Trådlöst nätverk 2,4 Ghz. PCI-adapter 54M WL-113. Snabbinstallationsguide

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trådlöst nätverk 2,4 Ghz. PCI-adapter 54M WL-113. Snabbinstallationsguide"

Transkript

1 Trådlöst nätverk 2,4 Ghz PCI-adapter 54M WL-113 Snabbinstallationsguide

2 Inledning Denna trådlösa adapter är en trådlös LAN-adapter som uppfyller kraven enligt IEEE g. Den stöder trådlösa nätverk under Windows 98SE, ME, 2000 och XP med en maximal överföringshastighet på 54 Mbps. Den trådlösa adaptern kan användas som en ad-hoc-konfiguration eller som en infrastrukturkonfiguration i nätverket. I ad hoc-läget gör den trådlösa adaptern det möjligt att gå in på ett BSS (Basic Service Set, dvs. peer-to-peer, utan någon åtkomstpunkt). I infrastrukturläget gör den trådlösa adaptern det möjligt att gå in på ett utökat BSS (med anslutning till en åtkomstpunkt). Trådlösa LAN-system (Local Area Network) har många fördelar jämfört med ett traditionellt trådbundet system. Trådlösa LAN (WLAN) är mer flexibla, enklare att förvalta och ofta mycket mer kostnadseffektiva än de trådbundna motsvarigheterna. Med hjälp av radiofrekvensteknologi (RF) kan WLAN skicka och ta emot data genom luften, vilket ger ett minimalt behov av trådbundna anslutningar. WLAN kombinerar alltså dataanslutning och användarmobilitet så att det tack vare en förenklad konfiguration går att skapa flyttbara LAN.

3 1. Installation av programvara/maskinvara Installera programvaran innan du sätter i den trådlösa adaptern! Windows 98SE/ME Lägg in installationsskivan i cd-romstationen, öppna Den här datorn/cdromstationen och klicka på filen setup.exe, som finns i mappen Utility. Klicka på Nästa för att starta installationen. Klicka på Nästa för att fortsätta. Klicka på Slutför. Slå av datorn och installera den trådlösa nätverksadaptern. Slå på datorn igen. Windows 98se/ME känner automatiskt igen och installerar maskinvaran.

4 Windows 2000 Lägg in installationsskivan i cd-romstationen, öppna Den här datorn/cdromstationen och klicka på filen setup.exe, som finns i mappen Utility. Klicka på Nästa för att starta installationen. Klicka på Nästa för att fortsätta. Klicka på Slutför för att slutföra installationen av programvaran. Klicka på Ja för att hoppa över Microsofts Logo Test.

5 Slå av datorn och installera den trådlösa nätverksadaptern. Slå på datorn igen. Windows känner automatiskt igen den nya maskinvaran. Klicka på Ja för att hoppa över Microsofts Logo Test och avsluta installationen. Windows XP Lägg in installationsskivan i cd-romstationen, öppna Den här datorn/cdromstationen och klicka på filen setup.exe, som finns i mappen Utility. Klicka på Nästa för att starta installationen.

6 Klicka på Nästa för att fortsätta. Klicka på Slutför för att slutföra installationen av programvaran. Klicka på Fortsätt ändå för att hoppa över Microsofts Logo Test. Ta ut skivan ur cd-romstationen. Slå av datorn och installera den trådlösa nätverksadaptern. Slå på datorn igen. Windows känner automatiskt igen den nya maskinvaran. Välj Installera programvaran automatiskt (Rekommenderas). Klicka på Nästa för att fortsätta.

7 Klicka på Fortsätt ändå för att hoppa över Microsofts Logo Test. Klicka på Slutför för att slutföra installationen av Sitecoms trådlösa adapter.

8 2. Konfiguration av ett trådlöst nätverk enligt ad-hoc-metoden Efter att programvaran installerats visas ikonen för hjälpprogrammet för konfiguration av ett trådlöst nätverk i systemfältet i Windows aktivitetsfält. Sitecom-hjälpprogram Hjälpprogrammets ikon ska vara blå, om den är röd innebär det att konfigurationen av WLAN antingen är ogiltig eller att den inte har slutförts. Om ikonen är gul betyder det att den trådlösa anslutningens signal är svag. Dubbelklicka på ikonen eller gå till Start/Programs/Wireless Network [Start/Program/Trådlöst nätverk] och klicka på Sitecom Wireless Utility. Välj fliken Profile Setting [ Profilinställning ] och klicka på New [ Ny ]. Fyll i ett profilnamn (t.ex. Sitecom) och klicka på Next [ Nästa ].

9 Fyll i nätverksnamnet (t.ex. Sitecom) och se till att nätverksnamnet (även kallat SSID) är detsamma på alla trådlösa adaptrar. Välj nätverkstypen Peer to Peer, välj Automatic som överföringshastighet och välj en kanal. Använd alltid samma kanal och samma nätverksnamn vid en Peer-to-Peer-anslutning. Klicka på Next [ Nästa ]. Markera inte Security förrän den trådlösa anslutningen upprättats och klicka sedan på Next [ Nästa ]. Välj alternativet Enable [ Aktivera ] under IP Setting [ IP-inställning ] och klicka sedan på Next [ Nästa ].

10 Välj alternativet Disable [ Inaktivera ] under DHCP Status [ DHCPstatus ]. Ställ in IP Address [ IP-adressen ] (t.ex ). Den sista siffran i IP-adressen ska bli 1 högre för varje dator. IP-adressen på den andra datorn blir alltså , osv. Inställningen under Subnet Mask [ Nätmask ] ska vara densamma ( ) för alla datorer. Default Gateway [ Standardgateway ] och DNS Server [ DNS-server ] behöver inte fyllas i. Klicka på Complete [ Färdig ]. Klicka på Finish [ Slutför ] Välj profilnamnet och klicka på Connect [ Anslut ].

11 Kontrollera att ikonen för hjälpprogrammet för konfiguration av det trådlösa nätverket har bytt färg. Stäng hjälpprogrammet genom att klicka på X. Hjälpprogrammets ikon visas fortfarande i systemfältet i Windows aktivitetsfält. Fortsätt med kapitel 4: Fil- och skrivardelning.

12 3. Konfiguration av ett trådlöst nätverk enligt infrastrukturmetoden Efter att programvaran installerats visas ikonen för hjälpprogrammet för konfiguration av ett trådlöst nätverk i systemfältet i Windows aktivitetsfält. Sitecom-hjälpprogram Hjälpprogrammets ikon ska vara blå, om den är röd innebär det att konfigurationen av WLAN antingen är ogiltig eller att den inte har slutförts. Om ikonen är gul betyder det att den trådlösa anslutningens signal är svag. Dubbelklicka på ikonen eller gå till Start/Programs/Wireless Network [Start/Program/Trådlöst nätverk] och klicka på Sitecom Wireless Utility. Välj fliken Profile Setting [ Profilinställning ] och klicka på New [ Ny ']. Fyll i ett profilnamn (t.ex. Sitecom) och klicka på Next [ Nästa ].

13 Fyll i nätverksnamnet (t.ex. Sitecom) och se till att nätverksnamnet (även kallat SSID) är detsamma på alla trådlösa adaptrar och åtkomstpunkter. Välj nätverkstypen Access Point [ Åtkomstpunkt ], välj Automatic som överföringshastighet och klicka på Next [ Nästa ]. Markera inte Security förrän den trådlösa anslutningen upprättats och klicka sedan på Next [ Nästa ]. Välj alternativet Enable [ Aktivera ] under IP Setting [ IP-inställning ] och klicka sedan på Next ' [ Nästa ].

14 Om du har en Sitecom trådlös router eller någon annan DHCP-server i nätverket ska du välja alternativet Enable [ Aktivera ] under DHCP Status [ DHCP-status ]. Annars väljer du alternativet Disable [ Inaktivera ] under DHCP Status [ DHCP-status ]. Ställ in IP Address [ IP-adressen ] (t.ex ) och se till att IP-adressen ligger inom samma omfång som åtkomstpunkten. Inställningen under Subnet Mask [ Nätmask ] ska vara densamma ( ) för alla datorer. Default Gateway [ Standardgateway ] och DNS Server [ DNS-server ] behöver inte fyllas i. Klicka på Next [ Nästa ]. Klicka på Finish [ Slutför ]. Välj profilnamnet och klicka på Connect [ Anslut ]. Stäng hjälpprogrammet genom att klicka på X. Hjälpprogrammets ikon visas fortfarande i systemfältet i Windows aktivitetsfält. Fortsätt med kapitel 4: Fil- och skrivardelning.

15 4. Fil- och skrivardelning Windows 98/ME För att kunna dela filer och skrivare via nätverket ska du klicka med den högra musknappen på ikonen Network Neighbourhood [ Nätverket ] på skrivbordet och sedan välja Properties [ Egenskaper ]. Klicka på File and printer sharing [ Fil- och skrivardelning ]. Markera de två alternativen i dialogrutan och klicka på OK. Innan du startar om datorn ska du kontrollera några fler inställningar. Klicka på fliken Identification [ Identifiering ]. För in ett unikt datornamn under COMPUTERNAME [DATORNAMN] och beskriv datorn på raden i dialogrutan. Det namn som du fyller i under WORKGROUP [ARBETSGRUPP] ska vara exakt detsamma för alla datorer i nätverket. Dela filer och mappar: Om du vill dela en fast disk (eller någon annan lagringsenhet) på en dator med andra datorer som ingår i nätverket ska du klicka med den högra musknappen på bokstaven för den diskstation eller mapp som du vill dela och sedan välja Sharing [ Dela ] på pop-upmenyn. Efter att du valt Sharing [ Dela ] kommer det fram en dialogruta med olika alternativ. Fyll i det delade namnet, lägg in en kommentar och ställ in åtkomsttypen, Om du väljer Read Only [ Skrivskyddad ] kan inte de andra datorerna i nätverket kopiera några filer till den delade diskstationen eller mappen. Om du väljer Full [ Fri åtkomst ] kan datorerna i nätverket också skriva till den stationen eller mappen. Dela skrivare: Klicka på Start, Settings [ Inställningar ] och Printers [ Skrivare ]. Klicka med höger musknapp på den skrivare som du vill dela via nätverket och välj Sharing [ Dela ]. I nästa fönster kan du aktivera skrivardelningen och fylla i ett gemensamt namn, därefter kan skrivaren användas av flera datorer i nätverket. För att nätverksskrivaren ska kunna användas på andra datorer i nätverket måste den först installeras på de andra datorerna. Klicka på Start, Settings [ Inställningar ] och Printers [ Skrivare ]. Klicka på ikonen Add New Printer [ Lägg till skrivare ]. New Printer Wizard [ Installationsguiden för ny skrivare ] kommer fram. Välj Next [ Nästa ] och sedan Network Printer [ Nätverksskrivare ]. I nästa fönster ska du söka reda på rätt skrivare via nätverksmiljön. Nu installeras skrivaren. Upprepa dessa steg för alla datorer i nätverket. Nu kan du använda skrivaren från alla datorer som ingår i nätverket. Windows 2000/XP Delningen av filer och skrivare installeras automatiskt under Windows 2000/XP. Delningen av filer, mappar och skrivare går i stort sett till enligt samma procedur som under Windows 98/ME, det är endast tilldelningen av dator- och arbetsgruppsnamn som görs på ett annat sätt. Windows 2000 Klicka med höger musknapp på My Computer [ Den här datorn ] på skrivbordet och välj Properties [ Egenskaper ]. Klicka på fliken Computer name [ Datornamn ]. För in datornamnet och arbetsgruppsnamnet på samma sätt som under Windows 98/ME.

16 Windows XP Klicka på Start. Klicka med höger musknapp på My Computer [ Den här datorn ] och välj Properties [ Egenskaper ]. Klicka på fliken Computer name [ Datornamn ]. För in datornamnet och arbetsgruppsnamnet på samma sätt som under Windows 98/ME. Gästkonto under Windows 2000 Om du vill gå till en delad fil eller en delad mapp via nätverket och om du sitter vid en dator med Windows 2000 måste du oftast fylla i ett lösenord. Det beror på att det så kallade Gästkontot standard är inaktiverat under Windows Gör så här för att aktivera gästkontot: Klicka med höger musknapp på My Computer [ Den här datorn ] och klicka sedan på Manage [ Hantera ]. Under System Tools [ Systemverktyg ] ska du dubbelklicka på Local Users and Groups [ Lokala användare och grupper ] och sedan klicka på Users [ Användare ]. Klicka med höger musknapp på Guest [ Gäst ]- kontot i det högra fönstret och klicka sedan på Properties [ Egenskaper ]. Avmarkera kryssrutan Disable this account [ Inaktivera det här kontot ] och klicka OK. Klicka på Start/Settings/Control Panel/Users and Passwords [ Start/Inställningar/Kontrollpanelen/Användare och Lösenord ]. Välj Guest [ Gäst ] och klicka på knappen Set Password [ Ange lösenord ]. Kontrollera att inget lösenord angivits tidigare. 5. Säkerhet WLAN-hjälpprogrammet har ett antal avancerade säkerhetsmöjligheter för att förebygga att obehöriga ska kunna komma åt de uppgifter som skickas inom ert nätverk. Om du vill aktivera säkerhetsalternativen ska du klicka på rutan bredvid Security. 5.1 Hemanvändning och småföretag WEP (Wired Equivalent Privacy) Det är det första och mest använda krypteringssättet för trådlösa nätverk och det kan användas både vid peer to peer och i nätverk med åtkomstpunkter. Se till att samma nyckel används på alla trådlösa stationer. Välj Open (Öppen) eller Shared (Delad) som Authentication Mode (Autentifieringsläge) och WEP som Encryption Mode (Krypteringsläge).

17 Om verifieringen sker med en öppen nyckel måste rätt SSID anges. Om verifieringen sker med en delad nyckel skickar åtkomstpunkten ett textpaket till klientdatorn som sedan öppnas med den rätta WEP-nyckeln innan det skickas tillbaka till åtkomstpunkten. Om klientdatorn skickar tillbaka fel nyckel, eller ingen alls, misslyckas verifieringen vilket leder till att klientdatorn inte kan koppla upp sig till åtkomstpunkten. Verifiering med en delad nyckel betraktas som mindre säkert eftersom en hacker kan dechiffrera WEPnyckeln om han lyckas fånga upp både det krypterade paketet och det paket som skyddats med WEP-nyckeln. Verifiering med en öppen nyckel är säkrare för även om en klientdator verifieras och kan ansluta till en åtkomstpunkt så kan den bara skicka och ta emot data från åtkomstpunkten om den har den rätta WEP-nyckeln. Fortsätt nu med delen Pre-configured key [WEP] (Förkonfigurerad nyckel). Välj enligt vilken indelning nyckeln ska föras in, dvs. hexadecimalt (Hexadecimal digits), alfanumeriskt (ASCII characters) eller med en lösenordsfras (PassPhrase). Välj vilket nyckelnummer du vill använda. Välj krypteringslängden, 128 bits rekommenderas. För in ett värde under Network Key (Nätverksnyckel). Beroende på vilken typ du väljer (ASCII eller hexadecimalt, 64 eller 128 bits), utgörs nyckeln av 5, 10, 13 eller 26 tecken. 64 bits 128 bits Alfanumeriskt 5 tecken A-Z & 0-9 Hexadecimalt 10 tecken A-F & 0-9 Alfanumeriskt 13 tecken A-Z & 0-9 Hexadecimalt 26 tecken A-F & 0-9 Med PassPhrase (Lösenordsfras) går det lätt att generera nyckeln. Du behöver bara skriva in en vanlig mening och sedan omvandlar hjälpprogrammet den till en

18 säkerhetsnyckel. (Detta alternativ ska bara användas om alla trådlösa produkter kommer från samma tillverkare). WPA-PSK (Wi-Fi Protected Access-Pre Shared Key) Jämfört med WEP är WPA en klar förbättring för säkerheten inom trådlösa nätverk. Det kan användas inom nätverk med en åtkomstpunkt. Med WPA används normalt sett en verifieringsserver i nätverket för säkerhetssyften. WPA-PAK har tagits fram för hemanvändning, det kräver ingen verifieringsserver. Med WPA-PSK anmäler klienten sig vid åtkomstpunkten med den nyckel som delats i förväg (precis som med WEP). Om anslutningen godkänns skickas de krypterade uppgifterna med en nyckel som härleds av den nyckel som delats i förväg. Den senaste krypteringsnyckeln avviker alltså från den nyckel som delats i förväg. Välj WPA-PSK vid Authentication (Autentifiering) och TKIP vid Encryption Mode (Krypteringsläge). För in ett värde under Network Key (Nätverksnyckel) vid Pre-shared key (WPA) (Fördelad nyckel). Det måste vara en alfanumerisk tillträdeskod eller en lösenordsfras med minst 8 och max 63 tecken.

19 5.2 Stora företag och organisationer Läs bruksanvisningen på cd-romskivan. Stora organisationer ställer ibland extra säkerhetskrav på trådlösa nätverksanslutningar. Ofta används en verifieringsserver (radiusserver) i sådana nätverk. WL-022 stöttar två alternativ för den typen av skydd: 802.1x och WPA. Den systemansvarige kan hjälpa dig med de rätta inställningarna. Verifiering via IEEE 802.1x 802.1x är en utökning av det traditionella WEP-skyddet. Om verifieringsläget är inställt på Open eller Shared går det att markera alternativet IEEE 802.1x authentication for this network (IEEE 802.1x-autentifiering för det här nätverket). Välj rätt typ av EAP (Extensible Authentication Protocol), baserat på den information du fick av er systemansvarige. Om Authentication mode är inställt på Open kan du aktivera följande alternativ: Keys will be generated automatically for data privacy (Nycklar genereras automatiskt för skydd mot dataintrång). Om alternativet är inaktiverat eller om Authentication mode är inställt på Shared måste du föra in en Pre-configured key [WEP] (se avsnitt 5.1 om WEP).

20 WPA Jämfört med WEP är WPA en klar förbättring för säkerheten inom trådlösa nätverk. Med WPA används en verifieringsserver (radiusserver) i nätverket för säkerhetssyften. Välj WPA vid Authentication och TKIP vid Encryption Mode. Välj rätt typ av EAP (Extensible Authentication Protocol), baserat på den information du fick av er systemansvarige). Certifikatsinformation Med 802.1x och WPA måste Certificate Information anges. Efter konfigureringen av 802.1x eller WPA ska du klicka på Next [ Nästa ]. Konfigureringen beror på EAP-typen och på den information du fick av er systemansvarige. TLS kräver att du för in certifikatsinformation och inloggningsinformation för ömsesidig verifiering. Om du väljer TLS måste du via listan välja tillämplig information i det följande fältet: User Certificated: (användarcertifierad), välj ett av användarcertifikaten. Certificate Authority: (certifieringsauktoritet), välj en av de instanser som utfärdar certifikat. Login Information: (inloggningsinformation), på den här menyn kan du föra in ett servernamn och ett inloggningsnamn för verifieringen.

21 PEAP kräver att certifikat används med en Certification Authority-server. Klicka på pilen nedåt till höger om listan för att visa alla alternativ för Certification Authority. Klicka på en av instanserna om du vill välja den. Dessutom måste du fylla i User Information (Användarinformation) och Login Information (Inloggningsinformation) i de respektive fälten. LEAP kräver ömsesidig verifiering mellan klientadaptrar och åtkomstpunkter. Du måste ange ett User Name och Password (Användarnamn och Lösenord) som verifieras av radiusservern. Denna ömsesidiga verifiering garanterar att endast auktoriserade användare kan få tillgång till nätverket.

22 6. Hjälpprogrammets flikar för konfigurering av det trådlösa nätverket Hjälpprogrammet har fyra flikar som öppnas om du klickar på dem. 6.1 Link Information [Information om anslutningen] Klicka på More... [ Mer... ] för mer information om den trådlösa anslutningen. Connect to Network [Anslut till nätverket] I det här fältet visas den trådlösa anslutningens aktuella status. Om hjälpprogrammet anger Connected to network [ Ansluten till nätverket ] betyder det att nätverket är tillgängligt, antingen i infrastrukturläget eller i Peer-to-Peer-läget. Om programmet anger Scanning [ Scannar ] betyder det att datorn letar efter tillgängliga åtkomstpunkter eller trådlösa adaptrar. Network Type [Nätverkstyp] Infrastruktur: Drivrutinen scannar oavbrutet alla tillgängliga kanaler tills den hittar en eller fler åtkomstpunkter som överensstämmer med nätverksnamnet (SSID). Då försöker den anmäla sig hos och ansluta till den aktuella åtkomstpunkten. Peer to Peer: Drivrutinen scannar under 5 sekunder och försöker hitta ett befintligt adhoc-nätverk med samma nätverksnamn (SSID). Channel [Kanal], Encryption & Link Speed [Kryptering & anslutningshastighet] Ger information om kanalen och om den överföringshastighet som används för anslutning till ett aktivt trådlöst nätverk. Krypteringen anger säkerhetsnivån.

23 Signal Strength [Signalstyrka] Stapeldiagrammet är bara aktivt om nätverket lagts upp i infrastrukturläget. Det anger hur pass stark signalen är mellan knytpunkten och åtkomstpunkten. Link Quality [Anslutningens kvalitet] Stapeldiagrammet är bara aktivt om nätverket lagts upp i infrastrukturläget. Det ger information om kvaliteten på anslutningen mellan adaptern och åtkomstpunkten. 6.2 Site Survey [Tillgängliga nätverk] Fliken Site Survey [Tillgängliga nätverk] ger information om aktuell status för alla tillgängliga trådlösa nätverk. Välj ett nätverksnamn (SSID) på listan och klicka på Connect [ Anslut ] för att ansluta till det trådlösa nätverket. Om du väljer Refresh [ Uppdatera ] scannas nätverket på nytt och därefter uppdateras listan med tillgängliga trådlösa nätverk. 6.3 Profile Setting [Profilinställning] Under den här fliken kan användarna skapa profiler för olika nätverksmiljöer. Klicka på New [ Ny ] för att skapa en ny profil. Klicka på Edit [ Redigera ] för att bearbeta befintliga profiler. Klicka på Delete [ Radera ] för att ta bort profiler. Network Type [Nätverkstyp] Under den här fliken kan du välja nätverkskonfiguration: Peer to Peer eller Infrastruktur.

24 Peer to Peer: All kommunikation sker mellan klientdatorerna utan att någon åtkomstpunkt används. I ett Peer-to-Peer-nätverk (eller ad-hoc-nätverk) används samma nätverksnamn (SSID) för att få till stånd den trådlösa anslutningen. Infrastruktur: I den här nätverkskonfigurationen används en åtkomstpunkt. All kommunikation sker via åtkomstpunkten, som skickar datapaketen, både till trådlösa klienter och till knytpunkter med kablar i nätverket. Transfer Rate [Överföringshastighet] Den hastighet med vilken klientdatorer eller åtkomstpunkter skickar datapaket. Security [Säkerhet] Mer information finns i kapitel 5. IP Setting [IP-inställning] Med det här alternativet kan den trådlösa adaptern konfigureras med en statisk eller dynamisk IP-adress, en standardgateway och en DNS-serveradress. 6.4 About [Om]

25 Under fliken About [ Om ] finns information om hjälpprogrammets version, drivrutinens version, firmwareversionen och MAC-adressen.

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

2 Lägg CD-skivan i CD-enheten.

2 Lägg CD-skivan i CD-enheten. Produktinformation A: Ström/länkindikator (lampa) (Länk: Lampan på/blinkar) B: USB.0-anslutning C: Skyddslock Installation Starta datorn. På Anvisningarna beskriver installation i Microsoft Windows XP.

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB OBS! Utsätt inte Sweex Wireless 300N Adapter USB för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex

Läs mer

Guide för trådlös nätverkskonfiguration NPD4759-00 SV

Guide för trådlös nätverkskonfiguration NPD4759-00 SV Guide för trådlös nätverkskonfiguration NPD4759-00 SV Kontrollera nätverket Bekräfta datorns nätverksinställningar, och välj sedan vad som ska göras därefter. Följ anvisningarna för miljön i vilken dina

Läs mer

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps Utsätt inte Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd

Läs mer

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824.

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Trådlös radio är inte startad på dessa router vid köp (fabriksinställning). Anledningen till detta är för att undvika att man installerar om

Läs mer

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät Tobias Ahlfors Revisionshistorik Revision 1.1 2 Dec 2014 Innehållsförteckning Snabbguide... 1 Instruktioner... 1 Steg 1 - Network and Sharing Center... 1 Steg 2 - Skapa en ny nätverksprofil...

Läs mer

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Svensk version LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps. Med denna Wireless LAN Adapter kan

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps Inledning Utsätt inte Sweex trådlösa LAN cardbus-adapter 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor.

Läs mer

LW052 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps. Wireless LAN PCI Card 54 Mbps CD-ROM med programvara, drivrutin, manual och Panda Antivirus programvara

LW052 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps. Wireless LAN PCI Card 54 Mbps CD-ROM med programvara, drivrutin, manual och Panda Antivirus programvara Svensk version LW052 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps. Med denna Wireless LAN Adapter kan du säkert, enkelt

Läs mer

Specifikationer Sweex Trådlöst LAN USB 2.0 Adapter 140 Nitro XM (LW143)

Specifikationer Sweex Trådlöst LAN USB 2.0 Adapter 140 Nitro XM (LW143) LW141 Sweex Wireless LAN PC Card 140 Nitro XM LW142 Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM LW143 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adaptor 140 Nitro XM Inledning Tack till ditt köp av denna Sweex-produkt. Denna

Läs mer

SVENSKA. Du behöver ha ett Internet-konto redan konfigurerat och ha tillgång till följande information.

SVENSKA. Du behöver ha ett Internet-konto redan konfigurerat och ha tillgång till följande information. Översikt P-320W är en bredbandsrouter med en inbyggd fyraportars 10/100 Mbps-switch. P-320W gör det enkelt för dig att inrätta ett litet nätverk för hemma- eller kontorsbruk och att dela Internet-åtkomst

Läs mer

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen

Fick-router MP-01. tre i en fick-router med 6 olika lägen 120419 50094 Fick-router MP-01 Accesspunkt/Utökning Förlänger nätverket, som Accesspunkt via trådbundet och utökar via trådlös överföring. Trådlös router Tar emot bredbandssignal och skickar ut trådlöst

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps Inledning Utsätt inte det trådlösa LAN PCI-kortet 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd inte

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration Förutom trådbundna nätverk så finns det tekniker som möjliggör trådlös kommunikation Trådlös kommunikation

Läs mer

Information till användare av trådlöst LAN

Information till användare av trådlöst LAN Information till användare av trådlöst LAN Läs handboken noggrant innan du använder maskinen och ha den nära tillhands för framtida bruk. Information till användare av trådlöst LAN Den här handboken förklarar

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Network. WPA Installationsguide. LCD-projektor NP3150/NP2150/ NP1150/NP3151W. Security WPA. Stödd autenticerings metod

Network. WPA Installationsguide. LCD-projektor NP3150/NP2150/ NP1150/NP3151W. Security WPA. Stödd autenticerings metod WIRELESS WIRELESS SELECT ON/STAND BY LENS SHIFT LEFT RIGHT USB LAMP STATUS POWER UP DOWN Security LCD-projektor NP3150/NP2150/ NP1150/NP3151W WPA Installationsguide Stödd autenticerings metod Security

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

SMC Barricade Routers

SMC Barricade Routers SMC Barricade Routers Användarhandbok SMC7004BR V1.0 Gratulerar till din nya SMC Barricade TM. SMC Barricade är en bredbandsrouter som är till för delad Internettillgång, ökad säkerhet och för att nätverksansluta

Läs mer

Din manual SWEEX LW050V2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2351685

Din manual SWEEX LW050V2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2351685 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SWEEX LW050V2. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Inledning. Innehåll. Specifikationer. Extra specifikationer. Installation av maskinvara

Inledning. Innehåll. Specifikationer. Extra specifikationer. Installation av maskinvara PR001/PR001UK Print Server Parallel PR010/PR010UK Print Server USB 2.0 PR101/PR101UK Wireless 54 Mbps Print Server Parallel PR110/PR110UK Wireless 54 Mbps Print Server USB 2.0 Inledning Tack till ditt

Läs mer

DCS-950G SECURICAM nätverk 802.11g trådlös internetkamera med ljud.

DCS-950G SECURICAM nätverk 802.11g trådlös internetkamera med ljud. Denna produkt kan installeras med Internet Explorer 6.x eller högre. DCS-950G SECURICAM nätverk 802.11g trådlös internetkamera med ljud. Innan du börjar Du måste åtminstone ha följande: Windows XP/2000/Me

Läs mer

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Setup av Net-Controller DS202 Installation av programvara Stoppa in Axbase CD n i din CD-spelare. När skivan startat installationsprogrammet klickar

Läs mer

ZyXEL P-336M. Snabbhandledning. XtremeMIMO TM b/g Trådlös bredbandsrouter. Version /2005

ZyXEL P-336M. Snabbhandledning. XtremeMIMO TM b/g Trådlös bredbandsrouter. Version /2005 XtremeMIMO TM 802.11b/g Trådlös bredbandsrouter Snabbhandledning Version 1.0 12/2005 Introducerar ZyXEL P-336M ZyXEL P-336M XtremeMIMO TM 802.11b/g trådlösa router är en bredbandsdelningsgateway med inbyggd

Läs mer

ÅTVID.NET Startinstruktioner

ÅTVID.NET Startinstruktioner ÅTVID.NET Startinstruktioner Dokumentet hjälper dig med nätverksinställningarna i PC:n Sida: 1(9) Innehållsförteckning Detta måste göras först sida 3 Konfiguration Windows 98 sida 3-5 Konfiguration Windows

Läs mer

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Remote Access VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Remote Access VPN åtkomst (baserad på OpenVPN) så att klienter utifrån det oskyddade nätverket (Internet)

Läs mer

Benga s IT-hörna. Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma

Benga s IT-hörna. Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Av Martin Appel Använd samma internetuppkoppling och nå dina filer överallt. Med ett hemmanätverk kan du som har flera datorer utnyttja kraften maximalt. Nätverk.

Läs mer

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Av Martin Appel Tips och skolor Använd samma internetuppkoppling och nå dina filer överallt. Med ett hemmanätverk kan du som har flera datorer utnyttja kraften maximalt.

Läs mer

604 wifi. Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

604 wifi. Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. 604 wifi WIFI & Internet FUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 504/604 Användarmanual Version 1.2 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual. Denna manual inehåller

Läs mer

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband Användarhandbok AE6000 Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband a Innehåll Produktöversikt Funktioner 1 Installation Installation 2 Trådlös nätverkskonfiguration Wi-Fi Protected Setup 3 Verktyg för

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X

Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X Installation/instruktion BIT Support Redigerad: Clarence Lindh 2011-07-27 Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X Inloggning till trådlöst nätverk MAHSTAFF i Mac OS X. OBS! Aktivera din inloggning innan du

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps Inledning Först och främst tackar vi dig till ditt köp av denna Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps Med Sweex Wireless Broadband Router 54

Läs mer

Tack för att du har valt den här routern med XR-teknologi.

Tack för att du har valt den här routern med XR-teknologi. B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 F Ö R P A C K N I N G E N S I N N E H Å L L 4 T E K N I S K A S P E C I F I K AT I O N E R 4 T I L L Ä M P N I N G 4 M A S K I N V A R U I N S TA L L AT

Läs mer

ADSL Wireless N Router

ADSL Wireless N Router Installationsguide v.1.5 ADSL Wireless N Router 1 FRONTPANELENS LJUSSIGNALER OCH SIDOPANELENS WIFI- KNAPP PWR Grön Ström tillföres LAN 1,2,3 Grön Lyser: LAN-uttaget är anslutet Blinkar: Routern sänder/mottager

Läs mer

Handbok för WiFi-inställningar

Handbok för WiFi-inställningar Handbok för WiFi-inställningar uu Inledning Det finns två lägen för trådlöst nätverk: infrastrukturläget för att ansluta via en åtkomstpunkt och adhoc-läget för att upprätta en direktanslutning till en

Läs mer

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar Denna enhet kan konfigureras genom att använda ett webb program, ex. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.23. DSL-504T ADSL Router Orientering Användande av annan ström adapter med annan volt/amper

Läs mer

Wi-Fi Direct -guide. Version A SWE

Wi-Fi Direct -guide. Version A SWE Wi-Fi Direct -guide Version A SWE Gällande modeller Den här bruksanvisningen gäller följande modeller: HL-3140CW/3150CDW/3170CDW/3180CDW DCP-9015CDW/900CDW MFC-9130CW/9330CDW/9340CDW Beskrivning av anmärkningar

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Hantering Webbaserad hantering Fjärrhantering Möjliga användningsområden Skapa ett nätverk för flera användare, och dela Internet blixtsnabbt utan att behöva

Läs mer

LC Sweex Wireless LAN PC Card 54 Mbps

LC Sweex Wireless LAN PC Card 54 Mbps LC500070 Sweex Wireless LAN PC Card 54 Mbps Inledning Tack för att du har valt Sweex Wireless LAN PC Card 54 Mbps. Med det här PC-kortet kan du snabbt och enkelt skapa ett trådlöst nätverk. PCkortet uppfyller

Läs mer

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar den Custom PostScript- eller PCLskrivardrivrutinen i Windows-system. Med

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Innan du börjar 1. Om du har köpt denna

Läs mer

Klientinstallation FHS WLAN

Klientinstallation FHS WLAN Installationsmanual Klientinstallation FHS - WLAN 1 Klientinstallation FHS WLAN Innehåll ÄNDRINGSHISTORIK... 1 1 FÖRUTSÄTTNINGAR... 1 2 FÖRBEREDELSER... 2 2.1 WLAN-KORT... 2 2.2 SERVICEPACK OCH PATCHAR...

Läs mer

A B C D E F. F: Lampa till LAN-port 4 G: Ingång för strömförsörjning H: LAN-port 4 I: LAN-port 3 J: LAN-port 2

A B C D E F. F: Lampa till LAN-port 4 G: Ingång för strömförsörjning H: LAN-port 4 I: LAN-port 3 J: LAN-port 2 Produktinformation A B C D E F G H I J K L M A: Strömlampa B: Lampa till WAN-port C: Lampa till LAN-port D: Lampa till LAN-port E: Lampa till LAN-port F: Lampa till LAN-port 4 G: Ingång för strömförsörjning

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g

LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g Inledning Tack för att du har valt en Sweex trådlös bredbandsrouter 11g. Med den här routern kan du snabbt och enkelt skapa ett trådlöst nätverk. Dessutom är

Läs mer

Wireless Adapter USB / PCI Card

Wireless Adapter USB / PCI Card Wireless Adapter USB / PCI Card Networking made Easy! Tack för att du köpt den här produkten från Sweex. Sweex lägger stor uppmärksamhet och hänsyn till alla sina produkters kvalitet, tillförlitlighet,

Läs mer

Fas I: Hur man hittar en ledig IP-adress

Fas I: Hur man hittar en ledig IP-adress Fas I: Hur man hittar en ledig IP-adress Detta kapitel är avsett för vanligtvis mindre företag som inte har en egen IT-avdelning eller nätverkshantering men ändå vill ta hand om detta setup utan hjälp

Läs mer

DI-714P+ Innan du börjar. Kontrollera förpackningens innehåll. 2.4GHz trådlös router och printerserver. DI-714P+ 2.4GHz trådlös router

DI-714P+ Innan du börjar. Kontrollera förpackningens innehåll. 2.4GHz trådlös router och printerserver. DI-714P+ 2.4GHz trådlös router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. Innan du börjar 1. Om du har köpt denna router för att kunna dela din bredbandsanslutning

Läs mer

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern.

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Om du ansluter till Internet via en router, behöver du oftast inte ändra några inställningar i din dator, utan det räcker med att

Läs mer

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Det här avsnittet omfattar: "Förberedelser" på sidan 3-15 "Snabbinstallation från cd-skiva" på sidan 3-15 "Andra installationssätt" på sidan 3-16 "Felsökning

Läs mer

Windows 2000/XP-nätverk

Windows 2000/XP-nätverk Phaser 4400 laserskrivare I det här avsnittet får du stegvisa instruktioner om installation och felsökning för Windows 2000/XP: Förberedelser se sida 23. Snabbinstallation från cd-romskiva se sida 23.

Läs mer

802.11b/g WLAN USB-adapter. med Wi-Fi-detektor. Guide för installation

802.11b/g WLAN USB-adapter. med Wi-Fi-detektor. Guide för installation CMP-WIFIFIND10 802.11b/g WLAN USB-adapter med Wi-Fi-detektor Guide för installation 802.11b/g WLAN USB-adapter med Wi-Fi-detektor Guide för snabbinstallation *Så laddar du Wi-Fi-detektorn: 1. Ta bort skyddet

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Fördelar Internet-delning - En bredbandsanslutning låter åtskilliga PC använda Internet samtidigt. Trådlös - Fungerar med Internet utan att

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Handbok för nätverk. För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i "Handbok för kopiator" innan du använder maskinen.

Handbok för nätverk. För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i Handbok för kopiator innan du använder maskinen. Handbok för nätverk För säker och korrekt användning, läs igenom säkerhetsinformationen i "Handbok för kopiator" innan du använder maskinen. Inledning Den här handboken innehåller instruktioner om maskinens

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Handbok för WiFi-inställningar

Handbok för WiFi-inställningar Handbok för WiFi-inställningar Modellnr. Serien SP 212/SP 213 Inledning Det finns två lägen för trådlöst nätverk: infrastrukturläget för att ansluta via en åtkomstpunkt och ad-hoc-läget för att upprätta

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

Windows 98 och Windows Me

Windows 98 och Windows Me Windows 98 och Windows Me "Förberedelser" på sida 3-25 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-26 "Övriga installationssätt" på sida 3-26 "Felsökning i Windows 98 och Windows Me" på sida 3-28 "dokument

Läs mer

2 Testa Internet utan routern först!

2 Testa Internet utan routern först! Produktinformation I H G F J A: Strömlampa B: Statuslampa C: Internetanslutning & Internetaktivitet Installation A B C D E D: Trådlös aktivitet E: Datoranslutning/ Datoraktivitet F: Återställningsknapp

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Manual för Plextalks Inställningsverktyg

Manual för Plextalks Inställningsverktyg Manual för Plextalks Inställningsverktyg Rev.1. 2010/06 Shinano Kenshi Co., Ltd. 1. Plextalks Inställningsverktyg Detta verktyg skapar en inställningsfil för att konfigurera nätverksinställningarna för

Läs mer

Wi-Fi Direct -guide. Version 0 SWE

Wi-Fi Direct -guide. Version 0 SWE Wi-Fi Direct -guide Version 0 SWE Gällande modeller Denna bruksanvisning gäller följande modeller. HL-5470DW(T)/6180DW(T)/MFC-8710DW/8910DW/8950DW(T) Beskrivning av anmärkningar Följande ikoner används

Läs mer

HP Deskjet 6800 series. Nätverkshandbok Netværksvejledning

HP Deskjet 6800 series. Nätverkshandbok Netværksvejledning HP Deskjet 6800 series Nätverkshandbok Netværksvejledning Svenska Svenska Utgåva 1, maj 2004 Copyright 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Observera Detta dokument får inte reproduceras, anpassas

Läs mer

Guide för Wi-Fi-inställningar

Guide för Wi-Fi-inställningar Guide för Wi-Fi-inställningar Wi-Fi-anslutningar till skrivaren Ansluta med en dator via en Wi-Fi-router Ansluta med en dator direkt Ansluta med en smartenhet via en Wi-Firouter Ansluta med en smartenhet

Läs mer

DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router

DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. Innan du börjar DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router 1. Tack för att

Läs mer

PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING. Version 10/10. Att ansluta en PC till Controller 1

PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING. Version 10/10. Att ansluta en PC till Controller 1 PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING Version 10/10 Att ansluta en PC till Controller 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INTRODUKTION...3 1.1 NÄTVERK MED EN ROUTER...3 1.2 PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING MELLAN SH-CONTROLLER

Läs mer

Siemens Gigaset SX551 WLAN dsl

Siemens Gigaset SX551 WLAN dsl Gigaset SX551 WLAN dsl: VoIP WLAN ADSL Router Användnings scenario Telefonkabel Ring över Internet eller som vanligt Internet Koppla upp till 4 PCs via kabel Surfa trådlöst WLAN Koppla till en extern hårddisk,

Läs mer

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 "Förberedelser" på sida 3-14 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-14 "Övriga installationssätt" på sida 3-15 "Felsökning i Windows 2000, Windows

Läs mer

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 16 november 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Fiery Driver Configurator...5

Läs mer

Snabbstart. AC1200 WiFi Range Extender Modell EX6150

Snabbstart. AC1200 WiFi Range Extender Modell EX6150 Snabbstart AC1200 WiFi Range Extender Modell EX6150 Komma igång NETGEAR WiFi Range Extender utökar räckvidden för WiFi-nätverk genom att den befintliga WiFi-signalen förstärks och signalkvaliteten generellt

Läs mer

Ladda upp filer fra n PLC till PC

Ladda upp filer fra n PLC till PC Supportdokument Ladda upp filer fra n PLC till PC Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: Malthe_Suppo_Ladda upp filer från.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 2. Installation

Läs mer

Design Collaboration Suite

Design Collaboration Suite Design Collaboration Suite 2012 IRONCAD IRONCAD DRAFT INOVATE NLM- Network License Manager LICENSAKTIVERINGSGUIDE Innehållsförteckning Viktig information innan installation 1 Installation av NLM- Network

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer

Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN. Installationshandbok

Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN. Installationshandbok Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN Installationshandbok KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA MOBILE PHONES Ltd, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkterna DTN-10 och DTN-11 uppfyller

Läs mer

Macro Key Manager Användarhandbok

Macro Key Manager Användarhandbok Macro Key Manager Användarhandbok SE Macro Key Manager Inledning Macro Key Manager är ett särskilt program för ritplattor. Med Macro Key Manager kan du definiera tangentbordshändelser (t ex Kopiera = Ctrl+C

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system

Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system Manual Uppdaterad 2018-10-25 Ubiquiti M5 Trådlös WiFi-länk för VAKA-system Axema Access Control AB Box 90215 120 23 Stockholm, Sweden 08-722 34 40 info@axema.se www.axema.se Ubiquiti M5-16 Introduktion

Läs mer

INKOPPLINGSBESKRIVNING KABEL-TV-MODEM

INKOPPLINGSBESKRIVNING KABEL-TV-MODEM Sid 1 (19) Innehåll 1. Inkoppling till kabel-tv-nätet a) Med kabel-tv-modem Motorola Surfboard b) Med kabel-tv-modem Scientific Atlanta 2. Nätverksinställningar för datorer med Windows XP eller 2000 3.

Läs mer

Konfiguration av NAP VPN

Konfiguration av NAP VPN 1 Konfiguration av NAP VPN Detta behövs: 2 st servrar Windows 2012R2, EasecServer (192.168.10.10/24) och EasecDC2 (192.168.10.20/24). Active Directory easec.net, bägge servrarna är DC i denna domän. 1

Läs mer

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Inomhusnod Comega FTTH-TVMC... 2 Inomhusnod Allied Telesyn img616... 4 Inomhusnod CTS HET-3109... 5 Nätverkskort... 6 Kontakter och kablar...

Läs mer

Guide för installation av programvara NPD4758-00 SV

Guide för installation av programvara NPD4758-00 SV Guide för installation av programvara NPD4758-00 SV Installation av programvara Anmärkning för USB-anslutning: Anslut inte USB-kabeln förrän du instrueras att göra det. Om denna skärm visas, klicka på

Läs mer

User s manual Version 2.0

User s manual Version 2.0 User s manual Version 2.0 L I F E I S M O R E! T R U S T U S T R U S T. C O M Tack för ditt köp. Registrera din produkt på vår hemsida www.trust.com/register, så att du blir berättigad optimal garanti

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

1. Inkoppling till bredbandsnätet

1. Inkoppling till bredbandsnätet Sid 1 (19) Innehåll 1. Inkoppling till bredbandsnätet a) Aktiv utrustning CTS 2. Nätverksinställningar för datorer med Windows XP eller 2000 3. Nätverksinställningar för datorer med Windows 95, 98, ME

Läs mer

Installationshandbok

Installationshandbok Installationshandbok för Observit RSS Version 5.1 Observera Manualen används vid nyinstallation. Medföljande Axis kamerapaket innehåller ett produktblad som skall användas. Vid frågor kontakta support,

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Snabbstart. AC750 WiFi Range Extender. Modell EX3800

Snabbstart. AC750 WiFi Range Extender. Modell EX3800 Snabbstart AC750 WiFi Range Extender Modell EX3800 Komma igång NETGEAR WiFi Range Extender utökar räckvidden för WiFi-nätverk genom att den befintliga WiFi-signalen förstärks och signalkvaliteten generellt

Läs mer

Installationshandbok för WN1000RP WiFi Booster for Mobile

Installationshandbok för WN1000RP WiFi Booster for Mobile Installationshandbok för WN1000RP WiFi Booster for Mobile Innehåll Komma igång.......................................... 3 Här har du WiFi Booster................................. 4 Framsida och sida...................................

Läs mer

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 FactoryCast HMI Premium & Quantum PLC MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DATABASTJÄNSTEN...3 1.1 KONFIGURERING AV DATABASTJÄNST...3 2 KONFIGURERING MYSQL...6

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Site-to-site VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Site-to-site VPN tunnel (baserad på IPSec) mellan två brandväggar som kör pfsense. Detta ska simulera att

Läs mer