Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari Korta & klara nyheter från

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från"

Transkript

1 !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en blänkare på landstingets webb. Det kan vara en annons i tidningen. Det kan vara en intervju i TV. Nyheter som berör många men ibland inte når fram till den som inte hör så bra, ser så bra eller förstår svenska så bra. Det nyhetsblad som du håller i din hand är vår satsning på nyheter med ett tillgänglighetsperspektiv. Korta och klara nyheter om vård och verksamhet i landstinget. Du som hellre vill lyssna än läsa, kan prenumerera på Speciellt på ljud CD. Hör av dig till redaktionen. Trevlig läsning! Hälsoval Du väljer din vårdcentral I januari 2010 infördes Hälsoval Örebro län. Det innebär ökade möjligheter för dig att fritt välja vårdcentral i hela länet. Du kan välja en av de vårdcentraler som landstinget själv driver, eller en av dem som drivs av privata företag, med ersättning från Örebro läns landsting. Om du vill vara kvar på din vårdcentral Du som bor i Örebro län är redan listad på en vårdcentral. Om du inte tidigare gjort ett aktivt val, är du placerad på den vårdcentral som ligger närmast din bostad. Är du nöjd med den vårdcentral du har idag behöver du inte göra någonting. Då behåller du den du är listad på eller har valt tidigare. Om du vill byta vårdcentral Om du vill byta vårdcentral fyller du i och skickar in en blankett som finns på Blanketten finns också på länets vårdcentraler. Du kan när som helst välja att byta vårdcentral. Den vårdcentral du väljer måste kunna ta emot dig inom två månader. Samma patientavgift Patientavgiften är densamma på alla vårdcentraler i länet, såväl landstingsdrivna som privata. Regler för högkostnadsskydd gäller.

2 Godkända av landstinget Alla vårdcentraler inom Hälsoval Örebro län är godkända av Örebro läns landsting. En vårdcentral måste uppfylla landstingets krav på kvalitet, kompetens och hög tillgänglighet. Landstingets ersättning till den vårdcentral du väljer följer dig som patient. Landstingsdrivna och privata vårdcentraler får i och med hälsovalet samma förutsättningar. Det vårdföretag som uppfyller de krav Örebro läns landsting satt upp, får fritt etablera sig i länet. Genom Hälsoval Örebro län kan nya vårdcentraler tillkomma på sikt. Nya sjukreseregler från 1 januari 2010 Den 1 januari 2010 infördes nya sjukreseregler i Örebro län. Förändringen innebär: Du har rätt till sjukresa med taxi till vården bara om du har medicinska skäl (intyg krävs) eller om du har fått ett färdtjänsttillstånd. Sjukresor med taxi eller specialfordon är i första hand en service till dig som har varaktigt funktionshinder, eller som av andra medicinska skäl inte kan resa med allmän kollektivtrafik. Blir du akut sjuk och måste använda taxi, får du resa in till vården utan intyg. Bristande kommunikationer ger inte rätt till sjukresa in till vården utan intyg. Anslutningsresa till tåg eller buss kan göras med taxi eller egen bil kostnadsfritt. Du som fått intyg för taxi, kan istället resa med egen bil och få ersättning med 1,85 kr per km. Ersättning lämnas om kostnaden överstiger 50 kr. Du får ingen ersättning om du reser med egen bil, men inte har taxiintyg. Alla patienter får i fortsättningen kostnadsfri resa med buss eller tåg. Inga intyg krävs. Taket för högkostnadsskyddet för sjukresor är kr, och gäller inom en 12-månadersperiod. För sjukresor utfärdas inget särskilt frikort. Uppgifterna finns registrerade hos Beställningscentralen och hos Sjukreseenheten. Servicelinjer Busslinjer går mellan följande orter, Karlskoga Örebro, Askersund Örebo (linje 708), Hallsberg Kumla Örebro (linje 709), Laxå Karlskoga (linje 594). Beställ din resa med servicelinje senast klockan vardag före resdag: telefon , texttelefon T servicelinjen

3 Forskning om synskadades besvär i nacke och axlar Habiliteringens forskningscentrum, Örebro läns landsting har fått 1,2 miljoner kronor från Försäkringskassan. Pengarna ska användas för att utvärdera effekterna av en sjukgymnastisk behandling för att minska synskadades besvär med smärta i nacke och axlar. Synhjälpmedel kan orsaka belastningsskador Nedsatt syn i vuxen ålder kan göra att man gör nya rörelser. Det i sin tur kan ge besvär i nacke och axlar. Även synhjälpmedlen kan leda till att man omedvetet sitter länge, obekvämt och stilla. Det gör att man senare kan få svårt att röra sig, får svårt att jobba och generellt har sämre livskvalitet. Forskarna ska nu analysera effekterna av en ny sjukgymnastisk metod. De ska studera både de direkt smärtlindrande och de långsiktiga hälsoekonomiska effekterna, det vill säga varaktighet och kostnader. Åttio personer med synnedsättning ingår i en studie. De ska få genomgå en test, som går ut på att deltagaren med sitt finger ska lösa olika rörelseuppgifter direkt på en dator med tryckkänslig skärm. Blir resultatet positivt, kommer behandlingen att kunna ingå i Syncentralens utbud av förebyggande insatser till personer med synnedsättning. Örebro läns landsting fortsätter att korta väntetiderna till vården i länet Örebro läns landsting har arbetat hårt med att korta väntetiderna till vård. Vi har idag de lägsta väntetiderna i landet. Vårdgarantins tidsgränser klaras för mer än 90 procent av landstingets patienter. Landstingsledningen vill nu korta väntetiderna ytterligare för att garantera länets patienter en ännu mer tillgänglig vård. Dagens vårdgaranti innebär att du som söker vård ska få kontakt med sjukvården samma dag som du söker hjälp. Behöver du träffa en läkare, ska det ske inom högst sju dagar. Om du sedan efter medicinsk bedömning behöver besöka en specialist ska du få en tid så snart som möjligt, men senast 90 dagar efter beslutet om remiss.

4 Målet för Örebro läns landsting är att du inte ska behöva vänta mer än 60 dagar för att få tid hos specialistvården, och därefter högst 60 dagar innan du får din behandling. För barn- och ungdomspsykiatrin gäller väntetiderna 30 dagar för att få tid och därefter 30 dagar för behandling. Ett mål 2010 är att de längsta väntetiderna ska bli två månader kortare jämfört med i dag. För de allra flesta patienter är väntetiden dock mycket kortare än så. Ny revolutionerande röntgenteknik för tandvården Folktandvårdens specialistkliniker, avdelningen för odontologisk radiologi i Örebro har börjat använda en ny datortomograf. Utrustningen är supermodern. Med hjälp av den kan man lösa många svåra diagnoser inom tand- och käkområdet. En fördel med apparaten är att stråldoserna är mycket låga. Röntgenundersökningar med den nya metoden gör det möjligt att se tredimensionellt. Det underlättar för den behandlade tandläkaren att diagnostisera olika tillstånd. En liknande utrustning finns bara på några få ställen i landet. Patienternas röster i vården blir nu allt viktigare Förra året genomfördes den första nationella patientenkäten. 19 landsting och regioner deltog och den 18 februari offentliggörs resultaten. Primärvården står i fokus och särskilt besöket hos läkaren. På webbplatsen kommer hela resultatet att göras tillgängligt. En funktion ska finnas så att man kan göra jämförelser mellan vårdcentraler inom områden som till exempel bemötande och helhetsintryck. Så småningom kommer dessa resultat att ligga på webbplatsen 1177.se Just nu pågår också en nationell patientenkät inom psykiatrins öppenvård, och om några veckor börjar den inom psykiatrins slutenvård. Inom den öppna och slutna specialistvården på länets tre sjukhus startar den nationella patientenkäten med urval i månadsskiftet februari/mars. Den pågår sedan under våren. Redovisning av resultaten inom psykiatrin och sjukhusen beräknas ske efter sommaren.

5 Ny landstingskatalog i brevlådan 2 mars Den 2 mars kommer den nya Landstingskatalogen för Den skickas ut till alla hushåll i Örebro län. I Landstingskatalogen kan du hitta information om det mesta som rör sjukvården inom Örebro läns landsting. Här finns alla telefonnummer och adresser till hälso- och sjukvården i länet. Här finns också information för dig som är gravid, förälder, för dig som har funktionsnedsättning, är äldre och för dig som är ung. Du kan läsa om bland annat läkemedel, patientavgifter vid besök inom hälso- och sjukvården, resor till vården, vårdgaranti och valfrihet. Här kan du också läsa om vilka kostnader som ingår i högkostnadsskyddet. En del i Landstingskatalogen handlar om dina rättigheter som patient och vart du ska vända dig om du inte är nöjd. I katalogen finns också information om hur du kan ta kontakt med landstingets politiker. Spara den Spara katalogen! Du kan ha nytta av den under året. Om du av någon anledning inte har fått Landstingskatalogen kan du hämta den hos din vårdgivare. Ring , eller skicka e-post till reception@orebroll.se om du inte fått den. Om du har svårt kan du få den på CD istället. Välkommen Landstingskatalogen 2010 LÄTTLÄST TELEFONKATALOGEN PATIENTINFORMATION OM LANDSTNGET SÖKREGISER

6 Notiser Satsning på ökad tillgänglighet i budgeten Landstinget har i 2010 års budget avsatt medel för att öka tillgängligheten till mottagningar och operationer. Landstingsstyrelsens beslutade vid sammanträdet den 4 februari hur dessa medel skulle fördelas. Fördelning: Länsortopedin får närmare 14 miljoner kronor: Universitetssjukhuset Örebro, 4 miljoner kronor, Karlskoga lasarett, 4,4 miljoner kronor och Lindesbergs lasarett: 5,5 miljoner kronor. Trycket på överviktsoperationer är stort. Till den verksamheten går 1,8 miljoner kronor. Psykiatrin får 2,5 miljoner kronor och Primärvården 2 miljoner kronor. Tio miljoner kronor till nya, dyra läkemedel Läkemedelskostnaderna ökar. I 2010 års budget har landstinget avsatt mer pengar än tidigare till detta. Den 4 februari avsattes ytterligare 10 miljoner kronor som till största delen ska användas till nya läkemedel. Pengarna ska främst gå till vården av patienter med cancer, men också till läkemedelsbehandling av ledgångsreumatism och MS. Landstinget får kronor för tobaksavvänjning 2010 Örebro läns landsting har fått kronor från Statens folkhälsoinstitut för vårdcentralernas arbete med tobaksavvänjning under ,3 miljoner kronor till fler sömnutredningar Många patienter väntar på att få en sömnutredning. För att råda bot mot det beslutade landstingsstyrelsen den 4 februari om ett extra anslag på lite över en miljon kronor. Pengarna går till länets tre sjukhus för utökad screening av patienter med misstänkt obstruktiv sömnapnésyndrom, det vill säga tillfälliga andningsuppehåll i sömnen på grund av att övre luftvägarna täpps till. Kontaktuppgifter Redaktör Maria Follmann Telefon Telefax Kontakta gärna redaktionen med dina synpunkter på innehållet i Speciellt. Speciellt på lättläst svenska hittar du också på Vill du ha Speciellt som ljudfil? Ring och beställ på telefon Ansvarig utgivare Ann-Marie Wentzel

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 2 mars 2012 I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Grå starr behandlas i Lindesberg Prognosen god

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral De har öppet på dagen måndag till fredag.

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

Speciellt. En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget.

Speciellt. En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 5 Maj 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: En ny särskild barnakut planeras på Universitetssjukhuset

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa Sjukresor Information till vårdgivare Maj 2008 www.sjukresor.sll.se www.uppdragsguiden.sll.se Den här broschyren vänder sig till dig som möter patienter med behov av sjukresa. Du får veta vad en sjukresa

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst i Örebro län Vi på Länstrafiken har fått uppdraget från länets kommuner att sköta färdtjänsten. Till vår hjälp har vi ett antal entre pre -

Läs mer

INFORMATION SJUKRESOR

INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från landstinget för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Resan kan

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård.

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor, handlägger ansökningar

Läs mer

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser.

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. REGLER FÖR SJUKRESOR LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. 1. Personer som har rätt till reseersättning Personer som är bosatta

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2013 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Användningen av antibiotika minskar i Örebro län

Läs mer

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor Information om sjukresor Sjukresor i Region Jämtland Härjedalen Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Det gäller mellan din

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare:

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare: Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR 2017 ver 1 Länstrafikens reseplanerare: http://www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se/ Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 MAJ 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ett friskare Sverige Välkommen till landstingets

Läs mer

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral Hälsoval Örebro län 2 Valet är ditt! I januari 2010 infördes Hälsoval Örebro län. Det innebär utökade möjligheter för dig att fritt välja vårdcentral i

Läs mer

RN Bidrag till sjukresor

RN Bidrag till sjukresor RN-18-12 Bidrag till sjukresor Boka sjukresa Beställningscentralen tel: 020-96 00 96 För upplysningar om busstider i Norrbotten ring 0771-100 110 Kontakta oss för att få resebidrag Blankett för sjukresebidrag

Läs mer

RN Bidrag till sjukresor

RN Bidrag till sjukresor RN-2017-03 Bidrag till sjukresor Sjukresor Nästan alla typer av vårdbesök ger dig rätt till bidrag till sjukresa. Det vanligaste är besök hos läkare, tandläkare och sjukgymnast. Normalt får du bidrag för

Läs mer

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004 Beställningscentralerna Behöver du anlita taxifordon för din sjukresa, måste du alltid beställa denna genom beställningscentralen i ditt distrikt: Bor du i (kommun): Burlöv, Lomma, Lund, Kävlinge, Staffanstorp,

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 3 April 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: Remissfri bröstmottagning Bättre cancervård i länet

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 2 mars 2013 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: 113 13 Nytt nationellt informationsnummer Snabbare

Läs mer

REVIDERAD Sjukresor i Dalarna. Ta bussen till vården Gratis Enkelt Bekvämt

REVIDERAD Sjukresor i Dalarna. Ta bussen till vården Gratis Enkelt Bekvämt REVIDERAD 2019-07-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till vården Gratis Enkelt Bekvämt Dalatrafik - Kollektivtrafikförvaltningen Region Dalarna ansvarar för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik - Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Bra att veta. för dig som besöker hälso- och sjukvården

Bra att veta. för dig som besöker hälso- och sjukvården Bra att veta för dig som besöker hälso- och sjukvården Innehåll Inledning 3 Hälso- och sjukvård 4 Din rätt att säga nej 4 Din rätt att få information 4 Om du blir sjuk 5 E-tjänster på 1177 Vårdguiden 5

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ger

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2015 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? FÄRDTJÄNST är en form av kollektivtrafik för människor med väsentliga funktionsnedsättningar. Många människor med rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning Ledningsstaben PM Peter Wahlberg 2013-09-26 Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning 1. Ingress Generella bestämmelser Landstinget ska enligt lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor utge

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Regelverk för sjukresor

Regelverk för sjukresor D I A R I E N R HH-HOH12-032 Regelverk för sjukresor Gäller fr. o m 1 september 2012 Landstingsfullmäktige har beslutat om nya regler och förtydligande av sjukresereglementet från och med 1 september 2012.

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 1 Februari 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Landstinget får ökat ansvar för kulturen

Läs mer

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND Gälle från och r m 1 janua ed ri 2019 SJUKRESOR I HALLAND ska När du in d beställa taktar a kon sjukres llningsä du best len centra 90 00 0771-91 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?... 4 Vad är ett

Läs mer

Sjuk- och behandlingsresor. Information till vårdpersonal

Sjuk- och behandlingsresor. Information till vårdpersonal Sjuk- och behandlingsresor Information till vårdpersonal Gäller från 1 september 2012 Den som är sjuk och behöver resa till sjukvården och tandvården har i vissa fall rätt att få ersättning för en del

Läs mer

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten)

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten) Region Östergötland Sjukresor och sjukreseersa ttning Grundläggande utgångspunkt/princip är att var och en har att ta sig till och från vården på egen hand och bekostnad. Det finns två undantag från denna

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 5 MAJ 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: 30 miljoner kronor ska stärka länets primärvård

Läs mer

Regler för sjukresor med tillhörande taxa

Regler för sjukresor med tillhörande taxa Regler för sjukresor med tillhörande taxa Gäller för Region Skåne från och med 2009-05 - 01 1. Regler för sjukresor I lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor (SFS 1991:419) regleras när reseersättning

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

Speciellt. Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt. Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset Örebro. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 7 September 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Patientforum ny mötesplats på Universitetssjukhuset

Läs mer

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning för 2017 När en patient eller närstående har någon form av missnöje med vården finns det flera sätt att framföra sitt klagomål. Varje

Läs mer

Vårdgarantin. Vårdgarantin

Vårdgarantin. Vårdgarantin Vårdgarantin Vårdgarantin Vårdgarantin Landstinget Gävleborg arbetar för att erbjuda en säker vård av god kvalitet och med hög tillgänglighet. Vårdgarantin reglerar inte om eller vilken vård som ska ges,

Läs mer

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård

Tandvård. Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Tandvård Information om socialförsäkringen för dig som behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna?...1 Kontakt med vården...1 Första kontakten...1 Om vi blir förkylda...2 Norrbottningarnas betyg

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

Information till vårdpersonal om resor

Information till vårdpersonal om resor Information till vårdpersonal om resor 2018-02-01 Sektion Sjukresor Innehåll HUVUDREGEL FÖR SJUKRESOR... 2 Ersättning... 2 Resa med dyrare färdsätt... 2 Besökskvitto... 2 Högkostnadsskydd... 2 SJUKRESORS

Läs mer

Frågor inför vuxenlivet

Frågor inför vuxenlivet Frågor inför vuxenlivet Några vanliga frågor inför vuxenlivet Vilka möjligheter har du att få ett arbete? Det finns olika möjligheter att få arbete och det finns särskilt stöd att få. Om du kan få arbete

Läs mer

arbete, ekonomi och fritid

arbete, ekonomi och fritid BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Information om arbete, ekonomi och fritid Vilka möjligheter har du att få ett arbete? Det finns olika möjligheter att få arbete och det finns särskilt stöd att få. Om du

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med sjukvården eller tandvården. Asyl- och integrationshälsan är

Läs mer

Sjukresor och sjukreseersättning

Sjukresor och sjukreseersättning Sjukresor och sjukreseersättning 2017 www.regionostergotland.se Revisionsdatum 2017-04-04 Innehållsförteckning 1 Ingress Generella bestämmelser... 4 2 Sjukresa inom Östergötland... 4 3 Beställning och

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 10 november 2012 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Vaccinera dig mot influensa Patienthandbok

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 4 maj 2012 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Ungas engagemang för fåglar i Varberga gav naturstipendium

Läs mer

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Serviceresor Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst En del av Landstinget i Kalmar län Inledning Sjukresor Färdtjänst Riksfärdtjänst Så här betalar du Hur du ansöker Kontaktuppgifter

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M Avgiftshandboken 2017-01-01 FLIK Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort

Läs mer

Riktlinjer för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län VERSION OBS!!! Endast arbetsversion!!!

Riktlinjer för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län VERSION OBS!!! Endast arbetsversion!!! Riktlinjer för sjukresor och sittande sjuktransporter i Stockholms län VERSION 0.95 OBS!!! Endast arbetsversion!!! I. Definitioner... 4 1. Patient... 4 2. Vårdgivare... 4 3. Landstingsfinansierad vård...

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

2014-12. Söka färdtjänsttillstånd

2014-12. Söka färdtjänsttillstånd 2014-12 Söka färdtjänsttillstånd 1 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken och är till för personer som på grund av ett funktionsnedsättning har väsentliga svårigheter att åka med

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Handboken Vård av personer från andra länder, som kan laddas ner eller beställas gratis ger dig bra kunskap vid vård av personer från

Läs mer

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Tandvård till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Landstinget ansvarar för att personer med stort omvårdnadsbehov till följd av sjukdom och/eller funktionshinder erbjuds råd och hjälp

Läs mer

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Gäller från 1 januari 2003 Foldern innehåller information om: Utökade valmöjligheter att välja vård och behandling inom sjukvården... 3 Vad innebär möjligheten

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2018 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik för personer med väsentliga funktionsnedsättningar som hindrar dem från att resa med vanlig kollektivtrafik.

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län

Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län Informationen gäller dig som är folkbokförd i Stockholms län. Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län EN DEL AV DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN September 2015 Vad är en sjukresa? En sjukresa

Läs mer

information till dig som ska söka FÄRD TJÄNST

information till dig som ska söka FÄRD TJÄNST information till dig som ska söka FÄRD TJÄNST Gäller från och med 1 april 2017 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av den allmänna kollektivtrafiken för personer som på grund av fysiskt eller psykiskt

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst

Färdtjänst och Riksfärdtjänst Färdtjänst och Riksfärdtjänst 2014-02-20 (Ersätter information från 2013-02-04) Vem kan få färdtjänst? Du kan ha rätt till färdtjänst om du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2014-10-14 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

information till dig som ska söka Färd tjänst

information till dig som ska söka Färd tjänst information till dig som ska söka Färd tjänst Gäller från och med 1 april 2010 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av den allmänna kollektivtrafiken för personer som på grund av fysiskt eller psykiskt

Läs mer

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten.

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten. Färdtjänstregler Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för den som p g a någon funktionsnedsättning inte kan anlita allmänna kommunikationer. Färdtjänsten är en ersättning för kollektivtrafiken och

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 10 november 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Storregion om två år 1177.se är Sveriges

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

SPF Guide för pensionärer. Vård och omsorg. På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen

SPF Guide för pensionärer. Vård och omsorg. På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen SPF Guide för pensionärer Vård och omsorg På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Innehåll 3. Vård och omsorg på dina villkor! Patientnämnder 4. Dina

Läs mer

Speciellt. Mina vårdkontakter införs i hela länet. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 9 November Korta & klara nyheter från

Speciellt. Mina vårdkontakter införs i hela länet. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 9 November Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 9 November 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Mina vårdkontakter införs i hela länet Karlskoga

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik,

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer