SkeKraft Bredband Installationsguide

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SkeKraft Bredband Installationsguide"

Transkript

1 SkeKraft Bredband Installationsguide

2 SkeKraft Bredband Installationsguide

3 Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har du router ska du följa den här installationsguiden. Alla uppgifter programmeras då i routern (se routerns bruksanvisning). Koppla in Ethernetkabeln mellan nätverkskortet och nätverksuttaget på väggen. Kontrollera att -lampan på nätverkskortet lyser, troligen grönt, och att nätverkskortet inte orsakar konflikter. Konfliktkontrollen gör du genom att gå in i. Öppna via. Klicka på ikonen (windows 2000). (windows XP). Högerklicka på ikonen. Välj i den lilla menyn. Har du ingen så måste du lägga till ett nätverkskort via. Markera och välj. Fyll i de inställningar som gäller för ditt abonnemang..

4 Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har du router ska du följa den här installationsguiden. Alla uppgifter programmeras då i routern (se routerns bruksanvisning). Koppla in Ethernetkabeln mellan nätverkskortet och nätverksuttaget på väggen. Kontrollera att -lampan på nätverkskortet lyser, troligen grönt, och att nätverkskortet inte orsakar konflikter. Konfliktkontrollen gör du genom att gå in i. Välj Windows -. Välj Visa status. Markera raden tryck. Fyll i de inställningar som gäller för ditt abonnemang..

5 Om din förbindelse inte fungerar kan du göra en enkel felsökning. Ethernetkabeln ska vara av typen rak TP-kabel. Det kontrollerar du genom att lägga kontakterna på kablarna bredvid varandra med låsfliken nedåt. Alla trådar ska ligga i samma position. Kontrollera så att den är kopplad mellan nätverkskort och uttag i väggen. Gå igenom dina inställningar igen med hjälp av installationsguiden. Se till att Gateway, IP- och DNS-adresser finns sparade i rätt fält och att de stämmer med orderbekräftelsen. Det får inte finnas några andra adresser i Gateway och DNS än de du är tilldelad. Finns det gamla ska de tas bort. Kontrollera att LINK-lampan på nätverkskortet lyser. OBS! Alla kort har inte LINK-lampa. Du som har router kan prova att starta om genom att bryta strömmen i några sekunder. Prova annars att koppla direkt via uttag. Fungerar det när du kopplar förbi router eller liknande produkter finns problemet i din utrustning. Hastigheten på nätverkskortet ska vara auto-detect. Prova gärna med en annan dator. Inaktivera eventuell brandvägg i datorn och prova på nytt. Om du bor i villa, kontrollera så lamporna Power, FX och TP lyser på din converter. Lyser allt kan du starta om convertern genom att ta ut transformatorn ut vägguttaget. Vänta 10 sekunder och anslut igen. Är FX-lampan mörk är det fel på fibernätet. Är TP-lampan mörk har du ingen förbindelse med nätverkskortet. När webbläsaren inte vill ta upp sidor kan du i Internet Explorer-menyn klicka på verktyg Internet alternativ Anslutningar och LAN-inställningar. Kontrollera så att inte något är ibockat, till exempel Proxy. Prova eventuellt att installera om Internet Explorer. Kontrollera att du inte har en inloggningssida, till exempel som startsida. Kontrollerar att inte är ibockat på arkiv - menyn i webbläsaren. Om det finns en modem anslutning under - -, ska den plockas bort.

6 Koppla in Ethernet-kabeln mellan datorns nätverksport märkt < > och nätverksuttaget på väggen. Öppna Apple-menyn. via Klicka och välj. I fönstret går du till och väljer (inbyggt). Välj Manuellt i raden Konfigurera IPv4. Skriv in IP-adress, nätmask, standard-gateway, önskad DNS-server och alternativ DNS-server, som du fått i din orderbekräftelse. Stäng fönstret och välj att utföra ändringarna i konfigurationen.

7 Om din förbindelse inte fungerar kan du göra en enkel felsökning. Ifall du kör Mac OS X10.4 kan du med fördel använda dig av programmet Nätverksdiagnos. Det hittar du om du klickar på längst ned i nätverkinställningsfönstret och sedan väljer Diagnos. Annars kan du följa anvisningarna nedan. Ethernet-kabeln ska vara av typen rak TP-kabel. Det kontrollerar du genom att lägga kontakterna bredvid varandra med låsfliken nedåt. Alla trådar ska ligga i samma position. Kontrollera att den är kopplad mellan nätverksport och uttag i vägg. Gå igenom dina inställningar igen med hjälp av installationsguiden. Se till att Gateway, IP- och DNS-adresser finns sparade i rätt fält och att de stämmer med de du är tilldelad. Det får inte finnas några andra adresser i Gateway och DNS än de som du fått. Finns det gamla ska de tas bort. Ifall du har Mac OS X 10.3 eller senare kan du kontrollera i nätverksinställningarna att nätverksstatus för Ethernet (inbyggd) visar grönt. Om den visar rött har datorn inte LINK-kontakt med nätverket. Om den visar orange har den nätverkskontakt men felaktiga inställningar för nätverket. Om du använder ett annat nätverkskort än datorns inbyggda kan de ha en lampa som indikerar LINK. Du som har router kan prova att starta om genom att bryta strömmen i några sekunder. Prova annars att koppla direkt via uttag. Fungerar det när du kopplar förbi router eller liknande produkter finns problemet i din utrustning. Hastigheten på nätverkskortet ska vara Auto Detect. Detta är standardinställningen i Mac OS X. Men du kan verifiera att det står Automatiskt i inställningen som du hittar under fliken Ethernet (inbyggt). Prova gärna med en annan dator. Inaktivera eventuell brandvägg i datorn och prova på nytt. Om du bor i villa, kontrollera så lamporna Power, FX och TP lyser på din converter. Lyser allt kan du starta om convertern genom att ta ut transformatorn ut vägguttaget. Vänta 10 sekunder och anslut igen. Är FX-lampan mörk är det fel på fibernätet. Är TP-lampan mörk har du ingen förbindelse med nätverkskortet. När webbläsaren inte vill ta upp sidor kan du se till att inga proxyservrar är förkryssade i Kontrollera att du inte har en inloggningssida, till exempel som startsida.

8 Säkerhetstips! En dator som är ansluten till internet exponeras för en mängd okända datorer och kan drabbas av bland annat virus eller försök till intrång. Att ladda ner filer eller program från internet eller att öppna filer som bifogas med e-post ökar också risken för till exempel virus och spyware. Intrång innebär att någon försöker komma åt innehåll på din dator eller nyttja den för att attackera andra datorer anslutna till internet. Har du ett trådlöst nätverk i ditt hem ökar risken. Väggar och tak hindrar inte data att tränga in eller ut. En granne kan exempelvis komma in i ditt nätverk. Kontakta leverantören av din trådlösa utrustning för tips om hur du bäst nyttjar de säkerhetsfunktioner som finns. Ta hjälp av bruksanvisningen eller din leverantör för att till exempel ändra basstationens IP-adress, inloggningsnamn och lösenord. Byt sedan lösenord regelbundet. Kommunikationen med internet kräver en öppen väg ut och in till din dator för bland annat webbläsare och e-postprogram. Försök till intrång sker ofta via öppna vägar av detta slag. Stäng program som du inte använder. En brandvägg skyddar mot att oönskad trafik tar sig in till eller ut ur din dator. Den kan placeras i din dator eller i en separat hårdvara placerad mellan internetanslutningen och din dator. Brandväggen kontrollerar trafiken på din anslutning och informerar om trafiken verkar misstänkt. Ett antivirusprogram är alltid att föredra om virus eller andra oönskade program skulle ta sig in på din dator. Det söker igenom hårddisken och kontrollerar filer som kommer in i datorn. Många antivirusprogram uppdateras automatiskt då du kopplar upp dig till leverantören via internet. Uppdateringen skyddar mot nytillkomna virus. Se till att krypteringsfunktionen som finns inbyggd i din trådlösa nätverkslösning är påslagen. Det ger ett relativt gott skydd för intrång. Äldre utrustning behöver ibland uppgraderas. Hur du gör finns ofta beskrivet på tillverkarens webbplats. Placera basstationen centralt, det begränsar strålningen ut ur bostaden. Stäng av basstationen när nätverket inte används. Undvik att dela ut dina filer till okända. Har du flera datorer anslutna i ett nätverk vill du kanske kunna dela filer och skrivare mellan dessa. Men dela inte ut fler filer än nödvändigt och se till att de inte blir tillgängliga för någon som kan göra intrång. Vid intrång eller virus kan filer förstöras eller försvinna. Säkerhetskopiera därför informationen du är rädd om. Kundservice Telefon: E-post:

Information om Hemtelefoni via bredbandet

Information om Hemtelefoni via bredbandet Information om Hemtelefoni via bredbandet tele2.se Innehållsförteckning Att tänka på 3 Förberedelser 4 Innehåll i startpaketet 4 Installation 5 Grattis, snart ringer du billigare! Äntligen kan du säga

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

LocationFree Basstation LocationFree Player för PC

LocationFree Basstation LocationFree Player för PC LocationFree Basstation LocationFree Player för PC Bruksanvisning LF-PK1 LF-B1 LFA-PC2 2006 Sony Corporation Innehåll Vad är basstation LocationFree?... 4 Identifiera delar och reglage (basstation)...

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

Apple AirPort-nätverk

Apple AirPort-nätverk Apple AirPort-nätverk 1 Innehåll Kapitel 1 3 Komma igång 5 Ställa in en trådlös Apple-enhet för Internetanslutning med AirPort-verktyg 6 Öka räckvidden på AirPort-nätverket 6 Dela en USB-hårddisk som är

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A BredbandsGuide Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A Välkommen till Stockholms Stadsnät! Välkommen till Stockholms Stadsnät! Stockholms Stadsnät levererar bredbandstjänster (Internet, IP-telefoni,

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE

BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE Intern Ethernet-skrivarserver för flera protokoll och trådlös Ethernet-skrivarserver BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE Den här bruksanvisningen för nätverksanvändare innehåller värdefull information

Läs mer

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning EnergyWatch Installationsmanual Vattenfall Försäljning Innehåll Denna installationsguide hjälper dig att installera EnergyWatch. Det är viktigt att du installerar delarna i rätt ordning! 1. Kontrollera

Läs mer

Vad finns i paketet. Lär känna ditt modem. Plats för ditt SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort

Vad finns i paketet. Lär känna ditt modem. Plats för ditt SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort Vad finns i paketet Ett trådlöst modem av typ MF110 samt denna manual. Lär känna ditt modem ➎ ➋ ➊ ➌ ➍ Plats för ditt SIM-kort Här stoppar du in ditt Tele2 SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort Här

Läs mer

Trådlöst LAN-handbok. Svenska. w-1

Trådlöst LAN-handbok. Svenska. w-1 Trådlöst LAN-handbok Den här handboken beskriver hur du använder kameran för att skicka och ta emot bilder trådlöst. Anvisningar om hur du använder kameran, samt säkerhetsföreskrifter, hittar du i Användarhandbok

Läs mer

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR GYMNASIESKOLAN 1:11 ÖPPEN DAT TOR Uppstart Felsökning Ansvarig utgivare: Leif Sköldberg Innehållsförteckning Uppstart dator... 3 Trådlöst nätverk... 3 Internet... 4 Skolterm/Terminalservermiljön skrivare,

Läs mer

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång.

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång. Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång. Innehåll. 1. Anslut 7 Vad som ingår 8 Vad du behöver 10 Apple TV i översikt 12 Installera Apple TV

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

SIZE FITS ALL. SIZE Mobile BOX 420 17 126 12 Stockholm +46(0)8-503 115 85 www.sizemobile.com Spinbox AB Telefonvägen 30 126 37 Hägersten 2010-06-09

SIZE FITS ALL. SIZE Mobile BOX 420 17 126 12 Stockholm +46(0)8-503 115 85 www.sizemobile.com Spinbox AB Telefonvägen 30 126 37 Hägersten 2010-06-09 ANVÄNDARGUIDE Välkommen till SIZE... 4 Kom igång... 4 SIM-kort & Koder... 4 SIM-kortet... 4 PIN- och PUK-kod... 4 Aktivera ditt abonnemang... 4 Aktivera SIM-kortet... 4 För att aktivera ditt SIZE-abonnemang:...

Läs mer

Snabbinstallationsguide

Snabbinstallationsguide Snabbinstallationsguide För nätverksansluten lagring Ver.2.3.1111 Innehållsförteckning Information... 3 Säkerhetsåtgärder... 4 1. Förpackningens innehåll... 5 2. Valfria tillbehör... 7 3. Installationsguide

Läs mer

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord 1 (26) Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord Koneo Box 327, Sylveniusgatan 5 751 05 Uppsala Telefon 018-66 01 00 Fax 018-66 01 01 E-post info.uppsala@koneo.se Org nr 556528-0079 2 (26) Innehåll

Läs mer

BredbandsGuide FASTIGHET MED FIBERNÄT OCH TJÄNSTEDELARE PLUS

BredbandsGuide FASTIGHET MED FIBERNÄT OCH TJÄNSTEDELARE PLUS BredbandsGuide FASTIGHET MED FIBERNÄT OCH TJÄNSTEDELARE PLUS Välkommen till Stockholms Stadsnät! Välkommen till Stockholms Stadsnät! Stockholms Stadsnät levererar bredbandstjänster via äkta fiberlänk till

Läs mer

Användarhandbok. Protector Suite 2009

Användarhandbok. Protector Suite 2009 Användarhandbok Protector Suite 2009 Informationen som ges här anses vara korrekt och pålitlig. Upek tar emellertid inget ansvar för följderna av användandet av denna information, och inte heller för patentintrång

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem!

Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! Höghastighetsmodem Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya tjänster. Har du allt du

Läs mer

Allt du behöver veta om ditt mobila bredband.

Allt du behöver veta om ditt mobila bredband. Allt du behöver veta om ditt mobila bredband. Du är bara ett par minuter från att kunna surfa överallt. Följ bara instruktionerna i den här manualen. Det enda du behöver är en dator och ditt USB-modem.

Läs mer

Ingate SIParator 4.9.2

Ingate SIParator 4.9.2 Ingate SIParator 4.9.2 Steg för steg-guide Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Per Johnsson Ingate SIParator 4.9.2: Steg för steg-guide by Lisa Hallingström by Paul Donald by Bogdan

Läs mer

Förpackningens innehåll

Förpackningens innehåll Varumärken NETGEAR, NETGEAR-logotypen och Connect with Innovation är varumärken och/eller registrerade varumärken som tillhör NETGEAR, Inc. och/eller dess dotterbolag i USA och/eller andra länder. Informationen

Läs mer

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Sus Andersson Så surfar du säkrare Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Digitalt Källskydd - en introduktion Sus Andersson, Fredrik Laurin

Läs mer

TREND MICRO INCORPORATED

TREND MICRO INCORPORATED Startguide Trend Micro Incorporated förbehåller sig rätten att göra ändringar i detta dokument och i de produkter som beskrivs i dokumentet utan föregående meddelande. Innan programvaran installeras och

Läs mer

Telia SIP-anslutning Installation IX78. Snabbguide. SIP-anslutning 2.0

Telia SIP-anslutning Installation IX78. Snabbguide. SIP-anslutning 2.0 Telia SIP-anslutning Installation IX78 Snabbguide SIP-anslutning 2.0 Viktigt för er säkerhet! Programmera nummeromräkning för samtal till nödnumret 112 Om ni använder Telia SIP-anslutning tillsammans med

Läs mer

LotusLive inotes. LotusLive inotes Administrationshandbok

LotusLive inotes. LotusLive inotes Administrationshandbok LotusLive inotes LotusLive inotes Administrationshandbok LotusLive inotes LotusLive inotes Administrationshandbok Anmärkning Innan du använder den här informationen och den tillhörande produkten ska du

Läs mer