Stäng alla religiösa skolor!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stäng alla religiösa skolor!"

Transkript

1 19 Riksförbundet Barnen Först juli 2006 Innehåll: Anslut er till vår kampanj! Religiösa skolor är en källa till homofobi Vad är viktigare? Barnens rättig Krig, en skam för mänskligheten Nej till religiösa skolor Religiösa skolor är en källa till homofobi Susan Saberis tal på homofobi dagen i Göteborg I dagens samhälle är lika rättigheter för alla medborgare ingen självklarhet, i alla fall inte när det gäller HBT-personer. Jag vill börja mitt tal med ett citat från en av huvudmännen i den islamiska regimen i Iran. Ayatolah Jenati sa så här i ett tal vid fredagsbönen: Jag spottar på ert ansiktet, ni i västvärlden. På er som har legaliserat homosexualitet. Det är en skam. Ja, vi bor i en sådan värld där vissa stater b e t r a k t a r homosexualitet som en straffbar skam.... Javisst, det är en skam. Se sidan 5 Anslut er till vår kampanj! För att se till att barnens rättigheter ska vara i centrum, för att se till att barnens rätt ska gå före föräldrarnas, för att skydda barnen från religiös eller p o l i t i s k indoktrinering, för att hindra utvecklingen av patriarkat och uppfostring av morgondagens patriarker har Riksförbundet Barnen Först börjat med en kampanj mot religiösa skolor. Ett barn måste garanteras frihet från religion och politik i skolan. Barn kan inte själv ta ställning i sakfrågor, barn ifrågasätter ofta inte föräldrarnas och lärarnas vilja och önskemål. Därför ska samhället försvara deras rättigheter. I det tidigare numret av Barnen Först har vi gått igenom varför vi är emot religiösa skolorna och varför vi tycker att det skadar barnens naturliga uppväxt. Om du är för ett sekulärt samhälle, om du tycker att skolmiljön ska vara neutral, bör du ansluta dig till vår kampanj. Gå in på Barnen Först h e m s i d a och skriv på vår namninsamling mot religiösa skolor eller hjälp kampanjen ekonomiskt. Min övertygelse är att varje enskilt barn har rätt till den bästa omvårdnad som finns att få, från familj, släkt och samhälle, och inga resurser får sparas när det gäller att tillgodose barns grundläggande behov. Afsaneh Vahdat Stäng alla religiösa skolor!

2 2 Juli 2005 Nr. 19 Vad är viktigare, barnens rättigheter eller föräldrarnas religion? Skriver Ferydon Shirkhani Sekreterare för föreningen Iranska Flyktingrådet E-post: Skolverket har k r i t i s e r a t Minervaskolan i Umeå för att man har förbjudit en sjuårig muslimsk flicka att bära slöja i skolan. Det låter som om myndigheterna prioriterar religioner framför barnens rättigheter i skolan! Det påstås att bära slöja är en del av religionsfrihet. Skolverket anser att skolan ska vara öppen för alla! Frågan är framförallt: har verkligen en sjuårig flicka religion? Bestämmer en sjuårig flicka själv när hon bär huvudbonaden i skolan? Svaret är solklart att barn inte har någon religion och ingen har heller rätt att tvinga på barn någon religion. Föräldrarnas religion skall aldrig vara ett hinder för barns normala uppväxt. Det är samhällets ansvar att på ett säkert sätt ombesörja ett skyddat och kreativt liv för barn utan inblandning av en religion. F ö r ä l d r a r s insisterande på att barn skall tillhöra deras religion och tro strider mot barns grundläggande rättigheter. I ett första steg tvingas minderåriga flickor att bära slöja som i efterhand begränsar eller utestänger dem från andra aktiviteter och utbildningar som idrott, konst, musik, t e a t e r, samlevnadsundervisni ngar etc. I och med att barnens föräldrar är muslimer är sådana gemensamma rättigheter skall alltid prioriteras gentemot föräldrarnas rättigheter. En muslimsk slöja är inte bara en bit tyg, utan också ett slaviskt tecken för muslimska kvinnor. Hur mycket vill skolverket tillåta religions existens på skolorna? Att tro eller icke tro på någon religion eller andra tankesätt skall accepteras som p r i v a t a angelägenheter. Tänk på att om en lärare, en programledare på TV visar sig på sin arbetsplats med tillhörande symboler, accepterar då samhället detta provocerande beteende? Bärandet av religiösa symboler på offentliga arbetsplatser propagerar medvetet en tro och kan inte vara neutrala. tillvaron och aktiviteter förbjudna för muslimska kvinnor enligt ett muslimska lagar och normerer. Barn är inte föräldrarnas privata egendom. Barnens Religionsfrihet och skolan är öppen för alla har ingenting att göra med att tvinga en minderårig muslimsk flicka att bära slöja i skolan. Barnens värld oh religion hör inte ihop, religion är i så fall enbart för vuxna. Föräldrarna kan tro på vad de vill, men de får inte tvinga sina barn att acceptera deras tro och religion. Likaväl som föräldrarna inte får misshandla sina barn, får de inte heller tvinga sina barn att bära slöja eller andra religiösa symboler. En slöja på ett barns huvud strider mot deras grundläggande rättigheter och mänskliga identitet. I och med att barn ännu inte är mogna och myndiga att försvara sina rättigheter, är det samhälles skyldighet att se till att barnens rättigheter ombesörjs och Se sidan 4 Alla barn har rätt till ett lyckligt, säkert och kreativt liv!

3 3 Juli 2006 Nr. 19 Krig, en skam för mänskligheten! Minst 54 döda i räd mot södra Libanon Minst 54 personer dödades vid en israelisk flygräd mot byn Qana i södra Libanon. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters var 37 av offren barn. Publicerad av SVT 30 juli , 000 barn har blivit hemlösa under Israels krig mot Palestina och Libanon Riksförbundet Barnen Först kräver att kriget ska upphöras omedelbart och att Israel skall sluta alla militära aktioner mot Libanons och Palestinas befolkning. Vi kräver att Israels regering skall dömas för krigsförbrytelse och betala skadestånd till det sörjande folket i Libanon. Vi uppmanar progressiva människor, människorättsorganisationer, politiska partier och alla de som vill ha en värld fri från krig, kräva ett omedelbart stopp för det fruktansvärda kriget mot Libanon och Palestina. Stoppa dödandet av barn!

4 4 Juli 2006 Nr. 19 Vad är viktigare... skyddas på rätt sätt. Argumentationen religionsfrihet har ingenting med barnens rättigheter att göra. Det verkar som om skolverket vill trösta Sveriges muslimska förbund, vars vilja om särskilda regler för muslimer i Sverige fick starkt kritik från många håll. intressen. Barn ska ha möjlighet till ett kreativt och glädjande liv i samhället utan religiöst tvång. Barn skall uppfostras i en sekulär miljö. Bärandet av slöjor och andra religiösa symboler i skolor o c h utbildningsplatser skall förbjudas. Användandet av dessa symboler bygger bara segregation och ökande klyftor i samhälle samt skadar samhörigheten, därför ska samhället Jag tycker att barnens rättigheter skall prioriteras först, framför alla nationella, etniska, bromsa ekonomiska, utveckling. ideologiska, religiösa och kulturella överväganden och denna Barnen Först har ett tv program som sänds mot Iran. Vi upplyser folket om barnens rättigheter och våra kampanj mot orättvisor och för att förbättra barnens situation i världen. Våra insatser ger resultat men det kostar pengar att sända programmet. Vi är helt beroende av frivilliga bidrag från medlemmarna och andra privatpersoner. Hjälp oss förändra barnens situation i Iran! Skaffa en autogirobetalning. Hur litet ditt bidrag än är, hjälper oss att gå ett steg framåt i kampen mot orättvisor! Religiösa skolor.. värde, ni frihetsälskande homofobi, för att och sekulära försvara HBTpersoners hand i hand människor att rättigheter är att kämpa för ett stänga religiösa samhälle där skolor som ingen människa motarbetar ska behöva progressiva identifiera sig normer och med sin kön eller värderingar i det köns läggning, här landet. eller etnicitet och Medeltidsmässiga religiösa idéer. tankar och Ett samhälle där värderingar hör alla medborgare inte hemma i ett har lika rättigheter sekulärt och och skyldigheter modernt samhälle. samt får lika möjligheter för ett Jag uppmanar Er, mänskligt liv. ni som är för människors lika Ordförande: Karim Shamohammadi karimshamohammadi@yahoo.se Mobilnr Redaktör: Afsaneh Vahdat afsanehvahdat@yahoo.se Mobilnr Adress: Box Södertälje Barnens rättigheter är universella!

5 5 Juli 2006 Nr. 19 Religiösa skolor. Det är en skam att i år 2006, i Europa, i Sverige måste vi samlas här för att försvara människors rätt att välja sin sexpartner. Att man fortfarande ska kämpa för att bli accepterad som man är. Att man fortfarande ska kämpa för att inte bli misshandlad, förolämpad eller diskriminerad p.g.a. sin sexuella läggning. Ja, detta är en skam! Efter många års protester och aktiviteter har man lyckats ändra vissa lagar. Men det är bara början. Homofobi måste bekämpas i två sociala och politiska nivåer. Lagstiftningen vad gäller HBTpersoners äktenskap måste ändras. Äktenskap är ett avtal mellan två människor, inget mer. Hur dessa två människor ser ut, vilka känslor de har, hur de själva definierar sina sexuella läggningar är inte staternas angelägenhet. Lagar ska bara se till att alla människor, oavsett kön och sexuell läggning får lika rättigheter. I dagens samhälle är lika rättigheter för alla medborgare ingen självklarhet, i alla fall inte när det gäller HBT-personer. Attitydförändring är ett annat stort arbete som måste genomföras parallellt med lagändringar. Problematiken måste stå i skolböcker. Problematiken måste diskuteras särskild bland ungdomar i skolor, media och olika föreningar för att kunna ändra synen på de ickehetrosexuella. Attitydförändringsarb ete måste påbörjas i en tidig ålder. Att arbeta på de sociala samt politiska nivåer kan garantera modernismen i samhället då vi respekterar olika sätt att vara och leva. I Sverige har mänskligheten gått många steg framåt. Men även här särskilt bland vissa invandrar grupper är olika sexläggningar ett tabubelagd ämne. Man undviker till och med att prata om det. Homofobi hos de har sina rötter i urgamla och religiösa normer och värderingar. HBtpersoner i vissa invandrargrupper har det väldigt svårt, särskild de som lever i muslimska familjer. Enligt islam är sexuella handlingar mellan personer av samma kön förbjudet. Där islam har politiskt makt, som i Iran, leder samkönat sex till piskstraff eller döden. Många homosexuella har under 27 år av den islamiska regimens styre avrättas. Många fängslas, torteras och misshandlas systematisk. Här i Sverige, sekulärt samhälle, bestraffas inte de HBT-personer av islamiska familjer med döden. För det första för att de flesta vågar inte alls uttrycka sina känslor och komma ut. En del blir accepterade av sina nära och kära, medan andra blir utfrysta från sina familjer och landsmän. Jag nämnde Sverige som ett sekulärt land. Men tänk på de små pojkar och flickor som uppfostras och hjärntvättas i muslimska skolor. Tänk på de ungdomar som sitter och lyssnar på Imamerna med deras bakåtsträvande värderingar och normer. Vad händer med dem? I de religiösa skolor och särskild islamiska skolor pratar man inte om HBT-personers rättigheter!! Tvärtom! I sådana skolor lär sig barnen att kvinnor och män är inte lika värda och att homosexualitet är en straffbar synd. Islamiska skolors produkter är omänskliga urgamla värderingar vad det gäller kvinnors, barns och HBTpersoners rättigheter. Religiösa skolor är en källa till homofobi. Så, ett steg, ett viktigt steg för att beskydda samhällets framgång, för att försvara människors lika värde, för att bekämpa och stoppa Se sidan 4 Nej till barnslöja!

6 6 Juli 2006 Nr. 19 Nej till religiösa skolor! Nedläggningen av religiösa friskolor har blivit ett hett debattämne på sistone. Frågan är oerhört viktig för samhället eftersom det handlar om hur vi ser på barnens bästa och på undervisningssysteme ts roll. Hittills har många barnrättskämpar, riksdagsledamöter, ordförande i lärarförbundet, samhällsdebattörer och aktivister i sociala frågor krävt en regeländring i frågan samtidigt som en del andra krävt nedläggning konfessionella skolor. av Erfarenheten visar att i synnerhet islamiska skolor utgör grogrund för fanatism, ojämlikhet mellan könen, splittring mellan människor och spridande av hat. I vissa av dessa skolor blir barn misshandlade och de riskerar sin normala utveckling och hälsa. Paradoxalt nog sker en blomstring av islamska friskolor i Sverige med hjälp av offentliga bidrag och bidrag från islamiska regimer Saudiarabien. såsom Vilken syn man har på barnens rättigheter är avgörande för hur man ställer sig till frågan om religiösa skolor. Undertecknande anser att samhällets sätt att behandla barn är det mest talande beviset för hur mänskligt och fritt det är. Vi anser att barnens väl skall prioriteras framför alla nationella, religiösa, ekonomiska och kulturella överväganden. Barn skall garanteras ett glatt, tryggt och kreativt liv fritt från religiösa dogmer. Vi utlyser därför en kampanj för nedläggning av religiösa skolor under namnet Nej till religiösa skolor. Därför att: Ett barn är en ny människa som utan hänsyn till sin önskan blivit född i en familj som kanske råkar ha en särskild religion, med vissa traditioner eller med speciella fördomar. I religiösa skolor påtvingas barn en särskild tro från anhängarna av en viss religiös grupp. Barn har ingen särskild religion, övertygelse eller fördom. Barn hör inte hemma i någon religiös sekt. Det är samhällets uppgift att motverka de negativa följderna av detta blinda lotteri. Samhället är förpliktigat att sörja för rättvisa och likvärdiga livsvillkor för barnen, deras uppväxt och utveckling och deras aktiva deltagande i det sociala livet. Skolan ska ge barn kunskaper och färdigheter. Där ska barn kunna utveckla sina fysiska och psykiska förmågor i enlighet med de senaste vetenskapliga och kulturella framgångarna. Men i friskolor som drivs på religiös grund hindras barnen att fostras i en anda av självständigt, kritiskt tänkande. Religiösa skolor sätter stopp för barnens normala utveckling och ger dem föreställningar som i vissa fall är grovt fördomsfulla, omoderna och förtryckande. Där sker en klassificering av människor efter religiös, nationell eller kulturell tillhörighet, som helt överskuggar universella identiteten. Barnens och medborgarnas rättigheter är universella och härleds inte från religionen. Det är alla barns rätt att få en sekulär utbildning oavsett föräldrarnas tro eller tradition. Barn är inte föräldrarnas ägodelar. De är fullvärdiga samhällsmedlemmar och samhället är därför skyldigt att skydda deras rättigheter. I framför allt de islamska friskolorna hindras barnen från att lära sig musik, simma, dansa eller delta i sexualundervisning. Barnen indoktrineras i en islamisk religiös miljö, All yrkesarbete för barn skall förbjudas! pojkar och flickor hålls åtskilda och flickorna pressas att bära slöja. Detta tillfogar barnen psykiska och även fysiska lidanden en typ av barnmisshandel som samhället måste regerar starkt mot. Vi kräver därför: 1. Förbud mot religiösa skolor. Stopp för alla slag finansiellt stöd från staten eller offentliga institutioner religiösa skolor. till 2. Att det blir straffbart att hindra barn från att delta i fritids- och den idrottsaktiviteter eller mänskliga konstnärliga och sociala aktiviteter under förevändning av att de strider mot någon religions föreskrifter. 3.Förbud mot varje form av tvång för att få ungdomar under 16 år att acceptera en religion. Vi uppmanar alla frihetsälskande och jämställdhetssträvan de människor, som kämpar för barns rättigheter att stödja vår kampanj.

Barn avrättas i Iran! Afsaneh Vahdat

Barn avrättas i Iran! Afsaneh Vahdat Riksförbundet Barnen Först oktober 2006 Innehåll: Barn avrättas i Iran! Slöjan är bara en symbol för männens förtryck! Barndagen firades stort i Iran! Måste grannen stenas? Denna omvända värld måste vändas

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

Statlig tystnad bidrar till hedersvåld Skriver Ida Lindqvist frilandsjournalist. En lyckad konferens till minnet av Fadime.

Statlig tystnad bidrar till hedersvåld Skriver Ida Lindqvist frilandsjournalist. En lyckad konferens till minnet av Fadime. 17 Riksförbundet Barnen Först februari 2006 Innehåll: En lyckad konferens...afsaneh Vahdat Statlig tystnad... Ida Lindqvist Stäng religiösa. Karim Noori Resolution Frige våra pappor Karim Shamohamadi En

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25

Innehåll. Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Innehåll Förord 7 Vad menas med värdegrund? 9 Lagstiftning om värdegrund 25 Vad innebär lagtexten om värdegrund för äldre personer? 31 för anhöriga? 37 för personal? 43 Hur kan du stötta dina medarbetare

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Ett liv fritt från förtryck och våld är en rättighetsfråga

Ett liv fritt från förtryck och våld är en rättighetsfråga Ett liv fritt från förtryck och våld är en rättighetsfråga Lagar Mänskliga rättigheter1948 Kvinnokonventionen 1979 Barnkonventionen 1989 Istanbulkonventionen EU:s Brottsofferdirektiv FN:s medlemsstater

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Stäng alla religiösa skolor!

Stäng alla religiösa skolor! 18 Riksförbundet Barnen Först maj 2006 Innehåll: Till försvar för förbjudandet av religiösa skolor! Till försvar för förbjudandet av religiösa skolor Afsaneh Vahd Vem jag är! Karim Shamohamadi Debatten

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial GENDER diskutera könsroller Handledarmaterial Till ledaren Det här materialet är tänkt att ge en inblick i kvinnans situation världen över. Genom att visa bildspelet och sedan ha diskussionsgrupper hoppas

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället

Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället Ur Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism : punkt 7.1.1 Stöd till organisationer inom det civila samhället Regeringen avser att ge Nämnden för statligt stöd till trossamfund

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Lärardagarna i Örebro 2 november 2010 George Svéd Diskrimineringsombudsmannen do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen och skollagen Lagarna uppbyggda kring

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort Vad är vad? - Diskriminering Syftet med denna övning är att på ett taktilt sett ge deltagarna insikt om de olika diskrimineringsgrunderna, samt Handels definitioner av centrala begrepp för att bekämpa

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016

Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP SID 1 (7) 2015-0605 Likabehandlingsplan för Solbergaskogens förskolor ht2015- vt2016 Bakgrund Denna likabehandlingsplan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige

Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige Svenska/Swedish Välkommen Viktigt att veta för dig som är ny i Sverige Soo dhowoow خوش آمدید Welcome Välkommen መርሓባ خوش آمدید Добро пожаловать! مرحب ا Välkommen till Västerås! Vi är stolta över mycket

Läs mer

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier.

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. 1 Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. Denna handlingsplan ska verka som styrdokument för träffpunkterna

Läs mer

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande

Brisens likabehandlingsplan mot mobbning och kränkande Brisens likabehandlingsplan 2013-2014 mot mobbning och kränkande behandling. Bakgrund Den 1 april 2006 kom Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67).

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga.

Läs mer

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett slags all täckande plagg, bärs av muslimska kvinnor där endast ögonen lämnas exponerade har hamnat i rubrikerna igen! Frankrikes president Nicolas Sarkozy

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring.

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring. Att kunna fatta beslut om sitt eget liv och våga ta plats är en förutsättning för att kunna påverka samhället. I Pushing the Limits berättar unga och engagerade aktivister från Georgien, Israel och Palestina

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan för. Laxens förskola

Likabehandlingsplan för. Laxens förskola Likabehandlingsplan för Laxens förskola Likabehandlingsplan för Laxens förskola Bakgrund Likabehandlingsplanen utgår ifrån Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och

Läs mer

Jihad eller terrorism?

Jihad eller terrorism? Jihad eller terrorism? Islam är emot terrorism Islam och terrorism är motsatsen till varandra, som ljus och mörker, liv och död eller fred och krig. Islam tillåter inte krig eller att vålla andra religioner

Läs mer

معلومات مهمة لكم كوافدين جدد إلى السويد. Welcome. Soo dhowoow መርሓባ Добро пожаловать! Välkommen

معلومات مهمة لكم كوافدين جدد إلى السويد. Welcome. Soo dhowoow መርሓባ Добро пожаловать! Välkommen مرحب ا معلومات مهمة لكم كوافدين جدد إلى السويد خوش آمديد Welcome مرحب ا Soo dhowoow መርሓባ Добро пожаловать! Välkommen VÄLKOMMEN TILL KARLSTAD! Vi är stolta över mycket i vår stad och i vårt land. Vi vill

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Bakgrund: Den 1 april 2006 trädde Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. Enligt likabehandlingslagen

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Därför stödjer jag Humanisterna! Anna Bergström, doktor i internationell hälsa.

Därför stödjer jag Humanisterna! Anna Bergström, doktor i internationell hälsa. I alla samhällen förekommer förtryck och exploatering av kvinnor, inte sällan sanktionerad av statens ledning. Om vi ska kunna skapa en jämställd värld anser jag att det är viktigt att stärka de humanistiska

Läs mer

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet MÅNGFALD Arbetsmaterial Etnicitet Inledning Svensk innebandy är en del av Sverige och det svenska samhället. Det finns innebandyföreningar i över 90 procent av Sveriges 290 kommuner. Bland dessa 1 100

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 På Granviks Förskola ska ingen uppleva sig utsatt för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla ska känna sig trygga, bli respekterade

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Jämlikhet och jämställdhet Familj och individ Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 Vad krävs av ett land för att vi ska kunna kalla det demokratiskt? DEMOKRATISKA SPELREGLER Majoritetsprincipen Ska gälla vid val eller folkomröstningar. Om det exempelvis finns

Läs mer

Förskolans allmänna förebyggande arbete: *Vi arbetar utifrån våra styrdokument, skollag/läroplan.

Förskolans allmänna förebyggande arbete: *Vi arbetar utifrån våra styrdokument, skollag/läroplan. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BJÖRKLIDEN 2015-2016 Förskolans vision: Hos oss på Björkliden känner sig alla barn, vårdnadshavare och pedagoger välkomna och trygga. Alla bemöts och behandlas med respekt.

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till?

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till? Genus i praktiken Vad fostrar vi våra barn till? AGENDA - Presentation - Vad är genus - Genussystemet - Värderingsövning - Genus i praktiken - vår förändringsprocess - Styrdokument - Film med diskussionsgrupper

Läs mer

och moral inom Polisen har diskuterats flitigt i media, i olika debatter, på möten och säkerligen hemma vid köksborden de senaste veckorna. Det är nog många med mig som har känt sig bestörta och besvikna

Läs mer

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Syfte Inget barn ska ställas

Läs mer

En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar

En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar En uniform, många olika finländare likabehandlingsärende för beväringar Likabehandling och jämlikhet under beväringstjänsten Då man talar om likabehandling och jämlikhet bland beväringar med olika bakgrund,

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik Partimotion Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare 17 Människor flyttar från ett land till ett annat av olika anledningar. När nya människor kommer till ett land uppstår möjligheter, men också problem. Olika kulturer och åsikter ska leva sida vid sida.

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Tro & Identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Tro & Identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Vad ska jag prata om?

Vad ska jag prata om? Vad ska jag prata om? En utflykt i omvärlden samtalet om rasism och intolerans Tid för tolerans teoretiska och empiriska exempel Sammanfattning utmaningar och möjligheter Samtalet om rasism i media och

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Förskolans plan mot kränkande behandling och

Förskolans plan mot kränkande behandling och Förskolechef BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Förskolechef Ann-Charlotte Nilsson Mångfald och jämställdhetsgruppen 2014-09-29 1 (6) Förskolans plan

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor Uddens förskola Porsön En av Luleås kommunala förskolor Från genusfokus till HBTQ-certifiering Mål: Att synliggöra och granska samhällsnormer och deras konsekvenser för att skapa en miljö där alla kan

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Nattugglan, Solbackens förskoleenhet*

Likabehandlingsplan Förskolan Nattugglan, Solbackens förskoleenhet* Likabehandlingsplan Förskolan Nattugglan, Solbackens förskoleenhet* (*Bestående av förskolorna Kråkbacken, Marieberg, Nattugglan, Solbacken, Solrosen, Tuna och Ärlan.) Barn- och utbildningsnämnden 2009-06-04

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. 1 Innehållsförteckning Vision Syfte FN:s konvention

Läs mer

Likabehandlingsplan Munsö förskola

Likabehandlingsplan Munsö förskola Likabehandlingsplan förskola 2013-2014 Vision På förskola skall vi främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i verksamheten utsättas för kränkande behandling eller trakasserier.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Likabehandlingsplan förskolan Ärlan, Solbackens enhet*

Likabehandlingsplan förskolan Ärlan, Solbackens enhet* Likabehandlingsplan förskolan Ärlan, Solbackens enhet* (*Bestående av förskolorna Kråkbacken, Marieberg, Nattugglan, Solbacken, Solrosen, Tuna och Ärlan. 2009-04-06 Innehåll 1 Policy Solbackens förskoleenhet

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011 Sida 1(8) Olympens förskola Likabehandlingsplan Upprättad i oktober 2011 2 Bakgrund och syfte Den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67)

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12

Likabehandlingsplan. Förskolan Ugglan. Ph-12 Likabehandlingsplan Förskolan Ugglan Ph-12 2012/2013 Innehåll sida Inledning 3 Vår vision, målsättning 4 Delaktighet 5 Utvärdera 6 Främja 7 Kartläggning 8 Kontinuerliga mål: Kön 9 Etnisk tillhörighet 10

Läs mer

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM!

Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Mot rasism! Diskussionsmodell för högstadier NEJ TILL RASISM! Den internationella rödakorsrörelsen Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens uppgift är att skydda människors liv och hälsa,

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan. Mårten Björkgren 8.10.09

Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan. Mårten Björkgren 8.10.09 Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan 1 Janusz Korczak (1878-1942) barnkonventionens skyddspatron Den polske pedagogen och läkaren Korczak var en av tre initiativtagare till det första

Läs mer

TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015

TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015 2015-08-14 Förvaltningen för Livslångt lärande TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015 Förskolan vilar på demokratins grund.

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-06-24 Reviderad 2015-06-22 Verksamhetens namn Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer