Innehåll. Fystester Planeringsunderlag Socialt... 9 Strategiskt Tekniskt Fysiskt Mentalt... 21

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. Fystester Planeringsunderlag Socialt... 9 Strategiskt Tekniskt Fysiskt Mentalt... 21"

Transkript

1 (31)

2 1(31) Innehåll Inledning... 2 Frågor och svar... 3 Ramar för Supercamp... 4 Utvecklingsplan år som verktyg... 5 Jag och min omgivning... 7 Spelarutvecklingshjulet... 8 Socialt... 9 Strategiskt Tekniskt Fysiskt Mentalt Fystester Planeringsunderlag Veckoschema höst Mina viktigaste prioriteringar höst Veckoschema vinter Mina viktigaste prioriteringar vinter Veckoschema sommar Mina viktigaste prioriteringar sommar... 30

3 2(31) Inledning Välkommen till Supercamp Du är utvald eftersom du tävlar och vill satsa på golf och vi är glada att du har valt att tacka ja till att vara med. Under det kommande året får du vara med på ett flertal träffar där du har kul, träffar kompisar och givetvis blir bättre på golf. I din hand håller du Utvecklingsplan år som innehåller mycket av det vi ska göra på våra träffar. Men det mesta av din utveckling sker hemma tillsammans med personer som finns i din närhet din tränare och dina föräldrar. Tanken är att du ska jobba med planen även mellan träffarna. Innehållet i utvecklingsplanen är det som är viktigt för nästa säsongs spel och tävlingar, men också det som behövs för att kunna utvecklas på lång sikt. Uppgifter som ligger lite längre fram i tiden är oftast lite tråkigare att jobba med, men väldigt viktiga. Långt ifrån alla toppspelare kommer från stora klubbar där många förutsättningar finns. Flera av de bästa spelarna kommer från små klubbar. Två av dem är Pernilla Lindberg och David Lingmerth som representerade Sverige i OS Det som spelarna har och har haft är en stor vilja att bli bättre. När de var yngre höll de på med flera andra idrotter och valde att satsa på golf vid 15 års ålder. Det är inte heller så att de som är bäst vid 15 också är de som är bäst vid 25. Alla har chansen! Supercamp är inte bara till för dem som har bestämt sig för att bli bäst. En viktig värdering för landslaget är: Att utvecklas som spelare och människa genom golfen. Det innebär att golfen är en idrott där du kan utvecklas som person. Att sätta upp ett mål och kämpa för att nå det kommer att lära dig vad som krävs för att nå målet i sig men också en hel del saker om dig själv. Det kommer perioder där du får fortsätta kämpa trots att det inte går bra. Du behöver göra saker nu som du får betalt för längre fram. Skolan behöver skötas om du har planer på att gå på golfgymnasium och college. När du försöker klara dessa utmaningar lär du dig saker som du kommer att ha nytta av resten av livet. Lycka till!

4 3(31) Frågor och svar Varför finns Supercamp? Det finns två tydliga syften med Supercamp. Det ena handlar om att utöka ditt nätverk och få fler golfkompisar. Tyvärr är många satsande golfspelare i din ålder lite ensamma. Det är därför viktigt att samla er som grupp i den region ni kommer ifrån. Vi hoppas att du lär känna andra ännu bättre och att ni träffas för att träna och tävla även mellan våra träffar. Ett annat skäl är att vi tidigt vill få ut kunskap om vad du kan träna på för att bli bättre i golf. Två av årets tre Supercamp ligger också under den delen av året när det finns minst golf naturligt, under hösten och vintern. Tanken är att se till att du använder hela året för att bli bättre. Vem är Supercamp till för? Supercamp är för dig mellan 13 och 15 år som är tävlingsaktiv. För att bli uttagen behöver du uppfylla några saker, som till exempel att vara aktiv tävlingsspelare på SGF:s juniortour och att du tränar golf hela året. Uttagningen görs av golfdistriktsförbunden. Hur många Supercamp-regioner finns det? Vi har delat in landet i fem regioner som i sin tur består av ett antal distrikt som fått ett visst antal platser. Antalet har att göra med hur många klubbar det finns på en viss nivå i distriktet. Regionerna är: Syd, Väst, Öst, Mitt och Norr. Vad är kopplingen till landslaget? Supercamp är första steget i landslagsverksamheten, följt av framtid spets, flick- och pojklandslagen, dam- och herrlandslagen och utmanarsatsningen. Innehållet i Supercamp är framtaget av landslagscoacherna och personer från landslaget är med på träffarna för att dela med sig av sina kunskaper och för att titta på nästa generations spelare. Till de kommande höstlägren i framtid spets kallar vi spelare som är med i Supercamp. Innehållet på dessa läger är en fördjupning av Utvecklingsplan år. Hur är Utvecklingsplan år kopplad till landslaget? Utvecklingsplan år bygger på samma utvecklingsstrategi som för våra allra bästa spelare. Innehållet är uppdelat i fem huvuddelar som bildar spelarutvecklingshjulet socialt, strategiskt, teknisk, fysiskt och mentalt. Torsten Hansson, som bland annat är Henrik Stensons mentor, har under lång tid sett till att de spelare han hjälper har koll på alla delar i spelarutvecklingshjulet. De bästa spelarnas delar är alltså samma som dina, men innehållet skiljer sig.

5 4(31) Ramar för Supercamp Vi är många personer på lägren och för allas bästa har vi några ramar som är viktiga att du håller dig inom. I landslaget jobbar vi med en värdegrund vi kallar för Silen. Orden i silen är saker vi vill ska uppfyllas så ofta som möjligt. På våra Supercamp gäller följande punkter som alla kan kopplas till Silen: 1. Du ska alltid vara en bra kompis. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Säg till en coach direkt om någon inte är en bra kompis. Kom i tid och ha alla saker med dig. Det gäller både till när träffen startar och till de olika passen som sker under lägret. 3. Gör ditt bästa så ofta du kan. Särskilt när det är jobbigt, tråkigt eller när du är trött. 4. Om du inte förstår något fråga coachen. Antingen direkt eller efter passet om du känner att du inte vill fråga så att hela gruppen hör. 5. Under träffarna är valet av kost och dryck detsamma som att bli bättre i idrott. 6. Vi lämnar alltid en plats lite bättre än när vi kom. Ser vi ett slängt papper plockar vi upp det. 7. Var ödmjuk inför att lära dig saker och att utveckla dig. De personer som finns på lägret har alla stor erfarenhet av att utveckla människor och golfspelare.

6 5(31) Utvecklingsplan år som verktyg Med utgångspunkt i spelarutvecklingshjulet täcker Utvecklingsplan år de delar som är viktiga för att du ska bli bättre. Arbetar du med planen under lägret och hemma så kan du vara trygg med att den täcker in många av de områden som är viktiga. Vad är syftet med Utvecklingsplan år? Den verkliga utvecklingen sker i dig och där du är. Eftersom du bor hemma är det i den miljön som du förbättras. Utvecklingsplan år skriven för att du ska kunna ta med dig det vi gör hem. Det är det dagliga jobbet som gör den stora skillnaden. I din ålder är du beroende av vuxna som hjälper dig på olika sätt. De är viktiga för att skapa bra förutsättningar, som att du kan ta dig till träningen. Planen är skriven så att de som inte är med på våra träffar ska kunna förstå vad som gjorts så att de kan hjälpa dig när det behövs. Vilka delar ingår? Planen utgår från spelarutvecklingshjulet och det som ingår där. Alla delar socialt, fysiskt, tekniskt, strategiskt och mentalt har på ett eller annat sätt betydelse för din utveckling. På träffarna tar vi upp aktuella saker inom varje område. För att du ska kunna fortsätta arbetet på hemmaplan finns frågor med svarsalternativ till varje område som ger dig konkreta saker att jobba med. Ska alla jobba med samma plan? Ja och nej. Alla ska fundera på alla frågor och uppgifter som finns, men alla spelare har olika saker att jobba med för att ta nästa steg. Att ha koll på alla delar är viktigt. Det är annars lätt att du tränar på det som går sämst just nu eller på det som är roligast för stunden. Kan jag slänga planen när träffen är klar? Nej, du ska ta hem och jobba med den. Den coach du har på lägret sätter igång arbetet med planen och följer sedan upp hur det går för dig mellan träffarna. När vi träffas nästa gång fortsätter vi med planen och då ska du ha den med dig. Det kan vara klokt att ta bilder på din plan med mobilen om den skulle försvinna, så att du kan återskapa det du gjort. Hur kommer min hemmatränare in? Om du angett en tränare med e-postadress i anmälan skickar vi ett mejl samt utvecklingsplanen till henne eller honom. Flera av uppgifterna i planen behöver en tränare för att lösas. Tränaren är den viktigaste personen för att komma framåt inom flera områden. Om du bytt tränare eller inte hade någon när du anmälde dig säger du till din coach på lägret så lägger vi till personen i efterhand.

7 6(31) Hur kan jag jobba med planen hemma? Många frågor har ett svarsalternativ där det är uppenbart vad som är bättre eller sämre. Det svåra är inte vilket mål (svar) du som spelare ska sträva mot utan att faktiskt ständigt jobba mot det. Föräldrar eller tränare kan göra en jätteinsats för dig som spelare genom att kontinuerligt checka av frågorna och hålla liv i dem. I många fall är engagemang och insats från föräldrar och tränare avgörande för att du som spelare ska komma framåt. Jag kommer inte ihåg exakt vad vi gjorde på lägret, var kan jag få tag i innehållet? Vi kommer att skicka ett mejl till dig efter lägret som innehåller en PDF-fil med de praktiska passen. Vi kommer att lägga upp samma fil på Eftersom vi hela tiden fyller på med nya saker är det bra om du gör det till en vana att gå in på sidan. Följ din utveckling Tanken är att du ska registrera och följa din utveckling i planen genom att reflektera över och svara på frågorna flera gånger vid de tre Supercamp samt minst en gång hemma mellan varje läger. Skriv därför SC1 (för Supercamp 1) i svarsrutorna när du går igenom frågorna och fystesterna första gången, H1 (för hemmasvar 1) vid din första genomgång hemma och sedan SC2, H2, SC3 och H3.

8 7(31) Jag och min omgivning Det är du själv som är centrum för din utveckling och det är viktigt att ha koll på vem du är och vad du vill. Sedan finns det personer omkring dig som är betydelsefulla, exempelvis andra spelare som också försöker bli bra i golf. Att vara med andra och att hålla på med golf är något som ska leda till positiva saker i livet. Svara på frågorna nedan och fråga andra om deras svar: Namn:... Klubb:... Jag har spelat golf sedan:... Roligast med att spela golf: Jag är eller har varit med i följande idrotter:... Mina föräldrar heter:... Mina bästa vänner heter:... Mina golfvänner är:... Min tränare heter:... Min coach på Supercamp är: Namn:... Mobil:... E-post:...

9 8(31) Spelarutvecklingshjulet Det är mycket som behöver utvecklas om du ska bli riktigt bra i golf. Det sker genom att jobba med alla delar i spelarutvecklingshjulet det mentala, fysiska, sociala, tekniska och strategiska. Vi som har jobbat länge med spelarutveckling har haft förmånen att träffa och arbeta med många spelare som varit lovande. En del är våra nuvarande svenska storspelare men det finns såklart flera som inte nått toppen. Vi försöker hela tiden lära oss vad det är som gjorde att de spelarna inte blev så bra som de själva hade tänkt. Och vad det var som gjorde att de som blev bra lyckades. Ibland händer saker i livet som vi inte kan förutse. Någon blir skadad och klarar inte att komma tillbaka. En annan upptäcker att det finns annat som är roligare att satsa på när de blir äldre. Det vi lärt oss är att det gäller att skapa en så bra grund att stå på som möjligt. Den får du genom att jobba på alla delar och inte bara de som är roligast eller som leder till bra resultat just nu. Att använda tiden till rätt saker är en konst. Fundera på hur du ska få med alla delar i spelarutvecklingshjulet i din vardagskalender och samtidigt hålla hjulet så runt som möjligt. Vissa perioder kommer dock hjulet inte att vara runt. Under vintern tränar vi mer på teknik och fys, då kan spelnivån faktiskt bli lite sämre för att sedan bli ännu bättre. För att komma igång och fortsätta med att utveckla alla delar har vi tagit fram frågor kopplat till de fem delarna i spelarutvecklingshjulet som du konkret kan jobba med. Ibland är det uppenbart vad som är bättre eller sämre svar på en fråga. Utmaningen är att fortsätta med de enkla sakerna en lång tid. Vi vill att du försöker bli lite bättre på varje fråga varje gång som vi/du testar dig. Ett steg i taget varje dag över lång tid ger stora resultat.

10 9(31) Socialt Inom området socialt finns många viktiga saker som du kanske inte tänker på när det handlar om att bli bättre. Att ha kompisar är viktigt. Har du tid att umgås med dem och vad innebär det om ingen av dem som du räknar som dina vänner spelar golf? I din ålder är föräldrar eller andra nära anhöriga viktiga. De kan en hel del saker som de säkert tjatar på dig om. Om du satsar på en idrott är de jätteviktiga ibland som chaufförer, ibland som den som klappar dig på axeln om det gått dåligt på en tävling. Eftersom du satsar på golf spelar också din tränare, golfledare och andra personer på golfklubben en stor roll. Här är frågor och påståenden som du kan svara på för att ha koll på detta område i spelarutvecklingshjulet. (Skriv SC1, H1, SC2, H2, SC3, H3 i svarsrutorna så att du kan följa din utveckling) Nr. Fråga/påstående A B C 1 Jag har någon som verkligen känner mig och som jag kan prata med om jobbiga saker. Ja, flera. Ja, någon. Nej. 2 Jag får vara mig själv när jag umgås med mina vänner. Ja, alltid. Ibland. Nej. 3 Det är viktigt för mig att ha nära vänner. Ja. Ibland. Nej. 4 De viktigaste personerna i mitt liv är. Familj. Kompis. Annan. 5 Jag vet vad mina kompisar gör som får mig att må bra. 6 Jag vet hur mina kompisar vill att jag ska vara mot dem. 7 Jag har personer som hjälper mig i min golfsatsning. Ja. Ibland. Nej. Ja. Ibland. Nej. Ja, flera. Ja, någon. Nej. 8 Jag har en golftränare som jag litar på. Ja. Ibland. Nej.

11 10(31) 9 Jag har en golftränare som bryr sig om mig som person. Ja. Ibland. Nej. 10 Jag träffar min golftränare. Ofta. Då och då. Sällan. 11 Jag har jämnåriga kompisar som också satsar på golf. 12 Jag har jämnåriga kompisar som satsar på en annan idrott. Ja, flera. Ja, men få. Ingen. Ja, flera. Ja, men få. Ingen. 13 Jag tar kontakt med andra när jag är på tävling. Ja, andra som spelar tävlingen. Ja, de jag går med i bollen. Nej.

12 11(31) Strategiskt Strategi handlar om att göra val, små och stora, som leder dig mot ett visst mål. Att det är en viktig del av spelet vet de flesta. Vi tycker att det är fler saker som kan räknas till detta område. Varje dag gör du många val som påverkar dig. Ett kan vara om du väljer att åka till golfbanan för att träna. Ett annat val är att träna på det som är viktigt för dig men samtidigt det som du tycker är tråkigt. Det finns också val som har att göra med att sköta skolan och de läxor som du får. När vi tar in spelare till Riksidrottsgymnasiet (RIG) är det nästan alltid några spelare som kommer in om de tar tag i skolan. Då inser oftast spelaren att det hade varit smartare att sköta skolan tidigare. Vi tycker att det är en strategi som är viktig. För att hjälpa dig med dina val finns verktyget Silen. Här är några bra frågor kring saker där vi vet att det gäller att göra smarta val. Det är riktigt smart att visa utvecklingsplanen för andra personer som är inblandade i ditt liv. (Skriv SC1, H1, SC2, H2, SC3 etc. i svarsrutorna så att du kan följa din utveckling) Nr. Fråga/påstående A B C 1 Så här lägger jag upp mitt skolarbete. Jag gör läxorna smart så att jag klarar betygen. Jag tänker först på att ha kul, plugga kan jag göra sen. Jag väntar tills jag måste plugga. 2 Jag har tagit reda på vilken betydelse skolarbetet har för att komma in på ett golfgymnasium. Ja. Jag har hört talas om det men vet inte så mycket. Jag har ingen aning. 3 Jag planerar så att jag hinner med att träna golf. Ja. Då och då, ibland hinner jag inte alls. Nej, det blir som det blir. 4 Jag håller på med fler idrotter än golf. Ja, flera andra idrotter. Ja, en annan idrott. Nej, bara golf.

13 12(31) 5 Jag vet vilka mina svagheter är i golf och tränar på dem. Ja, och jag tränar på dem. Ja, men tränar inte på dem. Nej. 6 Så här agerar jag när jag känner mig trött och sliten efter mycket golf. Jag tränar lite mindre tills det känns bra igen. Jag gör direkt uppehåll. Jag struntar i det och tränar på ändå. 7 Om jag känner att jag har en liten skada eller har ont. Kollar jag direkt upp vad det kan vara. Tränar jag lite mindre och hoppas det går över. Struntar jag i det och tränar på. 8 Jag vet vad jag behöver träna på men tycker det är tråkigt. Hur hanterar jag det? Jag tränar på det ändå eftersom det är viktigt. Tränar på det då jag fått reda på det eller blir påmind. Jag tränar alltid på det som är roligast. 9 Jag har laddat ned en app till min telefon för att filma min sving/puttning. Ja. Nej. Vet inte vilken jag ska välja. 10 När jag spelar golf tänker jag så här när jag ska välja typ av slag. Jag väljer alltid slaget som tar bollen nära hålet. Jag chansar ibland. Jag väljer alltid det jag är säker på.

14 13(31) Tekniskt I spelet golf är golfslagen grunden. För att du ska kunna slå långt från tee och få bollen att komma nära flaggan behövs bra teknik. Alltså att din kropp kan röra sig på ett sätt som ger de bollbanor du behöver för att kunna spela på den nivå du vill. Svingrörelsen kan delas upp i vad du gör med kroppen strax innan du slår, och hur kroppen rör sig när du slår. De olika golfslagen skiljer sig åt vad gäller bollbana och därmed också svingrörelsen. I din ålder är det viktigt att lägga mycket tid på att utveckla svingrörelsen för framtiden. Vintern är den perfekta tiden att träna mycket på tekniken eftersom det först kan gå lite sämre när du ändrar. På sommaren kan det vara klokt att i samband med tävlingar fokusera mer på att göra det bästa av den teknik du har just då. Nästa års tävlingsresultat skapar du redan under hösten året före. Eftersom vi bor i ett land med snö och mörker under vintern skapar det vissa förutsättningar för vad vi kan träna på. Att utveckla grundtekniken för full sving och puttning fungerar alldeles utmärkt under vintern. Att anpassa slaget efter hur bollen ligger i gräset och hur hård greenen är, är lättare att göra när vi kan vara utomhus. Vi vill få dig att träna på rätt sak vid rätt tid och våra olika träffar har olika innehåll när det gäller tekniken. Det inte vårt mål att tala om för dig hur du ska svinga. Däremot kommer vi att prata om hur viktigt det är att du vet vad just du ska jobba med. Målet för svingrörelsen ska du klara ut med din tränare. Vi vill påverka dig att ha tydliga mål, träna på rätt sätt och så ofta att det leder till en utveckling. Här är frågor och påståenden som är viktiga att reflektera över för att du ska kunna träna in din teknik. Frågorna kan användas till alla typer av slag. (Skriv SC1, H1, SC2, H2, SC3, H3 i svarsrutorna så att du kan följa din utveckling) Nr. Fråga/påstående A B C 1 Jag har en tydlig bild av hur jag ska ställa upp mig till bollen. Väldigt tydlig, jag har koll på alla saker. Jag vet en del men inte allt. Jag har dålig koll. 2 Jag har en tydlig bild/film av hur jag ska röra kroppen. Väldigt tydlig, jag har koll på alla saker. Jag vet en del men inte allt. Jag har dålig koll.

15 14(31) 3 Jag vet hur det ska kännas när jag ställer upp mig rätt till bollen. Jag vet precis hur det ska kännas. Jag vet ungefär hur det ska kännas. Jag vet nästan inte alls hur det ska kännas. 4 Jag vet hur det ska kännas när jag rör kroppen på rätt sätt. Jag vet precis hur det ska kännas. Jag vet ungefär hur det ska kännas. Jag vet nästan inte alls hur det ska kännas. 5 Jag känner till en bra spelare vars sving jag har koll på, som jag jämför mig med och strävar mot att efterlikna. Ja, en eller flera har jag bra koll på och jämför mig med. Ja, en eller flera har jag lite koll på och jämför mig med. Nej, ingen jag har koll på eller jämför mig med. 6 Jag förstår varför jag ska ställa upp och röra mig på ett visst sätt. Jag förstår det mesta. Jag förstår en del men inte allt. Nej, jag gör bara som jag är tillsagd. 7 Jag vet mina mönster i svingen, exempelvis vad jag behöver göra bättre. Ja, jag vet precis vilka mina mönster är. Några saker får jag höra om och om igen. Nej, jag vet inte alls vilka mina mönster är. 8 Jag har drillar/övningar som ska hjälpa mig att träna in rätt svingrörelse. Ja, och jag vet varför jag ska göra dem. Jag har drillar men vet inte varför jag ska göra dem. Nej, jag vet knappt vad en drill är. 9 Jag vet vilka svinghjälpmedel jag ska använda för att träna in min teknik. Ja, och jag har koll på hur jag ska använda dem. Jag har en del men vet inte riktigt hur jag ska använda dem. Nej, jag har inga sådana hjälpmedel. 10 Jag vet vilka fysiska saker jag behöver utveckla för att kunna svinga som jag vill. Ja. Kanske. Inte alls.

16 15(31) 11 Jag träffar min tränare. Flera gånger i veckan. Någon gång i veckan. Då och då. 12 Hur ofta skulle jag behöva träffa min tränare? Flera gånger i veckan. Någon gång i veckan. Då och då. 13 Hur ofta tränar jag tillsammans med andra? Flera gånger i veckan. Någon gång i veckan. Då och då. 14 Hur ofta tränar jag min teknik? Flera gånger i veckan. Någon gång i veckan. Då och då. 15 Jag har tillgång till en plats/lokal där jag kan träna teknik under vintern. Ja, fri tillgång. Ja, begränsad tillgång. Nej. 16 Jag har tillgång till en plats/lokal där jag kan träna teknik under sommaren. Ja, fri tillgång. Ja, begränsad tillgång. Nej.

17 16(31)

18 17(31) Fysiskt Att ha en bra fysik är viktigt av många skäl. Du behöver såklart styrka för att kunna slå långt och uthållighet för att orka hela ronden, men också för att kunna träna hela dagen och kunna återhämta dig till nästa dag. Rörlighet behövs för att kunna utföra svingrörelsen men spelar också en viktig roll för att du ska förbli skadefri. I den fysiska delen kommer vi att testa dig på några delar som vi vet är viktiga och vi följer upp testerna under året. Vid de olika träffarna kommer vi delvis att anpassa fysinnehållet så att det passar säsongen vi befinner oss i. Det är också viktigt att äta och dricka bra och att du verkligen gör det vid rätt tidpunkter. En annan sak vi tar upp är sömn. När du sover återställer sig kroppen efter det du gjort och är en väldigt viktig del av att bli bättre. Dålig sömn och dåliga sömnvanor kan faktiskt förstöra den träning du gjort under dagen. Här är frågor och påståenden som är viktiga att reflektera över när det gäller fysik och fysträning. (Skriv SC1, H1, SC2, H2, SC3, H3 i svarsrutorna så att du kan följa din utveckling) Nr. Fråga/påstående A B C 1 Det här stämmer när det gäller min inställning till fysträning. Det är alltid kul. Ibland kul, ibland inte. Jag tycker det är tråkigt. 2 Det här stämmer när det gäller min kunskap om fysträning. Jag kan mycket om fys och varför jag ska träna. Jag kan en del om fys och varför jag ska träna. Jag kan lite om fys och varför jag ska träna. 3 Jag har kunskap om vad jag behöver göra i min individuella fysträning. Jag vet exakt vad jag ska träna. Jag vet ungefär vad jag ska träna. Jag vet nästan inte alls vad jag ska träna. 4 Det här stämmer när det gäller hur jag genomför min fysträning. Oftast enligt plan. Ibland enligt plan. Hoppar ofta över det jag tänkt.

19 18(31) 5 Det här stämmer när det gäller min träningsmiljö för fysträning. Jag kör all fys själv. Jag kör en del själv, en del med andra. Jag kör all fys med andra. 6 Jag har tillgång till en plats/lokal där jag kan fysträna under sommaren. Ja, jag kan vara där när jag vill. Ja, men jag kan inte vara där så ofta som jag vill. Nej. 7 Jag har tillgång till en plats/lokal där jag kan fysträna under vintern. Ja, jag kan vara där när jag vill. Ja, men jag kan inte vara där så ofta som jag vill. Nej. 8 Jag vet någon som kan hjälpa mig med fysträning. Ja. Kanske. Nej. 9 Det här stämmer när det gäller mitt totala deltagande i idrott. Jag tränar flera andra idrotter. Jag tränar golf och en idrott. Jag tränar bara golf. 10 Jag vet vad som är bra kost. Jag vet vad jag ska äta för att äta bra kost. Jag vet vissa saker som är bra. Jag har dålig koll på vad jag äter för saker. 11 Det här stämmer när det gäller mitt kostintag i allmänhet. Jag äter tre mål om dagen samt mellanmål. Vissa dagar äter jag tre mål om dagen samt mellanmål. Jag äter sällan tre mål och mellanmål. 12 Det här stämmer när det gäller min kost i samband med träning och tävling. Jag vet precis hur jag ska äta innan, under och efter. Jag vet ungefär vad jag ska äta innan, under och efter. Jag har dålig koll på det.

20 19(31) 13 Jag vet någon som kan hjälpa mig med kost. Ja. Kanske. Nej 14 Det här stämmer när det gäller min sömnkvalitet. Jag sover hela natten. Ibland vaknar jag under natten. Jag vaknar ofta på natten. 15 Det här stämmer när det gäller min sömnmängd. Jag sover nästan alltid mer än 9 timmar per natt. Jag sover ganska ofta mer än 9 timmar per natt. Jag sover sällan 9 timmar per natt.

21 20(31)

22 21(31) Mentalt Det är svårt att inte vara mental. När du tänker på vad du ska äta är du mental och likaså när du drömmer. Du vet såklart att det ofta sägs att golf är en mental idrott. Ena ronden går allt så lätt och nästa rond känns det som om man inte kan något. Att tävla gör ofta att det känns extra pirrigt. Ibland hemskt. På Supercamp vill vi påverka dig att träna golf så att du kan nå dina mål. Att veta vad du ska träna på och att det känns rätt för dig är också mentalt. Här är några frågor som hamnar i den mentala delen av spelarutvecklingshjulet, saker som vi tycker är bra för en spelare i din ålder att klura på. (Skriv SC1, H1, SC2, H2, SC3, H3 i svarsrutorna så att du kan följa din utveckling) Nr. Fråga/påstående A B C 1 Det här tycker jag är roligast med golf. Träna. Spela. Tävla. 2 Jag ser fram emot att träna golf. Alltid. Oftast. Ibland. 3 Jag ser fram emot att spela golf. Alltid. Oftast. Ibland. 4 Jag ser fram emot att spela tävling. Alltid. Oftast. Ibland. 5 Det här stämmer när det gäller min koncentration när jag tränar. Alltid hög. Ibland hög. Jag tappar den ofta. 6 Det här stämmer när det gäller min ansträngning när jag tränar. Jag gör alltid så gott jag kan. Jag anstränger mig ibland, ibland inte. Jag ger ofta upp. 7 Det här vill jag helst göra när vi ska träna i grupp. Testa nya saker. Både nya saker och det jag kan. Helst saker jag kan. 8 Det här stämmer när det gäller min förståelse när tränaren vill att jag ska göra något nytt. Jag förstår direkt. Jag förstår efter ett tag. Det tar lång tid innan jag förstår.

23 22(31) 9 Så här gör jag om jag inte förstår vad jag ska göra. Frågar direkt. Provar ett tag och frågar sen. Frågar aldrig, hoppas tränaren ser att jag inte förstår. 10 Så här känns det när jag ska tävla. Det är alltid kul. Det är kul ibland. Det är inte kul alls. 11 Så här fungerar jag när jag har haft en motgång. Jag försöker lära mig av det. Jag är lite nere ett tag men försöker igen. Jag undviker helst det som skapade motgång. 12 Så här gör jag när det inte går bra för en kompis. Inget, golf är en individuell sport. Säger något för att jag måste. Försöker stötta kompisen. 13 Det här tycker jag är viktigast. Att vinna över andra. Att verkligen försöka. Att vinna och försöka. 14 Den/de här pratar jag med när jag spelat tävling och det inte gått bra. Min tränare. Mina föräldrar. Mina kompisar. 15 Det här fokuserar jag på när jag spelar tävling. Att placera mig så bra som möjligt. De saker jag behöver klara för att spela bra. Att inte misslyckas.

24 23(31)

25 24(31) Fystester Under Supercamp kommer du att få ta del av många olika övningar som ska ingå som delar i din utvecklingsplan. Här är sex fystester som vi genomför under lägren och som du också kan göra på hemmaplan. Nr. Beskrivning SC1 H1 SC2 H2 SC3 H3 1 Benböj 2 Nudda golvet 3 Enbensstående 4 Höft/bäckenrotation Höger: Höger: Höger: Höger: Höger: Höger: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: 5 Inkast Höger: Höger: Höger: Höger: Höger: Höger: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: Vänster: 6 Stående längdhopp Fysövningar jag ska prioritera efter Supercamp 1 Fysövningar jag ska prioritera efter Supercamp 2 Fysövningar jag ska prioritera efter Supercamp 3

26 25(31) Planeringsunderlag Veckoschema höst Vad ska du planera in för att få balans på lång sikt får du med alla delar av spelarutvecklingshjulet? (Använd mallen för att göra ett exempel på veckoschema för hösten. Jobba sedan vidare hemma och planera för höstens alla veckor i en valfri egen kalender (digital eller fysisk) utanför planen.) Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

27 26(31) Mina viktigaste prioriteringar höst Skriv ned två viktiga saker du ska göra inom varje område i spelarutvecklingshjulet. Under tekniskt skriver du två saker för den fulla svingen, två för närspel och två för puttning. Mentalt 1. Socialt 1. Strategiskt 1. Fysiskt 1. Tekniskt Sving 1. Närspel 1. Puttning 1.

28 27(31) Veckoschema vinter Vad ska du planera in för att få balans på lång sikt får du med alla delar av spelarutvecklingshjulet? (Använd mallen för att göra ett exempel på veckoschema för vintern. Jobba sedan vidare hemma och planera för vinterns alla veckor i en valfri egen kalender utanför planen.) Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

29 28(31) Mina viktigaste prioriteringar vinter Skriv ned två viktiga saker du ska göra inom varje område i spelarutvecklingshjulet. Under tekniskt skriver du två saker för den fulla svingen, två för närspel och två för puttning. Mentalt 1. Socialt 1. Strategiskt 1. Fysiskt 1. Tekniskt Sving 1. Närspel 1. Puttning 1.

30 29(31) Veckoschema sommar Vad ska du planera in för att få balans på lång sikt får du med alla delar av spelarutvecklingshjulet? (Använd mallen för att göra ett exempel på veckoschema för sommaren. Jobba sedan vidare hemma och planera för sommarens alla veckor i en valfri egen kalender utanför planen.) Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

31 30(31) Mina viktigaste prioriteringar sommar Skriv ned två viktiga saker du ska göra inom varje område i spelarutvecklingshjulet. Under tekniskt skriver du in två saker du behöver träna på inom varje slag: full sving, puttning, wedge och bunker/lobb. Mentalt 1. Socialt 1. Strategiskt 1. Fysiskt 1. Tekniskt Sving 1. Puttning 1. Wedge 1. Bunker/lobb 1.

32 31(31)

Socialt (SO) Mentalt (M) Strategiskt (S) Tekniskt (T) Fysiskt (F) Min plan för utveckling... 26

Socialt (SO) Mentalt (M) Strategiskt (S) Tekniskt (T) Fysiskt (F) Min plan för utveckling... 26 2019-09-13 0(35) 1(35) Innehåll Inledning... 2 Värdegrund... 3 Spelarutvecklingshjulet... 4 Din utvecklingsmiljö... 5 Den svenska modellen... 7 Det är upp till dig... 8 Golfpyramiden en kompass för din

Läs mer

PLANEN 2016/2017 Supercamp region För dig som gillar golf och vill bli bättre tillsammans med andra.

PLANEN 2016/2017 Supercamp region För dig som gillar golf och vill bli bättre tillsammans med andra. PLANEN 2016/2017 Supercamp region För dig som gillar golf och vill bli bättre tillsammans med andra. 1 Innehåll Inledning... 3 Frågor och svar kring Supercamp region... 4 Planen som verktyg... 5 Detta

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Träningspass, övningar och tester

Träningspass, övningar och tester 2017-10-10 0(13) 1(13) Innehåll Träningspass, övningar och tester... 2 Praktiska pass... 3 Supercamp 1 Putt 1... 3 Supercamp 1 Putt 2... 5 Supercamp 1 Sving 1... 6 Supercamp 1 Sving 2... 8 Supercamp 1

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

Verksamhetsplan och organisation Viktor

Verksamhetsplan och organisation Viktor Verksamhetsplan Golf akademin Fredrika Bremer Gymnasiet 2016/2017 Verksamhetsplan och organisation 2016-2020 Viktor G o l f a k a d e m i n F r e d r i k a B r e m e r G y m n a s i e t Innehållsförteckning

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb September 2016 Information om undersökningen Antal svar 238 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden September 2016 Ambassadörspoäng 59 Utveckling - Jämförelse 49

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Hälsa och alkohol Alkohol i Sverige Förr i tiden drack

Läs mer

VAD VILL DU MED DIN SPORT?

VAD VILL DU MED DIN SPORT? VAD VILL DU MED DIN SPORT? Älskar du innebandy? Vaknar du på natten och kollar att dina klubbor är redo? Då har du kommit rätt. Här tar vi innebandy på lika blodigt allvar som du. På NIU Innebandyprogrammet

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA. Namn:

Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA. Namn: Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA Namn: Välkommen! Redo för golf är din väg in i spelet. Klubben och tränaren har utbildats för att du ska få uppleva golfens bästa delar. Tillsammans välkomnar

Läs mer

Att förstå vikten av att skapa målbilder

Att förstå vikten av att skapa målbilder w För gymnasiet MODUL 1 Avsnitt 3 Att förstå vikten av att skapa målbilder Inom idrotten känner man sedan länge till den positiva effekten av målbilder som ett verktyg för att kunna hålla motivationen

Läs mer

Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra.

Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra. Nybörjarkurser "Grönt Kort" 2014! Vi har ett av Stockholms mest centrala lägen intill Järva Krog i Solna där E4 och E18 korsar varandra. FairWay Golf Ulriksdals golftränare under 2014 är Gustaf Ehrnrooth

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis.

BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis. BTK AKADEMI BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis. Vår Filosofi Engagemang är nyckelordet för att lyckas

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

Stegen. Träningsgrupper för Åkersberga. GK s ungdomar 2011

Stegen. Träningsgrupper för Åkersberga. GK s ungdomar 2011 Stegen Träningsgrupper för Åkersberga GK s ungdomar 2011 Putter Wedge Hybrid Rescue Spoon Driver Officiellt hcp + 36 Anki, Knatte,Fnatte,, Tjatte Knatteskoj Knatteskoj I den här knattegruppen finns det

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis..

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför kan det vara bra att planera sin träning? Diskutera med bänkkompisen Den bästa träningen är den som blir av Så välj en aktivitet/aktiviteter

Läs mer

Förhållningsregler På träning

Förhållningsregler På träning Förhållningsregler På träning Komma i tid. (15 min eller mer innan träningstartar. (För att prata av sig.) Hälsa när vi kommer till o när vi går ifrån träningen. Hej o Hej då. Vi hälsar på alla som rör

Läs mer

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Huvudsyftet med spelarutvecklingssamtalet är att - stärka spelaren - ge spelaren insikt om den egna utvecklingen. - laget får en lärorik, utvecklande, rolig

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Barsebäck Golf Academys kursprogram våren 2017

Barsebäck Golf Academys kursprogram våren 2017 Barsebäck Golf Academys kursprogram våren 2017 Kurser för Nybörjare! På Barsebäck Golf Academy har vi självklart kurser för alla. Oavsett om du är nybörjare eller golfare men utan godkänt hcp är det här

Läs mer

Golfsäsongen 2012 G O L F K LU B B

Golfsäsongen 2012 G O L F K LU B B Golfsäsongen 2012 HUDIKSVALLS G O L F K LU B B Välkommen till säsongen 2012 Vintern är äntligen över och golfsäsongen drar igång. Årets program är fullt av aktiviteter som vi hoppas skall vara roliga och

Läs mer

Damträning i Marbella

Damträning i Marbella Damträning i Marbella Detta är en inbjudan till dig som vill träna golf tillsammans med andra skandinaviska kvinnor. Vare sig du är en inbiten golfare, spelar ibland eller är nybörjare så är du väldigt

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 405 Svarsfrekvens 30% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 32 Utveckling -27 Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Välkomna till Valldas juniorträning 2014

Välkomna till Valldas juniorträning 2014 Välkomna till Valldas juniorträning 2014 Då var det dags att starta ett nytt golfår och denna säsongen bygger vi vidare på de senaste två säsongernas uppskattade koncept. Nytt för i år är att PO och Rikard

Läs mer

Nå dina mål. Fredrik Alm

Nå dina mål. Fredrik Alm Nå dina mål Fredrik Alm Fredrik Alm är skribent, coach, föreläsare och utbildare. Fredrik driver moveforward, ett företag med spetskompetens inom personlig och professionell utveckling för unga karriärkvinnor.

Läs mer

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap)

Grupp Inriktning Avgifter Golfkul 5-7 år Första kontakten med golf 500 kr (ink medlemskap) Juniorgolf 2018 Hammarö GK Golf ska vara kul för alla. Det finns de som vill spela golf bara för att det är så himla kul och det finns de som drömmer om att bli lika bra som Jonas Blixt eller Anna Nordqvist.

Läs mer

Efter första bollträffen är du såld på golfen

Efter första bollträffen är du såld på golfen Efter första bollträffen är du såld på golfen Den dag du står på övningsbanan och träffar bollen helt rent, ser den lyfta mot skyn i en hög båge det är då du förstår. Förstår tjusningen med golfen. Förstår

Läs mer

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb

Sammanfattande rapport. Karlshamns Golfklubb Sammanfattande rapport Karlshamns Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 501 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 72 Utveckling - Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Juli 2018 Information om undersökningen Antal svar 94 Svarsfrekvens 47% Insamlingsperioden Juli 2018 Ambassadörspoäng 55 Utveckling -7 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb

Sammanfattande rapport. Kungsbacka Golfklubb Sammanfattande rapport Kungsbacka Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 749 Svarsfrekvens 38% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 63 Utveckling -4 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Wittsjö Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 67 Svarsfrekvens 37% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 62 Utveckling - Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Holms Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 575 Svarsfrekvens 40% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 53 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb Sammanfattande rapport Öregrunds Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 328 Svarsfrekvens 33% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 40 Utveckling -15 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som

Läs mer

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb

Sammanfattande rapport. Holms Golfklubb Sammanfattande rapport Holms Golfklubb 2018 Information om undersökningen Antal svar 427 Svarsfrekvens 31% Insamlingsperioden 2018 Ambassadörspoäng 54 Utveckling +1 Jämförelse 46 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Gotska Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Gotska Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 224 Svarsfrekvens 42% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 13 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

i vårt lag: Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra

i vårt lag: Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra Är vi: Ödmjuka, engagerade och sprider glädje Träningsvilliga, kämpar och visar rätt attityd Ärliga och respekterar varandra TiLLSAMMANS Är vi STArKA! 1. Vad menar vi? 2. Hur ska vi göra i vårt lag? 3.

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 53 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 90 Utveckling +1 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

KALENDER J18 98/99/00 J18 DIV1. Födda 00/01 Totalt 37 st Utespelare 33 st Målvakter 4 st. Gr1. 00/01 A1 DIV1. Gr2. 01/02 A2 DIV1

KALENDER J18 98/99/00 J18 DIV1. Födda 00/01 Totalt 37 st Utespelare 33 st Målvakter 4 st. Gr1. 00/01 A1 DIV1. Gr2. 01/02 A2 DIV1 SPELARE TRÄNINGSGRUPPER MATCHER KALENDER J18 98/99/00 J18 DIV1 Hemsidan/kalendern A-pojkar Födda 00/01 Totalt 37 st Utespelare 33 st Målvakter 4 st 24+3 spelare Gr1. 00/01 Gr2. 01/02 A1 DIV1 A2 DIV1 00/01

Läs mer

Sammanfattande rapport. Hammarö Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Hammarö Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Hammarö Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 352 Svarsfrekvens 39% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 66 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som har

Läs mer

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Öregrunds Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Öregrunds Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 372 Svarsfrekvens 35% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 55 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina har varit i Sverige i tre år och hennes mamma har också kommit till Sverige. Allt är bra. Amina är med i en friidrottsklubb. Hon är en duktig löpare. En

Läs mer

Sammanfattande rapport. Loftahammars Golfklubb 2017

Sammanfattande rapport. Loftahammars Golfklubb 2017 Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb 2017 Information om undersökningen Antal svar 206 Svarsfrekvens 44% Insamlingsperioden 2017 Ambassadörspoäng 87 Utveckling - Jämförelse 50 Kontaktpunkter som

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

Golfen i OS. RIO DE JANEIRO, AUGUSTI 2016

Golfen i OS. RIO DE JANEIRO, AUGUSTI 2016 Golfen i OS. RIO DE JANEIRO, AUGUSTI 2016 Jakten på medaljer. 2016 tar golfen plats på världens största idrottsliga scen OS i Rio de Janeiro. Den 11 augusti 2016 slås det första olympiska golfslaget sedan

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU UNGDOMAR PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du ungdomar vid tävlingar. Den här checklistan innehåller

Läs mer

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM i k Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: TIMSS & PIRLS 2011 OBS! Vik och riv försiktigt! Elevenkät Årskurs 4 Skola: Elev: Klass: PIRLS/TIMSS Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 BARCODE j l Instruktioner

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO Vänta inte på att något eller någon ska göra saker enklare för dig. Den perfekta tiden kommer aldrig Fysiska grunder Livet, tidsanvändningen

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ COACHAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så gör du tävlingar för barn. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON

SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON Max Persson Din Golf Coach Max har studerat motorisk inlärning sedan 2013 med inriktning på att effektivisera träningen för golfare och hur de

Läs mer

Ta tuffa samtal på måndagen

Ta tuffa samtal på måndagen Ta tuffa samtal på måndagen Näringsliv SvD 2011-08-18 08.03 Torsdag den 18 augusti Dalarö 16 Klart.se Ta tuffa samtal på måndagen PROFIL Namn: Jenny Rosberg. Ålder: 44. Bor: Söder om söder. Familj: Man

Läs mer

Utbildningar för golfledare

Utbildningar för golfledare 0(14) 1(14) Utbildningar för golfledare Att vara golfledare är ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både ledarna och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid. Det är givande och kul att vara

Läs mer

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar!

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Golfföräldrar Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Lisa Häggkvist Svenska Golfförbundet Att vara idrottsförälder Det

Läs mer

1. Tränaren Camilla ser allvarlig ut när hon berättar om en sak. Vad berättar hon om?

1. Tränaren Camilla ser allvarlig ut när hon berättar om en sak. Vad berättar hon om? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. Tre sekunder 1. Tränaren Camilla ser allvarlig ut när hon berättar om en sak. Vad berättar hon om? 2. Vilken tävling gäller uttagningen? 3. Vad hände i Somalia?

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av vårdnadshavare till barn som åkte ut på Tuskulums helgkollo och lovläger, vår/sommar 2016. Syftet med enkäterna är

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

Verksamhetsplan. Sommarro Junior Golfklubb Rev

Verksamhetsplan. Sommarro Junior Golfklubb Rev Verksamhetsplan Sommarro Junior Golfklubb 2016 Rev 160316 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Nulägesanalys... 3 3 Mål 2015... 4 4 Mål 2019... 4 5 Vision... 4 6 Värdegrund/Förhållningssätt... 5 6.1 Värdegrund

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Barn- och ungdomsträning på Barsebäck Golf Academy

Barn- och ungdomsträning på Barsebäck Golf Academy Barn- och ungdomsträning på Barsebäck Golf Academy Golfkul 4-6 år x Inga förkunskapskrav förutom att man kan vara ifrån mamma och pappa i 45 min x Träningsdag vår och höst är måndag kl 17.00 och 18.00

Läs mer

Konsten att bli smart

Konsten att bli smart Konsten att bli smart Upplägg Intelligens vad är det? Hur vill jag ha det när jag pluggar? Stress Planera bra och bli mer effektiv Minnet vårt viktigaste redskap Informationssökning källkritik Frågor Olika

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE 2016-10-17 Vad tror JAG är viktigt för att vi i LAGET ska få en ROLIG säsong tillsammans! Åka på cuper eller utföra några aktiviteter tillsammans Koncentration Att

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Olof Samuelsson Kurator Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Informationsblad från Gnesta FF Nr 7 - augusti 2011

Informationsblad från Gnesta FF Nr 7 - augusti 2011 Informationsblad från Gnesta FF Nr 7 - augusti 2011 Nu är andra halvan av säsongen 2011 igång. Vi kallar det höstsäsong, fast vi fortfarande har sommar. Allt fler träningar och matcher hamnar nu på den

Läs mer

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare

GRÖNT LJUS JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT. Golfdistriktsförbunden. Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare Golfklubb, styrelse, junior- och elitkommitté, ledare och tränare GRÖNT LJUS juniorverksamhet som ger resultat. JUNIORVERKSAMHET SOM GER RESULTAT Golfdistriktsförbunden 2 svenska golfförbundet Fakta Grönt

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Golfäventyret i skolan.

Golfäventyret i skolan. Golfäventyret i skolan. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att skapa en lektion i golf! Golfäventyret i skolan. Med fantasi och Golfäventyret i skolan-väskan kan du skapa banor och övningar

Läs mer

MENY Studioträning Vintersäsongen

MENY Studioträning Vintersäsongen MENY Studioträning Vintersäsongen 2018-2019 De bästa spelarna gör sitt utvecklingsarbete på vintern. På så sätt är de redo för spel när säsongen startar Välkommen till årets vinter-träning. Nu är det hög

Läs mer

A6 GK:s Ungdomsverksamhet. Från golfskolan till elitlag. Golfskolan 6-8 år P-9 / F-9 P 10 / F-10

A6 GK:s Ungdomsverksamhet. Från golfskolan till elitlag. Golfskolan 6-8 år P-9 / F-9 P 10 / F-10 A6 GK:s Ungdomsverksamhet Från golfskolan till elitlag Golfskolan 6-8 år Ett pass i veckan De första grunderna i golfvett Grunderna i golfteknik (mycket genom lek) Prova på alla spelets delar Gått igenom

Läs mer

Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET

Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET Allt börjar med ett hej J GLÄDJE LYHÖRDHET RESPEKT VÄLKOMNANDE PÅLITLIGHET Verksamhetsplan Kungl. Drottningholms GK Framtidslaget och Elit 2019 Antal i träning 2019 Team Elit 9 st Framtidslaget 16 st.

Läs mer

Träningsdagbok. Av Erik Stintzing. Inom ämnet Idrott och hälsa

Träningsdagbok. Av Erik Stintzing. Inom ämnet Idrott och hälsa Träningsdagbok Av Erik Stintzing Inom ämnet Idrott och hälsa Indroduktion Jag bestämde mig för att träna på handstående för att det alltid har varit en sport som jag inte riktigt har brytt mig så mycket

Läs mer

Välkomna till Valldas juniorträning 2015

Välkomna till Valldas juniorträning 2015 Välkomna till Valldas juniorträning 2015 Välkomna till ett nytt golfår på Vallda Golf & Country Club och tack för ert engagemang under 2014! Det är fantastiskt roligt att få vara en del av Valldas juniorverksamhet

Läs mer

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar-

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Simträning i ÄSS våra riktlinjer Detta är ett dokument som på ett enkelt sätt ska förklara hur vi arbetar med träningsverksamheten i ÄSS. För

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer