Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen."

Transkript

1 Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar som skall tillgodose framförallt gymnasieskolans, men även grundskolans behov av kompetens inom teknik och naturvetenskap. I uppdraget ingår även att förnya utbildningen och undervisningen för blivande lärare i syfte att öka och stimulera elevers intresse för teknik och naturvetenskap. En konkret manifestation av ovanstående uppdrag är det gemensamma utbildningsprogrammet Civilingenjör & Lärare (CL), som leder fram till en dubbelexamen om 200 poäng, civilingenjör och lärare med behörighet för gymnasiet och grundskolans senare år. Samtliga studenter som antas till programmet läser matematik i kombination med fysik, kemi eller IT/data. Institutionen Matematik, KTH, har också, på initiativ av NCM (Nationellt centrum för matematikutbildning), inlett ett samarbete med Matematiska Institutionen på Stockholms Universitet och Stockholms Kommun kring gymnasielärarfortbildning i matematik. LHS utbildar matematiklärare för alla stadier i skolan, och är också hemvist för den s.k. PRIM-gruppen, som bl.a. utformar de nationella proven i matematik för grundskolan och för kurs A på gymnasiet. (De nationella proven kurs B - E på gymnasiet utformas av Enheten för pedagogiska mätningar vid Umeå Universitet, ) * * * Matematikstudierna utgör ett kritiskt filter för hur man lyckas med sina studier i naturvetenskap och teknik, på gymnasieskolan såväl som högskolan. Flera universitet och högskolor, däribland KTH, har i flera års tid rapporterat om successivt försämrade förkunskaper i matematik bland de nyantagna studenterna. Det visar sig att t.o.m. studenter med höga matematikbetyg från gymnasiet kan ha stora svårigheter att leva upp till de krav som högskolestudierna ställer. På många högskoleutbildningar utgör de inledande matematikkurserna en stor stötesten med dålig genomströmning. Under CL-programmets första år har det visat sig att ca. hälften av studenterna har betydande svårigheter med det första årets matematikkurser. * * * Inom ramen för KTHs och LHS regeringsuppdrag vore det därför angeläget med ett projekt som undersöker dessa frågor. Den samlade erfarenhet och kompetens som finns vid KTH och LHS utgör en god utgångspunkt för ett sådant projekt. Rektorerna vid KTH och LHS har också uttryckt sig positiva till att vi inom ramen för regeringsuppdraget driver ett projekt inom matematik, gärna riktat mot gymnasieskolan (Mötesanteckningar )

2 Syfte Syftet med projektet är att jämföra gymnasiets mål och ambitioner med högskolans förväntningar och förkunskapsbehov i matematik. Är det så att ingenjörsutbildningarnas krav på förkunskaper i matematik inte svarar mot den matematikundervisning som ges på det naturvetenskapliga och tekniska programmet på gymnasiet? analysera de observerade förändringarna i nyantagna högskolestudenters förkunskaper. Finns det något speciellt område / några speciella områden inom matematiken, som studenterna blivit betydligt sämre på och som ingenjörsutbildningarna tycker är viktiga? undersöka om och i så fall på vilket sätt resultaten på de Nationella proven i matematik förändrats under den senaste åren. medverka till att gymnasiekursplanerna i matematik anpassas bättre till ingenjörsutbildningarnas krav analysera behovet av förändringar i de inledande matematikkurserna vid KTH mot bakgrund av de nya studenternas faktiska förkunskaper fortsätta utvecklingen av matematikkursplaner och undervisningsformer i CLprogrammet så att studenterna i sina framtida lärarroll kan ge gymnasieelever en god grund för fortsatta studier vid ingenjörutbildningar. inom ramen för matematikdidaktiken synliggöra moment som är speciellt svåra för gymnasieelever. Genomförande och bemanning Projektet bör drivas av minst en lärare engagerad i lärarutbildning från Matematik, KTH, och minst en person med matematikdidaktisk kompetens från LHS. Från Matematik, KTH, är Hans Thunberg beredd att arbeta 100 timmar med projektet under våren 2004, och ytterligare 100 timmar under hösten 2004, under förutsättning att finansiering kan ordnas och att tid kan frigöras inom hans tjänst. Hans Thunberg är lektor vid KTH Matematik, och programansvarig för Civilingenjör & Lärare (KTH/LHS) samt Öppen Ingång (KTH). Ytterligare personal från KTH Matematik kommer att delta i en omfattning av 100 timmar. Från LHS leds projektet av Astrid Pettersson och Gunilla Olofsson. Astrid Pettersson är universitetslektor i pedagogik med inriktning mot utvärdering och matematikämnets didaktik, och för närvarande prorektor vid LHS. Gunilla Olofsson är universitetsadjunkt i matematik vid LHS (med 20-årig erfarenhet som matematik- och kemilärare i grundskola och gymnasieskola, och 10-årig erfarenhet i matematikdidaktik på LHS). Astrid Pettersson och Gunilla Olofsson är verksamma vid institutionen för Undervisningsprocesser,

3 Kommunikation och Lärande samt vid PRIM-gruppen. De deltar aktivt i arbetet under Från LHS deltar även Jonas Ingemarsson, som är gymnasielärare i matematik och fysik och som arbetar på PRIM-gruppen. Han börjar arbeta med projektet redan under hösten 2003, ca. 200 timmar. Det vore också önskvärt att knyta flera matematiklärare vid såväl KTH som gymnasieskolan till projektet. Projektet skall genomföras under KTH och LHS finansierar var och en sitt eget deltagande i projektet. Hösten 2003 Inledande undersökningar har påbörjats (Frågeställning 1 nedan). Arbetet påbörjas vid LHS. Jonas Ingemarsson arbetar med - Jämförelse över tid av resultat på nationella proven - Jämförelse av innehållet i de gamla centrala proven (NT-linjerna) och de nuvarande nationella proven (i denna jämförelse ingår också kursplanerna) - Jämförelse av innehållet i KTH:s diagnostiska prov och innehållet i de nationella proven på NV, T-programmen. (Frågeställningarna 3, 4 och 6 nedan.) Våren 2004 Gunilla Olofsson och Astrid Pettersson (LHS) och Hans Thunberg (KTH) börjar sitt arbete med projektet. Samtliga frågeställningar nedan adresseras. En preliminär rapport skall vara färdig under våren. Sommaren/hösten 2004 Arbetet avslutas. Rapport skall vara skriven och klar under hösten.

4 Frågeställningar och planerade aktiviteter 1) Vilka andra studier pågår? Vilka åtgärder föreslås? Kontakt med Matematikdelegationen, speciellt de tre arbetsgrupperna Skolår 7 12, ordf. Tomas Bergqvist, Umeå Skolår 11 högskola, ordf. Gerd Brandell, Lund Lärarutbildning/kompetensutveckling, ordf. Anders Tengstrand, Växjö 2) Hur har kunskaperna hos studenter som lämnar gymnasiets NV- och T- program förändrats över tiden? Vilka försök har gjorts att möta dessa förändringar? Vilka brister i förkunskaper identifieras av lärarna vid KTH? Här finns en rad undersökningar gjorda. I projektet avser vi att göra en genomgång och sammanfattning av dessa tidigare arbeten. *) Vi planerar också att intervju lärare vid KTH Matematik. I en förlängning vore det också intressant att systematisk analysera brister i grundläggande matematisk färdighet och förståelse såsom de yttrar sig i felaktiga eller ofullständiga lösningar på problem vid skriftliga tentamina vid KTH. 3) Finns det någon trend i nationella provens utfall? Har resultaten ändrat sig på något signifikant sätt de senaste åren? Analys av resultaten på de nationella proven i Matematik under de senaste åren. Jämförelser görs också mellan de gamla centrala proven i matematik med dagen nationella prov på NT-programmen. Studien omfattar även jämförelser av kursplanerna. 4) Hur ser de faktiska förväntningarna på nyantagna studenter ut vid KTH, som de uttrycks i det diagnostiska provet, sommarrepetitionsmaterialet, den inledande kursen, och förväntade förkunskaper i de första ordinarie kurserna? Analys av prov och kursmaterial. Intervjuer med KTH-lärare. 5) Vilka är gymnasieskolans mål och ambitionsnivå i matematikundervisningen på NV- och T-programmet, så som den kommer till uttryck i nationella prov, läroplaner och vanligt förekommande läromedel? Analys av prov, läroplaner och läromedel. Hur ser den dolda läroplanen ut? Vilka prioriteringar och ambitioner styr den faktiska undervisningen? Samtal med gymnasielärare (Kanske kan vi engagera några lärare på VFU-skolorna i projektet?) och gymnasieelever. 6) Jämförelse mellan gymnasiets mål och ambitioner och högskolans förväntningar och förkunskapsbehov.

5 Bearbetning och jämförelse av resultat av ovanstående frågor. Jämförelse av innehållet i KTH:s diagnostiska prov med uppgifterna i de Nationella proven i matematik. Hur bedömer gymnasielärare t.ex. det diagnostiska provet som ges vid KTH? Hur ser KTH-lärarna på de nationella proven? Är det ett glapp mellan gymnasiets och högskolans läroplaner? Eller är det den dolda läroplanen som styr på ett ofördelaktigt sätt? Vilka av gymnasiets kurser är det i sådana fall frågan om? Är det grundskolekunskaper som brister? Uppföljning och förslag till åtgärder Att utveckla CL-programmet på ett sådant sätt att studenterna i sin framtida lärarroll kan ge gymnasieelever en god grund för fortsatta studier vid ingenjörutbildningar. Att bidra till en ökad kunskap och medvetenhet hos blivande och yrkesverksamma matematiklärare, såväl inom högskolan som gymnasieskolan, om de frågor som har behandlats inom projektet. Utifrån frågeställningar och slutsatser inom projektet avser vi också att kommentera och vid behov lämna förslag på förändringar av - styrdokumenten för gymnasiets (och ev. grundskolans) matematikundervisning - de nationella provens utformning - de inledande matematikkurserna på KTH, m.a.p kursinnehåll och undervisningsformer. *) Frågor om gymnasiets matematikundervisning och förkunskaper i matematik hos nyantagna studenter har studerats i flera olika undersökningar de senaste åren, t.ex. Lars Brandell, Matematikkunskaperna 2002 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH, Stockholm (En ny rapport är att vänta under hösten 2003) Bengt Johansson, Förkunskapsproblem i matematik?, Rapport från Högskoleverket, 1998 Räcker kunskaperna i matematik? Rapport från Högskoleverket, 1999 Bra start i matematik. Rapport från Högskoleverket, 1999 Matematik Från gymnasieskolans NV-program till högskolan. Institutionen för lärarutbildning, Uppsala Universitet, 1998 Rolf Pettersson, Resultat av diagnostiskt prov i matematik för nyantagna teknologer vid civilingenjörslinjerna på Chalmers En uppföljande rapport finns också. Arbeten utförda vid Linköpings universitet respektive Umeå universitet om nyantagna studenters förkunskaper i matematik. Anders Tengstrand, Pedagogiskt utvecklingsarbete i matematik vid ingenjörsutbildningar i Sverige, NyIng rapport nr 13, Växjö universitet Per-Eskil Persson och Thomas Wennström, Gymnasieelevers algebraiska förmåga och förståelse, del I - V. Högskolan Kristianstad, Per- Eskil Persson, Gymnasieelevers algebraiska förmåga och förståelse - tidsfaktorn, del VI.. Högskolan Kristianstad, 2003 Astrid Pettersson (red.) Centrala prov i matematik på NT-linjerna Analys av innehåll och resultat.rapport PRIM-gruppen, LHS Stockholm 1995 Sammanställning av förkunskapsproblem gjord vi Matematik, KTH, Under arbete. i en omfattning av 100 timmar.

Räcker kunskaperna i matematik?

Räcker kunskaperna i matematik? Bilaga 2 Räcker kunskaperna i matematik? LARS BRANDELL Bakgrund Ett viktigt underlag för regeringens uppdrag till NCM har varit Högskoleverkets rapport Räcker kunskaperna i matematik? (Högskoleverket,

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN FOU-ENHETEN BILAGA DNR 12-007/10005 SID 1 (6) 2013-02-26 För att säkerställa ett strategiskt, långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete som bidrar till en

Läs mer

Gymnasiets nationella prov och KTHs förkunskapskrav en matematisk kulturklyfta?

Gymnasiets nationella prov och KTHs förkunskapskrav en matematisk kulturklyfta? Gymnasiets nationella prov och KTHs förkunskapskrav en matematisk kulturklyfta? Hans Thunberg, KTH Matematik thunberg@mathkthse Sammanfattning Det nationella provsystemet har bl a som uppgift att tydliggöra

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Sammanställning av intervjuer med studierektorer vid högskolor och universitet.

Sammanställning av intervjuer med studierektorer vid högskolor och universitet. Sammanställning av intervjuer med studierektorer vid högskolor och universitet. Komplierat av LEIF ABRAHAMSSON. [1] Enkät till anställda vid matematiska institutioner (Bilaga 8) [2] Intervjuenkät till

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Högskolan i Borås Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Jana Hejzlar 08-563 088 19 Jana.hejzlar@hsv.se

Läs mer

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng Mathematics för Teachers, 61-90 credits, 30 credits Kurskod: LMGN12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: HT

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP)

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP) Analys och bedömning av kunskaper i matematik, Dynamisk programvara som didaktiskt verktyg i Matematik för yngre åldrar, Matematiksvårigheter analyser, orsaker, Matematikämnets didaktik, Analys och bedömning

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar

Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar Lisen Häggblom Åbo Akademi, Vasa Lärarutbildningen är en stor utbildning - komplex - har politiskt intresse - många vill vara experter på utbildning

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson Hemsida A Rektorer behöver stärka sitt ledarskap Elever lär sig utan att förstå Skolan sätter betyg på olika grunder Skolan utvärderar

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Matematikkunskaperna 2015 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2015 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2015 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm Oktober 2015 2 Innehållsförteckning FÖRETAL

Läs mer

Algebra viktigt men svårt

Algebra viktigt men svårt CONSTANTA OLTEANU Algebra viktigt men svårt I artikeln diskuteras gymnasieelevers dåliga förståelse av algebra, tänkbara orsaker och kopplingen till aritmetik i grundskolan. Artikeln bygger på delresultat

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringsbeslut I:4 2011-03-31 U2011/2229/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringens

Läs mer

KURSPLAN Matematik för åk 7-9, 31-45 hp, 15 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för åk 7-9, 31-45 hp, 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för åk 7-9, 31-45 hp, 15 högskolepoäng Mathematics for Teachers, 31-45 credits, 15 credits Kurskod: LM2K12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: Ht 2012 Version:

Läs mer

Matematikkunskaperna 2012 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2012 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2012 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm Oktober 2012 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Matematikkunskaperna 2002 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH

Matematikkunskaperna 2002 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH Matematikkunskaperna 2002 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm Oktober 2002 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRETAL

Läs mer

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2007-12-18 2007/11 Lärarutbildningen 2006/07: Färre nybörjare, men antalet utexaminerade

Läs mer

Planeringsmöte kring mattebron 8 juni 2009

Planeringsmöte kring mattebron 8 juni 2009 2009-06-10 Planeringsmöte kring mattebron 8 juni 2009 Minnesanteckningar Deltagare: Frank Wedding, da Vinic gymnasiet, Halmstad Katalin Földesi, Mälardalens högskola Mikael Yden, Samverkansgrupp Linköping

Läs mer

Matematikkunskaperna 2003 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH

Matematikkunskaperna 2003 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH Matematikkunskaperna 2003 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm November 2003 1 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3

Läs mer

Matematikkunskaperna 2014 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2014 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2014 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm Oktober 2014 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

2. Reflektioner kring föreläsningen om gränsvärdesbegreppet på gymnasium och högskola, exempelvis finns det andra begrepp med liknande problematik?

2. Reflektioner kring föreläsningen om gränsvärdesbegreppet på gymnasium och högskola, exempelvis finns det andra begrepp med liknande problematik? Sammanfattning av synpunkter framförda vid dialogcaféet vid det andra nationella mötet mellan gymnasielärare och högskolelärare. Stockholm, 10 november, 2006 Mötet kring regeringens matematiksatsning i

Läs mer

Matematikkunskaperna 2016 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2016 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2016 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm December 2016 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola STATISTISK ANALYS Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 2006/13 Lärarutbildningen 2005/06: Antalet examina ökar men för få är

Läs mer

Studenternas förkunskaper

Studenternas förkunskaper PER BYLUND & PER-ANDERS BOO Studenternas förkunskaper Under perioden 1998 2001 har förkunskaperna hos de nyantagna studenterna vid Umeå universitet analyserats. Här redovisas några av de intressantare

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

NYBÖRJARSTUDENTER OCH MATEMATIK MATEMATIKUNDER VISNINGEN UNDER FÖRSTA ÅRET PÅ TEKNISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA UTBILDNINGAR

NYBÖRJARSTUDENTER OCH MATEMATIK MATEMATIKUNDER VISNINGEN UNDER FÖRSTA ÅRET PÅ TEKNISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA UTBILDNINGAR NYBÖRJARSTUDENTER OCH MATEMATIK MATEMATIKUNDER VISNINGEN UNDER FÖRSTA ÅRET PÅ TEKNISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA UTBILDNINGAR Högskoleverkets rapportserie 2005:36 R NYBÖRJARSTUDENTER OCH MATEMATIK MATEMATIKUNDER

Läs mer

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14 Matematiklyftet Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare Läsåret 2013/14 8.30-9.30 Presentation av matematiklyftet Bakgrund och syfte Genomförande Lärportal Handledare och rektorers roll 9.30-10.00

Läs mer

Matematikkunskaperna 2011 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2011 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2011 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm November 2011 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Matematikkunskaperna 2013 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH

Matematikkunskaperna 2013 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH Matematikkunskaperna 2013 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen och andra program vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm Oktober 2013 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Mathematics 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Matematiska definitioner i gymnasie- & universitetsläromedel

Matematiska definitioner i gymnasie- & universitetsläromedel Matematiska definitioner i gymnasie- & universitetsläromedel http://www.runforshelta.com/2011/01/31/rosta-pa-bast-datum-for-andralangdagen-2011/ Ett steg mot bättre förståelse av övergångsproblematiken

Läs mer

Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning. Översikt. Matematik väcker känslor

Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning. Översikt. Matematik väcker känslor Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning Föreläsning i kursen Matematikdidaktik för högskolan Matematikcentrum, Lunds universitet Gerd Brandell Översikt

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

Högskolan Kristianstads ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan

Högskolan Kristianstads ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan BESLUT Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 08689 gun.eriksson@uka.se Reg.nr 2014-06-24 42-679-13, 42-680-13 Högskolan Kristianstad Rektor Högskolan Kristianstads ansökan om

Läs mer

Hösten 2001 utvärderades matematikutbildningen

Hösten 2001 utvärderades matematikutbildningen DEBATT DEBATT DEBATT DEBATT DEBATT DEBATT DEBATT Här presenterar Anders Tengstrand, f d universitetslektor i matematik vid Växjö Universitet, några reflektioner kring problemen med nybörjarstudenternas

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

Redovisning av basårutbildningen våren 2005

Redovisning av basårutbildningen våren 2005 Redovisning av basårutbildningen våren 2005 REGERINGSUPPDRAG REG.NR 61-1346-05 Högskoleverkets rapportserie 2005:22 R Redovisning av basårutbildningen våren 2005 REGERINGSUPPDRAG REG.NR 61-1346-05 Högskoleverket

Läs mer

Basåret inom högskolan: situationen våren 2004. Regeringsuppdrag Reg.nr 61-2401-03

Basåret inom högskolan: situationen våren 2004. Regeringsuppdrag Reg.nr 61-2401-03 Basåret inom högskolan: situationen våren 2004 Regeringsuppdrag Reg.nr 61-2401-03 Innehållsförteckning Sammanfattning...5 Basårets omfattning...5 Övergång till högskolan...5 Basåret i högskolan: situationen

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Rapport 2006:20 R Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Bo 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fa 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Redovisning av basårutbildningen

Läs mer

I uppdraget ingår även följande åtgärder.

I uppdraget ingår även följande åtgärder. Regeringsbeslut 1:2 2009-02-19 U2009/914/G U2008/6186/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Uppdrag till Statens skolverk att genomföra utvecklingsinsatser inom matematik, naturvetenskap

Läs mer

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Matematiska och systemtekniska institutionen (MSI) Kursplan Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Inriktning matematik/matematikdidaktik för de

Läs mer

Per Näsman Anna Björklund 2007-06-20

Per Näsman Anna Björklund 2007-06-20 Statistisk undersökning av matematikbakgrund, matematik D eller matematik E, från gymnasiet och studieresultat, avklarad poängsumma, vid KTH för studerande antagna till KTH höstterminerna 21, 22, 23 respektive

Läs mer

ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag

ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag Högskoleverkets rapportserie 2005:10 R ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag Högskoleverket 2005 Högskoleverket

Läs mer

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

Matematikkunskaperna 2004 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH

Matematikkunskaperna 2004 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH Matematikkunskaperna 2004 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm September 2004 1 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Motion till riksdagen 2008/09:s68063 mlr av Marie Granlund m.fl. (s) Matematiksatsning från förskola till forskning räkna med mer!

Motion till riksdagen 2008/09:s68063 mlr av Marie Granlund m.fl. (s) Matematiksatsning från förskola till forskning räkna med mer! Kommittémotion Motion till riksdagen 2008/09:s68063 mlr av Marie Granlund m.fl. (s) Matematiksatsning från förskola till forskning räkna med mer! Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för

Läs mer

Studenters förhållningssätt till lärande i en nätbaserad överbryggande matematikkurs

Studenters förhållningssätt till lärande i en nätbaserad överbryggande matematikkurs Studenters förhållningssätt till lärande i en nätbaserad överbryggande matematikkurs tikk Presentation vid Nationellt möte Mattebron Stockholms universitet 2012 11 12 Presentation ti av mig Gymnasielärare

Läs mer

Ansökan och ärendets hantering. Malmö högskola Rektor

Ansökan och ärendets hantering. Malmö högskola Rektor Malmö högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Viveka Persson +46 8 5630 86 58 viveka.persson@hsv.se

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 Det finns fortfarande många poäng att söka för tidigarelärare! För att underlätta valet i lärarlyftet har vi gjort ett urval av de kurser som

Läs mer

Räcker kunskaperna i matematik?

Räcker kunskaperna i matematik? Räcker kunskaperna i matematik? Bedömningsgruppen för studenternas förkunskaper i matematik 1 Räcker kunskaperna i matematik? ISBN: 91-88874-20-6 Innehåll: Bedömningsgruppen för studenternas förkunskaper

Läs mer

Matematikkunskaperna 2010 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen

Matematikkunskaperna 2010 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen Matematikkunskaperna 2010 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm November 2010 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 FÖRETAL

Läs mer

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017 VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017 Information Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR VETENSKAPENS HUS, 2013-2016 Bakgrund Vetenskapens Hus startades år 2002 som ett samarbetsprojekt mellan KTH och Stockholms universitet. En av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Matematikkunskaperna 2006 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH

Matematikkunskaperna 2006 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH Matematikkunskaperna 2006 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm september 2006 1 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016 VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016 Information Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet

Läs mer

TIMSS Advanced 2008. Svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik

TIMSS Advanced 2008. Svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik Svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik TIMSS ramverk Information om skolsystemet Nationella regler och mål Lärar- och skolenkäter Genomförd undervisning Elevenkät och elevprov

Läs mer

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits Dnr: 2016/1151 3.1.3 Kursplan Fakulteten för teknik Institutionen för matematikdidaktik 2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year

Läs mer

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av Utbildningsplan Tekniskt basår, KTH Flemingsberg Technical Preparatory Year 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens mål Syftet med utbildningen är att bredda

Läs mer

Tekniskt basår med fokus på tjejer

Tekniskt basår med fokus på tjejer Tekniskt basår med fokus på tjejer Den här korta rapporten är en delrapport om basårsutbildningar med fokus på kvinnor. I en fortsatt studie under våren 2017 kommer detta material att kompletteras med

Läs mer

Matematikkunskaperna 2007 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen

Matematikkunskaperna 2007 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen Matematikkunskaperna 2007 hos nybörjarna på civilingenjörsprogrammen vid KTH bearbetning av ett förkunskapstest av Lars Brandell Stockholm November 2007 1 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3

Läs mer

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958 Huvudmän inom skolväsendet 1 (10) Information om Matematiklyftet I detta dokument finns information om Matematiklyftet samt hur man som huvudman ska gå tillväga om man vill ansöka om statsbidrag för matematikhandledare

Läs mer

Regeringens satsning Mattebron syftar till att överbrygga kunskapsgapet

Regeringens satsning Mattebron syftar till att överbrygga kunskapsgapet Anna Svärd Rapport från ett Mattebromöte Mattebron hade i november 2011 ett nationellt möte. Här ges en sammanfattning från en av deltagarna. Regeringens satsning Mattebron syftar till att överbrygga kunskapsgapet

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan i undervisningsämnena biologi, fysik och kemi

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan i undervisningsämnena biologi, fysik och kemi Umeå universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Viveka Persson +46 8 5630 86 58 viveka.persson@hsv.se

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

TIMSS Advanced svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik

TIMSS Advanced svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik TIMSS Advanced svenska gymnasieelevers kunskaper i avancerad matematik och fysik Peter Nyström Umeå forskningscentrum för matematikdidaktik Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet

Läs mer

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av Tekniskt basår, KTH Flemingsberg Technical Preparatory Year 60,0 förutbildningspoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m VT19. Utbildningens mål Syftet med utbildningen är att bredda kompetensen

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Första sidan. Svenska elevers matematikkunskaper i grund- och gymnasieskolan samt elevers fysikkunskaper i gymnasiet

Första sidan. Svenska elevers matematikkunskaper i grund- och gymnasieskolan samt elevers fysikkunskaper i gymnasiet Första sidan Svenska elevers matematikkunskaper i grund- och gymnasieskolan samt elevers fysikkunskaper i gymnasiet TIMSS 2007 & TIMSS Advanced 2008 Båda studierna visar på en betydande negativ kunskapsutveckling

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Parallellseminarium 2

Parallellseminarium 2 Parallellseminarium 2 201 Naturinspirerad matematik Fö, Föreläsning Annica Nettrup, Anette Barr, Anna Rosdahl På Naturförskolan Snusmumriken utgör naturen runt omkring inspiration till den vardagliga matematiken.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Matematik för fortsatta studier

Matematik för fortsatta studier Matematik för fortsatta studier En kvantitativ undersökning gjord på uppdrag av matematikdelegationen av Lars Brandell Stockholm 2004 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Matematisk kommunikation

Matematisk kommunikation DNR LIU-2016-01391 1(8) Matematisk kommunikation Programkurs 4 hp The Language of Mathematics TSIT04 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF Fastställandedatum

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare SPRAKFAK 2016/45 Riktlinjer för antagning av excellent lärare Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-04-12 Innehåll Inledning... 3 1. Beredning och beslut... 3 2. Kriterier för bedömning...

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Matematiksatsningen

Matematiksatsningen OH-mallen Matematiksatsningen 2009-2011 www.skolverket.se/matematik ia.envall@skolverket.se OH-mallen Uppdraget Genomförande Utvärdering Resultat Uppdraget: Bakgrund Nationella utvärderingen (NU 03) TIMSS

Läs mer