Övningar Källkritik på nätet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningar Källkritik på nätet"

Transkript

1 Övningar Källkritik på nätet

2 Varsågod, här serverar vi lektionsövningar till Internetguiden Källkritik på Internet som är skriven av Kristina Alexanderson. Har du missat guiden kan det vara klokt att läsa den först. Du hittar den på Övning 1. Skolans webbplats. Gå in på skolans webbplats och titta igenom den. Vad möter besökare? Beskriv webbplatsens innehåll. Vilket syfte har innehållet på webbplatsen? Finns det flera? Sammanfatta huvudsyftena med webbplatsen. Är det att: Informera Sälja Underhålla Någonting annat? Motivera ert ställningstagande med hjälp av exempel. Gör sedan en analys av webbplatsens innehåll utifrån källkritikens klassiska kriterier. Titta på innehållet och bedöm om källan är: Äkta Är webbplatsen vad den utger sig för att vara? Hur vet en besökare det? Är webbplatsen äkta eller falsk? Hur kan en besökare ta ställning till det? Hur vet ni? Motivera och ta fram exempel. Aktuell Är informationen aktuell eller inte? Hur vet en besökare det? Motivera och ta fram exempel. Hur påverkar aktualiteten källans trovärdighet? Oberoende Är webbplatsen fristående eller inte? Hur bedömer ni källans beroende? Titta på webb adressen, är webbplatsen fristående? Är den en del av en kommunal webbplats? Till vilka webbplatser länkar webbplatsen? Om den är beroende av andra källor hur framgår det? Tendensiös Är informationen på webbplatsen vinklad? Finns det några värderingar som webbplatsen förmedlar? Om så är fallet, vilka? Dra slutsatser om källans trovärdighet genom att koppla analysen till syftet med webbplatsen. Är det en tillförlitlig källa? Om ja, för vem? Eller vilka? För en elev som vill börja på skolan? Varför i så fall? Om inte, varför inte? Kommentarer: Du bör påpeka att syftet med att använda skolans webbplats naturligtvis påverkar hur de bedömer möjligheterna att använda den.

3 Övning 2. Öva de källkritiska begreppen. Låt eleverna resonera kring den klassiska källkritikens kriterier utifrån skolans webbplats. Uppgiften är att söka information och granska webbplatsen utifrån en av rollerna angivna nedan: Blivande elev Nyfiken förälder Arbetssökande lärare Att tänka på: Avgörande för att granska en källa är att du tillsammans med eleverna klargör vilket syfte du som söker informationen har. Du värderar källan utifrån vilken roll du har eller ditt syfte med besöket på webbplatsen. Fungerar skolans webbplats som en källa för dessa olika roller? Finns det information för en blivande elev, en nyfiken förälder och en arbetssökande lärare? Övning 3. Diskutera svårigheten med att granska digitala källor Fortsätt använda skolans webbplats som exempel. Vilka svårigheter upplever ni med att granska webbplatsen? Resonera med dina elever kring de utmaningar som Internet medför för den som ska granska källor. Olika medieformat Lättheten att förvanska information Att informationen förändras Anonymiteten Okunskap Vad krävs för att du ska klara av att göra en grundläggande källkritisk granskning? Gör en sammanfattande slutsats om hur information presenteras i mediet, samt om själva innehållet. Avslutande fråga till elever: Kan skolans webbplats göra något för att bli mer trovärdig, tydlig gentemot en blivande elev, en undrande förälder, en lärare som söker ett arbete på skolan? Ge tips!

4 Övning 4. Bloggen som källa Titta på olika bloggar och fundera kring hur bloggarna presenterar sig: Vem står bakom källan? Hur presenterar sig bloggaren? Vem står bakom webbplatsen? Vad är syftet med bloggen? Värdera hur och om du skulle kunna använda bloggen som källa, resonera med hjälp av vår checklista. 1. Syfte och sammanhang Vid användning av källor, eller då du bara vill värdera källor, är det vettigt att först reflektera över i vilket syfte och sammanhang källorna ska användas. Det gäller även de sammanhang källorna redan förekommer och används. Vilken källa du kommer att använda beror på vilken uppgift du har att lösa och sammanhanget kommer att hjälpa dig att bedöma källans trovärdighet. I valet av källa är frågan om vad du söker svar på viktig. 2. Avgränsning och mål Med tanke på att Internet är riktigt stort och information är sammanlänkad med annan information i stora komplicerade strukturer, är det förnuftigt att sätta upp avgränsade mål för din källgranskning. Avgör i förväg vad du vill åstadkomma med dina efterforskningar och bestäm en tidpunkt då behöver vara färdig. Det är annars lätt hänt att du samlar på dig för mycket överskottsinformation och lägger ned för lång tid på något som kunde varit klart för länge sedan. 3. Kritisk inställning Som tidigare nämnts är en skeptisk och objektiv hållning den framgångsrike källgranskarens främsta egenskaper. Ofta förenklas källkritik till att söka svar på om källan är vad den utger sig för att vara. I ett gediget källkritiskt arbete ingår även analys och efterföljande slutsatser kring hur du värderat källan i förhållande till på vilket sätt du använt den. 4. Kriterier och checklistor Använd de kriteriebegrepp och checklistor som finns i den här guiden. Efter ett tag kommer du att kunna dem utantill. Då går det snabbt och enkelt för dig att dra slutsatser om vem eller vilka som står bakom källan, vad den eller de vill och om informationen är av bra eller dålig kvalitet. 5. Välj rätt sorts källa Om uppgiften är att ta reda på hur ungdomar i Sverige klädde sig i slutet av 2011 är modebloggar sannolikt den bästa källan, men om du vill ta reda på vem som var statsminister i Grekland 1973 är inte bloggar korrekta källor, utan snarare en uppslagsverkstjänst på nätet. Arbetet med att lära sig värdera källor handlar det mycket om att kunna hitta och använda den mest relevanta källan oavsett vad du vill veta. Det finns bara ett sätt att lära sig den färdigheten genom övning.

5 Övning 5. Vem äger domänen? Titta på skolans webbplats och undersök skolans webbadress. Använd iis.se (om skolans webbplats ligger på en.se-adress, annars kan du använda whois.com) och kolla upp vem som äger domänen. Finns kontaktuppgifter? Varför är det viktigt att kunna ta reda på vem som äger en domän? Hur är det med blogg.se, vem äger den domänen? Vem äger blogspot.com? Vem har egentligen ansvar för det som finns på en webbplats? Domänägaren eller den som skriver innehållet på webbplatsen? Övning 6. Sökmotorer Google är en sökmotor som fungerar på följande sätt: de sökträffar som du får styrs av ditt beteende på nätet. Hur du har sökt tidigare och vad du skriver och delar genom Googles andra tjänster. Har du till exempel bloggat på Blogspot (Googles bloggverktyg) om att du inte köper det där gymkortet i januari i alla fall, kommer Google att ta bort annonser om gymkort. Har du mejlat en kompis (med Gmail) om att du tänker köpa en hundvalp kan Google lägga in annonser om närliggande kennels. Ditt tidigare sökbeteende påverkar dina nya sökningar. Detta är en del av Googles affärsidé. Det är genom att profilera vårt sökbeteende som Google säljer riktade annonser gentemot din profil. 96 % av svenskarna använder Google som söktjänst. Borde Googles affärsmodell påverka vårt sökbeteende? Ja/nej? Motivera ditt ställningstagande. Har kunskapen om hur Google som sökmotor någon betydelse för en källkritisk analys? Om så är fallet, hur? Övning 7. Hur kommer det sig att Wikipedia träffar så högt i Google? Vad påverkar hur högt en webbplats träffar i Google sökning? Fråga dina elever och sammanfatta resultatet: Länkar till/från webbplatsen Nyckelord Dina tidigare sökningar Googles algoritmer Annonser Varför träffar Wikipedia högt? Resonera tillsammans med dina elever kring förklaringar till att

6 Google ofta, eller nästan alltid har Wikipedia bland de träffar som kommer bland de tio första. Hur påverkar det vårt sätt att se på Wikipedia? Hur påverkar det vårt sätt att se på Google? Vilken roll spelar det för en webbplats att komma högt upp i Google? Resonera kring vårt sökbeteende, kring vikten av att dominera vissa sökord, affärsmodellen, spam ochköpta länkar. Övning 8. Hur får du använda källor på Internet? I ett arbete med andras material är det viktigt att diskutera begrepp som plagiat. En bra utgångspunkt kan vara ett samtal kring romanen Axolotl Roadkill av Helene Hegemann. När romanen kom ut i Tyskland lästes den som en självbiografi och hyllades som ett mästerverk av den unga författarinnan. Det kom dock ganska snart fram att stora delar av romanen hade kopierats från en anonym blogg. Helene Hegermann ställdes mot väggen och anklagades för plagiat, och svarade bara: Det finns ändå ingen originalitet, bara äkthet. I ett samtal kring plagiat kan det vara bra att fråga elever hur de ser på att ta andras arbete och ge sken av att det är ens egen. Det kan vara bra att prata kring följande frågor: Vad är plagiat/kopia? Vad är stöld? Får man kopiera/plagiera andras verk, om man inte blir upptäckt? Vad får man kopiera från nätet utan att fråga om lov? Vad är originalitet? Övning 9. Värdera olika källor Lista på källor som du kan låta eleverna arbeta med: En lärobok En DVD-film från UR En dator En blogg (Skolministerns, alternativt skolans elevrådsblogg) En läxförhör (Icke ifyllt) En skolmatsedel Kan källan som du har framför dig (En DVD-film från UR, en elevdator, skolministerns blogg, ett läxförhör, en lärobok) ge dig kunskap om elevers och lärares vardag på 2000-talet? Du ska tillsammans med dina kamrater ta ställning till om den källa som du och dina kamrater fått att analysera kan ge en bild av elevers och/eller lärares skolvardag på 2000-talet.

7 a) använd den klassiska uppdelningen av källor och ta ställning till vilken typ av källa som ni har framför er är det en a. muntlig, b. skriftlig eller c. materiell källa Motivera ert ställningstagande och resonera kring hur den källa som ni har kan tänka ge er den bästa kunskapen om verkligheten. b) Rangordna er källa utifrån källans ursprung är det en a. Primärkälla b. Sekundärkälla c. Tredjepartskälla En källa behöver inte vara det ena eller det andra, men ni ska gemensamt ta ställning och motivera ert ställningstagande utifrån era kunskaper om källan, och syftet med att ni analyserar källan. Motivera ert ställningstagande med flera (minst tre) exempel, om källan kan ses som tillhörande flera olika kategorier, hur skulle ni resonera kring att använda den, och i vilket sammanhang är källan mest lämplig c) Använd de fyra kriterierna från den klassiska källkritiken för att granska källan Äkthet Är källan vad den utger sig för? Är källan ett original eller en kopia? Är den äkta eller falsk? Tid Är informationen aktuell eller kan det finnas nyare rön? Hur långt efter det som inträffat upprättades källan? Källor som skapats närmare i tiden i förhållande till det som de vittnar om anses vara mer trovärdiga. Beroende Är källan fristående eller hör den ihop med andra källor? Är informationen från källan beroende av andra källor? På vilket eller vilka sätt? Tendens Finns det värderingar i informationen från källan? Vems intressen företräder källan? Finns det information från andra källor som motsäger den här källan? Hur trovärdig är den motstridiga informationen? Källan som ni har framför er kan den ge en bild av elevers och lärares skolvardag på 2000-talet? Ta ställning till källan och analysera. Dra slutsatser utifrån era svar på kring källan. Utifrån er analys med hjälp av de fyra olika kriterierna ska ni sedan gemensamt komma fram till en slutsats om källan, som ni analyserat kan ge en bild av en elev eller en lärares skolvardag på 2000-talet. Era slutsatser och hur ni kommer fram till er slutsats ska ni slutligen redogöra för klassen.

Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats Granska skolans webbplats Lektionen ger eleverna en grundläggande förståelse för vad traditionell källkritik är och modellen prövas genom att granska skolans webbplats. Till läraren 1. Gör en kritisk läsning

Läs mer

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Gör en kritisk läsning 2. En introduktion till den källkritiska

Läs mer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Vad innebär det att vara kritisk? 2. Kritik, källkritik

Läs mer

Källkritik. Källkritik och frikyrkor.

Källkritik. Källkritik och frikyrkor. Källkritik Källkritik och frikyrkor. Källkritik Fyra grundkriterier. Äkthet = Är källan vad den utger sig för att vara? Original eller kopia? Äkta eller falsk? Tid = När upprättades källan? Är informationen

Läs mer

Granska syftet med skolans webbplats

Granska syftet med skolans webbplats Lektionen handlar om kritiskt granska en källa som eleverna känner för att få en grundläggande förståelse för källkritik och för hur information presenteras på webben. Till läraren 1. Titta på filmen att

Läs mer

Källkritisk tänkande i den digitala världen. Ulf Jämterud

Källkritisk tänkande i den digitala världen. Ulf Jämterud Källkritisk tänkande i den digitala världen Ulf Jämterud 1 Källkritik blir allt viktigare Medaljens baksida Ytinlärning och brist på källkritik 2 (Från Emanuel Karlstens Facebook) Källkritik i skolan 3

Läs mer

Undersök Google. Sida 1 av 9. En digital lektion från

Undersök Google. Sida 1 av 9. En digital lektion från Syftet med lektionen är att prata om Google och göra elever medvetna om att de behöver ställa kritiska frågor kring sina sökningar i Google. Lektionen grundar sig på material som vuxit fram och använts

Läs mer

En introduktion till källtillit

En introduktion till källtillit En introduktion till källtillit Lektionen ger eleverna en introduktion till att tänka kring källkritik från perspektivet vilka källor vi litar på och varför? Till läraren 1. Vilka källor litar du på? 2.

Läs mer

Söktips Att hitta det man letar efter

Söktips Att hitta det man letar efter Söktips - Att hitta det man letar efter Med utgångspunkt i en bild är tanken att eleverna på ett kritiskt sätt ska reflektera över sina egna sökningar på nätet. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Hur hittar

Läs mer

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube.

Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Granska YouTube Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för hur du kritiskt kan granska innehåll på YouTube. Till läraren 1. Hur fungerar YouTube? 2. Granska ett YouTube-klipp 3. Sammanfatta

Läs mer

Värdera källor Är fågeln farlig?

Värdera källor Är fågeln farlig? Värdera källor - Är fågeln farlig? En introduktion till ett källkritiskt samtal utifrån en bild. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta och reflektera LÄRARINSTRUKTIONER Lektionens syfte Kristina

Läs mer

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet.

Undersök Google. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionen handlar om att jämföra och pröva källors tillförlitlighet vid informationssökning på internet. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Så funkar Google 2. Visste du detta om Google?

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Vad är en källa?

Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Vad är en källa? Lektionen handlar om betydelsen av att ha ett källkritiskt förhållningssätt. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Se video

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Se video Se video Lektionen handlar om att undersöka vad en algoritm är samt att testa algoritmer genom att kritiskt titta på sökningar som görs via olika söktjänster. Till läraren 1. Beskriv en algoritm 2. Läs

Läs mer

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik Säbyholms montessoriskola Årskurs 6 Plats för bild som har med arbetet att göra Eget arbete 15 Poäng Rubrik Underrubrik Förnamn Efternamn Examinator: Förnamn Efternamn Handledare: Förnamn Efternamn 1 Sammanfattning

Läs mer

Sant eller falskt en introduktion till källkritik

Sant eller falskt en introduktion till källkritik Sant eller falskt - en introduktion till källkritik Med utgångspunkt i en bild får eleverna undersöka och samtala om att vara källkritiska. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Skriv en räknesaga 3. Skriv

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Lathund för webbpublicering av bilder

Lathund för webbpublicering av bilder Lathund för webbpublicering av bilder Innehåll Lathund för webbpublicering av bilder... 1 Vilka bilder får du publicera på webben?... 2 Bilder på Google... 3 Creative Commons bilder... 4 Bilder utan upphovsrätt

Läs mer

Nyheter sprids i raketfart Till läraren

Nyheter sprids i raketfart Till läraren Lektionen är en introduktion till digital källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta 3. Fortsätt med nästa lektion En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Vi är alla källor. En digital lektion från Sida 1 av 6

Vi är alla källor. En digital lektion från   Sida 1 av 6 Vi är alla källor Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Samtalsuppgiften visar att det kan finnas både positiva och negativa aspekter av att lägga

Läs mer

Värdera källor - Är fågeln farlig?

Värdera källor - Är fågeln farlig? Värdera källor - Är fågeln farlig? En introduktion till ett källkritiskt samtal utifrån en bild. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på bilden 2. Sammanfatta 3. Fortsätt med

Läs mer

Varför behöver man vara källkritisk?

Varför behöver man vara källkritisk? Med den här lektionen får du möjlighet att introducera en enkel metod för källkritisk granskning. Christina Löfving har som ansvarig för skolbiblioteket arbetat fram ett material tillsammans med elever

Läs mer

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Betydelsefulla entreprenörer Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamhetenen.se Betydelsefulla entreprenörer Ekonomisk utveckling handlar i grunden främst om människor som utbildar

Läs mer

Sökmotormarknadsföring

Sökmotormarknadsföring Sökmotormarknadsföring Kenth Johansson kejo@tomegroup.se Bakgrund Sökmotorer Sökmotoroptimering Hitta rätt nyckelord Hur får jag fler klick på min sida i sökresultatet? Genomgång av några verktyg Sökmotorannonsering

Läs mer

Bättre webb för barn och unga!

Bättre webb för barn och unga! Bättre webb för barn och unga! Utdrag av bilagor till rapporten Genomlysning av webbinfo om psykisk ohälsa för barn och unga för projektet Psynk i november 2014 Bilagorna är personabeskrivningar, anvisning

Läs mer

Värdera din digitala integritet

Värdera din digitala integritet Värdera din digitala integritet Lektionen är en kort introduktion till begreppet integritet och ger eleverna möjlighet att ta ställning till olika frågor som rör detta. Till läraren 1. Vad är integritet?

Läs mer

Lathund för tipsare. Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget.

Lathund för tipsare. Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget. Lathund för tipsare Vill du lämna information till media? Läs det här först för att få koll på läget. 1 Först 1.1 Vill du vara anonym? Den journalist eller redaktion du kontaktar är enligt lag skyldig

Läs mer

En introduktion till källtillit. Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? En introduktion till källtillit

En introduktion till källtillit. Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? En introduktion till källtillit Lektionen är en introduktion till källtillit; vilka källor litar vi på och varför? Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Definera källtillit 2. Vilka källor litar du på? En digital

Läs mer

Granska bilder. En digital lektion från Sida 1 av 8

Granska bilder. En digital lektion från   Sida 1 av 8 Granska bilder Lektionen ger en grundläggande introduktion i hur du granskar bilder på nätet. Kristina Alexanderson har arbetat fram lektionsmaterialet inom ramen för det arbete som Internetstiftelsen

Läs mer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer B. Källkritiska detektiven en analys av tre nyhetssajter Tre helt olika nyhetssajter ska granskas. Till sin hjälp har eleverna källkritiska frågor. Får sajterna godkänt eller inte? Övningen innehåller

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

Hur får du använda källor på internet?

Hur får du använda källor på internet? Hur får du använda källor på internet? Lektionen handlar om att använda och sprida källor på internet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren Lektionen ger grundläggande förståelse för hur man kritiskt kan granska youtube och andra källor som sprider information och underhållning. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats Checklista Hur du enkelt skriver din uppsats Celsiusskolans biblioteksgrupp 2013 När du skriver en uppsats är det några saker som är viktiga att tänka på. Det ska som läsare vara lätt att få en överblick

Läs mer

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen

Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Att använda sociala medier råd till verksamheter och medarbetare i Västra Götalandsregionen Chattar, bloggar,

Läs mer

Förstå ord och begrepp om information och desinformation

Förstå ord och begrepp om information och desinformation Förstå ord och begrepp om information och desinformation Lektionen handlar om att resonera kring begrepp som rör desinformation, åsikter och spridning av falska nyheter. Till läraren 1. Para ihop begrepp

Läs mer

Vad skyddar upphovsrätten?

Vad skyddar upphovsrätten? Vad skyddar upphovsrätten? Lektionen ger eleverna möjlighet att prata om rättigheter och skyldigheter förknippade med internet och upphovsrätten. Fokus ligger på hur de ansvarsfullt kan använda bilder

Läs mer

Digitalkunskap år 1-6

Digitalkunskap år 1-6 Skönsmons skola Östra radiogatan 6 854 61 Sundsvall Digitalkunskap år 1-6 www.skonsmonsskola.se Digitalkunskap Skönsmons skola 2014/15 Kunskap om Digitalkunskap har en avgörande betydelse för oss människor.

Läs mer

Källkritik. - om att kritiskt granska och värdera information. Ted Gunnarsson 2014-04-10

Källkritik. - om att kritiskt granska och värdera information. Ted Gunnarsson 2014-04-10 Källkritik - om att kritiskt granska och värdera information Ted Gunnarsson 2014-04-10 Källkritik - Innehåll Vad är källkritik? Varför källkritik? De källkritiska kriterierna Exempel på källkritiska frågor

Läs mer

Granska fejkade sidor på nätet

Granska fejkade sidor på nätet Lektionen handlar om fejksidor på internet; om nyhetsvärdering och källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på UR:s film "Källkritik: fejkade sidor" 2. Granska några fejksidor

Läs mer

Hemsideskolan - Cheklistor

Hemsideskolan - Cheklistor Hemsideskolan - Cheklistor Den här PDF filen innehåller de checklistor som ingår i Hemsideskolan på www.hemsida24.se. Ladda ned hemsideskolan Hemsideskolan är en guide för dig som vill lära dig mer om

Läs mer

Populärt på internet. 56 Kampanjguide

Populärt på internet. 56 Kampanjguide Populärt på internet Omsättningen på vad som är inne på nätet är ganska stor. Nedan finns ett par populära webbplatser och så kallade communities (nätmötesplatser) där det finns möjlighet att bedriva kampanj

Läs mer

Vad är upphovsrätt och hur fungerar det? Lektionen är en introduktion till begreppet upphovsrätt. Vad är upphovsrätt och hur fungerar det?

Vad är upphovsrätt och hur fungerar det? Lektionen är en introduktion till begreppet upphovsrätt. Vad är upphovsrätt och hur fungerar det? Vad är upphovsrätt och hur fungerar det? Lektionen är en introduktion till begreppet upphovsrätt. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Googla efter bilder på superhjältar En digital

Läs mer

Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet

Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet ett diskussionsunderlag för gymnasiet. webbstjärnan.se Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ett diskussionsunderlag Version 1.0

Läs mer

Diskussionsfrågor Lärarhandledning

Diskussionsfrågor Lärarhandledning Diskussionsfrågor Lärarhandledning Skolpolicy vill uppmuntra diskussioner kring Internet, dataspel och spelberoende. Vi tror att det ökar medvetenheten om nätets faror och fallgropar. Diskussionerna kan

Läs mer

En introduktion till källkritik åk 1-3

En introduktion till källkritik åk 1-3 En introduktion till källkritik åk 1-3 Lektionen handlar om källkritik och att värdera information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Får man säga vad man vill på nätet?

Får man säga vad man vill på nätet? Får man säga vad man vill på nätet? Lektionen berör dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Läs mer

Syns ni på sökmotorerna?

Syns ni på sökmotorerna? Syns ni på sökmotorerna? Internet är en av de snabbast växande reklamkanalerna just nu och allt fler företag riktar nu en allt större del av sin marknadsföring mot detta medie. Detta innebär att konkurrensen

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer

Undersök och diskutera sökalgoritmer Se video Undersök och diskutera sökalgoritmer Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Beskriv

Läs mer

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier.

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Delar du med dig om din dag? 2. En digital lektion från

Läs mer

Informationsso kning och ka llkritik fo r ho gstadiet

Informationsso kning och ka llkritik fo r ho gstadiet Informationsso kning och ka llkritik fo r ho gstadiet Informationssökning Informationssökning är precis vad det låter som, sökandet efter information. De flesta tänker nog när de hör ordet informationssökning

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Vad får man säga på internet? (Lag och rätt)

Vad får man säga på internet? (Lag och rätt) Vad får man säga på internet? (Lag och rätt) En introduktion till hur man får och inte får uttrycka sig på nätet. Till läraren 1. Lagar på nätet 2. Vad är förtal? 3. Är detta förtal? 4. Vad ska man göra?

Läs mer

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng 1 2 Vem är vi? Magnus Äng 3 14 år 4 5 TopVisible 6 Kunder Digital byrå ü Grundandes 2012 ü 7 st i TopVisible-team ü +50 år samlad erfarenhet inom Digital Marketing ü Omsättning ca 5,1 Mkr ü Resultat ca

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar.

Undersök och diskutera sökalgoritmer. Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Undersök och diskutera sökalgoritmer Lektionen handlar om vad en algoritm är och algoritmers betydelse för hur söktjänster fungerar. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren Sida 1 av 14

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013 Bild 1 Gävle-Dala E-marknad 2013 oberoende och neutral rådgivning i IT frågor för företagare och blivande företagare i Gävleborgs- och Dalarnas län. 1 Bild 2 Etrappa Utgår från behov och kunskapsnivå 2

Läs mer

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott Idrott utan mobbning! Studieplan www.bris.se/idrott Inledning Den här studieplanen är en hjälp för dig/er att kunna föra ett fördjupat samtal kring idrott och de sociala dimensionerna av ledarskapet framför

Läs mer

Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google

Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Du behöver en inbjudan från bloggens administratör För att kunna skriva ett inlägg måste man logga in i bloggen. Det krävs att du är känd

Läs mer

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Sökmotoroptimering Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?...2 Vad är Metataggar?...2 Metataggarnas betydelse...2 Metataggar i Jetshop...2 Title...2 Meta description...3

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Nothing but the truth

Nothing but the truth Nothing but the truth I avsnittet Nothing but the truth visas hur nyheter väljs ut och vinklas. Många vill föra fram sina budskap, paketerade som nyheter. Hur mycket av det media återger är färgat av journalisternas

Läs mer

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12.

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12. Skapa en fiktiv person Du har nu jobbat i flera veckor med att bekanta dig med olika termer i språksociologin, samt diskuterat hur de kan användas. Nu är det dags att skapa en person utifrån din egen fantasi

Läs mer

Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet

Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ÅK 7-9 ett diskussionsunderlag för åk 7-9 Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ett diskussionsunderlag för åk 7-9 Version 1.0

Läs mer

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se Affärsplanen Kom igång med er verksamhet med en affärsplan! Skriv ned er affärsidé, göra en omvärldsanalys och beskrivning av er marknad på så vis får ni god kunskap i hur ert kooperativ eller ekonomiska

Läs mer

En introduktion till källkritik åk 1-3

En introduktion till källkritik åk 1-3 En introduktion till källkritik åk 1-3 Lektionen handlar om källkritik och att värdera information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet

Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet Lärarhandledning för ett arbete med integritet på nätet ett diskussionsunderlag för åk 1-3 ÅK 1-3 Lärarhandledning för ett arbetet med integritet på nätet ett diskussionsunderlag för åk 1-3 Version 1.0

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Det företagsamma Sverige Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamheten.se Det företagsamma Sverige. I geografiska områden med goda företagsmiljöer kan det uppstå utvecklingsblock

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9

Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9 Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9 Inledning Välkommen till steg 3 av Internetkursen för nybörjare!

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Riktlinjer Sociala medier

Riktlinjer Sociala medier FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.2) Riktlinjer Sociala medier Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp Styrdokument, Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Ämnesområde Information Ägare/ansvarig

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Lyckas med din fö rsa ljning

Lyckas med din fö rsa ljning Lyckas med din fö rsa ljning Försäljning kan se ut på många vis, men det finns en grundstomme i all försäljning som alla kan lära sig något av. Din inställning är viktig, så först av allt, en duktig säljare

Läs mer

Sökoptimering - Innehåll

Sökoptimering - Innehåll Sökoptimering - Innehåll Introduktion Del 1 - Lokal Sökoptimering Del 2 - Onsite Optimering Del 3 - Offsite Optimering Sökoptimering (SEO): Sökoptimering är grunden för din synlighet på nätet. Ca 97% av

Läs mer

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Vi vill uppmuntra till användning av sociala medier i arbetetssyfte men också påminna om att du representerar din arbetsgivare/förbundet, både

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Granska bilder. Lektionen handlar om att kritiskt granska bilder på internet. Granska bilder. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson.

Granska bilder. Lektionen handlar om att kritiskt granska bilder på internet. Granska bilder. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson. Lektionen handlar om att kritiskt granska bilder på internet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Titta på UR:s film Källkritik: Bildsökning 2. na Sida 1 av 11 3. Undersök fler bilder

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa!

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Hej! Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Föreställningen är en saga som lånar element från verkligheten och dagens Europa. Några av temana

Läs mer

Lektion 1. Bli nyfiken

Lektion 1. Bli nyfiken Lektion 1. Bli nyfiken tillsammans med din samarbetskompis göra ett arbete om ett av våra landskapsdjur. För att få en bild av arbetet är det viktigt att ni läser igenom Tidsplanen först: Tidsplanen Lektion

Läs mer

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut måndag 28 mars 2016 Utländska bolag kartlägger besökare på svenska sjukhus och myndigheters webbplatser. När du läser om till exempel sexuell läggning rapporteras

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Var inte en bildtjuv. Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Var inte en bildtjuv

Var inte en bildtjuv. Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Var inte en bildtjuv Lektionen handlar om att öka förståelsen för hur man får använda andras bilder. Lektionsförfattare: Boel Nygren Till läraren 1. Brukar du använda bilder? 2. Lyssna på Farzad Sida 1 av 10 3. Undersök fria

Läs mer

Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på? Källkritik Perspektiv - vem/vilka Vilka parter/personer är inblandade i ämnet/frågan? Dessa kan ha olika åsikt om innehållet. Vem/vilka är författaren? ex Är det en myndighet? Är det en organisation? Är

Läs mer