Regeringsuppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi PTS förslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regeringsuppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi PTS förslag"

Transkript

1 Datum Vår referens Sida Dnr: (14) Ert datum Er referens S2010/4319/ST Konsumentmarknadsavdelningen Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm Regeringsuppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi PTS förslag Kommunikationsmyndigheten PTS Post- och telestyrelsen Postadress: Besöksadress: Telefon: Box 5398 Valhallavägen 117 Telefax: Stockholm

2 2(14) Inledning Regeringen har utsett ett antal myndigheter till sektorsmyndigheter för handikappolitiken. Post- och telestyrelsen (PTS) är en av dem. Det innebär att PTS har ett särskilt ansvar för genomförandet av de handikappolitikiska målen inom sektorn elektronisk kommunikation och post. PTS har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi 1. Förslagen redovisas nedan. 1 Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi, S2010/4319/ST (delvis).

3 3(14) Uppdraget PTS har, liksom övriga sektorsmyndigheter för handikappolitiken, fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på delmål inför en handikappolitisk strategi för åren Målen ska formuleras utifrån inriktningsmålen för handikappolitiken och mot bakgrund av de övergripande handikappolitiska målen samt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. PTS ska även lämna förslag på hur delmålen ska följas upp med både kvantitativa och kvalitativa resultat som så långt som möjligt bygger på befintlig statistikinsamling. Det arbete som bedrivs ska redovisas årligen den 31 mars inför budgetpropositionen. Uppföljningen ska möjliggöra årlig redovisning med möjlighet till en fördjupad redovisning i slutet av femårsperioden samt även att utvecklingen kan följas över tid. 2 Utgångspunkter och genomförande av uppdraget Förslagen på delmål är formulerade mot bakgrund av de övergripande målen för handikappolitiken, regeringens inriktningsmål samt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning 3, i enlighet med uppdraget. De övergripande målen för handikappolitiken är: En samhällsgemenskap med mångfald som grund. Att samhället utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet. Jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning. Det handikappolitiska arbetet innebär att: identifiera och undanröja hinder för full delaktighet i samhället för människor med funktionsnedsättning, förebygga och bekämpa diskriminering och ge barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning förutsättningar för självständighet och självbestämmande. 2 Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi, S2010/4319/ST (delvis). 3 Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi, S2010/4319/ST (delvis).

4 4(14) Andra förutsättningar för handikappolitiken är att handikappolitiken är tvärsektoriell, att genomförandet är en del av arbetet med mänskliga rättigheter, att ansvars- och finansieringsprincipen gäller samt att statliga myndigheter har ett särskilt ansvar för genomförandet av handikappolitiken. 4 I skrivelsen Uppföljning av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken och grunden för en strategi framåt (skr. 2009/10:166) slår regeringen fast inriktningsmål för handikappolitiken framåt. Två av målen gäller IT-politiken och lyder: tillgängligheten och användbarheten till offentliga webbplatser ska öka och kunskapen och beställarkompetensen kring tillgänglighet och användbarhet ska stärkas i anslutning till offentliga upphandlingar av e- tjänster. 5 Enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska konventionsstaterna vidta ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får tillgång till, på lika villkor som andra, bland annat informations- och kommunikationsteknik för att fullt ut kunna delta i alla livets områden. Medlemsstaterna ska främja utformning, utveckling, tillverkning och distribution av tillgänglig informations- och kommunikationsteknologi och -system på ett tidigt stadium så att de blir tillgängliga till lägsta möjliga kostnad. Medlemsstaterna ska även främja tillgång för personer med funktionsnedsättning till ny informations- och kommunikationsteknologi och nya system, däribland Internet. 6 Förslagen på delmål har, utöver de ovan beskrivna utgångspunkterna, formulerats med utgångspunkt i PTS befintliga verksamhet samt mot bakgrund av den strategi som gäller till och med Förslagen har förankrats med Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam), Näringsdepartementet och e- delegationen. Handikappförbunden har även blivit informerade och fått tillfälle att lämna synpunkter vid ett möte i en arbetsgrupp. 4 Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi, S2010/4319/ST (delvis). 5 Uppföljning av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken och grunden för en strategi framåt skr. 2009/10:166, s Artikel 9, konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Prop. 2008/09:28. 7 Tillgänglig kommunikation för funktionshindrade PTS strategi för att uppnå de handikappolitiska målen till och med 2010, PTS-ER 2005:41.

5 5(14) Avgränsningar PTS har enligt förordningen (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken en skyldighet att göra sina lokaler, sin verksamhet och sin information tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Detta arbete redovisas inte i denna rapport. Ett sätt att säkerställa att verksamheten anpassas till de förändringar som sker i omvärlden görs genom att myndigheten bedriver ett systematiskt och kontinuerligt arbete med omvärldsanalys. Omvärldsanalysen är ett verktyg och en del av det löpande arbetet inom hela myndigheten och redovisas således inte som en separat aktivitet. Detsamma gäller för PTS arbete inom EU.

6 6(14) Förutsättningar för PTS arbete Enligt sin instruktion 8 är PTS förvaltningsmyndighet med ett samlat ansvar inom postområdet och området för elektronisk kommunikation och post. PTS arbetar för att alla ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Det innefattar även personer med funktionsnedsättning. Instruktionen och regleringsbrevet ger PTS i uppdrag att tillgodose behov personer med funktionsnedsättning har av särskilda posttjänster, grundläggande betaltjänster och kommunikationstjänster. Exempel på upphandlade kommunikationstjänster idag är Teletal och Bildtelefoni.net. Vidare är angivet i instruktionen att myndigheten ska särskilt verka för att de handikappolitiska målen uppnås inom PTS ansvarsområde. Myndigheten ska därvid vara samlande, stödjande och pådrivande i förhållande till övriga parter. 9 PTS får varje år ett anslag av regeringen för att upphandla särskilda tjänster samt att, bland annat, finansiera utvecklingsprojekt för personer med funktionsnedsättning Förordning (2007:951) med instruktion för Post- och telestyrelsen. 9 Förordning (2007:951) med instruktion för Post- och telestyrelsen och PTS regleringsbrev för 2010 N2009/9298/ITP. 10 PTS regleringsbrev för 2010 N2009/9298/ITP.

7 7(14) Åtgärdstrappan PTS har ett antal styrmedel för att uppnå uppsatta mål. Styrinstrumenten kan beskrivas som en trappa där trappstegen är tänkta att representera olika nivåer av åtgärder från PTS sida. Förslag till lagstiftning Föreskrifter Tvistlösning Beslut om skyldigheter Tillsyn beslut efter tillsyn Upphandling Information/allmänna råd Beskrivning och analys Det första trappsteget, beskrivning och analys, innebär att PTS genom att beskriva, utvärdera och analysera olika områden eller aspekter inom sektorn, kan förmedla en bild av hur marknaden fungerar och kunna vidta rätt åtgärder. Nästa steg, information, syftar till att hålla konsumenter och övriga aktörer på marknaden informerade för att därigenom påverka dem i en positiv riktning. Genom upphandling kan myndigheten i de fall marknaden inte tillhandahåller viss nivå av säkerhet/robusthet, tjänster eller funktioner säkerställa att sådana ändå finns att tillgå. Genom tillsyn och beslut kan myndigheten se till att aktörerna på marknaden följer den lagstiftning som finns och efterkommer de skyldigheter lagen ställer på dem. Beslut om skyldigheter innebär att PTS kan utnyttja de befogenheter myndigheten ges i lagen om elektronisk kommunikation att besluta om särskilda skyldigheter mot utpekade operatörer på de marknader där så anses behövas för att uppnå effektiv konkurrens. Tvistlösning är ett särskilt institut där marknadsaktörer kan vända sig till PTS istället för domstol för att få ett beslut om hur lagen ska tolkas dem emellan.

8 8(14) Genom föreskriftsrätten kan PTS, i de fall där så särskilt meddelats i lagen, meddela föreskrifter om hur lagen i detalj ska tillämpas. PTS kan, i de fall där lagen anses otillräcklig för att lösa ett uppmärksammat problem, vända sig till regeringen med förslag på ny eller kompletterande lagstiftning.

9 9(14) PTS förslag på delmål och uppföljning PTS anser att myndighetens verksamhet inom ramen för handikappolitiken endast träffas delvis av de inriktningsmål för IT-området (se ovan) som regeringen tagit fram. PTS gör bedömningen att huvudansvaret för arbetet med kunskap och beställarkompetens samt arbetet med tillgänglighet och användbarhet på offentliga webbplatser inte ligger hos PTS. Däremot arbetar PTS bland annat med tillgänglighet och användbarhet inom dessa områden. Vidare anser PTS att myndighetens arbete ligger väl i linje med de övergripande målen för handikappolitiken samt med konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, i synnerhet artikel Delmålen och uppföljningen är i de fall det varit möjligt tidssatta och mätbara. Marknaden för elektronisk kommunikation och post är marknader i konstant och snabb förändring och det är svårt att förutse utvecklingen på längre sikt. En del av det löpande arbetet kommer att bestå i att utvärdera och analysera delmålen och aktiviteterna för att säkerställa att de är aktuella och relevanta. Delmålen är förslag, aktiviteterna och uppföljningen är exempel på hur myndigheten kan arbeta. De är därmed inte en uttömmande beskrivning av vad myndigheten kan komma att göra inom området. Kommunikationsinsatser PTS ska ta fram en kommunikationsplan för för att strategiskt och kontinuerligt informera om tjänster, projekt och annat arbete som bedrivs inom området. Kommunikationsplanen kommer gälla för samtliga delmål. I första ledet ska PTS utvärdera den informationskampanj som genomförs 2010 och sedan ta fram en kommunikationsplan för tidperioden. Kommunikationsinsatserna ska redovisas i den årliga rapporteringen samt följas upp kontinuerligt och revideras vid behov. Om delmål 1-2 I dagens informationssamhälle ger informations- och kommunikationstekniken (IKT) oss mer och mer möjligheter och kan underlätta våra liv. Det är dock inte givet att alla kan ta del av all teknik som kommer ut på marknaden på grund av exempelvis en funktionsnedsättning. All ny teknik är inte anpassad för alla människors olika behov. Om man redan i planeringsfasen av produkter och tjänster tar hänsyn till människors olika förutsättningar och utformar lösningar så att de tillgodoser så många behov som möjligt kan fler få del av informa- 11 Artikel 9 Tillgänglighet, konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Prop. 2008/09:28.

10 10(14) tionssamhället. Särlösningar kan då användas som ett komplement men inte utgöra huvudalternativet. PTS arbetar med tillgänglighet och användbarhet på olika sätt och kan bidra till generell tillgänglighet genom att exempelvis arbeta med dialog och information till marknadens aktörer, arbeta för en tillgänglig e- förvaltning och arbeta med standardisering. På så vis kan PTS även vara stödjande, samlande och pådrivande inom sektorn. Arbetet med tillgänglighet och användbarhet sker även inom EU och andra organisationer och myndigheter. Samverkan med andra aktörer är en mycket viktig del av PTS arbete. En systematisk omvärldsbevakning är dessutom en förutsättning för att bedriva detta arbete effektivt. Delmål 1och 2 ligger nära varandra och kan innebära att myndigheten utför liknande eller samma aktiviteter. De kan också bidra till att uppnå de andra delmålen. I den strategi som PTS tog fram och som gäller till och med 2010, slogs fast att myndigheten ska arbeta för Design för alla 13. Samma inriktning ska gälla även för perioden Delmål 1: PTS arbete ska bidra till att fler generella IKT-lösningar kan användas av så många som möjligt, oavsett funktionsförmåga. För att kunna bedriva det arbetet på ett samlat och strategiskt sätt ska myndigheten först analysera vilket/a tillvägagångssätt som är lämpligast under tidsperioden. För detta arbete ska PTS ta fram en handlingsplan. PTS ska göra en analys av vilka behov och insatser som kan vara mest effektiva. Myndigheten ska analysera hur verktygen i PTS åtgärdstrappa kan användas mest effektivt och inom ramen för det även göra en översyn av förordningar och föreskrifter. I handlingsplanen kan även komma att ingå att möjliggöra dialog samt att arbeta med information till marknadens aktörer om människors olika behov och tekniska möjligheter och att arbeta för en tillgänglig e-förvaltning. Exempel på aktiviteter kan vara att samverka med relevanta myndigheter, hålla seminarier 12 Tillgänglig kommunikation för funktionshindrade PTS strategi för att uppnå de handikappolitiska målen till och med 2010, PTS-ER 2005: Beskrivning av Design för alla Deseignforalla.se aspx, Design för Alla är en vision om att hela samhället ska fungera för alla människor. I praktiken är Design för Alla ett arbetssätt som innebär att alla produkter, miljöer och tjänster utformas för att fungera för så många människor som möjligt. Utgångspunkten för en designer eller arkitekt i designprocessen är att vidga målgruppen och se till människors skilda behov i olika situationer i livet, och inte fokusera på särlösningar för vissa grupper, till exempel funktionshindrade. Eller EU:s webbplats om e-tillgänglighet: Design for All (DfA) embraces the idea that it is perfectly possible to produce ICT goods which can be accessed by nearly all potential users without modification or, failing that, products should be easy to adapt according to different needs, or should use standardised interfaces that can be accessed simply by using assistive technology.

11 11(14) och möten, att fortsätta med de användarenkäter som finns idag genom projektet IT-frågan, eller att undersöka operatörers och andra marknadsaktörers kännedom om och åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Att informera om PTS utvecklingsprojekt kan också utgöra en aktivitet eller att ta fram riktlinjer för generell tillgänglighet inom IKT. Uppföljning Med handlingsplanen kommer PTS även att utarbeta en struktur för att följa upp arbetet. För att mäta utvecklingen av tillgänglighet och det arbete som PTS och andra bedriver inom området behövs statistik och verktyg för uppföljning. Handisam har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på en framtida struktur för uppföljning av e-tillgänglighet 14. Uppdraget ska genomföras i samverkan med bland andra PTS och redovisas den 15 december I uppdraget anges att det behövs inventering, beskrivning och struktur kring vilken statistik och vilka indikatorer som finns och vilka som saknas inom arbetet med e- tillgänglighet. Uppföljningen av handlingsplanen ska i största möjliga mån utformas i enlighet med den struktur som Handisam föreslår. Även de övriga förslagen på delmål kan komma att beröras i Handisams uppdrag att ta fram förslag på uppföljningsstruktur för e-tillgänglighet. PTS ska årligen rapportera hur arbetet med handlingsplanen fortskrider samt de indikatorer för exempelvis tillgänglighet och användbarhet som ligger inom PTS område i Handisams förslag. Under 2016 ska en kartläggning och analys av PTS arbete samt marknadens utveckling göras. Delmål 2: Standarder som tas fram och revideras inom elektronisk kommunikation och post under perioden ska i högre grad skapa förutsättningar för att tjänster och produkter kan användas av så många som möjligt. En viktig aspekt för att tjänster och produkter ska kunna användas av så många som möjligt är att standarder tas fram som är utformade så att lösningar kan användas av så många som möjligt. PTS ska aktivt delta, nationellt och internationellt, i standardiseringsgrupper som är relevanta för personer med funktionsnedsättning inom området elektronisk kommunikation och post. 14 Uppdrag avseende uppföljning av e-tillgänglighet, N2010/5802/ITP.

12 12(14) Uppföljning Myndigheten ska årligen redovisa vilka arbetsgrupper inom standardiseringen vi deltagit i samt kortfattat beskriva utvecklingen ska PTS följa upp vad det standardiseringsarbete som PTS deltagit i lett till. Om delmål 3-4 Enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska medlemsstaterna främja tillgång för personer med funktionsnedsättning till ny informations- och kommunikationsteknik 15. Ny teknik kan innebära nya möjligheter och öka möjligheten till delaktighet. PTS verkar sedan länge för att personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att ta del av nya lösningar inom elektronisk kommunikation och post. Det är ett omfattande arbete och innebär att nya lösningar tas fram och befintliga förbättras. PTS ska fortsätta arbeta med utvecklingsprojekt som på kort eller lång sikt leder till att lösningar kommer slutanvändarna till del. Även i det här området eftersträvar PTS generellt utformade lösningar. Delmål 3: Minst fem av de utvecklingsprojekt PTS finansierar under åren ska leda till märkbara, användbara lösningar för målgrupperna. Delmål 4: Minst tre av de utvecklingsprojekt PTS finansierar under åren ska leda till användbara lösningar enligt principen Design för alla. Delmål 3 och 4 utesluter inte varandra. Ett projekt som är utformat enligt Design för alla kan leda till en användbar, märkbar lösning för målgrupperna enligt delmål 3. Ett projekt som leder till en märkbar, användbar lösning för användarna behöver dock inte vara generellt utformad utan kan, när det finns behov, vara en särlösning. Utveckling av ny teknik är också en process som kan ta olika lång tid. Effekterna kan vidare se olika ut och kan inte alltid mätas i form av en specifik tjänst. PTS innovationstävling är ett exempel på en metod PTS kan använda för att nå målen. Projekten kommer även ha beröringspunkter med delmål Artikel 9 Tillgänglighet, konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Prop. 2008/09:28.

13 13(14) Uppföljning PTS ska varje år redovisa hur många utvecklingsprojekt som startats och avslutats under året samt göra en kort redovisning av status för de projekt som avslutats. De avslutade projekten och dess status ska sättas i relation till delmålen. Under 2016 ska PTS göra en utvärdering av minst tre projekt och vilken effekt resultaten har givit slutanvändarna samt redogöra för ungefär hur många av projekten som varit generellt utformade. Om delmål 5 PTS upphandlar viktiga tjänster för personer med funktionsnedsättning och får årligen ett anslag från regeringen för att upphandla kommunikationstjänster. För närvarande upphandlar PTS kommunikationstjänsterna Bildtelefoni.net, Teletal, Texttelefoni.se, Portofri befordran av blindskrift, Kostnadsfri nummerupplysning, Betaltjänst för äldre och personer med funktionsnedsättning boende i glesbygd, Posttjänst för äldre och personer med funktionsnedsättning boende i glesbygd och Fruktträdet. Delmål 5: PTS ska tillhandahålla kommunikationstjänster för personer med funktionsnedsättning. Tjänsterna ska hålla hög kvalitet, ligga i framkant tekniskt, och uppfylla användarnas behov. PTS ska även i fortsättningen säkerställa att nödvändiga kommunikationstjänster finns för personer med funktionsnedsättning, såsom de som idag upphandlas. Den tekniska utvecklingen går snabbt och möjliggör förbättringar och förändringar även i de tjänster som PTS upphandlar. PTS ska kontinuerligt bevaka teknikutvecklingen inom området och se till att tekniska förbättringar kommer på plats där så är möjligt. Behovet av särskilda lösningar för personer med funktionsnedsättning minskar dock om samhälle och generella tjänster utformas på ett sådant sätt att de kan användas av så många som möjligt redan från början.

14 14(14) Uppföljning År 2009 gjorde TNS Gallup en utvärdering av samtliga upphandlade tjänster och en av slutsatserna av utvärderingen var att det finns en låg kännedom om PTS tjänster 16. Att informera om PTS tjänster ska vara en viktig del av PTS kommunikationsplan för funktionshinderområdet. PTS ska göra utvärderingar och behovsanalyser av PTS upphandlade tjänster år 2013 och Utvärderingarna ska undersöka kvalitet, nöjdhet och eventuella behov av nyutveckling av tjänsterna. Utvärderingen 2016 ska även analysera orsaker till eventuell minskad användning av tjänsterna. Utöver det ska PTS årligen rapportera antalet unika användare/nummer av tjänsterna samt anslagsutnyttjandet för tjänsterna. Catarina Wretman Stf generaldirektör Beslutet har fattats av stf generaldirektör Catarina Wretman. I ärendets slutliga handläggning har även tf avdelningschef Olof Bjurö, tf enhetschef Anna Boström samt handläggaren Elin Emsheimer deltagit. 16 TNS Gallup Kartläggning av behov avseende kommunikationstjänster mot personer med funktionsnedsättning. Finns på

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag

Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-03-30 Dnr: 10-7697 1(13) Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag Kommunikationsmyndigheten PTS Post- och telestyrelsen Postadress: Besöksadress:

Läs mer

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ulrika Gani ulrika.gani@mfd.se www.mfd.se Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 och är en sammanslagning av Handisam

Läs mer

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-10-22 SID 1 (5) 2009-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-02-10 Dnr 13-10602 17 Konkurrensavdelningen Christian Blomberg Helena Klasson Omprövning av beslut Sökande AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549

Läs mer

Inledande synpunkter. Tel

Inledande synpunkter. Tel 1 2009-10-21 Vår referens: Annika Åkerberg Tel. 070-745 37 38 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande delbetänkande av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige Främja, Skydda, Övervaka

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Det här gör Myndigheten för delaktighet

Det här gör Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter! Funktionshinderspolitiken ska få genomslag i samhället! FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi

Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk strategi Regeringsbeslut III:5 2010-05-27 S2010/4319/ST (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att ta fram förslag på delmål samt en struktur för uppföljning inför en handikappolitisk

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Monica Ryden Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter!

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

PTS genomförande av funktionshinderspolitik en

PTS genomförande av funktionshinderspolitik en Rapportnummer PTS-ER-2012:5 Datum 2012-03-06 PTS genomförande av funktionshinderspolitik en PTS redovisning av uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförande

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning

Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning PROGRAMINFORMATION Datum Vår referens Sida 2010-03-26 Dnr: 10-2324-4 1(5) Innovationstävling smarta lösningar för arbete och utbildning PTS innovationstävling Kommunikationsmyndigheten PTS efterlyser nya

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Anmälan enligt kap 2 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-05 Dnr: 08-9691 Konkurrensavdelningen Ingela Cronberg 08-678 57 47 ingela.cronberg@pts.se Telemar Scandinavia AB Box 9304 400 97 GÖTEBORG Part Telemar Scandinavia

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Handikappolitisk plan

Handikappolitisk plan Handikappolitisk plan Norbergs kommun Antagen av KF 2010-10-04, 102 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR NORBERGS KOMMUN Grunden för den svenska jämlikhetssynen är alla människors lika värde. Den ovillkorliga rätten

Läs mer

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga 2 Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga I dagens samhälle bygger mycket på kommunikation. Det gäller såväl arbete och utbildning

Läs mer

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4)

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4) Datum Vår referens 2019-08-30 19-5170/9.60 1(6) Ert datum Er referens 2019-07-24 Ju2019/01281/L4 Ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99)

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99) Beslut Datum Vår referens 2017-02-24 Dnr: 16-10335 1(5) Spektrumavdelningen Ulf Johansson 086785592 ulf.johansson@pts.se Er referens Dnr: M2015/04128/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB

Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo, 556684-6340. Lagrummet december nr 1580 AB, 556773-3091, under namnbyte till AINMT Sverige AB BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-03-11 Dnr: 09-2097/18 4 Spektrummarknadsavdelningen Per G. Andersson 08 678 57 73 per.g.andersson@pts.se Nordisk Mobiltelefon Sverige AB:s konkursbo Lagrummet

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-04-25 Dnr: 18-1017 Nätsäkerhetsavdelningen Enheten för driftsäkerhet och betrodda tjänster Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Nationella mål Samhällsgemenskap med mångfald som grund. Samhället ska utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga

Läs mer

till Regeringskansliet (Justitiedepartementet, Socialdepartementet genomföra och följa upp delmålen inom myndighetens verksamhetsområde.

till Regeringskansliet (Justitiedepartementet, Socialdepartementet genomföra och följa upp delmålen inom myndighetens verksamhetsområde. Regeringsbeslut II:2 Socialdepartementet 2012-08-30 S2011/8810/FST (delvis) Konsumentverket Box 48 651 02 Karlstad S2012/2288/SF S2012/ 5883/FST (delvis) Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning

Läs mer

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-12-13 Dnr: 17-5292 44 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör Saken Tillsyn över säkerhetsarbete

Läs mer

Diarienummer 12-308. Datum 2012-02-22. Kravspecifikation. Posttjänster för äldre och

Diarienummer 12-308. Datum 2012-02-22. Kravspecifikation. Posttjänster för äldre och Diarienummer 12-308 Datum 2012-02-22 Kravspecifikation Posttjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning boende i glesbygd Posttjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning boende

Läs mer

Barnombudsmannen uppdrag, organisation och arbetssätt

Barnombudsmannen uppdrag, organisation och arbetssätt Barnombudsmannen uppdrag, organisation och arbetssätt Statlig myndighet med uppdrag att Företräda barn och unga Driva på genomförandet av barnkonventionen Bevaka efterlevnaden av barnkonventionen Information

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-04-20 Dnr: 17-1211 Nätsäkerhetsavdelningen Ulrika de la Iglesia 08-678 56 29 ulrika.delaiglesia@pts.se Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn över incidentrapportering

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK

Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten att lämna uppgifter enligt 8 kap. 1 LEK Underrättelse 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-04-17 Dnr: 19-2313 1 Bahnhof AB (publ) 556519-9493 Skickas endast med e-post Underrättelse om misstanke att Bahnhof AB (publ) inte följer skyldigheten

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-2574 Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Com Hem AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter;

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter; BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-05-30 Dnr: 14-1752 4 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Com Hem AB Via e-post Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne beslut i RF 2009-04-28 1 Inledning År 2002 antog regionfullmäktige ett handikappolitiskt program, vilket nu har reviderats. Region Skånes

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen Förslag till BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-03 Dnr: 13 11805 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08-678 55 37 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Förslag till beslut om ändring

Läs mer

Saken. PTS underrättelse

Saken. PTS underrättelse Underrättelse Datum Vår referens Sida 2013-10-03 Dnr: 13-9210 1(5) Konsumentmarknadsavdelningen Linn Berggren 08-678 57 08 linn.berggren@pts.se Hi3G Access AB Att: Jennie Ljungqvist, Josefine Jonsson Carin

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24)

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24) Datum Vår referens Sida 2013-07-30 Dnr: 13-5692 1(5) Ert datum Er referens 2013-05-02 Ju2013/3126/L6 Rättssekretariatet Anneli Sihlstedt 08-678 5578 anneli.sihlstedt@pts.se Justitiedepartementet 103 33

Läs mer

På väg mot användbar IKT

På väg mot användbar IKT Rapportnummer PTS-ER-2016:19 Datum 2016-03-11 På väg mot användbar IKT PTS slutredovisning av myndighetens delmål inom ramen för regeringens strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Läs mer

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK)

Tvistlösning enligt 7 kap. 10 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) BESLUT 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-10-21 Dnr 09-7828 7 Konkurrensavdelningen Jonas Nordström 08-678 57 84 jonas.nordstrom@pts.se Sökande TeliaSonera AB, 556103-4249 Att. Per Hemrin TeliaSonera

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman Stockholm en stad för alla Program för delaktighet 2011-2016 På svenska Lättläst På engelska

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar. Den 15 juni 2011

Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar. Den 15 juni 2011 Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar Den 15 juni 2011 Bakgrund Staten har sedan länge tagit stort ansvar för att det ska finnas möjligheter att betala räkningar ta emot betalningar tillgången

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1282 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-678 55 41 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Mer än bara trösklar

Mer än bara trösklar Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Kansliavdelningen Elisabet Åman 2009-12-14 1 (9) Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2012-12-18 Dnr: 12-8689 18 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Malmberg 08-678 56 04 Karin.Malmberg@pts.se Generic Mobile Systems Sweden AB Box 4023 131 04 Nacka Informationsskyldighet

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-08-12 Dnr: 15-2012 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 29 Peder.cristvall@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik 123 86 Farsta Att: Per Hemrin

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Sektorsansvaret på webben

Sektorsansvaret på webben Datum 2008-11-05 Diarienummer 2008/0190 Sektorsansvaret på webben Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2008 Titel: Sektorsansvaret på webben Handisam Serie B 2008:1 (diarienummer 2008/0190)

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria.

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Datum Vår referens Sida 2017-09-27 Dnr: 17-7738 1(4) Ert datum Er referens Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM PTS yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Läs mer

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP)

Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-06-21 Dnr: 12-5055 1(6) Fortsatt användning av PTS medel för medfinansiering av bredbandsstöd (N2012/2308/ITP) 1.1 Inledning PTS har fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Västerås stads vision 2026 Visionen, en målbild med framtidsfokus. Den anger den långsiktiga inriktningen för stadens egna verksamheter,

Läs mer

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll.

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll. Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning www.sll.se Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-03-02 Dnr: 09-1276 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare

Läs mer

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-12-03 Dnr. 18-38809 1(6) Avdelningen för samhällsfrågor Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal Sammanfattning Post- och telestyrelsen (PTS) genomförde

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl Uppföljning av funktionshinderspolitiken Emelie Lindahl Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Avbrott i bredbandstelefonitjänst

Avbrott i bredbandstelefonitjänst BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-10-17 Dnr: 12-9626 37 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 073-644 56 04 karin.lodin@pts.se Avbrott i bredbandstelefonitjänst Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1

Läs mer

Dnr: (9)

Dnr: (9) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-09-30 Dnr: 12-8342-5 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Ellen Källström 08 678 57 39 ellen.kallstrom@pts.se Slutredovisning av uppdrag att fortsatt genomföra särskilda

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter.

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter. Datum Vår referens Sida 2008-12-18 Dnr: 08-12135/60 1(5) Ert datum Er referens N2008/7658/ITP Rättssekretariatet Eva Hallén 08-678 57 86 eva.hallen@pts.se Näringsdepartementet Enheten för IT-politik 103

Läs mer

Policy för funktionshinderfrågor

Policy för funktionshinderfrågor Styrdokument 1 (5) 2014-06-24 Fastställd: Kommunfullmäktige 2014-09-18 x, att gälla fr.o.m. 2015 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentig: Kanslichefen Reviderad: revideras senast 2018-12-31

Läs mer

Ändring av telefoninummerplanen

Ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-03-18 Dnr: 12-10625 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08-6785573 susanne.chennell@pts.se Ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1327 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Telia Company AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och

Läs mer

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras Datum Vår referens Sida 2012-03-05 Dnr: 12-1100 1(6) Ert datum Er referens Ju2012/1000/L6 Nätsäkerhetsavdelningen Staffan Lindmark 08-678 57 36 staffan.lindmark@pts.se Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun EMELIE HALLIN SID 1/5 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7)

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Bilaga 1 Kravspecifikation Datum Vår referens Sida 2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Konsumentmarknadsavdelningen Marlena Molak-Brindell 08-678 58 89 marlena.molak-brindell@pts.se Kravspecifikationen för genomförande

Läs mer

Sammanfattande synpunkter

Sammanfattande synpunkter Sundbyberg 2009-02-27 Vår referens: Mia Ahlgren Diarienummer 09 Ange diarienummer vid all korrespondens Helena Strömbäck Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Kopia maria.solberg@enterprise.ministry.se

Läs mer

Uppföljning av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken

Uppföljning av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Socialutskottets betänkande 2009/10:SoU20 Uppföljning av den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2009/10:166 Uppföljning av den

Läs mer

24-timmarsmyndigheten

24-timmarsmyndigheten DATUM RAPPORTNUMMER 11 februari 2004 PTS-ER-2004:7 ISSN 1650-9862 24-timmarsmyndigheten Innehåll Sammanfattning... 5 1 Uppdrag... 7 2 Genomförande... 7 2.1 Organisation och genomförande... 7 2.2 Huvudmål

Läs mer

2011-10-26. Bilaga 2, Kravspecifikation

2011-10-26. Bilaga 2, Kravspecifikation Bilaga 2 Datum 2011-10-26 Bilaga 2, Kravspecifikation Diarienummer 11-9515 Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55 00 pts@pts.se www.pts.se Post- och telestyrelsen 2 Innehåll 1 Portofri

Läs mer

Handikappolitiskt program för Vara kommun

Handikappolitiskt program för Vara kommun Handikappolitiskt program för Vara kommun 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund...1 Definition...1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet 2009-07-06 Sidan 1 av 6 Dnr remissversion Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet Efter en motion till kommunfullmäktige tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en handlingsplan gällande kultur-

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni

Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-01-25 Dnr: 14-11120 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni

Läs mer

Med utgångspunkt i myndighetens verksamhetsområde har PTS följande synpunkter på förslaget.

Med utgångspunkt i myndighetens verksamhetsområde har PTS följande synpunkter på förslaget. REMISSVAR Datum Vår referens Sida 2016-04-11 Dnr: 16-2559 1(6) Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Robert Hecht 08-678 57 15 robert.hecht@pts.se S2016/01695/FST Socialdepartementet Enheten för familj

Läs mer