1 (11) R 05/2012. Näringsdepartementet Energienheten STOCKHOLM. 1 Sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (11) 2012-03-30 R 05/2012. Näringsdepartementet Energienheten 103 33 STOCKHOLM. 1 Sammanfattning"

Transkript

1 SVENSK VINDENERGI GUNNAR FREDRIKSSON SVENSK ENERGI JAN FRISK YTTRANDE Datum Beteckning R 05/ (11) v2 Näringsdepartementet Energienheten STOCKHOLM Ert Dnr: N2011/4103/E Remiss av Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) redovisning av regerings uppdrag om en internationell jämförelse i fråga om militär flygverksamhet och vindkraft Svensk Vindenergi och Svensk Energi lämnar härmed sitt gemensamma svar på remissen av Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) redovisning av regeringens uppdrag om en internationell jämförelse i fråga om militär flygverksamhet och vindkraft. 1 Sammanfattning Undertecknande organisationer anser att det är ett gott initiativ att ta fram en rapport som visar på hur försvarsmakter i olika länder, speciellt deras flygverksamhet, förhåller sig till vindkraft. Trots den kritik mot genomförandet som framförs i det följande är det en hel del i rapporten som kan utnyttjas praktiskt. Den sammanlagda omfattningen av restriktionerna för vindkraftsutbyggnad motsvarar drygt halva landytan i södra Sverige (elområde 3-4) och en femtedel i norra Sverige (elområde 1-2). Det betyder att inskränkningarna är särskilt kännbara i de södra delarna av landet där också behovet av att bygga ny elproduktion är störst. Vidare innebär detta också påverkan på utformningen av hela kraftsystemet i Sverige och inom Norden. Vår kanske allvarligaste kritik gäller att FOI inte besvarat kärnfrågan i uppdraget med önskvärd tydlighet och inte heller tagit det helhetsgrepp uppdraget syftade till. Den första delen av uppdraget att klarlägga eventuella skillnader i förhållande till andra jämförbara stater - kan möjligen anses vara utfört medan den andra och viktigare delen att analysera om dessa skillnader är motiverade, inte kan anses genomfört. Därutöver anser vi: Vi hävdar mot bakgrund av det följande att det inte finns någon reell motsättning mellan Försvarsmaktens intressen och en utbyggnad av vindkraft i Sverige.

2 FOI konstaterar sammanfattningsvis att svenskt militärt flyg har gott om utrymme, till skillnad från särskilt Danmark och Tyskland. Miljöprövningen omnämns inte alls i FOI-utredningen. Mot detta måste riktas allvarlig kritik. Det kan konstateras att stoppområdena har en utsträckning som vida överstiger vad som krävs för att aktuella flygplatser ska kunna utnyttjas för start och landning. Luftfartsstyrelsen uttalade sig 2007 om luftfartens riksintressen. Det viktigaste i uttalandet att skadan som sker vid en höjning av MSA-ytor inte är påtaglig, vilket innebär att åtgärden är tillåtlig i Miljöbalkens mening. Således kan inte MSA-ytor användas som ett instrument för att stoppa vindkraftsetablering som prövas enligt Miljöbalken. Det bör tydligt slås fast att Försvarsmakten endast är en av flera remissinstanser till beslutande myndighet. Vi vill kraftfullt understryka vikten av att positivt givna remissvar måste gälla och ska inte kunna dras tillbaka i sent skede. Det bör vara ett formellt fel att hänvisa till eventuella kommande förändringar i verksamheten för att stoppa en vindkraftetablering. Det borde vara självklart att Försvarsmakten ska kunna verka i den miljö den uppträder i, vilket i dagsläget och framöver kommer att vara ett landskap med vindkraft. 2 Inledning Vindkraftsbranschen har vid ett antal möten med Försvarsmakten försökt att nå en kompromiss om hur de bägge intressena ska kunna samexistera. De flesta mötena har rört de så kallade stoppområdena och på senare tid även MSA-ytor (MSA = Minimum Sector Altitude). Vid de första mötena visades en viss förståelse för sakargument vilket bland annat visade sig i en minskning av ytorna som omfattas av stoppområden. Diskussionen om sakargument har gradvis förskjutits mot en alltmer formalistisk hållning. Vilket visade sig tydligt vid ett möte i början av året med Försvarsmaktens ledning, innefattande generaldirektör och chefsjurist. Där uttalades tydligt att formalia i samband med ansökningar är viktigare än de faktiska eventuella problem som kan uppstå vid en vindkraftsetablering. Vidare sades tydligt att det endast är politiska beslut som kan få Försvarsmakten att ändra ståndpunkter. Vid ungefär samma tidpunkt som FOI-utredningen avlämnades började Försvarsmakten även motsätta sig etablering av vindkraftverk som är högre än de s.k. MSA-ytorna omkring de militära flygplatserna. Ändringen genomfördes utan samråd och utan ens ett offentliggörande av den nya policyn. Dessa omständigheter tillsammans gör att Försvarsmaktens agerande måste betraktas som utmanande. 2 (11)

3 3 Allmänna synpunkter 3.1 Försvarsmaktens roll vid vindkraftsetableringar Försvarsmakten är remissinstans vid tillståndsärenden beträffande bl.a. vindkraftverk. Dess yttrande har ofta avgörande betydelse för utgången av ett tillståndsärende varför det är av grundläggande betydelse att de synpunkter som Försvarsmakten för fram är relevanta för situationen i det specifika fallet. Detta är speciellt viktigt då prövande myndigheter genom åren tenderat att alltmer övertolka innebörden av totalförsvarets ställning i miljöbalken. FOI gör olika ansatser till att förklara det stora inflytande som den svenska Försvarsmakten har på samhällsplaneringen såsom alliansfrihet, egen flygutbildning mm. Med ändrade yttre förhållanden finns det idag anledning att se mer kritiskt på anspråken från Försvarsmakten. 4 Specifika synpunkter Nedan behandlas de olika momenten i Försvarsmakten hantering av vindkraftsärenden i punktform: 4.1 Hindersituationen 1. En grundläggande kritik av FOIs rapport är att den ger en felaktig bild av hindersituationen omkring de militära flygplatserna. En genomgång av Försvarsmaktens hinderdatabas för området omkring den militära flygplatsen Såtenäs visar att det finns långt fler master än vindkraftverk i området (Fig. 1). Inom 55 km från flygplatsen finns 631 master eller liknande med en högsta höjd av 332 m samt 262 vindkraftverk med högsta höjd 155 m. Masterna är alltså i majoritet och huvudsakligen bestämmande för möjligheterna att flyga på låg höjd. Detta redovisas inte av FOI. Försvarsmakten har också enbart agerat mot vindkraftverk. Någon förklaring till detta står inte att finna i rapporten. 3 (11)

4 Figur 1. Befintliga hinder omkring Såtenäs militära flygplats (röd ring). På bilden finns 631 master mm (blå) och 262 vindkraftverk (röda) markerade. Högsta höjder 332 respektive 155 m över mark. Den stora cirkeln visar avståndet 55 km från Såtenäs (MSA-yta). Källa Försvarsmaktens hinderdatabas, februari Såvitt känt pågår flygverksamheten vid Såtenäs utan inskränkningar. Därav måste dras slutsatsen att flyget kan leva med hindersituationen sådan den är idag. 3. I ett tillståndsärende åligger det Försvarsmakten att visa att ett tillkommande hinder inom området orsakar påtaglig skada på Försvarsmaktens verksamhet. Då de närmare tusen tidigare hindren tydligen inte orsakat sådan skada torde det rimligen vara svårt att påvisa påtaglig skada av ett ytterligare hinder, annat än i fall då detta inkräktar på ICAO-reglerna (se nedan, Internationella och militära flygregler). 4. Det ursprungliga skälet till stoppområdena angavs vara vindkraftverkens förmåga att påverka JAS-Gripens dopplerradar. Ur flygsynpunkt skiljer sig vindkraftverk från andra typer av hinder endast genom detta. Försvarsmakten arbetar på att lösa problemet, och kommer med säkerhet att lyckas med detta. I FOI-rapporten är detta problem nedtonat, liksom numera av Försvarsmakten. 4 (11)

5 4.2 Internationella och militära flygregler 1. De internationella ICAO-reglerna reglerar förekomsten av hinder i flygplatsernas närområden så att verksamheten start och landning inte ska påverkas. För militärt flyg i Sverige gäller Regler för militär luftfart, RML, vilka nära överensstämmer med ICAO. Det militära flyget i övriga beskrivna länder tillämpar ICAO-reglerna direkt. FOI redovisar dessa regler på ett i huvudsak korrekt sätt. 2. En slutsats från FOIs genomgång är att ICAO/RML-reglerna är tillräckliga för att tillförsäkra att flygplatserna får en sådan hinderfrihet i sin omgivning att flygverksamheten inte påverkas. Förhållandena är i princip lika i Sverige och i de andra behandlade länderna. Något skäl för att med hänsyn till flygplatsernas verksamhet tillämpa exempelvis stoppområden och en särskild tillämpning av MSA-ytor finns därför inte. 4.3 Miljöprövning av flygplatser 1. Såväl militära som civila flygplatser prövas enligt Miljöbalken. Eftersom särskilt militär flygverksamhet är starkt bullrande innebär detta avgörande begränsningar för hur verksamheten får bedrivas, särskilt vilka flyghöjder som får utnyttjas. Exempelvis får inte lågflygning genomföras, annat än vid två flygplatser i Norrbotten (Jokkmokk och Vidsel). Miljöprövningen omnämns inte alls i FOI-utredningen. Mot detta måste riktas allvarlig kritik. 2. Med utgångspunkt från dess flygplatser kan Försvarsmakten också bedriva olika former av övningar i angränsande geografiska områden. Då sådana övningar inte är bundna till viss flygplats går det inte att av detta skäl åberopa Miljöbalkens skydd för Försvarsmaktens anläggningar. 3. Det är direkt stötande att Försvarsmakten beskriver sin verksamhet olika beroende på syftet. Till exempel i ansökan om miljötillstånd för den militära flygplatsen Karlsborg omnämns inte lågflygning. I remisssvar beträffande ansökningar om vindkraftsetablering anger man som skäl för avstyrkande att man har behov att flyga på 30 m höjd upp till 40 km från flygplatsen. Vi vill här påpeka att det är straffbart som försvårande av miljökontroll (29 kap. 5 Miljöbalken) bl.a. att med uppsåt eller av oaktsamhet lämna en oriktig uppgift som från miljö- eller hälsoskyddssynpunkt har betydelse för en myndighets prövning, om uppgiften lämnas i en ansökan, anmälan eller annan handling som ska ges in till en myndighet enligt en bestämmelse i denna balk eller en föreskrift som regeringen har meddelat med stöd av balken. De olika uppgifterna som Försvarsmakten lämnat kan påverka utgången av ärendena i en för Försvarsmakten gynnande riktning. 4.4 Stoppområden 1. Försvarsmakten beslutade i oktober 2010 att fortsättningsvis motsätta sig etablering av vindkraftverk inom stora s.k. stoppområden omkring de militära flygplatserna. Däremot behandlas inte andra typer av hinder. Telemaster berörs inte, trots att de är fler och upp till dubbelt så höga. Inom stoppområdena anges inte sakskälen då varken tillåten hinderhöjd preciseras eller aktuella flyghöjder anges. Försvarsmaktens 5 (11)

6 beslut framstår härmed som osakligt på ett sätt som knappast skulle stå sig vid en förvaltningsrättslig prövning. 2. Det bör påpekas att stoppområdesbeslutet innehåller en anvisning om att Försvarsmakten ska behandla varje ärende individuellt 1. Detta har dock inte tillämpats i praktiken, utan senare ärenden har generellt endast innehållit en hänvisning till stoppområdesbeslutet. 3. Flera skäl talar emot att stoppområdena skulle ha betydelse för möjligheterna att använda flygplatserna. Bland annat det faktum att redan tillämpning av ICAO/RML-reglerna innebär att flygplatserna kan utnyttjas till fullo. Då dessutom flygplatsernas miljötillstånd förbjuder lågflygning i närområdet saknar stoppområdena betydelse för flygverksamheten inom deras centrala delar. Det kan således konstateras att stoppområdena har en utsträckning som vida överstiger vad som krävs för att aktuella flygplatser ska kunna utnyttjas för start och landning. Stoppområdesbeslutet innebär alltså att Försvarsmakten genom en ensidig deklaration upprättar övningsområden, vilka inte har någon direkt koppling till dess anläggningar. 4. Enligt FOI-utredningen visar det sig också att stoppområdena inte har någon motsvarighet i övriga behandlade länder. Varför det är så har FOI inte gjort någon djupare analys av, vilket självklart borde varit med i rapporten då det kan vara en av kärnorna. Redan i uppdraget sägs att FOI ska analysera skillnader och belysa vari och varför skillnader föreligger. 4.5 MSA-ytor 1. Den redogörelse i utredningen beträffande vad MSA-ytor är i huvudsak korrekt. Dock tar de, av naturliga skäl, inte upp den felaktiga tillämpning som Försvarsmakten nu använder sig av, då denna började användas först efter det att utredningen sammanställts. 2. MSA-ytor finns omkring alla civila och militära flygplatser med procedurer för instrumentinflygning. Ytan sträcker sig 46 eller 55 km från flygplatsen och ger för varje sektor om 90 grader information om vilken höjd som ger 300 m frihet till hinder inom sektorn. Om det inom sektorn reses hinder som är högre än vad som stipuleras inom den befintliga MSA-ytan är normalfallet att höjdangivelsen inom MSA-ytan höjs. Detta kan innebära att aktuell procedur får påbörjas på en högre höjd, vilket i de flesta fall inte ger upphov till problem och de ekonomiska konsekvenserna blir försumbara (ändring av kartor mm). I ytterlighetsfall kan det bli nödvändigt att komplettera utrustningen på flygplatsen. I ett policydokument från om luftfartens riksintressen redovisar Luftfartsstyrelsen bl.a. sin inställning till uppförande av hinder som påverkar MSA-ytans höjd. Luftfartsstyrelsen är numera ersatt av Trans- 1 Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftsremisser inom militära flygplatsers influensområden. HKV Sid 1. 2 Luftfartens riksintressen. Principer för precisering av riksintresse och influensområden för flygplatser. Luftfartsstyrelsen Rapport 2008:12. 6 (11)

7 portstyrelsen, som tillhandahåller och hänvisar till den angivna skriften på sin hemsida. 3 Luftfartsstyrelsen konstaterar att hinder som genomtränger och därmed höjer MSA-ytan kan påverka instrumentprocedurerna i större eller mindre omfattning och skriver härefter: En omräkning av procedurerna eller investering i ytterligare markbundna navigationshjälpmedel innebär inte påtaglig skada på riksintresset (vår markering) eftersom skadan kan åtgärdas, dock med en kostnad för flygplatsen. Styrelsen anger längre fram att kostnadsansvaret för sådana tillkommande hjälpmedel bör kunna diskuteras. Det viktigaste i uttalandet ovan gäller att skadan inte är påtaglig vilket innebär att åtgärden är tillåtlig i Miljöbalkens mening. Således kan inte MSA-ytor användas som ett instrument för att stoppa vindkraftsetablering som prövas enligt Miljöbalken. 4.6 Den totala omfattningen av geografiska restriktioner givna av Försvarsmakten 1. Den totala omfattningen av Försvarsmaktens restriktioner mot vindkraft tar en orimligt stor yta i anspråk jämfört med det civila flygets hinderytor, som är mycket mindre trots att antalet civila flygplatser är mycket större (tabell 1). Tabell 1: Försvarsmaktens och civilflygets restriktioner mot vindkraft. Södra Sverige = elområde 3-4, norra Sverige = elområde 1-2. Procentsiffror anger andel av aktuell del av landet. Källor Försvarsmakten och Trafikverket. Södra Sverige Norra Sverige Sverige totalt km 2 % km 2 % km 2 % Stoppytor MSA-ytor Skjutfält Väderradar Summa dito, med hänsyn till överlappning Hinderytor civila flygplatser Summa totalt Sveriges landyta ( ) 7 (11)

8 Sammanställningen visar att den sammanlagda omfattningen av restriktionerna motsvarar drygt halva landytan i södra Sverige (elområde 3-4) och en femtedel i norra Sverige (elområde 1-2). Det betyder att inskränkningarna är särskilt kännbara i de södra delarna av landet där också behovet av att bygga ny elproduktion är störst. 2. I utredningen har FOI valt ta upp slutsatser som pekar på att det inte är några problem att nå utbyggnadsmålet för vindkraft i och med att man redan har getts tillstånd till så många positioner i Sverige. Mot detta kan ett antal invändningar riktas. Eftersom möjligheterna till vindkraftsutbyggnad begränsas av många faktorer, där Försvarsmaktens intressen bara är en, saknar FOI kompetens att göra en sådan samlad bedömning. En annan invändning är att det i dagsläget är särskilt angeläget att kunna bygga ny elproduktion i södra Sverige, och att det är där som Försvarsmaktens restriktioner är koncentrerade. Slutligen ingick det inte i regeringsuppdraget att göra den nämnda bedömningen. Lägger man alla särintressen på varandra minskas de tillgängliga ytorna drastiskt. Därför är det viktigt att Försvarsmakten inte utnyttjar sin ställning till att undanta större ytor från vindkraftsutbyggnad än som oundgängligen är nödvändigt för dess verksamhet. Detta är effekter som går långt utöver frågan om omställningen till ett förnybart energisystem. Det är också en stor näringspolitisk fråga, då det påverkar många företag i Sverige, från stora börsnoterade företag till små entreprenördrivna enmansföretag. 4.7 Miljöprövning av vindkraftverk 1. Prövningen enligt Miljöbalken är det huvudsakliga verktyg genom vilket samhället reglerar att utbyggnaden av vindkraften sker på ett lämpligt sätt. Där ska samhällets alla synpunkter sammanvägas, varav Försvarsmakten är en remissinstans. 2. I rapporten skriver FOI att Försvarsmakten bör, så långt det är möjligt med hänsyn till sekretess, redogöra för skälen till avslag. Att FOI använder ordet avslag ser vi som mycket bekymmersamt då FOI med detta stärker tron att Försvarsmakten har rätt att besluta i ett ärende. Det bör tydligt slås fast att Försvarsmakten endast är en remissinstans till beslutande myndighet länsstyrelsen alternativt Mark- och miljö domstolen vid havsplacerad vindkraft. 3. I takt med Försvarsmaktens allt hårdare agerande har beslutande instanser i ökande utsträckning avvisat Försvarsmaktens anspråk, oftast med motiveringen att den, i avsaknad av påvisbar direkt påverkan på dess anläggningar, endast kunnat argumentera allmänt. I ett fall 4 lyder beslutet bl.a....försvarsmakten har överhuvudtaget inte argumenterat för på vilket sätt just detta vindkraftverk står i konflikt med myndighetens verksamhet. Högre krav än så måste ställas på en stor central förvaltningsmyndighet..... Dessutom ligger nu ytterligare ett antal fall där Försvarsmakten har motsatt sig vindkraftsetableringar för prövning, hos regeringen. I des- 4 Länsstyrelsen i Västra Götaland betr. bygglov för vindkraftverk på Stora Kråkhult 1:4 i Tibro kommun, prövas nu av regeringen/s2011/3013/pbb 8 (11)

9 sa fall är det nödvändigt att Försvarsmakten tydligt klargör vilken faktisk påverkan på deras anläggningar som kan förekomma i det specifika fallet och beslut inte fattas på en allmän argumentation grundad på förekomst av stoppområden. 4.8 Försvarsmaktens inflytande i prövningsprocessen 1. I ett stort antal fall har Försvarsmakten gett diametralt olika yttranden i samma ärende. Ett positivt yttrande kan när som helst under projektets gång ändras till att bli negativt. Detta gäller i huvudsak fall där myndigheten tidigare har lämnat ett yttrande till ett specifikt projekt. Det kan även gälla i samband med remissbehandlig av riksintresseområden för vindbruk, eller fördjupade översiktsplaner. Dessa olika besked leder till att projektörerna lockas att lägga ner miljonbelopp i projekteringskostnader på projekt som sedan inte kan genomföras eller där Försvarsmakten till och med kräver att den uppförda anläggningen ska rivas. Ett sådant uppträdande av en stor statlig myndighet är naturligtvis inte acceptabelt. Vi vill alltså kraftfullt understryka vikten av att redan positivt givna remissvar måste gälla och ska inte kunna dras tillbaka i sent skede. Om det inte går att lita på beslut och signaler från en myndighet skapas en stor osäkerhet hos investerare och kreditgivare, liksom hos andra myndigheter. 2. Eftersom Försvarsmaktens roll i remissammanhang väger mycket tungt då det ytterst sällan bestrids, är det av stor vikt att dess yttrande har så stor transparens som möjligt och att skälen till ett negativt svar tydligt anges. Självklart kan det finnas skäl till att det i enstaka fall, av hänsyn till rikets säkerhet, inte är lämpligt att ange dessa skäl. I första hand skulle Länsstyrelsen, som har tillgång till försvarshemlig information, vara bäst rustat för att på ett trovärdigt och objektivt sätt bedöma utifrån Försvarsmaktens remissvar och angivna skäl huruvida lokaliseringen är lämplig eller ej ur ett försvarsintresseperspektiv. I annat fall bör det inom regeringskansliet, företrädesvis Näringsdepartementet, finnas personal som kan bedöma relevansen. 5 Föreslagna åtgärder 1. Avslutningsvis för FOI fram ett antal förslag till åtgärder. Detta är naturligtvis i sig positivt, men riskerar att ta bort uppmärksamheten från den grundläggande frågan huruvida intressena ska kunna samexistera i närtid. 2. FOI föreslår bland annat utförligare underlag från projektörer vid tidiga förfrågningar för att minska sannolikheten för förändringar från förhandsbesked. Här måste det i så fall fram mycket tydligare anvisningar om vad det är för uppgifter som måste sändas in. I detta skede är det till exempel inte aktuellt för projektören att ange annat än en avgränsad yta och maxhöjd på turbinerna. De exakta koordinaterna kan i detta skede inte anges då de bestäms sent i projektet. På samma sätt som projektörerna ska utkrävas ett utförligare underlag borde man också kunna kräva av Försvarsmakten att tidigt i processen ge tydliga förslag på eventuella modifieringar av ett projekt. Det kan 9 (11)

10 till exempel gälla om det är ett eller flera verk som är helt oacceptabla, eller om det räcker med en smärre omlokalisering. I rapporten anges att man i Norge använder sig av en femgradig skala för ett områdes lämplighet för vindkraftsetablering ur Försvarsmaktens synvinkel. Detta förtjänar att undersökas huruvida detta skulle kunna vara ett lämpligt förfarande även i Sverige. Om dessa frågor kunde skötas i en konstruktiv dialog skulle detta förslag kunna leda till förenklade och förkortade processer. 3. Likaså välkomnar vi förslaget om att rensa FMV:s tillståndsdatabas från inaktuella förfrågningar. En sådan utrensning ger en bättre bild av den faktiska planerade vindkraftsutvecklingen och öppnar upp för nya projekt på platser som nu blockeras av projekt som aldrig kommer att realiseras. Detta arbete kommer att kraftigt förenklas av att Energimyndigheten nu driftsätter Vindbrukskollen där alla sökta, tillståndsgivna och byggda verk ska finnas med. 4. Förtätningar av befintliga grupper av vindkraftverk framhålls som en lämplig åtgärd, vilka emellertid förhindras av Försvarsmaktens stoppområden, som slår mot just denna företeelse. Dessutom är det mycket osäkert om det med acceptabel ekonomi går att förtäta en befintlig etablering. En vindkraftpark optimeras redan från början efter de förhållanden som finns på platsen. Att bygga ytterligare vindkraftverk i området bidrar oftast till att produktionen vid de befintliga minskar. 5. FOI för fram att hinderbegränsande ytor runt civila flygplatser bör ge utrymme för framtida förändringar av verksamheten i form av exempelvis andra inflygningsförfaranden. Emellertid har FOI även här missat att verksamheten vid både militära och civila flygplatser grundas på miljötillstånd. En ändring av inflygningsvägarna kräver normalt ett nytt miljötillstånd. Således bör det vara ett formellt fel att hänvisa till eventuella kommande förändringar i verksamheten för att stoppa en vindkraftetablering. 6. FOI nämner även olika åtgärder som kan göra Försvarsmaktens tekniska system mindre känsliga för påverkan från vindkraftverk. Dessa i och för sig positiva förslag kan generaliseras till att förekomst av vindkraftverk ska ingå i den miljöbeskrivning som gäller i kravspecifikationen då nya militära system upphandlas och genomgår olika former av uppgraderingar. Det bör dock påpekas att en förändring av upphandlingsrutinerna inte kommer att få effekt förrän om många år varför förslaget inte kommer att få effekt i närtid. 7. Det borde vara självklart att Försvarsmakten ska kunna verka i den miljö den uppträder i, vilket i dagsläget och framöver kommer att vara ett landskap med vindkraft. 8. Radar, väderradar och radiolänkar är exempel på system och funktioner vilka behöver anpassas till en miljö med vindkraftverk. Det förtjänar att nämnas att Storbritannien för något år sedan upphandlade ett radarsystem för luftövervakning av Nordsjön under bivillkoret att klara närvaron av ett tusental havsbaserade vindkraftverk. 10 (11)

11 9. Övriga åtgärder bör anstå tills regeringen på ett generellt plan och i aktuella beslut tagit ställning till vilka möjligheter att påverka vindkraftsutbyggnaden som Försvarsmakten ska ges. Stockholm som ovan Kjell Jansson Vd Svensk Energi Annika Helker Lundström Vd Svensk Vindenergi 11 (11)

Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft

Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft Kommunstyrelsen 2012 03 12 51 133 Arbets och personalutskottet 2012 02 27 46 104 Dnr 12.52 20 marsks16 Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och

Läs mer

Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftsremisser inom militära flygplatsers influensområden

Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftsremisser inom militära flygplatsers influensområden Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftsremisser inom militära flygplatsers influensområden Influensområden för landningshjälpmedel Till skillnad från de hinderfria ytorna kring en flygplats

Läs mer

2012-03-15. Tjänstgörande ersättare Curt Piculell (m) Linnéa Carlsson (s) Jan Moberg,MoBchef Magnus Olofsson MoHinsp.

2012-03-15. Tjänstgörande ersättare Curt Piculell (m) Linnéa Carlsson (s) Jan Moberg,MoBchef Magnus Olofsson MoHinsp. Sammanträdesprotokoll 1(6) 2012-03-15 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 10.00 10.30. Beslutande Ledamöter Lena Karstensson (m) Olle Helt (m) Knut Svensson (c)

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE Försvarsmaktens uppgifter Svensk suveränitet Svenska intressen Samhället skydd och beredskap FÖRSVARSMAKTENS UNIKA KOMPETENS ÄR VÄPNAD STRID Försvarsmaktens huvuduppgift enligt riksdagens beslut är förmåga

Läs mer

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA

Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA Riksintressen för totalförsvarets militära del Vilka riksintressen finns och hur bevakar vi dem? Martin Eliasson HKV PROD INFRA 2017-04-21 Det här är försvarsmakten Försvarsmakten ska i första hand värna

Läs mer

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9

Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 2015-04-10 Pia Hjalmarsson Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Flyghinderanalys gällande Uppförande av vindkraftverk Filipstads kommun på fastigheten Filipstad Torskbäcken 1:9 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Sammanfattning Statens Energimyndighet och Naturvårdsverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 juni 2014 SÖKANDE Kvänum Badene Vind AB, 556889-0015 Ombud: Advokat Maria Paijkull Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg KLANDRAT

Läs mer

Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41

Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41 2014-08-29 Staffan Stenvall SWECO Box 8 721 03 VÄSTERÅS Flyghinderanalys gällande uppförande av fastighet i Oxelösunds kommun del av Oxelö 8:39 och 7:41 Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till

Läs mer

Nätverket för vindbruk

Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk Balingsholm onsdag 2 oktober 2013 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Valvindar i branschen Svensk Vindenergi Prognos för vindkraftsutbyggnad Ekonomiska förutsättningar för branschen

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm

2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm 2014-11-21 Fredrik Joråd Kontur Arkitektkontor AB Triewaldsgränd 1 111 29 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Upplands Väsby kommun - Vatthagen 1:103 Ni har sänt en förfrågan

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Datum 2012-11-06. Angående ansökan om tillstånd för utökad civil verksamhet på Uppsala flygplats

Datum 2012-11-06. Angående ansökan om tillstånd för utökad civil verksamhet på Uppsala flygplats KS 9 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carlén Göran Datum 2012-11-06 Diarienummer KSN-2004-0211 Kommunstyrelsen Angående ansökan om tillstånd för utökad civil verksamhet på Uppsala flygplats

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Svensk suveränitet Svenska intressen Samhället skydd och beredskap Försvarsmaktens huvuduppgift enligt riksdagens beslut är förmåga till väpnad strid. Krav på Försvarsmaktens insatsberedskap, FÖRSVARSMAKTEN

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden

Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden Stockholm 2010-11-18 Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden Innehåll 1 Förord... 1 2 Sammanfattning... 2 3 Svensk

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Förteckning över planerat/planerade byggnadsverk Beteckning RT90 2.5 gon V () RT90 2.5 gon V (Y) SWEREF 99 TM () SWEREF 99 TM (Y) Markens höjd (möh) Bygghöjd (m ö mark) Totalhöjd (möh) 140 6172131 381850

Läs mer

Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun

Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun 2014-09-09 Scanergy Wind AB Lantvärnsgatan 8 652 21 Karlstad Flyghinderanalys gällande vindkraftverk Marviken mfl i Norrköpings kommun Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till och vi återkommer

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Remiss av statens energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av statens energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Kommunledningskontoret 2017-11-01 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Lennart Erfors 044-136160 lennart.erfors@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss av

Läs mer

Yttrande avseende bygglov för telekommunikationsmast med tillhörande teknikbodar på fastigheten Erstavik 25:1, Nacka kommun, Stockholms län

Yttrande avseende bygglov för telekommunikationsmast med tillhörande teknikbodar på fastigheten Erstavik 25:1, Nacka kommun, Stockholms län Dnr B 2017-000646 Ankom 2017-07-07 Yttrande Datum Beteckning 2017-07-06 FM2017-14497:3 Sida 1 (2) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Nacka kommun, Klas Modin B 2007-000646 Vårt tjänsteställe,

Läs mer

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall TSL 2011-2214 Nya föreskrifter om luftledningar för starkström i närheten av flygplats Sammanställning av synpunkter intern och extern remiss Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Daniel Hellström

Läs mer

Beslut. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning

Beslut. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning 2017-11-30 FM2017-3631:2 Sida 1 (6) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning HKV PROD INFRA Camilla Bramer,

Läs mer

BESLUT. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning

BESLUT. Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Sida 1 (8) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning PROD INFRA Cecilia Häckner 08-788 7666 cecilia.hackner@mil.se

Läs mer

Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält

Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält Antal beslut Analys av bebyggelse- och plansituation inom nytt påverkansområde utanför område av riksintresse för Försvarsmakten på Tofta skjutfält Antalet nya detaljplaner och tilläggsbestämmelser i gamla

Läs mer

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T PROTOKOLL 2011-02-16 01.00 D 2011-002257 1(5) MÖTE OM HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Sandra Brantebäck, Swedavia Johan Roger, Göteborg Energi Charlotte Bergh, LFV ATS Landvetter

Läs mer

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl.

och utbyggnadsområden 0 1 2 3 4 5 Km Kivik S:t Olof Områden med bostäder inom 500 m (Inkl. planerade utbyggnadsområden för bostäder enl. FÖRUTSÄTTNINGAR: ANDRA INTRESSEN Bebyggelse och tätorter För att kunna peka ut områden som kan vara möjliga för vindkraftproduktion måste avvägningar göras mot andra motstående intressen. Dessa andra intressen

Läs mer

Internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft sammanfattning

Internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft sammanfattning Bilaga 1 (FOI-2010-1964, 2011-11-30) 1(18) Internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft sammanfattning Uppdraget i korthet Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har haft i

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Bilaga 1 2010-10-04 Tillhör HKV 13 920.65978. Sida 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bilaga 1 2010-10-04 Tillhör HKV 13 920.65978. Sida 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 20101004 Tillhör HKV 13 920.65978 Sida 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Definitioner...2 Riktlinjer för flyg och övningsflygplatser...2 Inledning... 2 Flygplatser med grundläggande flygutbildningsverksamhet...

Läs mer

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2 1 Stadsarkitekt Ark. SAR/MSA Tomas Johnsson 0280-181 69 YTTRANDE 2018-10-16 Dnr Näringsdepartementet Enheten för samhällsplanering 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering

Läs mer

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl.

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Datum 2016-08-24 Diarienummer KSN-2016-1521 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala

Läs mer

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen.

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen. PROTOKOLL 1(5) Byggnadsnämnden 2008-11-19 Byggnadsnämndens arbetsutskott Au 455 Dnr 85233 Delbetänkande PRÖVNING AV VINDKRAFT (20U 2008:86) Remiss från KS2008/461-40 BESLUT Byggnadsnämnden överlämnar nedan

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Flygplatser och kommuner måste vid prövning av vindkraft enligt miljöbalken säkerställa att vindkraftverken inte tränger

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 juni 2015 SÖKANDE 1. AA 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet) beslut den 28 maj 2014, S2013/4676/PBB, i fråga om

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information

Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information LANTMÄTERIET 1 (7) YITRANDE 2014-02-26 Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2013/3858 Yttrande över SOU 2013:51 - Skydd för geografisk information Regeringskansliets dru Fö2013/1371

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Stockholm 2015-03-19 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 27 november 2008, M2007/2902/F/P, i fråga om förhandsbesked

Läs mer

Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Kommunstyrelsen 2017-02-28 Dnr KS 2016-925 Miljö- och energidepartementet Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Sammanfattning Linköpings

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee YTTRANDE 1 (6) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Läs mer

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens vindenhet Ingen träff på vind Regeringens proposition 1996/97:84

Läs mer

JP Vind AB. Luftrumsutredning Vindkraftspark Moskogen. Göteborg 2010-12-01

JP Vind AB. Luftrumsutredning Vindkraftspark Moskogen. Göteborg 2010-12-01 Luftrumsutredning Vindkraftspark Moskogen Göteborg 2010-12-01 JP VIND AB Luftrumsutredning vindkraftspark Moskogen Datum 2010-12-01 Uppdragsnummer 61401042088 Utgåva/Status V2 Nils T:son Axberg Uppdragsledare

Läs mer

Områdesvisa yttranden

Områdesvisa yttranden Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, 2011-06-14, områdesvis Melleruds kommun 1 Områdesvisa yttranden Mellerud M1, Ränsliden Länsstyrelsen anser att bevarandeintressena kanske bör överväga i de östra

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-10 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Lag om flygplatsavgifter Enligt

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet Natur milj ö enheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se 2017-02-13 2016/2072 REMISSVAR Planering och beslut för hållbar

Läs mer

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m.

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. Länsstyrelsen Östergötland Miljöprövningsdelegationen 581 86 Linköping Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. I egenskap av ombud

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Varför vindkraft? Möjligheter Utbyggnaden Ekonomi Våra frågor 2 Våra budskap Billigaste förnybara energikällan som finns att tillgå Bidrar till försörjningstrygghet

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden

Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden Stockholm 2010-11-18 Svensk Vindenergis syn på Försvarsmaktens hantering av inkommande vindkraftremisser inom militära flygplatsers influensområden Innehåll 1 Förord... 1 2 Sammanfattning... 2 3 Svensk

Läs mer

Boverket och vindkraften

Boverket och vindkraften Boverket och vindkraften Stads- och regionenheten Bengt Larsén Anette Löfgren Mer information på Boverkets hemsida www.boverket.se/samhällsplanering Boverket och vindkraften uppdrag och aktiviteter Att

Läs mer

Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft. Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt

Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft. Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft Maria Pettersson; Renewable Energy Development

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Utredning av höjdrestriktioner för Enköping, Knivsta och Håbo kommuner

Utredning av höjdrestriktioner för Enköping, Knivsta och Håbo kommuner Utredning av höjdrestriktioner för Enköping, Knivsta och Håbo kommuner LFV har utrett vilka höjdrestriktioner som idag gäller för de tre kommunerna. OBS! Påpekas bör att denna utredning endast är vägledande

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDEN MILJÖNÄMNDEN

BYGGNADSNÄMNDEN MILJÖNÄMNDEN BYGGNASNÄMNN MILJÖNÄMNN Antagen i resp. nämnd i maj 2004 Vindkraftsverkens utveckling: 1995 2000 2005 ffekt (kw) 150-225 900 1,5-2 MW Navhöjd (m) 30 70 90 100 150 Rotordiam (m) 30 50 60 70-90 1) Buller

Läs mer

Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4

Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4 Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4 Weronica Andersson Energimyndigheten Tillväxtavdelningen, Vindenheten 016-544 20 72 Weronica.Andersson@energimyndigheten.se 40 minuters Agenda Revidering

Läs mer

Har kommer leverans av utredning avseende Våssberg vindkraftpark Borås kommun. Hör av er om ni har fragor på utredningen!. Overiamnas för aworvaring

Har kommer leverans av utredning avseende Våssberg vindkraftpark Borås kommun. Hör av er om ni har fragor på utredningen!. Overiamnas för aworvaring Lundman Susann Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: VAGO, PETER ~PVAGO@gamesacorp.com~ den 14 mars 2014 15:59 Lundman Susann FW: Flyghinderutredning Våssberg Vassberg Borås kommun steg 2 utredning-201

Läs mer

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen Jonny Fagerström 2011-04-04 Sid 1 (9) Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen 1. Bakgrund 1.2 Skara Kommun Skara kommuns översiktsplan, antagen 19 december 2005,

Läs mer

Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28

Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28 2015-10-01 Maria Majtorp Slipskäraren Holding Jakobsbergsgatan 22 111 44 Stockholm Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastighet i Stockholms kommun på fastgheten Timotejen 19 och Timotejen 28 Ni har

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

NV Nordisk Vindkraft AB. Luftrumsutredning Arvidsjaur Granliden. Göteborg 2010-05-20

NV Nordisk Vindkraft AB. Luftrumsutredning Arvidsjaur Granliden. Göteborg 2010-05-20 Luftrumsutredning Arvidsjaur Granliden Göteborg 2010-05-20 NV NORDISK VINDKRAFT AB Datum 2010-05-20 Uppdragsnummer 61401039808 Utgåva/Status V0.2 Nils T:son Axberg Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

VINDKRAFT & LUFTFART Källsjö. Henrik Ivre

VINDKRAFT & LUFTFART Källsjö. Henrik Ivre VINDKRAFT & LUFTFART 2010-10-20 Källsjö Henrik Ivre 2 2010-10-21 Ny myndighet med möjlighet till trafikslagsövergripande lösningar 3 2010-10-21 4 2010-10-21 Trafikverket tillhandahåller inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats 2006-08-30 Luftfartsstyrelsen Via E-post Er beteckning LS 2006-3408 Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats Generellt Vi vill inleda

Läs mer

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB 1(8) Remissammanställning Inkomna synpunkter på NV:s remitterade förslag om upphävande av Naturvårdsverkets allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser (NV

Läs mer

Vindkraftsamordnarna. Karin Österberg Cecilia Dalman Eek. Miljö- och energidepartementet

Vindkraftsamordnarna. Karin Österberg Cecilia Dalman Eek. Miljö- och energidepartementet Vindkraftsamordnarna Karin Österberg Cecilia Dalman Eek Uppdrag Vindkraftsamordnarna ska underlätta samspelet mellan vindkraftprojektörer, myndigheter och andra aktörer på central, regional och lokal nivå.

Läs mer

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna Yttrande Datum 2013-02-22 Dnr 331-4220-2012 Ert datum 2012-11-27 Er dnr 2010-5138 Avdelning Samhällsavdelningen Enhet Samhällsbyggnadsenheten Remiss gällande

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun Färgelanda F1 Länsstyrelsen påpekar att norra delen av området bör utgå till förmån de mycket höga naturvärden som området representerar Den norra delen av område som Länsstyrelsen har synpunkter på ligger

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun

VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun VINDKRAFT Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta kommuner Planeringsunderlag för Norbergs kommun HUR UTSTÄLLNING 2 HAR BEDRIVITS Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta och Fagersta

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Hemställan angående områden av riksintressen

Hemställan angående områden av riksintressen HEMSTÄLLAN Vårt ärendenr: 16/02332 2016-05-20 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Stadsrådsberedningen 10333 STOCKHOLM Kopia till: Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet

Läs mer

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen..

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. 2017-06-16 Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. Detta yttrande gäller på utfärdandedatum. LFV förbehåller sig rätten att revidera

Läs mer

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller.

Sist i detta dokument hittar du mer information om vad analysen innehåller, samt en sammanfattande förklaring av LFV:s och flygplatsernas roller. 2017-04-04 Tove Mark Nacka Kommun Granitvägen 15 131 18 Nacka Flyghinderanalys gällande Uppförande av fastigheter i Nacka kommun - Orminge 54:1 Ni har sänt en förfrågan om flyghinderanalys till och vi

Läs mer

Angående ansökan om tillstånd för kommersiellt linjeflyg på Arna

Angående ansökan om tillstånd för kommersiellt linjeflyg på Arna KS 12 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum 2013-11-02 Diarienummer KSN-2004-0211 Kommunstyrelsen Utökad civil verksamhet på Uppsala Ärna Flygplats Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer