EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:1"

Transkript

1 Strategiskt projekt med fokus på ekologisk odling och produktutveckling av havtorn Kimmo Rumpunen, SLU Balsgård samt Ingrid Björklund och Henriette Smith, SLU Torslunda Tvåårigt projekt kring havtorn Projektet Bär med unika smak- och hälsomervärden,, startade i slutet av april Projektet finansieras av Jordbruksverket och ansluter till regeringens vision om ökad ekologisk odling och att Sverige ska bli Europas nya matland. Initiativtagare till projektet är SLU Balsgård och SLU Torslunda. Projektet planeras pågå i två år. Vid SLU har verksamhet kring havtorn pågått sedan mitten av 1980-talet. Målet har initialt handlat om att utveckla klimatanpassat och friskt växtmaterial. I takt med att nytt växtmaterial tagits fram har också frågor kring odlingsteknik och produktutveckling aktualiserats. Vi har även medverkat till att bärets hälsomervärde börjat undersökas av svenska forskare och att havtorn nu används som råvara i olika livsmedel. Vi vill genom detta projekt bidra till ökad ekologisk odling och förädling av havtorn med särskilt fokus på flaskhalsar i produktionskedjan. Vi vill skapa mötesplatser och nätverk för erfarenhetsutbyte, och vi vill förmedla kunskap både kring odling och innovativ produktutveckling. Vi vänder oss i första hand till ekologiska odlare och livsmedelsföretag samt rådgivare inom ekologisk odling vid hushållningssällskap och jordbruksverket. Projektet är öppet och välkomnar alla som vill bidra till utvecklingen av ekologisk odling och förädling av havtorn att delta! Utveckling och test av utrustning för effektiv skörd, tröskning och rensning av frysta havtorsbär. Havtorn - en unik och mångsidigt användbar smak. Projektets mål Projektets övergripande mål är att bedriva kunskaps- och kompetensutveckling för att främja ekologisk odling och användning av havtorn som ett svenskt juice- och hälsobär, från planta till produkt. Projektet omfattar: Framtagandet av en webbportal på svenska kring havtorn; Sammanställning och förmedling av faktagranskad information kring odling, skörd, hälsomervärden och produktutveckling; Framtagande av nyhetsbrev; Etablering av ett nätverk kring odling och förädling av havtorn; Sammanställning och förmedling av erfarenheter vid provodling av nya havtornsselektioner; Utveckling/testning av småskalig skörde- och rensningsutrustning för havtorn; Utveckling av innovativa produktkoncept kring havtorn i samverkan med företagare; Förökning och tillhandahållande av plantor för ökad ekologisk odling av havtorn via provodling; Utbildnings-/demonstrationstillfällen kring havtorn både avseende odling och livsmedelsförädling.

2 På Balsgård finns många lovande nummersorter av havtorn som bör provodlas på fler platser innan beslut om sortregistrering fattas. Idag finns inga resurser för att göra nya korsningar men vi utvärderar befintligt växtmaterial och vill medverka till att så bra havtornssorter som möjligt introduceras för odling. Provodling pågår Idag deltar mer än 30 odlare över i stort sett hela Sverige i provodling av olika havtornsselektioner som tagits fram vid SLU Balsgård. De första provodlingarna startade Därefter har odlare successivt anslutit sig. Plantor för provodling har sticklingsförökats på Balsgård och på Elitplantstationen. Förökningen av ytterligare plantor har startat för att kunna utöka befintliga provodlingar och för att fler odlare ska kunna erbjudas möjlighet att delta vid provodling av havtorn. All förökning sker efter beställning och startar normalt på vårvintern eller sensommaren beroende på vilken typ av sticklingar som används. Rotade sticklingar i 8 cm kruka kan levereras under senhösten eller påföljande vår. Dessa småplantor kan antingen planteras direkt i fält eller odlas vidare till större plantor för senare utplantering vilket ibland kan vara att föredra. Fler provodlare sökes Provodling av nya selektioner är ett gemensamt avtalsreglerat åtagande mellan SLU och odlaren. Den sker utan kostnadsersättning till de deltagande företagen. Plantorna tillhandahålls till självkostnadspris. Nu pågår en utvärdering av befintliga provodlingar med mål att på sikt kunna välja ut de selektioner som bäst passar olika förhållanden i vårt avlånga land. Målet är att de bästa selektionerna så småningom ska registreras som sorter och därefter marknadsföras. Vi vill gärna erbjuda fler odlare att delta i provodling av nya selektioner för att få ett större och bättre underlag som grund för att bedöma selektionernas odlingsvärde. Som provodlare får du ett försprång när det gäller tillgång till plantor av de nya selektionerna. Du får även möjlighet att i ett tidigt skede testa bärråvaran och dess lämplighet för de produkter som du själv eller samverkande partners utvecklar.

3 Så får du möjlighet att provodla havtorn Gör en intresseanmälan till projektansvarig vid SLU Balsgård per mejl. Vi kommer då att kontakta dig för att diskutera och komma överens om lämpliga nummersorter för dina behov. I första hand handlar det om de nummersorter som beskrivs översiktligt längre fram i detta nyhetsbrev och som även finns upptagna på projektets hemsida. Dessutom behövs hanplantor vilket vi också tillhandahåller. Provodling ska avse odlingar som syftar till kommersiell verksamhet. Odlingarna bör omfatta minst 100 plantor och vi ser gärna att betydligt större odlingar etableras. Plantorna förökas efter skriftlig beställning och levereras när ett provodlingsavtal har undertecknats. Provodlingsavtalet reglerar att: plantorna endast används för provodling och får ej uppförökas, säljas eller överlåtas; plantorna fortsatt tillhör sortägaren och kan destrueras om endera parten så kräver; resultat från provodlingen inte publiceras eller på annat sätt förmedlas till tredje part utan tillstånd av SLU Balsgård; iakttagelser och erfarenheter rörande odlings- och marknadsvärde rapporteras till SLU Balsgård; SLU Balsgård kan inte åta sig något ansvar för eventuella förluster orsakade av provodlingen. Någon ersättning för provodling och rapportering utgår inte. Rotade havtornssticklingar i 8 cm kruka. Plantorna ska odlas ytterligare 1 2 månader i kruka före leverans. Plantor till självkostnadspris Provodlingskostnaden är kr per planta (plus moms) beroende på hur många plantor som beställs plantor: 35 kr plantor: 30 kr 1000 plantor och däröver: 28 kr Frakt tillkommer. Vi kan tyvärr inte garantera att alla nummersorter kommer att kunna levereras vare sig till sort eller antal - allt är avhängigt av hur väl förökningen lyckas! Vi kommer dock att göra vårt bästa!

4 Nummersorter för provodling Här presenteras kortfattade beskrivningar av utvalda nummersorter som provodlas i Sverige. Avkastningsomdömena (0 4) hänför sig tillsvidare till bedömningar av plantor på Balsgård. BHi En mycket starkväxande, frisk sort med regelbundet hög till mycket hög avkastning (3 4). Mognar normalt från slutet av augusti till början av september på Balsgård. Sätter mycket tätt med små till medelstora bär som vid full mognad övergår från gult till gulorange färg. Tydlig och angenäm havtornssmak. Selektionen har med framgång odlats i över 10 år vid SLU Torslunda på Öland. Är väl lämpad att skördas genom klippning av grenar med bär eftersom busken då producerar rikligt med nya skott. Med denna skördemetod har selektionen givit 7 9 kg per buske vart annat år. BHi En relativt svagväxande, frisk sort med regelbundet hög avkastning (3). Mognar normalt från mitten till slutet av augusti på Balsgård. Sätter tätt med medelstora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären döljs nästan helt av ett vackert grågrönt bladverk från framväxande årsskott. Bären har en angenäm havtornssmak och kan vid full mognad till och med uppfattas som söta. Grenarna är beströdda med enstaka långa tornar vilket kan vara besvärande om bären plockas för hand. BHi En ej alltför starkväxande, frisk sort med regelbundet svag till medelhög avkastning (2). Mognar normalt tidigt, från början till mitten av augusti, på Balsgård. Sätter tätt med stora till mycket stora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en tydlig havtornssmak men är mycket syrliga. Sorten är lätt att plocka för hand. BHi En ej alltför starkväxande frisk sort med regelbundet medelhög avkastning (2). Mognar normalt tidigt, från början till mitten av augusti, på Balsgård. Sätter tätt med mycket stora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en tydlig havtornssmak med framträdande syra. Sorten är lätt att plocka för hand.

5 BHi En ej alltför starkväxande frisk sort med regelbunden medelhög avkastning (2). Mognar normalt tidigt, från början till mitten av augusti, på Balsgård. Sätter tätt med stora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en tydlig havtornssmak med framträdande syra. Sorten är lätt att plocka för hand. BHi En ej alltför starkväxande, frisk sort med regelbundet hög avkastning (3). Mognar normalt från mitten till slutet av augusti på Balsgård. Sätter tätt med medelstora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en angenäm havtornssmak och kan vid full mognad övergå från medelsyrliga till nästan söta. BHi En ej alltför starkväxande, frisk sort med hög avkastning (3). Mognar normalt från mitten till slutet på augusti (på Balsgård). Sätter medelstora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en tydlig havtornssmak med både syra och vid full mognad även sötma. BHi En ej alltför starkväxande, frisk sort med regelbundet medelhög till hög avkastning (2 3). Mognar normalt från mitten till slutet av augusti på Balsgård. Sätter tätt med medelstora bär som vid full mognad antar en varm orange färg. Bären har en tydlig havtornssmak men kan uppfattas som tämligen syrliga. Botanitjeskaja Ljubitelskaja. Rysk sort med bred anpassning till olika klimat och andra odlingsförutsättningar. En starkväxande, frisk sort med regelbunden och mycket hög avkastning (4). Mognar normalt från mitten till slutet av augusti på Balsgård. Sätter tätt med medelstora till stora bär som vid full mognad övergår från gulorange till orange färg. Bären lossnar mycket lätt från frusna grenar av denna sort. Mild havtornssmak. Sorten används som referenssort i provodlingar. Detta material har producerats med bidrag ifrån Jordbruksverket. Foto: Kimmo Rumpunen

Havtornsskörd med fokus på klipp- och tröskmetodik

Havtornsskörd med fokus på klipp- och tröskmetodik HAVTORN DEMONSTRATIONSODLING PÅ TORSLUNDA 2001 AV INGRID BJÖRKLUND,TORSLUNDA FÖRSÖKSSTATION, SLU Havtornsskörd med fokus på klipp- och tröskmetodik Havtornsodlingen på Torslunda försöksstation planterades

Läs mer

Växtförädling och forskning kring äpple på Balsgård

Växtförädling och forskning kring äpple på Balsgård Växtförädling och forskning kring äpple på Balsgård Hilde Nybom + medarbetare, SLU Balsgård, Fjälkestadsvägen 459, 29194 Kristianstad, www.slu.se/balsgard Å ena sidan ser det ljust ut: Växtförädlingspengar

Läs mer

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015 Våra nya ÄPPLEN Produktion: www.wakire.se Malus domestica Agnes E (B:1377) Vacker sommarsort med friskare träd och bättre smak än Discovery!

Läs mer

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:5

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:5 Projekt: Bär med smak- och hälsomervärden EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:5 Provodlingar med nya havtornssorter erfarenheter till och med 2009 Sammanställt av Martina Olsson och Calle Laurén, Fruemöllans Bär;

Läs mer

Växtförädling av bär med fokus på svarta vinbär och havtorn

Växtförädling av bär med fokus på svarta vinbär och havtorn Institutionen för växtförädling Växtförädling av bär med fokus på svarta vinbär och havtorn av Agr D Kimmo Rumpunen Forskare och växtförädlare, verksamhetsledare SLU Open Labs Food Balsgård Vad jag kommer

Läs mer

Erfarenheter och tips vid produktutveckling kring havtorn

Erfarenheter och tips vid produktutveckling kring havtorn Erfarenheter och tips vid produktutveckling kring havtorn Sammanställt av Henriette Smith, SLU Torslunda och Kimmo Rumpunen, SLU Balsgård Produktutveckling med 10-åriga anor Redan 1997 etablerades en demonstrationsodling

Läs mer

Goda och nyttiga bär - Aktuell forskning kring hälsobefrämjande effekter av bär och bärprodukter samt kort om nya sorter från Balsgård

Goda och nyttiga bär - Aktuell forskning kring hälsobefrämjande effekter av bär och bärprodukter samt kort om nya sorter från Balsgård Goda och nyttiga bär - Aktuell forskning kring hälsobefrämjande effekter av bär och bärprodukter samt kort om nya sorter från Balsgård Kimmo Rumpunen Forskare och Växtförädlare Projektledare Centrum för

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation

Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation Från utvecklingsprojekt till produktion och marknadsföring några goda exempel Elisabet Nilsson Gunnel Holm Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation EPS Äger varumärket E-planta Beslutar om E-märkning

Läs mer

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI'

Malus domestica 'MAGLEMER' Malus domestica 'MAIKKI' Malus domestica 'MAGLEMER' MAGLEMER, vinteräpple Osäker härkomst Fin bordsfrukt, äpplet kan tålas av många allergik Är svagväxande och har tidig och rik bördighet, bör kartgallras Blomningen är medeltidig

Läs mer

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri.

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri. Sweet n Neat Scarlet Kompaktväxande busktomat Små söta välsmakande röda tomater Mycket lämplig för odling i kruka och balkonglåda. Behöver varken tjuvas eller bindas upp Sweet n Neat Yellow Kompaktväxande

Läs mer

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU Produktionssystem för ekologisk odling av trädgårdsblåbär Organic production systems in Northern highbush blueberries Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Författare Öberg E. Utgivningsår 29 Tidskrift/serie Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk

Läs mer

Redovisning av hur projektet Svarta vinbär för ekologisk odling utvecklats under 2010

Redovisning av hur projektet Svarta vinbär för ekologisk odling utvecklats under 2010 2011-01-31 Kimmo Rumpunen Svarta vinbär för ekologisk odling 2010 1 Redovisning av hur projektet Svarta vinbär för ekologisk odling utvecklats under 2010 Detta är ett sexårigt projekt som påbörjades 2005.

Läs mer

Svarta vinbär för ekologisk odling

Svarta vinbär för ekologisk odling LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK Rapportserie Svarta vinbär för ekologisk odling Svarta vinbär för ekologisk odling Slutrapport för projekt finansierat av Jordbruksverket 2005 2010 Kimmo Rumpunen, hortonom,

Läs mer

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:2

EkoHavtorn Nyhetsbrev 2009:2 Så kan du kvalitetssäkra både ekologisk odling och vidareförädling av havtorn Sammanställt av Henriette Smith, SLU Torslunda Kvalitetssäkring vid odling ger konkurrensfördelar Vid odling av råvara fram

Läs mer

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA Sveriges Trädgårdsmästare Sensommar 2015 MINI Svarthallon se sidan 4 Köp ett äppelträd och få en säck planteringsjord på köpet! STRÅL- RUDBECKIA 19:- se sidan 2 STÅTLIGA PERENNER PRYDNADSGRÄS Miscanthus

Läs mer

Projektplan Mälteriet

Projektplan Mälteriet Projektplan Mälteriet Projektnamn Skånska mälteriet lokal malt för lokal förädling Projektidé Undersöka förutsättningarna för ett lokalt småskaligt mälteri i Skåne nordost för att kunna producera unik

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops.

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops. Körsbärstomater Black Cherry Violettröd, mycket söt och god körsbärstomat ca 20 g. Relativt tidig skörd. Odlas i växthus eller skyddat läge. Tjuvas. Cheresita Liten, god, röd körsbärstomat, 15 20 g. Ger

Läs mer

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka?

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Diarienummer: 25-14077/08 Sammanfattning Odlingssäsongen 2009 undersöktes hur ympning påverkar

Läs mer

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar Sortförsök i äppel 2005-2012 Nya svenska förädlingar Försöket motiveras av att man från svenskt håll rekommenderat dessa äppelförädlingar för prövning. Samtliga sorter är framtagna av SLU Balsgård förutom

Läs mer

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar

Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar Beskrivning av fruktsorter i Krusenstiernska trädgården i Kalmar ALEXANDER Mandatsort Rysk sort från slutet av 1700-talet som kom till Sverige runt 1830. Frukten är mycket stor, brett kägellik, med en

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

Utveckling av frukt- och bärsortimentet, del 1

Utveckling av frukt- och bärsortimentet, del 1 LTV-fakultetens faktablad 2014:25 ALNARP Fakta från Tillväxt Trädgård och Partnerskap Alnarp Utveckling av frukt- och bärsortimentet, del 1 Birgitta Svensson, Institutionen för biosystem och teknologi,

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär Jordbruksinformation 4 2010 Reviderad 2017 Starta eko Bär 2 Börja odla ekologiska bär Text: Christina Winter, Jordbruksverket Foto: Margareta Magnusson sid. 6, övriga Christina Winter Reviderad oktober

Läs mer

Kultursortscentrum och bruksgenbank i Skåne, en vision

Kultursortscentrum och bruksgenbank i Skåne, en vision Kultursortscentrum och bruksgenbank i Skåne, en vision Allkorns fröbank av kultursorter Innovativ och klimatsmart odling Hälsosam och smakrik mat Samverkan och service Dialog, information och kunskap Ett

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Strategi med. verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska mål. Arbete på kort och p lång sikt

Strategi med. verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska mål. Arbete på kort och p lång sikt Ekologisk konsumtion och produktion 2011-2013 2013 Ekologiskt Forum 20 oktober 2010 Ekologisk k produktion och konsumtion Strategi med omvärldsanalys, äld l verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Växtpärm Frukt och bär

Växtpärm Frukt och bär Sida 1 av 8 Växtpärm Frukt och bär Här har jag samlat mina favoriter bland frukt och bär. Det är sorter som är beprövade och som har väldigt bra smak och är motståndskraftiga mot diverse växtsjukdomar.

Läs mer

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2015-2016 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2015-2016 Bärbuskar Rubus occidentalis Munger svarthallon Ett intressant bär som är väl värt att prova. Påminner om björnbär, men

Läs mer

Den skånska äpplemustens terroir

Den skånska äpplemustens terroir Ja! Det finns skillnader i kemiska och sensoriska egenskaper hos äpplemust beroende på äpplesort och ursprung som gör det relevant att tala om terroir-effekter Den skånska äpplemustens terroir Projektmål:

Läs mer

Baljväxter till humankonsumtion - Sverige och Europa. AgrD Fredrik Fogelberg, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala, Sverige

Baljväxter till humankonsumtion - Sverige och Europa. AgrD Fredrik Fogelberg, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala, Sverige Baljväxter till humankonsumtion - Sverige och Europa AgrD Fredrik Fogelberg, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Uppsala, Sverige Vilka baljväxter pratar vi om? Åkerböna/bondböna Trädgårdsböna

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen 2 Södras plantor Förädlingens bidrag till ökad tillväxt på gran 650 Total produktion av gagnvirke (m 3 sk), hela omloppstiden 600 550 500 450 Lokalt material

Läs mer

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 71 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Inger Åhman Inst. för växtförädling BLADLUS/RÖDSOTVIRUS- RESISTENS I HÖSTVETE BLADFLÄCKSJUKE- RESISTENS I KORN

Inger Åhman Inst. för växtförädling BLADLUS/RÖDSOTVIRUS- RESISTENS I HÖSTVETE BLADFLÄCKSJUKE- RESISTENS I KORN Inger Åhman Inst. för växtförädling BLADLUS/RÖDSOTVIRUS- RESISTENS I HÖSTVETE BLADFLÄCKSJUKE- RESISTENS I KORN Grundläggande växtförädlingsforskning Pre-breeding Nya rön Nya metoder Förbättrat växtmaterial

Läs mer

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen Under tre år har Jordbruksverket och SLU tillsammans med odlare och rådgivare samlat insikter om och u tvecklat ekologisk bärodling i tunnlar och växthus. Christina Winter, Jordbruksverket, presenterar

Läs mer

Frö- och Oljeväxtodlarna

Frö- och Oljeväxtodlarna Putsning av olika sorter av ekologisk rödklöver Sammanfattning Fröodling är en utsädesodling och måste resultera i en fröråvara som efter rensning är certifieringsbar enligt gällande regler. Ogräs i rödklöverfrövallen

Läs mer

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter nr 10 mars 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Beställning och mottagning av utplanteringsväxter Detta Observera

Läs mer

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland

Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Produktsortiment Gårdsproducerade delikatessostar från Jämtland Oviken Ost drivs av Kristina och Robert Åkermo. Förutom mejeriet så bedrivs skogsbruk, lite körslor med gårdens maskiner samt veterinär och

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort.

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Genomgången byggde främst på broschyren "Den odlade mångfalden". Följande togs upp: 1. odlingens historia 2. vad som skiljer vilt från tamt

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Växtpärm Rhododendron

Växtpärm Rhododendron Sida 1 av 9 Växtpärm Rhododendron Här har jag samlat mina favoriter bland den fantastiska växtgruppen Rhododendron. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Priser

Läs mer

Rosserien Easy Elegance

Rosserien Easy Elegance easyelegance.se Rosserien Easy Elegance Easy Elegance - rosor alla kan odla Rotäkta rosor Alla Easy Elegance -rosorna är rotäkta. Rotäkta rosor är mer härdiga än ympade rosor och efter en riktigt kall

Läs mer

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Växtnyheter våren 2015 Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Kråkbär Empetrum nigrum s. Hermaphroditum Lågt vintergrönt ris med barrlika blad Oansenliga blommor

Läs mer

Tidskrift/serie Försöksrapport 2009 för mellansvenska försökssamarbetet Hushållningssällskapens multimedia

Tidskrift/serie Försöksrapport 2009 för mellansvenska försökssamarbetet Hushållningssällskapens multimedia Bibliografiska uppgifter för Våroljeväxter Författare Roland J. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Ingår i... Utgivare Huvudspråk Målgrupp Försöksrapport 2009 för mellansvenska försökssamarbetet Hushållningssällskapens

Läs mer

NW Khmer Pepper INVESTERA I DIN EGEN OCH JORDENS FRAMTID I VÅRA KAMBODJAPROJEKT PEPPARODLINGAR NU STARTAR PROJEKT 2 BESTPEPPER.SE

NW Khmer Pepper INVESTERA I DIN EGEN OCH JORDENS FRAMTID I VÅRA KAMBODJAPROJEKT PEPPARODLINGAR NU STARTAR PROJEKT 2 BESTPEPPER.SE NW Khmer Pepper INVESTERA I DIN EGEN OCH JORDENS FRAMTID I VÅRA KAMBODJAPROJEKT PEPPARODLINGAR NU STARTAR PROJEKT 2 BESTPEPPER.SE Hög avkastning med socialt ansvarstagande Ge oss möjligheten att förvalta

Läs mer

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion.

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion. VÅRT ÄLSKADE BRÖD Ett projekt för ekologisk odling av kultursorter av vete, råg, havre och korn. Ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet. Hälsosamma bröd och mat med mycket smak. Utbildnings- och konsultföretaget

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2010

Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Bär Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 3 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Praktiker,

Läs mer

Omställning. av Åsa Rölin

Omställning. av Åsa Rölin LING PÅ D O S K A S N Ö R G EKOLOGISK Omställning av Åsa Rölin FRILAND Omställning - förutsättningar och strategi Text: Åsa Rölin, Hushållningssällskapet, Skaraborg Foto framsida: Elisabeth Ögren En ekologisk

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Prislista Södras plantor 2017

Prislista Södras plantor 2017 Prislista Södras plantor 2017 Prislista 2017 Inom Södra har vi femtio års erfarenhet av plantproduktion och vi satsar stora resurser på forskning och utveckling för att kunna erbjuda dig som skogsägare

Läs mer

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid!

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktodling Totalt ca 250 odlare 24 000 ton frukt Totalt konsumtion ca 100 000 ton Ca 1600 ha odling 90 % i Skåne Svensk fruktodling Husqvarna Mälardalen

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Kompendium i. Ekologisk odling av. Havtorn. Kirsten Jensen Länsstyrelsen i Västra Götalands Län

Kompendium i. Ekologisk odling av. Havtorn. Kirsten Jensen Länsstyrelsen i Västra Götalands Län Kompendium i Ekologisk odling av Havtorn Kirsten Jensen Länsstyrelsen i Västra Götalands Län 1 Innehåll Sidan Odlingsläge och plantering 3 Klimat 3 Planteringsavstånd 4 Pollinering 4 Förökning av plantor,

Läs mer

Omläggning till ekologisk grönsaksodling

Omläggning till ekologisk grönsaksodling Ekologisk odling av grönsaker på friland Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Foto: Åsa Rölin Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Text

Läs mer

Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara

Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara Svenska ekologiska linser Odlingsåtgärder för framgångsrik produktion av en eftertraktad råvara Projekt finansierat av SLU EkoForsk, 217-219 Projektledare: Georg Carlsson, SLU, inst. för biosystem och

Läs mer

Dokumentationsprojekt - Ekologisk rabarberodling, Hans Naess

Dokumentationsprojekt - Ekologisk rabarberodling, Hans Naess Dokumentationsprojekt - Ekologisk rabarberodling, 2005 Hans Naess Dokumentationsprojekt - Ekologisk rabarberodling Inledning... 2 Sammanställning med kommentarer... 2 A. Produktionsinriktning och storlek

Läs mer

Prislista Södras plantor 2015

Prislista Södras plantor 2015 Prislista Södras plantor 2015 2 PRISLISTA PLANTOR Södras plantprislista 2015 Inom Södra har vi 50 års erfarenhet av plantproduktion och vi satsar stora resurser på forskning och utveckling för att kunna

Läs mer

Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald

Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald Hur kan framtida växtförädling och sortutveckling bidra? Henrik Morin SLU/Programmet för odlad mångfald Varför det finns så många olika prydnadsväxter? Människan har tillvaratagit och vidareförökat spontana

Läs mer

Vår roll inom växtodlingsförsök. Växjö möte

Vår roll inom växtodlingsförsök. Växjö möte Vår roll inom växtodlingsförsök och forskning Växjö möte 181204 christian.nyren@lantbruksforskning.se Finansiering av FoU via stiftelsen Privat sektor Offentlig sektor Näringsorganisationer Branschorganisationer

Läs mer

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer.

Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. Potatis. Sorter, smaker och karaktärer. smaker som växer Hur potatisen vann våra hjärtan och magar Potatis har inte alltid funnits i Sverige, även om det känns så. Ursprungligen kommer den från Sydamerika

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp Fruktträdskräfta En allvarlig sjukdom som angriper ca 122 växtarter Orsakas av svampen Neonectria

Läs mer

Forskningsområdet i Sverige och utlandet, idag och i framtiden. Per Hofvander, Lund, 11 November 2015

Forskningsområdet i Sverige och utlandet, idag och i framtiden. Per Hofvander, Lund, 11 November 2015 Forskningsområdet i Sverige och utlandet, idag och i framtiden. Per Hofvander, Lund, 11 November 2015 Växtförädling Historiskt av mycket stor betydelse för en tryggad tillgång till säkra livsmedel (kvantitet

Läs mer

VÅRKORN PROPINO MALT QUENCH MALT. Salome har bra stråegenskaper och är både nematodresistent och mjöldaggsresistent.

VÅRKORN PROPINO MALT QUENCH MALT. Salome har bra stråegenskaper och är både nematodresistent och mjöldaggsresistent. VÅRKORN PROPINO MALT Propino är ett välkänt maltkorn med utmärkta egenskaper för maltproduktion. Sorten är efterfrågad både i Sverige, Danmark och även i Europa, vilket gör den attraktiv på marknaden.

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

POM. Programmet för odlad mångfald

POM. Programmet för odlad mångfald Katarina Holstmark POM Programmet för odlad mångfald Sedan år 2000 finns ett nationellt program för att bevara den genetiska mångfalden bland de odlade växterna. Konventionen säger att alla växter och

Läs mer

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978 Slutrapport 1. Projekt Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnummer: 29-3978. Stödmottagare: Siljansnäs Sockenkontor Ekonomisk förening 2. Kontaktpersoner Jonny Wikström Siljansnäs

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Kvalitetshöjning inom potatisproduktion Journalnummer: 2010-1976 Namn på LAG grupp som nominerar:

Läs mer

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Bibliografiska uppgifter för Jämförande försök med skorvresistenta äpplesorter Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Tidskrift/serie LTJ-fakultetens faktablad Nr/avsnitt 8 Utgivare SLU, Fakulteten

Läs mer

Handlingsplan för svenskt vattenbruk. Kickoff Arlanda 25 sept 2013

Handlingsplan för svenskt vattenbruk. Kickoff Arlanda 25 sept 2013 Handlingsplan för svenskt vattenbruk Kickoff Arlanda 25 sept 2013 Program 10.00 Välkomna och kort bakgrund, Niclas Purfürst, avdelningschef Landsbygdsavdelningen, Jordbruksverket 10.15 Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Kretsloppskomposten

Kretsloppskomposten Kretsloppskomposten www.fobo.se 1 Hösten, vintern o vårens avfall. Avfall och jord blandat 50:50. 25 maj 2011 Täckt med jord ca 5 cm. Förodlade plantor av jordärtskockan Lola klara för plantering. Fyra

Läs mer

Jordbruksinformation 6 2012. Ympning av växthusgurka

Jordbruksinformation 6 2012. Ympning av växthusgurka Jordbruksinformation 6 2012 Ympning av växthusgurka Innehåll Ympning av växthusgurka...3 Gammal odlingsteknik... 3 Nya erfarenheter...4 Motståndskraft mot skadegörare... 4 Plantorna håller längre... 4

Läs mer

Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket

Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket Greppa Näringen 2019-04-12 Stina Olofsson, Jordbruksverket Vad är Greppa Näringen? -kostnadsfri rådgivning och information som lantbrukaren och miljön tjänar på -startade 2001 i sydlänen, har utvidgats

Läs mer

Vad är herbicidresistens?

Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens är en nedärvd förmåga hos ett ogräs att överleva en bekämpning som normalt tar död på ogräset. Symtom på resistens: Opåverkade plantor jämte

Läs mer

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare Fruktträdskräfta (European canker) Bild: Marc Lateur Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp En allvarlig sjukdom

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång.

Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång. Så ökar du din förtjänst i matpotatisen! Prova den nya generationens betningsmedel, den ger dina potatisar ett tydligt försprång. Lägg grunden för en bättre avräkning redan i år Bättre etablering, bättre

Läs mer

DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN

DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN Vi på JR Kött har ett brett utbud av svenskt, ekologiskt, närproducerat, EU-EKO och KRAV-märkta produkter. Med denna broschyr vill vi visa upp vårat klimatsmarta tänkande

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

Biologiskt kulturarv på kykogården

Biologiskt kulturarv på kykogården Biologiskt kulturarv på kykogården Vad kan POM, programmet för odlad mångfald bidra med? Eva Jansson Visby 20120904 Ett nationellt program för att långsiktigt bevara och hållbart nyttja kulturväxterna

Läs mer

Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige

Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige Innehåll Du som ska odla en GM-gröda... 4 Informera dina grannar................................. 4 Anmäl din odling till Jordbruksverket.......................

Läs mer

Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård

Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård :: Skolträdgårdar i norr Projektet ska förbättra skolmiljön och tillsammans med elever, personal och föräldrar lära ut grunderna för odling och öka intresset

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Formulär för redovisning av avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade högre växter

Formulär för redovisning av avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade högre växter Formulär för redovisning av avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade högre växter Formuläret ska fyllas i av tillståndshavaren. Ni får gärna illustrera de rapporterade uppgifterna med hjälp av diagram,

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Köpa plantor via nätet

Köpa plantor via nätet Köpa plantor via nätet 2012-10-22 Lise-Lotte Björkman, Riksförbundet Svensk trädgård Under år 2012 har Fritidsodlingens Riksorganisation och Riksförbundet Svensk Trädgård i samarbete med tidningen Råd

Läs mer

Rapport. Ekologiska och svenska livsmedel. Livsmedelsföretagen

Rapport. Ekologiska och svenska livsmedel. Livsmedelsföretagen Rapport Ekologiska och svenska livsmedel Livsmedelsföretagen 24-3-2 Om undersökningen Antal intervjuer 5 intervjuer Metod Internetpanel, telefonrekryterad baserat på ett slumpmässigt urval Målgrupp Allmänheten

Läs mer

Svenska bönor inte bara bruna

Svenska bönor inte bara bruna nr 121 Svenska bönor inte bara bruna klimat och jordmån passar även exotiska bönor Fredrik Fogelberg JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik forskar för bättre mat och miljö 2008 Svenska bönor inte

Läs mer

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA-

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Sveriges Trädgårdsmästare Tidig Vår 2015 Välkomna våren med läcker vårlök! BRUDORKIDÉ 2 stänglar Mot Kupong Mormors älsklingar, men även moderna favoriter! ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Köp 10 st kraftiga penséer

Läs mer

MATPOLICY PÅ VÅRA FÖRSKOLOR

MATPOLICY PÅ VÅRA FÖRSKOLOR MATPOLICY PÅ VÅRA FÖRSKOLOR 20151007 Innehållsförteckning; Vår vision 3 Mål7derna under dagen 4 Gröten 5 Salt 5 Socker 5 Fullkorn 6 Mjölk 6 Hur gör vi 7 Kontakt med köken 7 Vår vision kring maten vi serverar:

Läs mer

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb Lär dig känna igen några vanliga klassiska rosgrupper Gallica-Gruppen Växtsätt vanligen upprätt, låga medelhöga, 1-1,5 m. Kan bilda rikligt med rotskott. Blad något läderartade, avlångt äggrunda. Bladen

Läs mer

(plugg) (plugg) 220(plugg) (plugg)

(plugg) (plugg) 220(plugg) (plugg) tot antal datum antal datum antal datum antal totalt sås 20 (allt) 20 40 40 30 (allt) 30 200 1 1 2 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (plugg) 400 1 1 220(plugg) 200 25 25 75 200 (allt) 200 1 2 1 1 55 55 220(plugg)

Läs mer