Miljöutredning för Askersunds kommun 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöutredning för Askersunds kommun 2017"

Transkript

1 Miljöutredning för Askersunds kommun Fastställd / 2018 Madeleine Andersson, Kommunchef i Askersund

2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING INLEDNING BAKGRUND OMFATTNING OCH AVGRÄNSNINGAR GENOMFÖRANDE BESKRIVNING AV VERKSAMHETER I ASKERSUNDS KOMMUN SOCIALNÄMNDEN BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KULTUR- OCH TEKNIKNÄMNDEN, KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN KULTUR- OCH TEKNIKNÄMNDEN, TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Tekniska kontoret VA- enheten Anläggningsenheten Städenheten Måltidsenheten SYDNÄRKES BYGGNÄMND Kommunstyrelsen BESKRIVNING AV AKTUELLA MILJÖPÅVERKAN DIREKTA MILJÖPÅVERKAN El och värmeförbrukning Resor i tjänsten Transporter Städning och användning av kemikalier Pappersförbrukning Avfall Matproduktion INDIREKT MILJÖPÅVERKAN Utbildning Informationsverksamhet/Bibliotek Turistbyrån Fysisk Planering/Samhällsplanering Miljöstrategiskt arbete Miljötillsyn Upphandling VÄRDERING OCH RESULTAT MILJÖASPEKTLISTA SAMMANFATTNING BILAGOR BILAGA 1. ELFÖRBRUKNING BILAGA 2. VÄRME- OCH OLJEFÖRBRUKNING (OLJA FÖR UPPVÄRMNING) BILAGA 3. RESOR I TJÄNSTEN BILAGA 4. TRANSPORTER BILAGA 5. STÄDNING BILAGA 6. PAPPERSFÖRBRUKNING BILAGA 7. AVFALL BILAGA 8. MATPRODUKTION BILAGA 9. KOLDIOXIDUTSLÄPP TOTALT, ANTAL TON PER ÅR BILAGA 10. ÄGARFÖRHÅLLANDEN FASTIGHETER MED KOMMUNAL VERKSAMHET REFERENSER ELEKTRONISKT MATERIAL PERSONLIG KONTAKT (75)

3 Sammanfattning År 2012 miljödiplomerades Askersunds kommun. Inledande steg i miljödiplomeringen var en miljöutredning som genomfördes år avseende kommunens verksamhet. Detta är den femte miljöutredning, och har genomförts under vintern 2017/2018 för att följa upp och utveckla tidigare utredningar (den senaste gjordes vårvintern 2017). Miljödiplomeringssystemet har genomförts som ett kommunövergripande ledningssystem för alla kommunala verksamheter. I inledningsskedet har man valt att exkludera de kommunägda bolagen. Miljöförvaltningen har ansvarat för samordningen av miljödiplomeringsarbetet. Liksom tidigare miljöutredningar innehåller även denna en kartläggning och utvärdering av Askersunds kommuns miljöpåverkan och en utvärdering av genomfört miljöarbete. Utredningen utgör också ett underlag för det fortsatta miljöarbetet. Slutsatsen i både denna och tidigare miljöutredning är att kommunens viktigaste miljöfråga är att begränsa klimatpåverkan. De betydande miljöaspekterna för kommunens direkta miljöpåverkan är: matproduktion, resor i tjänsten, transporter, värmeförbrukning och avfall. Askersunds kommun har stor potential till indirekt miljöpåverkan genom samhällsplanering, skolans miljöutbildning och upphandling. Målgruppen för den indirekta miljöpåverkan är kommunens innevånare och företagare. Riktade insatser mot dessa grupper ger väsentligt mycket större effekter än om fokus läggs enbart på den kommuninterna miljöpåverkan. Kommunens interna miljöarbete, införande av miljödiplomeringssystem och att föregå med gott exempel är viktigt för att ge ett trovärdigt intryck i det utåtriktade arbetet. Vid miljöutredningen framkom brister i den kommunala verksamheten främst avseende avfallshantering och matproduktion. Det saknades rutiner och möjligheter till källsortering och endast en begränsad miljöhänsyn togs i matproduktionen. Sedan miljödiplomeringsarbetet kommit igång finns nu fungerande källsortering vid alla kommunala verksamheter. Införande av källsortering har minskat den totala mängden hushållsavfall. Andelen ekologisk mat har ökat i den matlagning som kommunen ansvarar för, och miljöengagemanget kring kommunens kost är stort, även om årets utredning endast kunnat ta del av ett fåtal uppgifter. Målsättningen för ekologisk mat är mycket hög, på 90 %. I denna miljöutredning jämförs förbrukning, transporter och koldioxidutsläpp för åren 2009/2010, 2012, 2014, 2015 och 2017 (ibland 2016 när uppgifter saknas för 2017). Nytt för denna utredning är att koldioxidutsläppen beräknas från den mat som produceras inom kommunens verksamheter. Även flera nya nyckeltal har tagits fram för att se trender oberoende av storleken på den kommunala 3 (75)

4 verksamheten. Utredningen visar att koldioxidutsläppen har minskat inom alla aspekter utom för tjänsteresorna där de ökat samt ökad pappersförbrukning. Totalt har koldioxidutsläppen minskat från 1774 ton till 1457 ton, totalt 317 ton, från första året Jämfört med 2015 har det minskad med 94 ton. Införandet av miljödiplomeringssystem i den kommunala verksamheten har varit lyckosam. Det finns ett stort miljöengagemang i alla verksamheter, och löpande utveckling av systemet sker. Det bådar gott inför det fortsatta miljöarbetet. 1. Inledning 1.1 Bakgrund Kommunstyrelsen i Askersund har beslutat om att införa ett kommunövergripande miljöledningssystem enligt Miljödiplomeringsmodellen. Miljöförvaltningen fick i uppdrag att samordna arbetet. År 2011 började arbete med införande av miljödiplomering av hela den kommunala verksamheten. Arbetet inleddes med en miljöutredning där de viktigaste miljöaspekterna inom de kommunala verksamheterna identifierades. I och med införandet av miljödiplomeringssystemet har alla anställda genomgått en miljöutbildning och startat upp arbete med mål och åtgärder på sina arbetsplatser, från skolor till äldreboenden och i kommunhuset. Liksom tidigare miljöutredningar utgör även denna underlag för analys och värdering av Askersunds kommuns miljöaspekter, miljöpåverkan och det fortsatta miljöarbetet. 1.2 Omfattning och avgränsningar Miljöutredningen omfattar de kommunala nämndernas verksamheter inom Socialnämnden, Barn- och utbildningsnämnden, Kultur- och tekniknämnden, Kommunstyrelsen och Byggnämnden. Miljöutredningen omfattar inte privat miljöpåverkan. Avgränsning har även gjorts på dagbarnvårdare inom Barn- och utbildningsförvaltningen. Tekniska förvaltningen i Askersunds kommun, har arbetsredskap i form av diverse maskiner. Utredningen kommer att endast ta upp total bränsleförbrukning för dessa arbetsredskap. Miljöutredningen kommer endast att beskriva miljönämndens indirekta miljöpåverkan medan den beskriver byggnämndens både direkta och indirekta miljöpåverkan. Avgränsningen har skett för att Laxå kommun är värdkommun för Sydnärkes miljönämnd och Askersunds kommun som är värdkommun för Sydnärkes byggnämnd. 1.3 Genomförande Utredningen har genomförts främst genom ett samarbete mellan Sydnärkes miljöförvaltning och samtliga förvaltningar i Askersunds kommun. Mail har skickats ut till chefer och nyckelpersoner med beskrivning om vilka nyckeltal som behövs. Nyckeltal och förbrukningstal för 2017 har sedan fyllts i av 4 (75)

5 miljöförvaltningen för att sedan sammanställas. Samma upplägg användes för de beskrivande texterna i utredningen. Föregående utrednings texter har granskats inom förvaltningarna, och uppdaterats om förändringar skett. Sifferuppgifter och underlag avser år 2017, en del uppgifter från den tidigare miljöutredningen finns med för att kunna göra jämförelser mellan åren. Utredningen genomfördes under vintern år 2017/2018. I uppdateringen har nya siffror tillkommit och förslag till nyckeltal har utformats. En del siffror från tidigare utredningar har också korrigerats. Inför framtida utredningar ska förhoppningsvis korta rutiner finnas skrivna för varje del som rapporteras in, så att samma avgränsningar och tillvägagångssätt används varje gång. 5 (75)

6 2. Beskrivning av verksamheter i Askersunds kommun Totalt antal anställda: 978 st. 1 Total verksamhetsyta: kvm. 2.1 Socialnämnden 2 Socialnämnden i Askersund ansvarar för äldreomsorg, handikappomsorg (LSS), socialpsykiatri, individ- och familjeomsorg (IFO, integration och ensamkommande flyktingbarn). Äldreomsorgen består av tre särskilda boenden, Norra Bergen, Lärkbacken och Borgmästargården, hemtjänsten är indelad i fem distrikt samt dagverksamhet. LSS verksamheten har fem gruppbostäder, en servicebostad, ett korttidshem, tre enheter för daglig verksamhet, boendestöd, avlösarservice, ledsagning, kontakpersoner, avlastningsfamiljer och personlig assistans. Inom socialpsykiatrin finns daglig sysselsättning och boendestöd. IFO ansvarar för försörjningsstöd, missbruksvård via solkraft, barn och ungdomsvård via Familjens hus, familjerätt, integration och HVB hem för ensamkommande flyktingbarn. Utöver detta ansvara även Socialnämnden för alkohol-, tobak och läkemedelshandläggning samt bostadsanpassning. Det finns 130 antal boendeplatser samt 15 korttidsplatser inom de olika boendeformerna. Verksamheterna bedrivs främst i lokaler ägda av Askersunds kommun, men även i lokaler som hyrs av Länsgården Fastigheter samt Region Örebro. Krav enligt miljöpolicy ställs vid upphandling av hyreslokaler. Mer om ägar- och hyresförhållanden hittas i bilaga 10. Totalt är det 413 personer som är anställda inom socialförvaltningen. Där ingår bland annat områdeschefer, enhetschefer, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter samt personal för administration. 2.2 Barn och utbildningsnämnden 3 Barn- och utbildningsnämnden i Askersunds kommun omfattar förskola, familjedaghem, fritidshem, grundsärskola och skola för årskurs 1-9. Utbildning på gymnasienivå sker tillsammans med Hallsberg i ett kommunalförbund, Sydnärkes utbildningsförbund. I Askersunds kommun finns 12 kommunala förskolor och en föräldrakooperativt driven förskola. Totalt finns det sex skolor med förskoleklass till skolår 5 och 1 Karlsson, J Karlsson, K , reviderad och uppdaterad av Ståhl, M Text reviderad och uppdaterad av Thomas, K.., Weiss, E., och Stenmark, J samt av Weiss, E (75)

7 Sjöängsskolan för elever i årskurs 6-9 i centralorten. Eleverna i förskoleklass till årskurs fem arbetar med NTA Naturvetenskap och teknik för alla. 4 Följande förskolor finns i kommunen: Sundsängen, Humlegården, Björkängen, Snörmakaren i Askersund. Sågarvallen, Mosippan i Åsbro, Gullvivan i Olshammar, Lunnagården i Hammar, Åmmebergs förskola, Skogslyckan i Zinkgruvan, Sjöliden i Rönneshytta och Snavlunda förskola. Två, under 2017, nyöppnade förskoleavdelningar finns på Kristinegården i Askersund. Föräldrakooperativet Dagsländan finns belägen i centrala Askersund. Skolorna i kommunen är uppdelade från förskoleklass till årskurs 5 i Hammars skola, Närlunda skola, Rönneshytta skola, Snavlunda skola, Åmmebergs skola och Åsbro skola. Sjöängsskolan har elever i årskursen 6 till 9. Kommunen har även grundsärskola för årskurs förskoleklass till årskurs 5 på Närlundaskolan och grundsärskola för årskurs 6 till 9 på Sjöängskolan. I Kristinagårdens lokaler finns även kommunens mottagningsenhet för nyanlända elever, Slussen. All BOUs verksamheter bedrivs i lokaler ägs av Askersunds kommun, förutom verksamheten i Kristinagården som hyrs av Länsgården Fastigheter. Det är totalt ca 1600 barn som går i förskola, förskoleklass och grundskola varav 407 av dessa är även inskrivna i fritidshem. Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar ca 312 personer Kultur- och tekniknämnden, Kultur- och fritidsförvaltningen 6 I början av 2015 slogs Kultur- och fritidsnämnden samman med Tekniska nämnden till en gemensam nämnd. Under nämnden finns fortfarande två separata förvaltningar, kultur- och fritidsförvaltningen samt tekniska förvaltningen. Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för musikskola, bibliotek, fritids- och kulturverksamhet. All verksamhet bedrivs i lokaler som ägs av Askersunds kommun. Mer om ägar- och hyresförhållanden hittas i bilaga 10. I Askersunds kommun finns möjlighet till ett rikt friluftsliv. Fina rid-, vandrings-, cykel-, och t.o.m. mountainbikeleder finns här. Båtlivet i skärgården är under sommarhalvåret mycket aktivt. Kultur- och fritidsförvaltningen ska erbjuda kommuninvånare och turister ett rikt kultur- och fritidsliv oavsett geografiska, ekonomiska, fysiska och psykiska förutsättningar. Ett starkt föreningsliv och vår folkbildningstradition ger goda möjligheter till olika aktiviteter och engagerar våra invånare. Här erbjuds också undervisning i musikskolans regi. Viljan är att utveckla undervisning i andra kulturämnen i vårt kulturhus, Norrberga. Att ta tillvara ungdomars egna initiativ och bereda dem möjlighet till att påverka och driva verksamheter är också ett mål. Totalt arbetar 18 personer på kultur- och fritidsnämndens förvaltning. 4 Thomas, K Karlsson, K Restadh, A samt (75)

8 Fritid I Askersunds kommun finns ett rikt föreningsliv. Föreningarna drivs ideellt och har mycket skiftande verksamhet. Här kan nämnas idrotts-, hembygds-, kultur-, handikapp- och pensionärsföreningar o.s.v. Service och bidrag till föreningar sköts av denna avdelning. Inom denna avdelning finns också den öppna fritidsverksamheten och fritidsgården. Friluftslivet med bl.a. mountainbikeleder och idrottsplatsen Solberga hör också hemma i denna avdelning Bibliotek I kommunen finns ett huvudbibliotek, Askersunds bibliotek, och två filialer som är integrerade folk- och skolbibliotek i Hammars skola och i Åsbro skola. Varje skola i Askersunds kommun har skolbibliotek. Skolans storlek gör att storleken på skolbiblioteken varierar Musikskola Norra Vätterns musikskola erbjuder verksamhet inom flertalet musikgenrer och instrumentgrupper, inklusive sång. Undervisningen vänder sig till elever från Askersunds kommun Norrberga kulturhus I Norrberga kulturhus erbjuder olika aktörer barn, ungdomar och vuxna att delta i kulturverksamhet. Aktörerna är t.ex. studieförbund och kulturarbetare genom sin näringsverksamhet. 2.4 Kultur- och tekniknämnden, Tekniska förvaltningen 7 I början av 2015 slogs Tekniska nämnden samman med Kultur- och fritidsnämnden till en gemensam nämnd. Under nämnden finns fortfarande två separata förvaltningar, tekniska förvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. Tekniska förvaltningen tillhandahåller teknisk service inom verksamheterna vatten och avlopp samt, gator, vägar, parker, vaktmästeri, kost och städning. Lokaler som finns i anslutning till verksamheterna ägs av Askersunds kommun. Mer om ägarförhållanden hittas i bilaga 10. Tekniska förvaltningen består av: Tekniska kontoret Vatten och avlopp Anläggning Städ Måltid Totalt arbetar 120 personer inom Tekniska nämndens förvaltning. 7 Eriksson, M samt och , då översyn och eventuell revidering gjordes för hela avsnittet om Tekniska förvaltningen. 8 (75)

9 2.4.1 Tekniska kontoret Enheten handlägger tillfälliga markupplåtelser och vissa av förvaltningens större investeringsprojekt. Förvaltningens centrala administration ger stöd kring simskola, uthyrning av lokaler och båtplaster samt föreningsbidrag till kultur- och fritidsförvaltningen VA- enheten Enheten tillverkat och distribuerar ca kbm dricksvatten. De ansvarar för förvaltning och underhåll av kommunens vatten- och avloppsledningsnät. Ledningsnätet omfattar ca 410 km vatten-, dagvatten- och spillvattenledningar i kommunen. Enheten ansvarar även för projektering, upphandling och genomförande av nybyggnad och reinvestering i VA-upphandlingar. Olika former av avgifter debiteras i brukarna Anläggningsenheten 8 Enheten har skiftande uppdrag som vinterväghållning, skötsel och underhåll av gator, vägar, gång- och cykelvägar samt tillhörande belysning, hamnanläggning och bron till Borgmästarholmen i Askersund. Fordonsverkstad för kommunens fordon och maskiner. Enheten underhåller, städar, snöröjer och halkbekämpar ca 7,5 mil gator och vägar samt utför vaktmästeri och transporter åt andra förvaltningar. Kommunen har ett sammanlagt skogsbestånd på ca 400 ha produktiv skogsmark Städenheten Städning sker i kommunens förvaltningslokaler, idrottsanläggningar, bibliotek, skolor, förskolor, personalutrymme etc. i 35 byggnader motsvarande ca kvm. Fönsterputs utförs av anlitad entreprenör. Textiltvätt utförs av AMEenheten Måltidsenheten 9 Måltidsproduktionen är centraliserad och sker åt samtliga enheter inom barn- och utbildningsförvaltningen samt inom socialförvaltningen. Verksamheten ansvarar för livsmedelsplanering/inköp, tillagning och servering av skolluncher, fritids- och förskolemåltider, måltider till äldreomsorgers boenden, sjukhem och omsorgstagare i hemmet samt driver kommunens äldrerestaurang i Sjöängen. I kommunen finns sex stora kök och 41 små. Under 2016 tillkom café- och foajéverksamheten i Sjöängen. 8 Lind, B Borgwardt, L och (75)

10 2.5 Sydnärkes Byggnämnd Sydnärkes Byggnadsnämnd har sedan en gemensam förvaltning, bildad av Askersund, Laxå och Lekebergs kommuner. Förvaltningen sköter planoch byggrelaterade ärenden på uppdrag av kommunerna. Merparten av bygglovsärendena utförs på delegation medan en del av dessa och samtliga strandskydds- och vindkraftsärenden behandlas och beslutas om i nämnden. Verksamhetens lokaler ägs av Askersunds kommun. Mer om ägar- och hyresförhållanden hittas i bilaga Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Styrelsen leder och samordnar planeringen och uppföljningen av kommunens ekonomi och verksamheter. Lokalerna ägs av Askersunds kommun. Mer om ägar- och hyresförhållanden hittas i bilaga 10. Kommunstyrelsens förvaltning heter kommunledningsförvaltningen och har till uppgift att stödja den politiska processen och arbeta med strategiska utvecklingsfrågor. Förvaltningens uppgift är även att vara stöd till övriga förvaltningar i personalärenden, budgetarbete och redovisningsfrågor. Verksamheten är organiserad i fyra avdelningar: Administrativa kontoret Ekonomikontoret Personalkontoret Näringsliv och utveckling Totalt arbetar 41 personer inom kommunstyrelsens förvaltning Beskrivning av aktuella miljöpåverkan Miljöutredningen är en kartläggning av kommunens miljöpåverkan. Miljöledningssystemet ska inriktas på de viktigaste miljöaspekterna (miljöaspekt = orsak till miljöpåverkan). De viktigaste miljöaspekterna är de som påverkar miljön mest. I slutet av miljöutredningen görs en värdering av miljöaspekterna. En kommunal verksamhet kan bidra till direkt och indirekt miljöpåverkan. Exempel på direkt miljöpåverkan är att man kör bil i tjänsten och förbrukar papper på kontoret. En kommun har i flera fall även en indirekt miljöpåverkan. För flera verksamheter är den mycket större än den direkta miljöpåverkan. Exempel på en kommuns indirekta miljöpåverkan är miljöpåverkan orsakad av kommunens beslut, t ex i detaljplaner, eller hur skolan i sin undervisning gör barnen medvetna om miljöfrågor och hur de och deras föräldrar kan bidra till en minskad miljöpåverkan. 10 Svensson, T samt (75)

11 Det miljöledningssystem som Askersunds kommun infört är ett kommunövergripande miljöledningssystem. Eftersom Askersunds kommun har identifierat klimatfrågan som kommunens viktigaste miljöfråga har miljöarbetet sitt fokus på klimat och energifrågan. Kommunen jobbar dock med flera miljömål, och inför framtiden kan det vara aktuellt att bredda miljöutredningen så att alla miljömål följs upp inom ramen för miljödiplomeringen. 3.1 Direkta miljöpåverkan Verksamheter med direkt miljöpåverkan är samma i denna miljöutredning som i tidigare. De förändringar som gjorts är att nyckeltal har lagts till för att kunna göra jämförelser och få en uppfattning om eventuella förändringar Miljöutredningen omfattar följande områden: El och värmeförbrukning Resor i tjänsten Transporter Kemikalier Pappersförbrukning Avfall Matproduktion El och värmeförbrukning 11 Fastighetsavdelningen inom tekniska förvaltningen i Askersunds kommun förvaltar och driver underhåll av kommunens fastighetsbestånd. Det är kommunala verksamheter, såsom förvaltningslokaler, barnomsorgslokaler, äldreomsorgslokaler, sport- och fritidslokaler och undervisningslokaler. El I dagsläget är Vattenfall, Skyllbergs kraft och EON nätägare. Elleverantör är Nordic Green Energy. Askersunds kommun har inte tillvalet Svenska Naturskyddsföreningens kriterier för Bra miljömärkt el, däremot uppfyller kommunen 100 procent miljödeklarerad el med 0 kg CO2 utsläpp per producerad MWh. 12 Belysningen i de olika verksamheterna är automatiskt inställda och släcks på kvällar och helger. I övriga byggnader släcker medarbetarna själva när de går hem på kvällarna. Driften av ventilationsanläggningar är anpassad efter byggnadens nyttjande. Regelbundet görs informationskampanjer i syfte att medvetandegöra personalen så att inte energiförbrukare (tex datorer) står på när de inte nyttjas. 11 Eriksson, M (75)

12 Förbrukningstal för (årlig) elförbrukning (kwh/år) * * 15 SN BoU KoTN KS Övriga Total elförbrukning CO2-utsläpp *Uppdatering av siffror för en del verksamheter saknas och där har uppgifter från tidigare år använts. Till skillnad från år 2012, då nästan samtliga verksamheter hade ökat sin elförbrukning, har nu samtliga minskat. Elförbrukningen har minskat jämfört med utgångsåret 2009 inom samtliga nämnder, och totalt sänkts till MWh från MWh. Elförbrukningen har ständigt minskat sedan 2009 beräknat per anställd och kvadratmeter, se nedan. Nyckeltal 2017: 0,13 kwh/anställd/m 2 Nyckeltal för årlig förbrukning av el har beräknats genom el (kwh)/antal anställda/yta (kvm). Nyckeltal för elanvändning kwh/anställd/m 2 0,2 0,19 0,18 0,17 0,16 0,15 0,14 0,13 0,12 0,11 0, Värme Fjärrvärmeverket i Askersund ägs och drivs av Vattenfall. 16 Värmen producerades år 2015 till 98 procent med biobränsle resterande utgörs av torv och 13 Andersson, H samt Larsson, S Berger, G , Larsson, C samt Larsson, S Larsson, C Andersson, H (75)

13 olja, oljan används bara som extra bränsle vid extrem kyla samt som reserv vid eventuella haverier. 17 Förbränning av biobränsle leder till förhållandevis låga utsläpp av CO2 per producerad MWh värme. 18 Förbrukningstal för (årlig) värmeförbrukning fjärrvärme (MWh/år) SN BoU KoTN KS Övriga Totalt CO2-utsläpp, ton 64,1* 54,0** 37,4*** 15,1**** 14,5 * 2009 gav varje MWh upphov till 18,3 kg utsläpp av CO 2 (korrigerad siffra 2015) **2012 gav vaje MWH upphov till 15,4 kg utsläpp av CO 2 (korrigerad siffra 2015) *** 2014 beräknas varje MWh ha gett upphov till 12,3 kg utsläpp av CO 2 ****2015 beräknas varje MWh ha gett upphov till 6 kg utsläpp av CO 2 Andelen fossilt bränsle i fjärrvärmeverkets bränslemix har stadigt minskat mellan de undersökta åren. Detta kan dock bero på variation i kyla under vintrarna, då det generellt går åt mer olja i uppvärmningen under kalla vintrar. Olja används enbart som reserv- och spetskälla. Värmeförbrukningen har ständigt minskat sedan 2009 beräknat per kvadratmeter verksamhetsyta, se nedan. Nyckeltal 2017: 50,4 MWh/m 2 Nyckeltal för årlig förbrukning av värme har beräknats genom värmeförbrukning (MWh)/yta(m 2 ) Nyckeltal för värmeförbrukning MWh/m 2 80,000 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 10,000 0, Gustafson, K , Sanded, B Andersson, H Berger, G samt Larsson, C Larsson, C (75)

14 Förbrukningstal för (årlig) förbrukning av eldningsolja (kbm/år) SN 6, BoU 26,6 16,3 9,2 14,4 KoTN 29,1 22,9 10,5 10,82 Totalt 62,2 45,2 19,7 25,22 CO2-utsläpp, ton* 165,5 120,3 52,4 67,1 * uträkning av CO 2-utsläpp med hjälp av energihandbok.se för år 2009 och Utsläppet beräknas till 2,66 kg/kwh, vilket antas vara fallet även för 2014 och Oljeförbrukningen minskar stadigt, dels p.g.a. byte från oljepannor till värmepumpar, dels p.g.a. avyttrade fastigheter. Minskad användning av eldningsolja har minskat koldioxidutsläppen med 98,4 ton sedan skedde dock en ökning med 15 ton, vilket till största del berodde på driftstörning av bergvärmepump på en av skolorna. 24 Motsvarande siffror saknas för För information gällande el- och värmeförbrukning se, Bilaga 1 och Resor i tjänsten 25 Resor i tjänsten sker i huvudsak med bil och kommunen förfogade 2014 över 61 (49 år 2009) fordon för detta. Socialförvaltningen är den verksamhet som kör mest och förfogade 2014 över 29 (25 år 2009) bilar. Kommunstyrelsen har 2 bilar för resor i tjänst (2017). Majoriteten av fordonen är ägda av Askersunds kommun och 22 st var leasade Enligt beslut av kommunstyrelsen ska endast miljöbilar köpas uppfyllde 19 av 61 bilar kriterierna för miljöbil var det 16 av 49, vilket innebär en liten minskning av andelen miljöbilar fanns inga miljöbilar, men då var kriterierna för miljöbil sedan kommunfullmäktiges beslut hybrid-, el- eller gasdrift. 26 Minskningen av miljöbilar beror därför på omklassningen av vad en miljöbil är. Uppgifter från 2017 saknas. Förbrukningstal för resor i tjänsten Körda mil i kommunen Körda mil, totalt * * Varav privat bil i tjänsten Andel mil i privat bil (%) Andersson, H samt Larsson, S Berger, G , Larsson, C samt Larsson, S Berger, G Berger, T Sund, V Berger, T och samt Lindström, B Lindström, B Axelsson, P, , Carlsson, H , Karlsson, C , Hugosson, O samt Zetterqvist, M (75)

15 Miljöbilar i kommunen Totalt antal bilar****** 49 Ingen uppgift Totalt antal miljöklassade 16 Ingen uppgift bilar Andel miljöklassade bilar 33% 50% 31% - - Bränsleförbrukning och CO 2-utsläpp Tjänsteresor i privat bil* Liter CO 2, ton Dieselförbrukning kommunen totalt *** Bensinförbrukning kommunen totalt Bensinförbrukning kommunen totalt (inkl. resor m. privat bil) *** 751 *** Liter *** E85-förbrukning kommunen totalt Totalt CO 2-utsläpp från 279 tjänsteresor *** CO 2, ton Liter CO 2, ton * *** Liter CO 2,t on Liter CO 2 ton , * *Inkluderar även AMEs körningar, som troligen inte alls rapporterats tidigare år. **beräknat värde (0,8 liter bensin per mil, 2,68 kg CO 2 per liter bensin) ***troligen har åtminstone siffrorna från SN rapporterats in felaktigt år Dessa siffror är ej tillförlitliga. ****korrigerad siffra, baserad på CO2-ustläppet 2012, då den tidigare siffran var orimlig. (beräknat på CO2-utsläpp per mil 2012) *****Korrigerat värde i efterhand. 31 ****** Från och med 2016 klassas miljöbil som el-, hybrid- eller gasdrift. Uppgifterna från både 2009 och 2013 är mycket osäkra och innehåller för mycket fel för att kunna dra säkra slutsatser. De siffror som kan sägas vara tillförlitliga för år 2009 och 2012 i tabellen ovan är de för etanolförbrukning, andel miljöbilar och resor med egen bil i tjänsten. För 2014, 2015 och 2017 bör alla siffror vara korrekta. Totalt har antalet körda mil ökat markant, med ca mil sedan 2009 (ca %). Dock är de tidigare årens uppgifter osäkra, och det är troligt att en del av ökningen beror på variation i inrapporteringen. Koldioxidutsläppen från resor i tjänsten har ständigt ökat sedan 2009 beräknat per mil och anställd, se nyckeltal nedan. 30 Lindström, B Lindström, B (75)

16 Uppgifter om körde mil från AME tillkom 2014 och uppgifter från byggförvaltningen tillkom Att uppföljningen är noggrannare och mer heltäckande nu kan vara positivt, även om siffrorna ser dystra ut. Användning av egen bil i tjänsten har ökat sedan 2009, men andelen körda mil i egen bil har ändå minskat i och med att det totala antalet körda mil ökat. År 2017 kördes mil med egen bil i tjänsten. Det motsvarar ungefär 14 % av resorna i tjänst. Andelen miljöbilar har minskat sedan tidigare utredningar, från 50 % år 2012 till 31 % 2014 (ungefär samma andel som när miljöarbetet inleddes, med 31 % år 2009). Antalet miljöbilar har dock ökat från 16 st till 19 st mellan 2009 och Under 2017 klassas det endast som miljöbil om den drivs av gas, el eller hybrid, vilket ger ett resultat på 0 miljöbilar. Resor med flyg sker mycket sällan. Längre resor till t ex Stockholm eller Göteborg sker med buss/tåg enligt fastställd resepolicy. Uppgifter om resor med buss och tåg har ej kontrollerats. Nyckeltal 2017: 2,9 gram CO2/mil/anställd Nyckeltal för årlig förbrukning av resor i tjänsten har beräknats gram CO2/mil/antal anställd. Antal anställda för BoU har inte varit med i beräkningen då de inte använder bil i sin verksamhet. Nyckeltal för resor i tjänsten gram CO2/mil/anställd 3,4 3,2 3,1 3,0 2,9 2,8 2,6 2,4 2,2 2,4 2,6 2, För information gällande resor i tjänsten se, Bilaga Transporter 32 Den största volymen transporter står skolans skolskjutsar för. Utöver det sker även transport av mat som lagas och tas emot på olika mottagningskök inom kommunen. Mattransporterna är samordnade för skolor och äldreboenden. 32 Albrektsson, H , , samt (75)

17 I tabellen nedan ska finnas en jämförande sammanställning av färdsträcka, bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp för åren 2009, 2012, 2014, 2015 och Uppgifter för 2017 saknas. Siffrorna i sammanställningen kan används som Förbrukningstal. I Förbrukningstalen ingår skolskjutsar och mattransporter till skolor och äldreboenden. Förbrukningstal för transporter (per år) Skolskjutsar, mil Mattransport, mil * 4 316* Totalt, mil Diesel, CO2 Diesel, CO2 Diesel, CO2 Diesel, CO2 Diesel, CO2 liter (ton) liter (ton) liter (ton) liter (ton) liter (ton) Skolskjutsar * Mattransport Totalt * Då uppgifter saknas för 2015 och 2016 tas samma siffra som för ** Miljödiesel, här har utgåtts från att det är diesel med 5 % RME. Detta ger lägre CO 2-utsläpp än vanlig diesel. För skolskjutarna har körsträckan minskat markant och koldioxidutsläppen likaså. I tidigare utredning framgår det att skolskjutsarna drivs av miljödiesel, och därmed ger något lägre utsläpp. Det är möjligt att tidigare års utredningar räknat utsläppen från skolskjutsarna något för högt, om de drevs på miljödiesel redan då. Även mattransportens körsträcka har minskat, men bränsleförbrukning och CO2- utsläppen har ändå ökat. Detta beror på att fordonet bytts ut, till ett tyngre fordon anpassat och godkänt för mattransporter. Då det saknas siffror för 2015 och 2016 har 2014 års siffror använts. Under läsåret har 270 elever i grundskolan erhållit årskort för linjelagd kollektivtrafik. Dessa har inte räknats med i utredningen. Koldioxidutsläppen har minskat med 171 ton sedan Koldioxidutsläppen har stadigt minskat sedan 2009 beräknat per mil, se nedan. Nyckeltal 2016: 3,04 kilo CO2/mil Nyckeltal för årlig förbrukning av transporter har beräknats kilo CO2/mil 17 (75)

18 6,00 Nyckeltal för transporter kilo CO 2 /mil 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0, För mer information gällande transporter, se bilaga Städning och användning av kemikalier 34 Inom Askersunds övergripande städning på ca kvm, så har det under senare år skett en satsning på modernare städmetoder med microfibermoppar och torrare metoder där man minskar vatten och kemikalieanvändningen på golven. Mindre batteridrivna kombiskurmaskiner som är lätthanterliga och enkelt kan fyllas med vatten och tömmas ur i en vanlig toalett används. Inom de områden där man övergått till diamantrondeller helt, har användningen av kemikalier tagits bort. Allt förbrukningsmaterial och kem köps efter central upphandling för Örebro län. Leverantören arbetar systematiskt med miljöstrategi och klassificering av sina produkter. Mest förekommande kem och plast är miljömärkta produkter. Även alla pappersprodukter är miljömärkta. Kemikalier som används i städ beställs gemensamt för alla fem förvaltningarna köpte man in städkemikaler för nästan 4 miljoner kronor varav 68 % var miljömärkta. 35 Nyckeltal 2017: 68 % miljömärkta kemikalier Nyckeltal för årlig förbrukning av kemikalier beräknas genom andel miljömärka kemikaler. Det är ett nytt nyckeltal som beräknas fr.o.m års utredning. För mer information gällande städning och användning av kemikalier, se bilaga Eriksson, M (kontrollerat och reviderat) 35 Nilsson, A-S (75)

19 3.1.5 Pappersförbrukning Vid produktion av papper åtgår stora mängder energi och det används olika former av kemikalier. Råvaran består av träd. Papper som förbrukas inom kommunens verksamheter är av märket Staples. Det är papper som är miljömärkta med både EU-blomman och FSC. Detta innebär att produktionen sker med miljöhänsyn och skogshänsyn. 36 Förbrukningstal för pappersförbrukning är förbrukningen totalt per år Mängd papper 8,8 16,5 totalt, ton 11,5 15,2 10,4 Total energiåtgång, MWh* Totalt antal träd 172,73 228,75 156,22 132,11 225,76 *förutsätter samma process/energiåtgång Sedan 2009 har förbrukningen ökat med 5 ton blev det en stor ökning och totalt 16,5 ton papper förbrukades. Pappersförbrukningen år 2017 motsvarar 225 träd och vid tillverkningen beräknas 68 MWh el ha använts. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan. Antal pappersark per anställd har ökat sedan 2009, se nedan. Nyckeltal 2017: 3200 pappers ark/anställd Nyckeltal för årlig förbrukning av papper beräknas genom andel A4-ark/antal anställda 3500 Nyckeltal antal papperark/anställd För information gällande pappersförbrukning se, Bilaga Axelsson, P Carlsson, H Carlsson, H (75)

20 3.1.6 Avfall 39 I den miljöutredning som gjordes 2010/11visade det sig att hantering av avfall inom Askersunds kommuns verksamheter har stora brister. Bland annat saknades en fungerande källsortering. Mycket har förbättrats i och med miljödiplomeringen. Numera finns källsortering på alla verksamheter i kommunen. Hushållsavfall och källsorterat material hämtas av entreprenör. Verksamheten följer kommunens fastställda avfallsplan. Inom omsorgerna är hygienkravet viktigt och styr mycket när det gäller förbrukning av engångsmaterial. Användningen av engångsprodukter resulterar i stora mängder avfall. Avfallsmängder (ton) totalt per kategori jämförelse för åren 2012, 2014 & 2017 Avfallskategori Hushållsavfall (ton) 2281, * Hushållsavfall (liter) ** Brännbart avfall (ton) Osorterat avfall Matavfall (gröna påsen) (ton) liter*** Pappersavfall (ton) 30, Metallförpackningar (ton) Plastförpackningar (ton) 4, Glasförpackningar (ton) 12, Farligt avfall (ton) Träavfall (ton) Träavfall (liter) 0 - Wellpapp/kartong/papper (ton) (inkl. pappersförpackningar) 87, Impregnerat virke (ton) Schakt och trädgårdsavfall (ton) Total utsorterat avfall (ton)** 693, Andel utsorterat 0, , , Total mängd avfall (ton) 3094, , *Då uppgift saknas för 2017 beräknas siffran fram genom viktförhållandet på hushållsavfall från 2014 (ton/liter). **Mängden hushållsavfall uppges vara 83 % av summan hushållsavfall och matavfall, som 2017 var liter. ***Uppgiften om mängden matavfall är fr.o.m i liter, det anges vara 17 % av mängden av summan av hushållsavfall och matavfall. 41 ****Summan av samtliga kategorier nedanför Matavfall. Uppgifter om flera avfallkategorier saknas för Skillnaderna i hantering av avfallet år 2009 jämfört med senare år gör att det blir svårt att göra jämförelser. Därför redovisas inte uppgifterna från 2009 i tabellen 39 Eriksson, M (kontrollerat och reviderat) 40 Jansson, T samt Ragnsells Jansson, T (75)

21 ovan, istället visas bara de år som är förhållandevis jämförbara. År 2017 saknas många uppgifter och uppgifterna om mängden avfall rapporteras på ett annat sätt än tidigare. Det gör att även dessa uppgifter är svåra att jämföra med tidigare år. Total volym hushållsavfall Förbrukningstal Volym hushållsavfall (liter) Mängden hushållsavfall har ökat med 135 liter sedan 2010, vilket motsvarar ca 8%. Mängden hushållsavfall har ökat med 556 ton (16 %) mellan 2012 och Anledning till ökningen kan t.ex. vara en ökad belastning på kommunala boenden. Andelen utsorterade avfall har minskat under samma period från 22 % till 7 %. Den kan främst bero på brister i uppgifterna. Nyckeltal 2017: 7 % sorterat avfall. Nyckeltal för årligt avfall beräknas genom andel sorterat avfall av totala mängden avfall. I framtiden bör även mängden/andelen utsorterat matavfall kunna vara ett förbrukningstal, liksom mängden hushållssopor, om de delas upp per någon lämplig enhet så att hänsyn tas till skillnader i verksamheternas omfattning. För mer information gällande avfall, se bilaga Matproduktion 42 I Askersund finns: - sex stora kök (stora kök - definieras i kommunen som kök över 100 port) som, tar emot måltider eller tillagar måltider och levererar måltider och livsmedel till 41 små kök (små kök - definieras i kommunen som kök under 100 port), varav 18 inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Tre av de små köken tillagar egna måltider och får sina råvaror från Sjöängsköket med interna transporter. Totalt produceras: - ca portioner per år lunchportionsstorlek (Det innebär att frukost, lunch, kvällsmål och mellanmål är omräknade till 1.0 lunchportion, enligt metod av SLV). Varav: - ca portioner går till Socialförvaltningens verksamheter och - ca portioner går till Barn- och Utbildningsförvaltningens verksamheter. Nya Sjöängsköket startade under juni Norrbergaköket och gamla Sjöängsköket avslutade sina verksamheter under sommaren Förändringarna har påverkat alla köksenheter och inneburit att 27 av 60 personer har bytt arbetsplats under sommaren Nya Sjöängsköket har inneburit att: Kommunen har fått sitt första kök med bageri möjligheter att jobba med mer oberedda och naturliga råvaror, det som kallas att laga maten från grunden helt avskilt dietkök för specialkost, vilket ökar säkerheten vid hanteringen av specialkosterna 42 Borgwardt, L samt reviderat och uppdaterat (75)

22 möjligheterna att köpa närodlade råvaror har ökat, Sjöängens kök planeras bli samdistributionscentral för mottagning av lokala produkter. Producenterna får ett leveransställe att transportera sina varor till. Lokalt producerade varor och oberedda råvaror kan tas emot, beredas och levereras vidare till mindre köksenheter. Få leveranspunkter och färre transporter gör det möjligt att sluta bra avtal med lokala leverantörer. köket försörjer mindre kök, ca köksenheter får livsmedel och måltider köket lagar mellan 140 portioner portioner vid per dag vid lunchtid. valmöjligheterna i restaurangen har ökat Seniorrestaurang, typ Lindens restaurang, har öppnat under oktober Restaurangen är riktad till äldre och omsorgstagare och ingår i den ordinarie skol- och personalrestaurangen vid Sjöängen. Målsättningen är att äldre kan träffas och äta tillsammans med övriga gäster, för att om möjligt senarelägga eventuella omsorgsinsatser med matlåda till hemmet. Inom matserviceverksamheten har möjligheten att välja matlåda med och utan dessert startat under våren. Det gäller de kylda en-portionerna till omsorgstagare i hemmet. Valmöjligheten utnyttjas och fungerar bra. Vid måltidsenheten, Sjöängsköket, har en ny avdelning, Café- och Foajeservering, startat under hösten Avdelningen driver caféverksamhet tillsammans med brukare från Socialförvaltningen. Avdelningen har också drivit foajéservering vid evenemang i huset, samt levererat måltider och kaffebeställningar vid konferensverksamhet i huset. Projektet Hållbara måltider i Örebro län avslutades under hösten Projektet syftade till att utveckla, testa och sprida metoder för lustfyllda måltider och hållbar måltidsplanering inom offentliga kök. Projektet skulle också förändra samhällsstrukturer och ha ett miljö- och hälsofrämjande syfte att uppnå bestående långsiktiga effekter inte bara i offentliga måltider, utan också hos medborgarna i länet. Måltidsenheten fortsätter arbetet med den inriktningen i egen regi. Upphandlingsgruppen, Sydnärke-kommunerna, Askersund, Hallsberg, Laxå, Kumla och Lekeberg, har haft inriktningen att upphandla så lokalt som möjligt. Livsmedelsavtalen gick ut under 2015 och Lokalproducerat arbetet med att dela upp livsmedelsupphandlingen till förmån för mera lokala livsmedelsupphandlingar har pågick under Fyra lokala avtal slöts, som avser dryck, ägg, charkuterivaror och naturbeteskött. Övriga livsmedelsavtal, som grossistavtal, har under 2016 inte kunnat slutas, pga. ett flertal överklaganden och tvister. Förfrågningsunderlag gällande grossistavtal gick ut under februari 2016, och fortfarande i december 2016 väntade måltidsenheten på ytterligare utlåtande från förvaltningsrätten. Fr.o.m. april 2016 saknar kommunen livsmedelsavtal, detta har givetvis påverkat våra inköp och möjligheter att planera livsmedel. Det har också inneburit att statistik inte funnits tillgänglig. Kommunens kostprogram har tydlig inriktning på bl.a. hållbarhet och miljö, med följande mål som berör miljö och hållbarhet: Nedan redovisas de åtta målen i Kostprogrammet (måluppfyllelse = kursiv stil) 22 (75)

23 1. De nationella miljömålen De nationella miljömålen ska uppfyllas. Livsmedel med så låg miljöbelastning som möjligt ska väljas, råvarorna ska vara så naturliga som möjligt, och väljas utifrån säsongstänk från närområdet. Arbetet i projektet Hållbara måltider i Örebro län, som avslutades hösten 2016, hade denna inriktning, samt de förutsättningar som det nya köket i Sjöängen medför. 2. Ekologiskt och närproducerat 90 % av all mat som serveras i Askersunds kommun ska vara så ekologisk och närproducerad som möjligt Det innebär att vid upphandling av köttprodukter ska ställas krav motsvarande svensk kvalitet vid djurhållning. De ekologiska och/eller närproducerade livsmedlen låg på 36 % I Askersund har vi en lista över de ekologiska livsmedel som alla kök ska använda, ca 80 varor. Ekologiska och svenska/närproducerade varor används i första hand. Närproducerade/svenska produkter går i nuläget inte att få statistik på. 3. Minimera transporter och svinn Varje möjlighet att minimera transporter och svinn, utifrån ett sunt ekonomiskt tänkande ska tas till vara, - En mindre samdistributionscentral för ca 30 enheter finns på Sjöängen, ett projekt att utveckla och nystarta en samdistributionscentral vid Sjöängsköket har påbörjats. Projektet har inte varit aktivt under 2016 pga. att de flesta resurser åtgått för vår omorganisering och flytt av köksverksamheter. Arbetet i projektet Hållbara måltider i Örebro län, som avslutades hösten 2016, ingick ett svinnprojekt som innebar uppföljning och åtgärder för att minska svinnet i kommunerna. 4. Gästernas valfrihet Gästernas möjlighet att kunna välja mellan olika maträtter, både inom skola, vårdoch omsorg ska utvecklas varje år. Inom matserviceverksamheten (en-portmatlåda) finns två alternativrätter, varje dag, samt val mellan dessert och ej dessert. Vid Sjöängens restaurang finns två till tre alternativ varje dag. Övriga verksamheter har alternativ när det står på matsedeln. 5. Grön mat ska öka Andelen vegetabilier som baljväxter (ärter, bönor och linser) och grönsaker ska öka totalt i måltiderna, - Arbetet i projektet Hållbara måltider i Örebro län, som avslutades hösten 2016, hade denna inriktning. Grönsaksandelen i våra måltider ökar allt eftersom recepten revideras i matsedelsarbetet. Genom att recepten i kostdataprogrammet används av köken, så ökar också grönsaksandelen. Noteras bör att en övergång till stor andel vegetarisk mat, medför pedagogiska problem. Resurser för att medvetandegöra och resurser för att åstadkomma attitydförändringar inom kommunens verksamheter skulle behövas för att i snabbare takt öka andelen vegetabilier i våra kommunala måltider. 6. Minska klimatpåverkan Livsmedelskedjan från råvara till bord, ska ge så låg klimatpåverkan som möjligt, utsläppet av växthusgaser relaterat till mat ska minska med 30 % till 2020 jämfört med Det ska åstadkommas genom att reducera matavfallet, servera mera vegetarisk mat med säsongens råvaror, samt effektivisering av transporterna. 23 (75)

24 Arbetet i projektet Hållbara måltider i Örebro län, som avslutades hösten 2016, hade denna inriktning. CO2 belastningen på livsmedlen finns nu som ett instrument i vårt uppföljningsprogram för livsmedelsavtalen, för vissa livsmedel. Ingen jämförelse och redovisning har gjorts pga. resursbrist pga. omorganisering och flytt av köksverksamheter. 7. Etiska aspekter ökat genomslag Askersund, ett fairtrade city, vid upphandling av livsmedel ska den etiska aspekten gälla alla kostverksamheter Fairtradeinköp inom måltidsverksamheten är i nuläget bananer. Kommunens administration gör inköp av fairtrade kaffe. 2,7 % av våra livsmedel i kommunen har en etisk märkning. 8. GMO-fri mat Mat som serveras i Askersunds kommun ska vara GMO-fri. I nuvarande livsmedelsavtal finns inte specificerat att de livsmedel som levereras ska vara GMO-fria. Våra leverantörer uppger om livsmedlen är GMOfria, men spår av GMO är inte redovisningsskyldigt. Inom måltidsenheten finns en lista på ekologiska livsmedel som alla kök ska beställa från, det har inneburit att vi under 2015 kunde redovisa 43 % ekologiska inköp i kommunen och vann Ekomatsligan i Sverige. Under 2016 räknar vi med att ekoinköpen var 36 %, minskningen beror på att vi saknat livsmedelsavtal och ekolivsmedlen då bedömts ha haft höga prislägen. Säsongsanpassning av matsedel och inköp är alltid prioritet, liksom närproducerat. Matproduktion Hela kommunen Total mängd Ca 250* Ca inköpt mat (ton) 250 Mängd ekologiskt kr Andel ekologiskt (%) Ca Kommentar 338 Statistik finns ej för 2015 & Tveksamt om all statistik är inläst för ,45 17, Ekologiskt = ska uppfylla kriterierna enligt förordning (EG) 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter enligt Upphandlingsdokumen t Livsmedel Andel Finns statistik från en 43 Borgwardt, L Borgwardt, L Ibid. 46 Johansson, D (75)

25 närproducerat leverantör (%) Matavfall (ton) en mätning utförd vid tre skolor Matavfall (%) - - Ca 3-4 Ca Beräknad ökning pga. både buffé och karottservering CO ,12-2,8 2,3 Ny uppgift fr.o.m ekvivalenter, (kg/per kg livmedel)** Etisk märkning - - 2,1 3 2,3 3,8 Ny uppgift fr.o.m (%) CO 2- utsläpp från **** Ny beräkning fr.o.m. matproduktione utredning n (ton)*** Förbrukningstal för matproduktion *Uppskattad efter mängden 2012 och ** Stor osäkerhet på denna siffra då många livsmedel saknar livscykelanalyser och uppgift om CO 2-ekvivalent. Säkrare uppgifter kommer att kunna tas fram fr.o.m. våren 2018 då ett nytt program kommer att användas. 47 ***Beräknat genom total mängd inköpt mat x CO 2-ekvivalent. ****Beräknat i efterhand efter uppskattad mängd total mängd inköpt mat. Byte av statistikprogram samt svårigheter att få information från leverantörer gör att delar av uppgifterna för år 2014 inte är lika utförliga som för tidigare år. Dock har nyckeltal tillkommit, även om dessa kan komma att utvecklas och rapporteras noggrannare i framtiden. De enda slutsatserna som egentligen kan dras är att andelen ekologiskt ökar i kommunens kök och att andelen etiskt märkt mat ökar. Än så länge är CO2-ekvivalenten en osäker uppgift då många livsmedel saknar livscykelanalyser och på grund av det även CO2-ekvivalent. Fr.o.m. våren 2018 kommer ett nytt program att användas, vilket kommer att ge säkrare siffror. Brister finns även för 2017 års siffror då Askersund var avtalslösa en period. Från och med denna utredning beräknas koldioxidutsläppen från produktionen av den mat som konsumeras inom kommunens verksamheter. Koldioxidutsläppen från matproduktionen är 777 ton Observera att detta är en osäker siffra då det saknas uppgift om CO2-ekvivalent för många livsmedel. Nyckeltal 2017: 37% ekologiskt Nyckeltal för årlig matproduktion beräknas genom andel ekologiskt. Framöver finns förhoppningar om att kunna ha ytterligare nyckeltal: CO2- utsläpp/portion mat samt mängd matsvinn/portion. Även storleken på CO2- ekvivalenten kan komma att vara ett nyckeltal. För mer information gällande matproduktion, se bilaga Borgwardt, L (75)

Miljöutredning för Askersunds kommun 2015

Miljöutredning för Askersunds kommun 2015 Miljöutredning för Askersunds kommun 2015 Fastställd / 2015 Madeleine Andersson, Kommunchef i Askersund Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1. INLEDNING... 4 1.1 BAKGRUND... 4 1.2 OMFATTNING OCH AVGRÄNSNINGAR...

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun. Kommunledningens verktyg för miljöarbetet

Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun. Kommunledningens verktyg för miljöarbetet Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun Kommunledningens verktyg för miljöarbetet Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun Miljödiplomeringssystemet har införts som ett kommunövergripande ledningssystem och

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöutredning för Laxå kommun. Uppdaterad 2015-06-29

Miljöutredning för Laxå kommun. Uppdaterad 2015-06-29 Miljöutredning för Laxå kommun 2015 Uppdaterad 2015-06-29 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 1 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 OMFATTNING OCH AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 GENOMFÖRANDE... 3 2. BESKRIVNING

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

I arbetet med kommunala översiktsplanen ska hänsyn tas till klimatpåverkande. Kommunförvaltningen ska vara ett föredöme i den egna verksamheten

I arbetet med kommunala översiktsplanen ska hänsyn tas till klimatpåverkande. Kommunförvaltningen ska vara ett föredöme i den egna verksamheten Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp från förbränning av fossila

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11 MILJÖBERÄTTELSE Verksamhetens namn Miljöberättelse för år 2014 Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB Gatuadress: Alidelundsgatan 11 Postadress: Box 502 501 13 Borås Miljösamordnare: Per-Arne Persson Telefon:

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Postadress: Mölnlycke

Postadress: Mölnlycke MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2013 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Mats Fredriksson Telefon: 031-7246470 Sammanfattning Översikt

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3 Omfattning...3 Syfte...3 Gemensamma synsätt...3 Servera säker mat...4 Servera näringsrik mat...4 Köpa livsmedel...4

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Intern klimatrapport Sala Sparbank

Intern klimatrapport Sala Sparbank Intern klimatrapport Sala Sparbank FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.salasparbank.se Verksamhetsområde Sala och Heby Beräkningsperiod Januari-december 2014 Kontaktperson Annika Nelson Berg NYCKELTAL Antal

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan &

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan & Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan 170602 & 180216 Läshjälp: Röd genomstruken text = Borttaget Grönmarkerad text = Tillagt 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Kostpolicy Gävle kommun 17KS121. Remiss med begäran om komplettering av tidigare yttrande i rubricerat ärende.

Kostpolicy Gävle kommun 17KS121. Remiss med begäran om komplettering av tidigare yttrande i rubricerat ärende. Sid 1 (1) Remissmissiv Ärende Dnr 17KS121 Dok/Handl id 17KS121-14 2018-02-21 Erika Greis Telefon 026-17 81 03 erika.greis@gavle.se Till Ärende Vårt dnr Enligt sändlista Kostpolicy Gävle kommun 17KS121

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15 MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p. 15 Motion (2012:75)

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2017-04353 2017-06-20 Göteborgs Symfoniker AB Konserthuset, Götaplatsen 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2017 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann

Läs mer

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning Godkänt den: 2018-05-28 Ansvarig: Kajsa Ravin Gäller för: Kultur och bildning Innehållsförteckning Kultur och bildning...1 Miljöledningssystem... 1 Miljöledningssystemets omfattning...2 Förvaltningens

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Hotell Kristina AB Kontaktperson är Pernilla Olsen Denna rapport täcker verksamhetsåret 2012 Antal

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2013 IFL Kämpasten AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Kostprogram. Askersunds kommun. Matens betydelse mer än ett mål mat

Kostprogram. Askersunds kommun. Matens betydelse mer än ett mål mat Kostprogram Askersunds kommun Matens betydelse mer än ett mål mat Bakgrund Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla och är helt nöd vändig, i rätt mängd och med rätt sammansättning, för att vi

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Intern klimatrapport Sala Sparbank

Intern klimatrapport Sala Sparbank Intern klimatrapport Sala Sparbank FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.salasparbank.se Verksamhetsområde Sala och Heby Beräkningsperiod Januari-december 2013 Kontaktperson Annika Nelson Berg NYCKELTAL Antal

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 Kostpolicy Norrtälje kommun Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 1 Vår vision är att erbjuda goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas nära gästen och bidrar till hållbar utveckling. Inledning

Läs mer

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Miljöledningssystemets miljöeffekter (besvaras frivilligt år 2008) Blanketten följer Miljödepartementets riktlinjer 2008-06-17 Inramade gultonade fält

Läs mer

KOSTPOLICY. För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509

KOSTPOLICY. För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509 KOSTPOLICY För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509 Bakgrund och syfte Kostenheten inom Förvaltningen för

Läs mer

Klimatrapport Kämpasten. Kontaktinformation: Jens Johansson

Klimatrapport Kämpasten. Kontaktinformation: Jens Johansson Klimatrapport 2015 Kämpasten Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport täcker

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2014

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2014 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2014 Företag/verksamhet: Griftegårdsavdelningen Tranås kommun Gatuadress: Griftegårdsgatan 1 Postadress: Tranås kommun 573 82 Tranås Miljösamordnare: Anki Lantz Telefon:

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Klimatrapport Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7)

Klimatrapport Hotell Kristina AB. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7) Klimatrapport 2015 Hotell Kristina AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Hotell Kristina AB. Kontaktperson är Pernilla Olsen Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Klimatrapport 2014. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2014. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2014 IFL Kämpasten AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel Kostenheten Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY Kost- och livsmedel Kost- och livsmedel 2/5 Vision... 3 Maten och hälsan... 3 Maten och klimatet... 3 Maten och måltiden... 4 Maten och

Läs mer

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin Miljöpåverkan Denna kategori omfattar frågor gällande skolmåltidernas miljöbelastning. När du ska besvara frågorna för första gången kan du förbereda

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Klimatrapport Kämpasten. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (9)

Klimatrapport Kämpasten. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (9) Klimatrapport 2016 Kämpasten Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (9) Företagsuppgifter Kämpasten - Stockholm Executive Education AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. Informationscentrum för Ekologiska Produkter Informationsmaterial Kursverksamhet Studiebesök Rådgivning Marknadsutveckling

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer