Telefoni. Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telefoni. Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner?"

Transkript

1 Telefoni Hur fungerar en telefon? Hur har den utvecklats? Hur ser telefonens historia ut? Vad är bra och vad är dåligt med telefoner? Det är frågor vi ska svara på i denna presentationen!

2 Introduktion Välkommen till denna presentation, hoppas att du lär dig något nytt om mobiltelefoni!

3 1983 Detta är en av dom första mobilerna, som bara man kan ringa med, inte kan ta emot SMS eller något annat liknande.

4 1983 Detta är en av dom första mobilerna, som bara man kan ringa med, inte kan ta emot SMS eller något annat liknande.

5 Detta är en av dom första mobilerna, som bara man kan ringa med, inte kan ta emot SMS eller något annat liknande.

6 Trådlösa mobiler sen

7 1998 Detta är en mobil från 1998, den var en av dom första mobilerna som hade en videosamtals-funktion. Den kunde även ta emot & skicka sms.

8 1998 Detta är en mobil från 1998, den var en av dom första mobilerna som hade en videosamtals-funktion. Den kunde även ta emot & skicka sms.

9 Detta är en mobil från 1998, den var en av dom första mobilerna som hade en videosamtals-funktion. Den kunde även ta emot & skicka sms.

10 1999 Denna mobilen var en väldig vanlig mobil på den tiden, den hade inga speciella funktioner. Och det enda man kunde göra var att skicka sms och ringa.

11 1999 Denna mobilen var en väldig vanlig mobil på den tiden, den hade inga speciella funktioner. Och det enda man kunde göra var att skicka sms och ringa.

12 Denna mobilen var en väldig vanlig mobil på den tiden, den hade inga speciella funktioner. Och det enda man kunde göra var att skicka sms och ringa.

13 2000 Denna mobilen är rätt så lik den andra, den har likadana funktioner och det är inget speciellt med den.

14 Denna mobilen är rätt så lik den andra, den har likadana funktioner och det är inget speciellt med den.

15 Denna mobilen är rätt så lik den andra, den har likadana funktioner och det är inget speciellt med den.

16 2001 Denna mobilen är en Nokia mobil, den var lite mer snyggare än dom andra mobilerna. Och man kunde även spela spel på denna mobilen. Det mest populära spelet på denna mobilen var spelet Snake

17 Denna mobilen är en Nokia mobil, den var lite mer snyggare än dom andra mobilerna. Och man kunde även spela spel på denna mobilen. Det mest populära spelet på denna mobilen var spelet Snake

18 2002 Mobilerna blev bara mer och mer snygga, detta är en mobil från 2002 och den har inga speciella funktioner.

19 2002 Mobilerna blev bara mer och mer snygga, detta är en mobil från 2002 och den har inga speciella funktioner.

20 Mobilerna blev bara mer och mer snygga, detta är en mobil från 2002 och den har inga speciella funktioner.

21 2003 Denna mobilen tycker jag är väldigt cool, det är för att man kan videosamtala med den, och man kan även vrida på skärmen.

22 2003 Denna mobilen tycker jag är väldigt cool, det är för att man kan videosamtala med den, och man kan även vrida på skärmen.

23 Denna mobilen tycker jag är väldigt cool, det är för att man kan videosamtala med den, och man kan även vrida på skärmen.

24 2004 Denna mobilen är en Sony ericsson. Den är väldigt inriktad till musik och har även en kamera på baksidan.

25 Denna mobilen är en Sony ericsson. Den är väldigt inriktad till musik och har även en kamera på baksidan.

26 Denna mobilen är en Sony ericsson. Den är väldigt inriktad till musik och har även en kamera på baksidan.

27 2005 Denna mobilen har en slide - funktion, och den har bluetooth. Det hade inte alla mobiler på den tiden, och den har även en två megapixels kamera.

28 2005 Denna mobilen har en slide - funktion, och den har bluetooth. Det hade inte alla mobiler på den tiden, och den har även en två megapixels kamera.

29 Denna mobilen har en slide - funktion, och den har bluetooth. Det hade inte alla mobiler på den tiden, och den har även en två megapixels kamera.

30 2006 Denna mobilen är väldigt modern. Den har det mesta, internet, bluetooth, mms-funktion, sms-funktion, och man kunde även ladda ner vissa spel på den.

31 2006 Denna mobilen är väldigt modern. Den har det mesta, internet, bluetooth, mms-funktion, sms-funktion, och man kunde även ladda ner vissa spel på den.

32 Denna mobilen är väldigt modern. Den har det mesta, internet, bluetooth, mms-funktion, sms-funktion, och man kunde även ladda ner vissa spel på den.

33 2007 Detta var den första iphonen som kom ut, den utsågs av Time Magazine till årets uppfinning. Den hade en utvecklad 3G-teknik, och den hade även ett navigationssystem. Mobilen blev tillgänglig i 70 länder.

34 2007 Detta var den första iphonen som kom ut, den utsågs av Time Magazine till årets uppfinning. Den hade en utvecklad 3G-teknik, och den hade även ett navigationssystem. Mobilen blev tillgänglig i 70 länder.

35 2008 Detta är en iphone 3G, den är mycket snabbare och bättre än den första iphonen, och den finns i två färger, vit & svart.

36 2008 Detta är en iphone 3G, den är mycket snabbare och bättre än den första iphonen, och den finns i två färger, vit & svart.

37 2009 Detta är en Sony Ericcson Xperia mobil. Den är väldigt bra, snabb och kraftig. Den har även ett tangentbord som förenklar sms-funktionen.

38 2009 Detta är en Sony Ericcson Xperia mobil. Den är väldigt bra, snabb och kraftig. Den har även ett tangentbord som förenklar sms-funktionen.

39 2010 Detta är en iphone 4. Det är en väldigt bra mobil, den största nyheten med denna mobilen är multi-taskingen som kom med det nya operativssystemet ios 4. Man kan även ladda ner ios 4 till iphone 3G & 3GS. Dock fungerar inte multi-taskings funktionen på 3G eftersom processorn är för liten.

40 2010 Detta är en iphone 4. Det är en väldigt bra mobil, den största nyheten med denna mobilen är multi-taskingen som kom med det nya operativssystemet ios 4. Man kan även ladda ner ios 4 till iphone 3G & 3GS. Dock fungerar inte multi-taskings funktionen på 3G eftersom processorn är för liten.

41 2011 Detta är en iphone 4s, det är en uppgradering av iphone 4. Skillnaden är att 4s är mycket snabbare, och har även en tal-funktion som heter Siri. Man kan både fråga Siri om saker och be den göra saker åt dig. Man kan t.ex be den att kolla vädret åt dig. Kameran är även bättre, den har en 8 megapixelskamera, medans iphone 4 bara han en 5 megapixelskamera.

42 2011 Detta är en iphone 4s, det är en uppgradering av iphone 4. Skillnaden är att 4s är mycket snabbare, och har även en tal-funktion som heter Siri. Man kan både fråga Siri om saker och be den göra saker åt dig. Man kan t.ex be den att kolla vädret åt dig. Kameran är även bättre, den har en 8 megapixelskamera, medans iphone 4 bara han en 5 megapixelskamera.

43 Hur fungerar en telefon? Förr Bells första telefon bestod av en lur som man både pratade och lyssnade i. Förr bestod telefonen av en tunn metallplåt som var hängd framför en elektronmagnet. När människans röst träffade membranet skickades det elektricitet i elektronmagneten och strömmen skickades via en tråd till en annan elektronmagnet som fick en annan metallplåt att vibrera och skicka ut ljudet. Detta fungerade bara för en person att ringa till. Nu Idag fungerar telefonen ungefär som Bells telefon. I mikrofonen sitter ett membran. När man snackar träffar ljudet membranet och det börjar röra sig med ljudvibrationer. Rörelserna bildar elektriska impulser och som förs vidare till ledningar och personen hör det i sin högtalare. När man ringer utomlands kan ljudet via en satellit ute i rymden till en annan världsdel där det igen fortsätter genom en ledning.

44

45 För- och nackdelar

46 För- och nackdelar Fördelar:

47 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal!

48 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m.

49 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan!

50 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS.

51 För- och nackdelar Fördelar: Nackdelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS.

52 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Nackdelar: Stressigt: Det har visat sig i undersökningar att människan blir stressad och man hinner aldrig med det man ska göra eftersom man oftast sitter vid mobilen istället för att arbeta/göra vad man ska. Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS.

53 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Nackdelar: Stressigt: Det har visat sig i undersökningar att människan blir stressad och man hinner aldrig med det man ska göra eftersom man oftast sitter vid mobilen istället för att arbeta/göra vad man ska. Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Osocial: Man blir väldigt osocial när man har en telefon då man kanske ringer eller spelar istället för att träffa folk. Eftersom man alltid har tillgång till internet så sitter man vid mobilen istället. Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS.

54 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Nackdelar: Stressigt: Det har visat sig i undersökningar att människan blir stressad och man hinner aldrig med det man ska göra eftersom man oftast sitter vid mobilen istället för att arbeta/göra vad man ska. Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS. Osocial: Man blir väldigt osocial när man har en telefon då man kanske ringer eller spelar istället för att träffa folk. Eftersom man alltid har tillgång till internet så sitter man vid mobilen istället. Skador: Det finns vissa telefoner genom strålningar via örat kan det leda till huvudvärk, hjärntumör och andra skador

55 För- och nackdelar Fördelar: Kommunikationen: Man kan kontakta folk extremt lätt, man behöver t.ex. inte åka ända till USA om man vill prata med någon som bor där, det är bara att ringa ett samtal! Nackdelar: Stressigt: Det har visat sig i undersökningar att människan blir stressad och man hinner aldrig med det man ska göra eftersom man oftast sitter vid mobilen istället för att arbeta/göra vad man ska. Tidsfördriv: När man inte har något att göra så är det alltid kul att sitta vid mobilen. Med mobilen kan man ha tillgång till nästan allt, sociala medier såsom: Facebook, Youtube, Twitter m.m. Navigationssystem: På dom senaste mobilerna finns det GPS, vilket är bra om du går vilse, så har du en GPS i fickan! Kamera: Med kamera kan du fotografera direkt i mobilen och dela det med dina vänner via sociala medier och MMS. Osocial: Man blir väldigt osocial när man har en telefon då man kanske ringer eller spelar istället för att träffa folk. Eftersom man alltid har tillgång till internet så sitter man vid mobilen istället. Skador: Det finns vissa telefoner genom strålningar via örat kan det leda till huvudvärk, hjärntumör och andra skador Priser: Kostnader för mobiler, abonnemang och tjänster blir bara högre och högre.

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Tema: Underhållning Teknikspanarna

Tema: Underhållning Teknikspanarna Tema: Underhållning Teknikspanarna Tema: Underhållning Övergripande om temat Dagens tekniker har en lång och gedigen historia. Såväl kameran som datorn var i det närmaste underverk när de först såg dagens

Läs mer

Mobiltelefonens utveckling

Mobiltelefonens utveckling Mobiltelefonens utveckling Hur fungerar en mobiltelefon? Anordningen i en mobiltelefon som gör att du kan ringa och ta emot samtal går till såhär: Mobiltelefonen plockar upp din röst och omvandlar ljudet

Läs mer

Att felsöka din iphone

Att felsöka din iphone Kapitel tio The Trouble with Boys Att felsöka din iphone Terry bad mig att skriva introduktionen till det här kapitlet av två orsaker: (1) det är mitt jobb att skriva introduktioner till kapitel, och (2)

Läs mer

Apparat användning av mobiltelefoner

Apparat användning av mobiltelefoner Apparat användning av mobiltelefoner Appen Apparat registrerar och samlar in data om hur vi använder våra mobiltelefoner direkt från användaren. Syftet är att öka förståelsen kring hur mycket och vad vi

Läs mer

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate SOUNDGATE Uppkopplad med SoundGate Möjligheten att vara uppkopplad är bättre än någonsin. Tack vare ny teknik är det enklare att hålla kontakt med vänner, familj och kollegor, närsomhelst och varsomhelst.

Läs mer

=H0 8>B& 6A0C8B B0<C0; EnA;34=B CD==0BC4 18;;86C 74;C 6A0C8B ;0330 <43 E0=;86C E0CC4= E8 C4BC0A. 4G:;DB8E 5sA70=3B C8CC. Bo 1;8A >27 8?

=H0 8>B& 6A0C8B B0<C0; EnA;34=B CD==0BC4 18;;86C 74;C 6A0C8B ;0330 <43 E0=;86C E0CC4= E8 C4BC0A. 4G:;DB8E 5sA70=3B C8CC. Bo 1;8A >27 8? TEST: LASERSKRIFT GOOGLES NYA + FLER HETA TILLBEHÖR SMARTA CHATT-APP VI UTSER: BÄSTA PRESTANDALUREN ALLA VÄRSTINGAR I STORT TEST 8cZW %! www.mobil.se HTC ONE XPERIA Z GALAXY S4 IPHONE 5... SÅ IR BL =H0

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Smarta telefoner och surfplattor

Smarta telefoner och surfplattor Smarta telefoner och surfplattor Hur jag använder min iphone och ipad Solveig Engdahl Seniornet Danderyd oktober 2015 Mina rubriker idag Apple eller annan tillverkare? Olika - Lika Smarta telefoner Surfplattor

Läs mer

Exet. Arbetsmaterial till OM BOKEN

Exet. Arbetsmaterial till OM BOKEN Arbetsmaterial till OM BOKEN När du läser en bok får du träning i att läsa. Du lär dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

IT-Café: SKYPE (videosamtal)

IT-Café: SKYPE (videosamtal) IT-Café: SKYPE (videosamtal) Skype kan du använda på datorer, surfplattor och smartphones. På en dator behöver man ladda ner en programvara som du finner på www.skype.com/sv/, på surfplattor och smartphones

Läs mer

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas)

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) Bilar 1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) T- Ford 1908-1927 av Henry Ford, Ford Motor Company Michigan USA 1950-60-70 amerikanska V8 motorer Vad är orsaken till att människan utvecklar

Läs mer

Snabbguide. PRO ios. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken)

Snabbguide. PRO ios. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken) PRO ios Snabbguide Företagstelefoni Företagschatt Supersök Favoriter (undermeny till telefonifliken) Historik (undermeny till telefonifliken) Kontakter (undermeny till telefonifliken) Funktionsnummer (undermeny

Läs mer

SVENSKA LADDNING PARKOPPLING SAMTAL SAMTALSLOGG MEDDELANDEN RÖST KONTROLL AKTIVITET

SVENSKA LADDNING PARKOPPLING SAMTAL SAMTALSLOGG MEDDELANDEN RÖST KONTROLL AKTIVITET SVENSKA LADDNING PARKOPPLING SAMTAL SAMTALSLOGG MEDDELANDEN RÖST KONTROLL AKTIVITET 06 07 09 11 12 13 14 PULSMÄTARE HITTA MIN TELEFON KAMERA FJÄRRAN APPS MUSIK INSTÄLLNINGAR TEKNISKA DATA 14 15 15 15 16

Läs mer

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem.

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. Katarina Eriksson ipad ipad +Äldre=sant Enkel beskrivning

Läs mer

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus 2019-04-11 Vad är en smartphone? I grund och botten är en smartphone en helt vanlig telefon som du kan ringa och skicka sms med, men den kan mycket mer än så.

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner SeniorNet Huddinge Öppet hus 2018-02-22 Dagens tema: Smarta telefoner Nu finns vi även på Facebook Vad är en Smartphone En vanlig mobiltelefon som du kan ringa och skicka SMS, MMS mm. En smartphone är

Läs mer

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar Sociala medier Enkätundersökning för Länsförsäkringar Om undersökningen och sammanställningen Detta är en sammanställning av resultaten från enkätundersökningen Sociala Medier. Enkätundersökningen publicerades

Läs mer

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar Sociala medier Enkätundersökning för Länsförsäkringar Om undersökningen och sammanställningen Detta är en sammanställning av resultaten från enkätundersökningen Sociala Medier. Enkätundersökningen publicerades

Läs mer

Snabbguide. PRO Android 8. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken)

Snabbguide. PRO Android 8. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken) PRO Android 8 Snabbguide Företagstelefoni Företagschatt Supersök Favoriter (undermeny till telefonifliken) Historik (undermeny till telefonifliken) Kontakter (undermeny till telefonifliken) Funktionsnummer

Läs mer

1 Komma igång. 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum

1 Komma igång. 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum 1 Komma igång 1 Komma igång 3 2 Funktioner och appar 7 3 Tips och tricks 10 4 Index 14 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum Bakåt, håll ned för multitasker Volymkontroll

Läs mer

upplev skillnaden med ett riktigt...

upplev skillnaden med ett riktigt... upplev skillnaden med ett riktigt... Vi har egentligen massor att berätta om våra förstklassiga headset......men det låter vi bli! Det finns ett gammalt talesätt som lyder: Don efter person. Ungefär så

Läs mer

IT-kurs för datorovana

IT-kurs för datorovana IT-kurs för datorovana TELEFONI Välkomna! Förändringar i telefonin i Skeppsås Telias lösning När förändringen kommer Hur den fungerar Hur den installeras Fungerar den? Alternativ till Telias lösning Mobiltelefon

Läs mer

Bruksanvisning. Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB

Bruksanvisning. Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB Bruksanvisning Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB För att snabbt och enkelt komma igång med ditt användande ber vi dig läsa igenom denna bruksanvisning och spara

Läs mer

Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone

Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone Några tips om bra inställningar Juni 2018 Man kan fundera över mycket i sin ipad/iphone Kan

Läs mer

Den otroliga kodmaskinen med Swift Playgrounds

Den otroliga kodmaskinen med Swift Playgrounds Den otroliga kodmaskinen med Swift Playgrounds Handledarhandbok Den otroliga kodmaskinen med Swift Playgrounds Handledarhandledning 1 Välkommen Det här behöver du Håll ett eget event under EU Code Week

Läs mer

Övning i intervjuteknik och. olika faktorer som kan påverkar en intervjun

Övning i intervjuteknik och. olika faktorer som kan påverkar en intervjun Övning i intervjuteknik och olika faktorer som kan påverkar en intervjun Cecilia Gustafsson & Moa Haglund 1. Introduktion Övningen går ut på att studera olika faktorer som kan påverka utfallet av en intervju.

Läs mer

Manual. The Cobblestone

Manual. The Cobblestone Manual The Cobblestone Innehållsförteckning 1. Komma igång 1 1.1 Koppla upp Cobblestone 1 1.2 Konfigurera din Cobblestone 2 1.3 Lägga till fler Cobblestone 3 1.4 Namnge din Cobblestone 3 2. Navigera i

Läs mer

Heta erbjudanden för en kall vinter

Heta erbjudanden för en kall vinter Heta erbjudanden för en kall vinter Nya Sony Xperia Z1 Compact för 429 229 Ring och sms:a obegränsat! 3 månader Spotify ingår. Aye hörlurar 99 199 För fullständiga priser och villkor se telia.se Kompletta

Läs mer

Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter

Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter Stark, trådlös anslutning till din tv, mobiltelefon......och andra viktiga enheter Det har aldrig varit enklare att ansluta sig ReSound Unite är en serie trådlösa tillbehör som gör att du kan ansluta din

Läs mer

Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone

Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone Hjälpmedelsfunktioner i ios för ipad och iphone Några tips om bra inställningar Januari 2019 Man kan fundera över mycket i sin ipad/iphone Kan jag styra den med tryckkontakter? Går det att lyssna på text

Läs mer

Telefoner och datorer i Trelleborg 2016-03-27

Telefoner och datorer i Trelleborg 2016-03-27 Emachines med laddare 0607-001 Avslut: 18:00 2 000.00 kr exkl moms Bärbar dator Packard bell med laddare 0607-002 Avslut: 18:01 2 200.00 kr exkl moms Bärbar dator acer med laddare 0607-003 Avslut: 18:02

Läs mer

Hjälpmedelscentralen. Välkomna!

Hjälpmedelscentralen. Välkomna! Välkomna! Vad finns i din Smartphone? Vad finns i din Smartphone? meddelanden socialt umgänge underhållning (spel, musik) planering påminnelser Vad finns i din Smartphone?. hitta platser eller personer

Läs mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer LZTA 803 1015 2007-02 Mobil telefoni Prislista Så här får du veta mer För mer prisinformation gå in på www.telia.se eller ring kundtjänst, tel. 90 200 (privat) eller tel. 90 400 (företag) för mobilabonnemang

Läs mer

Filmtrailers om människor.

Filmtrailers om människor. Filmtrailers om människor. Foto: Ola Hedin fokuserar på att marknadsföra seminarier, produkter och tjänster genom att synliggöra människan bakom idén. Filmerna kan ses både på nätet och på mobilen och

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad)

Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad) 2013-10-03 Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad) Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf

Läs mer

XOVATION. Anneli Bengtsson

XOVATION. Anneli Bengtsson XOVATION Anneli Bengtsson Projekttid aug 2009 juli 2012 Triple Helix Om XOVATION XOVATION är ett spännande utvecklingsprojekt som vill finna nya vägar till dialog mellan människorna och det offentliga

Läs mer

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Ja.. Varför är det alltid (?) dyrare med företags abonnemang? Är det något mervärde jag har missat? Exempel

Läs mer

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Digital ADL eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Kommande delar: 2: 11/5 2017 13.00-15.00 Det är apparna som skapar hjälpmedlet!

Läs mer

vill du bli medskribent?

vill du bli medskribent? vill du bli medskribent? Att vara medskribent Innebär att: Du ska ha ett brinnande intresse för media. Du får möjlighet att visa upp dina produktioner på nyhetssajten. Du få uttrycka dig i digitala medier.

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

93% 1,9. Svenskarna och internet % 32% #soi %

93% 1,9. Svenskarna och internet % 32% #soi % ANDEL AV VAKEN TID SOM SPENDERAS PÅ INTERNET* * procentandelar beräknade på 112 h vaken tid/vecka (dvs 8 h sömn/natt). STUDERANDE 36 TIMMAR 32% Svenskarna och internet 2015 EN BARNFAMILJ HAR I GENOMSNITT

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Headsets för det. mobila kontoret.

Headsets för det. mobila kontoret. Headsets för det mobila kontoret. Mobila kontoret Plantronics startade 1962 och har sedan dess enbart inriktat sig på att utveckla bra kommunikationsheadset. Idag är Plantronics världsledande på headset

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG ARVIKA 12-03-29 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Arvika Datum då aktiviteten genomfördes: 29 mars 2012 Insamlingsperiod

Läs mer

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik Smarta telefoner Smarta telefoner Smarta telefoner vad är det? Termen smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88, även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefon

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Maximera bärbarheten med en kompakt kortläsare

Maximera bärbarheten med en kompakt kortläsare On-the-Go USB-kortläsare för mobila enheter - stöder SD- & Micro SD-kort StarTech ID: FCREADU2OTGB Denna OTG-kortläsare låter dig snabbt montera SD - och MicroSD -kort till din OTG-kapabla surfplatta eller

Läs mer

Människan och Teknik

Människan och Teknik Mobiltelefon Historia Trådlös kommunikation har funnits sedan 40-talet, men det användes mest av militären, brandkåren, polisen etc. Det allra första telefonisystemet utvecklades av Sverige år 1950. Det

Läs mer

Snabbguide. PRO Android 8. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken)

Snabbguide. PRO Android 8. Betydelse av linjestatus. Företagstelefoni. Företagschatt. Supersök. Favoriter (undermeny till telefonifliken) PRO Android 8 Snabbguide Företagstelefoni Företagschatt Supersök Favoriter (undermeny till telefonifliken) Historik (undermeny till telefonifliken) Kontakter (undermeny till telefonifliken) Funktionsnummer

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

Apple Watch Sport 38 mm, Rymdgrå/Svart

Apple Watch Sport 38 mm, Rymdgrå/Svart Apple Watch Sport 38 mm, Rymdgrå/Svart Information Tillverkare Artikelnummer Apple MJ2X2KS/A Apple Watch har utformats så att du kan bära den under alla dagens aktiviteter. Ta emot och svara på notiser

Läs mer

Vänta, jag ska bara kolla Facebook..

Vänta, jag ska bara kolla Facebook.. Vänta, jag ska bara kolla Facebook.. - Hur sociala medier påverkar oss. Julia Näsström och Emelie Nording Projektarbete 20130320 Johan Lundin och Lars Hägglund Sammanfattning Vårt projektarbete har gått

Läs mer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) Mälardalens högskola Peter Aspengren Tel: 021-103116 Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Gör din presentation Om du inte har

Läs mer

Roger i hemmet och i sociala sammanhang

Roger i hemmet och i sociala sammanhang Roger i hemmet och i sociala sammanhang Nya möjligheter för kommunikation Njut av de viktigaste ögonblicken Moderna hörapparater är fantastiska hjälpmedel som låter människor höra sina nära och kära bättre.

Läs mer

Användarhandbok. Xperia SmartTags NT1/NT2

Användarhandbok. Xperia SmartTags NT1/NT2 Användarhandbok Xperia SmartTags NT1/NT2 Innehåll Inledning...3 Komma igång...4 Starta NFC-funktionen...4 Identifieringsområde för NFC...4 Hantera dina taggar med Smart Connect...4 Använda Xperia SmartTags...5

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

Internetanvändningen i Sverige 2016

Internetanvändningen i Sverige 2016 Internetanvändningen i Sverige 2016 iis.se 1 Pamela Davidsson Statistikansvarig, IIS @PamPamDavid pamela.davidsson@iis.se Internet Bredband Utrustning 20 år Dator Internet Bredband Surfplatta I mobilen

Läs mer

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni Kom igång med Phonera Mobiltelefoni Välkommen som mobilkund hos Phonera! I detta häfte har vi sammanställt information som hjälper dig att komma igång och som ger dig svar på vanliga frågor om mobiltelefoni

Läs mer

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel 2014 UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel UPPLEVA tv, ljudsystem och 3D-glasögon har 5 års kostnadsfri garanti. nyhet BESTÅ/UPPLEVA kombination med tv 55 /2.1 ljudsystem 17 175:B240xD40, H202cm.

Läs mer

I år kan du välja vilken musik du vill under julen.

I år kan du välja vilken musik du vill under julen. Foto: Per Magnus Persson / Johnér I år kan du välja vilken musik du vill under julen. Telia erbjuder nu en skönare musikupplevelse med Spotify. Öppna och läs mer! Telia... Vi ger dig en skönare musikupplevelse!

Läs mer

Låt tomten komma med bärbart till jul!

Låt tomten komma med bärbart till jul! Låt tomten komma med bärbart till jul! Leverans till jul! Julen närmar sig med stormsteg och det är snart dags att tänka på julklapparna. För dig som är kund hos Nicator, och vill undvika trängsel och

Läs mer

Kodtimmen med Swift Playgrounds

Kodtimmen med Swift Playgrounds Kodtimmen med Swift Playgrounds Den otroliga kodmaskinen lärarhandledning Kodtimmen med Swift Playgrounds Lärarhandledning 1 Välkommen Det här behöver du Anordna ditt eget Kodtimmen-event Delta i Computer

Läs mer

Lync 2013 - konferenssystem

Lync 2013 - konferenssystem Lync 2013 - konferenssystem En del av Microsoft Office 2013 Handledning Februari 2014 - Christina Bodén 1 Innehåll Första start Snabb-Lync startfönstret Inställningar Lägg till profilbild Starta ett samtal

Läs mer

Av: Sven & Andrew 9E

Av: Sven & Andrew 9E Av: Sven & Andrew 9E Telefonens utveckling Antonio Meucci Antonio Meucci uppfann omkring 1849 telefonen, som han kunde ha mellan sovrummet och kontoret eftersom att han fru inte kunde röra sig. Den presenterades

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus 2018-12-06 Abonnemang! Vad finns det för olika abonnemang? Kontantkort. Vanligt abonnemang. Abonnemang med llhörande telefon. Kontantkort. Olika leverantörer

Läs mer

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND Touch -APPEN För att få den optimala spelupplevelsen i BEYOND: Two Souls rekommenderar vi att du använder den trådlösa handkontrollen DUALSHOCK 3. Ovana spelare

Läs mer

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner utan internetuppkoppling, spelkonsoler och smart-tv.

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

Konsten att prata lågt.

Konsten att prata lågt. Konsten att prata lågt. Välkommen till oss på Glocalnet! Glocalnet har på kort tid växt upp till en av Sveriges största kompletta teleoperatörer. Att allt fler väljer oss är bästa beviset för att vår ambition

Läs mer

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net ios-appen Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net 1 Fokus på tillgänglighet Med ios-appen kan alla som använder en iphone eller ipad med ios operativsystem få enkel tillgång

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Njut av ny bild- och ljudteknologi när den är som bäst

Njut av ny bild- och ljudteknologi när den är som bäst egenskap SateLlite p100 Satellite p100 Njut av ny bild- och ljudteknologi när Toshibas bärbara dator Satellite P100 ger personligt anpassat digital innehåll med spets. Satellite P100 har kapacitet att

Läs mer

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras Jag har lärt mig leda en grupp, och det har varit jätteroligt. Jag har också lärt mig vikten av planering, då hela projektet har varit väldigt byggt på eget arbete och planering. -Anna Jag har lärt mig

Läs mer

Deltagare. Dator. Nedladdningslänkar finns på

Deltagare. Dator. Nedladdningslänkar finns på Nedladdningslänkar finns på https://www.join.me/en/apps Deltagare Starta Join.me applikationen och skriv in länken till mötet du vill ansluta dig till. När du är ansluten borde du se vad presentatören

Läs mer

Ladda dina prylar var du vill, när du vill.

Ladda dina prylar var du vill, när du vill. Ladda dina prylar var du vill, när du vill. Ladda dina prylar var du vill, när du vill. NY TYP AV FRIHET Laddning är inte längre en fråga om två hål i väggen utan kan nu följa med dig, var du än befinner

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Apple Watch Sport 38 mm - Guld/Vit - smart watch

Apple Watch Sport 38 mm - Guld/Vit - smart watch Apple Watch Sport 38 mm - Guld/Vit - smart watch Information Tillverkare Artikelnummer Apple MLCJ2S/A Apple Watch har utformats så att du kan bära den under alla dagens aktiviteter. Ta emot och svara på

Läs mer

Digitala Helhetslösningar

Digitala Helhetslösningar Digitala Helhetslösningar Digitala helhetslösningar hjälper företag att på ett enkelt och smidigt sätt göra sig synliga på flera digitala medier med enkla metoder. I dagens digitala värld har företag sällan

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Handi. För att livet ska funka

Handi. För att livet ska funka Handi För att livet ska funka Handi är ett hjälpmedel som fungerar som ett kognitivt stöd i vardagen. Handi hjälper dig att få struktur på din dag och dina rutiner. Handi är till för dig som behöver hjälp

Läs mer