1. Inkoppling till bredbandsnätet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Inkoppling till bredbandsnätet"

Transkript

1 Sid 1 (19) Innehåll 1. Inkoppling till bredbandsnätet a) Aktiv utrustning CTS 2. Nätverksinställningar för datorer med Windows XP eller Nätverksinställningar för datorer med Windows 95, 98, ME eller NT 4. Nätverksinställningar för datorer med Windows Vista 5. Nätverksinställningar för datorer med Windows 7 6. Nätverksinställningar för datorer med Mac OS X 7. Konfiguration av e-postklient - se 1. Inkoppling till bredbandsnätet För att kunna kommunicera i bredbandsnätet krävs följande: 1.1 Att aktiv utrustning som beskrivs i bilder nedan (levereras av VÖKBY Bredband AB i samband med tecknande av tjänst) är installerad och aktiverad mot bredbandsnätet (se bild för resp. modell av aktiv utrustning). 1.2 Att dator eller motsvarande utrustning är ansluten till den aktiva utrustningen via nätverkskabel av minst typen Cat 5E UTP eller bättre. Obs! Den aktiva utrustningens undersida har uttag för anslutning av upp till åtta enheter med RJ45- kontakter (de större uttagen). Beroende på beställd abonnemangsform ingår olika antal IP-adresser (se resp. produktbeskrivning). För varje uttag i den aktiva utrustningen där dator ska anslutas krävs en IP-adress. För att ansluta fler än en dator behöver extra IP-adress/er beställas. Alternativt kan en router anslutas till den aktiva utrustningen och i denna router ansluts så många datorer som önskas. OBS! Digital-TV-boxar och telefoniboxar kan ej anslutas via router. OBS! Den aktiva utrustningen är inte fastskruvad i väggen (den hänger på skruvar eller plaststift). Håll därför emot på motsatt sida av utrustningen vid anslutning av kablar. Kunden ansvarar för att aktiv utrustning/fiberanslutning ej skadas vid detta moment. 1.3 Att dator är installerad med nätverkskort, TCP/IP-protokoll och i övrigt är konfigurerad på sådant sätt att det överensstämmer med specifikationerna för beställd tjänst samt att den har kontakt med den aktiva utrustningen. Anslutningslampa på den aktiva utrustningen lyser för resp. uttag när kontakt har etablerats. Lampan för fiberanslutning på den aktiva utrustningen ska också lysa. Se bild för resp. modell av aktiv utrustning.

2 Sid 2 (19) a) Inkoppling till aktiv utrustning CTS RJ45-uttag nr 1-3 används till Internetanslutning, dator/router och liknande. RJ45-uttag nr 4-6 används till TV RJ45-uttag nr 7-8 används till Telefoni Undersida CTS med RJ45 uttag Knapp för att släcka lampindikeringen Inkommande fiber eller TP-kabel (beroende på modell) ANSLUTNINGSLAMPOR 1-8, en för varje uttag Framsida CTS med lampor till vänster ELANSLUTNING FIBERANSLUTNING lampa nr 9

3 Sid 3 (19) Hur man ändrar datorns nätverksinställningar Beroende på om man har en dator med Windows 95, 98, ME, NT eller Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Mac OS X, så ändrar man datorns nätverksinställningar olika. Beskrivningarna nedan förutsätter att datorn är utrustad med ett nätverkskort och att detta redan är installerat på korrekt sätt. För övriga operativsystem hänvisas till dess manual. 2. För datorer med Windows XP eller 2000 installerat 2.1 Högerklicka på ikonen Mina nätverksplatser på skrivbordet och välj Egenskaper. Beroende på inställningar i operativsystemet kan ikonen Mina nätverksplatser ibland inte synas på skrivbordet. Klicka då istället på Start, Kontrollpanelen, Nätverks- och Internet-inställningar, Nätverksanslutningar. 2.2 Högerklicka därefter på Anslutning till lokalt nätverk och välj Egenskaper igen.

4 Sid 4 (19) 2.3 Markera Internet Protocol (TCP/IP) och klicka på Egenskaper ytterligare en gång. 2.4 Beroende på vald tjänst kan det här se olika ut. I de allra flesta fall skall både Erhåll en IP-adress automatiskt och Erhåll adress till DNS-servern automatiskt vara markerade. I de fall där VÖKBY Bredband AB separat har angivit IP-adressuppgifter skall dessa införas. 2.5 Om ändringar har gjorts bör du nu klicka OK i alla rutor tills du kommer tillbaka till Skrivbordet. Starta därefter om datorn för att säkerställa att alla ändringar träder i kraft.

5 Sid 5 (19) 2.6 Innan du börjar surfa bör du även kontrollera att inställningarna i webbläsaren (i detta fall Internet Explorer) är korrekta. Starta Internet Explorer. Klicka sedan på Verktyg och därefter på Internetalternativ. 2.7 Klicka på fliken Anslutningar. Se till att valet Ring aldrig upp någon anslutning är markerad (alternativt är alla valen för anslutningstyp nedtonade som på bild). Klicka därefter på knappen LAN-inställningar. 2.8 Avmarkera samtliga kryssrutor och klicka på OK för att stänga och spara. 2.9 Stäng även alla övriga dialogrutor. Din dator är nu färdigkonfigurerad och klar för surfning.

6 Sid 6 (19) 3. För datorer med Windows 95, 98, ME eller NT installerat 3.1 Högerklicka på ikonen Nätverket på skrivbordet och välj Egenskaper. 3.2 Markera TCP/IP och klicka på Egenskaper igen.

7 Sid 7 (19) 3.3 Beroende på vald tjänst kan det under flikarna se olika ut. I de allra flesta fall skall dock Erhåll en IP-adress automatiskt vara markerad. I de fall där VÖKBY Bredband AB separat har angivit IP-adressuppgifter skall dessa införas. 3.4 Klicka på fliken WINS-konfiguration och se till att Inaktivera WINS-namnupplösning är vald.

8 Sid 8 (19) 3.5 Klicka på fliken Gateway och se till att Installerade gateways är tom. 3.6 Klicka sedan även på fliken DNS-konfiguration och se till att Inaktivera DNS är vald. 3.7 Om ändringar har gjorts bör du nu klicka OK i alla rutor tills du kommer tillbaka till Skrivbordet. Starta om datorn för att säkerställa att alla ändringar träder i kraft.

9 Sid 9 (19) 3.8 Innan du börjar surfa bör du även kontrollera att inställningarna i webbläsaren (i detta fall Internet Explorer) är korrekta. Starta Internet Explorer. Klicka sedan på Verktyg och därefter på Internet-alternativ. 3.9 Klicka på fliken Anslutningar. Se till att valet Ring aldrig upp en anslutning är markerad (alternativt är alla valen för anslutningstyp nedtonade som på bild). Klicka därefter på knappen LAN-inställningar Avmarkera samtliga kryssrutor och klicka på OK för att stänga och spara Stäng även alla övriga dialogrutor. Din dator är nu färdigkonfigurerad och klar för surfning.

10 Sid 10 (19) 4. För datorer med Windows Vista installerat 4.0 Klicka på Windows startknappen längst ner till vänster och därefter på Kontrollpanelen. 4.1 Klicka på Klassisk vy till vänster (bilden ändras då att se ut som på bilden här bredvid) och dubbelklicka därefter på Nätverk och delningscenter.

11 Sid 11 (19) 4.2 Klicka på Hantera nätverksanslutningar. 4.3 Högerklicka på Anslutning till lokalt nätverk, välj konfigurera i menyn som fälls ut.

12 Sid 12 (19) 4.4 Markera Internet Protocol Version 4 med ett enkelklick och klicka därefter på knappen Egenskaper nedanför. 4.5 Beroende på vald tjänst kan det här se olika ut. I de allra flesta fall skall både Erhåll en IP-adress automatiskt och Erhåll adress till DNS-servern automatiskt vara markerade. I de fall där VÖKBY Bredband AB separat har angivit IP adressuppgifter skall dessa införas. Om ändringar har gjorts bör du nu klicka OK i alla rutor tills du kommer tillbaka till Skrivbordet.Starta därefter om datorn för att säkerställa att alla ändringar träder i kraft.

13 Sid 13 (19) 4.6 Innan du börjar surfa bör du även kontrollera att inställningarna i webbläsaren (i detta fall Internet Explorer) är korrekta. Starta Internet Explorer. Klicka sedan på Verktyg och därefter på Internet-alternativ. 4.7 Klicka på fliken Anslutningar. Se till att valet Ring aldrig upp någon anslutning är markerad (alternativt är alla valen för anslutningstyp nedtonade som på bild). Klicka därefter på knappen LAN-inställningar. 4.8 Avmarkera samtliga kryssrutor och klicka på OK för att stänga och spara. 4.9 Stäng även alla övriga dialogrutor. Din dator är nu färdigkonfigurerad och klar för surfning.

14 Sid 14 (19) 5. För datorer med Windows 7 installerat 5.0 Klicka på Windows startknappen längst ner till vänster och därefter på Kontrollpanelen. 5.1 Klicka på Visa nätverksstatus och - åtgärder

15 Sid 15 (19) 5.2 Klicka på Ändra inställningar för nätverkskort 5.3 Dubbelklicka på Anslutning till lokalt nätverk

16 Sid 16 (19) 5.4 Klicka på knappen Egenskaper 5.5 Dubbelklicka på Internet protocol..

17 Sid 17 (19) 5.6 Beroende på vald tjänst kan det här se olika ut. I de allra flesta fall skall både Erhåll en IPadress automatiskt och Erhåll adress till DNS-servern automatiskt vara markerade. I de fall där VÖKBY Bredband AB separat har angivit IP adressuppgifter skall dessa införas. Om ändringar har gjorts bör du nu klicka OK i alla rutor tills du kommer tillbaka till Skrivbordet.Starta därefter om datorn för att säkerställa att alla ändringar träder i kraft. 5.7 Innan du börjar surfa bör du även kontrollera att inställningarna i webbläsaren (i detta fall Internet Explorer) är korrekta. Starta Internet Explorer. Klicka sedan på Verktyg och därefter på Internet-alternativ.

18 Sid 18 (19) 5.8 Klicka på fliken Anslutningar. Se till att valet Ring aldrig upp någon anslutning är markerad (alternativt är alla valen för anslutningstyp nedtonade som på bild). Klicka därefter på knappen LAN-inställningar. 5.9 Avmarkera samtliga kryssrutor och klicka på OK för att stänga och spara Stäng även alla övriga dialogrutor. Din dator är nu färdigkonfigurerad och klar för surfning.

19 Sid 19 (19) 6. För datorer med Mac OS X 6.1 Under Apple ikonen hittar du systeminställningar 6.2 Välj nätverk 6.3 Markera nätverkskortet Ethernet 6.4 Kontrollera så att du har valt konfigurera med DHCP 6.5 Har du ändrat någon inställning i denna meny, se till att klicka på knappen utför efter ändringen. 7. För konfiguration av e-postklient hänvisas till

1. Inkoppling till bredbandsnätet

1. Inkoppling till bredbandsnätet Sid 1 (23) Innehåll 1. Inkoppling till bredbandsnätet a) Aktiv utrustning CPS 500 b) Aktiv utrustning DRG 58x-serien c) Aktiv utrustning DRG 48x och DRG 46x-serien d) Aktiv utrustning DRG Ease e) Aktiv

Läs mer

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Inomhusnod Comega FTTH-TVMC... 2 Inomhusnod Allied Telesyn img616... 4 Inomhusnod CTS HET-3109... 5 Nätverkskort... 6 Kontakter och kablar...

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Alt. 1. OM DU ANSLUTER EN DATOR 1. Anslut den medföljande

Läs mer

Innehållsförteckning GavleNet Silver

Innehållsförteckning GavleNet Silver 1 Innehållsförteckning GavleNet Silver Snabbinstruktion 2 Innan du sätter i gång Inledning 3 Installera höghastighetsmodemet Inställningar i Internet Explorer 3 Inställningar i Windows XP 4 Inställningar

Läs mer

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0 P-660H Triple Play modem Snabbinstallation Version 2.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda ditt P-660H Triple Play modem. Följande installationsguide beskriver installation av modemet

Läs mer

snabbmanual för installation av Bredband 60

snabbmanual för installation av Bredband 60 snabbmanual för installation av Bredband 60 Startboxen innehåller följande utrustning Modem Splitter Strömadapter Telefonikabel RJ 11 (små kontakter) Nätverkskabel Rak RJ 45 (stora kontakter) Testplugg

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. KONTROLLERA DIN ANSLUTNING... 4 2. SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN DATOR... 4 3. KONFIGURERA DIN PC FÖR INTERNET...

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OWNIT!

VÄLKOMMEN TILL OWNIT! INSTALLATIONSMANUAL Bästa VÄLKOMMEN bredbandskund! TILL OWNIT! VÄLKOMMEN TILL OWNIT! Du har nu mottagit dina uppgifter från Ownit som är är nödvändiga för för dig dig för för att att du du skall skall

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Trådlös gateway Två nätverkskablar Två telefonkablar Strömadapter Mellanpropp Testplugg Bredbandsbolaget

Läs mer

>chivaavi^dch\j^yz ^cizgczi. DeZgVi^khnhiZb L^cYdlh ME

>chivaavi^dch\j^yz ^cizgczi. DeZgVi^khnhiZb L^cYdlh ME >chivaavi^dch\j^yz ^cizgczi DeZgVi^khnhiZb L^cYdlh ME Följande steg hjälper dig med installationen Det här behöver du för att ansluta din dator... 2 Så här ansluter du till bredbandsuttaget... 2 Bredbandsuttag

Läs mer

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Lådans innehåll. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps Inledning Först och främst tackar vi dig till ditt köp av denna Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps Med Sweex Wireless Broadband Router 54

Läs mer

Bredbandshandboken. version 2005C

Bredbandshandboken. version 2005C Bredbandshandboken version 2005C Informationen gäller från 2005-06-18 med reservation för vissa ändringar. 1998-2005 Databokförlaget Grade i Sverige AB Mångfaldigandet av innehållet i denna bok, helt eller

Läs mer

SMC Barricade Routers

SMC Barricade Routers SMC Barricade Routers Användarhandbok SMC7004BR V1.0 Gratulerar till din nya SMC Barricade TM. SMC Barricade är en bredbandsrouter som är till för delad Internettillgång, ökad säkerhet och för att nätverksansluta

Läs mer

Svensk version. LW320/LW321 Sweex trådlös 300N router. Förpackningens innehåll. Ordlista

Svensk version. LW320/LW321 Sweex trådlös 300N router. Förpackningens innehåll. Ordlista LW320/LW321 Sweex trådlös 300N router Utsätt inte Sweex trådlös 300N router för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex trådlös 300N

Läs mer

Bra att läsa, bra att spara.

Bra att läsa, bra att spara. Tips och råd är alltid bra att ha nära till hands! Bra att läsa, bra att spara. Om bredband och telefoni Com Hem Kundservice: www.comhem.se Telefon 90 222 BB007-1502 Bra att läsa, bra att spara. Bra att

Läs mer

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning VANLIGA FRÅGOR 1 NÄTVERKSINSTÄLLNINGAR, WINDOWS 2000/XP 2 Hastighet/duplex-inställningar för nätverkskort 3 Inställningar

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e 1 Introduktion Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur det ska se ut när du har

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

Information om Hemtelefoni via bredbandet

Information om Hemtelefoni via bredbandet Information om Hemtelefoni via bredbandet tele2.se Innehållsförteckning Att tänka på 3 Förberedelser 4 Innehåll i startpaketet 4 Installation 5 Grattis, snart ringer du billigare! Äntligen kan du säga

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

4-Port Cable/DSL Gateway Router Dela filer och Internet-anslutning

4-Port Cable/DSL Gateway Router Dela filer och Internet-anslutning 4-Port Cable/DSL Gateway Router Dela filer och Internet-anslutning nätverk F5D5230-4 Innehållsförteckning Introduktion...1-2 Produktbeskrivning...3-4 Belkins dockningstillbehör...5 Snabbinstallation Installera

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Modem/Telefonidosa Mellanpropp Strömadapter Telefonikabel RJ 11 (små kontakter) Nätverkskabel Rak RJ 45 (stora

Läs mer