Frågeformulär om lärstilar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågeformulär om lärstilar"

Transkript

1 Frågeformulär om lärstilar Det här frågeformuläret hjälper dig att upptäcka dina lärstilspreferenser. Vi utvecklar alla vanor som gör att vi hellre lär på vissa sätt än andra som vi inte är så vana vid. De flesta människor är bara vagt medvetna om hur de helst lär sig. Med hjälp av det här frågeformuläret kommer du att bli klar över vilka lärstilar som du trivs bäst med. Det innebär att du lättare kan välja upplevelser och erfarenheter som passar din stil och/eller breddar ditt register genom att du stärker stilar som varit underutnyttjade. Det finns ingen tidsbegränsning när du fyller i formuläret. Det tar antagligen 10 till 15 minuter. Hur tillförlitligt resultatet blir beror på hur ärlig du är. Det finns inget rätt eller fel svar. Om du instämmer med påståendet sätter du en ( ) i rutan. Om däremot inte instämmer väger tyngre än instämmer sätter du ett kryss ( X ) i rutan. Det är viktigt att du markerar varje påstående med antingen en bock eller ett kryss. 1. Jag har klart för mig vad som är rätt och fel, ont och gott. 2. Jag handlar ofta utan att tänka på eventuella konsekvenser. 3. Jag brukar lösa problem genom att gå metodiskt fram steg för steg. 4. Jag tycker att formella metoder och tillvägagångssätt begränsar människor. 5. Jag har rykte om mig att säga vad jag tycker, enkelt och direkt. 6. Jag tycker att handlingar utifrån känslor ofta är lika bra som handlingar baserade på noggrann eftertanke och analys. 7. Jag tycker om arbete där jag har tid för noggranna förberedelser och genomförande. 8. Jag brukar fråga människor om deras grundläggande antaganden. 9. Det viktigaste är att det fungerar i praktiken. 10. Jag söker aktivt efter nya upplevelser och erfarenheter. 11. När jag hör talas om en ny idé eller metod börjar jag genast tänka på hur den kan tillämpas i praktiken. 12. Jag tycker att självdisciplin är viktigt, till exempel att hålla vikten, motionera regelbundet eller hålla fast vid en viss rutin. 13. Jag sätter en ära i att göra ett bra jobb. 14. Jag trivs bäst med logiska, analytiska människor och mindre bra med spontana, irrationella människor. 15. Jag är noga med tolkningen av tillgänglig information och undviker att dra förhastade slutsatser. 16. Jag tycker om att fatta beslut efter att noggrant ha övervägt olika alternativ.

2 17. Jag känner mer för nya ovanliga idéer än praktiska. 18. Jag tycker inte om när saker är oordnade och vill gärna sätta in dem i ett sammanhang. 19. Jag accepterar och håller mig till fastställda rutiner och policybeslut så länge jag ser dem som ett effektivt sätt att få arbetet gjort. 20. Jag tycker om att kunna sätta mina handlingar i relation till en allmän princip. 21. I diskussioner tycker jag om att kunna gå rakt på sak. 22. Jag brukar hålla distansen och ha ganska formella relationer till mina arbetskamrater. 23. Jag gillar den utmaning som ligger i att ta sig an något nytt och annorlunda. 24. Jag gillar spontana människor som vill ha lite kul. 25. Jag går noggrant igenom alla detaljer innan jag fattar beslut. 26. Jag tycker det är svårt att komma på idéer spontant. 27. Jag tror på att gå rakt på sak. 28. Jag är försiktig med att dra förhastade slutsatser. 29. Jag föredrar att ha så många informationskällor som möjligt ju mer fakta desto bättre. 30. Nonchalanta människor som inte tar saker på allvar brukar irritera mig. 31. Jag lyssnar på andra människors åsikter innan jag för fram min egen. 32. Jag brukar vara öppen med hur jag känner mig. 33. I diskussioner tycker jag om att observera hur de andra deltagarna manövrerar. 34. Jag reagerar hellre spontant och flexibelt på olika händelser än planerar saker i förväg. 35. Jag brukar tycka om tekniker som nätverksanalys, flödesdiagram, alternativprogram och beredskapsplanering. 36. Det stör mig om jag måste jäkta fram ett arbete för att hålla en snäv deadline. 37. Jag brukar bedöma förslag efter deras genomförbarhet. 38. Tysta, eftertänksamma människor brukar få mig att känna mig osäker. 39. Jag blir ofta irriterad på människor som vill forcera saker. 40. Det är viktigare att njuta av nuet än att tänka på det förflutna och framtiden. 41. Jag tycker att beslut baserade på noggrann analys av all tillgänglig information är bättre än beslut baserade på intuition. 42. Jag har en benägenhet att vara perfektionist. 43. I diskussioner brukar jag bidra med en massa spontana idéer. 44. Vid möten brukar jag lägga fram praktiska, realistiska förslag. 45. Regler är oftast till för att överträdas. 46. Jag tycker om att hålla mig i bakgrunden och överväga olika perspektiv. 47. Jag kan ofta se inkonsekvenser och svagheter i andra människors argumentation.

3 48. På det hela taget talar jag mer än jag lyssnar. 49. Jag kan ofta se bättre, mer praktiska sätt att få saker gjorda. 50. Jag tycker att skrivna rapporter ska vara korta och rakt på sak. 51. Jag tror på rationellt, logiskt tänkande. 52. Jag har en benägenhet att snarare diskutera specifika sakfrågor än att delta i sociala samtal. 53. Jag tycker om människor som hellre tar sig an saker utifrån en praktisk utgångspunkt än en teoretisk. 54. I diskussioner blir jag otålig av irrelevanta inlägg och sidospår. 55. När jag ska skriva en rapport brukar jag först skriva ett antal utkast innan jag bestämmer mig för slutversionen. 56. Jag är ivrig att testa saker för att se om de fungerar i praktiken. 57. Jag vill gärna komma fram till svar via ett logiskt synsätt. 58. Jag tycker om att vara den som för talan. 59. I diskussioner märker jag ofta att jag är realisten som får folk att hålla den röda tråden och undvika vilda spekulationer. 60. Jag vill gärna tänka igenom flera alternativ innan jag bestämmer mig. 61. I diskussioner med människor tycker jag ofta att jag är den mest sansade och objektiva. 62. I diskussioner brukar jag snarare hålla en låg profil än ta initiativet och vara den som talar mest. 63. Jag tycker om att kunna sätta in aktuella åtgärder i ett större sammanhang. 64. När saker går galet vill jag gärna skaka av mig och se det som en nyttig erfarenhet. 65. Jag brukar förkasta vilda, spontana idéer som är svåra att genomföra. 66. Det är bäst att tänka först och handla sedan. 67. På det hela taget lyssnar jag mer än jag pratar. 68. Jag brukar vara tuff mot folk som har svårt att vara logiska. 69. I regel tycker jag att ändamålen helgar medlen. 70. Det gör inte så mycket att folk blir sårade, bara jobbet blir gjort. 71. Formaliteter som att sätta upp specifika mål och planer upplever jag som hämmande. 72. Det är ofta jag som får fart på festen. 73. Jag gör vad som behövs för att få jobbet gjort. 74. Jag blir snabbt uttråkad av metodiskt, detaljerat arbete. 75. Jag är angelägen om att undersöka grundläggande antaganden, principer och teorier som ligger bakom olika saker och händelser. 76. Jag är alltid intresserad av att ta reda på vad folk tycker. 77. Jag vill att möten ska vara strukturerade, att man ska följa dagordningen osv.

4 78. Jag håller mig utanför subjektiva eller diffusa ämnen. 79. Jag tycker om det dramatiska och spännande i en krissituation. 80. Folk tycker att jag är okänslig för deras känslor. Beskrivningar av lärstilarna Aktiv lärstil Aktiva tycker om att handla direkt. De är entusiastiska och välkomnar nya utmaningar och upplevelser. De är mindre intresserade av vad som hänt i det förflutna eller att sätta in saker i ett större sammanhang. De är i första hand intresserade av här och nu. De tycker om att försöka, testa saker och vara med. De vill gärna stå i centrum. Sammanfattningsvis tycker de aktiva om att improvisera ha korta pass ha mycket variation få tillfälle att ta initiativet vara med och ha roligt. Reflekterande lärstil Reflekterande tycker om att tänka över saker i detalj innan de handlar. De har en eftertänksam inställning. De är goda lyssnare och föredrar att hålla en låg profil. De är beredda att läsa och läsa om och vill gärna ha tillfälle att repetera något de ska lära sig. Sammanfattningsvis tycker de reflekterande om att tänka innan de handlar noggranna förberedelser att samla in information och utvärdera att fatta beslut i sin egen takt att lyssna och observera. Teoretisk lärstil Teoretiker vill gärna se hur saker passar in i ett övergripande mönster. De är logiska och objektiva, tycker om system och tar sig gärna an problematik i logisk ordningsföljd. De är analytiska, fäster stor uppmärksamhet vid detaljer och är ofta perfektionister. Sammanfattningsvis tycker teoretikerna om koncept och modeller att se hela sammanhanget att känna sig intellektuellt stimulerade struktur och klara mål logisk presentation av idéer. Pragmatisk lärstil

5 Pragmatiker vill gärna se hur saker fungera i praktiken. De tycker om att experimentera med nya idéer. De är praktiska, jordnära och tycker om att lösa problem. De uppskattar att få tillfälle att testa vad de har lärt sig eller håller på att lära sig. Sammanfattningsvis tycker pragmatiker om att se betydelsen av sitt arbete att få praktiska fördelar av vad de lär sig trovärdiga rollmodeller beprövade tekniker verkliga aktiviteter. Poängberäkning Du får en poäng för varje punkt du bockat för ( ). Du får inga poäng för punkter som du kryssat för ( X ). Fyll bara i dina poäng i rutorna nedan och räkna samman poängen i spalterna så får du den totala poängen för varje stil. S: a Aktiv Reflekterande Teoretisk Pragmatisk Ringa sedan in dina poäng för varje stil i profildiagrammet så får du en ungefärlig uppfattning om hur starka dina preferenser är.

6 Tolka ditt resultat Du har fyra poängsummor från 0 20 för den aktiva, reflekterande, teoretiska och pragmatiska stilen. Frågan är då vad dessa fyra poängsummor talar om. Eftersom maxpoängen för varje stil är 20 drar du kanske slutsatsen att den högsta av dina fyra poängsummor indikerar din dominerande lärstil. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Innan du drar slutsatser behöver du sätta dina poäng i relation till vad andra fått som fyllt i frågeformuläret. Normvärden, som de kallas har räknats fram för olika grupper av människor. De allmänna normvärdena nedan bygger på de poäng människor fått. Ringa in dina poäng i tabellen. Aktiv Reflekterande Teoretisk Pragmatisk Mycket stark preferens Stark preferens Måttlig preferens Låg preferens Mycket låg preferens

7 Vilka läraktiviteter passar ihop med min lärstil? Om du föredrar den aktiva stilen lär du dig lättast av aktiviteter som ger nya upplevelser/problem/tillfällen som du kan lära dig av där du kan uppslukas av korta här och nu -upplevelser där det finns spänning, drama eller kris med tvära kast och där det finns olika situationer att ta itu med där du står i rampljuset där du tillåts komma med en massa idéer där du hamnar på djupt vatten med en uppgift du tycker är svår eller utmanande tillsammans med andra människor, t.ex. bolla idéer med andra, lösa problem i grupp där du får prova dig fram. tycker du det är svårare att lära av aktiviteter med passivt lärande, t.ex. att lyssna på föredrag, monologer,förklaringar eller uttalanden om hur saker bör göras, att läsa, att se på som innebär att du ska hålla dig i bakgrunden och inte engagera dig som innebär ensamarbete, t.ex. läsa, skriva och tänka på egen hand där du ska upprepa praktiskt taget samma aktivitet om och om igen, t.ex. öva dig i någonting där du ska följa exakta instruktioner och du har litet manöverutrymme där du ska utföra ett noggrant arbete, t.ex. hålla på med detaljer, ordna upp saker, petgöra. Om du föredrar den reflekterande stilen lär du dig lättast av aktiviteter där du tillåts eller uppmuntras att iaktta/tänka/fundera över aktiviteter där du kan hålla dig i bakgrunden och lyssna eller observera, t.ex. passivt delta i en gruppaktivitet, titta på film eller video där du får tänka innan du handlar, t.ex. har tid att förbereda dig eller kan läsa bakgrundsinformation i förväg där du kan göra noggrann research, t.ex. undersöka, samla information eller utreda för att gå till botten med saker där du har tillfälle att tänka över vad som hänt eller vad du lärt dig där du förväntas ta fram väl genomtänkta analyser och rapporter där du får komma fram till beslut i din egen takt utan tidspress och snäva deadlines. tycker du att det är svårare att lära av aktiviteter där du tvingas stå i rampljuset, t.ex. vara ledare eller ordförande eller spela en roll inför publik där du kommer i situationer som kräver handling utan planering där du tvingas att göra något utan förvarning, t.ex. reagera spontant eller improvisera fram en idé där du inte får tillräcklig information för att komma fram till en slutsats där du får färdiga instruktioner för hur saker ska göras där du plågas av tidspress eller jäktas från den ena uppgiften till den andra där du inte får tid på dig att göra ett ordentligt jobb.

8 Om du föredrar den teoretiska stilen lär du dig lättast av aktiviteter där du har tid att vara metodisk och att undersöka kopplingar och samband mellan idéer, händelser och situationer där du har möjlighet att ifrågasätta och undersöka den grundläggande metodiken, antaganden eller logiken bakom någonting, t.ex. genom att delta i ett möte där man kan ställa frågor och få svar eller genom att kontrollera om det finns inkonsekvenser i en redovisning där du blir intellektuellt stimulerad, t.ex. genom att analysera en komplex situation, bli satt på prov under ett undervisningspass, arbeta tillsammans med andra som ställer undersökande frågor där du befinner dig i strukturerade situationer som har ett klart syfte där du kan höra eller läsa om idéer och koncept som bygger på förnuft eller logik och där argumenten är goda och vattentäta där du får tillgång till intressanta idéer och koncept, även om de inte är omedelbart relevanta där det krävs av dig att du förstår och deltar i komplexa situationer. tycker du det är svårare att lära av aktiviteter där du plötsligt måste göra något utan tillräcklig bakgrundsinformation eller ett klart syfte där du måste delta i situationer präglade av känslor och stämningar där du försätts i ostrukturerade situationer med hög osäkerhet där du förväntas handla eller fatta beslut utan ordentliga riktlinjer där du ställs inför ett mischmasch av alternativa/motstridiga tekniker eller metoder där du tvivlar på att ämnet behandlas metodiskt riktigt, t.ex. där frågeformulär inte har validerats eller det inte finns statistik som stöd för argumenteringen där du tycker att ämnet är banalt, ytligt eller jippobetonat där du inte känner dig på samma våglängd som de andra deltagarna, t.ex. när du är tillsammans med en massa personer med aktiv lärstil eller som befinner sig på en lägre intellektuell nivå. Om du föredrar den pragmatiska stilen lär du dig lättast av aktiviteter där det finns ett tydligt samband mellan ämnet och ett aktuellt problem eller en situation på jobbet där tekniker visas som har uppenbara praktiska fördelar, t.ex. hur man sparar tid, hur man gör ett gott första intryck eller hur man hanterar besvärliga människor där du får tillfälle att prova på tekniker med instruktion från en person som du litar på, är framgångsrik och själv kan tillämpa teknikerna där du har möjlighet att lära dig genom att en person som är dokumenterat kvalificerad visar eller genom att se en film som visar hur man gör där du visas tekniker som är tillämpliga på det du vill uppnå där du får tillfälle att omedelbart tillämpa vad du har lärt dig där du kan koncentrera dig på praktiska frågor, t.ex. upprätta handlingsplaner med en tydlig slutprodukt, föreslå genvägar eller ge tips. tycker du det är svårare att lära av aktiviteter

9 där lärandet inte kan hänföras till ett omedelbart behov du känner igen eller har någon omedelbar relevans eller praktisk nytta där organisatörerna av aktiviteten verkar sitta i ett elfenbenstorn utan kontakt med verkligheten och bara tala teori och allmänna principer rena klassrumssituationen där det inte finns någon erfarenhet eller klara principer för hur man ska göra där du känner att folk bara går runt i cirklar och inte kommer någon vart där det finns hinder av något slag för genomförandet politiska, personliga eller på ledningsplanet där det inte följer tillräcklig belöning på läraktiviteten.

10 Lärande som en kontinuerlig process Honey & Mumfords beskrivning av stadierna i lärcykeln har sitt upphov i David Kolbs arbete och likheterna mellan modellerna är större än skillnaderna. Kolb använder dock andra ord för att beskriva stadierna i cykeln och de fyra lärstilarna. Konkret upplevelse (Kolb) PRAGMATISK Uppleva Stadium 1 AKTIV Aktivt experimenterande (Kolb) Planera nästa steg Stadium 4 Observera Upplevelsen Stadium 2 REFLEKTERANDE Reflekterande observation (Kolb) TEORETISK Dra slutsatser av upplevelsen Stadium 3 Abstrakt tänkande (Kolb) Man kan börja var som helst i cykeln eftersom varje stadium leder till nästa. Man kan till exempel börja på stadium 2 med att skaffa sig en del information och reflektera över den innan man drar slutsatser, stadium 3, och beslutar hur man ska tillämpa informationen, stadium 4. Man kan också starta på stadium 4 med en teknik som man planerar att arbeta in i sin arbetsmetod. Man använder sedan tekniken på stadium 1 i cykeln innan man observerar hur den fungerade, stadium 2, drar slutsatser på stadium 3 och modifierar tekniken mot bakgrund av upplevelsen, stadium 4.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av:

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av: Jämförelserapport För Christina Jonsson som samarbetar med Andersson 07.09.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

OPQ Profil OPQ. Maximera din inlärning. Namn Sample Candidate. Datum 1 oktober 2013. www.ceb.shl.com

OPQ Profil OPQ. Maximera din inlärning. Namn Sample Candidate. Datum 1 oktober 2013. www.ceb.shl.com OPQ Profil OPQ Maximera din inlärning Namn Sample Candidate Datum 1 oktober 2013 www.ceb.shl.com Inledning För att kunna hänga med i förändringstakten på dagens arbetsmarknad har det blivit allt viktigare

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Det är också viktigt att under utbildningen lägga in tid för reflektion. Det behöver den inåtvända.

Det är också viktigt att under utbildningen lägga in tid för reflektion. Det behöver den inåtvända. Vem är du? För att bättre kunna vara den som ska leda andra mot ett visst mål behöver du ha god självkännedom. Det tyckte redan de gamla grekerna, som faktiskt hade just detta som sitt motto känn dig själv.

Läs mer

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna kan det vara värdefullt att fundera över områden i ditt liv som du skulle vilja utveckla med hjälp av MBTI-modellen.

Läs mer

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide TRACOM Sneak Peek Excerpts from Självskattnings-Guide självskattnings- GUIDE Innehållsförteckning Introduktion...1 SOCIAL STYLE MODELLEN TM...1 Vad bestämmer din stil?...1 SOCIAL STYLE och arbetet med

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Gruppens 12 egenskaper Ensize International AB Utskriftsdatum: 2013-11-18 Ensize International AB Martin Jansson Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Martin.jansson@ensize.com

Läs mer

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Webbmaterial Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Instruktion handlingsplan för konflikträdda Syftet med denna handlingsplan är att på ett enkelt sätt, utan förberedelser,

Läs mer

Conferatorloopen från idé till resultat

Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen från idé till resultat Conferatorloopen bygger på the S. Haeckel & R. Nolan s Business Learning Loop vilken är en teoretisk modell för effektiv inlärning. Det tar fyra steg söka, reflektera,

Läs mer

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL)

Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Viktiga Personer I mitt Liv (VIPIL) Detta frågeformulär handlar om dina relationer till viktiga personer i ditt liv: din mamma, din pappa och dina nära vänner. Var vänlig och läs instruktionerna till varje

Läs mer

PUSSEL DISC. [Demo] Grupprapport. Ensize AB - Melker Melker Karlsson Sofielundsvägen Sollentuna

PUSSEL DISC. [Demo] Grupprapport. Ensize AB - Melker Melker Karlsson Sofielundsvägen Sollentuna PUSSEL DISC Grupprapport [Demo] Utskriftsdatum: 2018-01-09 Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46 70 719 1233 Spelplan För att göra det möjligt att även jämföra din position med andra går det att reducera

Läs mer

För Maximiliam Bergström som samarbetar med Janina Andersson

För Maximiliam Bergström som samarbetar med Janina Andersson JÄMFÖRELSE- RAPPORT För Bergström som samarbetar med Andersson 08.08.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46 70 539

Läs mer

Dr Belbins Teamanalys

Dr Belbins Teamanalys Dr Belbins Teamanalys 2 MÅL Målet med denna uppgift är att se närmare på hur grupper eller team kan sättas ihop. Tanken är att inspirera till eftertanke och diskussion kring detta tema. Utvärderad individuellt

Läs mer

1. När du talar med människor, har du då en känsla av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7

1. När du talar med människor, har du då en känsla av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7 KASAM frågeformulär 29 frågor Här är några frågor (29) som berör skilda områden i livet. Varje fråga har 7 möjliga svar. Var snäll och markera den siffra som bäst passar in på just dig. Siffrorna 1 och

Läs mer

MBTI, Myers-Briggs Type Indicator 8 november 2017

MBTI, Myers-Briggs Type Indicator 8 november 2017 MBTI, Myers-Briggs Type Indicator 8 november 2017 Karin Johnsson Målet för dagen Att få en ökad förståelse för: hur personligheten fungerar i interaktion med andra vad som är viktigt i ett framtida yrke

Läs mer

Den Kreativa Nervositeten

Den Kreativa Nervositeten Den Kreativa Nervositeten Jan Alpsjö www.lentos.se tel: 0705-120206 1 DEN KREATIVA NERVOSITETEN Den Kreativa Nervositeten riktar sig till personer som skall förbereda en presentation. Syftet är att kunna

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

PERSONLIGT LEDARSKAP

PERSONLIGT LEDARSKAP PERSONLIGT LEDARSKAP 1 Uppdrag CHEF och LEDARE Att leda sig själv öka sin självkännedom Att leda andra förstå individer och hantera gruppers utveckling Att leda verksamhet våga förändring och utveckling

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Grupprapport Demo Utskriftsdatum: 2013-03-25 ENSIZE Soleftegatan 15 16253 Vällingby Spelplan Positionen i diagrammet visar den sammanvägda effekten av alla fyra beteendefaktorerna.

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag LÄR KÄNNA DIG SJÄLV Elva tester som utmanar och utvecklar Kjell Ekstam Argument Förlag Testa din självkänsla Här nedan finns 25 frågor som du ska besvara med ett kryss i ja-, nej- eller osäkerrutan. Tänk

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

11. Jag är bra på att se till så att saker och ting fungerar. Jag blir ofta ombedd att leda grupper och projekt.

11. Jag är bra på att se till så att saker och ting fungerar. Jag blir ofta ombedd att leda grupper och projekt. RESILIENCE ATTITUDES Det finns inget riktigt bra svenskt ord för resilience. Det betyder ungefär: återhämtning/spänstighet/motståndskraft. Resilience kan liknas vid fjädringen på en bil. Fjädern pressas

Läs mer

3. Är det viktigt att ett resultat kan kopplas till den som gjort jobbet? Mycket viktigt Ganska viktigt Ganska oviktigt Oviktigt

3. Är det viktigt att ett resultat kan kopplas till den som gjort jobbet? Mycket viktigt Ganska viktigt Ganska oviktigt Oviktigt ADIZES PAEI-Modell Inledningsvis görs en bedömning av vilken personlighetstyp deltagaren har. Onlinecoachen använder PAEI-modellen för detta! Deltagarens personlighetstyp används sen som grund för vidare

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Övning 02: Personliga egenskaper

Övning 02: Personliga egenskaper Övning 02: Personliga egenskaper Beakta följande egenskaper och välj de som beskriver dig bäst. Du kanske har utvecklat dessa i skolan, vid universitetet eller på jobbet, eller de kanske de helt enkelt

Läs mer

1) FRÅGOR OM RESPONDENTENS SOCIAL-DEMOGRAFISKA DATA: - Hur gammal är du?... år (= öppen fråga)

1) FRÅGOR OM RESPONDENTENS SOCIAL-DEMOGRAFISKA DATA: - Hur gammal är du?... år (= öppen fråga) 1. Typer av enkätfrågor - När man gör en frågeformulär, vill man gärna få den att påminna om vanlig interaktion dvs man frågar inte svåra och/eller delikata frågor i början, utan först efter att ha samtalat

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell Kombination MD Grupprapport 4.0 Multidimensionell En analys som beskriver dina drivkrafter och ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Utskriftsdatum: 2018-11-01 Sofielundsvägen 4,

Läs mer

7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4. Lärstilar 6. Lärmiljö 8. Cirkelledare i abf grund

7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4. Lärstilar 6. Lärmiljö 8. Cirkelledare i abf grund Cirkelledare i abf grund 7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4 Hur lär vi oss nya saker? 4 Kunskapssnurren 5 Lärandet steg för steg 5 Lärstilar 6 Lärstilar enligt Kolb 6 Tillgodose flera

Läs mer

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram 1. Mentorskap vad och varför? I den grekiska mytologin berättas att Odysseus, strax innan han lämnade ön Ithaka, anförtrodde sin son Telmachos uppfostran

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar.

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar. Inledning Medarbetarna är Försäkringskassans viktigaste tillgång. Kundernas upplevelse av Försäkringskassan avgörs när de möter våra medarbetare. Det är medarbetarnas kompetens som avgör i vilken utsträckning

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell Kombination MD Grupprapport 4.0 Multidimensionell En analys som beskriver dina drivkrafter och ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Utskriftsdatum: 2017-11-30 Sofielundsvägen 4,

Läs mer

OPQ Profil OPQ. Kandidatens rapport. Namn Sample Candidate. Datum 21 maj

OPQ Profil OPQ. Kandidatens rapport. Namn Sample Candidate. Datum 21 maj OPQ Profil OPQ Kandidatens rapport Namn Sample Candidate Datum 21 maj 2014 www.ceb.shl.com INLEDNING Rapporten är konfidentiell och endast avsedd för den som besvarat formuläret. Syftet med rapporten är

Läs mer

Paloma in Sweden AB FÖRETAGSPRESENTATION

Paloma in Sweden AB FÖRETAGSPRESENTATION FÖRETAGSPRESENTATION Bästa jobbet Tävlingen om Dalarnas mest attraktiva arbetsplats Konkurrensen om kvalificerad arbetskraft ökar och är en aktuell utmaning. Inom Falun Borlänge regionen AB arbetar vi

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här. I det här häftet finns många olika tips och idéer om hur du kan förbättra dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt. Se det här som en samling där du kan plocka delar av allt passar inte

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan Firma Margareta ivarsson Kunskap Lärstilar och kommunikation Nätverksträff för Unionen, Region SjuHall Borås den 10 september 2008 Är en färskvara vars bäst-före-datum alltid har gått ut. Bengt Wahlström

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7 Distansuppgift 2. Egen tränarfilosofi? På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren 1. skriv en förteckning på dina starka

Läs mer

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Verksamheten präglas av förskola-grundskolas gemensamma vision som lyder: I vår kommun arbetar vi för att alla barn utvecklas i en demokratisk, föränderlig och hållbar

Läs mer

Allmänna frågor om kursen: Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. 1. Vad är ditt allmänna omdöme om kursen? Antal svar: 30 Medelvärde: 3.

Allmänna frågor om kursen: Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. 1. Vad är ditt allmänna omdöme om kursen? Antal svar: 30 Medelvärde: 3. 1(5) Kursvärdering - sammanställning Kurs: Grundkurs i C-programmering, 2p (1TD442), 1p (1IT022) Antal reg: 103 Program: ingår i 1TD442 Algoritmer och datastrukturer DV1 6p/ Antal svar: 31 DVP: 11 svar

Läs mer

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4 Detta är ett utdrag ur boken Bra relation av Kenth Svartberg där du kan få hjälp att bedöma vilken relation du och din hund har. Utdraget är främst avsett som en hjälp för instruktörer som använder boken

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

Nordiskt frågeformulär om säkerhetsklimat på arbetsplatsen

Nordiskt frågeformulär om säkerhetsklimat på arbetsplatsen NOSACQ-50- Swedish Nordiskt frågeformulär om säkerhetsklimat på arbetsplatsen Syftet med detta frågeformulär är att få din uppfattning om säkerheten på den här arbetsplatsen. Dina svar kommer att bearbetas

Läs mer

FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN

FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN FRÅGOR OM HÄLSA OCH TRIVSEL PÅ ARBETSPLATSEN Ifylles av vårdgivare Efternamn Förnamn Personnummer - Internkod program 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Internkod flow Inskr Avsl Uppf I Uppf II Kvalitetsgranskat OK Sign

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Decision Dynamics JTI. TypeView JTI Rapport 10 maj 2013. 1997-2011 Optimas AS och Decision Dynamics AB. www.decisiondynamics.se.

Decision Dynamics JTI. TypeView JTI Rapport 10 maj 2013. 1997-2011 Optimas AS och Decision Dynamics AB. www.decisiondynamics.se. Decision Dynamics JTI TypeView JTI Rapport 1997-2011 Optimas AS och Decision Dynamics AB. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg för strategisk personalutveckling

Läs mer

Decision Dynamics Beslutsstilsmodell. StyleView Utvecklingsrapport 15 oktober 2009

Decision Dynamics Beslutsstilsmodell. StyleView Utvecklingsrapport 15 oktober 2009 Decision Dynamics Beslutsstilsmodell StyleView Utvecklingsrapport 1983-2009 Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg

Läs mer

Working with parents. Models for activities in science centres and museums

Working with parents. Models for activities in science centres and museums Working with parents. Models for activities in science centres and museums 1 Index PRATA OM VETENSKAP FLYTA OCH SJUNKA... 3 1. Kort översikt över workshopens aktiviteter... 3 2. Mål och syfte... 3 3. Viktiga

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Din personlighetstyp. Bengt Kallenberg!!

Din personlighetstyp. Bengt Kallenberg!! Din personlighetstyp Bengt Kallenberg 1 Innehåll Beteendemodeller - vad och varför? Analys av din profil Hur är andra? Hur vill de bli bemötta? Introvert vs extrovert Om beteendestilarnas karaktärsdrag

Läs mer

DISC Comparison. Demoföretaget. Jämförelse av beteendestilsprofiler: ID: 2 och ID: 3. Demoföretaget Analysdatum: Utskriftsdatum:

DISC Comparison. Demoföretaget. Jämförelse av beteendestilsprofiler: ID: 2 och ID: 3. Demoföretaget Analysdatum: Utskriftsdatum: DISC Comparison Jämförelse av beteendestilsprofiler: och Demoföretaget Demoföretaget Analysdatum: 2010-12-01 Utskriftsdatum: 2013-04-09 Innehållsförteckning 3 Några utmärkande egenskaper 4 För dig är det

Läs mer

PAEI-test. - fyra olika ledarroller

PAEI-test. - fyra olika ledarroller PAEI-test - fyra olika ledarroller PAEI - fyra olika ledarroller Ichak Adizes, professor i management vid University of California i Los Angeles har skrivit flera böcker om ledarskap och organisationsutveckling.

Läs mer

Decision Dynamics Beslutsstilsmodell. StyleView Komplexitetsmotivation 25 september 2009

Decision Dynamics Beslutsstilsmodell. StyleView Komplexitetsmotivation 25 september 2009 Decision Dynamics Beslutsstilsmodell StyleView 1983-2009 Decision Dynamics. Alla rättigheter förbehålles. www.decisiondynamics.se Decision Dynamics är ledande inom metoder och verktyg för strategisk personalutveckling

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN Innan du börjar läsa platsannonser och skriva ansökningar är det bra att fundera över vad det är du vill arbeta med. I kapitlet går du igenom din kompetens för att

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

Aspergers syndrom. Vad är det?

Aspergers syndrom. Vad är det? Aspergers syndrom Vad är det? Aspergers syndrom är en form av autism där personer med en begåvning inom normalområdet har: Begränsad förmåga till socialt umgänge Begränsade intressen och begränsad föreställningsförmåga

Läs mer

Reflexioner kring självbedömning

Reflexioner kring självbedömning Handen på hjärtat: Du som läser det här, vad vet du om din egen läsförmåga? av Per Måhl Reflexioner kring självbedömning s o m j a g s e r d e t, bör lärare göra allt de kan för att förbättra elevernas

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Del 1. Ett exempel: Hur rädd är du för att gå till tandläkaren? 0 1 2 3 4 5 6

Del 1. Ett exempel: Hur rädd är du för att gå till tandläkaren? 0 1 2 3 4 5 6 Multidimensional Pain Inventory Med hjälp av frågorna, som ställs i följande tre delar, vill vi försöka kartlägga värkproblemen ur din egen synvinkel. Detta är viktigt, eftersom du naturligtvis är den

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR

FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR Rune Olsson. PIE, IEI. Linköpings universitet. PULS, Rune Olsson AB. 2014 sid 1 FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR Beroende på vilket resultat du får kommer du att kunna se vad du kan satsa på för att bli ändå

Läs mer