Budskapsplattform för nationell studentrekrytering. Ett avstamp för vår kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budskapsplattform för nationell studentrekrytering. Ett avstamp för vår kommunikation"

Transkript

1 Budskapsplattform för nationell studentrekrytering Ett avstamp för vår kommunikation

2 Expanding reality LiU bygger sin kommunikation på sin varumärkesplattform där varumärkeslöftet expanding reality är en viktig del då den kortfattat tydliggör LiUs identitet. Nedan återges programförklaringen till begreppet. Ständigt förändras vår verklighet. Genom livslång bildning lär vi oss att värdera, reflektera och omvärdera. Med växande kunskap flyttar vi gränsen för det begripliga framåt och perspektiven vidgas. Ur mångfalden av vetenskapliga fakta, gränslösa tankar och innovativa idéer frigörs de krafter som driver utvecklingen vidare. Bildning, kunskap och attityder allt bidrar till att forma vår framtid och vidga vår verklighet. Vill du vara med och påverka utvecklingen behöver du förmågan att tänka djärvare, modet att gå längre och lusten att nå högre. Att erbjuda en inspirerande miljö som förmedlar allt detta på ett ansvarsfullt och relevant sätt är något av det allra viktigaste man kan ägna sig åt i samhället. Det är vår främsta uppgift vid Linköpings universitet expanding reality.

3 Syftet med budskapsplattformen Den här budskapsplattformen för nationell studentrekrytering har tagits fram med utgångspunkt i LiUs identitet och profil. Syftet med budskapsplattformen är att den ska fungera som en guide och en ledstång i det långsiktiga kommunikationsarbetet. Den innehåller ett utarbetat huvudbudskap att kommunicera utifrån. Tanken är att detta huvudbudskap ska fungera som ett avstamp för det kreativa arbetet och säkerställa att vi är konsekventa över tid även om budskapet utvecklas och anpassas efter målgrupp. Använd budskapsplattformen som inspiration och verktyg för det fortsatta kommunikationsarbetet. OBS: Budskapet i denna plattform ska inte ersätta vårt löfte Expanding reality utan komplettera och förstärka det. Budskapsplattformen har tagits fram av Identx Varumärkesutveckling i nära samarbete med Linköpings universitet.

4 Bakgrund Den här Budskapsplattformen för nationell studentrekrytering har tagits fram med utgångspunkt i Linköpings universitets identitet och följande genomförda aktiviteter: Fyra fokusgrupper med studenter i Linköping och Norrköping. (De utvalda studenterna representerade de olika fakulteterna och var spridda över olika årskurser. Åldern på deltagarna var år.) Två fokusgrupper med alumner i Linköping och Stockholm. Tre fokusgrupper med gymnasister (3:e året, samhäll- och naturinriktning) i Linköping, Jönköping och Stockholm. (En av fokusgrupperna genomfördes på Danderyds gymnasium med mycket karriärinriktade elever. ) 2010 års NSI-undersökning där en webbenkät gick ut till studenter studenter svarade på enkäten. Parallellt med detta projekt har även en utvärdering av LiUs programkatalog genomförts där vi träffat gymnasister i fokusgrupper i tre olika städer. OBS: Vår målgrupp är föränderlig vad gäller attityder, uppfattningar och värderingar. Denna budskapsplattform bör därför revideras och vitaliseras i takt med att målgruppen förändras.

5 Varför valde de LiU? Hur ser de på LiU? Vad är de stolta över/vad vill de lyfta fram? Studenter Referensgrupp utifrån befintlig identitet och arbetet framåt. LiU Grupper som bidragit med input Alumner Varför valde de LiU? Hur ser de på LiU? Vilken nytta har de haft av sin examen från LiU? Vad vill de lyfta fram? Gymnasister V Vad tycker de om budskapen? Hur tolkar de dem?

6 Vår målgrupp Vi riktar oss främst till: Ungdomar i åldern år som är intresserade av att läsa vidare på grundnivå. Vårt närområde med kringkommuner, Stockholm samt övriga Sverige. Vår målgrupp är främst 80-talister och 90-talister. För att nå ut till dem måste vi veta hur de tänker och varför. Här är ett utdrag ur Anders Parments bok, Generation Y som handlar om 80-talisterna, men som även ger en känsla för efterkommande generation; 90-talisterna. Dagens unga är uppvuxna i ett ständigt kommunicerande samhälle med ett enormt utbud av varor, utbildningar och tjänster och har därför med sig andra värderingar och beteenden. De ser arbetet i första hand som självförverkligande, lojalitet ifrågasätts och individualismen är stark. Det är upp till var och en att ta vara på de möjligheter som ges sådant som ser bra ut på CV. De värdesätter gemenskap och trygghet, men navet finns inte vid arbetsplatsen utan i den egna kompetensen och i det sociala nätverket, där information och jobberbjudanden förmedlas. 80-talisterna kallas Generation Y då de ifrågasätter det som vi andra tar för givet: Generation Why. Som studenter är de framåt, krävande och orädda. Läs gärna mer i Anders Parments bok Generation Y

7 Alumner

8 Resultat fokusgrupper med studenter I fokusgrupperna med studenter på Linköpings universitet lyftes följande fram som viktigt att belysa i marknadsföringen: Det innovativa, ansedda och forskningsinriktade universitet. Bra utbildningar, verklighetsförankring och färsk kunskap. Ett välkänt och modernt universitet. Det internationella perspektivet. Den höga kvaliteten på utbildningar och studentliv. Möjligheternas universitet för jobb och personlig utveckling. Möjligheterna att själv påverka och forma sin framtid. Ett välorganiserat och aktivt studentliv - Livet runt om studierna. Linköping och Norrköping som studentvänliga städer som erbjuder trygghet, gemenskap och utveckling. För mer info se den fullständiga rapporten Resultat fokusgrupper LiU 2010.

9 Resultat fokusgrupper med alumner I fokusgrupperna med alumner från Linköpings universitet lyftes följande fram som viktigt att belysa i marknadsföringen: Ett lagom stort universitet med roligt och välorganiserat studentliv i två städer. Bra anda och bra kamratskap med intim atmosfär. Ett öppet och fritt universitet som experimenterar och provar nya vägar. Aktuella utbildningar med hög kvalitet. Bra spridning i ålder inte bara gymnasister som söker. Att många flyttar in hit från övriga Sverige vilket skapar gemenskap. Nytänkande, nyfiket, öppet och piggt - ett universitet i framkant. LiUs bredd vad gäller utbildningar. Internationella perspektivet. Glädje och värme.trygghet och respekt. Fokus på praktisk tillämpning. För mer info se den fullständiga rapporten Resultat fokusgrupper LiU Alumner 2010

10 Attraktiva teman att kommunicera Tryggheten är det bästa med LiU man blir så väl omhändertagen. Det är bara att åka med. Kvalitetsstämpeln Vi får med oss rätt kunskaper och verktyg för arbetslivet. Arbetsgivarna vet att vi har en gedigen utbildning från ett seriöst universitet i ryggsäcken och de vet vad vi kan. Linköpings universitet är ett känt, etablerat och högt ansett universitet med högkvalitativa utbildningar som är välkända och attraktiva bland arbetsgivarna. Här finns innovation, färsk kunskap och världsledande forskning. Söker du dig hit kan du vara säker på att få en kvalitetssäkrad och attraktiv utbildning. LiU är ett säkert val. Universitetet sätter inga gränser, bara du själv. Finns inte det du söker kan du skapa det! Utifrån fokusgrupperna har vi ringat in några viktiga teman att lyfta fram i kommunikationen. Investerar du några år av ditt liv här så är det en mycket god investering då en examen från LiU ger dig en kvalitetsstämpel du känner och bär med dig hela livet och som öppnar dörrar för dig. Du blir ett säkert val för omvärlden. Möjligheterna Här finns otroligt mycket engagemang vilket man blev överraskad av. Det upptäckte man först när man kom hit. LiU marknadsför inte det, men de borde berätta mer om det. Man vill ju uppleva saker! Linköpings universitet erbjuder sina studenter en mängd möjligheter. Att påverka sin utbildning, forma sin spetskompetens, utveckla färdigheter och kunskaper, fördjupa sig, byta inriktning och engagera sig. Möjligheterna som erbjuds här gör att du kan göra din utbildning mer speciell, din tid här mer personlig och ditt CV mer unikt. Här finns möjligheter att forma din egen framtid och bli den du vill. Sagt av studenter, fokusgrupper 2010

11 Studentlivet Linköpings universitet har en av Sveriges bästa mottagningar för nya studenter med Kalasmottagning och en välorganiserad nolleperiod. Studentlivet erbjuder en mängd aktiviteter, event och arrangemang. Här finns något för alla. Här finns även stora möjligheter att engagera sig för den som vill. Föreningar, sektioner, aktiviteter mm där man kan skapa kontakter, utveckla sig själv och sin sociala kompetens. Här finns möjligheter till engagemang och personlig utveckling. Framtiden Vad leder utbildningarna till? Vad kan jag bli? Ett fokus på studenternas framtid är viktigt för att inspirera. Linköpings universitet utbildar studenter som tar sig vidare till spännande jobb, karriärer och platser. Dessa goda exempel är förebilder och inspiration för våra målgrupper som bör lyftas fram i vår kommunikation.

12 Huvudbudskap LiU är ett modernt och innovativt universitet i ständig utveckling. Vi sätter inga gränser, vi överskrider dem. Vi bedriver forskning som gör skillnad, vi åstadkommer resultat som påverkar och vi erbjuder utbildningar och möjligheter som förändrar framtiden för våra studenter. Vi öppnar dörrar till oändlig kunskap, till ett fantastiskt studentliv, till näringslivet och till upplevelser. Vi öppnar dörrar för gränsöverskridande forskning, för nya möjligheter, för obegränsade idéer, för dig som student. Vårt huvudbudskap: Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter Öppnar dörrar kan inrymma mycket. Indirekt, eller mellan raderna anspelar vi också på att en LiU-utbildning ger dig fördelar i karriären, men vi säger det på ett sätt som inte förpliktigar eller lovar för mycket. Gränslösa möjligheter känns verkligen som LiU. Det tar positioneringsplattformen vidare och sätter Expanding reality i ett sammanhang. Här kan vi kommunicera vår bredd, våra olika utbildningar, vårt aktiva och spännande studentliv mm. Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter säger; Här finns alla möjligheter. Men det är Du som bestämmer vad du vill göra med dem och hur långt du vill nå.

13 Att påverka din utbildning Forma din spetskompetens Utveckla färdigheter och kunskaper Göra din utbildning mer speciell Fördjupa dig Engagera dig Göra ditt CV mer unikt Bli den du vill Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter LiU öppnar dörrar Till oändlig kunskap Till ett fantastiskt studentliv Till näringslivet Till upplevelser Till framtiden För gränsöverskridande forskning För nya möjligheter För obegränsade idéer För nytänkande För dig Gränslösa är ett viktigt ord för LiU, då det är ett ord vi känner igen, som är sprunget ur Expanding reality och som vi använder oss av.

14 Resultat budskapstester gymnasister Fokusgrupper med gymnasister har genomförts i tre olika städer, Linköping, Jönköping och Stockholm där eleverna fick tycka till om huvudbudskapet i olika utformningar. Flera olika varianter av huvudbudskap har testats. Det sammanlagda resultatet visar att: För högtravande språk gillas inte. De köper inte för reklamiga texter utan föredrar enkelhet. Man vill känna sig personligt tilltalad. Man gillar utmaningar och möjligheter. Man vill känna att det är jag som väljer och styr. Dvs jag kan påverka min utbildning och min framtid. Öppnar dörrar upplevs som positivt då de ser möjligheter både vad gäller utbildning, studietid och karriär. Det finns en tendens att ordet gränslösa upplevs som lite för mycket, då det inte sätts i ett sammanhang. Det är därför viktigt att ordet förklaras när vi använder det i kommunikationen. Vad lägger vi i ordet gränslösa? Anpassar vi budskapet mot exempelvis Sätt inga gränser så upplevs det däremot enbart positivt.

15 Exempel anpassade budskap Våra civilingenjörer är några av Sveriges mest eftertraktade. Det kan du också bli. Kvalitetsstämpeln Var vill du vara om fem år? Sätt inga gränser! Framtiden Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter Studentlivet Här finns något för alla. För den som vill. Jämt. Och finns inte det du söker kan du skapa det. Alla möjligheterna Här finns möjligheter att forma din egen framtid och bli den du vill. Är du redo?

16 LiU vs Linköpings universitet? Genom fokusgrupperna har det även framkommit att de flesta säger Linköpings universitet och inte förkortningen LiU, särskilt i andra städer. Stockholmsalumnerna påpekar att begrepp som LiU och LiTH inte förekommer utan att universitetet alltid benämns som Linköpings universitet. I kommunikationen är det därför viktigt att vi inte låter LIU stå utan det fullständiga namnet Linköpings universitet.

17 Om tolkning av Expanding reality I alla fokusgrupper har vi bett om tolkningen av begreppet Expanding reality. Gymnasieelever, studenter och alumner har fått berätta hur de tolkar begreppet. Gymnasieeleverna har också fått tycka till om hur huvudbudskapet överrensstämmer med Expanding reality. Resultatet visar att: De flesta av alumnerna känner inte till det. Expanding reality känns seriöst då det är på engelska. Många tycker att det är otydligt och svårt men de förstår vad LiU vill säga med det. Några blandar ihop det med Expanding Excellence och har uppfattat det som ett projekt. De tycker att det visar på möjligheter och att det känns internationellt. De tycker att Expanding reality hänger ihop med huvudbudskapet (Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter). Vi behöver hjälpa målgruppen att tolka vårt löfte på rätt sätt. Genom att hitta budskap på svenska som stödjer vårt löfte Expanding reality, stärker vi vårt budskap som helhet.

18 Kommunikativa nycklar Utifrån fokusgrupperna har vi identifierat några kommunikativa nycklar som är viktiga för sättet vi kommunicerar på. Det personliga anslaget För gymnasisterna är det viktigt att kommunikationen känns riktad till just dem genom att använda ett personligt anslag. Det handlar om att berätta vad vi kan erbjuda just dig, att tiden här handlar om dig, ditt liv och din framtid. Det är viktigt att det känns personligt och att vi pratar om din utbildning, din utveckling, din resa, din karriär. Du är viktig för oss. Seriositet och trygghet All kommunikation ska genomsyras av den trygghet det innebär att studera vid Linköpings universitet. Det är viktigt att studenterna upplever oss som seriösa. Seriositeten och tryggheten är en viktig motpol till det lekfulla men vi får gärna ha glimten i ögat! Enkelhet Målgruppen vill ha ett enkelt språk utan krusiduller. De är oerhört kritiska och ser igenom allt som känns för reklamigt. De efterfrågar mer tydlighet och enkelhet i språket. Därför är det viktigt att vi anpassar språkbruket i vår kommunikation. Utmaningen Målgruppen vill gärna känna att det finns en utmaning i våra budskap. Det triggar dem och signalerar att vi kräver något av våra studenter. Genom att använda oss av frågor eller uppmaningar i rubriker eller som avlutning i en text får vi in känslan av att vi utmanar dem att tänka vidare, att agera.

19 Exempel kommunikativa nycklar Exempel: Här finns möjligheter att forma din egen framtid och bli den du vill. Är du redo? Var/vem vill du vara om fem år? Sätt inga gränser. Ta dig dit du vill. Det personliga anslaget Vi utbildar några av Sveriges mest eftertraktade civilingenjörer. Vill du bli en av dem? Vårt huvudbudskap stödjer vi även genom: Enkelheten Kommunikativa nycklar Seriositet och trygghet att lyfta fram våra faktiska utbildningar vi erbjuder att visa upp goda exempel (studenter som lyckats). att visa upp karriärmöjligheterna som erbjuds. att berätta om det liv vi erbjuder studenterna här på LiU och allt det positiva det innehåller och för med sig. att lyfta fram unika saker vi har här på LiU, allt i från sektioner till utbildningar och årliga arrangemang. Utmaningen

20 Använd gärna vårt huvudbudskap så här: Vi kan avända vårt huvudbudskap på olika sätt beroende på syftet med vår kommunikation, valt tema, hur mycket plats vi har att nyttja, och vilka kommunikativa nycklar vi vill trycka extra på. Här nedan är några exempel. Utmaningen Lorem ipsum dolor sit amet! Adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud. Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter. Sätt inga gränser! På Linköpings universitet finns gränslösa möjligheter. Att påverka din utbildning, forma din spetskompetens, fördjupa dig och engagera dig. Här kan du göra din utbildning mer speciell, din tid här mer personlig och ditt CV mer unikt. Här finns möjligheter att forma din egen framtid och bli den du vill. Är du redo? Seriositet & Trygghet Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter Enkelhet Som avslutande strof som rubrik och text landar i. Som kort och enkelt huvudbudskap. Anpassad. Huvudbudskapet skrivs inte ut utan uttrycks i en anpassad rubrik och text som bygger på huvudbudskapet.

21 Personligt, framtid Ditt framtida jag fick precis en ingångslön över genomsnittet Öppnar dörrar till gränslösa möjligheter. Personligt, glimten i ögat Personligt, utmaning, framtid Öppnar dörrar till gränslösa* möjligheter Vem vill du vara om fem år? * Ja det kanske var att ta i, men vi har otroligt mycket spännande att erbjuda dig. Välkommen in till LiU.se Sätt inga gränser! Gå in på LiU.se Nyanserad. Med små medel kan vi med glimten i ögat visa att vi är medvetna om att ordet gränslösa är ett stort ord. Anpassad. Genom att fokusera på målgruppens framtida karriär och använda oss av frågor i rubrik och text lyfter vi fram uppmaningen/ utmaningen.

22 Hur budskapet ska tolkas och hur det inte får användas Nyanserna är viktiga. Men vrider vi budskapet åt fel håll kan det uppfattas på ett sätt vi inte vill. Här nedan är några exempel på hur vi inte använder budskapet. JA Se gärna till att budskapet uppfattas och tolkas: Positivt Nej Se upp så att budskapet inte missuppfattas och tolkas: Som att dörrarna står vidöppna för vem som helst. Som att allt är möjligt vad gäller utbildning, karriär, vänner, gemenskap mm, pga av våra unika utbildningar, vår bredd, vårt studentliv, allt runt om kring. Som att allt är tillåtet. Som att vi är spretiga Som en uppmaning/utmaning! Att satsa på studier vid LiU. Att bli den/det man drömmer om. Att inte sätta gränser för sin egen förmåga. Att ha det som krävs för att bli student på LiU.

23 Några exempel Öppna dörrar till gränslösa möjligheter Vi skriver Öppnar, inte Öppna. En viktig nyansskillnad eftersom dörrarna inte står vidöppna för vem som helst. Det finns inga gränser Gå över gränsen Det får inte låta som att allt är tillåtet och att inga lagar/regler gäller. Tänk på nyanserna, så att budskapet tolkas rätt!

24 Lycka till med att kommunicera budskapet! Vi är alla viktiga kanaler för att få ut vårt budskap på rätt sätt såväl internt som externt. Den här Budskapsplattformen är till för att ge oss en utgångpunkt, en riktning och ett stöd i vårt kommunikationsarbete. Har du några frågor kring innehållet eller hur vi kommunicerar utifrån denna plattform så hör av dig till Avdelningen för studentrekrytering, sr@uf.liu.se Caroline Westroos, informatör. Tfn: Mail: caroline.westroos@liu.se

25 Budskapsplattform för nationell studentrekrytering Linköpings universitet

26

Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst. stockholmkonst.se/grafisk-profil

Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst. stockholmkonst.se/grafisk-profil Grafisk manual Märke, typografi, färger Stockholm konst stockholmkonst.se/grafisk-profil Stockholm konsts uppgift är att ge stadens invånare den allra bästa konsten. Vi tar hand om hela processen som leder

Läs mer

Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011

Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011 Kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk Göteborg 18 oktober 2011 Bikupa Varför finns svenska och svenska som andraspråk som skolämnen? Utgångspunkter Samma språk Olika förutsättningar Rätten

Läs mer

Nya samlade läroplaner

Nya samlade läroplaner Nya samlade läroplaner Nya kursplaner Ämnesforum Samråd Samråd Samråd Samråd Samordnings grupp Ämnesarbets grupper Referensgrupper Kursplan Kursplan utkast Referensgrupper Remiss W E B B Kursplane -förslag

Läs mer

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationsplattformen I dag har alla ett varumärke företag, personer, organisationer och så även kommuner. För att bygga ett

Läs mer

INNEHÅLL 1. LOGOTYP 2.TYPSNITT 3. FÄRGER 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1.

INNEHÅLL 1. LOGOTYP 2.TYPSNITT 3. FÄRGER 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1. GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 1. LOGOTYP 1.1 KONCEPT 1.2 STORLEKAR 1.3 FÄRGSÄTTNING 1.4 FRIZON & PLACERING 1.5 EXEMPEL 1.6 ANVÄNDNING 2.TYPSNITT 2.1 VAL AV TYPSNITT 2.2 TRYCK & EP 2.3 WEB 3. FÄRGER 3.1 PRIMÄR

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015

GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015 GRAFISKA RIKTLINJER FÖR ÅRSMÖTEN AUGUSTI 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING Inledning 3 Bakgrund 4 Inspiration 5 Idé 6 Lokalavdelning och distrikt 7 Större idé 8 Samtliga logotyper 9 Grafiskt material

Läs mer

Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011

Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011 Kursplanen i modersmål Göteborg 14 november 2011 Skollagen kapitel 3 Barns och elevers utveckling mot målen 3 kap,3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande

Läs mer

Varumärket Linnéuniversitetet

Varumärket Linnéuniversitetet Varumärket Linnéuniversitetet Varumärket uppfattningen om Linnéuniversitetet Alla bilder, föreställningar, känslor, tankar, associationer och värderingar som dyker upp i människors huvuden när de ser eller

Läs mer

GRAFISK MANUAL

GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL 2018 INNEHÅLL Inledning 3 Logotyp 4 Logotypens frizon 5 Placering av logotyp + mönster 6 Typsnitt 7 Färger 8 Bildmanér 9 Profilmaterial 10-12 Samannonsering 13 Powerpoint 14 INLEDNING I

Läs mer

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor.

Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. Grundläggande HTML HTML Steg-för-steg Du kan själv följa med i denna steg-för-steg guide i din texteditor. doctype Linköpings universitet I textdokument som används på internet finns på första raden information

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Mebook 360 Special DEMO. Rapport. Vår egen 360. John Doe

Mebook 360 Special DEMO. Rapport. Vår egen 360. John Doe Mebook 360 Special DEMO Rapport Vår egen 360 John Doe januari 2017 Introduktion Din 360 innehåller en mängd återkoppling från dina arbetskamrater på olika nivåer i organisationen. Det allra allra främsta

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

grafisk manual för företag och föreningar Så här kan vi hjälpas åt för att bli starkare tillsammans

grafisk manual för företag och föreningar Så här kan vi hjälpas åt för att bli starkare tillsammans grafisk manual för företag och föreningar Så här kan vi hjälpas åt för att bli starkare tillsammans varför är det viktigt att vi hänger ihop? Du och jag vet att Nynäshamn* är en helt makalöst fantastisk

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Future Workshop - dokumentation

Future Workshop - dokumentation Karlskrona, 26 augusti 2008 Future Workshop - dokumentation Hur ska LTH marknadsföra sig? Hur förhåller vi oss till Bologna-processen? Hur kan vi paketera vårt erbjudande? Ska vi marknadsföra mångfalden

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Chefer och Ledare grafisk manual

Chefer och Ledare grafisk manual FÖRENINGEN FÖR CHEFER & LEDARE Chefer och Ledare grafisk manual Version 1.1 (121107) 2 GRAFISK PROFIL Föreningen för Chefer och Ledare Föreningen för Chefer och Ledare beslöt om att under våren/ sommaren

Läs mer

Förord. Maria Lönnbark VD

Förord. Maria Lönnbark VD Varumärkesbok Förord I varje möte med omvärlden bygger vi tillsammans bilden av Folktandvården Gävleborg. För att vi ska kunna skapa en tydlig och attraktiv bild finns en varumärkesplattform som ger oss

Läs mer

En bok om oss. För dig.

En bok om oss. För dig. En bok om oss. För dig. innehåll A Vad hälsokraft är hur vi förmedlar hälsokraft vårt grafiska uttryck Vad hälsokraft är Hälsokraft är så mycket mer än ett varumärke. Hälsokraft är alla som tar del av

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ.

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Svar på Enkät Länsstyrelseforum 2015 Genomförd april 2015 i Survey Xact Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Vad ansvarar du för vad gäller Rakel

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete -med en pedagogisk idé som kompass Agenda Likvärdighet - en nationell utmaning Kvalitet & nya kvalitetsaspekter i förskolan Barn- och kunskapssyn i kvalitetsarbetet Utbildare:

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

GRAFISK MANUAL 6/2012

GRAFISK MANUAL 6/2012 GRAFISK MANUAL 6/2012 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 01 Baselement Svenska folkpartiets logotyp Vår logo: dimensioner och skyddsområde Logoversioner och minimistorlek Logons användning Applikationer

Läs mer

VÅR KAMPANJ. Kampanjhandledning

VÅR KAMPANJ. Kampanjhandledning VÅR KAMPANJ Kampanjhandledning VÅRKAMPANJ 2010: RÄTTVISA OM KAMPANJEN I och med vårkampanjen smygstartar vi valrörelsen. Under våren kommer det att finnas ett stort behov av att höja vår profil och mobilisera

Läs mer

Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform

Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform 1 2 Svensk Friidrott Varumärkesplattform 2014 Bakgrund Svenska Friidrottsförbundet bestämde sig för att utveckla varumärkesplattformen för Svensk Friidrott.

Läs mer

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2017/217 Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (arbetsutskottet)

Läs mer

LOGOTYP. Färgen i logotypen är: CMYK: 100, 80, 20, 20 RGB: 20, 55, 110 PANTONE: 294 C. Vi kallar förgen MC Blå. PRIMÄR LOGOTYP SEKUNDÄR LOGOTYP

LOGOTYP. Färgen i logotypen är: CMYK: 100, 80, 20, 20 RGB: 20, 55, 110 PANTONE: 294 C. Vi kallar förgen MC Blå. PRIMÄR LOGOTYP SEKUNDÄR LOGOTYP Grafisk profil! LOGOTYP Logotypen för Märsta Centrum består av en symbol och ett ordmärke. Dessa båda delar samverkar för att skapa helheten. De ska alltid användas tillsammans på det sätt som angivs i

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar. Digitaliseringsprocess

Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar. Digitaliseringsprocess Seminarium Riktade hälsosamtal/ hälsoundersökningar Digitaliseringsprocess Digitala situationer En enhet med formfaktor som en platta skulle förmodligen verka minst påträngande under samtalet. Hem enhet

Läs mer

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna!

Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Vi siktar högt både med hjärta och hjärna! Svea Gymnasium tillhandahåller utbildningar som speglar verkligheten. Detta är något vi åstadkommer genom att frekvent arrangera studiebesök hos riktiga arbetsgivare,

Läs mer

Kommunikativ plattform

Kommunikativ plattform 2007-04-05 Kommunikativ plattform Teknikcollege Målgrupp: Studerande 1 Bakgrund Teknikcollege är ett koncept initierat för att möta framtidens kompetensbehov. Det är teknikutbildningar på gymnasial och

Läs mer

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Beskrivning 3 Diskussion

Läs mer

GRAFISK Profil. inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29

GRAFISK Profil. inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29 GRAFISK Profil inl4_lisen_a_grafisk_profil_me106a.indd 1 2015-05-17 10:29 Logotyp Logotypen är grunden för min verksamhets identitet och dess syfte är att skapa en tydlig avsändare. Jag har arbetat fram

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 8 30 nov 2015

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 8 30 nov 2015 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 8 30 nov 2015 Projektuppgift (LAB2) IM, skickar meddelanden mellan datorer En lite större labbuppgift, egen planering Basuppgift för E, välj till extrauppgifter

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG ARVIKA 12-03-29 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Arvika Datum då aktiviteten genomfördes: 29 mars 2012 Insamlingsperiod

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made GÖTEBORG Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium i Göteborg, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara rollspel, öppna redovisningar och

Läs mer

Vi bidrar till regionens utveckling

Vi bidrar till regionens utveckling Vi bidrar till regionens utveckling Högskolan Kristianstad Hos oss finns några av landets bästa utbildningar som leder till jobb. En liten men samtidigt stor högskola samlad på ett campus. Vi är stolta

Läs mer

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

våra grafiska riktlinjer

våra grafiska riktlinjer Grafisk manual för distrikt & föreningar våra grafiska riktlinjer 2014-12-11 Version 1.0 Innehåll Förord 3 1. Logotyp 1.1 Primär logotyp 4 1.2 Sekundär logotyp 5 1.3 Friyta och placering 6 1.4 Välj rätt

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel 1 Till dig som ska börja gymnasiet Det är vi på Svensk Handel som står bakom Lärling i butik. Vi har helt enkelt kopplat samman branschens kompetenser

Läs mer

Mål- och visionsdokument

Mål- och visionsdokument Mål- och visionsdokument Antaget av LinTeks fullmäktige 2013-02-19 Reviderad av kårfullmäktige 2014-05-06 samt 2016-04-19 Inledning LinTeks måldokument beskriver LinTeks vision samt de långsiktiga mål

Läs mer

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster 14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster Varför marknadsföring? Nätverksarbete med bibliotekscheferna 2005: Vilken är den viktigaste utvecklingsfrågan för biblioteket?

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Vi vill positionera Friskis&Svettis genom att tydliggöra att vår syn på träning handlar om att få ett härligare liv. KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Kommunikationsplattformen är knuten till projektet Gemensam

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Vadå hur vi jobbar? Som reklambyrå och inte minst reklambyråkund rör man sig i en värld där en spade inte alltid är en spade. Där ord som

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Grafisk manual version 2015-02-10

Grafisk manual version 2015-02-10 Grafisk manual version 2015-02-10 Innehåll 1. Inledning...3 2. Varumärkesfärger...4 2.1 Definitioner...4 3. Carriers logotyp...5 3.1 Logotypens uppbyggnad...5 3.2 Logotypens frizoner...6 3.3 Alternativa

Läs mer

GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION

GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION GRAFISK MANUAL TL BYGG VERSION 01.2018 Innehåll 01. Logotypen 02. Varianter 03. Frizon & storlek 04. Användning 05. Symbolen 06. Primära färger 07. Sekundära färger 08. Profiltypsnitt 09. Ersättningstypsnitt

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Tillsammans är vi starkare

Tillsammans är vi starkare Tillsammans är vi starkare 1 Innehåll Verksamhetschefen har ordet 4 Nuläge 7 Pysslingen Förskolors kultur 10 Förskolans framtid 15 Barnsyn 16 Lärmiljöer 21 Vår tjänst 23 Utvecklingsinriktade ledare 25

Läs mer

Välkommen med på resan.

Välkommen med på resan. Välkommen med på resan. Förra året började jag en resa i mitt liv. Nej det handlade inte om en resa mot något geografiskt mål. Drivmedlet var inte bensin och färdmedlet var ingen bil. Resan gick inåt.

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

THM Alumn våren 13 KGSKÅ. Genom utbildningen har jag fått kunskap och förståelse för skådespelarkonstens praktiska och teoretiska grunder

THM Alumn våren 13 KGSKÅ. Genom utbildningen har jag fått kunskap och förståelse för skådespelarkonstens praktiska och teoretiska grunder THM Alumn våren 13 KGSKÅ respondenter: 34 : Svarsfrekvens: 55,88 % Jag avslutade kandidatutbildningen år: Jag avslutade kandidatutbildningen år: 2010 3 (15,8%) 2011 8 (42,1%) 2012 8 (42,1%) Medelvärde

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

Grafisk Manual. House4Earth. Johanna Liljedahl Catarina Madsen Maja Olsson Lena Ström Matilda Åström

Grafisk Manual. House4Earth. Johanna Liljedahl Catarina Madsen Maja Olsson Lena Ström Matilda Åström Grafisk Manual House4Earth Johanna Liljedahl Catarina Madsen Maja Olsson Lena Ström Matilda Åström Innehållsförteckning Förord Förord - Våra tankar - Den grafiska manualen Logotypen - Vår logotyp - Frizon

Läs mer

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör Kulturguide v1.1 Vi strävar efter att bli bättre...alltid - vad vi än gör Vår kultur är grunden för allt vi gör på Squeed Uppdrag Människor Kultur Vår kultur är det vi säger, det vi gör och så vi uppfattas

Läs mer

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation Rätt budskap till rätt målgrupp Att nå ut med sin kommunikation Kommunikation är ett medel för att nå resultat Steg 1: Planera Kommunikation är inget fast och statiskt, utan en process som hela tiden utvecklas

Läs mer

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program 2013-11-10 ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program Evelina Holgersson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Arbetsgång... 4 Pusselbitar... 5

Läs mer

Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz

Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz Påverka vem du vill Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz Har du någonsin velat övertyga någon om en idé, men kommit på hur du borde ha sagt först efteråt? Eller frågat dig varför inte du fick

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning.

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning. SVENSKT TECKENSPRÅK Ett välutvecklat teckenspråk är av betydelse för dövas och hörselskadades lärande i och utanför skolan. När språket utvecklas ökar förmågan att reflektera över, förstå, värdera och

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Den högre utbildningen i Dalarna har långa traditioner inom ingenjörsutbildning (Fahlu Bergsskola 1822), lärarutbildning (Folkskolelärarinneseminariet

Läs mer

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Sveriges Föreningar arbetar för att skapa, stötta och utveckla lokala paraplyorganisationer för det lokala föreningslivet.

Läs mer