Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1"

Transkript

1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län UPPSALA Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 Remiss från länsstyrelsen, dnr Remisstid: 8 november 2014 Förslag till beslut: Miljö- och hälsoskyddsnämnden är positiv till att Svevia AB får tillstånd till fortsatt verksamhet i Grän bergtäkt. Nämnden lämnar följande synpunkter angående tillståndets och villkorens innehåll: 1. Jordmassor som tas emot för efterbehandling eller återanvändning ska komma från områden som är helt opåverkade av mänsklig aktivitet. Alternativt, om misstanke finns att massorna är förorenade, får de endast tas emot om de efter provtagning och analys visar på värden under nivå för mindre än ringa risk enligt definitionen i Naturvårdsverkets handbok Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. 2. Verksamhetsutövaren ska genom egen provtagning inom ramen för egenkontrollen säkerställa att mottagna jordmassor är rena. 3. Verksamhetsutövaren ska föra ett register över mottagna jordmassors mängd, ursprung, leveransdatum och avlämnarens identitet. 4. Verksamhetsutövaren ska okulärbesiktiga material som tas emot för efterbehandling eller återanvändning både vid infarten och vid avlastning. 5. Jordupplagsområdet ska efterbehandlas till våtmark eller sumpskog. Alla inkörda jordmassor ska användas i efterbehandlingen av täkten eller återanvändas på annan plats. 6. Allt vatten från arbets- och upplagsytor ska samlas upp och ledas bort via väl definierade diken eller ledningar så att provtagning är möjligt. 7. Tillsynsmyndigheten ska kunna ställa krav på ytterligare rening av vatten från området om det skulle visa sig miljömässigt motiverat. För miljö- och hälsoskyddsnämnden Urban Wästljung ordförande Anna Axelsson chef för miljökontoret Postadress: Uppsala kommun, miljö- och hälsoskyddsnämnden, Uppsala Telefon: (växel) Fax: E-post: miljokontoret@uppsala.se

2 2 (6) Sammanfattning Svevia AB ansöker om tillstånd till att fördjupa och utöka ytan för sin bergtäkt vid Grän. Täkten har varit igång sedan slutet av 1990-talet. Ansökan avser tillstånd till täkt av berg i 25 år. I ansökan ingår även återvinning av betong, tegel, asfalt, sandningssand och entreprenadberg. Svevia AB vill i det nya tillståndet få utöka arbetstiderna jämfört med vad som gäller idag. Det stöds med en utredning som visar att verksamheten med god marginal klarar bullervillkoren. Bakgrund Ansökan Svevia AB ansöker om tillstånd till att fördjupa och utöka ytan för sin bergtäkt vid Grän. Täkten är belägen nära Hovgårdens avfallsanläggning vid väg 288 mot Östhammar. Täkten har varit igång sedan slutet av 1990-talet. Svevia AB vill göra täkten djupare för att ta ut mer berg på samma yta som man redan har tillstånd på. Företaget vill även utöka brytområdet för att inte lämna kvar en mer eller mindre smal bergvägg mellan det öppna landskapet och täkten. Dessutom vill företaget ha mer plats för upplag av jordmassor som ska användas vid efterbehandlingen av täkten. Följande ingår i ansökan: - Täkt av berg under en period av 25 år. Total mängd berg 12 miljoner ton, i genomsnitt ton per år, men max ton per år i ett brytområde med 28 ha yta och verksamhetsområde med 42,5 ha yta. Schaktbottennivå + 6 m. - Krossning och sortering av berg. - Asfalttillverkning - Återvinning av riven eller fräst asfalt - Återvinning av betong, tegel, matjord, entreprenadberg och sandningssand - Mottagning av upp till 1,7 miljoner ton rena schaktmassor som senare används till efterbehandling av täkten Om företaget får tillstånd enligt ansökan fortsätter verksamheten ungefär som idag med några förändringar: - Man kommer att börja bryta djupare ned i täkten. - Man kommer att kunna krossa och borra på vardagar under hela året. - Man kommer att kunna lasta ut material och utföra andra transporter när som helst på dygnet, alla dagar på året. Nuvarande tillstånd Nuvarande tillstånd gäller för ett totalt uttag av 5,4 miljoner ton. Det årliga uttaget är i genomsnitt ton men maximalt ton per år. Brytområdet är ca 23 ha. Schaktbottennivå + 23 m. Enligt nuvarande tillstånd får krossning inte ske under juli månad och under perioden 21 december till 9 januari. Krossning får under resten av året endast ske vardagar Transporter, lastning och lossning får endast ske mellan 06 och 22 på vardagar.

3 3 (6) Arbetstider i nuvarande och sökt tillstånd I ansökan föreslås nedanstående villkor för arbetstider i täkten: 5. Särskilt bullrande/störande verksamheter såsom borrning, sprängning och skutknackning får endast bedrivas helgfria vardagar mån-fre kl Krossning/sortering får bedrivas helgfria vardagar mån-fre kl Asfalttillverkning medges alla dagar kl Utlastning, transporter, underhållsarbete och annan mindre bullrande verksamhet medges på andra tider och dagar utöver detta. Det gällande tillståndet har följande formulering angående arbetstider: 9. Normal arbetstid ska vara helgfri måndag till fredag klockan Transporter, lastning och lossning får ske vardagar Borrning, skutspräckning, förkrossning, efterkrossning och annan verksamhet som kan vara störande för omgivningen får endast bedrivas vardagar mellan klockan under perioden 10 januari 30 juni samt 1 augusti 20 december. Buller I ansökan finns en bullerutredning som visar hur buller sprids från täkten i olika skeden av brytningen. Bullerutredningen visar att verksamheten kommer att klara föreslagna villkor för bullernivåer vid bostäder. Företaget föreslår samma bullervillkor som gäller i nuvarande tillstånd. Bullervillkoren överensstämmer även med Naturvårdsverkets riktvärden för buller från industri. Bullerutredningen sammanfattas i tabellen nedan. Beräkningarna är gjorda utifrån de arbetstider för olika maskiner som föreslås i ansökan. Dagtid är beräkningarna gjorda utifrån att alla verksamheter är igång samtidigt. Kvällstid är kross och asfaltverk igång. Nattetid är endast asfaltverket igång. I tabellhuvudet anges maxnivå enligt bullervillkoren för de olika tidperioderna. Brytningsskede 1 Maskinerna står på nuvarande täktbotten, brytning påbörjas mot djupare nivå 2 Alla maskiner har flyttats ned på nya täktbotten 3 Slutskede med alla maskiner i täktens västra del, bergkant mot öppen mark är borta Dagtid: Alla verksamheter igång i täkten Riktvärde 50 db(a) 6 bostadshus inom db(a) 8 bostadshus inom db(a), 3 hus inom db(a) 3 bostadshus inom db(a), 5 hus inom db(a) Kvällstid: Krossning och asfalttillverkning Riktvärde 45 db(a) 1 bostadshus (endast en fasad) inom db(a) Natt: Enbart asfaltverk och transporter Riktvärde 40 db(a)

4 4 (6) En av de närboende har vid några tillfällen klagat på buller från täkten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har kontaktat närboende år 2007 i samband med att täktägaren sökte dispens från krossningsförbudet i juli månad (se ovan i avsnittet Ansökan och nuvarande tillstånd). Det framkom att några få var tacksamma för en tyst månad och att flera av de boende aldrig stördes av ljud från täkten. Grundvatten I ansökan finns en utredning av hur grundvattnet påverkas när man går djupare ned i berget. Utredningen visar att bostadshusens dricksvattentäkter inte kommer att påverkas. Återvinning av asfalt Svevia AB skriver att de inte anser att fräst eller riven asfalt är att betrakta som ett avfall. Asfalten kommer från befintliga vägar och körs in i täkten för att senare återanvändas i ny asfalt. Som stöd för detta nämns några rättsfall. Svevia AB hänvisar även till formuleringar i avfallsdirektivet, som har införts i svensk lagstiftning genom avfallsförordningen (2011:927). Bedömning Val av plats Det finns ett behov av bergkross i samhället. Den här platsen är redan påverkad av täktverksamhet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför att tillstånd ska ges till fortsatt täkt på platsen. Att gå ner på större djup innebär ett effektivare utnyttjande av platsen, så att det dröjer längre innan en ny täkt måste öppnas på annan plats. Buller och arbetstider Bullernivåerna från verksamheten kommer att med marginal ligga under bullervillkoren. Att bullervillkoren inte överskrids innebär dock inte att det är helt tyst. Av och till, beroende på väderförhållandena, kommer ljud från verksamheten att kunna höras vid bostäderna. Buller kan vara störande för känsliga personer även när bullernivåerna är under villkoren. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att verksamheten kan få tillstånd till de arbetstider som föreslås i ansökan av följande skäl: - Bullerutredningen visar att det finns en god marginal till bullervillkoret. - Bullervillkoret ligger på de nivåer som boende normalt får tåla från en industri (Naturvårdsverkets riktvärden). Nämnden känner inte till några faktorer som talar för en annan bedömning av just denna verksamhet. - Jämförbara täkter inom kommunen har inga begränsningar av krossningstiden under sommaren. - Under sommaren är efterfrågan på krossmaterial oftast större än andra årstider. Sommarstängningen har varit problematisk för bergtäkt Grän, då man inte kunnat i förväg krossa upp tillräckligt med material för att kunna leverera under sommarstängningen. Det har lett till att material transporterats mycket långa vägar med ökad miljöpåverkan från avgaser som följd.

5 5 (6) Återvinningsverksamhet Det är positivt att återvinning av alternativa material bedrivs i täkten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det kan finnas risker att förorenat material tas emot. Hantering av olika avfallsslag ska beskrivas i kontrollprogrammet. Mottagningskontroll ska göras och dokumentation ska säkerställa att rena material tas emot. Det är positivt att verksamheten planerar att ta emot sandningssand. Det är miljö- och hälsoskyddsnämndens erfarenhet att detta är ett material där det finns lite kunskap om föroreningsinnehållet. Det kan hända att sanden återanvänds på olämpliga platser. Verksamhetsutövaren måste hantera de eventuella riskerna med sandningssand i egenkontrollen. Enligt föreslagna villkor ska verksamheten inom tre månader från det att tillståndet fått laga kraft skicka ett förslag till kontrollprogram till tillsynsmyndigheten. Hantering av sandningssand bör ingå där. Miljö- och hälsoskyddsnämnden avstår från att yttra sig angående om asfalt som ska återvinnas är ett avfall eller inte. Oavsett om asfalten klassas som avfall eller inte så måste den vara kontrollerad med avseende på innehåll av stenkolstjära så att polyaromatiska kolväten (PAH) inte sprids i miljön när asfalten återanvänds. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ställer sig bakom storstadspolicyn: Tjära i asfaltbeläggningar. Gemensamma rutiner för Stockholm, Göteborg och Malmö Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser dock att policyn ska tillämpas på de lager som innehåller tjära, inte på en samlad borrkärna. Motivering till detta är att förorenad asfalt, som ofta finns i enstaka lager i vägen, inte ska blandas med ren asfalt så att föroreningen späds ut. Enligt policyn kan asfalt med <70 ppm PAH användas fritt utan krav på dokumentation av platsen. Asfalt med halter mellan 70 och 300 ppm får endast användas under slitlager i väg och endast utanför vattenskyddsområden eller annan känslig miljö. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att utläggningsplats för sådan asfalt ska dokumenteras. Enligt MKB kommer inte asfalt med halter över 300 ppm att tas emot i täkten. Ytvatten I ansökan beskriver Svevia AB att vatten från täktområdet är förorenat med kväve från sprängämnet. Om haverier sker kan även olja följa med vattnet. Vatten från området kommer att ledas via sedimentationsdammar med oljeavskiljande funktion. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att tillståndet ska ge möjlighet för nämnden att ställa strängare krav på vattenbehandling under tillståndstiden om behov skulle uppkomma. Ytterligare rening skulle till exempel kunna åstadkommas genom anläggande av översilningsyta eller våtmark. För att möjliggöra kontroll av utgående vatten måste det säkerställas att allt vatten som eventuellt kan vara påverkat av verksamheten samlas upp och leds bort på ett kontrollerat sätt. Det behöver inte styras i tillståndet om man leder vattnet via olika dikessystem eller om det samlas upp till ett gemensamt utlopp. Efterbehandling Svevia AB föreslår att täkten efterbehandlas till en sjö. Utfyllnad med schaktmassor kommer att ske för att skapa strandzoner på två sidor om täkten. Övriga bergväggar kommer att lämnas stående, efter att man sprängt ut en skyddshylla i överkanten. Schaktmassorna kommer att tas

6 6 (6) emot från olika markarbeten och lagras inom verksamhetsområdet. Bolaget åtar sig att endast använda massor som utgör mindre än ringa risk för förorening enligt Naturvårdsverkets handbok Återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att detta åtagande ska ingå i villkoren i tillståndet. Samma villkor ska gälla för mottagna jordmassor för återvinning. Motiveringen till detta är att samma gränser bör gälla vid mottagning oavsett ändamålet för att säkerställa att endast rena massor används. Det är positivt att en sjö anläggs i täkten. För att jordupplagsplatsen inte ska användas för deponering av oönskade jordmassor ska det villkoras att även denna plats återställs så att den så småningom kan återgå till den naturtyp som nu finns på platsen: sumpskog eller våtmark. Kopia till: Svevia AB, att. Sonja Grauwald Boman, Box 4018, SOLNA

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Hantering av schaktmassor

Hantering av schaktmassor Hantering av schaktmassor Text Denna information vänder sig till dig som hanterar schaktmassor som är eller kan vara förorenade. Med massor menar vi uppgrävda massor, både jord och fyllnadsmassor. Uppgrävda

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål 2018-10-03 Det är positivt för miljön om vi kan återanvända och återvinna avfall Därför är det bra när vi kan ta tillvara schaktmassor,

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4.

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4. MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Hedvig Helldorff 2017-05-24 2015-000175- MI 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 20 juni 2017 Yttrande över ansökan om tillstånd

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Yttrande över ansökan om ändringstillstånd, Hovgårdens avfallsanläggning

Yttrande över ansökan om ändringstillstånd, Hovgårdens avfallsanläggning 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-03-08 2012-006342- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 26 mars 2014 Adressat: Mark- och miljödomstolen mmd.nacka.avdelning4@dom.se

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2016-11-17 1 (8) Plats och tid Boxholm, kl 13:00-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Lars-Göran Hjelm, S Anders Wikström, S Lennart Karlsson, M Matz Bohlin, C Lars Adolfsson,

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Fastighet och sökande/anmälare

Fastighet och sökande/anmälare ANMÄLNINGSBLANKETT Datum Sid 1 (5) Bygg- och miljöförvaltningen Box 66 742 21 Östhammar byggochmiljo@osthammar.se Fastighet och sökande/anmälare Fastighetsbeteckning Fastighetsägare (om annan än sökande)

Läs mer

Dispens för kort återstående livstid för kraftvärmeverket, Boländerna 13:2

Dispens för kort återstående livstid för kraftvärmeverket, Boländerna 13:2 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-08-11 2013-006298- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 augusti 2014 Adressat: Vattenfall AB Värme Uppsala att. Elin Vestman

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge

Yttrande över tillståndsansökan för ny återvinningscentral och kretsloppspark i Brillinge MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrich Wimmer 2019-01-24 MHN-2016-000289 018-727 43 07 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Yttrande över tillståndsansökan

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Yttrande över plan och strategi för efterbehandling av förorenade bruksområden i Uppsala län

Yttrande över plan och strategi för efterbehandling av förorenade bruksområden i Uppsala län 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Alexandra Zamparas 2013-09-30 2013-004147- MI 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 16 oktober 2013 Adressat:

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Tänk på det här innan du gräver

Tänk på det här innan du gräver Tänk på det här innan du gräver Foto: Jönköpings kommun 2018 10 03 Du som är gräventreprenör, har åkeriverksamhet, är fastighetsförvaltare och som arbetar med schaktmassor kan på olika sätt bidra till

Läs mer

En resurseffektiv masshantering

En resurseffektiv masshantering En resurseffektiv masshantering Dagens presentation, innehåll Hur uppnår vi en resurseffektiv masshantering som också är säker för människors hälsa och miljön? Erfarenheter från Stockholms Stad Information

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer Anmälan om användning av avfall för anläggningsändamål enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 29 kap 35 miljöprövningsförordningen Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Sida 1 av 6 Fastighetsbeteckning Fastighetsbeteckning

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

Kan massorna vara förorenade?

Kan massorna vara förorenade? HANTERING AV SCHAKTMASSOR Uppgrävda massor kan vara både en resurs och ett problem. Genom att återanvända schaktmassor kan naturresurser sparas. Samtidigt finns en risk att uppgrävda massor är förorenade

Läs mer

Massor för anläggningsändamål

Massor för anläggningsändamål Massor för anläggningsändamål Vilka alternativa användnings- områden träffar vi på? Vad menas med rena/inerta massor? Gudrun Magnusson 2012-10-18 Massor vägbyggen, tomter mm Sluttäckning av deponi Efterbehandling

Läs mer

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun

Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del av fastigheten Ängegärde 5:1 i Kungälvs kommun 2018-03-01 551-37842-2017 Dossienummer 1482-1137 1(8) Miljöskyddsavdelningen Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsens yttrande över Kungälvs kommuns ansökan om lagring och bearbetning av avfall inom del

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2018-04-27 Stockholm Mål nr M 9015-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-22 i mål nr M 1613-17, se

Läs mer

Hur arbeta med förorenade massor

Hur arbeta med förorenade massor Hur arbeta med förorenade massor Förorenade jordmassor, mudder, sediment Antal markärenden i Göteborg per år: ca 100 st Pågående saneringsärenden: 80 st Ärenden där massor uppkommer som klassas som FA:

Läs mer

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt PM Rotel IX (Dnr KS 2018/1350) Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 21 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Enviplan AB Bullerutredning Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Bergtäkt 2015-09-27 Kenneth Karlsson, MiljöInvest AB, har på uppdrag av Enviplan AB genomfört en beräkning av

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

UNDERRÄTTELSE

UNDERRÄTTELSE NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen UNDERRÄTTELSE 2016-11-03 Aktbilaga 35 Mål nr M 495-16 Avdelning 3 Anges vid kontakt med domstolen Miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL BESLUT 1(8) Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Miljöenheten Erik Bergman MAKAB Sofiedal 740 665 91 KIL Ansökan om tillstånd enligt miljöskyddslagen till bergtäkt på fastigheterna Gerstad 2:1 samt

Läs mer

Årsrapport för upplag år 20 Lagring som en del av att samla in icke-farligt avfall

Årsrapport för upplag år 20 Lagring som en del av att samla in icke-farligt avfall Årsrapport för upplag år 20 Lagring som en del av att samla in icke-farligt avfall Avser upplag inom fastighet: 1(7) Årsrapport skall årligen skickas in till Samhällsbyggnadsförvaltningen senast den 31

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Kontrollprogram för täkt- och masshanteringsverksamheter

Kontrollprogram för täkt- och masshanteringsverksamheter Kontrollprogram för täkt- och masshanteringsverksamheter Stockholm, 2012-05-03 Anna Lundgren 1 Tillstånd för verksamheten Vad innebär verksamheten? Några vanliga exempel är följande: Täktverksamhet Införsel

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr Sida 1 (6) Vår kontakt: Torbjörn Andersson Telefon 010-448 13 42 torbjorn.a.andersson@skanska.se Skanska 0Asfalt och Betong AB Marknadsfunktion Ytterligare komplettering Version 1 Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

2013-09-16 Hall 4:1, Snäckstavik 3:110 Sonja Grauwald Boman. sonja.grauwald.boman@svevia.se 2013:68 BERGTÄKT

2013-09-16 Hall 4:1, Snäckstavik 3:110 Sonja Grauwald Boman. sonja.grauwald.boman@svevia.se 2013:68 BERGTÄKT ANSÖKAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 (27) Datum Beteckning 2013-09-16 Hall 4:1, Snäckstavik 3:110 Sonja Grauwald Boman Er beteckning sonja.grauwald.boman@svevia.se 2013:68 BERGTÄKT INOM FASTIGHETERNA HALL 4:1

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Remiss: Torvutvinningens och torvanvändningens klimat- och miljöpåverkan

Remiss: Torvutvinningens och torvanvändningens klimat- och miljöpåverkan MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Möne 2016-11-02 2016-4508- MI 018-727 43 01 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Remiss: Torvutvinningens och torvanvändningens

Läs mer

Remiss angående ny deponi, täkt och återvinningsverksamhet Börje Holmgrens Åkeri, Fullerö 17:1 m.fl.

Remiss angående ny deponi, täkt och återvinningsverksamhet Börje Holmgrens Åkeri, Fullerö 17:1 m.fl. Handläggare Datum Mats Dahlén 2018-02-21 018-727 43 83 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 februari 2018 Remiss angående ny deponi, täkt och återvinningsverksamhet Börje Holmgrens Åkeri,

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

JIt.II SALA SALA KOMMUN

JIt.II SALA SALA KOMMUN JIt.II SALA ~ KOMMUN jenny Sivars Bilaga KS 2012/169/1 Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2012-08- 1lt 1 (2) 2012-08-13 Yttrande angående tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för täkt av grus

Läs mer

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö Begäran anstånd 2014-03-27 Diarienummer 551-2301-2014 Dossienummer Sida 1(3) Miljöskyddsenheten Jan Mastera Länsmiljöingenjör 010-22 45143 Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 81 35103 Växjö VÄXJÖ

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt YTTRANDE 1 (5) 2019-01-02 550-8251-18 m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt Naturvårdsverket har på

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

Ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt enligt miljöbalken, Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg 1:1 m.fl.

Ansökan om tillstånd till berg- och naturgrustäkt enligt miljöbalken, Ericsbergs fideikommiss AB, Eriksberg 1:1 m.fl. Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 9/2011 1 (6) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Lars Lager Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansökan om tillstånd till berg-

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Härseby bertäkt,svevia Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-29 av Räddningstjänsten

Läs mer

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Fredrik Cederholm Täkttillsyn 10 okt 2011 1 Miljöpåverkan Förändrad naturmiljö och landskapsbild Buller Sprängning Vibrationer Luftstötvågor Kväve från

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun. Teckenförklaring: Gul text: tillägg av SBMI Överstruken text: struken av SBMI Blå text: se kommentar på sid 4-5 Sökanden Adress Postadress Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Läs mer

Ändringstillståndet gäller längst till och med den 30 juni 2028. Ändringstillståndet gäller för följande verksamheter:

Ändringstillståndet gäller längst till och med den 30 juni 2028. Ändringstillståndet gäller för följande verksamheter: BESLUT 1 (20) Miljöprövningsdelegationen MPD Skanska Sverige AB Region Mellansverige Åldermansvägen 19-21 171 48 Solna Ändringstillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) för torvtäkt m.m. på fastigheterna

Läs mer

Remiss angående överklagat tillstånd till djurhållning Bredsjö 1:30

Remiss angående överklagat tillstånd till djurhållning Bredsjö 1:30 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Möne 2015-09-21 2014-2490- MI 018-727 43 01 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 30 september 2015 Remiss angående överklagat tillstånd

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2015-02-10 2014-007140- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 4 mars 2015 Adressat: m.registrator@regeringskansliet.se christina.malmros@regeringskansliet.se

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 405-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-19 i mål nr M 776-13, se bilaga

Läs mer

BESLUT 1 (30) BESLUT. 2011-06-09 Dnr. 551-8196-09. Veidekke Industri AB Region Anläggning Öst Box 1503 172 29 Sundbyberg

BESLUT 1 (30) BESLUT. 2011-06-09 Dnr. 551-8196-09. Veidekke Industri AB Region Anläggning Öst Box 1503 172 29 Sundbyberg BESLUT 1 (30) 2011-06-09 Dnr. 551-8196-09 Miljöprövningsdelegationen (MPD) Veidekke Industri AB Region Anläggning Öst Box 1503 172 29 Sundbyberg Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) till täkt av berg

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Föreläggande med anledning av anmälan enligt miljöbalken om utfyllnad

Föreläggande med anledning av anmälan enligt miljöbalken om utfyllnad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2014-08-27 Reviderad 2014-09-08 M 2014-29 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Älta 10:1, Storkällans väg, Älta Föreläggande med anledning av anmälan enligt miljöbalken om utfyllnad Förslag

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2004:10) om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1308 DOM 2008-02-25 Stockholm Mål nr M 1813-07 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, miljödomstolen, deldom den 8 februari 2007 i mål nr M 28110-05,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

Yttrande över verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

Yttrande över verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Mats Dahlén 29 november 2018 2018-5090-MI 018-7274383 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 12 december 2018 Yttrande över verksamheter som

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD Delgivningskvitto 40-1780-25 1 (8) Miljöenheten Erik Bergman sgrus AB Rattgatan 10 653 41 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg meddelar med stöd av 12 kap. 1 miljöbalken

Läs mer

Massor till klassificering Surte Hamn

Massor till klassificering Surte Hamn Massor till klassificering Surte Hamn MTIB erbjuder möjligheten att lämna oklassificerade massor för klassificering på vår anläggning i Surte Hamn. Massor som ännu inte har blivit klassificerade eller

Läs mer

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande)

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande) HUSBEHOVSTÄKT Anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(3) Ankomststämpel: Sökande Namn/Företag Tel. Postadress Mobiltel. Postnummer och ort Fax Sökanden är Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud

Läs mer

Varför är masshantering en fråga?

Varför är masshantering en fråga? Varför är masshantering en fråga? Strävan i samhället efter; Resurshushållning Minskade utsläpp (CO2, NOx, partiklar) Att inte sprida föroreningar i miljön Källa: Sven Brodin, Tyresö kommun Schaktmassor

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (2) Datum 2017-11-22 Beteckning 5622-44442-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Telge Återvinning AB Box 23 151 27 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden

Miljö- och byggnadsförvaltningen. för omgivningspåverkan under byggtiden Kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden Innan byggnationerna påbörjas i ett exploateringsområde ska ett kontrollprogram för omgivningspåverkan under byggtiden tas fram. Syftet med ett kontrollprogram

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

Datum 2013-11-21 Tel +46 (0)10 505 60 24 Maria Elofsson Mobil +46 (0)70 184 57 24. Skanska Asfalt och Betong AB Fax +46 10 505 00 10

Datum 2013-11-21 Tel +46 (0)10 505 60 24 Maria Elofsson Mobil +46 (0)70 184 57 24. Skanska Asfalt och Betong AB Fax +46 10 505 00 10 RAPPORT B 1 (16) Handläggare Paul Appelqvist Datum 2013-11-21 Tel +46 (0)10 505 60 24 Maria Elofsson Mobil +46 (0)70 184 57 24 Skanska Asfalt och Betong AB Fax +46 10 505 00 10 Mästargatan 5 paul.appelqvist@afconsult.com

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg BESLUT Diarienummer Sida 2014-12-12 562-42076-2014 1{2) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl 010-2245431 Baneservice Skandinavia AB Stilla Havet 1 41834 Göteborg Tillstånd

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-07 Beteckning 5622-7348-2018 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Sortera Industri AB Morabergsvägen 39 152 42 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Dnr M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från tillståndsoch anmälningsplikt

Dnr M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från tillståndsoch anmälningsplikt YTTRANDE 1 (5) Dnr M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från tillståndsoch anmälningsplikt Inledning Miljönämnden delar i stora drag Naturvårdsverkets bedömning att det finns behov av regelförenklingar

Läs mer

Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds ansökan om tillstånd till bergtäkt (miljöprövningsdelegationens ärende )

Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds ansökan om tillstånd till bergtäkt (miljöprövningsdelegationens ärende ) Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (10) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Helén Almberg 016-710 19 77 Miljö- och räddningstjänstnämnden Förslag på yttrande med anledning av remiss om David Engrunds

Läs mer

Avfall i anläggningsarbeten

Avfall i anläggningsarbeten Avfall i anläggningsarbeten Beskrivning av vår vägledning och handbok Filip Norlén Sektionen för avfall och kemikalier Örebro 21 november 2013 2013-09-24 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

1 Bakgrund och uppdrag

1 Bakgrund och uppdrag MEMO TITEL DATUM 27. januari 2017 TILL KOPIA FRÅN PROJEKTNR. Åsenvägen, Lerum - Bedömning av trafikbullersituationen Lerums kommun A093503 Kristoffer Hultberg, krhu@cowi.se A093503 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer