Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8."

Transkript

1 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar att motsätta sig de yrkanden som framkommer i överklagan i mål M Överklagande av länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut , dnr , om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. Som skäl till detta hänvisar nämnden till miljö och byggnadsförvaltningens bedömning under rubriken Miljö och byggnadsförvaltningens bedömning vilket även är nämndens bedömning och yttrande. Som skäl till detta hänvisar även nämnden till bedömningar i tidigare beslut från , 66 samt till länsstyrelsens bedömning som även är nämndens bedömning, i beslut , dnr På grund av jäv deltar inte Hans Hedlund (S) i handläggningen i detta ärende. Sammanfattning av ärendet Miljö och byggnadsnämnden har förelagts av mark och miljödomstolen att inkomma med yttrande över innehållet i överklagan av länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut , dnr , om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. Klagande är Börje Soutukorva med enskild f:a Soutukorva Golv. Klagande yrkar att länsstyrelsens beslut om att avslå överklagan av beslut fattat vid Luleå miljönämnd ändras. Klagande yrkar även att beslut fattat av miljönämnden i Luleå ska upphävas då det inte vilar på saklig grund. Som skäl till detta bifogar klaganden information om förhållanden på platsen vid berörd tidpunkt samt klagandens syn på inkomna synpunkter. Klagande har synpunkter över klagomål på damm, bullerriktvärden och tolkning av dessa, tolkning av resultaten från bullerutredningen, uppförande av bullervallar och hur sådana kan uppföras samt de sätt som boende ska ha gått samman och samordnat klagomålen och hur dessa enligt klagande är samstämmiga trots att de i många fall saknar grund.

2 Miljö och byggnadsförvaltningen föreslår miljö och byggnadsnämnden besluta att motsätta sig de yrkanden som framkommer i överklagan i mål M Överklagande av länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut , dnr , om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. Som skäl till detta hänvisar nämnden till miljö och byggnadsförvaltningens bedömning under rubriken Miljö och byggnadsförvaltningens bedömning vilket även är nämndens bedömning och yttrande. Som skäl till detta hänvisar även nämnden till bedömningar i tidigare beslut från , 66 samt till länsstyrelsens bedömning som även är nämndens bedömning, i beslut , dnr Beslutsgång Ordföranden ställer miljö och byggnadsförvaltningens förslag under proposition och finner att miljö och byggnadsnämnden bifaller förslaget. Miljö och byggnadsförvaltningens bedömning Miljö och byggnadsförvaltningen har tagit del av överklagan och gör följande bedömningar över detta. Verksamhetens förslag på bullerdämpande åtgärder i komplettering till överklagan Till överklagan har verksamheten skickat in kompletteringar avseende bullerdämpande åtgärder genom ändrad metod för krossning och sönderdelning av stenar. Vi bedömer att även om viss minskning av bullret från anläggningen till alla de som klagar skulle kunna uppnås med sådana metoder som beskrivs, så kan detta inte styrkas genom den beräkning som verksamhetsutövaren gjort. Verksamhetens kommentarer i komplettering till överklagan avseende tider för bullrande verksamhet Till överklagan har verksamheten kompletterat med kommentarer över hur ofta krossning behöver ske och hur länge den behöver pågå vid varje tillfälle. Det som nu anförs är liksom tidigare ungefärliga uppgifter. En C verksamhet begränsas av nivåerna för tillståndplikt avseende mellanlagring. Det finns ingen övre gräns för vilka mängder som får sorteras eller bearbetas för byggnads eller anläggningsändamål. Klagomål har kommit in även för andra moment än krossning.

3 Hur klagomål framförts Verksamhetsutövaren anger även som skäl att det sätt boende i området framför sina klagomål till tillsynsmyndigheten bevisligen är samordnade och samstämmiga trots att de i många fall saknar grund. Vi bedömer att vi inte kan ha åsikter om på vilket sätt klagomål framförs till tillsynsmyndigheten så länge det finns någon som står för varje enskilt klagomål. Det är slutligt tillsynsmyndigheten som beslutar om klagomål är befogade eller inte. Tillsynsansvar för anläggande av bullervallar Verksamhetsutövaren anför bla att vi inte har något att göra med eventuella bullervallar som de anlägger på egen mark. Avseende de delar i överklagan som specifikt rör tillsynsansvar över uppförande av bullervallar vill vi ge vår generella syn på saken. Användning av schaktmassor i anläggningsarbeten, ex bullervallar, i det fall föroreningsrisken är mindre än ringa är inte anmälnings eller tillståndspliktigt enligt miljöprövningsförordningen. Här kan även grumling av vattendrag ses som en förorening som ska omfattas vid bedömning av risken. Om en åtgärd inte är anmälningspliktig eller tillståndspliktig ses den som en U verksamhet. För sådana verksamheter gäller fortfarande miljöbalkens första och andra kapitel och miljön och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet. Generellt bedömer vi utifrån miljöbalken att anläggande av bullervallar i samhället bör föregås av ett behov av bullerdämpande åtgärder för någon person eller personer som stör sig på buller samt att det även kan visas att åtgärden ger avsedd effekt. Med andra ord krävs ett syfte för åtgärden. En sådan åtgärd bör även uppfylla miljöbalkens mål och allmänna hänsynsregler. Om ovanstående inte beaktas kan miljö och byggnadsnämnden komma att se på åtgärden som ett inte lämpligt bortskaffande av avfall. Vi har generellt sett att det i samhället kan vara svårt att i tid hitta avsättning för ex rivningsbetong, schaktmassor med eller utan föroreningar och annat avfall som kan användas för anläggningsändamål. Därför möts vi ibland av en del förslag på åtgärder, där ett riktigt återvinningssyfte saknas. I det fall verksamheten inte är anmälnings eller tillståndspliktig enligt miljöbalken eller om annat än avfall används för anläggningsändamål bedömer vi att åtgärden kan vara ex samrådspliktig till länsstyrelsen enligt 12 kap. 6 miljöbalken. I dessa fall gäller fortfarande kap 1 och 2 i miljöbalken. Uppkommer störningar, i form av damm, buller osv vid anläggande av bullervallar är det miljö och byggnadsnämnden som är tillsynsmyndighet.

4 Buller och damm Nedan följer en kortfattad sammanfattning med kommentarer till våra tidigare bedömningar i beslutet från 2013, utifrån skäl som verksamheten nu lägger fram i sin överklagan. Naturvårdsverkets riktvärden Vid tidpunkt för beslutet om förbud löd Naturvårdsverkets rekommendationer att i det fall ljudet innehåller ofta återkommande impulser såsom ex lossning av järnskrot etc eller innehåller hörbara tonkomponenter eller bådadera skall för den ekvivalenta ljudnivån ett värde på 5 dba enheter lägre an vad som anges i tabellen tillämpas. Denna vägledning från Naturvårdsverket användes som ett underlag vid beslut om förbud mot verksamheten. I de råd som Naturvårdsverket nu ger står att vissa ljudkaraktärer är särskilt störningsframkallande. I de fall verksamhetens buller karakteriseras av ofta återkommande impulser som vid nitningsarbete, lossning av metallskrot och liknande eller innehåller ljud med tydligt hörbara tonkomponenter bör värdena sänkas med 5 dba. Det framkommer i Nitro konsults bullerrapport att det periodvis är skutknackningen som uppfattades tydligast av ljudkällorna från verksamheten. Enligt verksamhetens anmälan om miljöfarlig verksamhet på platsen och kontakter med verksamhetsutövaren förekommer skutknackning på anläggningen. Tolkning av bullerundersökning och bakgrundsbuller Verksamheten anger även som skäl att de tillsammans med Nitro konsult kunnat visa att den ljudnivå närboende utsatts för inte överskred Naturvårdsverkets riktlinjer, detta med viss del av bakgrundsbullret inräknat. Miljökontoret har i bedömningen i beslutet från 2013 utifrån vad som framkommer i den rapport som Nitro konsult upprättat konstaterat att den bullermätning som gjordes inte kunde fastslå om verksamheten uppfyller miljönämndens föreläggande avseende buller (dvs naturvårdsverkets riktvärden), pga trafikbullret ligger så pass mycket högre än själva verksamheten. Utredningen visar dock totalbuller i två mätpunkter i omgivningen, vilket innebar nivåer högre än riktvärdena. Klagande har även åsikter på länsstyrelsens uppfattning om att bakgrundnivåer för buller i området är höga. Avseende bakgrundsbullret framkommer i Nitro konsults bullerrapport att konsulten uppfattar bakgrundsnivån som hög i området. Tillsyn I överklagan framkommer att klagande anser att det är fel att miljökontoret (nu miljö och byggnadsförvaltningen) har använt egna iakttagelser avseende

5 buller i området. Vi använder oss ofta av hörsel och lukt och syn för att göra inledande bedömningar i klagomålsärenden. Kommentarer till verksamhetens förslag på bullerdämpande åtgärder bullervallar Som vi tidigare bedömt i ärendet är inte visat vilken funktion den befintliga bullervallen har avseende buller till omgivningen eller vad en förlängning av denna vall skulle medföra. Det är inte visat hur stora vallar som skulle behöva göras eller i vilka riktningar vallar behövs eller om det finns utrymme på platsen för både vallar och verksamhet. Generellt bedömer miljö och byggnadsförvaltningen att allt för långtgående behov av bullerdämpning visar att platsen inte är lämplig. Damm från anläggningen Avseende verksamhetens synpunkter på damm hänvisar vi till tidigare ställningstagande i beslutet från 2013, dvs att vi bedömer att det finns risk att damm från anläggningen kan nå de som klagat. Det skulle dock vara svårt att bedöma andelen damm från vägar mm i förhållande till damm från verksamheten. Beslutsunderlag Miljönämndens ärende dnr Länsstyrelsens beslut , dnr Beslutet skickas till Mark och miljödomstolen, E post mmd.umea@dom.se

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå.

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå. RAPPORT R2016450-1 Beställare: Nacka kommun, Granitvägen 15, Nacka stadshus, 131 40 Nacka Att: Peter Bertilsson Antal sidor: 17 Datum: 2016-11-15 Uppdragsnummer: 2016450 Uppdragsledare: Lars Högberg, Tel:

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1 2016-01-14 4 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015)

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 51 177 Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) Dnr 2015-A0172 Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta miljö- byggnadsnämndens

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor

Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor PM id.nr: 151-2-2 Datum: 16-02-01 Sida: 1 av 4 PM Akustik Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor I rapport 151-2-1 daterad 15-12-14 redovisades beräknade ljudnivåer vid planerade

Läs mer

Weland AB Jönköping Box Smålandsstenar

Weland AB Jönköping Box Smålandsstenar Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Weland AB Jönköping 2019-02-06 Box 503 333 28 Smålandsstenar Er referens: Jonas Holmgren / Anna Carin Holm

Läs mer

Bullerutredning Kv Barken, Dnr:

Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 2017-10-24 Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 02-0622 För planerad ny bebyggelse inom dpl kv Barken har trafikbuller beräknats. Beräkningarna visar att riktvärdena enligt Förordningen för trafikbuller (2015:216

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Sida 1 av 5 Miljöfarlig verksamhet Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the Med miljöfarlig verksamhet menas, enligt 9 kapitlet miljöbalken, all användning accuracy of the

Läs mer

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se Banangränd Buller från varutransporter www.bjerking.se Sida 1 (4) Buller från varutransporter Uppdragsnamn Banangränd Viksjö 3:577 Lena Granqvist Plan- och exploateringsförvaltningen 177 80 Järfälla Uppdragsgivare

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN p 11

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN p 11 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-08-13 Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-08-28 p 11 Överklagande av

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1a 2016-05-30 5 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

Impulsljud från skutknackning

Impulsljud från skutknackning Impulsljud från skutknackning Uppdragsnummer: 150495 Beställare: Sveriges Bergmaterialindustri Att: Björn Strokirk Dokument: R150495-1 Datum: 2015-08-26 Antal sidor: 5 Uppdragsledare: Rickard Hellqvist

Läs mer

PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden

PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sida: 1 av 10 PM Akustik svar till yttrande från Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden HK, Skärholmen Handläggande akustiker Ansvarig akustiker Patrik Andersson 073-347 63 45 patrik.andersson@acad.se

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Nätverksträff 9 november 2016 Elin Arvidsson Glans Informationspunkter Vägledningsmaterial Länsstyrelsens informationsmaterial Länsstyrelsens tillsynsvägledning

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB Handläggare Ulf Olsson Tel Mobil +46 706 727220 E-post ulf.c.olsson@afconsult.com Datum 2017-01-18 Projekt-ID 730721 Rapport-ID 730721.1 Kund Niclas Janflod, Vänersborgs kommun, Kretslopp & Vatten Kretsloppspark

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD MILJÖFÖRVALTNINGEN BOSTAD OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-08-15 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2011-08-30 p. 14 ÖVERKLAGANDE AV BESLUT

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB 17U32060 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U32060 Sida 1 (5) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme PM 725887 rev. B 2016-12-22 1 (8) Kund: Leverantör: Trelleborgs Kommun ÅF Infrastructure AB Samhällsbyggnadsförvaltningen frank.andersson@afconsult.com Anders Bramme 070-1847488 Kv Herkules inkl. gårdshus

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 66 Anmälan enligt miljöbalken om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall på Staketet 2 67 Bygglov för pumphus på Dönaberga

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Peter Molnár Miljöfysiker Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 28 maj 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Bussdepå, Tomteboda, Solna

Bussdepå, Tomteboda, Solna RAPPORT 12175 B 1 (8) Kund Solna kommun c/o Iterio Datum Uppdragsnummer 12175 Bilagor 2016-10-14 Rapport B Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för planerade bostäder Rapport 12175 B Bussdepå, Tomteboda,

Läs mer

Varför är masshantering en fråga?

Varför är masshantering en fråga? Varför är masshantering en fråga? Strävan i samhället efter; Resurshushållning Minskade utsläpp (CO2, NOx, partiklar) Att inte sprida föroreningar i miljön Källa: Sven Brodin, Tyresö kommun Schaktmassor

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR Januari 2010 till december 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen En rapport från Miljöförvaltningen Annika Bratt December 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN IDROTTSLOKAL UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGAT BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN IDROTTSLOKAL UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD SHMF101 v 1.0 2007-03-19, Dokument1 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-08-16 Louise Englund Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 942 louise.englund@stockholm.se

Läs mer

Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren

Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren stockholm.se Utredning om Industribuller för projekt Kv Gångaren är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna Tsygankova

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-09-12 MHN 2011-09-27 P.10 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Dialogmöte om avfall för anläggningsändamål 24 september 2013 09.00-09.30 Fika 09.30-10.00 Välkomna, syfte med dagen, presentationsrunda 10.00-10.30

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens i Stockholm beslut den 19 juni 2012 med beteckning

Överklagande av länsstyrelsens i Stockholm beslut den 19 juni 2012 med beteckning STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N DNR 699-0737/2012 SID 1 (6) Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA STRAND Överklagande av länsstyrelsens i Stockholm beslut den 19 juni

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8 RAPPORT R2012264-4 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tel: 0730-70 05 49 Antal sidor: 8 Datum: 2013-03-13 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende Göteborg 2016-12-21 rev 180420 Uppdragsnamn: Norra Hammar, Jönköping Handläggare: Åsa Hallberg Nya, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende PM Buller från trafik och ställverk - Granskningshandling

Läs mer

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende

Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende Göteborg 2016-12-21 rev 170410 Uppdragsnummer: 104 33 76 Uppdragsnamn: Norra Hammar, Jönköping Handläggare: Åsa Hallberg Nya Bruksborg, Norrahammar, Jönköpings Kommun, nybyggnad HVB-boende PM Buller från

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Industribullerutredning

Industribullerutredning Industribullerutredning Förutsättningar för Storängen i Huddinge Uppdragsgivare: JM Bostad Stockholm Förvärv Referens: Lars Borgman Uppdragsnummer: P.062294.1.4.4 Antal sidor: 9 Rapportdatum: 2015-06-10

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2018-05-15 Stockholm Mål nr M 8913-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-15 i mål nr M 2410-17, se bilaga

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från motorsportbanor, halkövningsbanor och banor för provning av motordrivna fordon [till 2 kap. och 26 kap.

Läs mer

Handläggning av trafikbullerärenden

Handläggning av trafikbullerärenden Handläggarstöd Bullernätverkets regionala bullerkarta Handläggning av trafikbullerärenden Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

Yttrande till mark- och miljödomstolen angående överklagan av länsstyrelsens beslut, mål nr

Yttrande till mark- och miljödomstolen angående överklagan av länsstyrelsens beslut, mål nr Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-28 Handläggare Anna Lönn Telefon: 08-508 28 874 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-11-17 p. 10 Yttrande till mark- och miljödomstolen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-06-09 Stockholm Mål nr M 10751-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-03 i mål M 4060-14, se bilaga

Läs mer

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Rapport 62-A /Susanne Andersson /Torbjörn Lorén Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT 12126 Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning Rapport 12126-17050400.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-05-04

Läs mer

Föreläggande om försiktighetsmått för att minska bullerstörningar

Föreläggande om försiktighetsmått för att minska bullerstörningar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2017-08-23 M 2017-001028 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bo 1:608, Boovallen Föreläggande om försiktighetsmått för att minska bullerstörningar Förslag till beslut Fritidsnämnden,

Läs mer

MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR

MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR TVL-info 2018:25 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne MYNDIGHETSUTÖVNING VID HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN MED SCHAKTMASSOR Det här tillsynsvägledningsmaterialet vänder sig till tillsynsmyndigheter på

Läs mer

Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-10-04 Innehållsförteckning Lagar

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet TVL-info 2015:5 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet En verksamhet som har ett tillstånd enligt 6 kapitlet

Läs mer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Kontakta gärna oss på Miljö och Stadsbyggnad! Telefon växel: 0522-69 60 00 E-post: miljostadsbyggnad@uddevalla.se Buller Information till

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2012-07-27 meddelad i Växjö Sid 1 (4) Mål nr M 2015-12 KLAGANDE Trafikverket 781 89 Borlänge MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun Box 610 391 26 Kalmar ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2018-11-27 Stockholm Mål nr M 1457-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-23 i mål nr M 2026-17,

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Senast uppdaterad 2014 09 08

Senast uppdaterad 2014 09 08 Hantering av massor kort information om olika hanteringssätt Senast uppdaterad 2014 09 08 Innehållsförteckning Inledning 3 Är uppgrävda massor alltid avfall? 3 Vad kan massorna användas till? 3 Hur prövas

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Nordöstra Stadsskogen, Alingsås Bullerutredning inför ny detaljplan. Rapport doc Antal sidor: 10 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Nordöstra Stadsskogen, Alingsås Bullerutredning inför ny detaljplan. Rapport doc Antal sidor: 10 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT 10692 Nordöstra Stadsskogen, Alingsås Bullerutredning inför ny detaljplan.doc Antal sidor: 10 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Henrik Runström Datum 2018-08-28

Läs mer

POSTGÅRDEN, ETAPP 2. Årstafältet, Hus G Industribullerutredning. Rapport rev2

POSTGÅRDEN, ETAPP 2. Årstafältet, Hus G Industribullerutredning. Rapport rev2 POSTGÅRDEN, ETAPP 2, Hus G Rapport 10203731-06 rev2 2015-06-03 Upprättad av: Roger Fred Granskad av: Andreas Novak Postgården, Etapp 2 KUND Midroc Property Development Box 5785 114 87 Stockholm kom in

Läs mer

Buller i samhällsplaneringen -

Buller i samhällsplaneringen - Buller i samhällsplaneringen - Nya förutsättningar vid samhällsplanering i bullerutsatta områden. Hur kan dessa nyttjas i en kommunal strategi och hur samarbetar vi med Trafikverket? Clara Göransson, Tyréns

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2013-01-11 Stockholm Mål nr M 4798-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr M 3621-11, se

Läs mer

Bullerutredning av skidanläggning

Bullerutredning av skidanläggning Handläggare Mattias Lindqvist Tel 010-505 50 64 Mobil 072-528 50 16 E-post mattias.lindqvist@afconsult.com Datum 2018-03-08 Projekt-ID 747659 Rapport-ID 1 Kund Alvesta kommun Bullerutredning av skidanläggning

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 BESLUT 2017-05-31 Stockholm Mål nr M 4876-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-05-13 i mål nr M 5863-15, se bilaga A KLAGANDE Miljö-

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Avfall i anläggningsarbeten

Avfall i anläggningsarbeten Avfall i anläggningsarbeten Beskrivning av vår vägledning och handbok Filip Norlén Sektionen för avfall och kemikalier Örebro 21 november 2013 2013-09-24 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö Mål nr M 4224-13 KLAGANDE Niklas Josefsson Göstorp 8 571 94 Nässjö MOTPART 1. Bixia ProWin AB Box 1510 581 15 Linköping Ombud:

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV. Crispin Dickson

UPPDRAGSLEDARE. Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV. Crispin Dickson PM UPPDRAG Buller Bussdepå Kristinehamn UPPDRAGSNUMMER 11963000 UPPDRAGSLEDARE Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV Crispin Dickson DATUM 2015-01-20 PM Buller bussdepå Kristinehamn Sammanfattning Sweco Environment

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer