Utveckling av Hammarbyverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av Hammarbyverket"

Transkript

1 1 (8) Frågor och svar om pellets i Hammarbyverket Utveckling av Hammarbyverket Varför vill ni bygga om Hammarbyverket? Hammarbyverket är en viktig del av fjärrvärmesystemet i Stockholmsregionen. Sedan mitten på 1990-talet har den ursprungliga fossiloljan ersatts av bioolja. De senaste åren har tillgången på biooljor blivit alltmer osäker och för att säkra en fortsatt biobränsleförsörjning till Hammarbyverket vill vi ersätta så mycket som möjligt av biooljan med pellets. Att komplettera Hammarbyverket med en ny panna gör det också möjligt för oss att avveckla mindre så kallade spetsanläggningar på andra platser i Stockholm. Det frigör mark som kan användas till andra ändamål t.ex. bostäder. Men det är även bättre för miljön att använda våra större anläggningar såsom Hammarbyverket före spetsanläggningar som ofta eldas med fossilolja. Hur ser förslaget för ombyggnationen av Hammarbyverket ut? Det finns två förslag. Det första förslaget innebär att vi byter bränsle från bioolja till pellets i befintliga hetvattenpannor och kompletterar med nya biooljeeldade pannor i ett senare skede. Det andra förslaget innebär att vi installerar en eller två nya pannor med pellets som bränsle och behåller de gamla pannorna som idag. Kan man inte strunta i att bygga en ny panna i Hammarbyverket och låta andra spetsanläggningarna vara kvar? Att koncentrera fjärrvärmeproduktionen till några få och större anläggningar, bland annat Hammarbyverket, är bättre ur flera perspektiv än att ha produktionen utspridd. Fjärrvärmens grundidé är en basproduktion i resurs- och klimateffektiva anläggningar som t.ex. Hammarbyverket och enklare så kallade spetsanläggningar med få drifttimmar. Även om ni väljer att inte bygga om nu, kommer ni att bygga ut längre fram? Fortum Värme söker tillstånd för att byta bränsle, men också för att komplettera Hammarbyverket med en alternativt två nya pannor. Om vi beviljas tillstånd så måste bygget påbörjas inom ramen för tillståndets giltighetstid. De nya pannorna kommer de att bli lika stora som de som finns idag? De befintliga pannorna i Hammarbyverket har tillsammans en effekt om ca 200 MW. Vi söker tillstånd för en ny panna med maximalt 160 MW effekt. I alternativet där den nya pannan byggs för att elda pellets ersätter den produktionen i de befintliga pannorna som då får en minskad drifttid. I det andra alternativet eldas pellets i de befintliga pannorna och den nya pannan fungerar som spetspanna med begränsad drifttid.

2 2 (8) Hur ser tillståndsprocessen ut? 1. Tillståndsprocessen inleds med ett eller flera samråd där Fortum lämnar upplysningar till berörda och ger dem möjlighet att ställa frågor och lämna in synpunkter. Synpunkter tas emot från både allmänheten och myndigheter, såväl muntligen som skriftligen. 2. Synpunkterna från samråden sammanfattas av Fortum i en samrådsredogörelse. 3. Därefter upprättar Fortum en miljökonsekvensbeskrivning, som tillsammans med ansökan, teknisk beskrivning och samrådsredogörelsen lämnas in till Mark- och miljödomstolen. 4. Vid behov kan domstolen be Fortum att komplettera ansökan. 5. Ansökan kungörs i ortspressen och allmänheten ges tillfälle att yttra sig till domstolen. Om du har synpunkter är det viktigt att du skriftligen inkommer med dina synpunkter i detta skede. Mark- och miljödomstolen begär också in yttranden från berörda myndigheter. 6. Inkomna yttranden granskas och Fortum ges möjlighet att bemöta dem. 7. Mark- och miljödomstolen håller huvudförhandling i målet. 8. Mark- och miljödomstolen meddelar tillstånd i en dom. 9. Tillståndsdomen kan överklagas. 10. Eventuella överklaganden avgörs av Mark- och miljööverdomstolen. Om utbyggnaden ska ersätta andra spetsanläggningar så borde den totala miljökonsekvensen bli positiv. Stämmer det? Vi vill primärt bygga om Hammarbyverket för att trygga en fortsatt biobränsleförsörjning till anläggningen. De miljövinster som uppstår om vi lägger ner små lokala spetsanläggningar är svåra att kvantifiera och har därför inte räknats in i projektet miljöpåverkan. Fjärrvärme är en resurssnål och miljövänlig uppvärmningsform som tar tillvara energiresurser som annars skulle gå förlorade. Exempelvis spillvärme från industrin, energi ur avfall och rester från skogsavverkning. På det sättet bidrar fjärrvärme till att göra hela samhällets energiförsörjning effektivare. Har ni tittat på att lägga ner eller flytta Hammarbyverket? Hammarbyverkets placering styrdes främst av närheten till Henriksdals reningsverk i syfte att nyttja det renade spillvattnet i verkets stora värmepumpar. Detta var den grundläggande idén med miljökonceptet kring Hammarby Sjöstad så som det formulerades när området började utredas för bebyggelse. Att flytta eller lägga ner anläggningen har inte utretts då vår bedömning är att den fungerar väl och fyller en viktig samhällsfunktion samt att kostnader för en flytt/avveckling inte skulle stå i proportion till de eventuella fördelar som skulle uppstå.

3 3 (8) Det händer mycket inom energieffektivisering kan det vara så att vi i framtiden inte kommer att behöva mer energi/värme och att utbyggnaden är onödig? Främsta skälet att utveckla Hammarbyverket är att säkra tillgången till biobränsle som kan fungera under lång tid. Detta kan ske antingen genom ombyggnad av befintliga pannor eller uppförande av en eller två nya pannor. Vår bedömning är att fjärrvärme, trots energieffektivisering, under överskådlig tid kommer att vara en uppvärmningsform väl anpassad för storstadsmiljö och därför behöver produktionsanläggningarna fungera både i dag och i morgon. Den föreslagna ombyggnaden av Hammarbyverket är ett sätt att rusta anläggningen för framtiden. Hur stor blir ökningen av partiklar i och med utbyggnaden? Vi vet inte ännu om det blir en ökning eller minskning av partiklar. Detta håller för närvarande på att beräknas i detalj och kommer att presenteras i tekniska beskrivningen. Hela ansökan inkl tekniska beskrivningen kommer att vara ett offentligt dokument. De pannor som kommer att eldas med pellets kommer att förses med textilfilter för stoftrening, vilket är den bästa tekniken som finns idag. Utreds de estetiska aspekterna av utbyggnaden också? Anläggningen kommer att utformas i samarbete med en arkitekt. Preliminärt påbörjas arbetet i maj 2012 i samband med bygglovsansökan. När Hammarbyverket uppfördes på 80-talet var man mycket mån om att utforma det för att passa in i stadsmiljö. Det är också vår ambition nu. Hur stämmer ombyggnaden av Hammarbyverket med de planer staden har för kv Hammarby Gård och Fredriksdal? Fortum Värme och har sedan länge samarbetat kring den tänkta exploateringen runt Hammarbyverket och de förändringar som nu planeras för anläggningen är kända och hindrar inte den tänkta utbyggnaden av hotell, bussdepå och kontor. I detaljplaner är det föreskrivet ett skyddsavstånd mellan närmaste bostäder och Hammarbyverket på 100 m samt att en kontorsskärm eller motsvarande ska finnas innan bostäder uppförs.

4 4 (8) Pellets, lossning och transporter Hur kommer lossning av pellets att gå till? Lossning av pellets kan göras på många sätt. Vi har undersökt flera olika metoder och hittat två alternativ. Det första alternativet är en vakuumsug som med undertryck, likt en dammsugare, suger upp pellets ur lastrummet i fartyget. Den andra metoden är självlossande fartyg som har utrustning monterad ombord för att lossa pellets. Transport till lagringssilos sker sedan med bandtransportörer i båda fallen. Ur miljösynpunkt vad är det för skillnad på de olika lossningssystemen? Skillnader finns i ljud och damning. Eftersom vakuumlossaren suger pellets från fartyg med öppna lastluckor kan detta ge mer damning. När vi besökt referensanläggningar är dock vår bedömning att damm inte kommer att störa eftersom dammet i hög grad sugs in med pelletsen. Gällande lukt så tror vi inte att någon av metoderna kommer att ge störningar. När det gäller ljud så har metoderna visat sig ungefär likvärdiga. Vi gör nu försök att sänka ljudnivån under de krav som ställs i vårt miljötillstånd, dvs under 50 dba dagtid vid närmaste bostad. Kan ni garantera att pelletsen är miljöcertifierad? Fortum Värme är medlemmar i FSC (Forest Stewarship Council) och WWF och vi har en 3-års handlingsplan med WWF där uppföljning sker årligen både inom Fortum Värme och med WWF. Vi arbetar aktivt med: Att allt bränsle som används i våra anläggningar ska ha känt ursprung Att öka andelen FSC (Forest Stewardship Council) certifierade bränslen Har ni erfarenhet av inköp och lossning av pellets sedan tidigare? Vi har eldat pellets vid Hässelbyverket i stor skala sedan mitten av 90-talet. Där sker lossning med kran försedd med skopa. Denna metod är inte aktuell i Hammarby på grund av damning. I Hässelbyverket eldas årligen ca ton. I Hammarby förväntar vi oss en årsmängd på ca ton. Var kommer sugen till lossningen av pellets att finnas? Om vi väljer det alternativ som vi tittar på nu så placeras själva armen med röret som suger på kajen på ett stativ. Sugmaskinen, dvs det som motsvarar motorn i en dammsugare, kommer troligen att placeras på Hammarbyverkets tomt i en byggnad för att minimera ljudet från den. Hur blir påverkan på boendemiljön med öppen lossning? Vår bedömning är att påverkan blir liten. Vi kommer att uppfylla de krav som ställs på oss avseende buller, damning och lukt.

5 5 (8) Hur kommer pelletsen att levereras? Pelletsen kommer med båt. Vår bedömning är att det blir ca båtlaster under perioden oktober till april. Det betyder att det blir 1 båt i veckan när pannorna inte går för fullt och två båtar under kalla perioder när pannorna utnyttjas fullt ut. Hur lång tid tar lossningen och hur länge kommer båtarna att ligga i hamn? Vi arbetar för att lossningen ska ske på en dag, preliminärt 6-10 timmar beroende på storlek på båt och kapacitet hos lossaren. Eventuellt kommer båtarna att behöva ligga över natten men då sker ingen lossning. Hur mycket kommer båtarna att bullra? Ljudet kommer att underskrida de krav som ställs på Fortum i miljötillståndet för Hammarbyverket. Dessa krav säger att "Bolaget ska innehålla naturvårdsverkets riktlinjer (1978:5) för externt industribuller vid nyetablering. (I NVV riktlinjer 1978:5 står det bland annat: Buller från verksamheten får inte ge upphov till högre ekvivalent ljudnivå vid närmaste bostäder än: 50 db(a) vardagar (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) 45 db(a) under övrig tid Om ljudet innehåller ofta återkommande impulser såsom vid nitningsarbete, slag i transportörer, lossning av järnskrot etc eller innehåller hörbara tonkomponenter eller bådadera ska för den ekvivalenta ljudnivån ett värde 5dBA-enheter lägre än vad som anges i tabellen tillämpas.)" Alla fartyg som kommer till Hammarby för första gången kommer att ljudmätas och om de inte uppfyller kraven ska de åtgärda ljudnivån annars får de inte komma tillbaka. Kommer båtarna att lossa dagtid eller dygnet runt? Lossningsutrustning dimensioneras och planeras för att lossning ska kunna ske vardagar mellan Kommer båtarna att använda landström? Lossningsplatsen förses med landström och möjligheten att ansluta erbjuds till alla fartyg. Fortum Värmes ambition är att alla fartyg ska utnyttja erbjudandet i syfte att minimera risken för buller och förbättra klimatprofilen.

6 6 (8) Vad finns det för farliga transporter till och från Hammarbyverket idag? Små mängder av kemikalier transporteras till Hammarbyverket och finns redovisade i Hammarbyverkets miljörapport. Små mängder av farligt avfall sker idag från Hammarbyverket. Transport utförs av en godkänd leverantör med tillstånd. Ammoniaken som används i Hammarbyverket är ju farlig transport - hur hanteras den? Ammoniaklösningen (75% vatten och 25% ammoniak) transporteras till Hammarbyverket i bilar avsedda för ändamålet. Lagring av ammoniak kommer att ske i en dubbelmantlad tank som även invallas. Tanken placeras på en plats inom området som innebär minsta möjliga risk för störning om ett läckage, mot alla odds, skulle inträffa. Hantering av ammoniak kommer att utredas och riskbedömas inom ramen för de riskanalyser som ska bifogas tillståndsansökan. Vad är det för typ av lastbilar som kör askan från förbränningen av biooljorna till deponi idag? Askan samlas upp i en sluten container som sedan hämtas av en containerbil.

7 7 (8) Buller och lukt Finns det klagomål på ljudnivån från Hammarbyverket idag? Vid de få tillfällen som klagomål registrerats har dessa utretts och i de fall Hammarbyverket varit orsak till störningen så har åtgärder vidtagits och rapporterats till Miljöförvaltningen. Vilken ljudnivå har vi tillstånd för idag? Våra villkor för buller: Bolaget skall innehålla naturvårdsverkets riktlinjer (1978:5) för externt industribuller vid nyetablering. (I NVV riktlinjer 1978:5 står bl a : Buller från verksamheten får inte ge upphov till högre ekvivalent ljudnivå vid närmaste bostäder än: 50 db(a) vardagar (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) 45 db(a) under övrig tid. Om ljudet innehåller ofta återkommande impulser såsom vid nitningsarbete, slag i transportörer, lossning av järnskrot etc. eller innehåller hörbara tonkomponenter eller bådadera ska för den ekvivalenta ljudnivån ett värde 5 dba-enheter lägre än vad som anges i tabellen tillämpas.) Kan ni sätta upp bullerplank om det är problem med buller? Det kan bli aktuellt som en åtgärd, men i nuläget arbetar vi med att åtgärda ljudkällan. Hur mäter man lukt? För att i görligaste mån begränsa uppkomst av dålig lukt måste man först hitta rätt verktyg och metoder för att mäta och bestämma luktstyrkan men också identifiera de kemiska ämnena som orsakar dessa luktstörningar. När det är gjort så finns det olika metoder för luktmätning. Hur mycket kommer pelletsen att lukta? Idag finns det inga kända problem med lukt i samband med pelletshantering eller förbränning.

8 8 (8) Luktar det när båten ligger och lossar? Den bioolja som hanteras vid Hammarbyverket idag kan lukta och hanteras därför i helt slutna system. Pellets, å andra sidan, är inte en produkt som luktar nämnvärt och risken för luktstörningar är därför liten. Ibland syns lågor vid Värmepumpsanläggningen i Hammarby. Vad är det? I direkt anslutning väster om Fortum Värmes värmepumpsanläggning inom kv Mårtensdal (söder om Hammarby allé) ligger en anläggning som ägs av Stockholm Gas. Anläggningen är till för att blanda naturgas eller biogas med luft för att skapa stadsgas med samma kvalitet som den som tidigare producerades vid gasverket i Hjorthagen. Lågorna som vid sällsynta tillfällen kan synas kommer från när gas facklas bort, det vill säga när gas eldas upp istället för att släppas ut i det fria. Det är en ren säkerhetsåtgärd. Det kan tex ske när ny utrustning ska tas i drift. Anläggningen är inte en del av Hammarbyverket och ingår inte i tillsåndsansökan. För mer information om Stockholms Gas besök Går det att gräva ner pelletssilosarna? Vi måste kunna tömma pelletsen om det tex uppstår haveri i utmatningsutrustningen och det är lättare att göra i silos som står på mark. Tömning av underjordiska silors har vi ingen teknik för.

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD ANSÖKAN OM ÄNDRING AV BEFINTLIGT MILJÖTILLSTÅND TILL ATT INKLUDERA RETURTRÄFLIS I VÄRTAVERKET Hej! Välkommen till samrådsmöte den 18 oktober klockan 18.00 i restaurang

Läs mer

Rapport R10. Bullerutredning Hammarbyverket, Stockholm Reviderad

Rapport R10. Bullerutredning Hammarbyverket, Stockholm Reviderad Rapport 10156850 R10, Stockholm 2012-09-25 Reviderad 2012-10-29 Upprättad av: Tobias Gredenman Granskad av: Peter Sundgren RAPPORT 10156850 R10, Stockholm Kund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Ljudutredning Tvätthall

Ljudutredning Tvätthall Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr AB STORSTOCKHOLMS LOKALTRAFIK Stefan Lindqvist Jan Pons Monica Waaranperä 6108871 - R02 Datum 2011-05-09 Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kontrollmätning av kylfläktar. Antal sidor: 8 RAPPORT R2012264-4 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tel: 0730-70 05 49 Antal sidor: 8 Datum: 2013-03-13 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Peter Molnár Miljöfysiker Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 28 maj 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se Banangränd Buller från varutransporter www.bjerking.se Sida 1 (4) Buller från varutransporter Uppdragsnamn Banangränd Viksjö 3:577 Lena Granqvist Plan- och exploateringsförvaltningen 177 80 Järfälla Uppdragsgivare

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi 10 fakta om Lövsta Stockholm Exergi planerar ett kraftvärmeverk i Lövsta. Vad innebär det? Här presenteras 10 fakta om Lövsta och vill du läsa mer, besök gärna vår webbsida, stockholmexergi.se/lovsta 1.

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå.

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå. RAPPORT R2016450-1 Beställare: Nacka kommun, Granitvägen 15, Nacka stadshus, 131 40 Nacka Att: Peter Bertilsson Antal sidor: 17 Datum: 2016-11-15 Uppdragsnummer: 2016450 Uppdragsledare: Lars Högberg, Tel:

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Mackmyra biobränslepanna

Mackmyra biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Mackmyra biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Mackmyra biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT 12126 Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning Rapport 12126-17050400.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-05-04

Läs mer

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg

Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen Majorna- Kungsladugård i Göteborg Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Rapport 62-A /Susanne Andersson /Torbjörn Lorén Industribullerutredning Fixfabriksområdet, Detaljplan för bostäder och verksamheter inom stadsdelen

Läs mer

Planerad station, Misterhult.

Planerad station, Misterhult. RAPPORT 1 (11) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2012-10-12 Svenska Kraftnät Anna-Karin

Läs mer

Utredning externt industribuller

Utredning externt industribuller Utredning externt industribuller Kv Freden Större, Sundbyberg Uppdragsgivare: PROFI FASTIGHETER Referens: Anna Westman Vårt referensnummer: - Antal sidor + bilagor: + Rapportdatum: 0-0- Handläggande akustiker

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren

Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren Rapport om Extern buller för projekt Kv Gångaren stockholm.se Utredning om Industribuller för projekt Kv Gångaren är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna Tsygankova

Läs mer

Rapport: Snökanoner Väsjöbacken

Rapport: Snökanoner Väsjöbacken Rapport: Bullerutredning 2009-12-16 Beställare: Uppdragsnummer: 2226 Rapportnummer: 2226 - R01 Uppdragsansvarig Peter Malm 08-566 41078 Handläggare Peter Malm 08-566 41078 Kvalitetsgranskning Anna Färm

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Älvkarleby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Älvkarleby biobränsleanläggning

Läs mer

Kombiterminal vid Rosersbergs södra industriområde, Sigtuna kommun

Kombiterminal vid Rosersbergs södra industriområde, Sigtuna kommun Handläggare Paul Appelqvist Tel +4610-505 00 00 Fax +4610-505 11 83 ingemansson@afconsult.com RAPPORT 1 (15) Datum Uppdragsnr 562354 Rev 1 2011-04-08: Ny layout för Etapp 2 Beställare Gävle Containerterminal

Läs mer

MILJÖRAPPORT Administrativa uppgifter. Kontaktperson: Maria Gustafsson Telefon: Mail: gasnatetstockholm.

MILJÖRAPPORT Administrativa uppgifter. Kontaktperson: Maria Gustafsson Telefon: Mail: gasnatetstockholm. MILJÖRAPPORT 2015 Mårtensdals blandningsstation Administrativa uppgifter Kontaktperson: Maria Gustafsson Telefon: 08 671 79 61 Mail: maria.gustafsson@ gasnatetstockholm.se Juridiskt ansvarig: Cecilia Hedqvist

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Weland AB Jönköping Box Smålandsstenar

Weland AB Jönköping Box Smålandsstenar Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Weland AB Jönköping 2019-02-06 Box 503 333 28 Smålandsstenar Er referens: Jonas Holmgren / Anna Carin Holm

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Vänge biobränslepanna

Vänge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Vänge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Vänge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Fortum Heat Scandinavia

Fortum Heat Scandinavia Fortum Heat Scandinavia UTVECKLINGSPLAN FÖR BASPRODUKTIONEN I STOCKHOLM AVFALL OCH BIOBRÄNSLEN ÖKAD ELPRODUKTION MINSKAD ANVÄNDNING AV KOL OCH VÄRMEPUMPAR SYSTEMEFFEKTIVITET KOSTNADSMINSKNING REDUCERADE

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1 AKUSTIK HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant 29-7-9 --- 6129934617:1 Beställare: Att: Infra City AB Arne Månsson Objekt: Infra City Öst, Upplands Väsby Uppdrag: Utredning av buller

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor

Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor PM id.nr: 151-2-2 Datum: 16-02-01 Sida: 1 av 4 PM Akustik Åkersberga Bygg & Trä/Woody bygghandel: placering av ljudkällor I rapport 151-2-1 daterad 15-12-14 redovisades beräknade ljudnivåer vid planerade

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

PM 10120552.01 2009-03-31

PM 10120552.01 2009-03-31 Uppdragsnr: 10120552 1 (6) PM 10120552.01 2009-03-31 Godsterminal Kils kommun Bullerutredning Sammanfattning LBC Frakt Värmland AB och Kils kommun har för avsikt att anlägga en terminal för förvaring och

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Industribullerutredning

Industribullerutredning Industribullerutredning Förutsättningar för Storängen i Huddinge Uppdragsgivare: JM Bostad Stockholm Förvärv Referens: Lars Borgman Uppdragsnummer: P.062294.1.4.4 Antal sidor: 9 Rapportdatum: 2015-06-10

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Dnr: LKS 2011-095 Datum: 2018-10-19 FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Skyddszonen för Brofjordens industriområde Skyddszonen som ligger inom gränsen av riksintresse för industriell produktion pekas ut i gällande

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning/lastning av fartyg Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-09010900 Antal sidor: 14 Bilagor: Bullerutbredningskartor för de

Läs mer

Hedesunda biobränslepanna

Hedesunda biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Hedesunda biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Hedesunda biobränsleanläggning

Läs mer

Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket, Stockholm. Sweco Environment AB

Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket, Stockholm. Sweco Environment AB AB FORTUM VÄRME samägt med Stockholms stad Utveckling av Hammarbyverket Uppdragsnummer 1331251200 Underlag för samråd med allmänhet enligt miljöbalken angående befintlig och utökad verksamhet i Hammarbyverket,

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund Innehåll 1. Underlag... 2 2. Bakgrund... 2 3. Riktvärden för ljud från industriverksamhet... 3 4. Riktvärden för ljud från trafik... 3 5. Riktvärden för byggbuller... 4 6. Förutsättningar... 5 6.1. Trafikuppgifter...

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV. Crispin Dickson

UPPDRAGSLEDARE. Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV. Crispin Dickson PM UPPDRAG Buller Bussdepå Kristinehamn UPPDRAGSNUMMER 11963000 UPPDRAGSLEDARE Crispin Dickson UPPRÄTTAD AV Crispin Dickson DATUM 2015-01-20 PM Buller bussdepå Kristinehamn Sammanfattning Sweco Environment

Läs mer

Skutskär reservanläggning

Skutskär reservanläggning Årsrapport Miljö 2016 Skutskär reservanläggning Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Skutskärs fjärrvärmenäts reservanläggning

Läs mer

Bergby biobränslepanna

Bergby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Bergby biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Bergby biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

MILJÖRAPPORT Administrativa uppgifter. Verksamhetsutövare: Gasnätet Stockholm Organisationsnummer: Anläggningsnummer:

MILJÖRAPPORT Administrativa uppgifter. Verksamhetsutövare: Gasnätet Stockholm Organisationsnummer: Anläggningsnummer: MILJÖRAPPORT 2017 Mårtensdals blandningsstation Administrativa uppgifter Kontaktperson: Petra Edvardsson Telefon: 072 537 55 15 Mail: petra.edvardsson@ gasnatetstockholm.se Verksamhetsutövare: Gasnätet

Läs mer

Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken

Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken Håkan Andersson 2003-01-23 1 Agellus Miljökonsulter 0413-150 53 Svenska Kläckeribolaget AB inbjuder till Tidigt Samråd den 4 februari 2003 kl. 15.00 enligt Miljöbalken Välkomna till tidigt samråd inför

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Butik: Sätt för information till övriga berörda i butiken:

Butik: Sätt för information till övriga berörda i butiken: Egenkontroll Bullerstörning vid varuleveranser Butik: Huvudansvarig: Delegation till: Tagit del: Tagit del: Sätt för information till övriga berörda i butiken: BAKGRUND Miljöbalken(MB) innehåller olika

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Sidan 1 av 14 Välkomna! Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Samrådsmöte Östhammar, 24 augusti 2016 Förslag till dagordning Presentationer Inledning Erik Setzman, miljöhandläggare Verksamhet och

Läs mer

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 PM 2017:207 RI (Dnr 133-1351/2017) Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Påverkan på omgivningen

Påverkan på omgivningen Påverkan på omgivningen Utsläpp till luft från förbränning, arbetsmaskiner, transporter Miljökonsekvenser för Kraftvärmeverk i Örtofta Utsläpp till vatten från bränslelager, process Ljud, lukt, ljus Peter

Läs mer

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning 2013-02-22 Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Kund Sjælsö Sverige AB Söder

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-02-02 REVIDERAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN PLANBESKRIVNING Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. UPPRÄTTAD ENLIGT

Läs mer

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB Handläggare Ulf Olsson Tel Mobil +46 706 727220 E-post ulf.c.olsson@afconsult.com Datum 2017-01-18 Projekt-ID 730721 Rapport-ID 730721.1 Kund Niclas Janflod, Vänersborgs kommun, Kretslopp & Vatten Kretsloppspark

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme PM 725887 rev. B 2016-12-22 1 (8) Kund: Leverantör: Trelleborgs Kommun ÅF Infrastructure AB Samhällsbyggnadsförvaltningen frank.andersson@afconsult.com Anders Bramme 070-1847488 Kv Herkules inkl. gårdshus

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Bälinge biobränslepanna

Bälinge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Bälinge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Bälinge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB 17U32060 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U32060 Sida 1 (5) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN p 11

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN p 11 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-08-13 Handläggare: Robert Eriksson Titel: Intendent Tel: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-08-28 p 11 Överklagande av

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Fjärrvärme och Fjärrkyla

Fjärrvärme och Fjärrkyla Fjärrvärme och Fjärrkyla hej jag heter Linus Nilsson och jag går första året på el och energiprogrammet på Kaplanskolan. I den har boken kommer jag förklara hur fjärrvärme och fjärrkyla fungerar. Innehålsförteckning:

Läs mer

2.1 Indata för externt industribuller

2.1 Indata för externt industribuller Handläggare Manne Friman Tel +46 10 505 60 72 Mobil +46 70 184 57 72 Fax +46 10 505 00 10 manne.friman@afconsult.com 1 Bakgrund 569815 PM02 1 (5) Datum 2012-06-11 Train AllianceAB Att: Torgny Månsson Backavägen

Läs mer

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Industribullerutredning 2013-10-09 Upprättad av: Ulrica Kernen Granskad av: Olivier Fégeant RAPPORT 10163910-04 Kv Sjöbotten, Älvsjö Kund Sjælsö Sverige AB Söder

Läs mer

Söderfors biobränslepanna

Söderfors biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Söderfors biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Söderfors biobränsleanläggning

Läs mer