Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län"

Transkript

1 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Clas Magnusson Tel: SKRIVELSE Dnr Rv Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län Uppgift till länsstyrelserna i Kronobergs och Skåne län om område som Naturvårdsverket bedömer vara av riksintresse Bolmentunneln Området med Bolmentunneln riksintresse för vattenförsörjningen enligt 3 kap. 8 2 stycket miljöbalken Naturvårdsverket bedömer med stöd av 2 andra stycket punkt 10 förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden m.m. efter samråd med Boverket och länsstyrelserna i Kronobergs och Skåne län m.fl. att området med Bolmentunneln är av riksintresse för vattenförsörjningen. Området för riksintresset avgränsas till en yta på marken på 15 meter på vardera sidan av tunneln från tunnelns centrum räknat (dvs. totalt 30 meter) längs tunnelns hela sträckning på cirka 8 mil från sjön Bolmen i Skeen i Ljungby kommun till Äktaboden i Klippans kommun. Bakgrund till ärendet Länsstyrelsen i Kronobergs län och Länsstyrelsen i Skåne län har, , gjort en hemställan till Boverket och Naturvårdsverket. De anser att Bolmentunneln bör anges som ett område av riksintresse för vattenförsörjningen enligt 3 kap. 8 miljöbalken och 2 förordningen (1998:896) om hushållning med mark och vatten. Huvudmannen, Sydvatten AB, har tagit fram ett underlag för ärendet i promemorian Markområde för dricksvattenförsörjning, Bolmentunneln, daterat I Naturvårdsverkets rapport 4452 Dricksvattenförsörjning Vägledning för utpekande av områden för riksintresse, som är framtagen 1995 tillsammans med flera andra myndigheter, belyses Bolmentunneln som ett exempel på ett objekt som skulle kunna vara av riksintresse för dricksvattenförsörjningen.

2 Bolmentunneln har en diameter på cirka 3 x 3 meter och ligger mellan meter under marken. Tunnelns sträckning framgår av det underlagsmaterial och kartor som finns i handlingarna till detta ärende. Från Äktaboden går vattnet vidare via markförlagd ledning till vattenverket Ringsjöverket och går sedan ut via ledningar till kommuner i mellersta och västra Skåne. Detta område omfattas ej av riksintresset. 2 Ärendets handläggning Naturvårdsverket har ( ) haft samråd med Boverket i ärendet. Naturvårdsverket har också under 2008 och 2009 remitterat förslaget till länsstyrelserna i Skåne och Kronobergs län samt till berörda kommuner, SGU och Boverket m.fl.. Dessutom har Naturvårdsverket deltagit i två möten om Bolmentunneln som Markaryds kommun har anordnat, dels under hösten 2008 och dels i mars En miljöbedömning har gjorts enligt 6 kap 11 miljöbalken. Inom ramen för denna miljöbedömning har en miljökonsekvensbeskrivning upprättats ( 6 kap.12 miljöbalken). En behovsbedömning för att avgöra om en miljöbedömning krävs och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har varit ute för synpunkter under våren Förslag till miljökonsekvensbeskrivning och förslag till detta beslut har varit ute för samråd under hösten Miljökonsekvensbeskrivningen har upprättats enligt 6 kap. 11 miljöbalken och finns redovisad i en särskild bilaga till detta beslut. De frågor som har kommit upp under remisstiden är bl.a. ett pågående ärende om bortledande av grundvatten från Bolmentunneln (jfr mål M ), frågan om avgränsningen av riksintresset och vad som ska skyddas genom riksintresset. Skäl för Naturvårdsverkets ställningstagande Nationellt intresse När ett område bedöms vara av riksintresse innebär det att området är viktigt ur allmän synpunkt och ur ett nationellt perspektiv. Syftet med ett riksintresseutpekande är att den mest ändamålsenliga användningen av områden från nationell synpunkt ska komma till stånd. Det är därför viktigt att områden som en myndighet bedömer vara av riksintresse verkligen pekas ut som sådana. Med stöd av 3 kap. 8 2 stycket miljöbalken finns möjlighet att ange områden för anläggningar för vattenförsörjningen som riksintresse. Anläggningar för vattenförsörjningen kan utgöras av tunnlar, ledningar m.m. som har stor betydelse för överföringen av dricksvatten mellan eller inom olika regioner i landet (prop.1985/86:3, s 168). Utan en väl fungerande vattenförsörjning, med vatten av tillräcklig mängd och av god kvalitet som grund, fungerar inte samhället.

3 3 Bolmentunneln är av central betydelse för stora delar av Skånes vattenförsörjning invånare får sin vattenförsörjning direkt via tunneln och ytterligare försörjs indirekt via Bolmentunneln med vatten från sjön Bolmen. Likvärdiga kvantitativa och kvalitativa vattentillgångar som Bolmen saknas i regionen. Därför är Bolmen och Bolmentunneln unika. Skydd mot konkurrerande markanvändning Syftet med att skydda området med Bolmentunneln är dels att skydda marken runt tunneln för att skydda denna mot sådana fysiska skador som påtagligt kan försvåra att den kan nyttjas för transport av vatten från sjön Bolmen till vattenverket vid Ringsjöverket, dels att förhindra att kvaliteten på vattnet i tunneln påverkas på ett sådant sätt att det påtagligt försvårar beredningen vid vattenverket. Syftet är således att skydda området där anläggningen finns och därigenom indirekt även själva anläggningens funktion. Det följer av ordalydelsen till 3 kap. 8 miljöbalken att det är markområden som är särskilt lämpliga för anläggningar för vattenförsörjningen som en myndighet kan bedöma vara av riksintresse. Vår bedömning är att 30 meter är tillräckligt för att skydda området mot påtaglig skada men vi har i MKB:n velat betona att även verksamheter som bedrivs utanför detta område kan komma att prövas mot riksintresset. Även påverkan från verksamheter som är lokaliserade utanför riksintresset kan komma att prövas mot syftet med att skydda området. Den bedömning som då görs är om verksamheten påtagligt skadar riksintresset. Sammanfattningsvis är syftet med att ange området med Bolmentunneln som riksintresse att: - skydda området mot åtgärder som kan påtagligt försvåra utnyttjandet av tunneln - bidra till säkerställandet så att tunneln kan utnyttjas för transport av vatten från sjön Bolmen till vattenverket Ringsjöverket - förhindra att kvaliteten på vattnet i tunneln påverkas på sådant sätt att det påtagligt försvårar beredningen vid vattenverket - ge underlag så att nödvändig hänsyn tas till Bolmentunneln i olika planeringsprocesser och vid prövning av verksamheter och åtgärder inom området med riksintresset - öka medvetenheten om Bolmentunnelns betydelse för dricksvattenförsörjningen. Naturvårdsverkets roll Naturvårdsverket har, enligt miljöbalken, i uppgift att bedöma vilka områden som är av riksintresse för vattenförsörjningen 2 andra stycket punkt 10 förordningen (1986:896) om hushållning med mark- och vattenområden m.m. Naturvårdsverket har, genom verksprotokoll , tagit ställning till att området med Bolmentunneln utgör riksintresse för vattenförsörjningen enligt 3 kap. miljöbalken.

4 4 Avgränsning av riksintresseområdet Det är i detta sammanhang viktigt att notera att riksintressebestämmelserna inte innebär att begränsningar kan krävas mot pågående markanvändning utan endast ändrad markanvändning. Riksintressebestämmelserna ger alltså ingen grund för att ingripa mot den mark eller vattenanvändning som redan pågår inom ett berört område. Bestämmelserna tillämpas endast vid ändrad markanvändning. De markägare vars mark ligger inom eller strax utanför riksintresseområdet kan alltså fortsätta att bedriva en pågående verksamhet. Förutsättningar för bevarande av riksintresset Bolmentunneln En av de centrala anledningarna till att bevara området är att utnyttjandet av tunneln inte påtagligt försvåras t.ex. genom att tunneln raseras eller påverkas på motsvarande sätt på grund av mänskliga aktiviteter. Syftet med riksintresseutpekandet är också att föroreningar inte når tunneln i sådan omfattning att beredningen av vattnet vid vattenverket påtagligt försvåras. Åtgärder som särskilt behöver beaktas är: åtgärder och verksamheter på och i markytan som kan medföra påtaglig skada på riksintresset bland annat markarbeten såsom materialtäkt och borror ovanför tunneln inom 15 meter på ömse sidor om tunnelns centrum sådana åtgärder som vidtas utanför området med riksintresset och som kan medföra att nyttjandet av Bolmentunneln påtagligt försvåras. Prövningsmyndigheterna ska i varje enskilt fall pröva om en verksamhet/åtgärd inom riksintresseområdet och utanför detta är förenlig med det utpekade riksintresset. Övrigt Som underlag för detta ställningstagande finns det framtagna förslaget till miljökonsekvensbeskrivning. En separat samhällsekonomisk konsekvensanalys är framtagen. De inkomna synpunkterna som har framförts under samråden har haft stor betydelse för Naturvårdsverket vad gäller hanteringen av ärendet och har bidragit till att bredda och fördjupa beslutsunderlaget i ärendet. Synpunkterna och frågorna har dock inte föranlett Naturvårdsverket att ändra uppfattning att ange området med Bolmentunneln som riksintresse. Information om området med riksintresset Bolmentunneln finns i bifogade utkast till registerblad. Beslut om denna skrivelse har fattats av generaldirektören Maria Ågren. Vid den slutliga handläggningen har i övrigt deltagit tillförordnade avdelningschefen Lena Callermo, enhetschefen Martin Påhlman, Helen

5 Lindgren, Mikael Johannesson och Clas Magnusson den sistnämnde föredragande. 5 Maria Ågren Clas Magnusson Detta ställningstagande kan inte överklagas. Bilagor MKB Samhällsekonomisk konsekvensanalys Registerblad Remissammanställningar med kommentarer Synpunkter från Markaryds och Perstorps kommunen med kommentarer Detta ärende är också kopplat till Naturvårdsverkets dnr: Rv. Kopia till: Boverket SGU Riksantikvarieämbetet Hässleholms kommun Klippans kommun Ljungby kommun Markaryds kommun Perstorps kommun Örkelljunga kommun Sydvatten AB

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Riksintressen Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Peter Åkerhammar Enheten för mineralinformation och gruvnäring

Läs mer

Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken

Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken Kort om SGU Vilka ämnen och material berörs? SGU:s geologiska information Hur arbetar SGU med riksintressen? Nya kriterier vid utpekanden Under handläggning

Läs mer

1 Swedish Energy Markets inspectorate

1 Swedish Energy Markets inspectorate em i Energimarknadsinspektionen 1 Swedish Energy Markets inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(4) Sökande Vattenfall Eldistribution AB 556417-0800 RU 2560 169 92 Stockholm Saken Ansökan om nätkoncession

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-05-17 Ärendenr: NV-04292-13 NV-04352-13 Ansökan om skyddsjakt efter en varg i

Läs mer

Riksintressen. Mugdim Islamovic Enheten för Georesurser

Riksintressen. Mugdim Islamovic Enheten för Georesurser Riksintressen Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken vilka ämnen och material berörs? Hur arbetar SGU med riksintressen? Nya kriterier vid utpekanden Under handläggning Mugdim Islamovic Enheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

YTTRANDE Dnr Nh. Länsstyrelsen i Hallands län AnnaKarin Sandholm Halmstad

YTTRANDE Dnr Nh. Länsstyrelsen i Hallands län AnnaKarin Sandholm Halmstad 1 (6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Jorid Hammersland Tel: 08-698 1563 jorid.hammersland @naturvardsverket.se YTTRANDE 2009-04-15 Dnr 127-2264-09 Nh Länsstyrelsen i Hallands

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Kompletterande samråd avseende riksintresse för industriell produktion

Kompletterande samråd avseende riksintresse för industriell produktion Boverket Myndigheten för samhållsplanenng, byggande och boende Yttrande Datum 2017-08-30 3.1.2 Tillväxtverket ti IIvax tvcrket(zlti IIvax t vcrket. sc Diarienummer 3705/2017 Ert diarienummer Ä2017/370

Läs mer

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna Yttrande Datum 2013-02-22 Dnr 331-4220-2012 Ert datum 2012-11-27 Er dnr 2010-5138 Avdelning Samhällsavdelningen Enhet Samhällsbyggnadsenheten Remiss gällande

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HYBO 1:28, 12:1, 2:63 MED FLERA UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR HYBO STATIONSSAMHÄLLE LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum: 2014-10-29

Läs mer

Riksintressesystemet. Otto Ryding

Riksintressesystemet. Otto Ryding Riksintressesystemet Otto Ryding Boverkets roll Boverket ska verka för samordning av de statliga myndigheternas arbete med underlag för tillämpningen av 3 och 4 kap. MB Myndigheterna ska efter samråd med

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010

Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010 1(1) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2011-02-17 Ärendenr: NV-01424-11 Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Batterifonden inkomster, utgifter och kassabehållning för budgetår 2010 Enligt

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Vad händer på HaV inom området vattenskydd?

Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Seminarium om vattenskydd 16 november 2016 Pia Almbring pia.almbring@havochvatten.se HaVs vägledning för långsiktigt skydd av vattentäkter Vägledning kopplad

Läs mer

RIKSINTRESSE FÖR FRILUFTSLIVET. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

RIKSINTRESSE FÖR FRILUFTSLIVET. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency RIKSINTRESSE FÖR FRILUFTSLIVET Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-30 1 Syfte RU 201-2014 Resultat av revidering Samråd MKB Beslut nya och reviderade områden Naturvårdsverket

Läs mer

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM

VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM VÅTMARKSSATSNINGEN ATT TÄNKA PÅ - MILJÖBALKSPRÖVNINGAR MM Webbinarium 2018-02-02 Foto: Mats Wilhelm, IBL Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-02-02 1 Sara Andersson Projektdeltagare

Läs mer

BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference /2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference.

BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference /2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference. BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2015-06-22 31-1853/2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference Se sändlista Nya kriterier för utpekande av områden av riksintresse

Läs mer

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y 1 (5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y ÖVERKLAGANDE 2010-10-15 Dnr 641-4689-10 Rf Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av Miljööverdomstolens dom den 25

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl.

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. GRANSKNINGSHANDLING 2016-11-22 Dnr: 2012-0457 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. Granskningshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet Natur milj ö enheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se 2017-02-13 2016/2072 REMISSVAR Planering och beslut för hållbar

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Välkommen på handläggarträff. Stockholm 8-9 februari 2017

Välkommen på handläggarträff. Stockholm 8-9 februari 2017 Välkommen på handläggarträff Stockholm 8-9 februari 2017 2017-02-13 Presentationsnamn Namn 2 2017-02-13 Presentationsnamn Namn 3 Aktualiteter 1. TVL-insatser 2017 2. Remisstiden slut för Dricksvattenutredningens

Läs mer

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se 2016-10-06 2016/1538 REMISSVAR Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Affärsverket svenska kraftnät

Läs mer

REMISS Ärendenr: NV Sändlista. Kompletterande remiss om förslag till bildande av Nationalpark Åsnen.

REMISS Ärendenr: NV Sändlista. Kompletterande remiss om förslag till bildande av Nationalpark Åsnen. 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Norberg, Gisela Tel: 010-698 15 14 Gisela.Norberg @naturvardsverket.se REMISS 2017-06-22 Ärendenr: NV-10872-11 Sändlista Kompletterande remiss om förslag till

Läs mer

Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning

Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning Foto: Cecilia Näslund/Boverket Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning Cecilia Näslund Vad har gjorts och vad behövs? insatser vid fysisk planering Lägesbild, behov och möjligheter långsiktigt

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 Göteborg Elin Andersen Annika Ryegård Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Upplägg Naturvårdsverkets vägledning

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Dnr: Upprättad: 2011-02-07 Ansökan om ändring av detaljplan på fastigheten Kyrkostaden 1:31 m fl Samråd

Läs mer

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN 1(6) BESLUT 1781-505 Miljöanalysenheten Karin de Beer Enligt sändlista Bilagor: 1. Hur man överklagar 2. Karta över området 3. Skyddsföreskrifter 4. Konsekvensutredning 5. Beslut om kungörelsedelgivning

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma)

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma) 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Pettersson, Björn Tel: 010-698 11 74 bjorn.pettersson @naturvardsverket.se YTTRANDE 2011-06-09 Ärendenr: NV-03103-11 Miljödepartementet Miljöanalysenheten

Läs mer

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02 PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Exempel på beslut I detta dokument finns två exempel. Det första är ett beslut om ett interimistiskt förbud. Det andra är ett avslag på en ansökan om tillstånd.

Läs mer

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Regionalt samarbete för säkert vatten Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Vattenbrist i Skåne Uppmärksammades 1930-40 talen Vombverket (1949) Vombsjön Ringsjöverket (1963)

Läs mer

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN 1 (7) Ärendenummer 511-1911-2012 UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN BESLUT Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Skårtaryds urskog

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se 2013-02-28 Dnr NV-12817-11 Trafikverket Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 juni 2014 SÖKANDE Kvänum Badene Vind AB, 556889-0015 Ombud: Advokat Maria Paijkull Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg KLANDRAT

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna SKL 3 september 2019 Klara Falk Boverket och miljöbedömningar Naturvårdsverket - Vägledning om miljöbedömningar Boverket - Vägledning om miljöbedömningar

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömningar Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömning varför? Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten - Vad är vårt vatten värt?

Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten - Vad är vårt vatten värt? Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten - Vad är vårt vatten värt? Kristianstad den 8 februari 2012 Arbetet med vattenskyddsområde Clas Magnusson Havs- och vattenmyndigheten HaVs ansvar kopplat till

Läs mer

(för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun. (Parkering på HSB tomten) Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma HANDLINGAR

(för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun. (Parkering på HSB tomten) Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma HANDLINGAR PLANBESKRIVNING 2015-11-23 ANTAGANDEHANDLING KS/KF 2013:80.214 Tillägg till DP 07/02 Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma (för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun (Parkering

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Forshaga kommun. Box Forshaga

BESLUT Ärendenr: NV Forshaga kommun. Box Forshaga 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lena Callermo Tel: 010-698 12 42 Lena.Callermo naturvärds verket, se BESLUT 2012-04-16 Ärendenr: NV-00078-12 Forshaga kommun Box 93 667 22 Forshaga Ansökan

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

Låga grundvattennivåer

Låga grundvattennivåer Låga grundvattennivåer (enligt SMHI, 2 okt) Grönt = normal nivå Gult = under normal nivå Rött = mycket under Nya riksintressen i Skåne för dricksvattenanläggningar Vombverket (Vombsjön + Vombfältet) Ringsjöverket

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum Dnr 2013-08-01 KS 0088/06 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD/UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktskarta över planområdet

Läs mer

Ändring genom tillägg av byggnadsplan för VINTERGATSFJÄRDEN i Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län.

Ändring genom tillägg av byggnadsplan för VINTERGATSFJÄRDEN i Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län. Upprättad: 2016-02-24 1 (6) DnrPLAN.2015.23 PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg av byggnadsplan för VINTERGATSFJÄRDEN i Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län. PLANFÖRFARANDE Byggnadsnämnden beslutade 2015-12-08

Läs mer

Lagar och regler kring vattenanvändningen

Lagar och regler kring vattenanvändningen Inspiration Vatten 2013 Lagar och regler kring vattenanvändningen Karin Sjöstrand, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Lagar och regler kring vattenanvändning EU:s Ramdirektiv för vatten Trädde i kraft

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99)

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99) Beslut Datum Vår referens 2017-02-24 Dnr: 16-10335 1(5) Spektrumavdelningen Ulf Johansson 086785592 ulf.johansson@pts.se Er referens Dnr: M2015/04128/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten

Läs mer

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun

Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun 1 (5) Pajala kommun Plan- och miljöenheten 984 85 Pajala Utställning av kommuntäckande översiktsplan för Pajala kommun Ett förslag till översiktsplan för Pajala kommun har ställts ut för granskning mellan

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna Björröd 1:6 och Landvetters-Backa 1:28 samt 1:4 i Härryda kommun

Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna Björröd 1:6 och Landvetters-Backa 1:28 samt 1:4 i Härryda kommun BESLUT 2016-05-04 1(3) Naturavdelningen Klara Jansson Naturvårdshandläggare 010-224 46 24 Delgivning Härryda kommun Mårten Hollén marten.hollen@harryda.se Dispens för att demontera stenmur på fastigheterna

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVS, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Upprättad av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla BESLUT Diarienummer Sida 2018-10-04 521-16440-2018 Dossiénummer 1485-2418 1(4) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 E-delgivning Uddevalla kommun Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Hemställan angående områden av riksintressen

Hemställan angående områden av riksintressen HEMSTÄLLAN Vårt ärendenr: 16/02332 2016-05-20 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Stadsrådsberedningen 10333 STOCKHOLM Kopia till: Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 Sebastian.dahlgrenaxelsson(a)naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-28 Ärendenr: NV-04557-18 Svenskt Vatten, 556473-5248

Läs mer

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12)

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12) 1 (2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 010-69881110 elin.forsberg@nattirvardsverket.se YTTRANDE 2012-12-04 DnrNV-08584-12 Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag

Sammanfattning. Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande översyn av 3 kap. miljöbalken med en analys av de brister som systemet har och en bedömning av hur dessa brister kan åtgärdas

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060307 DOM 2016-04-27 Stockholm Mål nr M 7575-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-04 i mål nr M 1974-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer