Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar"

Transkript

1 Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar ALEXANDER Mandatsort Rysk sort från slutet av 1700-talet som kom till Sverige runt Frukten är mycket stor, brett kägellik, med en vacker röd färg i strimmor. Den mognar i oktober och kan lagras till november. Alexander är en bords- och hushållsfrukt som har en söt smak med svag syra och arom. Trädet är relativt starkväxande med bred krona och hängande grenar. Äldre träd är relativt sällsynta i gamla trädgårdar i Kalmartrakten. BORGHERRE Mandatsort Sort från 1700-talet av okänt ursprung, vanlig i Tyskland. Frukten är stor av växlande form, lik Gravensteiner, men saknar denna sorts fina lukt. Grundfärgen är gröngul med en röd marmorering eller röda strimmor på solsidan. Köttet är saftig och syrligt utan någon speciell arom. Det är en hushållsfrukt, som också bär namnet Bullerhus, då kärnorna lossnar då äpplet skakas. Frukten mognar i september och kan lagras fram till januari. Trädet är stort med en bred krona. Det finns en hel del träd av Borgherre i gamla trädgårdar i Kalmartrakten. Hollänska kantäpplen omnämns i Krusenstiernska trädgårdens fruktförteckning från 1870-talet, vilket åsyftar denna sort. BORSDORFER Mandatsort En av våra äldsta äppelsorter, troligen från Tyskland, omtalad redan Namnet finns i en skrift från 1600-talet i Uppsala bibliotek. Frukten är liten, gröngul med en strimmig röd täckfärg. Den mognar i december och håller sig till februari. Det är en dessertfrukt med saftigt kött med god smak. Trädet växer långsamt och får en bred krona. GULDPARMÄN Mandatsort Sorten är av okänt ursprung, den kom till Sverige på 1850-talet. Frukten är liten och valsformig, guldgu,l med på solsidan en ljusröd strimmig och marmorerad täckfärg. Den skördas i mitten av oktober och äts i december till februari. Guldparmän är en dessertfrukt vars kött är saftigt med söt smak och god arom. Trädet får en liten krona. I den Krusenstiernska fruktförteckningen från talet nämns Prinses Pipping, vilket troligen är denna sort.

2 HÖSTPARMÄN Mandatsort Troligen en engelsk sort, omtalad redan 1629, som odlats i Sverige sedan 1700-talet. Frukten är medelstor, stympat konisk, med gulgrön färg och en brunröd täckning. Det är en dessertfrukt vars kött är fint och saftigt med en söt smak och egendomlig arom. Trädet är svagväxande med gles rund krona. KALMAR GLASÄPPLE Mandatsort Sort av osäkert ursprung, införsel till Sverige är okänt, eventuellt kan den ha kommit från Schlesvig- Holstein. Stor plattrund frukt som har kraftiga åsar och en gulvit färg. Vissa frukter kan få en brunröd till klarröd täckfärg. Frukten skördas i mitten av oktober och äts i januari-april. Köttet är sötsyrligt med aromatisk smak. Trädet är starkväxande med starka grenar. Det finns åtskilliga träd i trädgårdar i Kalmartrakten. I den Krusenstiernska fruktförteckningen från 1870-talet nämns Glas-äpple, vilket troligen är denna sort. RÖD HÖSTKALVILL Mandatsort En gammal fransk sort från 1600-talet, som troligen kom till Sverige under 1800-talet. Fruktens utseende är mycket speciellt, frukten är starkt kantig med kraftiga åsar och helt täckt av en mörkröd till svartröd färg. Det är en bords- och hushållsfrukt som mognar i oktober-november. Köttet är rödfärgat med syrlig, mindre god smak. Trädet blir medelstort till stort med en rund utbredd krona. Det finns ett fåtal träd i Kalmartrakten i hög ålder. STENSBERGSÄPPLE Mandatsort Sorten har fått sitt namn efter Stensbergs gård i Kalmar. Den omnämns första gången i Eneroths pomologi Frukten är ett mindre plattrunt äpple, gul med en orangeröd till röd täckfärg. Den mognar i november och håller sig till långt fram på våren. Köttet är saftigt och syrligt med en god arom. Träden blir relativt stora. En handfull äldre träd finns kvar i Kalmartrakten. COX S ORANGE Engelsk sort från 1825, som infördes till Sverige Frukten är medelstor och rund, gröngul vid mognaden med en brunrödorange täckfärg. Den mognar i november och håller sig till januari. Cox O är en första klassens dessertfrukt med en rik komplex arom. Trädet är medelstort och kräver en varm växtplats. Sorten är mycket vanlig i Kalmartrakten. I Krusenstiernska trädgården finns flera träd planterade på 1950-talet

3 COX S POMONA Troligen en engelsk sort av okänd ålder som blev allmänt odlad i Sverige efter Frukten är stor, kantig och rödfärgad. Köttet är saftigt och sött med en svag syra och arom. Den mognar i oktober och kan hålla sig till februari. Trädet blir medelstort. Tillsammans med Gravensteiner och Cox s Orange är det den vanligaste sorten i Kalmartrakten. I Krusenstiernska trädgården finns flera träd planterade på 1950-talet. GRAVENSTEINER Sorten är av okänt ursprung, den kan ha uppstått vid slottet Graasten i Danmark, som kom till Sverige under slutet av 1700-talet. Frukten är stor, kantig och mycket variabel med en gul färg med röda flammor. Fruktköttet är mycket saftigt, krispigt, sött, syrligt med en mycket god arom. Trädet blir stort med en bred krona. Det är en av de vanligaste sorterna i Kalmartraktens trädgårdar, bland dessa finns många träd av hög ålder. Eneroth skrev att Gravensteiner är Sveriges ädlaste frukt och att den utvecklas bäst i Kalmartrakten. Gul Gravensteiner finns i en fruktförteckning från 1870-talet i Krusenstiernska arkivet. GUL RICHARD Sorten kommer troligen från norra Tyskland och är från 1700-talet. Den kom till Sverige Frukten är medelstor, konisk med gulgrön färg, sällan finns en svag rödlila täckfärg. Den mognar i november och håller sig till januari. En dessertfrukt som är söt och syrlig med en speciell arom. Trädet blir medelstort. Det finns en del äldre träd i Kalmartrakten. HAMPUS Sorten är av okänt ursprung och har odlats i Sverige i över 200 år. Frukten är liten och plattrund och gul med röda strimmor. Den mognar i augusti och smakar bäst direkt från trädet. Frukten är saftig och söt med god arom. Trädet blir inte så stort. Idag finns få träd kvar i Kalmartrakten. INGRID MARIE En dansk sort från omkring 1905 och som odlats i Sverige sedan 1930-talet. Frukten är medelstor och plattrund och har en mörkröd färg. Den mognar i oktober och håller sig till februari. Det är en dessertfrukt som är söt och saftig med en god arom. Trädet blir medelstort. Sorten är vanlig i Kalmartrakten. I Krusenstiernska trädgården finns flera träd planterade på 1950-talet.

4 LORD SUFFIELD En engelsk äppelsort från 1820-talet. Frukten kan bli mycket stor och är brett äggrund och gulvit i färgen utan rodnad. Fruktköttet är löst och saftigt med en syrlig smak utan sötma. Trädet blir litet. MCINTOSH Kanadensisk sort från 1811, som kom till Sverige Ett runt äpple med en röd till blåröd färg. Frukten mognar i oktober och kan lagras till februari. Det är ett saftigt, sött och syrligt äpple med en nästan parfymerad arom. Trädet växer medelstarkt. ORANIE Sorten är av okänt ursprung och har odlats i Sverige sedan 1700-talet eller tidigare. Det är en medelstor plattrund frukt med en gulgrönvit färg och en svag tegelröd-orangeröd täckfärg på solsidan. Frukten plockas i mitten av september och håller sig några veckor. Smaken är söt och syrlig, köttet saftigt med en arom av högsta klass. Oranie blir ett mindre träd. Sorten finns i många, oftast äldre fruktträdgårdar, i Kalmartrakten. RIBSTON Engelsk sort från början av 1700-talet, som blev vanlig i Sverige under 1800-talet. Frukten är medelstor, svagt kantig och plattrund och har ett strävt skal och är vid mognaden guldgul med en orangeröd täckfärg. Den mognar i november och kan vid goda lagringsförhållanden hålla sig till maj. Ribston är ett första klassens dessertäpple med ett fast saftigt kött och en mycket god arom. Det finns många träd i Kalmartrakten. ÅKERÖ Troligen en svensk sort från eller 1700-talet från Åkerö säteri i Sörmland. Ett stort äpple, avlångt med en vitgul färg oftast med en tegelröd täckfärg med strimmor. Den mognar i början av oktober och håller sig oftast till jul. Åkerö är en dessertfrukt av högsta kvalitet med ett fast och saftigt kött och en sötsyrlig smak med en mycket speciell arom. Trädet blir högt med en smal krona. Åkerö är en vanlig sort i Kalmartraktens trädgårdar.

5 ÖLANDS KUNGSÄPPLE Sorten är av okänt ursprung, men var vanlig i många trädgårdar på Öland och runt Kalmar under 1800-talet under namnet Kungsäpple. Frukten är medelstor med konisk form och rund i tvärsnittet. Färgen är karaktäristiskt mörkröd. Den mognar i slutet av september och håller sig till jul. Den har en söt, lite syrlig smak. Trädet kan bli mycket stort. Det finns åtskilliga stora äldre träd kvar i Kalmartrakten, men framför allt på Öland. Kungsäpple omnämns i en fruktförteckning från 1870-talet från Krusenstiernska trädgården. GULDRENETT Äppelsorten Guldrenett har odlats under lång tid i många länder. Det finns också flera sorter av äpplen som burit namnet Guldrenett. I den Krusenstiernska fruktförteckningen nämns Gul Renett. GULDPIPPING En engelsk 1500-talssort som odlats i Sverige under lång tid. Frukten är rund och liten med en guldgul färg. Den mognar i december och håller sig till mars. Frukten är sötsyrlig med en rik kryddig arom. För att den ska nå fullständig utveckling krävs en varm växtplats. Trädet har ett egendomligt växtsätt med en spenslig grenuppbyggnad och fina kvistar. Guld pipping omnämns i den Krusenstiernska fruktförteckningen från 1870-talet. GRÅGYLLING En mycket gammal sort av okänt ursprung som odlats länge i Sverige. Frukten är stor med en stympat konisk form. Färgen är grön-gul-vit med en röd täckfärg med strimmor. Den mognar i slutet av september och håller sig till november och har en sötsyrlig speciell smak. Trädet blir stort med en bred krona. Det finns äldre träd kvar i trakten, men sorten hör till de ovanliga. Då sorten har en lång odlingshistoria i Sverige finns många synonyma namn, ett av dem är Vinterastrakan. Under detta namn finns sorten med i en fruktlista från majorskan Krusenstiernas trädgård i Kalmar gamla stad, dvs nuvarande Kalmar stadspark. KANADARENETT Troligen en fransk 1700-talssort, som infördes till Sverige år Frukten kan bli mycket stor, den är stympat konisk och mjukt kantig. Färgen är gulgrön med en svag rödbrun strimmig täckfärg. Den mognar i november och kan lagras till maj. Köttet är saftigt, men saknar utpräglad arom och sötma. Den kräver en varm sommar för bästa utveckling. Canada renett omnämns i den Krusenstiernska fruktförteckningen från 1870-talet.

6 PRINSESSÄPPLE Sorten är av okänt ursprung och har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Frukten är stor, avlång och svagt kantig. Frukten är ljust grön-gul med strimmor av sammanhängande orangeröd täckfärg. Den mognar i slutet av september och kan lagras till mars. Köttet är fast och sött med en kryddig arom. Trädet blir medelstort. ROSENHÄGER Rosenhäger kan vara en svensk sort av ovisst ursprung. Det är ett medelstort kantigt plattrunt äpple. Den är oftast vackert färgad av en lackröd täckfärg över större delar av frukten. Frukten mognar i slutet av september och kan lagras till november. Köttet är ett saftigt sötsyrligt med en god arom. Eneroth skriver att det är Sveriges ädlaste frukt. Trädet växer kraftigt. Rosenhäger är en sällsynt sort i Kalmartrakten. Sorten nämns i en fruktlista från majorskan Krusenstiernas trädgård i Kalmar gamla stad, dvs nuvarande Kalmar stadspark. RÖD ASTRAKAN Sorten kan vara svensk eller rysk, den omnämns i Sverige för första gången på 1780-talet. Frukten är rund och medelstor, med en, vanligen över hela frukten, lackröd täckfärg. Den mognar i slutet av augusti och är hållbar några veckor. Köttet är saftigt, sött och syrligt med en fin arom. Trädet blir stort. Sorten är mycket ovanlig i Kalmartrakten. Sorten omnämns i den Krusenstiernska fruktförteckningen från 1870-talet. RÖTT JÄRNÄPPLE En äpplesort från Tyskland, som odlats där liksom i Sverige i flera hundra år. Ett äggrunt till koniskt äpple med en klarröd täckfärg över större delen av frukten. Det är en mycket hållbar frukt som mognar i januari och kan lagras till maj. Köttet är saftigt och syrligt. Trädet växer starkt med en bred krona. Det finns få äldre träd i Kalmartrakten. I den Krusenstiernska fruktförteckningen från talet nämns Röd Pipping, vilket är synonymt med denna sort. I förteckningen nämns också Jernäpple, vilket det också kan vara, men det har funnits många olika järnäpplen i Sverige.

7 Päron JOHANTORP Mandatsort Sorten har fått sitt namn av gården Johantorp i Helsingborgstrakten, varifrån den spreds genom Ramlösa plantskola, som fått den från Lubeck, under 1800-talets första hälft. Frukten är medelstor, mörkgrön och kvittenlik med en brunröd täckfärg. Det är en bords- och hushållsfrukt som mognar i januari och kan bevaras till mars. Köttet är fast med söt smak och svag arom. Trädet är starkväxande som årligen bär rikligt. Äldre träd förekommer här och var i trädgårdar i Kalmartrakten. WINDSOR Mandatsort Sort från 1500-talet av okänt ursprung. När Windsor kom till Sverige vet man ej, men det är före 1800-talet. Frukten är ljusgul, med en svag ljusröd täckfärg, långt utdragen med extremt långt skaft. Den mognar i början av september. Den har en medelmåttig saftighet och kan smaka sött vid god utveckling, vid sämre har den en kärv smak. Windsor är ett starkväxande träd med bred pyramidal krona. Sorten har inte sålts i Sverige på över hundra år och är därför mycket ovanlig. Det finns inga kända träd i Kalmartrakten. Då det är en sort med en lång historia har den fått många synonyma namn såsom Svanhalsar, Klockpäron, Jungfrulår och Hängpäron. GREVE MOLTKE En päronsort från Danmark från mitten av 1800-talet. Frukten blir stor, brett äggrund med största bredden på mitten. Färgen är gulgrön till grön med rost här och var och ibland en liten rodnad. Den mognar under första hälften av oktober och håller sig ungefär en månad. Köttet är mycket saftigt med sötsyrlig smak god arom. Trädet blir medelstort med en pyramidal krona. Greve Moltke är den i särklass vanligaste päronsorten i Kalmartraktens trädgårdar. ESPERENS HERRE En päronsort av okänt ursprung, som infördes till Sverige i mitten av 1800-talet. Frukten är medelstor med rund kägellik form och grön till gulgrön utan rodnad. Den mognar i andra hälften av september och håller sig några veckor. Esperens herre är ett första klassens dessertpäron vars kött är saftigt, smältande, sött och mycket aromatiskt. Trädet blir litet. Esperens herre hör till en av de fem vanligaste päronsorterna i Kalmartrakten.

8 GRÅPÄRON Troligen en fransk sort med en minst 400-årig historia, som infördes till Sverige i slutet av 1700-talet. Frukten är liten, päronformad med en gulgrön grundfärg och ett tjockt oftast nästan heltäckande rostöverdrag. Den mognar i omgångar från mitten av september och håller sig ett par veckor. Köttet är saftigt och sött och lite grynigt. Trädet blir mycket stort. Sorten nämns i förteckningen av fruktsorter i trädgården från 1870-talet. Gråpäron hör till en av de fem vanligaste päronsorterna i trädgårdar i Kalmartrakten. EPARGNE En fransk päronsort, omnämnd redan under 1600-talet. I Sverige nämns sorten för första gången under 1700-talet, men Eneroth skriver på 1860-talet att det finns många gamla och stora träd på Gotland. Det finns många synonyma namn exempelvis Kejsarinnepäron och Verte longue, som i Kalmartrakten blivit Vattlångor. Frukten är stor, avlång, utdraget päronformad och gul vid mognaden med mindre svaga brunröda strimmor. Den mognar första veckan i september och njutes direkt från trädet. Frukten är mycket saftig med en angenäm syra och sötma. Trädet blir medelstort med glesa grenar. Wertlång nämns i fruktförteckningen i Krusenstiernska trädgården från 1870-talet. En handfull träd i hög ålder finns i Kalmar och på Öland. BONNE LOUISE D AVRANCHES En fransk päronsort från slutet av 1700-talet som infördes till Sverige i mitten av 1800-talet. Frukten är stor och päronformad, ofta cylindrisk, gröngul och har en vacker mörkröd solsida. Den mognar i början av oktober och kan lagras ett par veckor. Köttet är saftigt och sött med svag syra och god arom. Trädet blir stort eller mycket stort. Bonne Louise hör till en av de åtta vanligaste päronsorterna i Kalmartrakten. HOVSTA En svensk sort som odlats under några hundra år, framför allt i Södermanland. Frukten är medelstor och äggrunt kägellik med en gröngul färg och en svag orange täckfärg på solsidan. Den är färdig för skörd i början av september. Hovsta är en hushållsfrukt med ett grovt kött med svag sötma och inte så god smak. Medelstarkväxande träd med pyramidal krona som alla år är rikbärande. Det finns ett fåtal träd i äldre trädgårdar i Kalmartrakten. I den Krusenstiernska fruktförteckningen från 1870-talet nämns Socker päron, vilket troligen är denna sort.

9 HÖSTBERGAMOTT Höstbergamott är en gammal sort som är odlad i många länder. Namnet Pergamotter nämns av O. Rudbeck på 1600-talet. Stora gamla träd fanns i Sverige av Höstbergamotter under 1800-talet. Frukten är liten plattrund, ljusgrön till gulgrön med en mörk-brunröd solsida. Den mognar i början av oktober och kan hålla sig ett par veckor. Köttet är sött, svagt syrligt med en egendomlig fin arom. Trädet blir medelstort. Det finns några äldre träd av denna sort i Kalmartrakten, den hör till de tjugo vanligaste päronsorterna. Sorten nämns i fruktförteckningen från 1870-talet som finns i det Krusenstiernska arkivet. GRÄNNA RÖDPÄRON En minst 300-årig päronsort av okänt ursprung. Frukten är medelstor, päron- eller flaskformad, ljusgul med en kraftigt färgad solsida i rödbrun till tegelröd täckfärg och rostfläckar. Frukten mognar under andra hälften av oktober. Köttet har svag sötma och syra och kan ibland vara kärv. Trädet blir högt och smalt. Det finns ytterst få gamla träd kvar av denna sort i Kalmartrakten. Röd päron nämns i den Krusenstiernska förteckningen från 1870-talet. GÖTEBORGS DIAMANT Sorten är av okänt ursprung. Den odlades under 1800-talet på många platser i västra Sverige. Frukten är stor och bred med platt undersida. Den gulnar vid mognaden och har ofta en mörk rödbrun täckfärg. Sorten mognar i mitten av september och håller sig någon vecka. Köttet är kornigt, saftigt och sött. Trädet blir stort med en bred pyramidal krona. Sorten förekommer i flera Kalmarträdgårdar, men hör inte till de vanligaste. CHARNEU En belgisk sort från omkring år 1800, som infördes till Sverige Frukten är stor till medelstor, långsträckt päronformad, gröngul till färgen med en svag flammig brunröd strimma på solsidan. Den skördas i oktober och njutes i november och december. Charneu har ett smältande kött med söt smak och en god arom. Trädet blir liksom många päron högt och smalt. Sorten hör till de tjugo vanligaste päronsorterna i Kalmartrakten.

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI'

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI' Malus domestica 'MAGLEMER' MAGLEMER, vinteräpple Osäker härkomst Fin bordsfrukt, äpplet kan tålas av många allergik Är svagväxande och har tidig och rik bördighet, bör kartgallras Blomningen är medeltidig

Läs mer

Malus domestica 'AMOROSA'

Malus domestica 'AMOROSA' Malus domestica 'ALEXANDER' ALEXANDER, höstäpple ev. Turkiet Användning:Bords- och hushållsfrukt Växer ganska kraftigt och får en bredd krona med utåtriktade grenar. Ger som äldre träd jämna skördar. Blomningen

Läs mer

Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA'

Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA' Malus domestica 'SAFRANOJE KITAJKA' SAFRANOJE KITAJKA, höstäpple Ryssland Användning: Bordsfrukt Är frisk och härdig, växer de första åren rätt kraftig och bildar som äldre en utbredd krona. Blomningen

Läs mer

Sorter i apelgården Dottevikinga Enebyäpple

Sorter i apelgården Dottevikinga Enebyäpple Sorter i apelgården Dottevikinga Uppkom ur en kärna i Dottevik hos Inga och Karl-Eric Johansson, sorten namngavs och döptes våren 1990 av Jössebygdens trädgårdsförening. Mognar i december/januari. Hållbar

Läs mer

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN ALICE är ett medelstort äpple med något åsig form. Äpplet drogs upp i början av 1950-talet på Balsgård och har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. MIO har fått sitt namn efter Astrid Lindgrens

Läs mer

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN

SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN SVENSKA ÄPPLEN Alice är ett medelstort äpple med något åsig form. Äpplet drogs upp i början av 1950-talet på Balsgård och har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. Skalet har vackert ljusgul grundfärg med varmt

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården

Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården Äppelklonarkivet i Bergianska trädgården P. J. Bergius Äppelklonarkivet Bergianska trädgårdens klonarkiv startades 1981 av dåvarande Professor Bergianus Måns Ryberg som var engagerad i Nordiska Genbanken

Läs mer

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015 Våra nya ÄPPLEN Produktion: www.wakire.se Malus domestica Agnes E (B:1377) Vacker sommarsort med friskare träd och bättre smak än Discovery!

Läs mer

Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank

Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank Examensarbeten inom Trädgårdsingenjörsprogrammet 2007: 23 (ISSN 1652-8152) Utvärdering av Balsgårds nya äppelgenbank Evaluation of the Balsgård new apple genebank Redsleeves av Petra Christensen Mårtensson

Läs mer

Frukt i klonarkiven äpple, päron, plommon, söt- och surkörsbär

Frukt i klonarkiven äpple, päron, plommon, söt- och surkörsbär 1 Alntorps ö Närke/Bergslagen/Västsverige Äpple Astrakan från Lindesberg lokalsort Alntorps ö Närke/Bergslagen/Västsverige Äpple Billingeäpple lokalsort Alntorps ö Närke/Bergslagen/Västsverige Äpple Cellini

Läs mer

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar Sortförsök i äppel 2005-2012 Nya svenska förädlingar Försöket motiveras av att man från svenskt håll rekommenderat dessa äppelförädlingar för prövning. Samtliga sorter är framtagna av SLU Balsgård förutom

Läs mer

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och

Läs mer

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och

Läs mer

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt ANANAS Sötsyrlig Ett gult, mycket saftigt fruktkött. Sötsyrlig och aromatisk smak. Ananas är en skenfrukt med massor av små sammanväxta bar på en blomaxel. Som förfriskning och dessert liksom till kött,

Läs mer

Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005

Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005 Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 2005 Ulf Larsson 2007-08-28 Ulf Larsson och Örebro universitet INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

(plugg) (plugg) 220(plugg) (plugg)

(plugg) (plugg) 220(plugg) (plugg) tot antal datum antal datum antal datum antal totalt sås 20 (allt) 20 40 40 30 (allt) 30 200 1 1 2 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (plugg) 400 1 1 220(plugg) 200 25 25 75 200 (allt) 200 1 2 1 1 55 55 220(plugg)

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

21 Hägg - Prunus padus

21 Hägg - Prunus padus 21 Hägg - Prunus padus Hägg är ett litet träd eller stor buske. som skjuter rikligt med rotskott och därför kan bilda små bestånd. Den trivs bäst på mulljord och växer i lundar och fuktiga till friska,

Läs mer

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin.

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin. (MS) Ser ut som en stor kotte. Frukten kan vara röd, gul eller svart. Många bär som vuxit ihop till en större frukt. Skalet är hårt och taggigt. Det äter man inte. Under skalet finns ett saftigt, gult

Läs mer

Pressmeddelande den 29 maj 2015

Pressmeddelande den 29 maj 2015 Pressmeddelande den 29 maj 2015 Bästa fruktsorterna utsedda Bra och friska sorter är grunden för ett lyckat odlingsresultat. Fruktexperter över hela landet har nu utvärderat dagens fruktträdssortiment.

Läs mer

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops.

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops. Körsbärstomater Black Cherry Violettröd, mycket söt och god körsbärstomat ca 20 g. Relativt tidig skörd. Odlas i växthus eller skyddat läge. Tjuvas. Cheresita Liten, god, röd körsbärstomat, 15 20 g. Ger

Läs mer

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD...

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD... Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1 Samköpsväxter 2011 Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 NR 1: GERANIUM PRATENSE MIDNIGHT REITER ÄNGSNÄVA 69 KR... 2 NR 2: ANEMONE RIVULARIS BÄCKANEMON

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.

Läs mer

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ejmunds Simgus 3 Böja Stommen Ko 4 Kårtorps Ko 5 Göranstorp Ko 6 Hagshult Ko 7 Rafna Angus 8 Sunnanhed Fjällko 9 Gröna Gårdar Hereford POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

Historiska berättelser om våra äpplesorter

Historiska berättelser om våra äpplesorter Historiska berättelser om våra äpplesorter För ytterligare information kontakta Inger Hjalmarsson, POM på tel 070-414 50 64 eller inger.hjalmarsson@slu.se För beställning av okulage/ympris till fruktträdsproduktion

Läs mer

Historiska berättelser om våra äpplesorter

Historiska berättelser om våra äpplesorter Historiska berättelser om våra äpplesorter För ytterligare information kontakta Inger Hjalmarsson, POM på tel 070-414 50 64 eller inger.hjalmarsson@slu.se För beställning av okulage/ympris till fruktträdsproduktion

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april

Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april Gamla folkskolans vänner årsmöte sön 10 april Gamla folkskolans vänner i Hindersby rf. håller årsmöte söndagen den 10 april 2015 kl. 14:00 på gamla folkskolan Stadgeenliga ärenden Efter mötet testar vi

Läs mer

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:1

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:1 Strategiskt projekt med fokus på ekologisk odling och produktutveckling av havtorn Kimmo Rumpunen, SLU Balsgård samt Ingrid Björklund och Henriette Smith, SLU Torslunda Tvåårigt projekt kring havtorn Projektet

Läs mer

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Bibliografiska uppgifter för Jämförande försök med skorvresistenta äpplesorter Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Tidskrift/serie LTJ-fakultetens faktablad Nr/avsnitt 8 Utgivare SLU, Fakulteten

Läs mer

Kvalitet, vad är det?

Kvalitet, vad är det? Kvalitet, vad är det? Henrik Stridh 92 Medlemmar Skörd, ca 20 ton/ha Mål 30-40 ton/ha Antalet medlemmar minskar, skörden ökar något Ca 12 000 ton totalt, 7 000 ton i Kivik 1 Svensk fruktodling? Yttre kvalitet

Läs mer

En sensorisk resa med övningar

En sensorisk resa med övningar En sensorisk resa med övningar I det här kapitlet kommer du att hitta övningar som är tänkt att användas vid de sex stationer som finns på vår sensoriska resa till smakens ursprung. Varje stycke är ägnad

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Produktkatalog DECEMBER vale

Produktkatalog DECEMBER vale Produktkatalog DECEMBER 2014 vale Traditionell odling med tusenårig historia Längs Sorrentokusten i Kampanien växer en speciell citron. Sorrentocitronen Il feminello ovale comune di Sorrento är gulare

Läs mer

Sortförsök i äppel Lettiska sorter

Sortförsök i äppel Lettiska sorter Sortförsök i äppel 2007-2013 Lettiska sorter Avsikten med försöket var att skorvresistenta äppelsorter från Lettland prövas för att klarlägga deras fruktkvalitet, tidighet, härdighet och eventuell lagringsförmåga.

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se EKO LOGISKT Plocktomater 2015 031-780 27 00 www.hebe.se Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt! I år utvecklar vi konceptet med plocktomater

Läs mer

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

Äpplesorter för ekologisk fruktodling

Äpplesorter för ekologisk fruktodling Äpplesorter för ekologisk fruktodling Jordbruksinformation 4 2004 Innehåll Sida Inledning, Ordförklaring............................... 3 Zonkarta............................................ 4 Ahrista.............................................

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb Lär dig känna igen några vanliga klassiska rosgrupper Gallica-Gruppen Växtsätt vanligen upprätt, låga medelhöga, 1-1,5 m. Kan bilda rikligt med rotskott. Blad något läderartade, avlångt äggrunda. Bladen

Läs mer

Jasci (Italien, Abruzzo)

Jasci (Italien, Abruzzo) Jasci Trebiano d Abruzzo Sötma Trebiano 100% standard. Lagrat på nya franska ekfat. kan lagras ca 5 år Jasci Montepulciano d Abruzzo är odlad ca 200 m Ett elegant vin med toner av mogen gul frukt, ginst

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Ökande äppel- och päronodling

Ökande äppel- och päronodling JO 33 SM 1301 Antalet fruktträd 2012 Slutlig statistik Number of fruit trees 2012 I korta drag Ökande äppel- och päronodling Den svenska äppel- och päronodlingen uppvisade en påtaglig ökning 2012 jämfört

Läs mer

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK )

AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) AMRUT NATURAL STRENGTH INDIAN SINGLE MALT WHISKY, 62,7% (BLACKADDER, SINGLE CASK ) 5 DOFTAR FÖRST KÄRV STARK WHISKY, dock utan utstickande störande dofter. Sedan kommer mycket: jordgubbar med smördeg och

Läs mer

FÖRDRINKAR. Dry Martini 60 kr Gin, martini dry. White Lady 60 kr gin, cointreau & citron. Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice

FÖRDRINKAR. Dry Martini 60 kr Gin, martini dry. White Lady 60 kr gin, cointreau & citron. Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice FÖRDRINKAR Dry Martini 60 kr Gin, martini dry White Lady 60 kr gin, cointreau & citron Cosmopolitan 60 kr Vodka, cointreau & tranbärsjuice Margarita 60 kr cointreau & tequila VIN vittvin Herceg, Grasevina,

Läs mer

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Produktsortiment Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Oviken Ost drivs av Kristina och Robert Åkermo. Förutom mejeriet så bedrivs skogsbruk, lite körslor med gårdens maskiner samt veterinär och

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. Läs mer och hitta recept på eller scanna in QR-koden.

EKO LOGISKT. Plocktomater. Läs mer och hitta recept på  eller scanna in QR-koden. EKO LOGISKT Plocktomater 2016 Läs mer och hitta recept på www.hebe.se eller scanna in QR-koden. Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt!

Läs mer

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde 2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde Sammanfattning/översikt Träd och buskar längs Karebyvägen Grupperas individuellt i olika kombinationer och

Läs mer

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se

S O R T I M E N T Torfolk Gård AB, Ö.Skymnäs, Höje Tel torfolk.se SORTIMENT Det ekologiska originalet Sedan slutet av 70-talet har vi på Torfolk Gård i Värmland arbetat för en grönare värld. Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta fri från gifter

Läs mer

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri.

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri. Sweet n Neat Scarlet Kompaktväxande busktomat Små söta välsmakande röda tomater Mycket lämplig för odling i kruka och balkonglåda. Behöver varken tjuvas eller bindas upp Sweet n Neat Yellow Kompaktväxande

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

PARMAX DENTALPRODUKTER

PARMAX DENTALPRODUKTER PARMAX DENTALPRODUKTER 9 PARMAX DIAMANTER PARMAX ORIGINAL Sortiment 200 Parmax Kit 1-12 i ask 399:84 FG-standard, 5 st/fp 201A Parmax No. 1 Tjocka 159:12 202A Parmax No. 2 Tunna 159:12 203A Parmax No.

Läs mer

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Produktsortiment Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Oviken Ost drivs av Kristina och Robert Åkermo. Förutom mejeriet så bedrivs skogsbruk, lite körslor med gårdens maskiner samt veterinär och

Läs mer

MUMS, bàsta mellanmålet!

MUMS, bàsta mellanmålet! Svenska SVENSKA ÄPPLEN àpplen året ÅRET RUNT! runt FRÅGA EFTER SVENSKA ÄPPLEN NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG MUMS, bàsta mellanmålet! Idag är bara ett av fyra äpplen som äts i Sverige svenskt. Det gör att det

Läs mer

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet Exempel från: Håll Sverige Rent Äppeltestet Vad är egentligen ett fint äpple och vilket äpple är bäst för miljön? I den här uppgiften får ni smaka, testa och diskutera. Bild på äpplen Gör så här Förberedelser

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

på svenska Calvados . Dryck

på svenska Calvados . Dryck . Dryck 100 000 liter must på flaska pressas varje höst och numera förvandlas skörden även till ädlare drycker. Calvados på svenska eller äppelbrandy, som är det EU-korrekta namnet. Bonny Håkansson tog

Läs mer

Lökmarknad 19 april 2017

Lökmarknad 19 april 2017 Lökmarknad 19 april 2017 Namn 1 Star s Favourite Ant i påse Pris/ påse 1 25:- Rosa, 100 cm. En cocktail av färg, mjukt rosa med elfenbensfärgat hjärta. Fin tillsammans med vita och blå Leverbalsam och

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 97 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Gamla äpplesorter får nytt jobb!

Gamla äpplesorter får nytt jobb! Gamla äpplesorter får nytt jobb! Kimmo Rumpunen Sveriges Lantbruksuniversitet Institutionen för Växtförädling och Bioteknik Växtförädling Hortikultur Balsgård Därför startade vi Centrum för Innovativa

Läs mer

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht

Läs mer

POÄNGBEDÖMNING Kock Totalt Snitt Nr Råvara

POÄNGBEDÖMNING Kock Totalt Snitt Nr Råvara GRIS SMAKMÖTET 2018 PROVNINGSORDNING 1 Skärshult 2 Bergsgård 3 Gunnargård 4 Onsberga 5 Onsberga 6 Närsjö gård 7 Blekslätten Yorkshire/Sv. Lantras Pigham Linderödsvin Linderöd/ Linderöd/ POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

Vilket kriterium är viktigast? Ranka de tre viktigaste. Diskussion först i grupp och sedan tillsammans.

Vilket kriterium är viktigast? Ranka de tre viktigaste. Diskussion först i grupp och sedan tillsammans. Det bästa beslutet? (Övningsuppgift i ekologiskt tänkande vid inköp av livsmedel) Till läraren: Ibland är det svårt att fatta bra beslut. I den här uppgiften får eleverna träna på att tänka på olika kriterier

Läs mer

Minskade arealer för äpplen och päron. Cecilia Branzén,

Minskade arealer för äpplen och päron. Cecilia Branzén, JO 33 SM 0801 Antalet fruktträd 2007 Slutlig statistik Number of fruit trees 2007 I korta drag Minskade arealer för äpplen och päron Den odlade arealen för äppelträd uppgår till 1 194 hektar, en minskning

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

sockerlag en bra start till en god drink av Andreas Johansson Rouvinen

sockerlag en bra start till en god drink av Andreas Johansson Rouvinen sockerlag en bra start till en god drink av Andreas Johansson Rouvinen Jag har alltid tyckt att det är roligt att framhäva smaker på olika sätt, genom sockerlagar är ett sätt att få fram dem på. Jag har

Läs mer

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER sockrets Upptäck stora SMAKVÄRLD! FARINSOCKER SMAKCIRKLAR Hur kan man se hur något smakar? Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet. I broschyren hittar du flera

Läs mer

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer.

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. smaker som växer Hur potatisen vann våra hjärtan och magar Potatis har inte alltid funnits i Sverige, även om det känns så. Ursprungligen kommer den från Sydamerika

Läs mer

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer

Innehållsförteckning Välkomna allmän information, teckenförklaringar etc. Fruktträd Bär Rosor Prydnadsträd Prydnadsbuskar

Innehållsförteckning Välkomna allmän information, teckenförklaringar etc. Fruktträd Bär Rosor Prydnadsträd Prydnadsbuskar Sortimentslista 2015 1 Innehållsförteckning Välkomna allmän information, teckenförklaringar etc. 3 Fruktträd 5 Bär 9 Rosor 15 Prydnadsträd 22 Prydnadsbuskar 24 Barrväxter, samt vintergröna buskar 28 Häckväxter

Läs mer

Mousserande vin Rosévin

Mousserande vin Rosévin Mousserande vin Rosévin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 47,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Rosor i Järla sjö. Monika Rehnqvist Juni 2011

Rosor i Järla sjö. Monika Rehnqvist Juni 2011 Rosor i Järla sjö Monika Rehnqvist Juni 2011 Aicha Spinossissima Framodlad av Valdemar Petersen i Danmark 1959. Aicha är en buskros med kraftigt och tätt växtsätt. Blommorna är stora med stark doft. De

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Läs mer

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort [page 1] Fruktmarknaden Plocka frukt och vinn fina priser på fruktmarknaden! Skicka dina plockare och trädgårdsmästare till fruktträdgården. Men se upp för tvättbjörnen - han vill stjäla din frukt! Det

Läs mer

Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad.

Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad. Potatisens historia - tog 100 år att bli accepterad. Före år 2007 hade vi inga smakord för potatis i Sverige. Trots att den hade varit stapelföda sedan 1700-talets slut, och att vi nu äter drygt 47 kilo

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

Frukt & Bär. Frukt & Bär

Frukt & Bär. Frukt & Bär Frukt & Bär Frukt & Bär FRUKT OCH BÄR Fruktträd finns i många olika former och kvaliteter. På Stångby har vi odlat och förädlat fruktträd sedan 1978 och har gedigen erfarenhet av uppbyggnad och god kvalitet.

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

Fyndrosor Fyndrosor Veronica Sundman myntade ordet fyndros i mitten av 1980-talet. Det ordet är en bra beskrivning för dessa rosor. De har i allmänhet växt länge på sin fyndplats och är härdiga för sin

Läs mer

HANDGJORT AV DIN BAGARE

HANDGJORT AV DIN BAGARE HANDGJORT AV DIN BAGARE Bli certifierad bagare Lär dig hantverket bakom Pain Paillasse och bli en certifierad Nu kommer äntligen det karakteristiska aromatiska mjölet som är hemligheten bakom brödet Pain

Läs mer

Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust

Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust Sensorisk och kemisk beskrivning av äpplemust Kimmo Rumpunen Forskare, verksamhetsledare, växtförädlare Institutionen för växtförädling SLU Balsgård Varför är det viktigt att kunna analysera och beskriva

Läs mer

Finns i storlek: 80 100 cm. Finns i storlek: 100 120 cm

Finns i storlek: 80 100 cm. Finns i storlek: 100 120 cm Sortimentslista Magnolia År 2015 Ulriksdals Trädgård på Kivik Här presenteras vårt sortiment av magnolior då vi öppnar plantskolan 1 april. Senare under säsongen utökas sortimentet med ytterligare arter/sorter

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

surdeg hantverk FRENCH BAKERY stenugnsbakat bröd

surdeg hantverk FRENCH BAKERY stenugnsbakat bröd surdeg hantverk FRENCH BAKERY stenugnsbakat bröd sommar sortiment 2013 HANTVERK SURDEG STENUGNSBAKAT KVALITET FRENCH BAKERY ANNO 1985 FRENCH BAKERY ANNO 1985 BAGERIET French Bakery startade 1985 som ett

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till.

Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till. Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till. Fredrik Nylén trivs i köket. Det har han gjort sedan han var liten, och 2013 blev han känd genom tv-programmet Hela Sverige bakar, där

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

PLANTSKOLA AB Hemsida: www.eriksbo-plantskola.se. Telefon: 021-523 60, Fax: 021-523 80. E-post: info@eriksbo-plantskola.se. Barkarö, 725 91 VÄSTERÅS

PLANTSKOLA AB Hemsida: www.eriksbo-plantskola.se. Telefon: 021-523 60, Fax: 021-523 80. E-post: info@eriksbo-plantskola.se. Barkarö, 725 91 VÄSTERÅS Nya Eriksbo Plantskola AB 2012 Barkarö, 725 91 VÄSTERÅS Telefon: 021-523 60, Fax: 021-523 80 E-post: info@eriksbo-plantskola.se PLANTSKOLA AB Hemsida: www.eriksbo-plantskola.se 2009 Välkommen till vår

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

starta grillsäsongen med

starta grillsäsongen med starta grillsäsongen med Några gör det året runt. För andra är ljumma som markvällar synonymt med samling runt den glödande kolen. Vi gör alltid vårt bästa för att allt du lägger på grillen ska smaka gott,

Läs mer

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg Tel.

Vi byter sortiment. N173/13. Nestlé Sverige AB Box Helsingborg  Tel. Vi byter sortiment. N73/3 Nestlé Sverige AB Box 773 20 07 Helsingborg www.nestleprofessional.se npsupport@se.nestle.com Tel. 042-9 9 3 Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar

Läs mer