Bolivia - en olik värld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bolivia - en olik värld"

Transkript

1 Bolivia - en olik värld Projektet i Bolivia drivs av; ABF Gävleborg, ABF Gästrikebygden ABF Halland ABF Hofors ABF Hälsingekusten, ABF Jämtland/Härjedalen, ABF Södra Småland ABF Västernorrland, ABF Örebro län.

2 ABC Asociación Boliviana para la Cultura vår samarbetsorganisation sen 1997 Åke Söderman, ABF Gävleborg. En av Initiativtagare och projektledare för projektet

3 Syftet med projektet är att ge människor ur marginaliserade grupper i Bolivia, tillgång till utbildning på olika nivåer, så att de ska kunna påverka samhället och sina liv.

4 Vår metod för att nå syftet är studiecirkeln, kursen och kulturarrangemanget.

5 Mänskliga rättigheter, kulturella traditioner, alfabetisering, våld i familjen, lokal utveckling och miljöfrågor är prioriterade frågor för projektet

6 ABF vill utveckla demokratitanken. Vi utgår från den lokala kulturen och den sociala gemenskapen. Vi utformar våra styrelse- och ledarutbildningar tillsammans med människorna i ABC.

7 Ledare från de olika ABC enheterna träffas och utbildas på internat.

8 ABC har även blivit ett projekt för att öka förståelsen mellan de olika kulturerna i landet.

9 ABC har idag verksamhet på 6 orter i 4 av Bolivias 9 departement Cochabamba sedan 1998 Riberalta sedan 2004 Guayaramerrin sedan 2007 Villa Rivero sedan 2007 El Alto med Albor sedan 2011 Bermejo sedan 2013 Potosi avslutades 2006 och Oruro 2011.

10 ABC börjare sin verksamhet på högplatån i Oruro 1995 och Potosi 1998 Vädret är mycket växlande och hårt, kallt, varmt, åska och hagel. Men Oruro har ändå en speciell plats i mitt hjärta. Det var här det hela började med ABC. Med karneval, studiebesök och Eva-Lis indianbugg /Lars Bäckius -95

11 Francisca och Sonja tog med sig studiecirkeln till de gamla gruvorterna Potosi och Oruro.

12 Avstånden är långa och många av kvinnorna går i 4-5 timmar för att delta i en studiecirkel.

13 2011 valde ABC och de aktiva i Oruro att gå skilda vägar. Olika uppfattningar om prioriteringar i samverkan med de övriga departementen var kanske det avgörande skälet. Oruro fortsätter att jobba för folket utan samarbete med eller bidrag från ABC. Tyngdpunkten ligger i närradioverksamhet. Genom ett radioprojekt som ABC haft ihop med ABF, har man byggt en egen radiostation. Folkbildning genom radio. När vi sänder information om våra aktiviteter och verksamhet via närradion når vi människor med vårt budskap i stora delar av departementet Oruro /Francisca Alvarado

14 Cochabamba staden med den eviga våren, i centrala Bolivia, i en dal i Andernas bergsområde. Där har ABC funnits sedan 1998.

15 Varje vecka åker ABC:s cirkelledare buss i en timme, för att hålla i en cirkel i hantverk. Cirkeln ger kvinnorna hopp om inkomst och en chans att ventilera vardagens problem.

16 ABC Cochabamba är de som nu varit med längst. Styrelsen måste hitta lösningar till självfinansiering då projektpengarna från Sverige upphör ABC har samarbetsavtal med 5-6 andra organisationer bl a Kvinno- och Miljöorganisationen i Cochabamba. Juan, koordinator i ABC, ska ta fram en grupp för att söka olika projekt som kan generera pengar. ABC har också ett bra samarbete med universitetet. Många studenter kommer till ABC för att jobba som volontärer. Oftast håller volontärerna cirklar i samhällsämnen t ex om våld i hemmet, sexualitet, barnarbete. Folkrörelse för bättre ljudmiljö Staden är tungt trafikerad, alla använder signalhorn i tid och otid. Ljudnivån är en stor miljöbov. ABC måste göra något och vi kommer att få med oss miljöorganisationen /Juan

17 ABC Amazonia, Sektion Riberalta, i departementet Beni i Amazonas flodområde, bildades 2004.

18 Studiecirklar i alfabetisering Angela Mendez, har lärt sig läsa med hjälp av ABC:s studiecirkel

19 ABC Riberalta är idag välkänd i kommunen. De har teaterverksamhet i samarbete med yrkesskolan och i grundskolan har man workshops kring bl a kulturidentitet, omvärldsbildning och sexualupplysning. Styrelsen arbetar med demokratifrågor både inom den egna organisationen och i verksamheten. ABC Riberalta har jobbat mycket med alfabetiseringscirklarna. Det är svårt att rekrytera till cirklarna, då det är skamligt att inte vara läskunnig. Hantverkscirklarna samlar flest deltagare även här. ABC samarbetar med lokalradion och har egen sändningstid till programmet Lära för livet. Programmet vänder sig till kvinnor och unga i arbetslivet och tar bl a upp frågor kring våld i hemmet, miljö och allmänna demokratifrågor startades projektet Vatten och toaletter till folket ABC, tillsammans med svenska ambassaden, jobbar för att införa god hygien i fattiga bostadsområden.

20 Guayaramerin har funnits sedan 2007 som en sektion inom ABC Amazonia Orten Guayaramerin ligger vid floden Mamoré och kallas Bolivias bakdörr till Brasilien.

21 Problem med högt barnafödande och många unga mammor är stort i Guayaramerin. I september 2012 tog Guayaramerin steget fullt ut och blev en självständig ABC enhet. Avdelningen har ett samarbete med bostadsorganisationen JUVEC. Tillsammans har man fått en fungerande organisation för uppsökeri i bostadsområdena. Nu jobbar ABC även för att få igång ett samarbete med den lokala bondeorganisationen. Cirkelverksamheten består till största del av hantverkscirklar, som lockat till sig de många unga mammorna. Under cirkelträffarna passar ABC-ledarna på att prata om sex och samlevnad. Kvinnorna får utöver skapandet, en frizon, där de kan tala fritt och få råd och stöd av varann.

22 ABC Villa Rivero har funnits sedan 2007 Byn finns en timmes bilfärd från Cochabamba, vid berget Kili Kili och där har man söndag på fredag.

23 Majoriteten av ABC:s deltagare och ledare i de mindre byarna är kvinnor. Män är nyfikna, men svåra att få med i verksamheten.

24 ABC har ett mycket bra samarbete med kommunen. Verksamheten består främst av utövande av traditionell kultur, så som dans, poesi, hantverk och matlagning. Man har också startat cirklar i odling och kring miljöfrågor. Orten har stora problem med vattentillgången. ABC vill hitta lösningar på problemet genom lokala utvecklingsprojekt. De flesta av deltagarna är quechuakvinnor och i cirklarna strävar man efter att hålla ursprungsspråket levande.

25 La Paz/El Alto har en ABC-enhet sedan 2011

26 Teatergruppen Albor driver ABC i El Alto En progressiv teatergrupp och kulturorganisation, som genom poesi och teater kritiserar motsättningar och orättvisor i samhället och historien. Maria Elena Cardenas, är ABEC:s nationella koordinator sedan 2012

27 Enheten har många och unga aktiva ledare och deltagare. De har verksamhet i skolorna för både lärare och elever. Lärarna får bildning i bemötande och pedagogik. Eleverna ges verktyg för att klara vardagen som ofta består av missbruk och våld i familjen. Även här har man cirklar kring den kulturella identiteten.

28 ABEC, har bildats av 5 lokala/regionala motsvarigheter till ABF i Bolivia.

29 Ombud på kongressen som hölls vid Titicacasjön, där den nya centralorganisationen ABEC bildades den oktober 2012.

30 Det finns mycket att lära, både för ABEC och oss i ABF. Inför kongressen saknades många av kongresshandlingarna. En snabblektion om vikten av att ha välformulerade och tydliga stadgar, genomfördes timmarna innan kongressen. ABF/ABEC vill utveckla demokratitanken.

31 Styrelsen för ABEC - Asamblea Boliviana por la Educación y para la Cultura Ordförande blir den, av de nominerade till styrelsen, som får flest antal röster av kongressen.

32 Richard Aranda 32 år, blev den som fick flest av rösterna. Därmed valdes han till ordförande för det nybildade förbundet ABEC

33 2013 öppnas ytterligare en bro för folkbildningen. I orten Bermejo, i Tarija län, startas en ny enhet av ABEC. IPITA som avdelningen kallar sig ligger vid gränsen mot Argentina.

34 Bermejo har stora miljöproblem. Under 3 månader varje år bränner man sockerrörsblasten från de stora odlingarna. Röken ligger tjock över hela orten. Skolorna hålls stängda och många äldre blir sjuka på grund av röken. En av ABEC:s stora utmaningar blir att genom folkbildning påverka innevånare till opinion mot de olidliga förhållandena på orten.

35 ABEC är en ung organisation, där den äldsta enheten är 16 år och yngsta 4 månader. Det innebär mycket av lärande och tolerans från alla. I en folkbildningsorganisation får vi vara olika. Vi ska använda och dela med oss av den kunskap vi har och lära av varandra.

36 ABF gör en annan värld möjlig

Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011

Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011 1 Dagbok från Boliviaresa okt - nov 2011 17/10 Resan börjar om vanligt tidigt, 05.30 hemifrån, sen bil med Ann, Lisbet E och Lisbeth G från Gävle. Vi flyger via Amsterdam med bara 50 minuter på oss för

Läs mer

Bolivia 30/9 14/10 2013

Bolivia 30/9 14/10 2013 1 Dagbok uppföljningsresa Bolivia 30/9 14/10 2013 Åke Söderman Dags för uppföljning av vårt samarbetsprojekt i Bolivia igen. Denna gång är det jag, Bengt Wentzel från Örebro och Emma Asp från Södra Småland

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Dagbok/Rapport Boliviaresan 5/10 19/10 2012

Dagbok/Rapport Boliviaresan 5/10 19/10 2012 Dagbok/Rapport Boliviaresan 5/10 19/10 2012 1 Fredag-Lördag 5-6/10 Vi träffas på Arlanda, Bengt, AnnaCarin, Åke och Irmeli. Vädret är vackert men kyligt. Alla har klätt sig med lager på lagerprincipen

Läs mer

Förstudieresa till Bolivia

Förstudieresa till Bolivia Dagbok - rapport från Förstudieresa till Bolivia 31/3 12/4 2008 På väg till Guayaramerin Åke Söderman ABF Gävleborg 2 Bakgrund Ett antal ABF-enheter i Sverige har sedan 1997 varit delaktiga i ett utvecklingssamarbete

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken Projektmaterial Sammanställning ENKÄTER - INFORMATIONSTEKNOLOGI FÖR ÄLDRE ABF Södra Lappmarken Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 73 11 34 Stockholm 8-412 48 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Ge ny energi till din organisation

Ge ny energi till din organisation Ge ny energi till din organisation Kurser för cirkelledare, ideella föreningar och fria grupper inom abf stockholm vår och höst 2013 1 Gör en annan värld möjlig! Vad behöver du och din organisation för

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 Nu är höstens studieprogram här! Vill du prova något nytt? Hos oss hittar du studiecirklar och kurser i flera olika ämnen. Ta chansen och upptäck hur roligt det är

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet på Dina villkor STUDIEHANDLEDNING Kvalitet på Dina villkor Studiehandledning: Kvalitet på Dina villkor 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas regelbundet och

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv STUDIEHANDLEDNING Kvalitet ur ett brukarperspektiv Studiehandledning: Kvalitet ur+ ett brukarperspektiv 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas

Läs mer

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård Studiehandledning Riktlinjer för god njursjukvård Välkommen till......en studiecirkel om våra riktlinjer Det här är en studiehandledning som kan användas för att planera och hålla i en studiecirkel kring

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna

PROJEKTMATERIAL. Besök i Internetgalleriet. NBV Dalarna PROJEKTMATERIAL NBV Dalarna s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projekt... 3 Projektnamn:...

Läs mer

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skara Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skara

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2010 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland 1 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst Temadagarna Cirkelledare i praktiken hur gör jag? berör alla studiecirkelområden.

Läs mer

Projektmaterial. ITS4 U ( IT-SATSNING FOR YOU, IT-SATSNING FÖR DIG) ABF Gästrikebygden

Projektmaterial. ITS4 U ( IT-SATSNING FOR YOU, IT-SATSNING FÖR DIG) ABF Gästrikebygden Projektmaterial ITS4 U ( IT-SATSNING FOR YOU, IT-SATSNING FÖR DIG) ABF Gästrikebygden Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

BOLIVIARESA 25/10 7/11 2007

BOLIVIARESA 25/10 7/11 2007 1 Dagbok rapport från BOLIVIARESA 25/10 7/11 2007 Så var det dags att besöka Bolivia igen. Vårt projekt med folkbildning för att stärka demokratin och förbättra livssituationen i Bolivia genom bildandet

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014 Funktionshindersorganisationerna Utbildningar & träffar 2014 ABF Västernorrland erbjuder Funktionshinderrörelsen utbildningar och dessa kan genomföras som dagskurs, internat, externat eller som studiecirkel.

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Ge ny energi till din organisation

Ge ny energi till din organisation Ge ny energi till din organisation Kurser för cirkelledare, ideella föreningar och fria grupper inom abf stockholm vår och höst 2013 1 Gör en annan värld möjlig! Vad behöver du och din organisation för

Läs mer

Projektmaterial. Studiefrämjandet i Stockholm

Projektmaterial. Studiefrämjandet i Stockholm Projektmaterial ATT UTTRYCKA SIG I TEXT OCH BILD Studiefrämjandet i Stockholm Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN 2012 ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN INLEDNING Under 2011 har ABF Gävleborg prioriterat utveckling av cirkelledarutbildning genom att forma nya strategier för rekrytering och genomförande och

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT nr 47 49 Sid 2 Facklig utbildning HEM Innehåll Dagordningspunkt 47... 3 Motion nr 55 Angående förlorad inkomst vid fackliga utbildningar... 3

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid Barnbyn i Siem Reap öppnade 2002, och i dag bor 126 barn i de 14 SOS-familjerna i byn.

Läs mer

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor

Läs mer

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Tidaholm Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Tidaholm

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet i Väst

God Jul & Gott Nytt År! Studiefrämjandet i Väst Vi vill tacka för det gångna året och hoppas vi fortsätter i samma anda även 2014. Passar på att bifoga vårt Ledarutvecklingsprogram samt inbjudningar till Ekonomi i förening och Föreningskunskap. Vill

Läs mer

Mangateckning, 9-12 år

Mangateckning, 9-12 år Utbud våren 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i vår. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka Studiekalender 2016 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4,5 och 8 Att sälja en idé. 25-26 feb Kursen vänder sig till alla och handlar om medlemsvärvning. Klubbordförande utb. 8-9 mars Kursen vänder

Läs mer

Liten guide till folkbildning

Liten guide till folkbildning Liten guide till folkbildning Vad är folkbildning? Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en

Läs mer

Utveckla studiecirkeln i PRO

Utveckla studiecirkeln i PRO Utveckla studiecirkeln i PRO Utveckla studiecirkeln i PRO är framtaget i samarbete mellan PRO och ABF. Syftet = utveckla och förnya metoder för studie- och kulturverksamhet. Materialet innehåller exempel

Läs mer

Mariestads. Pensionärsförening

Mariestads. Pensionärsförening Mariestads Pensionärsförening 70 År 1944-2014 HISTORIK avseende Mariestads pensionärsförening, PRO Mariestad, 70 år 17 mars 2014. Inledning I år, 2014 fyller Mariestads pensionärsförening, PRO Mariestad,

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Även de äldre vill vara med

Även de äldre vill vara med Även de äldre vill vara med Organisation NBV Väst Projektledare Zinijad Jagurdzija e-postadress zinijad.jagurdzija@nbv.se Tel 0734-61 47 99 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Syfte är att komma åt

Läs mer

Mall för studiecirkelns arbetsplan

Mall för studiecirkelns arbetsplan 1 Mall för studiecirkelns arbetsplan Grundtanken i allt folkbildningsarbete är att det ska vara fritt och frivilligt. Med det menas att deltagarna själva väljer att delta. De väljer dessutom själva de

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation

Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Uppfödarutbildningen på distans stfb Organisation Studiefrämjandet Småland-Gotland Projektledare Jennie Krafft e-postadress jennie.krafft@studieframjandet.se Tel 036-440 1210, 0708-162599 Syfte och deltagare

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN

Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR 2019 ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN Innehåll Cirkelledarutbildningar Cirkelledarintroduktion... 3 Cirkelledarutbildning, steg G, Cirkel... 4 Cirkelledarutbildning, steg

Läs mer

Digitala berättelser om det nya landet

Digitala berättelser om det nya landet Digitala berättelser om det nya landet Studieplan med ledarhandledning sid 1 Innehåll Inledning... sid 3 Vad är en studiecirkel?... sid 4 Inför din studiecirkel... sid 5 Träff 1: Det nya landet... sid

Läs mer

Minoritetsfadder 2014

Minoritetsfadder 2014 Minoritetsfadder Minoritetsfadder 2014 Plans arbete Projektexempel Minoritetsfadder Tack för ditt stöd som Minoritetsfadder! Människor från ursprungsbefolkningar utsätts ofta för diskriminering och har

Läs mer

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine

Hej. Känner Du att de är något som du vill göra men som inte finns med i foldern, kontakta Kristine Utbud hösten 2014 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i höst. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

ABF-BLANKETTER - LATHUND

ABF-BLANKETTER - LATHUND ABF-BLANKETTER - LATHUND ARBETSPLAN ÄMNE: STARTDATUM: MINST 3 3 TRÄFFAR 9 STUDIETIMMAR ARRANGÖR/ ORGANISATION: LOKAL/ DAG/ DAGAR: TID: EN STUDIETIMME ÄR 45 MINUTER Vi erbjuder utbildning till våra cirkelledare

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar 2016-2021 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens

Läs mer

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt?

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? i Kronobergs län Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Folkrörelserna behövs för att utveckla demokratin, påverka samhällsutvecklingen och fånga upp engagemang. Där har vi

Läs mer

2017 Verksamhetsplan. Hälsingekusten. Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND

2017 Verksamhetsplan. Hälsingekusten. Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Hälsingekusten 2017 Verksamhetsplan Framtiden intresserar mig jag ska leva resten av mitt liv i den Mark Twain Inledning Under 2017 kommer vi satsa vidare mot målet på 30000

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT 1 MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR MOT EN KLIMATSMART,

Läs mer

ABF i Uppsala läns PEDAGOGISKA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2014

ABF i Uppsala läns PEDAGOGISKA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2014 ABF i Uppsala läns PEDAGOGISKA UTBILDNINGAR HÖSTEN 2014 CIRKELLEDARUTBILDNINGAR ÄMNESUTBILDNINGAR FÖRENINGSKUNSKAP PEDAGOGISKA UTMANINGAR Det pedagogiska arbetet är en av ABFs viktigaste uppdrag. Vi skall

Läs mer

Fagersta Norberg Sala Västerås

Fagersta Norberg Sala Västerås Fagersta Norberg Sala Västerås Studieprogram 2018 BRA ATT VETA Anmälan Anmäl dig via hemsidan, e-post eller telefon. Kallelse och avgift Cirklarna startar så snart de är fulltecknade om inte annat anges.

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld.

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. Nio Nepalesiska kvinnor får chansen att utbilda sig i ett yrke, som hittills helt och hållet har varit förbehållet män. Kvinnor från hela världen ställer

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé?

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Idéprogram, Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolan (SV) finns i hela Sverige. År 2017 firar vi 50 år. Då har SV och de

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 2015 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

En för alla - Alla för en! - ledde till Stödnätet för flexibelt lärande i sörmland

En för alla - Alla för en! - ledde till Stödnätet för flexibelt lärande i sörmland Aktiva satsningar på att främja flexibelt lärande inom folkbildningen i Sörmland ledde 2005 till Stödnätet en mötesplats för folkhögskolelärare och cirkelledare som inriktar sig på flexibla arbetsmetoder.

Läs mer

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Träff 1 Inledning Kongressen är UNF:s högsta beslutade organ, den sker vartannat år och av tradition så sker den under en vecka tillsammans med resten av IOGT-NTO

Läs mer

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN Gör en annan värld möjlig. 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN ABF Skånes Strategiska utvecklingsplan 2016-2019 reglerar det arbete och den verksamhet som ska ske i distriktet. Den tar sin

Läs mer

Efter Jobbet MKB. Program Hösten 2015

Efter Jobbet MKB. Program Hösten 2015 MKB Efter Jobbet Program Hösten 2015 VI FINNS PÅ FACEBOOK www.facebook.com/mkbefterjobbet MKB efter jobbet vänder sig till dig i övre medelåldern. Genom våra aktiviter lär du känna Malmö, får utökade intressen

Läs mer

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram NORRA VÄRMLAND Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF Studieprogram VÅREN 2013 VÄLKOMMEN TILL ABF NORRA VÄRMLAND Folkbildningen finns till för att alla oavsett

Läs mer

Utbildningar, Träffar, Tips & Inspiration 2016 för ABFs Medlems- & samarbetande organisationer

Utbildningar, Träffar, Tips & Inspiration 2016 för ABFs Medlems- & samarbetande organisationer Utbildningar, Träffar, Tips & Inspiration 2016 för ABFs Medlems- & samarbetande organisationer ABF Malmö info om sådant som kan vara av nytta för er förening. Vi vill också gärna få veta vad vill ni ha

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM VERKSAMHETSPLAN 2018 ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM Gör en annan värld möjlig VISION ABF HALLAND ABF Halland ska med kompetens, kreativitet och engagemang, skapa

Läs mer

Projektmaterial. IT-bonden i Småland Studieförbundet Vuxenskolan

Projektmaterial. IT-bonden i Småland Studieförbundet Vuxenskolan Projektmaterial Studieförbundet Vuxenskolan Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 Projektnamn:...3

Läs mer

SLÅ LÅT. Att synas. Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5 november 2008, Malmö Ansvarig/utbildare Jan Linné.

SLÅ LÅT. Att synas. Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5 november 2008, Malmö Ansvarig/utbildare Jan Linné. LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Att synas Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå Onsdagen den 5

Läs mer

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka Studiekalender 2015 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4, 5, och 8 Löftet. 2-4 mars Kursen vänder sig till alla och handlar om kollektivavtalets värde. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Hembygdens barn och skola En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Innehåll Inledning... 3 Om Studiecirkeln... 3 Träff 1... 4 Träff 2... 6 Träff 3... 7 Till Cirkelledaren... 8

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003 Presentation Jag heter Lena Frändberg och är här för att prata om en studie som jag håller på med. Jag är utbildad

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel STUDIEHANDLEDNING TILL Må bra med eller utan läkemedel Allmänt om studiecirkeln En studiecirkel består av deltagare som bestämt sig för att ge sin tid till att fördjupa sina kunskaper och dela med sig

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Sökande: ABF Borlänge Nedansiljan - kommun Rättvik, Studieförbundet Vuxenskolan Rättvik, Kulturenheten Rättviks kommun. Uppdragstagare: ABF Borlänge Nedansiljan,

Läs mer

Projektmaterial. Äldreprojektet - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd. ABF Södra Lappmarken

Projektmaterial. Äldreprojektet - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd. ABF Södra Lappmarken Projektmaterial - stimulansbidrag inom äldreområdet för utveckling av IT-utbildning för äldre i glesbygd ABF Södra Lappmarken Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34

Läs mer

ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR

ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR HJÄRTEFRÅGOR ALLA BARN HAR RÄTT ATT BLI TAGNA PÅ ALLVAR UR tar barn och unga på allvar. Genom våra program ska barn och unga få upplevelser som ger kunskap och väcker nyfikenhet. Och de program vi gör,

Läs mer

Unga och samhällsintresset

Unga och samhällsintresset Unga och samhällsintresset Bildningstrender 2017 Innehåll Generalsekreteraren inleder... 3 Om rapporten...4 Sammanfattning...4 Intresset för språk är fortsatt stort... 5 Studiecirkeln: en mångfald av ämnen,

Läs mer

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003.

Folkbildningens Framsyn. - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Folkbildningens Framsyn - en sammanställning av grupparbeten genomförda vid ett samtal om FOLKBILDNINGEN I FRAMTIDENS NORRBOTTEN den 9 april 2003. Dokumenterat av Christina Holmqvist april 2003 1 Inledning

Läs mer

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig Metoder gör en annan värld möjlig Hur planerar man en studiecirkel? En studiecirkel är en demokratisk och bra form för att lära sig saker tillsammans med andra. Här finns inga lärare och elever, alla bidrar

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig Med i ABF samarbete leder längre gör en annan värld möjlig ABF Produktion: ABFs förbundsexpedition Foto: O mslag och sid 10 Kent Wärne Sid 4, 5, 6, 7, 19, 20: Jonas Hallqvist Sid 14: Mattias Vepsä Sid

Läs mer

Pappa. kom hem CIRKELMATERIAL GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG SÖDRA SMÅLAND

Pappa. kom hem CIRKELMATERIAL GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG SÖDRA SMÅLAND Pappa CIRKELMATERIAL kom hem SÖDRA SMÅLAND GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 PAPPA KOM HEM Om detta material Pappa kom hem är ett studiecirkelmaterial som vänder sig till dig som kommer att starta studiecirklar

Läs mer

Om möten, mötesplatser och arenor

Om möten, mötesplatser och arenor Om möten, mötesplatser och arenor 58 Röster om folkbildning och demokrati Några röster Många med mig är vana att arbeta väldigt konkret. Det här sättet att arbeta i nätverk kan bli mycket frustrerande

Läs mer

Bli domare för e-sport

Bli domare för e-sport studiehandledning STUDIEHANDLEDNING Bli domare för e-sport GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 Bli domare för e-sport Introduktion Det här studiematerialet har tagits fram av Svenska E-sportföreningen (SESF) i

Läs mer

Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö. Rapport oktober 2008

Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö. Rapport oktober 2008 Sveriges villaägare om energi, uppvärmning och miljö Rapport oktober 2008 Välkommen till villapanelen Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

PROJEKTMATERIAL. IT i cirkeln. ABF Gävleborg

PROJEKTMATERIAL. IT i cirkeln. ABF Gävleborg PROJEKTMATERIAL ABF Gävleborg s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning KKS/Folkbildningsrådets projekt... 3 Projektnamn:...

Läs mer

SJUHÄRAD. Studieprogram ULRICEHAMN HÖSTEN 2017 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

SJUHÄRAD. Studieprogram ULRICEHAMN HÖSTEN 2017 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG SJUHÄRAD Studieprogram ULRICEHAMN HÖSTEN 2017 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG CIRKLAR I ULRICEHAMN KROPP & SJÄL Yixue Qi Gong Qigongformen du kommer att utöva kallas för Lian Hua Da Fa eller Det stora Lotussystemet,

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Töreboda Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Töreboda

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer