nätet och datorprogram som tagits fram använder för att träna dessa områden. Lärarens roll och kunskap om matematiksvårigheter är en viktig faktor för att kunna möta varje enskild elev. Lundberg och Sterner (2009) menar att i klassrumsundervisning så gynnas elever i matematiksvårigheter av att fokus flyttas från enskild räkning till mer lärarledd undervisning med undersökande aktiviteter och diskussioner. De trycker också på betydelsen av att läraren har kunskaper om hur elever lär och om vanliga missuppfattningar och svårigheter som elever har kring procedurer och matematiska begrepp för att kunna stödja eleven på bästa sätt. Vidare menar de att dessa elever behöver få möta uppgifter och problem som upplevs personligt angelägna och på det sättet engagerar och då upplevs matematiklärandet som mer relevant. Motivation och matematikängslan Det förekommer att elever har kognitiva och känslomässiga spärrar inför att läsa ämnet matematik och är det kanske så att det är vanligare i vuxenutbildningen än i de andra skolformerna? Oavsett vilket behöver lärare fundera över hur de ska möta de elever som har låg motivation, dålig självbild och i enstaka fall ängslan inför att möta matematiken. Magne (1998) menar att de känslomässiga spärrarna sänker den matematiska prestationsförmågan. Han poängterar också att en elev med allmän oro och ängslan i livet, inte behöver kopplas samman med matematiksvårigheter. Däremot om eleven uttrycker ängslan eller oro över matematik som ämne, delar av ämnesinnehållet eller provängslan, så behöver läraren arbeta med eleven mer aktivt, för att påverka elevens tankar och attityder till ämnet eller situationer. Exempelvis kan ett klassrum där det undervisas i matematik upplevas som jobbigt att gå till eller befinna sig i. Det är extra viktigt när eleven påbörjar nya områden i matematik, som då ofta kan upplevas som abstrakta, att på ett konkret och tydligt sätt för eleven, med olika representationsformer, försöka förklara ett matematiskt samband och innehåll, annars finns risken att oro och ängslan skapas hos eleven. Vid allt för många negativa möten och situationer med matematik kan eleven utveckla ängslan till ämnet eller delar av det, till exempel provängslan. Det är därför viktigt att arbeta med inställningen till ämnet matematik. Ett sätt att göra det på är att arbeta med motivation. Magne (1998) skriver att motivation kan tolkas som tre varianter och uppstår som en kombination av dem. För det första som ett personlighetsdrag, för det andra att det uppstår av sociokulturell påverkan och för det tredje att det skapas av elevens tankar, som grundar sig på för- och nackdelar som övervägts i olika situation- 6 (8)

7 er. Om läraren lyckas påverka elevens inre motivation för ämnet, kan det leda till framgång i matematiklärandet för eleven. Thorén (2009) beskriver tre faktorer som lärare kan påverka för att öka motivationen i matematik hos eleven. 1. Lärarens engagemang och intresse för matematikundervisning. Att läraren är intresserad av sitt ämne och har goda ämnes- och didaktiska kunskaper är en viktig förutsättning för att skapa motivation hos eleven. En annan är att läraren har ett öppet klimat i klassrummet där alla elever blir bemötta med respekt oavsett om tankegångarna är korrekta eller inte. Lärarens engagemang för elevens lärande genom att ge feedback på både det matematiska, men även på den personliga utvecklingen ökar motivationen hos eleven. 2. Lärarens variation av arbetssätt och arbetsformer Genom att ha en varierad undervisning, både i arbetsformer och arbetssätt, så upplevs inte matematiken som monoton och tråkig, och framför allt medför det att eleven får möta matematiken utifrån olika perspektiv. Detta sker till exempel om läraren använder sig av gruppdiskussioner vid problemlösning, det ger både motivation och självkänsla då strategier och tankesätt tas tillvara från varje elev. Användning av konkret material är bra, men det är då viktigt att tänka igenom hur det används. Det måste vara på ett sådant sätt att det är matematiken som hamnar i fokus och att det bidrar till att lärandet utvecklas hos eleven. 3. Lärarens möjligheter att individualisera för att nå varje elev Det är viktigt att läraren har en tydlig och kontinuerlig dialog med eleven om hur matematiken upplevs och utvecklas. Att ställa frågan Hur tänker du? kan vara en bra ingång på ett sådant samtal. Att utifrån samtalet och elevens kunskapsnivå planera undervisningen ger eleven möjlighet att förstå matematiken bättre och skapar motivation att våga prova svårare problemlösning. Avslutningsvis kan vi konstatera att det varken finns någon entydig definition av vad matematiksvårigheter är, eller hur lärare ska hjälpa och stötta elever som är i matematiksvårigheter. Det som är entydigt är att läraren måste sätta eleven i fokus och utgå från dennes förutsättningar och erfarenheter när undervisning och anpassningar ska planeras och genomföras. 7 (8)

8 Referenser Enström, A. (1999). Specialpedagogiska frågeställningar i matematik. Arbetsrapport vid Pedagogiska intuitionen. Örebro universitet. Ljungblad, A. L. (1999). Att räkna med barn med specifika matematiksvårigheter. Varberg: Argument förlag Lundberg, I & Sterner, G. (2009). Dyskalkyli- finns det? Aktuell forskning om svårigheter att förstå och använda tal. Göteborg: Nationellt centrum för matematikutbildning, NCM, Göteborgsuniveristet. Lunde, O. (2011). När sifforna skapar kaos- matematiksvårigheter ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Stockholm: Liber Läroplan för vuxenutbildningen (2012). Skolverket. Magne, O. (1998). Att lyckas med matematik i grundskolan Lund: Studentlitteratur Skollag (2010:800), SFS nr: 2010:800, Utbildningsdepartementet Thorén, M. (2009) Motivation för matematik. Nämnaren 2009:2. Östergren, R. (2013). Mathematical Learning Disability: Cognitiv Conditions, Development and Prediction. Linköping: LiU-Tryck (8)

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Vad ska man ha matematik till? Vardagslivet Yrkeslivet Skönheten och konsten Underbart att veta att det finns räcker inte det+ LGR11 Undervisningen ska

Läs mer

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna Mikaela Thorén Motivation för matematik Författaren ger här en bild av vilka faktorer som kan påverka elevers motivation för att lära matematik. Artikeln bygger på författarens examensarbete som belönades

Läs mer

Motivation för matematik

Motivation för matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson,

Läs mer

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola!

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd, Örebro kommun ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar 019-21 67 61 kerstin.isaksson@ Syftet

Läs mer

Matematiksvårigheter en trasslig historia

Matematiksvårigheter en trasslig historia Matematiksvårigheter en trasslig historia Föreläsning 4/5 Helena Roos Vad är matematiksvårigheter? Matematiksvårigheter är ett relativt begrepp, vi ställer elevers kunskaper i matematik i relation till

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1

Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 Datum 2011-05-23 Överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne gällande utredning vid misstanke om dyslexi 1 1. Överenskommelse mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Överenskommelse

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Tredje tillfället

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Tredje tillfället Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen Tredje tillfället 2018-04-25 Sammanfattning/ avslut Likvärdig undervisning Värdeskapande Goda exempel

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

DYSKALKYLI MATEMATIKSVÅRIGHETER. Agneta Marsell Specialpedagog, Komvux Sundsvall agneta.marsell@skola.sundsvall.se

DYSKALKYLI MATEMATIKSVÅRIGHETER. Agneta Marsell Specialpedagog, Komvux Sundsvall agneta.marsell@skola.sundsvall.se MATEMATIKSVÅRIGHETER DYSKALKYLI Agneta Marsell Specialpedagog, Komvux Sundsvall agneta.marsell@skola.sundsvall.se Susanna Vuorela, Studerande, Komvux Sundsvall susanna.vuorela@skola.sundsvall.se 2008-09-22

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 3

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK Magnus Jonasson, jurist Magnus Jonasson Jurist med inriktning mot offentlig rätt: Social- och sjukförsäkringsrätt, medicinsk rätt Skoljuridik: - Samtliga skolformer

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Allmänna råd Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling

Läs mer

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare Skolans arbete med extra anpassningar Ulf Pantzare Utredare/projektledare Nya bestämmelser i skollagen 1 juli 2014 Om det befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, ska

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Pedagogisk utredning av läs och skrivsvårigheter/dyslexi Växjö 11 augusti 2015

Pedagogisk utredning av läs och skrivsvårigheter/dyslexi Växjö 11 augusti 2015 Pedagogisk utredning av läs och skrivsvårigheter/dyslexi Växjö 11 augusti 2015 En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Britt-Lis Persson &Evelinn Fagerberg Rådgivare Pedagogisk

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Att arbeta med elever i svårigheter. Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet

Att arbeta med elever i svårigheter. Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet Att arbeta med elever i svårigheter Belinda Norinder, specialpedagog 20151119 Linnéuniversitetet Föreläsningens upplägg Vad säger skollagen? Elever i svårigheter Vad innebär det för eleven att ha ADHD

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

Särskild begåvning. Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen

Särskild begåvning. Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen Särskild begåvning Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Malin Nilsson Specialpedagog Centralt skolstöd, Lotsen malin.d.nilsson@ Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen michael.dahlman@

Läs mer

Utredningen skulle vara vägledande för behandlingen

Utredningen skulle vara vägledande för behandlingen Utredningen skulle vara vägledande för behandlingen Innehållet detta utredningsmaterial måste vara så uppbyggt att det kan vara vägledande för dem som måste vidta åtgärder för att anpassa undervisning

Läs mer

Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen

Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen Åtgärdsprogram och bedömningar i åtgärdsprogramsprocessen Likvärdighet i skolan Palmius & Rådbrink 2014 1 Dagens webseminarium Likvärdighet och anpassning Anpassningar av kunskapskrav Anpassningar i bedömningen

Läs mer

TESTVERSION. Inledande text, Diamant

TESTVERSION. Inledande text, Diamant Inledande text, Diamant Diamant är en diagnosbank i matematik som består av 55 diagnoser, avsedda för grundskolan. Fokus ligger på grundläggande begrepp och färdigheter. Tanken med diagnoserna är att de

Läs mer

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14 Handlingsplan för elevhälsan på Mössebergsskolan Läsåret 13/14 Innehållsförteckning: 1. Förhållningssätt, syfte och mål 2. Beskrivning av ansvarsområden för: klasslärare elevhälsan 3. Arbetsgång elevärende

Läs mer

STÖDINSATSER I SKOLAN

STÖDINSATSER I SKOLAN 2017-02-14 STÖDINSATSER I SKOLAN FRÅN NOLL TILL SUPERKOLL annabe.moobis.se ANNA BENGTSSON @annabengtsson9 annabeutveckling.se Ledning & stimulans Åtgärdsprogram Behov Särskilt stöd Extra anpassningar Utredning

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Lokal handlingsplan Matematik Att ge stöd till en positiv matematikutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att förebygga matematiksvårigheter

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling 2018 2019 Planen antagen av skolledningen 2018-05-24 Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Inför varje nytt läsår ska

Läs mer

Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess

Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess Förklaringstext till Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess UPPMÄRKSAMMA Om det inom ramen för undervisningen eller genom resultatet på ett nationellt prov, genom uppgifter från

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Programmering i matematik grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Program våren 2018 09.30 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.00 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Workshop. Kvällen! Aggie Öhman

Workshop. Kvällen! Aggie Öhman Workshop Hjälp! Skolan fungerar inte för mitt barn Och inte riktigt vardagen heller. Barn och unga som tänker känner och gör annorlunda Kvällen! 18.15 Introduktion, vilka är vi, situationerna! 18.30 Barn

Läs mer

Vad skall en matematiklärare kunna? Översikt. Styrdokument. Styrdokument. Problemlösning

Vad skall en matematiklärare kunna? Översikt. Styrdokument. Styrdokument. Problemlösning Vad skall en matematiklärare kunna? Andreas Ryve Stockholms universitet och Mälardalens Högskola. Översikt 1. Vad skall en elev kunna? 2. Matematik genom problemlösning ett exempel. 3. Skapa matematiska

Läs mer

Matematiksvårigheter. Dyskalkyli

Matematiksvårigheter. Dyskalkyli Matematiksvårigheter Dyskalkyli Vad det är och hur du lever med det Svårt med siffror? Du är inte ensam. Att ha svårt med matematiken är förmodligen lika vanligt som att ha svårt med att läsa och skriva.

Läs mer

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti Promemoria 2017-08-16 Utbildningsdepartementet Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti För att alla elever ska få det stöd de behöver för att lära sig läsa, skriva och räkna föreslår regeringen att en åtgärdsgaranti

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017

Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Karin Wallby, NCM SMAL HÖSTMÖTE STOCKHOLM 20 OKTOBER 2017 Arbete med anknytning till matematiklyftet Filmer Nya moduler: Matematikundervisning med digitala verktyg II Matematikdidaktik och specialpedagogik

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan F-6 skola med 340 elever Rektorer på matematikkonferens Tre rektorer från Linköpings kommun, Gunilla Norden, Anna Samuelsson och Madeleine Zerne Rektorskonferens

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

WORKSHOP PLANERING AV UNDERVISNING. Peter Fredriksson & Lena Knutsson Göteborgs Universitet, Idpp

WORKSHOP PLANERING AV UNDERVISNING. Peter Fredriksson & Lena Knutsson Göteborgs Universitet, Idpp WORKSHOP PLANERING AV UNDERVISNING Peter Fredriksson & Lena Knutsson Göteborgs Universitet, Idpp Allmänna råd Lärare bör vid planeringen av undervisningen tydliggöra vilka delar av ämnets syfte (förmågor)

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6.

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6. DIAMANT NaTionella DIAgnoser i MAtematik En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6 Matematikdelegationens betänkande Det är vår övertygelse att alla barn och ungdomar som kan klara en normal

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM Intensivundervisning i matematik Görel Sterner, NCM gorel.sterner@ncm.gu.se Tal och räkning, geometri Lärare, förskola, f-klass-åk 6 Undervisande lärare i matematik, åk 4 9 Rektorer Matematikutvecklare

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag?

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Genomgång av enkät Västra Götaland Det svenska skolsystemet Kort diskussion i smågrupper Rättigheter i skolan Avslutande frågestund Vad händer

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Grundsärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Bedömning och betygssättning

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Dokumentet har inte på något sätt status som föreskrift, mall eller annat styrdokument!

Dokumentet har inte på något sätt status som föreskrift, mall eller annat styrdokument! Bedömningsunderlag Skolans arbete med extra anpassningar Innehållet i detta dokument I Skolinspektionens kvalitetsgranskning av skolans arbete med extra anpassningar 1 har ett bedömningsunderlag använts

Läs mer

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits Dnr: 2016/1151 3.1.3 Kursplan Fakulteten för teknik Institutionen för matematikdidaktik 2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year

Läs mer

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola Skolstöd INFORMATION 2017-11-21 Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola för elever med omfattande behov av särskilt stöd

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

Om ämnet Idrott och hälsa

Om ämnet Idrott och hälsa Om ämnet Idrott och hälsa Bakgrund och motiv Ämnet idrott och hälsa är ett gymnasiegemensamt ämne där eleven ska utveckla färdigheter i och kunskaper om rörelseaktiviteter och hur olika livsstilsfaktorer

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SPPS30, Matematiksvårigheter-orsaker och pedagogiska konsekvenser, 15,0 högskolepoäng Disabilities in Mathematics - Causes and Educational Consequenses, 15.0 higher

Läs mer

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/ EXTRA ANPASSNINGAR Hur gör man? VAD SÄGER LAGEN? Varje elev har rätt till ledning och stimulans efter behov och förutsättningar. Skolan ska motverka funktionsnedsättningars konsekvenser (3 kap 3 ). Detta

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2010 Uppgifter om skolhuvudmannen Kommunens namn (om huvudmannen är en kommun) Borgholms kommun Den

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser på olika nivåer Psykologinsatser kan göras på elev- grupp- eller organisationsnivå med syfte att undanröja hinder för lärande. Skolpsykologen bör

Läs mer

Matematikängslan och låsningar i matematik

Matematikängslan och låsningar i matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 4 6 Modul: Matematikdidaktik och specialpedagogik Del 3: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina

Läs mer

Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp

Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp Education BA (A), Mathematics in the Pre-school, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut Beslut Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se 2018-02-02 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 4 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT04 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 4 Skriftligt prov (4h) Muntligt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE

BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE - en decentraliserad och sammanhållen verksamhet med relationskompetens som grund. Lycksele - staden i Lappland 12426 inv 1260 elever i år F-9 27 elever i särskolan 604 barn

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer