Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011"

Transkript

1 Dnr 2011/540 Handläggare: Ylva Dandanell Daveby Planeringsavdelningen Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011 Målen för framstående forskning i Linnéuniversitetets strategiplan En resa in i framtiden är: att ha en nationellt och internationellt framstående forskning att ha en internationellt erkänd spetsforskning inom några Linnaeus University Centres I enlighet med strategin beslutade universitetsstyrelsen om kriterier för inrättande av Linnaeus University Centres på styrelsemötet den 9 december Linnaeus University Centres skall utgöra Linnéuniversitetets främsta forskningsmiljöer. Forskningen som bedrivs inom ramen för dessa centra skall hålla högsta kvalitet samt ha en nationell och internationell lyskraft. Forskningsområdet för centret bör vara väl avgränsat och väldefinierat, så att centrets huvudsakliga forskningsinriktning klart framgår. Den minsta storleken på ett centrum, definierat som antalet tillsvidareanställda forskare vid Linnéuniversitetet, kan variera beroende på forskningsområdet. Området ska vara väl representerat både i fråga om kvalitet och bredd. Finansiering Finansieringen av Lnuc skall utgöras av nämndernas (fakultetsnämnderna och nämnden för utbildningsvetenskap) medel samt särskilda medel beslutade av styrelsen. Merparten av finansieringen av forskningsområdet för ett centrum kommer via nämndernas anslag. Medel från rektor skall ge ett extra tillskott utöver nämndernas anslag för att ge en positiv utveckling av verksamheten. Storleken på grundanslaget från nämnderna är en avgörande faktor då rektor fastställer sitt bidrag till ett centrum. Finansieringen av ett Lnuc skall ha ett långsiktigt perspektiv men sker i form av beslut för en femårsperiod. Beslut om fortsatt finansiering sker efter en extern utvärdering innan utgången av den aktuella femårsperioden. Det finns ingen begränsning av hur länge ett centrum kan erhålla finansiering. Ansökningsprocess och inrättande Inrättande av ett Lnuc beslutas av rektor efter en bedömning av en extern internationell expertgrupp. Då finansiering av ett Lnuc sker av berörda nämnder och av rektor skall processen inför ett inrättande involvera såväl nämnderna som universitetsledningen. En ansökan till Lnuc bereds först av berörda fakultetsnämnder/nuv. Formell ansökan om ett Lnuc inlämnas

2 därefter till rektor av berörda nämnder med ett klargörande om vilken finansiering som ett Lnuc kan påräkna från nämnderna. Rektor bereder ansökan om ett Lnuc genom en extern internationell expertgrupp. Rektor beslutar, utifrån expertgruppens utlåtande och diskussioner med berörda fakultetsledningar, om miljön skall utses till Lnuc. Tabell 1. Tidsplan för intresseanmälan och ansökan om Lnuc Nämnd Intresseanmälan till nämnden Ansökan till nämnden Beslut om formell ansökan till Formell ansökan till rektor Beslut om inrättande av Lnuc rektor FHS 9 januari mars 8 maj 21 maj 15 september FHSAB 9 januari mars 10 maj 21 maj 15 september FED 9 januari mars 9 maj 21 maj 15 september FNT 9 januari mars 9 maj 21 maj 15 september NUV 9 januari mars 10 maj 21 maj 15 september Beredningsgång för Linnaeus University Centres (Lnuc) Behörighetskriterier Endast personal med anställning eller förordnande vid Linnéuniversitetet kan finansieras inom Lnuc. Forskningsområdet ska omfatta minst fem forskare (minst fyra heltidsekvivalenter), varav minst två professorer. Beredningsprocess Steg 1 ansökan och beredning inom nämnderna Ansökan om inrättande av ett Linnaeus University Centre bereds av berörd(a) fakultetsnämnd(er)/nuv innan de bereds av rektor. Tidsplan framgår av Tabell 1. Intresseanmälan skickas in till berörd nämnd enligt tidsplan. Mall för intresseanmälan bifogas (bilaga 1). I de fall forskningsmiljön berör mer än en nämnd skickas intresseanmälan in till samtliga berörda nämnder med uppgift om var huvudsaklig forskning bedrivs. Berörd fakultetsnämnd bereder intresseanmälningarna, gör en första prioritering och informerar vilka forskargrupper som uppmanas komma in med fullständig ansökan. Fullständig ansökan skickas in till berörd nämnd senast 15 mars Mall för fullständig ansökan (bilaga 2) och budget (bilaga 3) ska användas. Berörd(a) fakultetsnämnd(er)/nuv bereder ansökan och beslutar om den ska gå vidare till formell ansökan till rektor eller avslås. Fakultetsnämnden beslutar, i samband med beslut om formell ansökan, om storleken på fakultetsfinansiering till miljön om den utses till Lnuc Formell ansökan från fakultetsnämnd/nuv bereds av rektor. 2 (8)

3 Steg 2 formell ansökan och rektors beredning Formell ansökan från fakultetsnämnd/nuv ska ha inkommit till rektor senast 21 maj Varje ansökan ska bedömas av extern internationell expertgrupp. Sammansättningen på expertgruppen kan variera, men ska bestå av minst tre medlemmar, varav minst två ska vara forskare från annat land än Sverige. Rektor utser extern expertgrupp efter hörande av berörd(a) fakultetsnämnd(er)/nuv. Expertgruppen ger ett samlat skriftligt utlåtande, baserat på samtliga bedömningskriterier. Expertgruppen skall göra platsbesök och intervjua forskningsmiljöns medlemmar. Expertgruppens utlåtande ställs till rektor. Vid behov förs ytterligare dialog med forskningsmiljön. Beslut och uppföljning Rektor beslutar, utifrån expertgruppens utlåtande och diskussioner med berörda fakultetsledningar, om inrättande och finansiering av Lnuc. Löpande uppföljning av Lnuc görs i dialog mellan rektor, berörda fakultetsledningar och ledning för Lnuc. Skriftlig redogörelse ska lämnas in årligen och följas upp av dialog. Extern utvärdering av Lnuc ska ske inför utgången av aktuell femårsperiod. Extern utvärdering görs utifrån bedömningskriterierna. Rektor beslutar, i dialog med berörda fakultetsledningar, om utvärderingsgrupp. Övergripande krav på fullständig ansökan Ansökan skall utgå från de kriterier som gäller för ett inrättande av ett Lnuc och så långt som det är möjligt ge ett underlag för en bedömning av i vilken utsträckning kriterierna är uppfyllda. I ansökan skall exempelvis en redovisning av de ingående forskarnas kompetenser och meriter göras så utförligt som möjligt med angivande av vetenskapliga uppdrag, presentationer vid konferenser, publikationslistor, utförligt beskriva den tänkta miljöns forskningsområde, dess utveckling, synergieffekter och samarbetsmöjligheter. Exempel på möjliga forskningsprojekt som är aktuella under den första femårsperioden skall också anges. Finansiering av Lnuc Basfinansiering för ett Lnuc utgörs av ordinarie fakultetsanslag. För fakultetsöverskridande miljöer utgörs basfinansieringen för medsökande från annan fakultet av ordinarie fakultetsanslag från den fakultet där forskaren i fråga har sin hemvist. Det finns inget krav att fakultetsnämnden ska skjuta till mer medel till en Lnuc-miljö än de medel som de ingående forskarna genererar genom internt fördelningssystem. Det belopp som nämnden ställer sig bakom vid en fullständig ansökan matchas av rektor vid inrättande av ett Lnuc, med max 50 % av beloppet under fem år. Medlen från rektor betalas ut 3 (8)

4 med upptrappning under två år samt med nedtrappning under två år i syfte att underlätta uppbyggnad och utfasning av miljön. Instruktioner för fullständig ansökan Huvudsökande kan endast vara huvudsökande för en ansökan. Medsökande kan ingå i flera ansökningar, förutsatt att det är genomförbart med avseende på tjänsteomfattning att genomföra planerade insatser i samtliga miljöer om de utses till Lnuc. Ansökan och bilagor ska skrivas på engelska och omfatta max 15 sidor exkl. referenslista. Mall och bilagor tillkommer enligt nedan. Typsnitt Times New Roman, teckenstorlek Sammanfattning och basuppgifter enligt mall (bilaga 2). 2. Miljöns centrala forskningsområde, framtida fokus och utvecklingsplaner. 3. Exempel på möjliga forskningsprojekt under femårsperioden. 4. Forskarmiljöns organisation och ledarskap. 5. Forskarmiljöns tidigare gemensamma resultat de senaste 5 åren. 6. Forskarmiljöns synergieffekter och planerad forskningssamverkan. 7. Forskarmiljöns nationella ställning och relevans. 8. Forskarmiljöns internationella ställning och relevans. 9. Övergripande beskrivning av den interna och externa forskningsfinansieringen och hur verksamheten arbetar för att säkerställa/öka den externa finansieringen. 10. Verksamhetens betydelse och plan för integreringen mellan utbildning och forskning. 11. Beskrivning av hur finansiering via Lnuc skulle bidra till forskningsmiljöns utveckling. 12. Bilagor (på engelska) ska utgöras av: I forskarmiljön ingående forskare och kompetenser med angivande av planerad andel av tjänst inom miljön. CV och publikationslista för alla ingående forskare för de senaste 5 åren. Budget (bilaga 3) för fem år med specificering av kostnader för de två första åren. Förteckning över beviljade externa forskningsmedel för alla ingående forskare de senaste 5 åren (uppge huvudsökande och medsökande, finansiär, belopp, projekt och löptid) samt, i förekommande fall, relevanta utlåtanden från externa bedömningar (exempelvis VR, FORMAS, RJ, FAS). Ansökan skickas i pappersformat och digitalt i pdf-format till sekreterare i berörd fakultetsnämnd. Frågor rörande beredning på nämndsnivå besvaras av nämndkansliet. Formell ansökan från nämnder/nuv ställs till rektor. För möjlighet till finansiering nästkommande budgetår måste formell ansökan ha inkommit till rektor senast Frågor rörande beredning av formell ansökan besvaras av planeringsavdelningen. 4 (8)

5 Bedömningskriterier Följande krav skall vara uppfyllda för ett Lnuc: Forskningsmiljön är nationellt ledande och är utmärkt ur ett internationellt jämförbart perspektiv. Forskarna inom miljön uppvisar en sammanlagd forskningsverksamhet som såväl kvantitativt som kvalitativt är utmärkt och relevant ur ett internationellt perspektiv. De enskilda forskarna har en mycket god till utmärkt ställning och ryktbarhet i det internationella forskarsamhället. Forskarna har sammantaget varit mycket framgångsrika i att erhålla externa medel. Miljön består av minst fem disputerade forskare (totalt minst fyra heltidsekvivalenter) varav två professorer. Det centrala forskningsområdet är mycket relevant ur ett internationellt perspektiv. Det är väl definierat och tydligt avgränsat. Området är väl representerat både i kvalitet och bredd genom de ingående forskarnas kompetenser. Forskningsmiljön uppvisar tydliga och mycket goda synergieffekter och forskarnas kompetenser har god överlappning som möjliggör fördjupade forskningssamarbeten. Det finns en tydlig organisation med ett bra ledarskap som möjliggör en positiv samverkan och utveckling inom centrumet. Om kraven ovan är uppfyllda så ges forskningsmiljön betyget utmärkt. Övriga betyg som kan erhållas är: Mycket god forskningsmiljö: Forskningsmiljön uppfyller inte helt kraven på ett Lnuc men är en av de bättre nationellt och mycket god ur ett internationellt jämförbart perspektiv. God forskningsmiljö: Forskningsmiljön är god ur ett internationellt jämförbart perspektiv. Otillräcklig forskningsmiljö: Forskningsmiljön uppvisar brister ur ett internationellt jämförbart perspektiv. Forskarnas vetenskapliga eller konstnärliga forskningsverksamhet Vid bedömningen av de ingående forskarnas forskningsverksamhet skall kvalitet och kvantitet bedömas med hänsyn tagen till det föreslagna forskningsområdet. Med kvalitet menas här ett mått på den excellens och den uppmärksamhet som forskningsverksamheten har fått samt graden av innovativa inslag och större genombrott. Bedömningen utgår från förmågan att komma fram till och presentera vetenskapliga analyser och resultat, alternativt förmågan och originaliteten av konstnärlig verksamhet. Antalet citeringar för publikationer är ett mått på uppmärksamheten för forskningsverksamheten inom de områden där måttet har relevans. De i ansökan ingående forskarnas ställning inom det internationella forskarsamhället är en viktig faktor för i bedömningen av forskningsverksamhetens lyskraft och relevans. Detta visas genom uppdrag i forskarsamhället såsom sakkunnig- och bedömaruppdrag, inbjudningar att presentera vid större nationella och internationella konferenser, redaktörskap 5 (8)

6 för tidskrifter och böcker samt erhållna externa medel, i synnerhet om de erhållits i hård konkurrens. Mängden erhållna externa medel skall relateras till den andel externa medel som är normalt inom området i fråga, där mycket framgångsrik innebär klart över medel för området. Kraven för varje ingående forskares vetenskapliga kompetens och ställning är att de är mycket goda eller utmärkta, vilket är de två högsta betygen i en fyragradiga skala bestående av graderna utmärkt, mycket god, god, otillräckligt. Betyget utmärkt betyder att forskaren är bland de världsledande eller på mycket hög internationell nivå. Betyget mycket god ges till forskare på hög internationell nivå och som nationellt är över genomsnittet. Produktiviteten i forskningsverksamheten är ett mått på den totala vetenskapliga och konstnärliga produktionen för forskarna inom området. Den skall alltid relateras till antalet forskare och deras forskningstid inom området angiven i heltidsekvivalenter. Forskningsmiljöns kvalitet och relevans Forskningsmiljön utgörs av forskare och studerande på forskarnivå inom centrat. Kvaliteten i en forskningsmiljö bedöms utifrån den sammantagna vetenskapliga eller konstnärliga kvaliteten för de ingående forskarna samt hur deras olika kompetenser kan samverka och komplettera varandra på ett relevant sätt i förhållande till det föreslagna området. Kvaliteten återspeglas också av hur väl området täcks in både i kvalitet och bredd, av de synergieffekter som uppstår inom miljön, samt av möjligheten till djupare samarbeten (t ex gemensamma publikationer och forskningsansökningar) inom centrat. Föreslagen ledning och styrning vägs in i bedömningen. För att miljön skall ha en godtagbar homogenitet skall varje forskare inom miljön kunna samarbeta med någon annan forskare inom miljön. Det får inte finnas isolerade delmiljöer som inte kan samarbeta med någon forskare utanför delmiljön. Med bedömningen av den föreslagna miljöns relevans menas en bedömning av den förväntade vetenskapliga eller konstnärliga relevansen ur ett vetenskapligt, kulturellt, tekniskt, konstnärligt, samhälleligt, kliniskt o.s.v. perspektiv samt forskningens implementering och nyttiggörande inom samhället. Forskningsverksamheten skall ställas i relation till den internationella utvecklingen inom området och till viktiga frågor i samhällsutvecklingen. Bedömningen skall också belysa forskningsområdets förhållande och styrkerelation till andra likartade forskningsområden nationellt och internationellt. Det centrala forskningsområdet behöver därför vara väl definierat och avgränsat och tydligt framgå både av benämningen av centrat och av den föreslagna beskrivningen av verksamheten. Kriteriet att en miljö är nationellt ledande innebär att ingen liknande miljö nationellt uppvisar klart högre kvalitet. Eftersom två miljöer sällan är helt identiska så skall liknande tolkas i bred mening dvs. det skall utgå från miljöer vars ingående forskare har kompetensprofiler som till mer än ca. två tredjedelar är överensstämmande. Det är viktigt att man särskiljer mellan kvalitet och kvantitet. En forskningsmiljö som är klart störst nationellt är inte detsamma som en nationellt ledande miljö. En miljö som är klart mindre än en annan kan fortfarande vara ledande om dess kvalitet är klart högre. Att 6 (8)

7 vara nationellt ledande inom ett smalt och högt specialiserat område är betydligt enklare än att vara ledande inom ett bredare område. Det är i detta sammanhang väsentligt att en bedömning av områdets relevans också görs utifrån miljöns betydelse i ett bredare sammanhang. 7 (8)

8 8 (8)

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga Sid 1 (3) Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet höstterminen 2018 Ändamål Den vid Umeå universitet utlyser härmed medel för finansiering

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan

Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan Sida 1(6) Mall för ansökan om anställning som professor, lektor eller biträdande lektor vid Försvarshögskolan Ansökan ska vara disponerad enligt nedanstående mall. Den sökande ansvarar för att ansökan

Läs mer

Ansökningsmall för ansökan om befordran till professor

Ansökningsmall för ansökan om befordran till professor Sid 1 (5) Ansökningsmall för ansökan om befordran till professor Ansökan, som ska vara disponerad enligt nedanstående mall och skriven på engelska ska skickas elektroniskt till prefekt vid institutionen.

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2019.2.5.1-1122 Sakområde: Personal samt Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller lektor vid Försvarshögskolan Ansökan ska vara disponerad enligt nedanstående mall. Ansökan med bilagor, 1 ex av åberopade

Läs mer

Utlysning av medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området 2015 (dnr FS )

Utlysning av medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området 2015 (dnr FS ) Utlysning av medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området 2015 (dnr FS 2.1.6-943-15) K1. ALLMÄNT 1. F1. Namn 2. F2. Institution/Enhet/Skola 3. F3. Är det tre år eller kortare tid sedan

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Meritering för anställning

Meritering för anställning Personalsektionen BILAGA 1. 2011-12-08 Handläggare Frida Proos Meritering för anställning Mallen Meritering för anställning ska användas av sökande till anställning som professor, adjungerad professor,

Läs mer

Riktlinjer för antagning som docent

Riktlinjer för antagning som docent Dnr UTBVET 2018/408 Riktlinjer för antagning som docent Fastställda av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2018-06-07 Innehållsförteckning 1. Allmän information 3 2. Krav för antagning som docent

Läs mer

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1 Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1. Inledning Uppsala universitet har tillsammans med Göteborgs-, Umeå- och Karlstads universitet fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Utlysning: medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området (senast 24 augusti 2016)

Utlysning: medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området (senast 24 augusti 2016) : medel för forskningstid inom det utbildningsvetenskapliga området (senast 24 augusti 2016) Denna utlysning av anslag till forskningstid är en del av Lärarhögskolans vid Umeå universitet resursfördelningssystem

Läs mer

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Utlysningen ska bidra till ökad kunskap inom Fortes ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd. Totalt avsätts omkring 300 miljoner kr för åren 2020 2023. Sista dag

Läs mer

2014-03-17. 1. Riktade samverkansprojekt 2014-01-10. 2. Öppna samverkansprojekt 2014-02-21

2014-03-17. 1. Riktade samverkansprojekt 2014-01-10. 2. Öppna samverkansprojekt 2014-02-21 2014-03-17 Forskningsanslag 2014 Barn och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön kommer under 2014 att utlysa fyra former av forskningsanslag i syfte att främja forskning inom området vid Högskolan Väst,

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 1 (5) Diarienummer CIF 2016/2 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt Sida 1 (9) UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa.

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa. Projektanslag barncancer och sjuka hjärtan 2017 Studier tyder på att barn med cancer löper ökad risk att få hjärtproblem och barn med hjärtproblem löper ökad risk att få cancer. Samband har påvisats för

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel... 2

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Forte har i uppdrag av regeringen att bedriva ett nationellt forskningsprogram för arbetslivsforskning. Forskningen ska bidra till att möta de

Läs mer

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för inriktning av forskning Svante Ödman 010-240 43 25 svante.odman@msb.se Utlysning av forskningsmedel 2011- organisationers informationssäkerhet

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent

Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Sid 1 (5) Anvisning vid ansökan om och bedömning av docent Anvisningarna för ansökan till och bedömning av docentur vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten vänder sig till både sökande och sakkunniga.

Läs mer

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Samlad expertis för bästa finansieringsutfall Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Disposition Forskningsfinansiering Lunds universitet Vad gör Forskningsservice? Strategiska forskningsområden

Läs mer

tillsvidareanställd som lärare/förskollärare eller rektor/förskolechef hos skolhuvudman i Göteborgsregionen

tillsvidareanställd som lärare/förskollärare eller rektor/förskolechef hos skolhuvudman i Göteborgsregionen Bilaga 3. Modell för samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen: processer för ansökan, bedömning och beslut avseende medel för genomförande

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Dnr: ORU 1.2.1-263/2013 Riktlinjer för att utse särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet

Dnr: ORU 1.2.1-263/2013 Riktlinjer för att utse särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet Dnr: ORU 1.2.1-263/2013 Riktlinjer för att utse särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet Fastställd av: Fakultetsnämnden för ekonomi, naturvetenskap Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap,

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff OBS Detta är endast ett exempel. Denna blankett ska inte användas och skickas in till stiftelsen. ; Populärvetenskaplig beskrivning (måste skrivas på svenska). Genom att besvara ett antal frågor lämnar

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2010-05-05 Reviderad 2011-02-23 Dnr 70-656/10 Innehåll Huvudområden... 3 Examensrättsutskottet...

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Anvisning vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som universitetslektor

Anvisning vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som universitetslektor Sid 1 (5) Anvisning vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som universitetslektor na vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som universitetslektor vid den vänder sig till både

Läs mer

Anvisningar till sakkunniga

Anvisningar till sakkunniga Anvisningar till sakkunniga (utdrag ur Kompletterande riktlinjer Anställningsordning) Inledning Anställningsprofilen innehåller anställningens arbetsuppgifter, ämnesområde, behörighetskrav och bedömningsgrunder

Läs mer

Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW)

Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) Båda stiftelser stödjer projekt av hög vetenskaplig potential

Läs mer

Riktlinjer för utnämning av docenter vid SLU

Riktlinjer för utnämning av docenter vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU. ua 2018.1.1.1-4553 Sakområde: Personal samt Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet

Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet RIKTLINJER 1 Akademisk meritportfölj för naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet För ansökan om anställning som lärare För ansökan om befordran För karriärutvecklingssamtal/planeringssamtal/lönesamtal

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

TEMA: ATTRAKTIVA SVENSKA BESÖKS- ANLEDNINGAR

TEMA: ATTRAKTIVA SVENSKA BESÖKS- ANLEDNINGAR 2015 UTLYSNING AV FORSKNINGSMEDEL TILL NYTTA FÖR BESÖKSNÄRINGEN TEMA: ATTRAKTIVA SVENSKA BESÖKS- ANLEDNINGAR UTLYSNING BFUF 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Tema 2015... 3 Omfattning... 3

Läs mer

Rutiner vid läraranställningar - Utlysning. Uppdaterad

Rutiner vid läraranställningar - Utlysning. Uppdaterad Innehåll CHECKLISTA UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR samt LEKTOR... 2 1. Förslag... 2 2. Beslut om rekryteringsgrupp... 2 3. Rekryteringsunderlag... 2 A. Rekryteringsgrund... 2 B. Sökandeunderlag...

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Dnr 2011/82 Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid teologiska fakulteten Avsändare/Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2012-05-31 senast reviderad 2014-03-11 Innehållsförteckning A. Nämnd

Läs mer

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Typ av dokument Beslutad av Policy Beslutsdatum 2018-09-13 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2017-01-30 dnr P 2017/14 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson HANTERINGSORDNING Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten för nominering till Kungl.

Läs mer

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR Ansökan skickas via e-mail till respektive handläggare på (Rekryteringsenheten) Ansvarig Fyll i datum (beräknad tid)

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid IT-fakulteten, Göteborgs universitet

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid IT-fakulteten, Göteborgs universitet Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid IT-fakulteten, Göteborgs universitet Ansökan skall vara disponerad enligt nedastående mall och uppgifter lämnas

Läs mer

Meritportfölj Till hjälp för sökande till läraranställningar och för lärare som söker befordran har Högskolan i Skövde utformat nedanstående förslag på hur man kan sortera sina handlingar i en meritportfölj.

Läs mer

Riktlinjer för sakkunnigbedömning vid Vetenskapsrådet

Riktlinjer för sakkunnigbedömning vid Vetenskapsrådet Datum Diarienummer 2017-11-15 Dnr 1.2.4-2016-7045 för sakkunnigbedömning vid Vetenskapsrådet Om detta dokument Vetenskapsrådets styrelse har beslutat om åtta principer för Vetenskapsrådets sakkunnigbedömning.

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Reviderat beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2012-05-31 UPPSALA UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet BILAGA 3 Mall för ansökan om anställning som och befordran till professor eller universitetslektor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Ansökan skall vara disponerad enligt nedanstående

Läs mer

Utlysning av Berzelius Center 2005

Utlysning av Berzelius Center 2005 Utlysning av Berzelius Center 2005 Ett samarbete mellan och 2005-06-21 1. Inledning... 2 2. Utlysningen... 2 2.1 BAKGRUND TILL UTLYSNINGEN... 2 2.2 UTLYSNINGENS MÅL OCH BUDGET... 2 2.3 UTLYSNINGENS INRIKTNING...

Läs mer

Forskning/Utbildning 2015

Forskning/Utbildning 2015 Familjen Kamprads stiftelse Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens,

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR Ansökan skickas via e-mail till respektive handläggare på (Rekryteringsenheten) Ansvarig Fyll i datum (beräknad tid)

Läs mer

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning.

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning. ORU 1.2.1-02595/2017 Behörighetskrav och bedömningsgrunder samt anvisningar till sakkunnigutlåtande för professorsanställningar inom ENT-nämndens ansvarsområde vid Örebro universitet Vid bedömningen gäller

Läs mer

Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap

Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap Redogörelse för anställning av professor i vårdvetenskap Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland med campus i Åbo,

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2.

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) 2015-09 Svante Ödman Bodil Lundberg Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT STYRDOKUMENT Dnr P 2017/115 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/ Humanistiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Information till dig som söker läraranställning eller ansöker om befordran som lärare vid X-högskolan

Information till dig som söker läraranställning eller ansöker om befordran som lärare vid X-högskolan Information till dig som söker läraranställning eller ansöker om befordran som lärare vid X-högskolan MERITPORTFÖLJ En meritportfölj är en sammanställning av dina kunskaper och erfarenheter. I detta dokument

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 2016-03-07 PROMEMORIA 2016-03-07 Lena Adamson Titel Telefon Email Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 Skolans och förskolans verksamma ställs dagligen

Läs mer

Anvisningar för konsortieansökan 1.7.2015

Anvisningar för konsortieansökan 1.7.2015 1 Anvisningar för konsortieansökan 1.7.2015 Dessa anvisningar förklarar hur man gör och lämnar in en konsortieansökan, vilka bilagor som behövs och hur de skrivs. Anvisningarna förnyades den 26 juni 2014.

Läs mer

ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019

ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019 ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019 Innehållsförteckning 1. Allmänna principer 2. Samråd mellan lärosätena 3. Medfinansiering 4. Budget 5. Inlämnande av ansökan 6. Information

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

REGLER U 2012/47. Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå

REGLER U 2012/47. Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå REGLER U 2012/47 Regler för utlysning av doktorandplatser och antagning till utbildning på forskarnivå Detta dokument är fastställt av Konstnärliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2012-02-21

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Riktlinjer 1 (5) Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Dessa riktlinjer ersätter Ö 887/2012 Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS fastställda den 9 juni 2014.

Läs mer

Anvisning för ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som professor

Anvisning för ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som professor Sid 1 (5) Anvisning för ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som professor Anvisningarna för ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som professor vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan

Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan Utlysning av REHSAM, ett forskningsprogram inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Inbjudan REHSAM är ett forskningsprogram för bättre och effektivare rehabilitering inom ramen för rehabiliteringsgarantin,

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

ANSÖKAN UNIVERSITETSÖVERLÄKARE. Information

ANSÖKAN UNIVERSITETSÖVERLÄKARE. Information 1 Information Behöriga att söka För att vara behörig till befattning som universitetsöverläkare behöver du uppfylla följande kriterier: Formella kriterier Du är disputerad Minst två accepterade/publicerade

Läs mer