Habiliteringsutredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Habiliteringsutredning"

Transkript

1 Mall-ID Rapport Habiliteringsutredning Kartläggning Lednings- och verksamhetsstöd Division Medicin-Psykiatri Åsa Linder, projektledare Maria Lindberg, verksamhetsutvecklare Projektgrupp Kerstin Hallonqvist, division Primärvård Robert Hill, Doktorama AB Britt-Inger Norrström, t.f. VC, VO Vuxenpsykiatri Oscar Nises, VEC, VO Vuxenpsykiatri Towa Johansson Marknell, VC, VO Specialmedicin Caroline Engberg, VEC, VE Vuxenhabilitering Marju Sjöberg, VEC, VE Barn- och ungdomshabilitering Roger Westerlund, VC, Barn och ungdomspsykiatri Gunilla Winqvist Lindkvist, VO Barn och ungdomspsykiatri Agneta Danielsen, VEC, VO Barn och ungdomssjukvård Kristina Lingman, VC, VO Familjehälsa Mikael Wall, VEC, VE Familjehälsa Kristina Lagerwall Larsson, handikappkonsulent, LOV

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Inledning Projektets genomförande Bakgrund Lagstadgat eller annat stöd för funktionsnedsatta personer Prevalens Hälso- och sjukvårdsinsatserna idag Pågående utvecklingsarbeten Hjälpmedel Kartläggningsaktiviteter och resultat Redovisning av kvantitativa data Work-shop med brukarorganisationerna Webbaserad verksamhetsenkät Gråzonsområden Medicinskt ansvar i regionen och kommunerna Fokusgrupper med patienter Medarbetardialoger Omvärldsspaning (31)

3 1 Sammanfattning Landstingsstyrelsen beslutade den 3 september att en habiliteringsutredning (LS 2014/822) ska genomföras. Projektet ska kartlägga, analysera och förslå förbättringsåtgärder inom hälso- och sjukvården för barn, ungdomar och vuxna med flerfunktionsnedsättningar. I slutrapporten ska kartläggning, analys och tidplan finnas med. Bakgrunden är att i tidigare genomförd rehabiliteringsutredning samt brukarföreträdares signaler till landstingets politiker har framkommit behov av förbättringsarbeten för flerfunktionsnedsatta personer i alla åldrar. Utredningen består av tre delar: Kartläggning: Beskrivning av verksamheterna idag och dess förutsättningar samt olika faktauppgifter. Analys: Identifiera områden med behov av utveckling. Handlingsplan: Förslag till åtgärder. I denna rapport presenteras del 1: kartläggningen. Analysdel och handlingsplan presenteras i slutrapporten senare under våren Kartläggningen omfattar: Sammanställning av landstingsinterna faktauppgifter om antal besök och telefonsamtal som målgruppen för utredningen fått 2014 samt kostnader för dessa. Beskrivning av pågående utvecklingsområden inom landstingets verksamheter som berör patienter med flerfunktionsnedsättningar. Sammanfattning av work-shop med brukarföreträdare. Synpunkter från verksamheterna utifrån enkät till berörda verksamheter, synpunkter från brukarorganisationer och resultat av patientintervjuer och medarbetardialoger. Faktauppgifter från SKL:s årliga sammanställning av LSS-insatser i landets kommuner. Omvärldsspaning genom intervju med tjänstemän på SKL och frågeställningar till habiliteringschefer i 7-län. Av kartläggningen kan bland annat följande noteras: Personer med flerfunktionsnedsättningar får sina hälso- och sjukvårdsinsatser från ett flertal enheter inom primär- och specialistvården. Gävleborg har en väl utbyggd primärvård med 44 hälsocentraler jämt fördelade över länet. Uppdragen för verksamheterna är inte tydliggjord specifikt för målgruppen. Oklarheter finns kring habiliteringens uppdrag. Uppdragen för vuxen- och barn/ungdomshabiliteringen skiljer sig åt. Vuxna personer med flerfunktionsnedsättningar får söka sina insatser vid behov medan barn och ungdomar har sina kontakter fortlöpande. 3 (31)

4 I den jämförelse som finns i NYSAM för 2013 ses att Gävleborg i jämförelse med övriga 9 landsting ligger personalkostnaderna för habiliteringen i nivå med de flesta andra landsting. Utvecklingsarbeten pågår inom flera verksamheter. Dessa är viktiga att ta till vara i de förbättringsåtgärder som ska utarbetas senare i utredningen. Ett mönster som ses i kartläggningen är diskrepans mellan brukarnas/familjernas behov av sammanhållen vård för vuxna personer med flerfunktionsnedsättningar och hur vården idag genomförs. Oftast är det en fragmentisering av insatser från olika instanser. När det fungerar som bäst är alla aktörer tillsammans med familjerna och genomför en samordnad individuell plan (SIP). Åtgärden är tidskrävande men ger en tydlighet vem som ska utföra vad. Alla som varit med om SIP vittnar det positiva med helhetssynen och allas bidrag i det arbetet. Ekonomiska incitament för att genomföra SIP finns idag endast för BUP. SKL har antalet SIP:ar med som ett prestationsmål för att statliga stimulansbidrag ska betalas ut inom den statliga satsningen Psykisk hälsa för barn och unga. Dock kan konstateras att det endast är ett fåtal individer i målgruppen som har en SIP. Nationellt sker ingen specifik satsning på personer med flerfunktionsnedsättningar. Däremot finns delar av gruppen med i den nationella satsning Psykisk hälsa barn och unga som SKL genomför med landets landsting och kommuner. Framtida medicinsk kompetensförsörjning för personer med flerfunktionsnedsättningar är ett problem i hela landet. Barnneurologer i landet är en grupp som inte räcker till för behovet. Vuxenhabiliteringsläkare finns snart inte längre. Ansvaret för framtidens uppbyggnad av kompetens åligger landstingen att finna vägar för. Ett gemensamt grepp för flera landsting/regioner torde vara en väg att gå för att skapa en strategi för en relativt liten grupp i behov av samlad medicinsk kompetens. 2 Inledning Landstingsstyrelsen beslutade den 3 september 2014 att en habiliteringsutredning ska genomföras. Bakgrunden till beslutet är att vid tidigare genomförd rehabiliteringsutredning framkom att vuxna personer med flerfunktionsnedsättningar är en grupp som idag inte har ett optimalt omhändertagande inom hälso- och sjukvården. Primärvården har ett större hälso- och sjukvårdsuppdrag för vuxna än för barn och ungdomar. Primärvården upplever egna brister på kompetens då antalet patienter för varje hälsocentral är litet och vanan att behandla personer med medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar är komplex. Under våren 2014 kontaktades landstingsråden av en grupp föräldrar till personer med flerfunktionsnedsättningar och påtalade de problem som finns inom hälsooch sjukvården när deras barn uppnår 18 års ålder. 4 (31)

5 Av beslutet i landstingsstyrelsen fram går att projektet ska kartlägga, analysera och förslå förbättringsområden inom hälso- och sjukvården för barn, ungdomar och vuxna med flerfunktionsnedsättningar. Förtydligande av målgruppen för utredningen: Alla diagnosgrupper som ingår i habiliteringens uppdrag, dvs har en utvecklingsstörning har autism eller Asperger syndrom har betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder har medfödda eller tidigt förvärvade rörelsehinder är anhörig till en person som har något av dessa funktionshinder 3 Projektets genomförande Habiliteringsutredningen sker i projektform och i nära samverkan med brukarorganisationerna. Åsa Linder, projektledare och Maria Lindberg, verksamhetsutvecklare driver tillsammans projektet. En styrgrupp finns med hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman, divisionscheferna för Operation- Helena Björkman, Medicin/Psykiatri Roger O Nilsson, Primärvård Ulla Waxin samt chef för Hälsovalskontoret Berit Fredricsson. Projektgruppen består av verksamhetschef (VC) Specialmedicin Tova Johansson Marknell, Vårdenhetschef (VEC) Barn och ungdomshabiliteringen (BUH) Marju Sjöberg, VEC Vuxenhabiliteringen (VUH) Caroline Engberg, VC Sofia Arwehed Barn- och ungdomssjukvården (BUS), VEC Agneta Danielsen BUS, VC Roger Westerlund Barn och ungdomspsykiatrin (BUP), VEC Gunilla Winqvist Lindström BUP, VC Kristina Lingman Familjehälsan, VEC Mikael Wall Familjehälsan, VC Robert Hill privata hälsocentraler, VC Kerstin Hallonqvist offentligt drivna hälsocentraler, Tf. VC Britt-Inger Norrström, VEC Oscar Nises Vuxenpsykiatrin och samordnare Kristina Lagerwall Larsson LOV. Till projektet har knutits en medicinsk referensgrupp med överläkare och chefläkare från berörda verksamheter. De som ingår i gruppen är Helena Edert och Henrik Forsgren BUS, Börje Svenson primärvård, Bernt-Ove Hedberg BUH, Mats Porath VUP, Maarit Wirkala och Adriana Manea BUP. Hälso- och sjukvårdsnämnden utgör politisk styrgrupp. 4 Bakgrund Vad avser vi med gruppen personer med flerfunktionsnedsättning? Den definition som går att utläsa från Socialstyrelsens utredning Förutsättningar för ett kunskapsstöd inom området flerfunktionshinder är definitionen 5 (31)

6 barn, unga och vuxna, som har en kombination av flera och omfattande funktionsnedsättningar som får betydande konsekvenser i den dagliga livsföringen inom alla eller de flesta livsområden. Det är frågan om personer som inte kan kommunicera sina basbehov och vars kommunikativa och kognitiva stödbehov kan vara svårbedömda. I Region Gävleborgs utredning har vi lagt till dimensionen att förutom ovan definition ska personerna ha fler än en diagnos och vara i behov av samverkan mellan olika verksamheter inom landstinget. Det innebär att alla patienter som har kontakt med barn och ungdoms- och vuxenhabilteringen och andra sjukvårdsinstanser, som BUP, BUS, primärvård, neurolog och VUP omfattas av utredningen. 4.1 Lagstadgat eller annat stöd för funktionsnedsatta personer Inom hälso- och sjukvården och kommunernas lagstiftningar finns funktioner för att säkerställa att personer med låg grad av autonomi på grund av sjukdom/skada eller funktionsnedsättningar får sina lagstadgade insatser. God man och förvaltare Varje kommun har ett lagstadgat ansvar att vara tillsynsmyndighet för gode män och förvaltare. Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen kontrollerar att uppgifter utförs för någons räkning. Tanken med uppdraget är att alla i Sverige ska få lika rätt till lagstadgade insatser oavsett förmåga. Insatserna gäller alla offentliga verksamheter, dvs. även hälso- och sjukvård. Enligt kommunjurist Bengt Jakobsson, Gävle kommun, förekommer det frågeställningar från gode män och förvaltare om insatser från hälso- och sjukvården, t ex hjälpmedel. Personligt ombud Sedan år 2000 har Socialstyrelsen tillsammans med länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att bygga upp och utveckla verksamhet med personligt ombud till personer med psykisk funktionsnedsättning. Kommunerna ansvaret för verksamheterna. Personer som kommer i åtnjutande av personligt ombud är: En person har ett psykiskt funktionshinder om hen har väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på viktiga livsområden och dessa begränsningar har funnits eller kan antas att bestå under en längre tid. Svårigheterna ska vara en konsekvens av psykisk störning. Personliga ombuds arbetsuppgifter är: - Att tillsammans med klienten identifiera och formulera hans eller hennes behov av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning - Tillsammans med klienten se till att olika huvudmäns insatser planeras, samordnas och genomförs - Bistå klienten i kontakten med olika myndigheter 6 (31)

7 Det framgår även att personliga ombuds arbetsuppgifter inte är att svara för behandling eller annan vårdinsats som ges enligt hälso- och sjukvårdslagen. Fast vårdkontakt Sedan 2010 infördes en bestämmelse i HSL: Verksamhetschefen ska säkerställa att patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Om det är nödvändigt för att tillgodose dessa behov, eller om patient begär det, ska verksamhetschefen utse en fast vårdkontakt för patienten. Det ersätter det tidigare kravet på att utse en patientansvarig läkare. Av Socialstyrelsens senaste uppföljning av fasta vårdkontakter (2012) framgår att den fasta vårdkontakten inte nödvändigtvis behöver vara hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med den fasta vårdkontakten uppges vara att överblicka patientens hela vårdsituation och därigenom skapa trygghet, kontinuitet och samordning. Socialstyrelsen ger exempel på att den fasta vårdkontakten kan hjälpa patienten med att: - Samordna vårdens insatser - Informera om vårdsituationen - Förmedla kontakter med andra relevanta personer inom hälso- och sjukvården - Vara kontaktperson för andra delar av hälso- och sjukvården och för socialtjänsten samt i förekommande fall med andra berörda myndigheter, t ex Försäkringskassan. Socialstyrelsen anger även att vissa patienter kan behöva fler än en fast vårdkontakt. De fasta vårdkontakterna ska då samverka och samordna insatser för enskild patient. I dessa fall behöver patienten ge sitt samtycke, och verksamheterna beakta sekretessbestämmelserna. En begränsning finns i att vårdkontaktens ansvarsområde omfattas av verksamhetschefens ansvarsområde. Från oktober 2012 finns en länsgemensam rutin för hälso- och sjukvården i Gävleborg angående fast vårdkontakt. 4.2 Prevalens För hela målgruppen flerfunktionsnedsatta är prevalensen svår att beräkna, då målgruppen är komplex och omfattar ett flertal diagnoser. Den största gruppen inom flerfunktionsnedsatta är personer med grav till svår utvecklingsstörning. I den gruppen finns personer som också har autism och problem att kommunicera med omgivningen. 1 3% av befolkningen antas ha IQ <70 uppger Socialstyrelsen Relaterat till det kan vi uppskatta att Gävleborg har mellan personer med utvecklingsstörning. Enligt WHO är förekomsten av svår utvecklingsstörning beräknad till 0,3 % av befolkningen. I Gävleborg innebär det ca 830 personer. Flertalet av dessa har även autism. Prevalens av autismspektrum-problematik har studerats 2011 inom Stockholms läns landsting: Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. Enligt studien 7 (31)

8 hade 1,2 % av gruppen 0 17 åringar autismspektrumdiagnos utan mental retardation, prevelens för samma åldergrupp med autismspektrumdiagnos och mental retardation var 0,4%. 4.3 Hälso- och sjukvårdsinsatserna idag Inom regionen får målgruppen sina insatser från barn-, ungdoms- och vuxenhabiliteringen, primärvården hälsocentraler och familjehälsan, BUS, BUP och vuxenpsykiatrin. Nedan presenteras verksamheternas uppdragsbeskrivningar. Familjehälsa inom division Primärvård Syftet med verksamheten är att genom tidiga insatser på primärvårdsnivå erbjuda stöd till blivande föräldrar, barn och deras familjer i åldersgruppen 0 17 år med målsättningen att minska eller förhindra psykisk ohälsa. Familjehälsa har uppdraget som första linjens psykiatri för åldersgruppen 0-17 år. En överenskommelse för att förtydliga gränssnittet mellan Familjehälsa och Barnoch ungdomspsykiatrin finns. Verksamheten Barn- och familjehälsa riktar sig till åldersgruppen 0-12 år och Ungdomsmottagningarna till åldersgruppen år. Barn och ungdomssjukvården BUS ansvarar för att ge medicinsk, huvudsakligen somatisk, specialistvård till barn 0-17 år, inklusive öppen och sluten vård. För barn med neurologiska sjukdomar och/eller flerfunktionshinder ansvarar BUS för: medicinsk utredning inför diagnos, samt vid försämring eller tillkomst av symptom stöd till och utbildning av anhöriga, assistenter samt annan vårdpersonal uppföljning av medicinering/behandling vid insättande samt vid behov av större justering. Ansvaret delas med läkare inom BUH och BUP och är beroende av diagnos. Medicinering av somatisk sjukdom (t ex epilepsi) kan skötas av läkare inom såväl BUS som BUH, valet styrs främst av var patienten har sin fasta läkarkontakt och huvudsakliga uppföljning. Behandling av psykiatrisk eller neuropsykiatrisk störning sköts främst av BUP. slutenvårdplats med omvårdnadspersonal när så behövs, oavsett diagnos BUS samlade uppdrag innebär behov av tät samverkan och vårdplanering kring dessa patienter, med familjens helhetsbehov i centrum. Därför tillkommer, utöver PV, BUP och BUH, Socialtjänst och Skolhälsovård som uppdragsgivare och remittenter. Barn och ungdomspsykiatrin Barn- och ungdomspsykiatrins uppdrag är att tillhandahålla barn- och ungdomspsykiatrisk specialistverksamhet för länets barn och ungdomar 0-17 år med allvarlig psykisk ohälsa. I specialistverksamhetens uppdrag ingår också att ha ett konsultativt arbetssätt riktat mot första linjens psykiatri. Följande sjukdomar och tillstånd ska alltid diagnostiseras och behandlas av BUP: 8 (31)

9 Suicidnära tillstånd Psykotiska tillstånd Bipolära sjukdomar BUP ansvarar för utredning och behandling av ätstörningsproblematik i alla åldrar och dessa ska i första hand diagnosticeras och behandlas av Länsenheten för ätstörningar. (undantaget ren hetsätningsstörning enl Arbets- och ansvarsfördelning PV BUP och avgränsningsdokumentet mellan VUP och PV) Övriga psykiatriska sjukdomar och tillstånd tillhör BUP utifrån allvarlighetsgrad, utveckling, funktionsnivå och lidande samt då andra insatser inom primärvård inte bedöms vara tillräckliga, utan specialistvård erfordras i enlighet med den upprättade Arbets- och ansvarsfördelning PV BUP reviderat Inom området neuropsykiatriska tillstånd har BUP ansvar för utredning/diagnosticering samt behandling av barn- och ungdomar med svår ADHD/ADD och utreder autismspektrumstörningar i ålder 6-17 år. Mellan Familjehälsan och Barn- och ungdomspsykiatrin finns ett samverkansdokument som preciserar vem som ansvarar för vad vid olika symtom/diagnoser. Se bilaga 2. Barn och ungdomshabiliteringen Insatserna/åtgärderna som ges från barn- och ungdomshabiliteringen är framför allt habiliterande och till några målgrupper rehabiliterande. De är planerade och ges i tvärprofessionell samordning. Barnen/ungdomarna är i behov av den tvärprofessionella habiliteringskompetens som inte kan erbjudas av övrig sjukvård i länet och får habilitering som ett tillägg till den Hälso- och sjukvård alla innevånare i länet har rätt till. Huvudsaklig målgrupp är barn och ungdomar 0-17 år med medfödda eller tidigt förvärvade nedsättningar i psykiska funktioner och/eller neuromuskuloskeletala och rörelserelaterade funktioner med kartlagt behov av habilitering. Insatser/åtgärder ges även till barnets/ungdomens nätverk (familj, släkt, vänner) utifrån funktionsnedsättningen. De vanligaste förekommande funktionsnedsättningarna är: Utvecklingsstörning Rörelsehinder Autism eller autismliknande tillstånd BUH utreder vid misstanke om autismspektrumtillstånd barn 0 5 år, behandlingsansvaret har BUH för alla barn 0-17 år. 9 (31)

10 Primärvårdens hälsocentraler I nedanstående bild presenteras Gävleborgs hälsocentraler, 44 till antalet, 23 i Hälsingland och 21 i Gästrikland. Primärvården är basen i hälso- och sjukvården. Varje person (med eller utan funktionshinder) i Gävleborg är listad på en hälsocentral (Hc) och omfattas därmed av Primärvårdens hela uppdrag. Flerfunktionshindrade är inte undantagna på något sätt. 10 (31)

11 Hälsocentralen svarar för hög tillgänglighet, god kontinuitet och bred kompetens. Basuppdraget innefattar: - Hc ska erbjuda förebyggande åtgärder och information i syfte att stödja individen att ta ansvar för sin egen hälsa. - Hc ansvarar för att listade personer får den rådgivning, stöd och vård de behöver i form av utredning, diagnos, vårdplanering och behandling inom det allmänmedicinska kompetensområdet. Alla som kommer till mottagningen med tillstånd som kräver omedelbart medicinskt omhändertagande ska få det. - Hc ska tillhandahålla legitimerad arbetsterapeut samt legitimerad fysioterapeut för patientens behov. Patienter ska erhålla bedömning, behandling och förebyggande åtgärder för alla förekommande diagnoser/tillstånd. Arbetet ska bedrivas i nära samverkan med patient, närstående och andra aktörer. Utgångspunkten för all rehabilitering är att det finns en plan över vad som bör/ska uppnås. Målet är att patienten ska erhålla den bästa möjliga rehabiliteringen och behandlingen för sin sjukdom/sina besvär och att de resurser som finns ska nyttjas på ett likvärdigt och kostnadseffektivt sätt. - Hc ska tillhandahålla psykosocial kompetens för patienter från 18 års ålder. Patienter ska erhålla korttidsinriktade behandlingsinsatser vid ex krisreaktioner, depressioner, ångest, stressrelaterade sjukdomar och psykosomatiska tillstånd. - Hälsocentralen skall utifrån ett helhetsperspektiv samverka med andra aktörer och övriga engagerade personer i patientens vård när inte hälsocentralens kompetens och resurser räcker för att lösa patientens behov av insatser. Primärvårdens länsövergripande tilläggsuppdrag: - Drift av bassänger 6 PV-drivna bassänger finns för befolkningen via Verksamhetsområde (Vo) Ljusdal, Vo Hudiksvall/Nordanstig, Vo Södra Hälsingland (i Bollnäs och i Söderhamn), Vo Västra Gästrikland och Vo Gävle. Används för behandling individuellt och i grupp, självträning på eget ansvar efter behovsbedömning av fysioterapeut. - Dagrehabilitering Finns på samma 6 platser i länet som bassänger och är ett komplement till övrig rehabilitering i primärvården. Målgrupp:18 år eller äldre med somatisk sjukdom som huvudsaklig diagnos, prioriterad är patient med stroke och/eller neurologisk sjukdom. Synkroniserade tvärprofessionella insatser under begränsad period och stöd till närstående erbjuds av fysioterapeut, arbetsterapeut, logoped, rehabassistent och vid behov familjeläkare, sjuksköterska. Rehabplan ska upprättas och följa patienten i vårdkedjan. Samarbete mellan specialistsjukhusen och primärvården är en viktig förutsättning. 11 (31)

12 Vuxenpsykiatri Verksamhetens uppdrag är att bedriva kunskapsbaserad specialistpsykiatrisk vård för vuxna patienter (18 år och äldre) med svår psykisk ohälsa och psykisk sjukdom. Följande sjukdomar och tillstånd ska alltid diagnosticeras och behandlas av VUP: - Suicidnära tillstånd - Psykotiska tillstånd - Bipolära sjukdomar, typ 1 - Svåra tillstånd av personlighetsstörningar, svåra och terapirefraktära depressioner och ångesttillstånd - Rättspsykiatriskt vårdade patienter - Frågeställningar om måttlig till svår (dvs när funktionsnedsättning anses föreligga) ADHD/ADD (behandlingsuppdraget avser enbart KBT och PPI). Därtill har VUP i uppdrag att utreda och diagnosticera: - autismspektrumtillstånd Övriga psykiatriska sjukdomar och tillstånd tillhör VUP utifrån allvarlighetsgrad, funktionsnivå och lidande, samt då andra insatser inom primärvård inte bedöms vara tillräckliga, utan specialistvård erfordras i enlighet med det upprättade dokumentet Samverkan Vuxenpsykiatri och Primärvård-Ansvar och Arbetsfördelning mellan Primärvården och Psykiatrin beträffande patienter med psykiatrisk problematik. Verksamheten bedriver också rättspsykiatriskvård, samt tillhandahåller kortvarig slutenvård för BUP-patienter i akut behov av heldygnsvård. I verksamheten ingår även substitutionsbehandling av icke iatrogent opiatberoende. Vuxenhabilitering Vuxenhabiliteringens vänder sig till personer som fyllt 18 år och som: har en utvecklingsstörning vill genomgå utredning av utvecklingsstörning har autism/asperger syndrom har betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder har medfödda eller tidigt förvärvade rörelsehinder är anhörig till en person som har något av dessa funktionshinder Uppdraget består i att utifrån den enskildes behov ge specialisthabilitering som komplement till det basansvar som finns inom primärvård och kommun. Verksamheten har också i uppdrag att ge konsultstöd till andra specialistverksamheter samt utreda och diagnosticera utvecklingsstörning. Verksamheten har inget medicinskt ansvar för målgruppen. 12 (31)

13 Insatserna är habiliterande, planerade och ges i tvärprofessionell samordning av arbetsterapeut, kurator, logoped, psykolog och fysioterapeut. 4.4 Pågående utvecklingsarbeten Division Primärvård Divisionen genomför ett projekt Gemensamt arbetssätt inom Dagrehab. Länsgemensam rutin är uppdaterad och lokal översyn och utveckling pågår. Individens vård/rehabplaner ska utformas, samarbetet mellan primärvård och specialistsjukvård säkerställas och patient/närstående hållas ständigt delaktiga. Divisionen har förhoppningar att medverka i projekt som planeras med vård på distans. Vuxenhabiliteringen Verksamheten arbetar aktivt med att utveckla tillgängligheten för patienterna bland annat genom att utveckla utbildnings- och gruppverksamheter. Arbetsterapeuterna ingår i ett forskningsprojekt Håll koll på tiden, vilket bygger på ett strukturerad metod och vänder sig till patienter med nedsatt tidsuppfattning Kom-X arbetar med den kommunikativa tillgängligheten i Region Gävleborg. Det innebär att man ser över utbildning och ett grundmaterial till enheter som möter patienter med kommunikationssvårigheter, samt ser över hur sjukhusen mm är utformade för att möte dessa målgruppers behov. Vuxenpsykiatri Inom vuxenpsykiatrin pågår flera omfattande utvecklingsarbeten. Bättre heldygnsvård vad gäller minskade överbeläggningar med effektivare och säkrare vårdprocesser har tillkommit för att förbättra arbetet med inneliggande patienter. Ett arbete kommer att starta med att säkerställa att den psykiatriska vården inom Region Gävleborg följer de gällande nationella riktlinjerna för psykiatrisk vård. En del för att uppnå detta är att regionen har en sammanhållen vårdprocess för länets patienter. Företrädare för vuxenpsykiatrin och primärvården kommer att arbeta med detta. Under slutet av 2015 ska en slutrapport redovisas med åtgärder för att uppnå sammanhållen vårdprocess och följsamhet till nationella riktlinjer. Barn och ungdomssjukvård Inom barn och ungdomssjukvården har uppstart skett av Medicinsk Utvecklingsgrupp (MUG) Barnneurologi i syfte att koordinera och kvalitetssäkra vård och behandling av barn och unga med neurologiska sjukdomar. Utveckling av Hemsjukvårdsteam i Hälsingland, motsvarande det som finns i Gästrikland. Förbättrad samordning av dokumentation genom GEM gemensam Melior databas. Utbildning i SIP till personal och utökat användande för patienter med kroniska neurologiska besvär. 13 (31)

14 Utveckling av uppföljningsprogram/mottagning NUM för s.k. neonatala riskbarn (extremt prematura eller sjuklighet i nyföddhetsperioden). Detta nationella program skall kopplas till kvalitetsregister och ske i samverkan med bl a BUH och BUP. Syfte: att tidigt upptäcka och behandla neurologiska och neuropsykiatriska svårigheter. Barn och ungdomshabiliteringen Barn- och ungdomshabiliteringen arbetar med att se över hur organisationen på ett likriktat sätt ska arbeta med sina förstabesök, vilket material som behöver finnas utifrån familjernas behov. Detta förtydligar arbetet inom enheten och kommer också kunna medföra att det blir tydligare ut mot våra samverkanspartners. Barn- och ungdomspsykiatrin Inom barn och ungdomspsykiatrin pågår flera utvecklingsarbeten som är relaterade till gruppen neuropsykiatri men också som syftar till förändrade arbetssätt. Arbete pågår även med kompetensutveckling av BUP:s personal för att kunna möta det ökade behovet av autismutredningar i ett länsperspektiv. Inom ramen för SKL:s satsning på barn och unga med psykisk ohälsa utvecklas arbetet med samordnade individuella planer. 4.5 Hjälpmedel Delar av gruppen som är i fokus för habiliteringsutredningen är i behov av hjälpmedel. Under tiden patienten är under 18 år och har insatser bl a från Barn och ungdomshabiliteringen förskriver arbetsterapeut eller fysioterapeut vid enheten hjälpmedel. Från 18 års ålder är ansvaret på respektive hälsocentral. Arbetsterapeut/fysioterapeut vid hälsocentralerna tar ofta kontakt med kollega på vuxenhabilteringen för bedömning inför förskrivning av hjälpmedel. När patienten får hemsjukvårdsinsatser i kommunen efter 18 års ålder sker förskrivning där. Vissa hjälpmedel ligger kvar i hälso- och sjukvården efter skatteväxling 2013, då hemsjukvården kommunaliserades. Detta uppger patienter och brukarföreträdare är förvirrande. 5 Kartläggningsaktiviteter och resultat 5.1 Redovisning av kvantitativa data En sammanställning av kvantitativa data redovisas från Region Gävleborg: inom hälso- och sjukvården och länets kommuner. Nationella data redovisas där relevans finns för kartläggningen. 14 (31)

15 5.1.1 Data från Cyklop Data har samlats in från de verksamheter där flerfunktionsnedsatta personer får flertalet av sina insatser i hälso- och sjukvården. Sökvägen har varit regionens beslutssystem Cyklop. Diagnosgruppen som identifierats i verksamheterna är F70 89 (psykiatriska området), G (bl a cerebral pares), Q (medfödda missbildningar och kromosomrubbningar). Data från 2014 Barn- och ungdomar 0-17 år Antal individer (Ind) och besök (Be) per diagnosgrupp som besökt nedanstående verksamheter ICD F ICD G ICD Q BUP totalt Ind - Be Läkare: Ind - Be Övrig personal: Ind - Be BUH totalt Ind - Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind - Be BUS totalt Ind Be Läkare: ind Be Övrig personal: Ind - Be Hälsocentraler* - totalt Ind Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind - Be *Antalet besök vid hälsocentralerna är sannolikt i underkant då diagnosregistrering för funktionsnedsättningen inte automatiskt sätts när patienten söker för t ex infektion. Förutom från enheterna ovan får personer med flerfunktionsnedsättnignar insatser bl a från syncentralen och hörselhabiliteringen. De registreringar som sker inom dessa enheter innehåller inte ovan nämnda ICD-klassificeringar. Av tabellen framgår att BUH och BUP har en större grupp patienter inom psykiatriska diagnosområdet. Patienter med sjukdomar i nervsystemet, bl a cerebral pares har BUH den största andelen av jämfört med annan specialistvård. Patienter inom diagnosområde Q omfattande medfödda missbildningar och kromosomrubbningar ses inom BUS och BUH. För båda ovanstående diagnosgrupper har BUH en större andel besök per individ är övriga verksamheter. 15 (31)

16 Data från 2014 Vuxna Antal individer (Ind) och besök (Be) per diagnosgrupp som besökt nedanstående verksamheter. ICD F ICD G ICD Q VUP totalt Ind Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind Be VUH totalt Ind Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind - Be Neurolog totalt Ind Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind Be: Hälsocentraler* totalt Ind Be Läkare: Ind Be Övrig personal: Ind - Be *Numerären från hälsocentralerna är sannolikt under det reella talet då diagnosregistrering för funktionsnedsättningen inte automatiskt sätts när patienten söker för t ex infektion. Förutom från enheterna ovan får personer med flerfunktionsnedsättningar insatser bl a från syncentralen och hörselhabiliteringen. De registreringar som sker inom dessa enheter innehåller inte ovan nämnda ICD-klassificeringar. Av tabellen ovan framgår att VUP och VUH har en större del patienter inom det psykiatriska området. Hälsocentralerna har de flesta patienterna med sjukdomar i nervsystemet och patienter med medfödda missbildningar och kromosomrubbningar. 16 (31)

17 Kostnader per besök och telefonsamtal som barn och ungdomar 0-17 år med flerfunktionsnedsättningar genomfört 2014 Totalt telefonsamtal Totalt besök Summa kostnad för besök och telefonsamtal BUP Läk: tkr Övr: 980 BUH Läk: tkr Övr:1183 BUS Läk: tkr Hälsocentraler Läk: tkr Total summa tkr Kostnader per besök och telefonsamtal som vuxna personer med flerfunktionsnedsättningar genomfört 2014 Totalt telefonsamtal Totalt besök Total kostnad för besök och telefonsamtal VUP Läk: tkr Övr: 474 VUH Övr: tkr Neurolog Läk: tkr Hälsocentraler Läk: ,5 tkr Total summa ,5 tkr Siffrorna är hämtade i KPP (kostnad per patient)-databasen. Dessa kostnader ska spegla vad ett besök och telefonsamtal kostar per vårdkontakt. Alla kostnader som finns på mottagning finns med, dvs. det är inte bara läkerens eller annan personals lönekostnader. Vid en jämförelse mellan kostnader för barn, ungdomar och vuxna är kostnaderna mer än dubbelt så stora för personer 0 17 år. Som tidigare konstaterats är siffrorna från primärvården mycket osäkra. Utsökningen av data grundar sig på de personer med flerfunktionsnedsättningar som har diagnoser som är i habiliteringens uppdrag. Fakta har sökts i regionens beslutssystem Cyklop, och bygger på att diagnosregistrering genomförts vid samtliga öppenvårdsbesök och telefonsamtal. 17 (31)

18 5.1.2 Data från NYSAM 2014 Habiliteringsverksamhet i Landstinget Gävleborg har under ett flertal år varit med i NYSAM. Av senaste rapporten, som återger statistik från 2013 framgår att 1271 individer hade kontakt med barn och ungdomshabiliteringen. 307 av dessa hade mer är 20 vårdkontakter, 746 hade 3 19 kontakter och 218 hade 1-2 kontakter. 55 individer avslutade sin kontakt med BUH under året. 646 individer hade kontakt med vuxenhabiliteringen. 62 hade mer är 20 vårdkontakter, 391 hade 3 19 vårdkontakter och 193 hade 1-2 vårdkontakter. 81 individer avslutade kontakterna under året. Nyckeltal Habilitering (barn och vuxen) länsnivå Personalkostnad per invånare Dalarnas län Örebro län Uppsala län Kalmar län Gävleborgs län Västra Götalands län Hallands län Värmlands län Jönköpings län Stockholms län Personalkostnad per invånare Graf ID: 510 Av bilden ovan framgår att personalkostnaderna för habiliteringen i Gävleborg ligger i nivå med de flesta andra landsting. Av bilaga 1 framgår en jämförelse mellan de 11 landstingen som medverkar med datainsamling till NYSAM:s sammanställning av BUH och VUH. 18 (31)

19 5.1.3 Data från Socialstyrelsens rapport Personer med funktionsnedsättning insatser enligt LSS 2013 För att få en bild av antal personer med flerfunktionsnedsättningar i länet och en jämförelse av vårt län i förhållande till andra län hämtar vi statistik från Socialstyrelsens senaste årliga mätning av LSS-insatser. Datainsamlingen omfattar råd och stöd, personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice, korttidsvistelse, korttidstillsyn, boende barn, boende vuxna och daglig verksamhet. Insatserna ges till tre personkretsar: Personkrets 1 omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Personkrets 2 omfattar personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom. Personkrets 3 omfattar personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service. Socialstyrelsen konstaterar att antal personer med LSS-insatser har ökat med 15% i landet sedan Personkrets 1 har ökat sin andel av totala antalet personer med insatser enligt LSS från 82% till 85% mellan Jämförelse i riket Nedan ses en sammanställning av antalet personer per av befolkningen med LSS-insatser. Stockholm 56 Skåne 59 Halland 62 Riket 68 Jönköping 68 Södermanland 69 Uppsala 70 Värmland 70 Dalarna 70 Kronoberg 71 Västra Götaland 71 Västmanland 71 Gävleborg 75 Östergötland 76 Blekinge (31)

20 Norrbotten 77 Västernorrland 80 Kalmar 83 Örebro 86 Gotland 87 Jämtland 87 Västerbotten 91 Tabellen visar att Gävleborg ligger något över medeltal för LSS-insatser i riket. Jämförelse mellan kommuner i Gävleborg En jämförelse presenteras av LSS-insatser i länets kommuner fördelade efter ålder och antal per av befolkningen. Antal personer Antal per av befolkningen Samtliga Samtliga år år år år år år Gävleborg Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Inom länet är skillnaden av LSS-insatser mellan kommunerna: från Nordanstig med 52 personer/ invånare till Söderhamn med 94 personer/ invånare. Om vi hypotetiskt antar att alla kommuner tillämpar LSS-lagstiftningen lika kan vi anta att antalet personer med funktionsnedsättningar i Gävleborg ligger något över antalet i riket. Variationer mellan kommunerna har inte analyserats närmare. 5.2 Work-shop med brukarorganisationerna I starten av projektet genomfördes en work-shop med brukarföreträdare. 15 individer deltog under en dag där en process genomfördes med att var och en individuellt och i grupp listade förhoppningar och farhågor inför framtidens hälsooch sjukvård för flerfunktionsnedsatta personer. 20 (31)

21 Projektgruppens medlemmar medverkade som samtalsledare i work-shopen. Den mynnade ut i fyra utvecklingsområden som identifierades av brukarorganisationerna: Samordningsbehov, en väg in, i olika hälso- och sjukvårdkontakter. Närstående till personer med flerfunktionsnedsättningar får agera projektledare för att ordna med många kontakter in till sjukvården. Det tar mycket energi. En habilitering utan åldergränser. Behoven hos personer med flerfunktionsnedsättningar är likartade efter 18-årsdagen. Vuxenhabiliteringens uppdrag upplevs begränsat och kontakterna med sjukvården förändras radikalt. Kompetens och kontinuitet i hälso- och sjukvårdsinsatser. Inom primärvården upplevs kompetensbrister för flerfunktionshindrade, då komplex symtombild visar sig hos personer med medfödda missbildningar. Brist på kontinuitet i hälso- och sjukvårdskontakter är ett stort problem för personer med flerfunktionsnedsättningar och deras familjer. Samarbetet mellan verksamheter som patienten har kontakt med. Brist på samverkan mellan olika verksamheter inom hälso- och sjukvården förorsakar merarbete och stort ansvar för närstående. 5.3 Webbaserad verksamhetsenkät De förbättringsområden som identifierades av brukarorganisationerna utgjorde utgångspunkt för den verksamhetsenkät som riktats till chefer inom regionen som har målgruppen som patienter. Målet med enkäten var att återspegla verksamheternas syn på de förbättringsområden som identifierats av brukarorganisationerna. Verksamhetsenkäten skickades till 81 enheter och besvarades av 42 enheter vilket ger en svarsfrekvens på 51,8 %. Ett antal frågor ställdes där verksamheterna fick bedöma på en femgradig skala. Dessa frågor har sammanställts baserat på andel svar per svarsalternativ. Verksamheternas svar i löpande text på de öppna frågorna har analyserats kvalitativt och bland annat grupperats i ett patient- respektive verksamhetsperspektiv. En sammanfattning av resultatet presenteras nedan. Samordningsbehov En väg in Verksamheterna har lämnat sina synpunkter avseende möjligheter och risker med en väg in för flerfunktionsnedsatta. De har också lämnat idéer på hur en sådan samordningsfunktion bör planeras samt skattat betydelsen av en sådan funktion på en femgradig skala (Mycket Bra Mycket Dåligt). Möjligheterna uppfattas ur ett patientperspektiv som positivt för så väl individen själv som för närstående. Det skulle bidra till ökad kontinuitet samt ge en tydlighet och samordning gällande besök för patient och närstående. En väg in uppfattas även till stor del som positivt ur ett verksamhetsperspektiv, där det 21 (31)

22 föreslås att det vore optimalt med en kontaktperson inom respektive verksamhet som patienten har kontakt med samt att det skulle minska risken för dubbelarbete. Här uppges även att chefer behöver vara insatta i problematiken och att verksamheterna behöver god kunskap om varandras uppdrag för att det ska fungera på ett bra sätt. Risker som verksamheterna uppfattat ur ett patientperspektiv är att individ/anhörig inte söker vård om den fasta vårdkontakten inte finns på plats samt att det kan bli för ansträngande för målgruppen att ha för många besök inplanerade samma dag. Ur ett verksamhetsperspektiv uppfattas risker som sårbarhet om den fasta vårdkontakten inte är i tjänst eller slutar sitt arbete, att enheten som har uppdraget inte upplever sig ha detta, att det kan bli personbundet och därmed svårigheter med kunskapsöverföring och hantering av komplicerade och ärenden. Ur ett patientperspektiv bör kontaktpersonen kunna bytas ut om patient/närstående så önskar. Sammantaget bör samordningsfunktionen planeras som ett team med medlemmar som går över verksamhetsområden och som träffas regelbundet och har ett paraplyseende. I figuren nedan presenteras verksamheternas skattning om de anser att en samordning i form av En väg in är bra eller dåligt för de flerfunktionsnedsatta. 90 % av svaren från verksamheterna indikerar att det uppfattas som mycket eller ganska bra att införa en väg in. Ingen har uppfattningen att en väg in skulle vara mycket dåligt för de flerfunktionsnedsatta. En habilitering utan åldergränser Verksamheterna har lämnat sina synpunkter avseende möjligheter och risker med en ålderslös habilitering för flerfunktionsnedsatta. De har dessutom skattat betydelsen av en sådan funktion på en femgradig skala (Mycket Bra Mycket Dåligt). 22 (31)

23 Möjligheter med en habilitering utan åldersgränser uppfattas av verksamheterna som positivt ur ett patientperspektiv. Patienten/närstående får en sammanhållen vård och behandling med tryggare övergång från barn- till vuxenvärlden med kontinuerliga insatser utan avbrott som bör ge möjligheter till ett ökat individuellt synsätt. Verksamheterna ser positiva möjligheter även ur ett verksamhetsperspektiv. En förutsättning är dock att vuxenhabiliteringen ges ett utökat uppdrag och resurser liknande barn- och ungdomshabiliteringen. Risker som verksamheterna uppfattat ur ett patientperspektiv är att barn får mindre hjälp än nu och att det kan medföra medicinska risker. Det uppfattas även som en risk att patientens självbestämmande kommer att påverkas samt att patienterna blir segregerade och inte integrerade i samhället. En annan risk är att olika behov för unga och gamla inte kommer att tillgodoses. Risker som uppfattats ur ett verksamhetsperspektiv är medarbetarnas kompetens. Det uppfattas som svårt att vara expert på alla åldrar i samma organisation samt att det kan vara svårt att rekrytera vissa yrkesgrupper. Verksamheterna uppfattar även en risk att man till viss del fokuserar på hindren och inte möjligheterna samt att kommunikationen med hälsocentraler inte blir tillräckliga för andra sjukdomar som inte är kopplat till funktionsnedsättningen. Verksamhet har även uttryckt att de inte ser någon fördel att ha en habilitering utan åldersgränser I figuren nedan presenteras verksamheternas skattning om de anser att en habilitering utan åldersgränser är bra eller dåligt för de flerfunktionsnedsatta. 70 % av svaren från verksamheterna indikerar att det uppfattas som mycket eller ganska bra att skapa en habilitering utan åldersgränser. 5 % har dock uppfattningen att detta skulle vara mycket dåligt för de flerfunktionsnedsatta. Kompetens och kontinuitet i hälso- och sjukvårdsinsatser Verksamheterna ombads beskriva de områden där de anser sig ha stor respektive liten möjlighet att möta flerfunktionsnedsattas behov med kontinuitet. Inom primärvårdsverksamheter uppfattas en stor möjlighet att möta målgruppens behov med kontinuitet inom medicinska och fysiska områden. Verksamheter uppfattar sig ha en grundläggande och bra kompetens men möjlighet till att 23 (31)

24 utveckla personalens kunskaper vid behov är en förutsättning för att bedriva en god och säker vård. Områden där det uppfattas vara liten möjlighet att möta målgruppens behov med kontinuitet uppges vara kompetens vid vissa hälsocentraler (t.ex. logoped), kognitiva bedömningar/insatser samt vid behov av utprovning etc. av hjälpmedel Inom somatisk vård uppfattar verksamheter sig ha stor möjlighet att möta behov med kontinuitet bland flertalet yrkeskategorier. Dock uppges att det kan vara svårigheter med kontinuiteten i vissa bristyrken (t.ex. läkare och psykologer). Områden där det uppfattas vara liten möjlighet att möta målgruppens behov med kontinuitet uppges vara vid ren habilitering på grund av kompetensbrist samt att kunna förmedla sig till och samarbeta med patient och förstå patienters behov och önskemål vid undersökningar. Det uppges även finnas mångåriga problem/konflikter som ligger till grund för diskontinuitet. Inom psykiatrisk vård uppfattar verksamheter sig ha stor möjlighet att möta behov med kontinuitet inom alla yrkesgrupper utom läkare. Verksamheter uppger dock att specialistläkare har stor kompetens runt vissa funktionshinder. Områden där det uppfattas vara liten möjlighet att möta målgruppens behov med kontinuitet uppges vara när patienter har stora tränings- eller behandlingsbehov, när det föreligger kommunikations- och/eller kognitionsproblem samt vid behov av komplicerade hjälpmedel. Samarbetet inom och mellan verksamheter Verksamheterna har skattat hur de anser att samarbetet fungerar inom respektive mellan verksamheter som möter målgruppen flerfunktionsnedsatta på en femgradig skala (Mycket Bra Mycket Dåligt). Verksamheterna ombads dessutom att beskriva hur samarbetet inom respektive mellan verksamheter kan utvecklas. I nedanstående tabell presenteras verksamheternas uppfattning om hur samarbetet kan utvecklas inom den egna verksamheten. Primärvård Somatisk vård Psykiatrisk vård Team med olika kompetenser Utveckla kontaktsjuksköterska Tvärprofessionella behandlingskonferenser Fast vårdkontakt som Fast vårdkontakt som Utbilda personal samordnar kallar till teamkonferens Avsätta viss personal som Kompetensöverföring håller i gruppen Utbildning för att utveckla vården av funktionsnedsatta Bättre teamarbete Utveckla arbetet med SIP Bättre kommunikation 24 (31)

25 I figuren nedan presenteras verksamheternas skattning av huruvida samarbete mellan verksamheterna fungerar bra eller dåligt för de flerfunktionsnedsatta. 42,5 % av svaren från verksamheterna indikerar att samarbetet mellan verksamheterna uppfattas som ganska eller mycket dåligt. I 47,5 % av svaren uppfattas samarbetet som varken bra eller dåligt. I nedanstående tabell presenteras verksamheternas uppfattning om hur samarbetet kan utvecklas mellan verksamheter samt andra önskemål som uttryckts. Regelbundna träffar/ konsultationer/ Remisskonferens Strukturerad samverkan, diskussion Kompetensöverföring mellan enheter Ha gemensamt team Dela på kompetensen ex. Läkare och ssk arbetar både på BUS och BUH Riktlinjer Förskrivaransvar och ekonomi kopplat till bedömningskompetens Habiliteringen Undersökningar utföras på Habiliteringen Fast vårdkontakt inom olika enheter Automatisk inskrivning på VUH Patienter i PV, återbesök med hela teamet för bättre stöd och samverkan Essence Att vuxenhab samordnar Gemensamma utbildningar Enkla kontaktvägar Önskemål att det inte är kriterium att barn ska ha diagnos utan borde räcka med stark misstanke för att komma till BUH (utvecklingsförsening) Flera områden uppges behöver tydliggöras: ansvar för hjälpmedel, träningsinsatser, kontaktvägar, rutiner, samverkan, uppdrag och synka dem. Förutsättning som uttalats är att alla behöver ha sina uppdrag klart för sig 25 (31)

26 Sammantaget kan av verksamhetsenkäten konstateras att såväl ur ett patient- som verksamhetsperspektiv bör samordningsfunktionen En väg in prioriteras i det fortsatta förbättringsarbetet. Detta kan med fördel införas i form av fast vårdkontakt inom respektive verksamhetsområde där en nära samverkan mellan patientens fasta vårdkontakter i olika verksamheter är avgörande. Vad gäller habilitering utan åldersgränser bör ett förbättringsarbete initieras avseende förberedelser inför övergång från barn- till vuxenhabilitering där SIP utgör en viktig del för patient/närståendes delaktighet samt för att skapa trygghet med kontinuerliga insatser utan avbrott. Att utveckla samverkan mellan enheter och mellan verksamhetsområden är en förutsättning för att lyckas med det fortsatta förbättringsarbetet för flerfunktionsnedsatta barn/ungdomar och vuxna. Detta kan med fördel ske via integrering av personal vid gemensam mottagning eller teamkonferenser/konsultering i högre utsträckning. Vid utveckling av samverkan mellan enheter/verksamheter är det också värdefullt att tydliggöra uppdrag, ansvar för hjälpmedel, träningsinsatser, kontaktvägar och rutiner. 5.4 Gråzonsområden Projektgruppen har under kartläggningens gång identifierat ett antal gråzoner, där problem uppstår för flerfunktionsnedsatta när insatser inte självklart hör hemma inom en verksamhet. De exempel som nämnts är: Patienter i alla åldrar med autismdiagnos (ofta i tillsammans med utvecklingsstörning) som har psykiska symtom, t ex tvång och/eller ångest. Botoxbehandling vid spacticitet för patienter i alla åldrar Barn som utreds för stark misstanke om utvecklingsstörning inom primärvården övergång till BUH fördröjs p.g.a diagnos ännu inte är satt (gäller Gästrikland). Rehabilitering av barn och ungdomar som har cancer, eller som varit med om trauma som innebär långvariga funktionsnedsättningar. Förutom ovan nämnda specifika områden finns olika synsätt mellan habiliteringen och övrig sjukvård på tolkning av behandlingsinsatser för de gemensamma målgrupperna. Olika synsätt av behandlingsansvar gäller också för vissa personer med flerfunktionsnedsättningar som lever i gruppboenden inom kommunerna. Det medför i vissa fall samarbetsproblem där den enskilde och dennes familj kommer i kläm. 5.5 Medicinskt ansvar i regionen och kommunerna Länets kommuner är viktiga samverkanspartners kring personer med flerfunktionsnedsättningar. Detta har inte hanterats inom utredningens uppdrag men behöver belysas då kommunerna har medicinskt ansvar för gruppen upp till sjuksköterskenivå och ansvar för boende och sysselsättning. För att skapa den bästa miljön och bästa framtida omhändertagande för gruppen och deras familjer behöver även kommunerna finnas med i framtida medicinska förbättringsarbeten. Det medicinska ansvaret behöver tydliggöras vid gruppboenden för personer med 26 (31)

Habiliteringsutredning

Habiliteringsutredning Habiliteringsutredning Slutrapport Lednings- och verksamhetsstöd Division Medicin-Psykiatri Åsa Linder, projektledare Maria Lindberg, verksamhetsutvecklare Projektgrupp Kerstin Hallonqvist, division Primärvård

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Vård och omsorg om äldre Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Innehåll Detta gör Socialstyrelsen Aktuell utveckling Öppna jämförelser Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Nyanlända barn och ungdomars hälsa

Nyanlända barn och ungdomars hälsa Nyanlända barn och ungdomars hälsa Åsa Linder, handläggare Kristina Nilsson, handläggare Hälso och sjukvårdens ansvar Sedan 2008 är landstingets/regionens ansvar för asylsökande barn och ungdomar är reglerat

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Överenskommelse angående ansvarsfördelning mellan primärvårdsnivå i kommun och landsting och Habiliteringsverksamheten

Överenskommelse angående ansvarsfördelning mellan primärvårdsnivå i kommun och landsting och Habiliteringsverksamheten H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva-Charlotte Bernthson, verksamhetschef Habiliteringsverksamheten i Sörmland 2011-11-17 HH-HOH10-064 PVN-HSF12-048 Överenskommelse angående ansvarsfördelning

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering

Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering 2015-02-05 Bakgrund Komplement till Avtal mellan Landsting och kommunerna i Jönköpings län om överlåtelse av skyldighet att

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Råd och stöd Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Personkrets LSS Utvecklingsstörda personer och personer med autism eller autismliknande

Läs mer

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel.

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Handlingstyp Överenskommelse 1 (7) Rehabilitering Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting

Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting 20-05-0 (6) Vuxenhabilitering i Norrbottens läns landsting Uppdrags- och ansvarsfördelning mellan vårdcentralerna och Länsenheten Särskilt stöd/funktionshinder Vägledningsdokument Luleå 20-04-28 Anneli

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun

g51 OCKELBO l&j Hofors Kommun Överenskommelse mellan Region Gävleborg och länets kommuner gällande personer med omfattande hälso - och sjukvårdsinsatser som vårdas i hemmet ~ Region ID Edsbyn&AijiJ,-jusdals n Kommun ~ Gävleborg s,0v,nlwskomrun

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrin i Siffror Psykiatriberedningen VGR 2018-08-21 Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrikompassen Kvalitet KPP Aktivitet Kostnad Personal Projektorganisation Referensgrupp Nätverket

Läs mer

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare?

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Innehåll Resultat Norrbotten Bättre liv för sjuka äldre Förstärkt utskrivning från sjukhus Förstärkt samverkan i öppenvård Framgångsfaktorer Hur går vi vidare 2014?

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015

Landstingsfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Landstingsfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 20 april 2016 30 Styrelsens beredning av programberedningens verksamhetsrapport för år 2015 Dnr 35-15 Ärendebeskrivning I enlighet med den av landstingsfullmäktige

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2011-03-31 Arbetsgrupp - psykiatrisk hemsjukvård Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar

Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar 2012-09-12 Samarbetsavtal Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar Sedan den 1 januari 2010 är landsting och kommun genom liktydande bestämmelser i HSL (8 a ) och SoL (5 kap

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter?

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Christina Lundqvist Utvecklingschef, professionssamordnare Sveriges Arbetsterapeuter Arbetsterapeuter får vardagen att funka! Om arbetsterapi

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Överenskommelse avseende habilitering

Överenskommelse avseende habilitering RJL 2015/1843 Överenskommelse avseende habilitering 2(7) Parter Parter i överenskommelsen är Region Jönköpings län och kommunerna i Jönköpings län. Överenskommelsen är ett komplement till Avtal mellan

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING 1 Innehåll Uppdraget... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 Definitioner... 5 Habiliteringsbegreppet Som gemensam beskrivning

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Handlingsplan 18 år och äldre

Handlingsplan 18 år och äldre Handlingsplan 18 år och äldre Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2013-09-25 1. Definition av målgrupp/er eller det område handlingsplanen

Läs mer

Kartläggning. Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada

Kartläggning. Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada Kartläggning Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada Syfte Att beskriva landstingens rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada, för att därigenom bidra till lokalt, regionalt

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Handlingsplan 2018 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa

Handlingsplan 2018 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa Ungdomsmottagningar i Region Gävleborg Handlingsplan 2018 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa - utifrån den nationella överenskommelsen Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: 09-122303 Fastställandedatum: 2015-01-08 Giltigt t.o.m.: 2018-01-08 Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Kjell Norman Psykisk ohälsa

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

BUSA. Nationellt kvalitetsregister för behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD

BUSA. Nationellt kvalitetsregister för behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD BUSA Nationellt kvalitetsregister för behandlingsuppföljning av säkerställd ADHD VAD ÄR BUSA? 2004 påbörjade BUSA sin datainsamling. ca130 enheter som är anslutna till registret. BUSA innefattar behandlingsuppföljning

Läs mer

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL

Rättspsykiatrin i siffror. Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Örebro Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Rättspsykiatrin i siffror Ulrike Deppert, Nysam Malin Lotterberg, Rättspsykiatri, Region Län Martin Rödholm, Uppdrag psykisk hälsa, SKL Syfte Att stimulera utvecklingen av vården genom att ge landsting

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg.

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. Avtal hemsjukvård mellan Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. INLEDNING Kommunerna ansvarar för hemsjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå för personer fyllda 18 år som ges av distriktssköterskor, sjuksköterskor,

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018

Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018 Mall-ID 111115 Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018 Folkhälsa och hållbarhet, 2019:2 Sara Sjölin Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Datainsamling... 3 2. FaR i Region Gävleborg... 4 2.1

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer