RISKANALYS TRN [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RISKANALYS TRN [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen"

Transkript

1 [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Riskanalys 2017

2 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning Omvärld Remisser Regional långsiktig strategisk trafikplanering Verksamhetsområden Genomförande av RUFS RUFS Politisk förankring Intern projektledning Trafikplaneringsresurser Regionbildning Intern förankring Extern förankring Förvaltningsinterna faktorer Kontorsmiljö Kontorsmiljö förtätning Kontorsmiljö flytt Ekonomi Ekonomisk uppföljning Behörigheter i ekonomisystem Ledningssystem Framtagande och hantering av styrdokument IT Driftstörningar... 11

3 3 (11) 1. Inledning Riskanalysen har tagits fram med delaktighet från alla medarbetare på förvaltningen, bland annat vid planeringsdag i samband med verksamhetsplaneringen inför Arbetet med riskanalys och intern kontrollplan kommer fortsätta utvecklas under kommande år. Riskanalysen belyser nämndens kärnverksamhet och förvaltningsinterna risker. Några av riskerna som togs upp i förvaltningens internkontrollplan 2016 finns även med Analysen har grupperats enligt följande - Omvärld - Verksamhetsområden - Förvaltningsinterna faktorer Förvaltningens ledningsgrupp tar fram en intern kontrollplan utifrån riskanalysen.

4 4 (11) 2. Omvärld Inför arbetet med verksamhetsplan 2017 gjordes en enkel omvärldsanalys över vilka remisser, kommittédirektiv, SOU, utredningar och propositioner som förväntas bli aktuella att yttra sig över eller förhålla sig till under 2017 och som har bäring på förvaltningens ansvarsområden. Omvärldsanalysen pekade även på olika regionala och nationella processer som pågår samt kommande EU-direktiv där förvaltningen berörs i varierande grad. 2.1 Remisser Förvaltningen svarar genom regionplaneringsuppdraget bland annat för yttranden över kommunala översiktsplaner och fördjupade översiktsplaner. Förvaltningen svarar även för yttranden över andra statliga, regionala och kommunala remisser. Under 2017 förväntas fem kommunala översiktsplaner sändas ut på remiss och flera andra remisser, bl.a. kommunala energi- och klimatplaner, kommunala grönstrukturplaner, länsplan för regional transportinfrastruktur, trafikförsörjningsprogram, havsplan för Östersjön, kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjning kommer bli föremål för behandling av förvaltningen. Det finns en risk för att hanteringen av dessa remisser och planer tidsmässigt kolliderar med processen med utställning för RUFS 2050 och att det inte finns tillräckligt med resurser för att bearbeta dem med tillfredsställande kvalitet. Bevakning av tidplaner hos respektive aktör kombinerat med resursfördelning och framförhållning på förvaltningens berörda avdelningar, liksom hög prioritering av remisshantering. 2.2 Regional långsiktig strategisk trafikplanering Sedan 2009 är det långsiktiga strategiska trafikplaneringsansvaret fördelat mellan förvaltningen och trafikförvaltingen. Samordning sker löpande, men det finns otydligheter i formuleringen av trafikförvaltningens uppdrag och ansvar för medverkan till tillväxt- och regionplaneförvaltningens strategiska regionplaneringsansvar. I regionplaneringen är transportsystem och trafikinfrastruktur en helt avgörande faktor. Det finns en risk för bristande samordning och förankring med trafikförvaltningen respektive trafiknämnden samt att viktiga frågor hamnar mellan stolarna på grund av otydlig ansvarsfördelning.

5 5 (11) En utökad samordning på tjänstemanna- och politisk nivå på båda förvaltningarna. Förtydligad definition av innehållet i trafikförvaltningens ansvar för övergripande trafikplanering skulle underlätta samverkan och samordning. 3. Verksamhetsområden Olika orsaker kan föranleda behov av omprioritering av verksamheten alternativt påverka inriktningen på förvaltningens verksamhet. Dessa kan vara nya politiska uppdrag eller andra externa uppdrag som inte kunde förutses. Även omvärldsfaktorer påverkar inriktningen, t.ex. demografiska prognoser, nya lagar, ändringar av regelverk etc. Nedan beskrivs verksamhetsområden och större uppdrag där risker har identifierats för Genomförande av RUFS 2010 Förvaltningen ska verka för fortsatt genomförande av RUFS 2010 och genomföra en uppföljning av regionens utveckling med utgångspunkt i RUFS Förvaltningen verkar även löpande för genomförandet av RUFS genom remisshantering av kommunala planer samt medverkan i regionala samverkansprocesser (se även avsnitt Omvärld). 3.2 RUFS 2050 Arbetet med att ta fram nästa regionala utvecklingsplan, RUFS 2050, pågår i flera steg. Förvaltningen har sammanställt en samrådsredogörelse, där resultatet av dialogen sammanfattas och analyseras för att ligga till grund för landstingets ställningstagande om nästa RUFS framtida inriktning. Första halvåret 2017 tas ett utställningsförslag fram, och utställningen planeras ske under perioden juni-oktober Politisk förankring Det finns en risk för bristande politisk förankring inom landstinget av utställningsförslaget, risken kan uppstå både före och efter utställning, vilket kräver olika hanteringar. Före remissen kan det fördröja processen och efter remissen kan det både fördröja alternativt stoppa processen.

6 6 (11) För att hantera risken krävs bl.a. god dialog med nämnden, samt att nämnden lägger tillräckligt med tid för att göra den politiska förankringen så djup som möjligt. Arbete behövs på flera nivåer för att motverka risken. Den politiska förankringen planeras noga under första halvåret Intern projektledning Projektledningens fokus på det mest strategiska och att skapa samling kring det. Risk för otillräcklig framförhållning avseende relevanta leveranser och risk för bristande extern förankring och information Bättre samordning mellan projektledning och styrgrupp med fokus på strategiska frågor för projektet, mer delegation från projektledning till delprojekteldare så att tillräckligt utrymme för hantering av strategiska frågor finns hos projektledningen, samt aktiv information till alla involverade medarbetare på förvaltningen Trafikplaneringsresurser Otillräcklig omfattning och erfarenhet från trafikförvaltningen som medför brister i planens trafikstrategiska frågor vilket inverkar negativt på planens legitimitet Förvaltningschef och linjechefer säkerställer medverkan från trafikförvaltningen bl. a. vid löpande samordningsmöten.

7 7 (11) 3.3 Regionbildning Intern förankring Landstingets förmåga att ta omhand omfattningen i ett utvidgat och samlat helhetsansvar för den regionala utvecklingen i Stockholms län. RUFS roll som eventuellt kommande RUP. Relativt kort om tid för de omfattande förberedelserna internt i landstinget samt i dialog med länets kommuner och verksamhetsövergång från länsstyrelsen. Bristande intern samordning och enad linje utåt riskerar att skapa sämre trovärdighet externt. Risken kan undvikas genom en landstingsövergripande projektorganisation samt att TRF, som har sakkompetensen i frågan, ges möjlighet att bidra i förberedelser, genomförande och avseende kommunikationen om regionbildning Extern förankring Bristande förankring och medverkan från kommunerna i länet, bl.a. baserat på partipolitiska oenigheter inom kommunerna och på bristande förtroende för landstinget. Svårt att få till en samarbetsinriktad dialog i regionen baserad på förtroende i arbetet för en regionbildning. Kan även få konsekvenser för RUFS-arbetet och dess genomförande. Risken kan undvikas genom en tydlig kommunikation, transparent genomförandeprocess och inbjudan till kommunerna om kontinuerlig involvering.

8 8 (11) 4. Förvaltningsinterna faktorer 4.1 Kontorsmiljö Kontorsmiljö förtätning TRFs lokalyta på Norra Stationsgatan minskar med anledning av att förvaltningen för utbyggd tunnelbanan växer och behöver fler arbetsplatser. På grund av detta flyttas en stor del av mötes- och workshopverksamheten som byggts upp under 2016 till externt hyrda lokaler, med ökad ställtid för personalen och ökade kostnader för lokaler som följd. Förtätningen innebär med stor sannolikhet att arbetsmiljön försämras. Det medför att det blir trängre, högre ljudvolym och mer störningsmoment som köbildning till toaletter och kaffemaskiner. Gemensamhetsutrymmena försvinner och möjlighet att äta lunch och fika begränsas kraftigt. De ytor som idag kan användas till processorienterade delar av arbetet försvinner i princip helt, vilket riskerar att påverka kvaliteten på det jobb som görs. Internkommunikationen kan bli sämre och stressnivån riskerar att öka. Det blir även en minskad effektivitet, då vi behöver röra oss mer i huset och till andra adresser Begränsa genom att jobba med information och identifiera nya rutiner. Lägga större kostnad på hyra av externa lokaler Kontorsmiljö flytt Under senare delen av 2017 planeras en flytt av TRF till lokaler på annan adress. Det finns risk för att de nya lokalerna inte anpassas efter det behov som förvaltningens verksamhet kräver. Bl.a. behov av tysta rum, processytor, större möteslokaler med mera. Det finns också en hög risk för störning i verksamheten om flytten skulle sammanfalla i tid med känsliga faser i utställningsarbetet för RUFS Risken kan undvikas om en tydlig beskrivning av verksamhetens behov - nu och efter kommande regionbildning - tas som utgångspunkt för val av lokaler. Mycket stor vikt måste läggas på förvaltningens olika roller, inte minst som regional processledare och mötesplats.

9 9 (11) En arbetsgrupp inrättas för att säkerställa förvaltningens lokalbehov och delaktighet i flyttprocessen. Ledningsgruppen hanterar flytten som en strategisk fråga. 4.2 Ekonomi Ekonomiarbetet på TRF vägleds av centralt beslutade tidpunkter, riktlinjer och ramar. Under året lämnas månadsrapporter, prognoser, tertialrapport, delårsrapport löpande. En controller-tjänst har inrättats på förvaltningen och under 2017 ska rutinerna för ekonomisk uppföljning fortsätta att utvecklas, bland annat med tydligare koppling till verksamhetsplanen. Det bidrar även till att förvaltningen har en ökad kostnadskontroll och i förlängningen säkrar en fortsatt ekonomi i balans. En risk vad gäller ekonomi som berör alla verksamheter inom landstinget är generella kostnadsökningar. Dessa kan leda till besparingskrav på samtliga förvaltningar Ekonomisk uppföljning Förvaltningen ska under 2017 fortsätta utveckla rutinerna för ekonomisk uppföljning. De ska ha en tydligare koppling till verksamhetsplanen och bättre ta tillvara de ekonomisystem som används. En möjlig risk är att rutinerna inte i tillräcklig utsträckning motsvarar behoven. Avstämningar och kontroller av rutinernas relevans Behörigheter i ekonomisystem Förvaltningen ska löpande säkerställa att det finns undertecknade behörighetsblanketter i Raindance-systemet (fakturahantering). Det gäller

10 10 (11) både för personer med rätt att attestera och att godkänna. Under 2015 och 2016 upptäcktes brister i hanteringen, vilka därefter rättats till. I rutinen introduktion för nyanställda ingår att säkerställa behörighet till Raindance. Även vid avslut av anställning ska rutin för att ta bort behörighet följas. I samband med beslut om ny attestantförteckning ska det säkerställas att det finns behörighetsblanketter för samtliga som omfattas av beslutet. 4.3 Ledningssystem Inom Stockholms läns landsting finns styrande dokument och processer på en övergripande nivå som rör alla landstingets verksamheter. För att möjliggöra ledning och styrning på förvaltningsnivå ska även styrdokument/rutiner tas fram för respektive förvaltning Framtagande och hantering av styrdokument De styrdokument som gäller för landstingsstyrelsens förvaltning kan i många fall användas som grund för styrdokument för tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Det kan också bli aktuellt att förvaltningen behöver ta fram egna dokument. Arbetet med styrande dokument inleddes 2015 och behöver fortgå även under Det finns en risk att nödvändiga styrdokument och rutiner inte tas fram på grund av att förvaltningen saknar kompetens och kapacitet. Avstämning av de styrande dokument och rutiner som behöver tas fram alternativt uppdateras. I den mån kompetens saknas för att ta fram styrdokument ska diskussion inledas med i första hand landstingsstyrelsens förvaltning om stöd. Hanteringen av framtagna styrdokument ska under 2017 skötas via EDIT vilket medför en mer kontinuerlig uppdatering m.m.

11 11 (11) 4.4 IT Förvaltningens interna dokumenthantering sköts med stöd av en SharePoint-plattform som utvecklats under åren. Förvaltningen har även utvecklat GIS-stödd Geodatasamverkan som flera av SLLs förvaltningar tar del av. Dessa båda plattformar har separata servrar som till viss del driftas av SLL IT. TRF är en liten aktör gentemot SLL IT inom SLL och en generell risk är att IT-systemet (dvs GAIA) blir suboptimerat för vår verksamhet Driftstörningar Plattformarna och servrarna är vitala för dokument-, projekt-, och databashantering vilket gör att försämrad funktionalitet, begränsad tillgänglighet och störningar även under en kortare period är att betrakta som kritiska. Det finns risk för en fördröjning av support vid störningar vilket medför avbrott i arbetet och konsekvensen blir att arbetsmiljön försämras och stressen ökar. Dessutom kan problem uppstå för TRF att leverera material i rätt tid. Regelbundna avstämningar med SLL IT kring driftstörningar, ev. någon eller några från SLL IT som specialiserar sig mot TRF.

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen. 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-27 TRN 2017-0008 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxtoch regionplaneförvaltningen Ärendebeskrivning

Läs mer

Fastställande av internkontrollplan för år 2018 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Fastställande av internkontrollplan för år 2018 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen. 1 (2) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-02 TRN 2017-0100 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Fastställande av internkontrollplan för år 2018 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen Ärendebeskrivning

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (B)

JIL Stockholms läns landsting i (B) JIL Stockholms läns landsting i (B) Tillväxt och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-02-08 TRN 2016-0010 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Fastställande av internkontrollplan

Läs mer

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut 1 (6) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige har i budget för 2017 gett uppdrag

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-05 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens Planeringsunderlag inför budget 2018 med plan för åren 2019-2021

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning

Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-0875 Landstingsstyrelsen Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning Föredragande

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB 1(2) CRO Handläggare Anders Hult 08-686 1456 anders.hult@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-23 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 6 Ärende TN 2016-1317 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Internkontrollplan 2017 för

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Dnr:lRfY2öié:Oi2(o Landstingsrevisorerna STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING RK ',1^ k^^\ -W^u. Delrapporterings - PM 2016

Dnr:lRfY2öié:Oi2(o Landstingsrevisorerna STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING RK ',1^ k^^\ -W^u. Delrapporterings - PM 2016 Landstingsrevisorerna STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2016-11-01 RK 201604-0023 Tillväxt- och regionplaqenämnden Ankom Stockholms läns landsting Delrapporterings - PM 2016 2016-11-02 Dnr:lRfY2öié:Oi2(o Revisorerna

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Percy Carlsbrand Februari 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Upphandlingsavdelningen Sid 1(9) KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Område 1 Område 2 Område 3 Strategisk kommunikations- och kriskommunikationsplanering Strategisk intern- och förändringskommunikation

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (G)

JIIL Stockholms läns landsting i (G) JIIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och reglonplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN 2015-0157 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till inriktning för havsplaneringen

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

Projekt Region Uppsala 2017

Projekt Region Uppsala 2017 2015-04-21 Projekt Region Uppsala 2017 Bakgrund Regeringen har uttalat att de landsting som så önskar ges möjlighet att bli regioner. Processen att bilda region i Uppsala län inleddes den 27 januari 2015

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Dnr: FSK2019/61 Sid 1 (13) 2019-01-28 Till Fastighetsnämnden Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Sid 2

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Tjänsteutlåtande över betänkandet En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32) Ärendebeskrivning 2013 tillsatte

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har fått

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Uppföljning av Intern kontroll 2010.

Uppföljning av Intern kontroll 2010. BILAGA 7 2011-01-05 Johan Nilsson Staben 08-508 270 15 Uppföljning av Intern kontroll 2010. Bakgrund Fastighetsnämnden antog vid sitt sammanträde den 15 december 2009, i samband med verksamhetsplanen för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE -05-25 TRN -0042 Handläggare: Asif Chowdhury Tillväxt- och regionplanenämnden Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april Ärendebeskrivning Ekonomisk tertialrapport

Läs mer

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Kommunstyrelseförvaltningen Planering och samhällsutveckling Sid 1 (5) Ärendenummer: 171/2013-211 Handläggare: Anna Eklund 2013-11-19 Kommunstyrelsen Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskanalys och intern kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 17 juni 2015. Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida [XX-00-00]

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning 1(8) Dennis Danielsson 08-686 1612 dennis.danielsson@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 20 Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern

Läs mer

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling,

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling, 1 (4) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

xstockholms läns landsting i (G)

xstockholms läns landsting i (G) Stockholms läns landsting i (G) Handläggare: David Schubert Tillvät- och regionplanenämnden Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Ärendebeskrivning Tillvät- och regionplanenämnden

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer 1 (5) Datum Vår beteckning Ekonomistaben 2016-05-31 LK/160509 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Veronica Hedlund Lundgren, 054-61 41 38 2016-02-18 Rev/15019 Landstingets revisorer Svar på

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Uppsala Public Management Seminar. Dalarnas nya planerings- och styrmodell

Uppsala Public Management Seminar. Dalarnas nya planerings- och styrmodell Uppsala Public Management Seminar Dalarnas nya planerings- och styrmodell Tobias Dahlström, Ek.dr Analyschef, Landstinget Dalarna Forskare, Uppsala Universitet Dalarnas nya planerings- och styrmodell Varför

Läs mer

Riktlinje för riskhantering

Riktlinje för riskhantering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskhantering Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-04 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens

Läs mer

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län 2016-08-16 1 (8) Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län Kommunerna i Stockholms län har fått möjlighet att yttra sig över Stockholms läns landstings intention att skicka in en ansökan om

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Strategisk kommunikationsrådgivning Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Internkontrollplan 2018

Internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Liljestam Agneta 2017-12-05 KTN-2017-0493 Strömberg Annika Kulturnämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Helena Näsström regionplanerare Matilda Rehn regionplanerare Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Stockholms läns landsting 2017-05-09 Agenda

Läs mer

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179)

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179) 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-10-13, info punkt 9 Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén KS

Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén KS KS 5 7 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Göran Carlén 2013-04-17 KS 2013-0459 Kommunstyrelsen Direktiv för arbete med aktualitetsprövning och revidering av översiktsplanen

Läs mer

Färdtjänstförvaltningens internkontrollplan 2017

Färdtjänstförvaltningens internkontrollplan 2017 TN XXX/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-11-24 Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N444-0213/16 Färdtjänstförvaltningen/Administrativt stöd Tommy Ståhl, Susanne Privileggio Telefon 031-41 95 39 E-post:

Läs mer

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt)

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Skicka ifyllda projektbeskrivningar med epost till HFS-nätverkets sekretariat. Letter of Intent måste däremot

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Barn- och ungdomsplan

Barn- och ungdomsplan Barn- och ungdomsplan 1 Inledning Bjuvs kommuns fullmäktige tog i februari 2010 ett beslut om att en övergripande barn- och ungdomsplan skulle tas fram med utgångspunkt i FN s konvention om barnets rättigheter.

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN TRN 2017-0052-189 Från: Gustafsson, Emma Till: Landstinget Funk Ärende: 142/17 LS Remissyttrande - RUFS 2050 - Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Datum: den 14 november 2017

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Bilaga 8 Sida 1 (5) 2017-01-23 Tina Lindberg 08-508 26 735 tina.lindberg@stockholm.se Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Sida 2 (5) Inledning Fastighetsnämnden fastställde

Läs mer

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Dahl Jessica Sporrong Anna-Terese Datum 2019-04-05 Diarienummer OSN-2019-0131 Omsorgsnämnden Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2016

VERKSAMHETSINRIKTNING 2016 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016 Effektivitet genom samverkan Verksamhetsinriktning för Västmanlands kommuner och landsting inför mandatperioden 2014 2018 Västmanlands kommuner och landsting har alltid arbetat

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (6) l Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Samråd om samrådsförslag RUFS 2050 Ärendebeskrivnmg Ärendet omfattar samrådsförslag för RUFS 2050, ny regional

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Revisionsrapport Omvärldsbevakning och omvärldsanalys Hudiksvalls kommun

Revisionsrapport Omvärldsbevakning och omvärldsanalys Hudiksvalls kommun Revisionsrapport Omvärldsbevakning och omvärldsanalys Hudiksvalls kommun David Emanuelsson Micaela Hedin Kontaktrevisorer Britta Svalfors Nils-Göran Strömberg Januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Internkontrollplan. Alla risker grupperade på kategori. Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod:

Internkontrollplan. Alla risker grupperade på kategori. Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod: Organisationsenhet: Omsorgsnämnd Rapportperiod: 2016-01-01 Internkontrollplan Alla risker grupperade på kategori Thomas Johansson, 2016-10-07 11:22 1 Omvärldsrisk Risk för att kommunens ekonomi försämras

Läs mer

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(6) Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(6) Introduktion Internkommunikation

Läs mer

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde?

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? UPPDRAGSBESKRIVNING 2017-05-24 ARBETSMATERIAL VERSION 1.1 HELEN SMITH ANNA-KARIN FOLGER Innehåll Bakgrund...3 Effektmål...3 Projektmål

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer