Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer"

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S -1% EL S Naturgas BEAR NATGAS X4 S -7% BEAR NATGAS X4 S Guld Neutral Neutral Platina Neutral Neutral Palladium PALLADIUM S -1% PALLADIUM S Silver SILVER S -3% BEAR SILVER X4 S Koppar Neutral Neutral Aluminiuim ALUMINIUM S -3% ALUMINIUM S Zink ZINK S 1% ZINK S Nickel NICKEL S -3% NICKEL S Ris Neutral Neutral Kaffe Neutral Neutral Socker Neutral Neutral Kakao SHORT KAKAO A S -5% Neutral Vete BEAR VETE X4 S 20% BEAR VETE X4 S Majs BEAR MAJS X4 S 6% BEAR MAJS X4 S Rapsfrö BEAR RAPS X4 S 1% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S 9% BEAR SOJA X4 S Potatis POTATIS S -1% POTATIS S Smör Neutral Neutral Råvarumarknaden RAVAROR S -1% RAVAROR S Råvarupriserna är generellt sett i fallande pristrend. Efterfågan från Kina, den största konsumenten av råvaror, visar tecken på svag utveckling. Statistik i veckan som gick på fastighetsmarknaden och direktinvesteringar kom in i det lägre spannet av analytikernas förväntningar. FED:s uttalande i veckan tolkades som att det blir högre räntor i USA nästa år. Dollarn steg på detta. Högre räntor (och starkare dollar) är negativt för guld och silver, framförallt.

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (40) Vetepriset klappade ihop i fredags och prisfallet kan nog fortsätta i veckan som kommer. På jordbruksproduktsfronten är allt svagt, utom möjligen smör och potatis som redan fallit mycket kraftigt. Råolja Brent I bankens senaste oljeanalys förutspås ett genomsnittligt oljepris på 85 dollar per fat för nästa år. Det finns faktorer som kan göra att det blir både högre och lägre. Generellt sett kan man säga att prognosen är en av de som är mest "bearish" vad gäller oljeprisets utveckling. Oljepriset har varit onormalt högt de tre senaste åren. Det har fått ökningen i efterfrågan att dämpas. Samtidigt ökar produktionen av råolja utanför OPEC snabbare än global efterfrågan. Det beror dels på att priset är högt och dels på fracking-teknikens begynnande genombrott. Nedan ser vi ett månadschart för de senaste tio åren. Vi ser att priset har brutit en triangelformation för två månader sedan. Det är enligt handboken i tekniska analys, en negativ signal. Det skulle dock inte förvåna om det kommer en rekyl upp mot 105 dollar innan priset slutligen vänder nedåt. En sådan rekyl uppåt blir i så fall ett bra säljtillfälle för dem som inte hann med att sälja för två månader sedan.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (40) Råoljelagren i USA tycks ha börjat höstens lageruppbyggnad. Det är lite tidigare än förra året, men i stort sett i linje med det historiska genomsnittet. Lagren ökade med nästan 4 mbbl. Lagerökningen beror till viss del på högre import. Importen för veckan var den näst högsta hittills i år på 8,114 mbbl. Förra veckan var importen 7,621 mbbl. 450, , , , , , Vecka 5 års intervall Källa: US DOE, SEB Commodities Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart) och USA:s oljeproduktion enligt US DOE på mbpd. Antalet borr-riggar låg i veckan kvar på 1931 riggar, samma antal som förra veckan.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (40) Vi rekommenderar alltså på kort sikt en försiktig kortposition t ex med BEAR OLJA X2 S. Elektricitet Priset på el har rört sig uppåt sedan i våras. Det finns nu ett par tecken som kan tolkas negativt för elprisets utveckling: 1. Det verkar som om varmare väder kommer in och enligt den senaste väderleksprognosen (se nedan under odlingsväder) kommer det att regna betydligt mer än normalt så här års över västra Scanderna, i Norge. Detta fyller på den hydrologiska balansen. 2. Kolpriset i den kontinentala marknaden har fallit mer än dollarn stärkts mot euron. Detta gör att det blir billigare för kolkraftverk att producera el. Dark spread har ökat. Det här gör att vår vy på prisutvecklingen blir lite mer åt det neutrala hållet. Om Dark spreads fortsätter att stiga och den hydrologiska balansen återvänder till normalt blir det svårt att hålla priset uppe.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (40) Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen vänt uppåt, som vi ser i diagrammet nedan. Nedan ser vi terminspriset för kalenderåret 2015 avseende energikol.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (40) Vi rekommenderar köp av EL S om priset kommer ner lite. Naturgas Naturgaspriset (decemberkontraktet) fortsatte att pendla inom det intervall vi noterat tidigare, som har ett golv vid 3.90 och ett tak vid Trots att veckan avslutades med ett par dagar med stora prisfall, noterades ändå en liten prisuppgång på veckan. Vi tror att marknaden underskattar kraften i "fracking" och är därmed mer bearish än marknaden i övrigt.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (40) Koppar Förra veckan hade vi ett resonemang om att den tekniska analysen sade att den stigande pristrenden var bruten. I veckan stod detta helt klart. Uppåttrenden från mars är bruten och det ser till och med ut som om den prisutvecklingen håller på att falla in i den långsiktiga fallande pristrenden. Fundamentalt väntar sig de flesta att ett överskott ska uppstå som sätter ytterligare press på priset. Bevis på detta finns dock inte riktigt ännu. LME-lagren har bottnat ut, verkar det som, vilket också är normalt under de mindre aktiva sommarmånaderna. Å andra sidan har cash-till-tremånaders pris gått ännu mer in i backwardation och 3 månaders termin är nu 40 dollar billigare än spot (kallat cash i LME-marknaden). Mer backwardation är vanligtvis ett tecken på ökande brist. Den fysiska premien är lite lägre i USA och i EU enligt Metal Bulletin, men stabil i Shanghai. Så det finns inte någon tydlig bild av utveckling åt något håll vad gäller fundamental analys. Vi rekommenderar neutral position i koppar. Aluminium Säljtrycket i aluminium fortsatte i veckan som gick. I torsdags hade nedgången nått ner till den tekniska stödnivån 1980 dollar per ton. Där mötte köpare upp och priset stannade där även under fredagen. Marknaden verkar just nu inte vilja bryta igenom 1980-nivån. Vi har noterat köpintressen från konsumenter och vad vi hör, även från större investerare. Vi tror att de fundamentalt orienterade aktörerna kommer att vinna slaget. Premierna är rekordhöga. I den amerikanska Mellanvästern har premien för fysiska metall (över LMEnoteringen som avser metall som ligger långt in i ett LME-lagerhus och tar lång tid att få ut därifrån), nått 460 dollar per ton! Lagren på LME minskar samtidigt med 5 10 kt om dagen. Det finns alltså inget tvivel om att det råder brist på aluminium-metall på marknaden och det gör att priset bör vara väl understött. Å andra sidan, om man tar med de fysiska premierna till LME-noteringen, ligger de senaste pristopparna på 2100 (2500 dollar om vi inkluderar premien för fysisk metall) kanske så högt att det utlöser mer produktion. Det här lämnar oss med ett tak och ett golv och alltså en idé om ett aluminiumpris som rör sig inom ett prisintervall om 1950 och 2150 dollar per ton (vi lämnar öppet för att golvet kan bli lägre om priset bryter 1980 och går lägre i veckan som kommer).

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (40) Vi fortsätter med köprekommendation på ALUMINIUM S. Zink Oron för den kinesiska efterfrågan ökar. Det gör även utbudet i samma region. Smältverkskapaciteten ser ut att öka. Underskottet i zinkmarknaden under det första halvåret i år väntas vändas till ett litet överskott under det tredje kvartalet. Förändringen i LME-lagren stödjer den här prognosen. Vi ser ungefär samma scenario för zink som för aluminium, dvs en långsamt förbättrande balans, där förbättringen tar en paus under det tredje kvartalet, men väntas komma tillbaka till den stadiga trenden mot slutet av året. Om vi blickar framåt mot år 2015, kommer stängningen av gruvor, som varit känt länge, att minska utbudet ytterligare. Nedsidan i priset borde vara begränsad. Från ett tekniskt perspektiv har vi identifierat 2250-nivån som viktig. Det tekniska stödet har testats och hållit. Liksom är fallet med aluminium, går det dock inte att utesluta ytterligare ett nedställ i priset och det gör att vi tror att intervallet som priset rör sig inom är 2200 dollar dollar, de kommande veckorna. Vi rekommenderar köp av ZINK S.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (40) Nickel Enligt den senaste statistiken från Metal Bulletin fortsätter produktionen av NPI (Nickel Pig Iron) nästan opåverkad av Indonesiens exportstopp av malm i början av året. Produktionen av NPI minskade med bara 400 ton från juni till juli, från 37,800 ton (nickelinnehåll) till 37,400 ton i juli. Givet utbudsbegränsningarna i år kom den här statistiken som en överraskning för de flesta. Det har rapporterats att kineserna använder filippinsk malm (med lägre nickelinnehåll) och blandar ut den rikare indonesiska malmen, som Kina lade upp ett stort lager av innan exportstoppet trädde i kraft. Metal Bulletin säger också att lagren av sådan indonesisk malm fortfarande är stora. Detta visar att den skepticism som marknaden på LME visar inför högre pris är befogad. Tekniskt är 17,700 dollar ett viktigt stöd. Om det bryts är det negativt. Fundamentalt borde dock balanserna förbättras lite grand i taget, särskilt när vi närmar oss det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (40) Guld GFMS förutspådde i torsdags lägre efterfrågan på guld och att priset kommer att bottna först nästa år. Efterfrågan på fysiskt guld väntas minska med 2.4% på årsbasis under andra halvåret i år. Det innebär enligt GFMS att efterfrågan under 2014 hamnar på 4,174 ton, den lägsta nivån sedan Samtidigt säger de att ett prisfall ner mot 1200 dollar per uns kommer att väcka den priskänsliga efterfrågan i Asien och Mellanöstern till liv. VD:n för World Gold Council, Aram Shishmanian, sade i torsdags att Kinas efterfrågan på guld kommer att stiga med 20% de kommande tre åren. Kina öppnar sin guldmarknad för utländska företag. WGC anser att med nya guldtradingcentra i Asien kommer likviditeten att förbättras och transaktionskostnaderna att sjunka, vilket leder till att fler investerar i guld. GFMS tror också att centralbanker kommer att köpa 170 ton guld till sina valutareserver under det andra halvåret. ETF-investerare säljer. Samtidigt minskar utbudet från skrot med 17% till 533 ton under andra halvåret. Gruvproduktionen är ungefär oförändrad på 1621 ton för andra halvåret. Genomsnittliga cash costs minskade med 6% under det första halvåret och all-in-costs estimeras av GFMS till 1,350 dollar per uns. Det betyder att mer än hälften av gruvproduktionen går med förlust just nu när priset är lite drygt 1200 dollar. Den ryska centralbanken ökade sitt innehav av guld från 35.5 moz till 35.8 moz. Det är alltså en ökning med 9.3 ton guld, rapporterade Reuters i fredags. Tekniskt har guldpriset en bit ner till det tekniska stödet på Som vi skrev förra veckan är vi inte positivt inställda till att köpa guld i dollartermer. Chartet för guld i kronor (och i euro med för den delen) som jag förra veckan skrev att det närmast ser ut som en omvänd head-and-shouldersformation, alltså en positiv formation, ser ändå på kort sikt ut att kunna ge ytterligare lägre pris i veckan som kommer.

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (40) Det känns allt mindre positivt kring guld, och vi rekommenderar neutral position. Silver Silverpriset har brutit stödet på och passerat 18.50, där vi skulle ta stoppen. Det ser så "bearish" ut att man måste gå kort. På lite längre sikt kan silver vara intressant, men det är i så fall bäst att avvakta med köp. Silver gynnas i ett lite längre perspektiv av att inte enbart vara en finansiell metall, utan också ha egenskaper som industrimetall. Enligt metallanalysföretaget CPM-Group kommer efterfrågan på silver att fortsätta öka från solpanelstillverkare. De väntar sig också att efterfrågan från silverbesticktillverkare och smycken ökar med 4.3%.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (40) Investerare har sett mer positivt på silver än på guld en längre tid. Nedan ser vi ett exempel som illustrerar detta. Diagrammet visar hur många utestående andelar det finns i den ledande guldfonden och den ledande silverfonden, båda noterade på NYSE. Vi ser att intresset för silver drog ifrån guldet i samband med guldprisfallet under våren förra året. Trenden har fortsatt sedan dess. Silver är fortfarande "billigt" i jämförelse med guld. Kvoten har legat på 66 gånger i flera veckor, men ökade efter fredagens kraftiga prisfall till nästan 68 gånger guldpriset. Efter att vi tagit stop-loss vid tycker vi att den tekniska bilden motiverar en kort position. Vill man ta en kort position kan man placera i t ex BEAR SILVER X4 S.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (40) Platina & Palladium Platinapriset är snabbt på väg till den tekniska stödnivån på 1300 som jag skrev om förra veckan. Prisfallet bör hejdas där, men det betyder inte att det är ett köptillfälle. Palladium föll kraftigt ner till i frontmånadskontraktet när veckan stängde. Tekniskt stöd finns strax under 800 dollar och till skillnad från platina, silver och guld, säger den tekniska analysen att detta kan vara ett köptillfälle. Man ser ofta en rekyl tillbaka till utbrottnsnivån efter att priset brutit en triangelformation och det är ett mönster som stämmer ganska väl med palladium. Marknaden bröt en triangelformation vid 750 dollar i våras. De senaste veckornas prisnedgång kan ses som en något försenad rekyl tillbaka mot utbrottsnivån och från dagens kurs på 812 dollar är det inte långt ner till stödet. Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Det har fortsatt att vara små utflöden i båda metallerna.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (40) Förra veckan skrev vi att "vi fortsätter med neutral vy på platina men rekommenderar en köpt position i palladium, helst om man kan köpa på en rekyl nära 800 dollar". Vi håller fast vid det. Odlingsväder Den senaste 2-veckorprognosen med GFS-modellen för Europa visar ännu torrare väder över västra Europa. Ju längre västerut, desto torrare, dvs UK, västra Frankrike, Benelux-länderna och västra Tyskland. Norden är torrt, utom på västra sidan av Scanderna i Norge. Svarta-havs-området får betydligt mycket mer nederbörd än normalt.

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (40) Källa: World Ag Weather Prognoskartan för nederbörden i USA ser om något ännu torrare ut än förra veckan. I synnerhet längs Mississippi, där sojabönor odlas, blir det torrare än normalt. Även över corn belt blir det torrare. Kalifornien, som är en viktig delstat för USA:s mjölkproduktion, får mer nederbörd än normalt. Källa: World Ag Weather Från att ha varit extremt torr, har prognosen för Ryssland och Ukraina blivit våtare än normalt. Området väntas få upp till 2 gånger normal nederbörd de kommande två veckorna.

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (40) Källa: World Ag Weather I Brasilien ser väderleksprognosen ut som förra veckan. Nederbörden över Amazonas fortsätter att vara mindre än normalt, men det fortsätter att regna i Paraná, São Paulo och Minas Gerais. Dessa delstater väntas få dubbelt så mycket nederbörd som normalt för årstiden. Källa: World Ag Weather Australien, som hade en torr prognos förra veckan, väntas i nuvarande tvåveckors prognos få betydligt mer nederbörd. Indiens monsun fortsätter att bli mindre intensiv. Prognosbilden för de kommande två veckornas nederbörd visar att nederbörden över nordvästra Indien blir ännu torrare än vad som framgick av förra veckans prognoskarta.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (40) Källa: World Ag Weather Vete Producentledet, vetemarknadens naturliga säljare, som täckt sig på högre nivåer kom tillbaka som säljare i veckan. Det var dock ont om köpare. Den här kombinationen fick priset att falla snabbt. Det går inte att peka på någon enskild faktor som motiverar prisraset, utan det var just den här kombinationen. I nedanstående diagram ser vi hur Matifs "spotkontrakt" utvecklat sig de senaste tio åren. Som vi ser fanns ett stöd, som vi nämnde förra veckan, på , men det bröts raskt i veckan som gick. Det verkade inte finnas några köpare alls, men en hel del säljare. Nästa stöd finns på euro. Som påmindes förra veckan är inte EU:s interventionspris på 101 euro ett golv för vetepriset inom EU längre.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (40) Chicagovetet (december) föll lika mycket som Matifs vetekontrakt. I Chicago (dollar-) termer ser vi dock ett tekniskt stöd som bara ligger 50 cent lägre än fredagens stängningspris. 425 cent verkar vara nästa anhalt för vetepriset som stängde på cent per bushel i Chicago i fredags., Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är nu contango på båda marknaderna. Contangot är 11% till nästa skörd på Matif och 13% till nästa skörd för Chicago. Ska du lagra och prissäkra, får du alltså bättre betalt när du prissäkrar med Chicago-terminer. Detta är i linje med de resultat som visas i boken "Bättre betalt för skörden", men det är inte stor skillnad och Matif ligger högre i absolut nivå och kan locka. Då är det bra att påminna sig om att Matfivetet i år är ett fodervete med 170 i falltal. Vad Matifvetet är nästa år vet vi ingenting om, men det kan vara ett kvarnvete med falltal runt 200, som alltså ska betinga ett högre pris. Contangot på Matif kan bero på detta, för vanligtvis ser vi inte något contango alls på Matif.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (40) Matifs novemberkontrakt är fortfarande förbluffande dyrt i förhållande till Chicagovetet. Om det visar sig att det faktiskt kommer fodervete med 170 i falltal genom röret vid leverans i november, ska det vara värt 30 euro mindre än det är idag. Sådden av höstvete har nått 12% klart per den 14 september. Det är lite snabbare än normalt, men i linje med förra årets sådd. När höstvetet förra året gick in i vintervilan gjorde det med den bästa crop ratingen sedan 90-talet.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (40) Rapporten från Rysslands jordbruksdepartement i tisdags visade att veteskörden var 70% klar och den antyder en total skörd på mt (USDA 59 mt i september-wasde:n). Det kanadensiska jordbruksdepartementet publicerade sin outlook report för "principal field crops" i fredags. För 2014/15 skriver de att den kanadensiska veteproduktionen är estimerad att minska med 27% från förra året till 22.8 mt pga 8% mindre areal och 17% lägre hektarskörd. Inklusive durumvete estimeras produktionen till 27.7 mt (USDA 28 mt). Det var alltså något bullish information, men det tog marknaden ingen notis om. I tisdags var det en GASC-tender, som togs hem av tre laster franskt vete à 60 kt till ett pris på C&F (228 dollar FOB, vilket motsvarar 178 euro per ton). Den 20 september gick ordern till amerikanskt SRW-vete till ett pris på C&F. Från den 16 oktober sjönk FOB-noteringen för det amerikanska vetet från till dollar (173 euro per ton), en prissänkning med 15%! Det biligaste franska erbjudandet låg på motsvarande 179 euro FOB. Det är en större skillnad mellan Matif och dessa priser nu än vid den föregående veckans GASC-tender. Antingen beror det på att Matif nu prisar mot en lägre kvalitet än tidigare eller så beror det på att priserna skickades in till GASC innan fredagens prisfall på marknaden, men detta förklarar inte hela ökningen i skillnad mellan dessa priser och Matif. Sannolikt handlar det om en kombination av att prisfallet i fredags inte var med, att Matif handlar mer som ett fodervetekontrakt än tidigare och att kvarnvete, som GASC vill ha, är en (dyrare) bristvara i Frankrike. Algeriet som köpte 5.7 mt vete från Frankrike förra året, har villkor som gör det svårt eller omöjligt för Frankrike att exportera lika mycket igen. Med en större skörd än förra året, har Frankrike ett stort behov att exportera sitt vete till andra. Exporten från EU är i nivå med förra årets export så här långt in i säsongen, faktiskt 0.1 mt högre, på totalt 6.2 mt. Exportbehovet är mycket större än så eftersom EU:s veteskörd är mycket större än förra årets. Non-commercials i CFTC:s rapport har sålt 4000 kontrakt och är nu nettosålda 81,618 kontrakt.

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (40) Vi tror inte att botten är nådd och rekommenderar fortsatt sälj på vete. Det kan finnas 10% till på nedsidan om vi tittar på Chicago och ännu mer på Matif. Majs Decemberkontraktet CZ4, höll emot under huvuddelen av veckan men inrättade sig i den fallande pristrenden i fredags, så veckans hela prisnedgång på 2% noterades. De längre terminskontrakten gick dock upp. Det råder contango i majs, liksom i vete. Contangot är högre i majsmarknaden än den är i vetemarknaden, 16%. Att terminspriset faller för decemberkontraktet och stiger för de längre kontrakten, kan tolkas som att marknaden tror att skörden blir större och lagringsbehovet därmed större. Detta motiverar i så fall ett lägre pris vid skörd (December) och ett högre terminspris, eftersom dyrare lager måste rymma mer majs och priset på lagring är en av faktorerna som påverkar terminspriset. Med 16% terminspåslag och en ränta som är nära nog noll i USA är nästan hela 16% en kompensation för lagringskostnaden. Skörden som började för ett par veckor sedan i södra USA rullar norrut. Den visar väsentligt högre yield än normalt och detta innebär att USDA:s estimat på 171 bu/ar är för lågt. 175 bu/ar sägs vara i botten på prognosintervallet. Vi har skrivit förut att 300 cent kan tänkas vara en nivå som marknaden vill testa.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (40) Crop condition låg oförändrat på höga 74% good/excellent i måndags för veckan som slutade den 12 september. Non-commercials köpte ytterligare några kontrakt i veckan, men är i princip "neutral" i ett historiskt perspektiv kontrakt köpta är inte jättemycket för majs.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (40) DOE rapporterade i veckan som gick att etanolproduktionen i USA ökade med ytterligare 4000 fat till 931,000 fat per dag. Lagren av etanol ökade också i veckan och oljepriset föll, vilket drog med sig etanolen. Raffinaderierna i USA ställer nu om till vinterproduktion, så det är normalt att se lagren öka när raffinaderierna är off-line för omställning. Vi fortsätter med säljrekommendation. Sojabönor Sojabönorna (SX4) fortsatte falla i veckan som gick och det var återigen sojamjölet som tyngde - mot slutet av veckan vände även sojaoljan nedåt.

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (40) Sojamjölet som bröt igenom stödet vid 340 dollar i början av september, konsoliderade sedan vid dollar. I torsdags avslutades det med ett nytt "ben" nedåt, som sedan fortsatte i fredags. Det är dock troligtvis inte över förrän åtminstone 300-nivån kommer in i bilden. Där bör det finnas stöd. Sojaoljan har fallit i pris med ungefär 25% sedan i våras (för ny skörd). Förrförra veckans brott av den fallande trendlinjen ledde till en rekyl upp mot 34, där rekylen tog slut. Priset föll tillbaka under torsdagen och fredagen, men den övergripande bilden har förändrats. 32 dollar är nu ett stöd och det skulle inte förvåna om det är starkare än vad många tror.

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (40) Crop condition för sojabönor låg oförändrat på höga 72% good/excellent i måndagens rapport för veckan som slutade den 12 september. Non-commmercials sålde 3000 terminer enligt fredagens rapport, som visar ställningen per i tisdags. De är nu sålda netto 84,448 kontrakt. Det är den mest negativa positionen de senaste åren.

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (40) Vi behåller säljrekommendationen för sojabönor och för sojamjöl. Vi tror att sojaoljan kan ha funnit sin botten. Raps Novemberkontraktet som för två veckor sedan brutit triangelformationen på nedsidan, gick inte under 320 euro och rekylerade sedan upp genom triangeln till dess övre motstånd. Därifrån föll sedan priset i fredags ner till Marknaden öppnade i fredags faktiskt under triangelformationen. man ser detta då och då och mönstret indikerar att priset kan komma att gå ner en hel del. Som nämnt ovan rapporterade Statistics Canada i fredags och för canola estimeras en produktion under 2014/15 på 13.9 mt (förra året 18 mt). Det är i nivå med 2012/13. Utbudet på 16.4 mt är dock bara 12% mindre än förra året, eftersom ingående lager från 2013/14 är så stort. Utgående lager väntas dock sjunka kraftigt och sluta på riktigt låga 0.8 mt.

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (40) Vi fortsätter med säljrekommendation på rapsterminer. Potatis Potatispriset vände upp i fredags och bröt trenden för den fallande pristrenden. Från 6 euro per deciton avancerade priset till 6.50 i fredags. Det är ett tydligt tecken på att vi förmodligen sett botten på priset för den här gången. Motstånd finns på 8 euro. Vid det senaste mötet Potato Europe i Hannover, visade NEPG (North-Western Potato Growers) uppdaterade estimat för areal, hektarskörd och produktion för 2014/15. NEPG estimerar att den totala arealen exklusive stärkelsepotatis i de fem största producentländerna i Europa (Frankrike, Belgien, Tyskland, Holland och UK) uppgår till 548,475 Ha. Det är den största arealen de senaste fem åren. Hektarskörden estimeras till 49 ton / Ha, som också är mer än de senaste fem åren. Produktionen av potatis i de fem länderna uppgick förra året till drygt 530,000 ton. Det finns alltså ca 15,000 ton mer potatis i år. Källa: AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) UK Det finns alltså, som ovan nämnt, 15,000 ton mer potatis EUREX börsområde, men priset är mer än halverat, och frågan är om det verkligen är rimligt. Vi tror att ett pris på 6.50 är i lägsta laget. Det är mitt i skörd nu. En tredjedel av potatisen i marknadsområdet borde vara uppe vid det här laget och det borde vara den säsongsmässigt svagaste perioden för priset. Vi rekommenderar köp av potatisterminer, vilket enklast görs genom att köpa 1:1 - certifikatet POTATIS S.

28 sep-14 okt-14 nov-14 dec-14 jan-15 feb-15 mar-15 apr-15 maj-15 jun-15 jul-15 aug-15 sep-15 okt-15 SEB Veckobrev råvaror 28 (40) Mjölk Terminerna på smör och SMP steg i veckan som gick. Uppgången var störst för smör, som steg med 6% för januarikontraktet. Uppgångar noterades över hela linjen. Fonterra-auktionen i tisdags den 16 september visade på 0.0% förändring i det övergripande indexet. Smörnoteringen sjönk 2.5% medan SMP steg 0.9% och WMP steg med 0.6%. Cheddar föll dock med 6.5%. Nedan ser vi terminspriserna för mjölkråvara basis köpkurserna på terminerna för smör och SMP på EUREX, omräknat till kronor per kilo. Terminspriserna i kronor per kilo är något lägre än förra veckan, trots avsaknaden av prisnedgång på Fonterra-auktionen kr 3.00 kr 2.90 kr 2.80 kr 2.70 kr 2.60 kr kr, SEB Många tolkar det oförändrade priset på Fonterra-auktionen som att "nu är botten nådd". Det är sällan så. Ofta fortsätter trenden längre än de flesta kan föreställa sig. Med det sagt diskonterar terminspriserna på smör och SMP ett extremvärde och vi tror inte att spotpriserna kommer att nå längre ner än så.

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (40) Socker Priset på socker fortsatte falla i veckan. En bidragande orsak till den svaga prisutvecklingen på socker kan vara att den brasilianska realen försvagats sedan början av september. Försvagningen är 5% mot svenska kronor och 5.5% mot dollarn. En annan anledning är regnen över odlingsområdena i Brasilien. Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Prisfallet har nu nästan tagit ner råsockerpriset till 13 cent, som utgjorde bottennoteringen år Det är en nivå där köpare kanske vågar sig fram, eller så faller priset ända ner till nästa stöd vid 10 dollar. Australian Sugar Milling Council rapporterade i fredags att landets sockerrörsskörd kan bli den största sedan 2006, och uppgå till 32 mt. Lite drygt hälften av skörden har processats. Som vi sett ovan under odlingsväder regnar det mer än vanligt i Paraná och São Paulo, två viktiga delstater för Brasiliens produktion av sockerrör.

30 SEB Veckobrev råvaror 30 (40) Urea Urea FOB Yuznhe, som är en benchmarknotering för urea avser FOB Yuznhe som är en hamn i närheten / utkanten av Odessa, har stigit successivt sedan försommaren, efter vårens prisuppgång. Vi ser inte samma prisuppgång i New Orleans (NOLA). Prisutvecklingen i USA ser svag ut. I USA är det lågt och fallande pris på majs som ligger bakom. I Yuzhne är det sannolikt snarare Rysslandsrelaterat, dvs gaspris i Ukraina och det direkt krigshotet. Även om Yara-aktiens kurs stigit stadigt sedan mars, i linje med urea FOB Yuzhne, har Yara aktien sällskap av andra norska aktier, som t ex de nära släktingarna Norsk Hydro och Statoil. Vi tror inte att man kan ta Yara-aktiens uppgång till intäkt för en prognos om ett högre urea-pris. Ris Priset på ris ligger kvar strax över det tekniska stödet på dollar. Med de stora prisfall som varit i substitutet vete, skulle det inte förvåna om de senaste veckornas lugnare marknad är en konsolidering inför ytterligare ett prisfall i ris. Jag tycker man ska bevaka rismarknaden och vara beredd att köpa BEAR RIS X4 S om eller (helst) bryts. Nästa stöd finns ju som vi ser nere på 10 dollar.

31 SEB Veckobrev råvaror 31 (40) Vi fortsätter med neutral rekommendation, men förbereder oss för att gå kort. Kaffe Regn över Minas Gerais gav prisfall på kaffet och regnet fortsätter, som vi såg av väderleksprognosen för Brasilien ovan. Det finns många analyser som haussar kaffe, men vi hör inte till dem. Tekniskt ser priset ut att vara på väg ner mot det tekniska stödet på cent. Det bröts i och för sig i juli, så priset kan gå ännu lägre i det korta perspektivet, kanske ända till drygt 160 cent. Vi rekommenderar neutral position i kaffe.

32 SEB Veckobrev råvaror 32 (40) Kakao Allt hade varit frid och fröjd med en kort position i kakao om det inte kom rapporter om att Ebola-smittan kan drabba Elfenbenskusten och Ghana, de två viktigaste producenterna av kakao i världen. Hittills finns inga rapporterade fall av Ebola från dessa länder, men det kan finnas "inofficiella fall". Både Ghana och Elfenbenskusten exporterar kakao i större volymer än vad marknadsbedömare räknat med. Om Ebolasmittan kan begränsas eller inte når Elfenbenskusten eller Ghana, finns nog stor fallhöjd i priset på kakao. Men det kanske är klokt att gå ur en kort position nu och invänta vad som händer. Spekulativ position sjönk ytterligare något. Det är dock viktigt att notera att detta visar hur det såg ut i tisdags förra veckan och nyheten om Ebola-smittan kom efter det. Anekdotvis har vi förstått att det främst är spekulanter som köpt, vilket i så fall visar sig i nästa veckas COT-rapport från CFTC. Priset vi ser i diagrammets gröna linje är kakaopriset på LIFFE (i GBP per ton).

33 SEB Veckobrev råvaror 33 (40)

34 SEB Veckobrev råvaror 34 (40) SEB:s Mini Futures Mini Long Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIL EL D S EL % 21% MINIL GULD A S GULD % -36% MINIL GULD B S GULD % -52% MINIL KAFF A S KAFFE % -15% MINIL KAFF B S KAFFE % -17% MINIL OLJA A S BRENTOLJA % -33% MINIL PALL A S PALLADIUM % -41% MINIL PALL B S PALLADIUM % -34% MINIL PLAT A S PLATINA % -44% MINIL PLAT B S PLATINA % -63% MINIL SILV A S SILVER % -52% MINIL SILV B S SILVER % -58% Mini Short Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIS EL A S EL % -19% MINIS GULD C S GULD % 55% MINIS KAFF C S KAFFE % 33% MINIS KAFF D S KAFFE % 26% MINIS OLJA A S BRENTOLJA % 22% MINIS PALL B S PALLADIUM % 124% MINIS PLAT C S PLATINA % 57% MINIS RAPS A S RAPSFRÖ % 1% MINIS RAPS B S RAPSFRÖ % 1% MINIS SILV C S SILVER % 50% MINIS SOJA B S SOJABÖNOR % 24% MINIS VETE A S VETE % 30% MINIS VETE B S VETE % 24%

35 SEB Veckobrev råvaror 35 (40) SEB:s råvarucertifikat Index- och sektorcertifikat Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % -1% -3% 0% RAVARORE S SEB CI ER % -1% -5% -6% ADELMETALL S ÄDELM INDEX % 0% 0% 0% BASMETALL S BASM INDEX % 0% 0% 0% ENERGI S ENERGIINDEX % 0% 0% 0% JORDBRUK S JORDB INDEX % 0% 0% 0% Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år EL S El % 4% 8% -21% OLJA S Olja % 0% -9% 1% NATGAS S Naturgas % 5% -12% 20% GULD S Guld % -2% 3% 3% SILVER S Silver % -5% -3% -9% PLATINA S Platina % -4% -1% 3% PALLADIUM S Palladium % -6% 5% 26% KOPPAR S Koppar % 2% 8% 3% ALUMINIUM S Aluminium % 1% 11% 11% ZINK S Zink % 3% 13% 30% NICKEL S Nickel % 0% 1% 37% VETE S Vete % -10% -17% -5% MAJS S Majs % -7% -21% -25% SOJABO S Sojabönor % -5% -15% -1% RAPS S Rapsfrö % -1% -9% 0% KAFFE S Kaffe % -4% 10% 56% KAKAO S Kakao % 8% 13% 35% SOCKER S Socker % -9% -19% -21% POTATIS S Potatis % -9% -49% 0% SMOR S Smör % 1% -15% 0%

36 SEB Veckobrev råvaror 36 (40) BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2-2% -9% -3% -7% BULL GULD X4 S Guld X4-4% -20% -12% -28% BULL GULD X5 S Gud X5-5% -26% -17% 0% BULL SILVER X4 S Silver X4-11% -28% -30% -63% BULL PLATIN X4 S Platina X4-7% -25% -24% -27% BULL PLATIN X5 S Platina X5-9% -31% -31% 0% BULL PALLAD X4 S Palladium X4-6% -32% -5% 59% BULL PALLAD X5 S Palladium X5-8% -39% -9% 0% BULL EL X2 S El X2-2% 8% 15% -46% BULL EL X4 S El X4-3% 15% 30% -78% BULL OLJA X2 S Olja X2 0% -4% -23% -9% BULL OLJA X4 S Olja X4 0% -12% -45% -29% BULL OLJA X5 S Olja X5-1% -16% -54% 0% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4 4% 2% -57% -7% BULL ALU X2 S Aluminium X2-6% -2% 13% 10% BULL ALU X4 S Aluminium X4-12% -9% 17% 0% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2-2% -1% 8% -4% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4-4% -6% 7% -21% BULL NICKEL X2 S Nickel X2-7% -5% -6% 62% BULL NICKEL X4 S Nickel X4-14% -16% -21% 93% BULL ZINK X2 S Zink X2 3% 2% 18% 51% BULL ZINK X4 S Zink X4 5% -2% 24% 89% BULL VETE X4 S Vete X4-19% -36% -56% -40% BULL VETE X5 S Vete X5-24% -43% -65% 0% BULL MAJS X4 S Majs X4-6% -35% -70% -81% BULL RIS X4 S Ris X4-1% 0% -33% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4-9% -29% -61% -40% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4-3% -3% -35% -24% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4-12% -31% -11% 77% BULL KAFFE X5 S Kaffe X5-15% -39% -26% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4-13% -35% -64% -75% BULL SOCKER X5 S Socker X5-17% -43% -73% 0%

37 SEB Veckobrev råvaror 37 (40) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 2% 18% 15% 15% BEAR GULD X4 S Guld X4 4% 34% 23% 10% BEAR GULD X5 S Guld X5 5% 42% 26% 0% BEAR SILVER X4 S Silver X4 13% 46% 49% 18% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 8% 42% 42% 11% BEAR PLATIN X5 S Platina X5 10% 53% 52% 0% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5 5% 48% 6% -55% BEAR PALLAD X5 S Palladium X6 7% 60% 4% 0% BEAR EL X2 S El X2 1% -9% -17% 51% BEAR EL X4 S El X4 2% -18% -33% 65% BEAR OLJA X2 S Olja X2 0% 12% 46% 20% BEAR OLJA X4 S Olja X4 0% 21% 98% 25% BEAR OLJA X5 S Olja X5 0% 25% 128% 0% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4-7% -5% 100% -67% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 6% 10% -2% -3% BEAR ALU X4 S Aluminium X4 12% 15% -12% -22% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2 2% 8% 4% 13% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4 4% 12% -1% 9% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2 8% 12% 15% -42% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4 16% 17% 17% -75% BEAR ZINK X2 S Zink X2-3% 5% -6% -29% BEAR ZINK X4 S Zink X4-5% 5% -19% -58% BEAR VETE X4 S Vete X4 20% 49% 106% 34% BEAR VETE X5 S Vete X5 25% 64% 143% 0% BEAR MAJS X4 S Majs X4 6% 58% 210% 202% BEAR RIS X4 S Ris X4 0% 3% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4 9% 48% 141% 22% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4 1% 2% 46% 13% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4 11% 36% -39% -94% BEAR KAFFE X5 S Kaffe X5 14% 40% -54% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 15% 57% 177% 138% BEAR SOCKER X5 S Socker X5 19% 74% 246% 0% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % -13% -5% -9% LONG OLJA D S Olja % -4% -21% -6% LONG KOPPA D S Koppar % -2% 10% -10% LONG VETE D S Vete % -20% -32% -16%

38 SEB Veckobrev råvaror 38 (40) Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % 9% 32% 20% SHORT OLJA D S Olja % 14% 71% 33% SHORT GULD A S Guld % 10% 11% 15% SHORT GULD D S Guld % 12% 12% 18% SHORT SILVE A S Silver % 7% 10% 16% SHORT SILVE D S Silver % 8% 12% 20% SHORT PLATI A S Platina % 9% 13% 14% SHORT KOPPA A S Koppar % 5% 7% 13% SHORT KOPPA D S Koppar % 6% 6% 16% SHORT MAJS A S Majs % 9% 23% 31% SHORT KAFFE A S Kaffe % 7% 7% 1% SHORT KAKAO A S Kakao % 8% 2% -7% SHORT SOCKE A S Socker % 11% 23% 30% SHORT SOJAB A S Sojabönor % 18% 59% 26% SHORT VETE A S Vete % 14% 31% 21% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Olja - brent CO1 USD/fat % -3% -14% -10% 7% Bensin XB1 USc/gallon % -3% -17% -3% -26% Gasolja QS1 USD/ton % -4% -12% -12% 5% El 4:e kvartalet NELV4Q EUR/MWh % 7% 10% -7% -4% Tysk el, 4:e kvartalet GTV4 EUR/MWh % -4% -2% -14% 3% Energikol API2 API21MON USD/ton % -3% 2% -7% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % -1% -16% 3% 4% Utsläppsrätter CO2 MOZ4 EUR/ton % -7% 8% 10% 2% Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Guld XAU USD/ozt 1, % -6% -8% -11% 1% Silver XAG USD/ozt % -8% -14% -23% 1% Platina XPT USD/ozt 1, % -7% -9% -9% 1% Palladium PA1 USD/ozt % -8% -3% 10% 1% Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Koppar LMCADS03 USD/ton 6,843 0% -1% 2% -5% 0% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 1,982-3% -2% 6% 11% 3% Nickel LMNIDS03 USD/ton 17,905-3% -3% -4% 29% 1% Zink LMZSDS03 USD/ton 2,265 0% -1% 6% 21% 1% Bly LMPBDS03 USD/ton 2,080-2% -6% -2% 0% 1% Järmnalm 62% Kina TIO1 USD/ton 84-1% -11% -9% -38% -28%

39 SEB Veckobrev råvaror 39 (40) Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % -11% -18% -17% 9% Chicagovete W 1 USc/bu % -13% -20% -28% 11% Majs C 1 USc/bu % -9% -26% -28% 12% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 0% -9% -14% 6% Sojabönor S 1 USc/bu % -15% -33% -29% 3% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % -19% -28% -23% -7% Sojaolja BO1 USc/pund % 0% -20% -24% 1% Mjölk DA1 USc/pund % 11% 15% 35% 2% Live Cattle LC1 USc/pund % 4% 5% 24% 6% Lean Hogs LH1 USc/pund % 12% -17% 16% -28% Ris RR1 USD/CWT % -3% -14% -19% 5% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Arabica kaffe KC1 USc/pund % -2% 7% 54% 10% Kakao CC1 USc/pund 3, % 2% 4% 24% -5% Bomull CT1 USc/pund % 4% -25% -23% -9% Socker SB1 USc/pund % -13% -25% -21% 88% Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % -4% -9% -8% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % -4% -12% -8% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % -3% -12% -8% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % 3% 3% 10% USDSEK USDSEK SEK % 4% 6% 11% EURSEK EURSEK SEK % 0% 1% 7% EURUSD EURUSD USD % 4% 6% 5%, SEB KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

40 SEB Veckobrev råvaror 40 (40) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3%

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,26 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +6,59 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2017

Priser på jordbruksprodukter juni 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-07-03 Priser på jordbruksprodukter juni 2017 är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom. Priset för ungtjur klass R3 i var 25 procent

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -8,85 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -7,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -12,21 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,14 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,20 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,86 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013 Nr 090/2013 (sid 1 av 6) Torsdagen den 7 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 090 OMXS 30 index 1 293,03 OMXS 30 satte högsta noteringen i år redan den 22 oktober vid 1 301 för att sedantveka en del

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor.

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Köpläge i vete En analys framtagen av Börs Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Efter flera månader med sidledes rörelser börjar spannmålsprodukterna röra

Läs mer

Elmarknadsrapport Q3-14

Elmarknadsrapport Q3-14 Svängiga väderprognoser Under veckan som gått har vi haft mycket osäkra prognoser som svängt varannan dag. Orsaken till detta är att vi inte har haft något stabilt högtryck över södra Europa vilket har

Läs mer

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Råvarubrev SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Lättnadsrally eller något mer bestående? MARKNADEN I KORTHET Även förra veckan kantades av hög volatilitet och stor osäkerhet i de finansiella marknaderna. Svagare

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2016

Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-07-04 Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige var

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Råvaror. Swedbank. Swedbank måndagen den 17 juni 2013

Råvaror. Swedbank. Swedbank måndagen den 17 juni 2013 June 17, 213 Swedbank Råvaror Swedbank måndagen den 17 juni 213 Oro för avmattning av återhämtningen i den kinesiska ekonomin har försvagat sentimentet för konjunkturkänsliga råvaror, medan en försvagad

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2015

Priser på jordbruksprodukter maj 2015 9-01 9-23 9-45 2010-14 2010-36 2011-06 2011-28 2011-50 2012-20 2012-42 2013-12 2013-34 2014-04 2014-26 2015-07 2015-18 2014-17 2014-20 2014-23 2014-26 2014-29 2014-32 2014-35 2014-38 2014-41 2014-44 2014-47

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 5 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har stigit under veckan i både Paris och Chicago. Parisvetet

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,10 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -2,46 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan.

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 33 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Ökad import höll nere elpriserna i Norden. Systempriset för Nord Pool Spot var i genomsnitt 34,1 EUR/MWh

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 17 april 2011 vecka 16 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-09-04 Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

VECKOBREV v.15 apr-15

VECKOBREV v.15 apr-15 0 0,001 Makro Veckan På onsdag som kommer gått regeringen lägga fram sin vårbudget, vars innehåll i stora drag redan är känt. På DI Debatt har ett antal företrädare för svenska arbetsgivarorganisationer

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013 Nr 092/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 14 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 092 OMXS 30 index 1 282,50 OMXS 30 stiger under torsdagen efter att ha varit ned till 1 270 som lägst under onsdagen.

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

VECKOBREV v.47 nov-11

VECKOBREV v.47 nov-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska arbetslösheten enligt SCB:s beräkningar steg från 6,8 % till 6,9 % i oktober, där förväntat var en oförändrad nivå. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer förkunnade

Läs mer

VECKOBREV v.13 mar-14

VECKOBREV v.13 mar-14 Veckan som gått 0 0,001 Makro I söndags träffades USA och Rysslands utrikesministrar i Paris, ingen uppgörelse nåddes men båda underströk att de tror på en diplomatisk lösning. John Kerry framhöll att

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

VECKOBREV v.33 aug-11

VECKOBREV v.33 aug-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska industriproduktionen sjönk med 3,3 % i juni från tidigare ökning med 2,1 %. Årstakten sjönk därmed från 13,2 % till 6,4 %. Förväntat var -0,9 % samt 10,5 %. Arbetslösheten

Läs mer

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Technical Analysis Analyst: Ahmed Daadooch 8 March 06: Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Futura storlekz 9. Ni kan flytta varje figur var

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-10-31 Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 JANUARI 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Majs 5 Guld, Silver

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Majs 5 Guld, Silver v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Majs 5 Guld, Silver 6 USD/SEK, NOK/SEK 7 Vete, Apple 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 29 augusti 2011 vecka

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,27 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,19 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,11 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 AUGUSTI 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

Kraftig ökning av spannmålspriserna

Kraftig ökning av spannmålspriserna 1(5) INFORMATION 21-8-13 Enheten för handel och marknad Ida Björklund Tfn: 36-15 63 43 Mobil: 7-548 4 7 E-post: ida.bjorklund@jordbruksverket.se Kraftig ökning av spannmålspriserna Under de senaste veckorna

Läs mer