HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT"

Transkript

1 HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV på en sundare transport? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT ETT SAMARBETE MELL AN SVERIGES ÅKERIFÖRTEAG OCH Q3 FORUM FÖR HÅLLBARA TRANSPORTER

2 Hållbar kunskap Q3 Forum för hållbara transporter är en ideell förening som arbetar för att det ska bli enklare att köpa och sälja hållbara godstransporter. Organisationens medlemmar, företrädesvis transportköpare, får tillgång till upphandlingsverktyget Q3 12 vars innehåll och krav blivit något av en norm i transportbranschen. I verktyget ingår ett digitalt frågeformulär, en instruktion för uppföljning av transporterna samt en metodhandledning som guidar transportköparen genom hela upphandlingsprocessen. Verktyget är exklusivt för medlemmar i Q3 Forum för hållbara transporter, men tack vare ett utvecklat samarbete kan vi nu erbjuda dig som tagit ställning för Fair Transport att ta del av frågeställningarna. Några av frågorna presenteras här och på medlemssidan av akeri.se/fairtransport finns samtliga upplagda. Frågorna är uppdelade kring fyra områden socialt ansvarstagande, arbetsmiljö, trafiksäkerhet och miljö som i sin tur bygger på ISO-standards; ISO 26000, OHSAS 18000, ISO och ISO Sammanlagt innehåller Q3 12 ett hundratal frågor utifrån vilka den upphandlande organisationen gör ett urval som stämmer överens med deras behov och krav. Tack vare kunskap om vilka krav transportköpare kan tänkas ställa, krav som kommer att bli allt vanligare i framtiden, kan du vara bättre förberedd och utveckla din leverans av hållbara transporter.

3 FRAMTIDENS TRANSPORTKÖP Transportköparna efterlyser fler hållbara transporter De flesta transportköparna har en hållbarhetspolicy som täcker in transporter, de vill köpa transporter från företag som tar långsiktigt ansvar och de är beredda att betala mer för en sund transport. Det framgick av en undersökning som Sveriges Åkeriföretag gjorde bland transportköpare under Företagen som deltog i undersökningen representerade alla olika slags branscher och var spridda över hela landet. Problem och möjligheter Över 56 procent av de tillfrågade upplever att det finns mycket stora eller ganska stora problem på transportmarknaden vad gäller till exempel osund konkurrens, trafiksäkerhet, miljötänk och socialt ansvarstagande. Räknar man med dem som tycker att problem finns, men inte är särskilt stora, är siffran över 80 procent. Undersökningen visar samtidigt att över hälften av de tillfrågade är beredda att betala mer för sunda transporter från företag som kör trafiksäkert, tänker klimatsmart och erbjuder goda arbetsförhållanden. På frågan om man är beredd att betala för sunda transporter även om det blir lite dyrare, instämde 50 procent helt eller i hög utsträckning. Andelen transportköpare som kan tänka sig att betala mer för sunda transporter. 35 procent instämde till viss del och endast 15 procent svarade vet ej eller instämde inte alls. Krav på hållbara transporter Strax över 70 procent av företagen har egna riktlinjer för hållbara och ansvarsfulla inköp, till exempel i form av en CSR- eller miljöpolicy. Närmare 80 procent av dessa policyer täcker även in transporter. I undersökningen framgår också att slutkunderna ställer krav. Närmare hälften anser att kunderna efterlyser hållbara värden allt mer. Och närmare 70 procent instämmer helt eller i hög utsträckning med påståendet Det är viktigt för oss som företag att kunna berätta för våra kunder att vi köper sunda transporter. Priset inte det viktigaste Det företagen rangordnade som viktigast vid köp av transportjänster var leveranssäkerhet och pålitlighet (att leveransen kommer fram i tid). Därefter kom socialt ansvarstagande (att chaufförernas En sund och hållbar transport är lönsam för både köpare och säljare. arbetsmiljö följer lagstiftningen), trafiksäkerhet (kör- och vilotider, hastighetsbegränsningar) och miljö (koldioxidutsläpp och hög fyllnadsgrad). Sist bland de fem alternativen kom kostnaderna. Cirka 70 procent menar att de i framtiden i högre utsträckning kommer att köpa Andelen transportköpare som anser att det blir allt viktigare att köpa sunda transporter. Andelen transportköpare som vill berätta för kunderna att de köper sunda transporter. transporter från företag som tar långsiktigt ansvar.

4 Med Q3 får vi ett verktyg som hjälper oss att välja de seriösa transportörerna. Lena Widell, Kategoriansvarig transporter, Cramo Group Fördelarna med Q3 12 upphandlingsverktyg är flera. Framför allt får vi tillgång till ett objektivt frågebatteri byggt på expertkunskaper. Ett underlag som vi kan plocka och anpassa innehållet ifrån, och som gör att vi ställer relevanta krav. Vi är ju själva inte experter, vi behöver det stödet. På Cramo arbetar vi aktivt med hållbarhetsfrågor. Vi är medlemmar i UN Global Compact; världens största frivilliga nätverk inom social responsibility, vi har en egen Code of Conduct och vi är certifierade inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi ger också ut en hållbarhetsredovisning varje år. Att vara med i Q3 Forum för hållbara transporter är ytterligare ett sätt att ta ansvar. För oss är en hållbar transport en transport som är trafiksäker, erbjuder en bra arbetsmiljö och utförs med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi väger också in kvalitetsaspekten; att leveransen är komplett och kommer till rätt plats i rätt tid. För oss är hållbarhetsfrågorna mycket viktiga. De är dessutom en del av vår affär. Genom att dela maskiner med andra minskar behovet av att äga och underhålla egna. Tack vare en gemensam utgångspunkt blir det enklare att bemöta transportköparnas krav. Kenneth Wageby, VD HML Haga Mölndal Lastbilcentral Q3 är ett grundläggande och komplett dokument som rör frågor kring trafiksäkerhet, miljö, ansvar och kvalitet, ur vilket vi gemensamt kan välja vad vi vill utveckla och förbättra. Om vi och våra kunder har ett gemensamt mål, till exempel att minska bränsleförbrukningen, är det viktigt att vi har ett och samma system och struktur att utgå ifrån. När vi möter kunder som alla har olika upphandlingssystem och olika sätt att upphandla samma sak, så tar det tid och kraft, både för dem och för oss. Tack vare ett gemensamt dokument blir det mycket enklare. Vi spar tid och pengar i form av minskad administration. Den största fördelen med Q3 är att vi konkurrerar med andra transportsäljare på samma goda villkor. Det ställs samma krav. Och rätt slags krav. Det handlar om innehållet i transporterna, inte bara om lägsta möjliga pris. Kan vi leva upp till kraven på hållbarhet, och hantera hållbarhetsfrågorna på rätt sätt, vinner vi stora konkurrensfördelar. Vi får både transportköpare och åkerier att söka sig till oss. Lena Widell är kategoriansvarig för transporter inom Cramo Group som hyr ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler till framför allt byggindustrin. Cramo har totalt 360 depåer i Europa och varje år upphandlas transporter för cirka 45 miljoner euro. Kenneth Wageby är VD på HML Haga Mölndal Lastbilcentral i Göteborg. HML är en sammanslutning av 94 åkerier som tillsammans förfogar över cirka 200 fordon inom schakt, anläggning, distribution, avfall och specialtransporter.

5 Frågor om socialt ansvar Ansvarsfrågorna tar upp allmänna krav på transportören vad gäller socialt ansvarstagande. Det handlar till exempel om att transportören följer lagar och avtal som berör arbetsmarknaden, arbetar mot diskriminering och för jämställdhet, har de tillstånd, behörigheter och försäkringar som krävs, betalar skatter och sociala avgifter samt inte har gjort sig skyldig till allvarliga fel i sin yrkesutövning. Om den upphandlade organisationen har en uppförandekod code of conduct som en norm för underleverantörer ska denna även gälla upphandling av transporter. Arbetar transportören för att eliminera alla former av trakasserier och diskriminering? Arbetar transportören för jämställdhet i syfte att stimulera till ökad jämlikhet mellan män och kvinnor? Är transportörens företag registrerat hos Bolagsverket i Sverige alternativt motsvarande myndighet i annat land? Innehar transportören FA/F-skattebevis utfärdat av Skatteverket i Sverige eller motsvarande bevis utfärdat från myndighet i annat land? Kan transportören bevisa att ledning och styrelse inte har gjort sig skyldiga till allvarliga fel i sin yrkesutövning eller blivit dömda för någon form av brott som kan knytas till yrkesutövningen? Följer transportören upp kundkrav från både beställare och mottagare av transporter och gods? Har transportören vederbörliga tillstånd och behörigheter för att bedriva yrkestrafik i det land eller de länder som omfattas av de transporter som ska utföras? På akeri.se/fairtransport kan du ta del av samtliga frågor om socialt ansvarstagande. ANSVARSFULLT Frågor om arbetsmiljö Grunden för ett arbetsmiljöarbete är att skapa en arbetsmiljö där ingen blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Arbetet innefattar också annat som kan påverka människor på jobbet, till exempel arbetsmängd, arbetsinnehåll och organisation. Frågorna om arbetsmiljö handlar bland annat om hur kör- och vilotider uppfylls och om det finns rutiner för att förebygga tillbud och olyckor som kan kopplas till trötthet, alkohol och droger. Ett arbetsmiljöarbete kan också handla om att förebygga skador och identifiera problem genom att genomföra riskbedömningar av arbetsmiljön och utveckla förbättrande åtgärder. På följande sidor presenteras ett urval av de frågeställningar som ingår i Q3 12; upphandlingsverktyget som kan användas av medlemmar i Q3 Forum för hållbara transporter. Har transportören en dokumenterad och implementerad arbetsmiljöpolicy? Har transportören implementerade rutiner för att säkerställa att kör- och vilotider samt vägarbetstidslagen alltid uppfylls? Genomför transportören fortlöpande utbildning i arbetsmiljöfrågor? Har transportörens personal tillgång till företagshälsovård eller motsvarande verksamhet? Har transportören rutiner för kontroller av yrkesförares hälsostatus och för att minst vart femte år kontrollera hälsostatusen för samtliga förare? Har transportören en plan för agerande vid olyckor med personskador eller större fysiska skador inklusive första hjälpen och beredskap efter att olycka inträffat? Har transportören rutiner för att följa förarnas lämplighet beträffande trötthet, distraktion, alkohol och droger? På akeri.se/fairtransport kan du ta del av samtliga frågor om arbetsmiljö.

6 Frågor om trafiksäkerhet Begreppet trafiksäkerhet kan innefatta mycket men handlar i grunden om kunskap och attityder. Syftet med kraven och frågorna kring trafiksäkerhet är att skapa ett aktivt trafiksäkerhetsarbete som i sin tur förebygger och förhindrar olyckor i trafiken. Innehållet omfattar allt från leverantörens förståelse för trafiksäkerhet till faktorer som underhåll av fordon, planering och åtgärder. Här ställs övergripande frågor om trafiksäkerhetspolicy och rutiner för interna uppföljningar, liksom mer specifika frågor kring metoder och rutiner för att undvika hastighetsöverträdelser och eliminera alkohol- och drogpåverkan. Har transportören en implementerad trafiksäkerhetspolicy? Genomförs interna uppföljningar och revisioner av trafiksäkerheten och fastställs behovet av förbättrande åtgärder? Finns en trafiksäkerhetsansvarig person/ funktion hos transportören, med tydliga ansvars- och befogenhetsområden? Genomför transportören kontinuerligt kontroller av tillämpliga behörighetsbevis och kompetenser? Har transportören metoder, rutiner eller system för att eliminera överhastigheter i transportarbetet? Har transportören metoder/rutiner för att eliminera alkohol- och drogpåverkan i transportarbetet? Har transportören riktlinjer och rutiner för att säkra last och för att eliminera överlast? På akeri.se/fairtransport kan du ta del av samtliga frågor om trafiksäkerhet. Frågor om miljö TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART I takt med att kunskapen om effekterna av utsläpp och klimatpåverkan ökar, ökar också kraven på transporterna. Frågeställningarna inom miljöområdet handlar bland annat om hur miljöarbetet följs upp för att kunna fastställa behovet av förbättrande åtgärder, om det finns planer för att minska åtgången av drivmedel och fossila bränslen, hur samarbetet mellan förare och företagsledning ser ut och hur fordonens kapacitet, motoreffekt, storlek, utrustning och lastförmåga ställs i förhållande till det uppdrag som ska utföras. Här efterfrågas också en implementerad miljöpolicy, det vill säga en policy som är känd av alla medarbetare hos transportören. Har transportören en implementerad miljöpolicy? Genomförs interna uppföljningar och revisioner av miljöarbetet och fastställs behovet av förbättrande åtgärder utifrån dessa? Genomförs kontinuerliga samråd med alla parter (förare, transportledare och företagsledning) beträffande miljöarbetet? Har transportören tidsatta mål och en plan för att minska beroendet av fossila bränslen? Genomför transportören utbildning och fortbildning i syfte att minska drivmedelsanvändning? Har transportören ett systematiserat förfarande för att kunna följa upp drivmedelsförbrukningen relaterat till respektive fordon eller förare? Kan transportören redovisa status och förbättringar i transportarbetet avseende miljön? På akeri.se/fairtransport kan du ta del av samtliga frågor om miljö.

7 För fler sunda transport på våra svenska vägar! T ack vare vårt samarbete med Q3 Forum för hållbara transporter kan du som tagit ställning för Fair Transport ta del av de krav som många transportköpare ställer på en hållbar transport. I den här broschyren presenterar vi några av de frågeställningar som blir allt vanligare i upphandlingar. Samtliga frågor finns att ta del av på akeri.se/ fair transport. Här kan du också ta del av den undersökning Sveriges Åkeriföretag gjorde bland transportköpare under Den visar att allt fler efterlyser sunda transporter från sunda åkeriföretag. Sveriges Åkeriföretag Kungsgatan 24 Box Stockholm Tfn: info@akeri.se

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV på en sund transport? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT ETT SAMARBETE MELL AN SVERIGES ÅKERIFÖRTEAG OCH Q3 FORUM FÖR HÅLLBARA TRANSPORTER Hållbar kunskap

Läs mer

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag ? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Ett samarbete mellan Sveriges Åkeriföretag och Q3 Forum för hållbara transporter För fler

Läs mer

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Ett samarbete mellan Sveriges Åkeriföretag och Q3 Forum för hållbara transporter För fler sunda transporter på våra svenska vägar!

Läs mer

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR Klimat och miljö Socialt ansvar Trafiksäkerhet 1400 företag (50 % av alla medlemsfordon) har skrivit under 341 Fair transport-företag gör tillsammans affärer för 1,2 miljarder

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

Leverantören ska ha rutiner för att säkerställa kör- och vilotider. 2.3b), 2.3e), 1.5. Uppföljningsrutiner anges i avtalsvillkoren.

Leverantören ska ha rutiner för att säkerställa kör- och vilotider. 2.3b), 2.3e), 1.5. Uppföljningsrutiner anges i avtalsvillkoren. Grönt = kvalificeringskrav Gult = mervärden Rött = Arbetsmiljö Arbetsmiljö Ämne Krav, mervärde eller A 1 Arbetsmiljöpolicy Kvalificeringskrav (metoder för Arbetsmiljöarbete kvalitetssäkring) Beskrivning

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag

Sunda transporter från sunda åkeriföretag UTSKRIVBAR VERSION AV PROGRAMFÖRKLARING Fair TRANSPORT format: Liggande A4 Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter.

Läs mer

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG PROGRAMFÖRKLARING BRA VAL SKA LÖNA SIG. BÅDE FÖR DEM SOM KÖPER OCH SÄLJER TRANSPORTER. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN

KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN 1 KÖP HÅLLBARA TRANSPORTER DU OCKSÅ 2 GÖR BÄTTRE UPPHANDLINGAR Det ska vara lätt att göra rätt.

Läs mer

Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter

Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Bedömningssystemet är indelat i fyra områden som har numreringen 0 till 3. 0 utgörs av Baskraven,

Läs mer

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION 2017 1 Innehåll Företagsfakta 33 Värdeord & vision 44 5 Vårt hållbarhetsarbete 5 Våra chaufförer - en viktig resurs 6 Kvalitets- och Miljöpolicy 77

Läs mer

Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter. Ralf Hansson, försäljningschef region syd.

Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter. Ralf Hansson, försäljningschef region syd. Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter Ralf Hansson, försäljningschef region syd. HeidelbergCement i världen Nummer ett inom ballast Nummer tre inom cement Nummer tre inom fabrikstillverkad

Läs mer

Ledningssystemet. Engagemang. Närhet. Professionalism.

Ledningssystemet. Engagemang. Närhet. Professionalism. Ledningssystemet Engagemang. Närhet. Professionalism. Vadstena Express arbetar med ständiga förbättringar för att effektivisera processer och rutiner. Vi har klara rutiner för underhåll av fordon, hygien,

Läs mer

LEVERANS, TILL VILKET PRIS?

LEVERANS, TILL VILKET PRIS? TRAFIKSÄKERHET Trafiksäkerhet handlar i grunden om kunskap, attityder och beteende. Syftet med att ställa krav och följa upp dem är att skapa ett aktivt trafiksäkerhetsarbete som bidrar till att nollvisionen

Läs mer

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018 HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018 HÅLLBARHETSPRESENTATION 2018 1 Innehåll Företagsfakta 33 Vision & Värdeord 44 5 Vårt hållbarhetsarbete & Ledningssystem 5 Våra chaufförer - en viktig resurs 6 Kvalitets- och

Läs mer

Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö

Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö 2016-05-17 ¼ av världens utsläpp av växthusgaser kommer från transportsektorn. Dominerande utsläppskällan i Sverige. Viktigaste miljöfrågan för hela

Läs mer

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31

Kvalitetspolicy. Ovanstående policy är antagen 97-11-03 och är senast reviderad 11-01-31 Kvalitetspolicy Sundfrakts målsättning är att leverera tjänster och produkter med rätt kvalitet, till rätt pris, utförda i rätt tid och samtidigt med strävan efter ständig förbättring i hela organisationen.

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare

Läs mer

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster.

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Vem vill du ha som leverantör? I dag finns det leverantörer som konkurrerar med dålig arbetsmiljö

Läs mer

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0 FAIR TRANSPORT 2.0 180507 FA I R T R A N S P O R T 2. 0 1 8 1 1 2 0 F A I R T R A N S P O R T 2. 0 K Ä N N E T E C K E N O C H K R I T E R I E R 1 Fair Transport tar nästa steg I N N E H Å L L O C H U

Läs mer

Åldersfördelning medarbetare

Åldersfördelning medarbetare Det här är MLT MLT Mellansvenska Logistiktransporter AB ägs av ca 110 delägare med omkring 350 fordon och maskiner som svarar mot våra kunders behov och krav. MLT:s syfte är att samordna delägarnas totala

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

ägare finansiärer Folksam Länsförsäkringar Trygg-Hansa Vägverket LO NTF

ägare finansiärer Folksam Länsförsäkringar Trygg-Hansa Vägverket LO NTF ägare LO NTF finansiärer Folksam Länsförsäkringar Trygg-Hansa Vägverket Omvärlden QIII Transportköpare Transportsäljare vi slutkonsumenter vill inte att de varor vi köper i något led skall innebära ohälsa

Läs mer

Bedömning av Schenker AB i Sverige, transportörsavtal område utrikes. Rapport B05005. QIII-system version 2005-06-09 2006-09-01

Bedömning av Schenker AB i Sverige, transportörsavtal område utrikes. Rapport B05005. QIII-system version 2005-06-09 2006-09-01 Bedömning av Schenker AB i Sverige, transportörsavtal område utrikes Rapport B05005 QIII-system version 2005-06-09 2006-09-01 Bedömning giltig till 2007-03-25 Bedömningsprotokoll för Schenker AB i Sverige,

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare Slutsats Bilaga:

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras.

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Arbetsmiljöpolicy Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Upprättad trafiksäkerhetspolicy skall alltid följas, samt rutiner för olyckfallsanmälningar

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Rev. 2004-10-01 Rev. 2005-11-14 Rev. 2007-09-19 Rev. 2008-03-03 1 TRAFIKSÄKERHETSPOLICYPROGRAM FÖR LINDBERGS BUSS AB. Lindbergs Buss AB bedriver linje- och beställningstrafik. Under

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet Skoogs Åkeri & Logistik AB är en stark och kvalitetsmedveten transportpartner med lång erfarenhet och bred kompetens. Vårt strategiska läge, precis vid

Läs mer

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik INTEROC AKUSTIK histora INTEROC AKUSTIK historia Akustik Interoc Akustik AB är ett privatägt bolag sedan december 2011. Kärnverksamheten är akustik men idag så utför bolaget även gipsentreprenader, beklädnadsentreprenader,

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

Arbetsmiljö vid upphandling- ett sunt konkurrensmedel. Anna Sundén och Viveca Wiberg

Arbetsmiljö vid upphandling- ett sunt konkurrensmedel. Anna Sundén och Viveca Wiberg Arbetsmiljö vid upphandling- ett sunt konkurrensmedel Anna Sundén och Viveca Wiberg 2018-02-01 Osund konkurrens och upphandling Upphandling en kritisk faktor: Stora värden Företag bryter mot lagar och

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2009

Hållbarhetsredovisning 2009 09 Hållbarhetsredovisning 2009 Hertz är Sveriges ledande hyrbilsföretag. Med en så stark position följer ett stort ansvar gentemot miljön och företagets intressenter. Hertz arbetar därför sedan länge med

Läs mer

Bedömning av Vägverket Region Mitt, objekt 260290, Driftområde Ånge i Västernorrlands län, för utförande av drift och underhåll på allmänna vägar.

Bedömning av Vägverket Region Mitt, objekt 260290, Driftområde Ånge i Västernorrlands län, för utförande av drift och underhåll på allmänna vägar. Bedömning av Vägverket Region Mitt, objekt 260290, Driftområde Ånge i Västernorrlands län, för utförande av drift och underhåll på allmänna vägar. Rapport B05003 QIII-system version 2005-06-09 2006-09-01

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Rapport B06010. Bedömning, avseende Stockholms län landsting upphandling av transporttjänster. QIII-system version 05:08

Rapport B06010. Bedömning, avseende Stockholms län landsting upphandling av transporttjänster. QIII-system version 05:08 Bedömning, avseende Stockholms län landsting upphandling av transporttjänster Rapport B06010 QIII-system version 05:08 Bedömning giltig till 2008-02-25 Bedömningsprotokoll B06010 Stockholms läns landsting

Läs mer

limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster

limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster Nordanå skall vara en attraktiv part när det gäller klimatsmarta logistiktjänster till företag i Sverige samt Europa. Vi skall också vara en attraktiv

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning Hållbarhetsredovisning 2017 VD har ordet I dagens samhälle är hållbarhet enormt viktigt. AkkaFRAKT är ett miljöorienterat företag och vår ambition är att skapa mervärden för våra kunder, delägare och medarbetare

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare Slutsats

Läs mer

VISION. Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad

VISION. Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad VISION Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad 1 FAIR TRANSPORT Bra val ska löna sig, både för dem som köper och säljer transporter. Med Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

Bedömning, avseende Green Cargo. Rapport B07013. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2009-08-06

Bedömning, avseende Green Cargo. Rapport B07013. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2009-08-06 Bedömning, avseende Green Cargo Rapport B07013 QIII-system version 05:08 Bedömning giltig till 2009-08-06 Bedömningsprotokoll för Green Cargo AB, ramavtal 2007 Innehållsförteckning BEDÖMNINGSPROTOKOLL

Läs mer

Systembeskrivning 2005-04-04 2006-12-31

Systembeskrivning 2005-04-04 2006-12-31 Systembeskrivning 2005-04-04 2006-12-31 QIII ideell förening Västra vägen 11A 171 26 Solna Tel +46 (8) 734 52 51 info@q3.se www.q3.se Ägs av LO och NTF 1.12 QIII, Bedömningssystem för upphandlare av tunga

Läs mer

Uppförandekod, koncernbolagen

Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Inledning Att koncernbolagens verksamhet bedrivs på ett professionellt tillika ansvarsfullt sätt är avgörande för respektive företags långsiktiga

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Systemhandbok för bedömning. version 2008:01

Systemhandbok för bedömning. version 2008:01 Systemhandbok för bedömning version 2008:01 Systemhandbok för bedömning version 2008:01 QIII Systemhandbok Köpare av tunga vägtransporter ställs inför en rad utmaningar. Samtidigt som transporterna fyller

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Upphandlare/Beställare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare/Chaufförer Slutsats

Läs mer

Fortum Värmes hållbarhetspolicy

Fortum Värmes hållbarhetspolicy (7) Fortum Värmes hållbarhetspolicy Denna hållbarhetspolicy är beslutad av styrelsen i AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme). Policyns principer skall följas av medarbetare i Fortum

Läs mer

Vår vägvisare. * MTD betyder morgontidig distribution.

Vår vägvisare. * MTD betyder morgontidig distribution. * Vår vägvisare * MTD betyder morgontidig distribution. Det som kännetecknar framgångsrika företag är förmågan att skapa värden för sina kunder. Att helt enkelt göra nytta. Ett starkt varumärke, goda relationer

Läs mer

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter QIIIs nya system för bedömningar av upphandlingar av godstransporter bygger på en analys

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Bedömning av Vägverket Region Vägverket Region Väst, objekt Götatunneln, upphandlingar av tunga transporter. Rapport B05001

Bedömning av Vägverket Region Vägverket Region Väst, objekt Götatunneln, upphandlingar av tunga transporter. Rapport B05001 Bedömning av Vägverket Region Vägverket Region Väst, objekt Götatunneln, upphandlingar av tunga transporter Rapport B05001 QIII-system version 2005-06-09 2006-09-01 Bedömning giltig till 2007-03-25 Bedömningsprotokoll

Läs mer

INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö 2012

INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö 2012 INTEROC AKUSTIK histora EMPORIA Malmö 2012 2 INTEROC AKUSTIK historia Akustik Nuvarande ägare till Interoc Akustik AB anställdes mellan 1999-2002 i Hero hus AB som senare namnändrades till Interoc AB.

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Korta fakta om Skanska idag

Korta fakta om Skanska idag Korta fakta om Skanska idag 1 Grundat 1887 Skanska är ett av världens ledande byggföretag Cirka 133 miljarder SEK omsättning 2003 Cirka 4,000 återkommande kunder 60,000 medarbetare (12000 i Sverige) Czech,

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Upphandling av livsmedelsdistribution

Upphandling av livsmedelsdistribution Upphandling av Problemet Oligopolmarknad Alla små, lokala företag var, av praktiska skäl, utestängda eftersom de inte hade egna transportresurser Marknaden upplevs som uppdelad mellan olika storleverantörer

Läs mer

Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig. Sveriges ledande transport- och logistikföretag.

Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig. Sveriges ledande transport- och logistikföretag. Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig Sveriges ledande transport- och logistikföretag. 1 Schenker AG - ledande leverantör av integrerade logistiktjänster Med en omsättning på 6,225 miljoner

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014.

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Uppförandekod Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Dokumentägare... 2 3. Ansvar i externa relationer... 2 3.1. Lagar

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Hur kan vi som transportköpare

Hur kan vi som transportköpare Hur kan vi som transportköpare pare ställa krav och påverka p marknaden för r hållbar h gods- och logistikhantering? Per Haugland transportchef Vi på Servera ser oss inte som en grossist utan som en affärspartner

Läs mer

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Bakgrund En tredjedel av alla arbetsrelaterade dödsolyckor 2015 hände i trafiken. Trafikolyckor är en av de vanligaste orsakerna till arbetsolyckor.

Läs mer

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Bedömning, avseende Banverkets projekt Citytunneln, E201. Rapport B05008. QIII-system version 2005-06-09 2006-12-31. Bedömning giltig till 2007-09-09

Bedömning, avseende Banverkets projekt Citytunneln, E201. Rapport B05008. QIII-system version 2005-06-09 2006-12-31. Bedömning giltig till 2007-09-09 Bedömning, avseende Banverkets projekt Citytunneln, E201 Rapport B05008 QIII-system version 2005-06-09 2006-12-31 Bedömning giltig till 2007-09-09 Bedömningsprotokoll, B05008, avseende Banverkets projekt

Läs mer

Bedömning, avseende Stora Enso ramavtal 2007. Rapport B07004. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2008-09-08

Bedömning, avseende Stora Enso ramavtal 2007. Rapport B07004. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2008-09-08 Bedömning, avseende Stora Enso ramavtal 2007 Rapport B07004 QIII-system version 05:08 Bedömning giltig till 2008-09-08 Bedömningsprotokoll för Stora Enso, ramavtal 2007 Innehållsförteckning BEDÖMNINGSPROTOKOLL

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Miljöhänsyn i upphandling

Miljöhänsyn i upphandling Miljöhänsyn i upphandling Marlene Sahibzada, upphandlingschef marlene.sahibzada@harryda.se 031-724 6321 1 2010-01-26 Administrativt stöd Upphandlingsenheten i Härryda kommun Våra ansvarsområden: Enheten

Läs mer

Bra arbetsmiljö på väg

Bra arbetsmiljö på väg Bra arbetsmiljö på väg Trafiksä en arb Många anställda har vägar och gator som sin arbetsplats. Förutom yrkesförarna rör det sig bland annat om hemtjänst- och hemsjukvårdspersonal, väktare, hantverkare

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter QIIIs nya system för bedömningar av upphandlingar av gods- och persontransporter

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon. Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag

Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon. Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag 3 4, 5 M E T E R S L A S T B I L A R M I N S K A R K L I M AT P Å V

Läs mer

POLICY Rutin: 4.0 Ersätter: Giltig från: Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Fastställt av: Anders Johansson Datum:

POLICY Rutin: 4.0 Ersätter: Giltig från: Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Fastställt av: Anders Johansson Datum: Rutin: 4.0 Ersätter: 17-10-03 Giltig från: 18-05-23 Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Kvalitetspolicy Andersons Elektriska i Mjölby AB, skall genom att aktivt integrera kvalitetsfrågor i hela sin verksamhet minimera

Läs mer

Medarbetare Medarbetare är av mycket stor betydelse för verksamheten. Utvecklingssamtal genomförs kontinuerligt.

Medarbetare Medarbetare är av mycket stor betydelse för verksamheten. Utvecklingssamtal genomförs kontinuerligt. Hållbarhetsrapport Om Hållbarhetsrapporten Detta är Hydroscand AB:s första hållbarhetsrapport och avser räkenskapsåret 2017. Hållbarhetsrapporten omfattar Hydroscand AB Org. nr 556130-7124. Hållbarhetsrapporten

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör taxi ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

Våra hållbarhetsmål. Hållbarhetsmålen godkändes av koncernledningen för Regional Unit (RU) Sweden i maj 2013 och gäller till december 2015.

Våra hållbarhetsmål. Hållbarhetsmålen godkändes av koncernledningen för Regional Unit (RU) Sweden i maj 2013 och gäller till december 2015. Våra hållbarhetsmål För att styra E.ONs hållbarhetsarbete i Norden har vi definierat elva hållbarhetsmål som täcker områdena Miljö, Medarbetare, Kunder och Leverantörer. en är baserade på vårt globala

Läs mer

Klimatsmart Affärssmart

Klimatsmart Affärssmart Klimatsmart = Affärssmart FAS 2 Viktiga steg till stärkta affärer! - med hållbarhet i fokus! Frågeformulär för djupintervjuer I samverkan med: IUC Norrbotten, LTU Affärsutveckling (f d Centek) och Almi

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR Trafiksäkerhetspolicy reviderad 2005-12-14 TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Inom Sjöfartsverket ska vi sträva efter att alla anställda ska få en trygg och säker arbetsmiljö.

Läs mer

TRIBONAS UPPFÖRANDEKOD 2015

TRIBONAS UPPFÖRANDEKOD 2015 TRIBONAS UPPFÖRANDEKOD 2015 Vårt ansvar som arbetsgivare och medarbetare Vår företagskultur Tribonas företagskultur präglas av tre kärnvärden: Engagemang - På Tribona lägger vi stor vikt vid att sätta

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Bifogar i word- och pdf-format Sveriges Åkeriföretag ABC:s yttrande över förslaget om godsstrategi för Stockholmsregionen, RUFS 2050 TRN

Bifogar i word- och pdf-format Sveriges Åkeriföretag ABC:s yttrande över förslaget om godsstrategi för Stockholmsregionen, RUFS 2050 TRN TRN 2017-0055-101 Från: Torbjörn Heierson Till: TRF Funk Registrator Ärende: SÅ ABC:s remissvar RUFS 2050 TRN 2017-0055 Datum: den 1 mars 2018 16:11:06 Bilagor: image001.png 2018-02-27 Remissvar RUFS 2050

Läs mer

Arbetsmiljö vid upphandling - ett sunt konkurrensmedel

Arbetsmiljö vid upphandling - ett sunt konkurrensmedel Arbetsmiljö vid upphandling - ett sunt konkurrensmedel Bakgrund Osund konkurrens i arbetslivet är ett problem som både är omfattande och för med sig konsekvenser för enskilda arbetstagare, företag och

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

DSV-presentation 2018

DSV-presentation 2018 DSV-presentation 2018 DSV Group - Översikt Global leverantör av transport- & logistiktjänster Börsnoterat och listat på NASDAQ OMX Copenhagen 2017 74,9 miljarder DKK Egna kontor i mer än 80 länder +45

Läs mer