Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun"

Transkript

1 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag för samråd med kringboende Projektet med planerad ny ansökan för täktverksamheten på Klinte Klintebys 1:4 har påverkats av olika faktorer och därför reviderats. Denna information sammanfattar det nya bilden. En viktig skillnad mot tidigare är att djupbrytning inte längre ingår i den planerade verksamheten. Planerad ansökan gäller alltså enbart brytning till oförändrad nivå, så som nuvarande täktbotten. Inom ramen för nuvarande tillstånd söks ett utökat årligt uttag för åren 2016 och 2017, från nuvarande ton till ton per år, tills det nya tillståndet träder i kraft. Brev om samråd sänds därför att en ansökan om bergtäkt skall samrådas med grannar och sådana som kan anses berörda. Den som bor eller har verksamhet i närheten av en plats där en täkt planeras, skall vara informerad om att det pågår ett ansökningsärende, och ha möjligheter att komma med synpunkter på den planerade verksamheten (se mer nedan, på sid. 5: Samråd om den planerade verksamheten). I ärendet har ett samråd redan skett och de synpunkter som då kom in, kommer också att redovisas i en bilaga till ansökningshandlingarna. Sökande: Stenproduktion Gotland AB Follingsbo Krämpeskog VISBY Org.nr Undertecknad är kontaktperson. Fastighet: Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun Koordinater i SWEREF99 TM:

2 2 (6) 1. Den planerade verksamheten Ansökt brytområde Det område som planeras för ansökan illustreras på den bilagda kartan. Svart linje markerar det område som ansökan gäller, och en del av detta område har i nuläget redan tillstånd (blå linje). Täkten är alltså planerad att gå in som ett utvidgat schakt in i bergplatån. Framför täktområdet finns en arbetsplan, vilken är markerad på kartan. Transportvägen är markerad med pilar. Bergmaterialet är ren kalksten. En tidigare uppgift från SGU om att bergmaterialet skulle vara märgelkalksten med markant innehåll av mikrofossil, har visat sig felaktigt. Den reviderade bilden framgår av SGU:s uppdaterade karta över området. (Se t.ex. SGU s hemsida.) Bergmaterialet har jämförelsevis god teknisk kvalitet, jämfört med alternativa material på Gotland. Upplagsplanen Bredvid infarten till täkten ligger en arbetsplan där olika produkter förvaras i upplag och från vilka en hjullastare lastar upp materialet på lastbilar när det skall levereras. Maskiner Under perioder med produktion finns en borr-rigg, skutknack och mobil kross- och sorterutrustning i täkten. Interna transporter och upplastning på lastbilar sker med hjullastare. Vid avbaning används en grävmaskin.

3 3 (6) Omfattning av verksamheten Nuvarande markyta i höjdområdet har ungefärligt nivån + 55 meter. Brytning sker ner till nivån + 42 meter, som är nivån för nuvarande täktbotten. Detta är ungefär samma nivå som åkermarken V om höjdområdet. Brytningen medför att täkten får formen av ett schakt in i bergplinten, jämför bifogad karta. Brytning och produktion av bergkross blir maximalt ton per år. Vid full drift kommer verksamhet med produktion pågå större delen av året. Se nedan om arbetsperioder. Ansökt tidsperiod: 20 år, t.o.m Inom ramen för nuvarande tillstånd ansöks ökning av årligt uttag för åren 2016 och 2017, från ton per år till ton per år. Krossning / sortering sker i skärmat läge längst in i schaktet, på täktbottnen nära brytfronten. Det innebär att schaktets väggar skärmar. Sprängning sker upp till 15 ggr per år. Frakter har en maximal omfattning av cirka per år på vägen Klinte-Hejde, väg 562. Arbetstider, arbetsperiod. Arbete med bullrande produktion, alltså borrning och sprängning, ansöks för perioderna mellan två uppehåll, dels två månader på sommaren samt ett uppehåll Jul- Trettonhelgen. Arbete med bearbetning (krossning, sortering), som bullrar svagare än borrningen, ansöks hela året. För sommartiden (15:e juni t.om. 15:augusti) och juluppehållet (jämför ovan) gäller att krossningen endast får ske om bullernivån hålls lägre än 45 db(a) vid bostäder. Detta innebär alltså att dessa två perioder får markant lägre buller än andra tider. Upplastning / leveranser får ske hela året. Produktion får ske tillåtna dagar (vardagar) Produkter Produkterna utgör bergkrossmaterial (kalksten) av olika fraktioner. Produkterna av krossad kalksten har låg radioaktivitet och låg radonavgång.

4 4 (6) 2. Efterbehandling Vid efterbehandling kvarlämnas en plan täktbotten och i huvudsak branta täktväggar. Det uppkommer inte någon täktsjö på bottnen av schaktet. Avbaningsmassor används för att bygga slänter i något avsnitt av täkten. 3. Miljökonsekvenser Bergtäktsverksamhet medför miljöeffekter i form av buller, markstötvåg och luftstötvåg från sprängningar, samt också lokalt damning. Buller Ett enda bullrande arbetsmoment sker på krönet av berget, nämligen borrning. Övriga bullrande arbetsmoment, nämligen krossning, skutknackning och interna transporter sker på bottnen av täkten, och skärmas därför av täktväggarna. Maskinarbete på upplagsplatsen bullrar med en lägre nivå. Nuvarande bullerspridning har utretts att konsultföretaget ÅF, och rapporten visar att bullerkraven kan innehållas (alltså att verksamheten bullrar lägre än kravnivån). Rapporten kan förmedlas till den som så önskar. Mot bakgrunden av det relativt långa avståndet till bebyggelse är vår förhoppning, att ingen av de aktuella miljöeffekterna innebär allvarliga störningar för någon kringboende. Naturvårdsverket har utfärdat riktlinjer för vilket buller som kan accepteras från extern industri, och bullerprognosen visar att verksamheten kommer att bullra på lägre nivå än aktuella riktvärden (s.k. begränsningsvärden). Enligt bullerprognosen minskar bullret från maskinarbeten när täktschaktet drivits längre mot S. Detta är ju helt naturligt, eftersom maskiner (bullerkällorna) successivt lokaliseras längre bort från schaktets öppning mot NV, jämför bilagd karta. Damning förblir en lokal effekt med underordnad påverkan på omgivningen. Transporter ger upphov till en del buller samt trafikering på den allmänna vägen. Påverkan på vatten. Brytningen sker inte under nivån för omgivande åkermark. Det uppkommer därför inte någon grundvattensänkning utanför bergplinten. Någon som helst påverkan på vatten i brunnar i området kan därför inte uppkomma. Dessa ligger på flera hundra meters avstånd från täkten. och i andra grundvattenmagasin.

5 5 (6) En utredning om vattnet i området har utförts av konsultföretaget ÅF, och kan förmedlas till alla som så önskar. Den som önskar få utredningen kan meddela mig detta, så sänder jag den. Någon påverkan på nivå eller kvalitet hos grundvattnet i områdets brunnar uppkommer inte på grund av bergtäkten. 4. Ansökningsärendet Ansökan gäller tillstånd enligt miljöbalkens kapitel 9 för tillstånd till täktverksamhet. Konsult och kontaktperson: Stellan Ahlin (för kontaktuppgifter se brevfoten). Tillståndsgivande myndighet är Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen på Gotland. Ärendet handläggs av en täkthandläggare vid länsstyrelsen. 5. Den information om täktärendet som vi tänker utveckla i ansökninghandlingarna Till ansökan kommer vi att bifoga en s.k. MKB, en miljökonsekvensbeskrivning. I denna kommer vi att följa rekommendationerna i en instruktion från länsstyrelsen på Gotland år 2008; Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Vi föreslår att följande ämnen beaktas särskilt: Utformning av verksamheten Omfattning av verksamheten Miljöeffekter av verksamheten, alltså buller, mm, som redan nämnts kortfattat. Påverkan på mark- och grundvatten i området skall redovisas. (Utredningar om buller respektive vatten finns redan.) Lokalisering, behov, förenlighet med miljömål och kommunal planering. 6. Samråd om den planerade verksamheten Samråd sker endast genom detta brevutskick, som Du/Ni har möjlighet att besvara inom tre veckor. Samråd innebär att vi informerar om våra planer och att grannar, m.fl., får tillfälle att yttra sig om dessa planer.

6 6 (6) I fall Du/Ni har synpunkter eller frågor, så ring eller skriv eller mejla till mig, som är kontaktperson i detta samråd. Något möte planeras ej. Alla synpunkter som kommer till mig, kommer jag sedan att redovisa till länsstyrelsen i samband med ansökan. I ansökan kommer vi också att redovisa hur vi beaktar de synpunkter som kommit in. Samrådet avslutas den 16:e juni Endast de synpunkter som kommit mig tillhanda till och med denna dag, kommer att redovisas i den samrådsredogörelse som sedan blir en bilaga till ansökningshandlingarna. Efter samrådet kommer ansökan att lämnas till länsstyrelsen, som så småningom kungör detta genom annonsering i ortspressen. Efter olika omgångar med remisser och eventuell komplettering av ansökan meddelas beslut. Även beslutet kungörs i ortspressen. Alltså: Vänligen meddela eventuella synpunkter senast den 16:e juni Enligt uppdrag Stellan Ahlin Bilaga: Översiktskarta över planerad verksamhet

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation

Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation Planerad ansökan om bergtäkt på Forshälla-Köperöd 1:7, Uddevalla kommun samrådsinformation 1. Administrativa uppgifter: 2012-01-03 1 (6) Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd

Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1 (6) Planerad ansökan om bergtäkt på Naverstad-Sögård 1:5, Tanums kommun underlag för samråd 1. Administrativa uppgifter: 2011-10-02 Sökande: Kontaktperson hos sökande: Konsult, kontaktperson för ärendet

Läs mer

Teknisk Beskrivning (TB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Teknisk Beskrivning (TB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (10) Teknisk Beskrivning (TB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt påklinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 2016-11-30 1. Administrativa uppgifter Sökande och vu: Stenproduktion Gotland

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län.

Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. 1(5) Datum: 2013-02-07 Beteckning: 2013:68 Till berörda Information/samråd rörande ny bergtäkt inom fastigheten Hall 4:1 i Södertälje kommun samt Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun, Stockholms län. (tidigare

Läs mer

Ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun Ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 2016-11-30 Register 1. Administrativ uppgifter 2 2. Vad ansökan avser 2 3. Yrkanden och åtaganden 3 4. Gällande beslut, etc

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som bilaga till ansökan enligt mb kap. 9 om bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 2016-11-30 Register 1. Administrativa uppgifter 2 2. Bakgrund 3 3. Den planerade

Läs mer

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Enviplan AB Bullerutredning Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Bergtäkt 2015-09-27 Kenneth Karlsson, MiljöInvest AB, har på uppdrag av Enviplan AB genomfört en beräkning av

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun

Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun Sid 1 Länsstyrelsen i Västerbottens län Naturvård 901 86 UMEÅ Information som samråd för ny bergtäkt vid Degerberget inom del av fastigheten Håkmark 1:66 i Umeå kommun Vägverket Produktion har för avsikt

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Bilaga A. Teknisk beskrivning (TB) för planerad bergtäkt pâ fastigheten Klinte Klintebys 1:5, Region Gotland

Bilaga A. Teknisk beskrivning (TB) för planerad bergtäkt pâ fastigheten Klinte Klintebys 1:5, Region Gotland Bilaga A Teknisk beskrivning (TB) för planerad bergtäkt pâ fastigheten Klinte Klintebys 1:5, Region Gotland Innehåll 1 2 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 PLANERAD VERKSAMHET... 4 TÄKTPLAN... 4 3.1 3.2 3.3

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-10-14 2012-5963- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 UPPSALA

Läs mer

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller Författare Niklas Carlsson Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Kund SMA Mineral AB Datum 2019-03-27 Projektnummer 741983 PM 01 Klintebys stenbrott,

Läs mer

BESLUT BESLUT 1 (10) 2007-02-14 551-6248-00 Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN

BESLUT BESLUT 1 (10) 2007-02-14 551-6248-00 Aktbil. 56. Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Delgivningskvitto Advokatbolaget Larsson & Partners AB Per Linderborn Åsgatan 41 791 71 FALUN Ansökan om tillstånd till täkt av berg BESLUT Länsstyrelsen meddelar Dala

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2018-04-27 Stockholm Mål nr M 9015-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-22 i mål nr M 1613-17, se

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att yrkesmässigt få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin

Krökesbo 1:26, Boarp 1:60, Snuggarp 2:15 resp. Karsbo 2:5 resp. Källarp 2:1 Nässjö och Jönköpings kommun Jönköping Camilla Sarin Skanska Asfalt och Betong AB 1(5) Samrådsunderlag Samråd enligt 13 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Seveso Tre bergtäkter inom fastigheterna

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4.

Yttrande över ansökan om tillstånd för bergtäkt Uppsala Almby 2:1. Mål nr M , avdelning 4. MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Hedvig Helldorff 2017-05-24 2015-000175- MI 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 20 juni 2017 Yttrande över ansökan om tillstånd

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD

BESLUT 1 (8) BESLUT Aktbil Värmland. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsgrus AB Rattgatan KARLSTAD Delgivningskvitto 40-1780-25 1 (8) Miljöenheten Erik Bergman sgrus AB Rattgatan 10 653 41 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg meddelar med stöd av 12 kap. 1 miljöbalken

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL

BESLUT 1(8) BESLUT Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Värmland. Miljöenheten. Sofiedal KIL BESLUT 1(8) Länsstyrelsen Delgivningskvitto Aktbil. 15 Miljöenheten Erik Bergman MAKAB Sofiedal 740 665 91 KIL Ansökan om tillstånd enligt miljöskyddslagen till bergtäkt på fastigheterna Gerstad 2:1 samt

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

Sammanfattning av samrådsunderlag, Cementa Slite november 2016

Sammanfattning av samrådsunderlag, Cementa Slite november 2016 Sammanfattning av samrådsunderlag, Cementa Slite november 2016 Detta dokument är en sammanfattning av det kompletta samrådsunderlaget som finns på www.cementa.se. Inledning Cementa är ett av Sveriges största

Läs mer

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder

Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Miljöpåverkan, störningar och risker samt åtgärder Fredrik Cederholm Täkttillsyn 10 okt 2011 1 Miljöpåverkan Förändrad naturmiljö och landskapsbild Buller Sprängning Vibrationer Luftstötvågor Kväve från

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Stora Viken 2:1 Industribullerutredning inför detaljplan

Stora Viken 2:1 Industribullerutredning inför detaljplan 2 (11) Beställare: ALE KOMMUN Ledetvägen 6 449 80 ALAFORS Beställarens representant: Magnus Lövdahl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Johanna Gervide

Läs mer

Industriområde Säleby

Industriområde Säleby Industriområde Säleby Beräkning av externt byggbuller Rapportnummer 1831 7435 R01B Datum 2019-05-22 Uppdragsgivare Rådhuset Arkitekter AB Handläggare: Granskad av: Niklas Pureber - Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB Handläggare Ulf Olsson Tel Mobil +46 706 727220 E-post ulf.c.olsson@afconsult.com Datum 2017-01-18 Projekt-ID 730721 Rapport-ID 730721.1 Kund Niclas Janflod, Vänersborgs kommun, Kretslopp & Vatten Kretsloppspark

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter Anmälan om efterbehandling av förorenat område Denna blankett om efterbehandling av föroreningsskador ska användas om åtgärderna bedöms medföra en risk, som anses större än ringa, för ökad exponering eller

Läs mer

6. Byggprojektet. I figur 30-31 redovisas exempel på hur tidplanen för de olika planerade arbetena kan komma att se ut.

6. Byggprojektet. I figur 30-31 redovisas exempel på hur tidplanen för de olika planerade arbetena kan komma att se ut. Här nedan är utdrag ur SLL:s informationsmaterial gällande Tunnelbanan Nacka och Söderort. För er som vill läsa hela dokumentet finns det på http://www.sll.se/global/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn.

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn. Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län 621 85 Visby eller 1. Sökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer E-postadress Medsökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 1(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 2(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

RAPPORT. Externt Buller - Täktverksamhet. Externbullerutredning Sammanfattning:

RAPPORT. Externt Buller - Täktverksamhet. Externbullerutredning Sammanfattning: RAPPORT Externt Buller - Täktverksamhet Externbullerutredning 2016 Kund: Cementa AB Kontaktperson: Kerstin Nyberg Datum: 2017-08-29 Uppdragsnummer: 5814100 Rapportnummer: 5814100-4705 Revisionsnummer:

Läs mer

Slite, Gotland. Vibrationsutredning täkttillstånd Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet

Slite, Gotland. Vibrationsutredning täkttillstånd Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet Vibrationsutredning täkttillstånd 2021-2041 Bergtäkt: File hajdar och Västra brottet Slite, Gotland Rapportnummer 0833 2602 R 03 D Datum 2017-12-12 Uppdragsgivare Cementa AB Att: Gunnar Hedin Handläggare:

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm

FÖRELÄGGANDE 1 (7) 2013-04-16 Dnr: 551-1002-13 Anl.nr: 0482-20-029. Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm FÖRELÄGGANDE 1 (7) Anl.nr: 0482-20-029 Broby Sand AB Åsporten 27 641 34 Katrineholm Föreläggande om komplettering av ansökan om tillstånd för naturgrustäkt på fastigheten Broby 1:6 i Flens kommun Kod 10.50-2

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Furuby berg- och moräntäkt Sune Carlssons Åkeri AB Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 MB 2015-03-04 WSP

Läs mer

Impulsljud från skutknackning

Impulsljud från skutknackning Impulsljud från skutknackning Uppdragsnummer: 150495 Beställare: Sveriges Bergmaterialindustri Att: Björn Strokirk Dokument: R150495-1 Datum: 2015-08-26 Antal sidor: 5 Uppdragsledare: Rickard Hellqvist

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2016-11-17 1 (8) Plats och tid Boxholm, kl 13:00-15:00 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Lars-Göran Hjelm, S Anders Wikström, S Lennart Karlsson, M Matz Bohlin, C Lars Adolfsson,

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679)

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Uppgifterna som du lämnar på denna blankett kommer att användas av den personuppgiftsansvarige som är Plan- och miljönämnden, Motala kommun, 591 86

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon:

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-006441 SID 1 (5) 2012-04-02 Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: 08-508 28 32 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2012-04-17 p 10

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Bilaga 1. PM angående lokalisering av Cementas kalkstenstäkt

Bilaga 1. PM angående lokalisering av Cementas kalkstenstäkt PM angående lokalisering av Cementas kalkstenstäkt Länsstyrelsen anser att det är en brist att rimliga alternativa lokaliseringar inte presenterats och menar att det inte är osannolikt att områden med

Läs mer

Installation av värmepumpsanläggning

Installation av värmepumpsanläggning 1(5) Installation av värmepumpsanläggning Ansökan om tillstånd enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 6 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt. Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017

Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt. Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017 Hållbar utveckling av Billingsryds bergtäkt Skanska Asfalt och Betong AB Mars 2017 Skövde växer Hur mycket bergmaterial behövs i Skövde under de kommande åren för att täcka behoven i takt med beräknad

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. Dnr 2017/B0024. Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Dnr 2017/B0024 Ändring av detaljplan för del av ÅNÄSET 16:12 m fl fastigheter (P92/1) Robertsfors kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-08-31, reviderad 2017-12-21 Till planen hör:

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer Anmälan om användning av avfall för anläggningsändamål enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 29 kap 35 miljöprövningsförordningen Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Sida 1 av 6 Fastighetsbeteckning Fastighetsbeteckning

Läs mer

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN BESLUT Sida 1/4 Datum 2015-06-23 Diarienummer 505-1539-2015 Emilie Vejlens Miljö- och vattenenheten 010-2239302 Björn Pettersson Träkumla Gottskalks 117 A 621 94 Visby Delgivningskvitto

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg,

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Mineral Ballast Sten Område 3 Rapport nr 3.1a-1 KRAV PÅ TÄKTANSÖKAN RÅD OM INNEHÅLL, STRUKTUR, M.M. VID ANSÖKAN OM TÄKTTILLSTÅND

Mineral Ballast Sten Område 3 Rapport nr 3.1a-1 KRAV PÅ TÄKTANSÖKAN RÅD OM INNEHÅLL, STRUKTUR, M.M. VID ANSÖKAN OM TÄKTTILLSTÅND MinBaS II Mineral Ballast Sten Område 3 Rapport nr 3.1a-1 MinBaS II Programområde 3 Miljö och hållbar utveckling Delområde nr 3.1a Miljöpåverkan från anläggningar Projekt/Delprojekt nr 3.1a-1 Krav på Täktansökan

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

2014-04-04. Dagordning. Torv. Hasselfors Garden AB. Torv användningsområden. Torvförekomst. Möte angående Spängermossen 2014-03-27

2014-04-04. Dagordning. Torv. Hasselfors Garden AB. Torv användningsområden. Torvförekomst. Möte angående Spängermossen 2014-03-27 Dagordning Presentation Hasselfors Garden AB och Enbio AB Torv Vad är det? Vad används det till? Möte angående Spängermossen 2014-03-27 Planerad verksamhet Plats varför Spängermossen? Produktionsmetod

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

JIt.II SALA SALA KOMMUN

JIt.II SALA SALA KOMMUN JIt.II SALA ~ KOMMUN jenny Sivars Bilaga KS 2012/169/1 Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2012-08- 1lt 1 (2) 2012-08-13 Yttrande angående tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för täkt av grus

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Samråd enligt 6 kap MB Planerad täktverksamhet inom fastigheterna Luspen 2:53 och Stensele 6:2, Storumans kommun

Samråd enligt 6 kap MB Planerad täktverksamhet inom fastigheterna Luspen 2:53 och Stensele 6:2, Storumans kommun Samråd enligt 6 kap MB Planerad täktverksamhet inom fastigheterna Luspen 2:53 och Stensele 6:2, Storumans kommun 2018-09-12 UPPDRAG Titel på rapport: 288935, Storuman täkttillstånd Samråd enligt 6 kap.

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE

BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE BERG OCH GRUS EN TITT I BACKSPEGELN UR ETT EXPLOATERINGSPERSPEKTIV TANKAR INIFRÅN HUVUDET PÅ EN GRUSGUBBE JONAS JOHANSSON BERG och GRUS i OSKARSHAMN, 2014-05-22 Familjeägt bolag med verksamheten grundad

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter

Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter 1 Miljökonferens Medlefors 23 oktober Täkter Prövning - Miljöprövningsförordningen - Remisser värdefullt med kommunens synpunkter (lokalkännedom) - Delegerade villkor i tillståndsbeslut möjlighet eller

Läs mer

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun. Teckenförklaring: Gul text: tillägg av SBMI Överstruken text: struken av SBMI Blå text: se kommentar på sid 4-5 Sökanden Adress Postadress Tillstånd till täktverksamhet inom fastigheten AAA i BBB kommun.

Läs mer

Överklagande av beslut att inrätta värmepumpsanläggning på fastigheten Nyckelblomstret 12

Överklagande av beslut att inrätta värmepumpsanläggning på fastigheten Nyckelblomstret 12 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-27 Handläggare Lisa Gustafsson Telefon: 08-508 27 991 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-12-12 p. 11 Överklagande av beslut att inrätta

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi

Extern industribullerutredning Åsbymon 2:39, Eskilstuna Bullerutredning i tillståndsansökan för deponi PM01 Handläggare Kaj Erik Piippo Telefon +46105056069 Mobil +46730277049 E-post kaj.piippo@afconsult.com Beställare Eskilstuna kommun KLK / Fastighet och exploatering 631 86 Eskilstuna Att: Joakim Persson

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till bergtäkt på Klintebys 1:4, Gotlands kommun (3 bilagor)

Tillstånd enligt miljöbalken till bergtäkt på Klintebys 1:4, Gotlands kommun (3 bilagor) Bilaga E Länsstyrelsen Gotlands län Milj öprövningsdelegationen BESLUT Datum 2006-08-25 Dng 551-5507-05 Skanska Sverige AB Väg & Anläggning Sydost Box 1021 581 10 Linköping Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer