Övervakning: Miljöövervakning på vattenområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övervakning: Miljöövervakning på vattenområdet"

Transkript

1 Övervakning: Miljöövervakning på vattenområdet Ytvatten I kapitel 7 Förordning (2004:660) om förvaltning av kvalitet på vattenmiljön anges att varje vattenmyndighet skall se till att ett sådant program för övervakning av vattnets tillstånd i vattendistrikt som avses i artikel 8 i direktivet 2000/60/EG upprättas och genomförs. Detta kapitel utgår därför från artikel 8 i direktivet (2000/60/EG). Sammanfattningsvis är miljöövervakning direktivets verktyg för att erhålla ett kvalitetssäkrat underlag för arbetet med vattenmiljömålen och åtgärdsprogrammen samt för att följa upp målen. För att göra detta möjligt styr direktivet utformningen av övervakningen. Innehållet i övervakningen görs bindande i artikel 8 och kraven på vad som ska mätas regleras i bilaga V. Genom ramdirektivet för vatten regleras även delvis övervakning enligt andra EG direktiv som omfattar vattenmiljön. Varför övervakning, enligt direktivet Enligt direktivets Artikel 8 och Bilaga V skall länderna se till att det upprättas program för övervakning av vattenstatusen för att upprätta en sammanhållen och heltäckande översikt över vattenstatusen inom varje avrinningsdistrikt. Övervakningen skall i form av kontrollerande, operativ respektive undersökande övervakning ske i ytvatten, grundvatten och i skyddade områden (se 6.3). Övervakningsprogrammet skall vara i drift senast december år Övervakning av ytvatten behövs enligt direktivet för att: klassificera vattenförekomsternas status (alla länder måste för varje vattendistrikt också producera en karta, där det enligt en bestämd färgkod framgår vilken ekologisk respektive kemisk status varje vattenförekomst har), komplettera och bekräfta de riskanalyser som görs enligt direktivets Bilaga II om områdesbeskrivning, utforma framtida övervakningsprogram på ett effektiv och verkningsfull sätt, bedöma långsiktiga förändringar av såväl naturliga förhållanden som förändringar orsakade av mänsklig påverkan, beräkna omfattningen av gränsöverskridande föroreningstransport respektive föroreningsbelastningen i havet, bedöma vilka kvalitetsförändringar som blir följden av vidtagna åtgärder i vattenförekomster som ligger i riskzonen att inte klara miljömålen, i de fall man inte känner till orsakerna till att en vattenförekomst inte klarar miljömålen, försöka utröna vilka dessa orsaker kan vara, när det skett en olycka ta reda på omfattningen av den och vilka effekterna kan bli, bedöma i vad mån man uppfyller de krav som gäller för skyddade områden. Vattenförekomster som klassats som särskilda vatten omfattas inte av begreppen god ekologisk status eller god ekologisk potential, vilket innebär att de faller utanför ramarna för övervakning enligt ramdirektivet för vatten.

2 Miljöövervakningsprogram ska dokumenteras och resultaten sammanfattas i förvaltningsplaner (enligt artikel 13) och åtgärdsprogram (artikel 11). Åtgärdsprogrammen utvärderas genom den operativa övervakningen. Artikel 8 Miljöövervakningen regleras i artikel 8 i ramdirektivet för vatten. Ur direktivet: Krav på övervakning Artikel 8 Övervakning av ytvattenstatus, grundvattenstatus och skyddade områden 1. Medlemsstaterna skall se till att det upprättas program för övervakning av vattenstatusen för att upprätta en sammanhållen och heltäckande översikt över vattenstatusen inom varje avrinningsdistrikt enligt följande: För ytvatten skall dessa program omfatta i) Volym och nivå eller flödeshastighet i den mån det är relevant för den ekologiska och kemiska statusen och den ekologiska potentialen, och ii) Den ekologiska och kemiska statusen och den ekologiska potentialen. För grundvatten skall dessa program omfatta övervakning av kemisk och kvantitativ status. För skyddade områden skall de ovannämnda programmen kompletteras med specifikationerna i den gemenskapslagstiftning enligt vilken de enskilda skyddade områdena upprättades. 2. Dessa program skall vara operationella senast sex år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, om inte annat anges i den berörda lagstiftningen. Övervakningen skall stämma överens med kraven i bilaga V. 3. Tekniska specifikationer och standardmetoder för analys och övervakning av vattenstatusen skall fastställas enligt förfarandet i artikel 21. Ambitionen är att det inte ska finnas några luckor, utan att man ska klassa statusen hos varje enskild vattenförekomst. Detta behöver dock inte innebära att varje vattenförekomst måste övervakas. Det finns möjligheter (stöd för detta finns i CIS Guidance for Monitoring) att slå samman ett antal vattenförekomster med liknande förhållanden, och att därefter välja ut den eller de som anses vara representativ för att övervaka enbart den eller dem. Artikeln anger att programmen ska omfatta volym och nivå eller flödeshastighet, om den är relevant för ekologisk och kemisk status eller den ekologiska potentialen. Naturvårdsverket anser att volym och nivå eller flödeshastighet kan tolkas mer allmänt, så att det likställs med de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna generellt. Detta innebär att en övervakning av de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna endast är nödvändig där de kan vara av betydelse för måluppfyllnaden. Enligt direktivet är det nödvändigt att kunna göra en bedömning av när en avvikelse föreligger jämfört med den naturliga variationen. Det är därför nödvändigt att det finns referensstationer som kan ligga till grund för bedömning av status och påverkan i de enskilda vattenförekomsterna.

3 I artikel 8 anges även kraven på övervakning för skyddade områden. Med skyddade områden menas i detta fall sådana områden som definierats under andra EU-direktiv som omfattas av bilaga IV. Ramdirektivet ger inga möjligheter att peka ut skyddade områden enligt definitionen i artikel 8. För skyddade områden skall övervakningsprogrammen kompletteras enligt den lagstiftning med vilka det enskilda området skyddades. Vilka områden i Sverige som är skyddade områden framgår av Naturvårdsverkets register. I artikel 8 finns den bindande formulering som anger att övervakningen skall stämma överens med kraven i bilaga V (se vidare nedan). Bilaga V I bilaga V beskrivs hur miljöövervakning ska ske under följande rubriker: 1.1 Kvalitetsfaktorer för klassificeringen av ekologisk status 1.2 Normativa definitioner för klassificering av ekologisk status 1.3 Övervakning av ekologisk status och kemisk status för ytvatten 1.4 Klassificering och redovisning av ekologisk status. Vilka kvalitetsfaktorer är aktuella för övervakning Enligt direktivet ska olika kvalitetsfaktorer mätas och redovisas. Rutan nedan sammanställer de olika kvalitetsfaktorerna och hur dessa beskrivs (variabler som skall mätas). Kvalitetsfaktorer som skall mätas Kvalitetsfaktorer Vad mäts Brister i svensk miljöövervakning Biologiska Fysikaliskkemiska Hydromorfologiska Alger, växter, bottenfauna och fisk (fisk mäts ej i kustvatten). Försurningsparametrar (ej kust), syrgashalt, salthalt (ej kust), näringsstatus, temperatur, siktdjup (ej vattendrag), andra förorenande ämnen och prioriterade ämnen Omfattar hydrologi (sjöar och vattendrag), morfologi (inkl. substratförhållanden), tidvattenmönster (kust och vatten i övergångszon) och kontinuitet (endast vattendrag) Övervakning av växtplankton, påväxtalger och makrovegetation f.n. i liten omfattning. Övervakning av syrgashalt i vattendrag samt ffa prioriterade ämnen saknas f.n. Flera av dessa variabler saknas i nuvarande miljöövervakning. De biologiska och de fysikaliskt - kemiska kvalitetsfaktorerna ligger till grund för klassningen av den ekologiska kvaliteten. Flera av de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna saknas i svenska bedömningssystemet. Några håller på att utvecklas medan andra som tidvattenmönster är inte en aktuella för Sverige på grund av de små tidvattenvariationerna.

4 Konstgjorda och kraftigt modifierade vatten Om konstgjorda och kraftigt modifierade vatten säger direktivet följande: Ur direktivet Bilaga V För konstgjorda eller kraftigt modifierade vattenförekomster skall de kvalitetsfaktorer tillämpas som skall tillämpas för den av de ovan nämnda fyra naturliga grundvattenkategorierna som närmast liknar den konstgjorda eller kraftigt modifierade vattenförekomsten i fråga. Märk att grundvattenkategorierna är en felöversättning, skall vara ytvattenkategorierna. Innebörden är helt enkelt att om man exempelvis dämmer upp ett rinnande vatten, så ska dammen bedömas som en sjö, och inte som ett vattendrag. I sin bedömning ska man använda sig av de sjöanknutna kvalitetsfaktorerna Normativa definitioner för klassificering av ekologisk status En stor del av bilaga V upptas av normativa definitioner för klassificering av ekologisk status för samtliga kvalitetsfaktorer i de olika ytvattenkategorierna. Det ligger på de enskilda medlemsstaterna att konkretisera definitionerna för sina egna förhållanden. Arbetet med att fastställa referensförhållanden och klassgränser för alla kvalitetsfaktorer för de utpekade vattentyperna inom de tre svenska ytvattenkategorierna pågår. Resultatet i form av rekommendationer kommer att publiceras i de reviderade bedömningsgrunderna. För att detta arbete ska ske på ett likartat sätt inom EU pågår ett interkalibreringsprojekt där klassgränserna ska harmoniseras mellan medlemsstaterna. På detta sätt avser EU att garantera att bedömningarna blir jämförbara. Hur övervakning skall ske Ett krav på övervakningen är att relevanta parametrar för relevanta kvalitetsfaktorer övervakas. Direktivet kräver att de resultat som genereras via miljöövervakningsprogram skall åtföljas av en uppskattning av resultatens tillförlitlighet och noggrannhet. Resultaten och bedömningen ska rapporteras i förvaltningsplanerna. Särskilt viktigt är detta för den operativa övervakningen, eftersom i princip unika övervakningsprogram utformas för enskilda objekt. Detta ställer ökade krav på dokumentation vid val och resultatredovisning av övervakning jämfört med idag. När det gäller programutförande ska de variabler som mäts vara de som bäst indikerar den påverkan som enligt karakteriseringen förväntas ske i en vattenförekomst. Programmen kan alltså utformas så att den effektivaste variabeln mäts mer frekvent medan de övriga kan reduceras till ett minimum. Kontrollerande övervakning Syftet med kontrollerande övervakning är att erhålla en geografiskt representativ bild av tillståndet (status) per distrikt och för hela Sverige sammanvägt. Övervakningen skall utföras inom sexårscykler eller i särskilda fall vart 18 år.

5 Ur direktivet: Mål för kontrollerande övervakning Bilaga V Medlemsstaterna skall inrätta program för kontrollerande övervakning för att inhämta uppgifter i syfte att - komplettera och bekräfta det förfarande för bedömning av miljöpåverkan som anges i bilaga II, - kunna utforma effektiva och ändamålsenliga övervakningsprogram i framtiden, - bedöma de långsiktiga förändringarna i naturliga förhållanden, - bedöma de långsiktiga förändringar som orsakas av omfattande mänsklig verksamhet. När det gäller antalet övervakningspunkter föreskriver direktivet att ett så stort antal vattenförekomster skall användas att den allmänna ytvattenstatusen inom varje avrinningsområde eller delavrinningsområde kan bedömas. Detta innebär att vattenförekomster med samma förhållanden avseende status och påverkan kan representeras av en enskild vattenförekomst/mätpunkt. Enligt CIS dokument 2.7 monitoring är det viktigt att mätningar sker i de vattenförekomster som har störst sannolikhet för att detektera påverkan, status och konsekvens med avseende på miljökvalitetsfaktor. Ur direktivet: Val av övervakningspunkter, kontrollerande Bilaga V [Vid valet av vattenförekomster skall medlemsstaterna där det är lämpligt säkerställa att övervakningen genomförs vid punkter där] vattenflödeshastigheten är betydande inom hela avrinningsdistriktet; inbegripet punkter i stora floder där tillrinningsområdet är större än 2500 km 2, - där vattenvolymen inom avrinningsdistriktet, även stora sjöar och vattenmagasin, är betydande, - betydande vattenförekomster överskrider en medlemsstats gränser, - de stationer identifieras enligt beslutet om informationsutbyte (77/795/EEG), och - vid andra stationer som är nödvändiga för att uppskatta den föroreningsmängd som förs över medlemsstaternas gränser, och som förs ut i havsmiljön Detta innebär att det absoluta antalet stationer som skall omfattas av direktivets kontrollerande övervakning inte är fastslaget och inte heller kan bestämmas med någon formel. Stöd för bedömning utgör endast stora tillrinningsområden, betydande vattenvolymer, betydande gränsöverskridande vatten, direktivet 77/795/EEG om informationsutbyte samt stationer som är nödvändiga för att beräkna uttransporten av föroreningar över gränserna och till havsmiljön. Kontrollerande övervakning omfattar även kraftigt modifierade vattenförekomster. När en kraftigt modifierad vattenförekomst nått god ekologisk potential omfattas det inte av operativ övervakning utan omfattas i kontrollerande övervakning. Ett exempel på detta är en vattenförekomst, en damm, ovan ett dämme. Om dammen visar sig nå god ekologisk potential behöver inga ytterligare åtgärder genomföras om det inte heller föreligger någon risk för försämrad potential kan vattenförekomsten jämställas med en vattenförekomst som har god ekologisk status och omfattas således av kontrollerande övervakning. Vad som skall omfattas av mätningarna anges i bilaga V, se faktaruta nedan.

6 Ur direktivet: Val av kvalitetsfaktorer, kontrollerande Bilaga V Kontrollerande övervakning skall för varje övervakningsstation ske under en period av ett år inom förvaltningsplanens tidsram när det gäller - parametrar som indikerar samtliga biologiska kvalitetsfaktorer, - parametrar som indikerar samtliga hydromorfologiska kvalitetsfaktorer, - parametrar som indikerar samtliga allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer, prioriterade förorenande ämnen som släpps ut i avrinningsområdet eller delavrinningsområdet, och - andra förorenande ämnen som släpps ut i betydande mängder i avrinningsområdet eller delavrinningsområdet Prioriterade förorenande ämnen behöver enligt direktivet bara mätas i de vattenförekomster där de släpps ut. Övriga förorenande ämnen mäts i de vattenförekomster där de släpps ut i betydande mängd. När kontrollerande övervakning genomförts och resultaten visat att vattenförekomsten har minst god status och bedömning av mänsklig påverkan i området inte antyder försämringar behöver kontrollerande övervakning ske en gång var tredje förvaltningsplan, det vill säga vart 18:de år. Operativ övervakning Syftet med operativ övervakning är att följa måluppfyllnaden för enskilda vattenförekomster. Detta uttrycks i direktivet enligt faktarutan nedan. Ur direktivet: Mål för operativ övervakning Bilaga V Operativ övervakning skall genomföras för att - fastställa statusen för de vattenförekomster som bedöms ligga i riskzonen för att inte uppfylla miljömålen, och - bedöma de förändringar av statusen för dessa vattenförekomster som åtgärdsprogrammen resulterar i. Eftersom den operativa övervakningen är relaterad till objekt och dessutom skall säkerställa att målen enligt ramdirektivet uppnås är denna övervakning inte lika bunden till den sexåriga förvaltningscykeln. Detta innebär i sin tur att en operativ övervakning kan avslutas när som helst under en cykel under förutsättning att resultaten från mätningarna indikerar att målen uppnåtts eller att frekvensen kan reduceras om kvaliteten på måluppföljningen bibehålls. Operativ övervakning skall utföras dels i alla de vattenförekomster som, på grundval av antingen en bedömning av miljöpåverkan enligt bilaga II eller kontrollerande övervakning, bedöms ligga i riskzonen för att inte uppfylla miljömålen enligt artikel 4, dels i de vattenförekomster i vilka prioriterade ämnen släpps ut. De prioriterade ämnena, idag 33 stycken, finns angivna i Europaparlamentet och rådets beslut 2455/2001/EG om upprättandet av en lista över prioriterade ämnen på vattenpolitikens område och om ändringar av direktiv 2000/60/EG (ramdirektivet). För övervakningen av dessa ämnen gäller att den skall utföras i enlighet med den lagstiftning i vilken de relevanta miljökvalitetsnormerna fastställts. På samma sätt som för kontrollerande övervakning så behöver inte alla enskilda vattenföre-

7 komster övervakas, utan förekomster där de naturliga förhållandena och påverkanssituationen är lika kan grupperas och representativa stationer övervakas, framför allt vid diffus påverkan. Direktivet anger följande: Ur direktivet: Val av övervakningspunkter, operativ (1) Bilaga V När det gäller vattenförekomster som riskerar att utsättas för betydande påverkan från punktkällor: tillräckligt antal övervakningspunkter inom varje vattenförekomst för att kunna bedöma omfattningen och effekterna av påverkan från punktkällorna. Om en vattenförekomst utsätts för påverkan från ett antal punktkällor kan övervakningspunkterna väljas så att den totala omfattningen och de sammanlagda konsekvenserna av denna påverkan kan bedömas. Ramdirektivets begrepp betydande miljöpåverkan tolkar Naturvårdsverket som att påverkan medför en risk för att miljömålen inte uppnås. Operativ övervakning påminner om nuvarande egenkontroll (recipientkontroll) och behöver sannolikt inte förändras särskilt mycket från nuvarande utförande. Vissa egenkontrollprogram och samordnade recipientkontrollprogram kan behöva modifieras så att de uppfyller kraven på att kunna redovisa den totala påverkan/belastningen i ett område. Vidare behöver tillgänglighet till data och kvalitetssäkring kontrolleras så att de stämmer överens med direktivets krav. Ur direktivet: Val av övervakningspunkter, operativ (2) Bilaga V När det gäller vattenförekomster som riskerar att utsättas för betydande påverkan från en diffus källa: tillräckligt antal övervakningspunkter bland ett urval av vattenförekomster för att kunna bedöma omfattningen och konsekvenserna av påverkan från diffusa källor. De utvalda vattenförekomsterna skall vara representativa för de relativa risker för påverkan från diffusa källor som finns, och för den relativa risken att inte uppnå god ytvattenstatus. Detta medför en utökad skyldighet att mäta påverkan från diffusa källor vilket innebär att det borde bli fler egenkontrollprogram alt fler medlemmar i SRK-programmen för att kunna inkludera dem som bidrar med diffusa utsläpp. För kustvattnen utgör de omgivande havsområdena en betydande diffus källa, som dessutom till största delen inte är påverkbar från det egna avrinningsområdet i respektive vattendistrikt. Ur direktivet: Val av övervakningspunkter, operativ Bilaga V När det gäller vattenförekomster som riskerar att utsättas för betydande hydromorfologisk påverkan: tillräckligt antal övervakningspunkter bland ett urval av vattenförekomster för att kunna bedöma omfattningen och konsekvenserna av den hydromorfologiska påverkan. Valet av vattenförekomster skall spegla de totala effekterna av den hydromorfologiska påverkan som samtliga vattenförekomster utsätts för.

8 Denna typ av övervakning saknas normalt i vad som kan jämföras med egenkontroll (recipientkontrollprogrammen). När det gäller de kvalitetsfaktorer som skall övervakas i operativ övervakning är det den som bäst återspeglar den påverkan som skall mätas. Se faktaruta nedan. Ur direktivet: Val av kvalitetsfaktorer, operativ övervakning Bilaga V För att bedöma konsekvenserna av denna påverkan skall medlemsstaterna i relevanta delar övervaka - parametrar för den biologiska kvalitetsfaktor, eller de biologiska kvalitetsfaktorerna, som är mest känslig(-a) för den påverkan som vattenförekomsterna utsätts för, - alla prioriterade förorenande ämnen som släpps ut, samt andra förorenande ämnen som släpps ut i betydande mängd, eller - parametrar som indikerar den hydromorfologiska kvalitetsfaktor som är mest känslig för den påverkan som har konstaterats. Detta innebär att för den enskilda vattenförekomsten kan operativ övervakning omfatta ett relativt begränsat antal orsaksrelevanta variabler. När det kan visas att en vattenförekomst har uppnått god ekologisk och kemisk status kan den operativa övervakningen avslutas. Undersökande övervakning Denna undersökning är av utredande karaktär. Direktivet anger när den skall genomföras, se faktaruta nedan. Målet med undersökande övervakning är i princip att ge underlag för fastställande av ett åtgärdsprogram. När åtgärdsprogrammet är fastställt kan den undersökande övervakningen övergå i en operativ övervakning. Utformning och ansvar för utförandet bestäms från fall till fall. Ur direktivet: När undersökande övervakning skall genomföras Bilaga V Undersökande övervakning skall genomföras - när orsaken till överskridandena är okänd, - när den kontrollerande övervakningen visar att de mål som fastställts enligt artikel 4 för en viss vattenförekomst troligtvis inte kommer att uppnås, och operativ övervakning inte redan har inletts, i syfte att fastställa orsakerna till att en eller flera vattenförekomster inte uppnår miljömålen, eller - för att fastställa omfattningen och konsekvenserna av oavsiktliga föroreningsincidenter.

9 Övervakningsfrekvens enligt direktivet Under denna rubrik finns en tabell som anger minsta frekvens för mätningar av de olika kvalitetsfaktorerna. För kontrollerade övervakning är egentligen frekvensen bindande men för operativ övervakning styr det aktuella programmet. Ur direktivet: Övervakningsfrekvens Bilaga V Kvalitetsfaktor Floder Sjöar Vatten i Kustvatten övergångszon Biologiska Fytoplankton Andra vattenväxter 3 år 3 år 3 år 3 år Makroinvertebrater 3 år 3 år 3 år 3 år Fisk 3 år 3 år 3 år Hydromorfologiska Kontinuitet 6 år Hydrologi Kontinuerligt 1 månad Morfologi 6 år 6 år 6 år 6 år Fysikalisk-kemiska Temperaturförhållanden Syresättning Salthalt Näringsstatus Försurningsstatus 3 3 Andra förorenande ämnen Prioriterade ämnen 1 månad 1 månad 1 månad 1 månad Sammanfattningsvis skall de biologiska kvalitetsfaktorerna mätas två gånger per förvaltningsplansperiod om sex år, utom fytoplankton som bör mätas två gånger årligen. När det gäller hydromorfologiska faktorer skall dessa mätas en gång vart sjätte år utom hydrologin som mäts antingen per månad eller kontinuerligt, detta gäller dock bara sötvatten. De kemiska faktorerna ska mätas var tredje månad under de år då övervakning görs. Prioriterade ämnen ska mätas månadsvis. Naturvårdsverket anser att detta är ett orimligt krav. Vår inställning till övervakning av många av dessa ämnen har baserats på att koncentrationerna är så låga att det är både svårt och dyrt att mäta halterna i vatten. I stället har miljöövervakningen följt ämnena i andra matriser framför allt i ackumulerade matriser som

10 biota och sediment. Undantaget är pesticider, där det är lämpligt att göra mätningar i vattenfasen, och det görs också i dagens övervakning. Skyddade områden enligt Habitatdirektivet och dricksvattenförekomster Med skyddade områden avses i direktivet olika typer av skydd. Dels de ytvattenförekomster som angivits i artikel 7, vilken avser uttag av dricksvatten, och ger mer än 100 m 3 per dag i genomsnitt, dels sådana områden som skyddats för livsmiljöer och artskydd. Vattenområden avseende uttag av dricksvatten Kraven på en ytvattentäkt omfattar dels de allmänna kraven på god status enligt artikel 4, dels de kvalitetsnormer som fastställs i artikel 16 samt de krav som framgår av rådets direktiv om kvalitet på vatten avsett att användas som dricksvatten, 80/778/EEG, (ändrat genom direktiv 98/83/EG). Enligt artikel 22 kommer bl.a. direktiv 75/440/EEG om den kvalitet som krävs på det ytvatten som är avsett för framställning av dricksvatten att upphöra år Genom Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten SLV FS 1993:34, som anger kvalitetskrav för råvatten från ytvattentäkt, har ytvattendirektivets krav varit införda i svensk lagstiftning. Denna kungörelse ersätts av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 med undantag av kravet på råvatten Frekvensen på denna övervakning varierar beroende på antalet förbrukare och sammanfattas i tabellen nedan. Ur direktivet: Provtagningsfrekvens i ytvattentäkter Bilaga V Antal förbrukare (X) X < Frekvens 4 gånger per år < X < gånger per år X > gånger per år Ansvarig för skyddet av viktiga dricksvattenförekomster är främst en angelägenhet för huvudmannen för vattenverket. Naturvårdsverket har ett central ansvar, och länsstyrelser och kommuner ett regionalt respektive lokalt tillsynsansvar för vattenskyddsområden. Ytvattendirektivet har tidigare varit infört i SLV:s kungörelse om dricksvatten (SLVFS 1993:34) men genom ändring genom SLV:s nya föreskrift för dricksvatten SLVFS 2001:31 är inte ytvattendirektivet infört i svensk lagstiftning. Skyddade områden avseende livsmiljöer och artskydd I bilagan anges följande avseende dessa skyddade områden.

11 Ur direktivet: Skyddade områden livsmiljö och artskydd Bilaga V Vattenförekomster som utgör sådana områden skall omfattas av det program för operativ övervakning som anges ovan, enligt vilket de på grundval av miljökonsekvensbedömningen och den kontrollerande övervakningen skall identifieras som vattenförekomster som riskerar att inte uppfylla miljömålen enligt artikel 4. Övervakning skall genomföras för att bedöma omfattningen och konsekvenserna av all relevant betydande påverkan på dessa vattenförekomster och, vid behov, för att bedöma vilka förändringar i dessa vattenförekomsters status som åtgärdsprogrammen medför. Övervakningen skall fortsätta till dess att områdena uppfyller de vattenrelaterade kraven i den lagstiftning enligt vilken de identifierats och målen enligt artikel 4. Texten enligt vilket de på grundval är en feltolkning av engelskan, ersätts med i de fall de på grundval. Detta betyder att dessa skyddade områden skall ingå i operativ övervakning om detta indikeras i den preliminära karakteriseringen enligt artikel 5 om vattenförekomsten riskerar att inte uppfylla målen i artikel 4. Det medför ingen särskild hantering för dessa vattenförekomster Efter det att all relevant påverkan bedömts skall övervakningen fortsätta enligt kraven i den lagstiftning med vilket skyddet upprättats. Om målen inte uppnås skall den operativa övervakningen utformas så att kraven i den specifika lagstiftningen nås samtidigt som målen nås i artikel 4. Det bör noteras att det kan uppstå en målkonflikt mellan de olika direktiven. Ett exempel kan vara Hornborgasjön. Om målen med en rik fågelfauna nås genom reglerade dämmen och så höga näringsförhållanden i vattnet innebär detta samtidigt att målen i artikel 4 inte nås. Lösningen blir att vattenförekomsten klassas som särskilt vatten, och att övervakningsprogrammet i detta fall inriktas på habitatdirektivet. Övervakning inom Habitatdirektivet (Natura 2000) anger att det är gynnsam bevarandestatus som ska övervakas i de utpekade områdena. Arter anses åtnjuta gynnsam bevarandestatus när: data om populationsdynamik indikerar att arten kommer att fortleva på lång sikt i sin naturliga livsmiljö, och artens naturliga utbredningsområde minskar inte och visar inte heller tecken på kommande minskning, och förekomsten av artens livsmiljö är och bedöms fortsätta vara tillräckligt stor för att upprätthålla livskraftiga populationer på lång sikt. Några viktiga punkter att ha är: särskild hänsyn ska tas till prioriterade livsmiljöer och arter. rapportering ska ske vart 6e år rapporten ska innehålla information om vilka bevarandeåtgärder som vidtagits, och bevarandeåtgärdernas effekter på bevarandestatusen, samt de viktigaste resultaten från övervakningen av arter och livsmiljöer.

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2016:734 Utkom från trycket den 21 juni 2016 utfärdad den 9 juni 2016. Regeringen

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild:

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om övervakning av ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; Utkom från trycket

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning

Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning Vattenmyndigheterna Vattendirektivet och Miljöövervakning Workshop kring representativitet och statistisk styrka Uppsala 2011-10-31 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Vattenmyndigheterna organisation

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter om övervakning av ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön 1 ; Utkom

Läs mer

Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012

Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012 Välkomna till workshop om Övervakning och Kartläggning och analys 1-3 februari 2012 Revision av övervakningsprogram samt vad har vi att förhålla oss till? Workshop om övervakning 1-2 feb 2012 Lisa Lundstedt

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kartläggning och analys av ytvatten enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660); Utkom

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive Implementation Strategy of the European Water Framework Directive For the first time in history, twenty-nine Countries are committed to jointly manage all their freshwater resources on a basin scale to

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 41/2010

Ålands lagting BESLUT LTB 41/2010 Ålands lagting BESLUT LTB 41/2010 Datum Ärende 2010-09-29 FR 26/2009-2010 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av vattenlagen för landskapet Åland I enlighet med lagtingets beslut

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter och allmänna råd om redovisning av förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för grundvatten;

Läs mer

Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren

Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren Operativ övervakning enligt direktivet Syfte Fastställa status för vattenförekomster som befinner sig i riskzonen att inte

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön [Fakta & Historik]

Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön [Fakta & Historik] SFS 2004:660 Källa: Rixlex Utfärdad: 2004-06-17 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2008:219 Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön [Fakta & Historik] 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Svensk vattenförvaltning

Svensk vattenförvaltning Svensk vattenförvaltning Peder Eriksson Länsstyrelsen i Örebro län Föredraget - Innehåll 1. Vattenförvaltningen - kort introduktion 2. Kartläggning och analys av vatten - VISS Vatten-Informations-System-Sverige

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 I bilaga 1 till vattenförvaltningsförordningen anges vilka uppgifter som ska finnas med i vattendistriktens förvaltningsplaner. Nedan följer

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport 2013-03-29 till Miljömålsberedningen Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i havsmiljöförordningen (2010:1341); Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Regeringen föreskriver i fråga om havsmiljöförordningen

Läs mer

Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön

Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Svensk författningssamling 2004:660 t.o.m. SFS 2018:77 SFS nr: 2004:660 Departement/myndighet: Miljö- och energidepartementet Utfärdad:

Läs mer

Bakgrundsinformation vattendirektivet

Bakgrundsinformation vattendirektivet 100 Gammalt mål hur påverkas lantbrukarna? 75 50 25 Nytt mål! Miljömålet BSAP VF Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt Martin Larsson martin.h.larsson@lansstyrelsen.se 0 2005 2010 2015

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (NFS 2008:1) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT LAGSTIFTA OM DRICKSVATTEN? Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en begränsad resurs VA är en mycket stor livsmedelsproducent man når

Läs mer

SRK vilken roll kan den få i vattenförvaltningen och vem har tolkningsföreträde vid utformningen?

SRK vilken roll kan den få i vattenförvaltningen och vem har tolkningsföreträde vid utformningen? SRK vilken roll kan den få i vattenförvaltningen och vem har tolkningsföreträde vid utformningen? Stefan Löfgren Stefan.Lofgren@vatten.slu.se 070-69 55 177 Riksmöte 2010 för vattenorganisationer, Borås,

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om redovisning av förvaltningsplan för grundvatten; SGU-FS 2008:3 Utkom från trycket

Läs mer

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Om det du funderar på inte finns i ordlistan nedan går det även att leta i databasen över vatten i Sverige, VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Där finns även

Läs mer

Ramdirektivet för vatten 2000/60/EG

Ramdirektivet för vatten 2000/60/EG Ramdirektivet för vatten 2000/60/EG Maria Wik Persson SweMins Miljökonferens 2010 Innehåll Kort repetition Miljökvalitetsnormer (MKN) Åtgärdsprogram Verksamhetsutövare Förändringar på gång 6-års cykler

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Hur HaV verkar för levande hav, sjöar och vattendrag Utveckling av råd, stöd, bedömningsgrunder, handböcker Tillsynsutveckling RU Utveckling

Läs mer

Miljöövervakningsprogram för Bällstaån

Miljöövervakningsprogram för Bällstaån MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖANALYS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-15 Handläggare: Stina Thörnelöf Telefon: 08-508 28 852 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 22 Miljöövervakningsprogram 2012-2015

Läs mer

Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data. Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen

Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data. Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen Perspektiv på nytta och möjligheter med insamlade data Ragnar Lagergren, Vattenavdelningen Bakgrund - Varför bedriver vi SRK-program? Enligt miljöbalken är den som utövar miljöfarlig verksamhet skyldig

Läs mer

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför?

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Elisabeth Sahlsten, Kristina Samuelsson och Miriam Liberman Enheten för miljöövervakning Bakgrund I Sverige

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Vad behöver vi särskilt jobba med inom vattenförvaltningen vad gäller övervakning och kartläggning?

Vad behöver vi särskilt jobba med inom vattenförvaltningen vad gäller övervakning och kartläggning? Vad behöver vi särskilt jobba med inom vattenförvaltningen vad gäller övervakning och kartläggning? En kort sammanfattning över vad departementet svarade på EU:s frågor om övervakning och kartläggning

Läs mer

Implementering av ett miljömål, ramdirektivet för vatten och ickeförsämring

Implementering av ett miljömål, ramdirektivet för vatten och ickeförsämring Juridiska institutionen Vårterminen 2012 Examensarbete i miljörätt 30 högskolepoäng Implementering av ett miljömål, ramdirektivet för vatten och ickeförsämring av ekologisk status Författare: Axel Henckel

Läs mer

Synpunkter på Handbok för övervakning av ytvatten enligt förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Dnr

Synpunkter på Handbok för övervakning av ytvatten enligt förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Dnr Naturvårdsverket Att Malin Kanth Synpunkter på Handbok för övervakning av ytvatten enligt förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Dnr 729-1886-06 Bifogat återfinns remissvar

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings

Sveriges geologiska undersöknings Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om övervakning av grundvatten; beslutade den 20 december 2013. SGU-FS 2014:1 Utkom från

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2 Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet 1 Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt 2016-2021 Förvaltningsplanen är uppdelad i fem olika

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2004:660 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 17 juni 2004. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap.

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon En handbok om hur kvalitetskrav i ytvattenförekomster kan bestämmas och följas upp HANDBOK 2007:4 UTGÅVA

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Svensk författningssamling 2009:956 t.o.m. SFS 2017:875 SFS nr: 2009:956 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L4 Utfärdad: 2009-10-08 Ändrad: t.o.m.

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Efter den 1 juli 2011 ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för denna publikation. Telefon 010-698 60 00 publikationer@havochvatten.se www.havochvatten.se/publikationer Status, potential och kvalitetskrav

Läs mer

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014

Grundvatten. Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Grundvatten Jenny McCarthy, avd för mark och grundvatten, SGU Nationellt vattendelegationsmöte 2014 Aktuella frågor Föreskrifter Vägledning till SGUs föreskrifter Kommissionens kritik avseende grundvatten

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 Förvaltningsplan 2016-2021 för Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 2, Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021

Läs mer

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister

Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bilaga 2 Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Bristanalys grundvatten Översiktlig beskrivning av övervakning - behov och brister Utgiven av: Ansvarig avd./enhet:

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Albin Ring, Förvaltningsjurist Hur påverkas kommunerna av åtgärdsprogrammen? Åtgärdsprogrammet listar ett antal generella åtgärder för kommunerna.

Läs mer

Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun?

Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun? Miljökontoret Bilaga A: Vad styr vattenförvaltningen i Sverige och Södertälje kommun? Bilaga till Vattenplan för Södertälje kommun Version 2018-08-16 Denna sammanställning syftar till att förklara den

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om statusklassificering och miljökvalitetsnormer för grundvatten; SGU-FS 2008:2 Utkom

Läs mer

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-10-21\dagordning\tjänsteutlåtande\8.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-09-16 MHN 2008-10-21 p 8 Stina Thörnelöf

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Föreskrifter om ändring i Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter (2006:2) om övervakning av grundvatten och redovisning enligt

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Miljökvalitetsnormerna -var kommer dom ifrån, varför ser dom ut som dom gör och vad innebär dom?

Miljökvalitetsnormerna -var kommer dom ifrån, varför ser dom ut som dom gör och vad innebär dom? Miljökvalitetsnormerna -var kommer dom ifrån, varför ser dom ut som dom gör och vad innebär dom? Mats Lindegarth Havsmiljöinstitutet, Göteborgs Universitet Innehåll Miljökvalitetsnormer föreskrifter EU-direktiv

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning Monica Bergsten EU-lagstiftning - generellt Förordning = en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet; Direktiv = sätter

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Statusklassning inom Bottenvikens vattendistrikts kustvatten

Statusklassning inom Bottenvikens vattendistrikts kustvatten Statusklassning inom Bottenvikens vattendistrikts kustvatten Bakgrundsdata HOME Näringsstatus Recipientkontrolldata Näringsstatus Klorofyll (Bottenfauna) Prio och SFÄ NMÖ/RMÖ Näringsämnen Klorofyll, Biovolym

Läs mer

1 (6) Dnr 3378/2013. Vattenmyndigheten i Norrbotten Länsstyrelsen i Norrbotten via e-post:

1 (6) Dnr 3378/2013. Vattenmyndigheten i Norrbotten Länsstyrelsen i Norrbotten via e-post: 1 (6) Vattenmyndigheten i Norrbotten Länsstyrelsen i Norrbotten via e-post: vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Livsmedelsverkets återrapportering till vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kronobergs län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Hemsida 1(44)

Hemsida   1(44) SAMRÅDSHANDLING Underlagsrapport till reviderade miljökvalitetsnormer med avseende på koppar och zink 2018 2021 för Sveriges fem vattendistrikt baserade på modellerade biotillgängliga halter Länsstyrelsen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram 3330 Nr 341 Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram Bilaga 2 a 1. Geologiska karakteristika för grundvattenförekomsten inbegripet utsträckning och typ av geologisk

Läs mer

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Skyddade områden. enligt Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön

Skyddade områden. enligt Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön Skyddade områden enligt Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön fakta 8304 DECEMBER 2007 Skyddade områden enligt Förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön

Läs mer

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet.

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet. YTTRANDE 1 (6) Miljöenheten Ann-Louise Haglund Direktnr. 023-812 24 Fax nr. 023-813 86 ann-louise.haglund@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Västernorrland, Vattenmyndigheten i Bottenhavets distrikt Yttrande

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 33/2015

Ålands lagting BESLUT LTB 33/2015 Ålands lagting BESLUT LTB 33/2015 Datum Ärende 2015-05-27 LF 15/2014-2015 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av vattenlagen för landskapet Åland I enlighet med lagtingets beslut

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Foto: Martina Nolte, Creative Commons Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde - Översikt av väsentliga frågor - Ekologisk status i Bottenvikens vattendistrikt Sammanvägd bedömning av Näringsbelastning Försurning

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer