Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande "En samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering - SwePub"

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande "En samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering - SwePub""

Transkript

1 Datum Diarienummer Vetenskapsrådet Handläggare Ulf Kronman Lunds Universitet Projektgruppen för SwePub c/o Jörgen Eriksson LUND Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande "En samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering - SwePub" Projektgruppen för SwePub har tillställt Vetenskapsrådet en kravspecifikation för SwePub för synpunkter. Vetenskapsrådets kommentarer gäller framför allt de inslag i kravspecifikationen som berör rådet och som kan förmodas få konsekvenser för dess verksamhet. VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address SE Stockholm Sweden Besöksadress/Visiting address Klarabergsviadukten 82 Tel: +46(0) Fax:+46(0) Org. nr/vat No Sammanfattning och allmänna synpunkter Ansatsen att skapa ett samlat register över vetenskapliga publikationer producerade av forskare vid svenska universitet är vällovlig. En välbyggd sådan förteckning kan användas både för informationssökning och för statistikoch uppföljningsändamål, förutsatt att innehållet blir tillräckligt heltäckande och av god kvalitet. Det bör dock betonas att värdet av en söktjänst enbart för svenskproducerade vetenskapliga alster är av begränsat värde, eftersom flertalet av dagens forskare oftast är mer intresserade av internationellt täckande register. Om publikationsuppgifter från SwePub sprids till internationella söktjänster som Google, Google Scholar, Yahoo m.fl. via så kallad höstning (eng. harvesting) kommer betydelsen av databasen SwePub att öka, men däremot inte värdet av den svenska söktjänsten i SwePub. En spridning av svenska publikationsposter till internationella söksystem har i viss mån även bäring på frågan om så kallad Open Access. Om publikationsposterna innehåller länkar till dokumentens fulltext bidrar SwePub då till en ökad exponering och friare spridning av de svenska vetenskapliga publikationerna. Allteftersom intresset har ökat för bibliometriska studier av vetenskapliga publikationer har också behovet av ett svenskt centralt register över dessa blivit mer aktuellt. Detta gäller särskilt för områdena humaniora och samhällsvetenskap vars publikationer endast täcks i ringa omfattning av de kommersiella aktörerna på det bibliometriska området. En svensk databas över vetenskapliga alster i form av SwePub kan därför vara av stort värde för att ge en mer rättvisande och heltäckande bild av den svenska vetenskapliga publiceringen i uppföljande analyser och bibliometriska studier i framtiden. vetenskapsradet@vr.se 1(5)

2 Vetenskapsrådet noterar dock att de i kravspecifikationen föreslagna funktionerna för att identifiera organisationer och forskare saknar samordning på en nivå ovanför lärosätena, och därför riskerar att bli alltför beroende av olika lokala identifieringssystem för att bli användbar på nationell nivå. Ett projekt för att skapa en samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering bör även innefatta en viss utblick och ställningstaganden om projektets framtida relation till andra aktiviteter på området. Hur bör till exempel SwePub relatera till det samarbete kring bibliometriska data från Thomson Reuters (ISI) som Vetenskapsrådet och SUHF har initierat? Projektet för uppbyggnad av SwePub bör kanske även förhålla sig till framtida behov av system för uppföljning av den svenska vetenskapliga publiceringen för att fullfölja intentioner om bibliometriska underlag för resursfördelningen till de svenska universiteten som föreslås i utredningen Resurser för kvalitet (SOU 2007:81). Kan SwePub med rätt utformning tillgodose dessa framtida behov? Utöver vad som framförts ovan vill Vetenskapsrådet lyfta fram följande funktionalitet som viktig att åstadkomma i SwePub: Att tjänsten håller hög datakvalitet och har en bred täckning av den vetenskapliga publiceringen vid svenska lärosäten. Att tjänsten utformas så att information om de svenska vetenskapliga publikationerna fångas upp av internationella söktjänster. Att utgivande lärosäte(n) kan identifieras på ett unikt och enhetligt Att publikationerna ämnesklassificeras på ett sådant vis att det tillåter ämnesvisa analyser av den svenska vetenskapliga produktionen. Att SwePub på sikt även innefattar ett system för att unikt identifiera de svenska forskare som medverkat i publikationerna. Att utvecklingen av SwePub samordnas och samverkar med andra initiativ för uppföljning av den svenska vetenskapliga produktionen. Nedan följer mer detaljerade synpunkter på kravspecifikationen. Kravspecifikationens utformning och projektets genomförande Syftet med den föreslagna kravspecifikationen är något oklart, vilket i viss mån har försvårat Vetenskapsrådets bedömning. Är det framlagda förslaget en kravspecifikation för funktionaliteten i ett tänkt system eller en kravspecifikation för utformningen av ett föreslaget projekt? Detta skulle behöva förtydligas. Gränsen mellan projektet som arbetat fram kravspecifikationen ("förstudien") och själva genomförandet verkar också något oklar. I sektion 1.2 beskrivs syfte och mål för ett föreslaget genomförandeprojekt, medan det i sektion 1.3 beskrivs vilka organisationer som varit delaktiga i förstudieprojektet, utan att 2(5)

3 det görs någon tydlig åtskillnad mellan dessa två projekt. Ett tydliggörande av vad som klarats av inom ramen för förstudieprojektet och vad som förväntas av utförandeprojektet skulle kunna underlätta genomförandet. Som har framhållits ovan anser Vetenskapsrådet att själva sökfunktionen i SwePub blir av underordnat intresse i förhållande till analys- och spridningsfunktionen. Det kan därför vara strategiskt att inte lägga för mycket fokus på utveckling av sökgränssnittet. En integrering i Libris Webbsök verkar vara en rimlig linje och ambitionsnivå. Åmnesklassificering Valet av ämnesklassificering är en viktig fråga, speciellt med avseende på analysfunktionen i systemet. Förstudien noterar att Vetenskapsrådets analysenhet ställer sig "starkt positiv" till ämnesklassificering, vilket i sak är korrekt, men Vetenskapsrådet vill betona att det inte därmed är starkt positivt till användningen av SCB:s ämneskategorier så som föreslås av SVEPprojektet. Utförandeprojektet bör ges i uppdrag att göra en översyn av ämnesklassificeringen och överväga möjligheten att använda en förenklad version med endast två nivåer i hierarkin och av SCB:s ämnesklasser. Syftet med detta är att i största möjliga mån minska riskerna för att forskare eller administratörer klassificerar publikationerna inom fel ämnesområde. Organisationsidentifiering Frågan om att koppla publikationerna till lärosäten nämns på ett antal ställen i kravspecifikationen (sektion 4, via bilagd formatspecifikation, sektion 7.3, sektion 8.3.1), men det verkar saknas en specifikation för ett samlat, organisationsövergripande auktoritetsregister för att identifiera svenska lärosäten. Bristen på plan för auktoritetsregister leder även till att det blir oklart i vilket format externa analyserande instanser som Vetenskapsrådet kommer att kunna hämta och använda organisations- och individdata från SwePub. Ett tydligt uppdrag till utförandeprojektet att hantera identifieringen av lärosäten och individer på ett lärosätesövergripande sätt skulle vara önskvärt. Det är vällovligt att även sikta på att implementera en funktion för analyser på institutionsnivå, men frågan är om detta är ett realistiskt mål med tanke på universitetens rörliga organisationsstruktur på institutionsnivån och forskarnas samverkan över institutionsgränserna.

4 Forskaridentifiering I sektionerna 6.4 och 7.4 nämns att identiteter för forskare, härrörande från lokal verifiering, ska överföras till SwePub och göras tillgängliga för sökning och analys. Här ges dock inga tydliga uppdrag till utförandeprojektet om hur identifieringen ska hanteras; vilka ID-nummer eller andra identifierare ska användas och hur ska lokala identifierare från olika lärosäten samordnas så att en lärosätesövergripande identifiering av en svensk forskare blir möjlig? Borde inte projektet för förverkligande av SwePub studera kommersiella alternativ som Thomsons Researcher ID.com eller beröra möjligheten att använda andra lärosätesövergripande identifierare som till exempel personnummer eller ett svenskt forskar-id? Datainhämtning I sektion 6.3 av kravspecifikationen föreslås att publikationsposterna ska berikas genom att ID:n inhämtade från externa system även förs över till SwePub och att kopplingar görs till material i Libris-databasen, där så är möjligt. Inget nämns dock om möjligheterna att skapa en bas av data i det centrala systemet genom att köpa in databaser från kommersiella system som Thomsons ISI-databas eller Elseviers Scopus. En sådan frågeställning skulle kunna vara värd att föra in i projektplanen. Datautbyte med andra system I sektionerna 8.2 och 9.3 nämns SwePubs funktioner för datautbyte med andra system. Dock är de tänkta funktionerna för export av data från SwePub något oklart beskrivna. Kravspecifikationen blandar här tänkta utbytesprotokoll och dataformat på ett otydligt sätt. Det torde underlätta för utförandeprojektet om det gjordes tydligare vilka accessprotokoll, t.ex. OAI-PMH, JDBC, som tjänsten ska kunna erbjuda och vilka dataformat, t.ex. MODS, OAIDC, RSS, TAB-delimited, som ska kunna levereras via dessa protokoll. Att ange XML som ett önskat utformat skapar ingen ytterligare tydlighet för utförandeprojektet, eftersom XML i sig inte är ett dataformat, utan ett ramverk för formatbeskrivningar. Mer specifika XML-baserade format som till exempel OAIDC, MODS eller RSS bör därför anges. Publikationstyper I bilagan "Formatspecifikation" föreslås ett antal dokumenttyper. Här skulle det kunna vara lämpligt att lägga till dokumenttypen "vetenskaplig utgåva" (scholarly edition), som är en viktig publikationstyp inom vissa vetenskapsområden.

5 Det skulle också kunna vara lämpligt att göra det möjligt att märka material av typen "forskningsöversikt" och "övrigt" som referee-granskade för att underlätta analyser med referee-granskning som urvalskriterium. Beslut i ärendet har fattats av generaldirektör Pär Omling i närvaro av biträdande generaldirektör Gunnel Gustafsson, rådsdirektör Mariann Samuelson samt administrative chefen Jan Stålhammar. Föredragande har varit analytikerna Ulf Kronman och Magnus Gunnarsson. Pär Omling Generaldirektör Jlf Kronman Analytiker us GuMarsson 5(5)

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

SwePub. Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering

SwePub. Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering SwePub Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering 1 Projekt inom OpenAccess.se Deltagare Uppsala sbibliotek Lunds s bibliotek Göteborgs sbibliotek Linköpings sbibliotek Avedas

Läs mer

SwePub Analys. Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation

SwePub Analys. Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation SwePub Analys Noden för publikationsdata i det svenska ekosystemet för forskningsinformation Marja Haapalainen, projektledare för Vidareutveckling av SwePub Projektgruppen: Ulf Kronman, Jessica Lindholm,

Läs mer

SwePub som källa för bibliometriska analyser

SwePub som källa för bibliometriska analyser SwePub som källa för bibliometriska analyser Ulf Kronman Avdelningen för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Mötesplats Open Access 2009 Uppsala universitet 2009-11-26 Vetenskapsrådet Myndighet med

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Vetenskapsrådet. Missiv 2009-07-14 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Carl Jacobsson. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Vetenskapsrådet. Missiv 2009-07-14 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Carl Jacobsson. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2009-07-14 Handläggare Carl Jacobsson Diarienummer 111-2008-7887 (U2009/4353/F) Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Missiv Enligt regeringsbeslut U2009/322/F (2009-01-29) fick Vetenskapsrådet

Läs mer

Vision och strategisk inriktning för Swepub

Vision och strategisk inriktning för Swepub Vision och strategisk inriktning för Swepub Denna vision är framtagen för att lyfta Swepub som en del av forskningens infrastruktur. Visionen tydliggör vad Kungliga biblioteket (KB) tillsammans med lärosätena

Läs mer

SwePub. Framtid. Funktio ner. Bakgrund

SwePub. Framtid. Funktio ner. Bakgrund SwePub Bakgrund Funktio ner Framtid Presentation för Gruppen för SwePub 2017-09-20 Miriam Björkhem & Tuija Drake, Avdelningen för Informationssystem, Enheten för metadata och systemstöd, KB för Bakgrund

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Datum Diarienummer 2014-02-10 1.1.3-2014-10003 Handläggare Cecilia Stålsby Lundborg Vetenskapsrådet Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk

Läs mer

arosnal0 vetenskapsrådet

arosnal0 vetenskapsrådet arosnal0 vetenskapsrådet YTTRANDE Datum 2018-09-10 Handläggare Richard Andersson Diarienummer 1.1.3-2018-6406 GD-2018-164 Ert diarienummer N2018-03829-RTS Näringsdepartementet n.remissvarkregeringskansliet.se

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

SwePub praxis och format. Presentation på uppstartsmöte för praxisgruppen Tuija Drake, Kungliga biblioteket

SwePub praxis och format. Presentation på uppstartsmöte för praxisgruppen Tuija Drake, Kungliga biblioteket SwePub praxis och format Presentation på uppstartsmöte för praxisgruppen 2016-08-23 Tuija Drake, Kungliga biblioteket Agenda Fika med presentationsrunda Bakgrund, syfte Genomgång av dokument Lunch ca 12:00

Läs mer

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden 2009-10-13 Diarienummer 122-2009-7671 Handläggare E. Nihlfors / C. Hall Vetenskapsrådet Lärosäten enligt sändlista Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén

Läs mer

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen

SwePub - en del av den nationella infrastrukturen SwePub - en del av den nationella infrastrukturen Projekt Vidareutveckling av SwePub Marja Haapalainen, projektledare Nationella referensgruppen 2014-02-26 SwePub samlad ingång för forskningspublikationer

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet

Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Internationell Ranking vid Göteborgs Universitet Presentation vid Universitetsseminariet den 2 mars 2011 Sverker Lindblad & Mats Cavallin Kort presentation av rankinglistor Namn Rankingkonstruktör Datakällor

Läs mer

Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet

Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet Diarienummer 2009-08-21 312-2009-6886 Utbi Idn ingsdepartementet Forskningspolitiska enheten Att: Maria Wästfelt 103 33 Stockholm Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet

Läs mer

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 DSpace som system för årsredovisning av forskning Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 Malmö högskolas forskningsmiljöer, ett urval Medicin Biomaterial

Läs mer

Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20.

Vetenskapsrådets synpunkter på Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20. 2008-09-04 Diarienummer 112-2008-6225 Handläggare Håkan Billig Vetenskapsrådet YTTRANDE Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1

Läs mer

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Håkan Carlsson Göteborgs universitetsbibliotek Bibliometrigruppen Håkan Carlsson, GUB, sammankallande Per Ahlgren, SUB Peter Linde, BTHB Tore Lund, Chalmers

Läs mer

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA

Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Rapport Open access till artiklar 2018 Årlig uppföljning av öppen tillgång till artiklar registrerade i DiVA Författare: Ida Ahlström, Lynn Rudholm Avdelning: Universitetsbiblioteket Datum: 2019-06-20

Läs mer

Stefan Andersson SVEP. Övergripande mål - SVEP. Harmonisering av metadatabeskrivningar för elektroniskt publicerade dokument

Stefan Andersson SVEP. Övergripande mål - SVEP. Harmonisering av metadatabeskrivningar för elektroniskt publicerade dokument Stefan Andersson Uppsala universitetsbibliotek, Enheten för digital publicering http://publications.uu.se SVEP Svenska högskolans elektroniska publicering Projektet syftar till att främja en mer samordnad

Läs mer

Vidareutveckling av SwePub SwePub Analys

Vidareutveckling av SwePub SwePub Analys Vidareutveckling av SwePub SwePub Analys Marja Haapalainen, projektledare Jessica Lindholm, arbetsgruppen Praxis Mötesplats Open Access 2014-04-02 Frågeställningarna Vilka är analysbehoven nu och i framtiden?

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för Swepub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för Swepub 2018-02-27 Dnr/Ref.no. 6.3-2018-77 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för Swepub Datum & tid: Onsdagen 14 februari 10:00-12:00 Plats: Närvarande: Anmält förhinder: Kungliga biblioteket, Humlegården,

Läs mer

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata 25 Oktober 2012, Open Access Week, Stockholm Anna Wetterbom, PhD Forskningssekreterare, e-vetenskap Enheten för Infrastruktur Anna.wetterbom@vr.se Vanliga frågor

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

Bibliometri för utvärdering av forskning

Bibliometri för utvärdering av forskning Bibliometri för utvärdering av forskning publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Kungliga biblioteket Samordnare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor Publiceringsseminarium

Läs mer

SwePub konstnärlig output. Presentation på uppstartsmöte för arbetsgruppen för konstnärlig output Tuija Drake, Kungliga biblioteket

SwePub konstnärlig output. Presentation på uppstartsmöte för arbetsgruppen för konstnärlig output Tuija Drake, Kungliga biblioteket SwePub konstnärlig output Presentation på uppstartsmöte för arbetsgruppen för konstnärlig output 2016-08-24 Tuija Drake, Kungliga biblioteket Agenda Lunch med presentationsrunda ca 12:00 Bakgrund, syfte

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Svenska listan Svenskt register över vetenskapliga publiceringskanaler

Svenska listan Svenskt register över vetenskapliga publiceringskanaler Svenska listan Svenskt register över vetenskapliga publiceringskanaler jonas.gurell@vr.se Funderingar runt SwePub Vad i SwePub är vetenskapligt sakkunniggranskat material? Hur står det till med dubbletter?

Läs mer

DiVA publikationsdatabas vid Södertörns högskola

DiVA publikationsdatabas vid Södertörns högskola Biblioteket 2017-12-12 DiVA publikationsdatabas vid Södertörns högskola Innehåll Vad är DiVA? 2 Registrera publikationer i DiVA 2 Tänk på att 2 Ändra i tidigare registreringar 2 Gör så här 2 Steg 1. Välj

Läs mer

Remissyttrande över rapporten "Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)"

Remissyttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Universitetskanslersämbetet 2018-06-25 Diarienummer 1.I.3-2018-5653 GD-2018-132 Ert Diarienummer 111-331-17 Handläggare Johan Lindell Dnr 3.3-2018-178 Inspel till uppdraget om Kvalitetssäkring av forskning

Läs mer

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Biblioteket 2017-12-12 DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Innehåll Vad är DiVA?... 2 Registrera publikationer i DiVA... 2 Tänk på att... 2 Ändra i tidigare registreringar... 2 Gör så här...

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Datum Diarienummer 2014-06-26 811-2014-150 Handläggare Elin Swedenborg Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Bakgrund Vetenskapsrådet har sedan 2008 ett ansvar för forskningsinfrastruktur

Läs mer

PRIS (Public Research Information Sweden)

PRIS (Public Research Information Sweden) PRIS (Public Research Information Sweden) Är en förstudie med syfte att se över och ge förslag till förbättringar av det svenska ekosystemet för forskningsinformation! Grov tidplan för förstudien: CAug:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

Nyttan finns i användandet!

Nyttan finns i användandet! Nyttan finns i användandet! Projektrapport SwePub: Datakvalitet ur ett lärosätesperspektiv Kristoffer Antonsson, Kristin Olofsson, Anders Söderbäck, Daniel Wadskog Sammanfattning Projektgruppen har, utifrån

Läs mer

Bibliometri för utvärdering av forskning

Bibliometri för utvärdering av forskning Bibliometri för utvärdering av forskning publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Kungliga biblioteket Samordnare för OpenAccess.se och publiceringsfrågor Publiceringsseminarium

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur NPR Open Access 1/6 2017 Bakgrund

Läs mer

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst Datum Diarienummer 1 (6) 2014-06-17 1137/2014 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst S2014/2639/SAM Tandvårds-

Läs mer

Presentationen i korthet

Presentationen i korthet Presentationen i korthet SwePub i forskningsinformationens ekosystem Samarbete med OpenAccess.se Openapc-se repositorium på Github Pilot med svenska lärosäten 2016 Erfarenheter och resultat från första

Läs mer

Registrera i DiVA. en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket

Registrera i DiVA. en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket Registrera i DiVA en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket Detta är en manual kring vilka uppgifter vi vill att du som utförare ska registrera i DiVA-konsortiets gemensamma

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub 2017-05-02 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum & tid: tisdagen 2 maj 15:00-17:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande: Anmält förhinder:

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS. Vetenskapsrådet

Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS. Vetenskapsrådet Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige FOKUS Vetenskapsrådet Hearings maj 2014 Disposition Bakgrund Arbetsprocess Förslag till modell just nu Fortsatt arbete Tidsplan Frågor och diskussion UoH intäkter

Läs mer

En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet.

En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet. En bibliometrisk jämförelse mellan LTU och vissa andra svenska och europeiska universitet. Terje Höiseth, överbibliotekarie, LTU. Bibliometri har de senaste åren fått en allt större uppmärksamhet inom

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Linköpings Universitetsbibliotek

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Linköpings Universitetsbibliotek Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Mikael.Rosell@liu.se 013-282248 Linköpings Universitetsbibliotek 2 FEM saker ni SKA ta med er härifrån! Välja ut och använda relevanta databaser

Läs mer

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) N YTTRANDE Datum 2019-04-01 Handläggare Stefan Törnqvist Diarienummer 1.1.3-2019-00018 GD-2019-74 Ert diarienummer U2018-04199/UH Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkande Ökad attraktionskraft

Läs mer

Open Access-publicering vid svenska lärosäten - en kartläggning 2011

Open Access-publicering vid svenska lärosäten - en kartläggning 2011 Open Access-publicering vid svenska lärosäten - en kartläggning 2011 Tomas Lundén & Peter Sjögårde Göteborgs universitetsbibliotek & KTH Biblioteket Mötesplats Open Access Linnéuniversitetet, Växjö 1-2

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Bibliometri för forskningsutvärdering

Bibliometri för forskningsutvärdering Bibliometri för forskningsutvärdering publikationer som prestationsmätare och kvalitetsmått Ulf Kronman Avdelningen för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Linnéuniversitet 2011-01-11 Föredragets

Läs mer

Kravspecifikation SwePub

Kravspecifikation SwePub Kravspecifikation SwePub www.swepub.se UTKAST FÖR REMISS 2008-04-02 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. INTRODUKTION... 4 1.1. BAKGRUND... 4 1.2. SYFTE OCH MÅL... 6 1.3 DELTAGARE I PROJEKTET...

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2018-04-09 STY 2018-65 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Finansdepartementet

Läs mer

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning Datum Diarienummer 2013-09-24 1.1.2-2013-9004 Handläggare Birgitta Myrman Vetenskapsrådet Tillväxtverket Box 4044 10261 Stockholm Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015

UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015 UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2015 En analys av resultatet för Göteborgs universitet. Magnus MacHale-Gunnarsson, Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 2015:04

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

SwePub, SweCRIS och Prisma i det digitala ekosystemet för forskningsinformation

SwePub, SweCRIS och Prisma i det digitala ekosystemet för forskningsinformation SwePub, SweCRIS och Prisma i det digitala ekosystemet för forskningsinformation Forum för bibliotekschefer 2013-06-03 Torulf Lind Vetenskapsrådet Bild från FreeDigitalPhotos.net Digitalt ekosystem En grupp

Läs mer

Registrera konferenspublikationer i DiVA

Registrera konferenspublikationer i DiVA Registrera konferenspublikationer i DiVA Senast uppdaterad: 2011-05-27 Vad är en konferenspublikation? Det finns flera typer av konferenspublikationer. Konferensbidrag kan exempelvis vara publicerade:

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Inledning. Innehållet i förslaget. Alternativa lösningar. Utrikesdepartementet

Inledning. Innehållet i förslaget. Alternativa lösningar. Utrikesdepartementet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access!

Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access! Naturvårdsverket: bättre miljö med Open Access! Mötesplats Open Access, Växjö 1-2 april 2014 Ulrika Domellöf Mattsson Helena Eckerbom Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-03-31

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

Open access ett nationellt perspektiv

Open access ett nationellt perspektiv Open access ett nationellt perspektiv SFIS Höstkonferens, Borås 8 november 2012 Aina Svensson, OpenAccess.se, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Vad är open access? Fri tillgång till

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Importera referenser till DiVA

Importera referenser till DiVA 1 Importera referenser till DiVA Du kan importera referenser från många olika databaser och referenshanteringsprogram till DiVA. Följande referensformat kan användas: PubMed XML, ISI, EndNote XML, Endnote

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information LANTMÄTERIET 1 (7) YITRANDE 2014-02-26 Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2013/3858 Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information Regeringskansliets dru Fö2013/1371

Läs mer

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Obs pågående arbete. SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014.

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering. Sverige. Obs pågående arbete. SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014. Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige Obs pågående arbete SUHF Forskningsfinansiering för administratörer 5 december 2014 Sara Monaco UoH intäkter för forskning och forskarutbildning 2013 Företag i

Läs mer

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6)

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-06-14 ERT DATUM 2019-02-28 DIARIENR 2019/49-4 ER BETECKNING U2019/00304/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En långsiktig, samordnad och dialogbaserad

Läs mer

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning YTTRANDE 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Carl Braunerhielm 08-563 085 38 carl.braunerhielm@uka.se Regeringskansliet Utbildningsdepartementet (Forskningspolitiska enheten) 103 33 Stockholm

Läs mer

ORCID medlemskap och implementering vid Chalmers

ORCID medlemskap och implementering vid Chalmers ORCID medlemskap och implementering vid Chalmers Mötesplats Open Access 2014 2014-04-01 Jonas Gilbert Chalmers bibliotek jonas.gilbert@chalmers.se http://orcid.org/0000-0001-6599-1376 Open Researcher &

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Ja: Ändra i den befintliga registreringen om du vill redigera eller komplettera uppgifter

Ja: Ändra i den befintliga registreringen om du vill redigera eller komplettera uppgifter Registrera och publicera i DiVA en manual för manuell registrering Importera istället för att registrera manuellt Importera referenser från en databas eller tidskriftswebbplats istället för att registrera

Läs mer

Programvarudesign för samarbete. Mötesplats Open Access Urban Andersson, Göteborgs UB Peter Hansson, Chalmers bibliotek

Programvarudesign för samarbete. Mötesplats Open Access Urban Andersson, Göteborgs UB Peter Hansson, Chalmers bibliotek Programvarudesign för samarbete Mötesplats Open Access 2008-10-02 Urban Andersson, Göteborgs UB Peter Hansson, Chalmers bibliotek Vad är Scigloo? Bakgrund: Chalmers Publications Library & Göteborgs universitets

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Yttrande 2015-10-22 Dnr 10.1-17661/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Marit Birk marit.birk@socialstyrelsen.se Socialdepartementet Jämställdhetsenheten 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015

FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i. Sverige. Redovisning av ett regeringsuppdrag. SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015 FOKUS Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige Redovisning av ett regeringsuppdrag SUHF Forskningsadministration i fokus, 9 okt 2015 Sara Monaco och Maud Quist UoH intäkter för forskning och forskarutbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Helena Francke UH bibliotekkonferansen 2015 Bergen, 18 juni 2015 helena.francke@hb.se Bakgrund och perspektiv 1 Publicera! (2013) Belysa bakgrunden

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till föreskrifter om försöksdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

DiVA kort systembeskriving

DiVA kort systembeskriving DiVA kort systembeskriving Bakgrund DiVA (Digitala vetenskapliga arkivet) började utvecklas hösten 2000 vid Enheten för digital publicering på Uppsala universitetsbibliotek som ett resultat av en förstudie

Läs mer

DiVA KTH:s publikationsdatabas Manual Uppdaterad 2015-02-18

DiVA KTH:s publikationsdatabas Manual Uppdaterad 2015-02-18 DiVA KTH:s publikationsdatabas Manual Uppdaterad 2015-02-18 Innehåll Vad är DiVA?... 2 Registrera publikationer i DiVA... 2 Tänk på att... 2 Manuell registrering i DiVA... 2 Gör så här... 2 Steg 1. Välj

Läs mer

Viktigt om informationssökning

Viktigt om informationssökning Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, vt 2016 Viktigt om informationssökning Sker

Läs mer

LUP = Mer pengar till forskning?

LUP = Mer pengar till forskning? LUP = Mer pengar till forskning? LUP är som livet... Tomt och innehållslöst,... om man inte fyller det med något! Vad finns i LUP? Hänvisningar och fulltexter till: Tidskriftsartiklar Konferensbidrag»

Läs mer

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53)

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer