MIK för mig digital fortbildning för folkbibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MIK för mig digital fortbildning för folkbibliotek"

Transkript

1 MIK för mig digital fortbildning för folkbibliotek En lathund till dig som leder den digitala fortbildningen Inledande instruktioner Den här lathunden är till för dig som ska leda den digitala grupputbildningen MIK för mig - folkbibliotek (mik.statensmedierad.se/folkbibliotek/utbildning). Utbildningen är lätt att genomföra utan större förberedelser. Det kan dock vara bra att få viss bakgrundsinformation och förklaringar för dig som leder diskussionerna, eftersom din roll som samtalsledare är att föra gruppen framåt. Lathunden innehåller alla bilder som finns med i den digitala fortbildningen. Men den har utöver informationen och övningarna på bilderna kompletterats med enkla instruktioner, fördjupande information och ytterligare frågor. Frågorna är tänkta som stöd till dig för att få igång en diskussion, eller för att fördjupa och problematisera frågeställningar som visas på skärmen. Vi rekommenderar att du som samtalsledare läser igenom hela lathunden och tittar igenom den digitala utbildningen innan du genomför den med hela gruppen. Förberedelser För att göra den digitala utbildningen behöver du: Dator med uppkoppling, högtalare och projektor Utskrift av lathunden Lappar till värderingsövningsfrågor: En lapp med texten ja, en lapp med texten nej och en lapp med texten kanske samt sex lappar med siffrorna 1-6 (en siffra på varje papper så att du kan lägga ut siffrorna och sätta samman dem till en skala på golvet) Låt någon i gruppen dokumentera era diskussioner under fortbildningen för att ha med i det fortsatta arbetet.

2 Tid När ni genomför hela den digitala grupputbildningen vid ett tillfälle tar det cirka två timmar inklusive diskussionstid. Det går också bra att dela upp den på fler tillfällen eller välja bland frågorna för att få till ett kortare upplägg. Välj den variant som passar bäst för din grupp. Så här fungerar den digitala fortbildningen Navigera genom att klicka på pilarna i mitten av bilden för att gå fram och tillbaka. Eller hoppa mellan avsnitten via den färgade menyraden överst i bild. Numreringen längst ner i bild visar var i utbildningen du befinner dig. Knappen med huset längst upp till vänster tar dig till startsidan. Knappen längst ner till höger tar dig till helskärmsläge. Knappen med tre siluetter längst upp till höger fylls med färg när det finns en gruppinstruktion tillgänglig till bilden. Du visar instruktionen genom att föra muspekaren över den. Du kan också välja att enbart ge en muntlig instruktion till gruppen. Sätt på ljudet på datorn. Fortbildningen innehåller ljud genomgående och speakerröst i vissa animationer. Vi rekommenderar att du som leder samtalet förmedlar informationen på bilderna högt. Andra möjliga upplägg är att ni turas om i gruppen med att läsa högt eller att alla deltagare själva läser det som står på skärmen. Du som samtalsledare kan välja att läsa de kompletterande texterna och frågorna här i lathunden högt, eller att prata fritt utifrån materialet. Välj det sätt som passar dig bäst. Den kursiverade texten under rubriken är instruktioner till dig som ska leda samtalet. Övrig text kan du välja att läsa högt för gruppen eller tala fritt ifrån.

3 Här börjar lathunden för fortbildningen Startsida Bild 1: MIK för mig folkbibliotek, en digital fortbildning i medie- och informationskunnighet för bibliotekspersonal Starta fortbildningen och ställ in helskärmsläge. Beskriv eller läs texten nedan högt för gruppen som en introduktion. Utbildningens syfte Genom att du själv får förhålla dig till frågor kring MIK är du bättre rustad för att diskutera med andra. Att lyfta frågeställningarna i arbetsgruppen kan också hjälpa till att skapa en samsyn gällande bibliotekets arbete med medie- och informationskunnighet samt öka den egna insikten i frågeställningarna. Syftet med utbildningen är att i första hand stärka målgruppen barn och unga mellan år i deras medievardag. Men eftersom folkbibliotekens målgrupp är betydligt bredare, så kan ni självklart också lyfta andra grupper i de frågeställningar som finns i materialet. Den här utbildningen är anpassad till folkbiblioteken. En utbildning för skolan kopplad till läroplanen finns sedan tidigare på MIK-rummet. Uppdraget, målgrupperna och lärandesituationerna ser annorlunda ut på folkbiblioteken än vad de gör i skolan. Därför är

4 det värdefullt att fundera på och diskutera tillsammans med kollegor om vilken roll folkbiblioteken har i det nya medielandskapet. Begrepp - Fördjupningsfakta För er som jobbar på bibliotek så är informationskompetens, digital kompetens och literacy redan kända begrepp. Mycket av det som begreppen innehåller vet vi att ni redan jobbar med dagligen. Så varför ett nytt begrepp, varför MIK? Begreppet medie- och informationskunnighet är en svensk översättning av engelskans Media and Information Literacy. Våren 2013 publicerade Nordicom en svensk bearbetning av Unescos ramverk för medie- och informationskunnighet i skolan och lärarutbildningen där begreppet introducerades i Sverige. Statens medieråd har tillsammans med bland andra Svensk biblioteksförening och UR varit drivande för att etablera begreppet. Medie- och informationskunnighet samlar innebörden av andra liknande begrepp som IKT, mediekompetens, informationskompetens, mediekunnighet och digital kompetens under ett och samma begrepp. Det möjliggör även att bygga vidare på tidigare arbete. Diskutera: Vilka andra begrepp är viktiga för biblioteket och hur ser ni att de hänger de samman med begreppet medie- och informationskunnighet? Vilka för- och nackdelar finns det med ett sammanhållande begrepp som MIK?

5 Introduktion Bild 2: Introduktion Diskutera frågan i bilden. Inför nästa bild På nästa bild startas en animationsfilm. Filmen visar exempel på både ungas och vuxnas medievardag och ger en bild av det nya medielandskapet. Den är 2.27 min lång och innehåller bland annat statistik om barns- och ungas medieanvändning i Sverige. Kom ihåg att sätta på ljudet!

6 Bild 3: Animation om det nya medielandskapet Starta animationen. Uppföljningsfrågor Vad får du för känsla efter att ha sett animationen? Tror du att ungdomars känsla skulle vara densamma? Är det något från filmen du vill lyfta i gruppen?

7 Bild 4: Utbildningens fyra kapitel Läs texten på bilden högt. Introduktion Situationerna är utvalda för att de ger olika infallsvinklar på viktiga frågor kopplat till det nya medielandskapet.

8 Våra relationer Bild 5: Kapitel 1 Våra relationer inledning Läs texten i bilden högt. Introduktion Detta avsnitt ställer frågor kring näthat, kränkningar och vuxnas roll. Ni kommer här att få tillfälle att diskutera och jämföra beteende online och offline, om det finns några skillnader och vad skillnaderna i så fall kan bero på. Inför nästa bild På nästa bild startas en animation med en berättarröst. Där får ni höra en situation med koppling till näthat.

9 Bild 6: Våra relationer animation Sätt på animationen. I animationen får gruppen lyssna till en röst som berättar om en situation med koppling till näthat. Situationen är baserad på en verklig händelse, se mer under bild 9. Ge gärna fördjupningsinformationen till avsnittet efter att ni gått igenom alla delar som hör till Våra relationer. Att ha informationen på förhand kan påverka diskussionen.

10 Bild 7: Våra relationer värderingsövning Låt gruppen ta ställning genom att placera sig i rummet på lappar numrerade 1-6. Syftet är att ge alla möjlighet att tänka igenom vad de själva tycker innan de påverkas av gruppens åsikter. Diskutera sedan högt. Tid: ca 7 min.

11 Bild 8: Våra relationer diskussionsfrågor Klicka på pratbubblorna för att få fram texten. Diskutera i ca minuter. Exempel på ytterligare frågor Vad händer om normerna för vad som är accepterat på nätet förskjuts? Kan det få konsekvenser även för hur vi beter oss offline? I en intervju med högstadieungdomar gjord av programmet Uppdrag granskning menar några unga att det bästa sättet att undvika kränkningar är att ligga lågt online. Då riskerar man inte att få någon emot sig. Hur tänker du kring det kopplat till yttrandefrihet? Källa: Kan det vara bra att människor ges möjlighet att få ur sig åsikter och synpunkter på ett ibland ogenomtänkt och normbrytande sätt? Hur påverkar själva forumet (olika webbsidor, chattforum etc.) tonen för hur man beter sig? Hur kan vi på folkbibliotek arbeta mer strukturerat med frågorna om näthat och kränkningar på nätet? Finns det utrymme för förbättringar, vilka? Vet vi vilket ansvar skolorna har?

12 Bild 9: Våra relationer ta ställning och diskutera Låt gruppen ta ställning genom att placera sig i rummet på lappar med texten ja, nej, kanske eller genom handuppräckning. Syftet är att ge alla möjlighet att tänka igenom vad de själva tycker innan de påverkas av gruppens åsikter. Tid: ca 7 min. Fördjupningsfakta Hösten 2012 utsattes den då 21-åriga Julia för ett massivt näthat på Hennes & Mauritz Facebooksida. Hon hade i ett inlägg kritiserat klädkedjan för att sälja en tröja med en bild av den avlidne artisten Tupac Shakur som var dömd för våldtäkt. I inlägget menade hon att tröjan inte borde säljas eftersom det var respektlöst mot kvinnan som blivit våldtagen och andra våldtäktsoffer runt om i världen. Julias inlägg fick 3000 kommentarer varav flera var mycket fientliga. Några lämnade ut Julias person- och adressuppgifter och i kommentarsfältet kunde man bland annat läsa inlägg som Äckel, ta självmord, Snälla skjut dig själv och Käften, jag hoppas du blir våldtagen. Hennes & Mauritz Facebooksida gillades då av över 16 miljoner människor och Julia blev rädd och djupt kränkt. Hon har nu med Juridikinstitutets hjälpt stämt flera av dem som skrev inläggen. Mer om händelsen och utdrag ur Julias inlägg på Facebook finns i artikeln:

13 Exempel på ytterligare frågor Är den här typen av kommentarer unika för en viss åldersgrupp? Vad finns det för fler exempel på den har typen av kommentarer? Hur skiljer beteendena på nätet sig åt mellan barn och unga jämfört med vuxna?

14 Bild 10: Våra relationer ta ställning och diskutera Låt gruppen ta ställning genom att placera sig i rummet på lappar med texten ja, nej, kanske eller genom handuppräckning. Syftet är att ge alla möjlighet att tänka igenom vad de själva tycker innan de påverkas av gruppens åsikter. Tid: ca 7 min. Exempel på ytterligare frågor Vad tror du krävs för att ungdomar ska kunna säga ifrån på nätet?

15 Bild 11: Våra relationer fördjupning och avrundning Läs texten i bilden högt. Följ länken för att visa deltagarna att den leder till MIK-rummet. Introduktion Denna bild är den sista i avsnittet om Våra relationer. Om länken Länken går till MIK-rummet där du hittar mer information om mobbning och kräkningar på nätet. Fördjupningsfakta Det finns olika sätt att vara närvarande på nätet som vuxen. Det behöver inte handla om att vara aktiv online. Läs mer

16 Vinklade budskap Bild 12: Kapitel 2 Vinklade budskap inledning Läs texten i bilden högt. Introduktion Detta avsnitt ställer frågor kring vår tids propaganda och hur budskap kan vinklas i det nya medielandskapet. 40 procent av åringarna i Sverige tittar på filmklipp från exempelvis Youtube varje dag. I ett medielandskap med ett uppskruvat tempo där budskap förmedlas i korta filmklipp blir ett mediekritiskt förhållningssätt alltmer viktigt. Extra övning Innan du klickar vidare, låt gruppen kort ta ställning till påståendet: Tvättbjörnar är gulliga med svarsalternativen ja, nej, kanske. Mer om filmen kan du läsa i samband med nästa bild.

17 Bild 13 Vinklade budskap animation I animationen visas en propagandafilm mot tvättbjörnar vid namn Det nya hotet. I filmen används vanliga sätt att försöka påverka mottagaren till ett budskap genom att spela på känslor. Filmen är lång. Filmens innehåll diskuteras på kommande bilder och därför är det bra att inte ge gruppen någon förhandsinformation.

18 Bild 14: Vinklade budskap diskussionsfrågor Inled med att återigen låta gruppen ta ställning till påståendet: Tvättbjörnar är gulliga med svarsalternativen ja, nej, kanske. Är det någon som har ändrat åsikt? Klicka på pratbubblorna för att få fram texten. Diskutera i ca minuter. Exempel på ytterligare frågor Hur ser behoven av källkritik ut idag? Hur påverkas medieurval när det gäller vinklade budskap? Vad finns det för andra situationer på ditt folkbibliotek där den här typen av frågor blir aktuella? Hur kan biblioteket stärka besökarnas förmåga att avkoda vinklade budskap?

19 Bild 15: Vinklade budskap kortfilm som förklarar propagandafilmen Sätt på filmen. Den går igenom propagandafilmen Det nya hotet och dekonstruerar de metoder för att påverka som används i filmen. Efteråt kan ni välja att diskutera vad ni tänker efter att ha sett filmen.

20 Bild 16: Vinklade budskap fördjupning och avrundning Läs texten i bilden högt och följ sedan länken till MIK-rummet för mer fördjupning. Introduktion Denna bild är den sista i avsnittet om Vinklade budskap. Om länken Länken går till en sammanfattning av Statens medieråds rapport om våldsbejakande och extrema budskap på internet:

21 Demokrati Bild 17: Kapitel 3 Demokratin inledning Läs texten i bilden högt. Introduktion Detta avsnitt ställer frågor kring hur det nya medielandskapet påverkar demokratin. Syftet är att diskutera vad det får för konsekvenser för samhället och det livslånga lärandet.

22 Bild 18: Demokratin animation Sätt på animationen. Den ställer frågor kring hur det nya medielandskapet påverkar demokratin och hur människors mediekonsumtion blir alltmer nischad i takt med att mediebruset ökar.

23 Bild 19: Demokratin värderingsfrågor Låt gruppen ta ställning genom att placera sig i rummet på lappar med texten ja, nej, kanske eller genom handuppräckning. Syftet är att ge alla möjlighet att tänka efter vad de själva tycker innan de påverkas av gruppens åsikter. Diskutera sedan högt. Tid: ca 7 min.

24 Bild 20: Demokratin värderingsfrågor och diskussion Läs texten i bilden högt. Diskutera i gruppen ca 7 min. Exempel på ytterligare frågor Hur gemensamma behöver våra verklighetsbilder vara? Vilka för- och nackdelar finns det med en utbredd samsyn respektive med en mångfald av tolkningar? Om länken Länken går till en text om medielandskapets utveckling på MIK-rummet

25 Bild 21: Demokratin diskussionsfrågor Klicka på pratbubblorna för att få fram texten. Diskutera en fråga i taget i sammanlagt ca minuter. Exempel på ytterligare frågor Vilka för- och nackdelar finns det med den filtrering av information som är vanlig i sökmotorer och det urval som sker i sociala medier på nätet? Vilken typ av information och kunskap som man tidigare fick "automatiskt" (via till exempel tv-nyheter och morgontidning) tror ni att människor i allt högre grad väljer bort idag? Är kraven som ställs på individen att vara aktiv i att välja och välja bort information rimliga? Finns det några alternativa vägar till att välja själv?

26 Folkbibliotek Bild 22: Kapitel 4 "Folkbibliotek" inledning Läs texten i bilden högt. Introduktion Detta avsnitt ställer frågor kring folkbibliotekens roll i ett förändrat medielandskap. Syftet är att diskutera handlingsstrategier i förhållande till olika biblioteksrelaterade scenarion om barn och ungas medieanvändning. Inför nästa bild På nästa bild visas en animation med berättelser hämtade från situationer på folkbibliotek.

27 Bild 23: Folkbibliotek animation Starta animationen. Den ger exempel på situationer hämtade från folkbibliotek.

28 Bild 24: Folkbibliotek Ta ställning Låt var och en ta ställning genom att placera sig i rummet på lappar numrerade 1-6. Syftet är att ge alla möjlighet att tänka igenom vad de själva tycker innan de påverkas av gruppens åsikter. Låt sedan deltagarna dela med sig av sina ställningstaganden. Tid: ca 7 min. Återkom gärna till denna skala efter frågorna på nästa sida. Har något förändrats?

29 Bild 25: Folkbibliotek diskutera Klicka på pratbubblorna för att få fram texten. Diskutera i ca minuter. Exempel på ytterligare frågor Vilken typ av frågor anser ni att en MIK-central ska kunna ge svar på? Kan folkbiblioteket arbeta mer aktivt med upphovsrätt och Creative commons? I så fall hur? Hur kan folkbiblioteket utveckla sin roll i frågor om källkritik? Ingår det i folkbibliotekets roll att ha koll på hur barn och unga agerar på nätet? Finns förankring i biblioteksplanen angående bibliotekets roll i dessa frågor?

30 Bild 26: Folkbibliotek fördjupning Läs texten i bilden högt och följ sedan länken till MIK-rummet. Introduktion Detta är en avslutande text i avsnittet folkbibliotek. Om länken Länken går till en sida på MIK-rummet med information om folkbibliotekets roll när det gäller medie- och informationskunnighet. Där finns hänvisningar till viktiga styrdokument och internationella manifest med relevanta utdrag.

31 Avslutning Bild 27: Avslutning Varför är MIK viktigt? Introduktion Detta är en avslutande text för att avrunda utbildningen.

32 Bild 28: Slutanimation Introduktion Detta är en avslutande animation för att avrunda utbildningen.

33 Bild 29: MIK på ert bibliotek Introduktion Ni har nu gått igenom MIK för mig digital fortbildning för folkbibliotek med er personal. Nästa steg Presentera era fortsatta planer och/eller diskutera i gruppen hur ni går vidare med MIKarbetet på biblioteket. Vilka möjligheter ser ni med materialet MIK för mig utifrån era behov? Länken går till en landningssida på MIK-rummet med information om satsningen på MIK för biblioteken, inklusive länkar till övrigt material och med information för MIK-centraler.

MIK för mig om lathunden och din roll

MIK för mig om lathunden och din roll MIK för mig om lathunden och din roll Den här lathunden är till för dig som ska leda den digitala utbildningen MIK för mig (mik.statensmedierad.se/utbildning). Den digitala utbildningen är lätt att använda

Läs mer

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Utveckla MIK-arbetet systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Systematisk utveckling av arbetet med MIK på skolan MIK för mig är en igångsättare för att lyfta MIK-frågorna

Läs mer

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu!

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller själv utbildar om arbetsmiljö för vuxna eller ungdomar

Läs mer

Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet. www.statensmedierad.se

Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet. www.statensmedierad.se Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet www.statensmedierad.se Vilja veta! En lektion om vår medievardag för mellanstadiet respektive högstadiet Inledning Det

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet?

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Ett filter i huvet är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Hur ser ungas nätvardag ut? Internet är en naturlig del av ungas vardag. Användarna blir yngre och

Läs mer

Hur man använder webbplatsen

Hur man använder webbplatsen Hur man använder webbplatsen Respect 4 Me är en interaktiv webbplats som unga kvinnor kan använda för få hjälp att tänka igenom hur man kan bete sig på ett säkrare sätt i det dagliga livet. www.respect4me.org

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

Copyright, Copyleft, Copytheft

Copyright, Copyleft, Copytheft Copyright, Copyleft, Copytheft Detta är en interaktiv PDF - klicka på bilder/filmer/ hemsidor etc så öppnas de på er dator De olika avtalen etc. ligger i samband frågorna I slutet av dokumentet finns ytterligare

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Varför Facebook? Facebook är ett socialt forum där det är enkelt att hålla kontakt, uppdatera medlemmar om aktuella händelser och så vidare.

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1

Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1 Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1 SURFA SÄKRARE PÅ NÄTET - ett värdegrundsarbete Elna Svensson lärare Villanskolan Jenny Lindh IKT - pedagog Södra Utmarkens skola 2 Medie- och informationskunnighet

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier.

Vi är alla källor. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Delar du med dig om din dag? 2. En digital lektion från

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (3 min), och SAMhjulet.

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (3 min), och SAMhjulet. DEL 1: Undersöka arbetsmiljön Modulen inleds med det övergripande målet för modul 2 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna för dagen. När ska ni börja,

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Värdera din digitala integritet

Värdera din digitala integritet Värdera din digitala integritet Lektionen är en kort introduktion till begreppet integritet och ger eleverna möjlighet att ta ställning till olika frågor som rör detta. Till läraren 1. Vad är integritet?

Läs mer

En introduktion till Community i Mediakatalogen

En introduktion till Community i Mediakatalogen En introduktion till Community i Mediakatalogen Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediakatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas i

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Sant falskt eller mittemellan

Sant falskt eller mittemellan Kort sammanfattning av: Sant falskt eller mittemellan En dag om medie- och informationskunnighet i Umeå 2014 Dagen förklarade medie- och informationskunnighet på ett grundläggande plan. Det satte dessutom

Läs mer

Sociala medier lite statistik

Sociala medier lite statistik Sociala medier lite statistik Sverige (http://www.soi2013.se/) 9 av 10 företag (med minst 10 anställda) har en webbplats Nästan hälften av företagen finns med i sociala nätverk Facebook är fortfarande

Läs mer

Skriva och skapa med datorn

Skriva och skapa med datorn 2012-12-06 19:11 Sida 1 (av 6) Skriva och skapa med datorn En dator kan man använda i många olika syften. Kanske spelar du mest dataspel och umgås med vänner i communities och på Facebook? Kanske använder

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer

Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer Interjuver med politiker Vi har varit på ett fikamöte och intervjuade 3 stycken politiker. Fikamötet var den 15/1, på Stora Vallaskolan. De politiker

Läs mer

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (3 min), och SAMhjulet.

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (3 min), och SAMhjulet. DEL 1: Undersöka arbetsmiljön Modulen inleds med det övergripande målet för modul 2 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna för dagen. När ska ni börja,

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Lärarmaterial sidan 1

Lärarmaterial sidan 1 Lärarmaterial sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är del 2 i serien om Svarta skogen. Morgonen efter det att Soli önskat att Lucy skulle försvinna beger hon sig hem

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel. Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats

Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel. Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats KVALITATIV ANALYS Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel Övning i att analysera Therese Wirback, adjunkt Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats Fånga

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero Vilka är Animero och varför står jag här? = både webb och film Startade 2001 13 anställda Kontor i Helsingborg och Stockholm Vilka

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediekatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas

Läs mer

10 tips. för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården. psykologpartners

10 tips. för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården. psykologpartners 10 tips för dig som skapar internetbaserade stödprogram för vården psykologpartners Att skapa internetbaserade stödprogram för vården kan vara en utmaning. Det som har levererats via papper eller i fysiska

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Innehåll Syfte och mål Arbetsbeskrivning Inspiration och metodövning Analysschema Lathund källkritik Förslag på ämnen

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på ipad

Guide till användande av interaktiv bok på ipad Guide till användande av interaktiv bok på ipad Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din ipad och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer

Om nätmobbning. En digital lektion från Sida 1 av 9

Om nätmobbning. En digital lektion från   Sida 1 av 9 Om nätmobbning Lektionen är en samtalslektion kring frågor som rör hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Fokus ligger på nättrakasserier.

Läs mer

Vi är alla källor. En digital lektion från Sida 1 av 6

Vi är alla källor. En digital lektion från   Sida 1 av 6 Vi är alla källor Lektionen handlar om hur vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier. Samtalsuppgiften visar att det kan finnas både positiva och negativa aspekter av att lägga

Läs mer

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim.

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim. Lektionen handlar om nättrakasserier. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. Diskutera en kortfilm om facerape 2. En helt vanlig vecka på nätet 3. Om du själv råkar ut för något 4. Nästa

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Källkritisk tänkande i den digitala världen. Ulf Jämterud

Källkritisk tänkande i den digitala världen. Ulf Jämterud Källkritisk tänkande i den digitala världen Ulf Jämterud 1 Källkritik blir allt viktigare Medaljens baksida Ytinlärning och brist på källkritik 2 (Från Emanuel Karlstens Facebook) Källkritik i skolan 3

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Kvalitativ intervju en introduktion

Kvalitativ intervju en introduktion Kvalitativ intervju en introduktion Olika typer av intervju Övning 4 att intervjua och transkribera Individuell intervju Djupintervju, semistrukturerad intervju Gruppintervju Fokusgruppintervju Narrativer

Läs mer

Varför behöver man vara källkritisk?

Varför behöver man vara källkritisk? Med den här lektionen får du möjlighet att introducera en enkel metod för källkritisk granskning. Christina Löfving har som ansvarig för skolbiblioteket arbetat fram ett material tillsammans med elever

Läs mer

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?!

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Unikt samarbete mellan företag, myndigheter & ideella organisationer! Hur ser ungas nätvardag

Läs mer

(Små-) ungar & medier 2012-13

(Små-) ungar & medier 2012-13 (Små-) ungar & medier 2012-13 Två rapporter, sex åldersgrupper 0-1 år 2-4 år 5-8 år 9-12 år 13-16 år 17-18 år Datainsamlingen Genomfördes av SCB 26/10 2012-16/1 2013 1000 barn 0-4 (föräldrar svarade) 1000

Läs mer

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Några frågor och svar om intervjuerna med före detta fosterbarn Varför ska vi intervjua våra före detta fosterbarn? Svar: Vi behöver ta till

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

OneNote Version 1.0 Skolkontoret

OneNote Version 1.0 Skolkontoret OneNote Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är OneNote Online?... 3 Manual steg för steg... 4 En första översikt... 4 Logga in... 5 Skapa ny anteckningsbok... 5 Menyflikarna i OneNote online... 6 Skapa

Läs mer

MIK för mig. övningar för klassrummet i medie- och informationskunnighet. statensmedierad.se. Lärarmaterial för högstadiet och gymnasiet

MIK för mig. övningar för klassrummet i medie- och informationskunnighet. statensmedierad.se. Lärarmaterial för högstadiet och gymnasiet MIK för mig övningar för klassrummet i medie- och informationskunnighet Lärarmaterial för högstadiet och gymnasiet statensmedierad.se Varför är medie- och informationskunnighet viktigt? I ett allt mer

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Sammanställd av Djurens Rätt Göteborg 1 Djurens Rätt Göteborg genomförde i december 2012 en utställning på Frölunda kulturhus

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Lathund att skapa och tilldela en LPP

Lathund att skapa och tilldela en LPP Lathund att skapa och tilldela en LPP Här presenteras ett sätt att steg-för-steg ta fram en lokal pedagogisk planering för ett arbetsmoment eller en terminsplanering i ett ämne eller ett ämnesövergripande

Läs mer

Kom igång med MIK! Ett metodmaterial för skolbibliotekarier

Kom igång med MIK! Ett metodmaterial för skolbibliotekarier Kom igång med MIK! Ett metodmaterial för skolbibliotekarier Kom igång med MIK! Ett metodmaterial för skolbibliotekarier Kom igång med MIK! tar sin utgångspunkt i en idé om skolbibliotekarien som en pedagogisk

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (2 min), och SAMhjulet.

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Undersöka (2 min), och SAMhjulet. DEL 1: Undersöka arbetsmiljön Modulen inleds med det övergripande målet för modul 2 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna för dagen. När ska ni börja,

Läs mer

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans.

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans. bruksanvisning UTVECKLANDE SAMTAL Kärleken är ett hjälpmedel som får igång samtal om viktiga frågor som de flesta par ställs inför. Goda samtal som gör att du lär känna dig själv och din partner mer ingående.

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Riskbedöma (2 min), och SAMhjulet.

Introducera ämnet med hjälp av filmen, Riskbedöma (2 min), och SAMhjulet. DEL 1: Riskbedöma Modulen inleds med det övergripande målet för modul 3 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna för dagen. När ska ni börja, sluta och ta

Läs mer

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Trygghet i den digitala skolmiljön -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Syfte Stärka skolpersonal i arbetet med att göra elevers digitala skolmiljö trygg Göra likabehandling

Läs mer